Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-27

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΣΤΑ 11.000.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ- ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ Α.ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ 1997 Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [04] ΓΙΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [05] ΑΚΑΡΠΗ ΑΠΕΒΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΑΡΣΕΝΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

  • [06] ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΔ, Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  • [07] ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ "ΣΚΛΗΡΗΣ" ΔΡΑΧΜΗΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΚΠΟΝΕΙ Ο ΣΕΒΕ

  • [08] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: "ΤΟ 1997 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ"

  • [09] ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ- 40% ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 7- 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • [11] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

  • [12] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

  • [13] ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΦΗ 7 - 2 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. - ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • [14] ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] Π.ΣΑΡΛΗΣ:ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ε.Ε- ΠΓΔΜ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

  • [16] ΤΟ AUDI A3 ΤΗΣ V.W. ΘΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1997 ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [17] ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ- ΑΠΕΧΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • [18] ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [19] ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ "ΟΚΤΑ" ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [20] ΕΤΟΙΜΗ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΒΙΚΤΟΡ ΚΟΡΝΤΑ.ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

  • [21] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

  • [22] ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΝΑ ΠΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΖΗΤΟΥΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟΥ

  • [23] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

  • [24] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1996 ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΩΦ ΚΑΙ Ζ. ΒΙΝΤΕΝΩΦ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ

  • [26] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Κ.Δ.Ε ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [27] ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΝ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΣΤΑ 11.000.000 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ- ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ Α.ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ

    Με μία απολιθωμένη ανθρώπινη κνήμη 11 εκατομμυρίων χρόνων που βρέθηκε στη Χαλκιδική ο ανθρωπολόγος Αρης Πουλιανός, μέλος του Μόνιμου Διεθνούς Συμβουλίου Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών καθώς και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, έρχεται να ανατρέψει τα όσα ήταν μέχρι σήμερα γνωστά για την χρονολόγηση της παρουσίας του ανθρώπινου γένους στη γη.

    "Ανατριχιάζω και εγώ που σας το λέω. Η κοιτίδα του ανθρώπινου γένους είναι η Μακεδονία και όχι η Αφρική όπως ξέραμε μέχρι σήμερα. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι η ανθρώπινη παρουσία στη γη άρχιζε πριν από 4 εκατομμύρια χρόνια. Η κνήμη ορθίου ανθρώπου σε πέτρα που βρέθηκε στην Χαλκιδική και εκτιμάται ότι είναι 11 εκατομμυρίων χρόνων τα ανατρέπει όλα αυτά" τονίζει ο κ Πουλιανός μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Την συγκλονιστική αυτή ανακάλυψη θα παρουσιάσει ο κ Πουλιανός κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώνει το παράρτημα Θεσσαλονίκης της "Αμφικτυονίας Οικουμενικού Ελληνισμού" την Παρασκευή στις 9 το βράδυ στην αίθουσα διαλέξεων της λέσχης αξιωματικών φρουράς.

    Ο κ Πουλιανός διευκρίνησε ότι στη διάλεξη του με θέμα "Μακεδονία. Κοιτίς του Ανθρωπίνου Γένους-Ανθρωπολογία του Ελληνικού Χώρου" θα παρουσιαστούν και άλλα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στη Χαλκιδική και τεκμηριώνουν ότι το ανθρώπινο γένος πρωτοεμφανίστηκε στη Μακεδονία. Περισσότερα στοιχεία για τα ευρήματα αυτά καθώς και για τους τόπους που βρέθηκαν θα παρουσιαστούν με σλάιτς στη διάρκεια της διάλεξης.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ 1997 Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Την πορεία των έργων που αφορούν τον πολιτισμό, αλλά και τους άξονες της πολιτιστικής πολιτικής της κυβέρνησης συζήτησαν σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι το 1997 η Hessakom_jg θα είναι έτοιμη να καταστεί "πολιτιστική και όχι κατασκευαστική πρωτεύουσα της Ευρώπης". Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του 1997 ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα καλύψει όλους τους τομείς-μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, εικαστικές εκθέσεις. Όπως σημείωσε ο κ. Σημίτης ο προϋπολογισμός για τον κτιριολογικό πρόγραμμα υπερβαίνει τα 70 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ ο προϋπολογισμός για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ανέρχεται σε 16 δισεκατομμύρια.

    Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, εξηγώντας τους λόγους της σημερινής συνάντησης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει στους πολίτες όχι μόνο οικονομικές ρυθμίσεις, αλλά και τη διατήρηση και ενίσχυση του πολιτισμού, σημεία άλλωστε, τα οποία, όπως είπε ο κ. Σημίτης, αποτελούν τους βασικούς άξονες της πολιτιστικής πολιτικής.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η προώθηση της πολιτικής και νομικής διαδικασίας για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η υπογραφή σύμβασης με Ιταλούς μελετητές για την ανέγερση του νέου μουσείου της Ακρόπολης-συνολικού κόστους 30 δισεκατομμυρίων δραχμών-, καθώς και η κατάθεση από το υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, των μελετών για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου.

    Τέλος, στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Πολιτισμού κυριάρχησε και το ζήτημα της διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, την ΄Ανοιξη του 1997, με τη συμμετοχή διανοουμένων και πολιτικών και θέμα "Από το 1 στο 2- Ο πολιτισμός της 3ης χιλιετίας και η κοινωνική συνοχή", ενώ λόγος έγινε και για την πρόταση που έχει υποβάλλει η χώρα μας για την οργάνωση άτυπης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ στα επίσημα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στη διαρκή οικονομική επιτροπή της Βουλής συναντήθηκε το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο κ.Σημίτης, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να μην πληγούν οι ασθενέστερα οικονομικές τάξεις. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο."Η πολιτιστική μας πολιτική κινείται σε δύο άξονες.

    Ο πρώτος αφορά τη διατήρηση, τη μελέτη και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο πλούτος τον οποίο έχουμε στη χώρα πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιείται", τόνισε ο κ. Σημίτης.

    Πρόσθεσε δε ότι ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. "Αφορά μια προσπάθεια να βοηθήσουμε την πνευματική, καλλιτεχνική, την πολιτιστική δημιουργία σε κάθε τομέα, να αναπτυχθεί ελεύθερα σε κάθε κατεύθυνση" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [04] ΓΙΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Για αναξιοπιστία κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ μετά από συνάντηση pou είχε το πρωί με εκπροσώπους των πολυτέκνων.

    "Ο κ. Σημίτης οφείλει να δώσει απευθείας μια απάντηση τους πολύτεκνους" είπε ο κ. Εβερτ ο οποίος έκανε λόγο για αναλγησία των νέων οικονομικών μέτρων, καθώς, όπως είπε, οι πολύτεκνοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των εχόντων και κατεχόντων στους οποίους επιβάλλονται κατεξοχήν οι νέοι φόροι.

    [05] ΑΚΑΡΠΗ ΑΠΕΒΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΑΡΣΕΝΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

    Συνάντηση με τον υπουργό παιδείας Γεράσιμο Αρσένη είχαν το πρωί οι εκπρόσωποι των δασκάλων και των νηπιαγωγών της Αττικής οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

    "Το μισθολόγιο στο οποίο θα καταλήξει τελικά η κυβέρνηση και θα αφορά στους εκπαιδευτικούς θα πρέπει να είναι ένα μισθολόγιο που αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα στο καθεστώς εργασίας των εκπαιδευτικών και θα πρέπει οπωσδήποτε να ενέχει αυξήσεις περισσότερες από αυτές που θα προέκυπταν αν δεν υπήρχε το μισθολόγιο και θα ίσχυε απλώς μια εισοδηματική πολιτική σύν το διορθωτικό ποσό" δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αρσένης.

    Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των δασκάλων και των νηπιαγωγών, οι οποίοι χαρακτήρισαν άκαρπη τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών.

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ενώ οι καθηγητές έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και τον Ιανουάριο.

    [06] ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΝΔ, Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Το ερώτημα αν το Συνέδριο της ΝΔ θα γίνει όπως έχει προβλεφθεί ή εν τω μεταξύ η ρήξη του πρώην και του νυν Προέδρου θα φτάσει τα ακρότατα όρια, τη διάσπαση, φαίνεται να απασχολεί τα ηγετικά στελέχη, αλλά και τη βάση του κόμματος, που με αγωνία περιμένουν τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 7μμ, μετά τη για πρώτη φορά δημόσια σύγκρουση με τόσο σκληρές εκφράσεις των δύο πολιτικών.

    Στη συνεδρίαση, αναμένεται να προσέλθει και ο Κ.Μητσοτάκης και να ζητήσει από τον Μ.Εβερτ να ξεκαθαρίσει το τί θα κάνει στο Συνέδριο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι στόχος του κ.Μητσοτάκη είναι να περιορισθούν οι εξουσίες του Προέδρου, εφόσον δηλώσει οτι θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν "ίσες ευκαιρίες".

    Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Παναγιωτόπουλος δήλωσε στο ΜΠΕ, οτι είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ενόψει της κρισιμότατης συνεδρίασης και οτι αν το Συνέδριο τορπιλισθεί θα είναι υπεύθυνοι αυτοί που δεν το θέλουν και το φοβούνται.

    Ο βουλευτής Σερρών Ευγένιος Χαϊτίδης είπε -στο ΜΠΕ- οτι οι φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ Εβερτ-Μητσοτάκη δεν προάγουν το dgl|sio βίο, αλλά δεν οδηγούν και στο θάνατο.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Τσαλδάρης όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης απάντησε με νόημα: ρωτήστε αυτούς που προσπαθούν να την κάνουν και όχι εμένα.

    Πάντως οι δύο πολιτικοί ηγέτες απέφυγαν να κάνουν σήμερα οποιαδήποτε δήλωση. Ο κ.Εβερτ συναντήθηκε με εκπροσώπους των αρτοποιών, των πολυτέκνων και των εργαζομένων στον ΕΟΤ και έκανε δηλώσεις καταδίκης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ ο κ.Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του για τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, υπενθύμισε αφήνοντας αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, οτι η χορήγησή της ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησής του "κάτι που αποφεύγουν επιμελώς να αναφέρουν πολλοί από όσους σήμερα ασχολούνται με το θέμα".

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γ.Σουφλιάς επιχειρεί με δηλώσεις του να καταστεί η τρίτη λύση στη ΝΔ. Είπε χαρακτηριστικά οτι πρέπει να μπουν στην άκρη οι σκοπιμότητες και οι μηχανισμοί και οτι ο ίδιος αποτελεί τη λύση για τη ΝΔ.

    [07] ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ "ΣΚΛΗΡΗΣ" ΔΡΑΧΜΗΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΚΠΟΝΕΙ Ο ΣΕΒΕ

    Τη διενέργεια μελέτης για τις επιπτώσεις της πολιτικής της "σκληρής δραχμής" στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων αποφάσισε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με στόχο την καταγραφή των διαστάσεων του προβλήματος. Ηδη, πάντως, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, κατά την τελευταία τετραετία διαπιστώνεται μείωση των ελληνικών εξαγωγών στην Ευρώπη κατά 10%, ενώ το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών επί του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 1994 ανέρχεται μόλις στο 0,61%.

    Η μεγαλύτερη κάμψη παρουσιάζεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βορειοελλαδιτών εξαγωγέων, στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά και στις ΗΠΑ, που αποτελούν τους τρεις κυριότερους πελάτες της χώρας μας.

    Σε ό,τι αφορά, δε, στην αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών κατά 14%, που σημειώθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 1995, αυτή σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές των βαλκανικών χωρών και από την καταγραφή προϊόντων άλλων χωρών που εισάγονται στην Ελλάδα και επανεξάγονται ως ελληνικές εξαγωγές. Βάσει αυτών των δύο παραμέτρων, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, δικαιολογείται και το κλείσιμο επιχειρήσεων του παραδοσιακού κλάδου της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

    Η μελέτη για τις συνέπειες της "σκληρής" δραχμής υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν σε επίσημη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο ΣΕΒΕ τον Ιανουάριο του 1997, ενώ παράλληλα θα παραδοθούν στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.

    [08] Χ. ΠΑΧΤΑΣ: "ΤΟ 1997 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΣ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ"

    Την πίστη του ότι το 1997 θα είναι έτος "απογείωσης" σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων εξέφρασε ο uvupouqc|r Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη για την πορεία του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) της Κεντρικής Μακεδονίας. Σχετικά με το 1996, ο υφυπουργός τόνισε πως "σε ό,τι αφορά τις εισροές, θα έχουμε ξεπεράσει το στόχο του 100%, ενώ σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις των κονδυλίων προσεγγίζουμε το 90%", γεγονός που, όπως τόνισε, σημαίνει ότι "σιγά-σιγά φτάνουμε σε μια τέτοια φάση, που μπορούμε πλέον να πούμε ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τις "ατμομηχανές" σε ό,τι αφορά στις υποδομές της".

    Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων σε σχέση με τις δαπάνες, το 1996, σύμφωνα με τον κ. Πάχτα, "θα είμαστε πολύ κοντά στον στόχο του 100% της δέσμευσης. Θα είμαστε περίπου στο 90% πανελλαδικά (στα 13 Περιφερειακά Προγράμματα και στα 17 τομεακά των υπουργείων). Και βεβαίως έχουμε πλέον ολοκληρώσει όλο το θεσμικό πλαίσιο και την εξειδίκευση του προγράμματος κατά πολύ μεγάλο μέρος, γεγονός που σημαίνει ότι το 1997 θα είναι έτος απογείωσης των κονδυλίων".

    Σχετικά, δε, με τις εισροές, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας επεξήγησε ότι "φέτος είναι η πρώτη χρονιά, κατά την τελευταία τριετία, που δεν θα καλύψουμε απλά το 100% των στόχων μας, αλλά θα έχουμε και μια υπεραπορροφητικότητα από πλευράς κοινοτικών κονδυλίων. Θα έχουμε δηλαδή ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο που έχουμε βάλει για τα 600 περίπου δισεκατομμύρια, που περιμένουμε να εισρεύσουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα το 1996".

    Αισιόδοξος δήλωσε ο κ. Πάχτας και για την πορεία ειδικότερα του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, για το οποίο είπε ότι "είναι σε μια καλή εξέλιξη" επεσήμανε, όμως, ότι "χρειάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε κάποια σημεία, για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης".

    "Το μέλλον της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Πάχτας, ανήκει στη Βόρεια Ελλάδα. Και οφείλουμε, με γρηγορότερους, πλέον, ρυθμούς, να επιδιώξουμε την εξέλιξη των υποδομών να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ώστε να κάνουμε την περιοχή μας ανταγωνιστικότερη σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει, σε μια εποχή που συνεχώς διευρύνεται και που χρειάζεται νέες αντιμετωπίσεις και νέες παρεμβάσεις".

    [09] ΑΥΡΙΟ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ- 40% ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

    Στο 40% έφτασε η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων την τελευταία δεκαετία εξαιτίας των σταθεροποιητικών προγραμμάτων λιτότητας δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κίτσιος σε συνέντευξη τύπου με θέμα την αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα τόνισε ότι έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για δεύτερη 24ωρη απεργία μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

    Κύρια αιτήματα είναι η δημοκρατική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος , η τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, η διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους από 1.300.000 δραχμές σε 2.000.000 και η κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας και στο δημόσιο, μέσα από ένα σύγχρονο και δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο.

    "Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη και την πιο δραματική μείωση στο εισόδημά τους είτε μέσα από την πολιτική των μηδενικών αυξήσεων, είτε μέσα από την πολιτική χορήγησης αυξήσεων πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών" τόνισε ο κ Κίτσιος υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει αύξηση 24% στους φόρους των φυσικών προσώπων.

    Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κοντόπουλος, εξέφρασε την συμπαράσταση του ΕΚΘ στους απεργούς τονίζοντας ότι ο δημόσιος τομέας συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις και στον ιδιωτικό. Ο κ Κοντόπουλος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η ανεργία στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 17,5% και εξέφρασε την αντίθεσή του προς το νέο προϋπολογισμό λέγοντας ότι δεν διαφέρει από τους προηγούμενους καθως τα μέτρα είναι πολύ σκληρά γιατί αυτοί που καλούνται να πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι. Σύμφωνα με τον κ Κοντόπουλο η εικόνα της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ζοφερή καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις, ενώ το "ξεπούλημα" των υγιών επιχειρήσεων αυξάνει την ανεργία. Η Γενική Συνομοσπονδία , όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, δίνει προτεραιότητα στην αναπτυξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο Δεκέμβριο το Ινστιτούτο Εργασίας του ΕΚΘ θα παρουσιάσει νέα στοιχεία για την απασχόληση και την πορεία της βιομηχανίας.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΙΣ 7- 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Διήμερη συνάντηση γυναικών εκπροσώπων αριστερών και προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της Βαλκανικής, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του τμήματος γυναικών του Συνασπισμού.

    Στη συνάντηση, που θα έχει τίτλο "Γυναίκες για τη Βαλκανική του 2.000" θα μετέχουν για πρώτη φορά εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων από την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Μολδοβία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 62 άτομα, από 33 κόμματα και οργανώσεις 10 χωρών.

    Η υπεύθυνη του τμήματος γυναικών Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ηλέκτρα Ραίζη δήλωσε ότι "η Βαλκανική συνάντηση που εξελίσσεται σε διεθνή, αφού παίρνουν μέρος αξιόλογα στελέχη των νέων αριστερών δυνάμεων της Ευρώπης και της Κύπρου, είναι ένας συνδετικός κρίκος στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών του Συνασπισμού να εγκαθιδρυθεί ισότιμη και αμοιβαία επωφελής συνεργασία στα Βαλκάνια".

    Στη συνάντηση θα προταθεί η συστηματοποίηση των επαφών προκειμένου να υπάρξει αλληλοπληροφόρηση και ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος, ενώ βασικός στόχος είναι η καλύτερη γνωριμία και η ανάπτυξη συνεργασίας στα Βαλκάνια.

    Στη διημερίδα χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [11] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

    Αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, από την κλασική αρχαιότητα έως τον εικοστό αιώνα, που θα στεγαστεί στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου.

    Oσα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, αλλά και το φωτογραφικό υλικό που θα το πλαισιώσει έχουν εμπλουτιστεί φέτος με πολύ ενδιαφέροντα καινούργια στοιχεία, που προέρχονται από πηγές όπως το αρχείο της Τραπεζούντας, τα νέα ανασκαφικά δεδομένα και οι μαρτυρίες περιηγητών και κατοίκων της περιοχής.

    "Η συγκέντρωση στοιχείων για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, που έζησαν και έδρασαν στην περιοχή για περισσότερα από τρεις χιλιάδες χρόνια θα έπρεπε να είναι πρώτη εθνική ανάγκη", τόνισε ο καθηγητής Ιωάννης Τουλουμάκος, ένας απο τους επικεφαλής της διοργάνωσης.

    Στο Συνέδριο, που διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, θα συμμετέχει σύσσωμος σχεδόν ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού.

    [12] ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Ο Ολυμπιακός είναι ο νικητής του απογευματινού αγώνα που έγινε στο γήπεδο της Τούμπας στα πλαίσια της φάσης των “16” του κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.

    Η ομάδα του Πειραιά κέρδισε με σκορ 2 - 1 τον ΠΑΟΚ, και έχει, πλέον τον πρώτο λόγο στη διεκδίκηση της πρόκρισης στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Από το 20ό λεπτό, η ομάδα της Θεσαλονίκης αγωνιζόταν με 10 παίκτες,καθώς ο διαιτητης του αγώνα απέβαλλε, με δεύτερη κίτρινη κάρτα, τον Ζήση Βρύζα..

    Στις επτά το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, ξεκίνησε ο αγώνας μεταξύ του Ηρακλή και του Παναθηναϊκού στο Καυτατζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης, ενώ οι πρωτοι αγώνες αυτής της φάσης της διοργάνωσης ολοκληρώνεται με το παιχνίδι Αρη - Παναχαϊκής που θα γίνει αύριο στο γήπεδο Χαριλάου.

    Οι επαναληπτικές συναντήσεις θα γίνουν στις έδρες των σημερινών φιλοενουμένων στις 11 Δεκεμβρίου.

    [13] ΙΩΝΙΚΟΣ - ΟΦΗ 7 - 2 ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. - ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Εντυπωσιακή νίκη με σκορ 7 - 2 πέτυχε σήμερα ο Ιωνικός επί του ΟΦΗ, στα πλαίσια της φάσης των "16" του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο.

    Στα υπόλοιπα παιχνίδια,

    - η ΑΕΚ κέρδισε με 3 -1 του Λύκους (ομάδα Γ' εθνικής), παρόλο που βρέθηκε να χάνει με 0 - 1,

    - η Βέροια επιβλήθηκε του Απόλλωνα της Αθήνας με 1 - 0,

    - ο Πανηλειακός κέρδισε εκτός έδρας τον Εθνικό Αστέρα με 4 - 0,

    - ενώ ο Ιάλυσος της Ρόδου πέτυχε μεγάλη νίκη επί του Εθνικού με σκορ 4 - 1.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο απογευματινά παιχνίδια που γίνονται στη Θεσσαλονίκη - αυτό μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στο γήπεδο της Τούμπας, που άρχισε στις 16:30, και αυτό μεταξύ Ηρακλή και Παναθηναϊκού, που θα ξεκινήσει στις 19:00 στο Καυτατζόγλειο στάδιο.

    Η φάση των "16" ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, με το παιχνίδι που θα γίνει στο γήπεδο Χαριλάου της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Αρη και της Παναχαϊκής.

    [14] ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Ενα μεγάλο ζευγάρι ανέδειξε η κλήρωση που έγινε σήμερα στα γραφεία της ομοσπονδίας μπάσκετ, για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδος: :

    Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα κληθεί να αντιμετωπίσει το Περιστέρι σε έναν μόνο αγώνα εκτός έδρας, προκειμένου να περάσει στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

    Πιο τυχεροί στάθηκαν η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός, οι οποίοι κληρώθηκαν αντίστοιχα με τον Αμύντα και τον ΒΑΟ, εκτός έδρας η πρώτη και εντός έδρας ο δεύτερος.

    Τέλος, το τέταρτο ζευγάρι που ανέδειξε η κλήρωση είναι αυτό μεταξύ του Απόλλωνα της Πάτρας και του Παπάγου, στο παιχνίδι που θα γίνει στην Πάτρα.

    Αναλυτικά, η κληρωτίδα ανέδειξε τα εξής ζευγάρια : Περιστέρι - Ολυμπιακός ΑΕΚ - Αμύντας Απόλλων Πατρών - Παπάγου Παναθηναϊκός - ΒΑΟ. .

    Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 29 Μαρτίου του 1997, εκτός από τον αγώνα Παναθηναϊκού - ΒΑΟ, που θα γίνει στις 30 του ίδιου μήνα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] Π.ΣΑΡΛΗΣ:ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ε.Ε- ΠΓΔΜ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

    "Θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης- ΠΓΔΜ λόγω της άρνησης της Ελλάδας να συναινέσει σε θέματα που αφορούν σχέσεις της χώρας αυτής με την Ε.Ε", δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ Παύλος Σαρλής.

    Ο κ. Σαρλής συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποίησε την πρώτη της επίσκεψη στα Σκόπια και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Κ. Γκλιγκόροφ, τον Υπουργό Εξωτερικών Λ.Φρτσκόφσκι, τον Πρόεδρο και επιτροπές του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.

    Διατυπώνοντας τις προσωπικές του απόψεις στο Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ελληνας ευρωβουλευτής επισήμανε πως "η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναπτύξει περαιτέρω σχέσεις, ιδίως στον πολιτικό τομέα, καθώς επίσης και στον τομέα της συλλογικής ασφάλειας στο χώρο της Βαλκανικής, με την ΠΓΔΜ, αν δεν υπάρξει αλλαγή στη στάση της χώρας αυτής στο θέμα του ονόματος".

    "Το θέμα του ονόματος, είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας για τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα και κάθε ελληνική κυβέρνηση", υπογράμμισε στις επαφές που είχε με τους Σκοπιανούς βουλευτές και αξιωματούχους ο κ. Σαρλής και τόνισε:"Δεν βλέπω την Ελλάδα να συμμετέχει σε μια κοινή πολιτική ασφαλείας και άμυνας με την ΠΓΔΜ. Θα παραμείνει η σχέση των δύο χωρών, όπως έχει αποτυπωθεί στην Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία απλώς επιτρέπει την επικοινωνία, το εμποριο, τις οικονομικές σχέσεις και τίποτα παραπάνω".

    Ο Ελληνας ευρωβουλευτής σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι των Σκοπίων δεν βλέπουν λύση στο θέμα της ονομασίας, παρόλο που θεωρούν "πρωταρχικό μέλημά τους την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας- Σκοπίων".

    Οπως είπε, "η σκοπιανή πλευρά δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα από πλευράς επενδύσεων στην ΠΓΔΜ και οι ίδιοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη των σχέσεων τους με την Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη σημασία για αυτούς".

    "Το μεγάλο ερωτηματικό", συμπλήρωσε ο κ. Σαρλής "είναι πώς συμβιβάζεται μια σκληρή πολιτική στο θέμα του ονόματος, από την πλευρά των Σκοπίων με την επιθυμία τους αυτή για ανάπτυξη οικονομικων σχέσεων με την Ελλάδα".

    "Η θέση των Σκοπίων", σημείωσε ο κ. Σαρλής είναι όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα , "η χώρα μας να χρησιμοποιεί όποιο όνομα θέλει για τα Σκόπια, αλλά η ίδια αυτή δημοκρατία να εμφανίζεται διεθνώς με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε και στη δήλωση του Σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών, αναφορικά με το θέμα της ονομασίας. Ο κ. Φρτσκόφκσι εξέφρασε την άποψη ότι "το πρόβλημα του ονόματος θα παραμείνει ανοιχτό και ότι οι συζητήσεις στον ΟΗΕ θα πρέπει να εστιαστούν σε θέματα διαδικασίας".

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Σκοπιανού Προέδρου, Κίρο Γκλιγκόρωφ ότι "καμιά βαλκανική χώρα δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε θέματα μειονοτήτων που διαβιούν σε γειτονική χώρα", o κ. Σαρλής τη χαρακτήρισε " σημαντική", καθώς όπως είπε ο κ. Σαρλής "σημαίνει ότι ο κ. Γκλιγκόρωφ αποδεχεται την αρχή ότι στο μέτρο που η Αλβανία δεν δύναται να παρεμβαίνει σε θέματα της αλβανικής εθνότητας στην επικράτεια των Σκοπίων κατά τον ίδιο τρόπο, με τη δήλωσή του αρνείται οποιονδήποτε ρόλο της χώρας του στο γνωστό θέμα, της διατεινόμενης από πολλούς, ύπαρξη "σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα".

    Τέλος, αναφερόμενος στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, ο κ. Σαρλής χαρακτήρισε "μείζον" το θέμα της αλβανικής εθνότητας, ενώ αναφορικά με τις σχέσεις του κράτους αυτού με τις γειτονικές χώρες, εκτίμησε ότι τα Σκόπια θα αντιμετωπίσουν προβλήματα τόσο με την Αλβανία, όσο και με τη Βουλγαρία.

    [16] ΤΟ AUDI A3 ΤΗΣ V.W. ΘΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1997 ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας κάνει η ΠΓΔΜ, μετά την απόφαση της μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volks Wagen να εγκρίνει την συναρμολόγηση στα Σκόπια του μοντέλου Audi Α3.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, στις 3 Δεκεμβρίου στα Σκόπια αναμένονται εκπρόσωποι της V.W., οι οποίοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους της σκοπιανής κυβέρνησης και της εταιρείας "ASIBA M.G.", που θα αναλάβει τη συναρμολόγηση των αυτοκινήτων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα καθορίζει τους όρους συναρμολόγησης του Audi A3 και την προώθησή του στην αγορά αυτοκινήτων.

    Η συναρμολόγηση του Audi Α3 στα Σκόπια θα αρχίσει στις αρχές του επόμενου έτους σε βιομηχανική μονάδα, για τον εξοπλισμό της οποίας η VW έχει διαθέσει 90 εκατομμύρια μάρκα. Η μονάδα θα απασχολεί έως 1500 τεχνικούς και εργατοτεχνίτες, ενώ η ετήσια παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 20.000 αυτοκίνητα.

    Μετά από συμφωνία με την VW η σκοπιανή εταιρεία "ASIBA M.G." θα αναλάβει την προμήθεια με Audi Α3 των τοπικών αντιπροσώπων, αλλά και των αγορών της Μολδαβίας, Ουγγαρίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Τουρκίας.

    Το επόμενο έτος η VW θα προχωρήσει και στην κατασκευή ολοκληρωμένης μονάδας παραγωγής αυτοκινήτων, στην οποία θα κατασκευάζεται το πλαίσιο των αυτοκινήτων, θα γίνεται η συναρμολόγηση και η βαφή.

    Με την λειτουργία της ολοκληρωμένης μονάδας κατασκευής του AudiΑ3, στο διάστημα της επόμενης εξαετίας η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 40.000 αυτοκίνητα ετησίως. Αν υλοποιηθούν οι προβλέψεις της VW, η οποία θεωρεί επικερδή την επένδυση αυτή, η "ASIBA M.G.", θα αναλάβει επίσης τις αγορές αυτοκινήτων του Ισραήλ, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής.

    [17] ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ- ΑΠΕΧΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Σε κλίμα πόλωσης και με την αντιπολίτευση να απέχει διεξάγεται σήμερα ο τρίτος "διορθωτικός" γύρος των δημοτικών ejkoc~m στη Σερβία.

    Η πρόσφατη αποφαση των αρχών να ακυρώσουν τις εκλογές στις πόλεις που στην πλειοψηφία τους επεκράτησαν οι υποψήφιοι του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο" έχει φορτίσει απειλητικά την πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα αφού οι καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες σε όλη σχεδόν την επικράτεια έχουν αποκτήσει καθαρά αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

    Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν του ψηφοφόρους να μη συμμετέχουν στη σημερινή "διαδικασία κλοπής και αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος του β΄γύρου στον οποίο ο "Ζάγιεντνο" αναδείχθηκε νικητής στις 15 απο τις 18 μεγαλύτερες πόλεις της Σερβίας".

    Παράλληλα, η αντιπολίτευση διοργανώνει σήμερα το απόγευμα νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου και έχει καλέσει τους κατοίκους της πόλης να συμμετάσχουν μαζικότερα και αποφασιστικότερα από κάθε άλλη φορά.

    Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν τις τελευταίες ημερες, λειτουργούν αποτρεπτικά για την ομαλή διεξαγωγή της σημερινής εκλογικής διαδικασίας αφού επικρατεί κατάσταση γενικότερης σύγχισης και αμφισβήτησης της νομιμότητας του "διορθωτικού" γύρου.

    Η αντιπολίτευση επισήμανε ότι οι ενέργειες του Σλομπονταν Μιλόσεβιτς να ακυρώσει τις εκλογές και να μη σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πρόκληση της κοινής γνώμης και τον προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η κατάσταση πάρει απειλητικές διαστάσεις και προκληθούν επεισόδια "τότε θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη".

    [18] ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκληρή αναμένεται ότι θα είναι η αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή στην ΠΓΔΜ μεταξύ της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και της αντιπολίτευσης.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο δήμος των Σκοπίων τον οποίο διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι. Επικρατέστεροι φέρονται οι υποψήφιοι του τριπλού εκλογικού συνασπισμού "VMRO-DPMNE- Δημοκρατικό Κόμμα-MAAK" και της Σοσιαλιστικής Ένωσης, Ρίστο Πένωφ και ο νευροχειρουργός Γιόβιτσα Ουγκρίνοφσκι.

    Η αγωνία των κομμάτων κορυφώνεται, καθώς, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, πολλά κόμματα των οποίων οι υποψήφιοι στον ίδιο δήμο αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο, εκφράζουν δημόσια την υποστήριξή τους στον κ.Ουγκρίνοφσκι.

    Να σημειωθεί ότι η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Ένωση εναπέθεσε στον πρώτο γύρο πολλές ελπίδες στο πρόσωπο του Γιόβιτσα Ουγκρίνοφσεκι, ο οποίος θεωρείτο ο επικρατέστερος υποψήφιος, καθώς ήταν αυτός που εγχείρησε τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, μετά τον τραυματισμό του στη δολοφονική απόπειρα της 3ης Οκτωβρίου του 1995. Η επιτυχία, ωστόσο, του υποψηφίου του τριπλού συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι και ο σημερινός δήμαρχος των Σκοπίων, Γιόβε Κεκένοφσκι, είναι από τις γραμμές του VMRO-DPMNE.

    [19] ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ "ΟΚΤΑ" ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Εκτός λειτουργίας τέθηκαν προσωρινά τα διυλιστήρια "ΟΚΤΑ" των Σκοπίων, μετά τις τελευταίας κατακόρυφες αυξήσεις των τιμών του αργού πετρελαίου στη διεθνή αγορά.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια", το Διοικητικού Συμβουλίου των διυλιστηρίων έλαβε την απόφαση να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας αργού πετρελαίου, προκειμένου να μειώσει στο ελάχιστο τις περιττές δαπάνες, που θα επιβάρυναν το ταμείο της επιχείρησης.

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τα διυλιστήρια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μετά την αγορά του τελευταίου τάνκερ αργού πετρελαίου. Η αγορά αυτή αποδείχθηκε επιζήμια, καθώς λόγω της αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου, επέφερε στην "ΟΚΤΑ" ζημιά 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης δυσχεραίνει και η καθυστέρηση της εξαγωγής 215 τόνων μαζούτ και ντίζελ, τα οποία θα καλύψουν εν μέρη το έλλειμμά της.

    Να σημειωθεί ότι τους πρώτους εννέα μήνες του έτους τα διυλιστήρια εισήγαγαν 590 τόνους αργού πετρελαίου, τα οποία επεξεργάστηκαν σε πετρελαιοειδή. Στο ίδιο διάστημα, στην εγχώρια αγορά διοχετεύτηκαν 500 τόνοι πετρελαιοειδών.

    [20] ΕΤΟΙΜΗ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΒΙΚΤΟΡ ΚΟΡΝΤΑ.ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Λύθηκαν όλα τα προβλήματα σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αλλά η βέβαιη διανομή των Υπουργείων και οι διορισμοί των Υπουργών θα ανακοινωθούν επίσημα, μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Παρασκευή στο Βουκουρέστι.

    Την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος θα ανακοινώσει επίσημα το όνομα του Πρωθυπουργού, το οποιο όμως είναι ήδη γνωστό και είναι ο Βίκτορ Κόρντα, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων.

    Ο Εμίλ Κονσταντινέσκου υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση θα παρουσιαστεί στη Βουλή , το πιθανότερο την επόμενη Πέμπτη.

    Χθες βράδυ στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Βίκτορ Κόρντα, ο μελλοντικός Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, διευκρίνισε ότι "η λίστα των μελών της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί μετά την ορκομωσία του Προέδρου και τον διορισμό του Πρωθυπουργού".

    Ωστόσο, υποστήριξε ότι "στο Υπουργείο των Οικονομικών θα γίνει διορισμός εφόσον θα υπάρξει ένας Υπουργός απο το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα και ένας Γραμματέας, από το κόμμα των Φιλελευθερων".

    Στα Υπουργεία των Οικονομικών, των Μεταρρυθμίσεων και των Εξωτερικών θα υπάρξουν τέσσερις Υπουργοί, δύο από το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα, ένας από το Κομμα των Φιλελευθερων και ένας από το Σοσιαλδημοκρατικό Σύνδεσμο.

    Ο Βίκτορ Κορντα τόνισε ότι θα δημιουργηθούν άλλα τρία νέα Υπουργεία, του Προϋπολογισμού, του Τύπου και των Ιδιωτικοποιήσεων.

    Στη Ρουμανία υπάρχει μεγάλη ενεργειακή κρίση,καθώς η αύξηση tgr τιμής των φαρμάκων κατά 50%.

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ξεπερνά το ένα δις δολάρια και οι εκτιμήσεις σχετικά με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπουν ότι θα είναι διπλάσιο σε σύγκριση με το έλλειμμα που συμφωνήθηκε με το International Management Report.

    [21] ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Την αναγκαιότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους στο κυπριακο ζήτημα πριν από κάθε συζήτηση για έναρξη συνομιλιών, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτη αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γ.Φεϊσέλ, ότι ο διεθνής οργανισμός θα υποστήριζε διαδικασία τύπου Ντέιτον.

    "Εάν πράγματι η προεργασία οδηγήσει σε σοβαρές προσδοκίες διότι θα υπάρχει κοινό έδαφος για κατάληξη, είναι κάτι το οποίο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε θετικά", τόνισε ο κ.Κασουλίδης.

    Οσον αφορά τον στρατιωτικό διάλογο, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ότι δηλαδή αυτός βρίσκεται στα πρώτα στάδια.

    "Θεωρώ απίθανο το ενδεχόμενο εξαγγελιας συμφωνίας στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να κυκλοφορήσει η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ", τόνισε ο κ.Κασουλίδης.

    Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι οι επιτελάρχες του Γενικου Επιτελείου Εθνικής Φρουράς συναντήθηκαν με εκπροσώπους της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και εξέφρασαν τις θέσεις τους σε ορισμένες από τις προτάσεις που έχουν υποβάλει τα Ηνωμένα Εθνη.

    [22] ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΝΑ ΠΕΙ "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΖΗΤΟΥΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΣΟΥ

    Την παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να απορριφθεί η πρωτοβουλία της Τουρκίας να διοργανώσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, μέχρις ότου βελτιωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή, ζητούν με επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Γουόρεν Κρίστοφερ, οι συμπρόεδροι της Επιτροπής του Κογκρέσσου για τη ΔΑΣΕ, ο βουλευτής Κρίστοφερ Σμιθ και ο Γερουσιαστής Αλφόνς Ντ' Αμάτο.

    Οι δύο εκπρόσωποι του Κογκρέσσου παρατηρούν ότι την διοργάνωση πρέπει να αναλάβει χώρα η οποία έχει αποδείξει ότι σέβεται και στηρίζει τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.

    Στην επιστολή αφού γίνεται αναφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, σημειώνεται επίσης ότι ένας πρόσθετος λόγος για να απορριφθεί η τουρκική πρόταση είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή τμήματος της Κύπρου, οι πρόσφατες εκδηλώσεις βίας κατά μήκος της γραμμής εκεχειρίας και η άρνηση της Τουρκίας και Τουρκοκυπριακών αρχών να δώσουν πληροφορίες για την τύχη των 1.619 αγνοουμένων περιλαμβανομένων και πέντε Αμερικανών πολιτών.

    Μόνο αν η Τουρκία βελτιώσει την θλιβερή κατάσταση των amhqyp_mym δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας, τερματίσει την παράνομη κατοχή κυπριακού εδάφους και συνεισφέρει στη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε θα πρέπει να διεκδικήσει την οργάνωση Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, καταλήγει η επιστολή.

    [23] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

    Συναυλία με τη συμμετοχή νέων, συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία θα οργανωθεί στη Μεγαλόνησο, μετά από απόφαση των οργανώσεων νεολαίας ΕΔΟΝ της Κύπρου, της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, της Νεολαίας του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης της Τουρκίας και του Φόρουμ για τη Φιλία και τη Συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη Μεγάλη Βρετανία.

    Σε κοινή τους διακήρυξη οι οργανώσεις τονίζουν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για κοινή δράση των νέων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα απαιτήσουν την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σταματήσουν ο εθνικισμός και ο σωβινισμός.

    [24] ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1996 ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Μέχρι το τέλος του 1996 θα υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ντόντσο Κονακτσίεφ, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας.

    Ο κ.Κόνακτσίεφ σημείωσε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε τα αποτελέσματα της συνάντησης των εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στη Σόφια και πρόσθεσε ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα ολοκληρωθούν και οι μελέτες για την ίδρυση της κοινοπραξίας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η δαπάνη για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού θα ανέλθει σε 750 εκατομμύρια δολάρια.

    Τέλος, ο κ.Κονακτσίεφ τόνισε ότι η Ελλαδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία δεν έχουν εξετάσει μέχρι τώρα τις προτάσεις για επενδύσεις στον πετρελαιαγωγό γαλλικών και γερμανικών εταιριών.

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΩΦ ΚΑΙ Ζ. ΒΙΝΤΕΝΩΦ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Πέτερ Στογιάνωφ, είχε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ζ. Βίντενωφ, στην οποία παρευρίσκονταν ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Διοικητής της Τράπεζας της Βουλγαρίας. Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης, η σύσταση της επιτροπής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

    Αυτό υπογραμμίζει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Ζεμια", ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο κ. Βίντενωφ εκτιμά ότι υπάρχουν τρία θέματα που παραμένουν άλυτα, προκειμένου να συσταθεί η επιτροπή συναλλαγματικής ισοτιμίας.

    Σύμφωνα, με τον κ. Βίντενωφ, τα τρία αυτά θέματα αφορούν στην δυνατότητα κατάρτισης ενός ισορροπημένου προϋπολογισμού για το 1997, στο κατά πόσο το τραπεζικό σύστημα θα αντέξει την αυστηρή οικονομική πειθαρχία καθώς και εάν το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας των διεθνών οργανισμών, θα είναι ικανό να συγκρατήσει το εθνικό νόμισμα απέναντι στο ξένο συνάλλαγμα που θα επιλεγεί.

    Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, επεσήμανε ότι η επιτροπή συναλλαγματικής ισοτιμίας πρέπει να λειτουργήσει τις πρώτες εβδομάδες του 1997και υποστήριξε ότι στη διοίκηση δεν θα πρέπει να συμμετέχουν τραπεζικοί και πολιτικοί γιατί αυτοί απέδειξαν ότι τα τελευταία επτά χρόνια δεν είναι ικανοί να ελέγξουν το οικονομικό σύστημα της χώρας.

    [26] ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Κ.Δ.Ε ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η εθνική συνδιάσκεψη του Κ.Δ.Ε αρχίζει το Σάββατο στο Κέρντζαλι, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του Ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας Ν. Ερμπακάν, η Υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του κόμματος του Ορθού Δρομου Τανσού Τσιλέρ καθώς και ο Μεσούτ Γιλμάζ ηγέτης του Πατριωτικού Κόμματος της Τουρκίας.

    Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Στανταρτ", ενώ επισημαίνει ότι αναμένονται να παρευρεθούν και ο Ντ. Μπαϊκάλ και Μπ. Ετσεβίτ και εκπρόσωποι του τουρκικού δημοκρατικού κόμματος της ΠΓΔΜ.

    Βασικό θέμα της συνδιάσκεψης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου του Κ.Δ.Ε, Μ. Εμίν, θα είναι η ανάληψη υπουργείων και υφυπουργείων στη μελλοντική κυβέρνηση του συνασπισμού των ενωμένων δυνάμεων, που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, καθώς και η διαμόρφωση σοβαρών οικονομικών θέσεων.

    [27] ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΝ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Σε ποινές κάθειρξης επτάμισι και πεντέμισι χρόνων, καταδίκασε το δικαστήριο του Βερολίνου, τον πρώην Υπουργό Αμυνας της Ανατολικής Γερμανιας Χαϊνς Κέσλερ και τον αναπληρωτή του Φρίτς Στρέλετς, αντίστοιχα.

    Μετά την επανένωση της Γερμανίας, οι ομοσπονδιακές αρχές σχημάτισαν δεκάδες δικογραφίες για θανάτους στο "τείχος",πολιτών οι οποίοι επιχειρούσαν να διαφύγουν στο Δυτικό Βερολίνο για να ζητήσουν άσυλο στην ομοσπονδιακή Γερμανία.

    Στο πλαίσιο της εκδίκασης των δικογραφιών αυτών, καταδικάστηκαν οι Χαϊνς Κέσλερ και Φρίτς Στρέλετς, οι οποίοι τα τελευταία δέκα χρόνια, πριν από τη διάλυση της χώρας αυτής, ήταν μέλη του Συμβουλίου Αμυνας και επομένως, όπως κατηγορούνταν, ήταν συνυπεύθυνοι για τους θανάτους στο "τείχος" του Βερολίνου.

    Η εφαρμογή της συγκεκριμένης δικαστικής απόφασης καθυστέρησε σημαντικά, γιατί οι Κέσλερ και Στρέλετς, όπως και άλλα κρατικά στελέχη του κομμουνιστικού καθεστώτος, προσέφυγαν στη διάρκεια της δίκης τους, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας οτι η Ανατολική Γερμανία ήταν ένα νόμιμο κράτος και οι ίδιοι εκτελούσαν διαταγές.

    Οι προσφυγές αυτές απορρίφθηκαν και έτσι όσοι στο μεταξύ έχουν καταδικασθεί, συλλαμβάνονται σταδιακά και οδηγούνται στις φυλακές, ενώ εκκρεμούν δικες ή αποφάσεις και για άλλους.

    Σημειώνεται ότι μεταξύ των άλλων κατηγορείται για τους θανάτους στο "τείχος" και ο τελευταίος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Εγκον Κρέντς, ο οποιος συνελήφθη πρόσφατα αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 27 November 1996 - 13:28:37