Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [02] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΛΥΣΗ Σ΄ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ,ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥN ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [03] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ

  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

  • [05] Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΗΠΙΩΝ ΤΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΠΑΣΚΙΝ ΦΙΝΟ

  • [06] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

  • [07] ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

  • [08] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

  • [09] ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

  • [10] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΚΑΤΕΛΥΘΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΛΕΗΛΑΤΗΘΗΚΕ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

  • [12] ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ

  • [13] ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ: "ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ"

  • [14] Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

  • [15] ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ-Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [16] ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΚΙΝΚΕΛ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [17] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [18] ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ “ΕΝΩΝΕΙ” ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Επιφυλάξεις για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι "ελπίζουμε να υπάρξουν ομαλές εξελίξεις, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, καθώς μεγάλο μέρος της Αλβανίας κατέχεται από τους εξεγερθέντες και αποτελεί ερωτηματικό εάν υπάρξει συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση".

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σουφλιάς ζήτησε από την κυβέρνηση να εντείνει τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων, καθώς κυκλοφορούν, όπως είπε, ανεξέλεγκτα χιλιάδες όπλα σε πολίτες και ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

    Ο κ.Σουφλιάς χαρακτήρισε μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να στηρίξει το Σαλί Μπερίσα.

    [02] Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΛΥΣΗ Σ΄ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ,ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥN ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Αλβανία προτείνουν πλέον ανοιχτά διπλωμάτες και ευρωβουλευτές.

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ.Παν.Λαμπρίας μιλώντας σε ραδιοσταθμό της Αθήνας δήλωσε πώς επιβάλλεται πλέον η αποστολή μιας τέτοιας δύναμης, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση στο νότο."Παράλληλα, είπε, η παρουσία της εκεί θα βοηθήσει στην επιστροφή του κλίματος ομαλότητας,αλλά και στην παράδοση του οπλισμού απο τους εξεγερμένους κατοίκους."

    Στη δύναμη αυτή ο κ.Παν.Λαμπρίας πιστεύει ότι θα πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε και η Ελλάδα, που έχει κάθε δικαίωμα - αλλά και υποχρέωση- να ενδιαφερθεί για την ελληνική μειονότητα.Με τη δήλωσή του αυτή ο ευρωβουλευτής απάντησε έμμεσα πλής σαφώς στις επιδιώξεις των Ιταλών κυρίως ,να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στην περίπτωση που αποφασιστεί η αποστολή μιας τέτοιας δύναμης.

    Η ιδέα πάντως της αποστολής ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία, φαίνεται να κερδίζει καθημερινά έδαφος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού διαπιστώνεται ότι η Ευρώπη πρέπει πλέον να αντιδράσει και να αποδείξει ,ότι μπορεί να έχει "φωνή,πυγμή και να γίνεται σεβαστή απο τη διεθνή κοινότητα".

    Αυτά άλλωστε αναφέρονται σε δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου, όπου διατυπώνεται ξεκάθαρα η απόψη πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη με συγκεκριμένα βήματα πρός αυτή την κατεύθυνση."Εχει γίνει φανερό, αναφέρει χαρακτηριστικά η βελγική εφημερίδα "La Libre Belgique" , ότι η Ευρώπη στερείται μιας επιχειρησιακής δομής, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, που να της επιτρέπει την δυναμική παρέμβαση για την πρόληψη των κρίσεων και, εφόσον χρειαστεί, την κατάσβεση των πυρκαγιών."

    Την άμεση αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία ζητεί και ο Χρ.Ιακώβου, πρώτος πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο,ο οποίος απελάθηκε απο το καθεστώς του Μπερίσα, και σήμερα είναι σύμβουλος επι θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ.

    "Είναι η μόνη λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Αλβανία, είπε ο κ.Ιακώβου και πρόσθεσε πώς επιβάλλεται να κινηθεί η ελληνική διπλωματία πρός αυτή την κατεύθυνση."Η συμμετοχή της Ελλάδος,νομίζω ότι είναι δεδομένη , γιατί θα εμφανιστεί πρώτα ώς παράγων σταθερότητας στα Βαλκάνια ,αλλά και πρέπει να έχει καταλυτική παρουσία για την προστασία της ελληνικής μειονότητας.Αρα, η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να προσανατολιστεί πρός την επίτευξη αυτού του στόχου."

    Στην παρατήρηση ότι με ειρηνευτική αποστολή στη Βοσνία και ειρηνευτική αποστολή στην Αλβανία, η βαλκανική τείνει να καταστεί 'ζώνη υπο κηδεμονία" ο κ.Ιακώβου δήλωσε πώς σ΄αυτή τη φάση όπου όλα είναι ρευστά στις χώρες της βαλκανικής επιβάλλεται η διεθνής κοινότητα να κινηθεί με στόχο την πρόληψη εξάπλωσης της κρίσης.

    [03] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ

    Μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης στέλνουν σε ολόκληρο τον κόσμο οι προσπάθειες των κατοίκων της ελληνικής επαρχίας για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, που θα ταξιδέψει ως τη Βουλγαρία και τον δοκιμαζόμενο λαό της.

    Μάννα εξ ουρανού θα αποτελέσει για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας -οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας- η αποστολή τροφίμων και φαρμάκων, που έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Γρήγορα και μεθοδικά θα συγκεντρωθούν στον νομό Κοζάνης τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα σταλούν στη Βουλγαρία, αφού οι καταστροφικοί σεισμοί που έγιναν πρόσφατα στον νομό, κληροδότησαν στην περιοχή έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντονισμού τέτοιου είδους προσπαθειών.

    Σήμερα μάλιστα, συνεδρίασε για το θέμα στο γραφείο του νομάρχη Κοζάνης, Πάσχου Μητλιάγκα, συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο και τους προέδρους του νομαρχειακού συμβουλίου, της Επιτροπής Υγείας-Πρόνοιας και της ΤΕΔΚ της περιοχής, Ι.Ανδρεάδη, Α.Γαβρϊηλίδη και Θ.Θεοδωρίδη αντίστοιχα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο δήμαρχος της πόλης, Π.Κουκουλόπουλος. "Ηταν μια συνάντηση προετοιμασίας για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των φορέων και των πολιτών της Κοζάνης, προς την κατεύθυνση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Βουλγαρίας", τόνισε, μιλώντας στο ΜΠΕ ο κ.Μητλιάγκας.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

    Τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής της Πολωνίας, Josef Zych, ύστερα από πρόσκληση tou προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου Απόστολου Κακλαμάνη.

    Ο κ. Zych αναμένεται να φτάσει στις 3.30' μ.μ στο ανατολικό αεροδρόμιο της Αθήνας και στις 5 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον κ. Κακλαμάνη. Αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα.

    Την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και την Καισαριανή και το βράδυ θα αναχωρήσει για την Πολωνία.

    [05] Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ ΚΑΙ ΗΠΙΩΝ ΤΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΠΑΣΚΙΝ ΦΙΝΟ

    Μετριοπαθή και ήπιων τόνων πολιτικό χαρακτήρισε τον νέο κοινής αποδοχής πρωθυπουργό της Αλβανίας και πρώην δήμαρχο Αργυροκάστρου , Μπασκίν Φίνο, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ Αβραμόπουλος, που πριν από ένα χρόνο είχε ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Αργυροκάστρου από τον κ Φίνο, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι τότε του είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για μετριοπαθή πολιτικό και εξέφρασε ανησυχία για τη σημερινή κατάσταση στη γειτονική χώρα η οποία χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης καθώς οι εξελίξεις είναι ανεξέλεκτες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει δείξει έμπρακτα την υποστήριξή του στο δοκιμαζόμενο λαό της Αλβανίας αρχίζοντας πριν από δύο ημέρες, σε 15 σημεία της πρωτεύουσας, μία εκστρατεία συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα αποσταλεί την επόμενη εβδομάδα. Η ανταπόκριση των Αθηναίων στην πρόσκληση του Δήμου για προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας είναι συγκινητική καθώς πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να συνεισφέρουν.

    Ο Δήμος Αθηναίων δεν ξέχασε ούτε το Ορφανοτροφείο των Αγίων Σαράντα το οποίο είχε υιοθετήσει. Τα ορφανά έχουν ήδη λάβει τη βοήθεια που τους έστειλε ο Δήμος πριν από τρεις ημέρες μέσω της αλβανικής μητρόπολης.

    Η συνεχιζόμενη ένταση στην Αλβανία έχει ευαισθητοποιήσει και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος θέτει στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το δοκιμαζόμενο λαό της γειτονικής χώρας.

    [06] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

    Οι διαφωνίες και οι εκκλήσεις του Γεωργίου Ράλλη να υπάρξει κοινή εισήγηση στο συνέδριο για ορισμένα ζητήματα του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισαν τη σημερινή συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος (Μ. Εβερτ, Γ. Σουφλιά, Κ. Καραμανλή, Β. Πολύδωρα) που έγινε στο γραφείο του κ. Εβερτ.

    Διατηρώντας ο καθένας τις όποιες επιφυλάξεις κατέληξαν στα en^r σημεία:Να μην καθοριστεί θητεία για την πρόεδρο, το συνέδριο να γίνεται κάθε 2 χρόνια, η ψηφοφορία για τον πρόεδρο να γίνει την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, να συγκαλείται έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου εφόσον αμφισβητείται ο πρόεδρος από 50% +1 της κοινοβουλευτικής ομάδας ή από το 1/3 των συνέδρων. Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα διεξαγωγής της ψηφοφορίας για το πρόεδρο καθώς ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, Γεώργιος Ράλλης, πρότεινε να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ οι υποψήφιοι πρότειναν να χρησιμοποιηθούν κάλπες.

    Ο κ. Ράλλης ζήτησε από τους υποψηφίους να δεσμευτούν ότι όποιος και να εκλεγεί οι υπόλοιποι θα τον στηρίξουν και υπήρξε συμφωνία.

    Ο κ. Σουφλιάς εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη του και τόνισε ότι η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Εξέφρασε τη χαρά του γιατί ορισμένες προτάσεις του έγιναν αποδεκτές και σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία απερίσπαστη να ασχοληθεί με τα προβλήματα του τόπου.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εποικοδομητική και δημιουργική τη συνάντηση και είπε ότι είναι αυτονόητο πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του συνεδρίου. Σημείωσε ακόμα ότι κρατάει την επιφύλαξη σχετικά με το ότι η εκλογή του προέδρου θα γίνει την πρώτη ημέρα.

    Ο κ. Πολύδωρας τόνισε ότι η υποψηφιότητα του είναι ιδεολογική.

    Στις 6 το απόγευμα λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων στην οργανωτική επιτροπή συνεδρίου μαζί με τις 50 υπογραφές εκλεκτόρων.

    [07] ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

    Σημαντικούς εμπορικούς δρόμους προς την Τουρκία διανοίγει η Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών, που προσδοκά ότι οι επαφές της με επιχειρηματίες της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο του άτυπου Ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου, θα καρποφορήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, οι Ελληνες επενδυτές προετοιμάζουν το έδαφος για τη συγκρότηση ανάλογων συμβουλίων με τη Σερβία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

    "Ηδη, έχει δημιουργηθεί σε προσωπικό επίπεδο κλίμα εμπιστοσύνης, μετά τις διμερείς επαφές που ξεκινήσαμε από το 1996 με Τούρκους συναδέλφους. Αν η πολιτική συγκυρία είναι ευνοϊκή, θα έχουμε να ανακοινώσουμε σημαντικά αποτελέσματα, κυρίως στο χώρο του εξαγωγικού εμπορίου", δήλωσε στο ΜΠΕ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης κ. Συμεών Τσομώκος.

    Στόχος των Ελλήνων επιχειρηματιών, που θα επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη στις αρχές Μαίου, είναι η ενδυνάμωση της πενιχρής σήμερα επενδυτικής και εμπορικής δραστηριοποίησής τους στην αγορά μιας χώρας με πληθυσμό περίπου 65 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με τον κ. Τσομώκο, ευοίωνες είναι οι προοπτικές για συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, το εμπόριο ετοίμων προϊόντων υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένης τεχνολογίας, καθώς επίσης και στον τομέα των φαρμάκων και των καλλυντικών. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δημοσιεύσει η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ενδιαφέρον για ελληνοτουρκική επένδυση στον τομέα των vaql\jym και καλλυντικών υπάρχει από τoν τουρκικό όμιλο επιχειρήσεων "Eszacibasi".

    Σήμερα η οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών περιορίζεται σε θέματα εξωτερικού εμπορίου, κυρίως ελαφρών βιομηχανικών προϊόντων, τρόφιμα, ενδύματα, υφάσματα κ.λπ., "ο ετήσιος τζίρος του οποίου δεν ξεπερνάει όμως τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Ποσό αστείο για τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και σε σχέση με την εμπορική δραστηριότητα άλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία", τόνισε ο κ. Τσομώκος.

    Μετά το Μάιο, η επόμενη συνάντηση των συμμετεχόντων στο Ελληνοτουρκικό συμβούλιο, που αριθμεί περίπου 60 Τούρκους και 30 Ελληνες επιχειρηματίες, έχει οριστεί για τις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα και η τελευταία του χρόνου για τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

    Στο μεταξύ, σε καλό δρόμο βρίσκονται οι επαφές των Ελλήνων επιχειρηματιών με συναδέλφους τους της Σερβίας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, με στόχο τη συγκρότηση άτυπων μεικτών συμβουλίων και την τόνωση της επιχειρηματικής συνεργασίας. Για το σκοπό αυτό, αποστολή Ελλήνων θα επισκεφτεί μέσα σε τρεις μήνες τη Σερβία και στις αρχές Οκτωβρίου την Αίγυπτο.

    [08] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 13 ΚΑΙ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ

    H προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών και η οικονομική διασύνδεση των επιχειρηματιών της χώρας μας με τους ξένους συναδέλφους τους, αποτελούν τους στόχους της πολυκλαδικής έκθεσης "EXPO-ΕΡΜΗΣ '97", που διοργανώνεται στην Atlantic City του New Jersey των ΗΠΑ, στις 13 και 14 Απριλίου, για πέμπτη συνεχή χρονιά.

    Πέρυσι, 8500 αντιπρόσωποι, εισαγωγείς, έμποροι και εστιάτορες επισκέφτηκαν την έκθεση και πέρασαν ένα εποικοδομητικό διήμερο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και συζητώντας για το ενδεχόμενο νέων συνεργασιών.

    Κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές στην Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη και θα ακολουθήσει παρουσίαση μόδας.

    Πολιτιστική πτυχή της έκθεσης αποτελεί η διοργάνωση διήμερου φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, που θα δώσει στους κατοίκους της αμερικανικής μεγαλούπολης την ευκαιρία να γνωρίσουν την ποιοτική παρουσία της χώρας μας στον χώρο του θεάματος.

    Για περισσότερες πληροφορίες, συμμετοχή και διαφημίσεις για την "EXPO-ΕΡΜΗΣ '97", οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να απευθυνθούν -το συντομότερο- στους διοργανωτές της έκθεσης στο τηλέφωνο 001-610-4461463.

    [09] ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΝ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ

    Το μονομελές πρωτοδικείο της Αθήνας εκδικάζει σήμερα την αγωγή τεσσάρων γονέων που ζητούν να κηρυχθεί η απεργία της ΟΛΜΕ παράνομη και καταχρηστική.

    Οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα dijast^qia της Ευελπίδων, ενώ για τη συνέχιση ή μη της απεργίας τους για ένατη εβδομάδα θα αποφασίσουν την Παρασκευή.

    Οσο σεβαστό είναι το δικαίωμα των καθηγητών για απεργία, το ίδιο σεβαστό και ιερό είναι το δικαίωμα των παιδιών για μάθηση τόνισε η Καλλιόπη Σουφλή, μία εκ των τεσσάρων γονέων που κατέθεσαν την αγωγή. Η κ.Σουφλή αποκάλυψε επίσης, ότι οι γονείς δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα για τα παιδιά τους.

    [10] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

    Με στόχο τη συνεχή πολιτιστική παρουσία της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υπουργείο Πολιτισμού προετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων που θα εγκαινιαστούν σε λίγους μήνες στην Oυάσιγκτον, με μεγάλη ελληνική αρχαιολογική έκθεση στη Νάσιοναλ Γκάλερι. Ηδη, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προετοιμάζουν πακέτο προτάσεων που θα συζητηθεί με την αμερικανική πλευρά.Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ με την ευκαιρία της έκθεσης "Δόξα του Βυζαντίου", τόνισε ότι "απο το 1992 έχει η Ελλάδα να εμφανιστεί με μια μεγάλη εκδήλωση στην αμερικάνικη Ηπειρο".

    O υπουργός αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στις Ηνωμένες Πολιτείες με παράγοντες της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Βενιζέλος, στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος για τις Τέχνες, το γενικό γραμματέα του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, το διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και το διευθυντή της Νάσιοναλ Γκάλερι. O υπουργός Πολιτισμού συζήτησε με εκπροσώπους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής για το μνημείο Εβραϊκού Oλοκαυτώματος που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονικη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Oπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος σε όλες του τις συναντήσεις αναφέρθηκε και στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΚΑΤΕΛΥΘΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΛΕΗΛΑΤΗΘΗΚΕ ΤΟ 70% ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Κάθε έννοια της κρατικής εξουσίας έχει καταλυθεί στην Αλβανία.Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του προέδρου Μπερίσα να διατηρήσει τον έλεγχο,έστω και σε τμήματα των ενόπλων δυνάμεων για να επιβάλει τις απόψεις του,είναι πασιφανής η εντύπωση ότι δεν ελέγχει κανένα τμήμα του αλβανικού στρατού,αλλά και του κρατικού μηχανισμού, οποίος έπαψε ουσιαστικά να υπάρχει αμέσως μετά την εκδήλωση των πρώτων εξεγέρσεων στην Αυλώνα και στους Αγίους Σαράντα.Μόνο στα Τίρανα υπάρχει ακόμη η αστυνομία, για να θυμίζει ότι υπάρχει ακόμη κράτος.

    Εγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που προέρχονται απο αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι οι εξεγερθέντες κάτοικοι των νότιων περιοχών έχουν λεηλατήσει το 70% των αποθηκών πυρομαχικών του αλβανικού στρατού.Περίπου ένα εκατομμύριο όπλα βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων, καθώς και βαρύς οπλισμός, τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας και sj\vg του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος.

    Οι σπασμωδικές ενέργειες του Μπερίσα να στείλει "μονάδες επιλέκτων δυνάμεων" στο Αργυρόκαστρο κατέληξαν σε φιάσκο και απέδειξαν ότι ο Αλβανός πρόεδρος δεν ελέγχει ούτε τις συντεταγμένες μονάδες του στρατού.

    Την ίδια ώρα στην Κορυτσά, μια πόλη με έντονο το ελληνικό στοιχείο,η οποία όμως ποτέ δεν συμπεριλήφθηκε σ΄αυτές που εξεγέρθηκαν, γινόταν γνωστό, ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας, στρατός και αστυνομία, αμέσως μετά την εξέγερση των άλλων πόλεων αυτομόλησαν και βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων.Ετσι, δεν υπήρξε λόγος για εξέγερση στην Κορυτσά, αφού η πόλη περιήλθε απο τη μια στιγμή στην άλλη,υπο τον έλεγχο των κατοίκων.

    Διάχυτη είναι πλέον η εντύπωση στους ξένους διπλωμάτες,ότι η κατάσταση στην Αλβανία μπορεί να εκτονωθεί μόνον με την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα, πράγμα που αυτή τη στιγμή είναι λαϊκή απαίτηση.Ο Αλβανός προεδρος συγκεντρώνει τα πυρά των εξεγερμένων, καθώς θεωρείται ένοχος για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα ,αλλά και ως βασικός υπεύθυνος για την οικονομική καταστροφή χιλιάδων μικροκαταθετών,απο την κατάρρευση των παρατραπεζών.Οι εξεγερμένοι έχουν δηλώσει άλλωστε απερίφραστα,ότι ο μόνος λόγος για να παραδώσουν τον οοπλισμό είναι η ανακοίνωση της παραίτησης του Μπερίσα.

    Και ενώ έτσι διαμορφώνεται η κατάσταση στην Αλβανία, άρχισε να κάνει την εμφάνισή της η πείνα.Τα αποθέματα τροφίμων έχουν τελειώσει και χιλιάδες κάτοικοι του νότου υποσίτίζονται.Υπάρχουν σκέψεις για οργάνωση συσσιτίων,ώστε να δίδεται τουλάχιστον η απαράιτητη τροφή στα παιδιά και στους αρρώστους.Η κατάσταση επιδεινώνεται με τις λεηλασίες ,κυρίως, ελληνικών χωριών, που έχουν αποθέματα σε τρόφιμα και αλεύρι.

    Ολα αυτά δείχνουν ότι η Αλβανία βαδίζει "στην κόψη του ξυραφιού' και αν δεν υπάρξει έξωθεν λύση,ακόμη και με τη μορφή της αποστολής πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης,είναι πιθανόν να φθάσει στον εμφύλίο πόλεμο.

    [12] ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ -ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ

    Απρόβλεπτες εξακολουθούν να είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία, ακόμη και μετά το διορισμό ως πρωθυπουργό του σοσιαλιστή Μπρασκίν Φίνο.

    Ο κ. Φίνο είναι πρώην δήμαρχος του Αργυροκάστρου, που σήμερα ελέγχεται από τους εξεγερμένους. Η απόφαση για το διορισμό του νέου πρωθυπουργού, ήταν προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων τόσο για τον πρόεδρο Μπερίσα, όσο και για τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Πολιτικοί αναλυτές στην αλβανική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει ο έλεγχος του υπουργείου Εσωτερικών, που είναι υπέυθυνο για τα τοπικά συμβούλια και τις αστυνομικές αρχές.

    Σημειώνεται ότι το καθεστώς Μπερίσα έχει -ήδη- κακό προηγούμενο από τις εκλογές βίας και νοθείας του τελευταίου Μαίου που εξασφάλισαν στο Δημοκρατικό Κόμμα τις 122 από τις 140 έδρες του αλβανικού κοινοβουλίου, παρά την αποχή της αντιπολίτευσης και τα αρνητικά σχόλια των διεθνών παρατηρητών. Ο Αλβανός πρόεδρος al]syr μετά την είσοδο του στο πολιτικό προσκήνιο της γειτονικής χώρας φρόντισε να εξασφαλίσει τον έλεγχο κρατικών μηχανισμών διορίζοντας σε “θέσεις κλειδιά” υποστηριχτές του, που προέρχονται κυρίως από τον τόπο καταγωγής του, στη βόρεια Αλβανία. Το γεγονός αυτό, δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή πορεία προς τις κάλπες, αλλά και στην αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος, εάν δεν διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις εκείνες, που θα εγγυηθούν την ελεύθερη βούληση του εκλογικού σώματος.

    Παρά τις προσπάθειες που γίνονται στα Τίρανα, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ακόμη και μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής θα είναι δύσκολο να μεταπείσει τους εξεγερμένους του νότου, καθώς οι ίδιοι ενισχύουν τις θέσεις τους στις περιοχές που ελέγχουν και ζητούν να λάβουν μέρος στις πολιτικές διαβουλεύσεις της πρωτεύουσας.

    Προχθές, οι αντάρτικες ομάδες κατέλαβαν το Βεράτιο, το Κουτσόβε (έδρα της μιας από τις δύο μεγαλύτερες βάσεις της αλβανικής αεροπορίας), καθώς και την ορεινή πόλη της Πρεμετής, ενώ συνεχίζουν να εφοδιάζονται με οπλισμό. Λεηλάτησαν τη στρατιωτική φρουρά στο Φιέρι ( βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ. από τα Τίρανα) και συνέχισαν να προωθούνται βόρεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις στην πόλη Λούσνια που βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ. από τα Τίρανα.

    Είναι αυτονότητο, ότι όσο μειώνεται η απόσταση μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων και εξεγερμένων, τόσο δημιουργείται μεγαλύτερη πίεση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, καθώς ο κίνδυνος αιματοχυσίας γίνεται πλέον ορατός. Οι “νότιοι” φαίνεται να επιμένουν αποφασιστικά στην καταβολή αποζημιώσεων για τα χρήματα που έχασαν στα παραοικονομικά σχήματα των πυραμίδων, ενώ συνδέουν (άμεσα) το θέμα αυτό, με την παράδοση του οπλισμού που έχουν στα χέρια τους.

    Το μόνο θετικό σημάδι ήταν η υπογραφή (με τη διαμεσολάβηση της ιταλικής διπλωματίας) διακήρυξης (από τους εξεγερμένους της Αυλώνας) για την παράδοση του οπλισμού τους με αντάλλαγμα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και τον εγγυητικό ρόλο της Δύσης στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

    Ωστόσο, παρά την κίνηση αυτή των ενόπλων της Αυλώνας (που έχουν κάποια στοιχεώδη μορφή διοίκησης) δε θεωρείται σίγουρο ότι παρόμοιες διακηρύξεις θα υπογράψουν και οι εξεγερμένοι άλλων περιοχών, που σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν άτακτες ένοπλες ομάδες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας προς τα ξημερώματα της Τρίτης, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν -για πρώτη φορά- σε κυβερνητικά κτίρια στο Αργυρόκαστρο συμπεριλαμβανομένου και του νοσοκομείου. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν (τηλεφωνικά από την Αθήνα) ότι στόχος των κουκουλοφόρων ήταν το φαρμακευτικό υλικό -που κατά τις τελευταίες μέρες- οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα,” μετέφεραν από την Ελλάδα στην Αλβανία.

    Σε διπλωματικό επίπεδο αξίζει να αναφερθεί ότι η Ουάσινγτον εκφράστηκε θετικά για την πορεία των εξελίξεων, ενθαρρύνοντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συμμετάσχουν ενεργά στην εξεύρεση λύσης, ενώ -υπό το ενδεχόμενο πρόκλησης κύματος μεταναστών- έχουν δραστηριοποιηθεί η ιταλική και η ελληνική διπλωματία.

    Έγινε επίσης γνωστό, ότι η Αθήνα προσανατολίζεται να ζητήσει την απελευθέρωση του ηγέτη των σοσιαλιστών Φάτος Νάνο, σε μια pqosp\heia εδραίωσης του διαλόγου με τους εξεγερμένους του νότου - που αποτελεί παραδοσιακή περιφέρεια επιρροής των σοσιαλιστών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νάνο, καταδικάστηκε το 1993 σε φυλάκιση 12 ετών με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας εγγράφων και της κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Στην υπόθεση Νάνο, διεθνείς δικαστικοί κύκλοι είχαν χαρακτηρίσει το αποδεικτικό υλικό ως “νομικά ανεπαρκές” για την επιβολή μιας τέτοιας ποινής.

    Διπλωματικοί και οικονομικοί κύκλοι στη Δύση, δηλώνουν με έμφαση ότι η πορεία ομαλοποίησης των πολιτικών εξελίξεων επιβάλλεται και από την ουσιαστική ανάγκη διεθνούς χρηματοδότησης, που είναι καθοριστική για την μελλοντική πορεία της Αλβανίας. Σημειώνεται ότι ολοι οι οικονομικοί οργανισμοί και ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της κοινωνικής σταθερότητας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης.

    [13] ΜΠΑΣΚΙΜ ΦΙΝΟ: "ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ"

    Ο νέος Πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο, δήλωσε ότι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι "η δημιουργία συνθηκών ευημερίας για τον αλβανικό λαό, αλληλοκατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης".

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη νότια περιοχή της χώρας ο 34χρονος σοσιαλιστής απο το Αργυρόκαστρο,που είναι μετριοπαθής πολιτικός, δήλωσε πώς "μια δύσκολη κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη υπο τις παρούσες συνθήκες".

    Υπογράμμισε όμως, την απόφασή του να προχωρήσει σε ολοκληρωμένο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Σαλί Μπερίσα,καθώς και με τους κατοίκους του νότου.

    Σε συνέντευξή του στην αλβανική υπηρεσία του BBC ο νέος Πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ακόμη ότι "η χώρα του ελπίζει στην αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας και της Ιταλίας για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα".

    "Οι δύο κύριες χώρες, που νομίζω ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν ιδιαίτερα είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.Θα μπορούσαν να βοηθήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ήδη τα μηνύματα που έχουν στείλει είναι ελπιδοφόρα" είπε ο Μπασκίμ Φίνο.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την ανάληψη της πρωθυπουργίας απο το νέο Αλβανό πολιτικό ως "ένα καλό βήμα προόδου" χαιρετίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτός κατάγεται απο το νότο.Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς είπε χαρακτηριστικά, ότι η επιλογή του Φίνο είναι "μια συμβολική χειρονομία προσέγγισης,αφού υπήρχε πρόβλημα βορρά-νότου".Κάλεσε ακόμη, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες, τους εξεγερμένους κατοίκους του νότου να καταθέσουν τα όπλα.

    Πάντως,εκφράζονται αμφιβολίες αν ο διορισμός του Φίνο και ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας επαρκούν για να καθησυχάσουν τους εξεγερμένους κατοίκους του νότου.

    Στο μεταξύ, οι ηγέτες των εξεγερμένων πόλεων συγκρότησαν ενιαίο μέτωπο και επιζητούν την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή τους στη νέα κυβέρνηση.Κύριο αίτημα της επιτροπής πάντως, εξακολουθεί να είναι η παραίτηση του Προέδρου Σαλί Μπερίσα.Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε προτείνεται να εναλλάσσονται στην Προεδρία όλα τα πολιτικά κόμματα.Διευκρινίζουν ακόμη,ότι οι εξεγερμένοι δεν έχουν στόχο να προελάσουν προς τα Τίρανα, σχεδιάζουν όμως να ενισχύσουν τις θέσεις τους στις πόλεις που ελέγχουν, ζητούν δε να συμμετάσχουν στις συνομιλίες που διεξάγονται στην αλβανική πρωτεύουσα.

    [14] Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

    Ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλερ υπόσχεται βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της ο Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν τον Φεβρούαριο στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με την έκθεση τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν 412 άτομα, φυλακίστηκαν 45, εξαφανίστηκαν 5, βασανίστηκαν 12, 3 γυναίκες πέθαναν από άσκηση βίας, 26 δέχτηκαν επιθέσεις για πολιτικούς λόγους, 22 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν εκ των οποίων οι 4 βασανίστηκαν και δέχτηκαν επιθέσεις, κατασχέθηκαν τα φύλλα 10 εφημερίδων και περιοδικών, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία μιας εφημερίδας με απόφαση του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας, κατασχέθηκαν βιβλία και το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απαγόρευσε την λειτουργία 3 ραδιοσταθμών και τηλεοράσεων για περιορισμένο διάστημα.

    Οι συνολικές ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν για αδικήματα γνώμης ήταν 3 χρόνια και 8 ημέρες, ενώ οι χρηματικές ποινές ανήλθαν στα 231 εκατομμύρια λίρες. Επίσης τον Φεβρουάριο έγιναν 5 βομβιστικές ενέργειες σε 5 καταστήματα και γραφεία ενώ πραγματοποιήθηκαν 4 επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

    Σημειώνεται ότι η κ Τσιλλέρ είχε δηλώσει ότι είναι ντροπή "όταν οι άνθρωποι μιλούν για βασανιστήρια να σκέφτονται την Τουρκία", τονίζοντας ότι οι αρχηγοί της αστυνομίας και οι άλλοι αρμόδιοι αξιωματούχοι θα είναι υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια που κάνουν οι υφιστάμενοί τους.

    [15] ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΑΣ-Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Κλυδωνισμούς στο πολιτικο σύστημα της ΠΓΔΜ προκαλεί το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμιευτήριο "ΤΑΤ" και στο οποίο φέρεται να ενέχονται αξιωματούχοι αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητησαν να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της βουλής, όπου θα συζητηθούν οι διεθνικές σχέσεις και η χρήση της αλβανικής γλώσσας στην ανώτερη εκπαίδευση, αλλά είναι αμφίβολο αν θα το αποδεχθεί η κυβέρνηση.

    Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν μετά από λογιστικό έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, διαπιστώθηκε έλλειμμα στους λογαριασμούς καταθέσεων του ταμιευτηρίου "ΤΑΤ", που έχει έδρα το Μοναστήρι, ύψους 40 εκατομμυρίων μάρκων. Η διευθύντρια του ταμιευτηρίου, Σόνια Νικόλοφσκα, συνελήφθη με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και προφυλακίστηκε. Το συνολικό ποσό καταθέσεων, συμφωνα με τους ελεγκτές ανέρχεται στα 141 εκατομμύρια μάρκα. Η έρευνα απέδειξε ότι ο αριθμός των βιβλιαρίων καταθέσεων που παρουσίασε η διεύθυνση του "ΤΑΤ", 3.600 δεν ήταν ο πραγματικός και σύμφωνα με τους ελεγκτές λογιστές οι καταθέτες ανέρχονται σε περισσοτερους από 23.000.

    Η αποκάλυψη του σκανδάλου που συγκλονισε την κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ και δημιούργησε έντονες ανησυχίες για δημιουργία καταστάσεων παρόμοιων με αυτές της Αλβανίας, κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου των Σκοπίων. Η εφημερίδα "Βέτσερ" μάλιστα σε πρωτοσέλιδο άρθρο της κάνει λόγο για ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης ενώ επικαλούμενη πηγές από την Ενωση Σοσιαλδημοκρατών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο. Η εφημερίδα αναφέρει οτι η πλειοψηφία των αποταμιευτών ζητά την αποφυλάκιση της Νικόλοφσκα θεωρώντας ότι μόνο αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει στις έρευνες για tg διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" που προβάλλει πρωτοσέλιδα το θέμα με τον τίτλο "Γνωστά πρόσωπα στις μυστικές καταθέσεις του "ΤΑΤ", εκτιμά ότι η προφυλάκιση της διευθύντριας του ταμιευτηρίου, Σόνιας Νικόλοφσκα αλλά και η παραίτηση του υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τόμε Νένοφσκι, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν πελάτης του ταμιευτηρίου, καταδεικνύουν ότι στις λίστες των μυστικών καταθέσεων είναι δυνατόν να υπάρχουν στελέχη και αξιωματούχοι της κυβέρνησης. Η εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών ενισχύεται, κατά την εφημερίδα, από το γεγονός ότι απαγορεύθηκε για άγνωστους λόγους στη Νικόλοφσκα, παρά την προθυμία που εξεδήλωσε, να δώσει συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι για την υπόθεση.

    [16] ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ ΚΑΙ ΚΙΝΚΕΛ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ,πρόκειται να επισκεφτεί τη Βουλγαρία στις 17 και 18 Μαρτίου.

    Τη σημασία που αποδίδει η Σόφια σε αυτή την επίσκεψη, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλάικοφ, χαρακτηρίζοντάς την ως σαφή απόδειξη για τη στήριξη που θα παράσχει στη Βουλγαρία η Ευρωπαϊκή Ενωση με σκοπό την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και την έξοδο από την κρίση.

    Στη Σόφια, ο κ.Βαν ντεν Μπρουκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και τον πρωθυπουργό, Στέφαν Σοφιάνσκι και θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών, Βιομηχανίας, Οικονομικών και Εμπορίου. Στη συνέχεια ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δώσει διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Σόφιας με θέμα τη βοήθεια της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία.

    Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    [17] ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Μάχη για την απόκτηση της ευρωπαϊκής βοήθειας των 10 ECU που θα χορηγείται κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών σε κάθε μέλος των φτωχών οικογενειών της χώρας, δίνουν ξεπαγιασμένοι και φτωχοντυμένοι πολίτες της Βουλγαρίας οι οποίοι περιμένουν με τις ώρες στις τεράστιες ουρές που έχουν σχηματιστεί μπροστά στα γραφεία που διανέμουν τη βοήθεια.

    Ηλικιωμένοι άνθρωποι αντάλλαξαν χτυπήματα και μαλλιοτραβήχτηκαν μπροστά στο γραφείο διανομής κοινωνικής βοήθειας στην πόλη Σλίβεν, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν φθορές στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χορηγήσει συνολικά 20 εκατομμύρια ECU για τη στήριξη του κοινωνικού τομέα της Βουλγαρίας. Οπως γράφει η evgleq_da "Νοβινάρ" της Σόφιας, μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν την ευρωπαϊκή βοήθεια έχουν οι φτωχές οικογένειες που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση.

    Την ίδια ώρα συνεχίζει να καταφτάνει στη Βουλγαρία διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ελληνικός όμιλος "Ιντρακομ" ανακοίνωσε δωρεά ύψους 5.000 δολαρίων στην Ιατρική Ακαδημία και σε ένα ορφανοτροφείο της Σόφιας στη μνήμη της Νίκης Πέτρου, μητέρα του Σωκράτη Κόκκαλη.

    Είκοσι τόνους αλεύρι δώρισε στους κατοίκους της πόλης Πέρνικ ο πρεσβευτής του Λιβάνου στη Σόφια, Χουσεϊν Μουσαούι και ανακοίνωσε πως ο Λίβανος θα στείλει συνολικά 80 τόνους αλεύρι σε άλλες 4 βουλγαρικές πόλεις.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράντκο Βλάικοφ,σημείωσε ότι η Γερμανία θα στείλει 65 τόνους τρόφιμα για τα κοινωνικά ιδρύματα της Βουλγαρίας. Στις 20 Μαρτίου θα γίνει στη βουλγαρική πρωτεύουσα η επίσημη τελετή παράδοσης ανθρωπιστικής αποστολής από τη Βαυαρία, που περιέχει ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και τρόφιμα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [18] ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ “ΕΝΩΝΕΙ” ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Το παζλ των ενεργειακών συμφερόντων στην περιοχή του Εύξεινου και της Κασπίας παρουσιάζεται να έχει δύο όψεις για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η μια όψη αφορά στην αξιοποίηση του μαύρου χρυσού, ενώ η δεύτερη στην αποτελεσματική μεταφορά και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Στο σημείο αυτό οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον οδηγούν προς την ενεργειακή ένωση τηε Τουρκίας με το Ιράν μέσω αγωγού μεταφοράς αερίου. Η σχετική συμφωνία έχει οικονομικό ύψος 23 δισ. δολαρίων και διάρκεια 20 ετών.

    Η κάθε χώρα θα κατασκεύασει το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από το έδαφος της, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιρρήσεις τις Ουάσινγκτον δυσχέραναν τη χρηματοδότηση του “ιρακινού” τμήματος του αγωγού (μήκους 1000 μιλίων) από την Ταυρίδα στο βορειοδυτικό Ιράν μέχρι την Άγκυρα. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ζαμαν, ο Τούρκος πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για να ολοκληρωθεί -το ταχύτερο δυνατό- η δημοπράτηση του μήκους 200 μιλίων “τουρκικού” τμήματος του αγωγού απ’ο τη συνοριακή πόλη Ντοκουμπεγιαζίτ μέχρι το Ερζερούμ. Μεγάλο μέρος του αερίου θα προέρχεται -μέσω του Ιράν- από το Τουρκμενιστάν που επιδιώκει την απεξάρτηση των εξαγωγών του από τη Ρωσία.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Κλίντον προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει την αναφερόμενη συμφωνία κατά την επίσκεψη Τούρκων επισήμων στην Ουάσινγτον τον προηγούμενο μήνα. Όμως, ο επικεφαλής της τουρκικής εταιρίας αγωγών Botas προέβαλε τις άμεσες ενεργειακές ανάγκες της χώρας του, δηλώνοντας ότι η κατασκευή κόμβου υποδοχής υγροποιημένου φυασικού αερίου από εναλλακτικούς προμηθευτές θα απαιτούσε τουλάχιστον 4 χρόνια.

    Στο ενεργειακό “παιχνίδι” της περιοχής μπαίνει και το Ισραήλ, καθώς γίνεται λόγος για μεταφορά αερίου από το Τουρκμενιστάν δια της Κασπίας, μέσω Αζερμπαϊζάν και Γεωργίας και εν συνεχεία μέσω Touqj_ar στο Ισραήλ. Παράλληλα, διατυπώνονται απόψεις που επιθυμούν την αποκοπή του Ιράν από τα σχέδια μεταφοράς του φυσικού αερίου, ενώ η ισραηλινή εταιρία Merhav εμφανίζεται αποφασισμένη να προσφέρει 600 εκατ. δολάρια για να καλυφθούν οι δαπάνες κατασκευής αγωγού στο Τουρκμενιστάν.

    Οι ειδικοί στο χώρο της ενέργειας θεωρούν το παραπάνω σχέδιο ως “εξωπραγματικό,” καθώς η Αίγυπτος σχεδιάζει “αγωγό ειρήνης” σε συνεργασία με την αμερικανική Amoco Corp. για την παροχή αερίου στο γειτονικό Ισραήλ. Ωστόσο, η αντίθετη άποψη στο Τελ - Αβιβ δεν επιθυμεί την ολική ενεργειακή εξάρτηση από το Κάιρο.

    Ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο υλοποίησης των σχεδίων για την τροφοδοσία του Ισραήλ με αέριο, είναι γενικά παραδεκτό ότι η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνίες για παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από αυτών που μπορεί να απορροφήσει ενισχύοντας τις απόψεις που προβλέπουν την εξέλιξη της σε ενεργειακή περιφερειακή δύναμη στην περιοχή του Εύξεινου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν οι πρωτοβουλίες του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν, για τη συγκρότηση της ισλαμικής ομάδας των αναπτυγμένων κρατών που είναι γνωστή ως D-8, στη συγκρότηση της οποίας συμμετέχει ενεργά και το Ιράν.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, το παιχνίδι των ενεργειακών εξελίξεων στην περιοχή του Εύξεινου και της Κασπίας παρακολουθεί από κοντά η Μόσχα, προσπαθώντας να διατηρήσει στην ενεργειακή σφαίρα επιρροής της τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία έχει υποσχεθεί την παροχή αερίου στην Αρμενία με νέο αγωγό. Ωστόσο, η Τεχεράνη πρόκειται να προχωρήσει σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την ίδια ανεξάρτητη -σήμερα- δημοκρατία, ανατρέποντας τα οικονομικά δεδομένα του ρωσικού έργου. Κατά γενική ομολογία είναι αμφίβολο αν η Ρωσία θα πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της. Παράλληλα, διπλωματικοί και οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ρωσική απόφαση (1994) να συρρικνώσει -για πολιτικούς λόγους- τις δυνατότητες προσπέλασης του Τουρκμενιστάν στο παλιό σοβιετικό δίκτυο αγωγών αποτελεί την αρχική αιτία των μετέπειτα ενεργειών στη νέα “αρχιτεκτονική” περιφερειακών δικτύων για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

    ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Rosneft. Η αναφερόμενη εταιρία ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, η Μόσχα εμφανίζεται διατεθημένη να κρατήσει το 51% των μετοχών για την επόμενη τριετία, ενώ το 25% του μετοχικού κεφαλαίου θα μεταβιβαστεί στους εργαζόμενους και το υπόλοιπο θα διατεθεί μέσω δημόσιας διαδικασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι, ο πετρελαϊκός τομέας είχε μονοπωλιακό καθεστώς την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Από το 1994, άρχισε η σταδιακή μεταβίβαση της πετρελαιοβιομηχανίας σε ιδιωτικά χέρια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 15 μεικτές εταιρίες, με τη συμμετοχή ιδιωτών, αλλά και του δημοσίου.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, η Lukoil θα διαθέσει το 15% των μετοχών της έναντι 8 δισ. δολαρίων. Οι ειδικοί του χώρου εκτιμούν ότι προσφορά για την αγορά μετοχών θα γίνει από την αμερικανική ARCO που -ήδη- ελέγχει το 8% της ρωσικής εταιρίας, καθώς έχει συγκροτηθεί κοινοπραξία με την επωνυμία LUKARCO. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιρρήσεις για τη συμμετοχή αμερικανικών εταιριών στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του πετρελαϊκού τομέα εκφράζονται από πολλά μέλη της άνω βουλής και εξαιτίας των συμφερόντων που κρίνονται, χαρακτηρίζονται -εώς ένα βαθμό- διακαιολογημένες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 12 March 1997 - 12:59:14