Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-11-06)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Βεγίρη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [03] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΑΣΚΗΣΗ "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 96" ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [04] ΣΤΟ 8,3% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

  • [05] Σ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΓΙ'ΑΥΤΗΝ

  • [06] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΠΗΓΑΣΟΣ" ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

  • [07] ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΟ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [09] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ

  • [10] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

  • [11] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ-ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • [12] ΚΑΤΑ 35,2% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ "ALICO-EUROBANK" ΣΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ-ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [13] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ 3,7 ΔΡΧ ΤΟ ΛΙΤΡΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [15] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [16] Ο ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

  • [17] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ Μ.Π.Ε.

  • [18] ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [19] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ- 200 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 40 ΗΜΕΡΩΝ

  • [20] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΠΛΟΚ

  • [21] ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Ο ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

  • [22] ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

  • [23] ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ -ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Βεγίρη)

  • [24] "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟ", ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης για την έκθεση του αρμοδίου της Κομισιόν, πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Λέο Τίντεμαν σχετικά με τις μειονότητες στα Βαλκάνια εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    "Στην έκθεση αυτή κατά τρόπο ανεπίτρεπτο γίνεται λόγος για ένα κράτος με το όνομα "Μακεδονία" ενώ είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ το όνομα του γειτονικού κράτους είναι FYROM και αυτό θα έπρεπε να γίνει παραδεκτό" τόνισε ο κ. Ρέππας υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός αυτό "δείχνει κακοπιστία, δείχνει προκατάληψη". Πρόσθεσε δε ότι "γίνεται λόγος για τουρκική μειονότητα ενώ η μειονότητα είναι μουσουλμανική" και δεν αναφέρονται καθόλου οι πληθυσμοί αθιγγάνων και πομάκων. Για το θέμα της Κύπρου ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι ενώ στην έκθεση γίνεται μνεία για τις βλαπτικές συνέπειες των αποφάσεων που πήρε η Ελληνική κυβέρνηση εισάγοντας το δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου αγνοείται παντελώς το γεγονός ότι επί 22 χρόνια υπάρχουν κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι συντάκτες της έκθεσης δεν έλαβαν υπόψη την ενημέρωση που είχαν από την Ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε τη θέση ότι η Κομισιόν δεν έχει υιοθετήσει το σύνολο των απόψεων που εκφράζονται στην έκθεση.

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της εμφανίζει η Ελλαδα, προσεγγίζοντας έτσι με μια μικρή μόνον αποκλιση, τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης της οικονομίας της με αυτή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η διαπίστωση αυτή περιέχεται σε σχέδιο έκθεσης για την πορεία της σύγκλισης στις τέσσερις χωρες συνοχής, ( Ελλαδα, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αναμένεται να υιοθετηθεί κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

    Ο ετήσιος στόχος για το 1996 των δημοσιονομικών ελλειμάτων στην Ελλαδα είχε καθοριστεί στο 7,6% του ακαθάριστου εγχώριου προΐόντος και σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν θα paqousi\sei αύξηση της τιμής αυτής κατά 3/10 της ποσοστιαίας μονάδας. Υπο αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν αποδειξεις που να οδηγήσουν την Κομισιόν στην αναστολή χρηματοδοτήσεων προς την Ελλαδα από το ταμειο συνοχής.

    Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε άλλο σημειο της έκθεσης της, η Επιτροπή έχει σοβαρούς λόγους ανησυχίας για τη μη επίτευξη αυτού του στόχου απο την Ελλαδα και για το λογο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στη σημερινή της συνεδρίαση, να προταθεί η αποστολή μιας επιστολής στις αρμόδιες ελληνικές αρχές με την οποία θα συστήνεται η λήψη μέτρων για την επίτευξη του στόχου της σύγκλισης.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν τις χειρότερες επιδόσεις στην επίτευξη των στόχων σύγκλισης κατέχει η Ισπανία ενώ την καλύτερη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της εμφανίζει η Ιρλανδία.

    [03] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:Η ΑΣΚΗΣΗ "ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 96" ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ενώπιον του προέδρου της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου, ολοκληρώθηκε στο Μαραθόκαμπο της Σάμου η τελική φάση της άσκησης "Παρμενίων 96", η οποία διεξήχθη με πραγματικά πυρά και με τη συμμετοχή και των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων.

    Αναφερόμενος στο ναυτικό δυστύχημα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για το τραγικό γεγονός που προκάλεσε, όπως είπε, την οδύνη ολόκληρου του ελληνικού λαού και διαβίβασε τη μεγάλη συμπάθεια του προς τις οικογένειες των τεσσάρων υπαξιωματικών του πολεμικού σκάφους των οποίων αγνοείται η τύχη.

    Ο κ.Στεφανόπουλος, τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτη η συναγωγή οποιονδήποτε συμπερασμάτων και η διατύπωση γενικότερων εντυπώσεων.

    Αναφερόμενος στην άσκηση "Παρμενίων 96" ο πρόεδρος της δημοκρατίας δήλωσε ότι, εξελίχθηκε με ικανοποιητικό τρόπο και απέδειξε το υψηλό επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων και την απαιτούμενη μαχητική ικανότητα της χώρας. Διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας τυγχάνουν της αμέριστης εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και της δικής του και συνεχάρη όλους όσους συμμετείχαν στην άσκηση.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, εξέφρασε τη λύπη του για το ατύχημα και την πλήρη συμπαράσταση του προς τις οικογένειες των αγνοουμένων. Επισήμανε ότι από τη διεξαγωγή της άσκησης διαπιστώθηκε το αξιόμαχο και το αποτελεσματικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας καθώς και το ότι το ηθικό τους παραμένει ακμαίο.

    Στο μεταξύ, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων υπαξιωματικών της πυραυλάκατου "Κωστάκος" που βυθίστηκε προχθές κοντά στις ακτές της Σάμου, μετά από σύγκρουση με το οχηματαγωγό "Σάμαινα".

    Προανάκριση διενεργείται για τη διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος ενώ ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πλοιάρχου του "Σάμαινα" ο οποίος στην κατάθεσή του σημείωσε ότι δεν είδε το πολεμικό πλοίο παρά μόνο όταν αυτό είχε φτάσει σε πολύ μικρή ap|stasg και η σύγκρουση δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

    [04] ΣΤΟ 8,3% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Στο 8,3% έφτασε τον μήνα Οκτώβριο ο πληθωρισμός από 8,5% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

    Παράλληλα ο τιμάριθμος παρουσίασε αύξηση κατά 0.9%, γεγονός που αποδίδεται στις αυξήσεις των τιμών των χειμερινών ρούχων και παπουτσιών και στις ανατιμήσεις στο κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα έπιπλα και τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

    [05] Σ.ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΓΙ'ΑΥΤΗΝ

    Δεν αποκλείεται η εκδήλωση πρωτοβουλίας από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών για λύση του Κυπριακού να περιλαμβάνει λύση τύπου Ντέϊτον, είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον έλληνα ομόλογό του, Απόστολο Κακλαμάνη.

    Ο κ. Κυπριανού δεν απέκλεισε ακόμα το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκβιασμοί για επιλυση του προβλήματος με αφορμή την ενταξιακή πορεία της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο προεδρος της Βουλής της Κύπρου, οι όποιες πρωτοβουλίες δεν απορρίπτονται, αρκεί να είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να έχουν στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Οι πρωτοβουλίες αυτές, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, πρέπει να εξασφαλίζουν την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, τις βασικές ελευθερίες, την αποστρατικοποίηση και κάποιες ευρύτερες εγγυήσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Παρατήρησε δε, ότι δεν μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος για καλύτερη μετεκλογική στάση από τις ΗΠΑ, τη στιγμή που άσκησαν κριτική στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας.

    "Έχουμε κάνει πολλές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς τα χρόνια αυτά, έχουμε δεχτεί τη συνομοσπονδία, αλλά από τουρκικής πλευράς δεν έχει γίνει ούτε ένα θετικό βήμα", σημείωσε ο κ.Κυπριανού.

    Σε ερώτηση για το αν η πρόταση του Σερ Ντεϊβιντ Χάνι περί εναλλασσόμενης προεδρείας εντάσσεται στους εκβιασμούς τους οποίους προέβλεψε, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι πρόκειται για μια βολιδοσκόπηση πάνω στις πτυχές του Κυπριακού στο πλαίσιο συνομοσπονδίας, η οποία όμως είναι πολύ κοντά στις τουρκικές θέσεις. Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση του κ. Χάνι για παραμονή των εποίκων και της απόκληση δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι η Τουρκία ελάχιστα ενδιαφέρεται για τους Τουρκοκύπριους και ο μόνος της στόχος και επιδίωξη είναι η τουρκοποίηση, καταρχήν ενός μεγάλου τμήματος του νησιού και στη συνεχεια η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.

    Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενιαίο Αμυντικό Δόγμα το οποίο, όπως είπε, έχει ενίσχυση πέραν των άλλων στο αγωνιστικό φρόνημα των Ελληνοκυπρίων, ενώ έχει στείλει τα σωστά μηνύματα στη Τουρκία ότι πλέον δεν είναι η Κύπρος ένας peq_pator γι' αυτήν. Κλείνοντας τη συνέντευξή του, τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες ότι αν χαθεί αυτή η μαχη θα ακολουθήσουν μεγάλες περιπέτειες για το Κυπριακό.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, έδωσε και ο ίδιος έμφαση στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα τονίζοντας οτι αποτελεί αναγκαιότητα αποτρεπτική στις παράλογες προκλήσεις της Τουρκίας. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι ο Ελληνισμός δέχεται έντονες πιέσεις οι οποίες αγγίζουν τα όρια της ωμής βίας.

    Τέλος ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στην συνεργασία που είχε με τον κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια πιο ενεργή δραστηριότητα των Κοινοβουλίων, ενώ πρόκειται να προχωρήσει η ανασυγκροτηση της Μεικτής Επιτροπής της Ελληνικής και Κυπριακής Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής έδωσε στον κ. Κυπριανού επιταγή ύψους 50 εκ. δρχ. για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας του Πέτρου Κακουλλή, τον οποίο σκότωσαν εν ψυχρώ οι κατοχικές δυνάμεις.

    [06] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΠΗΓΑΣΟΣ" ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ

    Εντός τεσσάρων ημερών θα έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του ατυχήματος του επιβατηγού "Πήγασος", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης ο οποίος πρόσθεσε ότι το πόρισμα θα διαβιβαστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων που θα επισπεύσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών.

    Ερωτηθείς για τη διαμαρτυρία της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace στις εγκαταστάσεις της εταιρείας "Μότορόιλ" στους Αγίους Θεοδώρους και τη σύλληψη δεκατεσσάρων μελών της, ο κ. Σουμάκης επισήμανε ότι η επιχείρηση σύλληψης έγινε κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Κορίνθου και γνωστοποίησε ότι το πρωί είχε ενημερώσει τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης για τη σύσταση από τον Ιανουάριο ειδικής επιτροπής που θα εξέδιδε μετά το τέλος των σχετικών ελέγχων νέους κανονισμούς για την φορτοεκφόρτωση επικίνδυνων φορτίων.

    [07] ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Σειρά επισκέψεων σε Ευρωπαϊκές πόλεις αρχίζει εντός των επόμενων εβδομάδων ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας στις 20 Νοεμβρίου ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη Ρώμη, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου θα παραβρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στη Λισαβώνα, στις 12 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Χάγη και στις 13 και 14 θα συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Δουβλίνο.

    Σε ό,τι αφορά στις επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στη χώρα μας, στις 12 και 13 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Μίλαν Κούτσμα και στις 14 του ίδιου μήνα ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιρλανδός πρωθυπουργός Τζων Μπρούτον.

    [08] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΤΟ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο J.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα εξακολουθήσουν να αναπτύσσονται και να ενισχύονται προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών.

    Ο Μπιλ Κλίντον επικράτησε του Μπομπ Ντόουλ συγκεντρώνοντας το 50% των ψήφων έναντι 42% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου και 8% του Ροζ Περό. Ωστόσο την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία κέρδισαν οι Ρεπουμπλικάνοι, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο του νεοεκλεγέντα Προέδρου. Τον Μπιλ Κλίντον συνεχάρη για την εκλογή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος σημείωσε ότι σε ότι μας αφορά το έργο του θα κριθεί από την πορεία των εθνικών μας θεμάτων.

    [09] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη είχε το πρωί ο Γιώργος Σουφλιάς. Και τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε καλό κλίμα ενώ ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι συζήτησε με τον κ. Εβερτ τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της κυβέρνησης και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "σε ένα μεγάλο κόμμα όπως είναι η Ν.Δ. δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σουφλιάς θα ζητήσει συνάντηση και με τον Μιλτιάδη Εβερτ εν΄όψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

    [10] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ

    Νέες παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου σημειώθηκαν από χθες έως σήμερα το μεσημέρι από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που μετέχουν στην άσκηση "Ταύρος".

    Συνολικά έγιναν 52 παραβάσεις του FIR Aθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μεταξύ Χίου και Λέσβου και νοτιοανατολικά της Ρόδου ενώ τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από Ελληνικά μαχητικά που έλαβαν μέρος στην ελληνική άσκηση "Παρμενίων".

    [11] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ-ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Στα 10,6 εκατ.δολ. διαμορφώθηκε το 1995 ο συνολικός όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Μολδαβίας. Το εμπορικό ισοζύγιο, πάντως, κλίνει υπέρ της χώρας μας καθώς η "μερίδα του λέοντος" των εμπορικών συναλλαγών προκύπτει από τις ελληνικές εξαγωγές στη Μολδαβία, που έφθασαν πέρυσι τα 7,9 εκατ.δολ.

    Τα στοιχεία αυτά έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής εκδήλωσης για τη μολδαβική αγορά και τις προοπτικές που παρουσιάζει για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την οποία dioqc\myse σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών. Εμπειρογνώμονες της διεύθυνσης εξωτερικών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ανέπτυξαν τις επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο της χώρας, το εμπορικό σύστημα και τα κανάλια διανομών, το εξωτερικό εμπόριο, καθώς και το καθεστώς ίδρυσης joint ventures.

    Οι Μολδαβοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι υφίστανται ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, εφόσον δουλέψουν από κοινού για την υπέρβαση των όποιων προβλημάτων.

    Το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Μολδαβίας αποτελεί η Ρωσία -πράγμα που ισχύει, εξάλλου, για το σύνολο των χωρών της τέως ΕΣΣΔ- ενώ ακολουθεί η Ουκρανία, από την οποία η χώρα εισάγει κυρίως ενέργεια. Από την Ελλάδα, η Μολδαβία εισάγει -κατά κύριο λόγο- ηλεκτρικά μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στα ελληνικής παραγωγής επαγγελματικά ψυγεία. Από την πλευρά της, η Ελλάδα προμηθεύεται από τη Μολδαβία κυρίως γουνοδέρματα και γουναρικά.

    Κατά τις εργασίες της ημερίδας, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ως κυριότερο εμπόδιο στην απρόσκοπτη ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, την ανεπάρκεια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή των παραγγελιών από τους τοπικούς εισαγωγείς. Επισημάνθηκε, επιπλέον, η έλλειψη αξιόπιστης πληροφόρησης για τη φερεγγυότητα και την οικονομική επιφάνεια μιας τοπικής επιχείρησης-δυνητικού εταίρου, πρόβλημα που καθυστερεί ιδιαίτερα της διαδικασίες δημιουργίας joint ventures. Αναγνωρίσθηκε, πάντως, ότι η Μολδαβία εμφανίζει καλύτερους ρυθμούς προσαρμογής στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς από τις περισσότερες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Η μολδαβική αγορά εποπτεύεται από τον εμπορικό ακόλουθο της χώρας μας στο Βουκουρέστι.

    [12] ΚΑΤΑ 35,2% ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΗΣ "ALICO-EUROBANK" ΣΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ-ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Aύξηση του ενεργητικού της κατά 35,2% πέτυχε στο πρώτο δεκάμηνο του 1996 η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων ALICO- EUROBANK. Σε απόλυτους αριθμούς, το ενεργητικό διαμορφώθηκε σε 150 δισ.δρχ., ύψος που αντιστοιχεί σε μερίδιο περίπου 4,5% της συνολικής αγοράς. Εξ αυτών, περί τα 20 δισ. προήλθαν από τη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, μόνο στο τελευταίο τετράμηνο, τα τρία υποκαταστήματα που λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα) συγκέντρωσαν συνολικά κεφάλαια προς διαχείριση άνω των 4,5 δισ.

    Στόχος της επιχείρησης είναι -μέχρι το 2000- το ενεργητικό της να ανέλθει σε 500 δισ. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, Αλέξανδρος Παππάς, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, επ' ευκαιρία των εγκαινίων του υποκαταστήματος της ALICO-EUROBANK στη Θεσσαλονίκη.

    Η ALICO-EUROBANK αποτελεί θυγατρική εταιρεία της EUROBANK (όμιλος Λάτση) και της ασφαλιστικής ALICO. Η τελευταία, με τη σειρά της, ανήκει στη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική εταιρεία στον κόσμο, American International Group. Η αμερικανική εταιρεία diah]tei παρουσία σε 130 χώρες και ενεργητικό συνολικού ύψους 65 δισ.δολ. Διαχειρίζεται -δε- περισσότερα από 150 δισ.δολ.

    Η εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων διαθέτει σήμερα περί τους 8.000 πελάτες, όλων των "βαλαντίων" (από 300.000 δρχ. μέχρι και 1 δισ.). Στην Ελλάδα, περισσότερες από 450.000 οικογένειες έχουν εμπιστευθεί τις αποταμιεύσεις τους σε αμοιβαία κεφάλαια, ενώ η συνολική αγορά -που απαρτίζεται από 30 εταιρείες- ανέρχεται σε ύψος 3,6 τρισ.δρχ. Εκτιμάται δε, ότι έως το 2000 το ενεργητικό των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων θα υπερδιπλασιασθεί, ενώ οι ελληνικές οικογένειες που θα διαθέτουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων θα ξεπεράσουν τις 750.000.

    Η επιχείρηση σκοπεύει να ιδρύσει επιπλέον πέντε υποκαταστήματα εντός του 1997. Τα τρία εξ αυτών στην Αττική, και τα άλλα δύο σε Ηράκλειο και Λάρισα. Πάντως, απώτερος στόχος της ALICO-EUROBANK είναι να ιδρύσει ανεξάρτητο δίκτυο υποκαταστημάτων στις περισσότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

    Εξάλλου, με την ευκαιρία της ίδρυσης υποκαταστήματος στη Θεσσαλονίκη, η ALICO-EUROBANK απέκτησε παρουσία και στο διεθνές διαδίκτυο Internet, μέσω του οποίου πληροφορεί κάθε ενδιαφερόμενο για τις γενικότερες επενδυτικές εξελίξεις. Η ηλεκτρονική διεύθυνση της "σελίδας" στο World Wide Web είναι http://www.imagine.gr/alico-eurobank.

    Το υποκατάστημα Θεσσαλονίκης στελεχώνεται από τους κ.κ. Π.Ιακώβου και Α.Αδάμο.

    [13] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ 3,7 ΔΡΧ ΤΟ ΛΙΤΡΟ

    Μείωση στις τιμές του ντίζελ θα ανακοινώσει η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, γεγονός που αποδίδεται στην πτώση των τιμών των καυσίμων στις διεθνείς αγορές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μεσάνυχτα η τιμή διυλιστηρίου του ντίζελ κίνησης θα μειωθεί κατά 3,70 δραχμές το λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 2,70 δραχμές το λίτρο και της βενζίνης κατά 0,70 λεπτά.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ο Μπιλ Κλίντον αναδείχθηκε νικητής των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Είναι ο πρώτος Δημοκρατικός ο οποίος εκλέγεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος από τη δεκαετία του 1940. Eίναι ο νεότερος Πρόεδρος που θα υπηρετήσει δεύτερη θητεία και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι κοντά και στον άλλο στόχο του να συγκεντρώσει δηλαδή το 50% των ψήφων.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνοντας τη νίκη του σε πλήθος οπαδών του στη γενέτειρά του στο Λιτλ Ροκ του Αρκανσω, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αμερικανικό λαό που τον επανεξέλεξε. "Ο Αμερικανικός λαός μίλησε", είπε ο Κλίντον και ευχαρίστησε το "Θεό που γεννήθηκε στην Αμερική".

    Υπογράμμισε ότι "είναι καιρός τώρα να μπουν οι πολιτικές διαφορές στην άκρη και ενωμένοι οι Αμερικανοί να φέρουν σε πέρας το έργο τους".

    Χαιρέτησε και μίλησε με θερμά λόγια για τον αντίπαλό του Μπομπ Ντόουλ χαρακτηρίζοντας γενναία την εκστρατεία του. Είπε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ.Ντόουλ τον οποίο και ευχαριστησε για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στις ΗΠΑ στη διάρκεια της ζωής του. "Τον ευχαρίστησα για τη συνεργασία που είχαμε για να προωθήσουμε την κοινή υπόθεση της Αμερικής", τόνισε.

    Στην χαμηλών, όπως χαρακτηρίστηκε τόνων ομιλία του, ο Μπιλ Κλίντον, έκανε σαφές ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στις σχέσεις του με το Κογκρέσσο που είναι υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανων τονίζοντας: "Με την ψήφο τους για το Κογκρέσσο ο αμερικανικός λαός μας στέλνει ένα μήνυμα: Συνεργαστείτε, αντιμετωπείστε τις προκλήσεις μας. Οταν δίνουμε τα χέρια, η Αμερική πάντα νικά".

    Το κόμμα των Ρεπουμπλικανων μπορεί να μην εξασφάλισε την Προεδρία των ΗΠΑ είχε ωστόσο επιτυχία στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσωπων, στην οποία διατήρησαν σχεδόν τα ίδια ποσοστά που είχαν λάβει το 1994.

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανων, Μπομπ Ντόουλ παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ. Δήλωσε ότι προσέφερε προσέφερε την υποστήριξή του σε οποιαδήποτε μέτρα που θα οδηγήσουν τις ΗΠΑ μπροστά.

    Ο τρίτος υποψηφιος, ο πολυεκατομμυριούχος, Ροζ Περό βρίσκεται πολύ πίσω στα αποτελέσματα, σε σχέση με τους δυο αντιπάλους τους.

    [15] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Να αναλάβει ο Μπίλ Κλίντον τις πρωτοβουλίες για το κυπριακό, που υποσχέθηκε προεκλογικά, μετά την επανεκλογή του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κ.Κληρίδης τόνισε ότι "δεν θα πρέπει να λέμε ότι αναμένουμε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις, αλλά να διαδραματίσουν ένα θετικό ρόλο για λύση του κυπριακού".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν tgm ενταξιακή πορεία του νησιού στην Ευρωπαική Ένωση.

    "Πρέπει να προδιαγράψουμε τη στρατηγική που Κύπρος και Ελλάδα θα ακολουθήσουμε από κοινού ενόψει της πρωτοβουλίας που αναμένεται να εκδηλωθεί το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο" πρόσθεσε ο κ.Κληρίδης και υπέδειξε ότι η στρατηγική αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Στο μεταξύ, επιτυχείς και γόνιμες χαρακτήρισαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Χρήστος Ροζάκης τις συνομιλίες που είχαν για το κυπριακό.

    Ο κ.Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του είπε ότι μελέτησαν σε βάθος πολλούς τομείς, εντοπίζοντας αυτούς που χρειάζονται προετοιμασία και σημείωσε ότι "έχουμε διανύσει πολύ δρόμο αναφορικά με την ενταξιακή μας πορεία στην Ευρωπαική Ένωση".

    Ο κ.Ροζάκης αναφέρθηκε στη δυνατότητα της συμβολής της Ελλάδας σε θέματα που αφορούν την υποστήριξη της Κύπρου στο προενταξιακό στάδιο και σημείωσε ότι ήταν ένα από τα σημεία αιχμής των συζητήσεων.

    [16] Ο ΓΙΕΛΤΣΙΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ

    Ο Μπορίς Γιέλτσιν είχε σήμερα την πρώτη "συνάντηση εργασίας" με τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά την επτάωρη χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υποβλήθηκε χθές.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση απο το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Προεδρος δήλωσε στον Πρωθυπουργό ότι είναι αποφασισμένος να επιστρέψει το "γρηγορότερο δυνατό στα καθήκοντά του".Η συνάντηση διήρκεσε 15 λεπτά και ο Γιέλτσιν ενημέρωσε τον Β.Τσερνομίρντιν ότι υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο ανέκτησε και πάλι τις εξουσίες,που είχε παραχωρήσει στον Πρωθυπουργό,λίγο πρίν μπεί στο χειρουργείο.

    Οι θεράποντες γιατροί του Ρωσου Προέδρου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την μετεγχειρητική κατάσταση του Γιέλτσιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου."Η καλή του κατάσταση εκπλήσσει τους γιατρούς" δήλωσε ο εκπρόσωπος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το πρακτορείο "Ιντερφάξ"

    [17] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ Μ.Π.Ε.

    Ο πρωθυπουργός της Νέας Γιουγκοσλαβίας Ράντογιε Κόντιτς, δήλωσε στους Γενικούς και Τεχνικούς Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των Βαλκανικών χωρών, που συναντήθηκαν στο Βελιγράδι, ότι η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων, που δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το πρόγραμμα "ΔΙΑΥΛΟΣ" που εκπόνησε το ΜΠΕ για τη δορυφορική διασύνδεση όλων των πρακτορείων-μελών της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), θα συνεισφέρει στην καλύτερη ροή των πληροφοριών και στην προώθηση των καλών γειτονικών σχέσεων καθώς και ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο Γιουγκοσλάβος Πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η επικείμενη σταθεροποίηση των σχέσεων της χώρας του με διεθνείς εμπορικές και οικονομικές οργανώσεις θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Γιόβαν Ζέμπιτς, παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των Διευθυντών των Ειδησεογραφικών Πρακτορείων των Βαλκανίων, στην οποία παρακάθησαν οι πρέσβεις της Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Τουρκίας καθώς και διπλωμάτες της ΠΓΔΜ και Αλβανίας.

    Ο κ. Ζέμπιτς, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η πρώτη διεθνής συνάντηση που έλαβε χώρα στη Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, από την άρση των κυρώσεων που υποβλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη στη χώρα του, ήταν η συνάντηση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων. Επίσης, δήλωσε ότι ως βαλκανική δύναμη τα Πρακτορεία Ειδήσεων ενωμένα είναι σαφώς δυνατότερα.

    [18] ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Τρίτο κόμμα αναδείχθηκε το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπινων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον προηγούμενο μήνα στην Αλβανία, όπως προκύπτει απο τα τελικά αναλυτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

    Σε επίπεδο δημάρχων, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τους 58 από τους 64 συνολικά δήμους. Τέσσερις δήμους, (Αγ.Σαράντα, Κούτσοβα, Τεπελένι και Κολονια) κέρδισε το Σοσιαλιστικό ενώ η συμμαχία "Balli Kombetar" και Legaliteti" στην οποία πρόσκεινται μικρά κόμματα της δεξιάς κέρδισε 1 δήμο, τον δήμο της Σκόδρας. Στον δεύτερο δήμο της ίδιας επαρχίας εξελέγη ανεξάρτητος υποψήφιος.

    Σε κοινοτικό επίπεδο με το Δημοκρατικό Κομμα εξελέγησαν 267 πρόεδροι κοινοτήτων σε σύνολο 310, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξελέγησαν 15 ενώ με το ΚΕΑΔ 9. Το Ρεπουμπλικανικό Κομμα κέρδισε 6 κοινότητες, το "Balli Kombetar" 3, το Χριστιανοδημοκρατικό 2, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση 2, το "Legaliteti" 1 ενώ στους υπόλοιπους πέντε εξελέγησαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΕΑΔ συγκέντρωσαν ποσοστό 2,45% που αντιστοιχεί σε 34.695 ψήφους ενώ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 51,58% και 31,37% των ψήφων.

    Οσον αφορά τους νομαρχιακούς συμβούλους, σε συνολο 975 το ΚΕΑΔ εξέλεξε 30, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,39% δηλαδή 33.002 ψήφους. Αντίστοιχα το Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό εξέλεξαν 488 και 324 νομαρχιακούς συμβουλους.

    Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στις δημοτικές εκλογές ανήλθε στο 72%. Στις κάλπες προσήλθαν οι 1.568.000 από τους 2.178.110 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

    [19] ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΠΕΡΓΙΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ- 200 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ 40 ΗΜΕΡΩΝ

    Στους 200 ανέρχεται ο αριθμός των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, μελών του ΡΚΚ, που πραγματοποιούν απεργία πείνας για περισσότερες από 40 ημέρες , σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ηδη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο τρεις από τους 85 απεργούς πείνας των φυλακών Αϊντίν (Αϊδινίου), αλλά οι δύο από auto}r αρνήθηκαν τη νοσηλεία και επέστρεψαν στη φυλακή. Σημειώνεται ότι 84 κρατούμενοι απεργούν στη φυλακή της πόλης Κόνια (Ικονίου) και 48 στις φυλακές της Αμάσιας.

    Οι απεργοί πείνας ζητούν βελτίωση των συνθηκών κράτησης και τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης το περασμένο καλοκαίρι για να τερματιστούν οι μαζικές απεργίες πείνας που είχαν σα συνέπεια τον θάνατο 12 κρατουμένων.

    [20] ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΠΛΟΚ

    Δεν κρύβουν τη δυσφορία τους οι επιχειρηματίες της Τουρκίας για την πρωτοβουλία και την επιμονή του Πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν να προχωρήσει στη δημιουργία ισλαμικού οικονομικού μπλοκ.

    " Η πρόταση βασίζεται στην λανθασμένη εκτίμηση ότι η θρησκεία είναι το συνδετικό στοιχεία που μπορεί να ενώσει τα ισλαμικά έθνη" δήλωσε στην οικονομική αμερικανική εφημερίδα " The Journal of Commerce" o Φαγιάζ Μπερκέρ, ένας απο τους ιδρυτές της τουρκικής ομοσπονδίας βιομηχάνων και επιχειρηματιών.

    Ο Ερμπακάν είχε προτείνει τη δημιουργία ισλαμικού οικονομικού μπλοκ, το επωνομαζόμενο Μ8, ώς μέσο συνεργασίας του ισλαμικού κόσμου με τα ανεπτυγμένα κράτη της Δύσης και ιδίως για να πετύχει τη διείσδυση των τουρκικών και των προίόντων των άλλων χωρών στις δυτικές αγορές.

    "Ως αντίστοιχο της Δυτικής Ομάδας των 7 , η προτεινόμενη ομάδα Μ-8 θα συμπεριλάβει την ινδονησία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία, που όλες αντιμετωπίζουν προβλήματα διείσδυσης στη διεθνή αγορά και ελπίζουμε πώς αν ανώσουμε τις δυνάμεις μας θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να πάμε καλύτερα" είπε ο Ερμπακάν.Εσπευσε όμως να τονίσει ότι η ομάδα αυτή των μουσουλμανικών χωρών δεν θα έρχεται σε καμμιά περίπτωση σε αντίθεση με τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΡυρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ομως, ο Φαγιάζ Μπερκέρ δίνει την πραγματική διάσταση αυτής και σκιαγραφεί απο τώρα το αποτέλεσμα."Αν και οι περισσότεροι δεν έχουμε πρόβλημα να κάνουμε δουλειές με τις ισλαμικές χώρες, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος επικερδών δραστηριοτήτων είναι η Δύση."

    [21] ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ Ο ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η επιδημία του αφθώδους πυρετού που έπληξε το χωριό Μάλκο Σέρκοβο στην περιοχή Γιάμπολ της νότιας Βουλγαρίας σύμφωνα με δηλώσεις κτηνιάτρων της περιοχής. Η βουλγαρική κυβέρνηση πάντως εφαρμόζει τα προσωρινά μέτρα που έλαβε, αμέσως μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων στις 29 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση της διέλευσης φορτηγών αυτοκινήτων και από τις δυο πλευρές στη συνοριακή διάβαση Ορμένιο-Νοβο Σέλο.

    Οι κτηνίατροι της περιοχής ισχυρίζονται, γράφει η εφημερίδα "Στάνταρντ" οτι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν έχουν εμφανιστεί νέα κρούσματα της ασθένειας στην ίδια ή άλλη περιοχή της Βουλγαρίας. Χθες πάντως, σημειώνει η εφημερίδα, Ελληνες και Βούλγαροι κτηνίατροι εξέτασαν στο Σβίλεγκραντ μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

    Μεταξύ των μέτρων που είχε ανακοινώσει ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας, Κρίστο Τρενταφιλοφ, για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού είναι η έκδοση πιστοποιητικών για την εξαγωγή δίχειλων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης καθώς και το κλείσιμο των αγορών και το εμπόριο ζώων. Επίσης το κλείσιμο των αποθηκών συγκέντρωσης και συντήρησης δερμάτων και το κυνήγι στις παραμεθόριες περιοχές του Μπουργκάς και του Χάσκοβο. Η μετακίνηση και η μεταφορά των ζώων προς σφαγή καθώς και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης για επεξεργασία πραγματοποιείται εφόσον έχει χορηγηθεί άδεια των ανώτατων υγειονομικών αρχών.

    Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα "Τρουντ" αναφέρει ότι στο μεθοριακό σταθμό Κούλατα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σχηματίστηκε "ουρά επιβατηγών και φορτηγών αυτοκινήτων" που έφθανε τα 12 χιλιόμετρα, εξαιτίας της καθυστέρησης που σημειώνεται στον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων και των φορτίων από τις ελληνικές τελωνειακές αρχες.

    Οι λόγοι της αυστηρής επιθεώρησης οφείλονται στην εστία του αφθώδους πυρετού στο χωριό Μάλκο Σάρκοβο.

    Μέχρι σήμερα, η μόνη χωρα που δεν έχει επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές ζώντων ζώων, ζωοτροφών και ζωικών προϊόντων είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΠΓΔΜ.

    [22] ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

    Αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον δήμαρχο της Αριδαίας, Ιωάννη Αγιάνογλου, επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα την πόλη Καβαντάρτσι της ΠΓΔΜ, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχό της, Ίβαν Τσούλεφ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ", οι δύο δήμαρχοι εξέτασαν το σχέδιο κατασκευής νέου μεθοριακού σταθμού στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας, ενώ συζήτησαν, επίσης, και την ευρύτερη διασυνοριακή συνεργασία των δύο χωρών στα πλαίσια του προγράμματος PHARE.

    [23] ΤΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ -ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Τα βασιλικά ανάκτορα των Πτολεμαίων που είχαν καταποντιστεί εξαιτίας ισχυρού σεισμού το 335 μ.Χ αποκάλυψαν οι ενάλιες ανασκαφές του Γάλλου αρχαιολόγου Frank Gobbio στον ανατολικό λιμένα της Αλεξάνδρειας. Η αποκάλυψη του Γάλλου αρχαιολόγου τεκμηριώνεται επιστημονικά όμως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Αλεξάνδρεια ότι η πλήρης τεκμηρίωση θα καταστεί δυνατή με τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών που όπως εκτιμά θα διαρκέσουν τουλάχιστον μία πεντηκονταετία.

    Η κοσμήτωρ του αρχαιολογικού τμήματος του πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας Ασίσα Σαϊντ εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκονται στα βασιλικά ανάκτορα οι τάφοι της Κλεοπάτρας και του L\qjou Αντωνίου. Η ανακάλυψη των βασιλικών ανακτόρων της αρχαίας Αλεξάνδρειας έφερε ξανά στην επικαιρότητα το ερώτημα περί της τοποθεσίας του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος υπήρξε και ο ιδρυτής της πόλης το 331 π.Χ.

    Ο διευθυντής Αρχαιολογικών Eρευνών της Αλεξάνδρειας Φαουζί Ελ Φακχαράνι εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο τάφος του μεγάλου στρατηλάτη που πέθανε το 323 σε ηλικία 32 στη Βαβυλώνα, βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια αποκλείει όμως την πιθανότητα να βρίσκεται στα βασιλικά ανάκτορα των Πτολεμαίων.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχουν οι διασωθείσες πηγές με τα τοπογραφικά δεδομένα της σύγχρονης Αλεξάνδρειας ο τάφος του Αλεξάνδρου θα έπρεπε να αναζητηθεί στο κέντρο της πόλεως, ενώ υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι στο σημείο όπου υψώνεται σήμερα το τέμενος του προφήτη Δανιήλ θα μπορούσε, μέχρι τα μέσα του 3ου πΧ αιώνα, να βρισκόταν ο τάφος του μεγάλου Μακεδόνα.

    Σημειώνεται ότι τον προσεχή Δεκέμβριο η αρμόδια αιγυπτιακή αρχαιολογική υπηρεσία, το ίδρυμα Hilti και η αρχαιολογική ομάδα του Gobbio θα αποφασίσουν για την προτεραιότητα που θα δοθεί στις αρχαιολογικές εργασίες στον ανατολικό λιμενοβραχίονα της Αλεξάνδρειας, ο οποίος ήταν γνωστός κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ως Μεγάλος Λιμένας (Portus Magnus).


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Βεγίρη)

    [24] "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΛΛΟ", ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

    Το Κέντρο της Θεσσαλονίκης χάνει και συνεχώς θα χάνει τους Θεσσαλονικείς κατοίκους του και σιγά-σιγά θα υποβαθμίζεται με προοπτική να δημιουργηθούν γειτονιές γκέτο. Ηδη υπάρχουν τέτοιες γειτονιές, όπου στο 20% των διαμερισμάτων οι κάτοικοι δε μιλάνε ελληνικά. Ο τζίρος της αγοράς και το πλήθος των αγοραστών θα πέφτει συνεχώς και τα καταστήματα του κέντρου ήδη είναι αδύνατο να ανταγωνισθούν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ εκτός πόλης.

    Τις προειδοποιήσεις αυτές απευθύνει η επιτροπή οδοποιίας του α' δημοτικού διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, σε έκθεσή της που ανακοινώθηκε στη διάρκεια της διημερίδας με θέμα "Το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη" που άρχισε το πρωί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Το συνέδριο διοργανώνουν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα τμήματα αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών του Α.Π.Θ., υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και με τη συμμετοχή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης, πάντως, υπήρξε η συμφωνία όλων των εκπροσώπων των πολιτειακών και κοινωνικών φορέων που εμπλέκονται σε θέματα κυκλοφορίας και συγκοινωνιών ότι είναι πια καιρός για συντονισμό τους και έργα και όχι για αλλεπάλληλες μελέτες χωρίς πρακτική εφαρμογή.

    Βασικό σημείο αναφοράς της πλειοψηφίας των εισηγητών αποτελούν το "μέσο σταθερής τροχιάς" (μετρό) και η αναβάθμιση των γραμμών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, όπως και οι προοπτικές της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας και της upohak\ssiar αρτηρίας.

    Σε εισήγησή του ο διευθυντής του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., καθηγητής Α.Γιαννόπουλος, έκανε λόγο για αδιέξοδο σε ό,τι αφορά στα έργα του μετρό και τόνισε ότι "η σημερινή κατάσταση δε θα αντιμετωπιστεί ακόμη και με την πιθανή κατοχύρωση του έργου στον δεύτερο μειοδότη. Αυτή καθεαυτή η προσφορά του δεύτερου μειοδότη απαιτεί μεγάλου ύψους επιδοτήσεις για όλη τη διάρκεια ζωής του έργου, που είναι αμφίβολο αν θα πρέπει να δεχθεί η πολιτεία σαν θεμιτές". "Εστω και τώρα, κατέληξε ο καθηγητής, θα πρέπει να επαναπροκηρυχτεί το έργο με νέες προδιαγραφές, που να περιλαμβάνουν δυνατότητα των προσφερόντων να προτείνουν και πιο φθηνά επιφανειακά μέσα".

    Ανησυχία για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας του έργου αν δε συνδυαστεί με αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών εξέφρασε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος και τεχνικός διευθυντής της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε., εκπρόσωπος επίσης της Κοινοπραξίας "Μακεδονικό Μετρό", Γιώργος Σταματάκης. Σύμφωνα με τον εισηγητή, η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία την οποία εκπροσωπεί ο ίδιος, υποστήριξε ότι η προσφορά της κοινοπραξίας αυτής δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και χρηματοδότηση του έργου χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς να αντικρούει και να καταρρίπτει την πλήρη τεκμηρίωση που η εταιρεία παρείχε για τη βιωσιμότητα του έργου. Ο κ. Σταματάκης άφησε επίσης αιχμές κατά του ελληνικού δημοσίου για ελλιπή σύνταξη των τευχών δημοπράτησης , για τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου λόγω κακόπιστης αντιμετώπισης του προσωρινού αναδόχου, καθώς και για τορπίλισμα της υλοποίησης του έργου, λόγω της άρνησής του να δεσμευτεί για την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών.

    Υπέρ της σκοπιμότητας του έργου τάσσεται από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Συγκοινωνιολόγος-Οικονομολόγος Π.Παπαϊωάννου, σύμβουλος της ίδιας κοινοπραξίας, σύμφωνα με τον οποίο οι υπάρχοντες προβληματισμοί σε σχέση με την σκοπιμότητα του έργου και οι εναλλακτικές προτάσεις για επιφανειακό τραμ δεν αντέχουν στην πλειοψηφία τους σε κριτική.

    Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ ο πολιτικός μηχανικός-συγκοινωνιολόγος Γιώργος Σπανός, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου λόγω της εμπλοκής πολλών φορέων, που συμφωνούν μεν για την αναγκαιότητά του αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει καθοριστική πρωτοβουλία για την προώθησή του.

    Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σοφιανός, εξέφρασε την προθυμία του να συνεργαστεί στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για σύντομη διευθέτηση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης, τόνισε, όμως, την ανάγκη ιεράρχησης αυτών των προβλημάτων και συμφωνίας όλων των φορέων σε αυτήν την ιεραρχία.

    Από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει πρωτοβουλία στη διάρκεια του Νοεμβρίου για τη διεξαγωγή συνάντησης όλων των βουλευτών (συμπεριλαμβανομένων των υπουργών), των δημάρχων και του Προεδρείου της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης με στόχο την ep_teung της συμφωνίας για την ιεράρχηση των προβλημάτων.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, τόνισε επίσης την ανάγκη λήψης άμεσων αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ειλικρινή διάλογο, ώστε η προοπτική του 21ου αιώνα για τη Θεσσαλονίκη να μετατραπεί από επικοινωνιακή φραστική διατύπωση σε ελπίδα και ουσία. Η ανασφάλεια μαστίζει τους πεζούς μαθητές της πόλης

    Στο μεταξύ, οι πεζοί πολίτες της πόλης, και ιδίως οι μαθητές, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 60 σχολεία, φαίνεται πως στερούνται των δικαιωμάτων που τους παρέχει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας, καθώς μόνο το 3% των 1000 μαθητών που συμπλήρωσαν το ειδικό ερωτηματολόγιο δηλώνει ότι τους δίδεται η προτεραιότητα, όταν αυτή είναι αναγκαία, ενώ μόνο το 6% αναφέρει ότι αισθάνεται μεγάλη ασφάλεια όταν διασχίζει τους δρόμους της πόλης. Αίσθημα ελάχιστης έως μηδαμινής ασφάλειας δηλώνει το 48% των μαθητών, ενώ μέτρια χαρακτηρίζει την κατάσταση το 46,5%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 63-84% των μαθητών αυτών αναφέρει πως μετακινείται προς και από το σχολείο με τα πόδια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας της Ενωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης "Πεζός στην πόλη".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 6 November 1996 - 13:36:28