Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 9 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΣΗ ΜΑΣ

  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΘ.Ο.

  • [03] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [04] ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΣ 30 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΑΔΙΑΦΑΝΗΣ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [06] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο.-Ε.Ε. ΤΗΣ ΝΔ

  • [07] ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΟΣΜΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ EKΤΕΛΕΣΗ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΡΚΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300-Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ

  • [10] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΜΠΕΛ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Γ.ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΕΙΧΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΑΚΕΛ Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

  • [12] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο "ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ" ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [13] ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [14] ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [15] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ 25% ΤΟ 1997

  • [16] ΣΤΟ 310,8% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 1996


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΣΗ ΜΑΣ

    "Η δύναμή μας είναι η ψυχραιμία μας, η εμμονή μας στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, η συνέχιση της εφαρμογής της γραμμής που αποφασίσαμε εδώ και καιρό και η ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων ώστε να αποτελούν μεγάλη και ισχυρή δύναμη αποτροπής απέναντι σε οποιαδήποτε επιβουλή".Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Sgl_tgr αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση για τα εθνικά θέματα που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. Τόνισε δε ότι αυτή η επιθετικότητα δεν είναι "ούτε καινούργια, ούτε άμεση, αλλά έχει εκδηλωθεί εδώ και καιρό" και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : "εμείς, η Ελλάδα, θα παίζαμε το παιχνίδι των Τούρκων αν κάθε φορά δείχναμε ιδιαίτερη ανησυχία και φόβο και μεγιστοποιούσαμε αυτές τις προκλήσεις".

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι στη σύσκεψη έγινε μια συνολική εξέταση της κατάστασης και των πρωτοβουλιών που ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν από διεθνείς οργανισμούς και προέβλεψε ότι το έτος 1997 "θα είναι έτος εξελίξεων τόσο στην Ε.Ε. όσο και στα εθνικά θέματα". Συζητήθηκαν οι θέσεις μας -είπε- όχι μόνον ως αντιδράσεις αλλά κυρίως ως θετικές ενέργειες που θα κάνουμε προς το συμφέρον της χώρας. Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ένα κυρίαρχο κράτος που μπορεί και οφείλει να παίρνει τις δικές της αποφάσεις και η Ελλάδα εκφράζει τη συμπαράστασή της στην κυβέρνηση της Μεγαλονήσου. Ανακοίνωσε τέλος ότι εντός του Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την χώρα μας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης προκειμένου να γίνει κοινή εξέταση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠ.ΕΘ.Ο.

    Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμα. Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού και προβλέπει ότι για το 1997 θα κινηθεί στο 6%.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ινστιτούτου ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού ανταποκρίνεται στο κριτήριο της συνθήκης του Μάαστριχτ ωστόσο δεν δικαιολογείται ούτε υπερβολική ανησυχία ούτε εφησυχασμός.

    [03] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα ενημέρωσε το μεσημέρι τον προεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοβολας επισήμανε ότι διαπίστωσε πως το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο προέβλεψε ότι το 1997 θα είναι έτος επαγρύπνησης για τον Ελληνισμό.

    "Στηριζόμαστε σε διεθνείς συμβάσεις, σε διεθνείς συμφωνίες, στην δέσμευση των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για συγκεκριμένες αποφάσεις του διεθνούς δικαίου έτσι ώστε με βάση και την προκαθορισμένη πορεία που έχουμε μπροστά μας για το Κυπριακό, την ενταξιακή διαδικασια, να διασφαλίζεται ένας δρόμος ο οποίος δεν έχει επιστροφή" δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Πρόσθεσε δε πως "είναι βέβαιο ότι με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, συνεργασία με όλους και κλίμα ομοψυχίας και ενότητας θα pqospah^soule να προωθήσουμε και να πετύχουμε το στόχο μας".

    [04] ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΣ 30 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Με διακήρυξή τους τριάντα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν να μην υποχωρήσει η Κυπριακή κυβέρνηση από την απόφασή της να αναβαθμίσει την αμυντική θωράκιση της Κύπρου ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν τόσο την τουρκική επιθετικότητα και τις απειλές όσο και τη συμπεριφορά και στάση δυτικών κυβερνήσεων που προσπαθούν να ματαιώσουν την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-300.

    Οπως τονίζουν στη διακήρυξή τους οι τριάντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ "η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και του Κυπριακού ελληνισμού αποτελεί επιβεβλημένο βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συμβάλλει θετικά στις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού". "Παράλληλα - σημειώνουν - διασφαλίζει στοιχειωδώς τον Κυπριακό Ελληνισμό αποτρέποντας τυχοδιωκτικές και επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας ενώ ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση Κύπρου - Ελλάδας.

    Στη συνέχεια αφού τονίζουν ότι "η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου που γίνεται στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ευνοεί την Ελλάδα", υπογραμμίζουν ότι "δεν μπορεί η Τουρκία να εκβιάζει την Αθήνα στο Αιγαίο, χρησιμοποιώντας ως όμηρο την Κύπρο".

    Τέλος καταγγέλλουν προς την ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη, τόσο την τουρκική θρασύτητα και επιθετικότητα όσο και την κυνική - όπως την χαρακτηρίζουν - και υποκριτική συμπεριφορά και στάση δυτικών κυβερνήσεων που δεν θεωρούν αποσταθεροποιητική την τουρκική εισβολή και κατοχή αλλά και την παρουσία εδώ και 22 χρόνια τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, που αρνούνται να δουν την διαρκή και προκλητική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και έρχονται με απροκάλυπτο τρόπο να απαγορεύσουν στη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου να προχωρήσει σε στοιχειώδη μέτρα υλοποίησης του νόμιμου και ιερού δικαιώματος της Αμυνας.

    [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΑΔΙΑΦΑΝΗΣ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τους όρους διεξαγωγής του επικείμενου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας εξετάζουν σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα και η κεντρική επιτροπή του κόμματος σε κοινή συνεδρίαση που άρχισε το πρωί.

    Στην ομιλία του ο κ. Εβερτ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος καθώς και στην προετοιμασία του συνεδρίου της Ν.Δ. Αφησε αιχμές κατά των διαφωνούντων σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μετά την πρόταση Βαρβιτσιώτη για τη διεύρυνση του συνεδρίου υπήρξε amt_dqasg και κάποιοι απείλησαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό το συνέδριο αν αυτό δεν είναι τίμιο.

    Ο κ. Εβερτ κάλεσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να μην περιοριστούν στην εσωστρέφεια και να μην αγνοούν τα μεγάλα εθνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική την οποία χαρακτήρισε αδιαφανή.

    Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των κυρίων Βαρβιτσιώτη και Ράλλη, κατά την οποία ο αντιπρόεδρος του κόμματος επρόκειτο να προτείνει στον πρώην Πρωθυπουργό να αναλάβει πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου. Ωστόσο με τον κ.Ράλλη θα συναντηθεί το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

    [06] ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Ο.-Ε.Ε. ΤΗΣ ΝΔ

    Εκκληση στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να σταματήσουν την εσωστρέφεια απηύθηνε σήμερα ο Μιλτιάδης Εβερτ μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που ασχολούνται με τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου. Ο κ. Εβερτ έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί με κάθε διαφάνεια το συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξαπέλυσε δε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική την οποία χαρακτήρισε αδιαφανή.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης που ακολούθησε στο βήμα τον κ. Εβερτ έκανε λόγο για προσπάθεια ορισμένων κέντρων να "αποσαθρώσουν" την Ν.Δ. και κάλεσε τα στελέχη να αποφύγουν τις τριβές ενόψει του συνεδρίου. "Ολες οι προσπάθειές μου είχαν, έχουν και θα έχουν ως στόχο την ενότητα και την προοπτική της παρατάξεως" σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι εξασφαλίστηκαν οι προϋποθέσεις για ένα τίμιο συνέδριο και κάλεσε τον κ. Εβερτ και όλους όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος να το δηλώσουν από τώρα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των πραγμάτων, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη επικράτησης του ήθους στη Νέα Δημοκρατία ώστε αυτή να καταστεί δύναμη μεταρρύθμισης και να αποτελέσει το ανάχωμα στο λαϊκισμό. Εκανε αναφορά με υψηλούς τόνους στην προεκλογική εκστρατεία παροχολογίας του κ.Εβερτ και τη σύγκρινε με την αντίθετη όπως είπε πολιτική που ακολουθούσε ο ιδρυτής του Κόμματος.

    Ακολούθησαν στο βήμα πολλοί ομιλητές, αρκετοί από τους οποίους μίλησαν, όπως ο Γ.Κεφαλογιάννης σε υψηλούς τόνους.

    [07] ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΟΣΜΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ EKΤΕΛΕΣΗ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αγνωστη στο ευρύ κοινό αρχαία ελληνική και βυζαντινή κοσμική μουσική παρουσιάζεται σε παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Vebqouaq_ou στο πλαίσιο εννέα κύκλων συναυλιών που διοργανώνει το Μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων. Το πρόγραμμα των συναυλιών, που θα δοθούν στο auditorium του Μουσείου από την 11μελή Ορχήστρα Λεπτών Οργάνων Αρχαίου και Βυζαντινού Ρεπερτορίου περιλαμβάνει : Κοσμική μουσική των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων από τον 9ο μ.Χ ως τον 17ο μ.Χ αιώνα, αγνοημένους από το ευρύ κοινό μεγάλους σολίστες που υπηρετούν διαφορετικά μουσικά ιδιώματα από τη Βόρεια Ελλάδα, μουσικές των χαμένων πατρίδων, ξένη μουσική σε βυζαντινά χειρόγραφα, μουσικές του Αιγαίου από καταγραφές μουσικολόγων του περασμένου αιώνα, έργα για αυλό από χειρόγραφο της μονής Ιβήρων, έξι συναυλίες στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας με έργα μεγάλων βυζαντινών μελωδών με τίτλο "Μελωδοί στο Πάθος", μεταβυζαντινή κοσμική μουσική της υψηλής κοινωνίας των Ελλήνων της Πόλης του 16ου και 18ου αιώνα, και μουσικές κατά τόπους.

    Οπως τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Χριστόδουλος Χάλαρης ο μουσικός πολιτισμός που αναπτύχθηκε τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά την βυζαντινή περίοδο στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο είναι ελάχιστα γνωστός. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι ήδη από την τρίτη προ Χριστού χιλιετηρίδα, στο πλαίσιο του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, ήταν σε χρήση προηγμένης τεχνολογίας πολύχορδα όργανα, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα. Ελάχιστοι ακόμη γνωρίζουν ότι από τον 6ο π.Χ αιώνα αναπτύσσεται μουσική γραφή , με σύμβολα δανεισμένα από το αρχαϊκό και ιωνικό αλφάβητο, ικανή να καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια οποιαδήποτε μελωδική γραφή.

    Συνήθως νομίζουμε ότι το αρχαίο οργανοστάσιο περιοριζόταν σε λίγα έγχορδα όπως η λύρα, η βάρβητος και η κιθάρα και σε λίγα πνευστά, όπως ο αυλός του Πάνα και ο δίαυλος. Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποδείξει ότι η μορφολογική ποικιλία των εγχόρδων που μαρτυρείται αποτυπωμένη σε αγγεία, γλυπτά, ειδώλια κλπ, είναι εντυπωσιακή. Η Ελληνική καταγωγή της υδραύλεως, που κατά τους βυζαντινούς χρόνους εξελίσσεται στο "πνευματικό" (πνευστό) όργανο που μεταναστεύει στη Δύση τον 8ο μ.Χ αιώνα χάρη στον Κωνσταντίνο τον Κοπρώνυμο και διαδίδεται από τον Πεπίνο τον Βραχύ σε όλη τη δυτική Ευρώπη δυστυχώς μας διαφεύγει.

    [08] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΡΚΙΣ

    Εγκαινιάζεται σήμερα στις 8.30 μμ στη Θεσσαλονίκη η έκθεση γλυπτικής του αρμενικής καταγωγής καλλιτέχνη Σαρκίς, που θα διαρκέσει ως τη 1 Φεβρουαρίου, δίνοντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το εντυπωσιακό και ιδιόμορφο έργο του. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παραβρίσκεται και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

    Το ογκώδες γλυπτό, που θα στεγαστεί στο Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του Σαρκίς, καθώς συνδυάζει τη χρήση σύγχρονων υλικών με την παραδοσιακή γλυπτική φόρμα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γλυπτική εγκατάσταση που θα φιλοξενηθεί στο γαλλικό ινστιτούτο, καθώς αποτελεί αποκύημα της επίσκεψης του γλύπτη στη Θεσσαλονίκη.

    Σε ολόκληρη τη δημιουργική του πορεία ο Σαρκίς εμπνέεται από τις περιοχές όπου οι επιρροές της Ανατολής και της Δύσης συνδυάζονται αρμονικά και περισσότερες από μία κουλτούρες αναμειγνύονται. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται μεταξύ Βαλκανίων και Ευρώπης και διατηρεί τους απόηχους του Βυζαντίου, αποτέλεσε πρόκληση για τον καλλιτέχνη.

    Το θέμα της γλυπτικής εγκατάστασης του Σαρκίς είναι τα μνημεία της Θεσσσαλονίκης, όπως αυτά διατηρούνται ανάμεσα στα κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. "Με αυτό το έργο ο Σαρκίς δημιουργεί τις "Εικόνες" του, προβάλλοντας τα μνημεία της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε δοκιμασία το καθημερινό μας βλέμμα", αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300-Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ

    Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Δύσης, στις ΗΠΑ, καθώς και στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 από την κυπριακή κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις αυξάνονται, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της, υποβαθμίζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις και απειλές, οι οποίες δημοσιεύονται στον τουρκοκυπριακό τύπο.

    Σε παραστάσεις προέβη και η Βρετανία, για την αγορά των πυραύλων, οι οποίες έγιναν από τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, Τζον Μπακ, προς τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

    "Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου δεν αποτελούν κάτι το καινούριο", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι μέχρι την εγκατάσταση των πυραύλων, προηγείται η περίοδος των έντονων προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Επίσης, διευκρίνισε ότι η συμφωνία αγοράς των πυραύλων δεν περιέχει πρόνοια για ακύρωση της συμφωνίας , ούτε και πρόνοια για το τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο. Εξέφρασε την γνώμη ότι ο κυπριακός λαός έχει πεισθεί ότι η ηγεσία του τόπου χειρίζεται υπεύθυνα το θέμα της άμυνας της Μεγαλονήσου.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου Κέρι Κάβανο, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι "η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα, ιδιαίτερα της αμερικανικής παρεμβολής για την προώθηση επίλυσης του Κυπριακού".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της νέας Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπραϊτ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι δεν θεωρεί αόριστες τις αναφορές της για το Κυπριακό. "Ηταν συγκεκριμένες και αφορούσαν στην απόφαση των ΗΠΑ να εργαστούν εντατικά για την επίλυση του Jupqiajo}", συμπληρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξή του στην παροικιακή εφημερίδα του Λονδίνου "Τοπλούμ Πόστασι", τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση "παίζει με τη φωτιά" και ισχυρίστηκε ότι "αν συνεχίσει με τα ίδια μυαλά θα καταστρέψει το νησί".

    Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί τους Ελληνοκυπρίους για τις παράλογες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αξιώσεις της στο Αιγαίο, ενώ προσδιόρισε ως αιτια κλιμάκωσης της έντασης στο νησί την αγορά των ρωσικών πυραύλων.

    "Αν παραστεί ανάγκη θα κτυπήσουμε", ο τίτλος που κυριαρχεί στον τουρκοκυπριακό τύπο,εκτός της εφημερίδας "Γενί Ντουζέν". Η εφημερίδα "Κιπρις", γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αποφάσισε να κτυπήσει το σημείο που θα εγκατασταθεί το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα. Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει δηλώσεις του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, σύμφωνα με τις οποίες, οι Ελληνοκύπριοι σκοπεύουν να κτυπήσουν την Τουρκία.

    [10] ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΚΜΠΕΛ

    Προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του, που αφορούσαν την αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Κύπρο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ, ο οποίος τόνισε ότι "η Τουρκία δεν θα επιδείξει ανοχή σε οποιαδήποτε εξέλιξη, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας και θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει γι αυτό. Θα ληφθεί κάθε επιβαλλόμενο σχετικό μέτρο".

    Ο κ.Ακμπέλ ισχυρίστηκε ότι "η Τουρκία έχει δικαιώματα και καθήκοντα στην Κύπρο που τις έχουν χορηγηθεί με συμφωνίες" και είπε ότι η χώρα του "θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα της για την κατοχύρωση της ασφάλειας του τουρκοκυπριακού λαού. Στο σημείο αυτό θα πράξει κάθε τι που επιβάλλεται".

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολού", ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οριστικοποιήθηκε η αγορά ρωσικών πυραύλων τύπου S-300, ενώ υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη της Τανσού Τσιλλέρ στη Μόσχα τέθηκε το θέμα της αγοράς και σημείωσε ότι η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη στάση της Τουρκίας.

    Είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες κυβερνήσεις εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για αγορά πυραύλων ότι επέστησαν την προσοχή στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο και στις υφιστάμενες συνθήκες ηρεμίας και σταθερότητας.

    "Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι προσπάθειες αυτού του είδους για εξοπλισμό αποκαλύπτουν τις προθέσεις των πλευρών" δήλωσε ο κ.Ακμπέλ και συμπλήρωσε ότι "είναι πολύ φυσικό να είναι πολύ ύποπτες οι προθέσεις σχετικά με την ειρήνη, μιας πλευράς που απεδύθη σε μια τόσο μεγάλη και δυσανάλογη προσπάθεια εξοπλισμού".

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ C.ΠΡΙΜΑΚΟΦ ΕΙΧΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΑΚΕΛ Δ.ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στη Μόσχα.

    Ο κ.Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι το "σημαντικότερο το οποίο βγαίνει από τις συναντήσεις και την ανταλλαγή μηνυμάτων, είναι ότι η Ρωσία έχει πάρει την πολιτική απόφαση να εμπλακεί ακόμη πιο ενεργά ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διεργασίες για επίλυση του κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών κορυφής".

    Πρόσθεσε ακόμη ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ότι "ο ρωσικός παράγοντας είναι ένας παράγοντας εγγύησης, σταθεροποίησης προς την επίλυση του κυπριακού" και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αναμένει η Μεγαλόνησος από τη Ρωσία "δια της βίας ή με τη δύναμη, να επιβάλλει τις απόψεις της στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία για να έχουμε λύση στο πρόβλημα".

    Σύμφωνα με δηλώσεις του κ.Χριστόφια, ο κ.Πριμακόφ αποδοκίμασε και χαρακτήρισε αδικαιολόγητες και υπερβολικές τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου λόγω της αγοράς του πυραυλικού συστήματος S-300.

    Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για τις αμερικανικές αντιδράσεις, τις οποίες ο κ.Πριμακόφ χαρακτήρισε υπερβολικές σε σχέση με το θέμα των απειλών και της ασφάλειας της Κύπρου.

    [12] Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο "ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ" ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο "πρωθυπουργός" της κατεχόμενης Κύπρου Ντερβίς Ερογλου μιλώντας σε συνάντηση νέων επιχειρηματιών που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη δήλωσε πως η Ρωσία θα έπρεπε να ντρέπεται για τη στάση που τηρεί πουλώντας πυράυλους στην Κύπρο τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να βάλει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Αν η Ρωσία που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλει την πραγματική ειρήνη στη Κύπρο πρέπει να ξέρει καλά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει εξοπλίζοντας του Ελληνοκυπρίους" είπε. Ο Τουρκοκύπριος πολιτικός πρόσθεσε ακόμη ότι οι Ελληνοκύπριοι που μέχρι τα τέλη του 1996 δαπανούσαν για τον εξοπλισμό 2 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως , με το πενταετές σχέδιο άμυνας αύξησαν το ποσό αυτά στα 2,5 εκατομμύρια ημερησίων. "Με τα τεθωρακισμένα οχήματα που αγοράζουν από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία και Ελλάδα εξοπλίζονται εδώ και χρόνια και η συμφωνία Ρωσίας -Κύπρου για τους επιθετικούς πυραύλους S-300 αποτελεί το τελευταίο στάδιο αυτών των εξοπλισμών" κατέληξε.

    [13] ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Θέμα παραμονής του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ.Αναστασίου θέτουν και πάλι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εκβιαστικά διλήμματα και να εξαρτήσουν την παραμονή του επικεφαλής tgr Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των λαθρομεταναστών.

    Η εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιόν", επικαλούμενη πηγές του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΤΑ), τις οποίες δεν κατονομάζει, γράφει ότι το ΑΤΑ αφαίρεσε από είδηση του ανταποκριτή του στο Δυρράχιο το όνομα του Αρχιεπισκόπου κ.Αναστασίου και αντ΄αυτού ανέγραψε το όνομα του τοπικού ιερέα Δυρραχίου.

    Συγκεκριμένα, ο κ.Αναστάσιος χοροστάτησε σε λειτουργία στο Δυρράχιο προς τιμήν των 115 χρόνων από τη γέννηση του Φαν Νόλι. Το ΑΤΑ όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφαίρεσε από την είδηση του ανταποκριτή του το όνομα του Αρχιεπισκόπου αναγράφοντας το όνομα του ιερέα του Δυρραχίου ώστε να φαίνεται οτι αυτός και όχι ο κ.Αναστάσιος χοροστάτησε στη λειτουργία.

    Οι ίδιες πηγές του Πρακτορείου, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, συνδέουν την ενέργεια αυτή "με τις ειδήσεις που φθάνουν από την Αθήνα σχετικά με τις πρόσφατες ληστείες που συμβαίνουν εκεί και στις οποίες φέρεται να εμπλέκονται Αλβανοί".

    Η εφημερίδα εκτιμά καταλήγοντας ότι η περαιτέρω παραμονή του Αρχιεπισκόπου ενδεχομένως να κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των μεταναστών.

    [14] ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Το νέο της Προεδρείο για το δεύτερο μισό της κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ιανουάριος 1997-Ιούνιος 1999) θα εκλέξει την ερχόμενη Δευτέρα η Ολομέλεια του Σώματος, στο πλαίσιο της τακτικής της συνεδρίασης, που θα διαρκέσει μέχρι 17 Ιανουαρίου. Η διαδικασία της εκλογής, πάντως, ήδη χαρακτηρίζεται από μια σημαντική ελληνική επιτυχία, καθώς οι Ελληνες Ευρωβουλευτές Παρασκευάς Αυγερινός (ΠΑΣΟΚ) και Γεώργιος Αναστασόπουλος (ΝΔ), που ήταν μέχρι σήμερα δύο από τους 14 Αντιπροέδρους, έχουν προταθεί και πάλι για το ίδιο αξίωμα από τις πολιτικές τους ομάδες (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αντίστοιχα), γεγονός που, άνευ απροόπτου, προδικάζει την επανεκλογή τους.

    Τη συνεδρίαση για την ανάδειξη του νέου Προεδρείου θα διευθύνει, όπως προβλέπεται, ο πρεσβύτερος από τους παρόντες βουλευτές, ενώ υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου έχει υποβάλλει μέχρις στιγμής ο Ισπανός Ευρωβουλευτής Χοσέ Μαρία Γκιλ-Ρόμπλ Γκιλ-Ντελγκάντο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Την επόμενη ημέρα πρόκειται να παρουσιαστεί από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών, Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Χανς Βαν Μίρλο, το πρόγραμμα της Ολλανδικής Προεδρίας, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός,Τζον Μπρουτόν, θα αναφερθεί στα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής των "15" στο Δουβλίνο, ενώ ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ντικ Σπρινγκ, θα προβεί στον απολογισμό των δραστηριοτήτων του εξαμήνου της Ιρλανδικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα απασχολήσουν ep_sgr στη διάρκεια της πενθήμερης συνεδρίασής της το θέμα της Οδηγίας για τα νέα τρόφιμα και τα νέα συστατικά τροφίμων, για το οποίο το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο υπουργών έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό, της προστασίας των δασών από τις πυρκαϊές και από την ατμοσφαιρική μόλυνση και της διαχείρισης της εναερίου κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

    Για το πρώτο θέμα, η συμφωνία των δύο οργάνων της Ε.Ε. προβλέπει ότι τόσο τα νέα τρόφιμα, όσο και τα νέα συστατικά τροφίμων,όπως τα κουκιά της σόγιας, τα ζαχαρότευτλα και οι ντομάτες, που έχουν υποστεί γενετική επέμβαση, θα πρέπει να είναι βρώσιμα χωρίς κίνδυνο για τους καταναλωτές, αβλαβή για το περιβάλλον και με σωστή επισήμανση, και προβλέπεται η αναγραφή στην ετικέτα των προϊόντων όλων εκείνων των στοιχείων που θα επιτρέπουν στον καταναλωτή να γνωρίζει ότι το προϊόν έχει υποστεί γενετική επεξεργασία.

    [15] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΣΤΟΧΟΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ 25% ΤΟ 1997

    Ο περιορισμός του πληθωρισμού στο 20-25% αποτελεί τον κύριο στόχο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Βελιγραδίου για το 1997 και θα αποτελέσει σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα για την οικονομία της χώρας τονίζουν οικονομικοί παράγοντες του Βελιγραδίου αναφερόμενοι στις προοπτικές της Γιουγκοσλαβίας για το 1997.

    Σήμερα ο πληθωρισμός αγγίζει το 60% αλλά η αισιοδοξία προέρχεται κυρίως από την ευνοϊκή οικονομική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί με την αποπειρώμενη διαδικασία ανασυγκρότησης της οικονομίας, την ανακούφιση των επιχειρηματιών από τον περιοριστικό προϋπολογισμό, την ορθολογικοποίηση του δημόσιου τομέα και ιο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας κ.Παβλίσεβιτς χαρακτήρισε κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος την εφαρμογή νέων νόμων για τις εργασιακές σχέσεις και τις ξένες επενδύσεις αλλά εμφανισθηκε απαισιόδοξος σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο να έχουν οι σέρβοι επιχειρηματίες σύντομα προσβαση σε καλές πηγές χρηματοδοτήσεων.

    Οι πιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε περίπτωση που έλθουν, θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την αυξηση των αποθεμάτων σε σκληρό συνάλλαγμα και γαι τραπεζικές εγγυήσεις, είπε ο κ.Παβλίσεβιτς.

    [16] ΣΤΟ 310,8% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΟ 1996

    Στο 310,8% έφτασε ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία κατά το 1996, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Βουλγαρικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Το ποσοστό αυτό είναι δέκα φορές υψηλότερο από τον πληθωρισμό των υπόλοιπων χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης για το ίδιο έτος.

    Το 1996, η αύξηση των τιμών των τροφίμων στη Βουλγαρία έφτασε το 301,7%, των οινοπνευματωδών το 243,2%, του καπνού το 254,8%. Την ίδια περίοδο οι τιμές cia την απόκτηση καινούριας κατοικίας αυξήθηκαν κατά 233,6%, της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 451,6%, των ειδών ένδυσης και υπόδησης κατά 267,5% κα.

    Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου, σήμερα στη Σόφια, ο διευθυντής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ζαχάρι Καραμφίλοφ, για το 1997 προβλέπεται πληθωρισμός της τάξης του 150% και για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 60%.

    Πάντως, ο κ.Καραμφίλοφ διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις έχουν γίνει βάσει της τωρινής αντιστοιχίας των 700 λεβ προς 1 δολάριο , χωρίς να ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο της δημιουργίας Συναλλαγματικού Συμβουλίου στη χώρα και συνεπώς η συνεχιζόμενη διολίσθηση του λεβ μπορεί να τις ανατρέψει.

    "Η οικονομία μας βγήκε εκτός ελέγχου και εξάλειψε όλες τις θετικές τάσεις που είχαν παρατηρηθεί το 1994- 95", είχε τονίσει σε χθεσινές δηλώσεις του ο κ.Καραμφίλοφ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι "ο δρόμος που ακολούθησε η χώρα μετά το 1991 ήταν εσφαλμένος" και συνέστησε "αλλαγή της κατεύθυνσης οικονομικής ανάπτυξης".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 9 January 1997 - 14:12:22