Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-16

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

  • [03] ΓΙΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

  • [04] ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ- 170 ΔΙΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ

  • [05] ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

  • [06] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

  • [07] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΧΑΡΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [09] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΓΙΑ ΤΟ 1997 ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [10] Η ΓΚΡΕΚΑΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΓΚΥΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ

  • [11] Χ.ΚΑΜΕΝΙΔΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [12] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ

  • [13] Η ΒΕΡΟΙΑ ΕΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ- ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [15] ΤΟ 1997 ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο Μ.ΡΙΦΚΙΝΤ

  • [16] ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ"- ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕ ΓΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

  • [17] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΙΣ- ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [18] ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΕΡΚΙΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΪΧΑΝ

  • [19] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η "ΒΕΤΣΕΡ"

  • [20] ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ -ΙΡΑΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σημαντικές χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιοςγια θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Γιώργος Παπανδρέου, τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο. Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο κ.Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του κατά την τρίτη συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, που άρχισε το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

    "Ειπώθηκε ξανά ότι έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για την ένταξή της. Στα πλαίσια του Συμβουλίου συναντήθηκαν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των κρατών-μελών με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων των υποψηφίων κρατών, μεταξύ των οποίων είναι βεβαίως και η Κύπρος και άλλες περίπου δέκα χώρες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Σε αυτά τα πλαίσια υπήρξε και μια πρόσκληση, ξεχωριστή όμως - γιατί η Τουρκία δεν είναι υποψήφια χώρα - προς την τουρκική κυβέρνηση, που εκπροσωπήθηκε από την κ. Τσιλέρ, που όπως και εγώ παραβρέθηκε στο δείπνο. Υπήρξε μια σημαντική, θα έλεγα, παρουσίαση των ελληνικών απόψεων ενώπιον όλων των εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών - μελών και μια αντιπαράθεση, αν θέλετε, με τις τουρκικές θέσεις. Εκεί πολύ απλά τονίσαμε ότι είμαστε υπέρ ενός ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, αλλά βεβαίως για αυτόν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό την κύρια ευθύνη έχει η ίδια η Τουρκία. Και στα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας είναι τα θέματα του Αιγαίου, η πρόσφατη κριση στα Ιμια βάσει της πρότασης που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. να παραπεμφθεί το θέμα από την Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης, η επίλυση του Κυπριακού και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτή τη χώρα", ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.

    Ως προς αυτόν τον κύκλο, τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός, "υπάρχει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής,που αναφέρονται στην Τουρκία, σε αυτά τα τρία ζητήματα. Η Ε.Ε δίνει έμφαση στην ανάγκη να παρακολουθεί τις συνθήκες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και να συνεχίσει η Προεδρία τις προσπάθειές της, ακολουθώντας τη δήλωση της15ης Ιουλίου, η οποία αφορά ακριβώς σε αυτά τα ζητήματα, ώστε να υπάρξει επίλυσή τους. Το Συμβούλιο, κατέληξε ο κ.Παπανδρέου, κάνει παραινέσεις προς την Τουρκία να συμβάλει για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τις αρχές του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις".

    Θετικά χαρακτήρισε ο κ.Παπανδρέου και τα συμπεράσματα του Sulbouk_ou Κορυφής σχετικά με την οικονομική και νομισματική ένωση, καθώς, όπως είπε, έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση να συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι χώρες- μέλη, για ένταξη σε αυτήν την ένωση, των δυσκολιών που μπορεί να έχει μιά χώρα λόγω εκτάκτων αναγκών. Σημαντική χαρακτήρισε επίσης την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την αναγραφή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα τόσο της λατινικής, όσο και της ελληνικής γραφής της ονομασίας του.

    Πρόοδος σημειώθηκε, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και στην κατεύθυνση της υιοθέτησης κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ε.Ε. "Από όλους τονίστηκε η ανάγκη να ενδυναμωθεί η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική άμυνας. Και στο σχέδιο της Ιρλανδικής Προεδρίας αναφέρεται η έννοια της ακεραιότητας και η έννοια της αλληλεγγύης", σημείωσε σχετικά.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ, ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για να υπάρξει αποκλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων γίνονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

    Hδη ο Υπουργός Γεωργίας καταθέτει στους ομολόγους του της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, αίτημα για δυνατότητα αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών. Στην Αθήνα θεωρείται οτι έχει προετοιμασθεί κατάλληλα το κλίμα από τις επαφές του κ.Σημίτη στο Δουβλίνο και ενδέχεται ο κ.Τζουμάκας να επιστρέψει με θετικές απαντήσεις στις αποσκευές του.

    Το πρωϊ έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ.Πρωθυπουργό, όπου εξετάσθηκαν η πορεία των κινητοποιήσεων και η δυνατότητα αποκλιμάκωσης. Επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν άλλες επιδοτήσεις προς τους αγρότες και ότι πρέπει να λυθούν τα οδοφράγματα έτσι ώστε να ξεκινήσει ο εθνικός θεσμικός διάλογος. Ο Γιάννης Νικολάου που εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, χαρακτήρισε "πολιτικό" το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, τόνισε οτι η κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της, οτι δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής στην ομηρία της χώρας από τα οδοφράγματα των αγροτών, απέκλεισε κάθε χρήση βίας και εξάρτισε την πορεία του θέματος από την εμμονή του ΚΚΕ σε αυτήν τη μορφή αγώνα.

    Από το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ το θέμα των αγροτών συζητούν σε κοινή συνεδρίασή τους και το Πολιτικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    Σύσκεψη των αγροτών πραγματοποιείται το απόγευμα προκειμένου να αποφασιστεί η ημέρα της άφιξης αντιπροσωπείας τους στην Αθήνα. Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών της Θεσσαλίας Γιάννης Πατάκης δήλωσε ότι πιθανότατα την Τετάρτη ή την Πέμπτη εκπρόσωποι των αγροτών θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη. Από τη πλευρά της κυβέρνησης έγινε ατύπως γνωστό οτι θα "έβλεπε με καλό μάτι" να γίνει η διαμαρτυρία στην Αθήνα αφού προηγουμένως λυθούν τα οδοφράγματα, ώστε να διευκολυνθεί και η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

    [03] ΓΙΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Για αποδυνάμωση της συμμετοχής των αγροτών στα μπλόκα της Βορείου Ελλάδας, έκανε λόγο ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη διαρκεια δηλώσεων σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.

    "Και χτες και σήμερα, οι κινητοποιήσεις των αγροτών ακολουθούν συνεχή φθίνουσα πορεία. Ανοιξαν πολλές κομβικές αρτηρίες", τόνισε ο κ.Πετσάλνικος και συμπλήρωσε: "Σιγά-σιγά οι αγρότες της Μακεδονίας υποχωρούν. Πιστεύω ότι άρχισαν να αντιλαμβάνονται το κόστος της παρατεταμένης διακοπής των συγκοινωνιών και το γεγονός ότι η κοινή γνώμη έχει στραφεί εναντίον τους".

    [04] ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ- 170 ΔΙΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ

    Σε 170 δισεκατομμύρια δραχμές υπολογίζονται οι ζημιές των 2.000 εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Σύνδεσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

    Συγκεκριμένα στην έρευνα, έχουν μέχρι σήμερα το πρωί συμμετάσχει 150 μέλη του συνδέσμου που δήλωσαν ζημιές ύψους 13 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Κατόπιν τούτου ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Απόστολος Γενίτσαρης υπέβαλε σήμερα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για παράνομη κατάληψη και αποκλεισμό του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου καθώς και για παρακώλυση από πρόθεση των συγκοινωνιών και μεταφορών.

    "Είχαμε υποχρέωση να υποβάλουμε μηνυτήρια αναφορά ως εκπρόσωποι των εξαγωγέων της Βορείου Ελλάδος για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα τους. Ο ΣΕΒΕ δεν νομιμοποιείται να υποβάλλει μήνυση κατά προσώπων, αυτό μπορεί να το κάνει κάθε μια επιχείρηση χωριστά. Εμείς ως επαγγελματικός φορέας των εξαγωγέων είμαστε σε θέση να παράσχουμε κάθε ηθική και νομική στήριξη προς αυτήν την κατεύθυνση" τόνισε ο κ.Γενίτσαρης.

    [05] ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΣΤ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

    Σημαντικά για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων θεωρούνται τα αποτελέσματα του σημερινού συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαικής Ένωσης στις Βρυξέλλες, από το οποίο ο Στέφανος Τζουμάκας θα ζητήσει επιπλέον αποζημιώσεις στους Έλληνες αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από θεομηνίες.

    Το αγροτικό θα απασχολήσει την πολιτική γραμματεία του ΠΑΣΟΚ που συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, καθώς και τη κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    Στη Βόρεια Ελλάδα και την Αιτωλοακαρνανία παρατηρείται apojkil\jysg των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Στο μεταξύ, οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης ανακοίνωσαν μετά από κοινή συνεδρίαση τους, ότι επιμένουν στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εφόσον δεν ικανοποιούνται από την κυβέρνηση τα βασικά αγροτικά ζητήματα.

    [06] ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

    Την έναρξη της λειτουργίας της ειδικής γραμματείας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Καστανίδης. Στόχος του νέου θεσμού είναι η επίλυση των προβλημάτων του βορειοελλαδικού χώρου, αλλά και η ενδυνάμωση του ρόλου του στα Βαλκάνια.

    Η ειδική γραμματεία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών θα στεγαστεί στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ο επικεφαλής του οποίου, Φ.Πετσάλνικος, θα αναλάβει μέρος του συντονισμού των ενεργειών της.

    "Ο ρόλος μας στην πράξη μπορεί να είναι συντονιστικός, αλλά μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων που υπήρχαν επί δεκαετίες. Εξίσου αναγκαία είναι και η ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και δυνατότητες που διανοίγονται στα Βαλκάνια μετά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί", τόνισε ο κ.Πετσάλνικος και συμπλήρωσε ότι η λειτουργία των ειδικών γραμματειών δεν θα δημιουργήσει εμπόδια στη συγκρότηση των περιφερειών, αφού οι αρμοδιότητες του καθε θεσμού θα ξεκαθαριστούν από τα κεντρικά υπουργεία.

    Στη σπουδαιότητα της λειτουργίας των ειδικών γραμματειών αναφέρθηκε και ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, που είπε σχετικά: "Στόχος μας είναι να υπάρξει στη Θεσσαλονίκη ένα ειδικό πολιτικό και διοικητικό κέντρο αναφοράς, όπου οι πολίτες της Βορείου Ελλάδας θα μπορούν να απευθυνθούν,για να εκφράσουν τα αιτήματα και τα παράπονά τους. Επιπλέον, η ειδική γραμματεία θα συνεπικουρεί το υπουργείο στην ανάπτυξη υποδομών και κοινών δράσεων στο πλαίσιο της βαλκανικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Τα καθήκοντα του πρώτου ειδικού γραμματέα του υπουργείου θα αναλάβει ο Γιάννης Μανιάτης, αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, τον οποίο ο κ.Καστανίδης χαρακτήρισε ως άνθρωπο "με πλούσια επιστημονική δραση και επαρκή πολιτική εμπειρία", λόγω της μακράς συνδικαλιστικής του πορείας.

    "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε το συντομότερο δυνατόν τον πρώτο πυρήνα στελεχών της ειδικής γραμματείας, αλλα και να φροντίσουμε ώστε να μη γίνει ένας ακόμη γραφειοκρατικός μηχανισμός", δήλωσε ο κ.Μανιάτης.

    Οι συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των υπόλοιπων υπουργείων έχουν ήδη προχωρήσει, ώστε στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη και οι άλλες ειδικές γραμματείες και να επιτευχθεί σταδιακά η αποκέντρωση.

    [07] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΧΑΡΤΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Χάρτη των τηλεοπτικών συχνοτήτων της πόλης θα έχει αποκτήσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η Θεσσαλονίκη, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Ο κ.Καστανίδης αναφερθηκε και στην έκδοση του χάρτη ραδιοφωνικων συχνοτήτων της πόλης, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τύπου.

    "Ο νόμος 23/28 προβλέπει έναν ενιαίο τηλεοπτικό χάρτη και πολλούς νομαρχιακούς για τις ραδιοφωνικές συχνότητες. Ο χάρτης ραδιοφωνικών συχνοτήτων της Θεσσαλονίκης προσδιορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές για τη χρήση του φάσματος και κάνει την οριοθέτηση του πάρκου των κεραιών. Σύμφωνα με αυτόν, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης θα διατεθούν 33 συνολικά συχνότητες, εκ των οποίων οι επτά ανήκουν στην ΕΡΑ. Μετά την έκδοσή του, μπορούν πλέον να αρχίσουν από το Υπουργείο Τύπου οι διαδικασίες για τη χορήγηση μόνιμων αδειών στους σταθμούς", κατέληξε ο κ.Καστανίδης.

    Κατά τη διαρκεια της ίδιας συνάντησης ο κ.Καστανίδης γνωστοποίησε το γεγονός ότι το υπουργείο θα προμηθευτεί σύντομα ένα εξαιρετικά υψηλού κόστους σύστημα -ανώτερης κατηγορίας ILS- που θα επιτρέπει στα αεροσκάφη να προσγειώνονται ακόμη και όταν επικρατεί ομίχλη στην περιοχή του αεροδρομίου "Μακεδονία". Πρόκειται για μια εξαιρετικά δαπανηρή επένδυση, αφού πέρα από την αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού καθεαυτόν, θα πρέπει να γίνουν και κάποιες τροποποιήσεις στα αεροπλάνα της Ολυμπιακής, ώστε να συνδεθούν με το σύστημα.

    [08] 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Με κύρια αιτήματα : νέο μισθολόγιο, πραγματικές αυξήσεις, συλλογικές συμβάσεις και φορολογική μεταρρύθμιση οι δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν αύριο σε 24ωρη πανελλαδική απεργία ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

    Οπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, Δ. Κίτσιος, η ΑΔΕΔΥ θα απαντήσει αγωνιστικά όταν τον Ιανουάριο ή Φεβρούαριο θα συζητηθεί στη Βουλή ο νόμος για το νέο μισθολόγιο.

    "Ζητάμε πολιτική μισθών με αρχές και όρους σταθερούς" τόνισε ο κ Κίτσιος επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται να αλλάζει κάθε χρόνο ο νόμος για το μισθολόγιο και πρόσθεσε: "Είμαστε διατεθιμένοι να πείσουμε την κυβέρνηση ότι η τακτική της δεν είναι σωστή και ότι υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις στην παιδεία, την υγεία και τη δημόσια διοίκηση. Ο κ Κίστιος επισήμανε ακόμη ότι η πρόταση της κυβέρνησης όπως παρουσιάστηκε από τον υφυπουργό οικονομικών βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την πρόταση της ΑΔΕΔΥ και στο θεσμικό και στο οικονομικό επίπεδο.

    Η ΑΔΕΔΥ παράλληλα με τη διεκδίκηση ενός ικανοποιητικού νέου μισθολογίου διεκδικεί τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του voqokocijo} συστήματος ώστε να χτυπηθεί η φοροκλοπή και η παραοικομονία, τη διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους από 1.300.000 σε 2.000.000 δραχμές και την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας στο δημόσιο μέσα από ένα σύγχρονο και δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο.

    [09] ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΓΙΑ ΤΟ 1997 ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η σύγκληση για δεύτερη φορά της Ολομέλειας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, η ιδρυτική συνέλευση της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού, η αξιοποίηση του διεθνούς διαδικτύου Internet για τη διασύνδεση των απανταχού Ελλήνων και η ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών της ομογένειας με την πατρίδα θα αποτελέσουν τους άξονες δραστηριοποίησης της πολιτείας για τον Απόδημο Ελληνισμό κατά το 1997. Αυτό τονίστηκε κατά την έναρξη των εργασιών της τρίτης συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ (Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού), που άρχισε το πρωί στη Θεσσαλονίκη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ομογένειας, Γιώργου Παπανδρέου, του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης,Φίλιππου Πετσάλνικου, του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρου Λαμπρινίδη, του Προεδρείου της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης (βουλευτής στη Βικτόρια Αυστραλίας) και Νίκος Παπαδόπουλος (μέλος του σουηδικού Κοινοβουλίου), ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και βουλευτές του νομού.

    Επίκεντρο της πρωινής συνεδρίασης αποτέλεσε το θέμα των προτεραιοτήτων του ΣΑΕ για το 1997, ενώ τόσο το Προεδρείο του Συμβουλίου, όσο και οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας συμφώνησαν ότι η πρώτη χρονιά λειτουργίας του υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγική και ο απολογισμός της είναι θετικός.

    Προτεραιότητα του ΣΑΕ, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, πρέπει να είναι η ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών του Ελληνισμού της Διασποράς με την πατρίδα, ιδιαίτερα μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει ο νέος νόμος-πλαίσιο για την ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό,που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, και της κατάρτισης των νέων γενιών της ομογένειας για τα ελληνικά ζητήματα ώστε να αναδειχθούν ηγετικές φυσιογνωμίες που θα διατηρήσουν μελλοντικά τους στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Εμφαση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και στην ανάγκη ενίσχυσης της τακτικής επαφής μεταξύ του ΣΑΕ με τη Βουλή και μη κρατικούς φορείς και οργανώσεις, καθώς και στη συμμετοχή του Ελληνισμού της Διασποράς στην προσπάθεια για ανάληψη από την Αθήνα της Ολυμπιάδας του 2004.

    Αναφερόμενος στην παράταση που δόθηκε στη θητεία του Προεδρείου του ΣΑΕ σε δύο χρόνια από ένα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν οφείλεται σε ολιγωρία και έλλειψη δράσης, ενώ επεσήμανε τη θετική συνεισφορά στη διασύνδεση των ανά τον κόσμο Ελλήνων που θα έχει η λειτουργία της νεοσυσταθείσας Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής και το κύρος και τη βαρύτητα που προσδίδει στην τρίτη συνεδρίαση του Προεδρείου η παρουσία της Diajollatij^r Επιτροπής της Βουλής για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού.

    Εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη συγκίνησή του για την παρουσία του στη συνεδρίαση του Προεδρείου τόσο λόγω της ιδιότητάς του ως αρμόδιου υπουργού για τoν Απόδημο Ελληνισμό και των προσωπικών του βιωμάτων ως Ελληνας του εξωτερικού, όσο και λόγω του ότι "το ΣΑΕ, όπως τόνισε, που έχει πάρει πλέον σάρκα και οστά, υπήρξε όραμα και έμπνευση του μεγάλου απόντα σήμερα, Ανδρέα Παπανδρέου".

    Την ανάγκη οικονομικής ανεξαρτητοποίησης του ΣΑΕ και ενδυνάμωσης των γραφείων και των περιφερειών του τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντριου Αθενς, σύμφωνα με τον οποίο το ΣΑΕ πρέπει παράλληλα να συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στον τομέα των εθνικών θεμάτων.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του προφίλ του ΣΑΕ, ώστε να διαλυθούν όποιες συγχύσεις και αμφισβητήσεις του θεσμού έχουν προκληθεί στους κύκλους της ομογένειας,καθώς και της οικονομικής και διοικητικής ανεξαρτητοποίησης του Συμβουλίου, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο κύρος στις διεθνείς επαφές του. Εκτός από τα εθνικά θέματα, το ΣΑΕ, σύμφωνα με τον κ.Πετσάλνικο, πρέπει να ασχοληθεί πρωτίστως με το θέμα της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, το οποίο χαρακτήρισε ως "το κατ΄εξοχήν εθνικό θέμα". Σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση του ΣΑΕ στα νέα του γραφεία, στο νεοανεγερθέν μέγαρο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός είπε ότι το κτίριο θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Μάρτιο. Επίσης πρότεινε στα μέλη του Προεδρείου του Συμβουλίου να σκεφθούν την προοπτική ανεξάρτητης συμμετοχής του ΣΑΕ στις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, πέρα από το πρόγραμμα "Εκ Περάτων" που εκπονεί για την προβολή του Απόδημου Ελληνισμού ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Εκτενή αναφορά στη διασύνδεση του Ελληνισμού μέσω του Internet έκανε ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας δεν είναι η δημιουργία μιας απλής ηλεκτρονικής σελίδας στο διεθνές αυτό διαδίκτυο, αλλά η σύσταση ενός πραγματικού κόμβου διασύνδεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας των Ελλήνων της Διασποράς μεταξύ τους και με την πατρίδα. Ο κ.Λαμπρινίδης παραδέχτηκε ότι υπήρξε κάποια ολιγωρία σε ό,τι αφορά στα οικονομικά ζητήματα, τόνισε όμως ότι όλες οι εκκρεμότητες για το 1996 έχουν λυθεί και ότι έχει εγκριθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα εκπονήσει το ΣΑΕ για τον εντοπισμό και αξιοποίηση των ανά τον κόσμο Ελλήνων και Φιλελλήνων.

    Ο Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης, τόνισε την πεποίθησή του ότι το 1997 ξεκινά με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές, χάρη στο θετικό απολογισμό της πρώτης χρονιάς ύπαρξης και λειτουργίας του ΣΑΕ και επεσήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας της Επιτροπής με το ΣΑΕ, του υπουργείου Εξωτερικών και της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής, πρόταση που βρήκε σύμφωνο τον Πρόεδρο αυτής της επιτροπής, Δ. Δόλλη, σύμφωνα με τον οποίο η συνεργασία σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να επιφέρει την εφαρμογή μιας πρωτοφανούς αποτελεσματικότητας εξωτερικής πολιτικής από τη χώρα μας.

    [10] Η ΓΚΡΕΚΑΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΓΚΥΡΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ TGS ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ

    Ως άγκυρα σωτηρίας για τους ελληνόφωνους της Καλαβρίας χαρακτήρισε τη γκρεκάνικη γραμματική, που παρουσιάστηκε χτες βράδυ στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ο γκρεκάνος ψυχίατρος από το Ρήγιο της Κάτω Ιταλίας Φίλιππο Κοντέμι ο οποίος είναι και ο συγγραφέας της. "Πολλοί ήρθαν , πολλά μας υποσχέθηκαν και ύστερα χάθηκαν με τον άνεμο. Ομως η δορυφορική κεραία που μας στήθηκε με τη βοήθεια της πολιτιστικής εταιρείας "Μακεδνός" για να βλέπουμε Ελλάδα και η γραμματική που τώρα εκδόθηκε είναι αυτά που έμειναν" τόνισε. Ο κ Κοντέμι δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την φιλόλογο Αντζελα Μεριανού, την "μάνα και αδελφή των ελληνόφωνων της Καλαβρίας" όπως την απεκάλεσε, που μετέφρασε και μετέγραψε τη γκρεκάνικη γραμματική στη νεοελληνική και ιταλική γλώσσα.

    "Εμεί εν ειμαστε Γκρέτσι, εμει είμαστε οι Γκρέτσι" (Εμείς δεν είμαστε Ελληνες εμείς είμαστε οι Ελληνες) είχαν πει οι τελευταίοι ελληνοφωνοι της Καλαβρίας στη αντιπροσωπεία του "Μακεδνού" που τους είχε επισκεφτεί πριν τρία χρόνια, ζητώντας μια κεραία για να έχουν επαφή με τη μητέρα πατρίδα και μια γραμματική για να μη χαθεί η γλώσσα, η ζωή και η ψυχή τους. Η γκρεκάνικη γραμματική ήρθε σαν ένα κρίκος στη γλωσσική αλυσίδα τη στιγμή που οι Γκρεκάνοι έβλεπαν τη γλωσσα τους να χάνεται και μαζί και τη ψυχή τους.

    "Τα ιχνη του ελληνισμού στα διάφορα μέρη της χώρας μου τα οποία δεν έσβησε το πέρασμα των αιώνων είναι απόδειξη αυτής της ιδιαίτερης ζωτικότητας που πάντα διατηρούν οι Ελληνες σε ξένη γη. Και στη χώρα μου ότι το ελληνικό στοιχείο συνέβαλε στις διάφορες σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας και σήμερα ακόμη είναι ζωντανός ο ελληνικός πολιτισμός, κλασικός και βυζαντινός, και αποτελεί βάση στις σχέσεις των χωρών μας" υπογράμμισε παίρνοντας το λόγο ο Ιταλός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Τζιοβάνι Πιρέλο, που σύντομα μετατίθεται η Μόσχα. Ο κ Πιρέλο τόνισε ότι η διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων είναι γέφυρα από το παρελθόν στο μέλλον.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς εκφράζοντας τη χαρά του που του δόθηκε η ευκαιρία να αναφερθεί στους ελληνόφωνους της Ιταλίας αλλά και στους Ιταλούς με τους οποίους τόσα έζησε στα παιδικά του χρόνια στο Σικάγο. Εξάλλου ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της βουλής για τον απόδημο ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης, χαρακτήρισε τους ελληνόφωνους της Καλαβρίας ως ακροπόλεις του οικουμενικού ελληνισμού και εξήρε το έργο του "Μακεδνού" λέγοντας πως σώζει οσα η ελληνική Πολιτεία παρέλειψε να κάνει.

    Η γκρεκάνικη γραμματική τυπώθηκε σε 1200 αντίτυπα με χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97" και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ την έκδοση, την οποία προώθησε ο "Μακεδνός", ανέλαβε η Γ΄΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Τα χίλια αντίτυπα θα διανεμηθούν στους ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας ενώ τα διακόσια σε διάφορους οργανισμούς, βιβλιοθήκες κλπ.

    [11] Χ.ΚΑΜΕΝΙΔΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    H Πολιτεία πρέπει να πριμοδοτήσει την επίλυση των προβλημάτων των Ελλήνων που ζουν στις χωρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να μεταναστεύσουν προς τη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, τόνισε ο Χρήστος Καμενίδης, γενικός γραμματέας παλιννοστούντων ομογενών του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ.Καμενίδης επισκέφτηκε πρόσφατα πόλεις και χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης, προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοπρόσφυγες -όπως τους αποκάλεσε- στις περιοχές αυτές, προς την κατεύθυνση της σύνταξης ενός σχεδίου νόμου για την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί εντοπίζονται στους τομείς της στέγασης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας.

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο ρατσιστικής αντιμετώπισης των παλιννοστούντων απο την ελληνική κοινωνία, ο κ.Καμενίδης σημείωσε: "Υπάρχει ρατσισμός, αλλά σε μικρή κλίμακα. Πάντως, προκειμένου να συγκινηθούν ακόμη και όσοι έχουν ρατσιστικές απόψεις, ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα ενημερωσης. Πληροφοριακά φυλλάδια, επισκέψεις σε σχολεία και ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές από εξειδικευμενους ιστορικούς, πιστεύω ότι θα διαλύσουν τυχόν αμφιβολίες για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν βαθιά στην ψυχή τους τον ελληνισμό και επί χρόνια έδωσαν μάχη με γενναιότητα για να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση, γλώσσα και ιστορία".

    Την ημερίδα για την "κατάρτιση, την στήριξη και την απασχόληση ως μέσα ένταξης των παλιννοστούντων ομογενών", χαιρέτισε και ο αντινομαρχης υγείας, πρόνοιας και κοινωνικών θεμάτων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Λιάκος, που αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει δρομολογήσει τα δύο τελευταία χρόνια η νομαρχία, για τη φιλοξενία παιδιών ελληνοποντίων στις κατασκηνώσεις του ΕΟΤ στην Επανoμή: "Πάνω από 1000 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί για 20 έως 30 ημέρες στις κατασκηνώσεις και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε αυτές, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ελληνική ιστορία και πολιτισμό. Πιστεύω ότι επιστρέφοντας στα σπίτια τους ένιωθαν πολύ περισσότερο Ελληνες".

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε από την εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ.Γεωργιάδου, η δυνατότητα απασχόλησης των παλιννοστούντων Ελλήνων στον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα σε τεχνικές εργασίες σε αγροκτήματα και θερμοκήπια. Η κ.Γεωργιάδου τόνισε ότι η Ελλαδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και ότι γι' αυτόν ακριβώς τον λογο, η απασχόληση των νεοπροσφύγων σε αυτόν τον τομέα θα είναι πολύ σημαντική και ευεργετική.

    [12] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ

    Την ενεργοποίηση της νορμαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης για την ίδρυση της Μακεδονικής Αμφικτυονίας ανακοίνωσε χτες βράδυ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης με τα μέλη της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό και το προεδρείο του ΣΑΕ.

    Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για θέματα που αφορούν τον απόδημο Ελληνισμό και τις προσπάθειες της για εδραίωση του θεσμού του ΣΑΕ αλλά και της καλύτερης οργώνωσης της Παγκόσμιας Συνέλευσης τους Ελληνισμού που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1997.

    Ο κ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι η προσφορά στους απόδημους είναι ιστορικό και εθνικό χρέος και υποσχέθηκε τη συνέχιση της αμέριστης συμπαράστασής του προς τον θεσμό. Ο νομάρχης επανέλαβε ακόμη την προσφορά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για οικονομική στήριξη προκειμένου να στεγαστεί μόνιμα το ΣΑΕ στο συγκρότημα της ΥΦΑΝΕΤ και ζήτησε από το Προεδρείο να επαναφέρει το θέμα στην Εθνική Τράπεζα που είναι ιδιοκτήτης του χώρου για μία τελική διευθέτηση.

    Από την πλευρά της η πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής πολιτισμού τουρισμού και παιδείας και πρόεδρος του Κέντρου μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας Χρύσα Αράπογλου αφού ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη λειτουργία και τις δράσεις του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της νομαρχίας για πραγματοποίηση διημερίδας τον Φεβρουάριο με τη συμμετοχή του δεκαπενταμελούς των Νέων Αποδήμων που εξελέγη κατά τη διάρκεια της Α΄ οργανωτικής συνέλευσης του ΣΑΕ και εκπροσώπων νεολαίας από τον ελλαδικό χώρο.

    Οι εκπρόσωποι της διακομματικής επιτροπής της βουλής καιτα μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ αναφέρθηκαν στις προοπτικές αλλά και στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός στον ενα χρόνο της λειτουργίας τους. Η συνάντηση κατέληξε με συμφωνία νομαρχίας και ΣΑΕ για εδραίωση του θεσμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης μέσα από παράλληλες δράσει υποστήριξης όπως και για την από κοινού διεκδίκηση υλοποίηση των προτάσεων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης προς τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το ειδικό προγραμμα "Εκ περάτων της γής".

    Στη συνάτηση παρόντες ήταν ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τον απόδημο ελληνισμό Γρηγόρης Νιώτης και τα μέλη Ε.Χαϊτίδης, Π.Κουναλάκης και Σ.Παναγιώτου, οι βουλευτές Θεσσλαονίκης Γ. Κίρκος, Π.Ψωμιάδης και Τ.Ιντζές, το προεδρείο του ΣΑΕ με επικεφλαής τον Αντριου Αθενς, ο Γενικός Γραμματέας Παλιννοστούντων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Χ. Καμενίδης, ο πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής ένωσης ομογενών βουλευτών και βουλευτής Αυστραλίας κ Δόλλης και ο βουλευτής Σουηδίας και αντιπρόεδρος της διακοινοβουλευτικής ένωσης Ν.Παπαδόπουλος.

    [13] Η ΒΕΡΟΙΑ ΕΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Η ομάδα της Βέροιας ανάγκασε τον Ολυμπιακό στην πρώτη του ήττα στο πρωτάθλημα. Στον αγώνα που έγινε το απόγευμα στη Βέροια στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α’εθνικής κατηγορίας, η ομάδα της Μακεδονίας επικράτησε επί του πρωτοπόρου του πρωταθλήματος με σκορ 1 - 0, χάρη σε ένα γκολ που πέτυχε στο 22ο λεπτό ο - άλλοτε αρχηγός τη; ομάδας του Πειραιά - Τάσος Μητρόπουλος.

    Στους άλλους δύο αγώνες που έγιναν σήμερα, ο Ηρακλής πέτυχε τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα και απομακρύνθηκε από την τελευταία θέση της βαθμολογίας , κερδίζοντας με 2 - 0 τον Αθηναϊκό, ενώ η Καβάλα συνέχισε τις πολύ καλές φετινές εμφανίσεις της, νικώντας τον Αρη με 3 - 1.

    Στους αγώνες που έγιναν το Σάββατο και την Κυριακή για την ίδια αγωνιστική, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2 - 0 ΟΦΗ - Παναχαϊκή 2 - 1 Καλαμάτα - Απόλλων 2 - 2 Ιωνικός - Skoda Ξάνθη 3 - 0 ΠΑΟΚ - Πανηλειακός 1 - 1 Καστοριά - Εδεσσαϊκός 1 - 1.

    Η βαθμολογία της Α’ εθνικής, μετά την ολοκλήρωση της 12ης αγωνιστικής, διαμορφώθυηκε ως εξής: 1.Ολυμπιακός 29 (22 - 5) 2.Παναθηναϊκός 26 (25 - 6) - ΟΦΗ 26 (18 - 8) 4.ΑΕΚ 23 (28 - 12) 5.Πανηλειακός 21 (17 - 15) 6.Παναχαϊκή 19 (14 - 11) - Βέροια 19 (13 - 7) - Καβάλα 19 (12 - 7) 9.Καλαμάτα 17 (14 - 18) 10.Ιωνικός 15 (12 - 10) - ΠΑΟΚ 15 (8 - 12) 12.Skoda Ξάνθη 13 (14 - 17) 13.Απόλλων 11 (13 - 20) 14.Εδεσσαϊκός 10 (11 - 17) - Αρης 10 (11 - 21) 16.Ηρακλής 8 (9 - 24) - Αθηναϊκός 8 (7 - 22) 18.Καστοριά 6 (7 - 21) Η επόμενη αγωνιστική: 21 - 12 Skoda Ξάνθη - Παναθηναϊκός 22 - 12 Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ Αθηναϊκός - Καλαμάτα ΑΕΚ - Βέροια Παναχαϊκή - Ηρακλής ΕδεσσαΪκός - ΟΦΗ Καβάλα - Ιωνικός Αρης - Καστοριά 23 - 12 Πανηλειακός - Απόλλων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ- ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Εντονη απογοήτευση κυριαρχεί στον τουρκικό τύπο για τα αρνητικά συμπεράσματα που περιέχονται στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις της Τουρκίας στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο σύνολό τους οι εφημερίδες επισημαίνουν εμμέσως πλήν σαφώς το γεγονός ότι κερδισμένη από τη Σύνοδο είναι η Ελλαδα αφού τελικά έγιναν δεκτές οι θέσεις της, ενώ επικρίνουν την τουρκική διπλωματία για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο ζήτημα. Μόνη εξαίρεση, τονίζουν, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που όμως και αυτός προέτρεψε τελικά την Τουρκία να αναζητήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει οσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις της με την Ελλαδα.

    "Η Τουρκία έχει πολύ δουλειά ακόμη", είναι ο ενδεικτικός ο τίτλος της εφημερίδος "Γενι Γιουσγίλ" συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τις επαφές της Τανσού Τσιλέρ.

    Η "Ράντικαλ" με τον εύγλωττο τίτλο "Εχασε και πάλι η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση", υπογραμμίζει ότι στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου υποστηρίζονται έμμεσα οι ελληνικές θέσεις.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίδει μερίδα του τουρκικού τύπου στη συνάντηση Σιράκ-Τσιλέρ ο οποίος σε συνέντευξη τύπου, όπως αναφέρει η "Μιλιέτ", και αναφερόμενος στην επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε χαρακτηριστικά: "Γνωρίζουμε πως υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να παραβλεφθουν. Υπάρχει κάποια ένταση με την Ελλαδα".

    Ο ίδιος αναλύοντας στην κ.Τσιλέρ τις δυσκολίες του αιτήματος ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφού εξέφρασε την ευχή να αναπτυχθούν οι τουρκοκοινοτικές σχέσεις τόνισε: "Σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνω προς όλους τους εταίρους συμπεριλαμβανομένης και της Ελλαδας ότι θα πρέπει να αναζητείται λύση στα ισχύοντα προβλήματα με ρεαλιστικές μεθόδους".

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ακόμη και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ επισήμανε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν μια συζήτηση σχετικά με το θέμα της Τουρκίας, εξέφρασε όμως το παράπονό του γιατί όπως είπε, "δυστυχώς η Τουρκία δεν με ακούει στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Στο κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλήφθηκε αναφορά που ασκεί πίεση προς την Τουρκία στα θέματα Αιγαίου και Κυπρου, υπογραμμίζει σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Χουριέτ" επισημαίνοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε η Τανσού Τσιλέρ για την κατάσταση των amhqyp_mym δικαιωμάτων στη χώρα.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η κ.Τσιλέρ, ακριβώς πριν τη συναντηση Κορυφής είχε στείλει στην Ιρλανδική Προεδρία επιστολή που περιείχε τις απόψεις της Τουρκίας για τα ελληνοτουρκικά και ειδικότερα τις απόψεις της για το θέμα των βραχονησίδων Ιμια. Η Τσιλέρ, είπε, πως η επιστολή εχει απαντητικό χαρακτήρα στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης της 15ης Ιουλίου και τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να φέρει "όλα μαζί τα θέματα" στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας από τους εταίρους της Ενωσης να είναι αμερόληπτοι. Η επιστολή, η οποία ελήφθη υπόψη της συνόδου Κορυφής και αποφασίστηκε να απαντήσει η Ιρλανδία ως προεδρεύουσα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πάντως, πολιτικοί σχολιαστές στην Αγκυρα, εκτιμούν ως λόγους της αποτυχίας της Τουρκίας να προσπορίσει κάποια οφέλη απο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την αναξιοπιστία της Τσιλέρ, τους μη ρεαλιστικούς στόχους της τουρκικής διπλωματίας αλλά και την απόφαση του πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν στο δείπνο των ηγετών.

    Οι σκληρές δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το δείπνο η Τσιλέρ στη συνέντευξη τύπου, λέγοντας πως "ο αποκλεισμός της Τουρκίας από μια διευρυμενη στο άμεσο μέλλον Ενωση θα είναι το μεγαλύτερο ιστορικό λάθος της δεκαετίας" κάθε άλλο παρά ικανοποίηση επέφεραν στους ευρωπαίους εταίρους της Ενωσης, ανέφεραν οι σχολιαστές.

    Επίσης, οι δηλώσεις της Τσιλέρ για τα ελληνοτουρκικά που υποστήριξε ότι η ένταξή της χώρας της στην Ενωση θα πρέπει να ενδιαφέρει την Ελλαδα περισσότερο από άλλη χώρα καθώς όπως είπε, "η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή στην περίπτωση που απομονωθεί από την Ευρώπη" αποδεικνύουν ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν συνετίσθη προς τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημείωναν.

    Οσον αφορά τον Ερμπακάν αυτός, όπως σημειώνουν οι σχολιαστές, έχασε μια σημαντική ευκαιρία να εξηγήσει τους στόχους, το πρόγραμμα του κόμματός του και να αναλυσει την εξωτερική πολιτική της χωρας του.

    [15] ΤΟ 1997 ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο Μ.ΡΙΦΚΙΝΤ

    Με τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, θα συναντηθεί σήμερα στη Λευκωσία ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ.

    Ο κ.Ρίφκιντ κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας δήλωσε ότι το 1997 ίσως να είναι το έτος κατά το οποίο θα σημειωθεί πραγματική πρόοδος για επίλυση του κυπριακού.

    Ο Βρετανός υπουργός, είπε ότι δεν τρέφει αυταπάτες για τα προβλήματα που υπάρχουν και ότι η λύση δεν πρόκειται να εξευρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη.

    Ανέφερε επίσης, ότι η χώρα του προσδοκά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση, τονίζοντας πως αυτή είναι μια ευκαιρία που θα φέρει οικονομική ευημερία στο λαό της Μεγαλονήσου, σταθερότητα και ασφάλεια.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει το ενδιαφέρον και τη δέσμευση της Βρετανίας sto κυπριακό, προσθέτοντας ότι εάν γίνει συντονισμός όλων όσων ενδιαφέρονται, τότε θα δοθεί μεγάλη ώθηση για τη λύση του προβλήματος.

    Ο κ.Μιχαηλίδης υπογράμμισε ακόμη ότι είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να βρεθεί μια εφαρμόσιμη και βιώσιμη λύση, που θα φέρει το τέλος της διαίρεσης του λαού της Κύπρου.

    [16] ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ ΣΛΑΒΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ"- ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕ ΓΑΛΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

    Διάλεξη, σχετικά με τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο έδωσε ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le monde Diplomatique Κριστόφ Σινκλέ σε πανεπιστήμιο της ΠΓΔΜ.

    Ο Σινκλέ απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου απέρριψε τις απόψεις που, επί χρόνια καλλιεργούνται στα Σκόπια, ότι δηλαδή στόχος του εμφυλίου ήταν η δίωξη του "σλαβικού στοιχείου" από την Ελλαδα. Την πρωτοβουλία για τη διάλεξη είχε το Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο σε συντονισμό με τη γαλλική πρεσβεία και το ενδιαφέρον ήταν έντονο αν κρίνει κανείς από το κατάμεστο, με προχωρημένης κυρίως ηλικίας ακροατήριο.

    Ο Κριστόφ Σινκλέ ο οποίος έχει εργαστεί στην Ελλάδα αρκετά χρόνια ως ανταποκριτής και κατέχει αρκετά καλά την ελληνική γλώσσα έκανε μια σύντομη αναφορά στην ελληνική ιστορία από την κατοχή μέχρι την μεταπολίτευση για να τονίσει ότι , για πρώτη φορά το 1982, επι κυβερνήσεως Α.Παπανδρέου, αναγνωρίστηκε η εθνική αντισταση.Εκανε λόγο για δυο εμφυλίους πολέμους, τοποθετώντας χρονικά τον πρώτο στην περίοδο 1943 με Απριλιο του 1944 αναφερόμενος στις συγκρούσεις μεταξύ του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και τον δεύτερο από το 1944 μέχρι το1949 οπότε τερματίστηκε επίσημα ο εμφύλιος πόλεμος..

    Υποστήριξε ότι η βασική διαφορά μεταξύ του εμφυλίου και της αντίστασης εγκειται στο γεγονός ότι "τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού που έλαβε μέρος στον εμφύλιο ήταν σλαβικής καταγωγής γεγονός που αφενός μεν θεωρήθηκε ως προδοτική ενέργεια εκ μέρους μεγάλης βάσης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αφετέρου έδωσε το πρόσχημα στις τότε επίσημες αρχές να προβούν σε μαζικές διώξεις όλων των σλαβόφωνων".Κατά την άποψη του ομιλητή, ο εμφύλιος ήταν αναπόφευκτος τόσο λόγω εσωτερικών όσο και λόγω εξωτερικών παραγόντων, χρησίμευσε δε ως " πειραματικό εργαστήριο για την μετέπειτα εφαρμογή του δόγματος του ψυχρού πολέμου".

    Ανεξάρτητα πάντως από τις ιδέες που ανέπτυξε ο κ.Σινκλέ εντυπωσιακό ήταν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν.

    Κατ΄αρχήν θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο ακροατήριο, αφού η πλειοψηφία που παρακολούθησαν τη διάλεξη ήταν σλαβόφωνοι που είχαν πάρει μέρος στον εμφύλιο μέσα από τις τάξεις του Δημοκρατικου Στρατού, αργότερα δε απέκτησαν κομματικά, επιστημονικά ή κρατικά αξιώματα στα Σκόπια, μέλος της τότε Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Πολλοί απο το ακροατήριο ανέπτυξαν δικές τους θεωρίες και απόψεις,επαναλαμβάνοντας στην ουσία,όσα κατα καιρούς έχει upostgq_nei η σκοπιανή προπαγάνδα.Ανάμεσα στα ερωτήματα που τέθηκαν στον Γάλλο δημοσιογράφο, ήταν και εκείνα που αμφισβητούσαν ότι επροκειτο για " πραγματικό εμφύλιο πόλεμο" και επέμειναν "μήπως στόχος ήταν η δίωξη του σλαβικού στοιχείου" ή "μήπως επρόκειτο για πόλεμο εθνοτήτων" καθιστώντας εμφανή την προσπάθεια να "ισχυροποιήσουν τα πραπαγανδιστικά επιχειρήματα" και να εδραιώσουν τις ανυπόστατες θέσεις των Σκοπίων απο εκείνη την εποχή που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα περί δήθεν "μειονότητας" στη Βόρειο Ελλάδα. Εφθασαν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν, ότι ο Μάρκος Βαφειάδης αρχιστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού,όταν επέστρεψε στην Ελλαδα δήλωσε, ότι "αυτός έδιωξε τους σλαβόφωνους από την Ελλαδα". Η ιστορική αλήθεια βέβαια,είναι ότι ποτέ δεν έγινε τέτοια δήλωση ούτε απο τον βαφειάδη ούτε απο κανένα άλλο πρωταγωνιστή των γεγονότων.

    Ο κ.Σινκλέ απέρριψε όλες αυτές τις απόψεις και τα ψευδοεπιχειρήματα, βάζοντας "φρένο" στην σκοπιανή προπαγάνδα, που αναπαράγεται χρόνια τώρα απο το Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας των Σκοπίων.Και η άρνησή του αυτή να δεχθεί οποιαδήποτε σχέση του ελληνικού εμφυλίου με τη σκοπιανή προπαγάνδα είναι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο,για την ελληνική προσπάθεια να αποδείξει στους Ευρωπαϊους ,ότι η προπαγάνδα του αλυτρωτισμού συνεχίζεται απο τα Σκόπια.Ομως, γι΄αυτόν θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η στάση του υπαγορεύτηκε μόνον απο την ιστορική αλήθεια.

    [17] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΝΙΣ- ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Ως θετική ένδειξη για την αποκλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στη Σερβία εκτιμάται, σχεδόν από όλες τις πλευρές, η απόφαση των αρχών για επανεξέταση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο Νις, τη δεύτερη, μετά το Βελιγράδι, μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας.

    Η αντιπολίτευση χαιρέτησε την απόφαση του πρωτοδικείου της πόλης, το οποίο διέταξε την εφορευτική επιτροπή να επανεξετάσει την απόφασή της, με την οποία είχαν προηγουμένως ακυρωθεί 26 από τις 70 έδρες, που αριθμεί συνολικά το δημοτικό συμβούλιο του Νις.

    Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" υποστηρίζει ότι από τις 26 έδρες που ακυρώθηκαν οι 19 ανήκουν σε αυτόν. Σε περίπτωση που η εφορευτική επιτροπή επικυρώσει τελικώς τα αποτελέσματα, οι υποψήφιοι του "Ζάγιεντνο" θα αποκτήσουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Η οριστική απάντηση θα πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέσα σε χρονικό διάστημα 10 ημερών.

    Εντωμεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και των φοιτητών στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" ανακοίνωσε ότι πορείες διαμαρτυρίας διεξάγονται καθημερινά σε 30 συνολικά πόλεις της Σερβίας.

    Εξάλλου, ο εταίρος της Σερβίας στην Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας, το Μαυροβούνιο, εξέφρασε την αντίθεσή του στην ακύρωση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, δήλωσε στη σερβική εφημερίδα, "Βέστι", η οποία εκδίδεται στη Φραγκφούρτη και απευθύνεται σε Γιουγκοσλάβους ομογενείς στη Γερμανία, ότι η jak}teqg λύση είναι η αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών. Ο Τζουγκάνοβιτς πρόσθεσε ότι, στην περίπτωση που δεν υπάρχει νομική κάλυψη για κάτι τέτοιο, τότε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα πρέπει να προχωρήσει στην ακύρωση των εκλογών, που διεξήχθησαν στις 17 Νοεμβρίου, και να προκηρύξει νέες εκλογές.

    Περισσότερες εξελίξεις αναμένονται πάντως στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας με την εξέταση της εκλογικής διαδικασίας στη Σερβία από νομικούς και εκλογικούς εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ.

    [18] ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΕΡΚΙΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ-ΤΖΕΪΧΑΝ

    Η υλοποίηση του αγωγού Μπακού-Τζεϊχάν είναι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας μετά την επαναλειτουργία του περελαιαγωγού Κερκιούκ- Γιουμουρταλίκ. Οπως επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ, κατά τη διάρκεια της τελετής για την επαναλειτουργία του αγωγού Κερκιούκ- Γιουμουρταλίκ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, η κατασκευή του αγωγού Μπακού-Τζεϊχάν, από τον οποίο θα περνά ποσότητα πετρελαίου 45 εκατομμυρίων τόνων, θα καταστήσει την Τουρκία διεθνές ενεργειακό και εμπορικό κέντρο.

    Η κ Τσιλλέρ τόνισε ακόμη ότι εκείνο που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρα είναι η φτηνή ενέργεια. "Για αυτό αύριο που θα βγω περιοδεία στη Ρωσία θα σταθώ πάνω στο θέμα του φυσικού αερίου. Το πετρέλαιο είναι πολύ καλό αλλά συγχρόνως χρειαζόμαστε φυσικό αέριο" είπε και πρόσθεσε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου, που η χώρα της θα αγοράσει από το Ιράν, τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν θα είναι 45 δισεκατομμύρια κυβικά.

    Εξάλλου ο πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν τόνισε η περιοχή με το ιρακινό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα γίνει "το ενεργειακό κέντρο της γης" και υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθεί εκεί η "μεγαλύτερη ελεύθερη ζώνη του κόσμου" .

    [19] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η "ΒΕΤΣΕΡ"

    Πληθαίνουν οι φήμες για επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό στην ΠΓΔΜ. Υστερα από την κρατική τηλεόραση η οποία επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες, μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο της του Σαββάτου, ότι η κυβέρνηση μελετά ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, η εφημερίδα "Βέτσερ" στο σημερινό της φύλλο αναγγέλει ότι ο ανασχηματισμός πρόκειται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου.

    Η εφημερίδα κάνει λόγο για μικρής έκτασης ανασχηματισμό ενώ αναφέρει, επικαλούμενη και αυτή ανεπίσημες πληροφορίες, ότι από την κυβέρνηση πρόκειται να απομακρυνθουν ο υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Βλάντο Πόποφσκι και Τόμισλαβ Τσόκρεφσκι. Οι δυο άνδρες, σημειώνει η εφημερίδα, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από τα υπουργεία και να επιστρέψουν στην εκπαιδευτική τους δραστηριότητα, ως καθηγητές στο πανεπιστημιο των Σκοπίων.

    Ακόμη, σύμφωνα με τη "Βέτσερ", φέρεται να αντικαθίσταται ο upouqc|r Μεταφορών Ντιμηταρ Μπούζλεφσκι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι για τον οποίο υπήρχαν φήμες ότι αποχωρεί, παραμένει στο υπουργείο.

    Τις πληροφορίες για ανασχηματισμό επιβεβαιώνουν και στελέχη του Σοσιαλιστικου Κομματος, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οπως είναι γνωστό ο πρόεδρος του κόμματος Λιουμπομιρ Ιβάνωφ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας μάλιστα την παραίτηση των οικονομικών υπουργών, τους οποίους επέκρινε για ανικανότητα. Ωστόσο με τις θέσεις του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν φαίνεται να συμφωνούν τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση με τρεις υπουργούς, τέσσερις υφυπουργούς και έναν αντιπρόεδρο.

    [20] ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ -ΙΡΑΝ

    Στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκονται οι σχέσεις Γερμανίας και Ιράν, εξαιτίας των αποκαλύψεων για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών της Τεχεράνης στην ομαδική δολοφονία τεσσάρων Ιρανών αντικαθεστωτικών, Κουρδικής καταγωγής, στο ελληνικό εστιατόριο "Μύκονος" του Βερολίνου.

    Στις 17 Σεπτεμβρίου 1992 εισέβαλαν στο εστιατόριο τρία άγνωστα άτομα και "γάζωσαν" με αυτόματα τους 4 Κούρδους πελάτες, δίνοντας αρχικά την εντύπωση ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις.

    Οι δράστες της μαζικής δολοφονίας συνελήφθησαν κι αυτή την περίοδο δικάζονται στο Βερολίνο, κεκλεισμένων των θυρών, επειδή παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τα όσα καταθέτουν οι μάρτυρες κατηγορίες, κυρίως Γερμανοί αστυνομικοί, για άμεση συμμετοχή στο έγκλημα της Ιρανικής κυβέρνησης.

    Οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι οι 4 Κούρδοι αντικαθεστωτικοί εκτελέστηκαν από πράκτορες του Ιράν, αλλά η ισλαμική κυβέρνηση της χώρας αυτής αρνείται τις κατηγορίες και καταγγέλλει την Γερμανία ως "λακέ" των Αμερικάνων και του διεθνούς κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτική δίκη, που γίνεται για να χτυπήσουν το Ιράν.

    Οι διαμαρτυρίες του Ιράν έφτασαν πολλές φορές σε ακραίο σημείο και το τελευταίο διάστημα φανατικοί ισλαμιστές πραγματοποίησαν μαχητικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Τεχεράνης εναντίον της Γερμανίας, ζητώντας από την κυβέρνηση της Βόννης να "μεσολαβήσει" προκειμένου να "ρυθμιστεί" ευνοϊκά το θέμα για τους τρεις δικαζόμενους Ιρανούς, που θεωρούνται πράκτορες.

    Η γερμανική κυβέρνηση έχει πάρει ήδη ξεκάθαρη θέση στην αξίωση του Ιράν, τονίζοντας ότι στην Γερμανία η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν υπάρχει περίπτωση επηρεασμού της για να υπάρξει το αποτέλεσμα που "επιθυμεί" το Ιράν.

    Η δίκη γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και η απόφαση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από τα τέλη του Γενάρη του 1997.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 16 December 1996 - 13:38:23