Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ

  • [02] ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • [04] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΣΕΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

  • [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 4 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΑΝ ΣΕ ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ

  • [07] ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΒΑΡΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [08] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

  • [09] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [10] ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΟ "SPLENDID'S" ΤΟΥ Ζ.ΖΕΝΕ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

  • [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ.ΣΑΛΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [12] O ΑΛΕΞ ΣΠΑΝΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-ΑΝΤΙΠΡOΕΔΡOΙ ΟΙ ΤΣΑΚOΠOΥΛOΣ - ΚΑΤΣΙΜΑΤΙΔΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

  • [14] Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟ EKTAKTO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [15] ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [16] ΚΡΙΣΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΕΔΔ

  • [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΙΣ 18-19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [19] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΩΖΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΚΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΚΗΡΥΞΕ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [20] ΤΟ “ΠΑΖΛ” ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ -Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΚΑΖΠΡΟΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ

    Βιοτέχνες και επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση των μικρομεσαίων που συνοδεύεται με το κλείσιμο των καταστημάτων τους.

    Τη διαμαρτυρία οργάνωσαν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος διαφοροποιήθηκε και αποφάσισε τα μέλη του να μην κλείσουν τα καταστήματα αλλά να σβήσουν τα φώτα από τις 2.30μ.μ μέχρι τα μεσάνυχτα.

    Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΘ), Σταύρος Ζαχαρέλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική διωγμού σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), εξαιτίας της οποίας οδηγούνται χιλιάδες επιχειρήσεις σε αφανισμό." Για πρώτη φορά, είπε, κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, έχουν μια πληθώρα εγκαταλελειμένων καταστημάτων ή επιχειρήσεων, με την ένδειξη "ΠΩΛΕΙΤΑΙ" ή "ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ". Η κρίση σήμερα στις μικρές επιχειρήσεις είναι βαθύτατη και γι αυτό υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία χρόνια".

    Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρεται ότι: -Ο τζίρος, οι πτωχεύσεις και οι πληρωμές ακολουθούν δραματική πορεία. -Η φορολογία γίνεται διαρκώς σκληρότερη. -Επεκτείνεται η ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών. -Η αποβιομηχάνιση και η εισαγωγική διείσδυση καταστρέφουν την παραγωγική βάση της χώρας.

    Διατυπώνονται, επίσης, τα αιτήματα για: -Εφαρμογή εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των ΜΜΕ κι ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. -Κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων. -Περιορισμό της ασυδοσίας των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών. -Θέσπιση ανθρώπινου ωραρίου. -Πραγματική προστασία της επαγγελματικής στέγης.

    [02] ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τρεις χιλιάδες καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, από νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, πήραν μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία του Λευκού Πύργου, όπου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ομοσπονδίας.

    Οι διαδηλωτές αψήφισαν το κρύο και το χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης ήταν ο παλμός και ένα θεατρικό χάπενιγκ που παρουσιάστηκε από καθηγήτριες. Λίγο πριν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στην κυβέρνηση για ousiastij| διάλογο, γύρω από τα προβλήματα της Εκπαίδευσης, και προειδοποίησε ότι οι καθηγητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και για 6η εβδομάδα την απεργία, αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματα τους.

    Από την πλατεία του Λευκού Πύργου οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Την απόφαση των καθηγητών να συνεχίσουν την απεργία και για 6η εβδομάδα, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματα τους, γνωστοποίησαν οι εκπρόσωποι των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν το πρωί στην αίθουσα της Ενωσης Δημοσιουπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ).

    Οι συνδικαλιστές κάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση σε διάλογο, για τα προβλήματα της παιδείας, και τόνισαν πως εκτός από το σημερινό συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τις επόμενες ημέρες.

    [04] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΣΕΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη, στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έκτακτες υποχρεώσεις, όπως και η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα, κράτησαν τον υπουργό στην Αθήνα.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα επιστράτευσής τους.

    Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων, ωστόσο τόνισε ότι είναι ανοιχτός ο διάλογος για όλα τα θεσμικά ζητήματα.

    [06] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 4 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΑΝ ΣΕ ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Στον εισαγγελέα Βέροιας οδηγήθηκαν τα τέσσερα από τα 46 άτομα που συνελήφθησαν στο Μακροχώρι Ημαθείας να στοιχηματίζουν σε κυνομαχίες σε χώρο του αεροδρομίου ανεμοπτεριστών.

    Πρόκειται για τους Απόστολο Μπάτσιο, 45 χρονών, καφεπώλη, Ευστάθιο Αποστολίδη, 27 χρονών, γεωργό, Γεώργιο Παράσχο 41 χρονών και Κωνσταντίνο Τσούβαλα 44 χρονών έμπορο.

    Οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ο αστυνομικός διευθυντής Ημαθίας κ.Ζωγράφος, τόνισε ότι στις χθεσινές κυνομαχίες ήταν περίπου 100 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 500.000 δραχμές. Παραδέχτηκε επίσης, ότι παρόμοιες κυνομαχίες έγιναν τουλάχιστον άλλες τρείς φορές στην περιοχή. Αρνήθηκε όμως, ότι διοργανώνονταν έπι ένα χρόνο.

    [07] ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΒΑΡΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Μοναδικές στον κόσμο είναι οι βάρκες της λίμνης της Καστοριάς με το ιδιόρρυθμο σχήμα, οι λεγόμενες "πλάβες", που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην περιοχή -εδώ και εκατοντάδες χρόνια- για ψάρεμα, μεταφορές προϊόντων και μετακινήσεις κατοίκων. Η μορφή των σκαφών αυτών, που οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν και "καράβια", ακολουθεί τοπικές ναυπηγικές παραδόσεις και δεν απαντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Οι "πλάβες" είναι σκάφη που επιβίωσαν αναλλοίωτα στους αιώνες και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στις αφηγήσεις Ελλήνων και ξένων περιηγητών. Σε βιβλίο αλλοδαπού περιηγητή, που πέρασε από τη λίμνη της Καστοριάς το 1805, περιλαμβάνονται σχέδια των σκαφών, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για τη χρήση τους, στις οποίες αναφέρεται ότι οι "πλάβες" μπορούσαν να μεταφέρουν περισσότερα από τριάντα άτομα με έναν μόνο κωπηλάτη.

    Η μορφή, ο τρόπος κατασκευής και οι χρήσεις των μοναδικών αυτών σκαφών, θα αποτελέσουν το θέμα της αυριανής ομιλίας -στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης-του λέκτορα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Πάνου Τσολάκη, ο οποίος έχει συγγράψει βιβλίο που πραγματεύεται το ενδιαφέρον αυτό θέμα.

    "Πρόκειται για τη διατήρηση μιας ζωντανής παράδοσης. Ακόμη και σήμερα οι ψαράδες στη λίμνη της Καστοριάς προτιμούν τα σκάφη αυτά από οποιαδήποτε άλλα, γιατί είναι γρήγορα και σταθερά. Η μορφή τους δεν έχει εντοπιστεί πουθενά αλλού στον κόσμο. Οι άκρες τους είναι υπερυψωμένες, σε αντίθεση με τα άλλα λιμνίσια σκάφη, ενώ τα κουπιά τους είναι δυνατά και κατασκευασμένα με τόσο έξυπνο τρόπο που δεν χρειάζονται περισσότεροι από έναν κωπηλάτη. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό, έχω παρατηρήσει ότι και βάρκες σε άλλες λίμνες της Ελλάδας έχουν αντιγράψει και χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα κουπιά, αλλά δεν υπάρχει αρμονία στην αισθητική τους", τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Τσολάκης, που επισήμανε την αναγκαιότητα διατήρησης της παράδοσης που συνοδεύει την κατασκευή των σκαφών αυτών.

    Πάντως, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται κανένας κίνδυνος αντικατάστασής τους με πιο σύγχρονα και εξελιγμένα σκάφη, καθώς οι καραβομαραγκοί της Καστοριάς δεν προλαβαίνουν να εκτελούν τις παραγγελίες νέων σκαφών από τους ψαράδες, που δεν αλλάζουν με τίποτα τις παραδοσιακές "πλάβες".

    [08] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

    Μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών όλων των Γενικών και Τεχνικών Λυκείων της επαρχίας Λαγκαδά, πάνω στο θέμα των ναρκωτικών ξεκινά αύριο με πρωτοβουλία του Επαρχείου σε συνεργασία με την Β΄Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνει ο Επαρxος Λαγκαδά Τριαντάφυλλος Μαργαρίτης στόχος της εκστρατείας, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου, είναι να δοθεί στους νέους από ειδικούς επιστήμονες και αρμοδίους η ορθή, έγκυρη και επιστημονική πληροφόρηση για το θέμα των ναρκωτικών ώστε να προληφθεί και να αποτραπεί η χρήση τους. Οι ενημερωτικές olik_er θα ξεκινήσουν αύριο από το λύκειο Λαγκαδά και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα στο Λύκειο Ν, Μαδύτου.

    [09] ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, δεν τους αναβαθμίζει οικονομικά, ούτε συμβάλλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι το ΔΗΚΚΙ θα καταψηφίσει επί της αρχής του στη Βουλή το νομοσχέδιο και θα ζητήσει να κληθεί η ΑΔΕΔΥ για να εκθέσει τις απόψεις της στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

    Αναφερόμενος στους εργαζομένους όλων των κλάδων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλάπτει τα συμφέροντά τους και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θέλει να δεσμεύσει τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων.

    Παράλληλα, τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι "επιχειρεί να φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους" και την κάλεσε να αποσύρει την διάταξη, ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να τοποθετούν κατά την κρίση τους και με ωφέλιμους για αυτούς όρους τα κεφάλαια τους.

    [10] ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΟ "SPLENDID'S" ΤΟΥ Ζ.ΖΕΝΕ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Πατρίδα των εμπνεύσεων, αλλά και της απόγνωσης, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη η γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρούλα Πατεράκη, που θα εγκαινιάσει την Πέμπτη το ανακαινισμένο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ένα άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Ζαν Ζενέ, το "Splendid's". Το έργο, που θα κοστίσει 57 εκατομμύρια δραχμές, αποτελεί συμπαραγωγή του θιάσου του Δραματικού Θεάτρου της Ρούλας Πατεράκη με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97".

    Σύμφωνα με την κ.Πατεράκη -που είχε μεγάλη ευχέρεια σκηνοθετικών χειρισμών της παράστασης, λόγω της παντελούς απουσίας σχετικών υποδείξεων του Ζενέ- πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, που μέσα από τον μύθο, την τελετή, την εμμονή και την προδοσία, καταλήγει στην πάλη της ηθικής, που χαρακτηρίζει το σύνολο της θεατρικής παραγωγής του συγγραφέα.

    [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ.ΣΑΛΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    "Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έχει ήδη ασχοληθεί με την κριτική που ασκήθηκε για τα εγκαίνια του θεσμού και τις αδυναμίες της οργάνωσης. Μεθαύριο θα συνεδριάσει, προκειμένου να εξεταστούν τρέχοντα θέματα που άπτονται του προγράμματος και ελπίζω τότε να διατυπωθούν κάποιες προτάσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη λειτουργία του θεσμού, οι οποίες θα συζητηθούν σύντομα, παρόντος ελπίζω και του Υπουργού Pokitislo}", δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97", Δημήτριος Σαλπιστής, σχολιάζοντας επιστολή του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, που δημοσιεύτηκε χτες σε αθηναϊκή εφημερίδα, καταγγέλοντας αδυναμίες και δυσλειτουργίες στην οργάνωση του ΟΠΠΕΘ '97. Ο κ.Σαλπιστής τόνισε ακόμη ότι από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του Οργανισμού υπάρχει συνεχής οικονομικός έλεγχος.

    Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του ο κ.Βενιζέλος επικρίνει τη συγκέντρωση, σε ένα μόνο νομικό πρόσωπο, αρμοδιοτήτων σχετικών με το κατασκευαστικό και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τονίζει δε την αναγκαιότητα εκτέλεσης ενός συνολικού οικονομικού ελέγχου και την υποβολή σχετικού πορίσματος από ορκωτούς λογιστές. Στην επιστολή περιλαμβάνονται ακόμη αιχμές για την κακή πληροφόρηση του κοινού, τη λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική και την ανεπαρκή απόδοση αδρά αμειβόμενων στελεχών του Οργανισμού. Τέλος, ο Υπουργός Πολιτισμού προτείνει τον ορισμό εντεταλμένου συμβούλου για θέματα εκδηλώσεων, επικοινωνίας και φιλοξενίας.

    [12] O ΑΛΕΞ ΣΠΑΝΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ-ΑΝΤΙΠΡOΕΔΡOΙ ΟΙ ΤΣΑΚOΠOΥΛOΣ - ΚΑΤΣΙΜΑΤΙΔΗΣ

    Τον ισχυρό οικονομικό παράγοντα της ομογένειας στις ΗΠΑ και επί σειρά ετών ιδρυτικό μέλος της "Ηγεσίας των 100" Αλεξ Σπανό (Αλέξανδρο Σπανό) τοποθέτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων πρόεδρο της 20μελούς εκτελεστικής επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, αποκαλύπτει στην κυριακάτικη έκδοσή της η αθηναϊκή εφημερίδα "Καθημερινή".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας- που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες - τις θέσεις των τεσσάρων αντιπροέδρων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου θα καταλάβουν οι επιχειρηματίες Τζον Πάγιαβλης, Τζον Κατσιματίδης, Αντζελο Τσακόπουλος και Αντώνης Στεφανής. Στην διάρκεια της επίσκεψης του προσεχώς στην Καλιφόρνια, ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς με τον κ. Σπανό τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Αρχιεπισκοπή και το συμβούλιό της στα επόμενα χρόνια. Υπολογίζει παράλληλα με την κίνηση αυτή ο κ. Σπυρίδων , ότι θα ξεπερασθούν οι ανησυχίες της "Ηγεσίας των 100" και θα δεχθούν να σταματήσουν να κρατούν την διαχείριση του ταμείου τους εκτός Αρχιεπισκοπής,επιχειρώντας έτσι να ενσωματώσει το λαϊκό στοιχείο στην εκκλησιαστική λειτουργία.

    Στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει ο νέος προκαθήμενος της Oρθοδοξίας στην αμερικανική Ηπειρο, ξεκινάει την υλοποίησή τους με την ενίσχυση και ανανέωση όλων των συλλογικών οργάνων που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της Εκκλησίας. O κ. Σπυρίδων πιστεύει πως τα νέα επιφανή πρόσωπα που θα στελεχώσουν κάθε "κύτταρο" της εκκλησιαστικής ζωής στον ομογενειακό χώρο, θα δώσουν την πνοή και τη φρεσκάδα που χρειάζεται η κοινή προσπάθεια, ώστε να τεθούν επιτυχώς οι βάσεις μιας καινούργιας πορείας για την Εκκλησία, αλλά και την ομογένεια μέσα στην αμερικανική προοπτική του 21ου αιώνα. O συνδυασμός της όρεξης για δημιουργία των νέων προσώπων, με την εμπειρία των παλαιοτέρων, θα αποτελέσει την πλέον αξιόπιστη αφετηρία, για να ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις g προσέγγιση των στόχων της Oρθοδοξίας και του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.Η επιλογή επομένως προσωπικοτήτων που θα ηγηθούν του νέου ελληνορθόδοξου οράματος, υπήρξε το ουσιαστικότερο και πιο κρίσιμο στάδιο σκέψης για τον Αρχιεπίσκοπο. Τα 120 μέλη του νέου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, με πρώτα στη σειρά τα 20 εξ αυτών, που θα αποτελούν την Εκτελεστική Επιτροπή, έπρεπε να εκπροσωπούν και να εκφράζουν κάθε κομμάτι και πτυχή της ομογένειας.Και αυτό επιχειρεί ο κ. Σπυρίδων, συμπεριλαμβάνοντας κορυφαίους Ελληνοαμερικανούς επιστήμονες, επιχειρηματίες, νομικούς, κρατικούς λειτουργούς και άλλες προσωπικότητες, που διαδραματίζουν σημαντικότατους ρόλους στη σημερινή αμερικανική πραγματικότητα. Η τοποθέτηση δε του Αλεξ Σπάνος στη θέση του προέδρου, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μείζον γεγονός, γιατί ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη διευθέτηση ή την ανατροπή και μεταστροφή θεμάτων που έχουν σχέση, ακόμη και με τα ευρύτερα εξ αυτών που αφορούν τον Ελληνισμό, όπως είναι, για παράδειγμα, τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    Oμως εξ ίσου σημαντικές είναι και οι τέσσερις προσωπικότητες τις οποίες επέλεξε ο κ. Σπυρίδων για να καταλάβουν τις αντίστοιχες θέσεις των αντιπροέδρων. Συγκεκριμένα τοποθέτησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες Τζον Παγιαβλή, Αγγελο Τσακόπουλο, Τζον Κατσιματίδη και τον μάνατζερ επιχειρήσεων Αντώνη Στεφανή. Πρόκειται για Ελληνοαμερικανούς με τεράστια οικονομική, κοινωνική και ουσιαστικά πολιτική επιφάνεια και επιρροή, οι οποίοι χαίρουν γενικής αναγνωρίσεως και εκτιμήσεως στις ΗΠΑ. Αναλόγου δε βεληνεκούς είναι και τα υπόλοιπα μέλη όχι μόνον της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και ολοκλήρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Πρέπει δε να τονιστεί, ξεκινώντας από τον πρόεδρο Αλεξ Σπάνο και τους τέσσερις αντιπροέδρους, μέχρι και το τελευταίο μέλος, πως, όλοι οι Ελληνοαμερικανοί που τοποθέτησε ο κ. Σπυρίδων στο βασικό όργανο της Εκκλησίας του, δέχθηκαν με συγκίνηση την επιλογή τους από τον Αρχιεπίσκοπο και ήδη ετοιμάζονται πυρετωδώς για να περάσουν από τα λόγια στα έργα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΣΤΟ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

    Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τον καθαρισμό και τον εποικισμό της Αμμοχώστου, θα συζητηθεί στο οδόφραγμα της Δερύνειας, από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

    Στη διάρκεια της συζήτησης θα εγκριθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, το οποίο θα επιδοθεί σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    Σύμφωνα με το δήμαρχο της Αμμοχώστου Ανδρέα Πούγιουρο, στο ψήφισμα θα περιλαμβάνεται απαίτηση για εφαρμογή του ψηφίσματος 550, που προνοεί την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στην Αμμόχωστο.

    Ο κ.Πούγιουργος υποστήριξε πως οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη δεν έχουν λογική βάση, αφού σύμφωνα με υπολογισμούς ο καθαρισμός της πόλης και η αποκατάσταση των κτιρίων θα στοιχίσει εκατομμύρια λίρες.

    [14] Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟ EKTAKTO ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλιν Ολμπράιτ, πραγματοποιείται αύριο στις Βρυξέλλες έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικων Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος δεν αποκλείεται στο περιθώριο του συμβουλίου να έχει κατ΄ιδία συναντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο κ.Κρανιδιώτης αναμένεται ότι θα αναπτύξει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δηλαδή η πρωτοβουλία για την επίλυση του κυπριακού και η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι συνδυασμένη και να προέρχεται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τους συμμάχους της Τουρκίας και της Ελλάδας και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

    Η μελλοντικη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς με την καταρχή ένταξη της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Δημοκρατίας της Τσεχίας σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις της Ουάσιγκτον για την περαιτέρω μείωση των συμβατικών εξοπλισμών στην Ευρώπη όσο και των ρωσικων αναμένεται, σύμφωνα με το BBC να ανακοινωθούν στην αυριανή συνεδρίαση. Επίσης θα γίνει ειδική αναφορά στο κόστος που συνεπάγεται η διεύρυνση και η αναδιάρθρωση της λειτουργίας της Συμμαχίας και στην κατανομή του οικονομικου βάρους μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

    Παρά τις αντιδράσεις που προβάλλει η Μόσχα στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η Ουάσγκτον ελπίζει οτι τελικά θα πειστεί και θα δεχθεί τη διεύρυνση και θα μετάσχει τελικά στο μεικτό ρωσο-συμμαχικό όργανο που προτείνει και το οποίο θα συζητά όλα τα μεγάλα προβλήματα στρατιωτικά και πολιτικά που απασχολούν τις δυο πλευρες. Ετσι η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να διατυπώνει την άποψή της για ζητήματα που τα θεωρεί ζωτικά για την ύπαρξή της χωρίς αυτό να sgla_mei ότι θα της αναγνωριστεί δικαίωμα προβολής βέτο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, σχολίασε το BBC.

    [15] ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Σε διάλογο κάλεσε τα πολιτικά κόμματα η αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης που συγκλονίζει την Αλβανία και η οποία ξέσπασε μετά την αλυσιδωτή κατάρρευση των επενδυτικών προγραμματων τύπου πυραμίδας.

    Για σήμερα, όπως μετέδωσε ο κρατικος ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κομματος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστή η πρόθεση των σοσιαλιστών καθώς όπως είναι γνωστό, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνείται να μετάσχει σε συζήτηση που αφορά την κατάρρευση των παρατραπεζών.

    Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, ο οποίος εμφανώς προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη στην κυβέρνηση Μέξι, σε συνέντευξή του το Σάββατο παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση διέπραξε ορισμένα λάθη στο θέμα χειρισμού των προγραμματων και οτι καθυστέρησε να ενημερώσει για τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετώπιζαν οι πολίτες στις επενδύσεις τους στις παρατράπεζες. Ωστόσο ο Μπερίσα επέρριψε ευθύνες και στους επενδυτές λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν τώρα να αποζημιωθούν από την κυβέρνηση για τις απώλειες. "Δεν μπορουμε να επωμισθουμε αυτό το χρέος. Καμμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν θα αναλάμβανε μια τέτοια υποχρέωση. Αν το πράτταμε θα αναγκαζόμαστε να εξαπατήσουμε τον λαό τυπώνοντας χρήμα χωρίς αντίκρυσμα ,πράγμα που θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό", τόνισε.

    Στον χώρο της ελληνικής μειονότητας, τα ποσά που είχαν επενδυθεί στις παρατράπεζες είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό, μόνο στο χωριό Δερβίτσανη της Κάτω Δρόπολης υπολογίζεται ότι οι καταθέσεις των κατοίκων του στις παρατράπεζες ξεπέρασαν τα 450 εκατομμύρια δρχ. Ανάλογα ποσά αναφέρονται και για άλλες περιοχές.Οι αντιδράσεις πάντως του κόσμου στο Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα υπήρξαν ήρεμες και δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.

    Στο μεταξύ πρώην και νυν υπουργοί, διαψεύδουν δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, τα οποία τους έφεραν αναμεμειγμένους σε υποθέσεις λαθρεμπορίου καυσίμων, όπλων, κ.α. Το γραφείο του υπουργού Αμυνας ανακοίνωσε ότι κατάθεσε μήνυση κατά της βρετανικής εφημερίδας "Ιντιπέντεντ" ενώ το γραφείο του Προέδρου προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τα δώρα που προσέφερε ο Μπερίσα στον πρωθυπουργο Τζων Μέητζορ κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο το 1993 ενώ διαψεύδεται η καταγγελία ότι αφαιρέθηκαν αντικείμενα από τις προθήκες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

    [16] ΚΡΙΣΗ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Την κρίση σιτηρών που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία, επιβεβαίωσε με σημερινές του δηλώσεις στη Σόφια, ο υπουργός Γεωργίας, Ρούμεν Χρίστοφ, ο οποίος σημείωσε ότι τα αποθέματα σιτηρών στη χώρα θα vt\soum μόνο για 20 ημέρες ακόμη.

    Ο κ.Χρίστοφ πρόσθεσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει αποδεχτεί την πρότασή του να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και άλλους φορείς για την επίλυση του προβλήματος. Ως συνέπεια της ανεπάρκειας σιτηρών η τιμή του άρτου στη χώρα αυξάνεται συνεχώς και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς που μπορεί να φτάσει.

    Η τιμή στο ψωμί θα φτάσει τα 1800- 2000 λέβα το κιλό εάν η Βουλγαρία εισαγάγει σιτηρά βάσει της σημερινής ισοτιμίας λέβα - δολαρίου, τόνισε ο υπουργός Γεωργίας, κ.Χρίστοφ. Εάν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί, τότε ένας εργαζόμενος στη Βουλγαρία θα μπορεί να αγοράζει με τον μισθό του περίπου 6 κιλά ψωμί, καθώς ο κατώτατος εργατικός μισθός στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 11.000 λέβα.

    Πακέτο οικονομικών μέτρων για τη στήριξη της Βουλγαρίας πρόκειται να συζητήσουν εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "24 Ωρες" της Σόφιας, στη συνάντηση αυτή θα λάβει μέρος και η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για τη Βουλγαρία, Αν Μακγκέρκ, η οποία θα επισκεφτεί την επόμενη Δευτέρα τη Σόφια.

    Στο μεταξύ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Σοφιγιάνσκι έλαβε σήμερα σειρά αποφάσεων. Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για την προετοιμασία των πρόωρων εκλογών της 19ης Απριλίου ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χαραλάμπι Αντσεφ. Για την προετοιμασία των εκλογών το Υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων λέβα (3000 λέβα = 1 δολάριο).

    Με προεδρικό διάταγμα καταργήθηκε το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση προέβη στην αντικατάσταση όλων των περιφερειαρχών της χώρας, αλλά και του διοικητικού συμβουλίου της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου "Μπουλγκάργκαζ".

    Την ίδια ώρα η απεργιακή επιτροπή στο Βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο επιμένει για την απομάκρυνση του υποδιευθυντή του ραδιοφώνου, Μπορισλάβ Ντζαμτσίεφ και άλλων δυο διευθυντών προγραμμάτων, τους οποίους κατηγορεί για επιβολή λογοκρισίας. Με μήνυμα τους στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας. Π.Στογιάνοφ και στον πρωθυπουργό Στ. Σοφιγιάνσκι, οι απεργοί υπογραμμίζουν πως με τις απολύσεις αυτές θα δοθεί ευκαιρία για την "αποκατάσταση του κύρους και της εμπιστοσύνης στο εθνικό ραδιόφωνο".

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΕΔΔ

    Συνάντηση κομμάτων των χωρών της Βαλκανικής που πρόσκεινται στον κεντρώο και δεξιό χώρο διοργανώνει ο κεντροδεξιός συνασπισμος της Βουλγαρίας Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ).

    Τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΔΔ, Ιβαν Κόστωφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Στάνταρντ". Ο κ.Κόστωφ δεν ανέφερε ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή και τις συμμετοχές των κομμάτων στη συνάντηση, επειδή όπως είπε, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της pqoetoilas_ar.

    Καταλήγοντας τόνισε ότι αν η συναντηση πραγματοποιηθεί πριν τον ερχόμενο Απρίλιο, πριν δηλαδή τη διεξαγωγή των εκλογών στη Βουλγαρία, "θα προσέφερε σημαντική βοήθεια στην ΕΔΔ".

    [18] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΙΣ 18-19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Διήμερη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, αρχίζει αύριο στη Σόφια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνήσει οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών στις 6 και 7 Ιουλίου στη Σόφια.

    Η πρόταση της βουλγαρικής πλευράς για την ημερήσια διάταξη αφορά στην ανάπτυξη των προγραμμάτων περιφερειακής συνεργασίας, στην ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή σε προγράμματα της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας και της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, καθώς και στην ανάπτυξη προτάσεων για τα θέματα που πρόκειται να συζητήσουν οι Βαλκάνιοι υπουργοί Εξωτερικών κατά την επόμενη συνάντησή τους στην Ελλάδα.

    [19] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΩΖΕΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΚΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΚΗΡΥΞΕ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ

    Ενα άρθρο της γραμματικής που προστέθηκε στον τίτλο "Κόμματος Εργασίας" αποδείχτηκε σωτήριο καθώς το βοήθησε να ξεπεράσει το εμπόδιο που έθετε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστήριου της Τουρκίας κηρύσσοντάς το εκτός νόμου. Οπως επισημαίνει η εφημερίδα "Χουρριέτ" η ηγεσία του αριστερού "Κόμματος Εργασίας" έσπευσε, αμέσως μόλις άρχισε η δίκη εναντίον του, κάνοντας ένα λογοπαίγνιο, να ιδρύσει ένα νέο με το όνομα "Κόμμα της Εργασίας". Το Συνταγματικό Δικαστήριο έθεσε το "Κόμμα Εργασίας" εκτός νόμου ύστερα από καταγγελία της Εισαγγελείας Εφετών με την κατηγορία ότι στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται άρθρα που έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου όμως ισχύει μόνο για το "Κόμμα Εργασίας" και όχι και για το "Κόμμα της Εργασίας".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [20] ΤΟ “ΠΑΖΛ” ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ -Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΚΑΖΠΡΟΜ

    Τα πλούσια κοιτάσματα μαύρου χρυσού στις παράκτιες περιοχές της Κασπίας, καθώς και όλος ο προβληματισμός που συνοδεύει τους πιθανούς δρόμους μεταφοράς τους στις δυτικές πετρελαϊκές αγορές, λειτούργησαν θετικά ως προς τον επαναπροδιορισμό της γεωστρατηγικής θέσης των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

    Ο λόγος, για την Αρμενία, το Αζερμπαϊζάν και τη Γεωργία που αν και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους, έχουν ακόμη, δρόμο να διανύσουν για την εδραίωση της οικονομικής και πολιτικής τους σταθερότητας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή θέτουν tir παραπάνω πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, βασικούς πρωταγωνιστές στο πετρελαϊκό “παζλ” συμφερόντων που στήνεται στην ευρύτερη περιοχή τους. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΜΕΝΙΑ Το γενικό συμπέρασμα που επικρατεί στους δυτικούς οικονομικούς κύκλους, μεταφράζεται στην “απροθυμία” της αναφερόμενης πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να ανταποκριθεί -μέχρι στιγμής- στα θετικά κελεύσματα της Δύσης. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση ευθύνεται - κατά κύριο λόγο- για τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δοθεί προς τα έξω, ενώ από την άλλη μεριά, η ανάγκη εισροής διεθνών οικονομικών κεφαλαίων είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική.

    Το Σεπτέμβριο του 1996, ο πρόεδρος Λέβον Τερ-Πετροσιάν επανεκλέχθηκε για πενταετή προεδρική θητεία, μέσω εκλογικής διαδικασίας που αμφισβητήθηκε έντονα για την εγκυρότητα των εκλογικών της αποτελεσμάτων. Τελικά, η πρακτική βίας και η νοθείας εξασφάλισε στον Πετροσιάν ποσοστό περίπου 52%. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος, που συνοδεύτηκε από καταστολή των πολιτικών ελευθεριών και την ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων και οχημάτων στους δρόμους της πρωτεύουσας Ερεβάν.

    Στο θέμα του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ η δικαστική εξουσία βρίσκεται σε καθεστώς υποταγής στις διαταγές των ανθρώπων του προέδρου. Οι συλλήψεις πολιτών και οι ξυλοδαρμοί κρατουμένων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και η ημερομηνία διενέργειας κυβερνητικών εκλογών παραμένει “επιμελώς” άγνωστη. Οι παρενέργειες του δικτατορικού καθεστώτος, συμπληρώνονται με την επιβολή λογοκρισίας στον τύπο. Οι επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί δημοσιογράφων στιγματίζουν την καθημερινή δημοσιογραφική πρακτική. ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ Στο γειτονικό Αζερμπαϊζάν, κυριαρχεί ο Χεϊντάρ Αλίγεφ (πρώην μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος και διευθυντικό στέλεχος της KGB). Δείχνοντας αρκετή επιδεξιότητα στο παιχνίδι του μαύρου χρυσού το καθεστώς Αλίγεφ κατόρθωσε να διατηρήσει τον ξένο παράγοντα σε σχετική απόσταση από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, διαμορφώνοντας ένα μοντέλο συγκεντρωτικής διακυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν τον Αλίγεφ ως “έξυπνο” και “ικανό” ηγέτη.

    Στον τομέα της εθνικής ασφάλειας κυριαρχεί το πρόβλημα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που παρά την ανεξαρτητοποίηση του Αζερμπαϊζάν εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Στο οικονομικό επίπεδο, η απουσία ριζικών μεταρρυθμίσεων χαρακτηρίζει την βαθειά οικονομική κρίση που μαστίζει τη νεοσύστατη δημοκρατία, ενώ η πλειοψηφία του λαού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Παράλληλα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης και την υϊοθέτηση νομικού πλαισίου που θα εγγυάται τη δημοκρατική δομή της κοινωνίας. ΓΕΩΡΓΙΑ Δυτικοί διπλωματικοί κύκλοι, παρατηρούν προσπάθειες σταδιακής ανάκαμψης της Γεωργίας από το Νοέμβριο του 1995, υπό την προεδρία του Έντουαρτ Σεβαρντνάντζε. Ωστόσο, εκρεμότητες όπως τα προβλήματα στην Αμπχαζία και τη νότια Οσετία, καθώς και η αυξανόμενη ένταση στις περιοχές που κατοικούνται από αρμενικούς πληθυσμούς στα νότια της χώρας, φαίνεται να “υποθηκεύουν” τις προσπάθειες εδραίωσης της eiq^mgr στην περιοχή.

    Ο κατακερματισμός της κοινωνίας αποτέλεσε την άμεση συνέπεια του πρόσφατου ταραχώδους παρελθόντος. Κατά την ψυχροπολεμική περίοδο οι Γεωργιανοί απαγορεύοταν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Σήμερα, μπορούν να ταξιδέψουν -σχεδόν- οπουδήποτε στον κόσμο επιθυμούν, ενώ εμποδίζονται να διακινηθούν ελεύθερα μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Παράλληλα, η κοινωνική ένταση ενισχύεται από τις συνθήκες κατάρρευσης της γεωργιανής οικονομίας. Οι ελπίδες όλων στηρίζονται στην προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ η στασιμότητα χαρακτηρίζει τη λειτουργία των ντόπιων επιχειρήσεων. Οι προτεινόμενοι αγωγοί μεταφοράς του πετρελαίου της Κασπίας φαίνεται ότι θα “υλοποιήσουν” τις προσδοκίες όλων. ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

    Πέρα από την εσωτερική πολιτική κατάσταση των παραπάνω χωρών, η επιλογή της τελικής διαδρομής των αγωγών του μαύρου χρυσού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο από τα συμφέροντα της Δύσης, όσο και από την “ενεργό” εμπλοκή της Μόσχας. Έτσι, στα σενάρια που κυκλοφορούν σήμερα “παίζουν” η Αρμενία, η Τσετσενία, η Γεωργία, η Τουρκία και φυσικά η Ρωσία μέσω της εταιρίας Γκαζπρομ. ΑΡΜΕΝΙΑ Εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας και ξένου συναλλάγματος το διδακτορικό καθεστώς Πετροσιάν προτείνει το δρομολόγιο από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊζάν Μπακού, στον τουρκικό πετρελαϊκό κόμβο του Τσεϊχάν. Ωστόσο, το Αζερμπαϊζάν γνωστοποίησε ότι δε θα συνεργαστεί με μια χώρα (Αρμενία) που τη θεωρεί επισήμως εχθρό, ενώ αντιρρήσεις υπάρχουν και από την πλευρά της Άγκυρας όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη διαδρομή του αγωγού διέρχεται και από περιοχή του Αζερμπαϊζάν που κατοικείται από εθνικιστές Αρμένιους. ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ Ο μοναδικός εξαγωγικός αγωγός του Αζερμπαϊζάν διέρχεται μέσω της Τσετσενίας, όμως, υπάρχει θέμα επιδιόρθωσης των ζημιών που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο ανταρτοπόλεμο. Ωστόσο, υπάρχει διαμάχη μεταξύ του Γκρόζνι και της Μόσχας αναφορικά με το υψηλό αντίτιμο μεταφοράς του πετρελαίου, που διεκδικούν οι Τσετσένοι, για να εγγυηθούν την ασφαλή μεταφορά του μαύρου χρυσού. ΓΕΩΡΓΙΑ Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες επιθυμούν τη διέλευση του αγωγού μέσω της Γεωργίας, όμως, τόσο η κατασκευή νέου δικτύου όσο και η αναβάθμιση του υπάρχοντος, συνεπάγονται υψηλό κόστος, ενώ υπάρχουν προβλήματα στο λιμάνι της Αζαρίας (που θα τερματίζεται η πορεία του αγωγού) καθώς η περιοχή αυτή διεκδικεί την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία. Στο σημείο αυτό, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι φόβοι της Μόσχας ότι τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από τη διαχείρηση του αγωγού θα οδηγήσουν την Τιφλίδα (οριστικώς) μακριά από τη ρωσική σφαίρα επιρροής. ΤΟΥΡΚΙΑ Είναι σαφές ότι, η Άγκυρα επιθυμεί την επέκταση του αγωγού (που οδηγεί από το Μπακού στη Μαύρη Θάλασσα) στον πετρελαϊκό κόμβο του Τσεϊχάν στη Μεσόγειο. Ωστόσο, και η διαδρομή αυτού του αγωγού παρουσιάζει προβλήματα καθώς διέρχεται από περιοχές που διεξάγεται ανταρτοπόλεμος από τους Κούρδους. Η Ρωσία αντιδρά στην πρόταση αυτή που θα οδηγήσει στην εξέλιξη της Τουρκίας σε περιφερειακή ενεργειακή δύναμη, ενώ η Άγκυρα απειλεί για απαγόρευση διέλευσης των τάνκερς από τα στενά του Βόσπορου, εάν το αναφέρομενο σχέδιο δεν εκτελεστεί. Η ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΑΖΠΡΟΜ

    Στα πετρελαϊκά δρώμενα της περιοχής, η Μόσχα (που προτείνει την κατασκευή αγωγού με κατάληξη στο πετρελαϊκό λιμάνι του Νοβοροσίσκ και από ‘κει τη μεταφορά του πετρελαίου με τάνκερ στο Μπουργκάζ (Βουλγαρία) με τελική κατάληξη το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έξοδο στο Αιγαίο πέλαγος) παίζει με τα συμφέροντα της εταιρίας Γκαζπρομ.

    Η Γκαζπρομ ιδρύθηκε το 1989, αντικαθιστώντας το σοβιετικό υπουργείο Φυσικού Αερίου, ενώ την τελευταία πενταετία ανέλαβε -για τη Ρωσική Ομοσπονδία- τη συνολική προσπάθεια παραγωγής και διάθεσης φυσικού αερίου, με κεντρικό στόχο την προσέλκυση ξένου συναλλάγματος. Η αναφερόμενη εταιρία ξεκίνησε την επιχειρηματική της προσπάθεια σαν κρατικός οργανισμός. Σήμερα εξακολουθεί να διέπεται -σε μεγάλο βαθμό- από δημόσιο μονοπωλιακό καθεστώς, παρέχει το 100% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στη Ρωσία και το 94% της συνολικής ποσότητας αερίου που διανέμεται εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η εταιρία ασκεί ουσιαστική επίδραση στο Κρεμλίνο, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν διατέλεσε γενικός της διευθυντής. Παράλληλα, πολλά (πρώην) ανώτερα στελέχη της Γκαζπρομ κατέχουν σήμερα υψηλές κυβερνητικές θέσεις.

    Η εταιρία έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί “ως μέσο υλοποίησης” στόχων της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς έχει απειλήσει με διακοπή παροχής τη Λιθουανία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία εάν δε ξεχρεώσουν τα χρέη τους και έχει εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη του Τουρκμενιστάν με την άρνηση της να διοχετεύσει μέσω της ρωσικής επικράτειας- φυσικό αέριο (που παράγεται στην αναφερόμενη χώρα) προς τις δυτικές αγορές.

    Παρόλο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτείνει το “σπάσιμο” των δραστηριοτήτων της εταιρίας, η Μόσχα έχει κάθε λογο να το καθυστερήσει, καθώς η Γκαζπρομ ελέγχει το 1/3 αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου και εξυπηρετεί κοινό 150 εκατ. κατοίκων εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας (παρά τη γενικότερη κακή οικονομική κατάσταση) που έχει ως συνέπεια την αδυναμία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Ωστόσο, η προοπτικές για το άμεσο μέλλον εμφανίζονται αισιόδοξες καθώς η Μόσχα υποστηρίζει την ενεργειακή στροφή του βιομηχανικού τομέα από τη βλαβερή καύση του άνθρακα ή του μαζούτ στην 100% χρήση του πιο καθαρού -για το περιβάλλον- φυσικού αερίου. Στόχος η “αποταμίευση” αργού πετρελαίου που θα μπορεί να εξαχθεί, αλλά και η άνοδος του φυσικού αερίου στη συνολική ενεργειακή κατανομή από το 49% (1995) στο επίπεδο του 57% μέχρι το 2010.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς η Γκαζπρομ διαχειρίζεται μονοπωλιακά και το δίκτυο μεταφοράς του φυσικού αερίου, μπορεί και ελέγχει (όπως προαναφέρθηκε) το σύνολο των εξαγωγών φυσικού αερίου των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν -οι αγωγοί διάθεσης φυσικού αερίου προς τις δυτικές αγορές διέρχονται αναγκαστικά από ρωσικό έδαφος.

    Η αναφερόμενη εταιρία έχει θετικά αποτελέσματα και εκτός Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς το 1995 διέθεσε το 20% του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε στην Δυτική Ευρώπη και το 55% αυτού που καταναλώθηκε στην κεντροανατολική -πρώην κομμουνιστική- Ευρώπη. Παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό από το Τουρκμενιστάν, την Αλγερία, to Ιράν και τη Νορβηγία η ρωσική εταιρία διατηρεί συμφωνίες σχεδόν με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Βαλκανίων. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε αγωγός που μέσω της Βουλγαρίας καταλήγει στην Ελλάδα, ενώ σχεδιάζεται και αγωγός φυσικού αερίου προς την Τουρκία ο οποίος θα διέρχεται του βυθού της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση δανείου 2,5 δισ. δολαρίων από την τράπεζα Luxembourg SA, για την κατασκευή αγωγού 4200 χλμ., με κατάληξη στα πολωγερμανικά σύνορα.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε σχέδια της για χορήγηση δανείου ύψους 225 εκατ. δολαρίων, ώστε να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα επισκευών του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στο εσωτερικό της Ρωσίας, ενώ υπάρχει πλάνο συνεργασίας με την ολλανδική τράπεζα ABN AMRO BANK για κατάρτιση προγράμματος δανειοδότησης ύψους 46,5 εκατ. δολαρίων.

    Οικονομικοί κύκλοι στη Δύση εκτιμούν ότι η Γκαζπρομ, παρά το μονοπωλειακό καθεστώς της αποτελεί ουσιαστική δύναμη στην αρένα υπεράσπισης των ρωσικών συμφερόντων. Τα πολιτικά καθεστώτα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η έλλειψη ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και από την άλλη μεριά, η ανάγκη αξιοποίησης των κοιτασμάτων μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου από τις δυτικές εταιρίες, δημιουργούν ένα “εκρηκτικό πάζλ” συμφερόντων με απρόβλεπτες προεκτάσεις.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 17 February 1997 - 13:09:45