Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [02] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΑΓΚΑΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

  • [03] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ"

  • [04] Γ.ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

  • [05] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [07] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [08] ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

  • [09] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 63% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΗΤΑΝ Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 19ΗΣ FURNIDEC-ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΗ FURNIMA

  • [10] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [11] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΪΝΕΡ ΜΥΛΛΕΡ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [13] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [14] ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ VMRO-DPMNE, ΤΟΥ PDP-A ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [15] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [16] ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [17] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ

  • [18] Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 1996

  • [19] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [21] ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΕΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Τις πρωτοβουλίες της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης για την εκτόνωση της αλβανικής κρίσης, καθώς και τα αποτελέσματα του Συμποσίου για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Προεδρο της Συνέλευσης της ΔΕΕ Lluis Maria de Puig, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολου Κακλαμάνη.

    Τα ίδια θέματα θα συζητήσει ο κ. Puig με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κάρολο Παπούλια και με τον Γενικό Γραμματέα Κοινοτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιο Περράκη.

    [02] Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΑΓΚΑΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

    Επίσκεψη στη Σαγκάη θα πραγματοποιήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 32ου Παγκοσμίου Συνεδρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Αυτό ανακοίνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς και ότι τον κ. Παπανδρέου θα πλαισιώσει ομάδα επιχειρηματιών και άλλων οικονομικών παραγόντων που είτε δραστηριοποιούνται στην Κίνα ή έχουν την πρόθεση να το πράξουν.

    [03] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ"

    Οι επενδυτικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια, οι οικονομικές συνεργασίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι προοπτικές συμμετοχής της χώρας μας σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα, θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης με τίτλο "Επιχειρείν στην Ανατολική Ευρώπη", που θα εγκαινιαστεί αύριο το απόγευμα από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Στην τελετή έναρξης των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι πρόεδροι του Εμποροβιομηχανικού και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Π.Κωνσταντινίδης και Αθ.Κουλούσιος αντίστοιχα και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, Ν.Ευθυμιάδης.

    Χαιρετισμό θα απευθύνουν ακόμη οι πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Διαβαλκανικού Παρευξείνιου Κέντρου, κύριοι Φώλιας και Κούρτης, καθώς και η κ.Χρύσα Αράπογλου, εκμέρους του Κέντρου Μελέτης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας.

    Στη συνάντηση θα παραβρεθούν ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Μάριος Καμχής, ο γενικός διευθυντής της Elpoqij^r Τράπεζας, Γεώργιος Μιχελής και ο πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Θανάσης Παπανδρόπουλος. "Ο ρόλος της Κύπρου στην ανάπτυξη της Ανατολικής Ευρώπης" θα αποτελέσει το θέμα της ομιλίας του δικηγόρου Ανδρέα Νεοκλέους.

    Εξειδικευμένοι σύμβουλοι από την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, σε συνεργασία με διακεκριμένους πανεπιστημιακούς, στελέχη τραπεζών και οικονομικούς συντάκτες, θα αποπειραθούν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τις οικονομικές και επιχειρηματικές προοπτικές που διανοίγονται στα Βαλκάνια, ώστε να καταγραφεί μια πλήρης και ακριβής εικόνα για τα τεκταινόμενα στις περισσότερες χώρες της περιοχής.

    [04] Γ.ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

    Για την παράταση του σχολικού έτους θα αποφασίσει μέχρι αύριο οριστικά το Υπουργείο Παιδείας. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι το υπουργείο αναμένει την έκδοση της δικαστικής απόφασης για το αν θα κυρηχθεί η απεργία των καθηγητών παράνομη και καταχρηστική, καθώς και την αυριανή συνεδρίαση της ΟΛΜΕ για το μέλλον της απεργίας.

    Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την αγωγή που κατέθεσαν κατά της ΟΛΜΕ τέσσερις γονείς αναμένεται να εκδοθεί μέχρι αύριο το βράδυ. Ο κ. Ανθόπουλος ζήτησε να πρυτανεύσει η λογική και εκτίμησε ότι μόνο 30% των καθηγητών συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

    [05] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει θέματα λειτουργίας του ΣΑΕ, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τόσο τους Απόδημους Ελληνες, όσο και το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, θα κατατεθεί πολύ σύντομα στη Βουλή.

    Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ενημερώνοντας τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

    Οπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Εξωτερικών είναι η προετοιμασία για τη συνέλευση του Απόδημου Ελληνισμού τον ερχόμενο Νοέμβριο ή Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Μάϊο αναμένεται η νέα συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ στην Ελλάδα.

    "Η προσπάθεια μας", είπε ο κ.Παπανδρέου, "στον Απόδημο Ελληνισμό είναι να χαράξουμε εθνική στρατηγική με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων". "Η Ελλάδα", συνέχισε, "έχει πολλά να κερδίσει από την κινητικότητα των Ελλήνων της διασποράς γύρω από τα εθνικά μας θέματα και πρέπει να τους παροτρύνουμε να συμμετέχουν στα δρώμενα της κοινωνίας της χώρας, στην οποία ζουνε και ταυτόχρονα οφείλουμε να τους κάνουμε να αισθανθούν ότι συμμετέχουν στα ελληνικά πράγματα".

    "Βασικός στόχος της πολιτικής μας" κατέληξε "είναι να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον ελληνισμό της διασποράς".

    Στη συνεδρίαση έλαβε το λόγο και ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της γραμματείας Απόδημου, στον τομέα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στα προγράμματα φιλοξενίας για τα ελληνοπαιδα του εξωτερικού και γαι τις προσπάθειες δικτύωσης της ομογένειας μέσω του κόμβου του Internet.

    Τέλος, η Μόνιμη Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής αποδέχτηκε πρόταση του κ.Παπανδρέου να επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερωθεί εκτενέστερα.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι, μετά από αίτημά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

    Κοινή διαπίστωση, είπε ο κ. Εβερτ, αποτέλεσε το γεγονός ότι η κατάσταση στην Αλβανία εξελίσσεται δραματικά, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει αμέσως στην κρίση και να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ.Εβερτ είπε: "Οι ανησυχίες όλων μας για τις εξελίξεις στην Αλβανία είναι δεδομένες. Δεν φτάνουν όμως οι ανησυχίες και οι διαπιστώσεις. Χρειάζεται κοινή δράση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το τί συμβαίνει σήμερα στην Αλβανία αλλά το τί μπορεί να συμβεί με την επέκταση της κατάστασης και στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο μιας γενικότερης συμπλοκής". Εθεσε ακόμη εμμέσως θέμα απομάκρυνσης του Σαλί Μπερίσα από την Προεδρία, με παρότρυνση και πρωτοβουλία της ΕΕ. "Είναι ανάγκη να ληφθούν σοβαρότατα μέτρα πριν αρχίσει εμφύλιος πόλεμος" είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: "αντί να γινόμαστε κάθε φορά επιμηθείς και να διαπιστώνουμε εκ των υστέρων τα γεγονότα, πρέπει να αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες".

    [07] ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, οκτώ ημέρες πριν την εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος. Χθες οι τέσσερις υποψήφιοι υπέβαλαν και επίσημα τις υποψηφιότητές τους. Το πρωί ο Σταύρος Δήμας απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει δεύτερος γύρος αν κάποιος υποψήφιος φτάσει την απόλυτη πλειοψηφία.

    Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Παναγιωτόπουλος ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή ζήτησε έμμεσα από τον κ. Εβερτ να αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα. "Ο κ. Εβερτ είναι για το κόμμα μια υποθήκη και αυτή η υποθήκη θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο ίδιος θα πρέπει να βρει με ποιόν τρόπο πρέπει να διαφυλαχθεί αυτή η υποθήκη", σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    [08] ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, σχετικά με το θέμα του εκλογικού συστήματος, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ M_jor Κωνσταντόπουλος.

    Μετά τη δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργου Πασχαλίδη, δεν έχει διευκρινιστεί το θέμα, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντόπουλος και ρωτάει τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η επανεξέταση του εκλογικού νόμου, αν προσανατολίζεται στην καθιέρωση της απλής αναλογικής ή άλλου αναλογικότερου συστήματος και αν θα επιδιώξει να προχωρήσει σε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα πριν την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

    [09] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 63% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΗΤΑΝ Η ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ 19ΗΣ FURNIDEC-ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΗ FURNIMA

    Αυξημένη κατά 63% -σε σχέση με πέρυσι- ήταν η προσέλευση εμπορικών επισκεπτών κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της 19ης Διεθνούς Εκθεσης Επίπλου "FURNIDEC", που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της ΗΕLEXPO. Παράλληλα, υπερδιπλάσιες αφίξεις εμπορικών επισκεπτών καταγράφηκαν στην 4η Διεθνή Εκθεση Μηχανημάτων-Πρώτων Υλών-Εργαλείων-Υλικών και Εξοπλισμού Επιπλοποιϊας "FURNIMA", που παρουσιάζεται στον ίδιο χώρο.

    Το "παρών" έδωσαν στις δύο εκθέσεις εμπορικοί επισκέπτες από τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη FYROM. Φυσικά, πολλοί ήταν οι Ελληνες επιχειρηματίες που ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, προκειμένου να επισκεφτούν τις εκθέσεις και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο του επίπλου.

    Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των δύο εκθέσεων είναι και το γεγονός ότι ήδη από τις πρώτες ώρες της λειτουργίας των περιπτέρων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των εκθετών με εκπροσώπους εταιριών από όλες τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου, αλλά και από τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Από αύριο -και ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο- αναμένονται αυξήσεις, όχι μόνο μεμονωμένων εμπορικών επισκεπτών, αλλά και αποστολών από εκπροσώπους εταιριών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας και από μέλη επιμελητηρίων βαλκανικών χωρών.

    [10] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Το μεσημέρι της Κυριακής, και όχι την Παρασκευή όπως είχε αρχικά μεταδοθεί, εγκαινιάζει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος την εκθεση για τον νεολιθικό πολιτισμό στην Ελλάδα.

    Tα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαϊου, θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. Η έκθεση διοργανώνεται από την ΙΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    [11] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΪΝΕΡ ΜΥΛΛΕΡ

    Ενα ανέκδοτο ποιήμα που ο αείμνηστος Χάινερ Μύλλερ έγραψε το 1986 στη Θεσσαλονίκη, εμπνευσμένος από την πόλη, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη διάρκεια θεατρικού συμποσίου αφιερωμένου στο Γερμανό συγγραφέα, που διοργανώνει ο ΟΠΠΕ "Θ ΄97" αύριο στις 5 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης. Η παράδοση του ποιήματος θα γίνει από τον σκηνοθέτη και ιδρυτή της θεατρική ομάδας "Αττις" Θόδωρο Τερζόπουλο.

    Στο συμπόσιο συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες του θεάτρου όπως ο Ισπανός κριτικός συγγραφέας και διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσογειακού Θεάτρου Jose Monleon, η Γερμανίδα θεατρολόγος -δραματουργός Inga-Paul Lehmann και η χήρα του Χάινερ Μύλλερ Briggite Muller.

    Στο πλαίσιο τους αφιερώματος για τον Μύλλερ συνεχίζονται από την ομάδα "Αττις" το θεατρικό εργαστήρι "Φωνή και Σώμα στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα" για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών , ως τις 15 Μαρτίου, οι παραστάσεις του έργου "Ηρακλής" και η έκθεση ζωγραφικής "Ηρακλέους Αθλοι" του Στάθη Χρυσικόπουλου ως τις 14 του μήνα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αποστολή επιτροπής προγραμματίζει η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση στην Αλβανία, όπου θα συμμετέχει και ελληνική αντιπροσωπεία με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης και την προετοιμασία της ΔΕΕ για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών εξελίξεων στην αλβανική κρίση.

    Την απόφαση αυτή υιοθέτησε ομόφωνα ύστερα από πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ψήφισμα που εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δ.Ε.Ε, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αντικειμενο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, Ντίνος Βρεττός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σταση της κυβέρνησης αλλά και όλων των πολιτικών κομμάτων στο χειρισμό της αλβανικής κρίσης.

    Ο κ. Βρεττός κατέστησε σαφές ότι καθοριστικό ρόλο στα μέτρα που θα λάβει η Δυτικοευρωπαϊκη Ενωση θα διαδραματίσει η Ελλάδα και η Ιταλία, ως οι μόνες χώρες της ΔΕΕ που συνορεύουν με την Αλβανία και κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ρεύμα προσφύγων απο τη χώρα αυτή σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στην προστασία των μειονοτήτων, που ζούν στην Αλβανία και ειδικότερα της ελληνικής.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο κ. Βρεττός τόνισε οτι οι ελληνικές θέσεις ικανοποιούνται από το ψήφισμα που εξέδωσε η Συνέλευση και ιδιαίτερα απο την παράγραφο εκείνη που υιοθετεί την ελληνική θέση ότι "δεν μπορούν να είναι μόνιμα μέλη της ΔΕΕ οι χώρες που αποτυγχάνουν στην εκπλήρωση των κριτηρίων εισδοχής στο ΝΑΤΟ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Επίσης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι θετική στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ για όσες χώρες την επιθυμούν για λόγους ασφαλείας και συμμετοχής στην ευρωπαϊκή πορεία. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψιν οι επιφυλάξεις της Ρωσίας swetij\ με την πορεία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και κυρίως να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του ΝΑΤΟ ώστε να λάβει "ευρωπαϊκό χαρακτήρα" η υπόθεση της Αμυνας και της Ασφάλειας στην Ευρώπη.

    [13] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Ορκίστηκε η νέα 15μελής υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αλβανίας, παρουσία του Προέδρου Σαλί Μπερίσα

    Ο Μπερίσα κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν το έργο της κυβέρνησης και κάλεσε τον αλβανικό λαό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα. Τόνισε επίσης μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης διότι σ΄αυτή εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

    Ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο διάλογος και οι συνεχείς επαφές με τους εξεγερμένους προκειμένου να επιτευχθεί η εκτόνωση της κρίσης στη χώρα.

    [14] ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ VMRO-DPMNE, ΤΟΥ PDP-A ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Δεν αποδέχτηκαν τη πρόσκληση του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τϊτο Πετκόφσκι, για συμμετοχή στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής το εξωκοινοβουλευτικό κόμμα VMRO-DPMNE και οι εκπρόσωποι της ένωσης φοιτητών του πανεπιστημίου του Σκοπίων.

    Η συνεδρίαση, με θέμα τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ανώτερη εκπαίδευση αλλά και τις σχέσεις των εθνοτήτων της χώρας, έπρεπε να διεξαχθεί χθες το μεσημέρι. Μετά από αίτημα των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, οι οποίοι κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής διακήρυξη για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων, η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να γίνει σχετική ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Η αναβολή της συνεδρίασης προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Το Φιλελεύθερο Κόμμα, σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη συζήτηση των επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν τη κοινή γνώμη και απειλούν τη σταθερότητα της χώρας.

    Αιχμές κατά του κυβερνώντος κόμματος άφησε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Πέταρ Γκόσεφ, ο οποίος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι "η αναβολή της συνεδρίασης ενισχύει την άποψη για πλήρη αποδιοργάνωση της Βουλής και για τον έλεγχό της από το κυβερνών κόμμα". Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο κ.Γκόσεφ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως δεν θα πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση.

    Τους λόγους τη μη συμμετοχής του στη σημερινή συνεδρίαση της βουλής εξήγησε χθες και το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι, αναφέρεται ότι το κόμμα δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του προέδρου του κοινοβουλίου γιατί δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 1994 και heyqe_ ότι η σημερινή σύνθεση της Βουλής δεν εκπροσωπεί τη γνώμη του λαού. Σύμφωνα με την άποψη του προεδρείου του VMRO-DPMNE, "με την έκτακτη συνεδρίαση, το κυβερνών κόμμα των σοσιαλδημοκρατών προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του για τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα". Μέσω της ανακοίνωσης, ο κ.Γκεοργκιέφσκι απηύθυνε έκκληση προς τον σκοπιανό πρωθυπουργό για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Στη συνεδρίαση δε θα πάρει μέρος και το ριζοσπαστικό PDP-A. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ" ο πρόεδρος του κόμματος, Αρμπεν Τζαφέρι, τόνισε ότι "δεν θέλει να πάρει μέρος σε συζήτηση που θα καθοδηγείται από το κυβερνών κόμμα και θα εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα".

    [15] ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στην ΠΓΔΜ που κάνουν λόγο για εμπλοκή αξιωματούχων και κυβερνητικών στελεχών στο οικονομικό σκάνδαλο του μεγαλύτερου ιδιωτικου ταμιευτηρίου "ΤΑΤ" που αποκαλύφθηκε προσφατα και συγκλονίζει την κοινή γνώμη της χώρας. Το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι της ΠΓΔΜ έχουν επενδύσει όχι μόνο στο συγκεκριμένο ταμιευτήριο αλλά και σε άλλα μικρότερα προκαλεί έντονες ανησυχίες για δημιουργία καταστάσεων παρόμοιες με αυτές της Αλβανίας.

    Η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" στο σημερινό της φύλλο υπογραμμίζει την ανησυχία στην οποία έχουν περιελθει οι μικροεπενδυτές και αφού αναφέρει τις πιθανότητες να ενέχονται στο σκάνδαλο και γνωστά δημόσια πρόσωπα, διερωτάται πως η Σόνια Νικόλοφσκα κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο πελατών. Κατά την εφημερίδα το γεγονός ότι οι συναλλαγές στο "ΤΑΤ" γινονταν με πραγματικό και όχι λογιστικό χρήμα ενισχύουν τις υπόνοιες ότι ήταν πολύ εύκολο να γίνει και "ξέπλυμα χρημάτων". "Δεν έχει μεγάλη σημασία ποιοί κατέθεταν στο "ΤΑΤ" αλλά ποιοί έπαιρναν τις καταθέσεις", υπογραμμίζει η "Νόβα Μακεντόνια".

    Στο μεταξύ, ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της ΠΓΔΜ, Τόμε Νένοφσκι που παραιτήθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, πέρασε στην αντεπίθεση, ανακάλεσε την παραίτησή του και κατηγορεί ευθέως τον διοικητή της Τράπεζας για συγκάλυψη της υπόθεσης.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" ο Νένοφσκι τόνισε ότι παραιτήθηκε από ευθιξία και περίμενε ότι θα τον ακολουθήσει και ο διοικητής της Τράπεζας, Μπόργκο Στανόεφσκι. "Αντίθετα όμως", είπε ο Νένοφσκι, "επιχειρήθηκε να μου αποδοθούν ευθύνες". Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Κεντρική Τράπεζα στις 11 Φεβρουαρίου αποφάσισε τη χορήγηση δανείων σε ιδιωτικά ταμιευτήρια, μεταξύ των οποίων και το "ΤΑΤ" χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα εχέγγυα. Κατά τον Νένοφσκι η απόφαση ελήφθη κατόπιν μεσολαβήσεων συνεργατών του Στανόεφσκι που ήταν πελάτες της παρατράπεζας, διότι υπήρχαν ενδείξεις ότι το "ΤΑΤ" βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματά τους.

    Το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE ανέλαβε την πρωτοβουλία σύστασης νέας "Επιτροπής Αποταμιευτών" ενώ ο ηγέτης του κόμματος Kio}ptso Γκεοργκίεφσκι μετέβη στο Μοναστήρι και κάλεσε τους αγανακτισμένους πολίτες να συμμετάσχουν στην αυριανή διαδήλωση των φοιτητών στα Σκόπια, σε μια προσπάθειά του να γενικεύσει τις κινητοποιήσεις και να προσδώσει παλλαϊκό χαρακτήρα με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη "Νόβα Μακεντονια" η "Επιτροπή Αποταμιευτών" που συγκροτήθηκε αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του ταμιευτηρίου "ΤΑΤ", αποστασιοποιείται απο τις θέσεις του VMRO-DPMNE και εκπρόσωποί της δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις ενέργειές τους τονίζοντας ότι αυτό που επιζητούν είναι η επιστροφή των χρημάτων τους και όχι η δημιουργία κλίματος έντασης.

    [16] ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Νέα οργάνωση, δημιούργησαν στα Σκόπια υπερεθνικιστές της ΠΓΔΜ, υπό την επωνυμία "Μακεδονικό Εθνικό Συμβούλιο" και με στόχο να εγείρουν θέμα "μακεδονικής μειονότητας" στις γειτονικές χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία και Αλβανία.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθιμό των Σκοπίων, που μετέδωσε τη σχετική είδηση, η οργάνωση αυτή "θα επιδιώκει την έναρξη διαδικασιών, οι οποίες θα οδηγήσουν προς την αναγνώριση και προαγωγή των εθνικών δικαιωμάτων των "Μακεδόνων" στις γειτονικές χώρες, την ανάπτυξη μεγαλύτερης κατανόησης, ενότητας και συνοχής μεταξύ των εκπροσώπων της "μακεδονικής" εθνικής μειονότητας, ενώ θα βοηθά και θα εναρμονίζει τις δραστηριότητές τους σε διεθνή κλίμακα".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη αυτού του αυτοαποκαλούμενου "Μακεδονικού Εθνικού Συμβουλίου", είχαν διακριθεί στο παρελθόν σε υπερεθνικιστική δράση, προβάλοντας το σύνθημα για "Μεγάλη Μακεδονία", καθώς και μέσα από τις οργανώσεις "αιγαιάτες Μακεδόνες", "ΟΜΟ-Ιλιντεν" κ.α.

    [17] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΟΦΙΑΝΣΚΙ

    H Boυλγαρία είναι έτοιμη με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας της και η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι θα το παρουσιάσει στον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος αναμένεται στη Σόφια στις 17 Μαρτίου.

    Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Μπόζκοφ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης Σοφιάνσκι, στην οποία εγκρίθηκαν σειρά μέτρων για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

    Λειτουργία Νομισματικού Συμβουλίου, κλείσιμο των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων και τραπεζών, σημαντικές περικοπές των εξόδων της δημοσίας διοίκησης και γρήγορη ιδιωτικοποίηση είναι τα βασικά μέτρα, που καλείται να λάβει γρήγορα η Σόφια για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ στις προσπάθειες της Βουλγαρίας για έξοδο από την οξεία οικονομική κρίση.

    Την ακύρωση 25 θέσεων από τις εμπορικές και οικονομικές υπηρεσίες στις πρεσβείες της Βουλγαρίας στο εξωτερικό, συμπεριλαμβάνει το σχέδιο περιορισμού των εξόδων συντήρησης των upgqesi~m αυτών, το οποίο ενέκρινε σήμερα η κυβέρνηση Σοφιάνσκι. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Βουλγαρία θα κλείσει τις υπηρεσίες αυτές σε 12 χώρες.

    Οι περικοπές θέσεων δεν αφορούν τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εμπορίου, Μίνκο Γκερτζίκοφ και πρόσθεσε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης Σοφιάνσκι είναι η ανάπτυξη των βουλγαροελληνικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια, τη διάθεση του Κόμματός του να υποστηρίξει τα μέτρα της υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ.Παρβάνοφ τόνισε ακόμη πως για την επιτυχία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χρειάζεται συνεννόηση και ομοψυχία όλων των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλγαρία.

    [18] Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 1996

    Το 1996 στη Βουλγαρία δεν σημειώθηκε σχεδόν καμιά πρόοδος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρεται στο πόρισμα της ετήσιας έκθεσης της Βουλγαρικής Επιτροπής της "Ελσίνκι Γουότς".

    Σύμφωνα με την έκθεση, παρά την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της χώρας, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των βουλγαρικών νόμων και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Πρόκειται για την έλλειψη δικαστικού ελέγχου στις απολύσεις ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων, την έλλειψη νομικής εγγύησης για τη συμμετοχή δικηγόρου στην προανάκριση και την έλλειψη υπεράσπισης από δικηγόρο στην μετάθεση των ανηλίκων μαθητών σε ειδικά ιδρύματα με αυστηρό καθεστώς.

    Στην έκθεση διαπιστώνεται ακόμη ότι οι βουλγαρικοί νόμοι, που αφορούν στην ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένου και του Συντάγματος, είναι πιο αυστηροί σε σύγκριση με τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών Συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Σημειώνεται ακόμη πως το 1996 ήταν για τη Βουλγαρία έτος αυξημένου ελέγχου στα ΜΜΕ και ως παραδείγματα αναφέρονται οι περιπτώσεις απολύσεων δημοσιογράφων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, καθώς και συλλήψεις και ποινικές διώξεις δημοσιογράφων που είχαν ασκήσει κριτική σε εισαγγελείς.

    Από την έκθεση προκύπτει και ότι στη Βουλγαρία δεν είναι σεβαστή η ιδιαιτερότητα των θρησκευτικών κοινοτήτων και καταγγέλλεται το κράτος ότι παρεμβαίνει μεροληπτικά στη δραστηριότητά τους. Συγκεκριμένα αναφέρονται οι περιπτώσεις άρσης της γονικής μέριμνας από ανθρώπους που έχουν διαφορετικό θρήσκευμα και ποινικές διώξεις αντιρρησιών συνείδησης.

    Στην έκθεση, σημειώνονται ακόμη περιστατικά άσκησης βίας από τα όργανα της τάξης σε κρατούμενους, ενώ γίνεται αναφορά στις συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα και στην μή τήρηση του απαραβίαστου της ιδιωτικής ζωής, της οικίας και της αλληλογραφίας.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση, η μοναδική πρόοδος που σημειώθηκε το περασμένο έτος, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βουλγαρία, ήταν η διεξαγωγή ελευθέρων και δημοκρατικών εκλογών.

    [19] ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας το οποίο θα εξετάσει το σχέδιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την προστασία του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

    Προτεραιότητα θα δοθεί σε τρία θέματα, που αφορούν τα θρησκευτικά λύκεια, "ιμαμ χατίπ", τα φροντιστήρια κορανίου και την καθιέρωση υποχρεωτικής 8χρονης εκπαίδευσης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει χαρακτηρίσει αναχρονιστικά τα θέμα αυτά και ζητά τη λήψη μέτρων.

    Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τη συνεδρίαση ως μια από τις πιο κρίσιμες από τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισμού Ερμπακάν- Τσιλέρ καθώς η διάσταση απόψεων που υπάρχει εκτιμάται ότι θα έχει yr αποτέλεσμα να μην υιοθετηθούν όλα τα σημεία των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι υπουργοί Προεδρίας Φεχίμ Αντάκ Ερτζάν και Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν θα παρουσιάσουν έκθεση που συνέταξαν κατόπιν εντολής του Ερμπακάν για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ενδεικτική είναι η δήλωση προς το BBC, του ανώτατου στελέχους του Κόμματος Ευημερίας, Ογουζχάν Ασιλτουρκ: "Είναι φυσικό για το Συμβουλιο Ασφαλείας να μας δίνει τη γνώμη του. Η κυβέρνηση θα συζητήσει τις προτάσεις και θα τις ακολουθήσει στα σημεία που αυτές είναι συμβατές με το κυβερνητικό πρόγραμμα. Θα εξηγήσουμε στο λαό γιατί δεν θα υιοθετήσουμε τα σημεία που δεν συμβαδίζουν με το πρόγραμμά μας".

    Παράλληλα ο υπουργός Τουρισμού, Μπαχαντίν Γιουτζέλ του "Κόμματος Ορθού Δρόμου" δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει τις προτάσεις του Συμβουλίου και μέχρι ενός σημείου θα τις εφαρμόσει.

    Ο Τουρκος πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να υπογραψει πριν δύο εβδομάδες τη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχει ο ίδιος, ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, και η ηγεσία του στρατεύματος. Η δήλωση αυτή προβλέπει τον αυξημένο έλεγχο των ισλαμικών οργανώσεων για την προστασία του κοσμικού κράτους.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι ο Νετσμεντίν Ερμπακάν θα υποχωρήσει στα σημεία εκείνα που θα θεωρήσει ότι δεν θα επηρεάσουν άμεσα την εκλογική του βάση. Ο Ερμπακαν ειναι δυνατον να θέσει υπό έλεγχο τις ανεπίσημες ισλαμιστικές οργανώσεις και να προχωρήσει σε έκδοση αδειων για τα χιλιάδες όπλα που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα χέρια των φανατικών μουσουλμανων χωρίς να προκαλέσει με αυτές τις κινήσεις τις αντιδράσεις των ισλαμιστών ψηφοφόρων του, σχολίασε το BBC.

    [20] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Αισιόδοξος ότι θα ανακάμψουν οι οικονομίες των Βαλκανικών χωρών που αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα, λόγω και της πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί στις εν λόγω χώρες, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Νίκος Ευθυμιάδης.

    Με τη βοήθεια της Ελλάδας, της Ευρωπαικής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν οι οικονομίες των Βαλκανικών χωρών, είπε ο κ. Ευθυμιάδης, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, Σπύρο Κουνιάκη, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Λεωνίδα Κουίδη, με αντικείμενο το διήμερο επιχειρηματικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο:"Ελλάδα και βαλκάνια:Επιχειρηματική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Η κρίση χαρακτηρίζει το επενδυτικό κλίμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης και πρόσθεσε πως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Τουρκία είναι σε θέση να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, στη Βουλγαρία μπορεί γρήγορα να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, με τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαικής Ενωσης, ενώ θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να συμβεί το _dio στη γειτονική Αλβανία.

    Ο πρόεδρος της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης κ. Κουνιάκης είπε πως οι ελληνικές Τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στις Βαλκανικές χώρες και οι εξελίξεις στην Αλβανία είναι ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε αναστολή αυτών των δραστηριοτήτων.

    Ο κ. Κουίδης υπογράμμισε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών για την Ελλάδα (τον Ιούνιο αναμένεται να φτάσει νέα επιχειρηματική αποστολή των ΗΠΑ), αλλά όχι για επενδύσεις σε παραδοσιακούς τομείς, αφού όπως είπε προσνατατολίζονται στην παροχή υπηρεσιών και στον τουρισμό.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν προσπάθειες να καταγραφεί το επενδυτικό κλίμα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Τρίτης 18 Μαρτίου με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς".

    Για πρώτη φορά στη φετεινή διοργάνωση έχουν κληθεί και θα πάρουν μέρος επιχειρηματικές αποστολές από την Τουρκία και τα Σκόπια. Μεταξύ των Τούρκων επιχειρηματιών περιλαμβάνεται ο Rahmi Koc, ενώ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρευρεθεί ο υπουργός Επικρατείας και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αμπντουλάχ Γκιουλ, που είχε δηλώσει αρχικά συμμετοχή. Από τη FYROM θα πάρει μέρος ο υπουργός ανάπτυξης abdulmenaf Bedjeti.

    Θα παραστούν ακόμη ο ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για θέματα ασφάλειας, πρέσβης Richard Schifter, καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες και επιχειρηματίες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας.

    Από ελληνικής πλευράς θα μιλήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος. Θα μιλήσουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Νάιλς.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [21] ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΑΛΒΑΝΙΑ

    Παρά την αποδοχή από τον πρόεδρο Μπερίσα της 15μελούς κυβέρνησης του Μπασκίμ Φίνο, η πολιτική αναταραχή συνεχίζεται, καθώς οι εξεγερμένοι του νότου συνεχίζουν την προέλαση τους προς την πρωτεύουσα. Στα Τίρανα, οι σποραδικές ρυπές των καλέσνικοφ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας,”διέψευσαν” κάθε ελπίδα για την επίλυση της κρίσης. Με σχετική παρουσίση της κρατικής τηλεόρασης ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος Μπερίσα αποδέχτηκε την 15μελή κυβέρνηση του σοσιαλιστή Μπασκίμ Φίνο, ενώ συνεχίζονται οι τριβές στην αντιπολίτευση, καθώς ο Μπερίσα διατήρησε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη θέση του υπουργού των Eσωτερικών τοποθετήθηκε ο Μπελούλ Τσέλα που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ στο υπουργείο Άμυνας ο Σεκίρ Βιουκάι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίζονται και μέσα στον χώρο της αντιπολίτευσης, όσο ο Σαλί Lpeq_sa παραμένει στην προεδρία. Το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποσύρθηκε, επειδή το υπουργείο Eσωτερικών παρέμεινε - ουσιαστικά- στα χέρια του Μπερίσα.

    Σε συνέντευξη του, προς τους ξένους δημοσιογράφος, ο Γκράμοζ Πάσκο, ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας θεώρησε θετικό -αλλά καθυστερημένο- βήμα τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης, τονίζοντας ότι: “ Δε νοείται πολιτική λύση, χωρίς την παραίτηση Μπερίσα”. Σύμφωνα με τις απόψεις του Πάσκο, η παράδοση των όπλων (που έχουν στα χέρια τους οι εξεγερμένοι) θα πρέπει να γίνει υπό την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ενώ ο ίδιος κρίνει ως “αποφασιστικής σημασίας” τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συνασπισμός των κομμάτων του Φόρουμ για τη Δημοκρατία, ζήτησε τη ριζική αναδιοργάνωση του αναφερόμενου υπουργείου.

    Κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι -κάτι παραπάνω- από βάσιμες, καθώς ο Μπερίσα από το ξεκίνημα της παρουσίας του στην πολιτική ζωή, φρόντισε να έχει υπό τον απόλυτο έλεγχο του τον κρατικό μηχανισμό και ιδίως τη δικαιοσύνη και την μυστική αστυνομία. Με δεδομένο το αρνητικό προηγούμενο των εκλογών του περασμένου Μαίου, που χαρακτηρίστηκαν ως εκλογές βίας και νοθείας, υπάρχουν τουλάχιστον “υπόνοιες” ότι ο Αλβανός πρόεδρος θα αξιοποιήσει -και πάλι- τον μηχανισμό που ελέγχει, στις εκλογές που -προγραμματίζεται- να διεξαχθούν τον Ιούνιο. Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Εσωτερικών ελέγχει τις αστυνομικές αρχές και τα τοπικά συμβούλια.

    Στο μεταξύ, το κύμα λεηλασιών των στρατιωτικών αποθηκών επεκτάθηκε (χθες το βράδυ) και στον αλβανικό βορρά κυρίως στη Σκόδρα, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογα περιστατικά στις πόλεις Κούκες, Πούκε και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μπερίσα (Τρόπογιε).

    Το ανεξέλεκτο κύμα των λεηλασιών, ανάγκασε το νεοδιορισμένο πρωθυπουργό να δηλώσει: “ Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του εμφυλίου και ο κίνδυνος είναι ορατός. Η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει διότι και η ίδια δεν έχει συμφέρον εάν εκτραπεί η κατάσταση εδώ.”

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Φίνο είχε συναντηθεί στο Αργυρόκαστρο με το στρατηγό Αγκίμ Γκόζιτσα που ηγείται του επαναστατικού συμβουλίου της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο στρατηγός χαρακτήρισε το διορισμό του νέου πρωθυπουργού ως “πολιτικό τρικ,” με κύριο στόχο την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ της αντιπολίτευσης και των εξεγερμένων. Ο Γκόζιτσα, επέμενε στην παραίτηση Μπερίσα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “ Εάν αυτό δε συμβεί δε παραδίδουμε τα όπλα μας.”

    Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό όλοι ελπίζουν στο θετικό “προφίλ” του Φίνο στον εξεγερμένο νότο, καθώς ήταν συνεργάτης του Φάτος Νάνο, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να απελευθερωθεί αύριο.

    Σε διπλωματικό επίπεδο, αναμένεται σήμερα στην αλβανική πρωτεύουσα, η ευρωπαϊκή διαμεσολαβητική αποστολή με επικεφαλής τον πρώην Αυστριακό καγκελάριο Βρανίτσκι, που βρισκόταν στα Τίρανα το περασμένο Σάββατο. Εξάλλου αύριο, αναμέμονται -με εξαιρετικό διπλωματικό ενδιαφέρον- οι αφίξεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και του υφυπουργού του, Γιάννου Κρανιδιώτη.

    Στην εξέλιξη της κατάστασης, οι χώρες της Δύσης προτρέπουν tour υπηκόους τους να εγκαταλείψιυν την Αλβανία. Μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, που κάλεσαν τους 160 διπλωματικούς υπαλλήλους και περίπου τους 2.000 Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα, να την εγταταλείψουν το ταχύτερο. Η κίνηση αυτή του State Department, δηλώνει την αλλαγή της κατάστασης -προς το χειρότερο- καθώς την προηγούμενη βδομάδα υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Κοέν δήλωναν κατηγορηματικά, ότι δε συντρέχει λόγος απομάκρυνσης των Αμερικανών πολιτών. Είχε προηγηθεί η Ιταλία που συνέστησε την απομάκρυνση των 2.500 Ιταλών που βρίσκονται στην Αλβανία, διατηρώντας μόνο το απαραίτητο προσωπικό εργασίας στην πρεσβεία της, στα Τίρανα.

    Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας έχουν τεθεί οι στρατιωτικές μονάδες της ΠΓΔΜ, που βρίσκονται στην κοινή συνοριακή γραμμή με την Αλβανία. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στα Σκόπια, ταραχές έχουν ξεσπάσει στις επαρχίες Πόγραδετς και Κορυτσάς, ενώ φυλάκια κατά μήκος των κοινών συνόρων ελέγχονται από τους εξεγερμένους.

    Την κλιμάκωση της διένεξης βορρά-νότου παρακολουθεί -από κοντά- και ο εξόριστος βασιλιάς της Αλβανίας Λέκα, που σε δήλωση του τόνισε: “ Εάν υπάρξει απόφαση, μπορώ να επιστρέψω στα Τίρανα μέσα σε ένα 24ωρο. Αλλά δε θέλω να αναμειχθώ σε έναν εμφύλιο πόλεμο.”


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 13 March 1997 - 13:11:26