Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-25

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 25 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [02] ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΟΛΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ 7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ 7Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [04] ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η ΑΔΕΔΥ

  • [05] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [06] ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

  • [07] ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ-ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤ.ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

  • [08] ΕΡΩΤΗΣΗ Α.ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

  • [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

  • [10] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Ν.ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

  • [12] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

  • [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΜΕΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟY ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [15] ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [16] ΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΒΑΡΩΣΙ ΘΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΚΜΠΕΛ

  • [17] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

  • [18] ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ"

  • [19] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [20] Η ΕΕ "ΠΑΓΩΣΕ" ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [21] ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ AEQIOU ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [22] ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Η κυβέρνηση εξετάζει με πολύ προσοχή τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις μετά τις πιέσεις που ασκούν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Αγγλοι για τη συμμετοχή τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα και θα προβεί όταν και όπως πρέπει στις αναγκαίες κινήσεις.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό το βέτο των τουρκοκυπρίων που επιθυμούν να μπλοκάρουν την ένταξη της μεγαλονήσου στην Κοινότητα.

    "Σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να συνδέεται με τις εξελίξεις στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τύπου.

    [02] ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΟΛΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ 7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Παράταση της απεργίας των καθηγητών για 7η εβδομάδα αποφάσισε να εισηγηθεί το προεδρείο της ΟΛΜΕ, με οριακή πλειοψηφία 6 ψήφων υπέρ, έναντι 5 κατά.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Τσούλιας ζήτησε από την κυβέρνηση να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για εφ' όλης της ύλης συζήτηση.

    Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αποκάλυψε ότι ο Γεράσιμος Αρσένης έχει στείλει επιστολή στην ΟΛΜΕ για διάλογο επί όλων των θεσμικών προβλημάτων της παιδείας. Μέχρι στιγμής όμως οι καθηγητές δεν έχουν απαντήσει.

    [03] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ 7Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Συνεδριάζουν και πάλι σήμερα οι Γενικές Συνελεύσεις των καθηγητών που συζητούν την πρόταση της ΟΛΜΕ για συνέχιση της απεργίας και για έβδομη εβδομάδα. Η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο από τους Προέδρους των Τοπικών Ενώσεων.

    Οι καθηγητές έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας ενώ το απόγευμα θα συμμετάσχουν στην πορεία της ADEDU στο κέντρο της Αθήνας. Ο Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις απεργίες των καθηγητών.

    "Είμαστε ανοιχτοί σε μια συζήτηση για τα θέματα της μεταρρύθμισης της παιδείας και για τα θεσμικά θέματα με την ΟΛΜΕ και τους συλλόγους των γονέων" σημείωσε ο κ. Αρσένης.

    "Κυλιόμενη απεργία δεν συνεπάγεται και κυλιόμενους στόχους" δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης ο οποίος τόνισε ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για αυξήσεις και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία τους.

    "Οι συνολικές αυξήσεις για το 1997 του νεοδιόριστου ανέρχονται σε ένα ύψος 407.000 δραχμών και κλιμακώνονται μέχρι 930.000 δραχμές", σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης.

    [04] ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η ΑΔΕΔΥ

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής του, αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

    Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει αρκετή υπομονή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μένει προσκολλημένη στις θέσεις της.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο διαμορφώνει καλύτερες μισθολογικές συνθήκες στο δημόσιο τομέα. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    [05] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο στη Νέα Δημοκρατία μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μιλτιάδη Εβερτ και τη χτεσινοβραδινή ομιλία του Γιώργου Σουφλιά στο γήπεδο του "Σπόρτινγκ", όπου παραβρέθηκαν 20 βουλευτές.

    Ο βουλευτής, Κώστας Καραμανλής, αναμένεται εντός των ημερών- το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο-να γνωστοποιήσει την τελική του απόφαση και μια πρώτη γεύση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη Νέα Δημοκρατία θα πάρουμε στο προσυνέδριο του κόμματος, στις 1 και 2 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στο συνέδριο της Ν.Δ.

    [06] ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

    Την αντίθεσή τους στη ψήφιση του νομοσχεδίου "για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα", που επόμενο βήμα του θα είναι η κύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης του Σένγκεν, εκφράζουν οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Ορους.

    "Το νομοσχέδιο "για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομενών προσωπικού χαρακτήρα" στη πράξη φαίνεται dustuw~r να νομιμοποιεί την ηλεκτρονική συλλογή επεξεργασία και διακίνηση των προσωπικών πληροφοριών, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν η "προστασία" που κατ΄ όνομα εισάγει για τον πολίτη αποδεικνύεται με τα σημερινά δεδομένα της πατρίδας μας απλά θεωρητική. Η ενδεχόμενη υπερψήφιση του από τη Βουλή θα αποτελέσει το τελευταίο σκαλοπάτι για την κύρωση της Συμβασης του Σένγκεν και την οριστική ίσως απώλεια του προσωπικού απορρήτου και του σεβασμού της ελευθερίας μας" επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους την οποία υπογράφουν οι αντιπρόσωποι και προϊστάμενοι των είκοσι μονών

    Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση υποστηρίζουν ότι έχει γίνει πολύς λόγος για το δημοκρατικό έλλειμμα της σύμβασης του Σένγκεν η οποία μαζί με το Σύστημα Πληροφοριών διευκολύνει την παραβίαση του προσωπικού απορρήτου και πλήττει το τεκμήριο της αθωότητας του πολίτη. Στην ανακοίνωση γίνονται αναφορές σε περιγραφές από την Αποκάλυψη (αναφορά και στο 666) και εκφράζονται ανησυχίες ότι το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από "αντιχριστιανικές δυνάμεις με απώτερο σκοπό την επιβολή μιας πολιτικο-οικονομικής και κατόπιν πνευματικής δικτατορίας".

    [07] ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ-ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤ.ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Δύο άτομα που πάσχουν από βραδεία εγκεφαλοπάθεια νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, νόσο που, όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής της Α΄νευρολογικής κλινικής νοσοκομείου Σταύρος Μπαλογιάννης, δεν έχει σχέση με τη Κρόιτσφελντ- Γιάκομπς η οποία είναι γνωστή ως νόσος των τρελών αγελάδων.

    Ο κ Μπαλογιάννης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογράμμισε ότι η βραδεία εγκεφαλοπάθεια δεν είναι άμεσα μεταδόσιμη από τα ζώα στον άνθρωπο, και το αντίθετο, και ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σχέση της με τη νόσο των τρελών αγελάδων. Σύμφωνα με τον καθηγητή οι εγκεφαλοπάθειες είναι γνωστές από τις αρχές του αιώνα και δεν έχει πεθάνει κανείς τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από νόσο των τρελών αγελάδων. Στα τελευταία πενήντα χρόνια μπορεί να υπήρξαν θάνατοι από εγκεφαλοπάθεια είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται σύνδεση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών με την εγκεφαλοπάθεια καθώς η μία νόσος δεν είναι συνάρτηση της άλλης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μόνος τρόπος επιβεβαίωσης των ενδείξεων περί νόσου των τρελών αγελάδων είναι η βιοψία του εγκεφάλου πράγμα όμως που μπορεί να γίνει μόνο μετά θάνατον. Τα βασικά συμπτώματα της νόσου των τρελών αγελάδων αφορούν διαταραχές ύπνου, έντονους πονοκεφάλους και κόπωση. Στο τελικό στάδιο η νόσος προκαλεί κώμα και ραγδαία αναπτυσσόμενη καχεξία. Η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη στα αρχικά στάδια ενώ είναι αδύνατη η ανάρρωση σε προχωρημένο στάδιο. Η περίοδος ανάπτυξης δεν ξεπερνά τους έξι μήνες ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις παγκοσμίως οι ασθενείς έζησαν για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.

    [08] ΕΡΩΤΗΣΗ Α.ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Στο πρόβλημα των χιλιάδων ανυπότακτων Ελλήνων του Εξωτερικού αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Αμυνας, ο βουλευτής του ΣΥΝ, Απόστολος Σταύρου.

    Ο κ.Σταύρου ερωτά αν πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί τέλος στην αγωνία τους.

    [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Tη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ.Βελλής, προκειμένου να συναντήσει τους δικαστικούς που ασχολούνται με την υπόθεση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και να συμβάλλει στην καλύτερη διερεύνηση του θέματος που έχει προκύψει μετά και την επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διοίκηση του Οργανισμού.

    Υπενθυμίζεται ότι μια καινούργια πτυχή του θέματος προέκυψε από δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το οποίο βασιζόταν σε αναφορά του εισαγγελέα Εφετών, Δημήτρη Σιδέρη, προς τον Αρειο Πάγο. Με την αναφορά του, ο κ.Σιδέρης επιρρίπτει ευθύνες στον ομόλογό του, Αναστάσιο Καπόλα, που έκλεισε πριν από δύο χρόνια τον φάκελο της εισαγγελίας για τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97".

    Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του κ.Σιδέρη, ο Αναστάσιος Καπόλας δήλωσε πως η αναφορά του συναδέλφου του έγινε γιατί αυτός δεν γνώριζε ότι υπήρχαν σε εξέλιξη άλλες δύο προκαταρκτικές εξετάσεις για τον Οργανισμό, μετά την αρχειοθέτηση της πρώτης έρευνας.

    [10] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Ν.ΧΑΝΕΪ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, προκειμένου να έχει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο νέου γύρου επαφών που πραγματοποιεί στην περιοχή.

    Τις επαφές αυτές, εγκαινίασε χθες στην Αγκυρα με συνάντηση που είχε με το βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού. Ο κ.Χάνεϊ δήλωσε πως στόχος της Βρετανίας είναι η έναρξη απευθείας συνομιλιών για το κυπριακό το πρώτο εξάμηνο του έτους, επισημαίνοντας ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες από ότι στο παρελθόν για απευθείας συνομιλίες.

    [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

    Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Αλζίρντας Μπραζάουσκας θα επισκεφτεί αύριο τη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ.Μπραζάουσκας θα μεταβεί από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το μεσημέρι θα επισκεφτεί το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμήν του στο κυβερνείο.

    [12] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών από όλο τον κόσμο μπήκαν στον επίσημο server και ενημερώθηκαν για το τι περιέχει ο κόμβος του Πατριαρχείου στο Ιντερνετ.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών που ενημερώθηκαν μπαίνοντας στο σύστημα για τα περιεχόμενα του Πατριαρχείου. Από τους δέκα χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ που ενδιαφέρθηκαν για τον κόμβο του Πατριαρχείου , οι μισοί περίπου ήταν ξένοι από διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ οι υπόλοιποι από όλη την Ελλάδα οι οποίοι θέλησαν να δούν τις εικόνες αλλά και τις πληροφορίες που υπάρχουν στον κόμβο.

    Ο server του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στη μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη. Το υλικό που περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής ή που προγραμματίζεται να μπεί είναι σύντομη αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη, διευθύνσεις ενοριών, ιδρυμάτων, βιλιοθηκών του Αγίου Ορους και ανά τον κόσμο Ιερών Μονών, εκκλησιαστικό ημερολόγιο, ιστορικό του Πατριαρχείου και εκατοντάδες εικόνες.

    [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΜΕΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    Τον Γιώργο Θέμελη, έναν από τους σπουδαιότερους νεοέλληνες ποιητές, που με το πλούσιο έργο του και την καθοριστική συμμετοχή του στο λογοτεχνικό περιοδικό "Κοχλίας" σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, θα τιμήσει το βράδυ ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης "Θεσσαλονικέων Εσπερίδες".

    Στη ζωή και το έργο του Θέμελη θα αναφερθεί ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ξενοφών Κοκόλης, ενώ από ένα ποίημα του -που θα επιλέξουν οι ίδιοι- θα διαβάσουν οι λογοτέχνες Μυρτώ Αναγνωστοπούλου, Σταύρος Ζαφειρίου, Δημήτρης Καλοκοίρης, Ελένη Μερκενίδου, Κλείτος Κύρου και Κώστας Πλαστήρας.

    Η πολύπλευρη και "ανήσυχη" προσωπικότητα του Γιώργου Θέμελη αποτυπώνεται στις πνευματικές αναζητήσεις του. Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου παρακολούθησε μαθήματα φιλολογίας, δημοσίευσε ποιήματα και μελέτες του στο λογοτεχνικό περιοδικό "Μακεδονικές ημέρες'', ενώ αργότερα συνεργάστηκε με τον "Κοχλία". Διατέλεσε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, ενώ επί σειρά ετών δίδαξε στη δραματική σχολή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

    Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, κατακτώντας και το κοινό του εξωτερικού, ενώ ορισμένα από αυτά μελοποιήθηκαν από τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Νίκο Μαμαγκάκη και τον γιο του, Δημήτρη Θέμελη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟY ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Η μεταστροφή των κοινοτικών εταίρων της Ελλαδας στο ζήτημα ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση που διαπιστώθηκε κατά το χθεσινό Συμβούλιο Yπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και εκδηλώθηκε με την αδυναμία των "15" να υιοθετήσουν κοινή πολιτική θέση απέναντι στη Λευκωσία, είχε ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της σημερινής συνεδρίασης στο πλαίσιο του δομημένου προενταξιακού διαλόγου. Αντίθετα, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών, ο Ολλανδός υπουργός Χανς Βαν Μίρλο, το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε επίπεδο υπουργών.

    Η περιπλοκή στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση προέκυψε μετά την επιμονή των υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκομ Ρίφκιντ, της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ και της Γαλλίας, Ερβέ Ντε Σαρέτ, να συμπεριληφθεί στο κείμενο της κοινής θέσης πρόταση για συμμετοχή και της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διαπραγματεύσεις ένταξης. Η πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις αποφάσεις για την ένταξη της Κύπρου που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Μαδρίτη, Φλωρεντία) μετά την 6η Μαρτίου 1995.

    Εντονη ήταν η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ.Παπανδρέου, που ζήτησε από τους ομολόγους του των χωρών αυτών να διευκρινιστεί στο ίδιο κείμενο ότι η επιθυμία τους για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων δεν επρόκειτο να θέσει υπό αμφισβήτηση το αποκλειστικό δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης που της αναγνώριζε μέχρι χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή να κάνει αυτή και μόνο αυτή τις διαπραγματεύσεις ένταξης.

    Οι τρεις υπουργοί αρνήθηκαν την καταχώρηση οποιασδήποτε διευκρινιστικής διατύπωσης επιμένοντας στη φράση για την ανάγκη συμμετοχής όλων των Κυπρίων στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα κυνικός καλώντας τον κ.Παπανδρέου να απαντήσει γιατί η ελληνική θέση έρχεται σε αντίθεση με αυτή των υπολοίπων εταίρων.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε στην παρέμβασή του ότι ο κ.Κίνκελ με τη επιμονή του έκανε ένα "δώρο" στην Τουρκία ενώ δημιουργεί μια κρίση σε περίοδο έντασης στην περιοχή."Το να θέλετε να εμπλέξετε την τουρκοκυπριακή πλευρά χωρίς να μας εξηγείτε ποιός είναι ο επιδιωκόμενος πολιτικός στόχος σας, σε μια περίοδο τόσο μεγάλης έντασης τόσο στην Κύπρο όσο και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να προσφέρετε ένα μεγάλο δώρο στην Τουρκία", είπε και πρόσθεσε: "Αν αποδεχόμασταν χωρίς καμία διευκρίνηση αυτή την επίμαχη φράση περί συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή διαδικασία, στην ουσία θα ήταν σαν να βάζαμε την Κύπρο υπό την ομηρία της Τουρκίας".

    Επίσης, υποστήριξε ότι η νέα αυτή εξέλιξη και μεταστροφή των κοινοτικών εταίρων, υποχρεώνει την Ελλαδα να αναθεωρήσει γενικότερα τη θέσης της απέναντι στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Emysgr αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά θα παρεμποδίσει τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, εάν επιχειρηθεί να εμποδιστεί η ένταξη της Κύπρου με την αλλαγή των συμπεφωνημένων προ πολλού όρων διεξαγωγής των σχετικών διαπραγματεύσεων.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου που προειδοποίησε τους εταίρους ότι εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Κύπρο, "θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσουν όλα τα Συμβούλια Σύνδεσης της Ενωσης με άλλες χώρες".

    Ο κ.Πάγκαλος χαρακτήρισε "δόλια και εχθρική συμπεριφορά προς την Κύπρο" την πρόταση της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας που θέλουν να συμπεριληφθεί στην κοινή πολιτική θέση των "15" η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ανήκει σε κανέναν.Δεν δεχόμαστε αφέντες. Εάν κάποιοι έχουν εκλάβει την μετριοπάθειά μας και τη διάθεση συνενόησης ως αδυναμία, κάνουν λάθος", τόνισε ο κ.Πάγκαλος

    Μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου.

    [15] ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Τη θέση ότι πρέπει να λυθεί το Κυπριακό και μετά να ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαική Ενωση εκφράζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκομ Ρίφκιντ, σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Τα Νέα".

    Στην ερώτηση αν η Ευρωπαική Ενωση πρέπει να προχωρήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ακόμα κι αν δεν βρεθεί λύση στην Κύπρο ο κ. Ρίφκιντ απάντησε ως εξής:"Ασφαλώς, το πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές για μια λύση του κυπριακού προβλήματος. Η ΄νταξη ενός διχοτομημένου νησιού θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα για την Ευρωπαική Ενωση κι αυτή δεν είναι μια πορεία που εμείς ή οι εταίροι μας στην Ε.Ε θα είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε. Γι αυτό είναι τόσο σημαντικό και για τις δυο πλευρές που εμπλέκονται στη διένεξη να εργαστούν εποικοδομητικά για την εξεύρεση μιας λύσης, επωφελούμενες από την ιστορική ευκαιρία που τους προσφέρει η έναρξη των διαπραγματεύσεων".

    Σε άλλη ερώτηση παρατήρησε:"Και ο κ. Κληρίδης και ο κ. Ντενκτάς πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι σαφώς προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων να πετύχουν μια συμφωνημένη λύση των προβλημάτων του διχοτομημένου νησιού. Ο κ. Ντενκτάς παραδέχτηκε, όταν συναντηθήκαμε το Δεκέμβριο, ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Η θέση προκαταρκτικών όρων δεν θα βοηθήσει στο να φέρει τα δύο μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα είναι η στιγμή για τους δύο ηγέτες να δείξουν κάποια υποχωρητικότητα. Μια λύση θα απαιτήσει προσόντα πραγματικά μεγάλου πολιτικού".

    Ο κ. Ρίφκιντ διευκρίνισε ότι οι ανησυχίες του για ekkgmotouqjij^ σύγκρουση αφορούσαν την ένταση στο Αιγαίο και όχι τις εξελίξεις στην Κύπρο και στη διάρκεια της συνέντευξης επανήλθε σ αυτές τις ανησυχίες σημειώνοντας:"Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. και οι δύο πλευρές θα πρέπει να απέχουν από το είδος των μεγαλόστομων δηλώσεων, που έχουμε ακούσει και που δεν κάνουν άλλο από το να οξύνουν την ένταση".

    Σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση επισήμανε ότι "πρέπει να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε ότι εμποδίζει τη δημιουργία στενότερων δεσμών ανάμεσα στην Τουρκία και τους δυτικούς θεσμούς. Βέβαια, αυτό απαιτεί ενέργειες και από την Τουρκία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι προσωπικές ελευθερίες στην Τουρκία πρέπει να ευθυγραμμιστούν με αυτά που επικρατούν στην Ευρώπη. θα βοηθούσε, επίσης, μια σύντονη προσπάθεια της Τουρκίας να συμβάλει στη λύση του κυπριακού".

    [16] ΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΒΑΡΩΣΙ ΘΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΚΜΠΕΛ

    Σε περίπτωση που οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 εγκατασταθούν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, το Βαρώσι θα ενωθεί με την υπόλοιπη Αμμόχωστο.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ομέρ Ακμπέλ, ο οποίος πάντως απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η Τουρκία στηρίζει την εκδήλωση που προγραμματίζουν οι "Γκρίζοι Λύκοι".

    Στο μεταξύ, οι "Γκρίζοι Λύκοι" προετοιμάζονται για το "μεγάλο", όπως το αποκαλούν, συλλαλητήριο προς το Βαρώσι, που θα γίνει την Κυριακή, 2 Μαρτίου.

    Χθες ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" στα κατεχόμενα και πρόεδρος της επιτροπής που ανέλαβε τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, Μεχμέτ Ασλάν, σε συνέντευξη τύπου στην κατεχόμενη Λευκωσία, δήλωσε ότι ο εποικισμός του Βαρωσίου, είναι υπόθεση που αφορά το ψευδοκράτος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στο συλλαλητηριο της Κυριακής δεν θα υπάρξουν συμμετοχές από την Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι θα αποφευχθεί κάθε εκδήλωση που θα φέρει σε δύσκολη θέση τις λεγόμενες "δυνάμεις ασφαλείας" και ότι θα λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αποφυγη "προβοκάτσιας".

    Ο Μεχμέτ Ασλάν, δήλωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Ορτάμ" και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι "Γκρίζοι Λύκοι" είναι αποφασισμένοι να εισέλθουν στην περιφραγμένη πόλη.

    Η Τουρκία ήταν πάντοτε υπέρ των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Αυτό δήλωσε μετά τη χθεσινή συνάντησή της με το Βρετανό Ειδικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ.

    Αναφερόμενη στους πυραύλους S-300, δήλωσε ότι η εγκατάστασή τους στις ελεύθερες περιοχές δεν θα συμβάλει στην ειρήνη. Είπε μάλιστα ότι: "η τουκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθούν κάτι τέτοιο".

    [17] ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

    Δύο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ειδικά για φωτογραφήσεις, παραβίασαν και πάλι χθες το πρωί τον κυπριακό εναέριο χώρο, πετώντας προς το Ισραήλ.

    Τα αεροπλάνα, τα οποία απογειώθηκαν από τη στρατιωτική βάση του Εσκί Σεχίρ, πέταξαν ανοιχτά της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα και της Αμμοχώστου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Ισραήλ και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

    Σύμφωνα με το Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου, κατά τη διέλευση των αεροσκαφών, οι Τούρκοι πιλότοι αγνόησαν το κέντρο εναέριας κυκλοφορίας Λευκωσίας και επικοινωνούσαν μόνο με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Υπενθυμίζεται ότι ίδια αεροπλάνα παραβίασαν την περασμένη Πέμπτη την περιοχή ελέγχου της Λευκωσίας και πέταξαν πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές Ρόδου -Κύπρου και Πάφου-Λεμεσού.

    Πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αναφέρουν ότι τα τουρκικά αεροσκάφη αναζητούσαν να φωτογραφήσουν στόχους που σχετίζονται με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    [18] ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΛΑΪΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΕΘΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ"

    Σε ένοπλη "λαϊκή εξέγερση κατά του Σέρβου κατακτητή" κάλεσε τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου (ΝΡΟΚ) η παράνομη οργάνωση που αυτοαποκαλείται "Εθνικό Κίνημα για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου".

    Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο δελτίο που εκδίδει η οργάνωση και στάλθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντνέβνι Τέλεγκραφ", σε αρκετές διευθύνσεις στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πριστινα, αναφέρεται ότι "οι τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες των σερβικών αρχών απέναντι στους Αλβανούς, οι συλλήψεις και οι δολοφονίες οδηγούν στην υποχρέωση της απαραίτητης προετοιμασίας για ένοπλη εξέγερση". Η NPOK θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι "δύσκολη αλλά μοναδική για την ελευθερία και τη νίκη κατά του Σέρβου κατακτητή".

    Η NPOK ασκεί έντονη κριτικη κατά των πολιτικών ηγετών των αλβανόφωνων και ιδιαίτερα κατά των προέδρων, του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου και του Κοινοβουλευτικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα και Αντεμ Ντεμάτσι αντίστοιχα, τους οποίους κατηγορεί για την παθητική τους στάση και πολιτική που αποβαίνει προς όφελος των συμφερόντων της Σερβίας.

    Στο μεταξύ, το Κέντρο Πληροφοριών (ΚΙC) του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου κατήγγειλε ότι ο Μπεσνικ Ραστελιτσα ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες στο Κοσσυφοπέδιο, "υπέκυψε στα βασανιστήρια της αστυνομίας" στη φυλακή της Πρίστινα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα", στην ανακοίνωση της KIC, αναφέρεται ότι οι δικηγόροι των Αλβανών που συνελήφθησαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες ή ότι ήταν μέλη της παράνομης οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου", επανειλημμένα είχαν προειδοποιήσει την εσωτερική και διεθνή κοινή γνώμη πως τα όργανα της κρατικής ασφάλειας "κακοποιούν τους Αλβανούς για να αποσπάσουν ομολογία των πράξεών tour".

    Τις καταγγελίες του KIC υποστηρίζει με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [19] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Την ετοιμότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βουλγαρίας να βοηθήσει στη λειτουργία Νομισματικού Συμβουλίου στη χώρα, εξέφρασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Στέφαν Σοφιάνσκι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους στη Σόφια με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Αν Μακγκέρκ.

    Οι δυο πλευρές εξέτασαν το θέμα της σύναψης νέας συμφωνίας σταθεροποίησης, μεταξύ Βουλγαρίας και ΔΝΤ.

    Μετά από τη συνάντησή του με την κ.Μακγκέρκ, ο κ.Σοφιάνσκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες και αναφέρθηκε στην ανάγκη επεξεργασίας προγράμματος, που να βασίζεται στη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα υπογραφής νέας συμφωνίας Σόφιας- ΔΝΤ.

    Το πρόγραμμα αυτό, κατά τον κ.Σοφιάνσκι θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε συνθήκες λειτουργίας του Νομισματικού Συμβουλίου.

    [20] Η ΕΕ "ΠΑΓΩΣΕ" ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να "παγώσει" προσωρινά τη χορήγηση επι πλέον οικονομικής βοήθειας στην Αλβανία, θέτοντας ως όρο για την παροχή τη λήψη νέων πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι "15" υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας της πολύωρης συνάντησής τους αναφέρεται ότι "υπό τις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αλβανική κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό στις βασικές δημοκρατικές αρχές και στην εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών της". Πρόκειται για σαφή αναφορά στη βίαιη παρέμβαση της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων μετά την κατάρρευση των επενδυτικων προγραμμάτων τύπου πυραμίδας αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί. Παρά το γεγονός ότι οι "15" δεν ζήτησαν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εντούτοις αρκετοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση η Ευρωπαϊκή Ενωση θα την επικροτούσε και θα τη χαιρέτιζε, σχολίασε το BBC.

    Στο ανακοινωθέν απευθύνεται έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας να μην εκμεταλλεύονται για ίδιο πολιτικό όφελος την κρίση που έχει ξεσπάσει, κρίση η οποία πρέπει, κατά τους "15", να επιλυθεί με εποικοδομητικο διάλογο. Επίσης, ενθαρρύνει την αλβανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ο αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ανέλυσε την τεχνική βοήθεια που η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθεται να χορηγήσει στην Αλβανία σε τομείς οπως των αγροτικών πιστώσεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και tgm ανάπτυξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο οι "15" αρνήθηκαν να δεσμευτούν ότι θα χορηγήσουν επι πλέον οικονομική βοήθεια στην Αλβανία αναφέροντας ότι έχει λάβει τα περισσότερα κατά κεφαλή χρήματα από τις άλλες χώρες της περιοχής.

    Στο μεταξύ, νέο πλήγμα κατά του Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησης αποτελεί η παραδοχή εκ μέρους των αλβανικών αρχών ότι κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα είχε δεχθεί χρήματα από επενδυτικό πρόγραμμα από αυτά που κατέρρευσαν προκαλώντας την οικονομική καταστροφή χιλιάδων Αλβανών.

    Σύμφωνα με το BBC, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε δεχθεί από συγκεκριμένη παρατράπεζα οικονομική βοήθεια 50 χιλιάδων δολαρίων.

    Ωστόσο, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε η περιοδεία του Σαλί Μπερίσα ανά την Αλβανία, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει το κύρος του και τη δημοτικότητά του που βρίσκεται στο ναδίρ της, το Δημοκρατικό Κόμμα αποφάσισε, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον" να προτείνει εκ νέου την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της χώρας στο Εθνικό Συμβούλιο του κομματος. Η υποψηφιότητα του Μπερίσα θα συζητηθεί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, εντός της εβδομάδας.

    [21] ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το Ιράν είναι έτοιμο να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας, ο οποίος θα αποτελεί διακλάδωση του ήδη υπάρχοντος αγωγού στην Τουρκία, που μεταφέρει ιρανικό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας, αυτό τόνισε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Σόφια Μπάγκερ Γκολζάρνια κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ηγέτη της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ.

    Ο κ.Γκολζάρνια εξέφρασε και την ετοιμότητα του Ιράν να επενδύσει στη βουλγαρική βιομηχανία κατεργασίας πετρελαίου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [22] ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Οι συνέπειες της βαθειάς κοινωνικο-πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία στιγμάτισαν -πλέον- τη ζωή των αναφερόμενων λαών, συνθέτοντας το τοπίο μιας “αβάσταχτης καθημερινότητας” με κύρια χαρακτηριστικά την κοινωνική αδικία, την καθημερινή (κάθετη) πτώση των στάνταντρς ζωής, τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, την εγκληματικότητα, αλλά και την ομηρία των πάντων στο καθεστώς του υψηλοπληθωρισμού. Αγώνας καθημερινός -και ταυτόχρονα- αβέβαιος, για ένα καρβέλι ψωμί, που φέρνει στις μνήμες δύσκολες εποχές του παρελθόντος που επαναλαμβάνονται εξαιτίας του κεροσκοπισμού και της “αδυναμίας” των κυβερνήσεων να προσαρμοστούν ομαλά στα δεδομένα της ελεύθερης αγοράς.

    Παράλληλα, οι τεράστιες ανάγκες για ξένο συνάλλαγμα καθιστούν μονόδρομο την εισροή ξένων κεφαλαίων γεγονός, που τοποθετεί τις τρεις χώρες στο “στόχαστρο” του Διεθνούς Molislatijo} Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Σοφιάνσκι ανακοίνωσε προτάσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διεξαγωγή συνομιλιών με το ΔΝΤ. Στο πλαίσιο αυτό, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού βρίσκεται από χθές στη Σόφια, διεξάγοντας συνομιλίες για τη μορφή συστήματος καθορισμού της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση επιτροπής συναλλάγματος (από το 1996), σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του λέβα, αλλά και αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος.

    Η κακή οικονομική διαχείρηση, η καθυστέρηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και ειδικότερα των ιδιωτικοποιήσεων (που χρεώθηκε η σοσιαλιστική κυβέρνηση Βιντένοφ), αλλά και το τελευταίο κύμα των κοινωνικών αναταραχών και της πολιτικής αστάθειας, έδωσαν τη χαριστική βολή στην -ήδη- ετοιμοθάνατη βουλγαρική οικονομία. Σημειώνεται ότι το εσωτερικό χρέος βρίσκεται στα 1,7 τρισ. λέβα, δημιουργώντας ουσιαστικό πρόβλημα στα σχέδια υλοποίησης της επιτροπής συναλλάγματος. Οι ελπίδες όλων, στηρίζονται στη διεθνή δανειοδότηση, ώστε να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του εξωτερικού χρέους που ανέρχονται σε 1 δισ. δολάρια για τη χρονιά που διανύουμε. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι μόνο με την έναρξη χρηματοδοτήσεων από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν οι παραπάνω υποχρεώσεις. Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το ύψος της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, θα κυμανθεί μεταξύ 300 και 400 εκατ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 1997. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία ανεβάζουν την ανεργία στο 13,4% για το μήνα Ιανουάριο με την επισήμανση ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας από τον Ιούλιο του 1994. Οι οικονομολόγοι στη Σόφια εκτιμούν ότι η ανεργία θα διπλασιαστεί κατά τη φετινή χρονιά αμέσως μετά την ενεργοποίηση της προτεινόμενης επιτροπής συναλλάγματος. Στο μεταξύ, άρχισε να γίνεται χρήση των αποθεμάτων σιταριού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κάθετης μείωσης στη παραγωγή του ψωμιού. Στο βιομηχανικό τομέα η εταιρία διακίνησης φυσικού αερίου Bulgargas, σταμάτησε τη παροχή ρωσικού αερίου σε 63 βιομηχανίες που δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου δημιουργώντας ουσιαστικό πρόβλημα στην ενεργειακή υποστήριξη των βιομηχανιών, που με τη σειρά της συντελεί στη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και στη μείωση των θέσεων εργασίας. Οι σημερινές τιμές του φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, καλύπτουν μόνο το 1/3 της πραγματικής αξίας για την οποία οι Ρώσοι διεκδικούν ολική εξόφληση και μάλιστα σε σκληρό συνάλλαγμα. Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιάνσκι κινήθηκε (20 Φεβρουαρίου) προς τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή της Διεθνούς Τράπεζας και του ΔΝΤ, με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στο βιομηχανικό τομέα. Η κατάσταση περιγράφεται ως “χαοτική” και στην εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία την προηγούμενη βδομάδα γνωστοποίησε |ti το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών έφτασε (τέλη Ιανουαρίου) τα 20 δισ. λέβα. Η σοβαρή κατάσταση των οικονομικών της αναφερόμενης εταιρίας επιδεινώνεται από το εξωτερικό της χρέος που ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια από εισαγωγές πρώτων υλών (πυρηνικού καυσίμου και εξαρτημάτων) των εγκαταστάσεων του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι. Εξατίας της πτώσης της συναλλαγματικής αξίας του λέβα το σύνολο των ημερήσιων απωλειών στα έσοδα του ενεργειακού τομέα ανέρχεται σε 2 εκατ. δολάρια. Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών επιχειρήσεων φαίνεται να ξεκινά, καθώς ο πρωθυπουργός Σοφιάνσκι ανακοίνωσε σχέδια για τη μερική ιδιωτικοποίηση των διυλιστηρίων της Neftohim. Οι ειδικοί από το χώρο της ενέργειας εκτιμούν ότι η εισροή ξένων οικονομικών κεφαλαίων είναι απαραίτητη για την αναδιογάνωση και τον εκσυγχρονισμό των διϋλιστηρίων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την αύξηση της παραγωγής, ενώ οι ιδιωτικοποίηση αποτελεί μονόδρομο. Η Neftohim, εφοδιάζει με καύσιμα το σύνολο της εσωτερικής αγοράς, ενώ χρωστάει εκατομμύρια δολάρια από την εισαγωγή αργού πετρελαίου. Κύριο πρόβλημα της η έλλειψη ρευστού, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ το νέο διοικητικό συμβούλιο που διορίστηκε από την κυβέρνηση Σοφιάνσκι, ετοιμάζει σχέδιο σταθεροποίησης της κατάστασης στα διϋλιστήρια.

    Ωστόσο, το ενεργειακό θρύλερ συνεχίζεται, καθώς στο πλαίσιο προσπάθειας πάταξης του παραεμπορίου, απαγορεύτηκε η εξαγωγή υγρών καυσίμων από τη χώρα. Οι απαγορεύσεις δεν επηρεάζουν την εκτέλεση συμβολαίων της Neftohim και έχουν εφαρμογή στους παράνομους εμπόρους- ιδιώτες που θέλουν να επωφεληθούν από τις ακριβότερες τιμές καυσίμων των γειτονικών χωρών -ΠΓΔΜ και Σερβία. Στο εσωτερικό της Βουλγαρίας οι περισσότεροι σταθμοί εφοδιασμού καυσίμων είναι κλειστοί, ενώ οι δημοτικές αρχές έχουν αναλάβει τον εφοδιασμό των ασθενοφόρων, των οχημάτων του στρατού, της αστυνομίας, αλλά και αυτών που μεταφέρουν ψωμί και τρόφιμα. Παράλληλα, οι αστικές συγκοινωνίες στις πόλεις έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα αστικά λεωφορεία “ακινητοποιήθηκαν” στους δρόμους.

    Αναφορικά με την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, οι περισσότερες δραστηριοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των αγορών γειτονικών χωρών, ενώ σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν το χαμηλό κόστος παραγωγής, μέσω της κατάκτησης νέων βαλκανικών αγορών. Ωστόσο, οικονομική κρίση μείωσε τη ντόπια αγοραστική ικανότητα, ενώ ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, κατά το ταξίδι του στη Σόφια (την περασμένη Παρασκευή), ζήτησε τη λήψη μέτρων για τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων. ΣΕΡΒΙΑ

    Σε πολιτικό επίπεδο η κρίση (μετά την αναγνώριση των απαοτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών) φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, ανοίγοντας το δρόμο για λαϊκές διεκδικήσεις οικονομικού χαρακτήρα. Το κλειστό οικονομικό σύστημα της παραοικονομίας που εξασφάλισε την επιβίωση της Σερβίας δεν υφίσταται πια, καθώς οι ιδιωτικές παρατράπεζες χρεοκόπησαν, ενώ οι μικροκαταθέτες έχασαν τις οικονομίες τους με συνέπεια τη συντήρηση του κλίματος κοινωνικής έντασης. Παράλληλα, χορήγηση συναλλάγματος γίνεται μόνο από την Κεντρική Τράπεζα για την εισαγωγή πρώτων υλών, ενώ ο καθαρά dialesokabgtij|r ρόλος του κράτους, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και εδραίωση της παραοικονομίας.

    Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να αυξήσει τις εξαγωγικές δραστηριότητες, ενώ οι αρμόδιοι φορείς χαρακτηρίζουν ως “απαραίτητη” την αλλαγή της νομοθεσίας, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη του κράτους για την υλοποίηση του στόχου, που προβλέπει αύξηση των εξαγωγών κατά 42% τη χρονιά που διανύουμε. Όπως ανακοίνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο το 1996, οι εξαγωγές έμειναν σταθερές στα 1,74 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές “απογειώθηκαν” στα 3,81 δισ. δολάρια. Το 80% των προϊόντων που εξήχθησαν ήταν αγροτικά, μεταλλουργικά και χημικά προϊόντα, καθώς και είδη διατροφής με κατεύθυνση τις αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βοσνίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και φυσικά της Ελλάδας.

    Οι εξαγωγικοί φορείς υποστηρίζουν την παραπέρα ενίσχυση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων με τις γειτονικές χώρες λόγω της κοντινής απόστασης (που εξασφαλίζει μειωμένα μεταφορικά έξοδα), αλλά και την παράλληλη “κατάκτηση” νέων εξαγωγικών αγορών όπως αυτές της Δυτ. Ευρώπης της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

    Οι οικονομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι για την πρώτη φάση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων απαιτείται ποσό που ανέρχεται στα 2,5 δισ. δολάρια τα οποία θα “προκύψουν” είτε από τη σύσφιξη των σχέσεων με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμού (ΔΝΤ), είτε από την ενεργοποίηση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο τομές. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύθηκε υπουργείο Ιδιωτικοποιήσεων που το ανέλαβε ο επιχειρηματίας Μίλαν Μπέκο και παράλληλα με τις ιδωτικοποιήσεις θα διαμορφώσει τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας του κοινωνικού συνόλου από τις συνέπειες των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στον επιχειρηματικό τομέα, είναι η προσπάθεια της Zastava να συνεργαστεί με την νοτιοκορεατική Hyndai Corp. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Σημειώνεται ότι η Zastava, που σήμερα παράγει ουσιαστικά μόνο το μοντέλο Yugo, ενώ στο παρελθόν αποτελούσε ουσιαστική πηγή σκληρού συναλλάγματος για τη σερβική οικονομία. Το εμπάργκο που εφαρμόστηκε από τον ΟΗΕ σε συνδυσμό με τη σκληρή οικονομική κρίση που ακολούθησε, μείωσε την παραγωγή σε 10.000 αυτοκίνητα (1996), έναντι 200.000 μονάδων το 1990. Ουσιαστικά εμπόδια στις τελικές συνομιλίες για το κλείσιμο της συνεργασίας παραμένουν το εξωτερικό χρέος της Zastava (προς την ιταλική Fiat) που ανέρχεται σε 90 εκατ. μάρκα, καθώς και οι υποχρεώσεις παράδοσης αυτοκινήτων -βάση προκαταβολών- που εισπράχθηκαν το 1991. ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε πολιτικό επίπεδο, γίνεται πλέον φανερό ότι ο πρόεδρος Μπερίσα εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Ουάσινγκτον κυρίως εξαιτίας ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης στο Κόσοβο που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τις ευαίσθητες ισορροπίες στη Βαλκανική.

    Σε οικονομικό επίπεδο, τα τελευταία στοιχεία ανεβάζουν το συνολικό ποσό που “απορρόφησαν” τα πυραμιδικά παραοικονομικά σχήματα σε περίπου 2 δισ. δολάρια ποσό που ισούται με το ετήσιο αλβανικό ΑΕΠ ή με το τετραπλάσιο του ετήσιου αλβανικού προϋπολογισμού ή το διπλάσιο του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων. Σε συναλλαγματική ισοτιμία ισοδυναμεί με το εξαπλάσιο tym αλβανικών συναλλαγματικών αποθεμάτων.

    Ο αλβανικός λαός πλήρωσε ακριβά το τίμημα της επιζητούμενης “εύκολης” μετάβασης στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς, καθώς παρατράπεζες όπως, η Vefa Holding ανέτρεψαν τη θετική εικόνα που η Αλβανία είχε καλλιεργήσει στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα στο ΔΝΤ, οι προειδοποιήσεις του οποίου συστηματικά αγνοήθηκαν από το καθεστώς Μπερίσα. Η Vefa ξεκίνησε το καταστροφικό της έργο με μηνιαία επιτόκια 8%, που λόγω του ανταγωνισμού απογειώθηκαν στο 50%.

    Η παρατράπεζα Gjalica (Γκαλίτσα) ήταν επίσης, ένα ακόμη παρακλάδι του παραοικονομικού συστήματος με έλλειμμα που έφτασε στα 363 εκατ. δολάρια και ισοδυναμεί με τις καταθέσεις 20.000 Αλβανών μεταναστών και των πώληση 2.000 σπιτιών. Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη παρατράπεζα εκπροσωπούσε τουρκικά συμφέροντα και είχε υπό το έλεγχο της την πιο σύγχρονη τουριστική μονάδα στο Αργυρόκαστρο, αλλά και μονάδα παραγωγής προϊόντων γάλακτος, που μάλιστα δε πρόλαβε να λειτουργήσει.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα Τίρανα ανέφεραν ότι από την προηγούμενη βδομάδα άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων σε 550 επενδυτές της τράπεζας Vefa, ενώ εκτιμάται ότι το 80% των καταθετών θα έχει αποζημιωθεί σε διάστημα τριών βδομάδων.

    Δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι το καθεστώς Μπερίσα θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυτικές ανησυχίες για αναζωπύρωση του αλβανικού αλυτρωτισμού, επιδιώκοντας οικονομική στήριξη και κυρίως δανειοδοτήσεις από το ΔΝΤ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 25 February 1997 - 12:31:57