Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-04-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Απριλίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

  • [02] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΟΪΜΕΝ

  • [04] THN ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [05] ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [06] ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΖΗΜΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-FYROM ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

  • [08] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧ-ΣΟΥ

  • [10] ΕΡΩΤΗΣΗ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

  • [11] ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο Λ. ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [12] "ΩΔΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΠΕΘ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  • [13] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ-ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΕΙ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [15] O Φ.ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ

  • [16] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  • [17] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [18] ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΚΑΙ Ο Χ.ΚΟΛ

  • [19] ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ "ΧΕΪΛΙ ΜΠΟΠ"

  • [20] Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: "ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"

  • [21] ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΟΥΚΑΝΟΦ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έχει συγκαλέσει για το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αντικείμενο τα ελληνοτουρκικά.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Οϊμέν τόνισε ότι έγινε μια διερεύνηση των διαδικασιών που είναι απαραίτητες για να προχωρήσει η ουσιαστική εξέταση των θεμάτων που έχει θέσει η Ελλάδα.

    Σε ότι αφορά στην πρόταση της Ολλανδικής προεδρίας για τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η Ελλάδα αντιπρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της κάθε χώρας και θα έχει ως στόχο τη διερεύνηση των διαδικασιών ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση των θεμάτων που έχει θέσει η Ελλάδα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της Αγκυρας.

    Κατέστησε δε σαφές ότι η συζήτηση αφορούσε μόνο τη διερεύνηση των διαδικασιών της αναζήτησης λύσεων σε κάποια θέματα και όχι την συζήτηση των θεμάτων αυτών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η επιτυχία της ολλανδικής πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί από τη θέση της Τουρκίας και επανέλαβε ότι οι ισχυρές προϋποθέσεις που έθεσε η χώρα μας είναι ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, που, όπως είπε, δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου ούτε αντικείμενο διαδικαστικής διερεύνησης.

    [02] Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ

    Τα ελληνοτουρκικά ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο τελευταίος ενημέρωσε, όπως είπε, τον Πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε στη Μάλτα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

    "Αυτή τη στιγμή", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, "δεν έχουμε ακόμη καταλήξει κάπου". Αφού επισήμανε ότι δεν πρέπει να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα, πρόσθεσε: "ελπίζουμε όμως ότι θα έχουμε θετική κατάληξη σε ότι αφορά τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων".

    Σε ερώτηση γιατί ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Ευρωπαικής Ενωσης εμφανίζεται αισιόδοξος, απάντησε ότι "ο ρόλος του είναι τέτοιος που πρέπει να είναι αισιόδοξος".

    Σημειώνεται ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν και το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σ.Κ.- Ν.Θ.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΟΪΜΕΝ

    Αισιοδοξία και ικανοποίηση είναι αυτό που επικρατεί στην Αγκυρα μετά τις συνομιλίες που είχαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά αποφεύγει να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Αυτό που ισχύει είναι η δήλωση του κ. Οϊμέν, ότι "κατά τις πολύ χρήσιμες συνομιλίες υπήρξε σημαντική πρόοδος". Πάντως πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στις 30 Απριλίου, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

    Από τουρκικής πλευράς θεωρείται πολύ πιθανή και η συνάντηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στο περιθώριο της συνόδου αρχηγών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

    Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι στις 2 Ιουνίου, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, για την απονομή των βραβείων ειρήνης Αμντί Ιπεκτσί, ενώ μια άλλη αφορμή συνάντησης για τους Υπουργούς Εξωτερικών θα είναι και η διάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών που θα γίνει στις 9 και 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών και τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν για ιδιωτική επίσκεψη. Α.Α-Ε.Σ

    [04] THN ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Η πρωτοβουλία υλοποίησης ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής και πολιτικής ανασυγκρότησης των χωρών της Νότιας Βαλκανικής και της Παρευξείνιας περιοχής, αποτέλεσε το θέμα των επαφών που είχε χτες στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, William Daley. Σκοπός του προγράμματος αυτού θα είναι, σύμφωνα με τον κ.Παπαντωνίου, η εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου και της Μαύρης Θάλασσας στο σύστημα της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς.

    Προς αυτή μάλιστα την κατεύθυνση υπάρχει το ενδεχόμενο να οργανωθεί μια διερευνητική αποστολή που θα συζητήσει με τις κυβερνήσεις των βαλκανικών και παρευξείνιων κρατών, τις δυνατότητες υλοποίησης του προγράμματος. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να ανακινηθεί η ήδη υφιστάμενη "πρωτοβουλία Schifter" για συνεργασία στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία Schifter έχει ως σκοπό την εναρμόνιση των θεσμικών καθεστώτων των κρατών αυτών, για την ανάληψη χρηματοδότησης μεγάλων επενδύσεων σε έργα υποδομής, με τη sumdqol^ της Διεθνούς Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και της Τράπεζας του Εύξεινου Πόντου, που αναμένεται να λειτουργήσει τον επόμενο μήνα.

    Σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στην πρωτοβουλία ανασυγκρότησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ.Παπαντωνίου τόνισε ότι "αυτή μπορεί να αφορά τεχνικές εταιρείες εργων μεταφορών, εταιρείες ενεργειακού χαρακτήρα και τηλεπικοινωνίες. Οπωσδήποτε πάντως, η ελληνική οικονομία θα κερδίσει πολλαπλά από αυτή τη δραστηριότητα". Διπλασιάστηκε η εισροή αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλαδα την τελευταία διετία

    Για ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο κ.Παπαντωνίου, ερμηνεύοντας το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η εισροή αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια το 1995 σε 10 το 1996.

    "Oι εισροές όμως είναι κυρίως χρηματοοικονομικής φύσεως και δεν αφορούν παραγωγικές επενδύσεις. Ο λόγος είναι ότι η εμπιστοσύνη ανακτάται βραδέως. Πάντως, υπάρχει μια πρώτη βελτίωση του παράγοντα αξιοπιστίας, που απέδωσε ήδη σε χρηματοοικονομικά κεφάλαια", τόνισε ο Ελληνας υπουργός.

    Οσον αφορά γενικά τον λόγο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ.Παπαντωνίου δήλωσε ότι το μήνυμα που προσπαθεί να "περάσει", είναι ότι έχει συντελεστεί μια ουσιαστική αλλαγή στην ελληνική οικονομία μετά από μια εικοσαετία αστάθειας, χαμηλής ανάπτυξης, στασιμοπληθωρισμού και αλλαγών.

    "Τώρα έχουμε εισέλθει σε μια νέα κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, πολύ χαμηλό πληθωρισμό και ελλείμματα, ελεγχόμενο δημόσιο χρέος και ισχυρές συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας, τόσο στη ζήτηση όσο και στις επενδύσεις", συμπλήρωσε.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της ένταξής της στην ΟΝΕ, επισήμανε ο κ.Παπαντωνίου και κατέληξε λέγοντας ότι μια χώρα με πληθωρισμό τώρα 6% και αργότερα 5%, είναι πολύ κοντά στην εκπλήρωση των κριτηρίων της συνθήκης του Μάαστριχτ, με αξιόπιστη πλέον την προοπτική ένταξής της στην ΟΝΕ το 2000 ή το 2001. Α.Γ

    [05] ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την ικανοποίησή του για τον τρόπο συγκρότησης της ελληνικής δύναμης εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος τόνισε πως είναι βέβαιος ότι το ελληνικό στρατιωτικό σώμα θα εκπληρώσει με επιτυχία την αποστολή του. "Βέβαια οι συνθήκες είναι δυσμενείς, τα προβλήματα είναι μεγάλα, ακόμη και οι στοιχειώδεις υποδομές στην Αλβανία πρέπει να ανασκευαστούν για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τους στρατιώτες μας", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, όμως εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι υποδομές θα αποκατασταθούν πλήρως. Γνωστοποίησε δε ότι στο τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης θα αναχωρήσει από την Ελλάδα και το δεύτερο τμήμα της ekkgmij^r δύναμης.

    Στο μεταξύ, τα καθήκοντά της έχει ήδη αναλάβει η πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται σταδιακά στην Αλβανία ενώ ελέγχονται τα σημεία από τα οποία θα περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να διανεμηθεί στον λαό της γειτονικής χώρας.

    Οι Έλληνες στρατιώτες έφτασαν ομαλά στα Τίρανα ενώ το πρωί ο διοικητής της ελληνικής αποστολής συναντήθηκε με τον Ιταλό ταξίαρχο προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες παράδοσης του στρατοπέδου. Τις επόμενες ημέρες ο λόχος υποδοχής θα κάνει αναγνωρίσεις στις περιοχές όπου θα εγκατασταθεί η υπόλοιπη ελληνική δύναμη.

    Αύριο αναμένεται να φτάσει στην Αυλώνα ο άλλος ελληνικός λόχος που αναχώρησε χθες από τη Θεσσαλονίκη με το αρματαγωγό "Σάμος". Το πρώτο μεγάλο φορτίο με 400 τόνους τρόφιμα έφτασε χθες στο Δυρράχιο ενώ η διανομή αναμένεται να αρχίσει αύριο.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι ο οποίος βρίσκεται στην Αλβανία έχει σήμερα επαφές με πολιτικά στελέχη στα Τίρανα. Ωστόσο ένταση εξακολουθεί να επικρατεί σε αρκετές περιοχές του εξεγερμένου νότου καθώς συνεχίζονται οι λεηλασίες και οι βιαιοπραγίες από ένοπλες συμμορίες. Δεκατέσσερα άτομα τραυματίστηκαν χθες από έκρηξη στο Ελμπασάν.

    Ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε τους σοσιαλιστές ως υπεύθυνους για τη σύσταση των ενόπλων ομάδων και τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν μόνο αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητήσει τη διάλυση των επιτροπών και αυτές το δεχτούν.

    [06] ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΖΗΜΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Συντονίζουν τις προσπάθειές τους, για την καλύτερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους από την ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση, οι Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και υπέστησαν ζημιές από την κρίση στη γειτονική χώρα.

    Ηδη, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Φλώρινας καταγράφονται συστηματικά οι ζημιές περίπου 30 επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή της Κορυτσάς, ενώ αύριο καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες της Μακεδονίας και της Θράκης σε συγκέντρωση στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, για να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία αυτή.

    Στη διάρκεια της συνάντησης, οι επιχειρηματίες θα ανταλλάξουν απόψεις για το φλέγον ζήτημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και για τις δυνατότητες εξεύρεσης λύσεων στο σημερινό αδιέοδο, προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν στη γειτονική χώρα. Επιπλέον, θα κληθούν να απαντήσουν σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Νίκος Σιάμκουρης, η προσπάθεια του φορέα στοχεύει στην κατά το δυνατό καλύτερη τεκμηρίωση των αιτημάτων των επιχειρηματιών για ενίσχυσή τους και για την καταβολή αποζημιώσεων, και για το σκοπό αυτό δρομολογείται συστηματική καταγραφή των εταιριών, των επενδυμένων κεφαλαίων τους και των ζημιών που έχει υποστεί η καθεμία, σε συνεργασία με αρμόδιους επιστήμονες και νομικούς.

    Παράλληλα, το Επιμελητήριο θα επιδιώξει την επαλήθευση και τη διασταύρωση των στοιχείων από επιτροπή φορέων του δημοσίου, για να σταλούν στη συνέχεια στα συναρμόδια υπουργεία και να μη συντρέχει λόγος αμφισβήτησης.

    [07] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-FYROM ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

    Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι του Σκοπιανού Οικονομικού Επιμελητηρίου την προοπτική ανάπτυξης διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM, για τη διακίνηση των εμπορευμάτων του γειτονικού κράτους, μέσω του λιμανιού του Βόλου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον νομό Μαγνησίας, όπου συναντήθηκαν με τους ομόλογούς τους των τοπικών οικονομικών φορέων, τα μέλη της σκοπιανής αντιπροσωπείας συζήτησαν τις δυνατότητες που παρουσιάζονται όσον αφορά την εξυπηρέτηση του σκοπιανού εξωτερικού εμπορίου μέσω του Βόλου.

    "Οι Σκοπιανοί γνωρίζουν ότι το λιμάνι του Βόλου έχει μεγάλες δυνατότητες, καθότι είναι ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας. Εκτός από την επαρκή υποδομή που ήδη υπάρχει, γίνονται και νέα έργα για τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων πλοίων, τη δημιουργία αποθηκών και την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού που θα διευκολύνει τις φορτώσεις και τις εκφορτώσεις", τόνισε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Απόστολος Ευαγγελάκης.

    Ενα ακόμη δέλεαρ για τους σκοπιανούς επιχειρηματίες είναι και το τιμολογειακό καθεστώς του λιμανιού του Βόλου, που είναι πιο "ελκυστικό" από ό,τι σε άλλα λιμάνια της χώρας. "Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η ΔΕΚΑΜΜ, θυγατρική εταιρεία μελετών των επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, το λιμάνι του Βόλου είναι φθηνότερο από άλλα ελληνικά λιμάνια που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες", συμπλήρωσε ο κ. Ευαγγελάκης.

    Η πενταμελής σκοπιανή αντιπροσωπεία -που αποτελείτο από τους Μ.Χρόβατ, αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου της FYROM, Ν.Στόγιαν, γενικό διευθυντή των σιδηροδρόμων της χώρας, Ζ.Στογιανόφτσκι, εμπορικό διευθυντή των Επιχειρήσεων Σιδηροχρωμίων, Κ.Ζόραν, εκπρόσωπο της Σκοπιανής Εταιρείας Εμπορίας Πετρελαιοειδών και Α.Ναλντόφσκι, της Εταιρείας Φέρσπεντ Διεθνών Μεταφορών- έθεσε ακόμη το ζήτημα της δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στο λιμάνι του Βόλου.

    Εξετάστηκε ακόμη η ικανοποιητική υποδομή που υφίσταται για την εξυπηρέτηση των θαλάσσιων μεταφορών σε συνδυασμό με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την ύπαρξη του σιδηροδρομικού πορθμείου, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο εναλλακτικής χρησιμοποίησης του λιμανιού του Βόλου έναντι αυτού της Θεσσαλονίκης, σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, το δεύτερο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

    Μάλιστα, πολύ σύντομα αναμένεται να έρθουν στον Βόλο εμπειρογνώμονες των μεταφορικών επιχειρήσεων και διευθύνσεων των σχετικών σκοπιανών οργανισμών, ώστε να αποφανθούν σχετικά με τις δυνατότητες του λιμανιού και να εξετάσουν περαιτέρω λεπτομέρειες. Α.Γ

    [08] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή του πασχαλινού ωραρίου των πολυκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης της πόλης.

    Συνεχές ωράριο θα ισχύσει από σήμερα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη, καθώς τα πολυκαταστήματα της πόλης θα λειτουργούν από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

    Το Σάββατο 19, αλλά και και το Μεγάλο Σάββατο, 26 Απριλίου, τα πολυκαταστήματα της Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα ανοίξουν στις 12 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7 το βράδυ. Α.Γ

    [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧ-ΣΟΥ

    Τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε απόφαση του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα για το δάσος του Σέϊχ-Σου. Όπως υποστηρίζουν, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε εντολή στο Διευθυντή Δασών Θεσσαλονίκης να αποδεσμεύει πλήρως τις ιδιωτικές δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, ώστε να μην υπάγονται στο καθεστώς της δασικής προστασίας και να περιέλθουν στην ευθύνη άλλων φορέων, όπως η Διεύθυνση Πολεοδομίας.

    Τις αντιδράσεις αυτές εξέφρασαν σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Γιάννης Τζιόλας, της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης Γιάννης Παπαγιάννης και του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος Μυρτώ Πυροβέτση.

    Όπως είπαν, οι ιδιωτικές αυτές εκτάσεις υπολογίζονται σε 5.000 στρέμματα περίπου, σε σύνολο 30.000 σρεμμάτων των εκτάσεων του Δάσους-Πάρκου, ενώ οι δημόσιες δασικές εκτάσεις υπολογίζονται σε 10.000 στρέμματα και αποτελούν τον πυρήνα του δάσους. Οι εκπρόσωποι των οικολογικών οργανώσεων θεωρούν αν οι δημόσιες εκτάσεις αποδεσμευτούν από τον δασικό τους χαρακτήρα και δοθούν έμμεσα με εξαγορά σε ιδιώτες, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε προνομιακά οικόπεδα.

    Τόνισαν ακόμη ότι θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης των Θεσσαλονικέων, για να μην αλλάξει το ισχύον καθεστώς στο δάσος του Σέιχ Σου και ότι θα προχωρήσουν σε συλλογή υπογραφών και άλλες κινητοποιήσεις. Σ.Σ.

    [10] ΕΡΩΤΗΣΗ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ

    Σε καθυστέρηση των έργων κατασκευής της Εγνατίας Οδού αναφέρεται με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για την κατασκευή της, καθώς και για bqadupoq_a που παρουσιάζεται στην εκτέλεση των έργων.

    Οπως αναφέρει ο κ. Τσοβόλας, "το έργο αυτό που είναι τεράστιας εθνικής και αναπτυξιακής σημασίας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί σε μία απλή επαρχιακή οδό, ενώ τα κονδύλια που εχουν εξασφαλιστεί ανέρχονται μόλις στο ήμισυ του συνολικού κόστους κατασκευής του". Ε.Σ-Ν.Θ

    [11] ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Ο Λ. ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Μικτό συνεργείο από υπαλλήλους του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Πυροσβεστικής, παρουσία εισαγγελέα, σφράγισε νωρίς το απόγευμα το θέατρο στις εγκαταστάσεις της παλιάς ζυθοποϊας "Φιξ", όπου έδινε παραστάσεις ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος με το θίασό του, παρουσιάζοντας το έργο "Η Κυριακή των παπουτσιών".

    Εγινε γνωστό οτι από την προκαταρκτική έρευνα που είχε διαταχθεί χθες προέκυψαν πολεδομικές παραβάσεις και μη τήρηση κανόνων πυρασφάλειας. Κατόπιν τούτου συνεδρίασε το μεσημέρι η αρμοδια επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης και αποφάσισε το σφράγισμα του θεάτρου. Ε.Σ.

    [12] "ΩΔΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΠΕΘ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Ενα πανόραμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας της Γιουγκοσλαβίας και συγχρόνως πρώτη διεύρυνση στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΠΠΕΘ, αποτελεί η έκθεση με τίτλο "Ορατό/Αόρατο" που εγκαινιάζεται αύριο στις 8.30 το βράδι στην περίπτερο 1 της Helexpo-ΔΕΘ. Η εκδήλωση αποτελεί τμήμα του ειδικού προγράμματος τους Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Ωδές στα Βαλκάνια" και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαϊου.

    Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις της βαλκανικής πολιτιστικής συνεργασίας που προωθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα επιδιώκοντας την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπρόεδρος του ΟΠΠΕΘ Δημήτρης Σαλπιστής. Ο κ Σαλπιστής τόνισε ακόμη ότι η πολιτιστική συνεργασία αποτελεί την απάντηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στα προβλήματα των χωρών της Βαλκανικής

    Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 80 έργα τέχνης ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκαταστάσεις και video art 40 Γιουγκοσλάβων καλλιτεχνών της μέσης και της νεότερης γενιάς που καθορίζουν τις σημαντικότερες τάσεις και τα κύρια ρεύματα στη σημερινή καλλιτεχνική σκηνή της Γιουγκοσλαβίας , κυρίως από τη δεκαετία του ΄80 μέχρι σήμερα.

    Τα έργα ανήκουν στη νέα εκφραστική και τη νεο-γεωμετρική τέχνη, στη μινιμαλιστική ή στρουκτουραλιστική ζωγραφική και παραπέμπουν στην μνήμη της ειρωνείας , της πόλης , της ιστορίας, με διάφορες έννοιες και με υλικά παραδοσιακά και αρχετυπικά καθώς και με τις πιο σύγχρονες τεχνικές των media.

    Οπως τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης και καθηγήτρια της ιστορίας τέχνης στα πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Novi Sad Iq_ma Σούμποτιτς, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη μία ολοκληρωμένη έκθεση γιουγκοσλαβικής τέχνης. Α.Φ.

    [13] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

    "Θεσσαλονίκη: γαστρονομική πρωτεύουσα για πάντα". Και αυτόν τον τίτλο αποκτά τώρα η πόλη χάρη στην έκδοση "Οδηγού Εστιατορίων", ο οποίος κυκλοφορεί από σήμερα στα ελληνικά και τα αγγλικά . Ο οδηγός, όπως επισημαίνουν φορείς που συγκρότησαν την επιτροπή αξιολόγησης των εστιατορίων της πόλης, αναβαθμίζει την γαστρονομική εικόνα της Θεσσαλονίκης, κάνοντας μία αξιολόγηση που όμοιά της δεν έχει να παρουσιάσει καμία άλλη πόλη της Ελλάδας και ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών από τα εστιατόρια προς ώφελος του τουρισμού. Ο οδηγός εκδόθηκε στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματους του ΟΠΠΕΘ "Δρόμοι του Κρασιού" και θα διανέμεται δωρεάν σε κεντρικά σημεία της πόλης, ξενοδοχεία και τουριστικούς χώρους.

    Τα εδέσματα, των εστιατορίων που περιέχονται στον οδηγό, θα "καταλαμβάνουν" σήμερα το βράδυ την κεντρική σάλα του ξενοδοχείου Καψής και θα προσφερθούν σε αυτούς που θα παραστούν στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης. Κάθε εστιατόριο παρουσιάζει ένα πλήρες μενού (πρώτο και δεύτερο πιάτο, επιδόρπιο κλπ), καθώς και τη σπεσιαλιτέ του.

    Η διαδικασία για την αξιολόγηση των εστιατορίων προκειμένου να εκδοθεί ο οδηγός ξεκίνησε με τη συγκρότηση επιτροπής που αμέσως ανέλαβε δράση. Τα μέλη της επισκέπτονταν αιφνιδιαστικά τους 180 περίπου χώρους εστίασης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση συμμετοχής και τους αξιολόγησαν με βάση κριτήρια που είναι γενικώς αποδεκτά. Α.Φ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ-ΟΡΟΥΣ ΘΕΤΕΙ Ο Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ

    Οι διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των εξεγερμένων στο νότο της Αλβανίας αλλά και η καθυστέρηση καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών φαίνεται ότι επιδεινώνουν τις σχέσεις των πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζουν τη νέα κυβέρνηση ενώ ηγετικά στελέχη προειδοποιούν για πολιτικό χάσμα που θέτει σε κίνδυνο το κυβερνητικό σχήμα.

    Ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα θέτει ως όρο για τη διεξαγωγή των εκλογών τη διάλυση των επιτροπών εξεγερμένων. Στη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι, ο Μπερισα κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την ίδρυση των επιτροπων και ζήτησε τη διάλυσή τους προκειμένου να αρχίσει η προετοιμασία των εκλογών.

    Ο Αλβανός Πρόεδρος επανέλαβε τις θέσεις του και στην κοινοβουλευτική τουρκικη αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τα Τίρανα. "Οι εκλογές θα διεξαχθούν μόνο όταν δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα", τόνισε ισχυριζόμενος ότι την ομαλή πορεία προς τις εκλογές εμποδίζουν οι "μαφιόζοι, εμβεριστές στασιαστές" όπως χαρακτήρισε τους εξεγερμένους, τους οποίους στηρίζουν ακραίοι της αριστεράς.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σιέχου. Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε κατηγορηματικά ότι "το κόμμα του θα κατέβει στις εκλογές μόνον όταν υπάρξουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις". Χαρακτήρισε τα γεγονοτα στη χώρα ως "πραξικόπημα λενινιστικού τύπου" με τη συμμετοχή εξτρεμιστών της αριστεράς, συνεργατών, όπως είπε, της πρώην Sigurimi.

    Ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κομματος, Γκεντς Πόλο από την πλευρά του δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν εκλογές χωρίς τον αφοπλισμό των στασιαστών. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, καθώς ο ισχύων, κατά την άποψή του, "είναι απόλυτα δημοκρατικός". Ο Πόλο μάλιστα άφησε αιχμές για ενδεχόμενη αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. "Θα τηρήσουμε τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου υπό τον όρο ότι αυτή γίνεται σεβαστή και από τους άλλους", είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φάτος Νάνο σε πρόσφατες δηλώσεις του σε αλβανική εφημεριδα, τόνισε ότι πρέπει να καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών ειδάλλως "ενδεχόμενη καθυστέρηση θα είχε ως αποτέλεσμα την παράταση της κρίσης και της αποσταθεροποίησης της Αλβανίας". Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κάθε προσπάθεια καθυστέρησης θα εκληφθεί ως προσπάθεια του Μπερίσα να αναβάλει τις εκλογές και κάλεσε το Δημοκρατικο Κομμα να αρχίσει προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των εκλογών. Ε.Τ.

    [15] O Φ.ΒΡΑΝΙΤΣΚΙ ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίσκι lata_yse την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αυλώνα, μετά τις συνομιλίες που είχε στα Τίρανα με Αλβανό Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα.

    Ο πρωην αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος βρίσκεται απο χθες στην αλβανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου, επρόκειτο να μεταβεί σήμερα με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο στην Αυλώνα όπου θα είχε συνομιλίες με την επιτροπή των εξεγερθέντων και αργότερα στη Σκόδρα.

    Η απόφαση για την ματαίωση της επίσκεψης ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Σαλί Μπερίσα. Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, εξηγώντας τους λόγους της ματαίωσης είπε ότι ο κ.Βρανίτσκι κρίνει πως είναι πιο σημαντικό να συνεχίσει τις πολιτικές του προσπάθειες στα Τίρανα.

    Ωστόσο, όπως σχολίαζαν διπλωματικές πηγές, ο Μπερίσα εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στην επίσκεψη του πρώην αυστριακού καγκελάριου στο νότο της Αλβανίας, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι "οι επιτροπές των εξεγερθέντων είναι έργο των πολιτικών του αντιπάλων δηλαδή του Σοσιαλιστικού Κόμματος". Κατά τον Μπερίσα το πρόβλημα θα λυθεί εφόσον το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητήσει τη διάλυση αυτών των επιτροπών.

    Εξάλλου το Δημοκρατικο Κόμμα σε χθεσινή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αυλώνα θα μπορούσε να διακυβεύσει και την ουδετερότητά του αλλά και την επιτυχία της αποστολής του.

    Ο Βρανίτσκι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος, ωστόσο επισήμανε ότι σοβαρά προβληματα παραμένουν ανάμεσα στα κόμματα για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εξεγερθέντες. E.T.

    [16] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Η αλβανική κυβέρνηση χαιρέτισε την άφιξη των πρώτων τμημάτων της πολυεθνικής δύναμης προστασίας στη χώρα και εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και όλους τους διεθνείς οργανισμούς για τη συμβολή τους στις προσπάθειες αποκατατάστασης της κρίσης στη χώρα.

    Σε ανακοίνωσή της που μετέδωσαν όλα τα μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζεται ότι "η αλβανική κυβέρνηση δηλώνει ότι η πολυεθνική δύναμη που φέρει μηνύματα ειρήνης και φιλίας είναι ευπρόσδεκτη σε όλη την Αλβανία και δεσμεύεται να στηρίξει αποτελεσματικά το έργο της".

    Την άφιξη των πρώτων τμημάτων της πολυεθνικής δύναμης προστασίας που έφθασαν στο λιμάνι του Δυρραχίου και τα Τίρανα κάλυψαν με εκτενή πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ όλες οι αλβανικές εφημερίδες ενώ η κρατική τηλεοραση προέβαλε χρονικό από την άφιξη των στρατιωτών.

    "Η επιχείρηση "Alba" είναι μια "αυγή" για την επίλυση της σημερινής κρίσης", τονίζει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" ενώ η "Γκαζέτα Σκιπτάρε" αναφέρεται στις τρεις φάσεις της αποστολής και σημειώνει ότι η παρουσία της πολυεθνικής δύναμης ενδέχεται να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. Ε.Τ.

    [17] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Με τελικές συγκεντρώσεις των μεγαλυτέρων κομμάτων στο κέντρο της Σόφιας, ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία στη Βουλγαρία.

    Για νέα αρχή καλούν τους Βούλγαρους ψηφοφόρους οι Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις, που αναμένεται να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στην καινούρια Βουλή.

    "Επιλέξτε τη δύναμη της λογικής", είναι το βασικό σλόγκαν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο ενδέχεται να είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, 140 έως 150 βουλευτές θα αναδείξει η μέχρι πρόσφατα αντιπολίτευση, ενώ σε 60- 67 υπολογίζονται οι έδρες του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο προεκλογικός σχηματισμός της "Ενωσης Εθνικής Σωτηρίας" (μουσουλμανικό "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", φιλομοναρχικοί και φιλελεύθεροι), καθώς και η "Ευρω- Αριστερά" του Αλεξάντερ Τόμοφ, θα διεκδικήσουν επίσης θέση στη νέα Βουλή με τις 240 συνολικά έδρες.

    [18] ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΚΑΙ Ο Χ.ΚΟΛ

    Σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση της οριστικής συμφωνίας για τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ αναμένεται να παίξουν οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα στο Μπάντεν- Μπάντεν ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορις Γιέλτσιν με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

    Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι η προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι δυνατοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να αρθούν οι επιφυλάξεις που επανειλημμένα έχει διατυπώσει η Μόσχα στο θεμα της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Η συνάντηση αυτή είναι η τελευταία μιας σειράς συναντήσεων αξιωματούχων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ που σκοπό έχουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών, πριν η Συμμαχία απευθύνει προτάσεις στη σύνοδο κορυφής το καλοκαίρι, για την ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Πάντως χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Σεργκέι Γιασνένσκι, σε συνέντευξη τύπου, επανέλαβε ότι η Μόσχα θα υπογράψει τη συνθήκη συνεργασίας που προτείνει το ΝΑΤΟ μόνο αν το περιεχόμενο ανταποκρίνεται πλήρως στις ελπίδες και τις προσδοκίες του ρωσικού λαού. Ε.Τ.

    [19] ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΗΤΗ "ΧΕΪΛΙ ΜΠΟΠ"

    Οταν το πάθος και η δίψα για θέαμα συναντούν το επιχειρηματικό πνεύμα, τότε συμβαίνουν κι αυτά. Στο Μόναχο, λάτρεις του κομήτη "Χέϊλι Μποπ", ναυλώνουν κάθε βράδυ αεροπλάνο και απογειώνονται στους αιθέρες για να τον παρακολουθήσουν με μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη ορατότητα.

    Οι φανατικοί του είδους υπερνικούν με τον τρόπο αυτό την summevi\, την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και τα φώτα των μεγαλουπόλεων, που μειώνουν την οπτική απόλαυση του "Χέϊλι Μποπ", αλλά και των αστεριών.

    Τις πτήσεις, που είναι διάρκειας μιας ώρας η κάθε μια, διοργανώνει το Αστεροσκοπείο Μονάχου και το εισιτήριο κοστίζει 198 μάρκα, δηλαδή περίπου 30.000 δραχμές το άτομο.

    Το Αστεροσκοπείο έχει ναυλώσει ένα Μπόϊγκ 737 των 167 θέσεων, που μέσα σε πέντε λεπτά, από την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Μονάχου, χάνετε στον ουρανό, καταρρίπτοντας όλα τα φυσικά εμπόδια, που περιορίζουν τις δυνατότητες του ανθρώπου να παρακολουθήσει το "Χέϊλι Μποπ".

    Παρά το γεγονός ότι η πτήση με το αεροπλάνο μειώνει την απόσταση με τον κομήτη μόνο κατά 10 χιλιόμετρα (τι είναι τα 10 χιλιόμετρα μπροστά στα 200 εκατομμύρια χιλιόμετρα που απέχει ο "Χέϊλι Μποπ" από τη γη), μέσα στο απόλυτο σκοτάδι το ταξίδι γίνεται απολαυστικό και το θέαμα εξαίσιο.

    Οι διοργανωτές καλούν μάλιστα τους ενδιαφερομένους να συντομεύσουν, καθώς κάτι λιγότερο από ένα μήνα έχουν στη διάθεση τους όσοι ενδιαφέρονται να δουν το "Χέϊλι Μποπ", πριν εξαφανιστεί και πάλι στο άπειρο, για τα επόμενα 2.300 χρόνια. Γ.Ε.- Σ.Κ.

    [20] Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ: "ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ"

    Την πεποίθηση ότι η δημιουργία "μιας νέας ατμόσφαιρας" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα λειτουργήσει ευεργετικά στην πορεία του Κυπριακού, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τη συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν στη Μάλτα.

    Επίσης διευκρίνισε ότι υπάρχει κοινή εκτίμηση Αθήνας- Λευκωσίας στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ αναφερόμενος στο αν υπάρχει οποιαδήποτε κινητικότητα εκ μέρους της Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό σημείωσε ότι αυτό θα διαφανεί από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Ε.Σ

    [21] ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΛΟΥΚΑΝΟΦ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

    Το βουλγαρικό κράτος θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 40.000 γαλλικών φράγκων στην οικογένεια του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Λουκάνοφ, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι, η οποία βασίζει την απόφασή της στο γεγονός ότι η Βουλγαρία έχει υπογράψει και είναι υποχρεωμένη να τηρεί την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

    Ο Αντρέι Λουκάνοφ δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 1996 μπροστά στο σπίτι του στη Σόφια και οι δράστες δεν έχουν ακόμη συλληφθεί.

    Το 1992 ο Λουκάνοφ είχε συλληφθεί και είχε προφυλακιστεί για ]ni μήνες, στο πλαίσιο ανάκρισης για το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην υπόθεση παροχής βοηθειών από τα κρατικά κονδύλια σε ξένα κράτη και τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Βουλγαρίας, Ιβάν Τατάρτσεφ, ο οποίος και είχε διατάξει τη σύλληψη του Λουκάνοφ, την περίοδο 1981- 1989 το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα (μετεξέλιξη του οποίου είναι το νυν Σοσιαλιστικό Κόμμα της χώρας) χορήγησε σε "αδελφά κόμματα" δωρεάν βοήθεια σε χρήματα και όπλα.

    Με αφορμή την εξάμηνη κράτησή του, ο Α.Λουκάνοφ είχε προσφύγει κατά του βουλγαρικού κράτους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την κατηγορία της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

    "Στη συνείδηση των ανθρώπων που αυτή τη δύσκολη στιγμή δικάζουν τη Βουλγαρία, θα μείνει το ηθικό βάρος για το ότι η χώρα πρέπει να καταβάλλει αυτά τα ποσά, αλλά ανεξάρτητα από αυτό, στο κάτω κάτω της γραφής ο καθένας έχει το δικαίωμα να λάβει μια νόμιμη και αξιοκρατική δικαστική απόφαση", σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας , Χαραλάμπτι Αντσεφ, σήμερα στη Σόφια.

    Το ποσό της αποζημίωσης θα εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε την ευθύνη να εκτελέσει την απόφαση μέσα σε ένα μήνα. Κ.Κ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 17 April 1997 - 12:45:24