Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

  • [03] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ-ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

  • [04] Η VICTORIA DE LOS ANGELES ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ HELEXPO

  • [05] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ. ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Θ.ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ

  • [06] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"

  • [07] ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 300.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

  • [08] ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 2000 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΟΛΜΠΡΑΙΤ:ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

  • [10] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [11] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

  • [12] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

  • [13] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

  • [14] ΣΚΟΠΙΑ:ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [15] ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

  • [16] IΔΡΥΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛ ΤΣΟΓΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [17] “ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΗ” Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Αποφασίζουν σήμερα τη συνέχιση ή μη της απεργίας τους καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ η ΟΛΜΕ διοργανώνει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Στην ίδια πλατεία, αύριο θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβε χθες ότι οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν εντός του 1997 αύξηση 9% κατά μέσο όρο, ενώ κυβερνητική ανακοίνωση απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στις αποδοχές των καθηγητών προσθέτοντας ωστόσο ότι το αρμόδιο υπουργείο είναι ανοιχτό σε θέματα που αφορούν την αναβάθμιση της παιδείας.

    Στο μεταξύ διάσταση απόψεων επικρατεί στους κόλπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων ως προς τη σκοπιμότητα της συνέχισης της απεργίας των καθηγητών.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου και Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, του υφυπουργού Εργασίας Χρήστου Πρωτόπαπα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργου Πασχαλίδη. Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε ο κοινωνικός διάλογος που εξήγγειλε η κυβέρνηση για φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα.

    Σε δηλώσεις τους μετά τη σύσκεψη τόσον ο κ.Παπαντωνίου, όσο και ο κ.Παπαϊωάννου δήλωσαν οτι συζητήθηκε το πώς θα διευρυνθεί ο κοινωνικός διάλογος που θα ξεκινήσει μετά την απόφαση που θα πάρει, αφού εξετάσει το όλο θέμα, το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή.

    [03] ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ-ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση των συνεπειών, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο από το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά σε ένα τεράστιο κύμα μετακίνησης πληθυσμών στα Βαλκάνια, μεγάλο μέρος των οποίων θα αναζητήσουν διέξοδο στη χώρα μας.

    Οι δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, η αναταραχή στη Σερβία και ο κίνδυνος ανάφλεξης στο Κοσσυφοπέδιο, συνιστούν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλα τα επίπεδα και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με όσους γείτονες επιχειρήσουν να περάσουν, νόμιμα ή παράνομα, στην Ελλάδα.

    Υπάρχει έτοιμο σχέδιο για αντιμετώπιση μεταναστευτικού κύματος στα βόρεια σύνορα μας, δηλωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο αυτό έχει να κάνει και με την ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των συνόρων από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Παρατήρησε, ωστόσο, |ti μέχρι σήμερα δεν παρατηρήθηκε αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη χώρα μας και πρόσθεσε πως τα μέτρα στα σύνορα δεν είναι ούτε χαλαρά, ούτε έντονα.

    Στην Αλβανία χιλιάδες κάτοικοι είναι έτοιμοι να μεταναστεύουν και πάλι στην Ελλάδα, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις περιουσίες που έχασαν επενδύοντας τις αποταμιεύσεις τους σε παρατράπεζες.

    Το οικονομικό χάος που επικρατεί στη Βουλγαρία αναγκάζει ένα μέρος του πληθυσμού να αναζητήσει εργασία στην Ελλάδα και τα πρώτα συμπτώματα αυτής της στροφής έχουν εκδηλωθεί με την αύξηση του αριθμού των Βουλγάρων που επισκέπτονται καθημερινά το ελληνικό προξενείο στη Σόφια και ζητούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας, είτε ως τουρίστες, είτε ως εμπορικοί επισκέπτες.

    Το προξενείο έχει λάβει τα μέτρα του και μέχρι τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, όπως διαβεβαιώνουν οι προξενικές αρχές. Οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν την Ελλάδα περνούν από το στάδιο της προσωπικής συνέντευξης και υπολογίζεται ότι κάθε ημέρα πραγματοποιούνται γύρω στις 400 συνεντεύξεις.

    Η πείνα έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους της Βουλγαρίας. Τα καταστήματα είναι άδεια από τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης επειδή τα κρύβουν οι μαυραγορίτες ή τα κρατούν οι ιδιοκτήτες για τις μελλοντικές ανάγκες. Τα αποθέματα των καυσίμων για τα Ι.Χ αυτοκίνητα έχουν εξαντληθεί και μόνο για τα ασθενοφόρα διατίθεται ποσότητα 20 λίτρων βενζίνης.

    Ανησυχία για τον κίνδυνο μεγάλης πληθυσμιακής μετακίνησης εκφράζει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος συνδέει την ανησυχία αυτή με το βαθμό ρεαλιστικότητας των σεναρίων που μιλούν για επικείμενη έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο και τις αλυσσιδωτές παρενέργειες που θα ακολουθήσουν .

    Στην περίπτωση εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών προσφύγων στη χώρα μας αναρωτήθηκε πως είναι δυνατό να αντέξει η ελληνική οικονομία τη στήριξη και άλλων οικονομιών και τόνισε πως η μόνη λύση αντιμετώπισης της μαζικής λαθρομετανάστευσης είναι η αποτελεσματική φρούρηση των συνόρων.

    [04] Η VICTORIA DE LOS ANGELES ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ HELEXPO

    Σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός αναμένεται να αποτελέσει για το φιλόμουσο κοινό της Θεσσαλονίκης, η εμφάνιση - έστω και για μία μόνο βραδιά - της διάσημης ντίβας της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, Victoria de los Angeles.

    Η Ισπανίδα ερμηνεύτρια θα εμφανιστεί στην πόλη μας στις 7 Απριλίου, στο πλαίσιο των Διεθνών Μουσικών Ημερών, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τη HELEXPO-ΔΕΘ.

    Η Victoria de los Angeles, που γεννήθηκε το 1923 στην Ισπανία, το 1946 κατέπληξε για πρώτη φορά το παγκόσμιο κοινό της όπερας, περιοδεύοντας στις σημαντικότερες σκηνές του με το έργο του Μότσαρτ "Οι γάμοι του Φιγκαρό".

    Στην πόλη μας θα ερμηνεύσει τραγούδια των κλασικών - κυρίως όμως του Σούμπερτ, που φέτος γιοτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του - αλλά και γνωστά πορτογαλικά "fados", που είναι η lec\kg της αδυναμία.

    [05] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ. ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Θ.ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ

    "Η πολιτική της Τουρκίας είναι αυτή που προκαλεί την ένταση και εγκυμονεί κινδύνους στην περιοχή" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις των ξένων παραγόντων για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι όσοι κάνουν δηλώσεις με τις οποίες εκφράζονται φόβοι για μια πιθανή ελληνοτουρκική σύρραξη θα πρέπει να δουν ποιά πολιτική ποιάς από τις δύο χώρες εναρμονίζεται με το διεθνές δίκαιο και να τη στηρίξουν ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

    Αναφερόμενος στη στάση της χώρας μας στα ελληνοτουρκικά ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση ασκεί πατριωτική πολιτική και θέση της για μεν την υφαλοκρηπίδα είναι η από κοινού με την Τουρκία προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης. Για το θέμα όμως των Ιμια, που, όπως είπε ο κ. Ρέππας αφορά προσβολή κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η λύση είναι ή να δηλώσει η Τουρκία ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα ή να προσφύγει εκείνη μόνη της στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

    Σε δήλωσή του στο ΜΠΕ για τη θρυλούμενη αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θόδωρος Κουλουμπής, επισήμανε οτι αυτή δεν έχει ούτε σάρκα ούτε οστά, ούτε μπορεί να υπάρξει όσο οι δύο χώρες δεν μπαίνουν σε μία διαδικασία που να θυμίζει "Οσλο", όπου είχαν βρεθεί και συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές -Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί- πριν το Καμπ Ντέηβιντ. Οι Αμερικανοί θα πάρουν πρωτοβουλία όταν θα είναι σίγουροι οτι θα πετύχει και θα αποκομίσουν τα πολιτικά και κομματικά οφέλη. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ.Κουλουμπής, δεν υπάρχει έδαφος ούτε κλίμα , ώστε να υπάρξει τέτοιος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λόγω της στάσης της Αγκυρας που συνεχώς σκληραίνει, πράγμα που οφείλεται στα εσωτερικά πολιτικά της αδιέξοδα.

    [06] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ"

    Ψηφίστηκε σήμερα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το θεσμό του "συνηγόρου του πολίτη". Υπέρ του νέου αυτού μέτρου ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΝΔ, πλην του Στέφανου Μάνου.

    Ο κ. Μάνος διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του κόμματός του, υπογραμμίζοντας ότι "οι ελπίδες που έχουν επενδυθεί στο νεό θεσμό δεν θα επαληθευτούν", καθώς, όπως είπε, "ο oboudsman θα βομβαρδίζεται από πλήθος αιτημάτων, τα οποία θα είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν".

    Εξάλλου, τόσο ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Αναστάσιος Πεπονής, όσο και ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασαν ερωτηματικά για το αν το Σύνταγμα δικαιολογεί την επιλογή του ανώτατου αυτού δημόσιου λειτουργού από το Κοινοβούλιο.

    Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Αλέκος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι δεν υπαρχει θέμα αντισυνταγματικότητας και επισήμανε τη βούληση της κυβέρνησης το πρόσωπο αυτό, ο "συνήγορος του πολίτη", να εκλέγεται από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5. Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση και τους προβληματισμούς που διατυπώθηκαν, τόνισε ωστόσο ότι στην περίπτωση που ο θεσμός δεν χαίρει της εκτίμησης όλων θα αποτύχει στην πράξη.

    Στη συνέχεια, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια διοίκηση, ανακοίνωσε τη δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών για τον έλεγχό της, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο επαναφοράς του Ανωτάτου Συμβουλίου Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΣΔΥ).

    Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε την πρόθεσή του να καταθέσει το νομοσχέδιο για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων και έδωσε έμφαση στην προσπάθεια της χώρας μας για ένταξη στην ΟΝΕ, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

    [07] ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ 300.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

    Προϊστορικά εργαλεία της μέσης παλαιολιθικής περιόδου, πιθανόν 250.000 με 300.000 χρόνων, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη διάρκεια των ανασκαφών στο νοτιοδυτικό τμήμα της λεκάνης του Λαγκαδά. Τα ευρήματα αυτά, όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους στο αρχαιολογικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, οι αρχαιολόγοι Κ. Κωστάκης και Σ. Ανδρέου, συγκαταλέγονται μαζί με το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων στα αρχαιότερα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας στην Κεντρική Μακεδονία.

    Στην ανακοίνωση τους οι αρχαιολόγοι τόνισαν ότι προκαλεί εντύπωση η ευρύτατη διασπορά και η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται στην περιοχή τα παλαιολιθικά εργαλεία που είναι πολύ όμοια με αντίστοιχα από τη Θεσσαλία.

    Η αρχαιολογική έρευνα που ξεκίνησε το ΑΠΘ από το 1986 έχει καλύψει μέχρι σήμερα μια έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων κυρίως στο δυτικό τμήμα της λεκάνης του Λαγκαδά, εντοπίζοντας ένα σύνολο από 80 περίπου θέσεις που καλύπτουν το διάστημα από τη νεότερη νεολιθική μέχρι την οθωμανική περίοδο, οι οποίες ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα.

    [08] ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 2000 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

    Κατασκευαστικά έργα, στα οποία περιλαμβάνεται η ανέγερση ξενοδοχείων και η βελτίωση της ρυμοτομίας της πόλης, θα πραγματοποιηθούν από ελληνικές επιχειρήσεις στη Βηθλεέμ ενόψει του εορτασμού των 2000 χρόνων από τη γέννηση του Χριστού. Αυτό ανακοίνωσε το Εμπρικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    Ιδιαίτερη έκκληση προς τους Ελληνες επιχειρηματίες να συνδράμουν στη βελτίωση της εικόνας της Βηθλεέμ με την πραγματοποίηση κατασκευαστικών έργων, απηύθυνε ο χριστιανός δήμαρχος της πόλης, Ελίας Φρέιλ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι η l|mg ορθόδοξη χώρα στην οποία μπορεί να στραφεί για ό,τι αφορά τους εορτασμούς των 2000 ετών από τη γέννηση του Ιησού Χριστού.

    Το Ελληνικό Προξενείο στα Ιεροσόλυμα θα είναι στη διάθεση των Ελλήνων επιχειρηματιών που εξετάζουν θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον δήμο της Βηθλεέμ για την ανάληψη των μελετών και τη συνακόλουθη ανέγερση των έργων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΟΛΜΠΡΑΙΤ:ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΚΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

    "Το πρόβλημα της Κύπρου λειτουργεί ως σφήνα ανάμεσα σε δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ και με αυτό τον τρόπο απειλεί την ευρωπαϊκή σταθερότητα και τα ζωτικά μας συμφέροντα", είπε στην κατάθεση της στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Μαντλήν Ολμπράιτ.

    Η βία που χρησιμοποιήθηκε το προηγούμενο έτος στην Κύπρο εμπόδισε τις προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων αλλά συγχρόνως έκανε πιο δραματική την ανάγκη για την επίτευξη διαρκούς λύσης, είπε η κ.Ολμπράιτ τονίζοντας ότι η διαμάχη στην Κύπρο δεν χωρίζει απλά τις δύο κοινότητες.

    Σύμφωνα με την αμερικανίδα υπουργό, η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση μιας λύσης στην διαμάχη αλλά υπογράμμισε ότι σε μία τέτοια προσπάθεια τα μέρη πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα βήματα για τη μείωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης έτσι ώστε να καταστήσουν τη διαδικασία "παραγωγικών διαπραγματευσεων" δυνατή.

    [10] Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Δεκαέξι υπουργούς έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με πρόεδρο τον Στέφαν Σοφιγιάνσκι, ο οποίος δήλωσε ότι ξεκινάει αύριο δουλειά "χωρίς τελετές και επισημότητες".

    Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, περιλαμβάνει διακεκριμένα στελέχη της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", αλλά και τεχνοκράτες.

    Ο γνωστός ως "οικονομικός εγκέφαλος" της ΕΔΔ, Αλεξάντερ Μπόζκοφ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας, ενώ ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης, Χαραλάμπι Αντσεφ, υπήρξε μέχρι πρόσφατα γραμματέας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

    Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρώην πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Γερμανία, Στογιάν Στάλεφ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρώην γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου στην κυβέρνηση της ΕΔΔ το 1992, Μπογκομίλ Μπόνεφ.

    Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και επικεφαλής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Στανισλάβ Γκαβρίισκι αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Ο νέος υπουργός Αμυνας ονομάζεται Γκεόργκι Ανάνιεφ, το υπουργείο Εμπορίου και Εξωτερικής Οικονομικής Συνεργασίας amat]hgje στην πρώην διευθύντρια του Πρακτορείου Ξένων Επενδύσεων, Ντανιέλα Μπόμπεβα, υπουργός Υγείας είναι ο Εμίλ Τάκοφ, υπουργός Δημοσίων Έργων - ο Νικόλα Καραντίμοφ, υπουργός Παιδείας, Επιστημών και Τεχνολογιών ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου της Σόφιας "Αγ. Κλίμεντ Οχριντσκι", καθηγητής Ιβάν Λάλοφ.

    Υπουργός Γεωργίας και Βιομηχανίας Τροφίμων αναλαμβάνει ο Ρούμεν Χρίστοφ, υπουργός Περιβάλλοντος ο Ιβάν Φίλιποφ, υπουργός Πολιτισμού ο Εμίλ Ταμπάκοφ, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας ο Ιβάν Νέικοφ, υπουργός Ενέργειας ο Γκεόργκι Στοίλοφ και υπουργός Μεταφορών ο πρώην αντιδήμαρχος της Σόφιας, Βίλχελμ Κράους.

    [11] ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία καθώς το σαρωτικό κύμα των διαδήλωσεων που επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα, μετά την αλυσιδωτή κατάρρευση των παρατραπεζών που λειτουργούσαν με το σύστημα της πυραμίδας τείνει να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις και τη μορφή λαϊκής εξέγερσης. Αποκορύφωμα των συγκρούσεων ήταν τα επεισόδια στην Αυλώνα όπου σημειώθηκαν οι πιο βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικων δυνάμεων και οργισμένων διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν εκατοντάδες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων

    Η ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να επιβάλει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στην Αυλώνα, πρόταση που καταψήφισαν ακόμη και βουλευτές του κόμματος, πραγματοποιεί σήμερα σύσκεψη προκειμένου να εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης της κρίσης. Την ίδια όμως ώρα που θα πραγματοποιείται η συνεδρίαση, η αντιπολίτευση και παρά τις απαγορεύσεις των αρχών, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε κεντρικό στάδιο των Τιράνων.

    Το μέτωπο της αντιπολίτευσης "Δημοκρατικο Φόρουμ" ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας που θα αποτελείται από τεχνοκράτες καθώς θεωρεί ότι είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση.

    Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης όμως θέτουν ως όρο για τη συμμετοχή τους ότι θα συζητηθεί μόνο ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών και επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα της επίλυσης της κρίσης με ειρηνικά μέσα.

    Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου της κατάστασης κατέθεσε πρόταση στο κοινοβουλιο ζητώντας την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Αυλώνα. Μετά απο μαραθώνια συνεδρίαση, το κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση. Η πλειοψηφία των βουλευτών ακόμη και αυτών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος θεωρεί ότι η λύση πρέπει να βρεθεί με διάλογο και όχι με κατασταλτατικά μέτρα και χρήση βίας.

    "Η σωστή λύση θα εξευρεθεί με τη χρήση δημοκρατικών μέσων και για μας είναι επιτακτική η παραίτηση της παρούσας κυβέρνησης και η ανάληψη της διακυβέρνησης της χωρας από τους τεχνοκράτες", d^kyse το στέλεχος της αντιπολίτευσης Ρ.Μεϊντάνι.

    [12] Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

    Παρά τη χθεσινοβραδυνή απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου το οποίο ψήφισε τον ειδικό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση και με τον οποίο αναγνωρίζεται τη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου στις περιοχές όπου επικράτησε, ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" και οι φοιτητές συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους.

    Ο Βουκ Ντράσκοβιτς μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της 85ης κατά σειρά συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, δήλωσε ότι ο "Ζάγιεντνο" θα συνεχίσει τις διαδηλώσεις μέχρις ότου εφαρμοστεί ο ειδικός νόμος που ψήφισε η βουλή ενώ ο Ζόραν Τζίντζιτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναληφθούν νέες μορφές κινητοποιήσεις έως ότου υπάρξει απελευθέρωση των ισχυρά ελεγχόμενων μέσων ενημερωσης και μέχρι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν το αδιαβλητο των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών στη Σερβία, η διεξαγωγή των οποίων έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους.

    Οι ηγέτες του "Ζάγιεντνο" χαρακτηρισαν ως παραλογισμό τις ενέργειες των σερβικών αρχών καθώς αρχικά ακύρωσαν το αποτέλεσμα των δημοτικων εκλογών και αργότερα υπό το βάρος των πιέσεων που ασκήθηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και από τη διεθνή κοινότητα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

    Για την προώθηση του ειδικού νόμου και με τον οποίο αναγνωρίζεται το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, όπως ορίζει το πόρισμα του ΟΑΣΕ αρμόδιες είναι οι Εφορευτικές Επιτροπές οι οποίες σε διάστημα τριών ημερών θα πρέπει να αρχίσουν τη διαδικασία εφαρμογής του.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της βουλης ανακοινώθηκε και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Συμμετέχουν 13 νέοι υπουργοί ενώ απομακρύνθηκαν επτά, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Παιδείας, Ντράγκοσλαβ Μλαντένοβιτς. Την παραίτηση του Μλαντένοβιτς ζητούσαν επί δύο μήνες οι φοιτητές.

    Ο πρωθυπουργός Μίρκο Μαριάνοβιτς στην ομιλία του κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιησε τις διαδηλώσεις για να καταλάβει την εξουσία και επισήμανε ότι αυτές έβλαψαν τη χωρα διότι εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε, απομακρύνθηκαν πολλοί ενδιαφερόμενοι ξένοι επενδυτές.

    Χθες εξάλλου ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συναντήθηκε με τον διοικητή της Ανατολικής Σλαβονίας Ζακ Κλάιν. Το βασικό θέμα των συνομιλιών τους ήταν η συμφωνία του Ερντουτ. Μετά τη συνάντηση ο Κλάιν δήλωσε ότι οι εκλογές στην Ανατολική Σλαβονία θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη, υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες.

    [13] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα ''Κιπρίς'', τόνισε πως ''ορθά ανησυχεί ο upouqc|r Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκολμ Ρίφκιντ, για την πιθανότητα πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για το Κυπριακό''.

    Ο Ντενκτάς είπε ακόμη ότι για να αποφευχθεί ο πόλεμος, θα πρέπει να αναχαιτιστεί η πορεία του διδύμου Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων.

    Σύμφωνα με την ''Κιπρίς'', ο Ντενκτάς επανέλαβε τις γνωστες του θέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, και ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να επιλυθεί εάν δεν υπάρξει ίση μεταχείρηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. ''Επιμένουμε'', είπε, ''στην ισότητα''.

    Ο Ντενκτάς σημείωσε ακόμη ότι οι ξένοι ετοιμάζονται να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να προετοιμαστούν για ''εθνική αντίσταση''.

    [14] ΣΚΟΠΙΑ:ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Σε διάψευση των πληροφοριών ότι το Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) που εκφραζει την μετριοπαθή πτέρυγα της αλβανικής κοινότητας της ΠΓΔΜ προσανατολίζεται στην απόχωρηση του από τη κυβέρνηση προχώρησε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος κ.Αμπντουλραχμάν Αλίτι.

    Σε δήλωση του που δημοσιευεται στην εφημερίδα "Νοβα Μακεντόνια", ο κ.Αλίτι διαψεύδει πληροφορίες που δημοσιευσε χθες η εφημερίδα "Ντεβνικ" σύμφωνα με τις οποίες το θέμα της παραμονής του κόμματος στη κυβέρνηση θα εξετασθεί μέσα στην εβδομάδα ή, το πολύ, στις επόμενες δέκα ημέρες.

    Ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτηρισε το θέμα της παραμονής του κόμματος στη κυβέρνηση "ερώτηση του Αμλετ" η οποία "είναι τόσο παλιά όσο και η συμμετοχή του κόμματος στη κυβέρνηση".

    "Οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος μεταφέρουν σταθερά τις απόψεις τους στην ηγεσία όπως και την τοποθέτηση τους για τα ζητήματα ζωτικής σημασίας για τους Αλβανούς", υποστήριξε ο κ.Αλίτι.

    Η Δημοκρατική Ευημερία έχει δέκα έδρες στην από 120 μέλη αποτελούμενη βουλή της ΠΓΔΜ αλλά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση το Σοσιαλιστικό Κόμμα την καθιστά τον μοναδικό εταίρο της κυβερνητικής Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης που έχει τις 61, μαζί με την μία έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    To Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εννέα έδρες και οι σκληροπυρηνικοί Αλβανοί επτά.

    [15] ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    "Στο μάτι του κυκλώνα" μπήκε και πάλι η ελληνική εμπορική ναυτιλία, που δέχεται βολές από διάφορες χώρες και διεθνείς υπηρεσίες, με αφορμή τη βύθιση των ελληνικών συμφερόντων και με κυπριακή σημαία φορτηγού σκάφους "LEROS STRENGTH", το περασμένο Σάββατο, 30 ναυτικά μίλια δυτικά του Stananger της Νορβηγίας.

    Το πλοίο μετέφερε σιδηρομετάλλευμα από τη Ρωσία στην Πολωνία και βυθίστηκε στη διάρκεια θαλασσοταραχής, παρασύροντας στο βυθό όλο το πλήρωμα του, που αποτελούνταν από 20 Πολωνούς ναύτες, εκ tym οποίων δεν επέζησε κανείς.

    Πέντε μέρες μετά τη συγκεκριμένη ναυτική τραγωδία, έρχονται στο φως πληροφορίες και στοιχεία, που έγιναν γνωστά στο Οσλο και στρέφονται κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

    Ο εκπρόσωπος των νορβηγικών ναυτικών υπηρεσιών, ODD VOLLENE, υποστηρίζει ότι το LEROS STRENGTH" ήταν σε "πολύ άθλια κατάσταση", ενώ και οι αντίστοιχες ολλανδικές αρχές αποκαλύπτουν ότι τον Αυγουστο του 1996, κι αφού προηγήθηκε έλεγχος ασφαλείας του πλοίου, απαγόρευσαν τον απόπλου του λόγω σοβαρών τεχνικών ελλείψεων.

    Η εκτίμηση για την επικινδυνότητα του "LEROS STRENGTH" ενισχύεται και από την πληροφορία ότι η αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης ABS είχε χαρακτηρίσει το πλοίο πεπαλαιωμένο και έτοιμο για απόσυρση. Κατόπιν τούτου, η πλειοκτήτρια εταιρεία απευθύνθηκε στην ιταλική εταιρεία RINA και προφανώς έλαβε από αυτή πιστοποιητικό ναυσιπλοίας, κι έτσι συνεχίστηκε η δρομολόγηση του, μέχρι που στάθηκε αιτία να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι.

    [16] IΔΡΥΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛ ΤΣΟΓΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ.

    Την δημιουργία ιδρύματος που θα φέρει το όνομα του μεγάλου ελληνοαμερικανού πολιτικού και ανθρώπου Πολ Τσόγκα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Θόδωρος Σπυρόπουλος.

    Με επιστολή του σε Προέδρους και εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών ομοσπονδιών ο κ. Σπυρόπουλος,αφού "εκφράζει την οδύνη του για τον πρόωρο θάνατο του ανθρώπου που έκανε όλους τους ελληνοαμερικανούς να αισθανθούν περήφανοι για τα ιδανικά και τις πεποιθήσεις τους", σημειώνει πως στην μνήμη του Πολ Τσόγκα το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο δημιουργεί το "Ιδρυμα Πολ Τσόγκας" με σκοπό τη βοήθεια αρρώστων που αντιμετωπίζουν την επάρατη νόσο, την οποία τόσο παλληκαρίσια πάλαιψε και ο Τσόγκας.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [17] “ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΗ” Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η εμφάνιση των αρμάτων μάχης του τουρκικού στρατού σε γειτονικό δήμο της Άγκυρας, (την προηγούμενη βδομάδα) κατά τη διάρκεια εξέλιξης αντι-ισραηλινής διαμαρτυρίας - όπως ήταν φυσικό- ανησύχησε τους πολιτικούς και διπλωματικούς αναλυτές, γιατί “συνέπεσε” με την “κυοφορία” δύο σεναρίων που προέβλεπαν δραστική εμπλοκή των Τούρκων στρατηγών στις πολιτικές εξελίξεις -και όχι μόνο.

    Το ένα λοιπόν σενάριο προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο αιματηρού στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ το δεύτερο για “στημένο” θερμό επεισόδιο στην Κύπρο ή το Αιγαίο. Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν από την στάση της Ουάσινγκτον που φαινόταν να τάσσεται υπέρ του πρώτου σεναρίου, καθώς θα εξασφαλιζόταν το νέο πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και ειδικότερα με το ΝΑΤΟ - στον απόηχο των απειλών Τσιλέρ για άσκηση βέτο, εν’ όψη της διεύρυνσης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προς ανατολάς.

    Πέρα από οποιοδήποτε επίπεδο πολιτικής ή διπλωματικής ανάλυσης οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν κάθε λόγο να ενοχληθούν από την αντι-ισραηλινή διαμαρτυρία των ισλαμιστών, καθώς εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ευρεία διάσταση απόψεων μεταξύ του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και των επιλογών ισλαμικής κατεύθυνσης, του πρωθυπουργού Ερμπακάν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εκσυγχρονισμός (από την αεροπορική βιομηχανία του Ισραήλ) των μαχητικών αεροσκαφών F-4 Phantom της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, που μέχρι το στάδιο της τελικής υπογραφής συγκέντρωνε τα πυρά των συνεργατών του ισλαμιστή πρωθυπουργού.

    Από την άλλη πλευρά, οι διπλωματικοί αναλυτές προσδίδουν στο πλαίσιο των τουρκικών σχέσεων με το Ισραήλ μια ερμηνεία “εξισορροπιστική,” καθώς από τη μια μεριά έχουμε τα ανοίγματα του Ερμπακάν προς τον ισλαμικό κόσμο και από την άλλη την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ -υπό την πίεση των στρατιωτικών κύκλων στην Άγκυρα. Υπό το σκεπτικό αυτό, ο ρόλος των στρατηγών κινείται σαφέστατα στη σφαίρα επιρροής των αμερικανικών συμφερόντων, καθώς εξυπηρετεί το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας “HURRIYET,” η Τουρκία, εμφανίζεται να “επιθυμεί” τη σύναψη νέας στρατιωτικής συμφωνίας με το Ισραήλ που θα έχει διάρκεια 25 χρόνων και οικονομικό ύψος 150 δισ. δολαρίων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, η τουρκική εφημερίδα αναδημοσίευσε δηλώσεις του σύμβουλου του Ιδρύματος Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού (εν’ αποστρατεία) Σιγκι Ορουν στην εφημερίδα “JERUSALEM POST.”

    Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο στρατός έχει παρέμβει -ήδη- τρεις φορές στην πορεία των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία. Το 1960, με την ανατροπή της κυβέρνησης Μεντερές (που κυβερνούσε μέσα σε κλίμα έντονης λαϊκής αμφισβήτησης) οι στρατιωτικοί επιβεβαίωσαν το ρόλο τους ως προς τη διατήρηση των κεμαλικών παραδόσεων και την σωτηρία της Τουρκίας. Οι δύο επόμενες παρεμβάσεις (1971 και 1980) εξελίχθηκαν σε αιματοχυσίες μεταξύ ομάδων που εξέφραζαν ακραίες αντιλήψεις και κατά γενική -ιστορική pk]om- ομολογία δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα στην “ομαλοποίηση” της πολιτικής διακυβέρνησης.

    Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβερνητική συνεργασία Ερμπακάν-Τσιλέρ μάλλον μοιάζει να έχει εξελιχθεί σε μια εσωκυβερνητική συναλλαγή συγκάληψης των κατηγοριών για τα σκάνδαλα επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ. Μάλιστα υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για συμφωνία που διασφαλίζει την κυβερνητική “συνοχή” με αντάλλαγμα την σταδιακή απαλλαγή της υπουργού Εξωτερικών από το κατηγορητήριο που τη βαρύνει.

    Ωστόσο, στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί “συγκρούσεις” μεταξύ του ισλαμιστή πρωθυπουργού και της Τσιλέρ, εξ’ αφορμής του τουρκικού εξοπλιστικού προγράμματος. Όπως είναι γνωστό (εδώ και καιρό) κατά τη διάρκεια της τελευταίας διπλωματικής εξόρμησης του Ερμπακάν στον ισλαμικό κόσμο (στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη συγκρότηση της ομάδας των οκτώ αναπτυσσόμενων ισλαμικών κρατών - είναι διεθνώς γνωστή ως Developing 8), η Τσιλέρ με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης υπέγραφε συμβόλαια -απευθείας ανάθεσης- για την προμήθεια πολεμικού υλικού διαφόρων τύπων. Το γεγονός αυτό, εξόργισε τον Ερμπακάν, που -όπως είναι γνωστό- προτιμά την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μέσω διαδικασιών συμπαραγωγής των ξένων κατασκευαστών με την εγχώρια τουρκική αμυντική βιομηχανία.

    Οι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τον Ερμπακάν ως “πολιτικό με σταθερή δημοτικότητα”, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση πρόωρων εκλογών το κόμμα της Ευημερίας θα παρουσιάσει αύξηση του εκλογικού του ποσοστού. Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι μια πραξικοπηματική ενέργεια θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τη θέληση του τουρκικού λαού. Από την άλλη μεριά, ο Μεσούτ Γιλμάζ πιστεύει ότι θα “θρέψει” τις πολιτικές του φιλοδοξίες από τις σάρκες του κόμματος Ορθού Δρόμου του οποίου ηγείται η Τανσου Τσιλέρ. Ο τρίτος του πολιτικού παιχνιδιού Μ. Ετσεβίτ, κινείται προς τη σφαίρα υπεράσπισης των κεμαλικών παραδόσεων έχοντας προσδοκίες για πολιτικά οφέλη από τον κεντροαριστερό χώρο.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Η ομιχλώδης πορεία των πολιτικών εξελίξεων ενισχύεται από την πιεστική οικονομική κατάσταση, με κύριο χαρακτηριστικό τον διαρκή υψηλοπληθωρισμό. Τονίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία ο πληθωρισμός στην Τουρκία επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ ήταν στο 64,9%, ενώ νέο χαρτονόμισμα των 5 εκατ. λιρών κυκλοφόρησε στις 6 Ιανουαρίου. Το νέο νόμισμα φέρει τα τρία πρώτα μηδενικά σε έντονο μαύρο χρώμα, ενώ τα τρία τελευταία είναι πιο ωχρά, καθώς (σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Σελτσούκ Αμπατς) εξετάζεται το ενδεχόμενο αφαίρεσης τους. Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός ήταν στην Τουρκία στο 84,9%. Σημειώνεται ότι στις αρχές του χρόνου η ισοτιμία της λίρας Κύπρου με την τουρκική ήταν στο 1/230.000

    Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ

    Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός μέσα στη διάρκεια του Ραμαζανιού προαπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, ποντάρωντας στο έντονο ισλαμικό συναίσθημα των Τούρκων πολιτών. Έτσι, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Θα αποτελειώσουμε την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης,” αναφερόμενος σε σχέδια για την κατασκευή μεγαλοπρεπούς τζαμιού σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης.

    Παράλληλα, στο δήμο Σιντζάν του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Άγκυρας είχε οργανωθεί η αντι-ισραηλινή διαμαρτυρία, ενώ 20 τεθωρακισμένα, 15 τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικά τζιπ έκαναν την εμφάνιση τους στους δρόμους του Σιντζάν. Λίγες ώρες αργότερα, δικαστήριο της Άγκυρας διέταζε τη σύλληψη του ισλαμιστή δημάρχου Μπεκίρ Γιλντίζ για την οργάνωση της διαμαρτυρίας κατά των Ισραηλινών, ενώ ο στρατός με επίσημη ανακοίνωση δήλωνε ότι: “Η παρουσία των αρμάτων μάχης στην περιοχή ήταν άσχετη με την εκδήλωση.”

    Ωστόσο, κατά τη γενικότερη εκτίμηση το μήνυμα ήταν σαφέστατο, ενώ το τοπίο των πολιτικών εξελίξεων εμφανίζεται “αινιγματικό,” καθώς όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 12 February 1997 - 13:34:38