Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agengy: News in Greek, 96-11-29

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 29 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΗ ΚΝΗΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ-ΕΙΧΕ ΗΛΙΚΙΑ 25 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΨΟΣ 1.20

  • [02] ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΕΛΛΑΔΑ-ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΜΠΗ-ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

  • [03] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [04] ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΛΛΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΟ 1997 ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Μ.ΕΒΕΡΤ-Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [06] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1997

  • [07] ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΑΝΤΙ 1 ΕΚΑΤ.ΔΟΛ.

  • [08] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ CIRCOM

  • [09] ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟNΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [12] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ Ε. ΦΩΚΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

  • [13] ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

  • [14] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

  • [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ- ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

  • [16] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [17] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [18] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [19] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

  • [20] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΙΣ Ν.Α. ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΗ ΚΝΗΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ 11 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ-ΕΙΧΕ ΗΛΙΚΙΑ 25 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΥΨΟΣ 1.20

    Σε άνθρωπο ηλικίας 25 περίπου ετών που είχε ύψος 1.20 μ. ανήκει, σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Αρη Πουλιανό, η απολιθωμένη κνήμη των 11 εκατομμυρίων χρόνων που ανακάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Τρίγλια της Χαλκιδικής. "Η κνήμη αυτή δείχνει ότι ο άνθρωπος εκείνης της εποχής, o Ηomo Erectus Trilliensis, ήταν ήδη όρθιος. Και αυτό αποδεικνύεται με τη γωνία στρέψης. Δηλαδή ανάλογα με τη στροφή που παίρνουνε οι τομές της διάφυσης ως προς την επίφυση φαίνονται οι βαθμοί της όρθιας στάσης και από κει καθορίζεται αν είναι πίθηκος ή άνθρωπος" διευκρινίζει ο κ Πουλιανός, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζοντας ότι από το οστό που βρήκε εξάγεται ότι ο άνθρωπος αυτός είχε ύψος 1.20.

    Σε ερώτηση για το πως χρονολογείται το συγκεκριμένο οστό στα 11 εκατομμύρια χρόνια απάντησε ότι η χρονολόγηση γίνεται στρωματογραφικώς δηλαδή ανάλογα με το στρώμα του μειοκαίνου (Το μειόκαινο έχει μιά ηλικία από 23 έως 5,5 εκατομμυρίων χρόνων. Το ανώτερο μειόκαινο είναι από 5,5 έως 13-14 εκατομμυρίων). "Το συγκεκριμένο εύρημα της κνήμης βρέθηκε στο ανώτερο μειόκαινο είναι δηλαδή γύρω στα 11 εκατομμύρια χρόνια με απόκλιση σύν πλην ένα εκατομμύριο χρόνια" προσθέτει και συνεχίζει λέγοντας ότι ένας άλλος τρόπος προσδιορισμού της ηλικίας του οστού είναι ο παλαιομαγνητισμός."Τον παλαιομαγνητισμό της περιοχής αυτής τον έκανα μαζί με τον καθηγητή Αλεν Ναϊρν που διευθύνει το Ινστιτούτο της Γης (Earth Institute) του πανεπιστημίου της Νοτίου Καρολίνα. Ο κ Πουλιανός τονίζει ακόμη ότι η χρονολόγηση γίνεται και από τα ζώα που βρέθηκαν στο ίδιο στρώμα, όπως ο Καυκασιακός Ρινόκερος, τον οποίο έχει καθορίσει ο Ρώσος παλαιοντολόγος Μπορισγιάκ και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί και η πιο σύγχρονη μέθοδος της στροφορμής των ηλεκτρονίων , μία ιαπωνική μέθοδος του καθηγητή Μοτόζο Ικέγια, τον οποίο ο κ Πουλιανός χαρακτηρίζει ως ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς φυσικούς .

    Ο κ Πουλιανός στη διάλεξη που δίνει σήμερα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης προσπαθεί να αποδείξει ότι το κέντρο της δημιουργίας του ανθρωπίνου είδους είναι η Μακεδονία και σε μια ευρεία έκταση από την Πίνδο μέχρι τον Καύκασο. "Αυτό τεκμηριώνεται με εκατοντάδες εργαλεία λίθινα και οστέινα που βρέθηκαν στο ίδιο στρώμα που είχε βρεθεί το 1964 ένα κρανίο όρθιου ανθρώπου και χάθηκε και με το σημερινό εύρημα που είναι μία κνήμη σε εγκάρσια τομή" τονίζει. Επισημαίνει ακόμη ότι ο άνθρωπος των 11 εκατομμυρίων χρόνων χρησιμοποιούσε φωτιά και τρεφόταν με κρέας αρκούδας πράγμα που αποδεικνύεται από τα καμένα οστά αρκούδας που βρέθηκαν κατά χιλιάδες. Από αναλύσεις που έγιναν σε εργαστήρια της ΝΑΣΑ σε απολιθωμένο κοπρόλιθο του Homo Erectus Trilliensis προκύπτει ότι τρεφόταν με πολλές πρωτεΐνες τις οποίες όπως είναι γνωστό περιέχει το κρέας.

    Ο κ Πουλιανός θεωρεί το φετινό του εύρημα ώς το σημαντικότερο ciat_ όπως επισημαίνει αυτό ανατρέπει πλήρως την θεωρία ότι ο άνθρωπος πρωτοπαρουσιάζεται στην Αφρική. "Καταλαβαίνω ότι αυτό έχει συνέπειες πολιτικές οικονομικές ιδεολογικές . Ανατρέπει μία θεωρία 150-200 χρόνων αρχίζοντας από τον Δαρβίνο μέχρι σήμερα που το 99% των ανθρωπολόγων πίστευαν ή και πιστεύουν ακόμα ότι η Αφρική είναι το κέντρο της γης. Αυτός ήμουν και εγώ: αφροκεντριστής. Στη Ρωσία και στην Αμερική που σπούδασα και δίδαξα αυτό έμαθα, αλλά τα γεγονότα με διέψευσαν και το ανέτρεψαν από τότε που ασχολούμαι με τον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής. Έτσι έκανα και εγώ τη δική μου περεστρόικα αλλά στην ανθρωπολογία" συνεχίζει.

    Αναφερόμενος δε στον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων υποστηρίζει ήταν δεξιόχειρας πράγμα που αποδεικνύεται από ένα μαχαίρι από βωξίτη του οποίου η μία πλευρά είναι στομωμένη και η άλλη πλευρά κόβει. "Κόβει και σήμερα σαν ξυράφι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ενώ άμα το χρησιμοποιήσεις με το δεξί χέρι κάθε μαχαίρι στομώνει. Το κέντρο της δεξιοχειρίας στην εγκέφαλο είναι στο αριστερό ημισφαίριο στο 44 τετράγωνο μπροκά. Στα εργαλεία συμπίπτει η κίνηση της χειρός με το κέντρο της ομιλίας και έτσι έμμεσα μόνο βγάζουμε το συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος εκείνος είχε κάποιο είδος έναρθρου λόγου" λέει ο κ Πουλιανός.

    [02] ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΕΛΛΑΔΑ-ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΜΠΗ-ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Αποκλεισμένα είναι από τη 1 το μεσημέρι και τα Τέμπη από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους επ'αόριστον, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους κατά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιώργος Πασχαλίδης. Στο μεταξύ, μπλόκα υπάρχουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών στους κόμβους Βόλου, Συκουρίου, Φαρσάλων, της Βιοκαρπέτ, του Βελεστίνου και των Μικροθηβών, με αποτέλεσμα η οδική συγκοινωνία Αθηνών-Θεσσαλονίκης να είναι δυνατή μόνο μέσω της παλιάς εθνικής οδού Ελασσόνας-Κατερίνης. Αποκλεισμένες είναι επίσης και οι παλαιές εθνικές οδοί Λάρισας-Λαμίας στο ύψος του Ορχομενού, Λαμίας- Καρδίτσας στη θέση Νέο Μοναστήρι Δομοκού, αλλά και η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Βέροιας στο ύψος της Γέφυρας 66. Στο Συκούριο, εξάλλου, οι αγρότες έχουν αποκλείσει και τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

    Στο κλιμάκιο θα μετέχει επίσης ο υφυπουργός Γεωργίας, Δημήτρης Σωτηρλής, ενώ πιθανή είναι η παρουσία και του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, κ. Παπαγεωργίου. Από την πλευρά των διαδηλωτών, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, που θα συμμετέχει στη σύσκεψη, θα είναι οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Παττάκης και Αθανάσιος Νασίκας.

    "Αν έχουν κάτι να μας πουν, καλώς να ορίσουν. Αν όχι, τότε δεν υπάρχει, καν, λόγος να κάνουν τον κόπο", δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΜΠΕ, σχετικά με τη σύσκεψη, ο κ. Νασίκας, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι το βράδυ αναμένεται να υπάρξει αποκλεισμός και της παλαιάς ehmij^r οδού Ελασσόνας-Κατερίνης.

    [03] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Στη Βουλή κατατέθηκε το πρωί ο προϋπολογισμός του 1997. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί την Τρίτη με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, επανέλαβε ότι οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις πλήττουν τους έχοντες και κατέχοντες. Παραδέχτηκε ωστόσο την ανάγκη τιμαριθμοποίησης των φορολογικών κλιμάκων, αλλά τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα το άντεχε η οικονομία.

    Ο κ.Παπαντωνίου δήλωσε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι "ο πιο σφιχτός της τελευταίας δεκαπενταετίας".

    [04] ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΛΛΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΟ 1997 ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Δεν θα επιβληθεί άλλος φόρος το 1997, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στον πρόεδρο της Βουλής, του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997.

    Ο κ.Παπαντωνίου, υποστήριξε ότι όλα τα φορολογικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, "αφορούν αποκλειστικά τους έχοντες και κατέχοντες και τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα" και ανήγγειλε ότι τις επόμενες ήμερες θα δοθεί στη δημοσιότητα λίστα με ονόματα μεγάλων φοροφυγάδων για διαπιστωμένες υποθέσεις που βρίσκονται στη δικαιοσύνη.

    Προανήγγειλε ακόμη ότι θα ανακοινωθούν και άλλα ονόματα στις αρχές του 1997, που προέκυψαν από έρευνες των ελεγκτικών αρχών δίωξης του οικονομικού εγκλήματος.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανέφερε ότι στόχος για τον πληθωρισμό του 1997 είναι να κλείσει τον Δεκέμβριο με 4,5% και κάλεσε τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές τάξεις να περιορίσουν τις εισοδηματικές τους διεκδικήσεις και ειδικά τους επιχειρηματίες να συγκρατήσουν τις τιμές τους.

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τις νέες φορολογίες και τις καταργούμενες φοροαπαλλαγές.

    [05] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Μ.ΕΒΕΡΤ-Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Για διάλυση του κράτους κατηγόρησε ο Μιλτιάδης Εβερτ την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής ερώτησης του για την οικονομία και τον προϋπολογισμό που έγινε σήμερα στη Βουλή την "ώρα του πρωθυπουργού". Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι ο εσωτερικός δανεισμός για τη χρονιά που πέρασε αυξήθηκε κατά 158%.

    Απαντώντας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι γνωστό πώς έχει γίνει η συσσώρευση των χρεών και τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. "Ηδη υπάρχει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών", είπε ο j.Σημίτης, που συμπλήρωσε ότι ο σκοπός του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα είναι η εξοικονόμηση πόρων και ο περιορισμός των δαπανών.

    Οσον αφορά τον Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που αφορούσε η ερώτηση, για τον οποίον ο κ.Εβερτ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο", ο κ.Σημίτης δήλωσε: "Γίνεται προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ή εκκαθάρισης των εταιριών που υπάγονται ως προβληματικές στον ΟΑΕ, ώστε σταδιακά να κλείσει. Ολα αυτά που έχουμε αναλάβει είναι υποχρεώσεις της Νέας Δημοκρατίας".

    [06] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1997

    Ανειλικρινή χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νέο στοιχείο που να δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει με διαφορετικό ριζοσπαστικό τρόπο τα προβλήματα της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και στήριξης, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της σωστής αξιοποίησης των εθνικών και κοινοτικών πόρων.

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για μονόπλευρη οικονομική πολιτική, για θυσίες που δεν πιάνουν τόπο και εκτίμησε ότι δεν έδωσε τα χρονικά περιθώρια ώστε να εξασφαλισθεί έγκαιρα η ενημέρωση και ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος.

    [07] ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΑΝΤΙ 1 ΕΚΑΤ.ΔΟΛ.

    Νέο ιδιοκτήτη έχει, από σήμερα, το καζίνο της Χαλκιδικής. Οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του 100% της επιχείρησης, που διήρκεσαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είχαν -τελικά- ευτυχή κατάληξη, μόλις τα μεσάνυχτα χθες.

    Ο νέος ιδιοκτήτης είναι ελληνοκαναδικός όμιλος επιχειρήσεων, ο οποίος αγοράζει το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου έναντι του ποσού του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Συγκεκριμένα, η "Τουριστική Γεωργική Εξαγωγική" -των αδερφών Καρρά- πούλησε το μερίδιο της (51%) αντί του προαναφερθέντος ποσού, ενώ ο άλλος μέτοχος, η αμερικανική "Casino Magic" παραχώρησε το υπόλοιπο στους αγοραστές έναντι του συμβολικού ποσού του ενός δολαρίου.

    Οι αγοραστές αναλαμβάνουν και το σύνολο των υποχρεώσεων της επιχείρησης, οι οποίες -σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση της- ανέρχονται σε 2 εκατ.δολ. Πάντως, επιχειρηματίες που είχαν επαφές -καθ' όλο το τελευταίο διάστημα- προκειμένου να αγοράσουν το καζίνο της Χαλκιδικής, μιλούν για πολύ μεγαλύτερο ύψος οφειλών, συνολικά περί τα 2 δισ.δρχ. Αφορούν δε, στο σύνολο τους, υποχρεώσεις προς τρίτους.

    Ο ελληνοκαναδικός όμιλος δήλωσε διατεθειμένος να αναλάβει σοβαρές επενδύσεις, προκειμένου να επανακάμψει η ροή παικτών προς το καζίνο. Από την άλλη πλευρά, και σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο προσωπικό, το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς τονίζει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε μαζικές απολύσεις. Μιλά για λήξη της συνεργασίας μρ το προσωπικό που διαθέτει συμβάσεις ορισμένου χρόνου και "ανακατατάξεις" στη διάρθρωση της επιχείρησης, προκειμένου τα κενά pou θα προκύψουν να καλυφθούν από τους αορίστου χρόνου εργαζομένους. Πάντως, δεν αποκλείεται το καζίνο να κάνει -σε κάποιο βαθμό- χρήση και της δυνατότητας που του παρέχει η νομοθεσία να προβαίνει σε απολύσεις της τάξης του 2% το μήνα.

    [08] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ CIRCOM

    Η συνεργασία μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών σαράντα χωρών, αποτελεί το αντικείμενο της τριήμερης συνάντησης των εθνικών αντιπροσώπων της Πανευρωπαϊκής Ενωσης Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών (CIRCOM) στη Θεσσαλονίκη.

    Οι προοπτικές συμπαραγωγών, η ανταλλαγή προγραμμάτων και η διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδρίων, θα συζητηθούν στη σύνοδο της Ενωσης, που διοργανώνεται για πρώτη φορά μακριά από το Στρασβούργο, όπου είναι η μόνιμη έδρα της.

    Το Βαλκανικό μαγκαζίνο που φιλοξενεί ενημερωτικά πεντάλεπτα από κάθε χώρα, η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης ως της πόλης που θα υποδεχτεί επιστημονικά σεμινάρια, αλλά και η συμμετοχή της Ενωσης στην έκθεση της Λισαβόνας, αποτελούν μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους προσκεκλημένους αντιπροσώπους της CIRCOM.

    [09] ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Διαπρεπείς ιστορικοί απο όλες τις βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας Νικολάϊ Τανασόκα, το μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Γιουγκοσλαβίας Β. Εκέμεπιτς και ειδικοί για βαλκανικά θέματα καθηγητές απο τα πανεπιστήμια της Σόφιας, της Αγκυρας, των Τιράνων, των Σκοπίων και του Βελιγραδίου, θα πάρουν μέρος στο διήμερο Συμπόσιο, που διοργανώνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων απο το θανατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, δύο μεγάλων πολιτικών μας που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για τη βαλκανική συνεννόηση.

    Επίσης, στο Συμπόσιο που έχει ως θέμα του "Ε.Βενιζέλος και Α.Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά : Η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας", θα πάρουν μέρος οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών, καθώς επίσης Διευθυντές μέσων ενημέρωσης.

    Η επίσημη εναρξη των εργασιών του Συμποσίου, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Τύπου & ΜΜΕ και Μακεδονίας-Θράκης, θα γίνει στις 6 μμ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης". Ενω οι εργασίες θα συνεχισθούν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στην αιθουσα συνεδρίων του περιπτέρου 8 της HELEXPO-ΔΕΘ, από τις 9,30 το πρωϊ έως τις 8,30 το βράδυ.

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟNΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

    Σύσκεψη με τους ποντιακής καταγωγής, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ) στην αίθουσα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή.

    Η καθυστέρηση της αποκατάστασης των προσφύγων απο την πρώην Σοβιετική Ενωση, το μέλλον του Μαυροθαλασσίτικου Ελληνισμού, η καταγραφή της τρισχιλιόχρονης ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα σχολικά βιβλία καθώς και η πορεία προς το τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού, και η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν και για τα οποια έγινε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

    "Θα πρέπει επιτέλους, να υπάρξει μια ενιαία έκφραση της Πολιτείας και του οργανωμένου ποντιακού χώρου", υπογράμμισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής της Π.Ο.Π.Σ Πέτρος Φραγκουλίδης.

    Παράλληλα, ο κ. Φραγκουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η συνάντηση αυτή αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις διεκδικήσεις του ποντιακού ελληνισμού".

    Οσον αφορά στο νέο προσφυγικό κύμα του Ελληνισμού απο την πρώην Σοβιετική Ενωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να αναπτύξουν πρωτοβουλία για την κατάθεση σχεδίου νόμου που θα αφορά στην αποκατάσταση των Παλιννοστούντων. Επίσης προτάθηκε η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων (Ε.Ι.Υ.Α.Π.Ο.Ε), η μεταφορά της έδρας του στη Θεσσαλονίκη, η συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΟΠΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σε όλη την Ελλάδα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Προσωπική και προσκηνυματική επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη αρχίζει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου.

    Παράλληλα θα εκπροσωπήσει αύριο την ελληνική κυβέρνηση στη θρησκευτική τελετή που γίνεται στο Πατριαρχείο με την ευκαιρία της εορτής του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέου ενώ θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριαρχη κ.Βαρθολομαίο.

    Επίσης κατά την παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη θα γνωρίσει τη μικρή αλλά δραστήρια ελληνική ομογένεια την οποία θα του παρουσιάσει ο νέος γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπουλη Φ.Ξύδας.

    [12] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ Ε. ΦΩΚΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα και καταγγελίες για τη συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος, το οποιο παρεμποδίζει tg δασκάλα Ελένη Φωκά να πάει στις ελεύθερες περιοχές.

    Αυτό υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, η οποία πρόσθεσε ότι διαβήματα γίνονται και προς τους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα άρνησης των κατοχικών αρχών να επιτρέψουν διορισμό δασκάλου στα σχολεία των κατεχομένων περιοχών.

    [13] ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

    "Ενα αστείο", χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με το θέμα των εγκλωβισμένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, οι εγκλωβισμένοι παραμένουν στα κατεχόμενα επειδή παίρνουν χρήματα από τη κυβέρνηση. Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι το κυπριακό κράτος μερίμνησε για όλα τα θύματα της τουρκικής εισβολής, είτε είναι εγκλωβισμένοι, είτε όχι.

    Πρόσθεσε δε, οτι αν δινόταν η ευκαιρία σε οποιονδήποτε άλλο εκτοπισμένο να ζήσει στις κατεχόμενες περιοχές, θα επέλεγε την πατρογονική του γη.

    [14] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

    Τους φόβους των συγγενών των αγνοουμένων ότι η υπόθεση οδηγείται σε κλείσιμο, συμμερίζεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε συνάντηση που είχε με τις επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, διαπιστώθηκε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται σε αδιέξοδο.

    Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, θα αναληφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά έντονη προσπάθεια, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών, ορίστηκε για τις 12 Δεκεμβρίου νέα συνάντηση του κ. Κληρίδη με τις επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση, μελετά σχέδιο δράσης προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο θέμα αυτό", σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα, Οικονόμος Χριστόφορος, εξέφρασε την απογοήτευσή του καθώς και την πεποίθηση ότι το θέμα βρίσκεται σε στασιμότητα και αποτελμάτωση.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Νίκος Θεοδοσίου, πρόσθεσε ότι " τα χρονικά περιθώρια έχουν τελειώσει", ενώ ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Ανεμάς, επέκρινε έντονα τον ΟΗΕ για τη χρόνια αναποτελεσματικότητα της διερευνητικής επιτροπής.

    [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ- ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και σήμερα οι μαζικές αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις τόσο στο Βελιγραδι όσο και σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Οι διαδηλώσεις άρχισαν πριν από 10 ημέρες, όταν οι αρχές αποφάσισαν την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις πόλεις όπου επικράτησαν οι υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο".

    Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των πολιτικών και πνευματικών φορέων και έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου αντικυβερνητική διάθεση σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά στρώματα της σερβικής κοινωνίας.

    Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει τις διαφωνίες που επικρατούσαν στους κόλπους της μέχρι πρότινος, και προβάλει ως μια ισχυρή δύναμη στο πολιτικό σκηνικό της χωρας, στο οποίο κυριαρχούσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Τώρα, ο πολιτικός στόχος της αντιπολίτευσης δεν περιορίζεται μόνο στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου αλλά και στην άσκηση όλων εκείνων των πιέσεων προς τον Μιλόσεβιτς ώστε να αναγκάσουν τον ισχυρό άνδρα της Σερβίας να αναθεωρήσει τις πολιτικές πρακτικές που εφαρμόζει μέχρι σήμερα στα πλαίσια μιας μονοκομματικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος της χωρας που έχει καθιερώσει.

    Ο εκ των ηγετών του "Ζάγιεντνο" ανέφερε ότι η αντιπολίτευση προβάλει ως κύριο στόχο την προώθηση ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στη σερβική κοινωνία οι οποίες θα επιτρέψουν τη συμμετοχή τους στους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης.

    Ο Μιλόσεβιτς αντιδρά στην πρωτοφανή αυτή αμφισβήτησή του, με τη φίμωση, οπως καταγγέλει η αντιπολίτευση, των ελάχιστων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης όπως την παρεμπόδιση της μετάδοσης του ραδιοφωνικού σταθμού "Β-92" και την άσκηση πιέσεων για αλλαγή της πολιτικής γραμμής της ημερήσιας εφημερίδας "Μπλιτς" η οποία επέκρινε έντονα τις μεθοδεύσεις του Σέρβου Προέδρου για την ακύρωση των εκλογών και για την καταπάτηση των δημοκρατικών διαδικασιών στη χωρα.

    [16] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Ορκίστηκε στις 11 το πρωί ο νέος Πρόεδρος της Ρουμανίας Εμιλ Κωνσταντινέσκου. Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε στο Μέγαρο της Βουλής παρουσία των γερουσιαστών, των βουλευτών και των άλλων αρχών.Τον νέο Πρόεδρο όρκισε ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας Θεόκτιστος. Ο Εμιλ Κονσταντινέσκου επεσήμανε ότι "η Ρουμανία εισήλθε τελικά ανάμεσα στα δημοκρατικά κράτη, αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες πέρασε μια μεταβατική περίοδο, στην οποία εξετάστηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και κατέστη σαφές ότι ο εκδημοκρατισμός της χώρας είναι πια γεγονός. Η μεταβίβαση της εξουσίας έγινε χωρίς προβλήματα. Ο δρόμος τον οποίο διανύουμε τώρα δύσκολος, επειδή πρέπει να χτίσουμε ένα δημοκρατικό κράτος".

    "Η μεγάλη πρόκληση του αιώνα για τη Ρουμανία, συνέχισε ο νέος Πρόεδρος, είναι η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, στόχοι που είναι δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες διαδικασίες και προϋποθέσεις καθώς και αν καταβληθεί η μέγιστη προσπάθεια τότε θα γίνει πραγματικότητα".

    "Από σήμερα, ο λαός της Ρουμανίας έχει ένα κόμμα, μια ιδεολογία και αυτή είναι η ανάπτυξη της χώρας, είναι η ίδια η Ρουμανία", κατέληξε ο Εμίλ Κονσταντινέσκου.

    Στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου δεν παρέστησαν διαχωρίζοντας τη θέση τους οι βουλευτές και οι γερουσιαστές των joll\tym "Εθνικής Ενοτητας" και "Μεγάλης Ρουμανίας".

    Μετά την ορκωμοσία ο Εμιλ Κωνσταντινέσκου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έγινε και τυπικά η παράδοση της εξουσίας από τον μέχρι τώρα Πρόεδρο Ιον Ιλιέσκου. Ο Κωνσταντινέσκου αναμένεται το απόγευμα να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Β.Τσιορμπεα.

    Εξελέγησαν οι πρόεδροι των δυο νομοθετικών σωμάτων. Πρόεδρος της γερουσίας εξελέγη ο Πέτερ Ρόμαν, αρχηγός του Δημοκρατικού Κομματος, με 87 ψήφους έναντι 52 που συγκέντρωσε ο Τεοντόρ Μελεσκάνου μέχρι τώρα υπουργός Εξωτερικών.

    Πρόεδρος της βουλής εξελέγη ο Ιον Ντιακονέσκου, αρχηγός του Εθνικού Αγροτικού Κόμματος, του μεγαλύτερου της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Ελαβε 207 ψήφους σε σύνολο 343 ψηφισάντων.

    [17] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί μεθαύριο, Κυριακή, στην ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί σε 79 από τους 124 δήμους της ΠΓΔΜ και στον δήμο Σκοπίων. Τους δημοτικούς άρχοντες και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων θα εκλέξουν 1.199.696 ψηφοφόροι.

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, οι ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ θα ψηφίσουν αύριο, στις κάλπες που έχουν εγκατασταθεί στα κατά τόπους στρατόπεδα.

    Την Κυριακή, ωστόσο, σε πολλά εκλογικά κέντρα 7 δήμων της χώρας θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία, καθώς η ψηφοφορία της 17ης Νοεμβρίου ακυρώθηκε λόγω μικροεπεισοδίων που σημειώθηκαν σ' αυτά.

    Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία αυτή τη φορά θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία των ξένων παρατηρητών, οι όποιοι χαρακτήρισαν ομαλή την εκλογική διαδικασία στον πρώτο γύρο και θεώρησαν περιττή την περαιτέρω παρουσία τους στην ΠΓΔΜ.

    [18] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Την καταβολή εφάπαξ αποζημιώσεων σε θυματα στρατοπέδων συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας, από ορισμένες όμως χωρες της ανατολικής Ευρώπης, αποφάσισε χθες το βράδυ η γερμανική κυβέρνηση, απορρίπτοντας συνολική ρύθμιση για θύματα από ολόκληρη την Ευρώπη.

    Το ποσό, όπως μετέδωσε το BBC, ανέρχεται στα 80 εκ.μάρκα, θα κατανεμηθεί σε δικαιούχους από χωρες της ανατολικής Ευρώπης κυρίως απο την Ουγγαρία τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία την τριετία 1998- 2000.

    Ο βουλευτής των "Πρασίνων" Β. Νάχτβάϊν, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία μιας κίνησης για την προώθηση ενός σχεδίου νομου που θα κάλυπτε με αποζημιώσεις θύματα από όλες τις ευρωπαϊκές χωρες χαρακτήρισε την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας "ανεπαρκές αλλά θετικό βήμα". Το ποσό που αντιστοιχεί cia καθέναν από τους δικαιούχους, όπως είπε ο κ.Ναχτβάϊν είναι μικρότερο των 45 χιλιαδων δρχ.

    Οι "Πράσινοι" και το "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" της αντιπολίτευσης ζητούσαν τη σύσταση ενός ταμείου που θα κατέβαλε συντάξεις σε ολα τα θύματα του Γ΄Ράιχ. Το ταμείο, πρότειναν, να χρηματοδοτείται από ένα ταμείο στο οποιο θα συνεισέφεραν ισόποσα τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εταιρείς που καρπώθηκαν την καταναγκαστική εργασία των κρατουμένων των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

    Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μια παρόμοια ρύθμιση και υπενθυμίζει ότι αρκετές δυτικές χωρες μεταξύ των οποίων και η Ελλαδα είχαν καλυφθεί από τις λεγόμενες διμερείς συμφωνίες του 60. Σ΄αυτές προβλεπόταν ότι τα θύματα του Γ΄Ράιχ για λόγους που είχαν σχέσεις με τις πεποιθήσεις τη θρησκεία και την εθνικότητα αποζημιώνονταν από το γερμανικό κράτος.

    [19] ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΒΡΑΪΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Τη δημιουργία μιας συμμαχίας, που θα έχει ως στόχο τη διατήρηση ενός ενωμένου Καναδά, ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη τύπου, εκπρόσωποι του Ελληνικού, του Ιταλικού και του Εβραϊκού Κογκρέσου.

    Παράλληλα, απηύθυναν έκκληση προς όλες τις εθνικές μειονότητες και ομάδες της χώρας να στηρίξουν τα μέτρα της κυβέρνησης για να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει μεταξύ των κατοίκων του Κεμπέκ και του υπόλοιπου Καναδά.

    Στη συνέντευξη παραβρεθηκε και ο Ομοσπονδιακος Υπουργός για ενδοκυβερνητικές σχέσεις Stephane Dion, ο οποίος δήλωσε ότι "τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζει να τις ενθαρρύνουμε".

    Η πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των εθνικών κογκρέσων σε θέματα ενότητας της χώρας.

    [20] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΙΣ Ν.Α. ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Την παράταση για τέσσερις ακόμη μήνες του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που ισχύει σε όλες τις νοτιαανατολικές επαρχίες της Τουρκίας αποφάσισε χθες η τουρκικήεθνοσυνέλευση. Μοναδική εξαίρεση η άρση του ισχύοντος καθεστώτος από την πόλη Μαρμίν όπου εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί οι δραστηριότητες των αυτονομιστών του ΡΚΚ.

    Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, δίδει την δυνατότητα στους διοικητές των 9 περιφερειών της ν.α. Τουρκίας, να απαγορεύουν την κυκλοφορία, τις συναθροίσεις και τις συγκεντρώσεις, να διαλύουν απεργίες και να εκδίδουν εντάλματα συλλήψεως κατά το δοκούν. Την εφαρμογή των μέτρων έχουν αναλάβει οι τουρκικές δυναμεις ασφαλείας οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Αξέρ υποστηρίζοντας την παράταση των μέτρων από του βήματος της βουλής υπογραμμισε ότι παρά το γεγονός ότι "δεν θέλει κανείς να επιβάλει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης ωστόσο πρέπει να επιβάλλονται όταν υπάρχουν άτομα που θέλουν να διχάσουν το κράτος και το λαό και χρησιμοποιούν για την ep_teung του στόχου αυτού την τρομοκρατία".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ.Αξενέρ στην εθνοσύνελευση, το τελευταίο 4μηνο σκοτώθηκαν 1347 Κούρδοι αντάρτες από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ οι νεκροί από την πλευρά του στρατού και του άμαχου πληθυσμού ανήλθαν σε 289 και 74 αντιστοίχως.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 29 November 1996 - 14:06:00