Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 10 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΣΑΠ. ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ. ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΗΚΚΙ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Ο ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ"

  • [03] ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤOΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΗΡΙΔΗ

  • [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Η ΑΓΚΥΡΑ

  • [05] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [06] ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

  • [07] ΔΕΚΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ

  • [08] ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΘΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [09] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ, ΑΝΤΡΙΟΥ ΑΘΕΝΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ- Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ

  • [11] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ-ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [12] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΘΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΡΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [13] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΚΑΒΑΝΟ

  • [14] ΧΩΡΙΣΤΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΘΕΛΕΙ ΤΩΡΑ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [15] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [16] ΚΑΛΠΑΖΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [17] "ΝΙΚΗ" ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΣΑΠ. ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ. ΑΠΕΧΟΥΝ ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΗΚΚΙ

    Η ενίσχυση, η προστασία της παραγωγής και η βελτίωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, η απαγκίστρωση από καλλιέργειες που πρόκειται να δημιουργήσουν προβλήματα στην εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας και η σύνδεση του αγροτικού τομέα με άλλους τομείς της εθνικής οικονομίας αποτελούν τους τρεις βασικούς στόχους της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός J~star Σημίτης στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

    "Σήμερα με την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής εγκαινιάζουμε τον πιο σημαντικό κύκλο κοινωνικού διαλόγου για το σχεδιασμό και την εξειδίκευση της εθνικής μας αγροτικής στρατηγικής" τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "τη στρατηγική αυτή θέλουμε να τη διαμορφώσουμε με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο και προπαντός με τη συνείδηση ότι ο κόσμος της υπαίθρου, ο Ελληνας αγρότης, η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας στηρίζουν την ευημερία τους σε έναν δυναμικό και ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα". Ο κ.Πρωθυπουργός εκτίμησε οτι κανείς δεν βγήκε ωφελημένος από τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη ισότιμου διαλόγου για τα αγροτικά προβλήματα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υπογράμμισε τη συμβολή του ειλικρινούς διαλόγου και της αποδοχής και κατανόησης εκ μέρους των αγροτών στην επιτυχία του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του καθώς όπως είπε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν έχουν κινηθεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης των αγροτικών προβλημάτων. Ακησε κριτική στον πρωθυπουργό ότι δεν είπε κάτι νέο, ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη γεωργία, ενώ εκτίμησε οτι αν συνεχισθεί η ίδια πολιτική θα υπάρξουν 250.000 άνεργοι αγρότες τα επόμενα χρόνια.

    Στα προβλήματα της γεωργίας, αλλά και στην ανάληψη ευθυνών για την παρούσα κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς επισήμανε την απουσία ενιαίας αγροτικής πολιτικής και χαιρέτισε τον νέο θεσμό.

    Το ΕΣΑΠ συνεδριάζει χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ και χωρίς να λαμβάνουν μέρος αγρότες από τη Συντονιστική Επιτροπή Θεσσαλίας που συνεδριάζει στις 15 τρέχοντος για να εκτιμήσει και τις διήμερες εργασίες του ΕΣΑΠ, αλλά και να αποφασίσει αν θα συνεχισθούν ή όχι οι κινητοποιήσεις και με ποιές μορφές.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Ο ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ"

    "Ο ισότιμος διάλογος είναι ο δρόμος για να συναντηθεί το συμφέρον των αγροτών και της χώρας" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής το οποίο συνεδριάζει χωρίς τη συμμετοχή του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις συνέπειες των αγροτικών κινητοποιήσεων στις περιοχές που αποκλείστηκαν και στις παραγωγικές τάξεις. Πρόσθεσε δε ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του αγρότη στην οργάνωση της παραγωγής ώστε τα προϊόντα να εξασφαλίσουν υψηλές τιμές στην αγορά, η σταδιακή απαγκίστρωση από προϊόντα και μορφές παραγωγής που δημιουργούν προβλήματα, η δημιουργία ισχυρότερων πόλων αγροτικής παραγωγής και η ανάπτυξη διασυνδέσεων της acqotij^r οικονομίας με άλλους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας.

    [03] ΣΤΙΣ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤOΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΛΗΡΙΔΗ

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ανακοίνωσε σήμερα ότι η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου.

    Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της χθεσινής σύσκεψης στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών,ο κ.Κασουλίδης απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης στην Αθήνα.

    [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό θα επανεξεταστούν σε νέα κυβερνητική σύσκεψη, τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ ικανοποίηση έχει προκαλέσει στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς ότι ούτε η Τουρκία ούτε καμία χώρα έχει δικαίωμα να απειλεί την Κύπρο με επίθεση. Ο κ. Μπερνς σημείωσε χαρακτηριστικά: "δεν είναι καιρός να γίνονται τέτοιες σκληρές και δραματικές ανακοινώσεις. Μιά τέτοια ενέργεια σημαίνει ότι η Τουρκία ξεπερνά τα όρια". Εξάλλου αυστηρή προειδοποίηση στην Αγκυρα απηύθυνε και η Ρωσική κυβέρνηση η οποία επισήμανε ότι δεν θα παραμείνει απαθής σε περίπτωση επίθεσης κατά της Κύπρου.

    Ωστόσο προκλητική εξακολουθεί να εμφανίζεται η Τουρκία καθώς σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Τανσού Τσιλλέρ, απείλησε ότι η Αγκυρα θα χτυπήσει το πυραυλικό σύστημα της Κύπρου, ενώ ο κατοχικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς έκανε λόγο για προσάρτηση της Αμμοχώστου. Οι προκλητικές δηλώσεις της Αγκυρας πάνω από όλα βλάπτουν την Τουρκία, υπογράμμισε το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις Μπερνς τόνισε ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντηπάρτμεν πλέον λειτούργησε θετικά.

    Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη στάση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Αμυνας στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό τόνισε οτι οι δηλώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. "Το διαφορετικό ύφος που έχει ο καθένας και οι διαφορετικές λέξεις που χρησιμοποιεί όταν διατυπώνει τις πολιτικές του θέσεις δεν μπορούν να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σώνει και καλά υπάρχουν διαφωνίες" είπε ο υπουργός Τύπου. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές απόψεων μεταξύ των κυρίων Σημίτη και Τσοχατζόπουλου δήλωσε σήμερα και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. "Το να έχει ο υπουργός Αμυνας κάποιον υψηλότερο τόνο νομίζω ότι ταιριάζει και στο ρόλο του" είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    "Οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Αμυνας μαρτυρούν έλλειψη κοινής εξωτερικής πολιτικής στα κρίσιμα εθνικά μας θέματα" τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι "εκείνο που χρειάζεται αυτή την ώρα είναι διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ελλάδας έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων". "Η δήλωση του κ. Μπερνς ήταν θετική αρκεί να πιάσει τόπο βέβαια" είπε εξάλλου ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση στο κεντρικό Αιγαίο. Μέρος της άσκησης γίνεται στις περιοχές μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης και Χίου και Σκύρου. Χθές έγιναν πολλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά τα οποία όμως αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη. Την τουρκική άσκηση παρακολουθούν διακριτικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και πάλι αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας για να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που ενδεχομένως επιχειρήσουν να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

    [05] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Την επιθυμία της επίσημης Αθήνας, η οποία αναφέρεται στην ομαλή έξοδο από την κρίση, συνοδευόμενη με την εφαρμογή δημοκρατικών διαδικασιών, αναμένεται να τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ. Πάγκαλος, στις συναντήσεις που θα έχει την Κυριακή στο Βελιγράδι με εκπροσώπους των σερβικών αρχών, της αντιπολίτευσης και της εκκλησίας.

    Η επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στο Βελιγράδι έχει πρωταρχικώς ενημερωτικό χαρακτήρα και τη στιγμή αυτή δε συνδέεται με μία πιθανή ανάληψη διαμεσολάβησης μεταξύ των αρχών και της αντιπολίτευσης για την επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Σερβία, μετά τις δημοτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

    Σκοπός της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι να ενημερωθεί από ''πρώτο χέρι'' για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Σερβία. Εκτιμάται ότι μία πιθανή επιδείνωση της κρίσης που επικρατεί στη Σερβία, τη στιγμή αυτή, θα μπορούσε να είχε αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.

    Πολιτικοί αναλυτές στη Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, ανέφεραν ότι αν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, τότε είναι πολύ πιθανό η κρίση να επεκταθεί και στο Κοσσυφοπέδιο και το γεγονός αυτό θα σήμαινε αποσταθεροποίηση για την περιοχή. Η Ελλάδα, η οποία επιθυμεί την προώθηση και την ανάπτυξη των σχέσεών της με όλες τις γείτονες χώρες, θέλει η σημερινή κρίση στη Σερβία να επιλυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα για να μην υπάρξει διαταραχή της σταθερότητας στην περιοχή. Την επιθυμία αυτή από ελληνικής πλευράς, αναμένεται να τονίσει ο κ. Πάγκαλος στους συνομιλητές του στο Βελιγράδι.

    Ο κ.Πάγκαλος, αναμένεται στη Γουγκοσλαβική pqyte}ousa, την Κυριακή, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού ''Ζάγιεντνο'' και θα ολοκληρώσει την μονοήμερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι με συνάντηση που θα έχει με τον Πατριάρχη Σέρβων, Παύλο.

    [06] ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ - ΛΥΣΣΑΡΙΔΗ

    Με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη συναντήθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    "Υπάρχει μια πλήρης ταύτιση όχι μόνο απόψεων αλλά και της ανάλυσης της κατάστασης" είπε ο κ. Λυσσαρίδης ο οποίος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η παρούσα κρίση στην Κύπρο προς όφελος των εθνικών μας θεμάτων. Διευκρίνισε δε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναβάλλει την αγορά των πυραύλων S- 300 από τη Ρωσία εκτός αν υπάρξει βιωσιμη λύση για το Κυπριακό ή αν γίνει δεκτή η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση.

    Ταυτότητα απόψεων τόσο στους χειρισμούς όσο και στην πορεία της αντιμετώπισης του Κυπριακού διαπίστωσε και ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος σημείωσε ότι η ταυτότητα αυτή "μας δυναμώνει στο να πάρουμε πιο οργανωμένα και ουσιαστικά πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση".

    [07] ΔΕΚΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ

    Απλετο φως στα αίτια του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ" καθώς και καταλογισμό ευθυνών υποσχέθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης.

    Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ και του Συνασπισμού ο κ. Σουμάκης δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες για την ανεύρεση και των τριών υπολοίπων ναυτικών του "ΔΥΣΤΟΣ". Υπογράμμισε ακόμα ότι προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως και σε βάθος η υπόθεση αυτή έχουν γίνει οι παρακάτω ενέργειες:

    -Εχει δταχθεί ΕΔΕ.

    -Ο εισαγγελέας χαλκίδας έχει την ευθύνη των ανακρίσεων συνεπικουρούμενος από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    -Εχει οριστεί επιτροπή πραγματογνωμόνων.

    -Από πλευράς ναυτοδικείου ένας ανακριτής ελέγχει υπηρεσιακές ανωμαλίες ή παραλείψεις.

    -Εχουν ζητηθεί τα σχέδια του πλοίου και από το νηογνώμονα.

    Επίσης, ο κ. Σουμάκης ανακοίνωσε ότι το Λιμενικό Σώμα έχει προχωρήσει στην προμήθεια δέκα ναυαγοσωστικών η παραλαβή των οποίων θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 1998 ενώ το πρώτο θα παραληφθεί τον Ιούλιο του 1997.

    Σε ότι αφορά στην προμήθεια ελικοπτέρων είπε ότι βρίσκεται στην τελική διαδικασία και απομένει η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην αγορά, και ότι ελπίζει πως θα υλοποιηθεί η αγορά μέσα στο 1997.

    [08] ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΟΞΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΘΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στις παλιές της δόξες και στη σημερινή της μοίρα η μεσαιωνική αρχιτεκτονική θα ζωντανέψει στη Θεσσαλονίκη χάρη σε μία μοναδική έκθεση με θέμα "Κοσμική μεσαιωνική αρχιτεκτονική στα Βαλκάνια 1300-1500 και η διατήρησή της" που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Πύργοι, παλάτια, πόλεις, σπίτια, εμπορικά, κοινωφελή και παραγωγικά κτίσματα, κατασκευές υποδομής, χώροι ζωής και δουλειάς, παρουσιασμένα μέσα από έργα τέχνης, αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες, μακέτες και ηλεκτρονικά μοντέλα σχεδιάζεται να δώσουν μία εικόνα ενδιαφέρουσα και ελκυστική σε όλους όσους συμμετάσχουν στο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού ανακαλύπτοντας τα στο χώρο της έκθεσης στα άδυτα των λουτρών "Παράδεισος" πάνω στην Εγνατία.

    Ένας από τους στόχους της έκθεσης ,που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, είναι να προβάλλει με ένα πολύπλευρο τρόπο την κοινή αρχιτεκτονική κληρονομιά των λαών της χερσονήσου του Αίμου και να προσφέρει εναλλακτικές οπτικές εξετάζοντας ένα ιδιαίτερο θέμα μέσα σε προσδιορισμένα χρονικά όρια: την υλική έκφραση του πολιτισμού στο χώρο μακριά από τους τόπους λατρείας σε μία κρίσιμη ιστορική περίοδο. Για το γεγονός αυτό συνεργάζονται περισσότερες από 60 προσωπικότητες Έλληνες και ξένοι καθώς και φορείς που στηρίζουν ποικιλότροπα τη συνδιοργάνωση.

    Η κοσμική αρχιτεκτονική της Βαλκανικής Χερσονήσου μεταξύ του 1300 και 1500 αποτελεί ένα χαρακτηριστικό αλλά άγραφο κεφάλαιο της ιστορίας της ευρωπαϊκήs αρχιτεκτονικής. Τελείως αγνοημένο από τους δυτικούς ιστορικούς της αρχιτεκτονικής και όπως το είδαν επιλεκτικά μόνο ντόπιοι ειδήμονες, το θέμα αυτό ποτέ δεν προσδιορίστηκε με την έννοια ενός ευρύτερου τοπικού όρου. Από την ιστορική άποψη αυτή η κατηγορία της αρχιτεκτονικής υπέστη τεράστιες απώλειες και οι σημερινές προσπάθειες να αποκατασταθεί ότι επέζησε αντιμετωπίζουν αλλά και αποτελούν ιδιαίτερες προκλήσεις. Η έκθεση αυτή που είναι η πρώτη του είδους της ευελπιστεί ότι θα πετύχει μία πολλαπλή κάλυψη όλων όσων οι ιστορικοί του παρελθόντος παρέλειψαν να ολοκληρώσουν.

    [09] ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ, ΑΝΤΡΙΟΥ ΑΘΕΝΣ

    Ευχαριστήρια επιστολή στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, απέστειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, προκειμένου να εκφράσει την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σχετικά με τα θέματα των Ελλήνων της διασποράς και για την παραχώρηση κτιρίου στην Ανω Πόλη για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΣΑΕ.

    Στην επιστολή του, ο κ.Αθενς ευχαριστεί τον κ.Κοσμόπουλο για την παρουσίαση του συμμετοχής του ΣΑΕ stir εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά γεγονότα του 1997 και εκφραζει τη βεβαιότητα ότι η προσέλευση ξένων επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, ολόκληρη τη χρονιά θα είναι πολύ μεγάλη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ- Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ

    Aυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε προς την Τουρκία ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, με αφορμή τις απειλές του Τούρκου υπουργού Aμυνας, Τoυρχάν Ταγιάν, για στρατιωτική επέμβαση στη Κύπρο. Ο κ.Μπερνς τόνισε ότι ούτε η Τουρκία ούτε καμία χώρα έχει δικαίωμα να απειλεί την Κύπρο με επίθεση και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν υποστηρίζει τις δηλώσεις του κ Ταγιάν. "Δεν είναι καρός να γίνονται τέτοιες σκληρές και δραματικές ανακοινώσεις. Μιά τέτοια ενέργεια σημαίνει ότι η Τουρκία ξεπερνά τα όρια" τόνισε.

    Ο κ Μπέρνς επανέλαβε την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην αγορά ρωσικών πυραύλων από την Κύπρο, αλλά διευκρίνησε ότι το γεγονός αυτό δεν νομιμοποιεί τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης. "Ελπίζουμε ότι πρόκειται για λάθος, ότι οι δηλώσεις αυτές δεν απηχούν τις απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης", τόνισε ο αμερικανός επίσημος και συμπλήρωσε ότι όλες οι χωρες πρέπει να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού.

    Οσον αφορά τα μέτρα που θα λάβει η αμερικανική κυβέρνηση σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνεχίσει να απευθύνει απειλές στην Κύπρο, ο κ.Μπερνς είπε: "Ως συνέταιρος-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι περα από κάθε αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν πρέπει να απειλεί την Κύπρο. Και οι Τούρκοι το γνωρίζουν αυτό.

    "Εκείνο που χρειάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σταθερότητα και ο διευθυντής Νότιας Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, θα προσπαθήσει να πείσει τα δύο μέρη στην Κύπρο να αρχίσουν εκ νέου πολιτικό διάλογο", κατέληξε ο Νίκολας Μπερνς.

    [11] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ-ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    "Θα κάνουμε αυτό που πρέπει , αν μέσα σε αυτό υπάρχει η ανάγκη να χτυπήσουμε τότε θα το κάνουμε", αυτό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της ΤουρκίαΣ Τανσού Τσιλλέρ, επικροτώντας με αυτό το τρόπο τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν που προκάλεσαν την αντίδραση των ΗΠΑ, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει παρατηρητής στην εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. "Αυτοί οι πύραυλοι ή δεν θα εγκατασταθούν εκεί ή δεν θα εγκατασταθούν" τόνισε , κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα, χρησιμοποιώντας την προσφιλή της έκφραση που υπονοεί ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η κ Τσιλλέρ πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να δείξει ανεκτικότητα απέναντι στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση που αποτελεί πηγή απειλής για tour Τουρκοκυπρίους και την Τουρκία"

    Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα φέρει ευθύνη γιατί υποστηρίζει και κατευθύνει την "επιθετική πολιτική" της Κύπρου. "Η Ελλάδα, σαν χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιεί ως όργανό της τους Ελληνοκυπρίους σε μία κυβερνητική πολιτική κατά της Τουρκίας και απειλεί την Τουρκία μέσω της νότιας Κύπρου" συνέχισε.

    Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση αγοράζοντας ρωσικούς πυραύλους και άλλα όπλα προσπαθεί να μετατρέψει το νησί με ένα "βαρέλι γεμάτο μπαρούτι" και την κατηγόρησε ότι αντί για συμβιβασμό προτιμά μία πολιτική επιθετικότητας και έντασης.

    "Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής όταν η Ελλάδα μετατρέπει την Κύπρο σε ένα κακό σπυρί στη Ανατολική Μεσόγειο, την περικυκλώνει από τα νότια και ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών" πρόσθεσε.

    Παράλληλα αναφερόμενη στη δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς περί ενοποίησης της Αμμοχώστου με τα Βαρόσια είπε ότι η Τουρκία υποστηρίζει αυτή τη θέση και πρόσθεσε ότι η χώρα της αποτελεί εγγύηση για την ζωή και την περιουσία του τουρκοκυπριακού λαού.

    Η κ Τσιλλέρ υπενθυμίζοντας ότι είχε λάβει υπόσχεση από τον Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρντιν τόνισε ότι θα σταλεί νότα διαμαρτυρίας στην Ρωσία για την πώληση των πυραύλων στην Κύπρο.

    [12] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΘΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΡΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΑΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Με δυσαρέσκεια αντιμετωπίστηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο οι δηλώσεις του Aμερικανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς σχετικά με όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν περί επίθεσης στην Κύπρο, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς έσπευσε να ανακοινώσει ότι σε περίπτωση που εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S- 300 στη μεγαλόνησο θα ενοποιήσει τα Βαρόσια με την Αμμόχωστο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε ότι όσο η Κυπριακή Δημοκρατία επιμένει στην αγορά των πυραύλων τόσο θα βαθαίνει η κρίση ευθύνης στην περιοχή και πρόσθεσε: Θα λάβουμε τα μέτρα που κρίνουμε απαραίτητα".

    Εξάλλου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την TRT (τουρκική ραδιοφωνία και τηλεόραση) δήλωσε ότι η Αμερική ευθύνεται που το Κυπριακό έγινε τόσο περίπλοκο. "Η Αμερική που αναγνωρίζει την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ώς νόμιμη αυξάνει την ελληνοκυπριακή αδιαλλαξία" αυτή είναι η πρώτη αντίδραση .

    Ο ανταποκριτής της κρατικής τουρκικής τηλεόρασης στη Λευκωσία σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκολας Μπέρνς είπε ότι η Αμερική είναι η τελευταία χώρα που θα έπρεπε να έχει λόγο στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι αν οι ΗΠΑ επιθυμούν την ισορροπία στην περιοχή δεν πρέπει να επιτρέψουν τη δημιουργία κλίματος κατάλληλου για στρατιωτική επέμβαση και ότι πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει αντί να δίνουν νότες διαμαρτυρίας και δεν θέλουν να χρησιμοποιήσει η Τουρκία τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

    [13] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Κ. ΚΑΒΑΝΟ

    Αύριο αναμένεται στη Λευκωσία, ο ανώτατος αξιωματούχος του Στεϊτ Ντηπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ο οποίος τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Αθήνα και θα συναντηθεί με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και την Τετάρτη θα μεταβεί στην Αγκυρα.

    Πάντως, χθές οι ΗΠΑ μέσω του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, προειδοποίησαν την Αγκυρα να μην επιχειρήσει επίθεση κατά της Κύπρου.

    Ψυχραιμία και αποφυγή δημιουργίας κλίματος ανησυχίας και φόβου, συνέστησε χθές και ο Πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, υπογράμμισε ότι "η συνειδητοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στη διαμόρφωση της αμυντικής επάρκειας της χώρας".

    [14] ΧΩΡΙΣΤΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΘΕΛΕΙ ΤΩΡΑ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Eνταξη της Κύπρου στην ΕΕ όχι ως ένα ενιαίο κράτος, αλλά ως δύο χωριστά θέλει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ο Ρ.Ντενκτάς δήλωσε οτι "η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδείξει πλέον οτι δεν επιθυμεί την ομοσπονδιακή λύση και η ένταξη της βόρειας και νότιας Κύπρου θα αυξήσει τις πιθανότητες επανένωσης του νησιού".

    Η "Γενί Ντουζέν" σχολιάζει οτι ο Ρ.Ντενκτάς εγκατέλειψε την ως τώρα θέση του για μη ένταξη στην ΕΕ, με τη θέση για ένταξη ως ξεχωριστό κράτος.

    Παράλληλα, σε ομιλία του σε Τούρκους επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη, ο "πρωθυπουργός" των κατεχομένων Ντερβίς Ερόγλου χαρακτήρισε ντροπή την απόφαση της Ρωσίας να πουλήσει το σύστημα S-300, ισχυριζόμενος οτι είναι επιθετικό και όχι αμυντικό.

    [15] ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σοβαρά επεισόδια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν διαδηλωτές και άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, σημειώθηκαν σήμερα το απόγευμα στη Σόφια, κατά τη διάρκεια της νέας διαδήλωσης διαμαρτυρίας, που οργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, με αίτημα τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

    Υπό καθεστώς κατάληψης άρχισε το απόγευμα στη βουλγαρική πρωτεύουσα, η τρίτη έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής με μοναδικό θέμα την κατάσταση που έχει προκύψει από τις συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις των οπαδών της αντιπολίτευσης.

    Η πρόσβαση στη βόρεια είσοδο του κτιρίου κατέστη αδύνατη, λόγω των επίπλων που τοποθέτησαν εκεί οι διαδηλωτές, οι οποίοι έσπασαν τα τζάμια με πέτρες και έβαλαν φωτιά σε ένα από τα τμήματα της Βουλής.

    Χιονόμπαλες που πέταξαν θερμόαιμοι φοιτητές πέτυχαν tom εντολοδόχο πρωθυπουργό της χώρας, Νικολάι Ντόμπρεφ, ο οποίος είχε σπεύσει στη Βουλή για να εξασφαλίσει την ελεύθερη έξοδο των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κατόρθωσαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, να περάσουν στο εσωτερικό της Βουλής και να διεισδύσουν στους ισόγειους χώρους.

    Την ίδια ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν με δακρυγόνα να απωθήσουν το πλήθος, κατέφθασαν ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ και ο δήμαρχος της Σόφιας, Στέφαν Σοφιγιάνσκι, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Μπλαγκοβέστ Σέντοφ.

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της χώρας, κ.Στογιάνοφ, εξέφρασε την υποστήριξή του στους διαδηλωτές και τόνισε: "Μπορεί σήμερα να καταφέρουμε να καθησυχάσουμε τα πράγματα, αλλά μετά από δυο μήνες αυτό δεν θα είναι δυνατό, διότι ο άνθρωπος που διαμαρτύρεται για το ψωμί του, καίει όλες τις γέφυρες πίσω του".

    [16] ΚΑΛΠΑΖΕΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Το υπό παραίτηση Υπουργικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας αποφάσισε η δημιουργία Νομισματικού Συμβουλίου στη χώρα να γίνει βάσει των ήδη υπαρχόντων δομών της Κεντρικής Τράπεζας και να μην σχηματιστούν ειδικοί οικονομικοί θεσμοί.

    Στο εξής, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει το δικαίωμα να επαναχρηματοδοτεί τις εμπορικές τράπεζες και τον προϋπολογισμό, να εμπορεύεται με κρατικά ομόλογα, καθώς και να ορίζει την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, λεβ, έναντι των ξένων νομισμάτων και το βασικό επιτόκιο, όπως προβλέπει η χθεσινή απόφαση, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

    Η δημιουργία Νομισματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία προτάθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μοναδική δυνατή λύση για τη σταθεροποίηση της βουλγαρικής οικονομίας και την αναστολή του καλπάζοντος πληθωρισμού και της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

    H συμφωνία για το Νομισματικό Συμβούλιο αναμένεται να υπογραφεί αμέσως μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα και η λειτουργία του τοποθετείται στον Φεβρουάριο του 1997.

    Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία κατά το 1996 έφτασε το 310,8% και έχει ξεπεράσει κατά 162,9 ποσοστιαίες μονάδες των πληθωρισμό του 1991 στη χώρα.

    Το 1992 ο πληθωρισμός ήταν 79,5%, το 1993 63,9% και το 1994 αυξήθηκε στο 121,9%. Ακολούθησε αισθητή μείωσή του το 1995, στο 32,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει ο σημερινός Τύπος της Σόφιας. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν 150% ετήσιο πληθωρισμό για το 1997.

    [17] "ΝΙΚΗ" ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Μια θριαμβευτική και θορυβώδη πορεία μέσα από την καρδιά του Βελιγραδίου πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ~qer σήμερα διαδηλωτές φοιτητές, μετά την απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων οι φοιτητές οργάνωσαν βάρδιες για να αντιμετωπίζουν τις αστυνομικές δυνάμεις για 13 ώρες. Η πορεία αυτή ήταν η πρώτη από τις 25 Δεκεμβρίου οπότε και απαγορεύτηκαν από τις αρχές τέτοιες διαδηλώσεις. Στόχος των φοιτητών τώρα είναι η επίσημη άρση της απαγόρευσης. Από την πλευρά του ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς απαίτησε την παραίτηση του Σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε χθες τη νίκη της αντιπολίτευσης στο Βρσάτς στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου. Οι διαδηλωτές όμως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου αναγνωριστούν και οι 14 νίκες τους. Την ίδια μέρα 52 από τα 160 μέλη της Σερβικής Ακαδημίας των Επιστημών προειδοποίησαν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις νίκες της αντιπολίτευσης, για να μην οδηγηθεί η χώρα σε αστυνομική δικτατορία και εμφύλιο πόλεμο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 10 January 1997 - 14:52:02