Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-21

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΑΚΕΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ -ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ Ε.Ε.- ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΠΑΚΕΤΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

  • [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΔΕΕ

  • [05] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤ' ΑΛΕΜΑ

  • [07] ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΤΥΧΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΞΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ -ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ 20ΧΡΟΝΟ ΛΗΠΤΗ

  • [08] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.Γ. ΤΥΠΟΥ Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

  • [10] ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ MAYΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [11] Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

  • [12] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 22ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΤΖΑΜΠΑΖΗ - ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ

  • [13] Ι. ΣΤΡΑΤΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 1997

  • [14] ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΖΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

  • [15] ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 1997 ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [16] "ΚΥΜΑ" ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ-ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [17] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΕΙΤΟ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

  • [18] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

  • [19] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [20] ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΖΗΤΑ ΤΟ VMRO-DMPNE- ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

  • [21] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΝΟΜΟΣ

  • [22] ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ

  • [23] ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, ΙΝΔΙΑ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [24] ANAKAΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΑΚΕΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την κατηγορηματική δήλωση ότι η Ελλάδα δεν δέχεται πακέτο συζητήσεων για το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, αλλά ούτε και ταυτόχρονη παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της υφαλοκρηπίδας και των Ιμίων, έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

    Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να πάρει στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας, ώστε να εξαναγκαστεί να συμμορφωθεί και να φέρεται πολιτισμένα.

    "Η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης", είπε ο κ.Πάγκαλος, "δεν έχει αλλάξει" και πρόσθεσε ότι ίσως μια ευνοϊκή εξέλιξη του κυπριακού επηρεάσει θετικά το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά είναι δυνατόν να συμβεί και το αντίστροφο.

    "Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ενιαία διαπραγμάτευση για το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά την στιγμή που μόνο η Διεθνής Κοινότητα αναγνωρίζει την ύπαρξη της κυπριακής δημοκρατίας. Μια τέτοια διαπραγμάτευση θα σήμανε υποβάθμιση και αμφισβήτηση της ύπαρξης της ανεξάρτητης κυπριακής δημοκρατίας" συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ότι αφορά το θέμα της ταυτόχρονης παραπομπής στη Χάγη της υφαλοκρηπίδας και των Ιμια θεωρεί ότι είναι ανέφικτο, γιατί περιέχει ζητήματα από τα οποία μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις. Δεν έχει αποδεχτεί η Ελλάδα, ούτε θα αποδεχθεί ποτέ πακέτο συζητήσεων για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ο κ.Πάγκαλος, σημειώνοντας ότι σε τέτοιες συζητήσεις υπονοούνται εκατέρωθεν υποχωρήσεις, ενώ στην περίπτωση Ελλάδας -Τουρκίας έχουμε να κάνουμε με διεκδικήσεις της Τουρκίας χωρίς καμμία βάση. Μια πιθανή αποδοχή, θα ήταν ισοδύναμη με κατά κράτος συνθηκολόγιση της Ελλάδας και η Ελλάδα δεν ηττήθηκε, ούτε θα ηττηθεί.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών το επιθυμητό για την Ελλάδα θα είναι η Τουρκία να άρει τις αμφισβητήσεις της. Αντίθετα η Αγκυρα επιδιώκει να διατηρήσει ένα πλαίσιο σχέσεων που στηρίζεται στην απειλή βίας και όχι στο Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα ερμηνεύει διαφορετικά τις Διεθνείς Συνθήκες που έχουν υπογραφεί και αφορούν τις δύο χώρες.

    Σχετικά με το θέμα της υφαλοκρηπίδας και ειδικότερα για τη σύνταξη του συνυποσχετικού, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις απόψεις της στο Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης και κάλεσε την Τουρκία να αποσαφηνίσει τις δικές της θέσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι συνθήκες της Γενεύης και του Μοντέγκο αναφέρουν ότι τα νησιά έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι τα νησιά αποτελούν προέκταση της ηπειρωτικής ακτής και ως εκ τούτου δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, καθώς αυτή ανήκει γεωλογικά στην Τουρκία. Η θέση όμως αυτή της τουρκικής πλευράς δεν ευσταθεί αφού για το Διεθνές Δίκαιο η έννοια της υφαλοκρηπίδας είναι νομική και όχι γεωλογική.

    Ο κ.Πάγκαλος χαρακτήρισε παράλογους και παρανοϊκούς τους ισχυρισμούς της Τανσού Τσιλέρ ότι οι σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας δεν είναι θέμα της Ευρωπαικής Ένωσης,τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης και οι αποφάσεις της λαμβάνονται ομόφωνα. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα σχέσεων Ευρώπης -Τουρκίας.

    Ακόμα ο κ.Πάγκαλος, επιβεβαίωσε την ύπαρξη έκθεσης της Ιρλανδικής προεδρίας με την οποία προτείνεται ταυτόχρονη παραπομπή υφαλοκρηπίδας -Ιμια χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το κείμενο αυτό ώς ένα κακό κείμενο, τονίζοντας ότι δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους παρεμβάσεις παρά μόνο παραινέσεις, καλώντας για άλλη μία φορά και με αυστηρό τόνο τη Διεθνή Κοινότητα να πάψει να δείχνει ανοχή προς την Αγκυρα και να εξαναγκάσει με στρατιωτικά και οικονομικά μέτρα την Τουρκία να φέρεται πολιτισμένα.

    [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ -ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ Ε.Ε.- ΤΟΥΡΚΙΑΣ"

    Την πρόθεση της Ελλάδας, να μπλοκάρει την κοινή θέση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης σε περίπτωση που η Ιρλανδική προεδρία πραγματοποιήσει το συμβούλιο σύνδεσης της Τουρκίας ή αν καλέσει σε γεύμα τον Πρωθυπουργό της χώρας Νετζμεντίν Ερμπακάν, έκανε γνωστή ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στους πρεσβευτές των χωρών -μελών της κοινότητας στους οποίους παρέθεσε γεύμα.

    Ο κ.Πάγκαλος στο σημείο αυτό, διευκρίνισε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο εάν η Τουρκία δεν άρει τις αμφισβητήσεις και δεν απαντήσει στο κείμενο των 15 της 15ης Ιουλίου σύμφωνα με το οποίο ζητούσαν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΠΑΚΕΤΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΙΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

    Δεν υπάρχει θέμα αποδοχής από την Ελληνική κυβέρνηση προσφυγής από την Τουρκία στην Χάγη πακέτου διαπραγματεύσεων που θα περιλαμβάνει το θέμα των Ιμια και της υφαλοκρηπίδας.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Νίκος Αθανασάκης ερωτηθείς για δημοσιεύματα που ερμηνεύουν τις δηλώσεις του κ. Ρέππα ότι δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα με την Τουρκία παρά μόνο τα Ιμια και η uvakojqgp_da ως ενδεχόμενο να αποδεχτεί η Αθήνα την προσφυγή στη Χάγη ενός πακέτου που θα περιλαμβάνει τα δύο αυτά ζητήματα.

    "Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα" τόνισε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Ρέππας δεν άφησε σε καμία περίπτωση ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    [04] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΔΕΕ

    Κριτική στην κυβέρνηση για την τακτική της κατά τη σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την πολιτική απέναντι στην Τουρκία άσκησε σήμερα η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την περιοδεία της σε εργοστάσια της Αττικής.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εκτεθειμένη για την εξέλιξη που σημειώθηκε κατά τη σύνοδο που, όπως είπε, αναβαθμίζει την Τουρκία και επιβραβεύει τη στάση της απέναντι στο Κουρδικό, το Κυπριακό και το Αιγαίο.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύνοδο αυτή η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κ. Ταγιάν με δηλώσεις τους ζήτησαν εφ'όλης της ύλης διάλογο και διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας.

    [05] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    "Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αποτελεί την πολιτική απάντηση του Ελληνισμού απέναντι στον επεκτατισμό και την απειλή της Τουρκίας. Είναι χρέος όλων μας να θωρακίσουμε την Κύπρο".

    Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την άφιξή του, στην Κύπρο, ενώ πρόσθεσε ότι "η επίσκεψη αυτή μου δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρω τη βαθιά πίστη του ελληνικού λαού ότι κοινή είναι η πορεία, η προοπτική και η δυνατότητα επιτυχούς αντιμετώπισης του μέλλοντος, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου".

    Από την πλευρά του, ο Κύπριος ομόλογός του, Κώστας Ηλιάδης, υποδεχόμενος τον κ. Τσοχατζόπουλο, επεσήμανε ότι "η παρουσία του δίνει το μήνυμα ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι γεγονός, είναι μια πορεία που εξασφαλίζει αποτρεπτική δύναμη για την προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας".

    Τόσο ο κ. Ηλιάδης, όσο και ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισαν την προσήλωση των δύο πλευρών στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, οι οποίες ενισχύονται από το Δόγμα και υπογράμμισαν την ετοιμότητα των δύο χωρών για να εργαστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

    Οσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Τσοχατζόπουλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "έχει ανοίξει ένας σταθερός δρόμος για την κατεύθυνση αυτή, η οποία όμως απαιτεί την συνεχή προσπάθεια όλων μας".

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΝΤ' ΑΛΕΜΑ

    Την κατανόηση της ιταλικής πλευράς για την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας, εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης κατά την επίσκεψη εργασίας στην Ρώμη, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς με συζήτηση με τον ηγέτη του Μάσσιμο Ντ' Αλέμα.

    Ο κ.Σημίτης είπε μετά τις συνομιλίες οτι έχει την αίσθηση πως οι ευρωπαϊκές χώρες είναι μέσα σ' ένα λεωφορείο που δεν έχει σαφή και βέβαιη πορεία και οδηγείται με τρόπο που δεν βρίσκει σύμφωνους όσους συνταξιδεύουν. Ο Πρωθυπουργός είπε οτι τα σοσιαλιστικά κόμματα πρέπει να δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και σε άλλες πολιτικές που θα καταστήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική πιό αγαπητή και πιό αποδεκτή από τους ευρωπαϊκούς λαούς.

    Ο κ.Ντ'Αλέμα υπογράμμισε οτι συμμερίζεται τη θέση οτι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

    [07] ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΤΥΧΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΕΞΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ -ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ 20ΧΡΟΝΟ ΛΗΠΤΗ

    Δώρο ζωής έκαναν οι γονείς άτυχου 15χρονου από τη Θεσσαλονίκη, που ήταν εγκεφαλικά νεκρός σε 20χρονο, ο οποίος υπεβλήθη με επιτυχία σε μεταμόσχευση καρδιάς στο νοσοκομείο "Γ.Παπανικολάου" και σε 50χρονο, στον οποίο μεταμοσχεύθηκε, επίσης με επιτυχία, το ήπαρ του παιδιού στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο". Οι γονείς του νεαρού δότη προσέφεραν επίσης τα δύο νεφρά του γιου τους, τα οποία θα δώσουν σήμερα ζωή σε άλλους δύο λήπτες στο "Ιπποκράτειο", και τους δύο κερατοειδείς χιτώνες, οι οποίοι φυλάσσονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Στο μεταξύ με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες στο "Ιπποκράτειο" άλλες δύο μεταμοσχεύσεις νεφρών, με δότη άνδρα αγνώστων στοιχείων από τον Βόλο.

    Λήπτης της καρδιάς του 15χρονου είναι ο 20χρονος Γεώργιος Κανούλας, ο οποίος έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Η επέμβαση, που άρχισε χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, πραγματοποιήθηκε από την ιατρική ομάδα του καρδιοχειρουργού Παναγιώτη Σπύρου και σύμφωνα με τους θεράπονες ιατρούς η κατάστασή του εξελίσσεται ιδιαίτερα ικανοποιητικά.

    Επιτυχημένες σύμφωνα με τους γιατρούς του "Ιπποκρατείου" νοσοκομείου ήταν και οι μεταμοσχεύσεις ήπατος, από τον ίδιο δότη, στον 50χρονο Χρήστο Κασούμη, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, καθώς και των νεφρών του δότη από το Βόλο στον 51χρονο Χρήστο Κανιώρα και την 29χρονη Γεωργία Ντίνα, που έγιναν χθες το μεσημέρι. Τις μεταμοσχεύσεις πραγματοποίησε η ιατρική ομάδα του καθηγητή Αντώνη Αντωνιάδη.

    Στο μεταξύ το πρωί άρχισε στο "Ιπποκράτειο" η μεταμόσχευση του ενός από τους νεφρούς του άτυχου 15χρονου στον 55χρονο Ελευθέριο Ντούμπα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο νοσοκομείο η μεταμόσχευση και του δεύτερου νεφρού του ίδιου δότη στον 41χρονο Ιωάννη Ιωσηφίδη από την Κοζάνη.

    [08] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Δεν υπάρχει περίπτωση μαζικού επαναπατρισμού υπηκόων των Σκοπίων στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέλιου Παπαθεμελή.

    Ο κ.Πάγκαλος διευκρίνησε ακόμα ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη, μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων προβλέπει ότι ''θα υπάρξει η δυνατότητα των εκατέρωθεν πολιτών να ταξιδεύουν σε άλλη χώρα''. Και βάσει αυτής της συμφωνίας, την οποία, όπως είπε, υπέγραψε ο Ανδρέας Παπανδρέου και την εφαρμόζαμε πιστά, 50.000 Σκοπιανοί άλθαν στην Ελλάδα πέρυσι.

    Σε ότι αφορά δε στο πόσοι μετοίκησαν από την Ελλάδα στα Σκόπια, κατά την περίοδο του Εμφυλίου, ο κ.Πάγκαλος εκτίμησε ότι δεν ξεπερνούν τις 25.000.

    [09] ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.Γ. ΤΥΠΟΥ Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ

    "Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και η κυβέρνηση έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις για να εξασφαλιστεί η σωστή πορεία της οικονομίας της χώρας", δήλωσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου Νίκος Αθανασάκης, ερωτηθείς για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

    "Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρούμε κατανόηση" είπε ο κ. Αθανασάκης ο οποίος διευκρίνισε ότι στο θέμα των φοροαπαλλαγών οι τελικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.

    [10] ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ MAYΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα πολεοδομίας, οργάνωσης, διοίκησης και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και η ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαΐκής Ενωσης, αποτελούν το αντικείμενο της 2ης συνάντησης του "πιλοτικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ Δήμων της Μαύρης Θάλασσας και της Ευρωπαΐκής Ενωσης", που φιλοξενείται από σήμερα έως τις 23 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Στην τριήμερη συνάντηση, οι εργασίες της οποίας γίνονται στο Ιστορικό αρχείο προσφυγικού ελληνισμού της Καλαμαριάς, θα λάβουν μέρος δήμαρχοι από πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας και εκπρόσωποι των λιμανιων της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

    Στο πλαίσιο του πιλοτικού αυτού προγράμματος που ξεκίνησε το 1994 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου, προωθούνται εκμέρους της χώρας μας και η ίδρυση διαβαλκανικού επιμελητηρίου, η συγκρότηση δικτύου κέντρων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η εξέλιξη του χρηματιστηρίου της Θεσσαλονίκης σε χρηματισήριο όλων των Βαλκανικών και Παρευξείνιων χωρών.

    "Η συνάντηση αυτή είναι μια προσπάθεια γνωριμίας των τοπικών αρχών με τους δήμους της Μαύρης Θάλασσας των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαΐκή Ενωση με δύο στόχους: να γνωρίσουμε τη νοοτροπία, τις δομές και τις αλλαγές που sumtek]stgjam σε αυτές τις χώρες και ταυτόχρονα αυτές να έρθουν σε επαφή με τις κοινωνίες της ελεύθερης αγοράς και να αφομοιώσουν στοιχεία των κοινοβουλευτικών δημοκρατιών¨, είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της συνάντησης, Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

    Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της συνάντησης εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ηλίας Ευαγγελίδης, που τόνισε ότι δίνεται στη χώρα μας η ευκαιρία να δρομολογήσει νέες επαφές που θα έχουν θετικές συνέπειες για την ανάπτυξη και τη διεύρυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες αυτές σε όλα τα επίπεδα.

    "Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί βρίσκεται στον κόμβο μεγάλων οδικών αξόνων που αφορούν όλη την Ευρώπη. Η πόλη και το λιμάνι της θα μπορούσαν να αποτελέσουν πύλη των Βαλκανικών και Παρευξείνιων χωρών προς της Ευρώπη", σημείωσε ο κ.Ευαγγελίδης, που συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπε ινα αξιοποιήσει την τεράστια ευκαιρία που της προσφέρεται με την πρωτοβουλία της Ρωσίας για κατασκευή πετρελαιοαγωγού που θα ενώνει το Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη.

    [11] Ε.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Δεν θα αποποινικοποιηθεί η χρήση των ναρκωτικών, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΝ Μαρίας Δαμανάκη.

    "Δεν θα επιτρέψουμε να πουλιέται το χασίς ελεύθερα στα περίπτερα" είπε με χαρακτηριστικό τρόπο ο κ.Υπουργός, αφού έχει αποδειχθεί οτι το 93% των χρηστών ηρωϊνης ξεκίνησαν με χασίς.

    Ο κ.Γιαννόπουλος χαρακτήρισε συκοφαντίες και ασύστολα ψεύδη όσα λέγονται και γράφονται για προώθηση αυστηρότερης νομοθεσίας για τους χρήστες. Ενώ δεσμεύτηκε οτι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αποφυλάκιση επτακοσίων τοξικομανών που βρίσκονται στις φυλακές.

    [12] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ 22ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΤΖΑΜΠΑΖΗ - ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ

    Τέσσερις Αλβανοί υπήκοοι, από τους οποίους οι τρεις διαφεύγουν τη σύλληψη, ήταν οι δράστες της απαγωγής του 22χρονου Διαμαντή Τζαμπάζη στις 29 Αυγούστου. Ο νεαρός μεταφέρθηκε από τους απαγωγείς του στην Αλβανία και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 19 ημέρες, αφού πρώτα οι δράστες απέσπασαν το ποσό των 150 εκατομμυρίων δρχ. από τους γονείς του νεαρού.

    Δράστες είναι ο 18χρονος Ηλίας ή Αλέξανδρος ή Dolores (όνομα) Mucios ή Muco ή Tona (επίθετο) από την Αχρίδα, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνελήφθη, ο 24χρονος αδελφός του Kledi ή Αντώνης, ο 28χρονος Χρήστος ή Βασίλης (όνομα) Tika ή Γκούσος (επίθετο) και άτομο που φέρει το όνομα Κιέντι, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ο οποίος σύμφωνα με τον πρώτο δράστη είναι δραπέτης φυλακών.

    Η άκρη του νήματος για την εξιχνίαση της υπόθεσης ξετυλίχτηκε χθες, όταν μετά από παρακολούθηση συνελήφθη ο πρώτος δράστης και βρέθηκαν στην κατοχή του έξι από τα προσημειωμένα δεκαχίλιαρα που είχαν δοθεί ως λύτρα. Στοιχεία για την οικονομική επιφάνεια της oijoc]meiar του θύματος της απαγωγής γνώριζε, όπως είπε στην απολογία του, χάρη στην απασχόλησή του στο βενζινάδικο, στο οποίο το θύμα ήταν μόνιμος πελάτης. Ο δράστης είχε συστηθεί στο βενζινάδικο ως Αλέξανδρος Μούτσος και συνελήφθη χθες γιατί εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απφαση φυλάκισης τριών ετών για κλοπές κατ'εξακολούθηση και παράνομη είσοδο στην χώρα μας.

    Στις αρχές του Αυγούστου οι άλλοι τρεις δράστες είχαν πληροφορήσει τον Αλέξανδρο ότι σκοπεύουν να απαγάγουν τον νεαρό Διαμαντή. Ο αδελφός του Αλέξανδρου έκλεισε στη συνέχεια ραντεβού στον Διαμαντή λέγοντας του ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει το πολυτελές αυτοκίνητό του, χρησιμοποιώντας το όνομα "Θεόδωρος". Το ραντεβού κλείστηκε για την 29η Αυγούστου, στις 2.30 το μεσημέρι, έξω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Εκεί ο "Θεόδωρος" μαζί με τους Tika και τον Kiedi απήγαγαν τον νεαρό και τον μετέφεραν στην Αλβανία.

    Οταν έφτασαν στη γειτονική χώρα ειδοποίησαν τηλεφωνικά τον Αλέξανδρο για την άφιξή τους, ενώ η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και όταν παρέλαβαν τα λύτρα από την οικογένεια του Διαμαντή. Ο συλληφθείς δήλωσε στην αστυνομία ότι δεν έχει συνατηθεί με τους άλλους τρεις δράστες, ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκονται, ούτε και αν ή πώς έχουν μοιραστεί τα λύτρα.

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Οικονόμου, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης των άλλων τριών δραστών σε πανελλαδικό και σε διεθνές επίπεδο, μέσω της Ιντερπόλ.

    [13] Ι. ΣΤΡΑΤΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 1997

    "Υπάρχουν πολλά θετικά σημεία στις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός όπως η κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, η εν γένει προσπάθεια περιορισμού των δημοσίων δαπανών και η αυστηρότερη εισοδηματική πολιτική που επιβάλλεται προκειμένου να μην δημιουργηθούν τάσεις για αύξηση του πληθωρισμού", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ιάσων Στράτος.

    Ο κ. Στράτος σημείωσε ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ωστόσο ότι με τα μέτρα αυτά επιβαρύνονται υπέρμετρα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

    Στο μεταξύ έντονες αντιδράσεις εκφράζουν για τις κυβερνητικές εξαγγελίες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ που ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία για τις 28 Νοεμβρίου ενώ κινητοποιήσεις σχεδιάζουν για την επόμενη εβδομάδα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ζητούν την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας.

    [14] ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΖΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Ενα από τα σημαντικότερα τμήματα της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας, από την αρχαιότητα μέχρι την οθωμανική περίοδο, θα αποτελέσει το αντικείμενο του τέταρτου επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής σχολής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και τους δήμους Θεσσαλονίκης και Ελευθερίου Κορδελιού.

    "Η συγκέντρωση στοιχείων για τους Ελληνες της Μικράς Ασίας, που έζησαν και έδρασαν στην περιοχή για περισσότερα από τρεις χιλιάδες χρόνια, επιβάλλεται να είναι πρώτη εθνική ανάγκη. Η έρευνα βέβαια, έπρεπε να έχει γίνει 40 χρονια νωρίτερα , γιατί σήμερα πολλοί από τους Ελληνες αυτούς έχουν πεθάνει, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμες μαρτυρίες", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδησεων ο Ιωάννης Τουλουμάκος, καθηγητής της αρχαίας ιστορίας στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ και από τους επικεφαλείς της διοργάνωσης.

    Οσα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο, αλλά και το φωτογραφικό υλικό που θα το πλαισιώσει, έχουν φέτος εμπλουτιστεί με πολλά κανινούργια στοιχεία και προέρχονται από πηγές όπως το αρχείο της Τραπεζούντας, τα νέα ανασκαφικά δεδομένα στην περιοχή και οι μαρτυρίες κατοίκων και περιηγητών.

    Την αναγκαιότητα δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη ενός ιστορικού μουσείου για τον ελληνισμό της Ανατολής, κατά το 1997, oπότε η πόλη θα κληθεί να σηκώσει τα "σκήπτρα" της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, τόνισε ο κ.Τουλουμάκος: "Πρέπει να γίνει στη Θεσσαλονίκη ένας χώρος που θα στεγάσει τις φωτογραφίες και τα ντοκουμέντα για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, ώστε όταν οι ξένοι επισκεφτούν την πόλη να μάθουν και να ενημερωθούν. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για κάτι τέτοιο. Τον Σεπτέμβριο καταθέσαμε γι'αυτόν τον σκοπό ένα υπόμνημα στην Εθνική Τράπεζα, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Ο κόσμος πρέπει να μάθει για τη δραστηριότητα αυτών των ανθρώπων, που ήταν πολύ μεγάλη. Μέχρι και οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί του οθωμανικου στρατού, αλλά και οι τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη, έλληνες ήταν".

    [15] ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 1997 ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Διήμερες εκδηλώσεις με θέμα "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997", θα πραγματοποιηθούν τις δύο επόμενες μέρες στο Ντύσσελντορφ, με πρωτοβουλία του συλλόγου Μακεδόνων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας "Μέγας Αλέξανδρος".

    Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθούν, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, οι καθηγητές Κωνσταντίνος Βαβούσκος και Παναγιώτης Τσερμιάς, καθώς και ο Γερμανός ιστορικός Χαϊνς Ρίχτερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μανχαϊμ.

    Από την πλευρά των τοπικών γερμανικών αρχών, θα παρευρεθεί ο Υπουργός Πολιτισμού του κρατιδίου Φον Σρούντερ, που θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό Γιοχάνες Ράου.

    Το Σάββατος θα τελεστεί δοξολογία, στην οποια θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος.

    [16] "ΚΥΜΑ" ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ-ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Περί τις 2.800 κρατικές εταιρείες της Κροατίας, η αξία των οποίων εκτιμάται σε 24 δισ.γερμανικά μάρκα, έχουν περιληφθεί στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

    Το ήμισυ των μετοχών των εν λόγω επιχειρήσεων πέρασε στα χέρια των εργαζομένων, ενώ το υπόλοιπο προσφέρθηκε -με τους ίδιους |qour- σε κάθε ενδιαφερόμενο ντόπιο ή ξένο επενδυτή. Από τις μετοχές που έμειναν αδιάθετες, τα δύο τρίτα "πέρασαν" στον Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων της χώρας και το ένα τρίτο στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο.

    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, 2.549 από τις 2.750 επιχειρήσεις είχαν αποκρατικοποιηθεί. Εξ αυτών, το 36,4% ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως, το 48% σε πλειοψηφικό ποσοστό και το 8,4% σε μειοψηφικό. Από την άποψη του συνολικού υπό ιδιωτικοποίηση κεφαλαίου, το 54% πέρασε σε χέρια ιδιωτών, το 25% ανήκει στον Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων, το 16% στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο, ενώ ένα ποσοστό 5% έχει δεσμευθεί για ενδεχόμενες αποζημιώσεις.

    Πάντως, την τελευταία πενταετία έχόυν επενδυθεί στην Κροατία ξένα κεφάλαια συνολικού ύψους 650 εκατ.μάρκων. Οι ξένες επενδύσεις προήλθαν, κατά κύριο λόγο, από την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γερμανία, ενώ κατευθύνθηκαν κυρίως στη μεταποίηση και ιδιαίτερα στην παραγωγή τροφίμων και ποτών, στον κλάδο των μη μεταλλικών ορυκτών, του τσιμέντου, καθώς και στη βιομηχανία ενέργειας.

    Το υψηλό -επί του συνόλου- ποσοστό των επενδύσεων στην ενέργεια, οφείλεται στην τεράστια επένδυση -ύψους 70 εκατ.μάρκων- που πραγματοποίησε η σουηδική εταιρεία "Ericsson" στην κροατική εταιρεία ηλεκτρισμού "Nikola Tesla".

    Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Ο.Π.Ε., με στόχο την παρουσίαση των επιχειρηματικών ευκαιριών που εμφανίζει η κροατική αγορά. Οι εμπορικές συναλλαγές

    Το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Κροατίας είναι έντονα ελλειμματικό. Μόνο το 1995, το έλλειμμα άγγιξε τα 3 δισ.δολ., καθώς οι εισαγωγές της ανήλθαν σε 7,5 δισ.δολ. ενώ οι εξαγωγές μόλις σε 4,6 δισ.δολ. Ωστόσο, την άσχημη εικόνα εξισορροπούν τα υψηλα έσοδα από τον τουρισμό, που έφθασαν τα 2 δισ.δολ. πέρυσι, και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπους άδηλους πόρους εκτιμάται ότι καλύπτουν το έλλειμμα. Σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Κροατίας είναι οι γειτονικές της χώρες, και κυρίως η Ιταλία, η Γερμανία και η Σλοβενία.

    Αντίθετα, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Κροατίας διαμορφώνεται σταθερά σε βάρος της χώρας μας καθ' όλη την εξαετία 1990-95. Πάντως, είναι εμφανής η τάση αντιστροφής της κατάστασης, καθώς το ύψος του ελλείμματος περιορίζεται διαρκώς από το 1993. Μάλιστα, στο εννεάμηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 1996, σημειώνεται πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας, συνολικού ύψους 6,7 εκατ.δολ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται -κατά κύριο λόγο- στη μεγάλη μείωση των κροατικών εξαγωγών στη χώρα μας.

    Προβληματίζει, ωστόσο, το γεγονός ότι και ο συνολικός όγκος των διμερών συναλλαγών μειώνεται σταθερά.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [17] ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΖΗΤΕΙΤΟ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε την προσφυγή του Toντόρ Πετρώφ, προέδρου της οργάνωσης των αποδήμων σκοπιανών με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και άκυρη η ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης που συνήψε η ΠΓΔΜ με την Ελλαδα.

    Το Δικαστήριο κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή με το αιτιολογικό ότι αρμόδιο όργανο για την επικύρωση ή μη μιας διεθνούς συμφωνίας είναι το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

    Ο Πετρώφ, γνωστός για την ανθελληνική του προπαγάνδα, κατέθεσε την προσφυγή ισχυριζόμενος οτι η ενδιάμεση συμφωνία καθίσταται άκυρη καθόσον υπεγράφη μόνο από τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και δεν ανεγράφετο η ονομασία της χωρας αλλά το "συμβαλλόμενο μέρος" και ότι οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία που ορίζονται απο τη συμφωνία εμβολίζουν την ανεξαρτησία της χωρας και απειλούν την ύπαρξή της.

    Εξάλλου, στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και η προσφυγή του VMRO-DPMNE με την οποία ζητούσε την έγκρισή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Το VMRO και το Δημοκρατικό Κόμμα είχαν συγκεντρώσει την περασμένη άνοιξη 150.000 υπογραφές πολιτών, αριθμό που ορίζει το Σύνταγμα, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Το Δικαστήριο ανακοινωσε ότι η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα αφού προηγουμένως κληθούν συνταγματολόγοι για να διερευνήσουν τη νομιμότητα ή μη του αιτήματος.

    [18] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Άρχισε σήμερα, στη Σόφια, η διάσκεψη των υπουργών Μεταφορών των χωρών μελών της Κεντροευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας και της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

    Τη διάσκεψη απασχολεί η ανάπτυξη της υποδομής στον τομέα των μεταφορών, στο πλαίσιο της περιφερειακής και ευρωπαϊκής συνεργασίας, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των διεθνών συγκοινωνιακών δικτύων στις επικράτειες των χωρών μελών της ΚΕΠ και της ΟΣΕΠ και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Την πρόταση ίδρυσης, στη Σόφια, Κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών, προγραμματισμού και ανάπτυξης του περιφερειακού συγκοινωνιακού δικτύου, παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, ο οποίος χαιρετίζοντας τη Διάσκεψη τόνισε ότι η ένταξη στις ευρωπαικές δομές, αποτελεί προτεραιότητα της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής.

    Ο κ. Βίντενοφ εξέφρασε την ελπίδα του ότι στο φόρουμ της Σόφιας θα παρουσιαστούν νέες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας και εκσυγχρονισμού των περιφερειακών υποδομών, καθώς και τη σύνδεσή τους με τις διευρωπαϊκές υποδομές, και υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών, στις 6 και 7 Ιουλίου στη Σόφια, ως "νέα αρχή ανάπτυξης της περιφερειακής συνεργασίας".

    Στη Διάσκεψη της Σόφιας, συμμετέχουν αντιπροσωπείες 22 χωρών και 18 υπουργοί Μεταφορών ή εξουσιοδοτημένοι να τους εκπροσωπήσουν ανώτατοι αξιωματούχοι και 120 ειδικοί στον τομέα των μεταφορών.

    Τις διήμερες εργασίες θα παρακολουθήσουν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Υπουργών Μεταφορών, της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.α.

    [19] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Τη βαθειά ανησυχία της για τις παραλείψεις των Σερβικών Αρχών στη διαδικασία των δημοκρατικών κανόνων κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων και της επιβεβαίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Σερβία, που διεξήχθη την Κυριακή, εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Γκλέιν Ντέιβις, με δήλωσή του στον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου ''Β-92'' κάλεσε τις Σερβικές Αρχές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν διαδικαστικούς ελιγμούς, οι οποίοι αποβλέπουν, όπως ανέφερε, στην ακύρωση των νόμιμων ψήφων του Σερβικού λαού και συμπλήρωσε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία σχετικά με το ζήτημα της ακύρωσης των εκλογών σε αρκετά εκλογικά κέντρα μεγάλων πόλεων της χώρας, στις οποίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης έχουν επικρατήσει δικοί της υποψήφιοι.

    Απόψε, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός ''Ζάγιεντνο'' (Μαζί) διοργανώνει την κεντρική του συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι, ενώ 60 περίπου βουλευτές του συνασπισμού αυτού συνεχίζουν την απεργία πείνας που άρχισαν από χθες το βράδυ στο κτίριο του Σερβικού Κοινοβουλίου. Οι επικεφαλείς του ''Ζάγιεντνο'' ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχισθούν και τις υπόλοιπες ημέρες έως ότου εκπληρωθούν ''οι δίκαιες απαιτήσεις τους''.

    Εκρυθμη συνεχίζει να παραμένει και η κατάσταση στο Νις. Με τους διαμαρτυρόμενους ενώθηκαν σήμερα και οι μαθητές πολλών σχολείων, ενώ στην πόλη έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες πόλεις, όπως το Ούζιτσε, το Κράλιεβο, το Βάλιεβο, η Γιαγκοντίνα και άλλες.

    [20] ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΖΗΤΑ ΤΟ VMRO-DMPNE- ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ

    Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών ζήτησε ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου κατέδειξε ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού.

    Σε συνέντευξη τύπου ο Γκεοργκίεφσκι υποστήριξε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στον α΄ εκλογικό γύρο, έλαβε συνολικά lomo δέκα χιλιάδες περισσότερες ψήφους από την αντιπολίτευση, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για την ανάδειξη κυβέρνησης με διευρυμένη πλειοψηφία.

    Ο Γκεοργκίεφσκι, καταφέρθηκε εναντίον των παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης τους οποίους κατηγόρησε ευθέως για συναλλαγή με την Ενωση Σοσιαλδημοκρατών, ισχυριζόμενος ότι "είχε συμφωνηθεί η νίκη των σοσιαλδημοκρατών και η παράβλεψη των παρατυπιών που σημειώθηκαν κατά τη ψηφοφορία με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση συμφωνίας με την Ελλαδα για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ". Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η ίδια συναλλαγή είχε γίνει και κατά τις εκλογές του 1994. Το αντάλλαγμα τότε, είπε ο Γκεοργκίεφσκι, ήταν η υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας Αθηνών- Σκοπίων.

    Στο μεταξύ, το Σοσιαλιστικό Κομμα με ανακοίνωσή του καλεί τους οπαδούς του να ψηφίσουν στον β΄εκλογικο γύρο τον υποψήφιο της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών για τη δημαρχία των Σκοπίων, κίνηση που όπως εκτιμουν πολιτικοί σχολιαστές, θα αμβλύνει την ένταση που υπάρχει τον τελευταίο καιρό στους δυο εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού. Τη δημαρχία των Σκοπίων θα διεκδήσουν στον β΄γύρο που θα διεξαχθεί την 1η Δεκεμβρίου ο υποψήφιος του συνασπισμού "VMRO- DPMNE- Δημοκρατικό Κόμμα-ΜΑΑΚ", Ρίστο Πένοφ, ο ανεξάρτητος Λιουμπομιρ Νικολοφσκι, ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, Γιουβιτσα Ουγκρίνοφσκι και ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος.

    [21] ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΝΟΜΟΣ

    Η Τουρκία θα πάψει πλέον να είναι παράδεισος ξεπλύματος του μαύρου χρήματος μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στον σχετικό νόμο που δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων. Ο νόμος προβλέπει μεγάλες χρηματικές ποινές καθώς επισης και φυλάκιση από 2 ως 5 χρόνια σε αυτούς που ξεπλένουν το μαύρο χρήμα καθώς επίσης και πάγωμα των δικαιωμάτων των τραπεζών και των ενοικιαζόμενων θυρίδων αν διαπιστωθεί ότι διαπράτουν αυτό το αδίκημα.Παράλληλα προβλέπεται η ίδρυση διεύθυνσης έρευνα οικονομικών εγκλημάτων στους κόλπους του υπουργείου οικονομικών. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο νόμος ως μαύρο χρήμα θεωρούνται, μεταξύ των άλλων, τα έσοδα που προέρχονται από το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, από την φοροδιαφυγή, από μεταμόσχευση ιστών και οργάνων, καθώς και από υποστήριξη δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο το κράτος.

    [22] ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΧΕΤΑΙ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ

    Ερευνα στο σπίτι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μεσούτ Γιλμάζ, μετά από αίτημα του ιδίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν παρακολουθούνται οι συνομιλίες του, θα διεξαχθεί σήμερα από τις αρμόδιες ειδικές υπηρεσίες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σαμπάχ", οι υποψίες του κ.Γιλμάζ δημιουργήθηκαν όταν κάποια πράγματα που είχε πει σε στενό του φίλο τα άκουσε από άλλους χωρίς να τα έχει πει, όπως υποστηρίζει, σε τρίτο πρόσωπο. Κατόπιν αιτήματός του πραγματοποιήθηκε μια πρώτη έρευνα στο σπίτι του, και σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ειδικοί diap_stysam κάποιους ήχους που προέρχονταν από την ξύλινη επένδυση στους τοίχους του γραφείου του. "Οι ήχοι προέρχονταν από μικρά ηλεκτρονικά όργανα τα οποία όμως δεν βρέθηκαν γι΄αυτό επρόκειτο να ξηλωθεί η ξύλινη επένδυση από τους τοίχους" αναφέρει η εφημερίδα.

    Στο μεταξύ, ο Μεσούτ Γιλμάζ κατήγγειλε ότι δέχεται πιέσεις και απειλές να αποσύρει τις καταγγελίες που έκανε περί ανάμειξης ανώτατων στελεχών της αστυνομίας, κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών με το οργανωμένο έγκλημα. Με δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο "Anadolu" ο Γιλμάζ φέρεται αποφασισμένος να φθάσει στην άκρη του νήματος που οδηγεί στη διαλεύκανση του σκανδάλου που συγκλονίζει την Τουρκία για τη σχέση κράτους με την τουρκική μαφία.

    Επανέλαβε τις καταγγελίες του περί ανάμειξης ορισμένων κρατικών λειτουργών, ανώτατων στελεχών της αστυνομίας και της κυβέρνησης με το ορανωμένο έγκλημα υποστηρίζοντας ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που καταδεικνύουν τη σχέση τους.

    "Η υπόθεση μετατρέπεται σε υπόθεση καθεστώτος και κράτους. Ο Ντεμιρέλ δυστυχώς δεν έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και ο Ερμπακάν δεν σκέπτεται τη χώρα, αλλά την καρέκλα του", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

    Ο τουρκικός τύπος γραφει ότι ο Γιλμάζ διακήρυξε πως δεν θα επιτρέψει να καταφύγει κανείς στο κράτος "για να καλύψει βρώμικες υποθέσεις". Υπογραμμίζοντας ότι περισσότερες πληροφορίες από αυτόν διαθέτουν οι υπηρεσίες ασφαλείας οι οποίες είναι υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού τον προέτρεψε "αν δεν ανησυχεί για τον εαυτό του να καταφύγει σ΄ αυτές και μπορεί να μάθει όλες τις λεπτομέρειες"

    [23] ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, ΙΝΔΙΑ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το διεθνές βραβείο Ελευθερίας του Τύπου για το 1996, της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων θα απονεμηθεί φέτος σε δημοσιογράφους από την Ινδία, το Μεξικό, την Παλαιστίνη και την Τουρκία.

    Η Επιτροπή τιμά τους δημοσιογράφους που με θάρρος, παρρησία και με κίνδυνο της προσωπικής τους ελευθερίας υπερασπίστηκαν την ανεξαρτησία των ειδήσεων και εξέφρασαν τις απόψεις και εκτιμήσεις τους σε δύσκολες περιστάσεις.

    Οπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή φέτος, τα βραβεία θα απονεμηθουν στους δημοσιογράφους Yusuf Jammel από την Ινδία, Jesus Blancornelas από το Μεξικό, Daoud Kuttab από την Παλαιστίνη, και Ocak Isik Yutcu από την Τουρκία. Ο τελευταίος είναι φυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές, εκτείοντας 15ετή ποινή φυλάκισης, αρνούμενος να δεχθεί τις κυβερνητικές εντολές λογοκρισίας.

    Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε εορταστική εκδήλωση στις 26 Νοεμβρίου.

    [24] ANAKAΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

    Σημαντικές ανακοινώσεις για την εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη στην λεκάνη του λιμανιού της Αλεξανδρείας, έγιναν στο Παρίσι από αρμόδιους επιστήμονες και συνδέονται άμεσα με την aqwa_a ελληνική ιστορία και ειδικότερα με την παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων του στην περιοχή της Αιγύπτου και συνολικά στην βόρεια Αφρική.

    Πάνω από μιάμιση χιλιετηρίδα μετά τον τότε καταποντισμό από σεισμό, αρχαιολόγοι εναλίων αρχαιοτήτων, ανακάλυψαν την περιοχή του παλατιού της αρχαίας αιγυπτιακής πρωτεύουσας Αλεξάνδρειας, μέρος όπου παίχτηκε το δράμα με πρωταγωνιστές την Κλεοπάτρα, τον Καίσαρα και τον Μάρκο Αντώνιο.

    Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος (περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο) στο ανατολικό μέρος του λιμανιού της σημερινής Αλεξάνδρειας, έχει οριοθετηθεί και χωρομετρηθεί, δήλωσε στο Παρίσι ο Φράνκ Γκοντίο, πρόεδρος του Ευρωπαικού Ινστιτούτου Ενάλιας Αρχαιολογίας.

    Ο Μακεδόνας στρατηλάτης Αλέξανδρος ο Μέγας ίδρυσε την Αλεξάνδρεια στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα και ο στρατηγός του Πτολεμαίος ήταν ο γενάρχης μιας δυναστείας, που κυριάρχησε στην Αίγυπτο μέχρι την ρωμαϊκή εισβολή. Η Αλεξάνδρεια παρέμεινε πρωτεύουσα της Αιγύπτου μέχρι την επιδρομή των Αράβων τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Νωρίτερα, το 335 μ.Χ. η περιοχή γύρω από το παλάτι βυθίστηκε στην Μεσόγειο μετά από ένα ισχυρό σεισμό.

    Οι 16 δύτες του Φράνκ Γκοντίο πραγματοποίησαν 3.500 καταδύσεις για να μπορέσουν να χαρτογραφήσουν την καταποντισμένη περιοχή.

    Στις ανακαλύψεις αυτές συμπεριλαμβάνεται και η νήσος Αντίροδος, όπου σύμφωνα με τον Έλληνα γεωγράφο Στράβωνα, βρισκόταν το παλάτι της Κλεοπάτρας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 21 November 1996 - 15:38:56