Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 16:46 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [Ε] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ
  • [Η] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΜΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
  • [02] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ Ι.ΣΤ.Α.ΜΕ.
  • [03] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  • [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ
  • [06] Α. ΣΕΦΙΧΑ: ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΔΙΩΞΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [07] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ Γ' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [08] ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] ΤΟ ΑΠΘ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [10] ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ
  • [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [11] ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ 5ης π.Χ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ
  • [Ε] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [13] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Ο Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ
  • [14] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [15] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [16] ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ;
  • [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

  • [17] ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΞΕΘΕΣΕ Η ΠΡΕΣΒΗΣ Θ.ΠΕΤΡΟΥ
  • [18] Γ.ΦΕΪΣΕΛ: ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
  • [19] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [Η] ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [20] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 34 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [21] Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] ΜΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:51 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τη Γερμανία θα επισκεφτεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικης Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, πραγματοποιώντας διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογο του Φόλκερ Ρίε και θα συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις προοπτικές επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί επίσης, με μέλη της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Βουλής, καθώς και με παράγοντες της Ομογένειας.

    [02] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ Ι.ΣΤ.Α.ΜΕ.

    Καταχωρήθηκε: 16:46 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 15 Φεβρουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα τα τελευταία γεγονότα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία απασχόλησαν τις εργασίες του ευρωπαϊκού φόρουμ για την δημοκρατία και την αλληλεγγύη που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η σοβαρότατη οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζουν βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία απειλεί με κατάρρευση τις οικονομίες των χωρών αυτών και αποσταθεροποιεί την περιοχή και πρόσθεσε ότι η κρίση αυτή μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την οικονομική υποστήριξη και ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισήμανε: "Μόνο αν η Ε.Ε. αποκτήσει δική της ενιαία φωνή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα μπορέσει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πραγματικού συστήματος ασφάλειας και ειρηνικής συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη".

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι το ενδιαφέρον προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής πρέπει να είναι μακροχρόνιο και σταθερό για λόγους που αφορούν στη μελλοντική αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού χώρου.

    [03] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:46 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 15 Φεβρουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    "Στη δύσκολη και επικίνδυνη φάση που περνά σήμερα η χώρα μας ένα μίνιμουμ κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης και αλληλεγγύης αποτελεί όρο επιβίωσης", τόνισε σήμερα με δηλώσεις του ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    "Χωρίς καμμία αμφιβολία είναι βαρύτατες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και για την πρώτη οκταετία και για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία και τώρα", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συννενόησης μεταξύ των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων.

    Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της Ν.Δ. ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πάρει μέρος στο συνέδριο, ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας είναι πιθανόν να ανακοινωθεί και άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

    [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:46 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ 15 Φεβρουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημόσια διοίκηση αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει ο Συνασπισμός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    "Δεν μπορεί να πηγαίνουμε προς το 2000 επιμένοντας σε ένα γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό μοντέλο του κράτους με περιφερειακούς βραχίονες, με πελατειακές σχέσεις και με τον εκάστοτε κυβερνητικό παραγοντισμό να κυριαρχούν", σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θεσμικό επίπεδο, με παραχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

    Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι το σχετικό νομοσχέδιο δε μεταφέρει εξουσίες στην περιφέρεια και δεν εξασφαλίζει οικονομική αυτοτέλεια στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:01 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για μια ευέλικτη και ισότιμη ανταπόδοση στην Τουρκία, τόσο με στρατιωτικές, όσο και με πολιτικές κινήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος, μιλώντας χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, απέστειλε μήνυμα στην Αγκυρα για τα 12 μίλια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, τονίζοντας ότι το είδος της ελληνικής απάντησης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της πρόκλησης που θα δεχτούμε.

    Την ικανοποίηση της Λευκωσίας για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας εξέφρασε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα μιλήσει στις 8 το βράδυ στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

    [06] Α. ΣΕΦΙΧΑ: ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΕΚΔΙΩΞΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 16:01 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Ηθική υποχρέωση της Ελλάδας, θεωρεί ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά, να ζητήσει να της δοθεί το δικαίωμα, που η ίδια είχε παραχωρήσει στην Γερμανία, για την εκδίωξη των εγκληματιών πολέμου και να δείξει έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί.

    Ο κ Σεφιχά, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Η γενοκτονία των Εβραίων και το ζήτημα της ευθύνης" , αναφερόμενος στο θέμα του εγκληματία πολέμου Αλόις Μπρούνερ, που τον τελευταίο καιρό απασχολεί την κοινή γνώμη, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μοναδικό παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας που έχει παραχωρήσει το δικαίωμα της δίωξης των Ναζί εγκληματιών πολέμου στην Γερμανία. Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας απαντώντας στο επιχείρημα ότι η Ελλάδα όταν, το 1959, παραχώρησε το δικαίωμα της εκδίωξης των εγκληματιών στη Γερμανία δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος καθώς η χώρα αυτή ήταν μια ισχυρή δύναμη, τόνισε πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ενός ηθικού θέματος με κριτήρια οικονομικά και ωφελιμιστικά. "Ενα πρόβλημα ηθικής παραμένει πάντα ένα πρόβλημα ηθικής. Είναι θέμα ηθικής για την κυβέρνηση να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για 50.000 από τα παιδιά της, εκτός πια αν τα θεωρεί παιδιά ενός κατώτερου Θεού" είπε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλόις Μπρούνερ καταζητείται ως υπεύθυνος για τον βίαιο θάνατο των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης και 25.000 στο Ντρανσύ, μεταξύ των οποίων και 300 παιδιά, ενώ η εισαγγελεία Φραγκφούρτης του Μάιν τον έχει επικηρύξει έναντι 500.000 μάρκων. Δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε έγγραφες μαρτυρίες, καθώς και ντοκουμέντα έδειξαν ότι ο Μπρούνερ ζει στη Συρία, γεγονός που οδήγησε την γερμανική κυβέρνηση να ζητήσει την έκδοση του αλλά η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι αυτός κατοικεί σε συριακό έδαφος.

    Σε παρέμβασή του στη διάρκεια της ημερίδας ο κ Βίκτωρ Βενουζιό, μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στο ίδιο θέμα επισήμανε ότι θα πρέπει να αναζητήσει κανείς τα αίτια και την διάθεση που είχε η ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο της δίκης του Μαξ Μέρντεν (1959), όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής παραχώρησε στη Γερμανία ,για λογαριασμό της ελληνικής πολιτείας, το δικαίωμα της δίωξης των Ναζί. "Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μπροστά στα γερμανικά αρχεία, ούτε στα βρετανικά, ούτε στα αμερικάνικα. Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει τα γεγονότα αυτά με αφορμή τη δίκη του Μέρντεν" πρόσθεσε.

    [07] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ Γ' ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:41 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

    Οι υπάλληλοι του υπουργείου διεκδικούν επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και ειδικής απασχόλησης με τους ίδους όρους και προυποθέσεις που δίνεται και στους εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τετάρτη κλιμακώνοντας τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

    [08] ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καταχωρήθηκε: 11:19 Ώρα Ελλάδος

    ΑΘΗΝΑ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Για πέμπτη εβδομάδα θα συνεχίσουν την απεργία τους οι καθηγητές, ενώ χθες το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν.

    Η ΟΛΜΕ τη Δευτέρα διοργανώνει Παμμακεδονικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διαμορφώσει την εισήγηση της προς τις ΕΛΜΕ, οι οποίες και θα κληθούν να αποφασίσουν την Τετάρτη για την περαιτέρω στάση τους.

    Ανάλογες διαδικασίες θα ακολουθήσουν και οι δάσκαλοι, οι οποίοι πραγματοποιούν τη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

    Για αδιαλλαξία κατηγόρησαν την κυβέρνηση ο Γιώργος Σουφλιάς από τη Νέα Δημοκρατία, ο Ορέστης Κολοζόφ από το ΚΚΕ και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    [09] ΤΟ ΑΠΘ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:51 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε)

    Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμος Αρσένης, θα παραστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

    Ο κ.Αρσένης θα αναφερθεί στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, στην εξέλιξη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και στο καθεστώς της μερικής και πλήρους απασχόλησης των μελών της ΔΕΠ. Παράλληλα θα ενημερωθεί και για τα προβλήματα του αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [10] ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 16:01 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ-Του Νίκου Γιώτη)

    Άμεσες λύσεις σε καυτά προβλήματα του νομού Δράμας, δεσμεύτηκε να δώσει ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δράμα. Τόσο ο νομάρχης Δράμας, Σωκράτης Δημητριάδης, όσο και οι εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων που συμμετείχαν, δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τις δεσμεύσεις του υφυπουργού.

    Η σημαντικότερη από αυτές, σύμφωνα με δήλωση του κ. Δημητριάδη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η απόφασή του να δημοπρατηθεί άμεσα η δημιουργία χοάνης υδροληψίας στο φράγμα Πλατανόβρυσης, έργο που θα συμβάλλει στην άρδευση του κάμπου της Δράμας από το Νέστο.

    Μιλώντας ο κ. Γερανίδης στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε πως έδωσε άμεση προτεραιότητα στη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου, προκειμένου να προλάβει τις υδροηλεκτρικές εργασίες που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στην περιοχή αυτή, διότι μετά θα είναι πολύ δύσκολη η κατασκευή της χοάνης. Το έργο αυτό είναι προϋπολογισμού 800 εκατομμυρίων δραχμών και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα χρόνο.

    Ο κ. Γερανίδης έδωσε το ... πράσινο φως και για τη δημιουργία άλλων έργων που θα διευκολύνουν την άρδευση της πεδιάδας της Δράμας. Όλα τα αρδευτικά αυτά έργα, όπως είπε, εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα ύψους 16 δισεκατομμυρίων δραχμών, από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για το νομό Δράμας.

    Επίσης δεσμεύτηκε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρηματοδότηση για τη δημιουργία σταθμού εισόδου κτηνιατρικού ελέγχου, στην Κοινότητα Εξοχής, όπου θα ελέγχονται τα ζώα που θα εισέρχονται από τη Βουλγαρία.

    Ακόμη υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνέχιση της δημιουργίας του μεγάλου βιομηχανικού σφαγείου της Δράμας, που τα τελευταία χρόνια η κατασκευή του έχει σταματήσει.

    Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη και την υπόσχεση του υφυπουργού Γεωργίας, χρηματοδότησης για τη συνέχιση του αναδασμού της περιοχής.

    [Δ] ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    [11] ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:23 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τις εργασίες της τέταρτης και τελευταίας ημέρας του επιστημονικού συνεδρίου για τα "Δέκα χρόνια αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη", παρακολούθησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, που εξήρε την ποιότητα της διοργάνωσης και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα ευρήματα των ανασκαφών.

    "Είμαι βέβαιος ότι με την ίδια ταχύτητα και ποιότητα της διοργάνωσης του συνεδρίου, θα δημοσιευτούν και τα πρακτικά του, ώστε να έχω στα χέρια μου ένα corpus, για να αξιοποιήσω τα πορίσματά σας, με κριτήρια όχι επιστημονικά, αλλά πολιτικά. Η δουλειά της αρχαιολογικής κοινότητας της χώρας μας είναι εξαιρετική, γιατί έχει διατηρήσει τη μνήμη, την υπόσταση και την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου'', δήλωσε ο κ.Βενιζέλος σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο.

    Με την ευκαιρία του συνεδρίου, ο κ.Βενιζέλος κοινοποίησε στους παραβρισκόμενους το γεγονός ότι ζήτησε από τους επικεφαλής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να διατυπώσουν τη γνώμη τους γύρω από την πολιτική ανασκαφών, απαλλοτριώσεων και αναστηλώσεων.

    "Ζήτησα από το ΚΑΣ να διατυπώσει τη γνώμη του για την πολιτική ανασκαφών, απαλλοτριώσεων και αναστηλώσεων, ώστε να συνθέσουμε την ενιαία στρατηγική μας πάνω σε αυτά τα θέματα, όπως κάναμε και με τα μουσεία. Πολλές φορές, παραδείγματος χάρη, γίνονται απαλλοτριώσεις που δεν είναι ενταγμένες σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Ολα αυτά έχουν πολύ μεγάλο κόστος και καθυστερούν την εκτέλεση άλλων έργων", κατέληξε ο Υπουργός Πολιτισμού.

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ 5ης π.Χ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Καταχωρήθηκε: 16:01 Ώρα Ελλάδος

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Eνα ειδώλιο της 5ης π.Χ χιλιετίας που απεικονίζει πρόσωπο γυναίκας με έντονα χαρακτηριστικά, το οποίο κρεμόταν από τους τοίχους κατοικίας ως διακοσμητικό, ανακαλύφθηκε στον προϊστορικό οικισμό του Προμαχώνα, κοντά στα σύνορα της χώρας μας με τη Βουλγαρία. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα, αφενός λόγω της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε και αφετέρου, επειδή εμφανίζει πολύ συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά της γυναίκας, σε αντίθεση με άλλα ειδώλια της ίδιας εποχής στα οποία το πρόσωπο εμφανίζεται αφηρημένα, με αδρές γραμμές. Ειδώλια της ίδιας τεχνικής βρέθηκαν και στο τμήμα του οικισμού που εκτείνεται στη Βουλγαρία, τα οποία μάλιστα παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον, λόγω του μεγέθους τους (περίπου μισό μέτρο), που είναι σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο των υπολοίπων της ίδιας εποχής που δεν ξεπερνούσαν τα δέκα-δεκαπέντε εκατοστά.

    Αυτά ανακοίνωσε σήμερα στο επιστημονικό συνέδριο που γίνεται στη Θεσσαλονίκη για τα "Δέκα χρόνια αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη", η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη.

    "Το ειδώλιο αυτό της γυναίκας, που είναι δέκα εκατοστά, δείχνει μια τέχνη που έχει προοδεύσει. Αποδίδει τα ατομικά χαρακτηριστικά και επιχειρεί ρεαλιστικές απεικονίσεις", τόνισε η κ.Κουκούλη-Χρυσανθάκη.

    Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν ακόμη ανθρωπόμορφα αγγεία, χύτρες, μαγειρικά σκεύη, ειδώλια που απεικονίζουν ανθρώπους και ζώα, λεπίδες φτιαγμένες από καστανόχρωμο και γκρίζο πυριτόλιθο, οστέινα εργαλεία και κοσμήματα.

    Αξιοσημείωτη είναι η επικοινωνία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της χώρας μας και της Βουλγαρίας για την καλύτερη αξιοποίηση των ευρημάτων, διεκδικώντας τον τίτλο της μοναδικής διακρατικής συνεργασίας στον τομέα της αρχαιολογίας. Εκμέρους της Ελλάδας τις ανασκαφές συντονίζει η ΙΗ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας, ενώ το τμήμα του οικισμού που βρίσκεται στη Βουλγαρία, έχει αναλάβει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτου της Σόφιας. Οι συνεχείς και εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων και οι επισκέψεις των αρχαιολόγων των δύο χωρών στο τμήμα του οικισμού που βρίσκεται στην άλλη πλευρά, έχουν μέχρι σήμερα αποβεί θετικές για την πορεία των ανασκαφών.

    Στο πλαίσιο αυτό, Βούλγαροι φυσικοί βρίσκονται στη χώρα μας προκειμένου να πραγματοποιήσουν αρχαιομαγνητομετρήσεις, που θα υποδείξουν την ακριβή θέση των θαμμένων οικοδομημάτων, ώστε αυτά να έρθουν στο φως. Μάλιστα, μέσα στο 1998, οι αρχαιολόγοι των δύο χωρών που κάνουν ανασκαφές ταυτόχρονα, στην ίδια ευθεία, θα συναντηθούν στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, σε μια ένδειξη φιλίας και συνεργασίας των γειτονικών λαών.

    [Ε] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    [13] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Ο Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Καταχωρήθηκε: 14:23 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Δραματική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ την οικονομική κατάσταση στη χώρα του, μιλώντας κατά την έναρξη της ένατης Διάσκεψης της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" σήμερα στη Σόφια, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

    Στην ανάγκη ανασυγκρότησης και αλλαγής της οργανωτικής δομής της ΕΔΔ και τη μετατροπή της σε ενιαίο κόμμα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις "ευθύνες της εξουσίας" και στις ανάγκες της διακυβέρνησης της χώρας, αναφέρθηκε ο ηγέτης της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ.

    "Είμαστε η πολιτική δύναμη της αλλαγής, αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι", σημείωσε ο κ.Κόστοφ και πρότεινε τη λήψη αποφάσεων για το σχηματισμό προεκλογικού και μετεκλογικού συνασπισμού με τα υπόλοιπα δημοκρατικά κόμματα και σχηματισμοί.

    Κατά τον κ.Κόστοφ "με τη σημερινή της μορφή η ΕΔΔ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη διαχείριση της κατεστραμμένης βουλγαρικής οικονομίας, τη διεφθαρμένη διοίκηση και την εγκληματικότητα που μαίνεται".

    Ο ηγέτης της ΕΔΔ κατηγόρησε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή με τη εξάπλωση της διαφθοράς, την κατάρρευση των κρατικών θεσμών και του τραπεζικού συστήματος, και την αλόγιστη εξαγωγή σιτηρών που οδήγησε στην έλλειψη άρτου στη χώρα.

    Μεταξύ των προτάσεων του κ.Κόστοφ προς τη διάσκεψη ήταν η υποστήριξη της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας και ο σχηματισμός Συμβουλίου "αντί- μαφίας" με σκοπό την πάταξη της εγκληματικότητας και της διαφθοράς

    Αύριο η διάσκεψη της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" θα ψηφίσει το πρόγραμμα της ΕΔΔ και θα εξετάσει το θέμα των σχέσεών της Ένωσης με τους εταίρους της από το συνασπισμό των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων.

    Στο μεταξύ, στην πόλη Πέτριτς (Πετρίτσι) κοντά στα βουλγαροελληνικά σύνορα, άρχισε το Πέμπτο Συνέδριο της εθνικιστικής οργάνωσης VMRO- CMD με βασικό θέμα τη μετατροπή της σε κόμμα και τη συμμετοχή της στις επικείμενες γενικές εκλογές του Απριλίου.

    [14] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:59 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΒΤΑ- ΜΠΕ)

    Πέντε ανθρακωρύχοι από τα ανθρακωρυχεία "Μπόμποβντολ" της Βουλγαρίας πνίγηκαν χθες το βράδυ, όταν πάνω από 1000 κυβικά μέτρα νερό πλημμύρισαν τη στοά που εργάζονταν.

    Τα νερά παρέσυραν και άλλους τρεις εργαζόμενους οι οποίου αγνοούνται.

    Για τη διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού ατυχήματος έχει συγκροτηθεί επιτροπή ειδικών, ενώ η λειτουργία του ανθρακωρυχείου που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κιουστεντίλ έχει διακοπεί προσωρινά.

    [15] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 11:50 Ώρα Ελλάδος

    ΣΟΦΙΑ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Δυο τροπολογίες του Εκλογικού Νόμου ψήφισε η βουλγαρική Βουλή πριν τη διάλυσή της ενόψει τον πρόωρων γενικών εκλογών της 19ης Απριλίου του 1997.

    Πρόκειται για την καθιέρωση ομοιόχρωμων ψηφοδελτίων (λευκό χρώμα) και τη μείωση του ορίου για την είσοδο στη Βουλή των πολιτικών κομμάτων από το 4% στο 3%.

    Συζητήσεις για την ανάγκη να γίνουν αυτές οι τροποποιήσεις διεξαγόταν εδώ και πολύ καιρό στη Βουλγαρία, στην οποία ως χώρα με αναπτυσσόμενο πολιτικό σύστημα, το όριο του 3% δίνει καλύτερες ευκαιρίες για αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο και των νεοτέρων πολιτικών κομμάτων.

    Πρόκειται για κόμματα που δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την οργανωτική τους δομή, αλλά έχουν τις προδιαγραφές να γίνουν εκφραστές των Βουλγάρων πολιτών που έως τώρα προτιμούσαν να μην ψηφίζουν.

    Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα κοινωνικών ερευνών, τα τελευταία 4-5 χρόνια στη Βουλγαρία έχει αναπτυχθεί μια σημαντική κοινωνική ομάδα με μετριοπαθή και κεντρώο προσανατολισμό έμεινε εκτός Βουλής λόγο του ορίου του 4%.

    Η εκπροσώπηση στη Βουλή ήταν μονοπώλιο των δυο μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων: του Σοσιαλιστικού (μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού) Κόμματος και της αντιπολιτευόμενης Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων.

    Οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως η μείωση του ορίου της εισόδου στη Βουλή θα έχει ενδεχομένως και αρνητικές συνέπειες όπως ο διαμελισμός του κοινοβουλευτικού χώρου σε πολυάριθμες κοινοβουλευτικές ομάδες. Μια τέτοια ασταθή πλειοψηφία ίσως δυσκολέψει αρκετά τη μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας

    Το όριο εισόδου του 3% θα δώσει τη δυνατότητα εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο νεοϊδρυθέντων πολιτικών σχηματισμών που πρόσκεινται στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αριστερή παράταξη.

    Προσχωρώντας σε ενδεχόμενο κοινοβουλευτικό σχηματισμό με αυτά το ΒΣΚ θα μπορέσει πιο αποτελεσματικά να ασκήσει πολιτική ως αντιπολίτευση πλέον, καθώς στη μελλοντική Βουλή της Βουλγαρίας η έως τώρα αντιπολίτευση στο πρόσωπο των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

    [ΣΤ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [16] ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ;

    Καταχωρήθηκε: 16:46 Ώρα Ελλάδος

    ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ 15 Φεβρουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε. - του Νίκου Φραγκόπουλου)

    Το ερώτημα που τίθεται τις ημέρες αυτές, πότε δηλαδή θα σταματήσει η αντιπολίτευση τις κινητοποιήσεις της αναμένεται να απαντηθεί σήμερα το βράδυ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει ο συνασπισμος "Ζάγιεντνο" στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου.

    Ο Βουκ Ντράσκοβιτς στη χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση κάλεσε τους συμμετέχοντες να αποφασίσουν σήμερα "δια βοής" τί πρόκειται να πράξουν στη συνέχεια. Πάντως ο Ντράσκοβιτς φαίνεται ότι έμμεσα έδωσε κατευθυντήρια γραμμή για τερματισμό ή προσωρινή διακοπή των διαδηλώσεων. "Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις διαδηλώσεις", δήλωσε ο Ντράσκοβιτς ο οποίος εξέφρασε και την έκπληξή του για την γρήγορη εφαρμογή του ειδικού νόμου που ψήφισε προ ημερών η Βουλή της Σερβίας και με τον οποίο επικυρωνόταν η νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης για την ανάληψη των δήμων. Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας Ντράγκαν Τόμιτς αποφάσισε να συγκροτηθεί σε σώμα ο Δήμος του Βελιγραδίου, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου. Την πλειοψηφία ως γνωστό κατέχει ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός "Ζάγιεντνο" (67 από τις 110 που αριθμεί συνολικά ο Δήμος) και νέος δήμαρχος κατά πάσα πιθανότητα θα εκλεγεί ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς.

    [Ζ] ΚΥΠΡΟΣ

    [17] ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΞΕΘΕΣΕ Η ΠΡΕΣΒΗΣ Θ.ΠΕΤΡΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 14:59 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς που αποσκοπούσαν στην ένταση στο νησί, εξέθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Θάλεια Πετρίδη.

    Η κ.Πετρίδη ανέφερε το επεισόδιο στην περιοχή Λουρουτζίνας, τη δήλωση Ντεμιρέλ -Ντενκτάς για δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης στα κατεχόμενα και την παραβίαση των χωρικών υδάτων της Κύπρου από τρία πολεμικά τουρκικά πλοία, τα οποία αγκυροβόλησαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Εκανε λόγο και για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων φέρνοντας ως παράδειγμα τη σύλληψη και την εκδίωξη του γιατρού, ο οποίος μετέβη στα κατεχόμενα για να εξετάσει Μαρωνίτες ασθενείς.

    Η Πρέσβης υπογράμμισε επίσης, τη συνέχιση της καταστροφικής της πολιτιστικής, ιστορικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των κατεχομένων της Κύπρου.

    [18] Γ.ΦΕΪΣΕΛ: ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 14:59 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη θα επιμείνουν στο στρατιωτικό διάλογο μεταξύ της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και του τουρκικού κατοχικού στρατού, δήλωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γουστάβ Φεϊσέλ, επισημαίνοντας ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί το πακέτο μέτρων που προτείνει ο διεθνής οργανισμός.

    Ο κ.Φεϊσέλ τόνισε ακόμη πως οι πληροφορίες και οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς, που αναφέρονται σε εποικισμό της Αμμοχώστου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Υποστήριξε επίσης πως το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε μεταξύ του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν και του Γλαύκου Κληρίδη στο Νταβός και οι θέσεις του Κύπριου προέδρου ήταν εποικοδομητικές, ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

    [19] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 13:51 Ώρα Ελλάδος

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 15 Φεβρουαρίου 1997 (ΜΠΕ)

    Πενήντα περίπου διαδηλωτές από διάφορες οργανώσεις συνεχίζουν την ειρηνική τους προσπάθεια διαφώτισης ξένων επισκεπτών για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με στόχο να αποτρέψουν τη μετάβαση τους στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι διαδηλωτές κατάφεραν διανέμοντας διαφωτιστικό υλικό, να πείσουν αρκετούς τουρίστες να μην μεταβούν στα κατεχόμενα, ενώ η κατάσταση και σήμερα στο οδόφραγμα παραμένει ήρεμη.

    [Η] ΤΟΥΡΚΙΑ

    [20] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 34 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:56 Ώρα Ελλάδος

    ΑΓΚΥΡΑ 15 Φεβρουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Τριάντα στρατιωτικά μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου "Cougar" και τέσσερα τύπου "Sea Hawk" θα προστεθούν στις Ενοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας μετά τις συμφωνίες που υπέγραψε με τον γαλλογερμανικό όμιλο Eurocopter (θυγατρική της Aerospatiale) και την αμερικανική εταιρεία Sikorsky.

    Η συμφωνία με την Eurocopter προβλέπει την παράδοση από τον γαλλογερμανικό όμιλο δύο ελικοπτέρων τύπου Cougar ενώ τα υπόλοιπα 28 θα κατασκευαστούν από κοινού στην κρατική τουρκική εταιρεία "Τusas Aerospace Indusries" (ΤΑΙ). Το κόστος της συμφωνίας ανέρχεται στα 430 εκατομμύρια δολάρια ενώ η Τουρκία θα συμμετάσχει με 30%. Τα δύο πρώτα ελικόπτερα θα παραδοθούν τον Ιούλιο του 1999 ενώ η συμπαραγωγή των υπολοίπων θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 1999. Το όλο πρόγραμμα προβλέπεται ότι ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2002.

    Το κόστος τη δεύτερης συμφωνίας με την αμερικανική Sikorsky ανέρχεται στα 113 εκατομμύρια δολάρια.

    Η τελετή υπογραφής έγινε στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας και παρέστησαν ο υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν, ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Γιαλτσίν Μπουρτσάκ, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αγκυρα, Ντανιέλ Λεκαρτιε και εκπρόσωποι των εταιρειών "Eurocopter", "Sikorsky" και της τουρκικής "TAI".

    Ο Τουρχάν Ταγιάν χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο μέρος της συμφωνίας με την γαλλογερμανική κοινοπραξία, το γεγονός της συμπαραγωγής των ελικοπτερων το οποίο απέδωσε στα άλματα που έκανε η τουρκική αμυντική βιομηχανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών στον τομέα της συμπαραγωγής αεροσκαφών.

    Η γαλλική εφημερίδα "La Tribune" που αναφέρεται στη συμφωνία πώλησης ελικοπτέρων με τη γαλλογερμανική κοινοπραξία, σημειώνει επιπρόσθετα ότι αυτή τη συμφωνία την είχε οριστικοποιήσει ο πρόεδρος Ζακ Σιράκ το 1995 με την τότε πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ.

    Η εφημερίδα γράφει επίσης, ότι στο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει να φθάσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ευρωπαϊκών χωρών, προβλέπεται η αγορά και η συμπαραγωγή Airbus, ελικοπτέρων τύπου Tigre, αντιαρματικών πυραύλων AC3G Trigat, τεθωρακισμένων οχημάτων VAB και αρμάτων Leclerc.

    Εξάλλου η αμερικανική εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ" σημειώνει ότι η χρησιμοποίηση από την Τουρκία ελικοπτερων τύπου Cougar στον πόλεμο εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών και οι τεταμένες σχέσεις με την Ελλαδα είχαν καθυστερήσει προηγούμενες αγορές αμερικανικών όπλων και ανάγκασαν την Τουρκία να ακυρώσει τον περασμένο Νοέμβριο την αγορά 10 αμερικανικών ελικοπτέρων αυτού του τύπου, ενώ η παράδοση τριών παροπλισμένων αμερικανικών φρεγατών παρεμποδίζεται ακόμη από το Κογκρέσο.

    [21] Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ

    Καταχωρήθηκε: 13:01 Ώρα Ελλάδος

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 15 Φεβρουαρίου 1997 (Μ.Π.Ε.)

    Σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της επίλυσης του κυπριακού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να αναλάβει η Τουρκία προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τις επισημάνσεις αυτες έκανε ο επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας, στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν με τον οποίο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες.

    Ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ εξέφρασε την ελπίδα ότι το συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις 30 Απριλίου, θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της πλήρους εναρμόνισης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι για την επίτευξη της οικονομικής συνεργασίας στα πλαίσια της τελωνειακής ένωσης, "είναι απαραίτητη η θετική απάντηση της Τουρκίας στην κοινή δήλωση του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου, για το θέμα των νησίδων Ιμια. Παράλληλα επισήμανε στον κ.Οϊμέν ότι για την ένταξη τόσο της Τουρκίας όσο και των άλλων υποψηφίων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λαμβανονται υπόψη τα λεπτομερή κριτήρια που έχει καθορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνάντηση της Κοπεγχάγης, την 21η Ιουνίου 1993.

    Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ.Μπρουκ παρότρυνε την Τουρκία να μετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, σύμφωνα πάντοτε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμου, στη βάση μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας. "Αυτό", τόνισε ο κοινοτικός επίτροπος, "ειναι ιδιαίτερο σημαντικό στα πλαίσια της απόφασης που έχει ληφθεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης". Γνωστοποίησε επίσης ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 26-28 Φεβρουαρίου όπου θα συζητήσει με τους Κληρίδη και Ντενκτάς για την προετοιμασία της ένταξης του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.00 run on Saturday, 15 February 1997 - 22:57:25 UTC