Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-03-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΟ

  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ.ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ Α.ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ

  • [03] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΕ

  • [04] ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ

  • [05] ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1996, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

  • [06] ΦΩΣ ΣΤΟ ΕΚΤΥΦΛΩΤΙΚΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ

  • [07] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΑΣΚΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΕΙ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ ΣΕ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

  • [09] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΕΡΙΣΑ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [10] ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΡΟΠΟΛΗΣ

  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ- ΤΟ VMRO-DPMNE ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΥΡΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [12] ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [13] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Ν.ΧΑΝΕΪ

  • [14] ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [15] ΣΤΑ 110 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 1996


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [16] ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΟ

    Υπέρ μιας δημοκρατικής και ειρηνικής λύσης για την αποκατάσταση της ενότητας και της τάξης στην Αλβανία τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να αποφύγει ανάμειξή της στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας, ενώ αποκάλυψε ότι επίσημα η ελληνική κυβέρνηση με αλλεπάλληλα διαβήματα προς την αλβανική κυβέρνηση, ζήτησε την αποφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού Φάτος Νάνο.

    Ο κ. Πάγκαλος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη -διήρκησε 2,5 ώρες- στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα ότι υπάρχει συνεχής διπλωματική επαφή της Ελλάδας με όλους τους παράγοντες της κρίσης καθώς και συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε ο κίνδυνος που υπάρχει να εξαπλωθεί η κρίση και στις γύρω χώρες καθώς και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο νότο.

    Τρία είναι βασικά τα καινούρια στοιχεία που προβληματίζουν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία παραμένει σε επιφυλακή και παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις. Πρώτον: ο πλήρης έλεγχος του νότου από τους εξεγερμένους. Δεύτερον: ο μη έλεγχός τους και Τρίτον: οι φήμες που θέλουν τον Σαλί Μπερίσα να προετοιμάζει ένοπλες ομάδες υποστήριξης του για να καταστείλει την εξέγερση.

    Νωρίτερα είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Πεντάγωνο για τις νέες εξελίξεις στην Αλβανία, παρουσία των υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Θ. Πάγκαλου, Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Κρανιδιώτη και Δημήτρη Αποστολάκη, ενώ συμμετείχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αυτή διαπιστώθηκε ότι η αβεβαιότητα στη γείτονα χώρα παρατείνεται και η κεντρική διοίκηση των Τιράνων δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ανησυχία με απρόβλεπτες συνέπειες.

    Διαπιστώθηκε ακόμα ότι στο νότο έχει δημιουργηθεί μια ντε φάκτο κατάσταση κι ότι εκπρόσωποι των εξεγερθέντων θα κληθούν στα Τίρανα για διαπραγματεύσεις.

    Παράλληλα εκτιμήθηκε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη οικονομικής στήριξης της Αλβανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσά -σε πρώτη φάση- που θα φτάνουν τα 500 εκ. δολάρια.

    Η άμεση ανάγκη για γενναία οικονομική στήριξη της Αλβανίας από τα όργανα της ΕΕ συζητήθηκε και στη συσκεψη του Μαξίμου όπου και αποφασίστηκε η Ελλάδα να πιέσει άμεσα και αποτελεσματικά προς τη κατεύθυνση αυτή, ώστε να καταφέρει η γειτονική χώρα να βρει το δρόμο της προς μια πολιτική λύση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    Επίσης και στις δύο συσκέψεις κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση μιας πολυεθνικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι η Αθήνα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη Ρώμη προκειμένου να εξεταστεί η πρωτοβουλία κοινής προσπάθειας για εκτόνωση της κρίσης.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ.ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ Α.ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗ

    O Μπερίσα βρίσκεται σε δυσχερή θέση γιατί δεν εκτίμησε σωστά την απειλή από το νότο.Τα πράγματα θα χειροτερέψουν και μπορεί να φθάσουν ως τον εμφύλιο, αν η κατάσταση συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτη και δεν προχωρήσει στην εφαρμογή ένας πολιτικός συμβιβασμός εξόδου από την κρίση. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, σε δήλωσή του στο ΜΠΕ. Ο κ.καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του επειδή δεν "βλέπει" πρωτοβουλίες από την ΕΕ, ενώ κατά τη γνώμη του ο Μπερίσα κάνει σπασμωδικές ενέργειες γιατί ήδη έχασε το παιχνίδι των εντυπώσεων.

    Eξάλλου σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο κ.Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επεσήμανε οτι δεν υπάρχει πανικός, αλλά μια στάση αναμονής μεταξύ των επιχειρηματιών που επένδυσαν στην Αλβανία. Ως τώρα δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές, ωστόσο η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη. Ο κ.Αλεξανδρίδης υπογράμμισε οτι η κρίση αυτή ξαναφέρνει με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα την έλλειψη ασφάλισης των επενδύσεων από τον πολιτικό κίνδυνο. Ο γενικός διευθυντής του ΣΒΒΕ τόνισε οτι είναι η κατάλληλη στιγμή να ενεργοποιηθεί ο φορέας ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων που υπάρχει και δεν λειτούργησε ως τώρα.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΕ

    Στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας αρχιτεκτονικής ευρωπαικής ασφάλειας, αναφέρεται ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε ομιλία του στο συμπόσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαικής Ενωσης (ΔΕΕ), σημειώνοντας πως στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει και το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θεωρούν ότι η ένταξη τους στους ευρωατλαντικούς μηχανισμούς θα κατοχυρώσει την ασφάλεια και ανεξαρτησία τους.

    Σχολιάζοντας το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ ο κ. Κακλαμάνης άφησε αιχμές για ανοχή του καθεστώτος τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, λέγοντας:"Το ΝΑΤΟ προσανατολίζεται σε αλλαγές στην εσωτερική του δομή, αλλά και στους τρόπους εξωτερικής του δράσης, όπως οι επιχειρήσεις ανθρωπισδτικής και ειρηνευτικής φύσης. Πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι η αμφισβήτηση των πραγματικών στόχων των επιχειρήσεων αυτών καθώς και η επιλεκτική ανάληψη τους, ιδιαίτερα όταν το ΝΑΤΟ αδυνατεί να αντιμετωπίσει ή και ανέχεται ανάλογες χρόνιες καταστάσεις στο εσωτερικό της συμμαχίας, τραυματίζει βαρειά την αξιοπιστία του στις συνειδήσεις των λαών. Ανάλογοι προβληματισμοί, οφείλω να πω, ότι πρέπει να απασχολήσουν και την Ευρωπαική Ενωση που επανεξετάζει το πλέγμα της κοινής enyteqij^r πολιτικής και πολιτικής άμυνας στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής".

    Ο πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της σταδιακής ένταξης στους ευρωατλαντικούς μηχανισμούς χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, σημειώνοντας πως η ένταξη της κάθε μιας χώρας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης και να λαμβάνει υπόψη βασικά στοιχεία, όπως ο βαθμός λειτουργίας της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η εσωτερική της σταθερότητα. Τόνισε ακόμα ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι πανάκεια για την εξάλειψη των τριβών μεταξύ των μελών του και παρατήρησε:"Η Ελλάδα αναπτύσσει μια πολυδιάστατη πολιτική φιλίας και ανάπτυξης της συνεργασίας σε όλους τους γειτονικούς της περιφερειακούς χώρους, που διέρχονται περίοδο έντονων αλλαγών, όπως η Μεσόγειος και ο Εύξεινος Πόντος και φυσικά τα Βαλκάνια. Η ΔΕΕ κείται στο σταυροδρόμι της Ε.Ε , της οποίας αποτελεί τον αμυντικό βραχίονα, και του ΝΑΤΟ, του οποίου ενισχύει τον ευρωπαικό πυλώνα, και είναι ο κύριος αποδέκτης των οποιωνδήποτε μελλοντικών μεταβολών στις ευρωατλαντικές δομές, που, αν και ανεξάρτητες αλληλοεπηρεάζονται έντονα. Αποτελεί, επίσης, ένα πλουραλιστικό σχήμα και ένα βήμα διαβουλεύσεων και συνεργασίας μεταξύ των μελών του, που ενεργούν υπό ποικίλες ιδιότητες-πλήρη μέλη, συνδεδεμένα μέλη, πρατηρητές-και εκπροσωπούν τρεις διαφορετικούς γεωπολιτικούς σχηματισμούς, την Ευρωπαικη Ενωση, το ΝΑΤΟ και την Κεντροανατολική Ευρώπη".

    [04] ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ

    Την αυριανή εκδίκαση των αγωγών τεσσάρων γονέων που ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των καθηγητών θα αναμένει η διοίκηση της ΟΛΜΕ, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου.

    Στην απόφαση αυτή κατέληξαν μετά από ολονύχτια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας των καθηγητών.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων Αθήνας Ηλίας Καρούσος τόνισε ότι η αγωγή των τεσσάρων αποτελεί εκδήλωση οργής των γονέων.

    [05] ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1996, ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Αυξήθηκε το 1996 η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, αναστρέφοντας έτσι την πτωτική πορεία των προηγούμενων χρόνων. Αντίθετα, οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία του νομού έχουν πάρει την κατιούσα από το 1995.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΕΟΤ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, μέσα στο 1996 αφίχθηκαν και διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης περίπου 535.000 τουρίστες, έναντι 515.000 το '95, 540.000 το '94 και 549.000 το '93. Ανάλογη ήταν και η διακύμανση των διανυκτερεύσεων που την προηγούμενη χρονιά έφτασαν περίπου στο 1.107.000, από τις 1.081.816 που καταγράφηκαν το '95, τις 1.127.665 το '94 και τις 1.142.544 το '93.

    Το 1996 οι εγχώριοι τουρίστες ξεπέρασαν τα 348.000 άτομα και oi ξένοι τα 185.800. Οι περισσότεροι αλλοδαποί αφιχθέντες προέρχονται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Ανήλθαν περίπου στις 45.170, με 77.400 διανυκτερεύσεις. Ακολουθούν οι Ρώσοι με 14.760 αφίξεις και περισσότερες από 40.000 διανυκτερεύσεις, οι Γερμανοί με 14.900 αφίξεις κα 30.700 διανυκτερεύσεις, οι Κύπριοι με 14.000 αφίξεις και 34.400 διανυκτερεύσεις και οι Βούλγαροι, ενώ σημαντικός ήταν και ο αρθμός των τουριστών από τις ΗΠΑ, που ξεπέρασαν τις 10.000.

    [06] ΦΩΣ ΣΤΟ ΕΚΤΥΦΛΩΤΙΚΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ" ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ

    Φως στο εκτυφλωτικό άγνωστο που σηματοδότησε τη δεύτερη χρυσή εποχή του Βυζαντινού πολιτισμού , από τα μισά του 9ου αιώνα ως το μέσο του 13ου, έρχεται να ρίξει η έκθεση "Δόξα του Βυζαντίου" που ανοίγει σήμερα για το ευρύ κοινό στο Μητροπολιτικό Μουσειο της Νέας Υόρκης με 350 εκθέματα.

    Οπως επισημαίνεται σε κριτική της Ann Landi που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Newsday" πρόκειται gia μία πολύ μεγάλη έκθεση που η επιτυχία της έχει γραφτεί και ο σοβαρός επισκέπτης θα έπρεπε να μελετήσει πολύ καλά τον κατάλογο και να ακολουθήσει τη σειρά του. "Φαίνεται πως το Μητροπολιτικό Μουσείο βαδίζει παράλληλα με τις φιλοδοξίες των Βυζαντινών καλλιτεχνών: γεμίζουν τους τοίχους με ακτινοβολία και κρατούν το μάτι διαρκώς απασχολημένο.

    Στην έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου κομμάτια από τη δόξα του Βυζνατίου γεμίζουν τέσσερα μεγάλα τμήματα των Γκαλερί Tisch, αλλά ο επισκέπτης πρέπει να έχει κάποια φαντασία για να οραματιστεί το εσωτερικό αυτών των χώρων λατρείας όπου κάθε ίντσα τοίχου και πατώματος ήταν στολισμένα με μωσαϊκά, σκαλίσματα χρυσά και ασημένια λειτουργικά αντικείμενα.

    Η Ann Landi συνεχίζει με την ανάλυση των έργων που την εντυπωσίασαν ξεκινώντας με την εκκλησιαστική εικόνα της Αγίας Ευδοκίας του 10ου αιώνα, τους περίπλοκα δουλεμένους σταυρούς που φορούσαν οι Βυζαντινοί στις γιορτινές μέρες, το συναρπαστικό ψηφιδωτό του Αγίου Ανδρέα. Παρατηρεί δε ότι ο χρυσός είναι το βασικό υλικό , η κεντρική ιδέα, σ΄αυτήν την έκθεση.

    "Ο χρυσός , το βασικό υλικό στην έκθεση αυτή ειναι δουλεμένος επάνω σε στέμματα, σε δισκοπότηρα και σε κοσμήματα. Είναι τοποθετημένος στις άκρες και στο φόντο χειρόγραφων σελίδων και γενναι;oδωρα συνδυασμένος με λαμπρή χρωματιστή τέμπερα πάνω σε ξύλινες εκκλησιαστικές εικόνες " γράφει η κ. Landi.

    [07] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΑΣΚΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΕΙ

    "Ο Μίκης Θεοδωράκης ασκεί την πολιτική με τον ίδιο τρόπο που συνθέτει", τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός κ.Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας στην Παλαιά Βουλή, τη μονογραφία του καθηγητή Παύλου Πετρίδη, προέδρου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με τίτλο "Ο πολιτικός Θεοδωράκης". Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον μεγάλο συνθέτη, στην πολιτιστική του προσφορά και στην πολιτική του, μίλησε για tir σχέσεις που είχε με τον Θεοδωράκη την περίοδο που συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία καθώς και στη συμβολή του στο υπουργικό συμβούλιο. Μιλώντας δε για το βιβλίο, υπογράμμισε πως "πρόκειται για ένα χρήσιμο και αξιόλογο βιβλίο με το οποίο η πολιτική ξαναβρίσκει το σωστό της περιεχόμενο".

    Μιλώντας για το ίδιο έργο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε το Μίκη Θεοδωράκη ως "μεγάλο παγκόσμιο δημιουργό",. Και αφού αναφέρθηκε στην προσφορά του συνθέτη στην Εθνική Αντίσταση και στους αγώνες για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική του πορεία μέσα και έξω από το ΚΚΕ, την ΕΔΑ, λέγοντας ότι ο Θεοδωράκης υπήρξε πάντα αυτόνομος, ποτέ βολεμένος και ποτέ προσκυνημένος. Καταλήγοντας δε, υπογράμμισε με έμφαση ότι "τον Μίκη, θα τον κρίνει θετικά η Ιστορία".

    "Ο πολιτικός Θεοδωράκης" προβάλλεται μέσα από πλήθος άγνωστων, γνωστών και αδημοσίευτων πηγών και εκμυστηρεύσεων στη μονογραφία. Οπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος , που ήταν από αυτούς που παρουσίασαν το βιβλίο, η μονογραφία του κ Πετρίδη "έρχεται να συμπληρώσει τις μαρτυρίες του ίδιου του Θεοδωράκη και ταυτόχρονα να αποκαταστήσει μία ιστορική αδικία". "Ο Μίκης ως δημόσιο πρόσωπο" είπε "υπέστη μία όχι ασυνήθιστη επίθεση η οποία έτεινε να συγκαλύψει το ρόλο των αμφίβολων μηχανισμών εξουσίας".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε πως μιλώντας για τον πολιτικό Μίκη μιλάμε για τον κύκλο του μισού αιώνα μας. "Είναι", είπε, "πρωταγωνιστής και στη μουσική αλλά και στην πολιτική" και πρόσθεσε: "Η έκδοση τέτοιων βιβλίων γίνεται επιτακτική γιατί μπορούν να λειτουργούν για την πολιτική παιδεία που λείπει σήμερα από τον τόπο μας". Σύμφωνα με τον κ Κωνσταντόπουλο το βιβλίο του κ Πετρίδη προσφέρει ένα ανεκτίμητο υλικό για την πολιτική αυτογνωσία μας.

    Ο συγγραφέας του βιβλίου ανέφερε ότι για πρώτη φορά ασχολείται με ένα πρόσωπο εν ζωή και αυτό οφείλεται στην γοητεία που ασκεί ο Μίκης Θεοδωράκης σε όλους μας. "Ηταν ένα τεράστιο υλικό, που με αιφνιδίασε (15.000 σελίδες), μια πορεία πολύ ενδιαφέρουσα. Ο Μίκης είναι μία μεγάλη πολιτική προσωπικότητα που όμως αποδοκιμάστηκε παρόλο που όσα προέβλεψε και έγραψε στο χώρο της Αριστεράς τον δικαίωσαν" υπογράμμισε ο κ Πετρίδης. "Ο Μίκης" κατέληξε ο καθηγητής "συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους Έλληνες που τιμούν την Ελλάδα".

    Ο εκδότης του βιβλίου Αγγελος Σιδεράτος επισήμανε ότι η μονογραφία αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο και μια πολύτιμη κατάθεση στη νεότερη ιστορία τονίζοντας ότι ο συγγραφέας σκιαγραφεί τεκμηριωμένα το Θεοδωράκη από τα νεανικά του βήματα μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Θεοδωράκης δεν μπόρεσε να παραστεί στην παρουσίαση λόγω υποχρεώσεων του στο εξωτερικά αλλά σε μήνυμά του αναφέρει ότι το έργο αυτό είναι τέλεια ισορροπημένο ιστορικό πόνημα.

    Στο βιβλίο, που περιλαμβάνει πλην της εισαγωγής και του επιμέτρου, οκτώ συνολικά μέρη και δεκαοκτώ κεφάλαια, ο Θεοδωράκης προσεγγίζεται κυρίως μέσα από τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις του καθώς και τους κοινωνικούς του στοχασμούς σε κρίσιμες ή letabatij]r συγκυρίες. Από την άποψη αυτή δεν πρόκειται για μιά βιογραφία αλλά για ένα ντοκουμέντο αποτίμησης της όλης πατριωτικής -αγωνιστικής πορείας πολλών δεκαετιών.

    Στην παρουσίαση του βιβλίου, παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ.Ι.Βαρβιτσιώτης, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, άλλοι βουλευτές, ο τέως πρόεδρος της ΕΔΑ Μανόλης Γλέζος, οι ηθοποιοί Λυκούργος Καλλέργης και Στέφανος Ληναίος, ο ακαδημαϊκός Αριστόβουλος Μάνεσης, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοσιογράφοι κ.α.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΑ ΣΕ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

    Δολιοφθορές σε συγκεκριμένα συστήματα της Εθνικής Φρουράς σχεδίαζαν οι Τούρκοι που συνελήφθησαν από αστυνομικά όργανα και κρατούνται στη Λεμεσό.

    Σύμφωνα με το Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου αυτό προκύπτει από πληροφορίες που κατέχουν οι αρχές ασφαλείας αλλά και από τη μελέτη των εγγράφων που βρέθηκαν στην κατοχή του Τούρκου Νετσίπ Σαρί Τσιτσεκλί, ο οποίος κρατείται μαζί με τον Μουσταφά Ομέρ Κονόρ και τον Τζα Νετζίπ.

    Στόχος ήταν συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που φυλάγονται σε στρατόπεδο της Λεμεσού και σε ρωσικά αρματα Τ-80. Οι δολιοφθορές αρχικά είχαν σχεδιαστεί για τις 26 η 27 Φεβρουαρίου . Η ματαίωση τους οφείλεται πιθανότατα στη μη έγκαιρη παράδοση του υλικού από τον Τσιτσεκλί στους Τούρκους συνεργάτες του.

    Η αστυνομία διενεργεί έρευνες για να διαπιστώσει τον τρόπο με τον οποίο οι Τούρκοι εξασφάλιζαν πληροφορίες για την Εθνική Φρουρά και για τις διασυνδέσεις που είχαν οι τρεις Τούρκοι στις ελέύθερες περιοχές.

    [09] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΔΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΠΕΡΙΣΑ-ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Δυστοκία παρατηρείται στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Αλβανού Προέδρου Σαλί Μπερίσα και των κυριότερων κομμάτων της αντιπολιτευσης , θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο. Παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις του Μπερίσα με τους εκπροσώπους των κομμάτων, διαπιστώθηκε αδυναμία στον ορισμό προσώπου κοινής αποδοχής, που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών ενώ διαφωνίες υπάρχουν και στην κατανομή των υπουργείων. Η συμφωνία προβλέπει ότι τα μισά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα προέρχονται απο το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και τα υπόλοιπα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες για το ποιός θα αναλάβει τα υπουργεία κλειδιά, όπως το υπουργείο Εσωτερικών που θα διοργανώσει και τις εκλογές του Ιουνίου.

    Στελέχη της αντιπολίτευσης, βλέποντας πως η κατάσταση στη χωρα εξακολουθεί να είναι χαοτική καθώς η πλειοψηφία των εξεγερμένων στις πόλεις του νότου, εκφράζει τις επιφυλάξεις της σχετικά με τη συμφωνία και εμμένουν στο αίτημά τους για παραίτηση tou Μπερίσα, θεωρούν ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί ως όρος στη συμφωνία, η παραίτηση του Αλβανού Προέδρου στην περίπτωση που το Δημοκρατικό Κόμμα χάσει τις εκλογές.

    Ωστόσο, με κοινή δήλωσή τους που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η μόνη πηγή πληροφόρησης στην Αλβανία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό και η Δημοκρατική Συμμαχία, τονίζουν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη συμφωνία της 9ης Μαρτίου με τον Αλβανό Πρόεδρο.

    Τη συμφωνία χαιρέτησαν με επιφυλακτικότητα οι ΗΠΑ και κάλεσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να κατοχυρώσουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και την ελευθερία έκφρασης στην Αλβανία. "Καλούμε τώρα όλα τα κόμματα να εφαρμόσουν αυτή τη συμφωνία. Να εφαρμόσουν την αμνηστεία την εκεχειρία και να εργαστούν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Καλούμε τις δυνάμεις της αντιπολιτευσης και ιδιαίτερα αυτές στο νότο να εκμεταλλευθούν αυτή τη συμφωνία, να καταθέσουν τα όπλα και να εργαστούν στα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών για την επίτευξη των πολιτικών τους στόχων", τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς.

    Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Μπερίσα και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χαιρέτησε και η αλβανική Επιτροπή του Ελσίνκι Γουώτς η οποία μεταξύ άλλων ζήτησε την αποφυλάκιση του ηγέτη των σοσιαλιστών, Φάτος Νάνο.

    Στο μεταξύ, η εξέγερση δεν φαίνεται να υποχωρεί στο νότο της Αλβανίας, και η κατάσταση παραμενει χαοτική, όπως τη χαρακτήρισε η κρατική τηλεόραση. Οι εξεγερμένοι είναι ανυποχώρητοι και θέτουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την παράδοση των όπλων την παραίτηση του Μπερίσα, τον οποιο θεωρούν αναξιόπιστο.

    Ενοπλοι πολίτες ελέγχουν μια σειρά από πόλεις στο νότο, και σύμφωνα με πληροφορίες, η εξέγερση κερδίζει έδαφος και προχωρεί βορειότερα πλησιάζοντας στα Τιρανα ενώ οι εξεγερμένοι έχουν συστήσει επιτροπές διοίκησης σε αρκετές πόλεις. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, ύστερα από διαμεσολάβηση του Ιταλού πρέσβη στα Τιρανα με την επιτροπή που εκπροσωπεί τους εξεγερμένους της Αυλώνας, από όπου και ξεκίνησε η εξέγερση, συμφωνήθηκε να κατατεθούν τα όπλα. Είναι άγνωστο όμως το πως σχεδιάζεται να επιτευχθεί αυτό ενώ υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το πόσο αντιπροσωπευτική είναι αυτή η επιτροπή που συναντήθηκε με τον Ιταλο πρέσβη και τι ισχύ διαθέτει πράγματι, σχολίασε το BBC.

    [10] ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΡΟΠΟΛΗΣ

    Και άλλη αποθήκη πυρομαχικών του αλβανικού στρατού παραδόθηκε στις φλόγες λίγο πρίν απο το μεσημέρι.

    Οπως είπαν κάτοικοι της περιοχής της πυρκαγιάς προηγήθηκε μεγάλη έκρηξη, που συντάραξε τα σπίτια, σ΄ολόκληρη την περιοχή της Δρόπολης, που κατοικείται απο Ελληνες.Τεράστια σύννεφα καπνού έχουν "πνίξει" την περιοχή, ενώ απο τις ομάδες ενόπλων καταβάλλεται προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

    Οπως καταγγέλλεται, απο τον Κυρ.Μπεζιάνη, πρώην πρόεδρο της Ομόνοιας στην περιοχή, ομάδες κουκουλοφόρων ενόπλων συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατα του ελληνικού στοιχείου.

    Τα ξημερώματα της Δευτέρας επιτέθηκαν εναντίον εμφιαλωτήριου ποτών ,που ανήκει στον ίδιο και στην οικογένειά του, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού.

    "Καθημερινά , είπε, επαναλαμβάνονται οι ληστρικές επιδρομές και οι λεηλασίες των ελληνικών νοικοκυριών, με μοναδικό στόχο να μας εκφοβίσουν και να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε την πατρίδα και τα σπίτια μας.Χθές, ομάδες κουκουλοφόρων επιτέθηκαν εναντίον 20 παιδιών που ήλθαν απο την Ελλά, όπου δουλεύουν,για να δούν τους ονείς και τις οικογένειές τους.Αφού τους ακινητοποίησαν με τα όπλα ,τους πήραν ότι είχαν.Αλλες ομάδες ενόπλων κυνήγησαν Ελληνες που πήγαιναν στα χωράφια, ενώ τις δύο τελευταίες μέρες άρχισαν να εκδηλώνονται και επιθέσεις κατα των κοπαδιών." Ολα αυτά αναγκάζουν πολλούς βορειοηπειρώτες να πάρουν το δρόμο για την Ελλάδα, εγκαταλείποντας περιουσίες και πατρική γή.

    " Μόνο τις δύο τελευταίες μέρες,είπε ο κ.Μπεζιάνης, εφυγαν απο την περιοχή της Δρόπολης 160 ελληνικές οικογένειες.Οσοι μένουν εδώ για να φυλάξουν την περιουσία τους ,στέλνουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα.Ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός κινδυνεύει με αφανισμό.Ζητούμε τη βοήθεια της πατρίδας μας για να μην πάθουμε ό,τι έπαθαν τα αδέλφια μας στην Κωνσταντινούπολη το 1955".

    Στο μεταξύ, χαώδης εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στη νότια Αλβανία.Οι εξεγερμένοι αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα και προβάλλουν ως όρο την παραίτηση του Μπερίσα.

    Πληροφορίες , που μεταδόθηκαν απο την ελληνική υπηρεσία του ΒΒC, αναφέρουν ότι εκπρόσωποι των ενόπλων κατοίκων της Αυλώνας, διεμήνυσαν μέσω του Ιταλού πρέσβη, ότι είναι έτοιμοι να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να συμβάλλουν στην εκτόνωση της κατάστασης,μετά την επίτευξη συμφωνίας του Προέδρου μπερίσα με τα πολιτικά κόμματα, για σχηματισμό ξκυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.Ωστόσο, άλλες πληροφορίες ,που δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι ένοπλοι κινούνται πρός το Φίερι, σε μια προσπάθεια κατάληψής του, όπως έγινε χθές τα ξημερώματα με την Πρεμετή.

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ- ΤΟ VMRO-DPMNE ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΑΥΡΙΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Πολιτικές προεκτάσεις τείνει να προσλάβει το οικονομικό σκάνδαλο σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες του μεγαλύτερου ιδιωτικού ταμιευτηρίου "ΤΑΤ" με έδρα το Μοναστήρι, που αποκαλύφθηκαν μετά τις έρευνες που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα της ΠΓΔΜ. Το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης ενώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης της βουλής.

    Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε πριν τρεις ημέρες όταν μετά από λογιστικό έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, διαπιστώθηκε έλλειμμα στους λογαριασμούς καταθέσεων ύψους 40 εκατομμυρίων μάρκων. Η διευθύντρια του ταμιευτηρίου, Σόνια Νικόλοφσκα, συνελήφθη με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και, σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων, προφυλακίστηκε. Το συνολικό ποσό καταθέσεων, συμφωνα με τους ελεγκτές ανέρχεται στα 141 εκατομμύρια μάρκα. Η έρευνα απέδειξε ότι ο αριθμός των βιβλιαρίων καταθέσεων που παρουσίασε η διεύθυνση του "ΤΑΤ", 3.600 δεν ήταν ο πραγματικός και σύμφωνα με τους ελεγκτές λογιστές οι καταθέτες ανέρχονται σε 23.000. Η απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των πελατών είχε ως αποτέλεσμα, οπως σημειώνει ο τύπος των Σκοπίων, την αποφυγή απόδοσης των νόμιμων φόρων και δασμών στην Εθνική Τράπεζα ενώ το "ΤΑΤ" χρησιμοποιούσε τις "μυστικές" καταθέσεις για τη χρηματοδότησης των επενδυτικών του δραστηριοτήτων.

    Και ενώ οι έρευνες για την διαλεύκανση της υποθεσης συνεχίζονται, τα μέσα ενημέρωσης καταλογίζουν ευθύνες για τις παράνομες δραστηριότητες του "ΤΑΤ", στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μπόργκο Στανόεφσκι, υπό τον έλεγχο του οποίου είναι το ταμιευτήριο. Υπογραμμίζουν μάλιστα το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας εκλέγεται από τη βουλή, κατόπιν προτάσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κίρο Γκλιγκόρωφ. Οι εφημερίδες τονίζουν ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί το σκάνδαλο εάν ο Στανόεφσκι είχε δώσει εντολή για διενέργεια ελέγχου νωρίτερα. Ο ίδιος ο Στανόεφσκι αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι είχαν διενεργηθεί έλεγχοι στο εν λόγω ταμιευτήριο και κατά το παρελθον και τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν απέδειξαν τη νομιμότητα της λειτουργίας του, εκτιμώντας ότι έγινε παραπλάνηση των ελεγκτών. Η ημιεπίσημη "Νόβα Μακεντόνια" αναφέρει ότι το "ΤΑΤ" απέφυγε τον έλεγχο χάρη στη μεσολάβηση στελεχών της Εθνικης Τράπεζας και ενδεχομένως και υπουργών. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι πελάτης του "ΤΑΤ" φέρεται να είναι και ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τόμε Νένοφσκι ενώ η εφημεριδα "Ντνέβνικ" καλεί τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ να σχολιάσει το γεγονός ότι η τοποθέτηση του Στανόεφσκι στη θέση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας ήταν προσωπική του επιλογή.

    To εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, τον σχηματισμό υπηρεσιακής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καταγγέλοντας οτι για το σκάνδαλο του "ΤΑΤ" δεν είναι υπεύθυνος ούτε ο διοικητής της Τράπεζας ούτε η διευθυντρια Σόνια Νικόλοφσκα, αλλά η ίδια η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών. Κατήγγειλε επισης ότι στο σκάνδαλο ενέχονται και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι κατάγονται από την περιφέρεια του Μοναστηρίου. Κατά τον ηγέτη του VMRO-DPMNE, Λιουπτσο Cjeoqcj_evsji, μέρος των καταθέσεων του "ΤΑΤ" επενδύθηκαν στα επενδυτικά προγράμματα τύπου πυραμίδας στην Αλβανία. Ο Γκεοργκίεφσκι προειδοποίησε ότι πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση διαφορετικά "το Μοναστήρι θα μετατραπεί σε Αυλώνα"

    Το Φιλελεύθερο Κόμμα, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης της βουλής για να συζητηθεί το θέμα με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών και εκπροσώπων της "επιτροπής αποταμιευτών του "ΤΑΤ" οι οποίοι διαδήλωσαν και χθες στα Σκόπια ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων τους. Η επιτροπή συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι ειναι δυνατόν για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

    Ο ίδιος κάλεσε τους υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης να δηλώσουν δημόσια αν έχουν καταθέσεις στο ταμιευτήριο "ΤΑΤ" και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των αποταμιευτών.

    [12] ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Μια μόλις εβδομάδα μετά την αρνητική θέση των ευρωπαϊκών χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων, η Τουρκία εισπράττει ηχηρό "χαστούκι" και από τους σοσιαλδημοκράτες, σε ό,τι αφορά την επιθυμία της για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση.

    Με χθεσινή ανακοίνωση του, το προεδρείο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), που ηγείται της αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή βουλή, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τοποθετείται προς το παρόν εναντίον της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση.

    Η εκ των αντιπροέδρων του SPD και βουλευτής, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις Χάϊντεμαρί Βίτσορεκ- Τσόϊλ, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός της, υπογράμμισε κατ' αρχήν ότι οι λόγοι για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είχε απορρίψει το 1987 την αίτηση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΟΚ, εξακολουθούν στα βασικά τους σημεία να ισχύουν και σήμερα, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία των μειονοτήτων στην Τουρκία, δε διασφαλίζονται σε καμμία περίπτωση και οι καταστάσεις που επικρατούν δε συμβιβάζονται με το καθεστώς μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Η κ.Βίτσορεκ -Τσόϊλ επεσήμανε ότι ένα επιπρόσθετο εμπόδιο για την ένταξη της Τουρκίας είναι το κυπριακό και η κρίση στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι πρόβλημα αποτελούν και οι τουρκικές απειλές για άσκηση βέτο στις προοπτικές διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

    Σημειώνεται ότι μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε καμμία αντίδραση από τουρκικής πλευράς, αλλά γίνεται φανερό ότι η Αγκυρα έχει "στριμωχτεί στη γωνία" από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και από φιλικά της κυβερνητικά κόμματα, όπως για παράδειγμα οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες.

    [13] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Ν.ΧΑΝΕΪ

    Με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη θα συναντηθεί αύριο ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το κυπριακό σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο οποίος φτάνει σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Χάνεϊ μεταφέρει συγκεκριμένες ιδέες για διάφορες πτυχές του κυπριακού και επιδίωξη του είναι η συζήτηση όλων των θεμάτων, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν τα δέκα σημεία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ ως τον άξονα των συνομιλιών και πιστεύουν ότι η παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου αυτή τη στιγμή στη Μεγαλόνησο είναι σημαντική.

    Ο κ.Χάνεϊ αναμένεται να έχει επαφές αύριο το απόγευμα και με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σήμερα, ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γουστάβ Φεϊσέλ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληρίδη.

    [14] ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Η θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βουλγαρίας που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ, θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή των πρόωρων γενικών εκλογών στις 19 Απριλίου.

    Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, παρά τη σύντομη θητεία του, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Στογιάν Στάλεφ, δημοσιοποίησε και άρχισε την προώθηση μερικών συγκεκριμένων προτεραιοτήτων και στόχων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

    Κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης Σοφιάνσκι είναι να μην επιτρέψει αργοπορία, ανισορροπία και καθυστέρηση στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.

    Στο πλαίσιο της σοβαρής οικονομικής κατάστασης της Βουλγαρίας, η κυβέρνηση προσδιόρισε ως βασικό καθήκον της την αναζήτηση δυνατοτήτων για την εξασφάλιση πιστώσεων για τον κρατικό προϋπολογισμό και το ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και η εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας για τη χώρα.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, κατά την τρίτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση Σοφιάνσκι απέσπασε την υπόσχεση ότι η Ενωση θα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ένταξη της Βουλγαρίας ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή.

    Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χορηγήσει στη Βουλγαρία 20 εκατομμύρια ECU για την κάλυψη αναγκών στον κοινωνικό τομέα και άλλα 2 εκατομμύρια ECU για την αντιμετώπιση της κρίσης σιτηρών.

    Ως προϋπόθεση για την σημαντική ενίσχυση της βοήθειας στη Βουλγαρία, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τη Σόφια να παρουσιάσει προγράμματα για την οικονομική σταθεροποίηση στο πλαίσιο των όσων έχει συμφωνήσει με τους διεθνούς οικονομικούς θεσμούς.

    Σύμφωνα πάντα με το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Εξωτερικών, κ.Στάλεφ υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προωθηθούν μερικές καθυστερημένες διαδικασίες στις εξωτερικοπολιτικές σχέσεις της χώρας.

    "Οι προτεραιότητες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να διαμορφωθούν από τώρα", διευκρίνισε ο κ. Στάλεφ.

    Απόδειξη για την επιθυμία αλλαγών είναι η απόφαση που πήρε στις 17 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση Σοφιάνσκι να δηλώσει τη βούληση της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Στάλεφ, αυτή η πράξη έστω και καθυστερημένη, ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα, εξασφαλίζει στη χώρα καλύτερη αφετηρία για διαπραγματεύσεις και δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Βουλγαρίας- Ρωσίας.

    "Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία. Έχουμε ωστόσο τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά δεν τελειώνουν με αυτές", σημείωσε ο κ. Στάλεφ.

    Η θέση της κυβέρνησης Σοφιάνσκι είναι πως η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά για την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια και η βούληση της χώρας για προσχώρηση στη Συμμαχία ήδη επικροτήθηκε από την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

    Η κυβέρνηση Σοφιάνσκι εκτιμά ακόμη ότι μέχρι τώρα η Βουλγαρία ακολούθησε σε γενικές γραμμές εξισορροπημένη βαλκανική πολιτική και συνειδητοποιεί πολύ καλά ότι μέσα στη σύντομη θητεία της δεν έχει χρόνο για μεγάλες αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση.

    Παρόλα αυτά θεωρεί καθήκον της να καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, οι οποίες βρίσκονται σε στασιμότητα λόγο της "γλωσσικής διαφοράς" μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων.

    Σύμφωνα με το σχόλιο του βουλγαρικού κρατικού ραδιοφώνου, την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Σοφιάνσκι πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη εργασίας στα Σκόπια και με τον ομόλογό του, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, είχε συνομιλίες, που αναπτέρωσαν την ελπίδα πως τα δυο κράτη μπορούν να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις και να τις απομακρύνουν από τα επίπεδα των ιστορικών διαφορών και προκαταλήψεων.

    Οι ευκαιρίες της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι, κατά το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, βρίσκονται κυρίως στη διευκόλυνση των νέων βημάτων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

    [15] ΣΤΑ 110 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 1996

    Στα 110 εκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία το 1996, ποσοστό που αποτελεί το 10% των ξένων επενδύσεων στη χώρα αυτή.

    Αυτό ανακοίνωσε ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, Γεώργιος Δουδούμης, μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών στην πόλη Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας.

    Σύμφωνα με τον κ.Δουδούμη, περίπου 500 είναι οι ελληνικές εταιρίες που μέσα στο 1996 πραγματοποίησαν εμπορικές επαφές με τη Βουλγαρία, ενώ το ύψος των διμερών εμπορικών συναλλαγών κατά την ίδια χρονική περίοδο ήταν 933 εκατομμύρια δολάρια.

    Εξι είναι ο αριθμός των ελληνικών τραπεζών που έχουν ανοίξει παραρτήματα στη Βουλγαρία.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [16] ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

    Τα κύρια χαρακτηριστικά των εξελίξεων στην Αλβανία -κατά το τελευταίο τριήμερο- εστιάζονται στην εδραίωση των θέσεων των εξεγερμένων στο νότο (που παίρνουν την μορφή οργανωμένου αντάρτικου), στις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και στον ενεργό ρόλο της Ρώμης στο πλαίσιο ευρύτερης διπλωματικής τακτικής για την επίλυση της κρίσης.

    Οι ζυμώσεις συνεχίζονται, ενώ ο Μπερίσα παραχωρεί την πρωθυπουργία στους σοσιαλιστές, θέτοντας ως αντάλλαγμα τον έλεγχο των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης. Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο Αλβανός πρόεδρος -έχοντας επίγνωση της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται- προσπαθεί να κερδίσει όσο το δυνατό περισσότερα παρουσιάζοντας -ταυτόχρονα- ένα διαλλακτικό προφίλ, ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις που εκφράζονται στον εξεγερμένο νότο για το “αγαθό” των προθέσεων του.

    Όπως είναι γνωστό, ο Μπερίσα κατάγεται από τη βόρεια Αλβανία. Αμέσως μετά την αναρρίχηση του στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και στο ανώτατο αξίωμα της γειτονικής χώρας άρχισε να προωθεί σε διάφορες θέσεις του κρατικού μηχανισμού υποστηριχτές του, από τις βόρειες περιοχές της Αλβανίας. Παράλληλα, έθεσε υπό τον απόλυτο έλεγχο του την διακιοσύνη και τις μυστικές υπηρεσίες. Για το λόγο αυτό, σήμερα, προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή του στα δύο σημαντικά υπουργεία, δημιουργώντας υπόνοιες για την αξιοπιστία των προτεινόμενων εκλογών οποτεδήποτε και αν διεξαχθούν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Δύσης για την εκτόνωση της κρίσης, το State Department εκφράστηκε θετικά -μέσω του εκπροσώπου του- Νίκολας Μπέρνς: ” Παροτρύνουμε, όλους στην Αλβανία να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προβλεπομένων από τη συμφωνία (χορήγηση αμνηστίας, τερματισμός των εχθροπραξιών) και να δουλέψουν για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης,” δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος δίνοντας το στίγμα των αμερικανικών επιδιώξεων.

    Στο μεταξύ ο πανικός μεταφέρεται βόρεια, καθώς χθες οι πληροφορίες μιλούσαν για πτώχευση της παρατράπεζας ΒΕΦΑ, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους των Τιράνων που προσπάθησαν να εισβάλλουν στα κεντρικά της γραφεία και εμποδίστηκαν από άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας που φρουρεί τις εγκατάστάσεις της.

    Παρά τις κινήσεις που γίνονται στην πρωτεύουσα του κυρίαρχο αίτημα των εξεγερμένων στο νότο είναι η επιστροφή των χρημάτων που “απορρόφησαν” οι παρατράπεζες: “Εάν δεν πάρουμε τα λεφτά μας πίσω τότε οι συγκρούσεις θα είναι πολύ πιο σκληρές από αυτές της Αυλώνας,” δήλωσε ένοπλος πολίτης- θύμα των παρατραπεζών. Περίπου το 1/3 της χώρας περιμένει απάντηση στο κυρίαρχο ερώτημα: “Πώς θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω;”

    Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα των συγκρούσεων περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για τον τραυματισμό δημοσιογράφου της γαλλικής ραδιοφωνίας που πυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητο του κοντά στο Φιέρι, αλλά τραυματίστηκε -ευτυχώς- ελαφρά.

    ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

    Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει στην πόλη Λούσνια, ενώ υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων βρίσκονται οι ακόλουθες περιοχές: ΑΥΛΩΝΑ. Η πόλη των 80.000 κατοίκων εξεγέρθηκε εξαιτίας της χρεωκοπίας της παρατράπεζας Γκαλίτσα και βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των εξεγερμένων από την 28η Φεβρουαρίου.

    ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ. Βρίσκεται απέναντι από την Κέρκυρα και κατοικείται από 15.000 κατοίκους. Είναι ένα από τα κέντρα της ελληνικής μειονότητας και εξεγέρθηκε αμέσως μετά την Αυλώνα.

    ΔΕΛΒΙΝΟ. Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων βορείως των Αγίων Σαράντα ακολούθησε την αλυσιδωτή έκρηξη των πληθυσμών του νότου και βρέθηκε υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

    ΤΕΠΕΛΕΝΙ. Έδρα της φυλακής υψηλής ασφάλειας στην οποία και κρατούνταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φάτος Νάνο, που φυλακίστηκε κατηγορούμενος για διαφθορά από το καθεστώς Μπερίσα το 1994 -ο Νάνο μεταφέρθηκε στα Τίρανα λίγο πριν ξεσπάσουν οι ταραχές . Η ορεινή αυτή πόλη έχει 20.000 κατοίκους οι οποίοι έχουν λεηλατήσει μονάδες πυροβολικού του αλβανικού στρατού.

    ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ. Απέχει 30 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα και αποτελεί το κέντρο της ελληνικής μειονότητας. Το περασμένο Σάββατο, ο κυβερνητικός στρατός προσπάθησε να προωθήσει δυνάμεις του στην περιοχή εξοργίζοντας τους εξεγερμένους. Τόσο το καθεστώς Μπερίσα, όσο και η αντιπολίτευση παραδέχτηκαν -με έμφαση- ότι η ελληνική μειονότητα δεν έχει άμεσο ρόλο στην οργάνωση της εξέγερσης. Σε χωριό της περιοχής Αργυροκάστρου σημειώθηκε χθές έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών, ενώ 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών την Κυριακή.

    ΠΡΕΜΕΤΗ. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων από την Κυριακή, πριν την υπογραφή της πολιτικής συμφωνίας. Χθες οι ανταρτικές ομάδες κατέλαβαν μια ταξιαρχία πυροβολικού, καθώς περίπου 2.000 στρατιώτες πήραν το μέρος των εξεγερμένων επιτρέποντας στους πολίτες να εισέλθουν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    ΒΕΡΑΤΙΟ. Αναταραχή επικρατούσε από τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ έγινε στόχος των εξεγερμένων το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, οι ανταρτικές ομάδες κατέλαβαν και το στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται μεταξύ του Βερατίου και του Κούτσοβο, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά την παρουσία των κυβερνητικών δυνάμεων στη περιοχή.

    Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    Στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού αιτήματος των αλβανικών αρχών (για διαμεσολάβηση της Ρώμης στη προσπάθεια έναρξης του διαλόγου με τους εξεγερμένους) πραγματοποιήθηκε (χθες) συνάντηση του Ιταλού πρεσβευτή στα Τίρανα, Πάολο Φορέστι ( στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού San Giorgio, που έπλεε στην Αδριατική) με αντιπροσωπεία ανταρτικών ομάδων από την Αυλώνα. Η διαμεσολάβηση των Ιταλών θεωρείται αποτελεσματική, καθώς οι εκπρόσωποι των εξεγερμένων φαίνεται να συμφώνησαν στη παράδοση του οπλισμού τους ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, αποδέχονται την εγγυητική διαμεσολάβηση του διεθνή παράγοντα στην υλοποίηση της συμφωνίας εννέα σημείων που πρότεινε ο Μπερίσα.

    “ Πιστεύω ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο για όλους εκείνους που προσπαθούν να επαναφέρουν την ομαλότητα, γνωρίζοντας ότι, η diehm^r κοινότητα -ειδικά η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση- έχουν τη θέληση να συνεργαστούν και να βοηθήσουν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φορέστι. Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρώμη κινητοποιήθηκε υπό τον φόβο ξεσπάσματος κύματος προσφύγων, αλλά και γνωρίζοντας καλά την “αδυναμία” επικοινωνίας μεταξύ βορρά-νότου στην Αλβανία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 11 March 1997 - 14:26:54