Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' ΓΥΡΟΥ. ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η Ν.Δ

  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [04] ΥΠΕΡ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ Β' ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΑΧΘΗΚΕ ΕΜΜΕΣΩΣ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

  • [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

  • [06] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

  • [07] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΜΑΚΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΗΝ 2Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

  • [08] O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [09] ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ 549 ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  • [10] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ FLUXUS ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΟΥ JOSEPH BEUYS

  • [11] ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΡΑΙΟΒΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [12] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ Β.ΤΣΙΟΡΜΠΕΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [14] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤO AITHMA THΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

  • [15] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [17] EΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [18] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΡΕΣΕΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ- ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [20] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΕΤΑΜΕΝΗ

  • [21] TO TOΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΜΙΑ

  • [22] Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [23] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' ΓΥΡΟΥ. ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    O Γεώργιος Ράλλης ανακοίνωσε τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του Α' γύρου των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νέα Δημοκρατία, τα οποία έχουν ως εξής: Κώστας Καραμανλής 1408, Γιώργος Σουφλιάς 1055, Μιλτιάδης Εβερτ 876 και Βύρων Πολύδωρας 118.

    Στο δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί σήμερα, θα αναμετρηθούν ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Σουφλιάς. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Μιλτιάδη Εβερτ, ο μέχρι πρότινος αρχηγός του κόμματος δεν πρόκειται να εκδηλώσει την προτίμησή του σε κάποιον από τους υποψηφίους, αλλά θα κάνει δήλωση υπέρ της ενότητας του κόμματος.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η Ν.Δ

    "Ο μεγάλος νικητής είναι η ΝΔ, που με τις άψογες δημοκρατικές διαδικασίες αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι έχει συνέχεια και κυρίως μεγάλη προοπτική", υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

    "Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι, συνέχισε ο κ. Καραμανλής. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελεχη της ΝΔ για την εμπιστοσύνη τους. Θέλω να συγχαρώ τον Μ.Εβερτ για τα τόσα πολλά που έχει προσφέρει στην παράταξη και τα τόσα που έχει να προσφέρει ακόμα και για την άψογη στάση του. Να συγχαρώ τον Βύρωνα Πολύδωρα για τον καθαρό αγώνα του και να πω ότι όλοι μαζί θα προχωρήσουμε στο μεγάλο ξεκίνημα για την αναγέννηση της παράταξης μας", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ Β' ΓΥΡΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Με ζητοκραυγές και χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι φίλοι τού Κώστα Καραμανλή, που γέμισαν ασφυκτικά το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του Α' γύρου για την αρχηγία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα οποία αναδείχθηκε πρώτος και θα αναμετρηθεί στο Β΄ γύρο με το Γιώργο Σουφλιά.

    Ολοι οι παρευρισκόμενοι στο γραφείο του κ. Καραμανλή, δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους για επικράτηση του Μακεδόνα πολιτικού, και στο δεύτερο γυρο.

    [04] ΥΠΕΡ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ Β' ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΑΧΘΗΚΕ ΕΜΜΕΣΩΣ Ο Μ. EBEQT

    O απερχόμενος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τα οποία κατατάχθηκε τρίτος, και αποκλείστηκε από το Β΄γύρο της ψηφοφορίας, τάχθηκε εμμέσως υπέρ της στήριξης του Κώστα Καραμανλή στην επόμενη ψηφοφορία.

    Ο κ. Εβερτ, τόνισε πως αποδεσμεύει όλους όσους τον ψήφισαν, να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, αν ο ίδιος είχε ένα ποσοστό που θα περνούσε το 40%, θα περίμενε ο τρίτος της ψηφοφορίας να τον ψηφίσει.

    Ο κ. Εβερτ είπε ακόμα πως η ετυμηγορία των συνέδρων του κόμματος είναι καθοριστική και πρέπει να είναι σεβαστή από όλους.

    Επανέλαβε μάλιστα την έκκληση που έκανε το πρωί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι ''οφείλουμε όλοι μαζί να στηρίξουμε το νέο πρόεδρο του κόμματος και να του δώσουμε τη δυνατότητα ενωμένοι και αποφασισμένοι να γίνει σύντομα Πρωθυπουργός της χώρας''.

    Τέλος, ο κ. Εβερτ ευχαρίστησε όλους όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους, καθώς και όλους τους συνέδρους για το κλίμα της ευπρέπειας, της σοβαρότητας, και της ενότητας που επέδειξαν.

    [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, κατά την περίοδο 1991-1992, Φάτος Νάνο.

    Ο κ. Νάνο έφθασε στη Θεσσαλονίκη οδικώς από την Κρυσταλλοπηγή, το απόγευμα, με αυτοκίνητο, το οποίο παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος.

    Τον Αλβανό πολιτικό δέχθηκε στο Κυβερνείο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι ο Αλβανός πολιτικός βρίσκεται στη χώρα μας για καθαρά ιδιωτική επίσκεψη, η οποία θα διαρκέσει, κατά πάσα πιθανότητα για το Σαββατοκύριακο. Στόχος της επίσκεψης είναι να συναντηθεί ο κ. Νάνο με τα παιδιά του, τα οποία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι ο μεγάλος γιος του κ. Νάνο σπουδάζει σε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης, ενώ πριν από λίγες ημέρες έφθασε στη Θεσσαλονίκη και η κόρη του για λόγους ασφαλείας.

    Ο κ. Νάνο, μετά από την χάρη που του δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση, είναι εδώ και λίγες ημέρες ελεύθερος. Πρέπει να αναφερφεί ότι ο Αλβανός πολιτικός ήταν από το 1994 κρατούμενος, κατηγορούμενος για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και διαφθορά, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

    [06] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

    "Η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική εδαφικών διεκδικήσεων που ακολούθησε τον περασμένο χρόνο". Αυτό υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα "Γιενί Γιουζγίλ".

    Αναφερόμενος στο Αιγαίο, ο Ελληνας υπουργός τονίζει ότι η Αγκυρα "χρησιμοποιεί συνεχώς την απειλή πολέμου ως διπλωματικό όπλο εναντίον της Ελλάδας, πράγμα που είναι απαράδεκτο". Προσθέτει μάλιστα ότι "υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, για το οποίο, ενδεχομένως μετά από μακροχρόνιες συνομιλίες θα πάμε σε μια τρίτη πλευρά και θα ζητήσουμε να διακρίνει τον άδικο από τον δίκαιο". Υποστηρίζει ότι "οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, είναι ένα ιμπεριαλιστικό όνειρο που αναπτύχθηκε στην Αγκυρα".

    Ο κ.Πάγκαλος αναφερόμενος στο ιστορικό των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, λέει τα εξής: "Αρχικά υπήρξαν διεκδικήσεις στα Ιμια. Ακολούθησε ένα άλλο νησί και τέλος έγινε λόγος για γκρίζες ζώνες. Τώρα η Τανσού Τσιλέρ στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ομολόγους μου, κάνει λόγο για ελλειπή σύνορα. Πρόκειται για λανθασμένη στάση που αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα σύνορα στο Αιγαίο".

    Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι "οπωσδήποτε μπορεί να συζητηθεί το θέμα εαν η Τουρκία πει ότι θέλει να συζητήσει κάποια γραμμή. Αλλα τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν λέτε πως δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο".

    Η εφημερίδα δημοσιεύει τη συνέντευξη με τίτλο "Μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον τουρκικό λαό. Μην επιτρέψουμε τον πόλεμο".

    [07] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΜΑΚΗΣ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΗΝ 2Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

    Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης θα εγκαινιάσει το απόγευμα τη 2η Εκθεση Ελληνικών Προϊόντων στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου ενενήντα από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας μας, μαζί με αντιπροσωπείες από μεγάλους ελληνικούς οργανισμούς και εμπορικά επιμελητήρια, θα δώσουν δυναμικό "παρών" μέχρι τις 25 Μαρτίου. Tην έκθεση διοργανώνει η HELEXPO, σε συνεργασία με τον Ελληνοουκρανικό Σύνδεσμο που εδρεύει στην Αθήνα.

    Τη Θεσσαλονίκη θα εκπροσωπήσει στην έκθεση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο επιδοτεί όσα μέλη του θα ταξιδέψουν στην Ουκρανία και έχει κατασκευάσει στην Οδησσό περίπτερο για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών της έκθεσης. Παράλληλα, θα παραβρεθούν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου.

    Απο τη Βόρεια Ελλάδα, μεταξύ άλλων, θα δώσουν το "παρών" στην έκθεση τα Επιμελητήρια Σερρών, Πιερίας, Ροδόπης και Καβάλας και η "ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΕ" από την ίδια πόλη, η χαρτοποιϊα Κομοτηνής, η ζυθοποιϊα Βορείου Ελλάδος και οι ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών Χαλκιδικής, Πιερίας, Γιαννιτσών και Παγγαίου.

    [08] O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ Γ. ΡΩΜΑΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Αναχώρησε το μεσημέρι με προορισμό την Νέα Υόρκη , Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Ρωμαίος , προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στον εορτασμό της εθνικής επετείου από την ομογένεια stir 23 Μαρτίου, στην μεγάλη καθιερωμένη παρέλαση στην 5η λεωφόρο στο Μανχάταν.

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα συμμετέχει και η μικτή μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού σώματος.

    [09] ΠΡΩΤΗ ΕΚΘΕΣΗ 549 ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Πεντακόσια σαράντα εννέα αντικείμενα-ταφικά ευρήματα, που προέρχονται από τα παλιοχριστιανικά κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης- πολλά αδημοσίευτα- εκτίθενται για πρώτη φορά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο "Από τα Ηλύσια στον Παράδεισο" που θα εγκαινιάσει στις 29 Μαρτίου ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Η έκθεση έχει επιλεγεί να αντιπροσωπεύσει την περιοχή της Ανατολικής αυτοκρατορίας (μετέπειτα Βυζαντινής) σε ένα δίκτυο εκθέσεων πέντε ευρωπαϊκών Μουσείων (Αγγλίας, Γερμανίας, Σουηδίας και Ολλανδίας). Οι ειδικές αυτές εκθέσεις που διερευνούν διαφορετικές όψεις της μετάβασης από την ύστερη αρχαιότητα στην πρώιμη μεσαιωνική περίοδο, εντάσσονται στο ερευνητικό πρόγραμμα "The Transformation of the Roman World" του European Science Foundation.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διαθέτει μία μοναδική στην Ελλάδα συλλογή ταφικών τοιχογραφιών από τον 3ο ως τον 6ο αιώνα που προέρχονται από τα παλαιοχριστιανικά κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης καθώς και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που φωτίζουν την περίοδο αυτή.

    Στην έκθεση παρουσιάζεται μία επιλογή αντιπροσωπευτικών για την τυπολογία τους πήλινων αντικειμένων του 3ου-6ου αιώνα από τάφους της Θεσσλαονίκης, μία συλλογή κοσμημάτων και διαφόρων μικροαντικειμένων 2ου -6ου αιώνα και μία συλλογή αντιπροσωπευτικών γυάλινων αγγείων. Η συλλογή κοσμημάτων περιλαμβάνει ενώτια, χρυσά και χάλκινα, δαχτυλίδια χρυσά, σιδερένια, χάλκινα, μολύβδινα και πήλινα, βραχιόλια και ψήφους περιδεραιών χάλκινα, γιάλινα ή από γαγάτη, πόρπες, περόνες οστέινες και ελάσματα χρυσού, πυξίδες και κάτοπτρα, μταλλικές "ωτογλυφίδες" για τον καλλωπισμό, στλεγγίδες και εγχειρίδια αλλά και σιδερένια καρφιά από υποδήματα των νεκρών.

    [10] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ FLUXUS ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΟΥ JOSEPH BEUYS

    Εκθεση αφιερωμένη στο διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα Fluxus και στον βασικό εκφραστή του τον κορυφαίο μεταπολεμικό Γερμανό καλλιτέχνη Joseph Beuys παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εικαστικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Η έκθεση Joseph Beuys θα εγκαινιαστεί στις 26 Μαρτίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ λίγες μέρες αργότερα στις 8 Απριλίου θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στη νέα πτέρυγα του Μουσείου η δεύτερη ενότητα της έκθεσης για το κίνημα Fluxus με εννέα έργα σημαντικών εκπροσώπων του. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των δύο εκθέσεων προγραμματίζονται και παράλληλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων heyqgtij~m της τέχνης.

    [11] ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΡΑΙΟΒΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Κραϊόβας σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα της ρουμανικής αυτής πόλης, έχοντας την συμπαράσταση του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι διοργανώνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Τα μαθήματα, στα οποία συμμετέχουν 77 άτομα-μέλη αλλά και μη μέλη της εκεί ελληνικής κοινότητας, άρχισαν τον Γενάρη και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου.Ημέρα διδασκαλίας έχει οριστεί η Κυριακή σε αίθουσα του πανεπιστήμιου της Κραϊόβας και υπεύθυνος του προγράμματος διδασκαλίας είναι ο αντιπρόεδρος του συλλόγου των ελλήνων φοιτητών κ. Ηλίας Μαχαιρίδης.

    [12] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

    O Σύλλογος Μακεδόνων Μονάχου και περιχώρων οργανώνει διημερίδα με την επωνυμία "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 97", η οποία τελεί υπό την αιγίδα του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει την Κυριακή 30 Μαρτίου, έκθεση ελληνικών παραδοσιακών στολών, από την λαογράφο Τασία Ιορδανίδου, και μουσικοχορευτική εκδήλωση από το λαϊκό συγκρότημα ΒΕΡΓΙΝΑ.

    Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση στην οποία από την Ελλάδα είναι προσκεκλημένοι να λάβουν μέρος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Κοσμόπουλος, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φ. Πετσάλνικος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Α. Σαμαράς, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ.Ορφανός, ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς Τ.Χατζηδημητρίου και ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. Γ.Δελίγκας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ Β.ΤΣΙΟΡΜΠΕΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    "Θα επισκεφθώ τα Σκόπια την κατάλληλη χρονική στιγμή", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στο Βουκουρέστι που έδωσε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βίκτωρ Τσιορμπεα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων αν υπάρχει προοπτικη επίσκεψής του στην ΠΓΔΜ και τι θα σημαίνει η πιθανή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, ο κ.Σημίτης είπε χαρακτηριστικά: "Θα επισκεφθώ όλες τις βαλκανικές χώρες μετά από συνεννοήσεις και ανάλογα με τις εσωτερικές εξελίξεις στις χώρες αυτές. Σε μερικές από αυτές δεν επιτρέπεται επίσκεψη τώρα γιατί υπάρχουν εσωτερικές δυσκολίες, όπως εκλογές κ.α. Θα υπάρξει οπωσδήποτε κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθώ τα Σκόπια".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ.Σημίτης αναφέρθηκε επι μακρόν στη βαλκανική προοπτική και στην πρόθεση της Ελλαδας να πρωταγωνιστήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τα Βαλκάνια τονίζοντας ότι "αν θέλουμε η Ελλαδα να έχει βαλκανική πορεία και pqooptij^ πρέπει να αντιμετωπίζει με τους ίδιους κανόνες όλες τις χώρες".

    Σε ερώτηση αν η Ελλαδα ζητά την απομάκρυνση του Προέδρου Μπερίσα από την εξουσία ο κ.Σημίτης είπε ότι δεν έχει ζητηθεί η απομάκρυνσή του και επανέλαβε ότι η Ελλαδα είναι υπέρ μιας πολιτικής λύσης στο πρόβλημα που υπάρχει στην Αλβανία Αλβανία, η οποία, όπως είπε, "θα δοθεί από τον Μπερίσα, από την κυβέρνηση απο τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας" και πρόσθεσε: "Η Ελλαδα δεν θέλει καμια ανάμειξη στα εσωτερικά της Αλβανίας και επιθυμεί ειρηνική επίλυση".

    Ο κ.Σημίτης επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην επεκταθεί η κρίση στις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και σ΄αυτό αποσκοπούσε, όπως είπε, η επίσκεψη του Θ.Πάγκαλου σε Σκοπια και Βελιγράδι.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητική τη συνεργασία με τον Ρουμάνο ομόλογό του. "Συμπίπτουμε στη θέση ότι νοτιοανατολική Ευρώπη πρέπει να είναι μια περιοχή σταθερότητας και ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων. Συμφωνήσαμε ότι μια διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ελλαδας Ρουμανίας και της Βουλγαρίας θα γίνει σύντομα και ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί η μεικτή οικονομική επιτροπή ώστε να διευρυνθεί η συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η μεταφορά τεχνολογίας κ.α.", τόνισε.

    Ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί ένα ευρύτερο σύμφωνο συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Αυτή η διμερής συνεργασία θα είναι στο πλαίσιο μιας κοινής βαλκανικής πολιτικής. "Χρειάζεται οι χώρες της βαλκανικής να αναπτύξουν μια κοινή πορεία και γραμμή", τόνισε.

    Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον κ.Τσιόρμπεα την ευρωπαϊκή προοπτική για τις βαλκανικές χωρες. "Εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει για τις βαλκανικές χώρες να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια, οι ίδιες διαδικασίες με τις τρίτες χωρες οι ίδιες σκέψεις που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις. Δεν πρέπει να αποκλειστούν οι βαλκανικές χώρες από την είσοδο στην ΕΕ και δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στην Ενωση. Η Ενωμένη Ευρώπη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των χωρών που ανήκουν στην Ευρώπη", υπογράμμισε.

    Για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τα θέματα ασφαλείας ο κ.Σημίτης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες χωρίς διαφοροποιήσεις, χωρίς επιρροές και χωρίς διαφορετικές μεταχειρίσεις, όπως είπε. "Η ενιαία βαλκανική προοπτική που επιδιώκουμε προσθεσε, προυποθέτει την ενιαία πορεία όλων των χωρών που δεν συμμετέχουν ακόμη".

    Καταλήγοντας τόνισε ότι από τις συζητήσεις που είχε για το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το κυπριακο διαπίστωσε ότι η Ρουμανία τάσσεται υπέρ της λύσης αυτών των προβλημάτων βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, η όποια διαφορά να επιλύεται μέσω του Δικαστηρίου της Χαγης και όσον αφορά το Κυπριακό η Ρουμανία συμφωνεί ότι πρέπει να επιλυθεί μέσω του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Ελληνα ομολόγου του στο Βουκουρέστι τονίζοντας ότι είναι η πρώτη επίσκεψη αρχηγού κυβερνήσεως στη Ρουμανία μετά τις τελευταίες εκλογές και υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων. "Η Ελλαδα υποστήριξε τη Ρουμανία και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Ευρωκοινοβουλιο και προσπαθεί για την είσοδό της στην ΕΕ και στο MATO", τόνισε ο κ.Τσιόρμπεα.

    Αναφέρθηκε στην κοινή συμφωνία για επέκταση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς και επισημαίνοντας οτι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων προχωρεί τόνισε ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο που θα συμβάλει στην αύξηση των Ελληνων επενδυτών.

    Συμφωνησε με τον κ.Σημίτη ότι πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος των εμπορικών ανταλλαγών το 1997, το ύψος των οποίων πρέπει να ανέλθει στα 500 εκατομμύρια δολάρια και αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι θα συνέλθει η μεικτή Ελληνορουμανική Οικονομική Επιτροπή.

    Ο κ.Τσιορμπεα αναφέρθηκε επίσης στην πολυπλευρη συνεργασία των δυο χωρών που θα οδηγήσουν στη δημιουργία πολιτιστικών κέντρων και εδρών στα πανεπιστήμια των δυο χωρών. Οσον αφορά το διπλωματικό επίπεδο και τη συνεργασία στην περιοχή, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είπε: "Συμφωνήσαμε να είναι συχνότερες οι επαφές των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών".

    [14] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤO AITHMA THΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Στη Θεσσαλονίκη και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στα Βαλκάνια, αναφέρθηκε πάλι σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στο γεύμα εργασίας που του παρετέθη στο Βουκουρέστι, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει τον προσεχή Ιούνιο το επίκεντρο του βαλκανικού αλλά και του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με την πραγματοποίηση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους της πολυμερούς συνεργασίας που θα έχει η Διαβαλκανική Διάσκεψη και υπογραμμισε: "Εχουμε επι πλέον προτείνει την εγκατάσταση του "περιφερειακού κέντρου για την προώθηση του εμπορίου" στη Θεσσαλονίκη, πιστεύοντας οτι είναι επιτακτικό να εργαστούμε για την επίλυση όλων των προβλημάτων που λειτουργούν σημερα ανασχετικά στην ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων στην περιοχή". Επισημαίνοντας ότι η συμφωνία για την ίδρυση της Τράπεζας Αναπτύξεως και Εμπορίου του Ευξείνου Πόντου, τα εγκαίνια της οποίας προγραμματίζονται για την πρώτη εβδομάδα του Μαίου στη Θεσσαλονίκη, "συνιστά ένα ιδιαίτερο σημαντικό στοιχείο για την προώθηση της διαδικασίας εξέλιξης της ΟΣΕΠ (Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου)", εξέφρασε την πεποίθηση ότι "την περίοδο αυτή που επιχειρείται μια σε βάθος μελέτη ως προ την θεσμοποίηση αυτού του φόρουμ, μια ακόμη πιο στενή συνεργασία Ελλαδας-Ρουμανίας στο εγχείρημα αυτό, θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα και για την ΟΣΕΠ και θα απόβαινε προς όφελος όλων των χωρών των Βαλκανίων".

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε άριστο το επίπεδο διμερών σχέσεων και αναφέρθηκε διεξοδικά στα Βαλκάνια για να πει ότι "ζούμε μια δύσκολη περιοδο και πάλι στην περιοχή" και ότι "η διαδικασία της πορείας σε σταθερές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες δηλαδή η οικοδόμηση ενός συγχρονου πολιτικού συστήματος και μιας νέας κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης περνά αναπόφευκτα από μια δύσκολη μεταβατική φάση και αναδεικνύεται σε δύσκολη επιχείρηση με οπισθοδρομήσεις και αβεβαιότητα".

    Σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι άνισες στην περιοχή μας και προσδιορίζονται καθοριστικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα εσωτερικά προβλήματα της κάθε χώρας, είπε: "Συχνά ενέχουν τον κίνδυνο τροφοδότησης κρίσεων σε άλλα μέτωπα, σε αλυσιδωτές παρενέργειες αποσταθεροποίησης όσων βημάτων έγιναν με κόστος και προσπάθεια τα τελευταία χρόνια".

    [15] ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την έγκριση της χρηματοδότησης 46 εκατομμυρίων δολαρίων για την επιδότηση δανείων στρατιωτικής βοήθειας προς Ελλάδα και Τουρκία για το οικονομικό έτος 1997 ύψους 122.5 και 175 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, κατέθεσε στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Αμυνας κ.Κόεν.

    Στο γραπτό κείμενο που κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ.Κόεν αναφέρει ότι η Ελλάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα ποσά αυτά για τον εκσυγχρονισμό αμερικανικού εξοπλισμού και την αγορά υλικού μέσω του προγράμματος πλεονάζοντος υλικού.

    Οσον αφορά την Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι προς όφελος των ΗΠΑ να την βοηθήσουν, καθώς οι δύο χώρες συνομιλούνε για θέματα που ενδιαφέρουν, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιφερειακές εντάσεις.

    Η Τουρκία, συνεχίζει το κείμενο, διαδραματίζει ένα ηγετικό ρόλο στην εκπαίδευση και εξοπλισμό της Βοσνίας και αποτελεί μια δημοκρατική, φιλο- δυτική χώρα και μοντέλο για άλλες ασταθείς περιοχές. Εντούτοις, υπογραμμίζει, γεγονότα όπως η απροθυμία της Ευρωπαικής Ενωσης να προχωρήσει στην ένταξη της Τουρκίας και η αναστολή εκ μέρους των ΗΠΑ παράδοσης στρατιωτικού υλικού καλλιεργούν μια αντίληψη στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι η Δύση δεν εκτιμά αρκετά την προσφορά και τις θυσίες της, για την ασφάλεια και την ενότητά της.

    Ο κ.Κόεν υποστηρίζει ότι αυτό βοηθά εκείνους που θα ήθελαν η Τουρκία να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο. Το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της δέσμευσής μας γι' αυτή τη σημαντική διμερή σχέση ασφαλείας.

    [16] ΣΧΗΜΑΤΙΣΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Ο Ράντογιε Κόντιτς είναι ο πρωθυπουργός και της νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε στην Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας, μετά τις ομοσπονδιακές κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα στις 3 Νοεμβρίου 1996, και στις οποίες επικράτησε ο συνασπισμός του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Το νέο στοιχείο είναι η συμμετοχή του κόμματος ''Γιουγκοσλαβική Αριστερά'' -JUL- της Μιριάνας Μάρκοβιτς, συζύγου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το οποίο αντιπροσωπεύεται στη νέα κυβέρνηση με δύο υπουργούς.

    Η νέα κυβέρνηση έχει τέσσερις αντιπροέδρους και 16 υπουργούς. Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών παρέμεινε ο σημερινός υπουργός Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Το γεγονός του σχηματισμού όμως της νέας κυβέρνησης, σκιάστηκε από την απόφαση των αρχών να περιορίσουν στο ήμισυ την εμβέλεια του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ''BK Telecom'', ο οποίος σύμφωνα με τις μετρήσεις, είναι ο πρώτος σε τηλεθέαση σταθμός στη Σερβία και μάλιστα με διαφορά από το δεύτερο.

    Το όλο θέμα αφορά στη μονομερή διακοπή του συμβολαίου από την πλευρά της κρατικής σερβικής τηλεόρασης για τη χρησιμοποίηση ορισμένων αναμεταδοτών της από την τηλεόραση ''BK Telecom'', με αποτέλεσμα να σταματήσει η μετάδοσή του προγράμματος της σε όλη την Κεντρική και Νότια Σερβία.

    Οι ιθύνοντες της τηλεόρασης ''BK Telecom'', σύσσωμη η αντιπολίτευση και πολλοί φορείς κατηγόρησαν το Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως υπεύθυνο για την ενέργεια αυτή, προσάπτοντας του ''πρόθεση για φίμωση των ελάχιστων αντικειμενικών και ανεξάρτητων Μ.Μ.Ε που απέμειναν στη χώρα''.

    Ο εκ των ηγετών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού ''Ζάγιεντνο'' Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί ανοιχτή επίθεση του καθεστώτος κατά της ελευθερίας της έκφρασης.

    Ο σταθμός ''BK Telecom'' ήταν το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι που μετέδιδε με τρόπο αντικειμενικό και λεπτομερή, τα πρόσφατα γεγονότα αναφορικά με τις πρόσφατες μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία, μετά την ακύρωση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις όπου είχε επικρατήσει η αντιπολίτευση.

    [17] EΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Μεγάλη έκθεση ελληνικών προϊόντων, με την ονομασία "Σκόπια- Μπίζνες Κλαμπ" πραγματοποιείται στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στην έκθεση εκπροσωπούνται 60 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις, που ασχολούνται με την παραγωγή επίπλων, ειδών υγιεινής, οικοδομικών υλικών και διακόσμησης.

    Στα εγκαίνια της έκθεσης, τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε ο επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια, πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Σκοπιανός υπουργός Πολεοδομίας, Οικοδομικών Δραστηριοτήτων και Προστασίας του Ανθρωπίνου Περιβάλλοντος, Γιόργκο Σούντος.

    Στα εγκαίνια, τονίστηκε ότι η έκθεση αποτελεί ευκαιρία για τους Έλληνες οικονομικούς παράγοντες να αποκαταστήσουν νέες διπλωματικές σχέσεις με τους οικονομικούς παράγοντες των Σκοπίων ή να ενδυναμώσουν τις ήδη υπάρχουσες.

    Η κυριότερη εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής είναι το λεγόμενο "Μπίζνες Φόρουμ", το οποίο έχει ορισθεί για αύριο, Σάββατο, και στο οποίο θα παρευρεθούν περίπου 150 Έλληνες επιχειρηματίες.

    Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα, 24 Μαρτίου.

    [18] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΡΕΣΕΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Προφυλακίστηκε χθες ο διευθυντής του ιδιωτικού ταμιευτηρίου "Lambros" από την πόλη Ρέσεν της ΠΓΔΜ, Μπόμπι Λαμάνοφσκι, κατά του οποίου εκκρεμούν κατηγορίες για κατάχρηση των καταθέσεων των πελατών του ταμιευτηρίου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την έρευνα που διεξήγαγε το περιφερειακό δικαστήριο της Ρέσεν, το ταμιευτήριο διαθέτει πάνω από 250 πελάτες, οι συνολικές καταθέσεις των οποίων ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

    Σημειώνεται ότι το σκάνδαλο με την παρατράπεζα "Lambros" αποκάλυψε η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων. Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, ο κ.Λαμάνοφσκι από τον Απρίλιο του 1996, όταν άρχισε η λειτουργία του ταμιευτηρίου, μέχρι σήμερα καταχράστηκε 15 με 18 εκατομμύρια μάρκα.

    Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα πελάτες του ταμιευτηρίου, υπάρχουν ενδείξεις ότι τμήμα των χρημάτων αυτών χρησιμοποιήθηκαν από τον διευθυντή του ταμιευτηρίου για την αγορά της δημόσιας εμπορικής επιχείρησης "Prespa-trans", η αξία της οποίας ανέρχεται στα 740.000 μάρκα.

    [19] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ- ΕΛΗΞΕ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΜΠΕΡΙΣΑ

    "Ανήσυχη" ήταν η νύχτα που πέρασε στην αλβανική πρωτεύουσα.Τη "σημάδεψαν" οι πυροβολισμοί και οι κινήσεις αρμάτων μάχης και δυνάμεων της αστυνομίας γύρω απο τα κυβερνητικά κτίρια, στην κεντρική πλατεία.

    Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν εκδηλώθηκε καμμιά κίνηση εναντίον του προεδρικού μεγάρου, με αφορμή την εκπνοή του τελεσιγράφου που έστειλαν οι εξεγερμένοι κάτοικοι του νότου στον Σαλί Μπερίσα.

    Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ορισμένοι απο τους ηγέτες ομάδων του νότου,απειλούν να στείλουν ακόμη και πολεμικά αεροσκάφη εναντίον του προεδρικού μεγάρου για να πειστεί ο Μπερίσα και να παραιτηθεί απο το προεδρικό αξίωμα.

    Η αλβανική κυβέρνηση ,όπως είναι γνωστό, απέρριψε το τελεσίγραφο των κατοίκων και τόνισε προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί κάτω απο καθεστώς απειλών.

    Στο μεταξύ, η κατάσταση γίνεται δραματική λόγω της έλλειψης basij~m ειδών διατροφής.Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Αλβανία,ενώ η Ιταλία ,δια του υπουργού Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι , καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τον αλβανικό λαό που υποφέρει απο την πείνα και την ανέχεια.

    Χθές, ο Τούρκος Προεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ επικοινώνησε με τον Σαλί Μπερίσα και εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει η χώρα του με κάθε τρόπο την Αλβανία να ξεπεράσει την κρίση.

    Στο πολιτικό πεδίο τώρα, η κυβέρνηση του Μπασκίμ Φίνο απέτυχε να θέσει υπο έλεγχο το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και να ελέγξει την αλβανική ραδιοτηλεόραση.Η Βουλή, την πλειοψηφία της οποίας έχει το Δημοκρατικό κόμμα,αρνήθηκε να παραχωρήσει στην κυβέρνηση το δικαίωμα ελέγχου του συμβουλίου."Κατανοούμε και στηρίζουμε την προσπάθεια της οικουμενικής κυβέρνησης,αλλά υπερασπιζόμαστε και τις λειτουργίες της Βουλής" δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος Πέτερ Αρμπνόρι.Ομως, η Βουλή δέχθηκε την αντικατάσταση τεσσάρων διευθυντικών στελεχών της τηλεόρασης, όπως πρότεινε η κυβέρνηση Φίνο.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός ετοιμάζει την επίσκεψή του στην Ιταλία, για να ζητήσει πρόσθετη οικονομική βοήθεια,αλλά και να πείσει την Ιταλία να μεσολαβήσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να στηρίξει οικονομικά και θεσμικά τη χώρα του.

    [20] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΕΤΑΜΕΝΗ

    Η κατάσταση στην Αλβανία παραμένει τεταμένη και εξακολουθεί να είναι ασταθής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση τύπου.

    "Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Ευρωπαική Ενωση και τον ΟΑΣΕ για να δούμε αν μπορούμε να ασκήσουμε κάποια επιρροή στους Αλβανούς πολιτικούς, ώστε να κάνουν ό,τι μπορούν για να συνομιλήσουν με τους επαναστάτες στο νότο και να αυξήσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης σε όλη τη χώρα" υποστήριξε ο κ.Μπερνς.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν επιδίωξε η Αμερικανίδα πρεσβευτής κ.Λίνο να συναντηθεί με το Σαλί Μπερίσα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, ότι η κ.Λίνο έχει να δεί τον Μπερίσα από τις 7 Μαρτίου και ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Πρωθυπουργό κ.Φίνο και άλλα μέρη της κυβέρνησης.

    Ο κ.Μπερνς διαφώνησε με δημοσίευμα της εφημερίδας "Washington Post", σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεν διαπίστωσαν έγκαιρα την αλλαγή της κατάστασης στην Αλβανία. Πρόσθεσε ότι τον περασμένο Μάϊο οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν κριτική για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τον αυξανόμενο αυταρχισμό στην Αλβανία, ζητώντας περισσότερα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

    "Σε ιδιωτικές επαφές μας με τον πρόεδρο Μπερίσα", συνέχισε, "ζητήσαμε να αναθεωρήσει το σύστημα που υπάρχει στην Αλβανία. Ενδειξη αυτού του μηνύματος είναι η απόφαση των ΗΠΑ να μην προχωρήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης Αλβανών αστυνομικών και να περιοριστεί σημαντικά το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας".

    [21] TO TOΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΘΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΜΙΑ

    Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία η Τανσού Τσιλλερ είχε δεσμευτεί στην πρόσφατη συνάντηση της Ρώμης,με τους ομολόγους της της Μ.Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ότι η Τουρκία θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Υμια.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η Τουρκία σε κάθε ευκαιρία,ανέφερε ότι το θέμα των βραχονησίδων καθώς και άλλων παρόμοιων γεωγραφικών σχηματισμών, είναι μόνο ένα απο τα θέματα μεταξύ Τουρκίας- Ελλάδος στο Αιγαίο, ότι πολλά θέματα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για την επίλυση όλων αυτών των θεμάτων και ότι σε περίπτωση που και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, τα αλληλένδετα μεταξύ τους θέματα,σαν σύνολο, μπορούν να οδηγηθούν σε τρόπους λύσεις τρίτητς πλευράς".

    Συνεπώς, καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, δεν υπάρχει καμμιά αλλαγή στην στάση της Τουρκίας.

    [22] Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Η Ιταλία και η Ευρωπαική Ενωση ενδιαφέρονται για την επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς την αλλαγή των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ακίλ Οκέτο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Ιταλίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή.

    Ο κ.Οκέτο σε συνέντευξη στο Βελιγράδι υποστήριξε ότι Σέρβοι και Αλβανοί είναι έτοιμοι για διάλογο, αλλά υπάρχουν δυσκολίες με τις προυποθέσεις που τίθενται.

    Ο Γερμανός πρεσβευτής στη Γιουγκοσλαβία Βίλφρεντ Γκρούμπερ και ο εκπρόσωπος του Καρλ Μπιλτ Μάρτιν Λουτς, συναντήθηκαν στην Πριστίνα με τον Ιμπραχιμ Ρουγκόβα και το Σέρβο διοικητή Μίλος Νέσοβιτς, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούσαν στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής συμφωνίας Ρούγκοβα -Μιλόσεβιτς.

    Σε δηλώσεις τους τόνισαν ότι το Κόσοβο είναι εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας και ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί με καθεστώς αυτονομίας.

    Στις δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία αναφέρεται η αλβανόφωνη εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου "ΜΠΟΥΙΚΟΥ". Υποστηρίζει ότι "οι νόμιμες Αρχές δεν ανατρέπονται με καλάσνικοφ", προειδοποιώντας την Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας του Αργυροκάστρου ότι όσοι θέτουν τελεσίγραφα και απαιτούν την εκδίωξη του Σαλί Μπερίσα δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα βίαιης ανατροπής αυτών που θα αντικαταστήσουν τον πρόεδρο. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η λύση της αλβανικής κρίσης μπορεί να παρέλθει μόνο από τις νέες κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο.

    [23] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Mέχρι τις αρχές Απριλίου αναμένεται να αναχωρήσει για την Αλβανία και τον δοκιμαζόμενο λαό της το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, που ίδρυσαν τον Δεκέμβριο του 1992 οι ευρωβουλευτές Αλ.Αλαβάνος, Παρ.Αυγερινός και Παν.Λαμπρίας.

    Μάλιστα, ο πεντάωρος τηλεοπτικός μαραθώνιος που θα φιλοξενηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο πρόγραμμα της ΕΤ-1, θα συμβάλλει στην προσπάθεια του Καραβανιού Αλληλεγγύης, ευαισθητοποιώντας το κοινό και διευκολύνοντας το έργο της συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Εκκληση προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν την προσπάθεια, προσφέροντας τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και εθελοντική πρωϊνή εργασία, απηύθυνε εκμέρους του Καραβανιού η δικηγόρος Σοφία Νικηφόρου-Αναστασιάδου, που τόνισε: "Ο Εθνικός Φαρμακευτικός Σύλλογος μας ειδοποίησε ότι θα στείλει επιστολές στις μεγάλες φαρμακαποθήκες, ώστε να εξασφαλιστούν τα είδη πρώτης ανάγκης. Θα συγκεντρωθούν και παιχνίδια, ώστε τα παιδιά της Αλβανίας να σταματήσουν να ασχολούνται με τα Καλάσνικωφ και όλα τα άλλα επικίνδυνα 'παιχνίδια' των μεγάλων".

    Στην ιδιαίτερη ευαισθησία των Θεσσαλονικέων όσον αφορά την ηθική και υλική συμπαράσταση προς τους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων που πλήττονται από τον πόλεμο ή τη φτώχεια, αναφέρθηκε ο Θανάσης Τσιούμπας, μέλος του Ελληνικού Καραβανιού Αλληλεγγύης. "Οι Θεσσαλονικείς πάντα επέδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα, ίσως επειδή νιώθουν ως τμήμα της ευρύτερης Βαλκανικής γειτονιάς. Η προσπάθεια αυτή που δρομολογήσαμε, πέρα από εκδήλωση ανθρωπισμού αποτελεί και έκφραση ζωντανής αλληλεγγύης. Με αυτόν τον τρόπο, μέσα από τις μικρές πράξεις του σήμερα, θα χτίσουμε σταδιακά την ενότητα του αύριο", τόνισε ο κ.Τσιούμπας.

    Οι διοργανωτές της προσπάθειας είναι μάλιστα σε θέση να εγγυηθούν την ασφαλή μεταφορά και την ακριβοδίκαιη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αφού η πλήρης επιτυχία παρόμοιων αποστολών στο παρελθόν δημιουργεί ένα θετικό προηγούμενο. Τα οχήματα που θα μεταφέρουν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ποτά, θα συνοδεύονται από ελληνικές και ξενες αρχές, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Οσοι ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια, μπορούν να καταθέσουν το χρηματικό ποσό που επιθυμούν να διαθέσουν στον λογαριασμό 159/480503-88. Χάρη στο Καραβάνι Αλληλεγγύης, χαμογελούν 4000 παιδιά της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης

    Τέσσερις χιλιάδες ορφανά παιδιά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης χαμογελούν και ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο χάρη στην οικονομική υποστήριξη που τους παρέχει κάθε μήνα το Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης.

    Τα παιδιά που "υιοθέτησε" το Καραβάνι εξακολουθούν να ζουν δίπλα στους συγγενείς τους και στον φυσικό τους χώρο, αλλά λαμβάνουν μηνιαίως 50 μάρκα, που αποτελούν σημαντική βοήθεια, αφού αναλογούν σε έναν ικανοποιητικό μισθό για τα δεδομένα της περιοχής.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 21 March 1997 - 13:48:12