Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-26

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 26 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

  • [02] ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  • [03] ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΞΟΥΣΙΑ"

  • [04] ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΑ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ 38 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [05] ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [06] ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

  • [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ

  • [08] ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΕΝΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • [10] "ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

  • [11] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ Λ.ΣΚΑΛΦΑΡΟ

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.ΡΙΦΚΙΝΤ - Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [13] ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ Ε.ΦΩΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ

  • [14] ΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ-ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΠΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος P\cjakor, εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων, για την εμπλοκή των τουρκοκυπρίων στο θέμα ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, και κατά της Τουρκίας για τις εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας.

    Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε "εγκληματική" και "ανόητη" τη στάση των εταίρων, σχετικά με την εμπλοκή των τουρκοκυπρίων, μίλησε για "επίθεση μεγάλων συμφερόντων μεγάλων χωρών" και προειδοποίησε πως όσο υπάρχει εμπλοκή στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόσο η Ελλάδα θα προβάλλει εμπόδια στις διαδικασίες διεύρυνσης της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Εξαπέλυσε, επίσης προσωπική επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, λέγοντας πως "ο γερμανός υπουργός έκανε ένα δώρο στην Τουρκία, αλλά τώρα πρέπει να πληρώσει και το λογαριασμό".

    Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από καιρό πληροφορίες ότι είχαν προετοιμαστεί σχέδια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, σε όλη την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου που ξεκινάει από τις εκβολές του Εβρου και φτάνει μέχρι τη Σκύρο και την Κρήτη. Αυτό, είπε, δικαιώνει την Ελλάδα, δείχνει πόσο δικαιολογημένη ήταν η θέση της σε ότι αφορά στην επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, καθώς και το γιατί η Ελλάδα ζητούσε να υπάρξει πρώτα ένα πλαίσιο αρχών, πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες με την Τουρκία. Η θέση της Τουρκίας δείχνει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα έθετε αυτές τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα συνολικό επεκτατικό σχέδιο που ξεκίνησε με τις διεκδικήσεις στα Ιμια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, που συμμετείχε στο συμβούλιο σύνδεσης Ε.Ε-Κύπρου, ανέφερε ότι η Ελλάδα ζήτησε να απαλειφθεί η διατύπωση περί τουρκοκυπρίων, ή να υπάρξει σχετική διυκρίνηση. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή κι έτσι δεν προχώρησε ο διαρθρωμένος διάλογος.

    [02] ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Διαφορές συνεχίζουν να υπάρχουν στις σχέσεις κυβέρνησης και Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών και μετά τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της επιτροπής με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης, η συνάντηση θεωρήθηκε θετική, δια στόματος του Υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μπούτας, τη χαρακτήρισε άκαρπη, προσθέτοντας ότι και στα έξι αιτήματα που έθεσαν η απάντηση ήταν αρνητική.

    Ο κ. Τζουμάκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει απαντήσει στα αιτήματα των αγροτών και η θέση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι τα προβλήματα που έχουν σχέση με οικονομικές παροχές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αντίθετα, για τα θεσμικά ζητήματα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τις προτάσεις της Πανθεσσαλικής Επιτροπής μιας και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.

    Ο κ. Τζουμάκας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα pq|cqalla διαρθρωτικών αλλαγών για την βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών και της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και θα γίνει αποδεκτή κάθε πρόταση, η οποία θα καθιστά την χώρα πιο αποδοτική στον τομέα της Γεωργίας.

    Τα αιτήματα που έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου, η Πανθεσσαλική Επιτροπή είναι η ενίσχυση των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών, η ρύθμιση χρεών, η επιστροφή του ΦΠΑ, η μείωση του κόστους παραγωγής, η μείωση των επιτοκίων, η σύνταξη του μητρώου αγροτών καθώς και η αποποινικοποίηση των κινητοποιήσεων.

    Πάντως, ο Γιάννης Παττάκης, Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής υπογράμμισε ότι ο διάλογος παραμένει ανοιχτός και ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις της. Ομως, ραντεβού με τα Μ.Μ.Ε έδωσε στις 16 Μαρτίου στο Κιλελέρ.

    [03] ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΞΟΥΣΙΑ"

    Μικρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει η πανελλαδική δημοσκόπηση της "Καπα Research" τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα "Εξουσία".

    Συγκεκριμένα το Η Ν.Δ συγκεντρώνει ποσοστό 28,9%, το ΠΑΣΟΚ 28,6%, ο ΣΥΝ 8,5%, το ΔΗΚΚΙ 6%, το ΚΚΕ 5,6%, η ΠΟΛΑΝ 4% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 12,9%.

    Από πλευράς δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών την πρώτη θέση κατέχει ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος (70%), και ακολουθούν ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης (46%), ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας (40%), ο πρόεδρος της Ν.Δ, Μιλτιάδης Εβερτ (29%), ο αρχηγός της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς (25%) και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα (21%).

    Η έρευνα έγινε τη χρονική περίοδο από 7 μέχρι 19 Φεβρουαρίου στα μεγάλα αστικά κέντρα σε δείγμα 1.500 νοικοκυριών με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου.

    [04] ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΑ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΖΗΤΟΥΝ 38 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Την αποφυλάκιση του πραξικοπηματία, Γεωργίου Παπαδόπουλου, λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του, ζητούν 38 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με κοινή ερώτηση τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

    Οπως επισημαίνουν στην ερώτηση, ο Παπαδόπουλος διανύει το 24ο έτος φυλάκισης του και η μη διακοπή της κράτησης του μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης της υγείας του. Τόνίζουν ακόμα πως η Δημοκρατία είναι υγιής και ισχυρή και δεν κινδυνεύει από ένα 78χρονο γέρο.

    [05] ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής από μηδενική βάση, ζήτησε ο Πρόεδρος tou ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τονίζοντας ότι ''η πολιτική της υποτέλειας και του ενδοτισμού αρκετά ζημίωσε μέχρι σήμερα τη χώρα και τον Ελληνισμό''.

    Αναφερόμενος στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με χάρτη που εμφανίζει την Κρήτη ως αμφισβητούμενη περιοχή, ο κ.Τσοβόλας σημείωσε ότι οι ''απαράδεκτες και προκλητικές τουρκικές διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις επί του ελληνικού εδάφους δεν εκπλήσσουν'', καθώς είναι όπως υπογράμμισε ''το αποτέλεσμα της ενδοτικής πολιτικής των συνεχών υποχωρήσεων που ακουλουθείται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ως μοναδικό έρεισμα έχει το ψευτοδίλημμα του πολέμου.

    ''Οψιμα η ελληνική κυβέρνηση διαπίστωσε τον επεκτατικό και επιθετικό χαρακτήρα του στρατοκρατικού καθεστώτος της Αγκυρας που υποθάλπουν οι μεγάλες δυνάμεις, προς τις οποίες ο πρωθυπουργός από το Βήμα της Ελληνικής Βουλής, εξέφρασε τις ''ευχαριστίες του'' σημείωσε ο κ.Τσοβόλας και προειδοποίησε το καθεστώς της Αγκυρας και τους ισχυρούς προστάτες του, ότι ''πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κάθε ενέργειά τους, που επιβουλεύεται τα εθνικά μας δίκαια, θα βρουν αντιμέτωπο το σύνολο του Ελληνισμού και του ελληνικού λαού''.

    [06] ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ

    Την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των καθηγητών για συνέχιση της απεργίας και την επόμενη εβδομάδα, επικυρώνουν σήμερα οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων του κλάδου.

    Ανοιχτό παραμένει πάντως το ενδεχόμενο νέας συνάντησης εντός της ημέρας μεταξύ του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη και του προεδρείου της ΟΛΜΕ.

    Ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Αντώνης Αντωνάκος, δήλωσε ότι οι καθηγητές δεν μένουν αμετακίνητοι στα αιτήματα τους, όπως κάνει η κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν σήμερα νέο συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος της Αθήνας.

    [07] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ

    Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση του καζίνο στο Φλοίσβο μετά την απόφαση της κοινοπραξίας να αποσύρει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Η δικαστική αυτή εξέλιξη αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τις διαδικασίες χορήγησης της άδειας του καζίνο και το οποίο καλείται να συντάξει εντός δύο εβδομάδων.

    Εντονος προβληματισμός επικρατεί στους βουλευτές- μέλη της επιτροπής για το αν είναι πλέον σκόπιμο το πόρισμα να παραπέμπει σε προανακριτική επιτροπή.

    Πάντως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θα συνεδριάσουν αύριο υπό το Μιλτιάδη Εβερτ και που αρχικά προσανατολίζονταν σε παραπομπή τόσο του πρώην υπουργού Τουρισμού Diom}sg Λιβανού όσο και της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου με τη νέα αυτή εξέλιξη προβληματίζονται για τη σκοπιμότητα της προανακριτικής.

    Ο Απόστολος Ανδρεουλάκος -σύμφωνα με πληροφορίες- πρότεινε να καταλογιστούν πολιτικές μόνον ευθύνες, ενώ ο Θεόδωρος Κασσίμης υποστήριξε ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να αποφανθούν αν υπάρχει ποινικό αδίκημα και τάχθηκε υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής.

    Ολες οι απόψεις και τα στοιχεία θα τεθούν αύριο υπόψη του κ.Εβερτ και θα γίνει προσπάθεια στο πόρισμα της Ν.Δ. να καταγράφονται όλες οι απόψεις των βουλευτών της.

    Προβληματισμός όμως υπάρχει και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ τα οποία θα συνεκτιμήσουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν.

    Εν τω μεταξύ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μέλη της επιτροπής συνεδρίασαν σήμερα για αρκετές ώρες, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Λεωνίδας Τζανής γνωστοποίησε σήμερα στα μέλη της τους τραπεζικούς λογαριασμούς της δημοσιογράφου Ελλης Στάη από την Ιονική Τράπεζα.

    [08] ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

    Μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία μορφωτικού περιεχομένου, που θα αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της εκπαίδευσης, υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της φιλικής μας χώρας, Αλζίρντας Μπραζάουσκας, στην Αθήνα.

    "Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που αφορά ανταλλαγές πολιτιστικών προγραμμάτων και φοιτητών μεταξύ των δύο χωρών και τη θέσπιση νέων υποτροφιών. Κατ' αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επιτυγχάνεται η σύσφιξη των σχέσεών τους", τόνισε ο πρόξενος της Λιθουανίας στην Αθήνα, Νικόλαος Τρέχας.

    Ο κ.Τρέχας αναφέρθηκε επίσης στον θαυμασμό που τρέφει η πλειοψηφία των Λιθουανών για την αρχαία Ελλάδα: "Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει Λιθουανός στην Ελλάδα και να μη ζητήσει να 'προσκυνήσει' την Ακρόπολη. Πολλοί από τους Λιθουανούς ξέρουν ενδεχομένως περισσότερα από ό,τι οι ίδιοι οι Ελληνες για τον ελληνικό πολιτισμό", συμπλήρωσε ο κ.Τρέχας.

    Ο θαυμασμός των κατοίκων της Λιθουανίας για τον ελληνικό πολιτισμό αποτυπώνεται και στο μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι άνθρωποι για τις ελληνικές σπουδές. Στη φιλική χώρα λειτουργεί μία έδρα αρχαίων και μία νέων ελληνικών. Πενήντα φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα, τη διδασκαλία των οποίων έχουν αναλάβει 16 καθηγητές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΕΝΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Οι ενέργειες που έγιναν στις Βρυξέλλες δεν είναι εναντίον της Κύπρου, αλλά υποδηλώνουν προσπάθεια να γίνει κάποια προσφορά προς tgm Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Αλέκος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη βελγική πρωτεύουσα που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαικής Ενωσης -Κύπρου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την πορεία της Τουρκίας και θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να κάνουν κάποιες χειρονομίες προς αυτήν.

    Τόνισε ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, θα παραστεί σε ευρεία σύσκεψη για τις περαιτέρω κινήσεις Ελλάδας -Κύπρου σχετικά με το θέμα της ένταξης. Αποκάλυψε επίσης ότι 5 έως 10 Μαρτίου θα έχει συναντήσεις σε ευρωπαικές πρωτεύουσες, ενώ ήδη έχει καθοριστεί συνάντηση με το Βρετανό ομόλογο του Μάλκολμ Ρίφκιντ.

    Ο κ.Μιχαηλίδης, επισήμανε ότι ο δρόμος της Κύπρου προς την Ευρωπαική Ενωση δεν "θα είναι λεωφόρος, αλλά στενός με πολλά προβλήματα" τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

    Παράλληλα τόνισε ότι η Κύπρος δε ζητά να προδεσμεύσει κανένα κράτος μέλος για την κατάληξη της ενταξιακής πορείας και κάλεσε όσους ανησυχούν για τη λύση του προβλήματος να "ασχοληθούν σοβαρά και αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση".

    [10] "ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

    "Τα διαδραματισθέντα στις Βρυξέλλες σίγουρα δεν αποτελούν το τέλος του κόσμου, συνιστούν πάντως την αρχή του τέλους της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας", τόνισε σε ανακοίνωσή του το κόμμα "Νέοι Ορίζοντες", σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο του διαρθρωμένου πολιτικού διαλόγου Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι "Νέοι Ορίζοντες" καλούν τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και όλα τα ελληνικά και κυπριακά κόμματα να οργανώσουν κοινή συνάντηση στην Αθήνα για την ανταλλαγή απόψεων και τον καθορισμό στρατηγικής αντιμετώπισης των εξελίξεων. Παράλληλα ζητούν από τα κόμματα της Κύπρου να εγκαταλείψουν την "προεδρολογία" και να ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα της χώρας.

    [11] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ Λ.ΣΚΑΛΦΑΡΟ

    Στα Σκόπια αναμένεται σήμερα ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Oσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    Ο κ.Σκάλφαρο εκτός των συνομιλιών που θα έχει με τον κ.Γκλιγκόρωφ θα εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

    Η ηγεσία των Σκοπίων αποδίδει διαίτερη σημασία στην επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου αναμένοντας ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Ιταλία καθώς μέχρι στιγμής οι σχέσεις των δύο χωρών περιορίζονται στον εμπορικό τομέα.

    Η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" αναφέρει μεταξύ των συμφωνιών που αναμένεται να υπογράψει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Πιέρο Φασίνο με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι αφορά στην προστασία των επενδύσεων και στην αποφυγή tgr διπλής φορολογίας.

    Ο Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο είναι ο τρίτος κατά σειρά Πρόεδρος που επισκέπτεται την ΠΓΔΜ απο τοτε που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991. Πριν από τρια χρόνια επισκέφθηκε τα Σκόπια ο τότε Πρόεδρος της Τουρκίας Τοργκούτ Οζάλ, και πριν έξι μήνες ο Γερμανός καγκελάριος Ρόμαν Χέρτζοκ.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.ΡΙΦΚΙΝΤ - Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, συναντήθηκε στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Μεγάλη Βρετανία.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και τη συνεργασία της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ.Ρίφκιντ εξέφρασε την επιθυμία της Βρετανικής κυβέρνησης για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας με την ΠΓΔΜ, η οποία, όπως σημείωσε, υστερεί της πολιτικής.

    Ο σκοπιανός υπουργός, εκ μέρους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Βρετανό ομόλογό του για επίσκεψη στα Σκόπια. Ανανέωσε, επίσης και την πρόσκληση για επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, που είχε αποστείλει στον Βρετανό διάδοχο Κάρολο ο Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    [13] ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ Ε.ΦΩΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ

    Να προβεί σε άμεσες συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αρθεί η ομηρία της εγκλωβισμένης δασκάλας Ελένης Φωκά από το κατοχικό καθεστώς, καλεί την κυπριακή κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων και Εγκλωβισμένων της Βουλής.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αριστοφάνης Γεωργίου, ανέφερε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Βουλή, σε συνεργασία με την Ελλάδα, πρέπει να προχωρήσουν σε καταγγελία της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δασκάλας και των υπολοίπων εγκλωβισμένων, σε διεθνής και ευρωπαικούς οργανισμούς.

    Επισήμανε ακόμη, ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο προσφυγής σε Ευρωπαικά Δικαστήρια σε συννενόηση με τη Γενική Εισαγγελία της δημοκρατίας.

    [14] ΕΝΟΠΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ-ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΠΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΓΔΜ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένοπλη εξέγερση στο Κοσσυφοπέδιο. Δύο ημέρες μετά την έκκληση για ένοπλη λαϊκή εξέγερση που απηύθυνε στον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου , το "Εθνικό Κίνημα για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου", (ΝΡΟΚ) η σερβική εφημερίδα "Νέντελνι Τέλεγκραφ" αποκαλύπτει ότι η παράνομη αυτή οργάνωση μεθοδεύει την ένοπλη σύγκρουση και ήδη έχει στη διάθεσή της αποθηκευμένο οπλισμό σε ΠΓΔΜ και Αλβανία που θα χρησιμοποιήσει για tgm πραγμάτωση του σκοπού της.

    Η εφημερίδα επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρει ότι η διοίκηση της NPOK "μέσω αγγελιαφόρων", διότι πρόκειται "περί μεγάλου στρατιωτικού μυστικού" πληροφόρησε τα μέλη της και όλους όσους "είναι έτοιμοι για ένοπλη εξέγερση Αλβανούς", οτι για την έναρξη του αγώνα "υπάρχουν στη διάθεσή τους 50 χιλιάδες όπλα, μυδραλιοβόλα, ολμοβόλα, αρκετά πυρομαχικά και εκρηκτικά". Ο ένοπλος αγώνας θα αρχίσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, "με την εκτέλεση αντάρτικων ενεργειών σε πολλά μέρη του ευρύτερου Κοσσυφοπεδίου.

    Ο οπλισμός, όπως ανακοινώθηκε στους "μελλοντικούς αντάρτες" βρίσκεται "δίπλα ή ακόμη και μέσα στο Κοσσυφοπέδιο. Η "Νεντελνι Τελεγκραφ" υποστηρίζει επικαλούμενη πληροφορίες, ότι το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της ΠΓΔΜ, όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο και στις βόρειες συνοριακές διελεύσεις της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο. Στην ΠΓΔΜ ο οπλισμός είναι κρυμμένος στα δάση ενώ στην Αλβανία είναι αποθηκευμένος σε εγκαταλελειμμένα μεθοριακά φυλάκια κατά μηκος των γιουγκοσλαβο- αλβανικών συνόρων, ιδίως στο τμήμα προς την Τζακοβιστα, Ντέτσανι και Πρίζρεν. Ενα μικρότερο μέρος του οπλισμού, υποτίθεται ότι έχει μεταφερθεί στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και μάλιστα στις περιφέρειες των τριών αυτών πόλεων. Η μεταφορά του στις υπόλοιπες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου, γράφει η εφημερίδα, καθίσταται αδύνατη προς το παρόν εξαιτίας του αυστηρού ελέγχου της σερβικής αστυνομίας.

    Για την αγορά του οπλισμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, συνέβαλε και η εξόριστη κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στην ηγεσία της οποίας βρίσκεται ο Μπουγιάρ Μπουκόσι.

    Το ότι ο οπλισμός αυτός, φθάνει μεμονωμένα στα μέλη διαφόρων παράνομων και ανταρτικών ομάδων που δρουν στις ευρύτερες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου και του Μετοχίου αποδεικνυεται, γράφει η εφημερίδα, και από τις πρόσφατες συλλήψεις μελών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" και του "Εθνικού Κινήματος για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου", στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν αρκετά όπλα, πυρομαχικά και άλλος οπλισμός καθώς και χάρτες και σχέδια ένοπλων ενεργειών αλλά και σκίτσα συγκροτημάτων που ήταν μελλοντικοί στόχοι. Επίσης, βρέθηκαν κατάλογοι ονομάτων που επρόκειτο να εκτελεσθούν καθώς και τυπογραφείο για την έκδοση εφημερίδων σε συνθήκες πολέμου καθώς και ο,τιδηποτε άλλο απαραίτητο για την τροφοδοσία αντάρτικων ομάδων.

    Στο δημοσίευμα παρατίθενται και δηλώσεις του αντιπροέδρου του "Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου", Φεχμι Αγκάνι, ο οποίος απαντά στην έκκληση για ένοπλη λαϊκή εξέγερση της οργάνωσης "Εθνικό Κίνημα για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου. "Τέτοιου είδους προσκλήσεις και δηλώσεις αυτών των παράνομων οργανώσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το λιγότερο ως ανεύθυνες", τονίζει ο κ.Αγκάνι.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [15] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Παρά τη βαθιά κοινωνική, ηθική και οικονομική κρίση που μαστίζει την τουρκική κοινωνία, αλλά και μετά την πρόσφατη σεναριολογία για αποφασιστική εμπλοκή των στρατιωτικών στις πολιτικές εξελίξεις, η Άγκυρα κινείται στεθερά στο πλαίσιο υλοποίησης του κολοσσιαίου αμυντικού της προγράμματος ύψους 150 δισ. δολαρίων, που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το έτος 2030.

    Τελευταίες πληροφορίες έγκυρων δημοσιογραφικών -και όχι μόνο- κύκλων κάνουν λόγο για αγορά νέων ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης, αλλά και εισαγωγή πυραυλικής τεχνολογίας από το Ιράν και την Κίνα. Σε όλες τις περιπτώσεις, η κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν προσπαθεί να αποκομίσει όσο το δυνατό περισσότερα πολιτικά και διπλωματικά οφέλη, ενώ επιδιώκει την ουσιαστική συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην εξέλιξη των προγραμμάτων μέσω διαδικασιών συμπαραγωγής.

    Παράλληλα, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των αντιδράσεων των στρατιωτικών για την “προσέγγιση” της σημερινής κυβέρνησης με τον ισλαμικό κόσμο, επιδιώκεται είτε η συνεργασία με τις ισλαμικές χώρες και σε αμυντικό επίπεδο, είτε η σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “HURRIYET,” η Άγκυρα κινείται προς την κατεύθυνση υπογραφής νέας αμυντικής συνεργασίας με το Τελ-Αβίβ ύψους 150 δισ. δολαρίων και διάρκειας 25 χρόνων.

    Όπως η κατάσταση εξελίσσεται, γίνεται φανερό ότι η “λογική του αστακού” πρυτανεύει στις επιλογές του στρατιωτικού- κυβερνητικού πυρήνα στην τουρκική πρωτεύουσα, αντιστρέφοντας επικίνδυνα τις αμυντικές ισορροπίες τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της ανατ. Μεσογείου.

    ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

    Στα μέσα Φεβρουαρίου υπογράφτηκαν δύο συμβόλαια, ένα με το την γαλλο-γερμανική κοινοπραξία κατασκευής ελικοπτέρων Eurocopter και ένα δεύτερο με την αμερικανική εταιρία παραγωγής ελικοπτέρων Sikorsky. Το συνολικό οικονομικό ύψος των δύο συμφωνιών έφτασε τα 543 εκατ. δολάρια. “ Με την υπογραφή των δύο συμβολαίων οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν ένα σημαντικό βήμα επιχειρησιακής αναβάθμισης, αντιμετωπίζοντας τις μελλοντικές ανάγκες,” δήλωσε Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

    Το πρώτο συμβόλαιο επιτρέπει τη συμπαραγωγή σε τουρκικό έδαφος (κατά την περίοδο 1999-2002) 30 ελικοπτέρων τύπου Cougar και -όπως προαναφέρθηκε- αποτελεί τμήμα της συνολικής προσπάθειας αναβάθμισης των κατασκευαστικών ικανοτήτων της ντόπιας βιομηχανίας. Η τουρκική αεροπορική βιομηχανία (TAI) θα είναι υπεύθυνη για κατασκευαστικές εργασίες που ανέρχονται στο 30% του συνολικού συμβολαίου ύψους 430 εκατ. δολαρίων με τη Eurocopter. Η αναφερόμενη εταιρία εκφράζει γαλλικά και γερμανικά συμφέροντα, καθώς ελέγχεται από τη γαλλική εταιρία Aerospatiale και το γερμανικό consortium της Daimler-Benz Aerospace. “Με τον συγκεκριμένο τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας θα γίνει μεταφορά υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, θα εξοικονομηθεί συνάλλαγμα και θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές για την αμυντική μας βιομηχανία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ταγιάν, κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία επιδιώκει την προέκταση της συνεργασίας με τη γαλλο-γερμανική κοινοπραξία jai σε άλλους τομείς συνεργασίας όπως η ενεργοποίηση γραμμής παραγωγής επιθετικών ελικοπτέρων -ως απάντηση στην απόκτηση των 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache από τον Ελληνικό Στρατό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 20 από τα 30 ελικόπτερα Cougar θα έχουν κατάλληλο εξοπλισμό για συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο ενεργό θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων, ενδεχόμενο, που αν πραγματοποιηθεί θα αυξήσει δραματικά τις δυνατότητες συμμετοχής των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην επιτυχή διεξαγωγή καταδρομικών επιχειρήσεων. Τα υπόλοιπα 10 ελικόπτερα, μάλλον θα χρησιμοποιούνται από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

    Το δεύτερο συμβόλαιο ύψους 113 εκατ. δολαρίων που υπογράφτηκε μα την Sikorsky United Technologies, προβλέπει την αγορά 4 ελικοπτέρων τύπου S-70 Sea Hawk με την ταυτόχρονη απόκτηση αντιαρματικών πυραύλων Hellfire, μέσα στην επόμενη τριετία. Το συμβόλαιο αυτό αφορά στην παράδοση ελικοπτέρων που θα έχουν κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της Sikorsky στις ΗΠΑ και καλύπτει την αποστολή των απαραίτητων ανταλλακτικών, του εξοπλισμού υποστήριξης εδάφους, καθώς και τα παρελκόμενα συστήματα που απαιτούνται για την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Ο συγκεκριμένος τύπος του ελικοπτέρου αποτελεί ναυτική έκδοση του Black Hawk που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού το 1978. Η τουρκική Αεροπορία Σρατού διαθέτει σήμερα 50 ελικόπτερα τύπου S-70 Black Hawk.

    Από την άλλη πλευρά, μέσα στο επόμενο δίμηνο το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ολοκληρώνει την αγορά 6 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων παρόμοιων με αυτά που θα προμηθευτούν οι Τούρκοι. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη πληροφόρηση για την παραχώρηση από τους Νορβηγούς των πυραύλων αέρος επιφανείας Penguin στους Τούρκους, καθώς οι αναφερόμενοι πύραυλοι αποτελούν το κύριο επιθετικό ανθυποβρυχιακό όπλο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα S-70. Η Νορβηγία είχε μπλοκάρει την παραχώρηση αριθμού Penguin στην Τουρκία και για το λόγο αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες- δεχόταν πιέσεις τόσο από τη Sikorsky, όσο και από την επίσημη κυβέρνηση των ΗΠΑ να άρει τις επιφυλάξεις της. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί προχθεσινή επισήμανση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου (από το Οσλο) στην οποία τόνισε το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής της χώρας μας, ως προς την υλοποίηση του εξοπλιστικού της προγράμματος. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει ικανοποιητικό απόθεμα πυραύλων Penguin.

    Υπενθυμίζεται ότι το 1996, δημιουργήθηκε αρνητικό προηγούμενο στις αμυντικές σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, καθώς το Κονγκρέσο μπλοκάρισε την αγορά 10 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Cobra (με το αιτιολογικό ότι θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές κατά των Κούρδων) με άμεση συνέπεια την ακύρωση της παραγγελίας από την Τουρκία, τον περασμένο Νοέμβριο.

    ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ

    Οι σύγχρονες συνθήκες μάχης καθιστούν -πλέον- επιτακτική την εισαγωγή στο πεδίο της μάχης αρμάτων τρίτης γενιάς που μπορούν να εγγυηθούν -μέσω των τεχνολογικών συστημάτων που διαθέτουν- την καταστροφή του εχθρικού άρματος με την πρώτη βολή. Το αξίωμα αυτό της σύγχρονης αρματικής τακτικής φαίνεται να γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι στρατηγοί στην Άγκυρα -που από το 1995- άρχισαν να αξιολογούν άρματα όπως, το αμερικανικό M1A2 ABRAMS.

    Πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς, τουρκικό πρόγραμμα που προβλέπει τη συμπαραγωγή 2.500 αρμάτων μάχης (τρίτης γενιάς) με την ολοκλήρωση της κατασκευής λιγότερων των 1000, από αυτά μέχρι το έτος 2000.

    Ωστόσο, η τελική υλοποίηση του προγράμματος επηρεάζεται τόσο από τη γενική πορεία της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, όσο και από το επίπεδο απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς προς τις ξένες κατασκευαστικές εταιρίες, ενώ είναι -πλέον- διεθνώς γνωστό, ότι η Άγκυρα επιδιώκει να πάρει τα πάντα στη χαμηλότερη τιμή. Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος υπάρχει ξεκάθαρο πρόβλημα οικονομικής φύσεως, καθώς η τελευταία τουρκική πρόταση επιθυμεί τιμή μονάδας περίπου στα 1,8 εκατ. δολάρια, ενώ τα δεδομένα της διεθνούς αμυντικής αγοράς βρίσκονται κοντά στα 3 με 3,5 εκατ. δολάρια.

    Για το τουρκικό αρματικό πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι ακόλουθες εταιρίες: General Dynamics (ΗΠΑ) με το M1A2 Abrams, η Vickers Defence Systems (Βρετανία) με το Desert Challenger, η Krauss Maffei (Γερμανία) με το Leopard 2A5 και η Giat (Γαλλία) με το Leclerc.

    Από την άλλη πλευρά, η απόκτηση νέων αρμάτων μάχης συμπεριλαμβάνεται και στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ). Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ελληνικός Στρατός ενδιαφέρεται να ανανεώσει το αρματικό δυναμικό του, με αγορά 200 εως 400 μονάδων ανάλογα με το τελικού κόστους.

    ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

    Αναφορικά με τα πυραυλικά βαλλιστικά συστήματα, διαπιστώνεται προσέγγιση Άγκυρας-Τεχεράνης στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας που προωθεί ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ερμπακάν. Το Ιράν ενδιαφέρεται να προσφέρει στην Τουρκία, την τεχνογνωσία που έχει στα πυραυλικά βαλλιστικά συστήματα με αντάλλαγμα την τουρκική τεχνική υποστήριξη των δυτικών οπλικών συστημάτων που διατηρεί στις ένοπλες δυνάμεις του. Η τελική έκβαση της τουρκο-ιρακινής συνεργασίας θα εξαρτηθεί και από την τελική στάση της Ουάσινγκτον που -υπό τη πίεση των αμερικανικών εταιριών πετρελαίου- φαίνεται να επανεξετάζει τη θεώρηση του Ιράν, ως βασικού παράγοντα της διεθνούς τρομοκρατίας. Παράλληλα, έχουν δημοσιευτεί και αναλυθεί πληροφορίες για υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής πυραυλικής τεχνογνωσίας, μεταξύ της Άγκυρας και του Πεκίνου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 26 February 1997 - 13:03:45