Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-11-04)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

  • [02] ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

  • [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [04] Χ.ΡΟΖΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΟΝΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ -ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

  • [05] ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 1995

  • [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΕΣ

  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΙΜΗ

  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [10] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕIΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

  • [11] ΣΥΣΦΙΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

  • [12] Η ΠΕΝΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ "ΜΙΛΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [13] ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

  • [14] "ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" ΑΡΧΙZΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ 37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [15] ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΚΑΙ Α.ΚΟΚΚΙΝΟΣ

  • [16] ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [17] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ- Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ

  • [18] "ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ" ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

  • [19] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΖΑΝ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

  • [20] ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [21] ΑΝΕΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ DGLOSJOPGSEIS ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [22] ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΗΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΝΙΚΗ

  • [23] ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [24] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

  • [25] ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Β.ΚΟΒΑΛΟΦ

  • [26] ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΘ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • [27] ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ Ο ΖΑΝ ΜΠΟΚΑΣΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

    Διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενόψει της αυριανής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του, για την οριστικοποίηση των οικονομικών μέτρων που θα συμπεριληφθούν στο νέο προυπολογισμό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος προυπολογισμός αναμένεται να τυπωθεί έως τις 15 του μηνός. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στη φορολόγηση των τόκων των έντοκων γραμματίων και των ομολόγων του δημοσίου με 8% και στη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Στις 12 το μεσημέρι, ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα, στη 1 θα δεχτεί τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στις 7 το απόγευμα θα προεδρεύσει συσκέψεων, όπου θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Φαρμάκης, ενώ στις 8 θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταφορών Χάρη Καστανίδη.

    [02] ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ -ΚΥΠΡΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Τη χάραξη κοινής πολιτικής στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής των Κοινοβουλίων Ελλάδας -Κύπρου, συζήτησαν οι πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων Απόστολος Κακλαμάνης και Σπύρος Κυπριανού κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

    Στόχος των δραστηριοτήτων τους, η καλύτερη ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης μέσω των Κοινοβουλίων καθώς και του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και των άλλων Διεθνών Οργανισμών για τις θέσεις και τα δίκαια του Ελληνισμού.

    Η ελληνική και κυπριακή πλευρά θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι παρακολουθούν με έντονο και αυξημένο ενδιαφέρον το κυπριακό πρόβλημα ενόψει και των σχετικών πολύπλευρων πρωτοβουλιών που amal]metai να εκδηλωθούν.

    Σχετικά με τη διεθνή διπλωματική κινητικότητα που είχε παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, ο πρόεδρος της κυπριακής πλευράς Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες του επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι πιέσεις πρέπει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και να ασκηθούν προς την Τουρκία ώστε να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ελληνικής βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αφού επισήμανε τη σημασία που έχει για τους δύο λαούς το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα τόνισε ότι, θα συνεχιστεί η άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και ελπίζει ότι θα είναι περισσότερο καρποφόρα.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη το θέμα των αγνοουμένων, καθώς και το πρόβλημα της εκπαίδευσης, των εγκλωβισμένων μαθητών μετά την άρνηση της τουρκικής πλευράς να επιτρέψει την αντικατάσταση μιας Ελληνοκύπριας δασκάλας που έχει συνταξιοδοτηθεί.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, κατά την κοινή συνέντευξη τους, ο κ.Κακλαμάνης θα επιδώσει επιταγή 50 εκατομμυρίων δραχμών για να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας του πρόσφυγα Πέτρου Κακουλή που σκότωσαν εν ψυχρώ οι Τούρκοι.

    [03] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει αξιοσημείωτο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη στη Λευκωσία.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι κατά την επίσκεψη του κ. Ροζάκη στη Μεγαλόνησο θα έχει επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και με όλα τα κόμματα ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα.

    Μπροστά μας, πρόσθεσε, έχουμε μια νέα περίοδο τόσο γιατί θα γίνουν οι αμερικανικές εκλογές, όσο και γιατί πλησιάζει ο χρόνος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ε.Ε. και αφετέρου ακούγονται ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και ούτως ή άλλως καταγράφεται μια αυξημένη κινητικότητα.

    Για το λόγο αυτό, κατέληξε ο υπουργός Τύπου, για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός, αλλά και για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός γίνονται όλες αυτές οι προσπάθειες όπως η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία.

    [04] Χ.ΡΟΖΑΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΟΝΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΗΝΑΣ -ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μεγαλόνησο.

    Ο κ.Ροζάκης αμέσως μετά τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε γόνιμη, δήλωσε ότι στόχος των επαφών στη Λευκωσία, είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εικόνας για το κυπριακό μέχρι το t]kor του χρόνου, με αποτέλεσμα μια γόνιμη συνεργασία πριν από την έναρξη των πρωτοβουλιών των διαφόρων χωρών.

    Ο Έλληνας υφυπουργός, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την αυριανή ολοκλήρωση των επαφών, η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει αρκετά σημαντική εικόνα του συνολικού ζητήματος, ώστε επιστρέφοντας στην Αθήνα να αρχίσει η επεξεργασία.

    [05] ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα θέματα της πορείας των επιτοκίων και της νομισματικής ενοποίησης.

    Αύριο ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και τους φόρους. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αύριο το απόγευμα και στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.

    Σήμερα εξάλλου κυκλοφόρησε το χαρτονόμισμα των διακοσίων δραχμών που έγινε δεκτό από τους συναλλασσόμενους με ευνοϊκά σχόλια. Από το πρωί ισχύουν και τα μειωμένα επιτόκια καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζα.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 1995

    Οι σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ διέπονται από τη συμφωνία του 1995, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Ρέππας σημείωσε όμως ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το μέγιστο πρόβλημα της ονομασίας εκτιμώντας ότι από ότι φαίνεται θα υπάρξει επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι από ελληνικής πλευράς υπάρχει διάθεση για συνεργασία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "αύριο δεν είμαστε έτοιμοι για τίποτα, αλλά είμαστε και έτοιμοι για όλα".

    Όταν ρωτήθηκε για τις προτάσεις του Αμερικανού απεσταλμένου κ. Σίφτερ για συνεργασία κυρίως οικονομικής φύσης μεταξύ των βαλκανικών χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτές οι προτάσεις έχουν ενδιαφέρον.

    [07] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΟΝΕΣ

    "Θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι σχέσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να διέπονται από κανόνες" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της συμμαχίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμών που θα κατοχυρώνουν τους σκοπούς της συμμαχίας στην περίπτωση που αναδύονται διαφορές μεταξύ χωρών μελών όπως η ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο.

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις ελληνοτουρκικές διαφορές, θεωρεί, όμως, ότι οι οργανισμοί πρέπει να έχουν μηχανισμούς που να μπορούν να κατοχυρώνουν τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν. "Οι χώρες μέλη πρέπει να σέβονται ορισμένα αγαθά όπως η εδαφική ακεραιότητα" πρόσθεσε ο Υπουργός Τύπου.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΙΜΗ

    Τα εσωκομματικά προβλήματα, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, συζητά σε έκτακτη σύγκληση του το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας..

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", δήλωσε ότι η κρίση στο κόμμα μπορεί να είναι και θανάσιμη. "Η Νέα Δημοκρατία", αναφέρει, "βρίσκεται σε μια επικίνδυνη καμπή και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να διαχωρίσει τις ευθύνες του. Όλοι πρέπει να τις αναλάβουν ότι πρέπει να κάνουν όλοι οι παράγοντες αυτή την ώρα".

    Ο κ.Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την κίνηση των βουλευτών που συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να συναντηθούν τα κορυφαία στελέχη αναφέρει, "πρέπει να βρούμε την επιβεβλημένη λύση του προβλήματος και όχι να κάνουμε κουβέντες για να περνάει η ώρα".

    Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιώργος Παναγιωτόπουλος, αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι η λέξη θανάσιμη δεν ταιριάζει στο κόμμα.

    Ο κ.Μητσοτάκης σχολιάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Απογευματινής", το χαρακτήρισε καθαρή προβοκάτσια "διότι η εφημερίδα αυτή όπως και η άλλες του χώρου μας είχε την απόλυτη άνεση να με ρωτήσει αν αυτό που δημοσιεύει είχε βάση ή όχι".

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Σύσκεψη με τους Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την περίοδο αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία μετείχαν ακόμη ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Παπανδρέου συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στον καλύτερο συντονισμό δράσης της ομάδας των Ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

    [10] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕIΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Σταθμό για την ανάπτυξη της εμπορικοοικονομικής συνεργασίας της Νότιας Αυστραλίας με τη Βόρεια Ελλάδα και μέσω αυτής με τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τις Παρευξείνιες χώρες θα αποτελέσει η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αδελαϊδα από 17 μέχρι 24 Μαρτίου του 1997 ελληνική επιχειρηματική αποστολή, με πρωτοβουλία του Ελληνοαυστραλιανού Επιμελητρίου και του Εμπορικού jai Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Αυτό τόνισαν στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, οι Πρόεδροι του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αδελαϊδας, Λίντσεϊ Τόμσον, και του Ελληνοαυστραλιανού Επιμελητηρίου, Βασίλης Ταλιαντζής.

    Οπως ανακοίνωσαν οι κύριοι Τόμσον και Ταλιαντζής, το Ελληνοαυστραλιανό Επιμελητήριο βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ώστε η επίσκεψη του Μαρτίου να θέσει στέρεες βάσεις για τη συνεργασία της Νότιας Αυστραλίας με την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Βόρεια. Οι εκπρόσωποι των δύο Επιμελητηρίων εξέφρασαν επίσης στον κ. Πετσάλνικο την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή της Νότιας Αυστραλίας στην 61η ΔΕΘ.

    Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αδελαϊδας έχει συνεργασία με 28 χώρες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με τις οποίες έχει συστήσει κοινά Επιμελητήρια. Χρηματοδοτείται από την πολιτειακή Κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας με το ποσό των 500.000 δολαρίων, από τα οποία το Ελληνοαυστραλιανό Επιμελητήριο απορρόφησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ποσό των 50.000 δολαρίων και συμμετέχει ανελλιπώς στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας αυστραλιανής προξενικής αρχής στη Θεσαλονίκη, ώστε να ανιτμετωπίζονται καλύτερα οι σχέσεις των δύο χωρών και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων εξέφρασαν την πίστη τους ότι σε έξι μήνες το αίτημα αυτό θα έχει υλοποιηθεί.

    Ο κ. Πετσάλνικος είχε επίσης συναντήσεις στην Αδελαϊδα με εκπροσώπους της Παμμακεδονικής Ενωσης Νότιας Αυστραλίας, των φοιτητών του Ελληνικού Τμήματος του πολιτειακού Πανεπιστημίου. Το βράδυ θα αναχωρήσει για το Πέρθ, τελευταίο σταθμό της επίσκεψής του στην Αυστραλία.

    [11] ΣΥΣΦΙΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΝΟΤΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

    Η τόνωση των εμπορικών σχέσεων της Νότιας Αυστραλίας με τη Βόρεια Ελλάδα και η διατήρηση του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Flinders της Αδελαϊδας αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Ντιν Μπράουν και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία.

    Ο κ. Μπράουν δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου το θέμα και ότι θα στηρίξει τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος. Από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος τόνισε στον πολιτειακό πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να στηρίξει και οικονομικά το Τμήμα, ενώ σε συνάντηση που είχε αργότερα με Αυστραλούς επιχειρηματίες ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα ενισχύσει το συγκεκριμένο Τμήμα με 20.000 δολάρια. "Η ελληνική γλώσσα είναι πλέον όχι μόνο γλώσσα πολιτισμού, αλλά και εμπορίου στα Βαλκάνια", τόνισε ο υπουργός.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Αδελαϊδας πρόκειται ma ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ.Βαρθολομαίο, στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου. Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου έχει περίπου 100 φοιτητές, από τους οποίους 60 είναι πρωτοετείς και 8 μεταπτυχιακοί, και το κόστος λειτουργίας του εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως στις 100.000 δολάρια.

    Εμφαση, σε ό,τι αφορά στην προοπτική ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων της Νότιας Αυστραλίας με τη Βόρεια Ελλάδα, δόθηκε από την πλευρά του κ. Μπράουν στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε αυτήν την κατεύθυνση η Θεσσαλονίκη. Η Κυβέρνηση του, τόνισε ο κ. Μπράουν, βλέπει την πόλη ως πύλη προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης συναντήθηκε επίσης με τον αναπληρωτή αρχηγό της αντιπολίτευσης της Νότιας Αυστραλίας, Ραλφ Κλάρκ.

    [12] Η ΠΕΝΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ "ΜΙΛΑ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΧΡΙ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στον τάφο της η Πηνελόπη Δέλτα είχε ζητήσει να γραφεί μία μόνο λέξη: "Σιωπή". Η γυναίκα που ύμνησε με το έργο της τη Μακεδονία και τον Ελληνισμό, από τους πρώτους συμπαραστάτες η ίδια του Μακεδονικού Αγώνα, δεν άντεξε το θέαμα των Γερμανών που έμπαιναν στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1940. Αυτοδηλητηριάστηκε, γιατί της ήταν αδύνατο να "σωπάσει" την πένα της και να δεχθεί τον κατακτητή. Από τις 10 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, όμως, περισσότερα από 200 εκθέματα από το προσωπικό της αρχείο θα σπάσουν τη σιωπή και θα μιλούν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης για την ιστορία του μακεδονικού έπους και των πρωτεργατών του.

    Την έκθεση, που φέρει τον τίτλο "Η Μακεδονία με την πένα της Πηνελόπης Δέλτα" διοργανώνει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών και τα εκθέματα που θα περιλαμβάνει αποτελούν μέρος της μεγάλης έκθεσης για τη Μακεδονομάχο συγγραφέα, που προβλέπεται να φιλοξενήσει το δεύτερο Μουσείο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής του.

    Την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα θα ξετυλίγουν μπροτά στα μάτια των επισκεπτών κειμήλια από το οικογενειακό αρχείο της οικογένειας Δ. Μπενάκη, προσωπικά αντικείμενα της Πηνελόπης Δέλτα, χειρόγραφα των έργων της και οι πρώτες τους εκδόσεις, φωτογραφικό υλικό και χάρτες της εποχής καθώς και αποσπάσματα της αλληλογραφίας που διατηρούσε η ίδια με τους πρωταγωνιστές του Αγώνα.

    "Η προσφορά της πένας της στο Μακεδονικό Αγώνα ήταν μοναδική", τόνισε χαρακτηριστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύνουσα σύμβουλος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Αθηνά Τζινίκου - Κακουλή. "Και η έκθεσή μας αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο της".

    Κόρη του επιφανούς μέλους της ελληνικής κοινότητας της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και υπουργικού στελέχους αργότερα της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου, Εμμανουήλ Μπενάκη, η Πηνελόπη Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1874, είχε την ευκαιρία ma αποκτήσει υψηλή μόρφωση και να γνωρίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη από τα παιδικά της ακόμα χρόνια. Παντρεύεται τον Στέφανο Δέλτα το 1895 και αποκτά τρεις κόρες (Σοφία, Αλεξάνδρα και Βιργινία). Από το 1905 μέχρι το 1913 ακολουθεί το σύζυγό της στη Φραγκφούρτη, όπου διηύθυνε την εταιρεία "Χωρέμης, Μενάκης και Σία", ενώ από 1913 μέχρι το 1916 επιστρέφουν στην Αλεξάνδρεια, για να εγκατασταθούν στη συνέχεια οριστικά στην Κηφισιά της Αθήνας.

    Η πένα της ήταν λαλίστατη από νεαρή ακόμα ηλικία. Το έναυσμα, όμως, για την ενασχόληση με την ιστορία της Μακεδονίας της δίνει το βιβλίο του Κωστή Παλαμά "Η Φλογέρα του Βασιλιά", ενώ το πρώτο της έργο για τον Μακεδονικό Αγώνα είναι ο "Μάγκας" (κυκλοφόρησε το 1935) και ακολουθούν τα "Μυστικά του Βάλτου" (το 1937).

    [13] ΕΛΛΗΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Για πρώτη φορά στα χρονικά του ρουμανικού κοινοβουλίου, εκλέγεται Έλληνας βουλευτής στη φιλική αυτή βαλκανική χώρα, όπως προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών. Πρόκειται για τον 65χρονο γεωλόγο Σωτήρη Φωτόπουλο που κατάγεται από το Επταχώρι Καστοριάς και βρίσκεται εγκατεστημένος στο Βουκουρέστι από ηλικίας 18 ετών.

    "Φιλοδοξούμε να φέρουμε στη ρουμανική βουλή ένα νέο άνεμο φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς και να αποτελέσουμε τη γέφυρα για την ολόπλευρη ανάπτυξη των πολύ καλών σήμερα ελληνορουμανικών σχέσεων", δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ελληνορουμάνος βουλευτής, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος της "Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας", που είχε κατεβάσει υποψηφίους στο Βουκουρέστι και άλλες 10 εκλογικές περιφέρειες της Ρουμανίας.

    Οπως υπογράμμισε ο κ. Φωτόπουλος, που είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και είχε πάρει μέρος στο ιδρυτικό του συνέδριο το Νοέμβριο του 1995 στη Θεσσαλονίκη, θα αγωνισθεί για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ελληνες της Ρουμανίας, αλλά επίσης θα φέρει στη Ρουμανική βουλή και τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον ελληνισμό.

    "Θα επιδιώξουμε να έχουμε τη συνεχή υποστήριξη του κοινοβουλίου της Ρουμανίας στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, στην καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας αλλά και στην απόκρουση των προσπαθειών που γίνονται για τον σφετερισμό του ονόματος της ελληνικής Μακεδονίας", δηλώνει ο νέος βουλευτής της Ρουμανικής Βουλής και καταλήγει λέγοντας: "Χωρίς να απαρνηθούμε την καταγωγή μας και τη μακρυά παράδοση του ελληνισμού στη φιλόξενη γη της Ρουμανίας, έχουμε συνείδηση του χρέους μας, ως πολίτες αυτής της χώρας, να προσφέρουμε την έστω σεμνή συμβολή μας σε όλους τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής, να υπερασπίσουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της κοινής μας πατρίδας".

    Η είσοδος του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας -η οποία έχει σήμερα 20.000 περίπου τακτικά μέλη, έγινε μετά από νόμο που ψηφίσθηκε τον Αυγουστο του 1992 από τη Ρουμανική Βουλή και θα δώσει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο και οι άλλες εθνότητες που ζουν στη Ρουμανία (Ούγγροι, Σέρβοι, Βούλγαροι, Τσιγγάνοι κ.α).

    [14] "ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" ΑΡΧΙZΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ 37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    "Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον", σύμφωνα με την έκφραση που χρησιμοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο διευθυντής του Μισέλ Δημόπουλος αρχίζει στις 8 Νοεμβρίου το 37ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο θα φιλοξενήσει 140 περίπου ταινίες, συνοδευόμενες από ενδιαφέροντα αφιερώματα και εκδηλώσεις. Διακεκριμένες προσωπικότητες του κινηματογράφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και πνευματικοί άνθρωποι από όλον τον κόσμο θα επιχειρήσουν για λίγες μέρες να δώσουν το στίγμα ενός διαφορετικού είδους ταινιών που αντιστέκονται στις "σειρήνες" του εμπορικού και του εφήμερου και διεκδικούν διαπιστευτήρια ποιότητας.

    Η "καρδιά" του Φεστιβάλ χτυπάει στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, όπου στεγάζονται -μεταξύ άλλων- τα γραφεία της διοίκησης, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα βιβλιοπωλεία στα οποία διατίθενται οι εκδόσεις της διοργάνωσης.Δεκαπέντε ταινίες από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράν, την Ταϊβάν, και φυσικά την Ελλάδα, θα διεκδικήσουν το βραβείο της καλύτερης ταινίας στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, ενώ 14 φιλμ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ θα "κονταροχτυπηθούν" στο αντίστοιχο ελληνικό τμήμα.

    Στις αίθουσες ''Ανατόλια'', ''Παλλάς'', ''Εσπερος'' και ''Μακεδονικόν'', που χρησιμοποιήθηκαν τις προηγούμενες χρονιές για να στεγάσουν τις ταινίες του Φεστιβάλ, προστίθεται φέτος και εκείνη του Δημοτικού Θεάτρου της Σταυρούπολης, δρομολογώντας έτσι μια πορεία αποκέντρωσης, που επιβεβαιώνεται και από την προβολή ενός μεγάλου αριθμού ταινιών σε κινηματογράφους της Φλώρινας, του Κιλκίς, της Καστοριάς και της Αλεξανδρούπολης. Μετά τη λήξη της διοργάνωσης το ελληνικό τμήμα του 37ου Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν υπάρχει πρόθεση να καταργηθεί το ελληνικό τμήμα του Φεστιβάλ αλλά απλώς έχει κατατεθεί από τη σχετική επιτροπή προσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των βραβείων του Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και την αναβάθμιση των κρατικών βραβείων."Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου έχει θεμελιακό πρόβλημα γιατί δεν παρουσιάζει το σύνολο της ελληνικής παραγωγής" τόνισε ο κ Δημόπουλος προσθέτοντας ότι με την κατάργηση των βραβείων δεν θα υπάρχει πρόβλημα καθώς θα μπορεί να παρουσιάζεται το σύνολο της ελληνικής παραγωγής.

    Εκτός από τις ταινίες νέων ή πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, που θα προβληθούν στο Φεστιβάλ, έμφαση θα δοθεί και σε φιλμ "δοκιμασμένων" δημιουργών. Το αφιέρωμα στον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι θα περιλαμβάνει 14 ταινίες που καλύπτουν ολόκληρη τη δημιουργική πορεία του σκηνοθέτη από το 1962 μέχρι σήμερα, ενώ το στοιχείο της αναδρομής θα είναι έντονο και στις επτά ταινίες του χαρισματικού Ρουμάνου Λουτσιαν Πιντίλιε.

    Επτά ταινίες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία, την Κροατία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Σλοβενία θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος "Ματιές στα Βαλκάνια", το οποίο θα peqikalb\mei ακόμη μια ειδική ενότητα πέντε τουρκικών ταινιών μικρού μήκους.

    Παράλληλα, το ελληνικό τμήμα του Επιμελητηρίου Βαλκανικού Κινηματογράφου -που ιδρύθηκε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη- διοργανώνει στις 12 Νοεμβρίου ημερίδα με θέμα τα "Προβλήματα παραγωγής και διανομής ταινιών στα Βαλκάνια", στην οποία θα συμμετάσχουν παραγωγοί, σκηνοθέτες και διανομείς από τις ενδιαφερόμενες χώρες.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πανόραμα σκηνοθετικών τάσεων "Νέοι Ορίζοντες", που θα επιχειρήσει να "συμπυκνώσει" μέσα σε 33 ταινίες τα νέα ρεύματα και προτάσεις της παγκόσμιας ανεξάρτητης κινηματογραφικής παραγωγής. Το αφιέρωμα αυτό θα περιλαμβάνει και τέσσερις ταινίες τρισδιάστατου σινεμά που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους και θα "κλείσει" με μια ειδική προβολή και ένα πάρτι για τα παιδιά-σινεφίλ.

    [15] ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ Π.ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΚΑΙ Α.ΚΟΚΚΙΝΟΣ

    To Toρόντο επισκέφτηκαν οι Ελληνες σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης και Αντώνης Κόκκινος, προκειμένου να παρουσιάσουν στο καναδικό κοινό τις ταινίες τους, που πρόκειται να προβληθούν στο πλαίσιο του τρίτου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που διοργανώνεται στην πόλη.

    Ο Παντελής Βούλγαρης, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ με όλες τις ταινίες του από "Τα αρραβωνιάσματα της Αννας" μέχρι το "Ακροπολ", είπε για τη διοργάνωση: "Μέσα από τέτοιες εκδηλωσεις οι ξένοι έρχονται σε επαφή με μια Ελλάδα μη τουριστική. Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ του Τορόντο θα έπρεπε να εμπλουτιστεί και με άλλες μορφές ελληνικής τέχνης, ώστε να δίνεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πνευματικής παραγωγής".

    Οι δύο σκηνοθέτες αναχώρησαν σήμερα για το Σαιν Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι ταινίες τους "Ακροπολ" και "Τέλος εποχής" θα λάβουν μέρος στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνεται στην πόλη.

    [16] ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Πίτερ Βαλόν, καλωσόρισε στο Δημαρχείο της πόλης τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα. Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο ελεγκτής του Δήμου Αλλαν Γκρίν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκις, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου Χαράλαμπος Ροκανάς και Χαράλαμπος Καψός, οι επίσκοποι Μελόης και Τρωάδος κ. Φιλόθεος και Αλέξιος κ.α. O Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων υπογραμμισε την ανάγκη να εργασθούν όλοι μαζί για την ευημερία και την πρόοδο όλων των θρησκευτικών ομάδων και εθνοτήτων που απαρτίζουν την πολυεθνική αυτή πόλη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [17] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ- Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών εκλογών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.Ο συνασπισμός των κομμάτων της Αριστεράς, δηλαδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας, η Γιουγκοσλαβική Αριστερά και η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει το 50% του εκλογικού σώματος.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες, η σερβική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι με καταμετρημένες 1.115.371 ψήφους, ο αριστερός συνασπισμός έλαβε 560.570 ψήφους, δηλαδή πάνω απο το 50%. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της αντιπολίτευσης "ΜΑΖΙ" ακολουθεί με 229.529 ψήφους και τρίτο είναι το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ,του εθνικιστή Βόϊσλαβ Σέσσελι, με 178.992 ψήφους.

    Απο το εκλογικό επιτελείο του σοσιαλιστικού κόμματος ανακοινώθηκε ότι "ο εκλογικός συνασπισμός των κομμάτων της αριστεράς απέσπασε μεγαλειώδη νίκη στις εκλογές για την ανάδειξη των 138 βουλευτών του Συμβουλίου των Πολιτών".

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία απο την ομοσπονδιακή εφορευτική επιτροπή έγινε γνωστό μόνο ότι η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές έφτασε το 61% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό,αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική.Ωστόσο, τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

    Ανάλογη εκλογική επιτυχία σημείωσε στο Μαυροβούνιο και το κόμμα του προέδρου Μπουλάτοβιτς.Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κόμμα του Μπουλάτοβιτς θα συγκεντρώσει ποσοστό που θα κυμαίνεται γύρω στο 50% περίπου. Η αντιπολίτευση

    Πολλά παραπονα διατυπώθηκαν απο ηγετικούς κύκλους της αντιπολίτευσης κατα τη χθεσινή μέρα.Εκαναν λόγο για παρατυπίες που σημειώθηκαν σε εκλογικά τμήματα, οι οποίες όμως σαφώς δεν μπορούν να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ,σύμφωνα με τους παρατηρητές.

    Ο εθνικιστής ηγέτης Β.Σέσσελι δήλωσε ώστόσο, ότι θα ζητήσει την επανάληψη των εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή, όπως είπε, ψήφισε μεγάλος αριθμός αλβανοφώνων τις πρωινές ώρες, αν και οι ηγέτες των Αλβανών της περιοχής είχαν ζητήσει απο τους κατοίκους να μποϋκοτάρουν τις εκλογές.

    Εκπληξη των εκλογών θεωρείται πάντως το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του Βόιτσλαβ Σέσσελι, που σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς φθάνει το 15% των ψήφων.

    Οι εταιρίες δημοσκοπήσεων ολόκληρη την εβδομάδα πρίν απο τις εκλογές έδιναν ώς ανώτερο ποσοστό για τον Σέσσελι το 10% των ψήφων.

    [18] "ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ" ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας είναι σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο υποψήφιος της amtipok_teusgr Πέταρ Στογιάνοφ.

    Συγκεντρώνει το 60 % των ψήφων έναντι 40% του υποψηφίου των σοσιαλιστών Ιβάν Μαράζοφ.

    "Από δω και πέρα έχω ένα κόμμα και αυτό ονομάζεται Βουλγαρία" δήλωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια. Υπογράμμισε ακόμα τη θέληση του να δουλέψει με σκοπό την αντιμετώπιση του δύσκολου χειμώνα που περιμένει το βουλγαρικό λαό, όπως είπε.

    [19] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΖΑΝ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

    Ψήφο εμπιστοσύνης από την ηγεσία του κόμματός του στη σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλιου του Σοσιαλιστικού Κομματος που θα πραγματοποιηθεί σε μια εβδομάδα, δήλωσε ότι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενωφ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επαναληπτικού γύρου των Προεδρικών εκλογών, στις οποίες αναδείχθηκε νικητής ο υποψήφιος της δεξιάς αντιπολιτευσης Πέταρ Στογιάνωφ.

    "Ελπίζω να πείσουμε το λαό μας ότι οι δύσκολες και πολλές επίπονες μεταρρυθμίσεις μας είναι ο μόνος δρόμος για να βγει από το αδιέξοδο η Βουλγαρία", υπογραμμισε ο κ.Βίντενωφ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής της Βουλγαρίας, με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, ο Πέταρ Στογιάνωφ συγκεντρωσε ποσοστό 59,90% έναντι 40,10% του αντιπάλου του Ιβαν Μαράζωφ υποψηφίου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, ανήλθε στο 61%.

    Ο Πέταρ Στογιάνωφ, μόλις άρχισε να διαφαίνεται το εκλογικό αποτελεσμα σε δηλώσεις του, το χαρακτήρισε ως "νίκη της Βουλγαρίας" και τόνισε ότι "ως Πρόεδρος θα εργαστεί για την ομοψυχία και την ενότητα των θεσμών ώστε να μπορέσει το βουλγαρικό έθνος να αντιμετωπίσει τον ερχόμενο σκληρό χειμώνα".

    Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Ιβάν Μαράζωφ χαιρέτησε τη νίκη του Στογιάνωφ και εξέφρασε την προθυμία του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στο έργο του νεοεκλεγμένου Προέδρου για την ενότητα του βουλγαρικού έθνους. "Ειναι καιρός να βάλουμε τέρμα στον ανούσιο πολεμο των θεσμών και στις άγονες αντιπαραθέσεις". Αναφερόμενος στο σημαντικό ποσοστό αποχής, που έφθασε το 40%, ο Μαράζωφ εξέφρασε την ανησυχία του εκτιμώντας ότι "είναι ένδειξη δυσπιστίας προς τους πολιτικούς την οποία, όπως υπογραμμισε, πρέπει να ξεπεράσουμε με κοινή προσπάθεια".

    Ως "το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε ο Ζαν Βίντενωφ από τότε που έγινε πρωθυπουργός" σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα η εφημερίδα "Στάνταρντ", η οποία προτρέπει τον Βουλγαρο πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

    Η εφημερίδα εκτιμά ότι με τη ψήφο του το εκλογικό σώμα "απέρριψε κατηγορηματικά την ομάδα ανίκανων αξιωματούχων που οδήγησαν τη Βουλγαρία στο περιθώριο της Ευρώπης και τους πολίτες στον όλεθρο".

    Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα "Νόβιναρ" υπογραμμίζει ότι "οι Βουλγαροι διατράνωσαν τη θέλησή τους για αλλαγή ακόμη και αν ο Pq|edqor της χωρας δεν διαθέτει πραγματικές εξουσίες για να αλλάξει την πορεία της".

    [20] ΠΡΟΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Προς συγκατοίκηση οδηγείται η Ρουμανία, μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Στις οποίες ενώ νικητής στο κοινοβούλιο είναι η "Δημοκρατική Συμμαχία" του Εμίλ Κονσταντινέσκου, γεγονός που θα επιτρέψει για πρώτη φορά μετά την πτώση του Τσαουσέσκου τον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη χώρα, εντούτοις θεωρείται σίγουρο ότι στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου θα επανεκλεγεί Πρόεδρος, ο σοσιαλιστής Ιον Ιλιέσκου.

    Σύμφωνα με τα ανεπίσημα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο Ιλιέσκου λαμβάνει στις προεδρικές εκλογές ποσοστό 33% έναντι 30% του Κονσταντινέσκου και 20% του ηγέτη της "Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης", πρώην πρωθυπουργού Πέτερ Ρόμαν.

    Στις βουλευτικές εκλογές, η "Δημοκρατική Συμμαχία" πήρε ποσοστό 32% εκλέγοντας 161 βουλευτές ενώ το "Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα" του Ιλιέσκου με ποσοστό 25% λαμβάνει 140 έδρες και τέλος η "Ενωση Δημοκρατικών Ούγγρων Ρουμανίας" με ποσοστό 12% παίρνει 27 έδρες αποτελώντας το ρυθμιστικό παράγοντα στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα από τα 40 κόμματα που έπαιρναν μέρος στις βουλευτικές εκλογές λόγω της πόλωσης που επικράτησε δεν συγκεντρώνουν το όριο 3% και δεν εισέρχονται στη νέα βουλή που αποτελείται από 328 συνολικά έδρες, μια από τις οποίες καταλαμβάνει ο πρόεδρος της "Ενωσης Ελλήνων Ρουμανίας" Σωτήρης Φωτόπουλος.

    Παρά το βαθύ μίσος που χωρίζει τον Ρόμαν από τον Ιλιέσκου, μετά την αποπομπή του από την πρωθυπουργία ύστερα από την εξέγερση των ανθρακωρύχων το 1991, οι πολιτικοί παρατηρητές στο Βουκουρέστι εκτιμούν ότι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι οπαδοί του Ρόμαν αλλά και των μικρότερων κομμάτων θα υπερψηφίσουν τον σημερινό Πρόεδρο Ιλιέσκου.

    Ο νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών Εμιλ Κονσταντινέσκου , φάνηκε αρκετά συγκρατημένος στις πρώτες δηλώσεις του, ζήτησε να υπάρχει επαγρύπνιση μέχρι την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων και τόνισε: "Μας περιμένουν τέσσερα χρόνια δύσκολης πορείας για να έλθουν συνθήκες καλύτερης ζωής στη Ρουμανία".

    Ο σημερινός Πρόεδρος της Ρουμανίας Ioν Ιλιέσκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι περίμενε μεγαλύτερη πτώση του συνασπισμού κομμάτων του οποίου ηγείται, προσθέτοντας ότι είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι το "Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα" ήρθε δεύτερο σε ποσοστά και δύναμη. Τέλος, τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για την έκβαση του δεύτερου γύρου με τον Κονσταντινέσκου, λέγοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, για το καλό της Ρουμανίας θα πρέπει να αποτελείται από τα κεντρώα και αριστερά κόμματα της χώρας και όχι από τη δεξιά.

    Τέλος, ο Πέτερ Ρόμαν παρά το γεγονός ότι δήλωσε πως πολεμήθηκε άγρια από το κόμμα του Ιλιέσκου εντούτοις δεν δίνει κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του για τον υποψήφιο που πρέπει να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο και δηλώνει ικανοποιημένος από το apot]kesla.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί στη χώρα μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

    [21] ΑΝΕΤΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Άνετο προβάδισμα δίνουν στον Μπίλ Κλίντον οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, πριν από τις αυριανές προεδρικές εκλογές.

    Ο κ.Κλίντον διατηρεί μια σημαντική διαφορά 16 ποσοστιαίων μονάδων από τον αντίπαλο του Μπόμπ Ντόουλ, σύμφωνα με κοινή δημοσκόπηση της εφημερίδας "Τάιμς" της Νέας Υόρκης και του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

    Η εφημερίδα "Τάιμς" δημοσιεύει επίσης αποτελέσματα πολιτειακών δημοσκοπήσεων και συνεντεύξεις με τους επιτελείς των εκλογικών σωμάτων των υποψηφίων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται σε πολλές πολιτείες, συγκεντρώνοντας άνετα τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για τη νίκη, ενώ ο Ντόουλ προβλέπεται να έχει πρόβλημα στη συγκέντρωση των 100 εκλεκτόρων.

    Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν κατόρθωσε να μειώσει τελικά τη μεγάλη ψαλίδα που τον χώριζε από το δημοκρατικό αντίπαλο του. Το ερώτημα που γεννάται είναι κατά πόσο το Κογκρέσο θα περάσει στα χέρια των δημοκρατικών, γεγονός που θα έδινε το απεριόριστο δικαίωμα στον Αμερικανό πρόεδρο να νομοθετεί κατά βούληση.

    Πάντως πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν και πάλι την πλειοψηφία στο Κογκρέσο γεγονός που θα δυσχεράνει το έργο του Μπίλ Κλίντον.

    [22] ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΗΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΝΙΚΗ

    Ο χαρακτηρισμός "σλαβονική μακεδονική" που αποφάσισε να χρησιμοποιεί για την γλώσσα των πολιτών της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση της Βικτώρια δεν άρεσε στους Σκοπιανούς της Αυστραλίας γι αυτό και υπέβαλαν μήνυση. Η δίκη αναμένεται να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καμπέρα και η απόφαση του δικαστηρίου θα δημιουργήσει δεδικασμένο.

    Την απόφαση της κυβέρνησης της Βικτώρια να "πολιτογραφήσει" τη γλώσσα των Σκοπίων ως "σλαβονική μακεδονική" και όχι σαν "μακεδονική" είχε γνωστοποιήσει ο πολιτειακός υπουργός Παιδείας, Φιλ Χάνιγουντ, στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Πετσάλνικος στην Αυστραλία.

    [23] ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία δήλωσε ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων στη Γερμανία Τζέμ Οζντεμίρ μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutchlandradio με avoql^ την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Γερμανία από σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Οπως δημοσιεύει η ερημερίδα "Χουρριέτ" στην ομιλία του στο ραδιόφωνο ο κ Οζντεμίρ, λέγοντας ότι σήμερα εξαφανίζονται στην Τουρκία άτομα για ανεξήγητους λόγους, τόνισε πως αυτό δείχνει ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τον κ Οζντεμίρ δεν είναι δυνατό να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία όσο θα είναι σε ισχύ το παρόν Σύνταγμα .

    Ο βουλευτής επισήμανε ακόμη ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη μόνο σε ορισμένους ηγέτες αλλά και προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημοκρατική επίλυση του Κουρδικού.

    [24] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Το Φανάρι επισκέφθηκαν ο Ρωμαιοκαθολικός Καρδινάλιος Βοστώνης Μπέρναντ Λόου και ο επίσκοπος Βοστώνης Μεθόδιος, επικεφαλής ομάδας 80 καθολικών και 40 ορθοδόξων πιστών.Ενωρίτερα, είχαν επισκεφθεί τό Βατικανό, όπου τους δέχθηκε σε ακρόαση ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας παρακολούθησαν τον εσπερινό στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, στον οποίο πρωτοστάτησε ο Oικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, και ανήμερα του Αγίου Δημητρίου παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στον Αγιο Δημήτριο στα Ταταύλα.

    Μετά τη Θεία Λειτουργία, απευθυνόμενος στον Oικουμενικό Πατριάρχη, ο Καρδινάλιος Λόου ανέφερε ότι ήταν ευλογία από το Θεό το ότι του δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσει μαζί του τη λειτουργία. O Ρωμαιοκαθολικός καρδινάλιος επέδωσε στον κ. Βαρθολομαίο ειδικό μετάλλιο, παρόμοιο με αυτό που είχε δώσει πριν λίγες μέρες και στον Πάπα.

    Απαντώντας στον χαιρετισμό, ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και ευτυχία που του δόθηκε η ευκαιρία να δεχθεί τον Καρδινάλιο Λόου, τον επίσκοπο Μεθόδιο και την συνοδεία τους, οι οποίοι επισκέφθηκαν από τον νέο κόσμο, την έδρα της Χριστιανοσύνης στον παλαιό κόσμο. Επισήμανε ότι το Φανάρι, παλαιό θρησκευτικό κέντρο της Oρθοδοξίας, παραμένει μιά δυναμική, ζωντανή και σύγχρονη εκκλησία, η οποία δραστηριοποιείται πάνω σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης ζωής, αλλά και στη διατήρηση και προώθηση της ορθόδοξης πίστης και των παραδόσεων.

    O Παναγιώτατος έπλεξε το εγκώμιο του Καρδιναλίου Λόου, για τις προσπάθειες που καταβάλει με στόχο την επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο εκκλησιών, αλλά και για την αγάπη που δειχνει προς τους ελληνορθόδοξους πιστούς των ΗΠΑ.

    O Oικουμενικός Πατριάρχης και ο Καρδινάλιος Λόου είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν ιδιωτικά διάφορα θέματα που αφορούν την επίσκεψη του κ.Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ, το 1997.

    [25] ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Β.ΚΟΒΑΛΟΦ

    Πενθήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από αύριο ο Ρώσος upouqc|r Δικαιοσύνης Βαλεντίν Κοβαλόφ, στη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας διμερής συμφωνία για τη μεταφορά καταδίκων.

    Ο κ.Κοβαλόφ θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, ενώ θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκο Ευαγγέλου και Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τους προέδρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Παναγιώτη Δημητρίου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργο Πίκη και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Ξένιο Ξενόπουλο.

    [26] ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΘ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Με συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Δυτικής Αυστραλίας, Μάικλ Τζέφερι, στο Περθ, θα αρχίσει τις επαφές του στην Αυστραλία ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ.Βαρθολομαίος, ο οποίος αναμένεται στην πέμπτη ήπειρο την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου.

    Την Παρασκευή ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα επισκεφθεί το St. Andrew' s Grammar School , τον οίκο ευγηρίας "Villa Hellas", τις Ελληνορθόδοξες εκκλησίες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ενώ θα έχει επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Δυτικής Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Κορτ.

    Το Σάββατο ο Παναγιότατος θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου. Στις 3 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αναχωρήσει για την Αδελαϊδα, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του στην χώρα.

    [27] ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ Ο ΖΑΝ ΜΠΟΚΑΣΑ

    Πέθανε χθες βράδυ στο Μπανγκούι από καρδιακή προσβολή ο 75χρονος Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα ο οποίος είχε αυτοανακηρυχθεί αυτοκράτορας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

    Ο Μποκάσα υπέφερε από αρτηριακή πίεση και είχε υποστεί αρκετά εγκεφαλικά επεισόδια.

    Ο Μποκάσα πήρε την εξουσία το 1966. Αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της πλούσιας σε διαμάντια Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και δαπάνησε τεράστια χρηματικά ποσά από τα κρατικά ταμεία για τη μυθώδη σε χλιδή τελετή ενθρόνισής του το 1977. Ανετράπη με πραξικόπημα το 1979 και από τότε έζησε εξόριστος στην Ακτή του Ελεφαντοστούν και στη Γαλλία ως το 1986, οπότε και επέστρεψε αιφνιδίως στη χώρα. Ο Μποκάσα καταδικάστηκε σε θάνατο για ανθρωποκτονίες, κανιβαλισμό και οικονομικές καταχρήσεις.

    Ο τότε επικεφαλής της χούντας, Αντρέ Κολίνγκμπα, μετέτρεψε την ποινή του Μποκάσα σε ισόβια κάθειρξη και τον άφησε ελεύθερο το 1993, την παραμονή της επιστροφής της πολυκομματικής δημοκρατίας.

    Ο πρώην αυτοκράτορας που έζησε ήσυχα στο Μπανγκούι μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ανγκε Φέλιξ Πατάσε να του δοθεί αμνηστία ώστε να μετάσχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1999.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 4 November 1996 - 13:40:04