Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-10-24)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 24 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 26Η ΚΑΙ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [03] ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΜΠΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.ΜΠΕΡΝΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [05] Β.ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ

  • [06] ΣΕ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΕΔΩΣΕ Ο Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΖΩΝΩΝ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [07] "ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ" Η ΝΔ

  • [08] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ 2 ΕΚΑΤ.ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ-ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 6 ΔΙΣ.

  • [09] ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [10] Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΑΚΡΙΑ, ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [11] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΕΚΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ Ι.ΜΑΡΑΖΟΦ, ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [13] Ο.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  • [14] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΣΕΠ

  • [15] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ Μ.ΝΤΟΟΥΛ

  • [16] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΟΝΙΑΣ

  • [17] ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [18] ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ (1912-1913) ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (26-10-1912)


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Ο κ.Σημίτης θα συνοδεύεται από το Θεόδωρο Πάγκαλο και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με το Ρώσο ομόλογο του Βίκτορ Τσερνομίρντιν το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ένα δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί θα είναι αυτό του αγωγού φυσικού αερίου που κατασκευάζεται στη χώρα μας.

    Στη Σύνοδο Kορυφής που ιδρύθηκε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη θα είναι παρόντες οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και των 11 κρατών - μελών της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Αρμενίας, της Αλβανίας και του Αζερμπαιτζάν.

    Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου πρόκειται να υπογραφεί από τους "11", μια διακήρυξη αρχών με την οποία θα επαναβεβαιώνεται η πρόθεση των κρατών -μελών να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους κυρίως στον οικονομικό τομέα.

    Τα δύο βασικά θέματα που αφορούν την ΟΣΕΠ και τα οποία θα αποτελέσουν κατεξοχήν θέμα συζητήσεων στη Μόσχα είναι κατά πόσο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των υφισταμένων κρατών -μελών ή στην διεύρυνση και αν και πότε η ΟΣΕΠ πρέπει να μετατραπεί σε κανονικό διεθνή οργανισμό.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι προέχει η εμβάθυνση και η εντατικοποίηση της υπάρχουσας οικονομικής συνεργασίας στο χώρο της ΟΣΕΠ. Τόσο για τη διεύρυνση όσο και για τη μετατροπή σε διεθνή οργανισμό η ελληνική πλευρά προτείνει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα μελετήσει σε βάθος τις σχετικές επιπτώσεις πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

    Με την πρόταση αυτή, συμφωνούν η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Αρμενία και οι τέσσερις χώρες έχουν καταθέσει από κοινού σχετική πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στη Μόσχα. Η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να συναινέσει στη διεύρυνση της ΟΣΕΠ αν μεταξύ άλλων χωρών συμπεριλαμβανόταν και η Κύπρος η οποία προς το παρόν έχει καθεστώς παρατηρητή πρόταση η οποία βρίσκει αντίθετη την Τουρκία.

    Δύο άλλα θέματα που αναμένεται να τεθούν στη Μόσχα ειδικά από ελληνικής πλευράς είναι αυτά της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με πρώτο πρόεδρο τον Τούρκο κ.Βολκάν σύμβουλο της Τανσού Τσιλέρ και του διεθνούς κέντρου μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) του οποίου πρόσφατα αποφασίστηκε οριστικά να ιδρυθεί στην Αθήνα.

    Όσον αφορά την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της οφείλεται, αφενός στη μη επικύρωση της ιδρυτικής συνθήκης από τα κοινοβούλια tgr Βουλγαρίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας και αφετέρου στην αδυναμία καταβολής από μικρότερες χώρες (Μολδαβία, Αρμενία) της συνεισφοράς τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

    Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν ζητήσει τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ελλάδας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

    [02] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 26Η ΚΑΙ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Πανηγυρικό χαρακτήρα θα έχουν οι τετραήμερες εκδηλώσεις, που αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ θα παραστεί κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό.

    Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, θα σημαιοστολιστεί και θα φωταγωγηθεί η πόλη, θα εκφωνηθούν ομιλίες στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς, για τη σημασία της τριπλής επετείου και θα γίνουν οι καθιερωμένες καταθέσεις στεφανών και παρελάσεις.

    Το εορταστικό τετραήμερο, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Νομαρχία, θα αρχίσει αύριο στις 11 το πρωί με τη λιτάνευση της ιερής εικόνας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου. Θα ακολουθήσει στη 1 το μεσημέρι ειδική εορταστική εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας και στις 6.30 το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών θα υποδεχθούν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η επίσημη δοξολογία θα ψαλεί το Σάββατο στις 11 το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσώπων της κυβέρνησης και των προξενικών αρχών, βουλευτών, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών αρχών.

    Στις 12 το μεσημέρι, ο κ.Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και μια ώρα αργότερα θα πάει στα γραφεία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο πανηγυρικός εορτασμός θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στις 9 το βράδυ ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα παραθέσει επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Πάλας".

    Την Κυριακή στις 10 το πρωί, θα κατατεθούν στεφάνια στο Ηρώον του Γ΄Σώματος Στρατού από εκπροσώπους της μαθητιώσας νεολαίας. Μια ώρα αργότερα, θα αρχίσει η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή, παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών. Στις 8 το βράδυ, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το πρωί της Κυριακής θα μεταβεί στην Έδεσσα, για να παραστεί στην επίσημη δοξολογία που θα ψαλεί stgm Ιερά Μητρόπολη και στη συνέχεια θα συναντηθεί στο δημαρχείο της πόλης με εκπροσώπους των τοπικών αρχών. Ακολούθως, ο κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί την Αριδαία, τη Σκύδρα, τα Γιαννιτσά και την Πέλλα.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου με μεγαλοπρεπή παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μισή ώρα πριν απο την έναρξή της, στις 10.30 το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώον του Γ΄ Σώματος Στρατού. Κατά την ώρα της κατάθεσης, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με σύνθημα που θα δοθεί με κανονιοβολισμούς και ταυτοχρόνως από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    Στις 12.10 το μεσημέρι, ο κ. Κ. Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί τα γραφεία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και στις 6.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" για την Αθήνα. Στις τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι Υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, Μεταφορών- Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης.

    [03] ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκαν το μεσημέρι τα 19 μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιούν πενθήμερη επίσκεψη στη χώρα μας στο πλαίσιο της περιοδείας τους στις πέντε πόλεις που διεκδικούν την Ολυμπιάδα του 2004.

    Τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία θα εξετάσουν την πορεία των έργων υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υποδέχτηκαν η Πρόεδρος της Επιτροπής διεκδίκησης Γιάννα Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου και οι δύο Έλληνες μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Λάμπης Νικολάου και Νίκος Φιλάρετος.

    "Η Ελλάδα έχει όχι μόνο ένα πλούσιο και ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα δυναμικό παρόν και ατενίζει με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον" δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος εξήγησε στα μέλη της επιτροπής τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα διεκδικεί τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Η κ. Αγγελοπούλου χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας τόνισε ότι "η Επιτροπή Διεκδίκησης εργάστηκε σκληρά για να είμαστε ψηλά στην αξιολόγηση".

    [04] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.ΜΠΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν.ΜΠΕΡΝΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Δυσαρεστημένη φαίνεται να είναι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος μίλησε για αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο.

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχολιάζοντας τις διορθωτικές δηλώσεις του κ.Μπέρνς τόνισε ότι "αυτές είναι στο πάγιο πνεύμα των θέσεων του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Εμείς συγκρατούμε τις δηλώσεις του Αμερικανού pqo]dqou Μπίλ Κλίντον για παραπομπή του θέματος των Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Σε ερώτηση πως σχολιάζει αμερικανικό πόρισμα σύμφωνα με το οποίο δεν θα είναι βέβαιη η επιτυχής έκβασης υπέρ της Ελλάδος, της δικαστικής οδού στην υπόθεση του θέματος των βραχονησίδων, ο κ.Μπίκας, επισήμανε ότι "η Ελλάδα παρακολουθεί πάντοτε με προσοχή όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή των Ιμια".

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι στο πόρισμα αυτό που εκφράζονται διάφορες απόψεις τα περισσότερα στοιχεία είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων.

    Τέλος, επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η Τουρκία είναι αυτή που διεκδικεί ελληνικό έδαφος και μπορεί αν θέλει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.

    [05] Β.ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ

    Την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα της πρακτικής εφαρμογής της μελέτης για τα φυσικά συστήματα επεξεργασίας των αστικών υγρών αποβλήτων, που εκπονείται πειραματικά εδώ και δύο χρόνια στην περιοχή της γέφυρας του Γαλλικού ποταμού στην Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του Επιχειρηματικού Προγράμματος Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ ΙΙ), εξέφρασε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, κηρύσσοντας το πρωί την επίσημη έναρξη του έργου.

    Ανάδοχος φορέας του έργου είναι το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η εταιρεία Κ. & Ν.Ευθυμιάδη - AGROLAB, η Εταιρεία Αρδευτικών Συστημάτων EURODIP και η εταιρεία Συμβούλων PLANET της Βόρειας Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές του έργου ο κ. Γερανίδης τόνισε την σπουδαιότητά του τόσο σε τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη των γειτονικών δήμων και κοινοτήτων που ανήκουν στο αρδευτικό δίκτυο του Αξιού ποταμού, όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς θα αποτελέσει κέντρο επίδειξης και πρακτικής εκπαίδευσης σε θέματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων.

    Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές που φέρουν την ευθύνη για τη μελέτη, η μέθοδος των φυσικων συστημάτων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική τόσο για την εξοικονόμηση πόσιμου νερού, όσο και για τη βελτίωση των καλλιεργειών και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Το όλο σύστημα λειτουργεί με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός, η οποία σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια των υγρών αποβλήτων, ενώ ταυτόχρονα "καλοί" μικροοργανισμοί διασπούν τους ρύπους σε απλές ανόργανες ενώσεις. Οι ενώσεις αυτές, όμως, αν διοχετευτούν στη θάλασσα, προκαλούν φαινόμενα "ευτροφισμού" (υπέρμετρη ανάπτυξη φυκιών και υδρόβιων φυτών). Για το λόγο αυτό μετά την εξουδετέρωση των μικροβίων τα απόβλητα χρησιμοποιούνται για την άρδευση και υδρολίπανση των καλλιεργειών, με ιδιαίτερα θεαματικά, όπως τονίζει ο ειδικός στα εγγειοβελτιωτικά έργα ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, δρ. Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, αποτελέσματα. "Χάρη σε αυτήν τη μέθοδο έχουμε παράγει τα καλύτερα τεύτλα που έχουμε δει, ενώ ταυτόχρονα το νερό φιλτράρεται βιολογικά από τα _dia τα φυτά, καθώς αυτά απορροφούν τις ανόργανες ενώσεις".

    Μεγάλη είναι η αποτελεσματικότητα των φυσικών συστημάτων, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, και στην καλλιέργεια σε θερμοκήπια οπωροκηπευτικών και λουλουδιών, όπως η ντομάτα και οι ζέρμπερες, ενώ σε αντίθεση με τους συμβατικούς βιολογικούς καθαρισμούς, που είναι ενεργοβόροι, απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και είναι κατάλληλοι μόνο για τις μεγάλες πόλεις, τα φυσικά συστήματα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων αποδεικνύονται η καλύτερη λύση για τις μικρότερες πόλεις και τις κοινότητες, καθώς δεν χρειάζονται τεχνική προσθήκη ενέργειας και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή τους είναι εξαιρετικά απλή και φιλική προς το περιβάλλον.

    Σημαντικό εκτιμάται ότι θα είναι και το πρακτικό οικονομικό όφελος από την ευρεία εφαρμογή των φυσικών συστημάτων επεξεργασίας, δεδομένης της λειψυδρίας κατά τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΘΙΑΓΕ μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση πόσιμου νερού σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι και 3%. Το ποσοστό αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς το 85% του υδάτινου δυναμικού της χώρας διατίθεται για την άρδευση των καλλιεργειών, το 2-3% για βιομηχανική χρήση, ενώ για πόση διατίθεται μόνο το 13%.

    [06] ΣΕ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΕΔΩΣΕ Ο Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΖΩΝΩΝ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αμφισβητούμενη βραχονησίδα." Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς αποδίδοντας σε παρερμηνεία ή παρεξήγηση τα όσα μεταδόθηκαν χθές περί "γκρίζων ζωνών' στο Αιγαίο.

    Ο κ.Μπέρνς διευκρίνισε ότι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πώς οι δύο χώρες θα πρέπει να λύσουν τη διαφορά τους και μάλιστα έχει προτείνει ο Προεδρος Κλίντον την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε άλλο δικαιοδοτικό όργανο.Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερωτηση τόνισε πώς οι ΗΠΑ σέβονται την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πώς "λυπάται που επεκράτησε κάποια σύγχυση για το θέμα, χωρίς να υφίσταται λόγος."

    Ο κ. Μπέρνς σε άλλη ερωτηση, η οποία υποβλήθηκε απο Τούρκο δημοσιογράφο, για την καταδίκη του φευδομουφτή της Κομοτηνής για αντιποίηση αρχής, τόνισε πώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν επεμβαίνει σε θέματα που αφορούν την "μουσουλμανική μειονότητα και τις θρησκευτικές αρχές".Παρατήρησε ακόμη, πώς "όλοι γνωρίζουν ότι είναι διασπασμένη η μειονότητα σε διάφορα στρατόπεδα.Εμείς,είπε, δεν υποστηρίζουμε κανένα απο αυτά και δεν λαμβάνουμε θέση".

    [07] "ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ" Η ΝΔ

    Νέα διάσταση παίρνει η εσωκομματική διαμάχη στη ΝΔ μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ, κατά την οποία πέρα από την πιστοποίηση του γεγονότος οτι οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους και δεν κάνουν πίσω, αναδείχθηκε η αντίθεση μεταξύ Μ.Εβερτ και Ντ.Μπακογιάννη με οξύ φραστικό επεισόδιο προς το τέλος της sumedq_asgr.

    Στο φόντο της θυελλώδους συνεδρίασης υπήρξαν σήμερα δύο αντιδράσεις. Από τη μια συσκέφθηκαν οι κ.Σουφλιάς, Μάνος και η κ.Μπακογιάννη και αποφάσισαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, να αμφισβητήσουν την απόφαση της ΚΕ μετά από την εισήγηση του Μ.Εβερτ, να γίνει το Συνέδριο τον Ιούνιο χωρίς να προηγηθούν εσωκομματικές εκλογές. Την αμφισβήτηση θα στηρίξουν στο γεγονός οτι δεν έγινε ψηφοφορία επί του θέματος, αλλά εγκρίθηκε "δια βοής". Από την άλλη, ο βουλευτής Χρήστος Κατσιγιάννης δήλωσε σήμερα οτι πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές βουλευτών, ώστε στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της 30ης Οκτωβρίου να υπάρξει αμφισβήτηση του Προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί οτι υπάρχει πρόβλεψη στο Καταστατικό της ΝΔ οτι το ένα τρίτο των βουλευτών μπορεί να αμφισβητήσει τον Πρόεδρο και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου από το γνωστό εκλεκτορικό σώμα. Πληροφορίες αναφέρουν οτι ήδη γίνονται βολιδοσκοπήσεις βουλευτών προς αυτή την κατεύθυνση και αναμένεται οι επόμενες μέρες του Οκτωβρίου να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ.

    Στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης και στάθμισης των εξελίξεων, είναι πιθανόν να εντάσσεται και η συνάντηση μισής ώρας, σήμερα το μεσημέρι, μεταξύ των κ.Μητσοτάκη και Βαρβιτσιώτη με πρωτοβουλία του πρώτου. Κατά πληροφορίες ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ εξεδήλωσε την έντονη ανησυχία του για την πορεία της παράταξης, ακόμη και για την ενότητά της μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ.

    Το φραστικό επεισόδιο του κ.Εβερτ με την κ.Μπακογιάννη υπήρξε η αιτία για σειρά αντικρουόμενων δηλώσεων από βουλευτές του κόμματος.

    Οι κ.Παπαδόγγονας και Νάκος δήλωσαν οτι ο κ.Εβερτ απλώς ανακάλεσε στην τάξη την κ.Μπακογιάννη. Ο κ.Γιακουμάτος ζήτησε να ληφθούν μέτρα κατά των διαφωνούντων λέγοντας "ένας αρχηγός προχωράει και όταν έρθει η ώρα χτυπάει". Αλλα κομματικά στελέχη της Ρηγίλλης ζητούν να προχωρήσει ο κ.Εβερτ σε διαγραφές άμεσα, αναφέροντας μάλιστα , σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα ονόματα των βουλευτών Πέτρου Τατούλη, Νίκου Κάκκαλου και Ελσας Παπαδημητρίου.

    Αντιθέτως ο κ.Δαβάκης σχολιάζοντας τα περί εκλογών είπε: "λυπάμαι και ντρέπομαι αν συμβεί κάτι τέτοιο στην παράταξή μας", ενώ η κ.Παπαδημητρίου αναρωτήθηκε για ποιό λόγο γίνεται λόγος για διαγραφές και εκτίμησε οτι στη συνεδρίαση της ΚΕ κατατέθηκαν προτάσεις που δίνουν υλικό για ζύμωση και σύνθεση. Ο κ.Κασσίμης είπε στο ΜΠΕ οτι το βασικό πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι οι διαδικασίες, αλλά το οτι δεν παράγει πολιτική, δεν έχει πολιτική πρόταση στην παρούσα φάση και αν αυτό συνεχισθεί και δεν λυθεί άμεσα, τότε μπορεί η ΝΔ να πάψει να είναι ο κύριος εκφραστής του φιλελεύθερου χώρου και να εμφανισθούν νέα πολιτικά μορφώματα.

    Στη δημόσια πλέον συζήτηση παρενέβη και ο Α.Ανδριανόπουλος, ο οποίος δήλωσε:" η ΝΔ οδηγείται ολοταχώς στη συρρίκνωση και τη διάλυση και το πρώτο φαινόμενο είναι η ανυπαρξία της στο ρόλο της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης. Αν ήταν πραγματικά αντιπολίτευση θα είχε υψώσει αντίσταση στην παράλογη φορολογική επιδρομή που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά της ιδιοκτησίας των ελλήνων πολιτών και κατά του εισοδήματός τους στο όνομα μιας cemij|kocgr και ασαφούς δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας".

    [08] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ 2 ΕΚΑΤ.ΔΟΛ. ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ-ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 6 ΔΙΣ.

    Εισαγωγή 70 γιγαβατωρών ηλεκτρικού ρεύματος από τα Σκόπια ολοκλήρωσε, μόλις, η ΔΕΗ. Πρόκειται για ποσότητα που κόστισε συνολικά 2 εκατ.δολ. και κάλυψε ανάγκες του διαστήματος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

    "Δεδομένης της τιμής του πετρελαίου, η απευθείας παραγωγή της ίδιας ποσότητας θα κόστιζε ακριβότερα", διευκρίνισε στo Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βοηθός γενικός διευθυντής της ΔΕΗ, Ραφαήλ Μαϊόπουλος. "Πολιτική μας είναι η εισαγωγή ηλεκτρικού, σε κάθε περίπτωση που επιτυγχάνουμε τιμή οικονομικότερη του κόστους παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί μικρότερες καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικού από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το 1995, εισαγαμε ποσότητα αντίστοιχη με το 2,3% της παραγωγής μας, έναντι εισαγωγών 20% της Ολλανδίας, 16% της Ιταλίας και 5,5% του Βελγίου".

    Εξάλλου, η ΔΕΗ προωθεί δύο μεγάλα έργα διασύνδεσης του δικτύου της με τη Βουλγαρία και τα Σκόπια. Πρόκειται για τη δημιουργία γραμμής 400 κιλοβόλτ μεταξύ του υποσταθμού των Φιλίππων και αντίστοιχου υποσταθμού εντός της βουλγαρικής επικράτειας (απόσταση περίπου 150 χλμ.), καθώς και για την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής Αμύνταιο-Μοναστήρι (80 χλμ), από 150 σε 400 κιλοβόλτ. Οι προϋπολογισμοί των δύο έργων εκτιμώνται σε 5 δισ.δρχ. και 1 δισ., αντίστοιχα.

    Ηδη, έχει κατατεθεί πρόταση -στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος ΤΕΝ (Transeuropean Energy Network)- για τη χρηματοδότηση, κατά το ήμισυ, των δύο μελετών σκοπιμότητας. Ο προϋπολογισμός της μελέτης σύνδεσης με τη Βουλγαρία ανέρχεται σε 900.000 ECU, ενώ της μελέτης αναβάθμισης της διασύνδεσης με τα Σκόπια σε 250.000 ECU.

    Εφόσον προχωρήσουν, τα δύο έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 4 χρόνια και οκτώ μήνες, αντίστοιχα.

    [09] ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει από τις 28 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Καλαμαριάς, Θρασύβουλου Λαζαρίδη.

    Η Σερβοβόσνια Πρόεδρος θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

    Είναι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί η κ.Πλάβσιτς στην Ελλάδα με την ιδιότητα της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, αξίωμα το οποίο κατέλαβε μετά τις εκλογές στη Βοσνία, το Σεπτέμβριο.

    [10] Η ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ PKGQOVOQIYM ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΑΚΡΙΑ, ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    "Βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το ιδανικό πρότυπο μιας ομοιόμορφης διάδοσης της Κοινωνίας των Πληροφοριών, με ισότιμη συμμετοχή των πολιτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει του ίδιου κόστους. Υπάρχει αντίθετα ακόμα και ο κίνδυνος οι σημερινές διαφορές να οξυνθούν. Παρόλα αυτά, πρωτοβουλίες όπως το IRIS, αποτελούν σημαντικά βήματα στην σωστή κατεύθυνση".

    Αυτό τόνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Κριστίν Φέντερλιν, στο 2ο Ετήσιο Διευρωπαϊκό Συνέδριο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας IRIS, που πραγματοποιείται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας τα δεδομένα των ειδικών της Ε.Ε. για την εξέλιξη της διάδοσης της Κοινωνίας των Πληροφοριών στις επιμέρους Περιφέρειες της ενωμένης Ευρώπης. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μία από τις πρώτες έξι Περιφέρειες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο IRIS. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία ανακοίνωσε η κ. Φέντερλιν, υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις πλούσιες και τις λιγότερο πλούσιες χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά στην χρήση της σύγχρονης πληροφορικής και την τεχνολογία στον χώρο των επικοινωνιών. Σχεδόν το 85% της επικράτειας των έξι οικονομικά ισχυρότερων χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ISDN, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις χώρες του Ταμείου Συνοχής (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) είναι μόνο 32% .

    Το 1995 υπήρχαν 180 on-line συνδέσεις με το δίκτυο στη Μεγάλη Βρετανία, 63 στη Γερμανία και μόνο 6 στην Ισπανία και 3 στην Πορτογαλία, και αυτές μόνο στις δύο μεγαλύτερες πόλεις τους, με αποτέλεσμα πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες να έχουν λίγοι μόνο άνθρωποι. Αντίστοιχα, κατά μέσο όρο το 1995 υπήρχε ένας διαχειριστής - κόμβος του Inrenet ανά 200 άτομα στις έξι πιο ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στις χώρες του Ταμείου Συνοχής η αναλογία ήταν ένας κόμβος ανά 1300 άτομα.

    Το 1994 ο μέσος όρος κατά κεφαλήν εξόδων για τεχνολογία στον χώρο της πληροφορικής στην Ε.Ε. ήταν 317 ECU. Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία δεν ξεπέρασε τα 47 και 85 ECU αντίστοιχα. Αντίθετα, κάθε Δανός επένδυσε 519 ECU στην τεχνολογία της πληροφορικής, ποσό 12 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο Ελληνα, ενώ ο μέσος Σουηδός και Γερμανός επένδυσαν στον ίδιο τομέα ενδεκαπλάσια και εννιαπλάσια ποσά από τον μέσο Ελληνα.

    "Η μεγάλη πρόκληση θα είναι η μετάφραση του δυναμικού της Κοινωνίας των Πληροφοριών σε ευκαιρίες περιφερειακής ανάπτυξης, που θα σημάνει ταυτόχρονα την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.", τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σχολιάζοντας τα παραπάνω δεδομένα και πρόσθεσε: "Γιαυτό η προσέγγιση της Κοινωνίας των Πληροφοριών πρέπει ξεκάθαρα να εστιαστεί αρχικά στην εκ των προτέρων δραστηριοποίηση και τη βελτίωση της ικανότητας των Περιφερειών να συμμετάσχουν σε αυτήν. Η Λεωφόρος της Πληροφόρησης δεν πρέπει να γίνει μονόδρομος μόνο για μερικούς, για τις έντονα ανεπτυγμένες biolgwamij\ περιοχές, που θα απαγορεύει την πρόσβαση στις μειονεκτούσες περιφέρειες".

    Σημείο κλειδί θα αποτελέσει, σύμφωνα με την κ. Φέντερλιν, ο συνδυασμός του ρυθμιστικού πλαισίου της διάδοσης της Κοινωνίας της Πληροφορίας με τα διαρθρωτικά μέτρα και τη συνολική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορεί να εγγυηθεί την επέκταση των νέων τεχνολογιών σε όλη την έκταση της Ε.Ε.

    Το ειδικό σχέδιο καθολικής διαχείρισης του θέματος, που ανακοίνωσε η Επιτροπή Επικοινωνιών στις 13 Μαρτίου, αποτελεί, όπως τόνισε η ομιλήτρια, ένα σημαντικό βήμα στην σωστή κατεύθυνση, ενώ από το 1998, όπως πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δίνει αναφορά σε τακτά διαστήματα για το εύρος, το επίπεδο, την ποιότητα και την οικονομικό εφικτόν του καθολικού σχεδιασμού, με βασικό στοιχείο την αξιολόγηση των επιδράσεων της φιλελευθεροποίησης στις λιγότερο ανεπτυγμένες και αραιοκατοικημένες περιφέρειες της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η λειτουργία σε απομακρυσμένες περιοχές δημόσιων επικοινωνιακών σταθμών, όπως σχολεία, πανεπιστήμια, τοπικές αρχές, κέντρα επαγγελματικής αποκατάστασης, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες που θα πρωτοστατούν στη σύνδεση με τα δίκτυα σύγχρονης πληροφορικής, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Στόχος της Ε.Ε. κατά την κ. Φέντερλιν είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων συνεργασιών στον τομέα της επικοινωνίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και των εμπορικών σχέσεων και να ανοίξουν νέες αγορές. Οι Περιφέρειες, αντίστοιχα, θα πρέπει να συμβάλουν στην αύξηση της ζήτησης και τη δημιουργία της απαραίτητης ποσότητας χρηστών για τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων, ενώ από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τονίστηκε, προτίθεται να εντατικοποιήσει τη βοήθειά της προς τις λιγότερο ευνοημένες περιοχές για τη χρήση της πληροφορικής και της τεχνολογίας στις επικοινωνίες.

    "Σίγουρα δεν υπάρχει έτοιμη λύση για το πώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να αυξήσουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Μια από τις απαντήσεις, όμως, είναι το IRISI", κατέληξε η ομιλήτρια, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της Πρωτοβουλίας ήταν σημαντικά και στις έξι Περιφέρειες της Ε.Ε., που συμμετείχαν σε αυτήν.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, επεσήμανε τις μεγάλες προοπτικές που η διάδοση της Κοινωνίας των Πληροφοριών δημιουργεί για την εξέλιξη της χώρας μας σε κόμβο της σύνδεσης των βαλκανικών χωρών και ρυθμιστικό κατά συνέπεια παράγοντα για την οικονομική μετεξέλιξη και εκσυγχρονισμό τους. Εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση ενός τόσο σημαντικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των εργασιών.

    Αισιόδοξες για την προοπτική καθιέρωσης της Κεντρικής Μακεδονίας, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, σε επικοινωνιακό κόμβο των Βαλκανίων είναι οι εκτιμήσεις και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπου Σοφιανού. Σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ ο κ. Σοφιανός εξέφρασε την πίστη του στην ευόδωση aut^r της προοπτικής, και τόνισε ότι η προσπάθεια που έχει αρχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση με το IRIS πρέπει να συνεχιστεί και με άλλες Κοινοτικές Πρωτοβουλίες και δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

    [11] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΕΚΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Την ευκαιρία να θαυμάσουν την αφαιρετική πειθαρχία αλλά και τη μοναδική χάρη των γλυπτών του Μιχάλη Λεκάκη έχουν οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης στην αναδρομική έκθεση του διακεκριμένου Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη, που πραγματοποιείται στην αμερικανική μεγαλούπολη με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

    Το έργο του Μιχάλη Λεκάκη είναι βαθιά ριζωμένο στον κλασικό ελληνικό πολιτισμό, που ο ίδιος είχε αγκαλιάσει στενά, καθώς αποτελούσε χαρακτηριστικό θιασώτη της αντίληψης ότι Ελληνας είναι όποιος αγκαλιάζει την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό. Παρά το γεγονός, εξάλλου, ότι είχε γεννηθεί στην Αμερική, οι σχέσεις του με την Ελλάδα υπήρξαν ιδιαίτερα στενές και έντονα συναισθηματικές.

    Η έκθεση περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά γλυπτά και μια σειρά σχεδίων του ομογενή καλλιτέχνη και οι πύλες της θα είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Την επιμέλεια έχει η ιστορικός και κριτικός της τέχνης, κ. Εφη Ανδρεάδη.

    Εργα του Μιχάλη Λεκάκη βρίσκονται στις μόνιμες συλλογές των Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, Guggenheim, και Αμερικανικής Τέχνης Whitney, καθώς και στο Μουσείο Τεχνών της Φιλαδέλφειας, στο Μουσείο του Τελ Αβίβ και στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ Ι.ΜΑΡΑΖΟΦ, ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    "Μια αποσταθεροποιημένη Βουλγαρία, δεν θα ήταν καλός γείτονας", δηλώνει ένας από τους κύριους διεκδικητές του Προεδρικού αξιώματος στις μεθαυριανές προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία, καθηγητής Ιβάν Μαράζοφ, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατηγορώντας ευθέως τον υποψήφιο πρόεδρο της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" (CDC) δικηγόρο Πέταρ Στογιάννωφ και την παράταξή του ότι οδηγούν τη χώρα στο χάος και την αποσταθεροποίηση για μικροκομματικά συμφέροντα.

    Ο καθηγητής Μαράζοφ, που είναι υπουργός Πολιτισμού από το 1994, οπότε κέρδισαν τις εκλογές οι σοσιαλιστές (πρώην κομμουνιστές) και ως καθηγητής της Ιστορίας και των Καλών Τεχνών ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ελληνικό πολιτισμό, υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω ολόπλευρης ανάπτυξης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, τονίζοντας ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος της χώρας, θα εργαστεί στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και για την ανάπτυξη των σχέσεων της Βουλγαρίας με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.

    "Για μένα προσωπικά, σημειώνει ο 54χρονος υποψήφιος πρόεδρος της αριστεράς, η Ελλάδα υπήρξε πάντοτε ισχυρός πόλος έλξης, επειδή σαν επιστήμονας έχω ασχοληθεί πάρα πολύ μ' αυτά που γίνονται στη χώρα σας εδώ και τέσσερις χιλιετίες. Και ερευνώντας σε όλη μου τη σταδιοδρομία τα θέματα αυτά, είναι φυσικό να είμαι θερμός υποστηρικτής της αναβάθμισης των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων".

    Ο κ. Μαράζοφ, δηλώνει ότι θα έπρεπε να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνει ότι τώρα που άρχισε η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα της Βουλγαρίας υπάρχουν τεράστια πεδία ανάπτυξης των ελληνοβουλγαρικών εμπορικών σχέσεων και παρατηρεί ότι χρειάζεται να προωθηθούν ακόμη περισσότερο οι διμερείς συναλλαγές "κάτι όμως που θα γίνει όταν η βουλγαρική οικονομία δουλέψει όπως πρέπει", όπως χαρακτηριστικά λέει.

    Αναφερόμενος στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα του, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών την αποδίδει στην "καταστροφική πολιτική" που εφάρμοσε η συντηρητική "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" κατά την διακυβέρνηση της Βουλγαρίας μέχρι το 1994, ιδιαίτερα με την "πολιτική-σοκ" την οποία ακολούθησε. Τονίζει δε πως για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ακολουθούμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα οικονομική μεταρρύθμιση και να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής του λαού, είναι αναγκαία η εσωτερική σταθερότητα και ο τερματισμός της επτάχρονης αντιπαράθεσης που υπήρχε όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των θεσμών στη Βουλγαρία.

    "Εμείς, μπορούμε να εργαστούμε σε συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους θεσμούς και όχι σε αντιπαράθεση εναντίον τους, όπως γινόταν με τον μέχρι τώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ήταν ο ιδρυτής της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" και βασικό στέλεχος", υπογραμμίζει ο Ιβάν Μαράζοφ, επικρίνοντας τη CDC η οποία διακήρυξε amoijt\ ότι ο βασικός της στόχος είναι, εάν ο υποψήφιος της Πετάρ Στογιάννωφ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, να προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης Βίντενωφ και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    "Αυτό, σημαίνει πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας κι ακόμη περισσότερα βάρη στην ήδη δύσκολη ζωή του λαού μας", δηλώνει ο Μαράζοφ. Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο βουλγαρικός πληθυσμός, επιθυμεί αντί της αποσταθεροποίησης τη σταθερότητα, την ησυχία και την αποκατάσταση της έννομης τάξης στη χώρα. "Κι εμείς προτείνουμε τη λογική αυτή πολιτική", καταλήγει.

    Συνέντευξη του υποψηφίου της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" Πέταρ Στογιάννωφ στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, θα μεταδοθεί αύριο.

    [13] Ο.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Στην τελική ευθεία των κοινοβουλευτικών και δημοτικών εκλογών εισέρχονται τα πολιτικά κόμματα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

    Στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου, περισσότερα από τα 7,5 εκατομμύρια του εκλογικού σώματος θα ψηφίσουν για την ανάδειξη 138 βουλευτών του Συμβουλίου Πολιτών της χώρας.

    Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ανώτατο θεσμικό όργανο της Ομοσπονδίας, αποτελείται από δύο ισότιμα τμήματα: το Συμβούλιο των Πολιτών (Κάτω Βουλή) και το Συμβούλιο των Δημοκρατιών (Ανω Βουλή). Τα δύο αυτά σώματα ασκούν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία.

    Στην πραγματικότητα όμως η εξουσία στις δυο Δημοκρατίες (Σερβία και Μαυροβούνιο) της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας ασκείται κυρίως από τους Προέδρους των Δημοκρατιών αυτών και ιδίως από τον Σερβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Στη Σερβία η οποία εκλέγει 108 έδρες από τις συνολικά 138 του Συμβουλίου των Πολιτών, η αναμέτρηση γίνεται ανάμεσα στους δύο μεγάλους συνασπισμούς κομμάτων: Τον αριστερό σχηματισμό "SPS-JUL- ND" στον οποίο συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κομμα Σερβίας (SPS) του Σλόμποντας Μιλόσεβιτς, η Γιουγκοσλαβική Αριστερά (JUL) στην οποία καθοριστικό ρόλο έχει η σύζυγος του Σερβου Προέδρου Μίρα Μάρκοβιτς και η Νέα Δημοκρατία (ND) του Ντούσαν Μιχαήλοβιτς και τον κεντροδεξιό συνασπισμό "Ζάγιεντνο" (Μαζι) στον οποίο συμμετέχουν πέντε κόμματα της σερβικής αντιπολίτευσης: Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης (SPO) του Βούκ Ντράσκοβιτς, το Δημοκρατικό Κομμα ( DS) του Ζόραν Τζίντζιτς, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας ( DSS) του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το Δημοκρατικό Κέντρο ( DC) του Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς και η Πολιτειακή Ενωση Σερβίας (GSS) της Βέσνα Πέσιτς. Καθοριστικό επίσης ρόλο στις εκλογές αναμένεται να διαδραματίσει και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του εθνικιστή Βόισλαβ Σέσελι.

    Το Μαυροβούνιο εκλέγει τους υπόλοιπους 30 βουλευτές του Συμβουλίου των Πολιτών. Στην μικρότερη αυτή Δημοκρατία της Ομοσπονδίας, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσουν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS) του Προέδρου Μόμιρ Lpouk\tobitr και ο συνασπισμός "Εθνική Δόξα" τον οποίο αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Κόμμα του Νόβακ Κιλιμπάρντα και Φιλελεύθερο Κομμα του Σλάβκο Πέροβιτς.

    Οι 450.000 ψηφοφόροι στο Μαυροβούνιο εκτός των 30 βουλευτών που εκλέγουν στο Συμβουλιο των Πολιτών και των δημοτικών εκπροσώπων τους, θα εκλέξουν επίσης και τους 20 βουλευτές στο Συμβούλιο των Δημοκρατιών καθώς και τους εκπροσώπους τους στη βουλή του Μαυροβουνίου. (Οι δύο Δημοκρατίες της Ομοσπονδίας εκλέγουν από 20 βουλευτές στο Συμβούλιο των Δημοκρατιών. Στη Σερβία οι βουλευτές του σώματος αυτού εκλέχθηκαν στις πρόωρες εκλογές που είχαν διεξαχθεί το Νοέμβριο του 1993 για την ανάδειξη του Σερβικού κοινοβουλίου).

    Σε πλεονεκτική θέση ο Μιλόσεβιτς

    Τα κόμματα έχουν εντείνει στο μέγιστο τον προεκλογικό τους αγώνα καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κανένα δεν πρόκειται να σχηματίσει από μόνο του αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι οποίες διενεργήθησαν για λογαριασμό του προσκείμενου στη σερβική αντιπολίτευση περιοδικού "ΒΡΕΜΕ" του Βελιγραδίου, δίνουν προβάδισμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό "Ζάγιεντνο" (Μαζί) που σχηματίστηκε πρόσφατα και στην αρχή τουλάχιστον έδειξε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό αντίπαλο για τον Μιλόσεβιτς.

    Η αποχώρηση όμως του επικεφαλης του συνασπισμού Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς, μιας από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες στη Σερβία, γέμισε με ερωτηματικά και άφησε την τύχη του συνασπισμού αυτού να αιωρείται αβέβαιη.

    Οι δημοσκοπήσεις αυτές δεν συμπεριελάμβαναν το Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο με δεδομένη την άρνηση των Αλβανών να μετάσχουν στις εκλογές, αναμένεται η άνετη επικράτηση του Σέρβου Προέδρου. Το Κοσσυφοπέδιο εκλέγει 12 συνολικά βουλευτές στο Συμβούλιο των Πολιτών τις οποίες κατά πάσα, όπως εκτιμάται, πιθανότητα θα καρπωθεί ο Μιλόσεβιτς.

    Ετσι, οι μόλις 100 χιλιάδες Σερβοι ψηφοφόροι της περιοχής αυτής θα αποτελέσουν περίπου το 12% του συνολικού εκλογικού σώματος της Σερβίας το οποίο στην πλειοψηφία του αναμένεται ότι θα ενισχύσει τον επικεφαλής του συνασπισμού "SPS-JUL-ND" Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο συνασπισμός αυτός θα συνεργαστεί στην ομοσπονδιακή βουλή με το DPS του Μαυροβουνίου του Προέδρου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς. Το ζητούμενο είναι αν τα δύο αυτά κόμματα κατορθώσουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Εναντίον του Μιλόσεβιτς στρέφεται αυτή τη στιγμή η κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χωρα και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εξωτερικό χρέος που ανέρχεται στα 8 δις δολάρια, ο πληθωρισμός ξεπερνά το 100% ετησίως ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων της χωρας κυμαίνεται μόλις στα 1000 δολάρια ετησίως. Το οικονομικό αυτό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο πληθυσμός στάθηκε αφορμή για μαζικές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα και συνδιάστηκε με έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.

    Εκτός αυτού, ο Μιλόσεβιτς καλείται να απαντήσει και στις έντονες επικρίσεις που δέχεται σχετικά με τα αποτελέσματα που είχε cia την εθνική υποθεση της Σερβίας, ο πόλεμος που διεξήχθη στον χωρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί ειναι αυτοί που καταλογίζουν στον Μιλόσεβιτς την ευθύνη για "εθνική ήττα της Σερβίας".

    Στα πλεονεκτήματα του Μιλόσεβιτς καταγράφονται, η ισχυρή υποστηριξη που έχει από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τα οποια αγνοούν εντελώς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης σ΄αυτές τις εκλογές. Ο Σερβος Πρόεδρος φαίνεται επίσης ότι τυγχάνει της υποστήριξης της Δυσης ενώ τηρεί επιφυλακτική στάση στη σερβική αντιπολίτευση η οποία τακτικά εκφράζει την υποστήριξή της στους συνεχιστές της πολιτικής του Κάρατζιτς στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας. Ορισμένες εθνικιστικές τάσεις που υπάρχουν στους κόλπους της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν στην περίπτωση που επικρατήσει των εκλογών να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικό παραγοντα για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας και για το λόγο αυτό η διεθνής κοινότητα θα προτιμούσε την επικρατηση του Μιλόσεβιτς.

    Ο στόχος του Μιλόσεβιτς στις εκλογές

    Στόχος του Μιλόσεβιτς είναι να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα του σώματος της ομοσπονδιακής βουλής, οποτε και ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή του Συντάγματος της χωρας. Στην περίπτωση αυτή ο Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις περιορισμένες δυνατότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και να καταλάβει τη θέση αυτή αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν δικαιούται να επανεκλεγεί για τρίτη φορά στο αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας. Οι Προεδρικές εκλογές στη Σερβία ειναι καθορισμένες να διεξαχθούν το χειμώνα του 1997.

    Η αντιπολίτευση

    Ο κυριος εκφραστής της αντιπολίτευσης, ο συνασπισμό "Ζάγιεντνο" (Μαζί), προβάλλει ως κύρια στοιχεία της προεκλογικής του εκστρατείας, την ανάγκη εκδημοκρατισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση του υπερτροφικού δημόσιου μηχανισμού.

    Οι θέσεις του συνασπισμού βρίσκουν μεγάλη απήχηση στη σερβική νεολαία και στα μεγάλα βόρεια αστικά κέντρα, (Βελιγράδι και Νόβι Σαντ) και θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσει τους περισσότερους δήμους της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.

    Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η αύξηση των εκλογικών περιφερειών (29 συνολικά), λειτουργεί αποτρεπτικά γι΄αυτή, διότι, όπως υποστηρίζει, διασπά τη μαζικότητα του εκλογικού σώματος στις περιφέρειες, όπου έχει αυξημένη επιρροή.

    Ταυτόχρονα, διοργανώνει συγκεντρώσεις σε ολη τη χωρα προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της, αφού "τυγχάνει" της "πλήρους περιφρόνησης απο τα κρατικά μέσα ενημερωσης".

    Η επιτυχία της στις εκλογές αυτές θα ήταν το γεγονός της αποτροπής αυτοδύναμης κυβέρνησης από τα δύο κυβερνώντα κομματα της Σερβίας και του Μαυροβουνίου διότι θεωρείται αρκετά δύσκολο να αποσπασει τη νίκη από τους σοσιαλιστές.

    [14] ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΣΕΠ

    Ενσταση στο αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης να ενταχθεί με την ιδιότητα του παρατηρητή στον Οργανισμό για την Παρευξείνια Συνεργασία ΟΣΕΠ θα προβάλει η Τουρκία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ.

    Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο "Anadolu", ο κ.Ακμπέλ, διαβεβαίωσε ότι η Αγκυρα πρόκειται να αντιταχθεί σε τέτοιο αίτημα, ισχυριζόμενος ότι "η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα τόσο από νομική όσο και από ηθική και ουσιαστική άποψη να εκπροσωπεί μόνη της την αναγνωρισμένη διεθνώς Δημοκρατία της Κυπρου απο το 1960, η οποία προέκυψε από διεθνείς συμφωνίες στις οποίες η Τουρκία είναι, όπως είπε, συμβαλλόμενο μέρος".

    Κατά τον Ακμπέλ, το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης υπεβλήθηκε "με την προτροπή και την υποκίνηση της Αθήνας η οποία προσπαθεί να εκπροσωπείται η Κυπρος σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είτε την αφορούν είτε όχι".Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει στην διάσκεψη της ΟΣΕΠ να προβάλλει την ένστασή της κατά της εκπροσώπησης της Κύπρου μόνο από την ελλληνοκυπριακή πλευρά.

    [15] ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ Μ.ΝΤΟΟΥΛ

    "Ενθαρρυντικά αλλά ταυτόχρονα και απογοητευτικά, για την ελληνοαμερικανική κοινότητα" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ.Μακρής, τα μηνύματα των Μπίλ Κλίντον και Μπόμπ Ντόουλ γύρω από τα εθνικά θέματα, που απασχολούν την Ελλάδα.

    Ο κ.Μακρής, αρχικά επαινεί τους δύο υποψηφίους για την προσπάθεια να προσελκύσουν την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων, ενώ στη συνέχεια προσθέτει ότι "σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από προκλήσεις και κρίσεις στο Αιγαίο, τρόμο και τραγωδία στην Κύπρο και μια αυξανόμενη αντιδυτική στάση στην τουρκική εξωτερική πολιτική, οι Ελληνοαμερικανοί είναι δικαιολογημένα εκνευρισμένοι για την απροθυμία των ΗΠΑ να καταδικάσουν την επιθετικότητα".

    Ωστόσο όμως, επιδοκιμάζει την έκκληση του Μπόμπ Ντόουλ για προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος της ΑΧΕΠΑ για ελληνικά και κυπριακά θέματα Γιάννης Σιτιλίδης, επισημαίνει ως θετικές ενδείξεις τη σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης Κλίντον στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση και την υποστήριξη του Ντόουλ στην αποστρατικοποίηση της Μεγαλονήσου.

    [16] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΟΝΙΑΣ

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες των Σκοπίων εις βάρος των ελληνικών και χριστιανικών μνημείων της Πελαγονίας, τις οποίες κατήγγειλε με χτεσινή ερώτηση του κατά τη διάρκεια της ώρας των ερωτήσεων ο Ελληνας ευρωβουλευτής Νίκος Papajuqiaf^r. Ταυτόχρονα το Συμβούλιο θεωρεί ότι χρειάζεται να ληφθούν όλα τα μέτρα για να εμποδισθεί το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης που ανήκουν στην αρχαιότητα.

    Στην απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζεται η ευαισθησία του στο πρόβλημα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καλλιτεχνικής και ιστορικής, δεδομένου ότι αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την μνήμη των λαών και επειδή αυτή δεν πρόκειται να αναπληρωθεί.

    "Θα πρέπει εν τουτοις να υπογραμμιστεί εδώ ότι το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεται ο αξιότιμος βουλευτής στην ερώτησή του ανήκει ουσιαστικά στην αρμοδιότητα του ενδιαφερόμενου κράτους. Σημειώνω εξάλλου ότι , κατόπιν αιτήσεως της FYROM, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις πτυχές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενταχτούν στο πλαίσιο των σχέσεων που η Ευρωπαϊκή Ενωση διατηρεί με το κράτος αυτό. Στο στάδιο αυτό, το Συμβούλιο δεν κλήθηκε ποτέ να συζητήσει το πρόβλημα αυτό και δεν είναι άνευ σημασίας επίσης να υπογραμμιστεί ότι το Συμβούλιο δεν έχει λάβει μέχρι τώρα καμία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του ζητήματος" επισημαίνεται στην απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ Παπακυριαζής με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί επίσημο ντοκουμέντο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για απόφαση. "Το επόμενο βήμα" , συνέχισε "ο κ Παπακυριαζής, θα είναι να ζητήσω εντός των ημερών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενταχθεί το θέμα στο πλαίσιο των σχέσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ , να ζητήσω από την Κομισιόν να υποβάλει για επεξεργασία σχετική πρόταση και θα παρακινήσω τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση"

    [17] ΤΟ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία αποφάσισε σήμερα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η χορήγηση του ποσού που φτάνει τα 470 εκατομμύρια δολάρια είχε αποφασιστεί μετά τις εγγυήσεις της τουρκικής κυβέρνησης ότι θα λάμβανε σημαντικά μέτρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον εκδημοκρατισμό, το Κυπριακό και το Κουρδικό.

    Το ποσό αυτό είχε αποφασιστεί να χορηγείται ως το 2000 και προκειμένου να εφαρμοστεί η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα που εισηγείται την επανεξέταση της χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος "Meda".

    Εντός της ημέρας το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ψηφίσματα για τη δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλλή από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, τις τουρκικές παραβιάσεις ορθόδοξων ναών στην Κωνσταντινούπολη και τη βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [18] ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ (1912-1913) ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (26-10-1912)

    Στις 26 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 84 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό στρατό τερματίζοντας έτσι 482 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας. Η απελευθέρωση της πρωτεύουσας του Μακεδονικού ελληνισμού, ήταν αποτέλεσμα της επιτυχούς έκβασης των Βαλκανικών Πολέμων του 1912- 1913 που κατέλυσαν την τουρκική κυριαρχία στη Βαλκανική χερσόνησο.

    Τον Μάρτιο του 1912 η Σερβία και η Βουλγαρία υπό την πίεση της Γερμανίας υπογράφουν συμμαχία εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

    Το Μάιο του 1912, η Ελλάδα υπέγραψε αμυντική συμμαχία με τη Βουλγαρία. Στη συμμαχία προστέθηκε ένα μήνα αργότερα και το Μαυροβούνιο.

    Τον Οκτώβριο του 1912 οι βαλκανικές χώρες έστειλαν τηλεσίγραφο στην Τουρκία με το οποίο ζητούσαν τη διασφάλιση της αυτονομίας των εθνικών μειονοτήτων που ζούσαν στο έδαφός της. Η απόρριψη του τηλεσιγράφου από τους Τούρκους οδήγησε στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο.

    Με την έναρξη των εχθροπραξιών ο ελληνικός στρατός με αρχιστράτηγο τον διάδοχο του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνο πέρασε το πρωί της 5ης Οκτωβρίου 1912 τα σύνορα και ύστερα από τη μάχη στο Σαραντάπορο απελευθέρωσε την Κατερίνη, τη Βέροια, τη Νάουσα, τα Γρεβενά και την Κοζάνη. Στις 19-20 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός έκαμψε την αντίσταση των Τούρκων στα Γιανιτσά. Ο δρόμος πλέον ήταν ανοιχτός τόσο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όσο και του Μοναστηρίου.

    Στις 26 Οκτωβρίου οι Ελληνες απελευθέρωσαν τη θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου η ελληνική ζώνη κατοχής επεκτάθηκε από τη λίμνη Δοιράνη μέχρι τον ποταμό Στρυμώνα. Η Χαλκιδική απελευθερώθηκε εύκολα από σώματα προσκόπων.

    Ομως στη δυτική Μακεδονία η Ε' μεραρχία συνάντησε ισχυρή αντίσταση από τις τουρκικές δυνάμεις (40.000 άνδρες) που υπεράσπιζαν το Μοναστήρι και ενισχύθηκε από τμήματα της Γ' και της ΣΤ' μεραρχίας. Το Μοναστήρι καταλήφθηκε τελικά από τους Σέρβους και οι μεραρχές αυτές μαζί με τον κύριο όγκο του ελληνικού στρατού μεταφέρθηκαν στην Ηπειρο.

    Αν και ο ελληνικός στρατός κατόρθωσε να καταλάβει εύκολα την Πρέβεζα, αποδείχθηκε απολύτως αδύναμος να εκπορθήσει τις οχυρές θέσεις του Μπιζανίου, που δέσποζαν σε όλα τα περάσματα προς τα Ιωάννινα, χωρίς ενισχύσεις από πεζικό και ορεινό πυροβολικό. Τελικά ο ελληνικός στρατός στρατός εισήλθε στα Ιωάννινα στις 22 Φεβρουαρίου του 1913, αφού εκμηδένισε σε τριήμερη μάχη τις τουρκικές δυνάμεις στο Μπιζάνι.

    Από την αρχή του πολέμου ο ελληνικός στόλος ανέλαβε δράση. Από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου του 1912 ελληνικά αγήματα απελευθέρωσαν, όλα σχεδόν τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Στις 18 Οκτωβρίου του 1912 το ελληνικό τορπιλοβόλλο αρ.11 με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση μπήκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ανατίναξε με δύο τορπίλες το touqjij| θωρηκτό Φετίχ ι Μπουλέντ που είχε αναλάβει την προστασία της πόλης από ξηράς και θαλάσσης, ενώ στις 8 Νοεμβρίου του ίδιου έτους το τορπιλοβόλλο αρ.14 ανάγκασε τουρκική κανονιοφόρο που προστάτευε τις Κυδωνιές να αυτοβυθιστεί.

    Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού ναυτικού σημειώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου του 1912 και στις 5 Ιανουαρίου του 1913 όταν ο ελληνικός στόλος κατενίκησε τον τουρκικό στη ναυμαχία της Ελλης και της Λήμνου με αποτέλεσμα ο τουρκικός στόλος να μην ξαναβγει στο Αιγαίο.

    Στρατιωτικές επιτυχίες όμως είχαν οι Σέρβοι, οι Μαυροβούνιοι και οι Βούλγαροι. Οι πρώτοι κατέλαβαν το Στιπ, τα Σκόπια και το Μοναστήρι προς νότον ενώ σε συνεργασία με τους Μαυροβούνιους κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Αλβανίας.

    Ο βουλγαρικός στρατός συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους στο μέτωπο της Θράκης. Με συντονισμένες επιχειρήσεις κατόρθωσε να καταλάβει τις πρώτες ημέρες τις Σαράντα Εκκλησιές και τη Ραιδεστό φθάνοντας μέχρι το Ιουστιάνειο Τείχος, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη, αλλά εκεί τους σταμάτησε η αντίσταση των Τούρκων. Τότε στράφηκαν προς νότον, αλλά ούτε εκεί κατόρθωσαν να κάμψουν την τουρκική αντίσταση. Η Ζ' βουλγαρική μεραρχία με επικεφαλής τον στρατηγό Θεοδωρώφ κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά έχοντας ως στόχο την κατάληψη της Θεσσαλονίκης. Κατόρθωσε να καταλάβει την Καβάλα και τις Σέρρες, αλλά δεν πρόλαβε να εισέλθει στην πόλη πριν τον ελληνικό στρατό.

    Ηδη από την έναρξη των εχθροπραξιών σοβούσε σοβαρή διαφωνία μεταξύ του αρχιστράτηγου διαδόχου Κωνσταντίνου και του υπουργού Στρατιωτικών Ελευθερίου Βενιζέλου για τους στόχους του ελληνικού στρατού. Ο Κωνσταντίνος επιθυμούσε να προωθήσει τον ελληνικό στρατό προς βορράν για να καταλάβει το Μοναστήρι, ορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ελληνικές διεκδικήσεις απέναντι στη Σερβία, ενώ ο Βενιζέλος βλέποντας την πιθανότητα να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη από το βουλγαρικό στρατό, πίεζε τον Κωνσταντίνο να κατευθυνθεί προς την πρωτεύουσα της μακεδονικής γης.

    Ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να κάνει χρήση του αξιώματός του και να στείλει τον βασιλέα Γεώργιο Α' στο μέτωπο για να κάμψει την αντίσταση του Κωνσταντίνου και να κατευθύνει τον ελληνικό στρατό προς τη Θεσσαλονίκη.

    Στις 25 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν στην εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού οι ευρωπαίοι πρόξενοι της Θεσσαλονίκης και ο Τούρκος στρατηγός Σαδίλκ που ζητούσαν να παραδόσουν υπό όρους τη Θεσσαλονίκη στον ελληνικό στρατό. Ο Κωνσταντίνος όμως απέρριψε δύο φορές τους όρους του Τούρκου αρχιστράτηγου Χασάν Ταξίν πασά με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να επίκειται η κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον βουλγαρικό στρατό.

    Τότε ο Βενιζέλος διέταξε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη χωρίς καθυστέρηση, καθιστώντας τον μάλιστα προσωπικά υπεύθυνο για ενδεχόμενη απώλειά της.

    Τελικά ο Ταξίν πασάς αποδέχθηκε τους όρους του Κωνσταντίνου. Στις 26 Οκτωβρίου του 1912 έσπευσαν οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και υπέγραψαν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό. Το ίδιο βράδυ μπήκαν στην πόλη δύο eufymij\ τάγματα της Ζ' μεραρχίας, ενώ οι Α', Β', Γ', Δ' μεραρχίες με την υπόλοιπη δύναμη της Ζ' έλαβαν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη.

    Την επόμενη ημέρα υπογράφηκε συμπληρωματικό πρωτόκολλο με το οποίο παραδίνονταν όλη η φρουρά της Θεσσαλονίκης στους Ελληνες, που ανέρχονταν σε 25.000 στρατιώτες και 1.000 αξιωματικούς με τον βαρύ και ατομικό οπλισμό τους.

    Ηδη από τις 26 Οκτωβρίου ο Κωνσταντίνος έστειλε μήνυμα προς τον Βούλγαρο στρατηγό Θεοδωρώφ που κατευθύνονταν με μία μεραρχία προς τη Θεσσαλονίκη, ότι η απελευθέρωση της πόλης συνετελέσθη και ότι μπορεί πλέον να αλλάξει πορεία. Ομως ο Θεοδωρώφ έστειλε απεσταλμένο αξιωματικό στον Ταξίν πασά ζητώντας του να υπογράψει πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, παρόμοιο με εκείνο που μόλις είχε συνάψει με τους Ελληνες, προκειμένου να εμφανιστεί ως συναπελευθερωτής της πόλης. Ο Ταξίν αρνήθηκε.

    Ο Θεοδωρώφ φθάνοντας στις 28 Οκτωβρίου έξω από τη Θεσσαλονίκη ζήτησε να εισέλθει στην πόλη για να στρατοπεδεύσει. Υστερα από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε να εισέλθουν δύο βουλγαρικά τάγματα στη Θεσσαλονίκη για να ξεκουραστούν, αλλά η βουλγαρική δύναμη που εισήλθε στην πόλη ανήλθε σε ολόκληρο σύνταγμα. Τελικά ο ελληνικός στρατός απομόνωσε τον βουλγαρικό στους τουρκικούς στρατώνες και αργότερα τον εξεδίωξε από την πόλη.

    Με τον Α' Βαλκανικό πόλεμο και με τον Β' που ακολούθησε το ελληνικό κράτος διπλασιάστηκε και σε έκταση και σε πληθυσμό με αποτελέσμα να δημιουργούνται οι καλύτερες προυποθέσεις για μια κοινωνική, πολιτική και οικονομική ανάπτυξη, ενώ η Θεσσαλονίκη μετά από πέντε αιώνες σκλαβιάς άρχιζε να αναπνέει ελεύθερη, ακολουθώντας το δρόμο της δυναμικής της ανάπτυξης ως συμπρωτεύουσας της χώρας και ως Μητρόπολης του Μακεδονικού και του Οικουμενικού ελληνισμού.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 24 October 1996 - 14:57:44