Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 20 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[B] EΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

  • [02] ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ - ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [04] ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

  • [05] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΑΙ Κ.ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

  • [06] ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ ΜΕ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ, ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

  • [08] ΕΞΑΜΕΛΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ

  • [09] O ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ NTEΪΒΙΝΤ ΓΚΙΛΜΟΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

  • [10] ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ

  • [12] Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Ο Κ.ΚΑΒΑΝΟ ΗΡΘΕ ΝΑ ΘΟΛΩΣΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

  • [13] ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [14] Ν. EΡΜΠΑΚΑΝ: "ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ"

  • [15] Ο ΤΖ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΟΤΙ Ο ΜΠ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗN ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [16] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

  • [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [18] ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΚΑΤΑ ΔΑΡΒΙΝΟΥ-"ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΘΗΚΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [19] ΠΓΔΜ: ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

  • [20] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΝΟΧΗΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΠΡΟΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [21] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [22] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Ζ.ΝΤΟΥΡΜΙΣΙ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

    Αναβλήθηκε ο προγραμματισμένος για σήμερα νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν από την Ελληνική Πρεσβεία στη Νέα Υόρκη, ο Σκοπιανός Πρέσβης, Ιβαν Τόσεφσκι, δεν κατέστη δυνατό να μεταβεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

    Η νέα ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

    [02] ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου επέδωσαν ψήφισμα στη γενική γραμματέα του Υπουργού κ. Χρύσα Μανωλιά. Οι καθηγητές ζητούν αυξήσεις στους μισθούς, δημόσια δωρεάν παιδεία και μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

    Η απερχόμενη πρόεδρος της Ε' Ε.Λ.Μ.Ε, Βάσω Κίρκου, μιλώντας στο ΜΠΕ, δήλωσε ότι " ο κατήφορος της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής την οποία προωθεί η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει. Ο προυπολογισμός λιτότητας για την παιδεία καθώς και το φτωχό μισθολόγιο των καθηγητών υποβαθμίζουν τους εκπαιδευτικούς και βοηθούν στη διάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος". Οσο για το θέμα της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων η κ. Κίρκου τόνισε ότι " υπάρχουν άλλα κυριότερα θέματα που επιζητούν άμεση λύση προς το παρόν, όπως η καταξίωση του καθηγητή ώστε να μπορεί να εξασκήσει το επάγγελμα του στο έπακρον των δυνατοτήτων του χωρίς να αναγκάζεται να έχει δεύτερη ιδιωτική απασχόληση για να τα καταφέρει οικονομικά".

    Στο ψήφισμα που παρέδωσαν οι καθηγητές αναφέρεται ότι τα δημόσια σχολεία βρίσκονται σε τραγική θέση εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης μεγάλου αριθμού διδακτικού προσωπικού. Επίσης τονίζεται η ακαταλληλότητα των κτιρίων συγκριτικά με τον αριθμό των μαθητών καθώς και οι ξεπερασμένες παιδαγωγικές μέθοδοι που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και κοινοτικές απαιτήσεις.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ - ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Δεμένα παραμένουν και σήμερα τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών τους.

    Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) απέρριψε τα les\muwta την επιστολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη με τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης.

    Σήμερα οι ναυτεργάτες θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πλατεία Μητροπόλεως και πορεία προς τη Βουλή. Ο κ.Σουμάκης μετά και την απόρριψη των νέων κυβερνητικών προτάσεων από την ΠΝΟ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ότι ορίζει ο νόμος.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη όταν πλήττονται, όπως είπε, παραγωγικές τάξεις.

    [04] ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

    Την παράταση της απεργίας για 48 ακόμη ώρες αποφάσισε το απόγευμα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    Στο μεταξύ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή να ασκούνται διώξεις σε περιπτώσει βιαίων επεισοδίων στα λιμάνια.

    [05] ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΑΙ Κ.ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

    Μνημόνιο εκπαιδευτικής συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου, υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Παιδείας των δύο χωρών Γεράσιμος Αρσένης και Κλαίρη Αγγελίδου, με στόχο τη διατήρηση της ταυτότητας του ελληνικού έθνους.

    Το μνημόνιο, το οποίο έχει τριετή διάρκεια, αναφέρει ότι " στις μέρες μας, που είναι μέρες δοκιμασίας και επιβάλλουν την ανάγκη για εθνική εγρήγορση, η ακόμα πιο στενή συνεργασία στον τομέα της παιδείας αποτελεί επιταγή".

    Ο κ.Αρσένης χαρακτήρισε το μνημόνιο μεγάλης σημασίας, ενώ η κ.Αγγελίδου το περιέγραψε "σημαντικό" στον τομέα της παιδείας το οποίο καλύπτει ανταλλαγές στελεχών, κατάρτιση και επιμόρφωση εκπαιδευτικού προσωπικού, επικοινωνία μαθητών.

    "Το μέλλον μιας χώρας στηρίζεται στη νεολαία, ώστε να εφοδιαστεί με αξίες για να αντιμετωπίσει το εθνικό πρόβλημα και τον κίνδυνο που επιβουλεύεται την ανεξαρτησία της Κύπρου και της Ελλάδας", τόνισε ο κ.Αρσένης σε μαθητές της Αμμοχώστου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αντιναρκωτικής αγωγής.

    Οι μαθητές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την εξάπλωση των ναρκωτικών στη Μεγαλόνησο και υπογράμμισαν τη χρησιμότητα του σεμιναρίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πυρήνας εναντίον της μάστιγας.

    Η κ.Αγγελίδου, δήλωσε ότι με τη συνεργασία των δύο υπουργείων το πρόγραμμα αντιναρκωτικής αγωγής θα διατηρήσει τη νεολαία ζωντανή, μακριά από την κρίση των ναρκωτικών.

    [06] ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Την Κύπρο θα επισκεφτεί την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος, προκειμένου να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα εσωτερικών υποθέσεων, με τον Κύπριο ol|koco του Ντίνο Μιχαηλίδη.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στο νησί, θα υπογράψει και πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα δημόσιας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών της Μεγαλονήσου Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Θα γίνει επίσης δεκτός από το Γλαύκο Κληρίδη, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΜΑΘ ΜΕ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ, ΣΕΡΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

    Αντιπροσωπεία Πρυτάνεων ελληνικών, σερβικών και βοσνιακών Πανεπιστημίων επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα στο ΥΜΑ-Θ τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Πρυτάνεις του Αριστοτελείου, κ. Μάντης, των Ιωαννίνων κ. Γλάρος, της Μακεδονίας κ. Τσεκούρας, του Δημοκριτείου κ. Πανούσης, του Νις κ. Τζόρτζεβιτς (είναι και βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας) και της Μπάνια Λούκα κ. Μίριανιτς (είναι και αντιπρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας).

    Οι Πρυτάνεις ενημέρωσαν τον κ. Πετσάλνικο για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της συνεργασίας των Πανεπιστημίων των βαλκανικών και των παρευξεινίων χωρών.

    [08] ΕΞΑΜΕΛΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ

    Εξαμελής κοινοβουλευτική επιτροπή από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής Βουλής Ντεμίρ Μπερμπέρογλου φτάνει αύριο στη Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσει τη δίκη για το τροχαίο που προκάλεσε το θάνατο του Σαδίκ Αχμέτ. Ο οδηγός του τρακτέρ που συγκρούστηκε στις 24 Ιουλίου 1995 με το αυτοκίνητο του Σαδίκ Αχμέτ , ο οποίος υπήρξε βουλευτής Ροδόπης , Ζήσης Αραμπατζής δικάζεται την Τετάρτη στο τριμελές πλημμελιοδικείο Θεσσαλονίκης.

    Η κατηγορία που βαρύνει τον 62χρονο Ζήση Αραμπατζή, από το χωριό Σώστη Ροδόπης, είναι ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρόκληση σωματικής βλάβης. Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνήγορος του κατηγορουμένου και πρώην βουλευτής της Ν.Δ Στυλιανός Μπλέτσας , η οικογένεια του εκλιπόντος δεν έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης κατά του Αραμπατζή στις δικαστικές αρχές. Η σύζυγος του Σαδίκ Αχμέτ, Ισίκ επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης πρόσθεσε όμως ότι προτίθεται να το κάνει καθώς υπάρχουν ακόμη περιθώρια.

    [09] O ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ NTEΪΒΙΝΤ ΓΚΙΛΜΟΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Μουσική βδομάδα ξεκινάει σήμερα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η p|kg θα φιλοξενήσει συναυλίες κλασικής, αλλά και σύγχρονης τζαζ και ροκ μουσικής.

    Η "αυλαία" ανοίγει σήμερα στον "Μύλο" με τον Ντέϊβιντ Γκίλμορ και τους συνεργάτες του, που θα παρουσιάσουν στο φιλόμουσο κοινό ένα ενδιαφέρον κράμα από τζαζ, φανκ, ροκ και έθνικ, με επιρροές από το παρελθόν, αλλά και αναφορές στο παρόν και το μέλλον. Η μουσική του συγκροτήματος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων, καθώς ξεκινά από απαλές, αινιγματικές μελωδίες, που εξελίσσονται σε εκρηκτικούς αρμονικούς ρυθμούς.

    Εργα σημαντικών Ελλήνων συνθετών θα παρουσιάσει την Παρασκευή η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) , με διευθυντή τον Βύρωνα Φιδετζή και με τη συμμετοχή της σοπράνο Μάρθας Αράπη. Οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα του Πέτρου Πετρίδη και του Μανώλη Καλομοίρη, καθώς και ένα έργο του Αιμίλιου Ριάδη σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, θα λάβει μέρος και η χορωδία "Svetoslav Obretenoff", στο πλαίσιο της επίσημης κρατικής συμμετοχής της Βουλγαρίας στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΟΠΠΕΘ '97.

    Στον ίδιο χώρο η ΚΟΑ θα παρουσιάσει την Κυριακή το Γερμανικό Ρέκβιεμ του Μπράμς, ενός από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του γερμανικού ρομαντισμού. Η δεύτερη αυτή συναυλία, στην οποία επίσης θα συμμετάσχει η χορωδία "Svetoslav Obretenoff, θα εγκαινιάσει μια μεγάλη μουσικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Μπράμς που συμπληρώνονται φέτος.

    [10] ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

    Tετρακόσια βυζαντινά και μεταβυζαντινά κειμήλια ανυπολόγιστης αξίας απειλούνται από τους αρχαιοκάπηλους και τη φυσική φθορά στον δήμο Κολινδρού Πιερίας, καθώς εδώ και τρία χρόνια εκκρεμεί η υπόθεση στέγασης, συντήρησης και προστασίας τους, με τη δημιουργία μουσείου στην περιοχή.

    "Πρόκειται για εικόνες, σκεύη, χειρόγραφα, περγαμηνές και βιβλία, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Η κατάστασή τους είναι τέτοια που χρίζουν άμεσης συντήρησης. Φυσικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κλοπής, γι'αυτό, με προσωπική μας ευθύνη, τα έχουμε μεταφέρει σε διάφορες κρύπτες εξοπλισμένες με σύχρονους συναγερμούς και έχουμε δημιουργήσει ομάδες κρούσης που με την παραμικρη ύποπτη κίνηση ενεργοποιούνται", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιερέας του Κολινδρού, Μιχάλης Κουρσουμπάς.

    Η μελέτη για τη δημιουργία του μουσείου που θα στεγάσει τα πολύτιμα αυτά κειμήλια έχει ήδη εκπονηθεί, η 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ολοκληρώσει το σχετικό κτιριολογικό πρόγραμμα και εκατό εκατομμύρια αποφασίστηκε να διατεθούν από τα περιφερειακά προγράμματα Κεντρικής Μακεδονίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του μουσείου.

    "Η 9η Εφορία απευθύνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με τη μελέτη για τη δημιουργία του μουσείου, αλλά από τον Μάιο του 1996 δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για το τί μέλλει γενέσθαι", τόνισε μιλώντας στο ΜΠΕ ο δήμαρχος Κολινδρού, Ευάγγελος Πολύζος, που κατέθεσε πρόσφατα σχετική ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Στην απάντηση που απηύθυνε στον δήμαρχο, ο κ.Βενιζέλος σημειώνει: "Η μελέτη για την ανέγερση του μουσείου εκπονήθηκε από τον δήμο Κολινδρού, χωρίς τη συνεργασία των αρμοδίων διευθύνσεων του Υπουργείου, με αποτέλεσμα, τόσο η αρμόδια Εφορία, όσο και η Διεύθυνση Μελετών Μουσείων να διατυπώσουν σοβαρότατες παρατηρήσεις επί της μελέτης και να ζητήσουν γενική της αναθεώρηση. Ετσι ζητήσαμε από τις αρμόδιες διευθύνσεις να συνεργαστούν για να καταθέσουν τελικές προτάσεις επί του θέματος".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ

    Στη Μόσχα βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με το Κρεμλίνο στο θέμα των σχέσεων της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία ενόψει της επικείμενης διεύρυνσης του οργανισμού προς ανατολάς.

    Η διαφαινόμενη διάθεση της Μόσχας να συζητήσει κάποια μορφή συνθήκη ή χάρτα που θα καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχα ενισχύει τις ελπίδες ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις ορισμένων αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης που αντιτίθενται στη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Ο κ.Σολάνα θα συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακώφ τις προτάσεις του ΝΑΤΟ που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σύσταση ενός νέου φόρουμ οπου θα εκπροσωπείται και η Ρωσία και στο οποίο θα συζητούνται θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επίσης, θα προταθεί στη Μόσχα ένας αναβαθμισμένος ρόλος στις συνομιλίες για τον περιορισμό των όπλων και ιδιαίτερα των στρατηγικών όπλων.

    Το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να προβεί σε παραχωρήσεις ωστόσο η Μόσχα δια στόματος του συμβουλου του Προέδρου Γιέλτσιν, Ντιμίτρι Ρουρίκωφ ζητά να διατηρήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας, σε οποιαδήποτε απόφαση θεωρεί η ίδια ότι θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλειά της. "Είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ, αν πράγματι το ΝΑΤΟ ακολουθεί την πολιτική που υποστηρίζει ότι ακολουθεί, να συμπεριλαβει τη Ρωσία όχι μόνο στις διαβουλεύσεις αλλά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων", δήλωσε πρόσφατα ο Ρουρίκωφ.

    To θέμα της διεύρυνσης της Συμμαχίας θα απασχολήσει εξάλου τον κ.Σολάνα στις συνομιλίες που θα έχει με την τουρκική κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία η οποία, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, έχει προγραμματιστεί για τις 5-6 Φεβρουαρίου.

    Είναι η δεύτερη φορά, φορά μέσα σε ένα χρόνο, που ο κ.Σολάνα επισκέπτεται την Αγκυρα. Σύμφωνα με την acck|vymg τουρκικη εφημερίδα "Τurkish Daily News" ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον Τουρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Τανσου Τσιλέρ και Τουρχάν Νταγιάν καθώς και με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χακι Καρανταγί.

    Ο κ.Σολάνα αναμένεται να φέρει στην ημερήσια διάταξη το θέμα της εγκατάστασης στην Κύπρο ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ αντί της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, κάτι όμως που δεν συμφωνεί η Αγκυρα, γιατί, όπως γράφει η "Ζαμάν", "η Τουρκία αντιτίθεται σε κάθε είδους φόρμουλα που θα "χαλαρώσει" την αποτελεσματική εγγύησή της στην Κύπρο".

    Επίσης θα συζητηθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι σχέσεις ΝΑΤΟ και Τουρκίας, οι σχέσεις Τουρκίας και ΔΕΕ καθώς και η διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

    Για το τελευταίο, η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" σε σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ πως θα εμποδίσει την ένταξη νέων χωρών αν δεν της δοθεί η υπόσχεση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις ανώτερου Τουρκου αξιωματούχου ο οποίος χαρακτήρισε την επέκταση του ΝΑΤΟ αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την διεύρυνση της Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η απειλή της Τουρκίας ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ κινδυνεύει να ανατρέψει τα σχέδια των Αμερικανών που θελουν να έχει υλοποιηθεί η διεύρυνση μέχρι το 1999 όταν θα εορταστούν τα 50 χρόνια της Συμμαχία, σημειώνει η εφημερίδα.

    [12] Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ: Ο Κ.ΚΑΒΑΝΟ ΗΡΘΕ ΝΑ ΘΟΛΩΣΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ

    Τη άποψη ότι ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον Κέρυ Κάβανο ήρθε στην περιοχή για να θολώσει το κλίμα και να μειώσει την ένταση, που προέκυψε μετά την απόφαση της Κύπρου να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300, πρόβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί αμέσως μετά την άφιξή του στην Αγκυρα. Ο κ Ντενκτάς τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος ο Γλαύκος Κληρίδης διεψεύσε τη θέση του Κάβανο ότι αναβλήθηκε η εγκατάσταση των πυραύλων για 16 μήνες καθώς δεν εγγυήθηκε ότι αυτοί δεν θα εγκατασταθούν τελικά στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη η αρμοδιότητες διπλωματών όπως ο κ Κάβανο είναι να θολώνουν το κλίμα και να μειώνουν την ένταση και αυτό ο Αμερικανός αξιωματούχος το πέτυχε διαδίδοντας ότι αναβάλλεται η εγκατάσταση των πυραύλων, πράγμα που τελικά το πίστεψαν και οι ίδιοι οι Τούρκοι. Ο κ Ντενκτάς πρόσθεσε: "πρέπει να ανησυχούμε αλλά να μην πανικοβαλλόμαστε" και συνέχισε λέγοντας ότι αν οι Ελληνοκύπριοι προχωρήσουν σε πόλεμο θα πάρουν το μάθημα που τους αξίζει.

    Παράλληλα χαρακτήρισε την αγορά των πυραύλων ώς "άνευ ουσίας" λέγοντας ότι η Τουρκία των 65 εκατομμυρίων δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. "Τι θα κατορθώσουν ακόμη και αν εξοπλίσουν όλο το νησί με πυραύλους; Πρέπει να το σκεφτούν αυτό . Ewoum απέναντί τους την Τουρκία των 65 εκατομμυρίων που έχει δίκιο στην Κύπρο και που το δίκαιο της επιβεβαιώνεται από τις συμφωνίες" είπε προσθέτοντας ότι η Τουρκία δε θα αφήσει την Κύπρο στην Ελλάδα ούτε θα την παραδώσει στους Ελληνοκυπρίους.

    Οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα πρέπει να παίξουν τα χαρτιά τους γνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, συνέχισε και τόνισε ότι στις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο Ντεμιρέλ αποσκοπούν στο να δώσουν το μήνυμα οτι η Τουρκία και η κατεχόμενη Κύπρος δεν θα υποχωρήσουν. Ο κ Ντενκτάς τόνισε ακόμη ότι μετά την κρίση των πυραύλων ο Γλαύκος Κληρίδης έχασε την ευκαιρία να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει σε περίπτωση που καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η άλλη πλευρά προσπαθήσει να εμφανιστεί με βάρος προβάλλοντας το θέμα των πυραύλων είπε ότι "αυτό το βάρος θα ανατρέψει το τραπέζι" και ότι τελικά "δεν θα μείνει τραπέζι" και πρόσθεσε "γι αυτό η ζημιά θα είναι δική τους".

    [13] ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Κοινή διακήρυξη ενιαίας στρατιωτικής συνεργασίας αναμένεται να εκδόσουν o Τούρκος Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς που βρίσκεται στην Αγκυρα για τριήμερη επίσκεψη.

    Οι Ντεμιρέλ και Ντενκτάς, όπως μετέδωσε το ΒBC, θα δώσουν στη δημοσιότητα μια αυστηρά διατυπωμένη ανακοίνωση στην οποία θα γνωστοποιούν την απόφασή τους για την ενίσχυση της συνεργασίας τους ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τις τοπικές τουρκοκυπριακές δυνάμεις καθώς και τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων τους σχέσεων. Η ανακοίνωση θα είναι η απάντηση προς την κυπριακή κυβέρνηση για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S300, σχολίασε το BBC.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό κανάλι ΗΒΒ, κατά τη διάρκεια των επαφών Ντενκτάς- Ντεμιρέλ θα αξιολογηθεί η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις όταν αυτές πραγματοποιηθού.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι βασικές αρχές της διακήρυξης θα αφορούν τις ενέργειες που θα γίνουν για να καταστούν στενότεροι οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους και θα επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει αναπάντητη καμία επέμβαση κατά των κατεχομένων της Κύπρου.

    [14] Ν. EΡΜΠΑΚΑΝ: "ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ"

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν επανέλαβε τη θέση του ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει την συμφωνία της τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.Μιλώντας σε δείπνο που παρατέθηκε πρός τιμήν του απο το σύνδεσμο Αναξεαρτήτων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, με την ευκαιρία του ραμαζανίου, ο ισλαμιστής ηγέτης επιτέθηκε και πάλι εναντίον των χωρών της Δύσης διατυπώνοντας θέσεις και απόψεις που είναι amt_heter και με την μέχρι τώρα πολιτική της Τουρκίας, αλλά και με την προσπάθεια που καταβάλλει αυτή η ισλαμική κυβέρνηση να πείσει,τουλάχιστον, της Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι "δεν κινδυνεύουν απο τις ιδέες του Κόμματος Ευημερίας".

    Ο Ερμπακάν υπογράμμισε με έμφαση,στη διάρκεια της ομιλίας του ότι, " πέρασε ανεπιστρεπτί ο καιρός που η Δύση καυχιόταν για την εξέλιξη και την πρόοδο.Σε λίγο ,είπε, οι χώρες της Αφρικής και της Ασίας θα την ξεπεράσουν".

    Η εφημερίδα Χουρριέτ ωστόσο γράφει, ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός στο ίδιο δείπνο, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την επικείμενη, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία με την αεροπορική κατασκευαστική εταιρία "Αιρμπας" για συμπαραγωγή αεροσκαφών. Κυρώσεις θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ για την οικονομική συνεργασία με τον Ιράν

    Η ίδια εφημερίδα σε ανταπόκρισή της απο την Ουάσιγκτον επισημαίνει οτι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζει τρόπους επιβολής κυρώσεων σε βάρος της ΒΟΤΑS , της τουρκικής εταιρίας πετρελείων και φυσικού αερίου, η οποία υπέγραψε συμφωνία με το Ιράν.Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών πέρα απο το αναμφισβήτητο οικονομικό αποτέλεσμα θα έχει και πολιτικό μήνυμα για την κυβέρνηση συνασπισμού Ερμπακάν-Τσιλλέρ.

    Ο Ερμπακάν, που γνωρίζει τις προθέσεις των Αμερικανών έστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον υπουργό Προεδρίας Φεχίμ Αντάκ, που θεωρείται εκπρόσωπος της φανατικής πτέρυγας των ισλαμιστών, για να δώσει το μήνυμα ότι "ακόμη και ο πιό ριζοσπαστικός μπορεί να είναι ήπιος".Παράλληλα, ο ισλαμιστής ηγέτης προσπαθεί να δείξει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι "δεν κινδυνεύουν απο το Κόμμα Ευημερίας τα συμφέροντά τους στην περιοχή".Κι αυτό γιατί έχει μεγάλη ανάγκη απο την υποστήριξη των ΗΠΑ, επειδή η Τουρκία έχει χάσει τη φερεγγυότητά της στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς κύκλους και προσπαθεί μέ τη βοήθεια και την εγγύηση των Αμερικανών να πετύχει καλύτερους όρους στην δανειοδότησή της.

    [15] Ο ΤΖ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΟΤΙ Ο ΜΠ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗN ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι o Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον, θα εξετάσει με προσοχή τη κρίση στο Αιγαίο και τη διαίρεση της Κύπρου, έδωσε χθές, ο μέχρι πρότινoς σύμβουλός του, Τζορτζ Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε προς τιμή του, η Ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Κλίντον είναι αποφασισμένος για μια δίκαιη και καλή λύση, σχετικά με τα δύο αυτά ζητήματα. "Εχω την αίσθηση, συνέχισε ο κ. Στεφανόπουλος, ότι θα υπάρξει σύντομα μια υψηλού επιπέδου πρωτοβουλία, στη διάρκεια της θητείας του Μπίλ Κλίντον, ο οποίος θα πιέσει σθεναρά για μια λύση".

    Πρόσθεσε δε, ότι η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράϊτ, είναι αφοσιωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη δημοκρατία και θα υποστηρίξει σθεναρά μια δίκαιη λύση.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, ο γερουσιαστής Πωλ Σαρμπάνης καθώς και επιφανείς ομογενείς.

    [16] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

    Αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επισκέφθηκε τη Μόσχα και είχε αλλεπάλληλες επαφές και συνομιλίες με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Οπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Χουρριέτ η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε το θέμα της αγοράς των πυραύλων S-300 απο την κυπριακή κυβέρνηση.Στη συνάντηση που είχαν οι Τούρκοι διπλωμάτες με τον Ρώσο υφυπουργό υπεύθυνο για τους εξοπλισμούς Γκεόργκι Μεμέντοφ εξέφρασαν την ενόχληση της τουρκικής κυβέρνησης για την πώληση αυτή και ζήτησαν την ακύρωσή της.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε δεν γίνεται λόγος για τους πυράυλους,αλλά τονίζεται ότι και οι δύο πλευρές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα,στη διάρκεια των συνομιλιών, στη μελλοντική δομή της ασφάλειας στην Ευρώπη.

    [17] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα στη συνεδρίαση του συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Στις εργασίες του συμβουλίου οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης, θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται της διακυβερνητικής διάσκεψης καθώς και το κυπριακό.

    Τον προεδρεύοντα του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Χανς Βαν Μίρλο, θα ενημερώσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός απεσταλμένος Κέρι Κάβανο για τα αποτελέσματα των επαφών του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα.

    [18] ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΚΑΤΑ ΔΑΡΒΙΝΟΥ-"ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΘΗΚΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν δε δέχεται τη θεωρία του Δαρβίνου. Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια δείπνου για τον τερματισμό της νηστείας της χτεσινής ημέρας του Ραμαζανιού, που παρέθεσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής της Αγκυρας, δεν δίστασε να δηλώσει ότι σήμερα η διεθνής επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι δεν ισχύει η θεωρία του Δαρβίνου γιατί στον πίθηκο δεν υπάρχουν τα wqylatos~lata που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο. "Από τον πίθηκο δεν γίνεται άνθρωπος. Αυτό που θα γεννήσει ο πίθηκος δεν διαθέτει τα χρωματοσώματα που θα τον κάνουν άνθρωπο" τόνισε ο κ Ερμπακάν

    [19] ΠΓΔΜ: ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Τρεις τραυματίες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, είναι ο τραγικός επίλογος της χθεσινής αναμέτρησης οπαδών του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) και του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας των Αλβανών (PDP-A) στην αλβανοκρατούμενη πόλη Τέτοβο της ΠΓΔΜ.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, η αναμέτρηση μεταξύ των οπαδών των δύο κομμάτων έγινε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας σε δύο εκλογικά κέντρα του δήμου Τέτοβο, όπου για τέταρτη φορά επαναλαμβάνεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη δημοτικού άρχοντα.

    Η χθεσινή ψηφοφορία ακυρώθηκε, λόγω των επεισοδίων και θα διεξαχθεί πιθανόν την επόμενη Κυριακή.

    Υπενθυμίζεται ότι οι προηγούμενες τρεις ψηφοφορίες, οι οποίες διεξήχθησαν στο διάστημα από τις 17 Νοεμβρίου έως τις 22 Δεκεμβρίου, ακυρώθηκαν λόγω παραλείψεων που σημειώθηκαν. Σύμφωνα, εξάλλου, με τα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα εκλογικά κέντρα του δήμου Τέτοβο, προηγείται ο υποψήφιος δήμαρχος του ριζοσπαστικού αλβανικού κόμματος PDP-A, ενώ με διαφορά χιλίων ψήφων δεύτερος έρχεται ο υποψήφιος του επίσης αλβανικού PDP.

    [20] ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΝΟΧΗΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΠΡΟΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Μήνυμα συνοχής προς τον σλαβικό και αλβανικό πληθυσμό της ΠΓΔΜ απηύθυνε ο αρχηγός της αποστολής του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, Κρίστιαν Φάμπερ Ροτ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Σλάβων φοιτητών του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, σχετικά με τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Σε συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα "Φλάκα ε Βλαζερίμιτ", ο κ.Ροτ υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι "οι Αλβανοί, από τη μία πλευρά, πρέπει να συνειδητοποιήσουν σε ποια χώρα ζουν, ενώ οι Σλάβοι, από την άλλη, πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι ο αλβανικός πληθυσμός δεν είναι ικανοποιημένος από την μεταχείρισή του".

    Ο αρχηγός της αποστολής του ΟΑΣΕ τόνισε, επίσης ότι τα προβλήματα που προκαλούν ένταση μεταξύ του σλαβικού και αλβανικού πληθυσμού της ΠΓΔΜ πρέπει να επιλυθούν ώστε "η νεοσύστατη αυτή χώρα να εξακολουθήσει και στο μέλλον να έχει καθοριστική σημασία για την σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων".

    [21] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Συνεχίζονται και σήμερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της σερβικής αντιπολίτευσης και των φοιτητών στο Βελιγράδι.

    Από νωρίς το πρωί περισσότεροι από χίλιοι φοιτητές βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο της γιουγκοσλαβικής pqyte}ousar απαιτώντας την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν παραταχθεί απέναντί τους προκειμενου να τους εμποδίσουν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας.

    Η συγκέντρωση των φοιτητών άρχισε απο χθες το βράδυ και όπως δήλωσαν εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Σερβία με αφορμή την ακύρωση των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου θα συνεχιστεί καθώς ο Σερβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχθεί στην ολότητά του το πόρισμα της επιτροπης Γκονζάλες και να προχωρήσει σε διαδικασίες εκδημοκρατισμου στη χώρα ενώ η αντιπολίτευση εφαρμόζει νέες μεθόδους αντιπαράθεσης και ταυτόχρονα αναγγέλει τον σχηματισμό σκιώδους κυβέρνησης.

    Χθες, ο εκ των ηγετών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο" Βουκ Ντράσκοβιτς, μιλώντας σε περισσότερους απο 20 χιλιάδες οπαδούς που πραγματοποίησαν την καθιερωμένη πλέον ημερήσια διαδήλωσή τους στο κέντρο του Βελιγραδίου, κατήγγειλε ευθέως τον Μιλόσεβιτς ότι απεργάζεται την πρόκληση εμφυλίου πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να μετατεθεί εκεί το κέντρο βάρους της κρίσης και να ξεχαστεί το θέμα των δημοτικών εκλογών για να διασώσει το καθεστώς του. "Ο Μιλόσεβιτς παίζει το τελευταίο του χαρτί χωρίς να ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις και το αιματοκύλισμα που θα επακολουθήσει. Η Σερβία βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου", υπογράμμισε ο Ντράσκοβιτς.

    [22] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ Ζ.ΝΤΟΥΡΜΙΣΙ

    Η εθνική αλβανική τρομοκρατική οργάνωση "Απελευθερωτικός στρατός του Κοσσυφοπεδίου" ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Ζέν Ντουρμίσι, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, στο χωριό Ράκιντνιτσε της περιοχής Σίρμπιτσα.

    Ο Ντουρμίσι, ο οποίος είχε λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου που είχαν μποϋκοταριστεί από τους Αλβανούς, είναι ο τρίτος Αλβανός -πιστός στην κυβέρνηση -που δολοφονείται τον τελευταίο μήνα στο Κοσσυφοπέδιο από τρομοκρατική οργάνωση.

    Οι δύο προηγούμενοι είναι οι Φάικ Μπελοπόι και Μάλιτς Σεχόλι, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στις 26 Δεκεμβρίου και 9 Ιανουαρίου αντίστοιχα, στο Μποτούγιεβο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 20 January 1997 - 15:20:27