Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-10

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

  • [02] ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ ΟΙ ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

  • [03] ΖΗΜΙΑ 6,6 ΔΙΣ. ΣΕ 79 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ, ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [04] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • [05] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΙΜΙΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ 1933 ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [06] ΠΟΜΑΚΙΚΗ ...."ΕΘΝΟΤΗΤΑ" ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ "ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ" ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

  • [07] ΕΒΕΘ: ΚΑΘΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [08] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

  • [09] ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ ΙΒΗΡΙΤΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ

  • [10] ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΜΕΤΕΧΕΙ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 35 ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

  • [12] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ - ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ

  • [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [14] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΑΪΡΟΥΣ ΒΑΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΟΡΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ- ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [16] ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΔΟΜΕΤΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΕΡΙΦΡΑΞΑΝE ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [17] ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΚΕΡΚΙΟΥΚ- ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

  • [18] Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ Α.ΤΟΥΡΚΕΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

  • [19] "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΣΚΟΠΙΑ", Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΝΤΝΕΒΝΙΚ"

  • [20] ΕΠΑΦΕΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [21] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

    Σε διάλογο χωρίς νικητές και ηττημένους, για να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα του αγροτικού τομέα της χώρας, κάλεσε τους αγρότες, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Απαραίτητος όρος να ελευθερώσουν από τα οδοφράγματα, το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

    Αντικείμενο του διαλόγου θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, το μητρώο αγροτών, η πολιτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το πλαφόν που ορίζεται για το βαμβάκι, η αναδιάρθρωση των ΕΛΓΑ, το πλαίσιο διεκδίκησης για την κοινή αγροτική πολιτική και εντέλει, η χάραξη μιας εθνικής αγροτικής πολιτκής που θα εξασφαλίζει και τώρα και στο μέλλον τον Ελληνα αγροτη.

    Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι η κυβέρνηση έχει ηδη πάρει όλα τα δυνατά και εφικτά μέτρα μεσα στα όρια της οικονομίας. Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές ( Τρίκαλα, Καρδίτσα) λόγω των καιρικών συνθηκών, στα μεσοπρόθεσμα και μακροπόθεσμα προγράμματα που ήδη προωθεί η κυβέρνηση (νέοι αγρότες, ταμείο κύριας ασφάλισης), στη συσσώρευση εδώ και χρονια των αγροτικών προβλημάτων, καθώς και στις ρυθμίσεις για τους βαμβακοπαραγωγούς. Εξαντλήσαμε τα περιθώρια της οικονομίας είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πρωθυπουργός.

    Από την ευθύνη για τη συσσώρευση και μη λύση των αγροτικών προβλημάτων, δεν εξαιρείται κανείς, τόνισε με έμφαση ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση με ειλικρίνεια και ευθύτητα διαπίστωσε τα προβλήματα, δεν αρνήθηκε τον διάλογο, ούτε τον αρνείται, αντίθετα ο ίδιος, ο Υπουργός Γεωργίας και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας μπορούν να ξεκινήσουν τον διάλογο και με τα θεσμοθετημένα όργανα των αγροτών και με όλους όσους έχουν προβλήματα και ανάγκες.

    Ο Πρωθυπουργός είπε ότι κάθε μέρα αποκλεισμού των δρόμων περιορίζει τις δυνατότητες διαρθρωτικών παρεμβάσεων στη γεωργία, παρακωλύει τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, τη διάθεση της κτηνοτροφικής παραγωγής, προκαλεί δυσεπίλυτα προβλήματα στις επιχειρήσεις και τις αγορές, ενώ οι πολίτες δεν μπορούν να ταξιδεύουν.

    Ο κ. Σημίτης κάνοντας έκκληση προς τους αγρότες να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση και τα οδοφράγματα και να προσέλθουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί στην ουσία να αμφισβητείται η πρόσφατη λαϊκή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει τις καλύτερες λύσεις και για τους αγρότες, αλλά και για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και για τη χώρα συνολικά ώστε να πάει μπροστά.

    [02] ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ ΟΙ ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

    Εικόνες ερήμωσης επικρατούν στα τελωνεία Κήπων και Καστανιών Εβρου, όπου η κίνηση φορτηγών και επιβατικών αυτοκινήτων προς και από τη γειτονική Τουρκία έχει "νεκρώσει", λόγω του αποκλεισμού τους από τους αγρότες. Περισσότερα από 200 φορτηγά παραμένουν για τον ίδιο λόγο ακινητοποιημένα στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών και άλλα 20 στο τελωνείο του Ορμενίου Εβρου, με δραματικές συνέπειες για την εμπορική κίνηση από και προς τη Βουλγαρία, και μέσω αυτής, προς τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στις Καστανιές τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη διακίνηση εμπορευμάτων και την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές, είναι περιορισμένης έκτασης, καθώς αυτός ο μεθοριακός σταθμός αποτελεί κατά κανόνα κόμβο διέλευσης επιβατικών αυτοκινήτων. Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στους Κήπους, από όπου διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων προς και από την Τουρκία, αν και σύμφωνα με τη διεύθυνση του τελωνείου "το κακό είναι συγκριτικά μικρό, καθώς η κίνηση αυτήν την εποχή είναι ούτως ή άλλως πεσμένη". Ο αριθμός των φορτηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στην ελληνική πλευρά είναι μικρός (δέκα οχήματα), ενώ οι περισσότεροι από τους μεταφορείς που είχαν περάσει τα σύνορα πριν τις κινητοποιήσεις, παραμένουν στο τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα, εξάλλου, με το τουρκικό ιδιωτικό κανάλι HBB, περισσότερα από 150 τουρκικά φορτηγά διεθνών μεταφορών, με εμπορεύματα από ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ακινητοποιηθεί κατά μήκους του ελληνικού εθνικού οδικού δικτύου, λόγω των μπλόκων των αγροτών.

    Αποκλεισμένοι βρίσκονται, στο μεταξύ, στο τελωνείο του Προμαχώνα, που αποτελεί τον κύριο μεθοριακό σταθμό για την οδική μεταφορά αγαθών προς και από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη οι οδηγοί και ιδιοκτήτες περισσοτέρων από 200 φορτηγά. "Πριν τις κινητοποιήσεις, σε καθημερινή βάση από το τελωνείο μας εισέρχονται στην Ελλάδα περίπου διακόσια φορτηγά και εξέρχονται άλλα τόσα. Σήμερα, δεν διέρχεται ούτε ένα. Τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα για την οικονομία της χώρας", δήλωσε χαρακτηριστικά στο Μ.Π.Ε. ο διευθυντής του τελωνείου.

    Η κατάσταση, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές, θα μπορούσε να είναι εκρηκτική, αν δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα η βουλγαρική πλευρά να ειδοποιήσει τους μεταφορείς να αναβάλουν τα δρομολόγιά τους. "Οι ζημίες που προκύπτουν από τον αποκλεισμό του τελωνείου δεν αφορούν μόνο στην ελληνική εθνική οικονομία, αλλά και στις εμπορικές σχέσεις της χώρας μας με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρίτες χώρες, απέναντι στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι", επισημαίνει χαρακτηριστικά η διεύθυνση του τελωνείου.

    Μέρος της οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, κυρίως προς τη Ρουμανία και τη Γερμανία, που διεξαγόταν από τον Προμαχώνα εξυπηρετείται από το τελωνείο των Ευζώνων, όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί αύξηση της κίνησης κατά 15 %.

    [03] ΖΗΜΙΑ 6,6 ΔΙΣ. ΣΕ 79 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ, ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Ζημίες συνολικού ύψους 6,6 δισ.δρχ. δηλώνουν ότι υπέστησαν 79 εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, εξαιτίας του αποκλεισμού των οδικών αρτηριών από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, ο οποίος συνεχίζεται για δέκατη τρίτη ημέρα σήμερα.

    Οι εν λόγω εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο "κάλεσμα" του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το οποίο διενήργησε σχετική έρευνα. Σε κατεπείγον ερωτηματολόγιο που απεστάλη προχθές σε όλα τα μέλη του ΣΕΒΕ, ανταποκρίθηκαν κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο 79 επιχειρήσεις.

    Οι δηλωθείσες ζημίες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων -που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την αδυναμία ανταπόκρισης σε εξαγωγικές παραγγελίες, από ποινικές ρήτρες συμβολαίων και από τους τόκους- ανέρχονται στο εντυπωσιακό ύψος των 6,6 δισ. "Μάλιστα, στην έρευνα συμμετείχαν -κατά κύριο λόγο- επιχειρήσεις σημαντικού μεγέθους, γεγονός που της αποδίδει και μεγαλύτερη αξιοπιστία", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος μελετών του ΣΕΒΕ, Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

    "Ακόμη και στην περίπτωση δε, που υποθέσουμε ότι -όντως- οι απαντήσεις περιλαμβάνουν και ένα βαθμό οργής, θα εκτιμούσα ότι δεν επηρεάζει το τελικό ύψος της δηλωθείσας ζημίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%", πρόσθεσε ο ίδιος. "Πρακτικά, δηλαδή, συνεκτιμώντας και ένα ποσοστό απόκλισης από τα δηλωθέντα, μπορούμε να υπολογίσουμε ότι η ζημία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι τουλάχιστον 5,3 δισ.".

    Ενδεικτικό της αξιοπιστίας της έρευνας είναι ότι περιλαμβάνει και δύο εταιρείες οι οποίες δήλωσαν ότι δεν έχουν υποστεί καμία ζημία από τους αποκλεισμούς, ενώ δεν είναι μικρός ο αριθμός των εταιρειών που δηλώνουν ελάχιστες ζημίες. Από την άλλη, σημαντικό είναι το πλήθος των επιχειρήσεων που δηλώνουν τεράστιες απώλειες, οι οποίες φθάνουν ακόμη και τα 350 εκατ.δρχ. για την ίδια επιχείρηση. "Πρόκειται δε, για εταιρείες με μεγάλη οργάνωση και εξειδικευμένα οικονομικά στελέχη. Ως εκ τούτου, οι υπολογισμοί τους πρέπει να θεωρούνται ακριβείς", τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

    Η δε κατανομή των ζημιών ανά κλάδο, καταδεικνύει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί ο τομέας των τροφίμων, ενώ ακολουθεί το ένδυμα. Στο μέλλον το πρόβλημα

    "Σε κάθε περίπτωση, η πλέον σοβαρή συνέπεια δεν είναι η απώλεια των 6,6 δισ. που υφίστανται σήμερα οι συγκεκριμένες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Πολύ σημαντικότερη ως συνέπεια είναι η ακύρωση των παραγγελιών και η απώλεια της εμπιστοσύνης για ανάθεση νέων στο μέλλον. Γιατί, ρεαλιστικά, ο ξένος πελάτης ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα -για τη συνέπεια, δηλαδή, στην παράδοση της παραγγελίας- άσχετα με τους αντικειμενικούς ή όχι παράγοντες που δημιουργούν τα προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό, κινδυνεύουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα, χώρα υψηλού κινδύνου για κάθε αλλοδαπό οικονομικό παράγοντα, που εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης συναλλαγών με Ελληνες επιχειρηματίες", υπογράμμισε ο j.Παπακωνσταντίνου.

    "Ωστόσο, από την έρευνα δε θα πρέπει να συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι μόνο οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος που πλήττονται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Σοβαρή είναι η ζημία και των επιχειρήσεων της Αττικής, καθώς -μπορεί ο μεθοριακός σταθμός των Ευζώνων, για παράδειγμα, να είναι ανοιχτός- αλλά, με τη χώρα "κομμένη στα δύο", τα φορτηγά από τη Νότια Ελλάδα δυσκολεύονται να φθάσουν μέχρι εκεί", κατέληξε ο ίδιος.

    "Ηδη, έχουν κλείσει εργοστάσια", τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Κουλούσιος. "Καθημερινά, αδρανοποιούνται και επιπλέον λειτουργίες των επιχειρήσεων, εξαιτίας των ελλείψεων που έχει δημιουργήσει ο αποκλεισμός. Κάποια στιγμή, η "αδρανοποίηση" φτάνει σε τέτοιο βαθμό, που καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας".

    "Τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί θα έχουν καταστροφικές συνέπειες, ιδιαίτερα σε βάθος χρόνου", συνέχισε ο ίδιος. "Την εποχή ακριβώς που αναμένεται μια αιχμή των εργασιών από τη "ζωντάνια" της αγοράς λόγω των εορτών, αλλά -από την άλλη πλευρά- αυξάνονται και οι υποχρεώσεις, δεχόμαστε αυτό το πολλαπλό πλήγμα. Οι πρώτες ύλες δεν έρχονται, οι αποστολές εμπορευμάτων δεν πραγματοποιούνται -κατ' επέκτασιν ούτε και οι εισπράξεις- ενώ οι υποχρεώσεις -δώρο, ΦΠΑ, δόσεις στις τράπεζες- δεν αναστέλλονται".

    [04] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Συλλαλητήρια πραγματοποίησαν σήμερα οι συνταξιούχοι σε ολες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, διεκδικώντας την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, τη μείωση της συμβολής τους στην αγορά των φαρμάκων και την κατάργηση του προγράμματος σύγκλισης με την Ευρωπαϊκη Ενωση.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, των ΔΕΚΟ και άλλων ταμείων συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη γενική γραμματέα, Χρύσα Μανωλιά.

    "Με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, μέσα στο καταχείμωνο, άνθρωποι εβδομήντα και ογδόντα χρονών με προβληματα υγείας, αναγκαζόμαστε να βγαίνουμε στους δρόμους, για να διεκδικήσουμε ένα ξεροκόμματο. Για μας, λίγα χρήματα παραπάνω είναι θέμα επιβίωσης και όχι βέβαια πλουτισμού. Ο δε πρωθυπουργός, όταν είπε ότι "έχουμε πρόβλημα με την παράταση της ζωής στην Ελλάδα", μάλλον εννοούσε ότι πρέπει να εφαρμόσουμε την τακτική των Λακεδαιμονίων που έριχναν τους γέροντες στον Καιάδα", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Ραφαηλίδης, πρόεδρος συνταξιούχων του ΙΚΑ.

    Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, Γιώργος Κυπραίος, μιλώντας στο ΜΠΕ, τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα συνεχιστούν και θα γίνουν πιο έντονες: "Η μονόπλευρη πολιτική της κυβέρνησης μας εξαναγκάζει να κατεβούμε στους δρομους για να διαμαρτυρηθούμε, διότι έχει αθετήσει όλες τις υποσχέσεις που μας έδωσε προεκλογικά. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ. Η σημερινη συγκέντρωση είναι μια προειδοποίηση και ένα μήνυμα προς την jub]qmgsg. Θα συνεχίσουμε με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις".

    Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε επίσης και αντιπροσωπεία των συνταξιούχων Βεροίας, που μπόρεσε να περάσει τα μπλόκα των αγροτών: "Δεν ζητάμε, απαιτούμε το δικαίωμα στην επιβίωση. Δεν αντέχουμε πια, γι'αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο, από την πείνα. Μπορέσαμε σήμερα να συνδέσουμε τα αιτήματα και τα δικαιώματα της αγροτιάς με την εργατιά και πείσαμε τους αγροτες να μας αφήσουν να περάσουμε από τα μπλόκα", τόνισε ο πρόεδρος των συνταξιούχων Βεροίας, Γιώργος Ουζουνίδης.

    Με κινητοποιήσεις διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι συνταξιούχοι στην Αθήνα, που διαδήλωσαν στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ανάλογες συγκεντρωσεις έγιναν και στην Κατερίνη, την Κοζανη, τις Σέρρες, τη Βέροια και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας.

    [05] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΙΜΙΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ 1933 ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης -τότε "Κοινωνίας των Εθνών"- είχε κάνει το 1929 η Τουρκία, προκειμένου αυτό να αποφανθεί αν οι βραχονησίδες Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα ή στη γειτονική μας χώρα. Η Τουρκία όμως απέσυρε την προσφυγή της όταν υπογράφθηκαν οι συνθήκες του 1932, με τις οποίες αναγνωριζόταν ότι τα Ιμια ανήκουν στη χώρα μας.

    "Βρήκα συνυποσχετικό του 1929, το οποίο έχει υπογραφεί από την Τουρκία και την Ιταλία, με το οποίο οι δύο χώρες ζητούσαν με προσφυγή από το διεθνές δικαστηριο της Χάγης να δώσει την ετυμηγορία του σχετικά με το αν οι βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλαδα ή την Τουρκία. Στο μεταξύ, υπεγράφησαν η ιταλοτουρκική συνθήκη του Ιανουαρίου του 1932 και το πρωτόκολλο του Δεκεμβριου του 1932, με τα οποία οριζόταν σαφώς ποιες από τις βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία και ποιες στη χώρα μας. Ετσι, το 1933 απεσύρθη η προσφυγή της Ιταλίας και της Τουρκίας από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης", αποκάλυψε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

    "Οσα είπα δεν έχουν ανακοινωθεί στο παρελθόν και ίσως, εκτός από την τουρκική κυβέρνηση, να ήταν γνωστά μόνο στο ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών", κατέληξε ο καθηγητής που αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ανακοίνωσης αυτής, σε μια εποχή που η κυριαρχία της Ελλάδας στα Ιμια αμφισβητείται από την Τουρκία.

    [06] ΠΟΜΑΚΙΚΗ ...."ΕΘΝΟΤΗΤΑ" ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ "ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ" ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

    Προκλητικές κινήσεις σε βάρος διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προωθεί το τελευταίο διάστημα - εντοπίζοντας μειονότητες εκεί που δεν υπάρχουν- το νεοσύστατο Ευρωπαικό Κέντρο Μειονοτήτων, που εδρεύει στην πόλη Φλένσπουργκ της Γερμανίας.

    Οι αρχικές επιφυλάξεις ως προς τους πραγματικούς σκοπούς του συγκεκριμένου Κέντρου Μειονοτήτων αποδεικνύεται ότι ήταν βάσιμες και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η jub]qmgsg είναι ενήμερη και ίσως υπάρξει αντίδραση απ ευθείας από ελληνικής πλευράς ή συνολική μέσω της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Είναι χαρακτηριστικό των σκοπιμοτήτων, που εξυπηρετεί το Κέντρο αυτό, το γεγονός ότι ανώτερα στελέχη του.... εντόπισαν "εθνότητα" Πομάκων στην Ελλάδα και προετοιμάζουν το έδαφος για να ενθαρρύνουν κατασκευασμένες κινήσεις ανεξαρτητοποίησης.

    Οι εκπρόσωποι του Κέντρου αποκάλυψαν τις προθέσεις τους στα εγκαίνια του, που έγιναν στις 4 Δεκεμβρίου παρουσία και αντιπροσώπων της ομοσπονδιακής Γερμανικής κυβέρνησης.

    Είναι ενδεικτικά τα όσα είπε στα εγκαίνια -αναμειγνύοντας και την Κύπρο- ο διευθυντής του Κέντρου καθηγητής Ιστορίας, Στέφαν Τρέπστ: "...Ναι μεν θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ανατολική Ευρώπη, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη Βόρεια Ιρλανδία, την Κορσική και την Κύπρο. Αφού πρόκειται για δικαιώματα μειονοτήτων, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με ορισμένες δυτικές χώρες. Η σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης μας διδάσκει ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης των εθνών δεν έχει περατωθεί. Εάν π.χ. οι Πομάκοι στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία ή ακόμη οι Οξιτανοί στη βορειοδυτική Γαλλία οργάνωσαν μια εθνική κίνηση και απαιτήσουν ανεξάρτητο κράτος, αυτό είναι ένα δύσκολο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, πιεστικό θέμα..".

    Οι καταγγελίες κατά του Κέντρου Μειονοτήτων ενισχύονται σημαντικά και από ένα βιβλίο, με τίτλο "Από πόλεμο σε πόλεμο", που κυκλοφόρησε στη Γερμανία ακριβώς την ημέρα των εγκαινίων.

    Οι συγγραφείς του βιβλίου καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι το χρηματοδοτούμενο κυρίως από τη γερμανική κυβέρνηση Ινστιτούτο "προετοιμάζει" την αποσταθεροποίηση ξένων κρατών, τονίζοντας ότι στο Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία ενισχύονται διακριτικά και επιταχύνονται με προσοχή αποσχιστικές δραστηριότητες.

    Στο βιβλίο -καταπέλτη αναφέρεται ακόμη ότι το μέλος του προεδρείου του Κέντρου, Ράϊνερ Χόφμαν, υποστηρίζει ανοιχτά ότι "οι μειονότητες επιτρέπεται να επιδιώξουν την αυτοδιάθεσή τους, ακόμη και με τη βία, με στόχο είτε την δημιουργία ανεξάρτητων κρατών ή την βίαιη αλλαγή των συνόρων", ενώ ένα άλλο μέλος του προεδρείου, ο Βόλφγκανγκ Μπέρνσεν, είχε συμμετάσχει παλιότερα σε εκστρατεία για την απελευθέρωση του γνωστού ναζιστή Ρούντολφ Ες.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Κέντρο Μειονοτήτων θα συνεργάζεται άμεσα σε μια άλλη οργάνωση, την Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαικών Εθνοτήτων, που έχει συσταθεί από πρώην υψηλά ιστάμενους Ναζί και κατευθύνεται φανερά από το υπουργείο Εσωτερικών.

    [07] ΕΒΕΘ: ΚΑΘΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Την ανησυχία του, ότι οι δρομολογούμενες εξελίξεις σχετικά με το θέμα του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, μπορεί να οδηγήσουν στην ακύρωση των προοπτικών της πόλης εκφράζει -με έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη- το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

    "Η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην ανάθεση -και, κατ' επέκτασιν, στην κατασκευή- του έργου, μπορεί να στηρίξει τις υπόνοιες ότι μεθοδεύεται η απόρριψη της επιλογής του μετρό, ως μέσου που θα καλύψει ζωτικές ανάγκες της πόλης μας", τονίζει η dio_jgsg του Επιμελητηρίου. "Και με τα σημερινά δεδομένα, αλλά κυρίως με τα αναμενόμενα μελλοντικά, η κατασκευή ενός συστήματος υπόγειου μητροπολιτικού σιδηροδρόμου είναι επιβεβλημένη προκειμένου να προφυλαχθεί η πόλη από τον αργό θάνατο, εξαιτίας της έντασης των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Κάθε καθυστέρηση -ή, ακόμη χειρότερα, ακύρωση- αυτής της επιλογής, σίγουρα δε διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της πόλης μας".

    "Ελπίζουμε, κύριε υπουργέ, ότι δε θα θελήσετε να συμβάλετε με τις αποφάσεις σας στην ακύρωση των προοπτικών της πόλης μας", καταλήγει το Επιμελητήριο.

    [08] ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Στο Παρίσι θα μεταβεί αύριο ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει την Πέμπτη στη Σύνοδο της Ομάδας Υπουργών Πολιτισμού της Νότιας Ευρώπης.

    Στη Σύνοδο, όπως σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού, κ.Ντουστ-Μπλαζύ, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Πολιτισμού των λατινογενών χωρών και της Ελλάδας, ενώ θα παρευρεθούν και υπουργοί χωρών της Λατινικής Αμερικής για θέματα προστασίας της γλώσσας, προστασίας του οπτικοακουστικού πολιτισμού και συνεργασίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

    Την Παρασκευή ο Υπουργός θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 1996, από την οποία και θα παραλάβει μαζί με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ''Θεσσαλονίκη'97'' τη σκυτάλη για την επόμενη διοργάνωση. Ο κ.Βενιζέλος θα συναντηθεί με τη Δανή ομόλογό του, κ.Χίλντεν, με την οποία θα συζητήσει το θέμα της συμμετοχής της Δανίας στην δραστηριότητες της Θεσσαλονίκης.

    Επόμενος σταθμός του Υπουργού Πολιτισμού θα είναι οι Βρυξέλλες, όπου την ερχόμενη Δευτέρα συνέρχεται το Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη Σύνοδο των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, όπως είπε ο κ.Βενιζέλος, πρόκειται να παρουσιαστεί και επισήμως η πολιτιστική πρωτεύουσα και θα γίνει η πρώτη αναφορά στην ελληνική πρόταση για τη ρητή εισαγωγή της αρχής της πολιτιστικής ισοτιμίας των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο κείμενο της Συνθήκης, με την ευκαιρία της αναθεώρησης που επεξεργάζεται η Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    [09] ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ ΙΒΗΡΙΤΗΣ ΜΟΝΑΧΟΣ

    H συμβολη του Αγίου Ορους στην απoτίναξη του ξένου ζυγού κατά τον Μακεδονικό Αγώνα και η γενικότερη παρουσία του στις κρίσιμες για τον ελληνισμό στιγμές, εξετάζονται στο βιβλίο του ιβηρίτη μοναχού Μάξιμου Νικολακόπουλου,με τίτλο "Αγιον Ορος αγωνιζόμενον".

    Η συμμετοχή του Αγίου Ορους στον Μακεδονικό Αγώνα ερευνάται κυρίως με βάση την προφορική παράδοση, γεγονός που φέρνει στο φως στοιχεία που δεν έχουν καταγραφεί, όπως ονόματα μονών και μοναχών που έρχονται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά. Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης η ελάχιστα γνωστή συγκρότηση λόχου από μοναχούς και joslijo}r, που ενώθηκε με αντάρτικα σώματα, για να εμποδίσει την είσοδο του βουλγαρικού στρατού στη Θεσσαλονίκη. Αναφορά γίνεται και στους δεσμούς του Παύλου Μελά με βατοπεδινό μοναστήρι και στην αντιπαράθεση Ελλήνων-Ρώσων.

    Ανέκδοτο υλικό και πολλά από τα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο συγγραφέας επικεντρώνονται στον μοναχό Νικηφόρο Ιβηρίτη, που το 1821 διορίστηκε παμψηφεί πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους. Ο Νικηφόρος διατηρούσε σχέσεις με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής του, όπως ο Πατριαρχης Γρηγόριος ο Ε' και ο Φιλικός Ιωάννης Φαρμάκης.

    "Εύχομαι η ερευνητική μου προσπάθεια να γίνει αφορμή για περαιτέρω εργασία δια την εις το διηνεκές διατήρησιν του εθνικού φρονήματος των μοναστών του Αθω, πράγμα που συνεπάγεται τη διατήρηση αυτού του Αγίου Ορους ως αυτοδιοίκητου τμήματος του ελληνικου κράτους αφενός και ως ακρόπολης της ορθοδοξίας αφετέρου, υπό την πνευματική εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    [10] ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΜΕΤΕΧΕΙ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Στη συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τυφλίδα θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος αναχώρησε σήμερα για τη Δημοκρατία της Γεωργίας.

    Ο κ. Κακλαμάνης θα παραλάβει την προεδρία της συνόδου για το πρώτο εξάμηνο του 1997. "Στο εξάμηνο αυτό η η Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη ένα πρόγραμμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες αυτές", επισήμανε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και γνωστοποίησε ότι προς την κατεύθυνση των πρωτοβουλιών αυτών θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στη χώρα μας τον Μάϊο ή Ιούνιο, κατά την οποία θα προωθηθούν επαφές με τις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας.

    [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 35 ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΠΠΕΘ '97

    Περισσότερες από τριάντα πέντε θα είναι οι χώρες που θα συμμετάσχουν επίσημα στις εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97, εξασφαλίζοντας στη διοργάνωση το κύρος και τη σπουδαιότητα ενός πανευρωπαϊκού -και όχι μόνο- θεσμού.

    Εκτός από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετέχουν όλες επίσημα, στη διοργάνωση θα παρουν μέρος η Κύπρος, η Τουρκία, η Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία και η Αλβανία. Το πολιτιστικό τους πρόγραμμα θα παρουσιάσουν επίσης ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Ελβετία και η Ουγγαρία.

    Το πρόγραμμα των επίσημων κρατικών συμμετοχών, που αποτελεί μια πρωτοτυπία για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες, προσφέρει τη δυνατότητα πρώτης παγκόσμιας παρουσίασης στη Θεσσαλονίκη, καλλιτεχνικών εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Οι εκδηλώσεις και οι εκθέσεις, που καλύπτουν όλους τους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών, χρηματοδοτήθηκαν από τις emdiaveqolemer χώρες και θα διοργανωθούν σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία τους. Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχη του Καναδά, που για τις 14 εκδηλωσεις που θα παρουσιάσει το 1997, διέθεσε 400 εκατομμύρια δραχμές.

    Χάρη στην διεθνή αυτή συνεργασία, η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει μερικά μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, όπως οι εκθέσεις ζωγραφικής του Γκόγια και του Μικελάντζελο, το "Γκαλά των αστεριών", στο οποίο θα χορέψουν τα καλύτερα ζευγάρια από τα πιο φημισμένα μπαλέτα του κόσμου, η συναυλία της φιλαρμονικής της Σκάλας του Μιλάνο και η θεατρική παράσταση της περίφημης "Κομεντί Φρανσέζ".

    Ενας από τους στόχους της επίσημης παρουσίας τόσων χωρών στο καλλιτεχνικο πρόγραμμα, είναι και η ευρύτατη διεθνής προβολή της Θεσσαλονίκης μέσα απο όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας των συμμετεχόντων χωρών.

    [12] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ - ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ

    Το πρωί της Κυριακής θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει τη Δευτέρα, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα της ομογένειας, Γιώργος Παπανδρέου, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα ομογένειας.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, και μέλη του Προεδρείου αναμένονται σήμερα στην Αθήνα, όπου αύριο το πρωί θα έχουν συνάντηση με τους κυρίους Παπανδρέου και Λαμπρινίδη.

    Η επίσημη έναρξη της συνεδρίασης του Προεδρείου του ΣΑΕ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας, τα μέλη, όμως, του Προεδρείου θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής. Παρόντες κατά την έναρξη των εργασιών τη Δευτέρα θα είναι επίσης ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.

    Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, θα ακολουθήσει έκθεση του κ. Αθενς για τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του ΣΑΕ, εισήγηση του κ. Παπανδρέου, και ομιλίες του κ. Λαμπρινίδη, του Προέδρου της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και μέλους του κοινοβουλίου της Βικτόριας Αυστραλίας, Δημήτρη Δόλλη, και του συντονιστή του Παγκόσμιου Ελληνικού Λόμπυ, Αντριου Μανάτου.

    Στη συνέχεια θα μιλήσουν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, Κώστας Παπάς, οι Πρόεδροι των τεσσάρων Περιφερειακών ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης (ΣΑΕ Ασίας-Αφρικής), Χρήστος Τομαράς (ΣΑΕ Αμερικής), Αγγελος Ασλανίδης (ΣΑΕ Ευρώπης) και Ηλίας Ράλλης (ΣΑΕ Ωκεανίας) και οι Γραμματείς του παγκοσμίου ΣΑΕ, Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαλή και Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

    Τις επόμενες ημέρες η ατζέντα των συναντήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η χρηματοδότηση του ΣΑΕ, η προκαταρκτική έκθεση για την επικείμενη σύγκληση της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού (το δεύτερο θεσμικό όργανο tou απανταχού Ελληνισμού), εσωτερικά νομικά ζητήματα του Συμβουλίου, ο προγραμματισμός των δράσεων του 1997.

    [13] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Εκδήλωση με θέμα ''Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Οι στόχοι και η προσφορά του στα εθνικά μας θέματα'' διοργανώνει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης.

    Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς, ενώ παρεμβάσεις για θέματα των περιφερειών τους θα κάνουν οι Πρόεδροι των ΣΑΕ, Ευρώπης, Α.Ασλανίδης, Ωκεανίας, Η.Ράλλης, Ασίας-Αφρικής, Σ.Ταμβάκης και Αμερικής, Χ.Τομαράς.

    [14] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΣΑΪΡΟΥΣ ΒΑΝΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΟΡΙΑ

    Επιστολή, στην οποία τονίζεται ότι εφόσον δοθεί στην ΠΓΔΜ οποιοδήποτε όνομα που περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", θα υπάρξουν νέες πλαστογραφήσεις της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού και θα προκληθούν πρόσθετες εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και τις παροικίες τους σε ολόκληρο τον κόσμο, απέστειλε στον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τις σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων, Σάιρους Βανς, η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης-Βικτόρια Αυστραλίας.

    Η Παμμακεδονική καλεί, επίσης, τον κ. Βανς να επισκεφθεί την Αυστραλία για να διαπιστώσει αυτοπροσώπως "τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της σκοπιανής παροικίας, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ισχύουσες συμφωνίες, όπως η σημαία με το Αστέρι της Βεργίνας, η προκλητική προπαγάνδα για τη "Μεγάλη Μακεδονία" με πλαστούς χάρτες και πλήθος ανάλογων ιστορικών βαρβαροτήτων".

    "Ενα τέτοιο ταξίδι θα σας διαβεβαιώσει ότι οι προθέσεις του νεόδμητου αυτού κράτους δε φαίνονται να είναι έντιμες", σημειώνει το Προεδρείο της Ενωσης στην επιστολή και καταλήγει:

    "Σας απευθύνουμε έκκληση, κ. Βανς, να διατηρήσετε την αντικειμενικότητά σας, λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα δεδομένα και την επικείμενη αποσταθεροποίηση που μπορούν να προκαλέσουν στο άμεσο μέλλον, δεδομένης της στάσης που έχουν τηρήσει στο παρελθόν οι σκοπιανές παροικίες με διαρκείς προκλήσεις και πλαστογράφηση της ιστορίας. Οπως ο ΟΗΕ έχει διαβεβαιώσει για τη "δέσμευσή του για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ", έτσι και η ΠΓΔΜ πρέπει να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, άρα την εδαφική ακεραιότητα της Μακεδονίας, της γεωγραφικής αυτής περιοχής της Βόρειας Ελλάδας".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ- ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Υπό την απειλή της Τουρκίας για μπλοκάρισμα ακόμη και του τελικού ανακοινωθέντος και της απόφασης για διεύρυνση της Βορειοατλαντικης Συμμαχίας, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο είναι ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος της διεύρυνσης της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας στις χωρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, οι τρόποι αντιμετώπισης των αντιρρήσεων που προβάλλει η Ρωσία στη διεύρυνση της Συμμαχίας, η αναδιάρθρωση της εσωτερικής του δομής και η αντικατάσταση της υπό νατοϊκή διοίκηση ειρηνευτικής δύναμης IFOR που βρίσκεται στη Βοσνία.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται ότι θα καθορίσουν το πλαίσιο της συνεργασίας με τη Μόσχα την οποία θα διαβεβαιώσουν πως δε θα εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα στο έδαφος των νέων μελών ενώ τις εργασίες της συνόδου θα σφραγίσουν οι διαβουλεύσεις για το πρώτο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Τσεχία, Πολωνία και την Ουγγαρία, για τις οποίες εικάζεται ότι θα είναι οι τρείς πρώτες χωρες του συμφώνου της Βαρσοβίας που θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

    Τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών είναι οι σχέσεις της Δυτικοευρωπαΐκής Ενωσης με το ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τον τρόπο συμμετοχής στις στρατιωτικές αποστολές της ΔΕΕ εκείνων των νατοΐκών χωρών που είναι συνδεδεμένα μέλη μαζί της δηλαδη, Τουρκίας Νορβηγίας και της Ιρλανδίας. Επίσης θα συζητηθεί η πρόταση που είχε υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Θ.Πάγκαλος με επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για σύσταση ενός συμβατικού μηχανισμού ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

    Ακόμη, όπως ανέφερε το BBC, ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ θα αναπτύξει στους υπουργους το περιεχόμενο σχετικής έκθεσης για την αναμόρφωση της στρατιωτικής δομής της συμμαχίας με την κατάργηση των σημερινών στρατηγείων του ΝΑΤΟ και την αντικατάσταση τους με ένα κεντρικό στρατηγείο, ένα δεύτερο στρατηγείο για το Νότο με έδρα τη Νάπολι και στη συνέχεια από ένα διακλαδικό στρατηγείο σε κάθε χωρα μέλος χωρίς όμως σαφή και προκαθορισμένα όρια της επιχειρησιακής τους ευθύνης. Eνα σχέδιο στο οποίο η Αθήνα αναμένεται να εκδηλώσει τις αντιρρήσεις της.

    Ωστόσο αναμένεται ότι θα ανακύψουν διαδικαστικά προβλήματα καθώς η Αγκυρα απειλεί με δραστικά μέτρα αν δεν της επιτραπεί να μετέχει ως πλήρες μέλος στην ΔΕΕ όταν πρόκειται για αποστολές στις οποίες συμμετέχει το ΝΑΤΟ.

    Η Αγκυρα απειλεί να εμποδίσει την έκδοση τελικού ανακοινωθέντος των εργασιών και των αποφάσεων του συμβουλίου υπουργών ΕΞωτερικών του ΝΑΤΟ, αν δεν ικανοποιηθεί να μετέχει με δικαίωμα ψήφου, ως πλήρες δηλαδή μέλος σε κείνες τις αποφάσεις της ΔΕΕ που σχετίζονται με τη στρατιωτική δράση της στην οποία εμπλέκεται και το ΝΑΤΟ.

    [16] ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΟΥΔΕΤΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΔΟΜΕΤΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΕΡΙΦΡΑΞΑΝE ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Σε περίφραξη του χώρου της ουδέτερης ζώνης στον Αγιο Δομέτιο της Κύπρου, προέβησαν σήμερα οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, όπου ανάρτησαν μάλιστα και την τουρκική σημαία, γεγονός για το οποίο αναμένεται να υπάρξει επίσημη διαμαρτυρία από την Ελληνοκυπριακή πλευρά προς τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η περιοχή που έγινε η περίφραξη βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη, στον Αγιο Δομέτιο, όπου χθες τα ξημερώματα οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν αδιακρίτως πυρ προς τις ελεύθερες περιοχές, προκαλώντας ζημιές με σφαίρες σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο κι ένα ηλιακό θερμοσίφωνα.

    Μετά την περίφραξη, γύρω στη 1 το μεσημέρι, είκοσι περίπου στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων που μετέβησαν στον περιφραγμένο χώρο, ασχημονούσαν κατά των κατοίκων της περιοχής και κυρίως παιδιών που έπαιζαν αμέριμνα σε γειτονική οδό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβούν σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τα Ηνωμένα Έθνη για τη νέα αυτή τουρκική πρόκληση.

    [17] ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΚΕΡΚΙΟΥΚ- ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

    Μετ΄εμποδίων άρχισαν σήμερα οι προσπάθειες για την διοχέτευση πετρελαίου στον αγωγό Κερκιούκ-Γιουμουρταλίκ μετά το πράσινο φως που έδωσαν τα Ηνωμένα Εθνη στο Ιράκ για την επαναλειτουργία του και την πώληση περιορισμένης ποσότητας πετρελαίου.

    Σύμφωνα με το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ ο Σαντάμ Χουσείν έθεσε σήμερα στις 10.25΄ το πρωί σε λειτουργία τον πρώτο σταθμό του Κερκιούκ αλλά λόγω βλάβης στο ηλεκτρικό η διοχέτευση δεν κατέστη δυνατή. Ο υπουργός πετρελαίων του Ιράκ Αμίρ Μουχαμμέτ Ρασίντ είχε δηλώσει , σύμφωνα με την κρατική τουρκική τηλεόραση TRT ότι σχεδιαζόταν να διοχετευτεί σήμερα στην Τουρκία ποσότητα 650.000 βαρελιών ακατέργαστου πετρελαίου και μόλις θα έφτανε η πρώτη ποσότητα θα δινόταν και η απαραίτητη άδεια πώλησης στους Τούρκους αρμοδίους. Μετά την καθυστέρηση της διοχέτευσης δεν υπάρχει καμία πληροφορία αν η ποσότητα του πετρελαίου που θα διοχετευτεί σήμερα θα είναι μικρότερη από αυτή που ανακοίνωσε ο Ιρακινός υπουργός πετρελαίου.

    Σύμφωνα με την TRT στις εγκαταστάσεις της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas στο Γιουμουρταλίκ της Τουρκίας όλα είναι έτοιμα για λειτουργία του αγωγού και δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο περιφερειακός διευθυντής της Botas Φατιχ Σεν δήλωσε ότι η ποσότητα που προβλέπεται να διοχετεύεται ημερησίως είναι 440.000 βαρέλια ενώ η δυνατότητα αποθήκευσης στις εγκαταστάσεις της Botas είναι 10 εκατομμύρια βαρέλια.

    Η επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Κερκιούκ-Γιουμουρταλίκ οριστικοποιήθηκε χτες βράδυ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπουτρος Γκάλι. Η απόφαση του ΟΗΕ προβλέπει την επαναλειτουργία των αγωγών Κερκιούκ -Γιουμουρταλίκ και Κερκιούκ- Lima- Ελ Μπεκίρ και την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου αξίας δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα διάστημα έξι μηνών και στόχο την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του Ιράκ. Έτσι για πρώτη φορά μετά την εισβολή στο Κουβέιτ πριν 6 χρόνια το Ιράκ θα εξάγει πετρέλαιο. Αν το Ιράκ τηρήσει τους όρους της συμφωνίας αυτή η περίοδος των έξι μηνών μπορεί να παραταθεί.

    [18] Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ Α.ΤΟΥΡΚΕΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

    Ο ακροδεξιός ηγέτης του κόμματος Εθνικής Δράσης Αλπασλάν Τουρκές χαρακτήρισε ώς γκάφα τα όσα προβάλλονται σχετικά με το τροχαίο στο Σουσουρλούκ που έγινε αφορμή να έρθουν στο φως στοιχεία για διασυνδέσεις κράτους-οργανωμένου εγκλήματος. Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ τόνισε ότι όλα αυτά προβάλλονται σκοπίμως. Αξίζει να σημειωθεί ο παρακρατικός Αμπντουλλάχ Τσατλί που σκοτώθηκε στο τροχαίο στο Σουσουρλούκ στις 3 Νοεμβρίου υπήρξε αρχηγός της οργάνωσης των "Γκρίζων Λύκων" που πρόσκειται στο κόμμα του Τουρκές.

    Σε ερώτηση αν ορισμένες ομάδες ενεργώντας στο όνομα του κράτους κάνουν παράνομες πράξεις απάντησε ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου και όλα τα όργανά του λειτουργούν στο πλαίσιο του δικαίου. Ο ακροδεξιός ηγέτης επισήμανε ακόμη ότι το κράτος ασχολείται με όλα του τα όργανα με το θέμα το τροχαίου στο Σουσουρλούκ και ότι δεν θα ωφελούσε την χώρα να γίνεται περισσότερος θόρυβος γι αυτό το θέμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ Ντεμιρέλ του εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με αυτό το θέμα και με τις άλλες υποθέσεις του κράτους τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος απαισιοδοξίας.

    [19] "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ ΣΚΟΠΙΑ", Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ , ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ "ΝΤΝΕΒΝΙΚ"

    Την ονομασία "Δημοκρατία Μακεδονίας-πρωτεύουσα Σκόπια" θα προτείνει η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων στο νέο γύρο διαβουλεύσεων με την Ελλαδα που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών υπό την αιγίδα του Σάυρους Βανς, προαναγγέλει η εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων.

    Η ονομασία αυτή, είναι η νεότερη πρόταση της σκοπιανής ηγεσίας προς την ελληνική κυβέρνηση, γραφει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται την πληροφορία από ξένες διπλωματικές πηγές, τις οποίες όμως δεν κατονομάζει.

    Η εφημερίδα εκτιμά, ότι στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση, θα γινόταν ευκολα αποδεκτή στο εσωτερικό της χωρας καθώς όπως υποστηρίζει η ονομασία αυτή συζητήθηκε κατά το παρελθόν στο σκοπιανό κοινοβούλιο και διαφάνηκε πως οι βουλευτές δεν θα εξέφραζαν αντιρρήσεις για την αποδοχή της.

    Κατά την εφημερίδα, από την ελληνική πλευρά θα προταθεί η ονομασία "Σλαβομακεδονία" την οποία όμως, όπως υπογραμμίζει, δεν πρόκειται να αποδεχθούν τα Σκόπια.

    Η "Ντνέβνικ" αναφέρεται επίσης σε δημοσιεύματα του ελληνικού t}pou που φέρουν τον μεσολαβητή Σάυρους Βανς να καταθέτει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

    Πολιτικοί σχολιαστές στα Σκόπια, εκτιμούν ωστόσο ότι από το νέο γυρο συνομιλιών δεν πρόκειται να προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα ύστερα μάλιστα και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι από τον Καναδά, οπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο Φρτσκοφσκι σε συναντήσή του με τους σκοπιανούς μετανάστες και αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, είπε χαρακτηριστικά: "Το όνομα "Μακεδονία" μας φύλαξε ως λαό ακόμη και όταν δεν είμασταν ανεξάρτητο κράτος".

    [20] ΕΠΑΦΕΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Σειρά επαφών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας στην οποία όμως δεν διευκρινίζεται ο λόγος. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι επαφές του κ Ντεμιρέλ αρχίζουν σήμερα με συνάντηση που θα έχει στις 3 το μεσημέρι με τον αρχηγό του κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί στις 12 Δεκεμβρίου με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ και την επομένη με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Σύμφωνα εξάλλου με είδηση που μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT ο κ Ντεμιρέλ θα δεχτεί το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Εθνικής Δράσης Αλπασλάν Τουρκές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο συνεδριάζει από χτες υπο την προεδρία του Ερμπακάν ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σήμερα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ισμάηλ Χακκί Καρανταγί και τον υπουργό Αμυνας Τουρχάν Ταγίαν στον πρόεδρο Ντεμιρέλ.

    [21] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Εκδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα της Κύπρου από τουρκοκυπριακή οργάνωση.

    Οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε το "Κίνημα για Δημοκρατία και Ανθρωπινα Δικαιωματα" άρχισαν με συνέντευξη τύπου μπροστά στο σπίτι του τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, που δολοφονήθηκε σύμφωνα με τις εκδοχές που υπάρχουν, από φανατικούς Τουρκους. Παρέστησαν εκτός από την οικογένεια του οραμαστή της δημοκρατίας Ανταλί, υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επανένωσης της Κύπρου.

    Το Κίνημα για Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη γραμμή αντιπαράταξης, επικρίνει τη φιλοσοφία "είμαστε νικητές τριών έναντι ενός", η οποία αναπτύσσεται απο το καθεστώς Ντενκτάς και την οργανωση "Γκρίζοι Λύκοι" που προσπαθούν να ...ποδοσφαιροποιήσουν το δράμα της Κύπρου και να μειώσουν τη σημασία της δολοφονίας των τριών Κυπρίων από τον Αύγουστο μέχρι s^leqa.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 10 December 1996 - 13:07:34