Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-31

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ -ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

  • [02] ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΚΑΜΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ

  • [03] ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

  • [04] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΜΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [06] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

  • [07] ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΝΕΛΥΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [08] ΕΒΕΡΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [09] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ-ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

  • [10] ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [11] Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΥ

  • [12] ΣΕ 85 ΔΙΣ ΔΡΧ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1997-98


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΘΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300 ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [14] ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ AWACS

  • [16] "ΝΙΩΘΩ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [17] Ι.ΜΑΡΑΖΟΦ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

  • [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [19] ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] ΣΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [21] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ

  • [22] ΝΕΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ TOUQJIA


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ -ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

    Νέα πενθήμερη απεργία εξήγγειλαν από την ερχόμενη βδομάδα οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι το μεσημέρι πραγματοποιούν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η διδασκαλική ομοσπονδία Ελλάδας αποφάσισε να μετατρέψει σε πενθήμερη, την τριήμερη απεργία που είχε εξαγγείλει αρχικά για την επόμενη βδομάδα.

    Η ΔΟΕ εισηγήθηκε προς τους τοπικούς συλλόγους των εκπαιδευτικών, οι κινητοποιήσεις να λάβουν το χαρακτήρα επαναλαμβανόμενων πενθήμερων απεργιών έως ότου ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου.

    [02] ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΙΟΔΙΩΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΚΑΜΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ

    Αποχώρησαν χωρίς επεισόδια από την εθνική οδό Λάρισας - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών οι αγρότες της περιοχής που είχαν προγραμματίσει κατάληψη των διοδίων. Οι διαδηλωτές ζήτησαν να κάνουν κατάληψη αφήνοντας τα αυτοκίνητα να περνούν δωρεάν από τα διόδια, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από την εισαγγελέα της Λάρισας. Στην περιοχή είχε παραταχθεί ισχυρή αστυνομική δύναμη. Ενταση δημιουργήθηκε και στο δρόμο που οδηγεί από το χωριό Ιτέα στο Μοσχοχώρι όπου αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους αγρότες να πλησιάσουν τα διόδια της περιοχής.

    Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών ανακοίνωσε ότι από σήμερα το μεσημέρι μέχρι και την Τρίτη το πρωί δεν θα υπάρξει καμμία κινητοποίηση και καμμία ενέργεια των αγροτών ούτε αιφνιδιαστική ούτε προγραμματισμένη. Οι αγρότες απειλούν με αποκλεισμούς δρόμων από την επόμενη Τετάρτη σε περίπτωση που η κυβέρνηση μέχρι τότε δεν αποδεχτεί τα αιτήματά τους.

    [03] ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ

    Δεκάδες φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών παραμένουν εγκλωβισμένα στο μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα Σερρών, λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποιείται για τρίτη ημέρα στη Βουλγαρία.

    Ορισμένοι συγκοινωνιακοί κόμβοι της Βουλγαρίας έχουν αποκλειστεί από πολίτες που διαμαρτύρονται για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα η διεύλευση των οχημάτων να είναι δύσκολη.

    Σύμφωνα με το διοικητή του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα Ιωάννη Κραβαρίτη το πρόβλημα εστιάζεται περίπου στα 20 χιλιόμετρα μακριά από το τελωνείο, στις πόλεις Σαντάνσκι και Ντουμπνίτσα καθώς και στο μεθοριακό σταθμό Jo}kata.

    "Το πρόβλημα υπάρχει στη Βουλγαρία. Εμείς ενημερώνουμε τους οδηγούς των διεθνών μεταφορών για ότι συμβαίνει στη γειτονική χώρα. Πολλοί από αυτούς επιστρέφουν στις περιοχές τους, ενώ λίγοι τολμηροί κατευθύνονται προς τη γειτονική χώρα. Στον Προμαχώνα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα" δήλωσε στο ΜΠΕ ο κ.Κραβαρίτης.

    Οπως τόνισε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα υπάρχουν πολλά ελληνικά φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών μπλοκαρισμένα σε δρόμους της Βουλγαρίας.

    [04] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ Μ.ΕΒΕΡΤ

    Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν και σήμερα οι καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία τους, ζητώντας την αύξηση των αποδοχών τους. Το μεσημέρι οι καθηγητές επιχείρησαν να διασπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να εισέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Οι καθηγητές ζήτησαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ωστόσο η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό και τελικά υπήρξε συνάντηση των καθηγητών με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Γιώργο Πασχαλίδη.

    Η αναβάθμιση του Λυκείου και των εκπαιδευτικών αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης. Ο κ. Σημίτης γνωστοποίησε ότι καθιερώνεται φέτος επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 50.000 δραχμών για τους καθηγητές που θα αναπροσαρμόζεται από το 1998 και θα επεκταθεί και στους δασκαλους. "Οι μισθολογικές αυτές αυξήσεις είναι σημαντικές, είναι ίσως όχι στο ύψος των προσδοκιών των εκπαιδευτικών λειτουργών αλλά δείχνουν ότι η πολιτεία ήταν αποφασισμένη και έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα για να ανταποκριθεί στα αιτήματά τους" είπε ο κ. Σημίτης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Σημίτη ως "λόγο κενό περιεχομένου" και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Αρσένη για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αποσκοπούν ουσιαστικά στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. "Εάν δεν διατεθεί το 5% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος για την παιδεία δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μπορεί να εκσυγχρονιστεί ο τομέας αυτός", σημείωσε ο κ. Εβερτ ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας των καθηγητών.

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΜΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβε σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει την ίδια πολιτική σε ότι αφορά τους αγρότες.

    "Αντιμετωπίζουμε την όποια κινητοποίηση με διάλογο akk\ και αποφασιστικότητα" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα, σχετικά με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τις κινητοποιήσεις τους.

    Ο κ.Σημίτης πρόσθεσε πως "είμαστε αντίθετοι στη λογική του αυταρχισμού. Και αυταρχισμός είναι να κλείνεις τους δρόμους με μπλόκα, να ελέγχεις τους πολίτες, να θέλεις να επιβάλεις κοινωνική αυθαιρεσία και να αδιαφορείς για τις επιπτώσεις στους άλλους εργαζόμενους κοιτάζοντας μόνο το δικό σου συμφέρον". Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης δεν είναι τα χειροκροτήματα, αλλά η ευημερία όλου του λαού.

    Από την πλευρά του ο κ.Τσοβόλας χαρακτήρισε αδιέξοδη και απάνθρωπη την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, ακολουθεί έναν ολισθηρό και αντιδημοκρατικό δρόμο.

    [06] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

    " Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη όπου συνυπήρξαν πολλοί πολιτισμοί. Εχει δείξει ότι η ιστορία έχει συνέχεια και ότι μπορεί να πραγματοποιείται η σύνθεση πολλών πολιτισμών", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" για να παραστεί αύριο στα επίσημα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Με τη Θεσσαλονίκη, αρχίζει αύριο ο δεύτερος κύκλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο πρώτος κύκλος είχε αρχίσει με την Αθήνα, αυτό ήταν το έργο της Μελίνας Μερκούρη, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:"Αύριο η Θεσσαλονίκη παίρνει τη σκυτάλη από την Κοπεγχάγη, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δίνει το παράδειγμα πως στην Ευρώπη του αύριο μπορεί να έχουμε πολλές πολιτισμικές ευαισθησίες και κάθε χώρα να κερδίζει από την προσφορά της άλλης. Εγκαινιάζοντας το δεύτερο κύκλο η Θεσσαλονίκη θα δείξει το δρόμο πως πρέπει να είναι η Ευρώπη του αύριο".

    [07] ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΝΕΛΥΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ-ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σειρά συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων, που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση με άξονα την ανάπτυξη της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στα Βαλκάνια, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ.

    Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων, ο κ. Πάγκαλος, αφού χαρακτήρισε την Ενδιάμεση Συμφωνία ετεροβαρή, επισήμανε τον κίνδυνο ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Σάυρους Βανς, να καταθέσει την εντολή χωρίς να προτείνει κανένα όνομα, γεγονός που θα σημαίνει ότι τα Σκόπια θα υιοθετήσουν το δικαίωμα να αποκαλούνται σκέτα "Μακεδονία".

    Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ως κυρίαρχο στόχο την εμπορική και επενδυτική διείσδυση στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά τον sebasl| της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών αυτών και σημείωσε ότι η παρουσία της Ελλάδας ως ειρηνοποιού δύναμης αναγνωρίζεται διεθνώς. Στο σημείο αυτό, ο κ. Πάγκαλος ανέλυσε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η χώρα μας για την εκτόνωση της κρίσης στις γείτονες χώρες: -Για την πολιτική κρίση στη Σερβία, μετά τις δημοτικές εκλογές, επισήμανε την προσπάθεια της Ελλάδας να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στο Μιλόσεβιτς και την αντιπολίτευση, όπου, όπως είπε ενώ υπήρξαν διαμετρικά αντίθετοι πόλοι, μέσα από τις ελληνικές διεργασίες, μετριάστηκαν οι απαιτήσεις και από τις δύο πλευρές. "Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Σερβία στο έλεος των σκοτεινών διαπλοκών που έχουν στόχο την εδαφική της ακεραιότητα είτε στο Κόσσοβο είτε στο Σαντζάκ", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. -Για την κρίση στη Βουλγαρία τόνισε ότι η "Ελλάδα έχει κάνει εκκλήσεις για παρέμβαση δεν υπάρχει όμως έδαφος για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας γιατί αποτελεί εσωτερικό θέμα. -Για την Αλβανία ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι επανειλημμένα η χώρα μας είχε επισημάνει τον κίνδυνο που διαγράφεται για την κατάρρευση ολόκληρου του οικονομικού αυτού συστήματος.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που θα υλοποιηθούν στους επόμενους μήνες για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στη Βουλγαρία και την Αλβανία, η οποία μεταξύ άλλων επικεντρώνεται στα εξής: -Συζήτηση πρωτοβουλιών στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, το οποίο συνέρχεται στις 25 Φεβρουαρίου. -Η Διαβαλκανική Διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις 9-10 Ιουνίου, η οποία γίνεται σε συνεργασία με την αμερικανική πρωτοβουλία. -Εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη του Περιφερειακού Κέντρου για την προώθηση του εμπορίου. -Η προώθηση της επικύρωσης της ελληνοαλβανικής συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας. -Την επίσκεψη την ερχόμενη Τρίτη του Προέδρου της Βουλής του Μαυροβουνίου.

    Στο επίκεντρο όμως των έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του υπουργού εξωτερικών βρέθηκε το θέμα των Σκοπίων.

    Ο κ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στις ελληνοσκοπιανές διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία, τόνισε ότι "η Ελλάδα έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις βάσει της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που είχε υπογραφεί επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κίρο Γκλιγκόροφ, με παρέμβαση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, η οποία είναι ετεροβαρής και προβλέπει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, τις οποίες έχουμε τηρήσει μέχρι στιγμής".

    Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι αναπτύχθηκαν οι περαιτέρω σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όπως στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, όπου η Ελλάδα έφτασε να είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος των Σκοπίων, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που γίνονται γύρω από το όνομα. "Σε όλα τα μέχρι τώρα ονόματα ή διατυπώσεις που έχουν διερευνηθεί, η κυβέρνηση των Sjop_ym απαντά ότι έχει συνταγματικό πρόβλημα και ότι πρέπει να έχει απόφαση της Βουλής με πλειοψηφία δύο τρίτων, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει", τόνισε ο κ. Πάγκαλος, καταλήγοντας ότι αυτή είναι η "διαπραγματευτική τακτική των Σκοπίων". Σε ο,τι αφορά στην προοπτική των διαπραγματεύσεων ο κ. Πάγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε λύση με όνομα σκέτο "Μακεδονία", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών, Σάυρους Βανς, ο οποίος έχει ισχυρές επαφές με την αμερικανική κυβέρνηση, θα καταθέσει την εντολή. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ένας είναι να προτείνει όνομα που δεν θα το έχουν αποδεχθεί και οι δυό, αλλά θα έχουν δηλώσει ότι δεν θα διαμαρτυρηθούν. Ο άλλος είναι να καταθέσει την εντολή και να μην προτείνει όνομα".

    Οπως επισήμανε ο κ. Πάγκαλος, το τελευταίο αυτό θα ήταν η χειρότερη δυνατή λύση, γιατί τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα καταργήσει το προσωρινό όνομα και η χώρα θα λέγεται όπως λεγόταν πριν, δηλαδή "Μακεδονία".

    Αναφερόμενος τέλος στις αντιδράσεις που ενδέχεται να υπάρξουν από τη λύση του ονόματος, είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης-τα οποία κάλεσε να πάρουν σαφή θέση, είτε από βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Πάγκαλος τόνισε χαρακτηριστικά: "Φίλος μεν ο Νεοδημοκράτης, φιλτάτη δε η Πατρίς, φίλτατος μεν ο Πασόκος, φίλτατο δε το Εθνικό Συμφέρον".

    [08] ΕΒΕΡΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, είναι "συνυπεύθυνοι" για την πολιτική που ακολουθήθηκε στο θέμα των Σκοπίων, τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, απαντώντας σε ερώτηση για τους φόβους που εξέφρασε σήμερα ο κ. Πάγκαλος, σχετικά με την πορεία των συνομιλιών Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας.

    "Ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Σημίτης υπήρξαν βουλευτές και υπουργοί στην κυβέρνηση Ανδρέα παπανδρέου και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και έχουν συνυπευθυνότητα για την πολιτική που ακολουθήθηκε ως προς το θέμα των Σκοπίων", είπε ο κ. Εβερτ και πρόσθεσε:"Συνεπώς δεν είναι δυνατό σήμερα να κάνουν κριτική για το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι δυνατό κάθε φορά να αντιδικεί ο ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με τον άλλον. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ή ο κ. Αρσένης με τον κ. Πάγκαλο ή με τον κ. Σημίτη, ή με τις παλιές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και να προσπαθούν ο ένας να επιρρίψει τις ευθύνες στον άλλον. Είναι συνυπεύθυνοι και αυτό συμβαίνει και για την υπόθεση των Σκοπίων. Από τη συζήτηση ακόμα για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχα επισημάνει στον κ. Σημίτη το ενδεχόμενο ο διαπραγματευτής για το θέμα των Σκοπίων, ο Σάυρους Βανς, να καταθέσει την εντολή. Σήμερα το ίδιο πράγμα το επανέλαβε ο κ. Πάγκαλος. Είναι καιρός να ξυπνήσουν και να καταλάβουν ότι έχουν τεράστια ευθύνη στα εθνικά προβλήματα. Η Ελλάδα δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο και την ευθύνη τη φέρνει η κυβέρνηση στο σύνολο της κι |soi υπήρξαν χειροκροτητές του "μικρού πακέτου" στην εποχή κυβέρνησης Παπανδρέου".

    Αμέσως μετά την αφιξή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", για την επίημη τελετή εγκαινίων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο πρόεδρος της Ν.Δ δήλωσε:"Πιστεύω ότι στο νέο αιώνα η Ελλάδα μπορεί να οργανώσει πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πνεύματος και της Τέχνης. και ασφαλώς σ αυτή την προσπάθεια πρέπει και οφείλει να πρωτοστατήσει και η Θεσσαλονίκη".

    [09] ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ-ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

    Δεκτή επί της αρχής έγινε η πρόταση του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου από τους ομολόγους του των μεσογειακών χωρών για την ίδρυση, στο Ρέθυμνο, Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τη Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Παράλληλα, ο κ.Βενιζέλος ανέλαβε να συντάξει ολοκληρωμένη πρόταση για τον κοινό εορτασμό του έτους 2000 από όλες τις μεσογειακές χώρες.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού, αμέσως μετά την άτυπη σύνοδο με τους υπουργούς των μεσογειακών χωρών, αναφέρθηκε στις διμερείς επαφές που είχε με τον Ρώσο υπουργό Πολιτισμού, Ευγένι Σιντόροφ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ισραήλ, Ζενουλούν Χάμμερ .

    Με τον κ. Σιντόροφ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς πολιτικές σχέσεις για κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των Παρευξείνιων χωρών. Είναι δε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αμέσως μόλις τελειώσει η θητεία της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα υπάρξει μία πολύ έντονη ελληνική συμμετοχή στον εορτασμό της Μόσχας καθώς το έτος αυτό είναι και έτος “εορτασμού της Μόσχας”. “Ο κ Σιντόροφ αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην ελληνική παρουσία εκεί”, τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

    Οσον αφορά τη συνάντηση με τον Ζ.Χάμμερ, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα για μια σειρά ανταλλαγών πολιτιστικών δραστηριοτήτων και για την προστασία των βυζαντινών μνημείων που βρίσκονται στην επικράτεια του Ισραήλ. Ο κ.Βενιζέλος αναφερόμενος στην εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη πρόσθεσε: “Οπως γνωρίζετε, η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με έντονη εβραϊκή παράδοση. Πριν το Β΄Παγκόσμο Πόλεμο είχαμε εδώ μια ανθούσα πολυπρόσωπη εβραϊκή κοινότητα με σεφαραδίτικη κυρίως παράδοση, η οποία βεβαίως σε μεγάλο βαθμό έπεσε θύμα της θηριωδίας του ναζισμού και τώρα έχει απομείνει μια μικρή εβραϊκή κοινοτητα η οποία όμως είναι πολύ δυναμική και χαίρομαι γιατί επί των ημερών μου στο Υπουργείο Πολιτισμού κινείται η διαδικασία για την επιλογή του μνημείου του εβραϊκού Ολοκαυτώματος το οποίο θα εγκατασταθεί εδώ στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει επίσης μία διάσταση εβραϊκής μνημης στο πρόγραμμα της Πολιτιστική Πρωτεύουσας” .

    [10] ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Α. SALAQAS

    Tir φήμες περί επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του κόμματος που πραγματοποιείται ενόψει του συνεδρίου της ΠΟΛ.ΑΝ. το Μάρτιο.

    Αναφερόμενος στις αιτίες της εκλογικής ήττας του κόμματός του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η απόφασή του να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε ως αποτέλεσμα να ταυτιστεί προπαγανδιστικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου ενώ έκανε λόγο και για οργανωτικά προβλήματα στο κόμμα. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης μίλησε για λανθασμένους χειρισμούς στα εθνικά θέματα και χαρακτήρισε μη αξιόμαχη την αξιωματική αντιπολίτευση.

    [11] Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΜΟΥ

    Δεν τίθεται θέμα παραίτησής μου, διευκρίνησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις φήμες που κυκλοφόρησαν για ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από τη θέση του, για λόγους υγείας με τη λήξη του 1997. Τη δήλωση αυτή, με την οποία διαψεύδει δημοσιεύματα εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, έκανε ο κ.Κοσμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο "Μακεδονία Παλάς" για την παρουσίαση του προγράμματος των εγκαινίων του ΟΠΠΕΘ '97.

    Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η παραίτηση του Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου για λόγους υγείας, αποτελεί στην πραγματικότητα μεθόδευση του αντιδήμαρχου και γαμπρού του, Νίκου Σάμαλη, για να καταλάβει τη θέση του.

    [12] ΣΕ 85 ΔΙΣ ΔΡΧ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 1997-98

    "H Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) έκλεισε την προηγούμενη χρονιά 1995-96 με πωλήσεις 84 δις και κέρδη 10,5 δις ενώ για την τρέχουσα χρήση οι πωλήσεις αναμένεται να ανέλθουν σε 85 δις δρχ. Χάρη στο πρόγραμμα επενδύσεων που χρησιμοποιεί, το οποίο δεν αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά στον τεχνικό εκσυγχρονισμό, βελτιώθηκε το κόστος παραγωγής της ζάχαρης", όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Β. Παπαγιάννης, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην έκθεση της "ΑGROTICA '97".

    Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες το φθινόπωρο του 1996 περιόρισαν την παραγωγή της ζάχαρης στους 265 χιλιάδες τόνους έναντι των 319 που είχαν προγραμματιστεί, τόνισε ο κ.Παπαγιάννης, συμπληρώνοντας ότι "η αύξηση της τιμής των τεύτλων την τριετία '94-'96 κατά 51% επανέφερε τους αγρότες στην τευτλοκαλλιέργεια, η οποία έχει βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση έναντι των άλλων καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να ζητήσουν 1.300.000 στρέμματα για καλλιέργιες τεύτλων έναντι του φετινού στόχου των 480.000 και έτσι να υπερκαλυφθεί η αναμενόμενη παραγωγή των 319 χιλιάδων τόνων".

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΖ, παρά το μεγαλύτερο j|stor παραγωγής και την αύξηση της τιμής του τεύτλου κατά 12%, λόγω των δυσμενών συνθηκών, δεν παρουσιάστηκε αύξηση της τιμής της ζάχαρης, γεγονός που ενώ ευχαρίστησε τον καταναλωτή προκάλεσε κάμψη στα κέρδη της εταιρίας. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η εταιρία χρειάζεται να προβεί σε περαιτέρω συμπίεση του κόστους παραγωγής, ώστε η ΕΒΖ να συνεχίσει να έχει τιμές ανταγωνιστικές σε σχέση με την ευρωπαϊκή ζάχαρη.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Αντώνης Βαφειάδης, τόνισε ότι είναι δύσκολο ο δημόσιος τομέας να γίνει το ίδιο ανταγωνιστικός με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όταν οι καλλιεργητές τεύτλων απολαμβάνουν 30% μεγαλύτερες τιμές από τους ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν μεν καλύτερη ποιότητα αλλά δεν έχουν ανταγωνιστικές τιμές.

    Με δήλωσή του ο κ.Παπαγιάννης αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΒΖ για το 1997-98 το οποίο κοστίζει 8 δις δρχ. και περιλαμβάνει τον σταθμό εκχύλισης στο εργοστάσιο Λάρισας, τον θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Πλατύ, τη μονάδα υποσυσκευασίας στην Ξάνθη, τη δημιουργία Κέντρου Διάθεσης Ζάχαρης στην Αθήνα και τη σύνδεση των παραγωγικών μας μονάδων με το φυσικό αέριο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΘΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ S-300 ΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Προεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληριδης, δήλωσε ότι θα ματαιώσει τα σχέδια ανάπτυξης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων αν βρεθεί λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν θα ακυρωθεί η συμφωνία αγοράς των ρωσικών πυραύλων, ύψους 420 εκατομμυρίων δολαρίων, ως αντάλλαγμα μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Κληρίδης απάντησε:"Σίγουρα, γιατί δεν θέλουμε να πετάξουμε χρήματα".

    Ο Κύπριος Πρόεδρος βρίσκεται στο Νταβός για το διεθνές οικονομικό φόρουμ και αύριο πρόκειται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Η Τουρκία, είπε ο κ. Κληρίδης, που κατέχει το 1/3 της Κύπρου αντέδρασε υπερβολικά στο θέμα της αγοράς των πυραύλων απο τη στιγμή που αυτοί είναι αμυντικοί και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του προσπαθεί να βρει μια πολιτική λύση.

    "Μια στρατιωτική λύση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλους τους Κυπρίους- Ελληνες και Τούρκους", είπε ο κ. Κληρίδης και κάλεσε τη Διεθνή Κοινοτητα να συντονίσει τις διπλωματικές προσπάθειες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Κληριδης επανέλαβε την πρόταση της κυβέρνησης του για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο. "Η διεθνής αυτή δύναμη θα πρέπει να έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επεμβαίνει αυτόματα αν κάποια από τις κοινότητες θέτει σε κίνδυνο την άλλη ή θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας", κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

    [14] ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Νέα γραπτή καταγγελία προς τον γενικό γραμματέα της UNESCO, Φ.Μαγιόρ, έστειλε χτες η Υπουργός Πολιτισμού της Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου, για την καταστροφή μνημείων στα κατεχόμενα, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση ότι θα πουληθεί σε ξένη εταιρεία ο ναός της Αγίας Αναστασίας στη Λάπιθο, κοντά στην Κερύνεια και του σχολειου που βρίσκεται δίπλα του, προκειμενου να γίνει ξενοδοχειακή μονάδα.

    Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ.Αγγελίδου, η απόφαση για την πώληση του ναού, ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες και η ίδια έστειλε χτες έγγραφη καταγγελία στον κ.Μαγιόρ και σήμερα θα δοθεί το κείμενο και στους πρέσβεις, στην Κύπρο, των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η Κύπρια υπουργος επισήμανε ότι οι Τούρκοι έχουν καταστρέψει 500 περίπου εκκλησίες, ξωκκλήσια και μοναστήρια στα κατεχόμενα και ότι έχουν μεταφέρει και πουλήσει στο εξωτερικό πολύτιμες βυζαντινές εικόνες. Η _dia είχε καταγγείλει το γεγονός στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 1993 και το 1995 και πρόκειται να το ξανακαταγγείλει τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού του Οργανισμού.

    "Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Πολιτισμού πρέπει να ξερουν ότι είναι υποχρέωση τους να διαφυλάξουν τον πολιτισμό. Αυτό που γίνεται σήμερα στην Κύπρο μπορεί αύριο να συμβεί και στις δικές τους χώρες. Εχουμε όλοι την υποχρέωση να βλεπουμε τα έργα του πολιτισμού ως έργα της ανθρωπότητας. Τα μνημεία στη Μεγαλονησο δεν ανήκουν στην Κύπρο ή την Ελλάδα. Ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα", τόνισε η κ.Αγγελίδου και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να ελέγχονται οι πολιτιστικές καταστροφές στα κατεχόμενα. "Εγώ είμαι πρόσφυγας. Είμαι απο την Αμμόχωστο και είμαι επί τριάντα χρόνια μακριά απο το σπίτι μου. Πηγαίνω και το βλέπω από τα κράσπεδα ενός χωριού κοντα στην Αμμόχωστο. Βλέπω το σπίτι μου και δεν μπορώ να πάω. Το πιο σημαντικό κομμάτι της Κύπρου με τους αρχαιολογικούς χώρους είναι εκεί. Στα κατεχόμενα είναι τα ιερά και τα όσιά μας και σε κανέναν δεν επιτρέπεται να πάει", υπογράμμισε η κ.Αγγελίδου.

    Η Υπουργος Πολιτισμού της Κύπρου εξέφρασε την άποψη ότι η ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει στην προστασία των μνημείων, καθώς θα υπάρχει ελευθερία διακίνησης και κατα συνέπεια ελέγχου των καταστροφών.

    Αναφερόμενη στο θέμα της ίδρυσης πολιτιστικών δικτύων με αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, τονισε ότι πρόκειται για πολύ σημαντικες πρωτοβουλίες και ότι η ίδια πιστεύει στη δικτύωση του πολιτισμού. Η κ.Αγγελίδου χαρακτήρισε την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εξαιρετικά επιτυχή, καθώς, όπως είπε "είναι η ίδια σαν πόλη ένας χώρος πολιτιστικός με όλο το βυζαντινό χρώμα που έχει".

    [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ AWACS

    Διερευνητικές κινήσεις για την αγορά τεσσάρων αεροσκαφών τύπου AWACS ξεκίνησε η Αγκυρα, οπως δημοσιευει σήμερα η εφημερίδα "Σαμπαχ" της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τελική προσφορά θα γίνει τον Ιούλιο στο πλαίσιο ενός προγράμματος το οποίο θα κοστίσει περίπου 800 εκ. δολλάρια (περίπου 200 δισ δραχμές).

    Το Υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας έκανε γνωστό ότι τα σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος εγγραφα αναμένεται να αποσταλούν στις εταιρείες που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα αυριο και οι απαντήσεις θα πρέπει να έχουν να εχουν δοθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου

    [16] "ΝΙΩΘΩ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    "Είμαστε γείτονες και νιώθω ντροπή που γνωρίζω περισσότερα πράγματα για τον πολιτισμό της Αμερικής παρά για τον Ελληνικό", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ, Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, σε αποκλειστική συνέντευξη που paqaw~qgse στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο σκοπιανός υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα επίσημα εγκαίνια των εκδηλώσεων της Πoλιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97", εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο χώρες πρέπει να γνωριστούν καλύτερα, να αρχίσουν να εμπιστεύονται η μία την άλλη, να απορρίψουν τον σκεπτικισμό και να μην επιβαρύνονται με όσα που έγιναν και με τα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί.

    Σχολιάζοντας την πρόταση για ίδρυση του Βαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων και Τεχνών και τον τρόπο με το οποίο αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και ειρήνης στα Βαλκάνια, ο κ.Ούνκοφσκι επισήμανε ότι ο πολιτισμός είναι αυτός που συνδέει τις χώρες αυτής της περιοχής, ανεξάρτητα από τη διαφορά των ιδεών και των πολιτικών συστημάτων που διέπουν την κάθε βαλκανική χώρα χωριστά.

    Αναφερόμενος στην εκλογή της Θεσσαλονίκης για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1997, ο υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός ότι μία πόλη των Βαλκανίων κέρδισε φέτος αυτόν τον τόσο σημαντικό τίτλο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμμετοχή των σκοπιανών καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις της πολιτιστικής πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97" θα καταστήσουν τη χώρα τους ένα σημαντικό κομμάτι αυτών.

    Καλούμενος να σχολιάσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας, ο κ.Ούνκοφσκι δήλωσε χαρακτηριστικά "Πιστεύω πως θα έρθει η στιγμή που οι σχέσεις μας θα είναι σε καλύτερο επίπεδο απ΄ ότι ήταν κάποτε. Είναι δύσκολο να προβλέψω ποια θα είναι η τελική έκβαση των συνομιλιών για την ονομασία της χώρας μου και πως θα λυθεί το πρόβλημα. Η διαδικασία της συμφωνίας, όμως, προϋποθέτει και κάποιους συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές".

    "Με την ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων, κατέληξε ο σκοπιανός υπουργός, διευρύνουμε την μεταξύ μας επικοινωνία. Θέλω να τονίσω ότι μέχρι τη στιγμή της επίλυσης των πολιτικών διαφορών εμείς δεν πρέπει να περιμένουμε στο περιθώριο και όπως αναπτύσσονται οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, πρέπει να προωθήσουμε με τον ίδιο τρόπο και την πολιτιστική συνεργασία".

    [17] Ι.ΜΑΡΑΖΟΦ: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Η πραγματική κρίση στη Βουλγαρία θα ξεσπάσει σε δύο περίπου μήνες από σήμερα, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Πολιτισμού της γειτονικής μας χώρας, Ιβάν Μαράζοφ, που τόνισε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι πρόωρες εκλογές ίσως και να ήταν αναγκαίες, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. “Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ό, τι καλύτερο για τον βουλγαρικό λαό και το κράτος αυτή τη στιγμή. Αλλά πάλι , ίσως είναι η μόνη διέξοδος από την κοινωνική και ψυχολογική ένταση που έχει επικρατήσει στη χώρα, με όλες αυτές τις απεργίες και τις πιέσεις”, τόνισε ο Βούλγαρος υπουργός.

    Σύμφωνα με τον κ.Μαράζοφ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για τη βελτίωση της κατάστασης, είναι η Βουλγαρία να μην amafgt^sei οικονομικούς πόρους στο εξωτερικό. "Η λύση είναι να κάνουμε τις επιχειρήσεις μας να δουλέψουν. Χάσαμε βέβαια τη μεγαλύτερη και καλύτερη αγορά μας, που ήταν η Ρωσία, αλλά μπορούμε να βρούμε καινούργιες αγορές ή να ανακαλύψουμε ξανά τις παλιές, ώστε να εγκαθιδρύσουμε νέες σχέσεις με τις υπόλοιπες πρώην κομμουνιστικές χώρες".

    Ο Βούλγαρος επίσημος εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν περιθώρια για την αντιμετώπιση της κατάστασης, γιατί παρόλο που η κρίση είναι πολύ μεγάλη, τις ελπίδες της κυβέρνησης, αναπτερώνει το γεγονός ότι στη χώρα του υπάρχει ένα πολύ ικανό και μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό, που θα είναι και το πιο αποφασιστικό μέσο για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας τον επόμενο αιώνα. "Νομίζω ότι με τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα και τον βουλγαρικό λαό, συνδεδεμένους με το κρατικό σύστημα, θα βρούμε κάποιον τρόπο για την ανόρθωση της οικονομίας”, κατέληξε ο κ.Μαράζοφ.

    Σχετικά τις συναντήσεις που είχαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι Υπουργοί Πολιτισμού των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, ο κ.Μαράζοφ ανακοίνωσε στο ΜΠΕ ότι ένα γραφείο που θα συντονίζει τις επαφές πολιτιστικού περιεχομένου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την έδρα του θεσμού στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να λειτουργήσει στη Σόφια, στο πλαίσιο του Bαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου. Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση του δικτύου αποφασίστηκε χτες, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΠΠΕΘ ΄97.

    “Εχοντας συζητήσει με τον κ.Βενιζέλο τη συμμετοχή της χώρας μας στο δίκτυο, πειστήκαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τις προσπάθειές μας οργανώνοντας ένα αρμόδιο γραφείο, που θα συντονίζει τις πολιτιστικές επαφές μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, σε όλα τα επίπεδα. Επίσης προγραμματίσαμε να συγκεντρώσουμε κάποιες πληροφορίες μέσα από ένα σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών σχετικά με θέατρα, συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών, οι οποίες στη συνέχεια θα διοχετεύονται στο κεντρικό γραφείο εδώ στη Θεσσαλονίκη, ώστε να τις λαμβάνουν όλοι όσοι τις χρειάζονται”, δήλωσε ο κ.Μαράζοφ, που εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο θεσμός του Διαβαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου θα επιτύχει, γιατί όλες οι χώρες των Βαλκανίων μοιράζονται το ίδιο παρελθόν, τις ίδιες ιστορικές καταβολές και ίσως και το ίδιο μέλλον.

    Στο πλαίσιο των πρώτων δραστηριοτήτων που προγραμματίζει το βουλγαρικό Υπουργείο Πολιτισμού για την ενεργή συμμετοχή του στο Βαλκανικό Πολιτιστικό Δίκτυο, συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση για τη ναύλωση δύο λεωφορείων που θα λειτουργήσουν ως κινητά θέατρα, αφού θα μεταφέρουν ηθοποιούς σε διάφορες χώρες, όπου θα δίνουν παραστάσεις. Προς την ίδια κατεύθυνση, υπάρχει και η ιδέα δρομολόγησης ενός “πολιτιστικού” πλοίου, που θα ταξιδεύει σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

    “Το Διαβαλκανικό Πολιτιστικό Δίκτυο είναι μια πολύ καλή ιδέα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος μοιράστηκε χτες με τους υπουργούς πολιτισμού των Βαλκανικών χωρών. Νομίζω ότι είναι ένας τρόπος για να εγκαθιδρύσουμε ένα εντελώς καινούργιο σύστημα στις πολιτιστικές μας επαφές. Χαίρομαι που όλοι επικρότησαν την ιδέα, γιατί αυτό δείχνει ότι νιώθουν την ανάγκη για έναν καινούργιο τρόπο επικοινωνίας, για μια νέα κατεύθυνση και βάση στις επαφές μας. Πιστεύω λοιπόν ότι θα επιτύχει και ότι σε έναν περίπου χρόνο θα αρχίσουμε να έχουμε ta πρώτα αποτελέσματα. Επιπλέον, πιστεύω ότι επειδή ο πολιτισμός είναι η βάση της επικοινωνίας, το δίκτυο αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως εχέγγυο για την ειρήνη στα Βαλκάνια. Αν επικοινωνούμε μεταξύ μας πιο ενεργά, αυτό σημαίνει ότι η ειρήνη μεταξύ των κρατών θα είναι πιο σταθερή”, τόνισε ο κ.Μαράζοφ.

    Ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Βούλγαρος Υπουργός Πολιτισμού, που λόγω και της επιστημονικής του ιδιότητας - αρχαιολόγος,ιστορικός- γνωρίζει πολλά για τη χώρα μας. “Εχω ήδη επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές και θα ήθελα να ξαναδώ τους υπέροχους τάφους της Βεργίνας που ανακάλυψε ο καθηγητής Ανδρόνικος τον οποίον γνώρισα και προσωπικά.

    Σε ερώτηση αν εντοπίζει στους σημερινούς Ελληνες στοιχεία που τους συνδέουν με το ένδοξο ιστορικό παρελθόν της χώρας, ο κ.Μαράζοφ απάντησε: “Οταν κανείς ζει σε μια τέτοια χώρα, δεν μπορεί παρά να είναι ιδιαίτερα σοφός και προσεκτικός όσον αφορά τη διαχείρηση της μοναδικής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς”.

    [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΤΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Τεράστιες "ουρές" σχηματίστηκαν έξω από τις βουλγαρικές τράπεζες καθώς η πτωτική πορεία του εθνικού νομίσματος αλλά και οι προειδοποιήσεις των οικονομολόγων ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί δημιούργησε πανικό και οι καταθέτες εκταμιεύουν τα χρήματά τους για να τα μετατρέψουν σε συνάλλαγμα.

    Οι καταθέτες πιστεύουν ότι η μόνη εξασφάλιση των χρημάτων που τους έχουν απομείνει είναι τα μετατρέψουν σε δολάρια ή γερμανικά μάρκα. Ωστόσο πολλά ιδιωτικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος αρνούνται να πωλούν ξένο νόμισμα καθώς η εξέλιξη της ισοτιμίας του λέβ είναι απρόβλεπτη.

    Παρόλο που οι τράπεζες διαβεβαίωσαν οτι υπάρχει επάρκεια χρήματος, παρατηρείται έλλειψη χαρτονομισμάτων των 2 και των 5 χιλιάδων λέβ με αποτελεσμα οι καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους σε μικρότερα χαρτονομίσματα και να χρειάζονται βαλίτσες για τη μεταφορά τους.

    Η ανησυχία των πολιτών εντάθηκε και από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνωφ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα χορηγηθεί οικονομική βοήθεια αν δεν επικρατήσει σταθερότητα στο εσωτερικό της χωρας.

    Στο μεταξύ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Νικολάι Ντόμπρεφ ευελπιστεί να προχωρήσει σύντομα στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης η σύνθεση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα.

    [19] ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Διπλασιασμό των μισθών και των συντάξεων από αύριο ανακοίνωσε σήμερα η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Οι επικείμενες αυξήσεις δεν πρόκειται, ωστόσο, να αποδοθούν πλήρως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεδομένου ότι πρέπει να προηγηθεί η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από to βουλγαρικό κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή της πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 1997.

    Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει, εν τω μεταξύ, ετοιμάσει υπόμνημα το οποίο θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας οικονομική βοήθεια ύψους 23,5 εκ. δολαρίων (5,6 δισ δραχνών), η οποία θα της δώσει τη δυνατότητα να καταβάλει εφάπαξ πληρωμές στις φτωχώτερες Βουλγαρικές οικογένειες, της τάξεως των 6.000 λέβα (5,87 δολάρια).

    Όπως είναι γνωστό η Βουλγαρία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν υπερπληθωρισμό τον οποίο, όπως δήλωσε η βουλγαρική κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καθώς το λέβα χάνει καθημερινά μέρος της αξίας του.

    [20] ΣΚΛΗΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Τον κίνδυνο να περιέλθει η Ρουμανία σε κρίση παρόμοια με αυτή που διέρχεται η Βουλγαρία επισήμανε ο πρωθυπουργός Βίκτωρ Τσιόρμπεα υπογραμμίζοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας επιτάσσει την εφαρμογή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    "Η κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας είναι χειρότερη από ότι είχαν παραδεχθεί οι προκάτοχοί μου, οι πρώην κομμουνιστές που έχασαν τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου", τόνισε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πολίτες θα στηρίξουν την κυβέρνηση στην προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας είχε ανακοινώσει λεπτομέρειες για ευρύτατες μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα, ανάμεσα στις οποίες προβλέπεται και η ιδιωτικοποίηση όλων των εργοστασίων που τώρα ανήκουν στο υπουργείο Αμυνας.

    [21] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΜΠΟΥΛΑΤΟΒΙΤΣ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου του Μαυροβουνίου διέψευσε πληροφορίες που έφεραν τον Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς να έχει συμφωνήσει με τον Μόμιρ Μπουλάτοβιτς για ανάληψη αντιστοίχως των αξιωμάτων του Προέδρου και του πρωθυπουργού της Σερβίας.

    Ο εκπρόσωπος, γράφει η εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα" επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς την συναντηση των δύο ανδρών λέγοντας ότι οι Μιλόσεβιτς και Μπουλάτοβιτς συναντώνται συχνά ιδιωτικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πραγματοποιούν μυστικές συναντήσεις.

    Αναφερόμενος στα πρόσφατα δημοσιεύματα είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση για αλλαγές στα αξιώματα που κατέχουν και χαρακτήρισε τις πληροφορίες αναληθείς.

    [22] ΝΕΑ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στον απόηχο της πρόσφατης κρίσης των S-300 στην Κύπρο, η Τουρκία εμφανίζεται να αγοράζει κινεζικά πυραυλικά συστήματα, αντιεροπορικούς πυραύλους HAWK, αμερικανικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα SEAHAWK, αλλά και amtiaqlatijo}r πυραύλους HELLFIRE. Οι πύραυλοι WS-1

    “Ξεπερώντας,” τις δικές της φοβίες για ενδεχόμενη “πυραυλική αποσταθεροποίηση” στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η Άγκυρα επιδιώκει την αγορά βαλλιστικών πυραύλων από την Κίνα. Οι τουρκικές προθέσεις ήταν γνωστές εδώ και μήνες, ήρθαν όμως στο προσκήνιο ύστερα από σχετικό δημοσίευμα του τουρκικού τύπου.

    Τα δημοσίευμα της “Μιλιέτ” γνωστοποίησε την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας με το Πεκίνο για την προμήθεια των πυραύλων WS-1, δραστικού βεληνεκούς 80 χλμ. Η αναφερόμενη συμφωνία προβλέπει -σε πρώτη φάση- την αγορά μιας πυροβολαρχίας των WS-1, η οποία θα παραχθεί στο σύνολο της, από τους Κινέζους. Σε δεύτερη φάση, προβλέπεται με διαδικασίες συμπαραγωγής -μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας- η κατασκευή από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία, πέντε πυροβολαρχιών των WS-1, με διαφοροποιημένο βεληνεκές που θα φτάνει τα 150 χλμ. Είναι φανερό ότι, το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας φέρει τη υπογραφή του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν που κατά την πάγια τακτική του, επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής πολεμικής μηχανής μέσω προγραμμάτων συμπαραγωγής σε σημείο μάλιστα που οι επιλογές του, να αποτελούν “σημεία τριβής” με την πρωθυπουργό Τσιλέρ.

    Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί το “βεβαρημένο” πυραυλικό ιστορικό που διαθέτουν οι γείτονες της Τουρκίας (Ιραν: SCUD-C, Ιράκ: Al Αbbas) με βεληνεκές που φτάνει τα 800 χλμ. Το θέμα που τείθεται άμεσα, εστιάζεται στην καταπάτηση των όρων της Διεθνούς Συμφωνίας για τον Έλεγχο της Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR), η οποία έχει υπογραφεί από 25 χώρες και λειτουργεί απαγορευτικά για την εξαγωγή πυραύλων με κεφαλή 500 κιλών και δραστικό βεληνεκές άνω των 300χλμ. Όπως είναι γνωστό, η αναφερόμενη συμφωνία καθιστά μοναδικούς προμηθευτές πυραύλων στη διεθνή αγορά την Κίνα και την Β. Κορέα.

    Το ανησυχητικό στην περίπτωση της Τουρκίας είναι ότι από τους γείτονες της, έχει -στο παρελθόν ακολουθηθεί- η πρακτική της αναβάθμισης των πυραυλικών συστημάτων που αγοράστηκαν. Έτσι, το Ιράκ είχε αγοράσει περίπου 800 πυραύλους SCUD-B από τη Ρωσία (βεληνεκές 280 χλμ), όμως, σε ταχύτατο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να αναβαθμίσει τους 300 από αυτούς στο επίπεδο Al Hussein με βεληνεκές 600 χλμ, καθώς και περίπου 10 στην κλάση Al Abbas με βεληνεκές 900χλμ. Όπως έχει καταγραφεί στα διεθνή αμυντικά δρώμενα την τακτική του Ιράκ ακολούθησε και το Ιράν, μετατρέποντας τους SCUD -B (που είχε παραλάβει από τη Λιβύη και τη Συρία) στο επίπεδο SCUD-C (με βεληνεκές 600 χλμ.) αφού είχε προηγηθεί η προμήθεια απότην Β. Κορέα πυραύλων SCUD - C, που κατέστησε δυνατή την μεταφορά τεχνογνωσίας. Έτσι, κανένας δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Άγκυρα να ακολουθήσει το παράδειγμα των γειτόνων της και μόλις αποκτήσει την κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία, να προχωρήσει σε επιχειρησιακή αναβάθμιση των WS-1, για ευνόητους λόγους.

    Το παραπάνω ενδεχόμενο ενισχύεται από το γεγονός ότι οι WS-1 με συμβατική κεφαλή, είναι σαφέστατα κατώτεροι των αμερικανικών ATACMS (με κεφαλή Μ74), που η Άγκυρα έχει παραγγείλει και άρα δεν υπάρχει πρακτικός λόγος ap|jtgsgr του κινεζικού συστήματος -για να αξιοιποιηθεί- στο σημερινό φάσμα των συμβατικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων του. Διπλωματικές παρενέργειες

    Σε διπλωματικό επίπεδο, η αναγγελία της απόκτησης των κινεζικών πυραύλων από την Άγκυρα, έρχεται “συμπίπτει” με έντονη φημολογία για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σε μια περίοδο διπλωματικής κινητικότητας εν’ όψει των αμερικανικών πρωτοβουλιών για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.

    Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού ενδεχόμενης ελληνικής αντίδρασης (στην απόκτηση ενός αποδεδειγμένα επιθετικού όπλου, όπως οι WS-1), η Τουρκία μπορεί να ισχυριστεί ότι θα προβεί στην αναφερόμενη αγορά στο πλάισιο αντιμετώπισης πυραυλικής απειλής από τους γείτονες της (Ιράκ, Ιράν, Συρία). Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλέσει διπλωματικές παρενέργειες απειλώντας τη γενικότερη προσέγγιση που παρατηρείται μεταξύ του Ερμπακάν και των ισλαμικών κυβερνήσεων (πχ Ιράν) , στο πλαίσιο συγκρότησης της ομάδας των αναπτυγμένων ισλαμικών κρατών (D-8).

    Κατά μια άλλη άποψη, η γνωστοποίηση του συμβολαίου των WS-1, αποτελεί τουρκικό “αντιπερισπασμό,” στο πλάσιο υλοποίησης του ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος και του αυξημένου ελληνικού ενδιαφέροντος για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων (S-300, συστήματα SHORAD).

    Είναι διεθνώς γνωστά τα “ανοίγματα” της κυπριακής κυβέρνησης προς την ρωσική και την κινεζική αγορά για την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Έτσι, στο επίπεδο της επιχειρησιακής αξιοποίησης, εκτιμάται ότι η Άγκυρα προσπαθεί με την ενίσχυση της τουρκο-κινεζικής αμυντικής συνεργασίας να “αποκόψει” τη Λευκωσία από έναν σίγουρο μελλοντικό προμηθευτή πολεμικού υλικού.

    Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι λόγω της εκφρασμένης ρωσικής υποστήριξης στις κυπριακές επιλογές, η υλοποίηση της προμήθειας των WS-1 από την Άγκυρα (με δεδομένη την ρωσο-κινεζική προσέγγιση σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο), λειτουργεί αρνητικά στις προσπάθειες σχηματισμού του άξονα Λευκωσίας-Αθήνας-Μόσχας και ίσως, προκαλέσει αντίδραση του Κρεμλίνου προς την κινεζική πλευρά. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις δεν αναμένεται αντίδραση της Ουάσινγτον, καθώς οι Αμερικανοί δεν “ευαισθητοποιήθηκαν” στην προμήθεια των κινεζικών πυραύλων CSS-2, από τη Σαουδική Αραβία το 1988. Tο αντιεροπορικό σύστημα I - HAWK (Improved HAWK)

    Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες ικανοποιητικά εξελίσσονται οι διαδικασίες πώλησης στην Τουρκία, του πυραυλικού αντιεροπορικού συστήματος HAWK, ενώ σύντομα αναμένεται η υπογραφή της τελικής συμφωνίας ύψους 150 εκατ. Δολαρίων.

    Στις διαδικασίες πώλησης εμπλέκονται η Ολλανδία, το Βέλγιο, η γαλλική εταιρία Τhomson CSF, που εκπροσωπεί τις δύο χώρες και φυσικά η Τουρκία. Η γαλλική εταιρία έχει αναλάβει όχι μόνο την πώληση των πυραύλων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό τους. Η Άγκυρα εστιάζει τις προσπάθειες της στην προμήθεια 18 συστημάτων, εκ’ των οποίων τα 10 προέρχονται από το Βέλγιο και τα 8 από την Ολλανδία.

    Τα παραπάνω συστήματα θα αξιοιποιηθούν επιχειρησιακά για την αντιεροπορική προστασία των αεροδρομίων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που -ως γνωστόν- χρησιμοποιεί το πυραυλικό αντιεροπορικό σύστημα RAPIER. Με την απόκτηση των HAWK, η αντιεροπορική ομπρέλα των τουρκικών αεροδρομίων θα επεκταθεί στα 40 χλμ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναφερόμενο σύστημα χρησιμοποιεί από το 1978 και η χώρα μας, ενώ αξιοποιείται και από την αμερικανική αεροπορία με τη πρόθεση -μέσω προγραμμάτων εκσυγχρονισμού- να παραμείνει επιχειρησιακό και κατά τον επόμενο αιώνα. Το HAWK, εξελίχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ενώ η επιχειρησιακή του αξιοποίηση άρχισε το 1960. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συστήματα HAWK της Ολλανδίας που θα πωληθούν στην Τουρκία, αγοράστηκαν το 1958.

    Τα HAWK, έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε πολλές πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ αυτών, ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, αλλά και οι αντιεροπορικές επιχειρήσεις στον Περσικό, όπου οι HAWK, πέτυχαν ισχυρό πλήγμα κατά της ιρακινής αεροπορίας, με την κατάρριψη 24 μαχητικών. Τα ελικόπτερα SEAHAWK και οι πύραυλοι HELLFIRE

    Σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η Τουρκία γνωστοποίησε τα σχέδια της για την αγορά 4 ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, τύπου SH 60 SEAHAWK, όπως και αριθμού αντιαρματικών πυραύλων HELLFIRE.

    Σε μια προσπάθεια ακύρωσης της τουρκικής παραγγελίας έχει -ήδη- κινητοποιηθεί η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ. Στο πρόσφατο παρελθόν, κατόρθωσε να πετύχει το “παγωμα” της πώλησης στην Τουρκία -των επίσης αμερικανικών- επιθετικών ελικοπτέρων SUPER COBRA, που στη συνέχεια οδήγησε στην ακύρωση της παραγγελίας -από την πλευρά της Άγκυρας. Παράλληλα, διπλωματικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον, θεωρούν ότι το θέμα της προμήθειας των αναφερόμενων ελικοπτέρων εντάσσεται σε γενικότερη προσπάθεια βελτίωσης των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων, μετά τις εκφρασμένες -δημόσια- θέσεις του State Department, που ήρθαν σε ευθεία αντίθεση με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Ερμπακάν -ως προς την αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας-Τεχεράνης.

    Τα ελικόπτερα SEAHAWK (Γεράκια της Θάλασσας) έχουν ακτίνα δράσης 380 ναυτικών μιλίων και μέγιστη ταχύτητα 145 μιλίων/ώρα. Μπορούν να εξοπλιστούν με πυροβόλα των 7,62 χλ, αλλά και με 3 τορπίλες τύπου ΜΚ 46 ή ΜΚ50. Διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, ενώ διαθέτουν ικανότητα ανεφοδιασμού στον αέρα και εγκλωβισμού στόχων πέρα από τον ορίζοντα.

    Στα άμεσα σχέδια της Τουρκίας περιλαμβάνεται η αγορά συστημάτων κατάδειξης στόχων (αέρους-εδάφους) με χρήση τεχνολογίας Laser, που θα συμπληρωθεί με την απόκτηση αριθμού αντιαρματικών πυραύλων HELLFIRE. Οι πύραυλοι αυτοί, μπορούν να πλείξουν στόχους σε απόσταση από 500 μέτρα εώς 5 μίλια με ταχύτητα 1,4 Μαχ. Επίσης, είναι γνωστοί στη διεθνή αγορά όπλων για την κεφαλή προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν, με ικανότητα διάτρισης όλων των μορφών συμβατικής θωράκισης, που τα άρματα μάχης χρησιμοποιούν σήμερα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 31 January 1997 - 15:40:03