Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-28

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 28 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [03] ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΤΙΜΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΟΠΠΕΘ'97

  • [04] ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ -ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

  • [05] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΠΕ. ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

  • [06] "ΜΑΘΗΜΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

  • [07] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

  • [08] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΟΚΤΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • [09] ΔΩΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

  • [10] Γ.ΒΙΖΥΗΝΟΣ Ο ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣΕ ΧΕΡΙ ΦΙΛΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

  • [11] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Τ.ΣΕΧΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

  • [13] ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΘΕΤΕΙ ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΟΑΣΕ

  • [14] ΣΕ 250 ΕΚ.ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 1996 ΜΕΤΑΞΥ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [15] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

  • [16] ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [17] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο Μ. ΠΑΝΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- Ε.Ε


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ο ΚΙΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Με τη διάρκειας 80 λεπτών συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, ολοκληρώθηκε σήμερα η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου στα Σκόπια.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος έθεσε στον κ. Γκλιγκόρωφ το θέμα της ολοκλήρωσης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, με τη ρύθμιση και της τελευταίας δυνατής εκκρεμότητας από το 1995.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σκοπιανός Πρόεδρος, απάντησε στον πρόεδρο του Συνασπισμού, ότι από την πλευρά της δικής του χώρας, δεν υπάρχει διεκδίκηση της ελληνικής ιστορίας, αλλά ότι η ύπαρξη του έθνους του είναι μία πραγματικότητα εδώ και 1500 χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γκλιγκόρωφ, είπε ακόμη στο Έλληνα πολιτικό ότι είναι πάρα πολύ θετική η εξέλιξη των διμερών σχέσεων, τονίζοντας μάλιστα τη σημασία της επίσκεψης του Θόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια, πριν από λίγες ημέρες, καθώς και το γεγονός ότι Έλληνες επιχειρηματίες έρχονται στα Σκόπια.

    Ο κ. Γκλιγκόρωφ, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι την προηγούμενη φορά που ο πρόεδρος του Συνασπισμού είχε επισκεφτεί τα Σκόπια, το Δεκέμβριο του 1994, δεν είχε συναντηθεί μαζί του.

    Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι ο καλός καιρός που συνάντησε η αντιπροσωπεία του Συνασπισμού στα Σκόπια, αντανακλάται και στο καλό κλίμα που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις.

    Χαρακτήρισε δε την περίοδο που διανύουμε στρατηγικά κρίσιμη, και πολιτικά επίκαιρη, τέτοια που χρειάζεται πρωτοβουλίες. Επίσης χαρακτήρισε ωφέλιμη την πρόοδο στα διμερή και ζήτησε να ενισχυθούν οι πολιτικές επαφές. ''Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο σωστό δρόμο, στην τελική ευθεία, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, και μένει τώρα οι δύο χώρες να ανταποκριθούν κατά τέτοιο τρόπο που να καταλήξει στην τελική ευθεία. Δεν πρέπει, να ξαναγυρίσουμε, δεν πρέπει να καθυστερήσουμε, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ο οποίος πρόσθεσε ότι, τα Βαλκάνια πρέπει να είναι ουσιαστικό μέρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι οι δύο χώρες πρέπει από τους δρόμους της φιλίας να περάσουν το μέλλον τους προς τον 21ο αιώνα. Οι πολιτικές ηγεσίες έχουν το καθήκον να δημιουργούν ιστορία. Να φτιάξουμε την ιστορία των δύο χωρών στο ιστορικό όριο του 2000, για να συναντήσουν τον 21ο αιώνα'', υπογράμμισε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ΠΓΔΜ σε όλες τις συναντήσεις του κ. Κωνσταντόπουλου, υπήρξε ιδιαίτερα θετική απέναντι στις τελευταίες πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη λογική που υπάρχει στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου τα Σκόπια, και ότι ο Συνασπισμός θα πάρει πρωτοβουλίες για την προώθηση των μορφών συνεργασίας. Παράλληλα έκανε γνωστό ότι ο Συνασπισμός θα αναλάβει την πρωτοβουλία για να αξιοποιηθεί η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σχέση με τα Κοινοβούλια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έτσι ώστε να συγκληθεί αυτή η Επιτροπή.

    Από πλευράς Συνασπισμού στην Επιτροπή συμμετέχει ο Euqyboukeut^r, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που ήρθε στα Σκόπια, και σε παρεμβάσεις του υπογράμμισε τη δυνατότητα καλύτερης σχέσης της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν θα λυθεί και η τελευταία εκκρεμότητα που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Στην αντιπροσωπεία του Συνασπισμού, συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Μπίστης, μέλος της Γραμματείας, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ - ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά κατά την υποδοχή του κ. Κωνσταντόπουλου ο κ. Φρτσκόφσκι σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν επιλέγουμε ούτε τους γείτονες, ούτε τους συγγενείς μας, γι' αυτό πρέπει να συνυπάρξουμε, είπε ο κ. Φρτσκόφσκι.

    Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντόπουλος συνέκρινε το κλίμα τον καιρό της πρώτης επίσκεψης το Δεκέμβριο του 1994 με το σημερινό, λέγοντας ότι τώρα ο καιρός είναι καλύτερος και κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης ο κ. Κωνσταντόπουλος έθεσε και το ζήτημα του ονόματος θέτοντας τη θέση του Συνασπισμού, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να επιλυθεί σύντομα το ζήτημα αυτό. Ο κ. Φρτσκόφσκι από την πλευρά του υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες πρόσφατα, σημειώνοντας το θετικό κλίμα το οποίο επετεύχθη μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στα Σκόπια, αλλά παρέπεμψε σε ότι αφορά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα σημείωσε και την καλή λειτουργία της ενδιάμεσης συμφωνίας.

    [03] ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΤΙΜΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΟΠΠΕΘ'97

    Με την έκθεση "Οράματα της Μελίνας", που επιμελήθηκε ο Σπύρος Μερκούρης και με την προβολή κινηματογραφικής ταινίας, που σκηνοθέτησε ο Ζυλ Ντασέν, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" τιμά τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, τη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη εμπνεύστριας του θεσμού.

    Στην εκδήλωση, που γίνεται σε συνεργασία με το "Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη" και φέρει τον τίτλο "Μελίνας Εγκώμιον" , θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Μέσα από διάφορες πτυχές, φίλοι της Μελίνας Μερκούρη, άνθρωποι που την γνώριζαν περισσότερο ή λιγότερο, θα συνεργαστούν για να παρουσιάσουν στο κοινό τη μορφή της αείμνηστης ελληνίδας.

    Η έκθεση "Οράματα της Μελίνας" θα λειτουργήσει στο φουαγιέ του θεάτρου και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό για μερικές μόνο μέρες, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης και θα παραδοθεί στο "'Ιδρυμα Μελίνα Leqjo}qg", όπου θα λετουργεί ως μόνιμη έκθεση. Δίνεται η ευκαιρία στο κοινό, μέσα από επτά ενότητες με αποσπάσματα από λόγους της, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα, να γνωρίσει τα οράματα της Μελίνας Μερκούρη.

    Στην πρώτη ενότητα, που αφορά το θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, παρουσιάζονται σε έναν χάρτη δύο περίπου μέτρων οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες και οι Πολιτιστικοί Μήνες από το 1985 ως το 2000.

    Οι άλλες ενότητες παρουσιάζονται, μέσα από μακέτες, φωτογραφίες, αποκόμματα ελληνικών και ξένων εφημερίδων και εντύπων, χάρτες, βίντεο κλπ., το νέο μουσείο της Ακρόπολης και η εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ελληνικές εκθέσεις στο εξωτερικό, το πρόγραμμά της για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, ντοκουμέντα από την ανάπλαση και το ταξίδι του πλοίου της Κυρήνειας, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μελίνα" για την εισαγωγή μαθημάτων για τον πολιτισμό στα σχολεία.

    [04] ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ -ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Τα στοιχεία που συνθέτουν την αλβανική κρίση και τη στάση της Ευρωπαικής Ενωσης απέναντι σ αυτή συζήτησαν επί μιάμισι ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαική Ενωση Χρήστος Παπουτσής που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπουτσής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις ανησυχίες στους κόλπους της Ε.Ε. σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης και για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια εκεί όπου την έχουν πραγματικά ανάγκη.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. και ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η Κύπρος θα είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στην Ενωμένη Ευρώπη.

    [05] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΠΕ. ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

    Την κατάργηση της διπλής φορολογίας των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Ουζμπεκιστάν, ώστε να ενθαρρυνθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της χώρας Rauf Mukhamedov, με την ευκαιρία της πρώτης Συμφωνίας Συνεργασίας που υπέγραψε με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) Ιωάννη Τζεν, στα γραφεία του ΟΠΕ.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Τζεν, είναι ήδη έτοιμο το καταστατικό του μεικτού Ελληνοουζμπεκικού Επιμελητηρίου που θα έχει έδρα την Τασκένδη. Οπως είναι γνωστό, η ίδρυση μεικτών Επιμελητηρίων με τις Παρευξείνιες χώρες προωθείται εδώ και καιρό από το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο ο κ. Τζεν είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής.

    Στόχος των Επιμελητηρίων που θα προσαρμοστούν πλήρως στα όσα προβλέπει το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο των Παρισίων, είναι να jak}xoum το κενό που υπάρχει σήμερα στο χώρο και να λειτουργήσουν ως κέντρα πληροφόρησης των εκκολαπτόμενων γηγενών επιχειρηματιών, αλλά και των Ευρωπαίων επενδυτών που επιθυμούν να προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις, με μακροπρόθεσμη προοπτική στις Παρευξείνιες χώρες.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Οργανισμού χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ουζμπεκιστάν, "χώρα που κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού και παράγει ετησίως 5 εκατομμύρια τόνους πετρέλαιο".

    Η συνεργασία των δύο χωρών προβλέπεται άλλωστε να επεκταθεί και σε ζητήματα εκπαίδευσης, με την πραγματοποίηση σεμιναρίων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του ΟΠΕ για επιχειρηματίες από την Παρευξείνια χώρα, που χρησιμοποιώντας και την τεχνογνωσία του Ινστιτούτου Συσκευασίας θα μπορέσουν να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ανταγωνιστικά.

    Από την πλευρά του, ο κ. Mukhamedov εγγυήθηκε ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες θα υποστηριχθούν από την κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν και ότι οι επενδύσεις τους θα είναι κερδοφόρες.

    Η συμφωνία υπογράφηκε ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας Islam Karimov στην Ελλάδα. Παρόντες ήταν ο σύμβουλος του Προέδρου κ. Norov και του Γενικού Προξένου στην Ελλάδα κ. Agzamov.

    [06] "ΜΑΘΗΜΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

    "Μάθημα" με θέμα την Ευρωπαϊκή Ενωση και "δάσκαλο" τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Παπακυριαζή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα οι μουσουλμάνοι φοιτητές της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Το "μάθημα" που ουσιαστικά ήταν μία διάλεξη για το ιστορικό και της λειτουργία της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του ευρωβουλευτή με στόχο την επικοινωνία με τους μουσουλμάνους φοιτητές που κατάγονται αποκλειστικά από τη Θράκη και προορίζονται να διδάξουν στα μειονοτικά σχολεία.

    "Η Θράκη δεν είναι μία περιοχή δεύτερης κατηγορίας επειδή είναι λιγότερο αναπτυγμένη όπως και η Ελλάδα δεν είναι χώρα δεύτερης κατηγορίας μέσα στην ΕΕ γιατί είναι φτωχότερη από άλλες" τόνισε ο κ Παπακυριαζής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι η υποχρέωση της ΕΕ είναι να στηρίζει χώρες και περιοχές που το έχουν ανάγκη, αλλά παράλληλα κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει τους μηχανισμούς ανάπτυξης. Ο ευρωβουλευτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση φοιτητή υπογράμμισε ότι η υποστήριξη για την ανάπτυξη της Θράκης θα συνεχιστεί γιατί έτσι μόνο θα ξεπεραστούν και προβλήματα που αφορούν τη μειονότητα αλλά και θέματα κοινωνικού αποκλεισμού. "Ο κάτοικος και του τελευταίου ορεινού χωριού έχει ίδια δικαιώματα με τους άλλους πολίτες της χώρας αλλά και της ΕΕ. Αυτό πρέπει να το πιστέψει ο κάθε αγρότης στη Θράκη και να βρεί τρόπο να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του" είπε.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία λειτουργεί ap| το 1968, απευθύνεται αποκλειστικά σε μουσουλμάνους από όλη τη Θράκη και σήμερα έχει 61 φοιτητές και φοιτήτριες. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει 500 από τους οποίους οι μισοί έχουν διοριστεί σε μειονοτικά σχολεία ενώ από τους υπόλοιπους άλλοι έχουν μεταναστεύσει ή εργάζονται σε άλλους τομείς ή είναι άνεργοι. Οι φοιτητές προέρχονται είτε από ιεροσπουδαστήρια είτε από λύκεια . Για τους πρώτους η φοίτηση είναι τριετής και για τους δεύτερους διετής. Κάθε χρόνο εισάγονται μέχρι 24 φοιτητές ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια άρχισαν να φοιτούν και κορίτσια που αποφοιτούν από λύκεια καθώς δεν μπορούν να φοιτήσουν σε ιεροσπουδαστήρια. Οπως διευκρινίζει ο διευθυντής της Ακαδημίας Λεωνίδας Χαριτίδης το γεγονός ότι ο αριθμός των φοιτητριών είναι πολύ μικρός οφείλεται στο ότι είναι μικρός και ο αριθμός των μουσουλμανίδων που αποφοιτούν από λύκεια και θέλουν να γίνουν δασκάλες. Ο κ Χαριτίδης επισημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία έχει θεσπίσει το ευεργετικό μέτρο της παροχής υποτροφιών σε όλους της φοιτητές και φοιτήτριες της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παρότι αυτό δεν προβλέπεται από τη συνθήκη της Λωζάνης.

    [07] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Π. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

    Η πρόταση για την Κεντροαριστερά είναι μία νέα στρατηγική πρόταση, αποτελεί το νέο πολιτικό σχέδιο δημοκρατικής ανανέωσης και προοδευτικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας, είναι ζήτημα πολιτικό και προγραμματικό, τόνισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση στις Σέρρες.

    Για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, είπε ότι "είναι μια ανοιχτή διαδικασία σύγκλισης και ταυτόχρονης ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, ένα πείραμα στρατηγικής στροφής που δεν θα πετύχει με μοναχικές πορείες, ψευδεπίγραφες πολώσεις, κακέκτυπες επαναλήψεις του παρελθόντος" και πρόσθεσε:"Η υπόθεση της Κεντροαριστεράς θα ενισχυθεί και θα κινητοποιεί περισσότερους, αν συνδεθεί με τα βασικά προβλήματα της συγκυρίας, αν οι δυνάμεις που θα τη συγκροτήσουν αποδεικνύουν καθημερινά την ηγετική τους ικανότητα και τυην προωθητική τους δύναμη στα σημερινά μέτωπα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της ελληνικής κοινωνίας. Ο διάλογος αφορά όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού εκσυγχρονισμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της οικολογίας, των νέων ριζοσπαστικών κινημάτων γνώμης".

    Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας και του εκσυγχρονισμού ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε:"Στις σημερινές συνθήκες είναι πια αδύνατο να οικοδομηθεί ένας κοινωνικός συνασπισμός γύρω από το δημόσιο τομέα της οικονομίας με εργαλείο ένα κράτος παροχών και να εξασφαλιστεί η κοινοτική συνοχή μέσω μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Το τρίπτυχο, αγορά- φιλελεύθερη δημοκρατία-καπιταλισμός, αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά ότι επιτείνει την κοινωνική κρίση. Και ταυτόχρονα γίνεται πια συνείδηση ότι το "λαικίστικο υπόδειγμα" και ο κρατισμός δεν αποτελούν βιώσιμη και πειστική εναλλακτική απάντηση. Για μας, ο εκσυγχρονισμός δεν είναι μια διαδικασία oud]teqg, αλλά αντίθετα μια διαδικασία βαθύτατα πολιτικη, ζωντανή και ανατρεπτική. Είναι το αναπόφευκτο αλλά και ταυτόχρονα προνομιακό πεδίο αντιπαράεθσης με το νεοφιλελευθερισμό και το συντηρητισμό κάθε απόχρωσης".

    [08] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΟΚΤΩ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Mέχρι τις οκτώ το βράδυ της Δευτέρας μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες οι φορολογούμενοι σε ολόκληρη τη χώρα, αφού το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας.

    Με διπλασιασμό του απασχολούμενου προσωπικού θα αντιμετωπίσει το κεντρικό ταχυδρομείο της Θεσσαλονίκης την αυξημένη προσέλευση του κοινού που αναμένεται για το Σαββατοκύριακο.

    Το Σάββατο, τα ταχυδρομεία σε ολόκληρη την πόλη θα λειτουργήσουν από τις 7.30 το πρωί μέχρι και τις δύο το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή ανοιχτό θα παραμείνει μόνο το κεντρικό υποκατάστημα στην οδό Τσιμισκή, που θα εξυπηρετήσει τους φορολογουμένους από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τη μία το μεσημέρι.

    Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομικές εφορίες σε ολόκληρη τη χώρα θα παραμείνουν και σήμερα ανοιχτές μέχρι τις οκτώ το βράδυ.

    [09] ΔΩΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ

    Μεγάλη ζήτηση έχουν τα ελληνικά πετρώματα στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου το εξωτερικό μιας τράπεζας σε κεντρικό σημείο της πόλης, είναι εξολοκλήρου καλυμμένο με μάρμαρα που εισήχθησαν από την Καβάλα. Παράλληλα, η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία "ΜΗΧΑΝΙΚΗ", έχει αναλάβει την ανέγερση δύο κτιρίων, τα οποία θα ολοκληρωθούν σύντομα, στην πλατεία των Ελλήνων και την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου, που θα φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών.

    Στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στο ιστορικό λιμάνι της Ουκρανίας έχουν συμβάλλει και οι εκθέσεις που γίνονται τα δύο τελευταία χρόνια στην πόλη, υπό την αιγίδα της HELEXPO και του Ελληνοουκρανικού Συνδέσμου. Σύμφωνα με την προϊσταμένη εκθέσεων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, κ.Παπαμηνά, περισσότεροι από 12.000 Ουκρανοί επιχειρηματίες επισκέφτηκαν τα περίπτερα των ελληνικών προϊόντων στην Οδησσό, εξήραν την ποιότητα και την ποικιλία τους και συζήτησαν το ενδεχόμενο συνεργασιών. Οι ενενήντα Ελληνες εκθέτες εμφανίζονται πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση εμπορικών επισκεπτών που ήταν πολύ μεγάλη, παρά το χιόνι και τις υπό του μηδενός θερμοκρασίες.

    Δώδεκα επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν στην έκθεση ελληνικών προϊόντων της Οδησσού, ενώ έντονη ήταν η παρουσία εταιρειών και επιμελητηρίων από τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα από την πόλη μας, τη Βέροια, την Κατερίνη και την Καβάλα.

    "Παρόλο που δεν υπεγράφησαν συγκεκριμένες εμπορικές πράξεις, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον εκμέρους των Ουκρανών επιχειρηματιών για ta είδη υγιεινής και ένδυσης. Οι αγορές της Ουκρανίας είναι τεράστιες, αλλά βρίσκονται ακόμη σε άσχημη κατάσταση, λόγω της κατάρρευσης των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού. Πάντως, οι μεγάλες αγορές των 55 έως 60 εκατομμυρίων καταναλωτών, οι άρτιες υποδομές και οι τεράστιες αγροτικές καλλιέργειες της Οδησσού μας δημιουργούν την προσμονή μιας πολύ συμφέρουσας και σοβαρής επιχειρηματικής δραστηριότητας των Ελλήνων στην περιοχή, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον. Οταν ηρεμήσει λίγο η κατάσταση θα ανοίξει η αγορά για μηχανήματα εκβιομηχάνισης της αγροτικής παραγωγής, με πολύ ευνοϊκές μελλοντικές προοπτικές", δήλωσε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Κουλούσιος. Ηδη, προϊόντα προερχόμενα κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά δεσπόζουν στα ράφια των ουκρανικών καταστημάτων. Πρόκειται κυρίως για αναψυκτικά, ποτά και σοκολάτες, στα οποία το καταναλωτικό κοινό δείχνει προτίμηση έναντι αγαθών από άλλες χώρες.

    [10] Γ.ΒΙΖΥΗΝΟΣ Ο ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣΕ ΧΕΡΙ ΦΙΛΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

    Το έργο του Γεώργιου Βιζυηνού, του Θρακιώτη ποιητή που συνδύασε τις αντιθέσεις και άπλωσε χέρι φιλίας ανάμεσα στους πολιτισμούς, προβάλλεται μέσα από το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει από σήμερα στην Κομοτηνή το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    "Το έργο του Βιζυηνού είναι διαχρονικό και ζωντανό και όχι ένα μουσειακό απολίθωμα. Είναι μια ανοιχτή υπόθεση σε μια περιοχή, τη Θράκη, που είναι σταυροδρόμι πολιτισμών" τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων και Γενική Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης Χρύσα Μανωλιά. "Στόχος μας είναι να ανιχνεύσουμε νέες προοπτικές μέσα από το έργο του Βιζυηνού που έχει ποικιλία και πρέπει να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Σήμερα τιμούμε το Θρακιώτη ποιητή, τον δικό μας πνευματικό άνθρωπο, 100 χρόνια μετά από το θάνατό του. Από το έργο του έχουμε να αντλήσουμε πολλά γιατί όταν προσεγγίζουμε τον Βιζυηνό είναι σα να προσεγγίζουμε τη Θράκη" πρόσθεσε η κ Μανωλιά.

    Το συνέδριο αποτελεί κορυφαίο πνευματικό γεγονός και σφραγίζει μία σειρά εκδηλώσεων, εκδόσεων, ομιλιών, παραστάσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αποσκοπούν στο να γίνουν γνωστές οι δύο όψεις της προσωπικότητας του Γ.Βιζυηνού, η λαϊκή και η λόγια. "Φιλοδοξώντας να καταστεί φωτοβόλο κέντρο πολιτισμού η Θράκη της ανάπτυξης, η Κομοτηνή της πρωτοπορίας υπηρετεί και πάλι το πνεύμα και την τέχνη αποτίοντας φόρο τιμής σε ένα από τα γνησιότερα παιδιά της τον Γεώργιο Βιζυηνό" επισημαίνει η κ Μανωλιά στον χαιρετισμό που απευθύνει στην έναρξη του συνεδρίου.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου είκοσι ειδικοί επιστήμονες κάνουν ανακοινώσεις, που αναφέρονται σε όλες τις πτυχές του έργου του, τις δραστηριότητές του, το διηγηματικό του ύφος και τον ποιητικό του λόγο. Το συνέδριο πλαισιώνεται από έκθεση βιβλίων του Γεώργιου Βιζυηνού, από την προβολή νοκυμανταίρ για τη ζωή του σε σκηνοθεσία K\jg Παπαστάθη και παράσταση του θεατρικού του έργου "Το Αμάρτημα της Μητρός μου" από το Κ.Θ.Β.Ε.

    [11] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

    Η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στους μαθητές των δημοτικών σχολείων, ώστε να δουν το βιβλίο ως πολιτιστικό αγαθό άμεσης προτεραιότητας, είναι ο στόχος του προγράμματος "Ένας συγγραφέας γεννιέται", που διοργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολίχνης στις 2 Απριλίου με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας παιδικού βιβλίου.

    Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου, αποτελείται από τρεις φάσεις και γίνεται με τη συμμετοχή μαθητών της πέμπτης τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης.

    Η πρώτη φάση περιλαμβάνει επισκέψεις των μαθητών και γνωριμία με το περιβάλλον και τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στη δεύτερη φάση, που είχε διάρκεια τρεις εβδομάδες, τα παιδιά δανείστηκαν βιβλία από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και προσπάθησαν να έρθουν στη θέση του συγγραφέα. Μετά κλήθηκαν να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους δράσης δίνοντας ένα διαφορετικό τέλος στην ιστορία, να τη συνεχίσουν με τη δική του οπτική γωνιά, να πλάσουν μια άλλη ιστορία με τους ίδιους ήρωες ή να προσθέσουν δικούς τους διαλόγους.

    Η τρίτη φάση του προγράμματος είναι κυνήγι θησαυρού, όπου τα παιδιά καλούνται, από διασκορπισμένα κείμενα που θα τους δοθούν, να φτιάξουν ένα παραμύθι, το οποίο στη συνέχεια θα ζωγραφίσουν και θα το παρουσιάσουν κατά ομάδες με παντομίμα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Τ.ΣΕΧΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου, απέκλεισε κατηγορηματικά οιανδήποτε ανάμειξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στις ταραχές που ξέσπασαν στο νότο της Αλβανίας αποδίδοντας την κρίση που διέρχεται η χώρα σε προσπάθειες ορισμένων, όπως είπε, αντιαλβανικών κύκλων που στόχο έχουν να επιφέρουν αποσταθεροποίηση στην Αλβανία.

    Ο κ.Σέχου μιλώντας στην αλβανόφωνη εκπομπή του BBC και απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις στη Βουλή του αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών της Αλβανίας, είπε ότι "δεν αποδόθηκαν σωστά".

    "Τονίζω ξανά ότι η ελληνική κυβέρνηση μας συμπαραστάθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνάμε", υπογράμμισε ο κ.Σέχου και επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική μειονότητα δεν έχει καμια ανάμειξη στα τελευταία γεγονότα κατέληξε: "Η ελληνική μειονότητα αποτελεί παράγοντα φιλίας των δύο χωρών".

    [13] ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΘΕΤΕΙ ΩΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΟΑΣΕ

    Κλειστό παραμένει το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο, μετά τα χθεσινά επεισόδια εξαγριωμένων ένοπλων πολιτών που ζητούσαν βίζα για τη χώρα μας.

    Στο μεταξύ, την έγκριση από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ θέτει ως προυπόθεση για την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία ο ΟΑΣΕ. Το σχετικό αίτημα θα υποβάλει στο συμβούλιο ασφαλείας η Ιταλία, η οποία έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για την πραγματοποίηση της επιχείρησης.

    Ο κίνδυνος λεηλασιών από ενόπλους έχει καθηλώσει στα ελληνοαλβανικά σύνορα τα φορτηγά του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, τα οποία μεταφέρουν 9 τόνους τροφίμων και φαρμάκων στη νότιο Αλβανία, μετά από σχετική απόφαση της Κομισιόν.

    [14] ΣΕ 250 ΕΚ.ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 1996 ΜΕΤΑΞΥ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ

    Σε 250 εκατομμύρια δολάρια ανήλθε ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών το 1996 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ενώ τους δύο πρώτους μήνες του 1997 έφθασαν τα 30 εκατομμύρια δολάρια με προοπτική στο τέλος έτους να ξεπεράσουν τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου του Βελιγραδίου, Μπράνισλαβ Βουγίνοβιτς, στην ελληνική αντιπροσωπεία του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου της Αθήνας που επισκέπτεται τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.

    Ο κ.Βουγίνοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα διευρυνθούν οι οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών τονίζοντας ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων θα συμβάλει σημαντικά ο νόμος "περί αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος" η ψήφιση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της εικοσαμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας, Παναγιώτης Σταυρίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας να υπογραφούν συγκεκριμένες συμφωνίες στους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου. "Ο τουρισμός και οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν καλό έδαφος για συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών", τόνισε.

    [15] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Στο προσκήνιο επανήλθαν τις τελευταίες μέρες, με δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, κι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Κλάους Κίνκελ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα, οι από καιρό γνωστές καταγγελίες της Κύπρου ότι οι Τούρκοι έχουν εγκαταστήσει στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού γερμανικής προέλευσης, που έχει δοθεί με τη μορφή στρατιωτικής βοήθειας.

    Κάτι τέτοιο αντίκειται στις υπάρχουσες συμφωνίες, οι οποίες ορίζουν ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί τα προερχόμενα από τη Γερμανία όπλα μόνο στα πλαίσια του αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και επομένως όχι στην κατεχόμενη από τον Αττίλα βόρεια Κύπρο.

    Η γερμανική πλευρά διέψευσε από την πρώτη στιγμή τις πληροφορίες αυτές, με τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για παράνομη χρήση του οπλισμού ή μέρους του. Το στρατιωτικό υλικό woq^cgse η Βόννη στην Αγκυρα, κυρίως από τα αποθέματα του στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

    Ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει κι αυτή στις καταγγελίες της, θεωρώντας ότι οι υπάρχουσες πληροφορίες είναι απολύτως έγκυρες.

    Στη Βόννη, έγινε γνωστό ότι η Λευκωσία δεν έχει διαμαρτυρηθεί μέχρι τώρα επίσημα για το γεγονός ούτε έχει σχολιάσει την αδιαφορία που επιδεικνύει η Γερμανία στην -θεωρούμενη ως δεδομένη- αθέτηση συμφωνιών από την Τουρκία.

    Κι ενώ η εκκρεμότητα αυτή δεν έχει διευθετηθεί, αναφέρονται ακόμη και λεπτομερή στοιχεία για τα γερμανικής προέλευσης όπλα, που η Τουρκία διατηρεί στα κατεχόμενα.

    Ειδικότερα αποκαλύπτεται ότι ο κατοχικός στρατός διαθέτει μη νόμιμο στρατιωτικό οπλισμό, ο οποίος μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει 36 αντιαρματικούς πυραύλους COBRA, ισάριθμους TOW και 42 τύπου MILAN, μεταγωγικά και βυτιοφόρα των εταιρειών MAGIRUS, MAN και MERCEDES- UNIMOG, δίκυκλα HERCULES, 1.300 κράνη από την πρώην σοσιαλιστική Ανατολική Γερμανία, καθώς και προστατευτικές μάσκες ABC.

    [16] ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Στις 19 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μαζί το συνέδριο του Φιλελεύθερου και του Δημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, στο οποίο τα δύο κόμματα θα ανακοινώσουν επίσημα την ενοποίησή τους.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, το νέο Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα θα ενοποιήσει τα προγράμματα των δύο κομμάτων και θα εκπροσωπείται στη βουλή από την κοινοβουλευτική ομάδα του Φιλελεύθερου Κόμματος.

    Σημειώνεται ότι στην ενοποίηση των δύο κομμάτων προβάλλουν αντιρρήσεις ορισμένα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, τα ποία υποστηρίζουν ότι η ένωση με τους φιλελεύθερους, οι οποίοι συμμετείχαν στον εκλογικό συνασπισμό "Ένωση για τη Μακεδονία" θα σημαίνει την αναγνώριση της νομιμότητας των εκλογών του 1994, τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί παράνομες και πλαστές.

    Οι αρχηγοί του Φιλελεύθερου και του Δημοκρατικού Κόμματος, Στόγιαν Άντοφ και Πέταρ Γκόσεφ, επισημαίνουν πως οι αντιρρήσεις που προβάλλουν μεμονωμένα μέλη των δημοκρατών δε θα έχουν αντίκτυπο στην ενοποίηση των κομμάτων, η οποία, όπως υποστηρίζουν "θα γεννήσει μια νέα δύναμη, η ποία θα έχει σημαντικό παρόν στην πολιτική σκηνή της χώρας".

    [17] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο Μ. ΠΑΝΙΤΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- Ε.Ε

    Απαισιόδοξος σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που προβάλλει η Ε.Ε, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα "Nezavisimaia Gazeta" o πρώην πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Πάνιτς, σημειώνοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση απλώς ξοδεύει χρήματα για την Ελλάδα".

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επικείμενη ίδρυση "Οικονομικής Emysgr κρατών Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης" και στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής της μελλοντικής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 12 εκπροσώπων κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Χωρίς τη συμμετοχή στην Ενωση Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνέχισε ο κ. Πάνιτς, η Ελλάδα νομίζω δεν θα κατορθώσει ποτέ να πετύχει το επίπεδο που θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τους όρους της Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει και για τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τις άλλες χώρες: από μόνες αυτές οι χώρες δεν θα καταφέρουν ποτέ να αγγίξουν το ευρωπαϊκό επίπεδο".

    Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας, ο κ. Πάνιτς υπογράμμισε ότι η μελλοντική Ενωση δύσκολα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς αυτήν.

    Καταλήγοντας, ο κ. Πάνιτς αναφέρθηκε στο ρόλο που επιθυμεί ο ίδιος να διαδραματίσει στις δημοκρατικές διαδικασίες στη Γιουγκοσλαβία, ανέφερε μεταξύ άλλων οτι θα ήθελε να έβλεπαν τα εγγόνια του ένα μικρό άγαλμα στο οποίο θα αναφέρονταν ως εξής: "ο πατέρας της γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας- ο επιχειρηματίας Μίλαν Πάνιτς".

    Να σημειωθεί ότι ο Μίλαν Πάνιτς κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού κατά το διαστημα 1992-1993. Είναι αμερικανός υπήκοοος από το 1963 και ιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας "ACN Pharmaceuticals".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 28 March 1997 - 13:13:12