Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-02-06

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 6 Φεβρουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(του Νίκου Χατζή)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΡΙΑ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΟΥΤΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ

  • [04] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΚΛΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΛΟΒΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

  • [06] ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΥΡΙΟ

  • [07] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

  • [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Χ. ΚΟΛ ΟΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] IKANOΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [10] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΟΥΡΟΥΤΖΙΝΑΣ

  • [11] ΠΑΓΩΝΟΥΝ" ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

  • [12] ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [13]ΥΞΗΣΗ 100% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [14]ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [15]Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ

  • [16]ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [17] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Τη συνέχιση της απεργίας των καθηγητών και την επόμενη βδομάδα αποφάσισαν οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων του κλάδου. Σε νέες κινητοποιήσεις pqosamatok_fomtai οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση τους με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

    Οι καθηγητές διανύουν την τρίτη βδομάδα της απεργίας τους και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί την τέταρτη μέρα.

    Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για να συζητήσουμε τα προβλήματα μας δήλωσε ο Δημήτρης Κωσταράκος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ. Πρόσθεσε ότι η μηνιαία αύξηση των αποδοχών που προτείνει στους καθηγητές η κυβέρνηση δεν ξεπερνά στην ουσία τις 5.000 δραχμές καθαρά.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ- ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΡΙΑ ΚΟΜΒΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Την απάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο αίτημα τους για συνάντηση, αναμένουν οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις και ενισχύοντας τις θέσεις τους κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών δρόμων.

    Αποκλεισμένη παραμένει η παλαιά εθνική οδός Λάρισας -Λαμίας στην περιοχή Δρούγος Δομοκού, ο επαρχιακός δρόμος Τρικάλων -Λάρισας στη θέση Ζάρκο και Τρικάλων -Καλαμπάκας στο χωριό Θεόπετρα.

    Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής ο πρόεδρος της Γιάννης Πατάκης, δήλωσε ότι η περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση ή όχι του Πρωθυπουργού και υπογράμμισε ότι οι αγρότες απέδειξαν ότι μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που έγινε χθες, αποφασίστηκε η εξόρμηση κομματικών και κυβερνητικών στελεχών στην επαρχία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία προκειμένου να στηρίξουν στην κυβερνητική πολιτική στο αγροτικό.

    Θετικά ακούγεται η πρόταση των αγροτών για συνάντηση με τον κ.Σημίτη, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας και πρόσθεσε ότι οι αγρότες κατανοούν πως ο διάλογος πρέπει να γίνει με ανοιχτούς δρόμους.

    Η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε χθες να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΟΥΤΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ

    "Η κυβέρνηση δεν στέλνει ούτε δέχεται τελεσίγραφα" επανέλαβε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μια μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική και δεν προβαίνει σε ευκαιριακές παροχές. "Η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Θεσσαλίας δεν διευκρινίζει αν ζητώντας τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα σταματήσει τις καταλήψεις των εθνικών δρόμων και τις κινητοποιήσεις της. Επομένως θα ήταν μια συνάντηση εντυπωσιασμού στην οποία ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος" είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι διάλογος δεν γίνεται κάτω από απειλές.

    Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες της χώρας οι οποίοι απειλούν ότι αν δεν συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μέχρι τις 9 το βράδυ θα αποκλείσουν το εθνικό οδικό δίκτυο.

    Στο μεταξύ, ένταση επικρατεί στον Θεσσαλικό κάμπο και σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών καθώς ομάδες αγροτών χρησιμοποιούν χωματόδρομους προσπαθώντας να αποφύγουν τα μπλόκα των αστυνομικών και να αποκλείσουν έστω και για λίγο το δρόμο. Τα οδοφράγματα των αγροτών παραμένουν στη θέση Νέο Μοναστήρι, στο Δρούγο Δομοκού και στο ύψος του χωριού Ζάρκο Τρικάλων.

    Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης παρέταξαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος της αερογέφυρας που περνά πάνω από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κατερίνης στο ύψος της Χαλάστρας ωστόσο η κίνηση στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών γίνεται κανονικά. Οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας σε σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα θα αποφασίσουν ποιους δρόμους θα αποκλείσουν.

    [04] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΚΛΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Την ανάγκη ενότητας και σύγκλισης όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια αποτελεσματική θέση για τα εθνικά μας θέματα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Ραvoi Hamzik.

    "Υπάρχουν προβλήματα, τα οποία ενέχουν κάποιους κινδύνους, αλλά η γραμμή που ακολουθείται από όλες τις δυνάμεις της χώρας, παρά τις επιμέρους διαφορές αποτελεί ένα θετικό στοιχείο για το ξεπέρασμα των οποιοδήποτε δυσκολιών" τόνισε ο κ.Κακλαμάνης συμπληρώνοντας ότι αυτό θεωρεί περισσότερο σημαντικό από ισχυρά επιτελεία. Κατέληξε λέγοντας ότι προέχει η δική μας ενότητα, η υπευθυνότητα και η σύγκλιση σε μια θέση ρεαλισμού και αποτελεσματικότητας.

    Η στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Σλοβακίας για την ένταξη της στην Ευρωπαική Ενωση και το ΝΑΤΟ, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του προέδρου της Βουλής με τον κ.Ηamzik, ενώ διαπιστώθηκε ότι οι βάσεις της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών βρίσκονται πάρα πολύ κοντά.

    Συμφωνήθηκε ανταλλαγή επισκέψεων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Σλοβακίας.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΛΟΒΑΚΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Με σκληρή γλώσσα απάντησε σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος στις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ ότι "οποιαδήποτε νησίδα ή βραχονησίδα που δεν περιλαμβάνεται σε διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση καθώς και ότι η Ελλάδα επιδιώκει τον πόλεμο".

    "Η Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος, δεν θα αποδεχθεί και δεν θα υποταχθεί σε οποιαδήποτε tekesicqavij^ αξίωση από όποιον και αν προέρχεται" και πρόσθεσε: "Τα εδάφη δεν εξαρτώνται από τις ορέξεις του καθενός αλλά από δεδομένα, δηλαδή ποιος κατοικεί και ποιος χρησιμοποιεί τα εδάφη αυτά".

    "Η Τουρκία, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αδιαφορεί για την διεθνή νομιμότητα και προσπαθεί να επιβάλει την ισχύ της παρ' ό,τι η συμπεριφορά της αυτή έχει καταγγελθεί από τη Διεθνή Κοινότητα".

    Τέλος ο κ. Πάγκαλος κάλεσε τον κ. Ακμπελ και τους προϊσταμενους του να διαβάσουν την ελληνική ιστορία.

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο κ. Πάγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σλοβάκο ομόλογό του Πάβολ Χάμζικ.

    Το ενδιαφέρον της συζήτησης των δύο ανδρών εστιάσθηκε εκτός από τα διμερή θέματα και στην ένταξη της Σλοβακίας στην Ε.Ε., την οποία στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1992 - έτος κατά το οποίο χωρίστηκε η Τσεχοσλοβακία- που επισκέπτεται Σλοβάκος επίσημος την Ελλάδα.

    Όπως τόνισε ο κ. Πάγκαλος, η Ελλάδα θα είναι υπέρ της Σλοβακίας στον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και στο ΝΑΤΟ.

    [06] ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΥΡΙΟ

    Πανθεσσαλονίκειο συλλαλητήριο συμπαράστασης στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών οργανώνουν για τις 5.30' αύριο το απόγευμα, στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ένωση δημοσιουπαλληλικών οργανώσεων (ΕΔΟΘ), οι ΕΛΜΕ και οι διδασκαλικοί σύλλογοι.

    Η εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτη κοινωνική αξία, αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό, και γι αυτό η κοινωνία δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής όσα συμβαίνουν σήμερα, τόνισε ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κίτσιος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε το μεσημέρι.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου, Ηλίας Κοντόπουλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους απεργούς, γιατί αν συνεχίσει έτσι θα εισπράξει κοινωνικές εντάσεις και αντιπαραθέσεις και την αποκλειστική ευθύνη τη φέρνει η ίδια.

    Τέλος οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ χαρακτήρισαν "όψιμη" την ανησυχία του υπουργείου Παιδείας για τις διδακτικές ώρες που χάνονται και καταλόγισαν ευθύνες στην ηγεσία του για τα προβλήματα στα σχολεία.

    [07] ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

    Μεγάλη είναι η συμμετοχή των ελληνικών εξαγωγικών εταιρειών που θα λάβουν μέρος στη δεύτερη έκθεση ελληνικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στην Οδησσό, από 21 έως 25 Μαρτίου.

    Ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών και το κύρος των εταιρειών και των φορέων που συμμετέχουν, αποδεικνύουν ότι με την έκθεση αυτή, ανοίγουν πάλι, μετά από αιώνες, δρόμοι γνωστοί για το ελληνικό εμπόριο.

    Στους εκθέτες, συμπεριλαμβάνονται εταιρείες που καλύπτουν όλο σχεδόν το φάσμα των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα υπάρχουν εταιρείες μεταποίησης και διακίνησης τροφίμων και ποτών, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες εξοπλισμού, δομικών υλικών, λιπαντικών,πλαστικών, φαρμάκων, παροχής υπηρεσιών και τουρισμού.

    Η έκθεση και φέτος θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του εμπορευματικού σταθμού του λιμένα της Οδησσού.

    Παράλληλα με την έκθεση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενόψη του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

    [08] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Χ. ΚΟΛ ΟΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Αντιδράσεις, ιδιαίτερα των ανθρώπων που έχουν υποφέρει από τη γερμανική κατοχή, πρόκάλεσε η δεύτερη ρητή δήλωση του Καγγελαριου Χέλμουτ Κόλ ότι η Γερμανία δεν προτίθεται να δώσει αποζημιώσεις στην Ελλάδα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί τελεσίδικα, αλλά οι μέχρι τώρα αποφάσεις των γερμανικών περιφερειακών δικαστηρίων είναι απορριπτικές. Συνολικά έχουν κατατεθεί 70.000 αγωγές από Έλληνες πολίτες με αίτημα την καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους πάνω από 6 τρισ. δρχ. Οι αγωγές αφορούν εκτελέσεις, πυρπολήσεις και καταστροφές σπιτιών, λεηλασίες και αρπαγές περιουσιών, καθώς και τραυματισμούς.

    Ο Ανδρέας Σεφιχά, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, η οποία στην κυριολεξία ξεκληρίστηκε από τη ναζιστική θηριωδία -52.000 θύματα Εβραίοι της Θεσσαλονίκης στο Ολοκαύτωμα από τις 62.000 Εβραίους κατοικους της Θεσσαλονίκης- δήλωσε ότι οι ατομικές αγωγές που έγιναν απερρίφθησαν συλλήβδην από τη γερμανική δικαιοσύνη και σημείωσε : "δεν ξέρω αν η Ελλάδα έκανε ουσιαστικά διαβήματα υπέρ των πολιτών της. Εξαρτάται με ποια ζέση υποστηρίζει κανείς τα αιτήματά του. Δεν γνωρίζω αν καλά-καλά διεκδικήθηκε από ελληνικής πλευράς το "δάνειο" που πήραν οι Γερμανοί επί κατοχής, πέρα από τη διεκδίκηση της καταναγκαστικής εργασίας των Ελλήνων πολιτών και των ζημιών σε έμψυχο και άψυχο υλικό που υπέστη η χώρα. Όταν μία μικρή χώρα", συνέχισε τη δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σεφιχά, "πιστεύει ότι έχει δίκιο πρέπει να το διεκδηκήσει ως το τέλος αντιπαρερχόμενη και τις διπλωματικές σκοπιμότητες. Το συναίσθημα του δικαίου πρέπει να υπερέχει κάθε σκοπιμότητας".

    Ο Βασίλης Λύκος είναι ένας από τους επτά "τυχερούς" που βρίσκονται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ζωντανοί μετά από όσα πέρασαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. "Μόνο στο δικό μου τραίνο, στα τέλη '43 αρχές '44 είμασταν 1490 άτομα. Πριν από μας και μετά από lar έγιναν και άλλες αποστολές στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως της Γερμανίας. Γύρισαν ελάχιστοι. Σήμερα υπάρχουμε τρεις άνθρωποι που περπατάμε- εκτός από μένα, ο Δημήτρης Σαμαράς και ο Αλέξανδρος Μπίκας και τέσσερεις κατάκοιτοι. Κάναμε δύο χρόνια στο στρατόπεδο του Μαουτχάουζεν και εμείς ξέρουμε πώς τα βγάλαμε πέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι 52 χρόνια κατάκοιτοι, όπως ο Θεολόγης Παρλαμπάς, ο Ιωάννης Γεράκης, ο Πέτρος Αθανασιάδης και ο Δημήτρης Βρασταμινός από το Παλιούρι Χαλκιδικής. Δουλεύαμε σε εργοστάσιο παραγωγής ρουλεμάν. Ως αντίτιμο το ελληνικό κράτος μας έδωσε", συνεχίζει τη δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λύκος, "το 1961 πέντε χιλιάδες δραχμές για αποζημίωση. Οι όμηροι αισθανόμαστε πάρα πολύ αδικημένοι γιατί δεν γύρισε να μας δει ούτε η Ελλάδα, ούτε φυσικά η χώρα που προκάλεσε αυτό το κακό. Η Γερμανία δεν πρέπει να εξακολουθεί να αρνείται τις αποζημιώσεις. Πολύ περισσότερο που πλήρωσε τους Αμερικανούς ομήρους με 164,5 εκατομμύρια δραχμές τον καθένα".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] IKANOΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Εμφανώς ικανοποιημένη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

    Στην τελευταία έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών των χωρών μελών που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, χαιρετίζει με έκδηλη ικανοποίηση τη δέσμη των μέτρων, που για πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης Ελλαδας όπως επισημαίνει, πήρε η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Η Επιτροπή προβλέπει οτι θα υπάρξει το 1997 μια διπλάσια αύξηση συγκριτικά με το 1996 του πρωτογενούς πλεονάσματος του ΑΕΠ το οποίο με τη σειρά του θα συμβάλει στη μείωση του υπερβολικού δημόσιου χρέους της χώρας.

    Στο ειδικό κεφάλαιο που αφιερώνει η Επιτροπή για την Ελλαδα υπολογίζει ότι ο ρυθμός αναπτυξης το 1996 ήταν της τάξης του 2,4%. Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κατέβει το 1997 στο 6,9% ενώ η ανεργία δεν προβλέπεται να ξεπεράσει το 9%.

    Η Κομισιόν αναγνωρίζει τα θετικά αποτελεσματα απο την εφαρμογή του αναθεωρημένου ελληνικού προγράμματος σύγκλισης επιμένει ωστόσο στη διαπίστωση ότι τα ελληνικά δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα, οφείλονται δηλαδή στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας και για το λόγο αυτό εκτιμά ότι χρειάζονται διαρθρωτικού χαρακτήρα πολιτικές για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.

    Στον απολογισμό που κάνει η Κομισιόν για τις επιδόσεις στην οικονομία το 1996, έχει ενδιαφέρον να σημειώσει κανεις την αποδοχή της πρόβλεψης της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα αντιστοιχουν το 1996 στο 7,6% του ΑΕΠ. Καταγραφή ενός χρήσιμου στοιχείου που δείχνει την εμπιστοσύνη της Επιτροπής στις μακροοικονομικές εκτιμήσεις της Αθήνας, σημείωσε σε sw|ki| του το BBC.

    [10] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΛΟΥΡΟΥΤΖΙΝΑΣ

    Η κυπριακή αστυνομία διερευνά τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη και την Εθνική Φρουρά και αναφέρουν ότι γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ακούστηκαν πυροβολισμοί μέσα στην κατεχόμενη περιοχή της Λουρουτζίνας.

    Σύμφωνα με τον προιστάμενο του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας Γλαύκο Ξένο, πληροφορίες πως κάποια άτομα από τις ελεύθερες περιοχές πλησίασαν τα τουρκικά φυλάκια στην περιοχή και ένας από αυτούς τραυματίστηκε ύστερα από πυροβολισμούς που ρίχτηκαν, αποτελούν ισχυρισμούς των Τούρκων και δεν ερευνούνται από την αστυνομία. Ο κ.Ξένος τόνισε πως οι αρχές δεν κινούνται με βάση τούρκικους ισχυρισμούς για κάτι που έγινε μέσα στα κατεχόμενα.

    Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο, αναφέρει ότι ένας ελληνοκύπριος τραυματίστηκε κατά το επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών κοντά σε τουρκικό φυλάκιο στην περιοχή Λουρουτζίνα, μεταξύ ενόπλων ελληνοκυπρίων και Τούρκων στρατιωτικών.

    [12] "ΠΑΓΩΝΟΥΝ" ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Να "παγώσει" η διαδικασία με την οποία διευρύνονται προς την Τουρκία τα κοινοτικά προγράμματα "Λεονάρντο", "Σωκράτης" και "Νεολαία για την Ευρώπη", αποφάσισε η Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.

    Συγκεκριμένα, μετά από άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αγγέλας Κοκκόλα καθώς και άλλων συναδέλφων της, η Επιτροπή Πολιτισμού αποφάσισε να "παγώσει" την έκθεση της Ρενάτε Σαρλότ Χέϊνις (Γερμανία, Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα) με την οποία διατυπωνόταν το αίτημα να επεκταθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρωπαικής Ενωσης "Λεονάρντο", "Σωκράτης" και "Νεολαία για την Ευρώπη" και προς την Τουρκία.

    Λαμβάνοντας επανειλημμένα το λόγο, η κ.Κοκκόλα επέκρινε δριμύτατα την εμμονή της Ευρωπαικής Επιτροπής να φέρνει προς συζήτηση το εν λόγω θέμα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τη στιγμή που το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης- Τουρκίας δεν έχουν ακόμη αποφανθεί επ' αυτού.

    [13] Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    H επικείμενη προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα που θα συζητήσει με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα ο οποίος βρίσκεται απο χθες στην Αγκυρα.

    Ο κ.Σολάνα θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν, την υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ και τον αρχηγό των Em|pkym Δυνάμεων στρατηγό Χακί Καρανταγί στους οποίους, θα προτείνει, όπως δήλωσε ο ίδιος άλλωστε κατά την άφιξή του στην Αγκυρα, νέες ιδέες που αφορούν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Aν και ο γενικός γραμματέας δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες που αφορούν στις ιδέες αυτές, το BBC εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να προτείνει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ένα κόκκινο δηλαδή τηλέφωνο ανάμεσα σε Αθήνα Αγκυρα, την παρατήρηση στρατιωτικών παρατηρητών στα πολεμικά πλοία των δυο χωρών καθώς και την απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

    Οσον αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τις απειλές της Τουρκίας η οποία δια της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, μιλώντας στο BBC, εξέφρασε την πεποιθηση ότι τελικά η Αγκυρα δεν θα υλοποιησει τις απειλές της. "Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα ασκήσει βέτο γιατί πάντα ήταν πιστός σύμμαχος. Αυτό που θα πει ο Χαβιέ Σολάνα στην Τουρκία είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέση με το αν θα γίνει δεκτή η αίτηση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις. Ενα βέτο θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για όλους", τονισε ο εκπρόσωπος.

    [14] ΑΥΞΗΣΗ 100% ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η υπό παραίτηση κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε σήμερα δυο διατάξεις, με τις οποίες αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις κατά 100% σε σύγκριση με το ύψος τους έως την 1η Φεβρουαρίου του 1997.

    Από σήμερα αυξάνονται κατά 48% οι τιμές των υγρών καυσίμων, ενώ διπλασιάζονται οι τιμές των τσιγάρων βουλγαρικής παραγωγής. Την ίδια ώρα πολλά νοσοκομεία και σχολεία της χώρας έχουν ξεμείνει από καύσιμα και θέρμανση.

    Ηδη όγδοη ημέρα συνεχίζεται η απεργία στα ορυχεία της πόλης Πέρνικ. Στα υπόλοιπα ορυχεία της χώρας, καθώς και στα εργοστάσια της πολεμικής βιομηχανίας οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακή ετοιμότητα. Τα αιτήματα των απεργών είναι κυρίως οικονομικά. Στην πόλη Βελίκο Τίρνοβο απεργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Στη συναλλαγματική αγορά η ισοτιμία λέβα- δολαρίου έχει διαμορφωθεί στο 2800 προς 1.

    [15] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Φορείς της Βόρειας Ελλάδας δραστηριοποιούνται για τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το λαό της Βουλγαρίας που περνάει τον πιο δύσκολο χειμώνα.

    Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη Βουλγαρία, η ραγδαία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, έναντι του δολαρίου, και η έλλειψη σιταριού και βασικών ειδών διατροφής έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγείται σε συνθήκες enahk_ysgr ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Χιλιάδες κάτοικοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κρύο και την πείνα και το πρόβλημα αυτό έχει ευαισθητοποιήσει φορείς της Βόρειας Ελλάδας που σπεύδουν για τη συγκέντρωση βοήθειας και απευθύνουν σχετική έκκληση.

    Η Νομαρχία Εβρου οργανώνει ήδη αύριο την πρώτη αποστολή βοήθειας προς το λαό της γειτονικής χώρας και 28 φορτηγά με 700 τόνους αλεύρι θα αναχωρήσουν αύριο από την Αλεξανδρούπολη για την πόλη Χάσκοβο της Βουλγαρίας.

    Το αλεύρι θα παραδοθεί στο Χάσκοβο και στη Στάρα Ζαγόρα, προκειμένου να διανεμηθεί σε ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλα ιδρύματα στα οποία παρατηρείται μεγάλη έλλειψη ειδών διατροφής.

    Η αποστολή γίνεται σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και επικεφαλής θα είναι ο νομάρχης Εβρου, Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος έξηγεί πως η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στη Νομαρχία και την Περιφέρεια του Χάσκοβο. Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφτηκε το Μάιο του 1996 και προβλέπει τη διμερή συνεργασία σε πολλούς τομείς.

    Η Νομαρχία Εβρου έχει εξασφαλίσει και 1.000 τόνους καλαμπόκι το οποίο θα μεταφερθεί στη Βουλγαρία στη διάρκεια επόμενης αποστολής βοήθειας.

    [16] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ

    Η κυβέρνηση της Σερβίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης υιοθέτησε την πρόταση του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για κατάθεση στη Βουλή ειδικού νόμου με τον οποίο θα ανακηρυχθούν ως οριστικά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών σύμφωνα με την έκεθση της επιτροπής του ΟΑΣΕ.

    Η κυβέρνηση αποφάσισε όπως ο νόμος αυτός κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή. Ο εκ των ηγετών του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ότι η αντιπολίτευση θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις της μόλις η Βουλή ψηφίσει το νόμο. Ο Ντράσκοβιτς προχώρησε σε αυτή τη δήλωση ύστερα από τη συνάντηση που ειχαν οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Παρίσι σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ερβέ ντε Σαρέτ.

    Τις κινητοποιήσεις τους, συνέχισαν σήμερα οι φοιτητές του Βελιγραδίου οι οποίοι πραγματοποίησαν ανενόχλητοι πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, ενώ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" θα πραγματοποιηθεί το βράδυ.

    Σε ανακοίνωσή της η τρομοκρατική οργάνωση "Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου" αναφέρει ότι οι τρεις Αλβανοί που σκοτώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στην πολη Βούτσιτριν του Κοσσυφοπεδίου ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς αποτελούσαν μέλη της οργάνωσης και συμπληρώνει ότι θα ενταθούν οι ενέργειες εναντίον " των σερβικών δυνάμεων κατοχής".

    Αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού φόρουμ για τη Δημοκρατία και Αλληλεγγύη, στην οποία συμμετείχε και ο Ελληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ρουμπάτης, είχε sumolik_er τις προηγούμενες ημέρες στο Βελιγράδι με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για την πολιτική κρίση στη Σερβία. Στην ανακοίνωση του φόρουμ μετά τις συνομιλίες αναφέρεται ότι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για την προσέγγιση της Γιουγκοσλαβίας την Ευρώπη είναι η αποδοχή του πορίσματος Γκονζάλες, το οποίο εκφράζει την ανάγκη της αναγνώρισης του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, την απελευθέρωση των ΜΜΕ και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [17] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο απόηχος της “κυοφορίας” των σεναρίων για την πιθανή τροπή των εξελίξεων στην Τουρκία, συνοδεύεται από έντονους προβληματισμούς στα διπλωματικά και στρατιωτικά παρασκήνια όλων των εμεπλεκόμενων πλευρών.

    Όπως είναι γνωστό, τις τελευταίες μέρες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τρία σενάρια, αναφορικά με την κατάληξη της σοβαρής κοινωνικής και ηθικής κρίσης στην Τουρκία.

    Στο πρώτο σενάριο, εκφράζονται εκτιμήσεις για τη συνέχιση της μουσουλμανικής τροχιάς της Τουρκίας, στη σφαίρα επιλογών του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν. Ωστόσο, δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι και στην περίπτωση που η Άγκυρα υποταχθεί πλήρως στον ισλαμικό μανδύα θα διατηρήσει τα βασικά σημεία του δυτικού προσανατολισμού της -κυρίως στο επίπεδο των σχέσεων της με το ΝΑΤΟ. Το δεύτερο σενάριο βασίζεται στο σκεπτικό της “βίαιης” κατάληψης της εξουσίας από τους στρατιωτικούς, καθώς είναι διάχυτη η εντύπωση ότι η γειτονική χώρα “ταλαντεύεται” μεταξύ της κυβερνητικής διαφθοράς και της επιρροής των φανατικών ισλαμικών στοιχείων (Ιράν), θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον κοσμικό (λαϊκό) της χαρακτήρα που θεμελίωσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Οι στρατηγοί επίσης, ανησυχούν έντονα για την “εισχώρηση” του ισλαμικού φονταμενταλισμού στις τάξεις του στρατού, που στην πορεία του χρόνου -θεωρείται δεδομένο- ότι θα τους δημιουργήσει πρόβλημα στα ανώτερα επίπεδα λήψης των στρατιωτικών αποφάσεων.

    Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού στρατεύματος προστατεύεται από το σύνταγμα, για αυτό ακριβώς το λόγο, οι στρατιωτικοί αποτελούν τους εκφραστές-συνεχιστές των κεμαλικών παραδόσεων. Η προχθεσινή εμφάνιση των τουρκικών τεθωρακισμένων στους δρόμους της Άγκυρας, μεταφράστηκε από τους πολιτικούς αναλυτές ως δείγμα των προθέσεων των Τούρκων στρατηγών.

    Το τρίτο σενάριο εστιάζεται στην υλοποίηση σχεδίου για πρόκληση “θερμού επεισοδίου” στο Αιγαίο ή την Κύπρο , με την προοπτική αυτό να εξελιχθεί σε στρατιωτική εμπλοκή μικρής ή μεσαίας κλίμακας, με αποτέλεσμα -στην πρώτη περίπτωση- την κατάληψη ενός ή δύο νησιών από τους Τούρκους (στην αρχή της λίστας του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, βρίσκονται η Ρόδος και το Καστελλόριζο. Στη δεύτερη περίπτωση -σύμφωνα με έγκυρη στρατιωτική πηγή- η τουρκική επιθετική ενέργεια στην Κύπρο, θα έχει ως στόχο την κατάληψη του υπολοίπου της Μεγαλονήσου.

    Στους διαδρόμους των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας στην Άγκυρα, επικρατεί η άποψη ότι τα “οφέλη” από την υλοποίηση του τρίτου σεναρίου θα είναι πολλαπλά. Στο εσωτερικό επίπεδο, θα τονωθεί το γόητρο των στρατιωτικών και θα επιβεβαιωθεί ο κεντρικός εγγυητικός τους ρόλος στη διατήρηση των κεμαλικών αρχών- επιταγών. Στο διπλωματικό επίπεδο, η κατάληψη ελληνικού νησιωτικού εδάφους θα ενισχύσει τις τουρκικές επιδιώξεις για έναρξη διαλόγου επαναπροσδιορισμού των εφαρμοζόμενων συνθηκών στο Αιγαίο -από μηδενική βάση.

    Ωστόσο, η υλοποίηση των παραπάνω σεναρίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την “ανθεκτικότητα” της κυβερνητικής συνεργασίας Ερμπακάν-Τσιλέρ, που έχει εξελιχθεί σε σχήμα εσωκυβερνητικής συγκάληψης των παράνομων δοσοληψιών της Τσιλέρ -την εποχή της πρωθυπουργίας της.

    Η “κυκλοφορία” των εν’ λόγω σεναρίων προκάλεσε ανησυχία σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές που προσπαθούν να “ιχνηλατήσουν” τις πιθανές εξελίξεις:

    Άγκυρα: Οι τελευταίες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι η επιλογή της πιθανής επιθετικής ενέργειας κατά της Ελλάδας, φαίνεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του στρατιωτικού και πολιτικού παρασκηνίου. Έτσι, το πολεμικό σενάριο κυριαρχεί στη λίστα επιλογών.

    Αθήνα: Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ενημερώσει τη Δύση για την στάση της να μην προκαλέσει θερμό επεισόδιο, αλλά και την αποφασιστικότητα της να το αντιμετωπίσει -με τα μέσα που διαθέτει- εάν και όταν αυτό εκδηλωθεί. Τη στιγμή που η Άγκυρα υπερτερεί αριθμητικά και ποσοτικά, η Αθήνα στηρίζεται στην ποιοτική διαφοροποίηση των ενόπλων της δυνάμεων, που της εξασφαλίζει το τακτικό πλεονέκτημα στην περίπτωση που το θερμό επεισόδιο εκδηλωθεί σε κλειστό θέατρο επιχειρήσεων.

    Από την άλλη, τα πράγματα είναι δύσκολα για την ελληνική πλευρά αναφορικά με την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο, εξαιτίας της απόστασης.

    Μόσχα: Διπλωματικοί και αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία έχει κάθε συμφέρον διατήρησης του υπάρχοντος status quo στην περιοχή, γιατί της εξασφαλίζει την επιστροφή της στα μεταψυχροπολεμικά γεωπολιτικά δρώμενα της ανατολικής Μεσογείου. Στο επίπεδο πωλήσεως όπλων, το πρόσφατο συμβόλαιο με την Κύπρο για την αγορά των S -300, αλλά και οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα εξετάζει με σοβαρότητα την προμήθεια ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την πλήρη διπλωματική υποστήριξη από το Κρεμλίνο. Το αρνητικό στην όλη υπόθεση είναι ότι στην περίπτωση του θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες (οποιασδήποτε πλευράς) θα χρειαστούν “εύλογο” χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα.

    Ουάσινγκτον: Σε επίσημο επίπεδο η αμερικανική διπλωματία τηρεί αποστάσεις από τις ενδεχόμενες τουρκικές πρωτοβουλίες, ενώ δια στόματος του Ν. Μπερνς δηλώνει ότι:” παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, δε βλέπει όμως ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος.”

    Διπλωματικοί αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι κατά τη σημερινή συγκυρία οι ΗΠΑ, “αντιλαμβάνονται” την κατάσταση στη περιοχή της Μεσογείου, σε σχέση με την μεταφορά του πετρελαίου από την Κασπία, αλλά και amavoqij\ με την ενότητα του ΝΑΤΟ. Είναι προφανές ότι, καθώς η αμερικανική διπλωματία εργάζεται έντονα γιανα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις επέκτασης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προς την κεντροανατολική Ευρώπη, ένα πολεμικό επεισόδιο μεταξύ δύο μελών της συμμαχίας, όχι μόνο “τινάζει στον αέρα” τα σχέδια διεύρυνσης της, αλλά και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τους πρακτικούς λόγους συνέχισης της ύπαρξης της. Παράλληλα, η αμερικανική πλευρά εκφράζει φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη στο εσωτερικό της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με έγκυρη δημοσιογραφική πηγή, οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν συστήσει στην Άγκυρα να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολεμική περιπέτεια, ενώ προσπαθούν να πείσουν την Αθήνα για την “καταλληλότητα” του χρόνου ως προς την επίτευξη συμφωνιών για τις ελληνμοτουρκικές διαφορές.

    Η ελληνική πλευρά αντιδρά θέτοντας ως βασικό επιχείρημα την αναξιοπιστία της Άγκυρας στην τήρηση συμφωνιών οποιασδήποτε μορφής, που αποδείχτηκε την βραδιά της περιπέτειας στα Ίμια, όταν η Τουρκία αποβίβασε στρατιωτική δύναμη σε ελληνικό έδαφος, τέσσερις ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών -με τη γνωστή διαμεσολάβηση του Ρ. Χόλμπρουκ.

    Αναφορικά με το επίπεδο υλοποίησης των τριών σεναρίων διεθνείς διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι, πρόκειται για “σενάρια” με την έννοια ότι η πρακτική τους αξιοποίηση ξεκινά από τα οφέλη της διπλωματικής πίεσης που απορρέουν από την γνωστοποίηση τους και καταλήγει στην υλοποίηση τους.

    Πάντως, ενδεικτική των τουρκικών προθέσεων ήταν και η χθεσινή υποδοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, από τον διευθυντή του γραφείου τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, αντιμετώπιση -που μάλλον- δεν ευχαρίστησε το επιτελείο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 6 February 1997 - 13:51:46