Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-10-21)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] ΒΕΡΝΕΡ ΧΟΪΕΡ: Η ΕΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ ΜΙΑΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

  • [04] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [05] ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [06] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΕ ΤΗΣ ΝΔ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ- ΜΑΝΟΥ

  • [07] 350 ΠΛΑΣΤΑ ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΕΡΡΕΣ, ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

  • [08] ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

  • [09] ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΟΜΑΔΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ

  • [10] ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ-ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1 ΔΙΣ.

  • [11] ΕΙΚΟΣΙΔΥΟ ΠΛΟΙΑ "ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ" Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ-ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [12] ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΨΥΧΙΣΜΟΣ-ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

  • [13] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η 11η KOSMIMA, ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ, ΣΗΜΕΡΑ, Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

  • [14] ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΕΔΑΦΟΣ-ΤΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.

  • [15] ΚΥΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΕΚΜΕΡΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΓΚΩΔΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΖΑΡ ΧΑΜΑΜ

  • [16] ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΜΑΛΑΓΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ- ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [17] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ- ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΚΕΑΔ

  • [18] Γ.ΦΕΥΣΣΕΛ: ΑΡΧΙΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

  • [19] Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [20] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

  • [21] ΣΥΝΕΧΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ Β.ΙΡΑΚ

  • [22] ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΣ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [23] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΟΣΕ ΡΑΜΟΣ ΧΟΡΤΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αντικείμενο τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς συναντήθηκε το μεσημέρι με εκπροσώπους των εμπόρων και των βιοτεχνών με τους οποίους συζήτησε τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης.

    Στο μεταξύ αύριο συνεδριάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το νέο μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα της τετραετίας 1996-2000.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα είναι ταχεία καθώς το κόστος του προγράμματος θα συμπεριληφθεί στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του1997. Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Υπουργό Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη.

    [02] ΒΕΡΝΕΡ ΧΟΪΕΡ: Η ΕΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΩΣ ΜΙΑΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    "H Eυρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να είναι όμηρος μιας τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δεν θα επιτρέπει στην Κύπρο να είναι μέλος της ΕΕ ως μία ενωμένη χώρα", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Παρατηρητής ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόϊερ, και επανέλαβε την απόφαση της ΕΕ να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου έξη μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής.

    Ο κ.Χόϊερ χαρακτήρισε, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές διαφορές, πολύτιμη την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης για προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο και δήλωσε οτι "η ΕΕ πρέπει σύντομα να εφαρμόσει την πρόβλεψη της συνθήκης του Μάαστριχτ για κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, πρόβλεψη η οποία απαιτεί την αρχή της αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι την ελληνική εξωτερική πολιτική, είπε οτι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψιν η "ψυχολογική κατάσταση" της Ελλάδας, δηλ. το γεγονός οτι δεν συνορεύει με άλλη χώρα μέλος της ΕΕ και αντιμετωπίζει ειδικά προβλήματα στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο Πέλαγος.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης θα έχει την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία, την οποία θα πρέπει όλοι να αναμένουν να γίνει γνωστή στις λεπτομέρειες της με την κατάθεση του προϋπολογισμού, δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που φέρουν τον Γ.Παπαντωνίου και το Γ.Δρυ να εισηγούνται αυξήσεις 2+2% ο πρώτος και 10% ο δεύτερος, είπε ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια "όσα γράφονται και λέγονται".

    Ο κ.Ρεππας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διαμορφώσει νομοσχέδιο με θέμα την περιστολή των δαπανών και την άρση των φοροαπαλλαγών στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    [04] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία αρχίζει από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου Πολωνού Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι.

    Τον κ.Στεφανόπουλο ο οποίος αναχωρεί για τη Βαρσοβία στις 12.20 το μεσημέρι, συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων Γιώργος Παπανδρέου, πρέσβεις και διπλωμάτες.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψή του ο κ.Στεφανόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του, τον πρωθυπουργό κ.Τσιμόσεβιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ταρίους Ροσάτι ενώ θα συναντηθεί με τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη κ.Βασίλειο.

    Σήμερα ο κ.Στεφανόπουλος θα έχει επίσημες συνομιλίες απο τις 3.15 μέχρι τις 4.30 το απόγευμα με τον κ.Κβασνιέσκι στο Προεδρικό Μέγαρο. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δυο Προέδρων, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του.

    Αυριο, θα μιλήσει στις επιτροπές Εξωτερικών του πολωνικού κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικων της Πολωνίας ενώ θα καταθέσει στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο μνημείο των Μαρτύρων του εβραϊκού γκέτο και στο μνημείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας.

    Την Τετάρτη τελευταία ημέρα της επίσκεψής του, ο κ.Στεφανόπουλος θα μεταβεί στα κρεματόρια Αουσβιτς και Μπιρκενάου όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των Εθνών.

    Πριν αναχωρήσει για την Ελλαδα, θα παρακαθήσει σε γεύμα που δίνει προς τιμήν του ο νομάρχης του Κατοβίτσε.

    Αξίζει να σημειωθεί οτι ο κ.Στεφανόπουλος σε όλες τις επίσημες επισκέψεις του στο εξωτερικό ζητά και πραγματοποιεί επαφές με τους ομογενείς. Το ίδιο θα γίνει αυριο και στη Βαρσοβία στη δεξίωση που θα δοθεί στην κατοικία του πρέσβη της Ελλαδας κ.Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου.

    Το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον ελληνισμό είχε εκδηλωθεί και κατά το πολυήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, πριν από λίγους μήνες, όπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, στο Σικάγο στην Ατλάντα, στο Λος Αντζελς, στο Σαν Vqamts_sjo και στο Σακραμέντο είχε επαφές με τους ομογενείς.

    Επίσης στο πρόσφατο ταξίδι του στην Φινλανδία είχε συναντήσεις με τον ελληνισμό της Φινλανδίας τόσο στο Ελσίνκι όσο και στο Κουόπιο.

    [05] ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Επίσκεψη σε στρατιωτικές μονάδες της χώρας πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος το πρωί επιθεώρησε το αρχηγείο τακτικής αεροπορίας, την 110 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα, την έδρα της πρώτης στρατιάς και την 135 σμηναρχία μάχης στη Σκύρο.

    Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για την πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ροζάκη περί παράτασης του μορατόριουμ σε στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση ζητά πρωτοβουλίες προς αποφυγή της έντασης και των τριβών μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, δίδοντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο.

    Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει συνέντευξη ισραηλινού επισήμου σε κυπριακή εφημερίδα όπου αποδίδονται ευθύνες στην ελληνική πλευρά για μη υλοποίηση της ελληνοϊσραηλινής αμυντικής συμφωνίας, ο κ. Ρέππας είπε: "θέλουμε στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ και την επόμενη περίοδο θα το επιδιώξουμε".

    [06] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΚΕ ΤΗΣ ΝΔ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ- ΜΑΝΟΥ

    Την Τετάρτη συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ. Είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογική ήττα και την επανεκλογή του Μ.Εβερτ στο ύπατο κομματικό αξίωμα και όπως είναι φυσικό αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον.

    Ηδη, σε συνέντευξή του στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης ζητά να γίνει σε βάθος ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, τονίζοντας οτι "αν δεν γίνει θα είναι λάθος". Eπισημαίνει οτι η ΝΔ έχασε τις εκλογές επειδή "δεν μπόρεσε να πείσει το λαό για τον πολιτικό της λόγο και να παρουσιαστεί ως κόμμα ενωμένο και ομόψυχο".

    Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Μάνος σε συνέντευξή του στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ζητά να διενεργηθούν κατά την προσυνεδριακή διαδικασία εσωκομματικές εκλογές ώστε να διασφαλισθεί η γνήσια έκφραση και να "αναγεννηθεί η παράταξη". Θέτει ευθέως το ζήτημα επιλογής ηγεσίας από το Συνέδριο και δηλώνει οτι ο ίδιος θα υποστηρίξει τον κ.Σουφλιά, ενώ απαντώντας για το αν αυτό ισχύει και για την κ.Μπακογιάννη είπε: "φαντάζομαι οτι θα έχει συνεννοηθεί με τον κ.Σουφλιά και νομίζω οτι αυτό θα είναι το λογικό, αλλά δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος να απαντήσω για λογαριασμό άλλων".

    [07] 350 ΠΛΑΣΤΑ ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΕΡΡΕΣ, ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Περισσότερα από τριακόσια πενήντα πλαστά δεκαχίλιαρα είχε διακινήσει από τα μέσα του Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, την Καβάλα και τις Σέρρες ο 43χρονος άεργος, Απόστολος Ζάχου, κάτοικος Θεσσαλονίκης.

    Στην κατοχή του Ζάχου βρέθηκαν 11 πλαστά δεκαχίλιαρα, που έφεραν όλα τον ίδιο αριθμό, και τα οποία σκόπευε να θέσει σε κυκλοφορία. Στο σπίτι του βρέθηκαν επίσης διάφορα μέσα και υλικά με τα οποία κατασκεύαζε τα πλαστά χαρτονομίσματα, βιβλιάριο καταθέσεων με καταθέσεις προερχόμενες από τη διάθεση των πλαστών δεκαχίλιαρων και 110.000 δρχ. ίδιας προέλευσης, καθώς και τρία χρυσά νομίσματα της βυζαντινής και της παλαιοχριστιανικής εποχής και της Φραγκοκρατίας, τα οποία κατείχε παράνομα.

    Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο Ζάχου ισχυρίσθηκε ότι τα 11 πλαστά δεκαχίλιαρα, καθώς και άλλα 350 περίπου πλαστά χαρτονομίσματα της ίδιας αξίας τα είχε προμηθευτεί τμηματικά έναντι 3.000 δρχ. από άτομο που φέρει το όνομα "Κώστας", ρωσικής καταγωγής, αγνώστων λοιπών στοιχείων, τον οποίο του σύστησε κάποια άγνωστη κοπέλα ονόματι "Μαρία", επίσης ρωσικής καταγωγής. Ο Κώστας, σύμφωνα με τον Ζάχου, του έδειξε τον τρόπο κατασκευής των πλαστών δεκαχίλιαρων και στη συνέχεια αποφάσισε να κατασκευάσει ανάλογα χαρτονομίσματα από μόνος του. Δεν πρόλαβε, όμως, να το κάνει, λόγω της επέμβασης της Αστυνομίας. Και πλαστά πεντοχίλιαρα

    Για κατοχή πλαστών πεντοχίλιαρων συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη και ο 24χρονος Αλβανός υπήκοος Ουίλιαμ Κόρια, μετά από καταγγελία οδηγού ταξί, τον οποίο πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα.

    Σε σωματική έρευνα βρέθηκε πως ο νεαρός Αλβανός είχε επάνω του άλλα 43 πλαστά πεντοχίλιαρα, τα οποία ισχυρίσθηκε ότι, μαζί με άλλα έξι, τα βρήκε μέσα σε πορτοφόλι πεταμένο σε δρόμο του Πόγραδετς της Αλβανίας, από όπου κατάγεται, πριν από 14 ημέρες. Στην Ελλάδα είχε εισέλθει ο Κόρια, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, πριν από 10 ημέρες.

    [08] ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Στρατηγικής σημασίας αγαθό για τη γεωργία του μέλλοντος, ιδιαίτερα των υποανάπτυκτων χωρών, αποτελεί ο "βελτιωμένος σπόρος", ο οποίος σε αντίθεση με την προηγούμενη "πράσινη επανάσταση " των σπόρων, που σημειώθηκε μεταπολεμικά, έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει υψηλή αποδοτικότητα και στις χώρες εκείνες, όπου η ανάγκη για τρόφιμα συνεχώς αυξάνεται και η σύγχρονη τεχνολογία εκλείπει. Με τις σημαντικές προόδους, εξάλλου, της εφαρμογής της βιοτεχνολογίας στη γεωργία, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 5.000 νέοι τύποι φυτών.

    Αυτά τονίστηκαν στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τον αραβόσιτο που πραγματοποιείται από σήμερα και μέχρι τις 25 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάζονται οι πρόοδοι της βιοτεχνολογίας και οι νέες εφαρμογές της στη γεωργία. Σημειώνεται ότι τα φυτά αποτελούν έναν από τους πρώτους στόχους της γενετικής μηχανικής, τόσο εξαιτίας της τεράστιας σημασίας των νέων ποικιλιών για τη γεωργία, όσο και εξαιτίας των γνώσεων που είχαν προηγηθεί stgm κυτταροκαλλιέργεια και ιστοκαλλιέργεια των φυτών σε εργαστηριακούς χώρους. Δραστική στην ίδια κατεύθυνση είναι και η συμβολή της προόδου σε άλλους τομείς, όπως η βιολογία, η γενετική και η φυσιολογία των φυτών και η φυτοπαθολογία.

    [09] ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΟΜΑΔΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ

    "Ιδιοτελές, εκφυλιστικό και λαϊκίστικο φαινόμενο" χαρακτηρίζει -με ανακοίνωση του- ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ.), την πρωτοβουλία ομάδας εμπόρων να διαμαρτυρηθούν για το θέμα της επαγγελματικής στέγης.

    Η ομάδα αυτή -που αυτοαποκαλείται "συντονιστική επιτροπή μικρομεσαίων επιχειρήσεων"- διένειμε στα καταστήματα της πόλης, αφίσα στην οποία εκφράζει την αγανάκτηση της για το ζήτημα, ενώ στρέφεται κατά και του Ε.Σ.Θ. Ο σύλλογος, από την πλευρά του, διευκρινίζει ότι οι "πρόχειρες και αντιδεοντολογικές" αυτές δράσεις εκπροσωπούν τον εαυτό τους και μόνο.

    "Η ομάδα αυτή προσφέρει με τις κινήσεις της, τις κάκιστες υπηρεσίες της, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση των συνδικαλιστικών αγώνων, προασπίζοντας ιδιοτελή και μόνον συμφέροντα και απομονώνοντας το θέμα της επαγγελματικής στέγης από τα υπόλοιπα προβλήματα του εμπορίου. Στρέφεται δε, κατά των νομίμων συνδικαλιστών τη στιγμή που είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για το κρισιμότατο αυτό - για το μέλλον του εμπορίου- θέμα", τονίζει ο Ε.Σ.Θ.

    [10] ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΡΥΣΟΧΟΪΑΣ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ-ΕΠΕΝΔΥΣΗ 1 ΔΙΣ.

    Ενα δισεκατομμύριο δραχμές επένδυσαν 15 επιχειρήσεις κοσμήματος στη δημιουργία κέντρου χρυσοχοΐας, στο 1ο χλμ. της οδού Θέρμης-Τριαδίου. Οι εγκαταστάσεις του κέντρου -που θεωρείται πρότυπο, όχι μόνο για την ελληνική επικράτεια αλλά και για ολόκληρη τη Βαλκανική- αναπτύσσονται σε επιφάνεια 4.500 τμ.

    Η επένδυση -που καλύφθηκε, στο σύνολο της, από ίδια κεφάλαια- αφορά στην κατασκευή όλων των ειδών κοσμήματος. Ιδιαίτερη δε, έμφαση θα δοθεί στην κατασκευή ποιοτικού κοσμήματος.

    [11] ΕΙΚΟΣΙΔΥΟ ΠΛΟΙΑ "ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ" Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ-ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Εικοσιδύο πλοία βρίσκονται εν αναμονή λήξης της απεργίας των χειριστών μηχανημάτων του λιμένος Θεσσαλονίκης. Στα κρηπιδώματα του λιμανιού βρίσκονται 15 σκάφη, μόνο οκτώ -όμως- από αυτά "δουλεύουν" καθώς είναι μικρού μεγέθους και η φορτοεκφόρτωση τους δεν προϋποθέτει τη χρήση μηχανημάτων. Επιπλέον, 15 πλοία περιμένουν στα ανοιχτά (στη "ράδα") τη λήξη της απεργίας, προκειμένου να εισέλθουν στο λιμάνι.

    Δεκάδες, δε, πλοία που κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη, άλλαξαν -με εντολή των πλοιοκτητών τους- προορισμό, προς άλλα λιμάνια γειτονικών χωρών, και κυρίως της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

    Η απεργία, που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη συνεχίζεται καθώς οι χειριστές δεν έμεινα ικανοποιημένοι από τη δέσμευση του upouqce_ou Εμπορικής Ναυτιλίας ότι θα εξετασθεί το αίτημα τους για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. "Εφόσον δεν υπάρξει και νέα, πιο συγκεκριμένη, δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς, οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχισθούν έως τις 25 Οκτωβρίου, όπως έχουμε εξαγγείλει", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του σωματείου χειριστών, Δημήτρης Λασπίδης. "Τότε θα αποφασίσουμε εκ νέου, κατά πόσον θα παραταθεί η απεργία, ή θα προβούμε σε νέες κινητοποιήσεις στο μέλλον. Πάντως, σε καμία περίπτωση δε θα αφήσουμε το θέμα να λήξει έτσι, αν δεν ικανοποιηθεί μέρος έστω των αιτημάτων μας".

    Απορημένη δηλώνει, από την άλλη πλευρά, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος (Ο.Λ.Θ.), για τη συνέχιση της απεργίας: "Πρόκειται για θέμα που αφορά το σύνολο του Δημοσίου τομέα. Δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί από τη μια μέρα στην άλλη", επισήμανε ο πρόεδρος του Ο.Λ.Θ., Aπόστολος Γενίτσαρης. "Με αυτό το δεδομένα - και σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις- η συνέχιση των κινητοποιήσεων δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι η πρόκληση ζημιών στο λιμάνι".

    [12] ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΨΥΧΙΣΜΟΣ-ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ

    Κάτι περισσότερο από ένα απλό μέσο διατροφής αποτελούν τα οπωροκηπευτικά. Ο άνθρωπος, στα διάφορα στάδια της ζωής του, επηρεάζεται διαρκώς από τα οπωροκηπευτικά. Για παράδειγμα, ορισμένα από αυτά έχουν βιοχημική επίδραση σε συγκεκριμένες βιοενεργές ουσίες του οργανισμού, και -κατ' επέκτασιν- στην ίδια του την ψυχολογία.

    Τη διαπίστωση αυτή υπογράμμισε ο καθηγητής τροφίμων του πανεπιστημίου της Βόννης, δρ.Μπύνινγκ-Πφάουε, μιλώντας -σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη- κατά τις εργασίες του 5ου ελληνογερμανικού επιστημονικού συμποσίου στον τομέα των οπωροκηπευτικών. Θέμα του συμποσίου είναι "ο ρόλος των οπωροκηπευτικών στο ευ ζειν του ανθρώπου".

    Την εκδήλωση διοργάνωσαν το ινστιτούτο Goethe Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών και ο τομέας Φυτικής Παραγωγής του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχισθούν -και θα ολοκληρωθούν- αύριο, με τη συζήτηση επί των ιδιαίτερων επιδράσεων των οπωροκηπευτικών, αλλά και της αρχιτεκτονικής του τοπίου, στον ψυχισμό του ανθρώπου.

    [13] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η 11η KOSMIMA, ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ, ΣΗΜΕΡΑ, Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

    Ξεπέρασε το 20% η αύξηση στον αριθμό των εμπορικών επισκεπτών που βρέθηκαν στους χώρους της 11ης Διεθνούς Εκθέσεως Κοσμημάτων- KOSMIMA '96, έναντι της περυσινής της διοργάνωσης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σαφή προδιάθεση των επισκεπτών να προβούν σε αγορές -και όχι απλώς να ενημερωθούν για τα εκθέματα- είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών αγοράς κοσμημάτων, ρολογιών, εξοπλισμού, αλλά και συστημάτων ασφαλείας, καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

    Η 11η KOSMIMA, που ολοκληρώνει σήμερα τη λειτουργία της, προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ξένων επιχειρηματιών του jk\dou, ιδιαίτερα δε από τις βαλκανικές χώρες. Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες της έκθεσης προήλθαν από 22 χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Λίβανος, Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, και Σκόπια.

    Εντονη ήταν, μάλιστα, η ανταπόκριση των ξένων εμπορικών επισκεπτών στην ενημερωτική καμπάνια της HELEXPO. Μέσω προσκλήσεων που απέστειλε ο εθνικός μας εκθεσιακός φορέας σε επιλεγμένους επιχειρηματίες και μέλη ξένων Επιμελητηρίων, επισκέφθηκαν την KOSMIMA κοσμηματοπώλες από το Βελιγράδι, το Πλόβντιβ, τη Σόφια, τη Βουδαπέστη, τη Βυρηττό και τη Λευκωσία.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της έκθεσης απονεμήθηκαν και τα βραβεία του 11ου πανελλήνιου διαγωνισμού φιλοτέχνησης σχεδίου κοσμήματος. Στο διαγωνισμό, που διοργανώνει κάθε χρόνο η HELEXPO, σε συνεργασία με το Κέντρο Σχεδιασμού Προϊόντων του ΕΟΜΜΕΧ, έλαβαν μέρος 67 σχεδιαστές με 137 σχέδια.

    [14] ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΕΔΑΦΟΣ-ΤΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.

    Επιστημονικές ομάδες του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.) αναλαμβάνουν να μελετήσουν και να καταγράψουν τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων εντός της σκοπιανής επικράτειας.

    Αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ του Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ. και του κρατικού ινστιτούτου προστασίας μνημείων των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του τμήματος στη γειτονική χώρα. Χαρακτηριστικό του φιλικού κλίματος που επικράτησε κατά τις διμερείς επαφές, είναι ότι το σκοπιανό ινστιτούτο -ύστερα από πρόσκληση του οποίου διοργανώθηκε η αποστολή- αποδέχθηκε αμέσως την εν λόγω συμφωνία. Το γεγονός θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς -σε επιστημονικό επίπεδο- υπάρχουν σοβαρά κενά σε ό,τι αφορά τον υφιστάμενο στα Σκόπια μνημειακό πλούτο.

    Η συνεργασία περιλαμβάνει την καταγραφή, τη συγκριτική ανάλυση και αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση και διατήρηση ιστορικών κτιρίων και οικιστικών συνόλων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δρομολογηθούν ομάδες εργασίας, έρευνες, εκθέσεις, εκδόσεις, συμπόσια, ενώ θα αναπτυχθεί και σχετική βάση δεδομένων με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κατ' αρχήν, συμφωνήθηκε η διοργάνωση συμποσίου στη Θεσσαλονίκη, εντός του 1997, με θέμα την προστασία και αποκατάσταση των μνημείων όλων των βαλκανικών χωρών.

    Επίσης, έγινε αποδεκτή η από κοινού προώθηση διασυνοριακών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους τομείς προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο των εν λόγω δράσεων, το Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ. -και η χώρα μας, γενικότερα- θα αποτελέσουν τον απαιτούμενο συνδετήριο κρίκο, μεταξύ Ε.Ε. και Σκοπίων.

    Τέλος, θα προωθηθεί η συγκέντρωση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχιτεκτονικών νομοθεσιών των δύο χωρών και η συγκριτική τους ανάλυση.

    [15] ΚΥΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΕΚΜΕΡΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΞΕΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΓΚΩΔΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΑΖΑΡ ΧΑΜΑΜ

    Κύμα διαμαρτυριών εκμέρους φορέων ξεσηκώνουν τα νεοαναγερθέντα ογκώδη περίπτερα των ανθοπωλείων στα Λουλουδάδικα, που καλύπτουν εντελώς ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του 15ου αιώνα, το λουτρό της Αγοράς (Παζάρ Χαμάμ).

    Αντί για τα χαμηλά περίπτερα που προέβλεπε η τελική φάση της αναστύλωσης και αποκατάστασης του πολύτρουλου μνημείου, αναγέρθηκαν υπόστεγα από τούβλο, τσιμέντο και ξύλο, τα οποία "κλείνουν" το μεγαλύτερο μέρος της όψης και της κύριας εισόδου του Παζάρ Χαμάμ.

    Την πλήρη αντίθεσή τους για τα κτίσματα αυτά που εκτείνονται σε μήκος εννέα μέτρων μπροστά από το μνημείο, εξέφρασαν η Διεθνής Οργάνωση για την Προστασία των Μνημείων, η Ενωση Πολιτών, καθώς και η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Σε παλιότερη επιστολή της προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Έφη Μαρκεσίνη, σημειώνει: "Η οργάνωσή μας καλεί και παρακαλεί τον δήμο να μην επιτρέψει να προχωρήσει το απαράδεκτο αυτό έργο, που έχει αναιρέσει ήδη όλες τις αξίες του χώρου όπου βρίσκεται και να μην καταδικάσει τους πολίτες της πόλης αυτής να ανέχονται τη θέα του για πολλά χρόνια στο μέλλον".

    Παρόλες όμως τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις επιστολές που έχουν κατά καιρούς αποσταλεί στον δήμο, οι εργασίες ανέγερσης των περιπτέρων συνεχίζονται κανονικά.

    Σημειώνεται ότι το μνημείο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αξιοποίησης και ανάπλασης, αναμένεται να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς ως πολιτιστικός χώρος που θα στεγάσει πλήθος καλλιτεχνικών και άλλων δραστηριοτήτων, κυρίως όταν η πόλη κληθεί να σηκώσει τα "σκήπτρα" της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    [16] ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Η ΜΑΛΑΓΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ- ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Κέντρο ενδιαφέροντος νεοελληνικών σπουδών τείνει να γίνει η Μάλαγα της Ισπανίας χάρη στη δραστηριότητα του μεταφραστικού τομέα του τμήματος νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου της πόλης ο οποίος διοργανώνει στις 30 και 31 Οκτωβρίου συνέδριο με θέμα: "Η μετάφραση του άλλου η μετάφραση της Ελλάδας". Στόχος των διοργανωτών είναι η συμβολή στη προώθηση των θεμάτων που αφορούν τις νεοελληνικές σπουδές στην Ισπανία.

    "Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να φέρουμε τα ελληνικά ζητήματα στην καρδιά των μεταφραστικών σπουδών, στην καρδιά των προβλημάτων της μεταφραστικής θεωρίας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό για να βγουν οι νεοελληνικες σπουδές από το πανεπιστημιακό γκέτο. Γι αυτό θέλουμε να φέρουμε τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα στην καρδιά άλλων ειδικοτήτων του πανεπιστημίου" τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Βινσέντε Θερβάντεζ που είναι και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.Ο κ Φερνάντεζ σημειώνει ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που επιχειρείται ένα τέτοιο συνέδριο στην Ισπανία.

    Οι ενότητες του συνεδρίου είναι "Εικόνες της Ελλάδας", "Ελλάδα, Βαλκάνια Ευρώπη" "Γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", "Ελληνική ταυτότητα και Ελληνική κουλτούρα", "Η μετάφραση του άλλου", "Ο μεταφραστής , το άλλο εγώ του συγγραφέα", "Απόψεις και μεταφράσεις από την Ελλάδα και της Ισπανία". Παράλληλα με το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν στο μουσείο Καλών Τεχνών της Μάλαγας ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις νεοελληνικής ποίησης μεταφρασμένης στα ισπανικά. Στις βραδιές αυτές θα συμμετάσχουν οι Νάσος Βαγιενάς, Δημήτρης Καλοκοίρης, Δήμητρα Χριστοδούλου και Κώστας Μαυρουδής ενώ έχουν κλιθεί και Ισπανοί μεταφραστές ελληνικής ποίησης που θα διαβάσουν ποίηση Εγγονόπουλου, Καβαδία, Αναγνωστάκη και Χριστιανόπουλου. Όπως επισημαίνει ο κ Φερνάντεζ η ποίηση των Ελλήνων ποιητών που θα ακουστεί στις εκδηλώσεις του συνεδρίου θα εκδοθεί με χρηματοδότηση του δήμου της Μάλαγας σε έναν αναμνηστικό τόμο.

    "Ενδιαφέρον για την νεοελληνική λογοτεχνία υπάρχει εδώ και 15 χρόνια, μέχρι τότε ήταν ελάχιστο .Τώρα φαίνεται καλύτερα. Στη Μάλαγα μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ ελπιδοφόρα γιατί έχουμε αυτόν τον νεοελληνικό τομέα στο τμήμα μεταφραστικών σπουδών. Ακόμη διδάσκονται τα ελληνικά και στην κρατική σχολή ξένων γλωσσών. Πρόκειται για ένα θεσμό που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Είναι δηλαδή σαν ένα κρατικό φροντιστήριο όπου διδάσκονται ξένες γλώσσες και στη Μάλαγα διδάσκονται και τα ελληνικά. Θέλω να επισημάνω ότι και τα λογοτεχνικά περιοδικά δείχνουν πολύ ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα για την νεοελληνική λογοτεχνία" προσθέτει ο κ Φερνάντεζ. Αξίζει να σημειωθεί η πιο σπουδαία έκδοση νεοελληνικής ποίησης που έγινε τον τελευταίο καιρό στην Ισπανία είναι η δίγλωσση των Απάντων του Μανόλη Αναγνωστάκη που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1996.

    Μεταξύ των Ελλήνων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο είναι ο διευθυντής του περιοδικού "Πολίτης" Α. Ελεφάντης, οι πανεπιστημιακοί Σ. Πεσμαζόγλου, Ξ. Κοκόλης, Ντ. Τζιόβας, Ν. Βαγιενάς, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Γρανάδας Μόσχος Μορφακίδης, οι μεταφραστές του Καβάφη Ιριγκογιεν Ραμον, Κανιγκραλ Λουις, Πεδρο Μπαδένας ενώ στην οργανωτική επιτροπή, της οποίας πρόεδρος είναι ο Μ.Π Τορρες Παλομο, μετέχει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Μάλαγα Ι.Νικολαϊδου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [17] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ- ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΚΕΑΔ

    Σε ήπιο και ομαλό σχεδόν κλίμα διεξήχθησαν οι χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αλβανία ενώ το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε όπως εκτιμάται το 60%.

    Το μόνο σοβαρό επεισόδιο που καταγράφηκε ήταν στην πόλη Μπιγκσγκετέμ προάστιο της Λουσνγια στα βόρεια της Αλβανίας, όταν, όπως καταγγέλθηκε, ένας οπαδός του Σοσιαλιστικού Κόμματος τραυμάτισε με μαχαίρι μέλος της εφορευτικής επιτροπής που ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα.

    Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Αρμπέν Ζίκου, εκπρόσωπο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ο οποίος δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν κανονικά και ότι οι εκλογικοί νόμοι έγιναν σεβαστοί από όλους, το Σοσιαλιστικό Κόμμα δια εκπροσώπου του κατήγγειλε αρκετές παρατυπίες και επεισόδια που δεν είχαν όμως βίαιο χαρακτήρα, καθιστώντας υπεύθυνο το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα. Το Δημοκρατικό Κόμμα φέρεται νικητής των εκλογών

    Παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν ανακοίνωσε επίσημα κανένα αποτέλεσμα, οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος πανηγυρίζουν και κάνουν λόγο για σαρωτική νίκη. Χθες εξάλλου, λίγες μόνο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τριτάν Σέχου σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του "κατήγαγε σίγουρη νίκη".

    Παράλληλα, η τηλεόραση ανεπίσημα, ανακοίνωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα επικράτησε σε όλες τις μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανομένων και των Τιράνων. Ανεπίσημα το Δημοκρατικό Κόμμα φέρεται να ξεπερνά το 55%.

    Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε επικρατήσει του Δημοκρατικού κερδίζοντας μεγαλύτερο αριθμό δημάρχων και κοινοταρχών.

    Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) υπέστη μείωση του ποσοστού του συγκριτικά με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 1992. Το ΚΕΑΔ, φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στους νομούς Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα και Δελβινου όπου είναι συμπαγής ο ελληνικός πληθυσμός. Εάν τα αποτελέσματα επαληθευθούν το ΚΕΑΔ δεν μπορεί να διεκδικήσει στο Αργυρόκαστρο ούτε τη Νομαρχία αλλά ούτε και το Δήμο ενώ στην Ανω και Κάτω Δρόπολη εξέλεξε μόνο δύο κοινοτάρχες σε αντίθεση με το1992 όπου είχε εκλέξει πέντε.

    Οπως ανακοίνωσε ο Αρμπεν Ζίκου, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα όπως όμως εκτιμάται τα τελικά θα δοθούν στα μέσα της εβδομάδας.

    Την εκλογική διαδικασία επόπτευσαν, σύμφωνα με το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΤΑ, 365 διαπιστευμένοι παρατηρητές με το συντονισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς ο ΟΑΣΕ αρνήθηκε να αποστείλει παρατηρητές μετά την άρνηση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, να διαπιστεύσει το σύνολο των παρατηρητών που όρισε για την εποπτεία tym εκλογών. Πολιτικοί σχολιαστές ερμήνευσαν την άρνηση του Μπερίσα να δεχθεί τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, εξαιτίας των δριμύτατων επικρίσεων που είχε διατυπώσει σε έκθεσή του ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τον τρόπο διενεργήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία,

    Οι δημοτικές εκλογές που πραγματοποίθηκαν, πεντε μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές, για τη διενέργεια των οποίων η Αλβανία δέχθηκε δριμύτατες επικρίσεις από διεθνείς οργανισμούς για το πλήθος παρατυπιών που διεπράχθησαν, κατά παραδοχή και διεθνών παρατηρητών που τις παρακολούθησαν, θεωρούνται ως τέστ των δημοκρατικών διαδικασιών. Τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ διαμήνυσαν στην Αλβανία ότι πρέπει να διενεργηθούν "ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές" προκειμένου να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς που είχε διαταραχθεί με τις εκλογές της 26ης Μαίου, οπότε και αποχώρησαν από την εκλογική διαδικασία τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλοντας το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα για "εκλογικό πραξικόπημα".

    Χθες, ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπερίσα, υπογράμμιζε ότι "η νίκη του Δημοκρατικου Κόμματος είναι μια νίκη που δίνει όλες τις απαντήσεις", εννοώντας ότι το κόμμα του δικαιώθηκε για τις καταγγελίες των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες όπως υποστηριζε συνεχώς ήταν ελεύθερες και αδιάβλητες.

    [18] Γ.ΦΕΥΣΣΕΛ: ΑΡΧΙΣΕ Ο ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

    Στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φευσσέλ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Λευκωσία με το Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ.Φευσσέλ αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο, δήλωσε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τρία βασικά θέματα των προτάσεων για το στρατιωτικό διάλογο, δηλαδή, στην επέκταση της απαγκίστρωσης, στη μη χρήση ένσφαιρων πυρών στα απαγκιστρωμένα φυλάκια και στους κανόνες εμπλοκής.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι ο στρατιωτικός διάλογος έχει ήδη αρχίσει, με τη συζήτηση του θέματος που είχε τόσο με το Ραούφ Ντενκτάς την περασμένη Παρασκευή, όσο και με το Γλαύκο Κληρίδη.

    [19] Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    "Μετά από 22 χρόνια έφθασε η στιγμή για δίκαιη και μόνιμη λύση. Πρέπει, όμως, και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή θέληση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σχετικά με το Κυπριακό, ενόψει της αναχώρησης για την Κύπρο των 20 μελών της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για να ενταχθούν στην UNFICYP. Το Κυπριακό, όμως, αποτέλεσε την αφορμή για στιγμές έντασης στο αυστραλιανό κοινοβούλιο ανάμεσα στον κ. Ντάουνερ και ελληνικής καταγωγής βουλευτές.

    Σε ερώτηση του ομογενούς κυβερνητικού βουλευτή Πέτρου Γεωργίου, αν έχει αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Αυστραλίας επί tou θέματος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά η Αυστραλία ενδιαφέρεται τώρα όσοποτέ να λυθεί το Κυπριακό στα πλαίσια των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε μάλιστα τον ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή και σκιώδη υπουργό Δικαιοσύνης, Νικ Μπόλκα, ότι επικρίνει την κυβέρνηση για αλλαγή στάσης στο Κυπριακό και αποφυγή να λάβει θέση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαφορές, για λόγους "φτηνής πολιτικής σκοπιμότητας".

    Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, η Αυστραλία δεν έχει αλλάξει στάση και στο θέμα του Αιγαίου η κυβέρνηση της χώρας, όπως και η προηγούμενη, συνέστησαν στην Ελλάδα και την Τουρκία να προσφύγουν στη Χάγη για να λύσουν τα προβλήματά τους.

    Κατηγόρησε μάλιστα το Εργατικό Κόμμα πως όταν ήταν Κυβέρνηση έδωσε στον Ελληνισμό της Αυστραλίας κάποιες δεσμεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, τις οποίες δεν τήρησε και αναγνώρισε την FYROM (ΠΓΔΜ). Ανέφερε επίσης ότι έχει στην κατοχή του επιστολή κορυφαίου στελέχους του Εργατικού Κόμματος στον Τούρκο πρέσβη της Καμπέρας, στην οποία δηλώνεται η διαφωνία του αποστολέα με το ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα προσφάτως η αυστραλιανή βουλή υπέρ της Κύπρου και με δηλώσεις Αυστραλών βουλευτών κατά της Τουρκίας.

    Ο κ. Ντάουνερ κατέθεσε μάλιστα στη Βουλή τη συγκεκριμένη επιστολή, συγγραφέας της οποίας φέρεται πως είναι ο Εργατικός σκιώδης υπουργός Λόρι Φέργκιουσον, ο οποίος στο παρελθόν είχε επαφές με τον Ραούφ Ντενκτάς, φιλοξένησε τον γιο του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο Σίδνει και έχει ταχθεί υπέρ των Τουρκοκυπρίων.

    [20] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    Δεν υπήρξε καμία σοβαρή συνεργασία με τους Ελληνες επιχειρηματίες δήλωσε στην εφημερίδα "Χουρριέτ" ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Ραχμί Κότς που είναι πρόεδρος του τουρκοελληνικού επιχειρηματικού συμβουλίου το οποίο δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων.

    Ο κ Κότς υπενθυμίζοντας την συνάντηση επιχειρηματιών που διοργανώνει αύριο στην Κωνσταντινούπολη το τουρκοελληνικό επιχειρηματικό συμβούλιο τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί ένα μόνο σχέδιο που αφορά τον Εβρο και ότι εκτός από αυτό δεν έχει υπάρξει καμία άλλη εξέλιξη.

    Στην αυριανή συνάντηση θα μετέχουν από την Ελλάδα ο Συμεών Τσομώκος από το Ελληνοαμερικανκό Επιμελητήριο και ο Θανάσης Λαβίδας από το Σύλλογο Νέων Επιχειρηματιών. Η εφημερίδα "Χουρριέτ" δημοσιεύει πως ο κ Τσομώκος επιδιώκει μία συνάντηση των τουρκικών, ελληνικών και αμερικανικών επιμελητηρίων και πως τάσσεται υπέρ της συνεργασίας ότι και να συμβεί.

    [21] ΣΥΝΕΧΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ Β.ΙΡΑΚ

    Η Τουρκία παίρνει ανά πάσα στιγμή μέτρα ενάντια στις επιθέσεις που γίνονται στα σύνορα της με το Ιράκ δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Τουράν Ταγιάν απαντώντασε σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας στην περιοχή. Ο κ Ταγιάν τόνισε ότι τα cecom|ta στο Ιράκ διαταράσσουν τις ισορροπίες και αυτός είναι ο λόγος που ωθεί την Τουρκία να παίρνει μέτρα. "Η Τουρκία δεν είναι θεατής, είναι ένα μεγάλο και δυνατό κράτος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις" συνέχισε προσθέτοντας ότι η χώρα του δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους Τουρκομάνους που ζουν στο Ιράκ

    [22] ΙΣΧΥΡΟΣ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΣ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ισχυρή μετασεισμική δόνηση έγινε το πρωί αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου.

    Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο στο Μαθιάτη, η δόνηση ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 9:01 το πρωί. Έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Λευκωσία, τη Λεμεσό και την Πάφο.

    Το επίκεντρο της βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της Πάφου, όπου ήταν και το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε πριν 15 μέρες.

    Από χθες στις 10 το πρωί μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, σημειώθηκαν 32 μετασεισμικές δονήσεις.

    [23] ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΟΣΕ ΡΑΜΟΣ ΧΟΡΤΑ

    Με τον πλέον έντονο τρόπο καταδίκασε την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό ο πρόσφατα τιμηθείς με το Νόμπελ Ειρήνης, αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χοσέ Ράμος Χόρτα, ο οποίος ζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στην Αυστραλία.

    Σε δηλώσεις του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο νομπελίστας Ειρήνης παρομοίωσε το πρόβλημα της Κύπρου με το πρόβλημα της πατρίδας του, του Ανατολικού Τιμόρ. "Είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής μιας χώρας από μια μεγαλύτερη δύναμη", ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Χοσέ Ράμος Χόρτα ηγείται του Εθνικού Συμβουλίου της αντίστασης της χώρας του, που ζητά την ανεξαρτησία από την Ινδονησία.

    Σύμφωνα με τον κ. Χόρτα, ο οποίος μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο του Τιμόρ, Κάρλος Χιμένες Μπέλο, "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όι οι πρόσφατες δολοφονίες των Ελληνοκυρπίων γίνονται μέσα στα πλαίσια να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να ζήσουν αρμονικά στην Κύπρο και να δεχθούν τη διχοτόμηση". Η δική του άποψη είναι πάντως ότι "οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν αρμονικότατα. Θα πρέπει, όμως, να αφεθούν να ζήσουν. Θα πρέπει να φύγουν από την Κύπρο τα στρατεύματα κατοχής της Τουρκίας".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 21 October 1996 - 12:37:19