Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-15

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 15 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΔΥΣΤΟΣ"

  • [03] K.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

  • [04] Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ:"ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ"-Δ.ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: "ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΑ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΜΙΑ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ"

  • [05] ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [06] "TEXNH ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ" ΣΕ 35 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

  • [07] O EΛΥΤΗΣ "ΜΠΗΚΕ" ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [08] ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] K.KABANO: ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ

  • [10] Κ.ΗΛΙΑΔΗΣ: ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ

  • [11] Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡH AΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ

  • [12] ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣH ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

  • [13] ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ- ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΒΙΑΣ

  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΒΑΝΟΦ- ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΓΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [15] ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [16] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ, ΔΗΛΩΣΕ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ε. ΡΕΝ

  • [17] ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

  • [18] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΣΥΣΦΙΞΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία σε πολλές περιοχές της χώρας. Μόνο στο νομό Φθιώτιδας οι ζημιές στο οδικό, αρδευτικό και δίκτυο ύδρευσης υπολογίζονται από τις υπηρεσίες της νομαρχίας στα 14 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων για την οχύρωση του Σπερχειού ποταμού προσεγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια. Η λάσπη έχει σκεπάσει τουλάχιστον 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης, ενώ αποκομμένο παραμένει το 1/3 των χωριών του νομού.

    Αποκλεισμένα παραμένουν δεκάδες χωριά στην Ευρυτανία, ενώ σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κορίνθου.

    Οπως δήλωσαν αρμόδιοι του ΟΣΕ, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου θα έχει αποκατασταθεί έως την Παρασκευή, ενώ με προβλήματα διεξάγονται τα δρομολόγια στη γραμμή Αθηνών -Θεσσαλονίκης.

    Προβλήματα από τις πλημμύρες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λάρισας, όπου ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε σε δύο σημεία της πόλης και η Ιτέα.

    [02] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΚΥΜΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ "ΔΥΣΤΟΣ"

    Πειθαρχικές ευθύνες σε δύο αξιωματικούς του θαλάμου επιχειρήσεων και άλλους τέσσερις του υπολιμεναρχείου Κύμης για μη έγκαιρη ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σχετικά με το ναυάγιο του "ΔΥΣΤΟΣ" καταλογίζει το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης.

    Οι αξιωματικοί καλούνται εντός των τριών ημερών να ολοκληρώσουν την απολογία τους και στη συνέχεια ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος θα ανακοινώσουν τις ποινές.

    Στο μεταξύ, στον αντιεισαγγελέα Ναυτοδικείου που διενεργεί έρευνα για το αν υπήρξε καθυστέρηση στη διαδικασία έρευνας και διάσωσης των ναυαγών κατέθεσε ο μοναδικός διασωθείς του ναυαγίου Χρήστος Αναγνώστου.

    [03] K.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

    Το 1997 θα είναι αποδοτική χρονιά για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση. Θα είναι χρόνος μεγάλων επιλογών και ευκαιριών για την Ελλάδα. Πρέπει να προετοιμάσουμε το έδαφος για πρόοδο και ευημερία τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι να τεθεί η Ελλάδα σε ασφαλή τροχιά προς την ευρωπαϊκή σύγκλιση. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Με την προσφυγή σε κινέζικη παροιμία ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και σχολίασε τις αντιδράσεις που υπάρχουν. "Αν κάποιος πεινάει και του δώσεις ένα ψάρι θα χορτάσει, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα της πείνας. Ενώ αν του μάθεις να ψαρεύει τότε το πρόβλημα της πείνας θα το λύσει μια και καλή". Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ.Σημίτης, δεν είναι ma είμαστε αρεστοί, να χαιδεύουμε αυτιά, αλλά να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή και να είμαστε αποτελεσματικοί.

    Απαντώντας προφανώς ο κ.Σημίτης στο γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κώστα Σκανδαλίδη και σε όσους συμμερίζονται τις απόψεις που δημοσιοποίησε με τη χθεσινή συνέντευξη του είπε: στο ΠΑΣΟΚ έχει δρομολογηθεί μια νέα συλλογικότητα τόσο στο κόμμα, όσο και στην κυβέρνηση. Αν κάποιοι θέτουν ερωτηματικά για το εάν οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις οργάνων είναι αποτελεσματικές και αποδοτικές δηλώνω οτι πετύχαμε μέσα από αυτές και την ομογενοποίηση των απόψεων και την λήψη άμεσων μέτρων. Τα όργανα δεν είναι λόχοι, συζητούν, παίρνουν αποφάσεις και πολλές από αυτές τις αποφάσεις επανεξετάστηκαν. Εχει επιτευχθεί σε όλους τους τομείς μια νέα συνεργασία είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: "η αλήθεια πολλές φορές ενοχλεί γιατί διασπά τις ισορροπίες που έχουμε δημιουργήσει με το γύρω περιβάλλον, ισορροπίες που μας επιτρέπουν να φαινόμαστε ψευδεπίγραφα φιλολαϊκοί, πατριώτες, αριστεροί ενώ στην πραγματικότητα καταστρέφουμε το πηδάλιο με αποτέλεσμα να εξοκείλει το πλοίο".

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο κ.Σημίτης κατηγόρησε την Τουρκία οτι με την προκλητικότητα και τις διεκδικήσεις της έχει μετατραπεί σε βασικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής, την κάλεσε να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, και επισήμανε -προφανώς απευθυνόμενος και σε όσους μέσα από το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτικές τάσεις- οτι θα παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας αν παγιδευόμαστε σε μια ατμόσφαιρα κρίσης δείχνοντας κάθε φορά ιδιαίτερη ανησυχία.

    [04] Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ:"ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ"-Δ.ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ: "ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΑ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΜΙΑ ΕΞΩΘΕΣΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ"

    Ποικίλλες και διαφορετικές ήταν οι ερμηνείες, οι σχολιασμοί αλλά και οι επικρίσεις που δέχθηκε η συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα ¨ΤΑ ΝΕΑ¨, από βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και μέλος της Κ.Ε. Γιάννης Μαγκριώτης σε συνέντευξή του στο ¨Ράδιο Μακεδονία-Κανάλι 1¨σημείωσε πως ¨¨μια γενικευμένη αμηχανία , μεταφράστηκε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε δυσφορία για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα.Καθώς αναμέναμε υψηλούς ρυθμούς αποτελεσματικότητας, λόγω ίσως μιας πίεσης υψηλών προσδοκιών από την κυβέρνηση,είδαμε αυτό το τρίμηνο μία στασιμότητα.¨¨

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Μαγκριώτης αφού επισημαίνει ότ騨δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του κόμματος, έτσι όπως ομόφωνα αποφάσισε το προ εξαμήνου 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ¨¨, απευθύνεται και στα κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής για τα οποία τονίζει ότι ¨¨στιγμιαία δίνουν την εντύπωση πως αποστασιοποιούνται από την κυβερνητική πολιτική , είτε γιατί έχουν διαφορετική γνώμη, είτε γιατί πιθανόν να σκέπτονται τον προσεταιρισμό leq_dar της κοινής γνώμης.¨¨

    Την έντονη αποδοκιμασία του προς τα λεγόμενα αλλά κυρίως για τον τρόπο και την οδό που επέλεξε ο κ. Σκανδαλίδης για να πει τις απόψεις του, εξέφρασε το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Αναπληρωτής Γραμματέας του τομέα Οργανωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κατσαντώνης¨σε συνέντευξή του στον ίδιο ραδιοσταθμό.

    ¨Ατυχέστατα, σημειώνει ο κ. Κατσαντώνης,ο κ.Σκανδαλίδης διάλεξε μία εξωθεσμική λειτουργία του κόμματος, για να πει τις όποιες απόψεις του.Είναι Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και θα έπρεπε στην Κεντρική Επιτροπή πρώτα και κύρια να θέσει το όποιο ζήτημα.¨¨Αναρωτιέμα騨, τονίζει με έμφαση ο αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος, ¨¨εάν δεν τηρεί πρώτος από όλους αυτός ως Γραμματέας αυτή τη διαδικασία, ποιο μέλος ή στέλεχος θα έχει μετά, την ηθική δέσμευση να την τηρήσει.Θα έπρεπε λοιπόν πρώτα και κύρια να έρθει στην Κεντρική Επιτροπή και να εξηγήσει σε όλα τα μέλη της τις απόψεις του, τις οποίες εξέφρασε δημόσια χωρίς να έχει προηγηθεί ο εσωτερικός διάλογος.¨¨

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κατσαντώνης μέμφεται το Γραμματέα της Κ.Ε. για έλλειψη αυτοσυγκράτησης.¨¨Από τη στιγμή που υπήρχε η σαφής και κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι δεν λειτουργεί με αυλές και περιβάλλοντα, ο ίδιος θα έπρεπε να δείξει μια μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, για να μη δώσει και προσχήματα σε εκείνα τα μέσα ενημέρωσης, που ¨ενδιαφέρονται¨να δημιουργούν προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εάν μάλιστα κανείς συγκρίνει το σήμερα με καταστασεις προ 14 μηνών στο ΠΑΣΟΚ , η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα.Οχι μόνο λόγω των γραφικών στοιχείων της γνωστής αυλής, αλλά με την άσκηση πολιτικής τότε μέσα από άδηλους τόπους ¨.

    [05] ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών, ζήτησε σήμερα ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος επισκέφτηκε το νομό Φθιώτιδας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωστοποίησε ότι θα θέσει το θέμα στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει δέσμευση για την ταχύτερη αποκατάσταση των πληγέντων.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε σε σύσκεψη στη νομαρχία Φθιώτιδας και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό.

    [06] "TEXNH ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ" ΣΕ 35 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    Η δημιουργία 35 καλλιτεχνικών εργαστηρίων στους δήμους και τις κοινότητες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου οι νέοι των περιοχών αυτών να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν σε όλες τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας, αλλά και σε μαθήματα κλασικών και εφαρμοσμένων τεχνών, αποτελεί το αντικείμενο του προγράμματος "Εργαστήρια- T]wmg χωρίς διακρίσεις", που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν και παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, για τα οποία η επαφή με τον χώρο των τεχνών θα γίνεται μέσα από τη διασκέδαση και το παιχνίδι.

    Με την αισθητική προπαιδεία που περιλαβάνει θέατρο μουσική, χορό και εικαστική δημιουργία, θα γίνει σήμερα η έναρξη του προγράμματος στις παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσουν τα εργαστήρια κεραμικής, ήχου, θεάτρου και φωτογραφίας για ενήλικες, που θα φιλοξενηθούν, μέσα στον Ιανουάριο, στους δήμους Ευόσμου, Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς αντίστοιχα.

    Οι φορείς που συνεργάζονται με τον Οργανισμό για την υλοποίηση του προγράμματος είναι 24 και καλύπτουν όλη την ευρύτερη Θεσσαλονίκη, από τη Θέρμη μέχρι την Ιωνία και από τον Λαγκαδά μέχρι τη θάλασσα.

    [07] O EΛΥΤΗΣ "ΜΠΗΚΕ" ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ ΣΕ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ο Οδυσσέας Ελύτης "μπήκε" χτες το βράδυ στο καφέ Ζώγια, αιφνιδιάζοντας όσους έπιναν αμέριμνα τον καφέ τους. "Είναι η απουσία της φαντασίας που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε ανάπηρο της πραγματικότητας", ήταν το απόσπασμα από τα "Ανοιχτά Χαρτιά" του Ελύτη, που σήμανε την έναρξη μιας σειράς απαγγελιών με τίτλο "Λογοτεχνία στα cafes", η οποία ξεκίνησε χτες και θα συνεχιστεί για 14 συνολικά βράδια.

    Η πρώτη λογοτεχνική βραδιά περιορίστηκε αρχικά στα μυστηριακά ποιήματα του Ελύτη, ενώ έκλεισε με πολιτικά και ερωτικά αποσπάσματα από το έργο του τα οποία διάβασε ο Ξενοφώντας Κοκκόλης λέγοντας ότι ο νομπελίστας ποιητής είναι ατελείωτος για να χωρέσει σε μια βραδιά.

    [08] ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

    Tηλεφωνική " Γαλάζια Γραμμή " λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στον Εβρο, με πρωτοβουλια της Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του δήμου Αλεξανδρούπολης μαζί με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ώστε να διασκεδάσει τα παιδιά με την αφήγηση παραμυθιών από το τηλέφωνο.

    Ο αριθμός της τηλεφωνικής "Γαλάζιας Γραμμής" ο οποίος είναι 0551-80632 δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να απολαύσουν τα αγαπημένα τους παραμύθια και να αφεθούν στο όνειρο. Οι αφηγητές βοήθησαν όσο μπορούσαν ώστε να ηχογραφηθούν οι κασέτες με τρόπο που να προσελκύσει τα παιδιά και να ικανοποιήσει έστω τη φαντασία τους. Ετσι ακολουθώντας το παράδειγμα του Ιταλού συγγραφέα Ροντάρι που διάβαζε παραμύθια στην κόρη του απο το τηλέφωνο για να κοιμηθεί όταν αυτός έλειπε σε ταξίδι , η " Γαλάζια Γραμμή " σκοπεύει με τον ίδιο τρόπο να ευχαριστήσει τους μικρούς της φίλους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] K.KABANO: ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ

    Την άποψη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ως λάθος την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-300 στην Κύπρο εξέφρασε ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Κέρυ Καβάνο με δηλώσεις που έκανε μόλις έφτασε στην Αγκυρα. Ο Καβάνο μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει αρχικά να εξαλειφθεί η ένταση που υπάρχει. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών και αρμοδίους του υπουργείου, είπε ακόμη πως πιστεύει ότι οι επαφές στην Αγκυρα θα είναι ωφέλιμες.

    [10] Κ.ΗΛΙΑΔΗΣ: ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ

    Ταύτιση απόψεων Ελλάδας -Κύπρου σε θέματα άμυνας διαπίστωσε στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα, ο υπουργός Αμυνας της Μεγαλονήσου Κώστας Ηλιάδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ.Ηλιάδης ανέφερε ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας -Κύπρου προχωρεί με βάση τα όσα συμφωνούνται, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί μόνο απάντηση στις τουρκικές απειλές, αλλά και ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης.

    Οσον αφορά το στρατιωτικό διάλογο δήλωσε ότι αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να δημοσιοποιείται οτιδήποτε διευκρινίζοντας ότι ο διάλογος αυτός δε σχετίζεται με οποιοδήποτε τρόπο με το θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Βουλής Τάκης Χατζηδημητρίου διαβεβαίωσε ότι υπάρχει σταθερότητα και αποφασιστικότητα να συνεχιστεί η γραμμή που αποφασίστηκε όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας -Κύπρου.

    Είπε επίσης ότι "εάν η Τουρκία δεν προκαλέσει και δεν υπάρξει από μέρους της προσπάθεια για δημιουργία νέων τετελεσμένων και επέκτασης της κατοχής δεν πρόκειται από ελληνικής πλευράς να αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία".

    [11] Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡH AΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ

    Ο Προεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θεωρεί ότι η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς στην κατεχόμενη Κύπρο δεν είναι οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι,αλλά η φτώχεια και η εξαθλίωση των τουρκοκυπρίων.

    Την άποψη αυτή του Τούρκου Προέδρου αποκαλύπτει ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" που έχει τον έυγλωττο τίτλο "Μεταφέρατε στην Κύπρο, πρίν απο τα όπλα, ηλεκτρικό και νερό".

    Οπως σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, ο Ντεμιρέλ είναι απο τους λίγους πλέον Τούρκους πολιτικούς που γνωρίζουν και παρακολουθούν ενεργά την εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος απο το 1960 μέχρι σήμερα και "είναι πολύ ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα και βέβαια μπορούν να συμφωνήσουν μαζί του όλοι όσοι γνωρίζουν το κυπριακό."

    Σύμφωνα με τον Μπιράντ , ο Τούρκος Προεδρος εφιστά την προσοχή των πολιτικών της χώρας του στο να μην γίνει το κυπριακό "θέμα για εσωτερική κατανάλωση".

    "Οποτε καταστήσαμε,υπογραμμίζει ο Μπιράντ, την Κύπρο θέμα εσωτερικής κατανάλωσης καταλήξαμε σε λανθασμένα συμπεράσματα."

    " Για τον Προεδρο, γράφει στο άρθρο του ο Αλί Μπιράντ, το σημαντικότερο θέμα για την επιβίωση του κρατους στην Κύπρο (σ.σ. εννοεί το ψευδοκράτος του Ντενκτάς) είναι το οικονομικό.Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει απηυδήσει.Αν πάτε στο νησί, θα το νοιώσετε αμέσως.Ο κόσμος διαμαρτύρεται για τις συνθήκες διαβίωσης και για την ασάφεια που επικρατεί.Ενώ η απέναντι πλευρά (σ.σ.εννοεί τις ελεύθερες περιοχές) φεγγοβολά η τουρκική πλευρά είναι σκοτεινή.Δεν έχει νερό.Δεν υπάρχουν επενδύσεις.Σχεδόν τιμωρείται ο ιδιωτικός τομέας και η γεωργία συνεχώς συρρικνώνεται.Το 80% της τουρκοκυπριακής κοινότητας κοιτάζει τα χέρια του κράτους.Ολοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάρχει μια "γιγαντιαία στρατιά" συνταξιούχων.Αν η Τουρκία βρεί χρήματα τους στέλνει και τότε τρώνε.Αν όχι... " Οι πύραυλοι των ελληνοκυπρίων αποτελούν απειλή.Ομως και γι΄αυτήν υπάρχει τρόπος. Αλλά ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται αλλού.βρίσκεται στην οικονομική ανισότητα.Μια τέτοια κατάσταση φθείρει περισσότερο απ ότι εκατοντάδες πύραυλοι."

    Ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ καταγράφει ακόμη τις προτεραιότητες που δίνει ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για την "ανόρθωση της οικονομίας" του ψευδοκράτους. "Σύμφωνα με τον Προεδρο, καταλήγει το άρθρο, πρέπει να δοθεί άμεση λύση στα εξής σημεία: * Να δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα απο την Τουρκία και το θέμα να λυθεί αμέσως * Να ρυθμιστεί επίσης άμεσα το θέμα του νερού, με τη μεταφορά απο την Τουρκία * Τα γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να τα αγοράζει η Τουρκία και να εξασφαλίσει υποστήριξη στους αγρότες,με σύστημα πιστώσεων,όπως γίνεται με τους Τούρκους γεωργούς. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η οικονομία και το πεσμένο ηθικό των Τουρκοκυπρίων.Τη στιγμή που η ΤΔΒΚ" σταθεί στα πόδια της οικονομικά, οι Ελληνοκύπριοι ας πάρουν όσους πυραύλους θέλουν ,δεν θα είναι πρόβλημα."

    [12] ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣH ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

    Η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο ήταν ένα από τα θέματα, εκτός από τα οικονομικά της χώρας, που συζήτησε ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας Φεχίμ Αντάκ που αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί επαφές στη Ουάσιγκτον. Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η πώληση των πυραύλων S-300 ήταν η δικαιολογία που χρειαζόντουσαν οι Ρώσοι για να αποκτήσουν διέξοδο στη Μεσόγειο ενώ αναφερόμενος τις αμερικανικές επικρίσεις που δέχτηκε η Τουρκία, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν περί στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο, είπε ότι αυτές πλήττουν τη αμερικανοτουρκική φιλία.

    Ο κ Αντάκ ζήτησε από τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος Ντενκτάς τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν περισσότερα από ότι η Τουρκία στην Κύπρο λόγω της ανάμειξης της Ρωσίας.

    [13] ΗΠΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ- ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ ΒΙΑΣ

    Θετική για τις ελληνικές και κυπριακές αρχές, θεωρείται η μέχρι τώρα στάση της Γερμανίας στο ζήτημα που προέκυψε από την πρόθεση της κυβέρνησης της Λευκωσίας να εγκαταστήσει στο νησί ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, τύπου S-300.

    Η πρώτη σαφής αντίδραση από γερμανικής πλευράς διατυπώθηκε με γραπτή δήλωση, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των χριστιανοδημοκρατών και αντιπρόεδρος της γερμανο - ελληνικής επιτροπής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, δόκτωρ Φρίντμπερτ Πφλούγκερ.

    Αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου με την ιδιότητα του εισηγητή του κόμματος του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, ο κ.Πφλούγκερ εκφράζει κατ' αρχήν την αμφιβολία κατά πόσο είναι σωστή η πρόθεση της κυβέρνησης του προέδρου Κληρίδη να αγοράσει ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους "σε μια φάση που όλες οι πλευρές εργάζονται για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού".

    Στη συνέχεια ο Γερμανός βουλευτής τονίζει: "κατά τρόπο σαφή όμως πρέπει να καταδικαστεί η τουρκική αντίδραση στη σχετική προαναγγελία της κυβέρνησης Κληρίδη. Είναι υπερβολική και επικίνδυνη. Η απειλή με πολεμικές ενέργειες δεν έχει θέση στην Ευρώπη του σήμερα. Η τουρκική πλευρά δεν επιτρέπεται να οδηγήσει σε κλιμάκωση τη διένεξη".

    Και ο κ.Πφλούγκερ καταλήγει: "αποφασιστικής σημασίας είναι να υποστηριχθούν από όλες τις πλευρές οι προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πρέπει να γίνει το πάν, ώστε να τερματιστεί ο άνευ νοήματος αγώνας εξοπλισμού στο Αιγαίο. Αφοπλισμός και όχι εξοπλισμός είναι η επιταγή του μέλλοντος".

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΒΑΝΟΦ- ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ ΓΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Με πρωτοβουλία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος Πέταρ Στογιάνοφ με τον αρχηγό του ΒΣΚ Γκιόργκι Παρβάνοφ. Ο Π.Στογιάνοφ δήλωσε οτι οι θέσεις του ΒΣΚ εξελίσσονται, αλλά η συνάντηση δεν είχε τυπικό χαρακτήρα, επειδή δεν έχει αναλάβει ακόμη το αξίωμά του.

    Ο Γ.Παρβάνοφ επιβεβαίωσε τη θέση οτι οι πρόωρες εκλογές πρέπει να διενεργηθούν στο τέλος του χρόνου και επέμεινε να αναθέσει σήμερα ή αύριο ο Πρόεδρος Ζ.Ζέλεφ το σχηματισμό κυβέρνησης στο Νικολάϊ Ντόμπρεφ που υποδείχθηκε ως υποψήφιος Πρωθυπουργός από το ΒΣΚ. Ο Ν.Ντόμπρεφ είναι έτοιμος να ανακοινώσει κυβέρνηση εμπειρογνωμόνων, εξωκοινοβουλευτικών ως επί το πλείστον, oqisl]ma μέλη της οποίας μπορεί να εκπροσωπούν και άλλες κοινοβουλευτικές ή όχι πολιτικές δυνάμεις, δήλωσε ο Γ. Παρβάνωφ.

    Σήμερα τα βουλγαρικά συνδικάτα οργανώνουν σε όλη τη χώρα απεργιακές κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα τις πρόωρες εκλογές.

    [15] ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ διέψευσε χθες ανακοίνωση του ραδιοφωνικού σταθμού των Τιράνων για αποφυλάκιση του πρύτανη του παράνομου αλβανικού πανεπιστημίου στο Τέτοβο, Φαντίλ Σουλεϊμάνι.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι ο αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης, Μερσίμ Πολοζάνι, αναφέρεται πως δεν υπάρχει απόφαση για πρόωρη αποφυλάκιση του πρύτανη του αλβανικού πανεπιστημίου του Τέτοβο, ο οποίος εκτίει δωδεκάμηνη ποινή για πρόκληση επεισοδίων κατά την έναρξη της λειτουργίας του πανεπιστημίου στις 15 Φεβρουαρίου του 1995.

    Επισήμανε, ωστόσο, ότι ο κ.Σουλεϊμάνι, βάση των ισχυόντων διατάξεων του νόμου, έχει καταθέσει αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία εξετάζεται.

    Σημειώνεται ότι στις 15 Φεβρουαρίου του 1995, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του αλβανικού πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ξέσπασαν αιματηρά επεισόδια μεταξύ των συγκεντρωμένων Αλβανών και της σκοπιανής αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να εμποδίσει τη λειτουργία του πανεπιστημίου. Το πανεπιστήμιο, παρά τις πιέσεις του αλβανικού στοιχείου της ΠΓΔΜ, δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση της χώρας.

    [16] ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ, ΔΗΛΩΣΕ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ε. ΡΕΝ

    Υπέρ της επίλυσης του προβλήματος της εκπαίδευσης και του δικαιώματος των μειονοτήτων της ΠΓΔΜ να παρακολουθούν μαθήματα στη μητρική τους γλώσσα ετάχθη η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ελίζαμπεθ Ρεν, η οποία πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στα Σκόπια.

    Σε συνέντευξη τύπου, η κ.Ρεν επισήμανε πως το θέμα της παιδείας στη νεοσύστατη αυτή χώρα των Βαλκανίων παραμένει εκκρεμές. Εξέφρασε, επίσης, απογοήτευση που στην Ανώτερη Εκπαίδευση οι εθνότητες δεν έχουν δικαίωμα παρακολούθησης των μαθημάτων στη μητρική τους γλώσσα, ενώ δε θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση του σκοπιανής καταγωγής πληθυσμού που ζει στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Αλβανία.

    Η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών χθες επισκέφθηκε το Αλβανικό πανεπιστήμιο στο Τέτοβο, όπου συναντήθηκε με καθηγητές του πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε κυρίως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο λόγω της μη αναγνώρισης της λειτουργίας του από τις επίσημες αρχές της χώρας.

    Η κ.Ρεν συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι, με τον υπουργό εσωτερικών, Τόμισλαφ Τσοκρέφσκι και με την υπουργό Παιδείας, Σοφία Τοντόροβα.

    [17] ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Η Κεντρική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας διέγραψε τον απερχόμενο δήμαρχο Βελιγραδίου Νεμπόισα Τσόβιτς και τον τοπικό ηγέτη των σοσιαλιστών στην πόλη Νις, Μίλε Ιλιτς, που ήταν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Παράλληλα αντικαταστάθηκε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής των σοσιαλιστών στο Βελιγραδι, Μπρανισλαβ Ιβκοβιτς.

    Οι δύο πρωτοι διεγράφησαν επειδή θεωρήθηκαν υπαίτιοι της ήττας των σοσιαλιστών στους δυο μεγαλυτερους δήμους της πόλης. Ο Ιβκοβις αντικαταστάθηκε επειδή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε έλθει σε διαμάχη με τον Τσόβιτς και το γεγονός αυτό, όπως εκτιμήθηκε, είχε αντίκτυπο στους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν το σοσιαλιστικό κόμμα στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Χατζή)

    [18] ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΣΥΣΦΙΞΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Τουρκική κυβερνητική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφτεί προσεχώς την Ουγγαρία, με στόχο την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

    Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η θετική πορεία των μακρο-οικονομικών δεδομένων -κατά την περασμένη χρονιά- επιτρέπει τη σταδιακή αύξηση των ουγγρικών εξαγωγών -και όχι μόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της αναφερόμενης θετικής πορείας, η Ουγγαρία έγινε δεκτή στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης την περασμένη άνοιξη.

    Από την άλλη πλευρά, η υπουργός προεδρίας της Τουρκίας (αρμόδια για θέματα εξωτερικού εμπορίου και τελωνείων) Αϊφέρ Γιλμάζ, τοποθετεί την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ουγγαρία στο πλαίσιο σύναψης εμπορικών σχέσεων της Τουρκίας με τρίτες χώρες, μετά την υπογραφή της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαίκή Ένωση στα τέλη του 1995.

    Τα επίσημα ουγγρικά οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι το ύψος των διμερών οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε στα 59,9 εκατ. δολάρια στο πρώτο επτάμηνο του 1996. Οι ουγγρικές εξαγωγές στην Τουρκία (το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου '96) έφτασαν στα 30,4 εκατ. δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση 45%, ενώ οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων παρουσίασαν αύξηση 43% στα 29,5 εκατ. δολάρια. Επιχειρώντας, μια πρόχειρη ανάλυση των ουγγρικών εξαγωγών προς την Τουρκία , τα βιομηχανικά προϊόντα αποτελούν τα 3/4 των συνολικών εξαγωγών, ενώ οι εξαγωγές μηχανολογικού εξοπλισμού και ειδών διατροφής διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν αντίστοιχα. Αντίθετα, οι ουγγρικές εισαγωγές μηχανολογικών προϊόντων και μηχανολογικού εξοπλισμού από την Τουρκία, παρουσίασαν πτώση κατά 2/3, em~ οι εισαγωγές σε άλλες ομάδες προϊόντων, κινήθηκαν θετικά.

    Το 1995, το ύψος των διμερών οικονομικών συναλλαγών κορυφώθηκε στα 98,6 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 22,8% σε σχέση με τα δεδομένα του 1994. Η εμπειρία των θετικών διμερών εμπορικών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την υλοποίηση της αναφερόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που προβλέπει:

    - Κατάργηση των δασμών εισαγωγής στο 90% των ουγγρικών βιομηχανικών προϊόντων που εισάγονται στην Τουρκία.

    - Κατάργηση των δασμών εισαγωγής τουρκικών προϊόντων στην Ουγγαρία το έτος 2001.

    - Διατήρηση από τις δύο χώρες του ισχύοντος καθεστώτος εισαγωγής των αγροτικών προϊόντων.

    - Διατήρηση σταθερού ποσοστού δασμών σε 30 και 100 προϊόντα που χαρακτηρίστηκαν ως " ευαίσθητα" από την Τουρκία και την Ουγγαρία αντίστοιχα. Στην πρώτη ομάδα συμπεριλαμβάνονται δέρματα και ευπαθή προϊόντα, ενώ στη δεύτερη τα αυτοκίνητα και οι ηλεκτρονικές συσκευές. Οι δασμοί και στα παραπάνω αναφερόμενα προϊόντα προβλέπεται να καταργηθούν πλήρως σε μια τετραετία.

    - Διατήρηση των δασμών εισαγωγής στον άνθρακα, το σίδηρο και τον χάλυβα μέχρι το 2000.

    - Κατάργηση των δασμών στα υφαντουργικά προϊόντα που εισάγονται στην Τουρκία το 1998.

    Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι, η αναφερόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, θα λειτουργήσει θετικά ως προς την άνοδο του οικονομικού επιπέδου των διμερών εμπορικών συναλλαγών, καθώς αυτές θα έχουν ύψος 500 εκατ. δολαρίων ετησίως, έναντι των 200 εκατ. δολαρίων σήμερα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στους τομείς των βιομηχανικών προϊόντων, των επεξεργασμένων ειδών διατροφής και μερικών αγροτικών προϊόντων, ευθυγραμμίζουν την Τουρκία (με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση) στην πορεία εξέλιξης των εμπορικών της σχέσεων με τρίτες χώρες.

    Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα, έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και το Ισραήλ. Όπως είναι γνωστό η εμπορική συμφωνία με το Τελ-Αβίβ υπογράφτηκε τον περασμένο Μάρτιο, εγκρίθηκε από το ισραηλινό κοινοβούλιο, ωστόσο "μπλοκαρίστηκε" για αρκετό χρονικό διάστημα από την ισλαμική πτέρυγα της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων στην Άγκυρα, η συμφωνία αυτή αναμένεται να αυξήσει τον οικονομικό κύκλο των τουρκο-ισραηλινών εμπορικών συναλλαγών από 400 εκατ. δολάρια που είναι σήμερα, σε 1 δισ. δολάρια ετησίως, καθώς προβλέπεται να υλοποιηθούν σχέδια εμπορικών σχέσεων και με τις περιοχές που βρίσκονται υπό παλαιστινιακή διοίκηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Τουρκία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τη Λιθουανία, την Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβενία, ενώ αναμένεται υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας και με την Πολωνία.

    Παράλληλα, η θετική εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων της Ουγγαρίας με το Ισραήλ, επισφραγίστηκε με την πρόσφατη τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Λάζλο Κόβακς. Σημειώνεται ότι, το }xor των ουγγρο-ισραηλινών οικονομικών συναλλαγών έφτασε στα 110 εκατ. δολάρια το 1996, έναντι 97 εκατ. δολαρίων το 1995 και 2 εκατ. δολαρίων το 1989. Οι ουγγρικές εξαγωγές στο Ισραήλ έφτασαν τα 19 εκατ. δολάρια (πρώτο εξάμηνο του 1996) παρουσιάζοντας αύξηση 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1995. Από την άλλη μεριά, οι εισαγωγές ισραηλινών προϊόντων στην Ουγγαρία κινήθηκαν αρνητικά παρουσιάζοντας πτώση 21% στα 22 εκατ. δολάρια.

    Θετική είναι και η πορεία των εμπορικών σχέσεων της Ουγγαρίας με την Ιαπωνία, η οποία , έχει -μέχρι στιγμής- επενδύσει στην κεντροανατολική Ευρώπη κεφάλαιο 200-350 εκατ. δολλαρίων, η πλειοψηφία του οποίου έχει επενδυθεί στην Ουγγαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά το 1996, πολλές ιαπωνικές εταιρίες πραγματοποίησαν επενδύσεις στην Ουγγαρία μεταξύ αυτών: η Suzuki (45 εκατ.δολ), η Intercontinental (50 εκατ. δολ.) η Sony (20 εκατ. δολ.) η CSK μαζί με την ουγγρική Graphisoft (4 εκατ. δολ.) και η Sumitomo (4 εκατ. δολ.). Το ύψος των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών έφτασε στα 219 εκατ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 1996, ενώ ο ουγγρικός οργανισμός ανάπτυξης και το υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο ιαπωνικό οργανισμό ανάπυξης οργανώνουν στις 23 Ιανουαρίου, συνάντηση επιχειρηματιών στη Βουδαπέστη. Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 40 και πλέον ιαπωνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ευρώπη.

    Τελειώνοντας, αξίζει να ανφερθεί ότι, μετά τις πρόσφατες φραστικές απειλές της Τουρκίας για ααποσταθεροποίηση στην ανατολική Μεσόγειο, διεθνείς διπλωματικοί και οικονομικοί κύκλοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων της Άγκυρας όχι μόνο με τη Βουδαπέστη, αλλά με την ευρύτερη περιοχή της κεντροανατολικής Ευρώπης, σε συνδυασμό με την παράλληλη δραστηριότητα του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν για την ενεργοποίηση της ισλαμικής οικονομικής κοινότητας (D-8).


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 15 January 1997 - 16:59:44