Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-24

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΘΕΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ

  • [02] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑ- ΕΓΝΑΤΙΑΣ

  • [03] ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

  • [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

  • [05] ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥΣ-ΓΙΑ 6 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

  • [06] ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΔΕΔΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

  • [07] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Σ. ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [08] ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

  • [09] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΣΠ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

  • [10] ΣΕ ΝΕΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΛΕΙ Η ΟΛΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  • [11] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ, ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ Κ.ΠΑΛΑΜΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ ΘΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [12] Κ.ΛΟΪΖΟΣ: ΑΝΑΛΗΘΗ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΠΠΕΘ ΄97-ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  • [13] ΚΟΜΒΟ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [14] "ΚΑΛΑΣ -ΠΑΤΑΝΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

  • [16] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

  • [17] TO ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΕΡ ΝΤ.ΧΑΝΕΪ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [18] ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

  • [19] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [21] ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [22] Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ -ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΙΡΑΝ, ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΘΕΙ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ

    "Η Ελλάδα θα προμηθευθεί τα εξοπλιστικά της προγράμματα από οπουδήποτε" δήλωσε από το Οσλο της Νορβηγίας, προετοιμαζόμενος να πετάξει για το Βόρειο Πόλο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Η δήλωση του ΥΕΘΑ θεωρείται οτι είναι σαφής προειδοποίηση προς Γερμανούς και Αμερικανούς με αφορμή δημοσιεύματα και πληροφορίες οτι οι δύο ατλαντικές χώρες δεν προτίθενται να προμηθεύσουν την Ελλάδα με άρματα τύπου Μ-1 και Λέοπαρντ. Και θεωρείται οτι αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα προμήθειας ρωσικών αρμάτων Τ-80, ομοίων με αυτά που πρόσφατα αγόρασε και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [02] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑ- ΕΓΝΑΤΙΑΣ

    Στην προσπάθεια υιοθέτησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης της κατασκευής οδικού άξονα σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Κεντρική Ευρώπη, μέσω της Γιουγκοσλαβίας, επικεντρώνεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη απόρριψη της κατασκευής της παρα- Εγνατίας οδού από αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χάρης Καστανίδης.

    "Μετά την ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια απόφαση, αυτό που απομένει είναι να αποφασιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο, στη σύνοδο των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών στο Ελσίνκι, η συμπλήρωση των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, με την προσθήκη του 10ου άξονα", τόνισε ο υπουργός που επιπλέον εξήρε τη σημασία των κάθετων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων της Εγνατίας: " Οι συνδέσεις με τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία καθιστούν ένα ενιαίο σύνολο, όχι μόνο για τις υποδομές, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Βαλκανικής".

    Παράλληλα χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις δικαίωση των ελληνικών θέσεων για τη σημασία της κάθετης σύνδεσης της Εγνατίας με τις χώρες της Βαλκανικής, προς όφελος των λαών της περιοχής, και υπογράμμισε ότι με την οριστική απόρριψη της λύσης της παρα- Εγνατίας, που επρόκειτο να συνδέσει το Δυρράχιο με τον Εύξεινο Πόντο, η Ελλάδα αναλαμβάνει ιδιαίτερο ρόλο στα Βαλκάνια.

    [03] ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Μ. EBEQT

    Ha διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ. Την απόφαση αυτή κοινοποίησε ο ίδιος με γραπτή δήλωση στην οποία επισημαίνει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο που θα γίνει το Μάρτιο.

    "Το συνέδριο θα αντιμετωπίσει ξεκάθαρα και το θέμα της ηγεσίας ώστε να τελειώσουν οι αμφισβητήσεις και οι μεμψιμοιρίες", επισημαίνει ο κ. Εβερτ και συνεχίζει:"Δεν έλλειψα ποτέ από κανένα αγώνα της παράταξης και είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους αγωνιστές της παράταξης, και πάλι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα που έρχεται και θα τον κερδίσουμε. Στο συνέδριο θα μου δοθεί η ευκαιρία μέσα σε ένα ενωτικό, δημιουργικό διάλογο, με υπευθυνότητα να αναπτύξω τις θέσεις μου"

    Στη γραπτή δήλωση σημειώνει έξι λόγους που τον οδήγησαν να θέσει υποψηφιότητα και εξηγεί ότι επέλεξε να ανακοινώσει γραπτώς την υποψηφιότητα του, διότι ως πρόεδρος του κόμματος δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται στις τηλεοράσεις ή να κάνει περιοδείες.

    Σχετικά με την ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα της Ν.Δ αναφέρει ότι το κόμμα πρέπει να κινείται στο χώρο της λαικής κεντροδεξιάς και τονίζει πως χρειάζονται ρήξεις με το "παλιό", το "ξεπερασμένο" και το "μίζερο". Η Ν.Δ είναι ένα κόμμα "ανοιχτών θυρών" που στέκεται δίπλα στο δοκιμαζόμενο, υπογραμμίζει και προσθέτει:"Μετά το συνέδριο θα μπει τέλος στην εσωστρέφεια που υπάρχει στο κόμμα. Αυτή την απαίτηση της βάσης μας θα υλοποιήσω αταλάντευτα, χωρίς συμβιβασμούς και ισορροπίες. Οι ατομικές στρατηγικές θα μπουν στο περιθώριο".

    [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται το ενδιαφέρον των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας καθώς στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας θα πραγματοποιηθούν οι δύο μοναδικές σε πανελλαδική κλίμακα προσυνεδριακές διαδικασίες.

    Περίπου 2.000 στελέχη της Ν.Δ, που μετέχουν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος, καλούνται να συζητήσουν το Σάββατο για το καταστατικό και την Κυριακή για τα οργανωτικά ζητήματα, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες του προέδρου, Μιλτιάδη Εβερτ, των διεκδικητών της ηγεσίας και άλλων κορυφαίων στελεχών. Κι αυτό γιατί θα γίνουν μία μόλις ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας (3 Μαρτίου) υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του κόμματος. Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη στα μέσα της εβδομάδας για να ασχοληθούν με την προετοιμασία του προσυνεδρίου.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται η ρευστότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο βουλευτής, Κώστας Καραμανλής, δεν ξεκαθάρισε ακόμη αν θα είναι ή όχι υποψήφιος και ο πρόεδρος της Ν.Δ, Μιλτιάδης Εβερτ δέχεται πιέσεις να μη διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία. Δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Εξουσία" εμφανίζει το βουλευτή, Γιώργο Σουφλιά, να προηγείται του Μιλτιάδη Εβερτ. Η δημοσκόπηση έγινε πριν ανακοινωθεί η πρόταση για υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή.

    [05] ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥΣ-ΓΙΑ 6 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Απέρριψαν οι καθηγητές και τις νέες προτάσεις του Γεράσιμου Αρσένη για τα μισθολογκά του κλάδου και από σήμερα μπήκαν στην 6η εβδομάδα της απεργίας τους.

    Οι καθηγητές πραγματοποιούν σήμερα συλλαλητήρια στα Γιάννενα καi στο Ηράκλειο.

    Ο υπουργός παιδείας σε χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου παρόντος και του υφυπουργού οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη ανακοίνωσε ότι το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης διαμορφώνεται από 1ης Μαρτίου στις 50.000 δραχμές και κάλεσε τους καθηγητές να λύσουν την απεργία τους.

    Ο κ. Χριστοδουλάκηςανακοίνωσε ότι ο καθαρός μισθός του νεοδιοριζόμενου καθηγητή θα ανέρχεται στις 260.000 δραχμές , ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές θα είναι 30.000 δραχμές και άνω.

    Ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Αντώνης Αντωνάκος σχολιάζοντας τις υπουργικές δηλώσεις υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραπληροφορεί τον κόσμο.

    [06] ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΑΔΕΔΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

    Δημόσιοι υπάλληλοι από τη Θεσσαλονίκη θα μεταβούν αύριο στην Αθήνα, με τρία λεωφορεία, για να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΑΔΕΔΥ και την πορεία μέχρι τη Βουλή.

    Ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Θεσσαλονίκης της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κίτσιος, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αιφνιδιαστικά φέρνει σήμερα για συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο-ενώ επρόκειτο να συζητηθεί αύριο-και τόνισε σε συνέντευξη τύπου:"Πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα έκανε κάποια βήματα προς τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ, αλλά ο διάλογος δεν απέδωσε. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τις αντοχές του προυπολογισμού σε σχέση με τις δαπάνες, αρκεί να υπάρξει η βούληση να μπει τέλος στην επιδοματική πολιτική. Η κυβέρνηση θα έχει ακέραια την ευθύνη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το νόμο που η ίδια εισηγείται στη Βουλή".

    Με την αυριανή 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και την εφαρμογή συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο.

    [07] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Σ. ΜΠΕΡΙΣΑ

    Μήνυμα της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας μετέφερε στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης και στις ηγεσίες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητάει να ασκηθούν πιέσεις στην Αλβανία, ώστε να απελευθερωθεί ο φυλακισμένος ηγέτης του, Φάτος Νάνο, όπως και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, να παραιτηθεί η σημερινή κυβέρνηση και να οργανωθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές l]sa στο 1997. Εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκεια του για την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Αλβανό πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα, να επισκεφθεί τη χώρα μας.

    [08] ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ

    Την Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Αλζίρντας Μπραζάουσκας.

    Ο κ.Μπραζάουσκας θα μεταβεί από το αεροδρόμιο Μακεδονία στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το μεσημέρι θα επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμήν του στο Κυβερνείο.

    Τον κ.Μπραζάουσκας θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Μεταφορών-Πληροφοριών της χώρας του, βουλευτές, ο Πρέσβης της Λιθουανίας στην Αθήνα και η κόρη του.

    Το απόγευμα της Τετάρτης θα αναχωρήσει για τη χώρα του από το αεροδρόμιο Μακεδονία.

    [09] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΣΠ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη και τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη θα συναντηθεί στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού.

    Αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ. Η αντιπροσωπεία, αποτελείται από τον κ.Κυπριανού, το Γ.Γ. του ΔΗΚΟ Στάθη Κιττή, το γενικό οργανωτικό Νέστωρα Κυριακίδη και τον αναπληρωτή κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μάρκο Κυπριανού.

    [10] ΣΕ ΝΕΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΛΕΙ Η ΟΛΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης, ενώ εκπαιδευτικά συλλαλητήρια έγιναν στα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και σημείωσε πως οι καθηγητές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και να σταματήσουν την απεργία χωρίς να μεσολαβήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, που ρωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, απάντησε: Οταν αναφερόμαστε σε παιδαγωγούς καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι η λύση πρέπει να είναι προιόν ωριμότητας όλων των πλευρών αλλά και κοινής συνεννόησης. Εκείνο που εγώ, τούτη την ώρα, θέλω να πω είναι ότι εκτός από την κυβέρνηση και τους καθηγητές υπάρχουν και οι μαθητές και οι γονείς. Κι ελπίζω ότι αυτή η σκέψη των τρίτων, που δεν οφείλουν τίποτα, θα πρυτανεύσει σε όλους.

    [11] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ Χ.ΤΡΙΚΟΥΠΗ, ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ Κ.ΠΑΛΑΜΑ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΤΕΣ ΘΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Eπιστολές και σπάνια χειρόγραφα, φωτογραφίες, χάρτες και παλιές εφημερίδες που αφορούν τον Χαρίλαο Τρικούπη, συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα 518 αντικείμενα της συλλογής του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), που θα εκτίθενται από αύριο μέχρι και τις 30 Μαρτίου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τον θάνατο του αείμνηστου πολιτικού και καλύπτει χρονικά ολόκληρο σχεδόν τον 19ο αιώνα και ιδίως την περίοδο από το 1882 έως το 1896, οπότε ο Χαρίλαος Τρικούπης έφτασε στο απόγειο της δράσης του.

    Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να δει το έγγραφο του 1832 με το οποίο ο Καποδίστριας διορίζει τον Τρικούπη ως γραμματέα Επικρατείας ή να διαβάσει τις επιστολές που ο βασιλιάς Γεώργιος αντάλλαξε κατά καιρούς με τον μεγάλο Ελληνα πολιτικό.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ελληνικές εφημερίδες και οι εκδόσεις της Διασποράς που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και δύο φύλλα από τις εφημερίδες "ΦΩΣ" και "Φάρος της Θεσσαλονίκης", που κυκλοφορούσαν τότε στην πόλη μας. Στα άρθρα, τις γελοιογραφίες και τις φωτογραφίες των εφημερίδων αποτυπώνεται με τον πιο "εύγλωττο" τρόπο μια ολόκληρη εποχή, η οποία επηρέασε καθοριστικά τη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

    Ανάμεσα στα 518 εκθέματα της διοργάνωσης δεν περιλαμβάνονται μόνο αντικείμενα που σχετίζονται αποκλειστικά με την πολιτική, αφού γίνεται μια προσπάθεια να προβληθεί και ο πολιτιστικός περίγυρος. Προς αυτήν την κατεύθυνση στην έκθεση φιλοξενούνται χειρόγραφα του μεγάλου ποιητή Κωστή Παλαμά.

    Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, όπου έγινε πόλος έλξης για έναν μεγάλο αριθμό ατόμων, αλλά και για πλήθος σχολείων, που την επισκέφτηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

    [12] Κ.ΛΟΪΖΟΣ: ΑΝΑΛΗΘΗ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΠΠΕΘ ΄97-ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Αναληθή χαρακτηρίζει τα χτεσινά δημοσιεύεματα του τύπου για σκάνδαλα και ατασθαλίες στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ΄97 ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Λοϊζος επισημαίνοντας ότι αυτοί που κάνουν αυτές τις καταγγελίες έχουν στόχους ξένους προς τα συμφέροντα της πόλης και του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο κ Λοϊζος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "καταγράφεται μία μεθοδευμένη σκανδαλολογία που είναι εις βάρος της πόλης" και συνεχίζει λέγοντας ότι κάθε έλεγχος από την πολιτεία και τη δικαιοσύνη είναι επιθυμητός, ενώ ο Οργανισμός είναι στη διάθεση οποιασδήποτε δικαστικής αρχής για οποιονδήποτε έλεγχο.

    Στην ανακοίνωση του ο κ Λοϊζος, επισημαίνοντας ότι τα χτεσινά δημοσιεύματα αναφέρονται σε γεγονότα προγενέστερα της ανάληψης των καθηκόντων του ως διευθύνοντος συμβούλου, τονίζει σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού ότι η αγορά των δύο αιθουσών του κινηματογράφου "Ολύμπιον" Ι και ΙΙ έγινε προκειμένου να enasvakiste_ μόνιμη στέγη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και με την προοπτική η έδρα του Οργανισμού του Φεστιβάλ να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.

    "Η αγορά έγινε αφού προηγουμένως ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ζήτησε να οριστούν ειδικοί εκτιμητές για την τρέχουσα αξία του ακινήτου. α) Ορίστηκε η εταιρεία Lambert Smith Hamrton η οποία εκτίμησε την αξία του ακινήτου στα 3.420.000.000 δρχ. β) Ορίστηκαν επίσης ειδικοί εκτιμητές από το Τεχνικό Επιμελητήριο , οι οποίοι εκτίμησαν την αξία του ακινήτου στα 1.876.000.000" επισημαίνει ο Λοϊζος υπογραμμίζοντας ότι η αγορά έγινε με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού έναντι 1.475.000.000 συμπεριλαμβανομένου και του φόρου.

    Οσον αφορά το θέμα των τεχνικών που έχουν αναλάβει την ευθύνη της διαχείρησης του τεχνικού προγράμματος ο κ Λοϊζος αναφέρει ότι αυτοί αναδείχτηκαν ύστερα από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος. "Κατατέθηκαν 18 προσφορές και επελέγησαν με βάση τα κριτήρια της διακήρυξης 3 όμιλοι. Η αμοιβή τους ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα τις διατάξεις περί ελαχίστων ορίων αμοιβών μηχανικών, οι οποίες είμαι υποχρεωτικές και για τα δημόσια και για τα ιδιωτικά έργα. Η αμοιβή δε αυτή εξαρτάται από τον όγκο των προσφερομένων υπηρεσιών, το χαρακτήρα και τους προϋπολογισμούς των έργων" καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΠΕΘ ΄97.

    [13] ΚΟΜΒΟ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Κόμβο στο διεθνές ηλεκτρονικό δίκτυο Ιντερνετ θα αποκτήσουν σύντομα οι Εταιρείες Νεοελληνικών Σπουδών της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη σημερινή τελευταία ημέρα της συνάντησης των νεοελληνιστών από τις τρεις ηπείρους στη Θεσσαλονίκη. Με την ηλεκτρονική αυτή σελίδα ανοίγουν νέοι δρόμοι για την επικοινωνία μεταξύ των νεοελληνιστών, αλλά και για την προβολή του πολιτισμού της χώρας μας στο εξωτερικό.

    "Με τον κόμβο αυτό του Ιντερνετ διευκολύνεται σε πρώτη φάση η ενημέρωση και η επικοινωνία των νεοελληνιστών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα τμήματα νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. Σε δεύτερη φάση και με δική τους πρωτοβουλία, το Ιντερνετ μπορεί να λειτουργήσει και για τη διακίνηση επιστημονικών πληροφοριών μεταξύ των καθηγητών", δήλωσε στο ΜΠΕ η πρόεδρος της συνάντησης, Ουρανία Λαμψίδου.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλλαγή στρατηγικής του Υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά τις επιχορηγήσεις των τμημάτων νεοελληνικών σπουδών. Σύμφωνα με την κ.Λαμψίδου, τα κονδύλια που θα διατίθενται για τη χρηματοδότηση των τμημάτων, δεν θα δίνονται στην κάθε έδρα αυθαίρετα, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά μόνο αφού αυτή έχει υποβάλλει στο υπουργείο πρόγραμμα για τις ακριβείς δραστηριότητές της.

    Ο έντονος προβληματισμός σχετικά με τις προοπτικές "επιβίωσης" των τμημάτων νεοελληνικών σπουδών και η αναζήτηση λύσεων, ειδικά ενόψει των δραστικών περικοπών που προγραμματίζουν τα περισσότερα πανεπιστήμια, κυριάρχησαν και στη σημερινή τρίτη ημέρα της συνάντησης των νεοελληνιστών στη Θεσσαλονίκη. Οι olikgt]r επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, να ζητήσει απο τους ομόλογούς του των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση και υποστήριξη των λιγότερο ομιλουμένων κοινοτικών γλωσσών.

    Κάνοντας τον απολογισμό των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών, Αστέριος Αργυρίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του, που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε συνάντηση νεοελληνιστών, επίσημοι φορείς της ελληνικής πολιτείας, όπως τα Υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Εξωτερικών. "Πάντως, περίμενα θέσεις και προτάσεις πολύ πιο συγκεκριμένες από τους ελληνικούς κρατικούς φορείς. Επιπλέον, θα ήθελα να υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια στη στάση του Υπουργείου Παιδείας", κατέληξε ο κ.Αργυρίου.

    [14] "ΚΑΛΑΣ -ΠΑΤΑΝΣ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Οι Ελληνες των Ιμαλαϊων, Καλάς και Πατάνς , θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα στο σχολικό συγκρότημα των Αγίων Αναργύρων Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει και έκθεση φωτογραφίας για τους Καλάς, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Βασίλης Δήμου ενώ παράλληλα θα γίνει και η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Αλεξάνδρου "Καλάς οι Ελληνες των Ιμαλαϊων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Καλάς αναγνωρίζονται από το Πακιστάν ώς Ελληνες καθώς στα έντυπα του Πακιστανικού Οργανισμού Τουρισμού αναφέρονται ως απόγονοι στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οσο για τους Πατάνς γράφουν: "...οι Ελληνες άφησαν τα ίχνη τους εδώ... τα χωριά τους έχουν ακόμα ελληνικά ονόματα και τα πρόσωπά τους θυμίζουν τα κλασικά ελληνικά χαρακτηριστικά..."

    Τα ήθη και τα έθιμα τους κουβαλούν μέσα τους αρχαία Ελλάδα αλλά το πιό σημαντικό ίσως είναι η ελληνική συνείδηση και η δίψα να μάθουν για τη μακρινή χώρα από όπου ήρθαν οι Ελληνες πρόγονοί τους. "Με λένε Σέφ...Είμαι Ελληνας! Πατάν! " με αυτά τα λόγια είχε συστηθεί στο Δημήτρη Αλεξάνδρου ένας μουτζαχεντίν στο Πεσαβάρ. "Εμεινα άφωνος! ... Εγώ είχα ξεκινήσει να βρω τους Καλάς τους Ελληνες των Ιμαλαΐων και ανακάλυπτα εντελώς απροσδόκητα μια ακόμη φυλή που δήλωνε με περηφάνια ελληνική....Εμαθα λοιπόν ότι οι Πατάνς ή Παχτούν είναι οι αρχαίοι Σάκες ή Παχτίες ή Σκύθοι και ήταν νομάδες και βοσκοί. Οταν ο Μέγας Αλέξανδρος κυρίευσε την Βακτριανή, παντρεύτηκε την πριγκίπισσά τους την "Καλλιπάρειο" Ρωξάνη (άστρο) , όπως έκαναν και πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες του με ντόπιες. Ετσι "μπερδεύτηκαν" Μακεδόνες και ντόπιοι με τέτοιο βαθμό που οι τελευταίοι θεωρούν του εαυτούς τους Γιουνάν "Ελληνες" μέχρι τώρα" γράφει στο βιβλίο του ο κ. Αλεξάνδρου.

    Ο συγγραφέας αναφέρει πως οι Πατάνς υπολογίζονται σε δώδεκα εκατομμύρια και θεωρούνται οι πιο πολεμοχαρείς πολεμιστές της Ασίας. Ο πρίγκιπας Αρίφ ένας Αφρίντι Πατάνς, (παρακλάδι της φυλής από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα) του είχε πει: "Αγαπητέ κ. Αλεξάνδρου , πρέπει να ξέρεις πως εμείς οι Αφρίντ είμαστε οι γνησιότεροι απόγονοι των Ελλήνων σε ολόκληρη την Ασία!"

    Με συγκίνηση περιγράφει ο Δημήτρης Αλεξάνδρου τον τρόπο που τον αποχαιρέτησε ο Σέφ. "Τελευταίος με αποχαιρέτησε ο Σεφ, το Spah_ του Θεού: "Το ότι είσαι Γιουνάν είναι το καλύτερο διαβατήριο στην περιοχή μας και ο Σικαντέρ η λέξη "κλειδί.. Κατόρθωσα πάνω από το καμιόνι που μ΄έπαιρνε να τον δω για τελευταία φορά και να τον ακούσω να φωνάζει "Μη μας ξεχνάτε... Είμαστε Ελληνες! Μη μας ξεχνάτε... Είμαστε κι εμείς αδέλφια σας"!...

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο του κ Αλεξάνδρου επανεκδόθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών και έχει ιδιαίτερη ζήτηση μεταξύ των ομογενών σε Ευρώπη και Αμερική.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Το Συμβούλιο Σύνδεσης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεδριάσει αύριο για να προωθήσει τις εργασίες για την ένταξη της Κύπρου.Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, όπως είχε άλλωστε συμφωνηθεί.Τις εργασίες του συμβουλίου σύνδεσης πάντως δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ξαφνικά, απο την επιμονή ορισμένων χωρών -μελών,και ιδιαίτερα της Γερμανίας, να συμπεριληφθεί στο κείμενο των κοινών θέσεων των '15" και η φράση ότι στις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου θα πρέπει να μετέχει και η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Η Ελλάδα απέρριψε τελικά τη συμβιβαστική λύση που είχε προτείνει η ολλανδική προεδρία,σύμφωνα με την οποία " η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να διασφαλίσει το συντομότερο δυνατόν την εμπλοκή όλων των Κυπρίων,συμπεραλαμβανομένης και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στην ενταξιακή διαδικασία."

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται σήμερα, στη διάρκεια του συμβουλίου γενικών υποθέσεων, να ζητήσει περισσότερες διευκρινίσεις απο τους εταίρους.Το νέο αυτό στοιχείο της ανάμειξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις ενταξιακές διεργασίες, ερμηνεύεται στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το BBC ώς νέο μέσο πίεσης στην κυπριακή κυβέρνηση, ενόψη της εντατικοποίησης των διεργασιών για την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    [16] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

    Ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" στα κατεχόμενα Μεχμέτ Ασλάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να εισέλθουν στην άδεια πόλη της Αμμοχώστου και να διεκδικήσουν τα σπίτια των ελληνοκυπρίων,

    Ο Ασλάν υποστήριξε ότι η πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου θα καταλήξει στην είσοδο της Αμμοχώστου και προκλητικά τόνισε πως "σε οποιοδήποτε αρέσει κάποιο από τα σπίτια θα γράψει πάνω το όνομα του και αυτό θα του ανήκει".

    Ο δολοφόνος του ελληνοκύπριου Σολωμού Σολωμού, ψευδουπουργός Γεωργίας του κατοχικού κράτους Κενάν Ατκίν, εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς τις ενέργειες της φανατικής οργάνωσης δηλώνοντας ότι "υποστηρίζω ολόψυχα αυτή την πορεία".

    [17] TO ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ OGE, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΕΡ ΝΤ.ΧΑΝΕΪ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι κατα την άφιξή του στην τουρκική πρωτεύουσα δήλωσε πώς το κυπριακό θα λυθεί ,αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.Ο Βρετανός διπλωμάτης θα έχει ,κατα την παραμονή του στην Τουρκία ,επαφές με στελέχη της κυβέρνησης Ερμπακάν.

    Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο, μετέδωσαν ότι ο σερ Ντέιβιντ δήλωσε πώς το κυπριακό θα λυθεί μόνο μέσα απο διαπραγματεύσεις,χωρίς να διευκρινίσουν ανάμεσα σε ποιούς θα πρέπει να γίνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις. "Mια λύση στο κυπριακό, είπε, θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία."

    Τόνισε ακόμη ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί, αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς απο την κυπριακή κυβέρνηση του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.Και πρόσθεσε ότι μόνον έτσι η Τουρκία δε θα θεωρεί τον εαυτό της απειλούμενο.Διευκρίνισε όμως ότι δεν θεωρεί πώς με την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου θα λυθεί και το πρόβλημα. Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών στο νησί είναι πολύ δυσάρεστη εξέλιξη.

    Εξάλλου σήμερα στην Αγκυρα αναμένεται και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    [18] ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Δύο τουρκικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα, ειδικά για φωτογραφήσεις, παραβίασαν την περασμένη Πέμπτη την περιοχή ελέγχου της Λευκωσίας και πέταξαν πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές Ρόδου - Κύπρου και Πάφου-Λεμεσού, σύμφωνα με το Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου.

    Τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς εντόπισαν τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα που πρωτοεμφανίστηκαν 80 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου και στη συνέχεια πέταξαν νοτίως της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, τα τουρκικά αεροσκάφη αναζητούσαν να φωτογραφήσουν στόχους που σχετίζονται με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον ΟΗΕ για τη νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων.

    [19] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η Ευρωπαική Ενωση -τόσο στο σύνολο της, όσο και με μεμονωμένες ενέργειες ορισμένων κρατών, όπως η Γερμανία- δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να παίξει στο εγγύς μέλλον ενεργότερο ρόλο στα Βαλκάνια, σε χώρες γειτονικές προς την Ελλάδα, για να κατορθώσουν να βγούν από το πολιτικό τέλμα και να ανορθώσουν τις καταρρέουσες οικονομίες τους, όπως στην περίπτωση της Βουλγαρίας, της Νέας Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.

    Αμεσος στόχος της Ε.Ε. είναι η έξοδος των χωρών αυτών από την πολύπλευρη κρίση, που μπορεί να αποτελέσει και αιτία της ανάφλεξης stg συγκεκριμένη ευαίσθητη- γεωγραφικά, αλλά και εθνολογικά περιοχή της νότιας Ευρώπης.

    Παρασκηνιακά, όμως, ορισμένες χώρες -μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης επιδιώκουν να προσεγγίσουν τα προαναφερόμενα κράτη στη δύσκολη αυτή καμπή της σύγχρονης ιστορίας τους, προσδοκώντας σε πολιτικά και άλλα ωφέλη.

    Ετσι ερμηνεύεται, για παράδειγμα, η προθυμία της Γερμανίας, χώρας κλειδί στην Ε.Ε, να αναλάβει αυτόκλητα πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο για την είσοδο της Βουλγαρίας σε διεθνείς οργανισμούς και τη σταδιακή ανόρθωση της οικονομίας της, που βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού.

    Υποσχέσεις αυτού του είδους έδωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, εκμεταλλευόμενος την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε προχθές το Σάββατο, με το νέο υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Στόγιαν Στάλεφ, επί την αναλήψει των καθηκόντων του.

    Στη Βόννη, έγινε γνωστό ότι ο κ.Κίνκελ διαβεβαίωσε το συνομιλητή του ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ενωση και ακόμα ότι θα επιδιώξει να βρεθούν οι αναγκαίες λύσεις για την κακή οικονομική και νομισματική κατάσταση της χώρας.

    Ο κ.Κίνκελ είπε επίσης, ότι θα φέρει ο ίδιος προσωπικά το θέμα προς συζήτηση κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης, που θα ασχοληθεί, μεταξύ των άλλων, και με την κατάσταση στη Νέα Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία.

    [20] ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    "Ο νόμος για τη χρήση της Αλβανικής γλώσσας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου των Σκοπίων δεν απειλεί την επίσημη γλώσσα του κράτους και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα" επισήμανε ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσρβενκόφσκι.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ, μετά τη ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, το μοναδικό θέμα της οποίας ήταν οι κινητοποιήσεις των Σλάβων φοιτητών, ο σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η ψήφιση του νόμου για τη χρήση της Αλβανικής γλώσσας αποτελεί εφαρμογή του δικαιώματος των εθνοτήτων της χώρας να εκπαιδεύονται στην μητρική τους γλώσσα.

    "Το αίτημα των φοιτητών για κατάργηση του νόμου, υποστήριξε ο κ.Τσρβενκόφσκι, θα προκαλέσει αποσύνθεση του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο προβλέπει ίσα δικαιώματα για όλες τις εθνικότητες της χώρας". Τόνισε, επίσης, ότι η νεολαία είναι παραπληροφορημένη και επομένως δεν φέρει την ευθύνη για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι που υποκίνησαν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό "είναι αυτοί που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την παιδεία ως πρώτη φάση για την πρόκληση πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης, η οποία έχει ως στόχο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών".

    Τέλος, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική που χάραξε στο θέμα των ehmij~m μειονοτήτων και δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν διεθνικές εντάσεις.

    [21] ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ

    Βραβείο ειρήνης καθιερώνει από φέτος ο Ελληνοτουρκικός Σύνδεσμος Φιλίας, που συστάθηκε τον 1996 στην Κωνσταντινούπολη από τον συγγραφέα Αζίζ Νεσίν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" το βραβείο αυτό θα δοθεί για πρώτη φορά φέτος το Δεκέμβριο σε άτομα που συνέβαλαν θετικά στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας.

    Ηδη το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου, που συνέρχεται κάθε μήνα, αξιολογεί προφορικές δηλώσεις και τη στάση που τηρούν διάφορα άτομα στο γραπτό και τον προφορικό λόγο όσον αφορά τη θετική συμβολή στην ελληνοτουρκική φιλία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος έχει 43 ιδρυτικά μέλη μεταξύ των οποίων ο Γιασάρ Κεμάλ, ο Μελίχ Τζεβντέτ Αντάι και ο Τζενγκίζ Μπεκτάς ο οποίος μάλιστα αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών δηλώνει ότι θα πρέπει "να σταματήσουμε να δηλητηριάζουμε τα παιδιά μας".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [22] Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ -ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΙΡΑΝ, ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ

    Μετά την πρόσφατη “κρίση των πυραύλων” στην Κύπρο, αλλά και τη διαρκώς αυξανόμενη σεναριολογία αναφορικά με το πετρελαϊκό πάζλ συμφερόντων στην ευρύτερη -της Μεγαλονήσου- περιοχή, όλο και πληθαίνουν οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι η όλη κατάσταση προσφέρεται για μια διαφορετική όψη διεθνοποίησης του Κυπριακού Προβλήματος. Με απλά λόγια, λήψη πρωτοβουλιών ώστε, οι προσπάθειες επίλυσης να εξυπηρετήσουν δεδομένα ενεργειακά συμφέροντα.

    Στο πλαίσιο αυτό διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι κατά μια διάσταση η Ρωσία “ευνοείται” από ενδεχόμενες καταστάσεις έντασης στη Κύπρο, καθώς αυτές λειτουργούν αρνητικά ως προς την υλοποίηση των τουρκικών σχεδίων που θέλουν τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας να έχει έξοδο στον πετρελαϊκό κόμβο του Τσεϊχάν ακριβώς απέναντι από την Κύπρο. Στην εξέλιξη της κατάστασης γίνεται σαφές, ότι εκτός από τη διπλωματική αξιοποίηση των προμηθειών της εθνικής φρουράς, η Λευκωσία μπορεί άνετα να αξιοποιήσει την εμπλοκή της στο πετρελαϊκό γίγνεσθαι της περιοχής, καθώς στο σημείο αυτό παρατηρείται σύμπλευση με τις τουρκικές επιδιώξεις -που βλάπτονται αν επικρατήσουν σενάρια έντασης στην περιοχή απέναντι και γύρω από το Τσεϊχάν.

    Ουσιαστικός αντίπαλος των ενεργειακών επιδιώξεων της Άγκυρας, η Μόσχα, που επιδιώκει με κάθε τρόπο να διατηρήσει το στρατηγικό- ενεργειακό της ρόλο στο σταυροδρόμι της Ευρασίας. Η ανησυχία της, κατά γενικό κανόνα κρίνεται ως διακαιολογημένη, καθώς μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το Κρεμλίνο τείνει να χάσει την παραδοσιακή επιρροή του στην περιοχή της Κασπίας και όχι μόνο. Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι βασικές ρωσικές επιδιώξεις εστιάζονται στον αποκλειστικό έλεγχο των διαδρόμων μεταφοράς του μαύρου χρυσού (που προέρχεται κυρίως από το Αζερμπαϊζάν και το Καζακστάν) με έξοδο προς τις αγορές της Δύσης. Έτσι, θεωρείται απόλυτα λογική, η “επιθετική” κίνηση της Μόσχας κατά των σχεδίων της Άγκυρας (που διέρχονται μέσω Γεωργίας) τη στιγμή που οι Ρώσοι προτείνουν τη μεταφορά του πετρελαίου στο Νοβοροσίσκ και από εκεί με τάνκερς στο Μπουργκάζ (Βουλγαρία) και στη συνέχεια μέσω αγωγού την κατάληξη του στην Αλεξανδρούπολη, με έξοδο στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά, θεωρείται δεδομένη η “ανακούφιση” της Δύσης, εάν η Ρωσία -τελικώς- απομονωθεί ενεργειακά από την περιοχή της Κασπίας, ενώ αναμένεται στο θέμα αυτό έντονο διαπραγματευτικό παρασκήνιο (με τάσεις αντιστάθμισης παραχωρήσεων) στο φλέγον ζήτημα της νατοϊκής διεύρυνσης προς ανατολάς.

    Πρόσφατο παράδειγμα των προσπαθειών παράκαμψης της Μόσχας από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κασπία, η σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Καζακστάν και του Ιράν (Μάιος ’96) και η επιβεβαίωση της τον περασμένο Νοέμβριο, που προκάλεσε την -προ διμήνου- πρόταση του προέδρου Κλίντον προς το Κονγκρέσο, ώστε να διευκολυνθούν οι αμερικανικές εταιρίες -που μέσω Ιράν- εμπλέκονται στις γεωτρήσεις, αλλά και στη μεταφορά του μαύρου χρυσού. Οι ρωσικές ανησυχίες εντάθηκαν ακόμη περισσότερο στις αρχές του χρόνου, όταν η Tsetsem_a γνωστοποίησε τις διεκδικήσεις της, αναφορικά με τους δασμούς μεταφοράς του πετρελαίου που ζητάει, ώστε ο μαύρος χρυσός να διέρχεται με ασφάλεια από το έδαφος της. Παράλληλα, οι Τσετσένοι “έπαιξαν” και το χαρτί σύνδεσης των αγωγών τους με το προτεινόμενο σχέδιο κατασκευής αγωγού στη Γεωργία, που ευνοεί ξεκάθαρα την τουρκική πρόταση.

    Υπό το σκεπτικό αυτό, η Μόσχα έχει κάθε λόγο να καθυστερήσει την υλοποίηση των σχεδίων μεταφοράς του πετρελαίου που οδηγούν στο λιμάνι του Τσεϊχάν, εκμεταλλεύομενη -για τους παραπάνω λόγους- κρίσεις τύπου S-300, που της εξασφαλίζουν από τη μια μεριά την είσοδο της στα δρώμενα της ανατ. Μεσογείου και από την άλλη, τη συντήρηση κλίματος αστάθειας στη περιοχή που θέτει “υπό σκέψη” την τελική υλοποίηση των σχεδίων εμπλοκής της Τουρκίας (στη μεταφορά του μαύρου χρυσού) και κατά μία διάσταση -στη παρούσα φάση- εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

    Από την άλλη μεριά -όταν η κατάσταση το επιτρέψει- τα δυτικά σενάρια σταδιακής σταθεροποίησης στην Κύπρο πιθανολογούν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικής δύναμης “βοσνιακού τύπου” υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή μάλιστα και Ρώσων στρατιωτών. Η ανάπτυξη της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης θεωρείται σίγουρο ότι θα συνοδεύεται από αποστρατικοποίηση του νησιού, “ενδεχόμενο” που δύσκολα θα δεχτεί η τουρκική πλευρά και -που σύμφωνα με εκτιμήσεις- αυξάνει το γενικό πλαίσιο διπλωματικών ελιγμών της ελληνικής πλευράς -ως προς τη διαμόρφωση του τελικού επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Πέρα όμως από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, νέα πρόταση Αμερικάνων επιχειρηματιών δημιούργησε νέα δεδομένα στο ενεργειακό παζλ της Κασπίας.

    Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Την περασμένη Τρίτη, αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου με συμφέροντα στην Κασπία παρουσίασαν χάρτη που περιελάμβανε ως ενδεχόμενη επιλογή κατασκευή αγωγού αξίας 2 δισ. δολαρίων από την Κασπία μέχρι τον Περσικό Κόλπο -δια μέσου Ιράν. Όπως προαναφέρθηκε, της κίνησης αυτής προηγήθηκε (Δεκέμβριος ’96) πρόταση του προέδρου Κλίντον προς το Κονγκρέσο για άρση των “εμποδίων” συμμετοχής των αμερικανικών εταιριών στα πετρελαϊκά δρώμενα της περιοχής. Οι ενέργειες αυτές φαίνεται να προετοιμάζουν το έδαφος για συνολική αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ για το Ιράν, που παλαιότερες δηλώσεις Αμερικανών διπλωματών το χαρακτήριζαν ως κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών. Σημειώνεται ότι αναλυτές όπως ο πρώην σύμβουλος ασφάλειας του προέδρου Κάρτερ Ζ. Μπζρεζίνσκι, έχουν από καιρό εκφράσει αντιρρήσεις για την αμερικανική στάση έναντι του Ιράν, διατυπώνοντας μάλιστα, επιχειρήματα στρατηγικού χαρακτήρα.

    Το θέμα τέθηκε (από την πετρελαϊκή κοινοπραξία Azerbaijan International Operating Co. και το σημαντικότερο μέτοχο της στις ΗΠΑ, την εταιρία Amoco Corp.) ως “υποχρέωση” των ΗΠΑ να παρουσιάσουν στη κυβέρνηση του Αζερμπαϊζάν εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς πετρελαίου αξίας 99 δισ. δολαρίων από παράκτια έργα εξόρυξης (Κασπία) αξίας 7,4 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκαν δηλώσεις στελεχών της θυγατρικής εταιρίας της Amoco (Amoco Eurasia Petroleum Co.) που τόνισαν ότι δεν “επιθυμούν” πολιτική λύση στο πρόβλημα των αγωγών πετρελαίου.

    Το κύριο ερώτημα που απασχολεί τις αμερικανικές εταιρίες εστιάζεται στην κατασκευή του κύριου εξαγωγικού πετρελαιοαγωγού, καθώς η υλοποίηση της τουρκικής πρότασης κοστίζει 3 δισ. δολάρια, ενώ όπως προαναφέρθηκε το κόστος του αγωγού με κατάληξη στην ιρανική νήσο Κharg, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. δολάρια -με μεταφορική ικανότητα 2 εώς 3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως. Οι αμερικανικές εταιρίες πιέζουν ώστε να παραμείνει “ανοιχτή” η επιλογή του Ιράν, παρά τις εκτιμήσεις που θεωρούν τα διυλυστήρια της Μεσογείου ως καλύτερη αγορά για το πετρέλαιο της Κασπίας, έναντι της εξόδου στον Περσικό που θα “σπρώξει” τον μαύρο χρυσό προς την ενεργειακά διψασμένη νοτιοανατολική Ασία.

    Ωστόσο, η τουρκική πρόταση εμφανίζεται ακριβότερη και από την πρόταση της Μόσχας, καθώς φορτώνει κάθε βαρέλι πετρέλαιο με επιπλέον κόστος (20 σεντς). Από πλευράς ασφάλειας, η λύση του Ιράν εμφανίζεται επικρατέστερη καθώς παρακάμπτονται οι επικίνδυνες περιοχές των συγκρούσεων στο Καύκασο.

    Ενδεικτική των πιέσεων που ασκούνται είναι πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντικ Τσένι (σήμερα είναι επικεφαλής της εταιρίας Halliburton Co.) σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ “αυτο-περιθωριοποιούνται” ακολουθώντας μια “κοντόφθαλμη πολιτική” στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της διπλής επιλογής με τη χρήση δύο αγωγών για έξοδο στο Αιγαίο και άρα προσέγγιση των βαλκανικών και ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και στον Περσικό ώστε να καλυφτούν οι διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της νοτιοανατολικής Ασίας. Στο πετρελαϊκό σκηνικό που στήνεται παίζουν ουσιαστικούς ρόλους και νεοσύστατες δημοκρατίες όπως αυτή του Αζερμπαϊζάν.

    Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ

    Το θέμα των πετρελαιοαγωγών κυριαρχεί στο Αζεμπαϊζάν, από τον Σεπτέμβριο του 1994, όταν υπογράφτηκε η πρώτη διεθνής συμφωνία ύψους 7,5 δισ. δολαρίων. Από τότε, άρχισε να γίνεται κατανοητό ότι οι αγωγοί που έχουν κατασκευαστεί (από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης) δεν επαρκούν για τη μεταφορά όχι μόνο των πλούσιων κοιτασμάτων παρακτίως της Κασπίας, αλλά και αυτών που θα προκύψουν νωρίτερα από τις περιοχές Chirag και Guneshli που διαχειρίζεται η εταιρία Azerbaijan International Operation Company (AIOC).

    Όπως ήταν αναμενόμενο το Κρεμλίνο πίεζε από την αρχή για τη χρήση του σοβιετικού πετρελαϊκού δικτύου που ξεκινάει από το Μπακού και καταλήγει στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ, παρά τις αντιδράσεις της AIOC, για τη διαδρομή των 150 χλμ., που διέρχονται από την Τσετσενία. Έτσι, οι Αζέροι άρχισαν να στρέφονται προς την επιλογή του αγωγού μέσω Γεωργίας που εξυπηρετεί τις τουρκικές επιδιώξεις, παρά την επιχειρηματολογία της Μόσχας για κατακόρυφη αύξηση του κόστους. Ωστόσο, το Μπακού επέμεινε στις θέσεις του γνωρίζοντας ότι -εάν όλα εξελιχθούν ομαλώς- ο αγωγός της Γεωργίας δε θα είναι αξιοποιήσιμος παρά μόνο στο τέλος του 1998. Έτσι, το καθεστώς Αλίγεφ προτίμησε τη λύση της διπλής επιλογής, υπογράφοντας συμφωνία με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Transneft και παράλληλα, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στο θέμα του αγωγού της Γεωργίας.

    Ακολούθησαν οι απειλές ανταρτικών ομάδων στην Τσετσενία, αλλά και οι αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις για τα κόμιστρα μεταφοράς, pou ανάγκασαν τη ρωσική εταιρία να αναστείλει τη μεταφορά πετρελαίου μέχρι τον Μάιο, σπρώχνοντας τον Αλίγεφ να δηλώσει στις 18 Φεβρουαρίου: “ Οι αγωγοί που υπάρχουν στη Ρωσία και τη Γεωργία αδυνατούν να μεταφέρουν τις υπάρχουσες ποσότητες πετρελαίου. Έτσι, είναι αναγκαία η κατασκευή νέου κύριου αγωγού που θα διέρχεται από το έδαφος της Γεωργίας.” Όπως είναι αναμενόμενο υπέρ του γεωργιανού αγωγού τάσσεται και ο πρόεδρος της αναφερόμενης δημοκρατίας Έντουαρτ Σεβαρντνάντζε που πρόσφατα δήλωσε: “ Κανένας δε πρέπει να αισθάνεται ζήλεια. Η κατασκευή του αγωγού είναι υπέρ των συμφερόντων των χωρών της περιοχής.” Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, καθώς καμμιά από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη, ενώ η διπλωματική ρευστότητα αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 24 February 1997 - 09:29:17