Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Special Report on Albania, 97-03-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη, 3 Μαρτίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [02] "ΖΟΥΜΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ" ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΣΩΤ.ΚΥΡΙΑΖΑΤΗΣ

  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ

  • [04] ΛΙΠΟΤΑΞΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

  • [05] ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ


  • [Β] Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ EXEI ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

  • [07] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [08] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ, ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΟΝΤΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Καθεστώς εκτάκτου ανάγκης εχει επιβληθεί στην Αλβανία μετά τις βίαιες αντικυβερνητικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, δώδεκα άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ομάδες ενόπλων συνεχίζουν τους εμπρησμούς κυβερνητικών κτιρίων στο Αργυρόκαστρο, την Αυλώνα, το Φιέρι και τους Αγιους Σαράντα ενώ το υπουργείο εσωτερικών κάλεσε τους ξένους υπηκόους να εγκαταλείψουν τις πόλεις αυτές για λόγους ασφαλείας. Νέες ταραχές ξέσπασαν το μεσημέρι μεταξύ στρατιωτών και διαδηλωτών στις πόλεις Φίερι και Λούσνια. Αποφασίστηκε ακόμη να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια όπου δεκάδες φοιτητές συνεχίζουν την απεργία πείνας με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης. Το μεσημέρι το αλβανικό κοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, 113 ψήφοι υπέρ, ένας κατά και 4 αποχές, επανεξέλεξε στην προεδρία της γειτονικής χώρας τον Σαλί Μπερίσα.

    Ο Μπερίσα ενόψει των εξελίξεων σε μια ύστατη προσπάθειά του να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης ζήτησε χθες από το κοινοβούλιο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ετσι, στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης ισχύει απο πλέον από την Κυριακή το απογευμα, κάτασταση εκτάκτου ανάγκης με περιορισμό της κυκλοφορίας και την επιβολή λογοκρισίας. Οι δημοσιογραφοι υποχρεώνονται να υποβάλλουν στην Επιτροπή Λογοκρισίας όλα τα κείμενά τους πριν τη δημοσίευση.

    Παράλληλα η κυβέρνηση προειδοποίησε τους "ένολους amt\qter" να καταθέσουν τον οπλισμό που πήραν από επιδρομές σε στρατιωτικές αποθήκες, μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Με τη εκπνοή της προθεσμίας, υπογραμμίζει η κυβέρνητική ανακοίνωση, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαταγή να πυροβολούν, όποιον είναι οπλισμένος.

    Σε διάγγελμά του που μεταδοθηκε αργά χθες το βράδυ από τα κρατικά μεσα ο Μπερίσα κάλεσε τον αλβανικό λαό "να καταδικάσει εμπράκτως την κομμουνιστική εξέγερση". "Με το μήνυμά μου επιθυμώ να πληροφορήσω τους Αλβανούς που βρίσκονται όχι μόνο στη χωρα αλλά και στο εξωτερικό καθώς και στη διεθνή κοινότητα ότι στην Αυλώνα και σε άλλες πόλεις του νότου επιχειρείται ένοπλη κομμουνιστική εξέγερση, υποκινητές και οργανωτές της οποίας είναι οι πρώην κομμουνιστές, η μυστική αστυνομία του προηγούμενου καθεστώτος και ξένες μυστικές υπηρεσίες" τόνισε ο Μπερίσα και καταλήγοντας υπογράμμισε: "Θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου για να τσακίσω όλους τους ένοπλους ερυθρούς τρομοκρατες που απειλούν να καταλύσουν τη δημοκρατία στη χώρα μας".

    Τις εξελίξεις στην Αλβανία παρακολουθούν με ανησυχία οι δυτικές κυβερνήσεις καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα αυτή κρίνεται πολύ πιο επικίνδυνη από ότι ήταν αμέσως μετά την καταρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991-92. Στη νοτιοανατολική Ιταλία οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας φοβούμενες μαζική έξοδο μεταναστών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι σε δήλωσεις του αργά χθες το βράδυ τόνισε μεταξύ όλων ότι "η Αλβανία είναι πρόβλημα για όλη την Ευρώπη αλλά ιδιαίτερα για την Ιταλία λόγω της γεωγραφικής της θέσης καθώς και του ρόλου που έχει παίξει η χώρα μας στην οικονομική και πολιτική της σταθερότητα".

    [02] "ΖΟΥΜΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ" ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΣΩΤ.ΚΥΡΙΑΖΑΤΗΣ

    Συνεχίζονται οι πυροβολισμοί στις νότιες περιοχές της Αλβανίας, παρά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου,απο χθές το βράδυ.Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων αρνούνται να παραδώσουν τον οπλισμό τους και επιμένουν στους όρους που έθεσαν δηλαδή, την αποχώρηση του Σαλί Μπερίσα απο το πολιτικό προσκήνιο και την άμεση αποζημίωση όσων έχασαν τις περιουσίες τους απο τις παρατράπεζες.

    Απο την πλευρά του το καθεστώς Μπερίσα έδωσε προθεσμία ώς τις 3 το μεσημέρι , όλοι οι πολίτες να παραδώσουν τον οπλισμό που έχουν πάρει απο τους αστυνομικούς σταθμούς και τις αποθήκες πυρομαχικών."Απο τις 3 το απόγευμα θα πυροβολείται, χωρίς καμμιά προειδοποίηση ,όποιος κυκλοφορεί οπλισμένος" αναφέρει ανακοίνωση της κυβέρνησης.

    Με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου έχουν διαφωνήσει ανοικτά όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κατηγορούν το Μπερίσα ότι "ο διάλογος που ζητούσε πρίν δύο μέρες ήταν απλώς ένας ελιγμός για να κερδίσει χρόνο".

    Ο γραμματέας της Δημοκρατικής συμμαχίας Ντόκλε τόνισε πώς είναι αδιανόητη η απόφαση για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου.

    Στο Αργυρόκαστρο, στη Χειμάρα,στους Αγιους Σαράντα, sto Δέλβινο, η ελληνική μειονότητα περνάει δύσκολες ώρες. "Ζούμε τις πιό κρίσιμες στιγμές ακόμη και απο την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος" είπε στο Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην πρόεδρος της Ομονοιας Σπ.Κυριαζάτης.

    " Ομάδες οπλισμενων εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους των πόλεων και να πυροβολούν .Ευτυχώς μέχρι τώρα, εμείς δε θρηνήσαμε θύματα.Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.Είναι πολύ δύσκολα.Ο Μπερίσα φαίνεται αποφασισμένος να επικρατήσει.Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν κινηθεί ο στρατός πρός το νότο.κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο κόσμος." Φοβούνται ότι ο εμφύλιος δεν είναι μακριά.Και αρκεί μόνο μια κίνηση για να "ανάψει η φωτιά".

    Ο κ.Κυριαζάτης είπε ακόμη, πώς το κράτος στην ουσία έχει καταλυθεί στο νότο. "Δεν υπάρχει ούτε αστυνομία, ούτε υπηρεσίες, ούτε αρχές.Εχουν εξαφανιστεί όλοι.Δεν υπάρχει κράτος.Εχει τελειώσει στο νότο και αυτό είναι επικίνδυνο.Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη στιγμή."

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΡΟΥΓΚΟΒΑ

    Πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Αλβανία κατέθεσε ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κ.Ιμπραήμ Ρουγκόβα ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Αλβανία.

    Ο κ.Ρουγκόβα πρότεινε η κυβέρνηση να έχει την στήριξη όλων των κομμάτων της χώρας, να καλέσει εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγρότηση και την Ανάπτυξη, να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, έτσι ώστε όσοι έχασαν τα χρήματα τους να αποζημιωθούν.

    Ο ηγέτης των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου απηύθυνε έκκληση να γίνουν αποδεκτές οι συστάσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένα νέο σύνταγμα με τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    "Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την άμεση εφαρμογή αυτών των μέτρων και τις προτάσεις της διεθνούς κοινότητας, η κρίση θα ξεπερασθεί και η εμπιστοσύνη των ανθρώπων θα αποκατασταθεί έτσι ώστε νέες προοπτικές ευημερίας και σταθερότητας για την Αλβανία να διανοιχθούν, γεγονός που θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της "δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου" και ολόκληρου του Αλβανικού Εθνους" κατέληξε ο κ.Ρουγκόβα.

    Ο κ.Ρουγκόβα εξέφρασε επίσης τη συμπάθεια του για τα θύματα των ταραχών απευθύνοντας έκκληση στους διαδηλώτές να απόσχουν από κάθε μορφή βίας.

    [04] ΛΙΠΟΤΑΞΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Σύμφωνα με πληροφορίες από ξένη διπλωματική πηγή στα Τίρανα, σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ομαδικές λιποταξίες στρατιωτών από στρατιωτικές μονάδες στη νότια Αλβανία, εξ' αιτίας της κατάστασης που επικρατεί στη w~qa.

    "Βγάζουν τις στολές, φοράνε τα πολιτικά τους ρούχα και φεύγουν, συναποκομίζοντας μερικές φορές μαζί και τον οπλισμό τους", είπε χαρακτηριστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ίδια πηγή.

    Ανάλογα φαινόμενα, δεν σημειώθηκαν αντίθετα στη βόρεια Αλβανία, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ελέγχονται πλήρως από πιστούς στον πρόεδρο Μπερίσα Κοσοβάρους αξιωματικούς και στελέχη της μυστικής υπηρεσίας SIC.

    [05] ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σε διενέργειες των σερβικών μυστικών υπηρεσιών αποδίδουν την εξέγερση στην Αλβανία οι ακραίοι Αλβανοί εθνικιστές της ΠΓΔΜ.

    Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας των Αλβανών (PDPA) κ.Αλαϊντίν Ντεμίρι τόνισε ότι στόχος των Σέρβων είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους στη Βαλκανική από το Κοσσυφοπέδιο και το Βελιγράδι στην Αλβανία έτσι ώστε "η Γιουγκοσλαβία να σταματήσει να αποτελεί το μαύρο πρόβατο των Βαλκανίων".

    Ο κ.Ντεμίρι εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επεκταθεί η κρίση εκτός Αλβανίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε μία τέτοια περίπτωση επίκειται "γενική ανάφλεξη στα Βαλκάνια ανάμεσα σε παραδοσιακούς αλλά και νέους εχθρούς".

    Ο εκπρόσωπος κάλεσε τις γειτονικές χώρες και κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία να συμπαρασταθούν στην Αλβανία για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε αντίθετη περίπτωση να υπάρξει μεγάλη ροή προσφυγών προς όλες τις γειτονικές χώρες και ειδικότερα όσες δεν μπορούν να φυλάξουν καλά τα σύνορα τους.

    Ο κ.Ντεμίρι παραδέχθηκε ότι τα αισθήματα ανησυχίας συμμερίζονται και οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου με τα κόμματα των οποίων είναι, όπως είπε, σε συνεχή επαφή.

    Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της στήριξης όλων των κομμάτων της Αλβανίας προς τον πρόεδρο Μπερίσα τον οποίο χαρακτήρισε χαρισματικό ηγέτη κατηγορώντας τους Σοσιαλιστές ότι συνεργάζονται με τρομοκράτες προσπαθώντας να αναβιώσουν το δικτατορικό καθεστώς.


    [Β] Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ EXEI ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης στην Αλβανία,δήλωσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλάς" ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πώς "μαζί με την Ιταλία έχουμε συναποφασίσει κάποιες πρωτοβουλίες,αλλά βέβαια οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα ήταν ραγδαίες".

    Οπως είπε ο υπουργός η Ελλάδα επιμένει στην κινητοποίηση της ομάδας εργασίας νοτιοανατολικής Ευρώπης , της ευρωπαϊκής Ενωσης. "Οι χώρες μέλη της Ε.Ε.,είπε, θα ζητήσουν απο τους πρεσβευτές τους στα Τίρανα έκθεση για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τις προσεχείς μέρες θα συγκληθεί η ομάδα αυτή, καθώς και η πολιτική επιτροπή για να αποφασίσει για συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.Εχουμε ζητήσει, συνέχισε ο κ.Παπανδρέου, εδώ και μέρες τη σύγκληση της ομάδας ΡΟΓΙΑΜΟ (μια πολιτική πρωτοβουλία που έχει υπάρξει εδώ και χρόνια για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα βαλκάνια) στην οποία συμμετέχουν όλες οι βαλκανικές χώρες παράλληλα με τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής Ενωσης,τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία."

    Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτ.Εβερτ για έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε πώς η κυβέρνηση είχε προτείνει τη σύγκληση της ομάδας ΡΟΓΙΑΜΟ.

    "Εμείς, είπε, θεωρούμε ότι η συνεδρίαση του οργάνου αυτού είναι σημαντικό εργαλείο ,που μπορεί να δώσει μηνύματα στην περιοχή, όχι μόνο για την Αλβανία, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση, αλλά και για τη Βουλγαρία, που αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση και τη Σερβία ,αλλά και την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.Αυτή η συνάντηση που έχουμε προτείνει να γίνει στην Αθήνα δίνει το μήνυμα ότι υπάρχει η Διεθνής Κοινότητα ,υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι έτοιμη να στηρίξει τις οικονομικές ανάγκες της περιοχής."

    Στην ερώτηση αν έγιναν κάποιες κινήσεις για την προστασία της ελληνικής μειονότητας ό κ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αλβανική κυβέρνηση ,αλλά και με την ηγεσία της μειονότητας."Μέχρι τώρα, τόνισε, δεν έχει εμπλακεί το μειονοτικό ζήτημα στο σημερινό πρόβλημα της Αλβανίας.Ελπίδα μας είναι να μην εμπλακεί η ελληνική μειονότητα,γιατί δεν έχει σχέση.βέβαια, σε στιγμές έντασης υπάρχει πάντα η πιθανότητα,αλλά ας ελπίσουμε ,΄οτι καμμία πλευρά δε θα προσπαθήσει να εμπλέξει το μειονοτικό θέμα."

    Tέλος, όσον αφορά στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλου πρός τον Σαλί Μπερίσα να επισκεφθεί την Ελλαδα, ο κ.Παπανδρέου τόνισε πώς η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για το Μάιο και μέχρι τότε θα δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις στην Αλβανία.

    [07] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ούτε παρατηρείται συνωστισμός Αλβανών μεταναστών στα σύνορα, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου που έδωσε το πρωί.

    Για την ελληνική πρωτοβουλία στην Ευρωπαική Ενωση, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία, είπε ότι αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο καθώς οι πρέσβεις των 15 χωρών- μελών στα Τίρανα θα ενημερώσουν την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε, ενώ για την πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, προς τον Αλβανό πρόεδρο, Σαλί Lpeq_sa, να επισκεφθεί την Ελλάδα, παρατήρησε:"Η πρόσκληση είχε απευθυνθεί προ πολλού καιρού. Εάν πραγματοποιηθεί, αυτό θα γίνει το Μάιο ή τον Ιούνιο. Θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη των γεγονότων και της κατάστασης".

    Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, παρακολουθεί με προσοχή και στενά τα γεγονότα στην Αλβανία για τρεις λόγους. Πρώτον, γιατί οποιαδήποτε κρίση στα Βαλκάνια αφορά και την Ελλάδα, δεύτερον, γιατί υπάρχει η ελληνική μειονότητα και τρίτον, γιατί η Ελλάδα είχε και έχει φιλικές σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Αλβανίας και άλλους πολιτικούς παράγοντες της χώρας, ενώ συνιστά ψυχραιμία στον πληθυσμό της ελληνικής μειονότητας.

    Σχετικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Αλβανία, ο υφυπουργός τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει, είναι η στάση μιας φιλικής χώρας που δεν επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλων χωρών και τάσσεται υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ακόμα πως τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία είναι ανοιχτά και η κίνηση στους συνοριακούς σταθμούς είναι στα συνηθισμένα επίπεδα.

    [08] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αγωνία για όσα συμβαίνουν στην Αλβανία εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο επίτιμος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και ανησυχεί γιατί μπορεί να συνδεθούν αυτά με την εκεί ελληνική μειονότητα.

    Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το καθεστώς Μπερίσα παραβιάζει τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην Ευρωπαική Ενωση για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία. Η λύση, είπε, θα ήταν ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ, ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΟΝΤΗ

    Oποιαδήποτε εξέλιξη στην Αλβανία θα είναι αποσταθεροποιητική για την ευρύτερη περιοχή. Είτε στην χειρότερη εκδοχή γίνει εμφύλιος πόλεμος, είτε πέσει ο Μπερίσα, είτε στην ηπιότερη εκδοχή ελέγξει τα πράγματα και οδηγηθεί η γειτονική χώρα σε μια νόθα κατάσταση να υπάρχει δηλ. ένας κυβερνήτης που θα έχει το λαό απέναντί του. Αυτή τη γνώμη εξέφρασε -στο ΜΠΕ- ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, εκτιμώντας ταυτόχρονα οτι σε μια περίπτωση που η κατάσταση φτάσει στο "μη περαιτέρω", τα σύνορα είναι αδύνατο να φυλαχθούν και θα υπάρχει μοιραία ένα νέο ρεύμα προσφύγων. O κ.καθηγητής εκτίμησε οτι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δείγματα οτι στρέφονται κάποιοι εναντίον της ελληνικής μειονότητας, αλλά ακριβώς επειδή οι καταστάσεις είναι ανεξέλεγκτες μπορεί να αναστραφεί το κλίμα και να συμβεί ο,τιδήποτε.

    Ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου Αίμου (ΙΜΧΑ) Βασίλης J|mtgr δήλωσε στο ΜΠΕ οτι αν επεκταθεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση που ισχύει τώρα στη νότια Αλβανία από το Φίερι και νότια, και στα Τίρανα, τότε η εικόνα θα αλλάξει και ο εμφύλιος θα είναι περισσότερο από βέβαιος. Ο Μπερίσα δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις σε μια τέτοια περίπτωση. Ή θα κατεβάσει τα τανκς οδηγώντας σε αιματοχυσία, ή θα παραιτηθεί και θα αναλάβει μία κυβέρνηση τεχνοκρατών η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές που θα χάσει ο Μπερίσα. Αν όμως, συνεχίζει ο κ.Κόντης, η άναρχη κατάσταση μείνει μόνον στη νοτίως του Φίερι περιοχή, τότε πολύ πιθανόν η κατάσταση να εκτονωθεί σταδιακά σε ορισμένες μέρες ή βδομάδες. Πάντως, επισήμανε ο καθηγητής, κάθε στιγμή οι εξελίξεις μπορεί να γίνουν ακόμη πιό δραματικές αν ληφθεί υπόψη οτι υπάρχουν χιλιάδες όπλα στα χέρια πεινασμένων και απογοητευμένων ανθρώπων. Και αυτά τα όπλα προέρχονται, σημειώνει ο καθηγητής Β.Κόντης, από τέσσερα αλβανικά εργοστάσια κατασκευής κινεζικών Καλάζνικοφ. Τα όπλα αυτά επωλούντο στην Αφρική, στο Κόσσοβο και φυσικά υπάρχουν κατά χιλιάδες στις αποθήκες του στρατού. Ο κ.Κόντης επισημαίνει και μία αξιοπρόσεκτη ψυχολογική πλευρά: Ολοι οι σημερινοί άνεργοι και πεινασμένοι είχαν τοποθετήσει όλα τους τα χρήματα στις παρατράπεζες και ζούσαν από τη μηνιαία "απόδοσή" τους, π.χ. 150-200$ για καταθέσεις 2 ή 3 εκατομμυρίων. Δεν δούλευαν. Πίστευαν οτι έχουν βρει τη λύση για τη ζωή τους. Τώρα, δεν κατέρρευσε μόνον το σύστημα των πυραμίδων αλλά και η ψευδαίσθηση οτι μπορεί να ζεί κανείς χωρίς να δουλεύει. Τώρα πρέπει να δουλέψουν...

    Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Κουλουμπής, απαντώντας στο ερώτημα του ΜΠΕ για το πώς πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας στη νέα μεγάλη κρίση που μαστίζει την Αλβανία, αλλά, και σε διαφορετικά μεγέθη, και άλλους βόρειους γείτονες είπε οτι η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει σε κάθε περίπτωση την επέμβαση ή ανάμειξη στα εσωτερικά των γειτόνων. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αποφύγει κινήσεις "μονομερισμού", να καταλάβει οτι δεν της ταιριάζει και δεν μπορεί να αποδώσει ο ρόλος του "μοναχικού καβαλάρη" της περιοχής. Αντίθετα πρέπει να συντονίζει και να εναρμονίζει την πολιτική της με τη συλλογική δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί οι εταίροι μας έχουν κάθε συμφέρον να εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 3 March 1997 - 09:38:25