Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: "ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

  • [02] ΜΕ ΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΩΝ

  • [03] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΥΓΕΙΑΝΘΕΙ

  • [04] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19/11 ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [06] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΓΗΣΑΝ

  • [08] ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [09] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΡΕΙΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

  • [10] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ

  • [11] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

  • [12] ΠΡΟΣΦΟΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

  • [13] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ: "Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ"

  • [14] ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΒΕΛΙΚΟΒΙΤΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [16] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΛΑΒΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Ζ.ΒΙΝΤΕΝΟΦ

  • [17] ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [18] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε

  • [19] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΔΑΝΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ TOUQJIA

  • [20] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.

  • [21] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΒΑΛΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  • [22] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΌΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΌΠΛΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο Α.ΛΟΥΚΑΝΟΦ

  • [23] ΤΟ 10,8% ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ-ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [24] ΤΑ ΘΛΙΜΜΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥ ΦΑΓΙΟΥΜ- Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: "ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Είναι φανερό ότι η κρίση την οποία διέρχεται το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι μια κρίση προσαρμογής στο νέο νομοθετικό καθεστώς. Δεν είναι σύμπτωση ότι εκδηλώνεται μόλις λίγες ημέρες μετά τη θέση σε εφαρμογή των νέων κανόνων, που προβλέπονται από τους δύο μεγάλους σχετικούς νόμους που ψηφίσθηκαν φέτος και πέρυσι.

    Τις εκτιμήσεις αυτές εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει στο συμβούλιο ECΟFIN. "Οι νέοι κανόνες ετέθησαν σε εφαρμογή μόλις την 1η Νοεμβρίου, ενώ η κρίση εκδηλώθηκε ευθύς αμέσως μετά τη ρητή εντολή να εφαρμοσθεί αυστηρότατα το νέο θεσμικό πλαίσιο και να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες".

    Σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τελικώς να καλύψει το "άνοιγμα" της χρηματιστηριακής εταιρείας "ΔΕΛΤΑ", ο κ.Παπαντωνίου σχολίασε ότι "δεν είναι δυνατόν ο κρατικός προϋπολογισμός να επωμίζεται τα βάρη της κάθε εταιρείας που παρανομεί ή αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικά προβλήματα. Κάτι τέτοιο είναι - όπως, εξάλλου, συμβαίνει σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου- ευθύνη της ίδιας της χρηματαγοράς. Για αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, που πρέπει να ενεργοποιηθεί για να καλύψει το κενό".

    Σε κάθε περίπτωση -υπογράμμισε ο υπουργός- το χρηματιστήριο είναι ελεύθερο να λειτουργήσει, άσχετα αν -στην πράξη- δε λειτούργησε εξαιτίας της αποχής των χρηματιστών. "Θέλω, πάντως, να απευθύνω μια αυστηρότατη σύσταση σε όλους τους παράγοντες της χρηματαγοράς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο μέλλον και να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες, τις διαδικασίες και τους όρους που έχει θεσπίσει η Πολιτεία", κατέληξε.

    [02] ΜΕ ΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ WQGLATISTYM

    Ejpq|sypoi του Συνδέσμου Χρηματιστών συναντήθηκαν το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Εβερτ τόνισε ότι είναι ανάγκη το Χρηματιστήριο να παραμείνει κλειστό για μερικές ημέρες ακόμη, έως ότου "σπάσει το απόστημα", όπως χαρακτηριστικά είπε και ξεκαθάρισε την υπόθεση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι, οποιοδήποτε άκαιρο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου θα αποτελέσει προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης και η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει μέχρι τον εισαγγελέα.

    Ζήτησε την παρέμβαση ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, υπογραμμίζοντας ότι, έχουν κληθεί να διενεργήσουν τον έλεγχο αυτοί που δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους.

    Τόσο ο πρόεδρος των Χρηματιστών όσο και ο πρόεδρος των μικροεπενδυτών συμφώνησαν με τις απόψεις Εβερτ, ενώ ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου επιφυλάχτηκε να μεταφέρει τις προτάσεις του στην κυβέρνηση.

    [03] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΥΓΕΙΑΝΘΕΙ

    Υπέρ του να παραμείνει κλειστό το χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι να εξυγειανθεί τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος λέγοντας ότι σήμερα "στο χρηματιστήριο βγαίνουνε στην επιφάνεια όλες εκείνες οι αμαρτωλές και νοσηρές καταστάσεις που διαμορφώθηκαν εν γνώσει των πάντων από την έλλειψη πραγματικού θεσμικού πλαισίου ελέγχου και εποπτείας" . Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, σε δηλώσεις που έκανε στο χώρο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η προστασία των πραγματικών επενδυτών, η πραγματική εξυγείανση και η θεσμική ολοκλήρωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου εποπτείας και ελέγχου. "Είναι ανάγκη λοιπόν να πω ότι πρέπει να μείνει κλειστό το χρηματιστήριο μέχρις ότου εξυγειανθούνε όλες αυτές οι αμαρτίες που έχουνε δημιουργηθεί από την ασυδοσία, από την απληστία, από την παραοικονομία και τη διαφθορά" πρόσθεσε

    Σε ερώτηση αν θεωρεί αποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης απάντησε: "Είναι σε μια πορεία εξυγείανσης η αντιμετώπιση του χρηματιστηρίου και εκείνο που χρειάζεται είναι τολμηρή και αποφασιστική παρέμβαση γιατί ακριβώς στο χρηματιστήριο δεν είναι σημερινό το πρόβλημα και, επιτρέψτε μου να πω, ότι είναι γνωστό ότι δεν είναι σημερινό . Σήμερα σπάνε οι υπόνομοι και έρχεται στην επιφάνεια αυτό το οποίο είναι κάτω από τα πόδια όλων".

    Σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που αναμένονται σήμερα απάντησε ότι έχουν παρθεί οι αποφάσεις για ένα πακέτο σκληρών μέτρων και ότι όλες αυτές οι διαδικασίες των συζητήσεων και των διασκέψεων είναι μια αναζήτηση του περιτυλίγματος που θα εμφανιστεί για λόγους εντυπώσεων. "Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ακολουθεί την ίδια οικονομική πολιτική η οποία έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει. Δεν καλύπτει τις αποστάσεις, δεν οδηγεί στη σύγκλιση, δεν στηρίζει την κοινωνία, απεναντίας δημιουργεί lecak}teqer κοινωνικές αναστατώσεις και εισοδηματικές αδικίες" πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά απάντησε ότι το πρόβλημα καλπάζει και δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια ούτε με χαρτιά και επισήμανε ότι απαιτείται ενεργοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας για την εφαρμογή ενός προγράμματος πρόληψης. "Εκείνο που θα έλεγα εγώ είναι να συναισθανθούν γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα πορίσματα της διακομματικής επιτροπής επί χρόνια, γιατί ουσιαστικά δεν προωθείται μια πολιτική πρόληψης. Στο πρόβλημα των ναρκωτικών δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αντιδικίες, ούτε για μονόπλευρες και μονοσήμαντες απόψεις, ούτε για πανικόβλητες αντιδράσεις. Χρειάζεται ενεργοποίηση όλου του κοινωνικού και ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να προστατευτεί η κοινωνία μας από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Σήμερα είμαστε πίσω από το πρόβλημα για μιά ακόμη φορά" υπογράμμισε.

    [04] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19/11 ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 1997. Νωρίτερα την ίδια μέρα -και όχι την Πέμπτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής που διήρκεσε 5, 5 ώρες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση θέλει ένα φιλόδοξο και αναπτυξιακό προϋπολογισμό, που θα στοχεύει στη σύγκλιση και στην κοινωνική συνοχή. Πρόσθεσε ακόμα ότι έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    Τη Δευτέρα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ μεθαύριο, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Συνεδριάζει εκ νέου το μεσημέρι το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς τη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, αιτιολογώντας την απόφαση του να μη συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση υποστήριξε ότι η έκτακτη σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου δεν συνεισφέρει στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος ηγεσίας.

    Απαντώντας ο Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς που θα μετάσχει στη συνεδρίαση, άφησε αιχμές εναντίον του Μιλτιάδη Εβερτ, τονίζοντας ότι η έκτακτη σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου αντί να αμβλύνει καταστάσεις, μπορεί να προσθέσει προβλήματα.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΝΑΤΟΪΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

    Τουρκικό ελικόπτερο με τετραμελές πλήρωμα, κατέπεσε στις 4 τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή 35 μίλια νοτιανατολικά της Ρόδου από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πτώμα ενός Τούρκου στρατιώτη ανασύρθηκε από αμερικανικό ελικόπτερο, ενώ τα άλλα τρία μέλη του πληρώματος βρίσκονται εγκλωβισμένα στο σκάφος.

    Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από την τουρκική φρεγάτα "Μπάρμπαρος", το οποίο μετέχει στην νατοϊκή άσκηση "Διέλευση".

    Αμέσως μετά την πτώση, ένα αεροσκάφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας "C-130", πέταξε πάνω από την περιοχή και έριξε φωτιστικές βόμβες, ενώ λίγη ώρα αργότερα απογειώθηκαν ελικόπτερα από τη Ρόδο. Στις έρευνες συμμετέχει και η φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού "Αδριάς".

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΓΗΣΑΝ

    Συνεχίζεται η επιχείρηση βατραχανθρώπων, προκειμένου να βρεθεί το τέταρτο μέλος του πληρώματος του τουρκικού ελικοπτέρου, που κατέπεσε τα ξημερώματα, νοτιοανατολικά της Ρόδου.

    Νωρίτερα, άνδρες του νατοϊκών δυνάμεων, που μετείχαν στην ίδια άσκηση με το μοιραίο ελικόπτερο, περισυνέλεξαν νεκρούς, τους υπόλοιπους τρεις Τούρκους.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι στις υποβρύχιες έρευνες, συμμετέχουν κυρίως Τούρκοι βατραχάνθρωποι.

    [08] ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Πέντε προτάσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων, κατέθεσαν τα Σκοπια στην ελληνική κυβέρνηση. Το σχετικό κείμενο επέδωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της ΠΓΔΜ στην Αθήνα, πρέσβης Λιούπτσο Αρσοφσκι στον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η πρωτοβουλία της σκοπιανής κυβέρνησης κινείται στα πλαίσια της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης, γραφει η εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου σε ανταπόκρισή της από τα Σκοπια, σημειώνοντας ότι η απόφαση για την κατάθεση των προτάσεων ελήφθη μετά την ολοκλήρωση των ελληνοσκοπιανών συνομιλιών στη Νέα Υόρκη οι οποίες όμως και αυτή τη φορά δεν απέφεραν κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

    Το κείμενο των προτάσεων περιλαμβάνει την εντατικοποίηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και τη δημιουργία πρόσφορου πεδίου για επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στην ΠΓΔΜ, τη λειτουργία προξενικού-εμπορικού τμήματος στο γραφείο Συνδέσμου της Ελλαδας στα Σκοπια καθώς και προξενείου της ΠΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη. Την υπογραφή συμφωνίας για την πάταξη της εγκληματικότητας, του λαθρεμπορίου, ναρκωτικών και της διεθνούς τρομοκρατίας, τη λήψη κοινών μέτρων για την προστασία των λιμνών και των ποταμών και την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων , την καθιέρωση πολιτικής αεροπορικής συγκοινωνίας, τη συνεργασία στους τομείς της παιδείας, της ιστορίας και της αρχαιολογίας. Επίσης pqote_metai να αναληφθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς μέρος των συμφωνιών που είχαν υπογραφεί μεταξύ της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Ελλαδας μέχρις ότου προετοιμασθούν νέες μεταξύ των δυο χωρών.

    Η απάντηση από την ελληνική πλευρά πιθανώς να δοθεί την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει η ανταπόκριση, οπότε και αναμένεται η απάντηση στην επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για επίσημη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ.

    [09] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΡΕΙΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Φτάνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα αμερικανική αντιπροσωπεία, όπου θα έχει επαφές με τους επικεφαλής των διευθύνσεων ελληνοτουρκικών και ελληνοαμερικανικών υποθέσεων πρέσβεις Α.Σαββαϊδης, Η.Κλεί και Ν.Λαδόπουλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δούν και τον υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη.

    Οι τρεις απεσταλμένοι του Στέητ Ντιπάρτμεντ Κ.Κάβανος, Γ.Τον και Τ.Σμίντ, που είναι επικεφαλής των αρμοδίων για την Ελλάδα και την Κύπρο, διευθύνσεων των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έρχονται στην Αθήνα ενόψει των αμερικάνικων σημαντικών πρωτοβουλιών, που αναμένονται τους δυο πρώτους μήνες του 1997, για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Σκοπός των επαφών τους, που θα ολοκληρωθούν με συνομιλίες και επαφές που θα έχουν στη Λευκωσία με κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη της Κύπρου, είναι η βολιδοσκόπηση και καταγραφή των ελληνικών απόψεων ως προς τις ειδικές πτυχές που θα έπρεπε να έχει στη πρωτοβουλία για το κυπριακό.

    [10] ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ

    Άρχισε στις 12 το μεσημέρι η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Βουλή, για να διερευνήσει την υπόθεση του καζίνο στο Φλοίσβο.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της, η επιτροπή θα καθορίσει τους όρους και τους κανόνες λειτουργίες που θα ακολουθηθούν, καθώς και η σειρά των μαρτύρων οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν.

    Πάντως πρόθεση του προεδρείου της εξεταστικής επιτροπής, το οποίο καταρτίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τζαννής, Καλαμακίδης και Αλευράς είναι οι ανακρίσεις να κινηθούν ταχύτατα και το πόρισμα να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ώστε να αποκλειστεί η καθυστέρηση που θα οδηγήσει στην παραγραφή των αδικημάτων.

    Οι μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν με την ίδια σειρά με την οποία τους είχε καλέσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Σίγουρας.

    [11] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Την ανάγκη να συγκροτηθεί Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα ασχολείται με θέματα μιας μακρόπνοης πολιτισμικής pokitij^r, επανέλαβε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ, στην Αίγλη, σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Τμήματος του κόμματός του, με θέμα ''Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα '97. Τι θα μείνει;''

    ''Η πολιτική για τον Πολιτισμό δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός, ούτε πολύ περισσότερο κομματική υπόθεση μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας'', τόνισε ο κ.Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ενός ουσιαστικού διαλόγου, και στη χώρα μας, για την προοπτική της πολιτισμικής της ζωής στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι χάθηκε αρκετός χρόνος και δεν αξιοποιήθηκαν οι πραγματικές δυνατότητες γύρω από το θεσμό, και έκανε λόγο για ''διαδικασίες παραγοντισμού, αδιαφάνειας, εντυπωσιασμού'', χωρίς να υπάρχει ''προγραμματισμός, οργάνωση και σχεδιασμός''.

    Υπογράμμισε δε, ότι διαπιστώθηκαν κενά σε τρεις τομείς, αναφέροντας την απουσία διαλόγου και επικοινωνίας με τους ευρωπαϊκούς λαούς, και την απουσία από το πλαίσιο των εκδηλώσεων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, καθώς και πολιτικής και κοινωνικής της ιστορίας.

    Τέλος προανήγγειλε μια σειρά εκδηλώσεων του ΣΥΝ σε όλη τη διάρκεια του 1997, στο πλαίσιο των οποίων θα περιλαμβάνονται συναντήσεις με διανοούμενους των Βαλκανίων και της Μεσογείου, για την προώθηση πολύπλοκων δεσμών ευρωμεσογειακής συνεργασίας, καθώς και δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα δίνεται η πολιτιστική διάσταση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ενόψει και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Θα επιδιωχθεί επίσης η συνάντηση των πολιτικών Ινστιτούτων των κομμάτων της Αριστεράς στην Ευρώπη με θέμα ''η Ευρώπη του 21ου αιώνα και η Αριστερά του 21ου αιώνα. Ενα κοινό όραμα'', ενώ όπως τόνισε ο κ.Κωνσταντόπουλος η Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα μπορούσε να προωθήσει τη λειτουργία ενός διαρκούς Forum Ιστορικών Πρωτευουσών της Μεσογείου και των Βαλκανίων, ώστε να υπάρξει και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης η δυναμική των δικτύων συνεργασίας για την άσκηση πολιτικής αλλά και για τη διαμόρφωση κοινών αντιλήψεων, ως προς την κοινή ιστορική προοπτική.

    Τις θέσεις του ΣΥΝ για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ανέπτυξε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Νέστωρ, ο οποίος τόνισε ότι η προετοιμασία των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι απλώς η οργάνωση ενός φεστιβάλ ετήσιας διάρκειας.

    ''Προϋποθέτει εξαρχής'', σημείωσε ο κ.Νέστωρ, ''στόχευση και στρατηγική. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε ερήμην της κοινωνίας, ούτε να υποκατασταθεί η κοινωνική συμμετοχή από επίλεκτες ομάδες με κριτήρια αυθαίρετα''.

    [12] ΠΡΟΣΦΟΡΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα εφαρμογή του πειραματικού προγράμματος καύσης στερεών καυσίμων, που εκπονείται στην Ισπανία εκφράζουν ειδικοί της 17ης Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πειραματική αυτή προσπάθεια στην Ισπανία αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία και χρηματοδοτείται σε μεγάλο ποσοστό από το κοινοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης καινοτόμων emeqceiaj~m τεχνολο-γιών "Thermie", το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη σε ειδική εκδήλωση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο. Το "Thermie" αφορά στην εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων τόσο στην παραγωγή όσο και στην κατανάλωση ενέργειας στη βιομηχανία, αλλά και από τον καταναλωτή, ενώ σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση, προσφέρει συμφέρουσες διευκολύνσεις στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της ενωμένης Ευρώπης για συμμετοχή τους σε αυτό.

    Οπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της 17ης Γενικής Διεύθυνσης για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δρ. Ιωάννης Σαμουηλίδης, η εμπειρία της Ισπανίας όπου, μέσω του προγράμματος, εφαρμόζεται πειραματικά η μέθοδος της ολοκληρωμένης καύσης και εξαέρωσης στερεών καυσίμων, ιδιαίτερα άνθρακα, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη πελατεία, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες της Απω Ανατολής. Το κόστος του προγράμματος αυτού για την Ε.Ε. ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ECU. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σαμουηλίδη μπορεί να λειτουργήσει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη της χώρας.

    Εμφαση δίνεται στο πλαίσιο του Thermie , όπως σημειώθηκε, στην εξοικονόμηση πετρελαίου στην Ευρώπη, ώστε να εξαρτάται όσο το δυνατόν λιγότερο από πολιτικά και εμπορικά ασταθείς περιοχές του κόσμου, καθώς το πετρέλαιο καλύπτει σήμερα το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ το φυσικό αέριο το 20%. Παράλληλα, δίνεται βάρος στη διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με χρηματοδοτήσεις για την προετοιμασία των απαραίτητων διεθνών επαφών και της αναγκαίας προμελέτης ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν προτάσεις ανάπτυξης τεχνολογίας.

    Σε ό,τι αφορά στις επιφυλάξεις που εκφράζονται από επιχειρηματικούς κύκλους για την ανταποδοτικότητα αυτού του είδους των επενδύσεων, ο εκπρόσωπος της 17ης Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά πως το πρόβλημα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αν υπάρχουν πρωτοβουλίες, αλλά κατά πόσο οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν θα αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο αγοράς, ώστε να μειωθεί το κόστος. Υπάρχουν, όμως, για τη χώρα μας μορφές ενέργειας, για τις οποίες οι δυνατότητες εκμετάλλευσης, όπως τονίζει, παρουσιάζονται ιδιαίτερα προσοδοφόρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αιολική ενέργεια και τις εφαρμογές της στην Κρήτη.

    Το Thermie καλύπτει την τετραετία 1995-1998 και εντάσσεται στο πλαίσιο του 4ου Χρηματοδοτικού Πλαισίου και τα αποτελέσματά του, σύμφωνα με τους εισηγητές του, μπορεί να μην είναι άμεσα αποδοτικά, δημιουργούν όμως τις απαραίτητες υποδομές και τεχνογνωσία για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Σημειώνεται ότι στις προτάσεις που έχουν ήδη καταθέσει οι δύο αρμόδιοι Επίτροποι για θέματα ενέργειας για τις κατευθυντήριες γραμμές του 5ου Χρηματοδοτικού Πλαισίου, (1998-2002), δίδεται έμφαση στον χρήστη, τον τελικό καταναλωτή.

    [13] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ: "Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ"

    "Η Ορθοδοξία είτε είναι ρωσική, είτε βουλγαρική, είτε qoulamij^, έχει πάντα μέσα της έντονο το ελληνικό στοιχείο και κάτω απο αυτό το πρίσμα, βλέπω τη σπουδαιότητα των Ελληνικών Γραμμάτων".

    Αυτό υπογράμμισε, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων, σε ομιλία του στον Καθεδρικό Ναό στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για την ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας στην Αμερική.

    "Για εμάς, τους Ορθοδόξους στην Αμερική, τα Ελληνικά Γράμματα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι στενά συνδεδεμένα με την Ορθοδοξία, γιατί η Ορθοδοξία δεν νοείται ξέχωρα απο τον Ελληνισμό", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής Σπυρίδων ανέφερε ότι σκοπός του είναι να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της λεγόμενης Αμερικανικής Ορθοδοξίας.

    [14] ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΒΕΛΙΚΟΒΙΤΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Σαράντα επτά ελαιογραφίες και ορισμένα σχέδια του ζωγράφου Βλαντιμίρ Βελίκοβιτς, καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του προγράμματος ξεναγήσεων που διοργανώνει έως τις 12 Ιανουαρίου το Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης.

    Οι νεαροί επισκέπτες της έκθεσης, που θα ξεναγούνται στο μουσείο ανά ομάδες είκοσι έως τριάντα ατόμων, θα προσεγγίσουν το έργο του Βελίκοβιτς, όπως αυτό διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε κατά την τελευταία δεκαετία και θα εξοικιωθούν κατά αυτόν τον τρόπο με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης τέχνης και δημιουργίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Συγκλονιστικά στοιχεία για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόωφ, καθώς επίσης και αναγγελίες για νέες δολοφονικές ενέργειες που θα επιχειρηθούν εναντίον όλης της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ισχυρίζεται πως διαθέτει η μικρής κυκλοφορίας εβδομαδιαία εθνικιστική εφημερίδα "Μακεντόνσκο Σόντσε" ( "Μακεδονικός Ήλιος").

    Σε δημοσίευμά της, ως υπεύθυνο για την δολοφονική απόπειρα κατά του κ.Γκλιγκόροφ η εφημερίδα υποδεικνύει σκοπιανό μετανάστη στην Γερμανία, ενώ δεν παραλείπει να επιρρίψει ευθύνες και στις γειτονικές προς την ΠΓΔΜ χώρες. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο εκτελεστής του σκοπιανού προέδρου εισήλθε στην ΠΓΔΜ με τη χρήση ελληνικού διαβατηρίου και χωρίς βίζα. Μετά την υλοποίηση της αποστολής του διέφυγε στη Βουλγαρία, χωρίς να δείξει στα σύνορα το διαβατήριο, αφού, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε "δικό" του άνθρωπο στον σκοπιανό μεθοριακό σταθμό.

    Η εφημερίδα παραθέτει στοιχεία και για την πρόθεση του εκτελεστή του σκοπιανού προέδρου να επανέλθει στο σκηνικό, με στόχο αυτή τη φορά τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενσκόφκι, τους αρχηγούς των μεγαλυτέρων πολιτικών κομμάτων, όπως τον πρόεδρο του Φιλελεύθερου Κόμματος Στόγιαν Άντωφ, του εθνικιστικού VMRO-DPMNE Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι και του Δημοκρατικού Κόμματος Πέταρ Γκόσεφ και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Ισχυρίζεται ακόμα ότι με τη βοήθεια εκτοξευτή όλμων, τον οποίο έχει προμηθευτεί από τη Σερβία, στοχεύει να ανατινάξει στον αέρα όλο το κυβερνητικό κτίριο.

    Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους ο εκτελεστής θα προβεί στις αποτρόπαιες αυτές πράξεις, αυτοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορούν κυρίως τις προθέσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ "να προδώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο όνομα της χώρας".

    Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας, η ημιεπίσημη κυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια" υποστηρίζει ότι ο "Μακεδονικός Ήλιος" εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί η υπόθεση της δολοφονικής απόπειρας κατά του Κίρο Γκλιγκόρωφ και συμμετέχει στον ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του σκοπιανού κράτους, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

    Το παράδοξο, σύμφωνα με την "Νόβα Μακεντόνια", είναι το ότι από το στόχαστρο του εκτελεστή ξεφεύουν τα αλβανόφωνα κόμματα της ΠΓΔΜ, καθώς δεν αναφέρονται σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος.

    Να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης της ΠΓΔΜ, καθώς πέρυσι η ίδια εφημερίδα είχε αναγγείλει την απόπειρα δολοφονίας κατά του σκοπιανού Προέδρου μερικούς μόλις μήνες πριν από τη διάπραξή της.

    [16] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΛΑΒΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Ζ.ΒΙΝΤΕΝΟΦ

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Ανώτατο Συμβούλιο του κυβερνώντος Βουλγαρικού Sosiakistijo} Κόμματος και τους σοσιαλιστές βουλευτές, με 87 ψήφους υπέρ και 69 κατά.

    Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν έπειτα από περίπου 20ωρη συζήτηση για τα αποτελέσματα των Προεδρικών εκλογών και την πολιτική διακυβέρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο κ.Βίντενοφ ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης για να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων οικονομικής σταθεροποίησης της χώρας, μέσα στην επόμενη διετία και έως τις κοινοβουλευτικές εκλογές μετά από δυο χρόνια.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα 19 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχαν ζητήσει με επίσημη επιστολή την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίντενοφ. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νοβιναρ", στη χθεσινή του ομιλία στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΒΣΚ, ο πρωθυπουργός, Ζ.Βίντενοφ, κατηγόρησε τους 19 για σχέσεις με "οικονομικούς σχηματισμούς".

    Λόγο για κρίση στελεχών στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κάνει η εφημερίδα "Κοντινέντ" και αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα που φέρονται ως υποψήφιοι διάδοχοι του πρωθυπουργού Βίντενοφ: ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολάι Ντόμπρεφ, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της Βουλής, Νικολάι Κόιτσεφ, ο βουλευτής Νικολάι Κάμοφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Πίρινσκι.

    Στο μεταξύ τις παραιτήσεις τους από μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του Ανωτάτου Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε ο πρωθυπουργός, Ζ.Βίντενοφ, ανακοίνωσαν ο Ν.Κάμοφ και ο Φίλιπ Μπόκοφ.

    [17] ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ο ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ο επαναληπτικός γύρος για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Ρουμανίας θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 17 Νοεμβρίου. Διεκδικητές του αξιώματος της Προεδρίας ειναι οι προκριθέντες στον α΄εκλογικό γύρο της 3ης Νοεμβρίου, ο σοσιαλιστής σημερινός Πρόεδρος Ιον Ιλιέσκου και ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας Εμιλ Κοσταντινέσκου.

    Στον α΄γύρο ο Ιλιέσκου συγκέντρωσε το 33% των ψήφων έναντι 30% του Κονσταντινέσκου.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη, οι Ρουμάνοι πολίτες που κατοικούν στη Βόρεια Ελλαδα ή βρίσκονται περιστασιακά στην περιοχή είτε ως εργαζόμενοι είτε ως τουρίστες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα που θα λειτουργήσει στο Προξενείο την ημέρα των εκλογών.

    Η πιστοποίηση της ρουμανικής υπηκοότητας γίνεται με το δελτίο ταυτότητας, το διπλωματικό ή το υπηρεσιακό διαβατήριο. Επίσης με το τουριστικό διαβατήριο για όσους έφυγαν από τη χωρα πριν τις 26 Οκτωβρίου 1996 ενώ για όσους έφυγαν μετά το διαβατήριο θα πρέπει να συνοδεύεται από το δελτίο ταυτότητας ή από πιστοποιητικό ταυτότητας.

    [18] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε

    Για παραβίαση της Συμφωνίας της Τελωνειακής Ενωσης, jatacc]kei την Τουρκία ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης, σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,μετά την απόφαση της Κομισιόν να μην κάνει λόγο για το θέμα αυτό στην πρόσφατη έκθεσή της για την πρόοδο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη χώρα αυτή.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κρανιδιώτης ζητά να πληροφορηθεί για το τί μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της έμμεσης αύξησης των δασμών στην Τουρκία.

    Οπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Συνθήκη Τελωνειακής Ενωσης, που υπέγραψε η Τουρκία το 1995 προβλέπει ότι όλα τα μέλη έχουν την υποχρέωση να μην επιβάλλουν στις μεταξύ τους συναλλαγές τελωνειακούς δασμούς ή φόρους καθώς επίσης και την υποχρέωση να εφαρμόζουν ένα κοινό τελωνειακό δασμολόγιο στις σχέσεις τους με τα τρίτα κράτη.

    Από αυτό λοιπόν προκύπτει, καταλήγει ο κ. Κρανιδιώτης, ότι η απόφαση της Τουρκίας να επιβάλλει νέους δασμούς έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [19] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΔΑΝΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων της Δανίας επιβεβαιώνει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μπερλίνγκσκε Τίντεντε, ότι ο κουρδικής καταγωγής Δανός πολίτης Κεμάλ Κότς υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Ο Κότς είχε συλληφθεί στις 8 Ιουλίου στην Αγκυρα, όπου πήγε για να παρευρεθεί στην κηδεία του αδελφού του και κρατήθηκε για έξι εβδομάδες με την κατηγορία ότι υποστηρίζει το ΡΚΚ. Αφέθηκε ελεύθερος στις 16 Αυγούστου μετά από πιέσεις της δανικής κυβέρνησης.

    Πάντως εκπρόσωπος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της απόρρητης αυτής έκθεσης που αποτελεί αντικείμενο διαρροής στον τύπο. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του θα αντιδράσει σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ο Κότς βασανίστηκε και ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητήσει δίωξη της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο

    [20] Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ.

    Την υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας, ως νόμιμος επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, τυγχάνει ο νέος αρχηγός του στρατού των Σερβοβόσνιων Πέρο Τσόλιτς. Αυτό αποδεικνύεται και από την συνάντηση που είχε μαζί του ο σύμβουλος για στρατιωτικά ζητήματα του ύπατου πολιτικού εκπροσώπου στη Βοσνία Κάρλ Μπίλντ, Μπερτράν Ντελαπρελά.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, εκτός του Ράτκο Μλάντιτς και των άλλων δύο στρατηγών Μίλαν Γκβέρο και Ζντράβκο Τόλιμιρ, από το στράτευμα των Σερβοβόσνιων απομακρύνθηκαν ακόμη 300 περίπου aniylatijo_ οι οποίοι κατείχαν υψηλές θέσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, η έδρα του Γενικού Επιτελίου Στρατού θα μεταφερθεί από το Χαν Πιγιέσακ όπου βρίσκεται σήμερα, στην πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας Πάλε.

    Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Διεθνής Κοινότητα ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τις σημερινές δυνάμεις του ΝΑΤΟ με άλλες μικρότερες σε αριθμό. Η νέα Νατοϊκή παρουσία στην Βοσνία θα ονομάζεται κατά πάσα πιθανότητα FOFOR (αντί για IFOR που είναι η σημερινή της ονομασία και η θητεία της οποίας λήγει στις 20 Δεκεμβρίου) και θα αριθμεί 30.000 περίπου στρατιώτες.

    Η Ελλάδα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στο Σεράγεβο στα μέσα Οκτωβρίου, είχε εκφράσει την ετοιμότητα της να αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτιωτών που αποτελούν την ελληνική μεταγωγική μονάδα η οποία είναι εγκατεστημένη στην περιοχή Βίσοκο, 35 χλμ. νοτιοανατολικά του Σεράγεβο, εφ'όσον αυτό ζητηθεί από την βοσνιακή κυβέρνηση και βρεί σύμφωνες και τις υπόλοιπες χώρες που διαθέτουν στρατεύματα στην Βοσνία υπό την σύσταση του ΝΑΤΟ.

    [21] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΒΑΛΕ ΒΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και η καθυστέρηση που παρατηρείται για την επίλυσή του, είναι η αιτία εξαιτίας της οποίας η Αλβανία πρόβαλε βέτο στην ένταξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας στην Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία κατά την πρόσφατη σύνοδο στην Αυστρία.

    Στη δήλωση αυτή, που δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα στον αλβανικό Τύπο, προέβη ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι δικαιολογώντας την απόφαση της Αλβανίας να κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας στην ένταξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο καγκελάριος της Αυστρίας, συναντήθηκαν με τον Αλεξάντερ Μέξι τον οποίο διαβεβαίωσαν ότι οι χώρες τους υποστηρίζουν την προσέγγιση της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σημειώνει η εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατικε".

    [22] ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΌΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΌΠΛΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο Α.ΛΟΥΚΑΝΟΦ

    Το όπλο που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, πίσω από καλοριφέρ σε πολυκατοικία της οδού "Ντίμτσο Ντεμπελιάνοφ", στη Σόφια, είναι το ίδιο με το οποίο εκτελέστηκε, στις 2 Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Αντρέι Λουκάνοφ, επιβεβαίωσε ο εισαγγελέας της βουλγαρικής πρωτεύουσας, Νέστορ Νέστοροφ.

    Ο κ.Νέστοροφ σημείωσε ότι το περίστροφο που βρέθηκε είναι 9 mm, αλλά δεν είναι μάρκας "Μακάροφ", ενώ οι έρευνες γύρω από το όπλο έγιναν στο Εργαστήριο βαλλιστικής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας στη Σόφια.

    Άλλες πληροφορίες γύρω από την ανάκριση για τη δολοφονία Λουκάνοφ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

    [23] ΤΟ 10,8% ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ-ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Σταθερός παρέμενε ο αριθμός των ανέργων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, καθ' όλο το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου. Είναι -δε- ελαφρά αυξημένος -κατά 0,1%- έναντι του Σεπτεμβρίου 1995 (10,7%).

    Σύμφωνα με έκθεση της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, EUROSTAT, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα -από το Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει- στα 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπήρχαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 18,1 εκατ.άνεργοι.

    Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε σταθερό στα περισσότερα κράτη-μέλη, με εξαίρεση τη Γαλλία όπου ανήλθε σε 12,5% έναντι 12,3% τον Ιούνιο. Πλέον της Γαλλίας, υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο βρίσκονται η Φινλανδία (15,1%), η Ιρλανδία (12,4%), η Ιταλία (12,2% τον Ιούλιο) και η Ισπανία, που -με 21,4%- παραμένει η ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία.

    Το Λουξεμβούργο διαθέτει τους περισσότερους εργαζομένους -ως ποσοστό, πάντοτε- από κάθε άλλη χώρα-μέλος. Πτωτική, πάντως, ήταν η τάση στη Μ.Βρετανία (8,1% το Σεπτέμβριο, από 8,3% τον Ιούνιο), στην Πορτογαλία (7,1% από 7,4%) και στη Φινλανδία (15,1% από 16,2%). Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

    Τα αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας στις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία, ήταν 5,2% (τον Αύγουστο) και 3,3%.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [24] ΤΑ ΘΛΙΜΜΕΝΑ ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΤΟΥ ΦΑΓΙΟΥΜ- Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΜΟΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

    Την άγνωστη στους πολλούς αρχαία ελληνική ζωγραφική που κοσμούσε τις αιγυπτιακές μούμιες των ρωμαϊκών, τα θλιμμένα πορτρέτα του Φαγιούμ, που ,όπως έγραψε ο Αντρέ Μαλρώ, στο βλέμμα τους μοιάζει να καίει το καντήλι της αιώνιας ζωής, παρουσιάζει σήμερα στο Κάιρο, στο πλαίσιο του διεθνούς συμποσίου Καβάφη, η Ελληνίδα ζωγράφος Ευφροσύνη Δοξιάδη. Προϊόντα της ελληνικής νατουραλιστικής παράδοσης, τα πορτρέτα του Φαγιούμ που αποτελούν τους προδρόμους των βυζαντινών εικόνων, μοιάζουν να έχουν αιχμαλωτίσει την ίδια τη ζωή στα χαρακτηριστικά των προσώπων. Ο θεατής νιώθει να επικοινωνεί άμεσα με τον εικονιζόμενο ο οποίος μοιάζει να βρίσκεται στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου.

    Τα όμορφα και μυστηριώδη αυτά πορτρέτα, που πρωτοβρέθηκαν στην περιοχή Φαγιούμ της Αιγύπτου, άρχισαν να εμφανίζονται τον περασμένο αιώνα, στη δεκαετία του 1880, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα περισσότερα τα είχε στην κατοχή του ένας Αυστριακός έμπορος έργων τέχνης, ο Τheodor Graf, που υποστήριζε ότι επρόκειτο για πορτρέτα των Πτολεμαίων. Ομως περισσότερα στοιχεία για αυτά είχαν φέρει στο φως οι ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου W.M. Flinders Petrie στη Χαουάρα. Σήμερα οι γνωστές προσωπογραφίες του Φαγιούμ ξεπερνούν τις 1000.

    Στο Φαγιούμ 60 χιλιόμετρα νότια από το Κάιρο, αλλά και σε άλλα σημεία της Αιγύπτου, Ελληνες και εξελληνισμένοι κάτοικοι της περιοχής έθαβαν τους νεκρούς τους τρεις πρώτους αιώνες μ.Χ. taqiwe}omt\r τους και πρόσθεταν προσωπογραφίες ζωγραφισμένες σε ξύλο ή στο πανί του σαβάνου, στις μούμιες τους, στο ύψος του προσώπου, .

    Σήμερα η Ευφροσύνη Δοξιάδη, μια Ελληνίδα ζωγράφος ζυμωμένη με τις παραδόσεις της βυζαντινής τέχνης, φωτίζει τις τεχνικές, με τις οποίες φιλοτεχνήθηκαν τα πορτρέτα του Φαγιούμ αλλά και την υψηλή καλλιτεχνική τους ποιότητα παρουσιάζοντας την παράλληλη εξέλιξη της ζωγραφικής ενός πορτρέτου του Φαγιούμ και μιας βυζαντινής εικόνας. Παράλληλα στο πλαίσιο του συμποσίου Καβάφη,παρουσιάζεται και το βιβλίο της κυρίας Δοξιάδη με τίτλο " Τα πορτρέτα του Φαγιούμ" που κυκλοφόρησε πέρσι από μεγάλους εκδοτικούς οίκους της Αγγλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ (Thames and Hudson, Gallimard και Abram's αντίστοιχα) και πρόσφατα και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Αδάμ.

    Για τη ζωγραφική αυτή μίλησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Δοξιάδη εξομολογούμενη ότι την ιδέα για το βιβλίο της την ενέπνευσε ο Γιάννης Τσαρούχης. "Είχα την τύχη να είμαι φίλη του και έμαθα πάρα πολλά από αυτόν. Πάντα μιλούσε για τα πορτρέτα του Φαγιούμ, τα οποία γι αυτόν ήταν τα πιο καλά, τα πιο απτά, τα πιο χειροπιαστά δείγματα της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής, η οποία έχει εξαφανιστεί λόγω της υγρασίας που υπάρχει στο χώμα της Μεσογείου. Μου είπε ότι θα ήταν καλό να γράψει κάποιος ένα βιβλίο για να δείξει ότι τα Φαγιούμ είναι ελληνικά. Και αυτό δεν το έκανε από πατριωτισμό ή από κάποια εθνικιστική έξαρση, αλλά γιατί είχε καταλάβει ο ίδιος ότι αυτά πράγματι ανήκουν στην αρχαία ελληνική παράδοση" λέει η κυρία Δοξιάδη . Άλλωστε σε πολλά από τα πορτρέτα του Φαγιούμ, που έχουν διασωθεί,υπάρχει ελληνική γραφή. "Πιθανόν να υπήρχε σε όλα. Και αυτό είναι το λυπηρό, ότι έχουμε χάσει τις επιγραφές και τις χάσαμε γιατί σε πολλά πορτρέτα όταν βρέθηκαν, στο τέλος του 19ου αιώνα και στην αρχή του 20ου, πολλοί, Ευρωπαίοι κυρίως, στις ανεπίσημες και παράνομες ανασκαφές βγάλανε τη μούμια, την αποξενώσανε από το πορτρέτο που πήραν και το έφεραν στην Ευρώπη" προσθέτει.

    Η ζωγράφος υπενθυμίζει ότι δύο από τα πορτρέτα του Φαγιούμ υπάρχουν σήμερα στο μουσείο Μπενάκη. "Το ένα, το ανδρικό, είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα όλων των εποχών. Και το άλλο είναι ενδιαφέρον, αλλά το ανδρικό είναι ένα μεγάλο αριστούργημα, διαχρονικό, από τα πολύ ξεχωριστά έργα τέχνης στην ιστορία της ζωγραφικής" τονίζει.

    Σε ερώτηση σχετική με την ακριβή χρονολόγηση των Φαγιούμ η κυρία Δοξιάδη απαντά: "Τώρα είμαστε πιο σίγουροι γι αυτό. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ξεκινάνε περίπου από την εποχή που ήταν αυτοκράτορας στη Ρώμη ο Τιβέριος, δηλαδή το 14 μ.Χ. και τελειώνουν ξαφνικά στο τέλος του τρίτου αιώνα μ.Χ."

    Κανείς δεν ξέρει γιατί αρχίζουν και κανείς δεν ξέρει γιατί τελειώνουν. Υπάρχουν μόνο εικασίες. Για την εμφάνισή τους υπάρχει η εικασία ότι οι Έλληνες, οι Μακεδόνες που είχαν συγκλίνει στην Αλεξάνδρεια την εποχή των Πτολεμαίων και ζούσαν εκεί για τριακόσια χρόνια, είχαν τη γνώση αυτής της τέχνης, που είχε παραδοθεί από πατέρα σε γιό σε μία συνεχή αλυσίδα στην αρχαιότητα. Σε όλη την περίοδο των Πτολεμαίων που οι Ελληνες διοικούσαν και βασίλευαν στην Αλεξάνδρεια και σε όλη την Αίγυπτο η ελληνική ζωγραφική είχε lec\kg παράδοση.Τα πορτρέτα του Φαγιούμ παρέμειναν άγνωστα για πολλά χρόνια στο ευρύτερο κοινό γιατί, όπως επισημαίνει η ζωγράφος, δεν ήταν γνωστά τα ονόματα των καλλιτεχνών που τα ζωγράφισαν. Επίσης γιατί τα πορτρέτα ήταν διάσπαρτα σε διαφορετικά τμήματα διαφόρων μουσείων του κόσμου ενώ παράλληλα βαρύνονταν με την κακή φήμη ότι είναι πλαστά καθώς οTheodor Graf τα παρουσίαζε ως πορτρέτα των μελών της οικογένειας των Πτολεμαίων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 12 November 1996 - 13:48:02