Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96-10-15)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Βεγίρη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ

  • [02] ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1997

  • [03] ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ Μ.ΕΒΕΡΤ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ Ο Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ

  • [04] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

  • [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΜΙΡ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ "ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ"

  • [06] "ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ", ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Λ.ΤΡΙΤΛ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ, ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [08] ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Λ.ΚΟΒΑΤΣ

  • [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΤΥΠΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

  • [10] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ

  • [11] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [12] ΓΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΥΜΙΤ ΠΑΜΙΡ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ANADOLU


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ, Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΟΟΥΛ

  • [14] "Η ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ", ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΜΕΡ ΑΚΜΠΕΛ

  • [15] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΣΚΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

  • [16] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [17] "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ", ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [18] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

  • [19] ΑΥΡΙΟ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [20] ΤΟΥΡΚΟΣ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΕ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΕΦΕΣΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Βεγίρη)

  • [21] ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ AIDS Η Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ - ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ

    Συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο έλαβε τις τελικές αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις θέσεις των περιφερειαρχών στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.

    Δύο Γενικοί Γραμματείς Περιφερειών οι κ. Νίκος Μιχαλόπουλος στην Αττική και Σταύρος Καμπέλης στην Κρήτη παραμένουν στις θέσεις τους ενώ ο Παναγιώτης Βασιλείου μετακινείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στη Θεσσαλία.

    Στη Θράκη τοποθετείται ο Αθανάσιος Λαγός, στην Κεντρική Μακεδονία ο Χαράλαμπος Σοφιανός, στη Δυτική Μακεδονία ο Άρης Παπαδόπουλος, στην Ήπειρο ο Γιάννης Κίτης, στα Ιόνια Νησιά ο Κώστας Παπαδημητρίου, στη Δυτική Ελλάδα ο Γιώργος Μουτσόπουλος, στην Κεντρική Ελλάδα ο Πολυχρόνης Πολυχρονίου, στην Πελοπόννησο ο Αντώνης Ματσίγκος, στο Βόρειο Αιγαίο ο Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος, στο Νότιο Αιγαίο ο Δημήτρης Καλουβιώτης.

    Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τα κριτήρια επιλογής των περιφερειαρχών ήταν η γνώση και εμπειρία των υποψηφίων σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, η πολιτική επάρκεια και οξυδέρκεια καθώς και οι οργανωτικές και διοικητικές ικανότητές τους εν' όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας.

    [02] ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1997

    Συνάντηση μιας ώρας είχε σήμερα το πρωϊ ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Πολιτισμού Ε.Βενιζέλο. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Αρχαιολογίας Δ. Παντερμαλής.

    Ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μεταξύ άλλων ότι " οι άξονες της πολιτικης του Υπουργειου είναι πολύ γνωστοί: ο πρώτος αφορά τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ο δεύτερος τις σύγχρονες πολιτιστικες δραστηριότητες".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο πολιτισμός πρέπει να λειτουργεί " ως παράγων κοινωνικής συνοχής και ως στοιχείο που αναδεικνύει την διαχρονικότητα του Ελληνισμού".

    Για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα είπε ότι θα γίνουν "πολιτικά γεγονότα, πολιτικής, πολιτισμού", αφού τόνισε ο κ. Βενιζέλος ο πολιτισμός ειναι η πιο βαθιά και διαρκής μορφή πολιτικής, θα γίνουν μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Θεσσαλονικη κατά το 1997 απο ta εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας εως ένα μεγάλ οσυνέδριο που θα οργανώσει το Υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή πολιτικών και διανοουμένων απο όλο τον κόσμο με έμφαση στην ευρωπαϊκή διασταση για τον πολιτισμό , για την κατάσταση του ποιτισμού το 2001 για τον πολιτισμό ως στοιχείο κοινωνικής συνοχής.

    Και ο κ. Υπουργός κατέληξε: "Η Πολιτισιτκή Πρωτεύουσα θα είναι ένα μεγάλο γεγονός που θα αφήσει ανεξιτηλα ίχνη στις συνειδήσεις πρωτίστως. Αλλά επίσης στο τέλος του 1997 η Θεσσαλονίκη θα μεινςει με ένα ισ΄το κτιρίων και διαμορφωμένων χώρων και με ένα ιστό θεσμών που θα τη φέρει στη πρωτοπορια των πόλεων της Ευρώπης αυτού του μεγέθους".

    Τέλος, απαντώντας ο κ. Βενιζέλος σε ερωτήσεις για το ρόλο του κ. Παντερμαλή είπε οτι ο ρόλος του θα είναι ουσιαστικός, επιστημονικός και όχι διοικητικός.

    [03] ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ Μ.ΕΒΕΡΤ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ Ο Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ

    Ένσταση κατά της ανακήρυξης του Μιλτιάδη έβερτ ως βουλευτή Θεσσαλονίκης υπέβαλε σήμερα στο εκλογοδικείο ο Σωτήρης Κούβελας.

    Ο κ.Κούβελας αναφέρει ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους αρχηγούς των κομμάτων να εκλέγονται χωρίς σταυρό και πως ο κ.Έβερτ ανακηρύχθηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης κάνοντας χρήση του δικαιώματός του να επιλέξει την έδρα μιας από τις δυο περιφέρειες, στις οποίες έχει υποβάλει υποψηφιότητα ως αρχηγός του κόμματος, ενώ την ίδια ώρα έχει παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Έβερτ ήταν υποψήφιος και στον Έβρο και πως ο κ.Κούβελας έχασε την έδρα της Θεσσαλονίκης επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να κρατήσει τη Θεσσαλονίκη αντί του έβρου.

    [04] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

    Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα της Θράκης κρούουν επιστήμονες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που διαπιστώνουν υπερεκμετάλλευση των υπογείων υδάτων και επισημαίνουν την ανάγκη επέκτασης και έντασης του τεχνητού εμπλουτισμού τους.

    Οι άναρχες γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται στις πεδινές εκτάσεις της περιοχής από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα, τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Διαμαντής, έχουν οδηγήσει σε εξάντληση τα υπόγεια ύδατα, φαινόμενο που συνεχώς εντείνεται. Πρόσθετα προβλήματα δημιουργεί παράλληλα στις παραθαλλάσιες αγροτικές περιοχές η συνακόλουθη διείσδυση του θαλάσσιου νερού στα εδάφη, που γίνονται ακατάλληλα για γεωργική εκμετάλλευση.

    Σύμφωνα με έρευνα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για τους υπόγειους υδροφορείς της Ξάνθης και της Ροδόπης, (που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας και με την επιμέλεια του κ. Διαμαντή και των υποψήφιων διδακτόρων της ίδιας σχολής, Φ.Πλιάκα και Χρ. Πεταλά), στη λοφώδη περιοχή νότια της Jolotgm^r, όπου υπάρχουν 3.000 τουλάχιστον γεωτρήσεις, η στάθμη των υπογείων υδάτων έχει κατέλθει στα 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία έχει διεισδύσει στην ενδοχώρα σε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στο Δέλτα του Νέστου, όπου σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή, οι εκτάσεις που, λόγω της διείσδυσης της θάλασσας μετατρέπονται σε αλμύρες, τα λεγόμενα "άσπρα χωράφια", εκτείνονται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων.

    Εξίσου ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις και από τον κάμπο της Ξάνθης, γύρω από τη λίμνη Βιστωνίδα, όπου δεν υπάρχει βέβαια πρόβλημα εισχώρησης θαλάσσιου νερού, η στάθμη, όμως, των υπογείων νερών έχει κατέβει στα 150 μέτρα, ενώ τη δεκαετία του '70 βρισκόταν σε βάθος από 7 μέχρι 10 μέτρων.

    Επιδείνωση του προβλήματος έχουν επιφέρει, σύμφωνα με την έρευνα, και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πολιτεία στο υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής, με εκτροπές ποταμών και χειμάρρων που αρχικά διέσχιζαν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. "Οταν το ποταμάκι ή ο χείμαρρος διέσχιζε τα χωράφια, τροφοδοτούσε παράλληλα τα υπόγεια αποθέματα. Με τις εκτροπές, όμως, χάθηκε αυτή η πηγή ανανέωσης των υπογείων υδάτων, και σε συνδυασμό με την υπερεκμετάλλευσή τους οδηγηθήκαμε σε δραστική πτώση της στάθμης τους", επισημαίνει ο κ. Διαμαντής, ο οποίος εκφράζει επίσης ανησυχίες για πρόσθετη επιβάρυνση της κατάστασης από την επικείμενη δημιουργία φραγμάτων στο Νέστο.

    "Αυτό που χρειάζεται η περιοχή, καταλήγει ο καθηγητής, είναι αλλαγή των ρυθμών τροφοδότησης των υπογείων στρωμάτων με τεχνητό εμπλουτισμό, όπως η ενεργοποίηση των παλαιών κοιτών των ποταμών. Τα πειράματά μας, εδώ και δύο χρόνια, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική μέθοδο και επιβεβαιώνουν την ανάγκη επέκτασης όλων των μεθόδων τεχνητού εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής".

    [05] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΜΙΡ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙ "ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ"

    Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, συνεχίζεται η επίσκεψη του Τούρκου Πρέσβη στη Θράκη. Σήμερα το πρωϊ ο κ.Ουμίτ Παμίρ επισκέφθηκε μουσουλμανικές συνοικίες της Κομοτηνής. Δήλωσε οτι ήρθε να διερευνήσει την κατάσταση στην οποία διαβιοί η "τουρκική μειονότητα".

    Οι χαρακτηρισμοί πάντως του Τούρκου επισήμου δεν φαίνεται να βρήκαν ευήκοα τα ώτα των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του νομού Ροδόπης που δεν προέβησαν σε καμμία ενθαρρυντική για τον Πρέσβη δήλωση. Αντίθετα ο κ.Γκαλίπ του ΠΑΣΟΚ δήλωσε οτι θα προσπαθήσει να προωθήσει τα προβλήματα των ελλήνων πολιτών που ανήκουν στη μειονότητα μέσα από το κόμμα του και τη Βουλή. Ενώ ο κ.Μουσταφά του ΣΥΝ, είναι γνωστό οτι στο παρελθόν έχει απελαθεί από την Τουρκία για την αριστερή δράση του.

    Το απόγευμα ο Πρέσβης της Τουρκίας θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, αύριο την Ξάνθη και την Πέμπτη θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.

    [06] "ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ", ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, Λ.ΤΡΙΤΛ, ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Eπιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο για την αρχαία Μακεδονία, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα, επιβεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της περιοχής. Μετά τον Νίκολας Χάμμοντ και οι απόψεις του αμερικανού καθηγητή, Λ.Τριτλ, συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των θέσεων της Ελλάδας.

    Ο κ.Τριτλ, που διδάσκει αρχαία και σύγχρονη ελληνική ιστορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: "Πιστεύω ότι οι Μακεδόνες είναι σίγουρα Ελληνες και ότι η γλώσσα που μιλούσαν στην αρχαιότητα δεν ήταν παρά μια διάλεκτος της ελληνικής. Ομως. επειδή ζούσαν στα βόρεια της χώρας, δέχτηκαν επιρροές από μη ελληνικά φύλα όπως οι Ιλλύριοι. Πάντως, βασιζόμενοι σε πράγματα όπως η γλώσσα, η κουλτούρα, ο πολιτισμός και η εθνική τους ταυτότητα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως, ναι, ήταν έλληνες".

    Στο συνέδριο, που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο, ο κ.Τριτλ θα επιχειρήσει να αναλύσει άγνωστες πτυχές και διαστάσεις της δίκης ενός αθηναίου επιχειρηματία, του Λεοκράτη, η οποία είχε συνταράξει την Αθήνα της αρχαιότητας.

    Στο μεταξύ, στοιχεία γραμμένα στη μακεδονική γλώσσα εμφανίζονται σε μυκηναϊκές επιγραφές, θέτοντας σε νέες βάσεις την έρευνα για την αναζήτηση κοινών στοιχείων μεταξύ των δύο γλωσσών, σύμφωνα με την εισήγηση που θα παρουσιάσει στο συνέδριο ο καθηγητής Ιωάννης Προμπονάς. Η μακεδονική γλώσσα και συγκεκριμένα το λεξιλόγιό της και η χρονολόγηση αυτού αποτελούν και το έναυσμα για την εισήγηση του Αντώνη Θαβώρη. Σύμφωνα με τον εισηγητή, "κατά την εξέταση του περιορισμένου γλωσσικού υλικού της ελληνικής διαλέκτου των αρχαίων Μακεδόνων που διασώζεται σε γραπτές πηγές από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εξής, διαπιστώνεται ότι οι λέξεις αυτές (τοπωνύμια, ονόματα μηνών, κύρια ονόματα) είναι δυνατόν να διαιρεθούν σε κατηγορίες και να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας του αρχαίου μακεδονικού λεξιλογίου. Είναι επίσης δυνατό να γίνει κάποια κατά προσέγγιση χρονολόγησή του".

    Οι μαρμάρινες επιγραφές του 3ου μ.Χ αιώνα που έφεραν στο φως οι πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην αγορά της Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσουν το θέμα της εισήγησης του πανεπιστημιακού Γιώργου Βελένη. Τα κείμενα στις επιγραφές αυτές είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και σώζονται αποσπασματικά εξαιτίας της κακής διατήρησης των φορέων. Πρόκειται για προσκλήσεις σε μονομαχικούς αγώνες που διατηρούν ίχνη γραπτού διάκοσμου, αν και έχουν απαλειφθεί τα ονόματα των αυτοκρατόρων που τους χρηματοδότησαν. Το περιεχόμενό τους παρουσιάζει ομοιότητες με αντίστοιχα ευρήματα στη Βέροια, πράγμα που σύμφωνα με τον κ.Βελένη θα συμβάλλει στην προώθηση της έρευνας που αφορά τις δύο μακεδονικές πόλεις.

    Ο τρόπος με τον οποίον οι βυζαντινοί συγγραφείς σκιαγραφούν την προσωπικότητα και τη δράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα αναλυθεί στην εισήγηση της Αγνής Βασιλακοπούλου, η οποία θα επικεντρωθεί στο πώς αυτοί παραλλάσσουν τη μορφή του έλληνα στρατηλάτη, ανάλογα με τα ιδανικά της εποχής τους. "Το Βυζάντιο καυχιέται ότι συνεχίζει την πολιτική παράδοση του ρωμαϊκού κράτους αλλά και την πολιτιστική παράδοση του οικουμενικού ελληνισμού που θεμελιώθηκε με τις κατακτήσεις του Μ. Αλεξάνδρου. "Αλέξανδρος ο βασιλεύς Ekk^mym" είναι ο αρχετυπικός ήρωας των οραμάτων του και όχι ένας ρωμαίος αυτοκράτορας" υπογραμμίζει η κ. Βασιλακοπούλου.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ, ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Τριήμερη επίσκεψη στο Σεράγεβο, το Βελιγράδι και το Ζάγκρεμπ πραγματοποιεί από αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους των τριών κυβερνήσεων σε ανώτατο επίπεδο.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να αναπτύξει στις τρεις πλευρές τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ενεργό εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον.Παράλληλα, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η προώθηση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας όλων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την Ελλάδα.

    Επίσης, ένα άλλο θέμα που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τις επαφές του κ.Πάγκαλου είναι και η ισότιμη συμμετοχή των χωρών αυτών στη Διαβαλκανική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

    Τέλος, θα συζητήσει για τις σχέσεις των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και θέματα που έχουν σχέση με τα αμυντικά συστήματα της Ευρώπης και την παγκόσμια κοινότητα.

    [08] ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Λ.ΚΟΒΑΤΣ

    Με τον Ακη Τσοχατζόπουλο συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Λάσλο Κόβατς. Συζήτησαν θέματα που αφορούν την προοπτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαικής Ένωσης καθώς και τις νέες συνθήκες ασφάλειας και συνεργασίας στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    Στη συνάντηση διαπιστώθηκε το κοινό ενδιαφέρον των δύο χωρών να συμβάλλουν στην κατοχύρωση των θεσμικών οργάνων ασφαλείας και συνεργασίας στην Ευρώπη.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ στις κρίσιμες συνεδριάσεις τους το Δεκέμβριο θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις ώς προς τις προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας με την Ανατολική Ευρώπη.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τον κ.Κόβατς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για τις συνθήκες επίλυσης του κυπριακού και για την επιθετικότητα της Τουρκίας που δημιουργεί προοπτικές αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για ένταξη της στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του καθώς για τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές δομές ασφαλείας.

    Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει προσέγγιση Ρωσίας -ΝΑΤΟ, χωρίς όμως η πρώην Σοβιετική Ένωση να έχει λόγο στις αποφάσεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας για το ποιες χώρες θα μετάσχουν στη διεύρυνση της.

    [09] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΤΥΠΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

    Δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα για τον Προϋπολογισμό του 1997, ενώ εντός της ημέρας θα γίνει σύσκεψη του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπου θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

    Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι φωνές που τοποθετούνται υπέρ ή κατά της φορολόγησης των τίτλων του δημοσίου.

    Μετά τις δημόσιες δηλώσεις υπέρ της φορολόγησης, του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Αλ.Μπαλτά και βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων και παρά τη χθεσινή διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι πληροφορίες από κύκλους του οιοκονομικού επιτελείου επιμένουν οτι θα επιβληθεί φόρος στα ομόλογα από τις αρχές του 1997. Και τούτο διότι στην παρούσα φάση, για τους επόμενους δύο μήνες, υπογράμμιζαν οι ίδιοι κύκλοι, οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου είναι μεγάλες και δεν επιτρέπουν ούτε σκέψη για άμεση εφαρμογή του μέτρου.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με δηλώσεις του τάχθηκε κατά της επιβολής φόρου στα ομόλογα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ζήτησε το θέμα να ρυθμισθεί με τη σταδιακή μείωση του επιτοκίου των ομολόγων.

    [10] ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ Η ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ

    Με σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την κάλυψη των πάγιων αναγκών τους γιόρτασαν σήμερα τη "Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού" τα μέλη του Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο Ηλιος", γνωστότερου ως "Σχολή Τυφλών" της Θεσσαλονίκης.

    "Καταβάλλουνμε προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε τις πληρωμές του προσωπικού. Εχουμε εγκαταλείψει κάθε όνειρο για την εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης για τα παιδιά", τόνισε χαρακτηριστικά στο ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της Τοπικής Ενωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, κ.Μοσχοφίδης.

    Κύριο αίτημα των τυφλών της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί, επίσης, η αποκέντρωση των διοικητικών υπηρεσιών για τις ανάγκες των αναπήρων της Βόρειας Ελλάδας, με την εγκατάσταση ειδικού επόπτη όλων των ιδρυμάτων της Μακεδονίας και της Θράκης για τους ανάπηρους, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [11] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Με κοινοβουλευτικό έλεγχο αρχίζουν αύριο οι κανονικές εργασίες της νέας Βουλής. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα είχαν κατατεθεί από όλα τα κόμματα, 10 επίκαιρες ερωτήσεις, 2 επερωτήσεις και 74 ερωτήσεις.

    Στην αυριανή Ολομέλεια του Σώματος θα συζητηθούν 6 επίκαιρες ερωτήσεις. Η πρώτη προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθύνεται προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Αφορά τις ενέργειες της κυβέρνησης να εξαιρεθεί η Θράκη από την υποχρεωτική διαδικασία υποβολής επενδυτικών σχεδίων των κλάδων μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων στις aql|dier κοινοτικές υπηρεσίες.

    Άλλες δύο του ΚΚΕ και του Συνασπισμού που απευθύνονται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης θα συζητηθούν από κοινού και αφορούν την εκχώρηση μέρους η ολόκληρου του πακέτου μετοχών της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής από την Εθνική Τράπεζα στην Ιταλική Καλτσεστρούτσι.

    Στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλευτικού ελέγχου της αυριανής συνεδρίασης της Ολομέλειας, είναι ακόμα προς συζήτηση η επίκαιρη ερώτηση του Συνασπισμού προς τον υπουργό Γεωργίας, σχετική με τη λήψη αναγκαίων μέτρων στήριξης των βαμβακοπαραγωγών.

    Της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών για την υλοποίηση του προγράμματος ηλεκτροφωτισμού των αεροδρομίων και των ελικοδρομίων των Κυκλάδων και άλλων νησιών του Αιγαίου και του ΚΚΕ προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αθήνα και την αποπεράτωση των αντιπλημμυρικών έργων καθώς και τις αποζημιώσεις στους παθόντες.

    [12] ΓΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΥΜΙΤ ΠΑΜΙΡ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ANADOLU

    Για σκοτεινές δυνάμεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την επίσκεψη του Τούρκου πρέσβη Ουμίτ Παμίρ στη Θράκη κάνει λόγο το τουρκικό πρακτορείο Anadolu επισημαίνοντας ότι οι δυνάμεις αυτές προσπαθούν να δημιουργήσουν επεισόδια.

    Στην ανταπόκριση του Anadolu αναφέρεται ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει γνώση των δραστηριοτήτων αυτών των δυνάμεων, πράγμα που όπως υποστηρίζει, επιβεβαιώνεται από δήλωση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κ Ρέππα ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία. Επίσης υπογραμμίζεται το γεγονός ότι διέρρευσαν στον τύπο ορισμένα έγγραψα του υπουργείου εξωτερικών για το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ Παμίρ στη Θράκη.

    Στην ανταπόκριση του Anadolu γίνεται λόγος και για τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στην Θράκη , επισημαίνεται ότι έχουν σταλεί αντιτρομοκρατικές ομάδες και ότι περίπου 50 αστυνομικοί με στολή ή με πολιτικά παρακολουθούν τον κ Παμίρ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ, Ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΟΟΥΛ

    Υπέρ της αποστρατικοποίησης της Κυπρου τάσσεται ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, γερουσιαστής Ρόμπερτ Ντόουλ, διαβεβαιώνοντας ότι στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος, "θα δραστηριοποιήσει τις κυβερνήσεις Ελλαδας, Κυπρου και Τουρκίας για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα το ταχύτερο δυνατόν".

    Σε δηλώσεις του σχετικά με τα εθνικά μας θέματα και αναφερόμενος στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας των αμφισβητήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο υπογράμμισε: "η κυβέρνηση Ντόουλ θα ασκήσει την επιρροή της για την επίλυση της κρίσης στο Αιγαίο". Υπογραμμισε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η απειλή και η χρήση στρατιωτικής δύναμης ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την αργοπορία, όπως είπε, με την οποία αντέδρασε ο Λευκός Οίκος στο θέμα της κρίσης στα Ιμια.

    Διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος, θα ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα για τη λύση του προβλήματος. "Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν προσηλωμένες στις αρχές του σεβασμού του ισχύοντος διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών διεθνών και διμερών συνθηκών και των αναγνωρισμένων συνόρων", τόνισε.

    Ακόμη, ο γερουσιαστής Ντόουλ ζητά περισσότερη υποστήριξη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της προσαγωγής ενώπιον της Δικαιοσύνης των τρομοκρατών εκείνων, όπως ειπε, της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του Πατριαρχείου.

    [14] "Η ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ", ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΟΜΕΡ ΑΚΜΠΕΛ

    Παρά το γεγονός ότι ο τουρκικός τύπος χαρακτηρίζει ως ψύχραιμη την αντιμετώπιση απο την Ελλαδα, της τρίτης εν ψυχρώ δολοφονίας του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακκουλή από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικων της Τουρκίας, Ομέρ Ακμπέλ, εμφανίστηκε προκλητικός συνδέοντας το αιματηρό επεισόδιο με "την απειλητική, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά".

    Ο Ακμπέλ, μιλώντας χθες στους ξένους δημοσιογράφους, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Αγκυρας, ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί πολιτική έντασης και πρόκλησης αντί του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Χαρακτήρισε ωστόσο λυπηρό το επεισόδιο και ευχήθηκε τον τερματισμό το ταχυτερο δυνατό του κλίματος έντασης που επικρατεί στην Κύπρο.

    O Toύρκος εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις κοινές ασκήσεις Ελλάδας-Κυπρου που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικου δόγματος, υποστηρίζοντας ότι "αυτή περιείχε επιθετικά στοιχεία", για να ισχυριστεί ότι οι ενέργειες αυτές, "απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά από τον Οκτώβριο του 1974 προτιμά την απομάκρυνση από το τραπέζι των diapqaclate}seym και την πολιτική της έντασης αντί του διαλόγου και του συμβιβασμού".

    Τονισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά απεδέχθη αμέσως την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που προέβλεπε τη συναντηση των δυο ηγετών των κοινοτήτων και την έκδοση κοινής δήλωσης κάτι, που όπως είπε, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε, όπως απέρριψε και πρόταση που προέβλεπε τη συναντηση των στρατιωτικών διοικητών του Νησιού. Επι πλέον, πρόσθεσε, απερρίφθη από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλαδα η πρόταση που τόνιζε ότι δεν θα πρέπει να πετουν τουρκικά και ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από την Κυπρο.

    Εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να μειωθεί το συντομότερο η ένταση στην Κυπρο και να επιλέξουν οι δυο πλευρές "την πολιτική του συμβιβασμού και του διαλόγου, με απευθείας διαπραγματεύσεις αντί της πολιτικής έντασης και των προκλησεων. "Πιστεύουμε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης", υπογράμμισε.

    Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα πραγματοποιήσει κοινή άσκηση με τους Τουρκοκύπριους ως αντίδραση στις ελληνικές ασκήσεις, είπε ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί οι ασκήσεις που γίνονται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και δεν χρειάζεται επέκτασή τους μέχρι την Κύπρο.

    Χθες εξάλλου, η Αγκυρα συνεχίζοντας τις προκλήσεις της διαμήνυσε δια του αντιπροεδρου της κυβέρνησης, Αμπτουλαχ Γκιολ "Κανείς δεν μπορεί να είναι απλός παρατηρητής όταν κατεβάζουν τη σημαία της χώρας του, ή όταν κάποιος ξένος παραβιάζει τα σύνορά της".

    Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στο τραγικό επεισόδιο στην Κυπρο χωρίς ιδιαίτερη προβολή. Η "Σαμπαχ" αλλά και άλλες εφημερίδες αναφέρονται στην ανακοίνωση των τουρκοκυπριακών αρχών ασφαλείας που υποστηρίζουν ότι ο Ελληνοκύπριος Πέτρος Κακκούλης "εκτελούσε αποστολή αναγνώρισης στην περιοχή. Το θύμα ήταν συνταξιούχος αστυνομικός και γνώριζε πολύ καλά τουρκικά", ισχυρίζονται οι τουρκικές εφημερίδες.

    Εξάλλου, οι βρετανικοί "Times" με τίτλο "Tα Ηνωμένα Εθνη καταδικάζουν τον φόνο στην Κυπρο" αναφέρονται στην αντίδραση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη δολοφονία του Πέτρου Κακκούλη και τη χαρακτηρίζουν ως την εντονότερη δημόσια επίκριση που εγινε ποτέ από την ειρηνευτική δύναμη κατά της μιας ή της άλλης κοινότητας στην Κυπρο.

    Η Αγκυρα επιμένει πάντως ότι υπάρχουν δύο κράτη στην Κυπρο και πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραβίαση των συνόρων της αποκαλούμενης Τουρκοκυπριακής Δημοκρατίας της Β.Κυπρου.

    [15] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΣΚΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Με στόχο την άσκηση πίεσης προς τις τουρκικές αρχές προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικότερες οι μέθοδοι ελέγχου του εμπορίου ναρκωτικών που διακινούνται μέσω Τουρκίας, ο υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τομ Σάκβιλ πραγματοποιεί επαφές σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη με Τουρκους αξιωματούχους.

    Χθες, ο κ. Σάκβιλ συναντήθηκε με τον Τουρκο υπουργό Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ, τον οποίο πίεσε να επικυρώσει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την πάταξη του εμπορίου ναρκωτικών. Σήμερα ο βρετανός υφυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης προκειμένου να ενημερωθεί για τα μέτρα που λαμβάνουν οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας.

    Η Τουρκία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους "δρόμους" της διακίνησης ναρκωτικών που παράγονται στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, και οι οποίες προμηθεύουν με ηρωίνη την Ευρώπη.

    "Θέλουμε να αποσπάσουμε από τις τουρκικές αρχές τη δέσμευση ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να σταματήσει η πλημμυρίδα των σκληρών ναρκωτικών κυρίως ηρωίνη που προωθείται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας", τονισε ο βρετανός υφυπουργός μιλώντας στο BBC. Κατά τον κ.Σάκβιλ, τα φορτία μορφίνης φθάνουν στην Τουρκία από την Ανατολή και στα παράνομα εργαστήρια που λειτουργούν στη χωρα αυτή γίνεται η μετατροπή της σε ηρωίνη η οποία με τη σειρά της διοχετεύεται σχεδόν εξολοκλήρου σχεδόν στη δυτική Ευρώπη.

    Σύμφωνα με στοιχεία των βρετανικών αστυνομικών και τελωνειακών αρχών, το 80-89% των ναρκωτικών που κατάσχονται στη χωρα παράγονται στην Ασία και περνουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Τα φορτία ναρκωτικών φθάνουν στην Τουρκία οδικώς και απο εκεί φορτώνονται σε πλοία με προορισμό τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Μέσω της Τουρκίας υπολογίζεται ότι περνούν ετησίως 50 περίπου τόνοι ηρωίνης, από τους οποίους ανακαλύπτεται και κατάσχεται μόνο μικρή ποσότητα.

    [16] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Επιφυλακτική στάση τηρεί η αλβανική αντιπολίτευση έναντι των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Σαλί Μπερίσα για διενέργεια ελεύθερων και δημοκρατικών δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθουν την ερχόμενη Κυριακή. Παρά το γεγονός ότι τη διεξαγωγή των εκλογών θα παρακολουθήσουν, όπως γνωστοποιήθηκε 400 και πλέον παρατηρητές, η αντιπολίτευση εκφράζει φόβους ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο της νοθείας που σημειώθηκε στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου. Την ανησυχία επέτειναν και οι προβλέψεις ηγετικών στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος ότι θα κερδίσουν τις δημοτικές εκλογές και μάλιστα με ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των βουλευτικών.

    Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, εγγυήθηκε στα μέλη της αντιπροσωπείας του Συμβουλιου της Ευρώπης η οποία θα συντονίσει τους παρατηρητές των εκλογών, ότι η εκλογική διαδικασία θα γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Οι περισσότεροι από τους παρατηρητές προέρχονται απο τις ΗΠΑ και την Ιταλία, που ως γνωστόν επέκριναν περισσότερο από όλες τις χώρες τον τρόπο διενέργειας των βουλευτικών εκλογών της 26ης Μαίου. Αναμένεται ωστόσο και μεγάλος αριθμός παρατηρητών, προσκεκλημένων των πολιτικων κομμάτων.

    Χθες εξάλλου η αλβανική κυβέρνηση επέτρεψε τη διαπίστευση παρατηρητών του "Γραφείου για τους Δημοκρατικους Θεσμούς" (ODHIR) το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

    Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα δημιουργηθούν παρατυπίες, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι υπάρχει j_mdumor αλλοίωσης των εκλογικών καταλογων. Κατήγγειλε μάλιστα ότι στα Τίρανα ενεγράφησαν δέκα χιλιάδες περισσότεροι ψηφοφόροι από ό,τι πραγματικά υπάρχουν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε αγωγή κατά του Δήμου των Τιράνων επειδή δεν παρέδωσε τους εκλογικούς καταλόγους, ως όφειλε, στο κόμμα για να τους ελέγξει.

    [17] "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ", ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Οι στόχοι που είχαν καθιερωθεί το 1990 μετά απο τη "Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Παιδιά", οι οποίοι αφορούσαν στην επιβίωση, την υγεία, την εκπαίδευση, την διατροφή και την προστασία των παιδιών στο κατώφλι του 21ου αιώνα, απασχόλησαν την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Στην ανασκόπηση των αποτελεσμάτων, η Γενική Συνέλευση διαπίστωσε ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι στόχοι έχουν εκπληρωθεί, παρά τον πολλαπλασιασμό των συγκρούσεων, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, την περικοπή των σχετικών κυβερνητικων δαπανών.

    Την αύξηση των προσπαθειών αυτών για την επιτάχυνση των στόχων, καθώς και τη μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα, την επένδυση σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και την παγκοσμιότητα των δικαιωμάτων των παιδιών, ζήτησε σε παρέμβασή του,ο Γενικός Γραμματέας.

    "Ο 21ος αιώνας θα είναι λαμπρότερος, εάν υπάρξει πολιτική βούληση να βάλουμε τα παιδιά πρώτα", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας, σημειώνοντας παράλληλα, τον σημαντικό και καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η UNICEF σε αυτο το θέμα.

    [18] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Την αντίθεσή του, ως προς τη δήλωση του σερ Ντέηβιντ Χάνεϊ, σύμφωνα με την οποια ο Βρετανός διπλωμάτης δεν πρόκειται να ζητήσει εξηγήσεις απο τον Ραούφ Ντενκτάς, για την δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλλή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού,χαρακτηρίζοντας την ως "απαράδεκτη".

    Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας είναι να ζητήσει εξηγήσεις γιατί η χώρα αυτή αποτελεί εγγυήτρια δύναμη.

    Πρόσθεσε δε, ότι στη συνάντηση που θα έχει με το κ. Χάνεϊ θα του εκφράσει την αντίθεσή του, ενώ κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ενημερωθούν όλα τα διεθνή φόρα για τη νέα τουρκική θηριωδία.

    Επίσης, ανεφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αποστολής αντιπροσωπείας βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση της 21ης Οκτωβρίου για τα κονδύλια και το πάγωμα των πιστώσεων προς την Τουρκία, ενώ επισήμανε ότι και ο ίδιος θα αποστείλει προς τα διεθνή φόρα μήνυμα στο οποίο θα περιγράφει τη βάρβαρη συμπεριφορά της Τουρκίας.

    [19] ΑΥΡΙΟ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αύριο λήγει επίσημα στην ΠΓΔΜ η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 17 Νοεμβρίου.

    Όπως γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ", τα ψηφοδέλτια των κομμάτων με τα ονόματα των υποψήφιων δημάρχων και μελών των δημοτικών συμβουλίων είναι έτοιμα και θα δημοσιευτούν προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.

    Όσον αφορά την κοινή συμμετοχή ορισμένων κομμάτων στις τοπικές εκλογές, μέχρι σήμερα, αναφέρει η εφημερίδα, βέβαιη είναι μόνο η συνεργασία των δύο μεγαλύτερων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, δηλαδή του VMRO-DPMNE και του Δημοκρατικού Κόμματος, στον εκλογικό συνασπισμό των οποίων θα πάρει μέρος και το ΜΑΑΚ- Συντηρητικό Κόμμα.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση της εφημερίδας, ο συνασπισμός αυτός φαίνεται πως θα αποτελέσει σημαντικό αντίπαλο της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης. Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση θα ανταγωνιστεί επίσης το Φιλελεύθερο Κόμμα, ως μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο αποφάσισε να συμμετέχει αυτόνομα στις τοπικές εκλογές.

    Αναφορικά με τα αλβανόφωνα κόμματα της ΠΓΔΜ, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο μοναδικός εκλογικός συνασπισμούς που ενδέχεται να σχηματιστεί είναι αυτός μεταξύ του PDP-A (Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας-Αλβανικό) και το NDP.

    Το μεγαλύτερο αλβανόφωνο κόμμα της χώρας, το PDP δεν θα συνεργαστεί με κανένα άλλο κόμμα. Πληροφορίες της εφημερίδας, ωστόσο, αναφέρουν ότι το προεδρείο του κόμματος δεν έχει αποκλείσει ενδεχόμενη συνεργασία με τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση σε μερικούς δήμους της χώρας.

    Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εκλογικών συνασπισμών και τα κόμματα που θα τους απαρτίσουν θα ανακοινωθούν μετά την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, οπότε αρχίζει και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία για τις τοπικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου.

    [20] ΤΟΥΡΚΟΣ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗΣΕ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΕΦΕΣΟ

    Τα αποκαλυπτήρια μεγαλειώδους μπρούτζινου αγάλματος της Παναγίας ύψους πέντε μέτρων και βάρους τριών τόνων, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Εκίν Ερμαν, έκανε ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας Μπαχατίν Γιουτζέλ στην Εφεσο, την ίδια ημέρα που οι τουρκοκυπριακές σφαίρες δολοφονούσαν στην Κύπρο τον Πέτρο Κακκουλή.

    "Αποκαλύπτοντας εδώ το αγαλμα της Μητέρας του Χριστού θέλω να στείλω σε όλο τον κόσμο ένα μήνυμα κατανόησης" δήλωσε ο κ Γιουτζέλ τονίζοντας ότι η Παναγία έχει εξίσου σημαντική θέση με την χριστιανική θρησκεία και την μουσουλμανική και ανέφερε ως παράδειγμα ότι το όνομα της μνημονεύεται σε αποσπάσματα του Κορανίου. Ο κ Γιουτζέλ χαρακτήρισε το άγαλμα ως ένα μνημείο "καλής πρόθεσης" επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα ωραίο παράδειγμα του κοινού πολιτισμού της ανθρωπότητας.

    "Η Ανατολία έχει διατηρήσει τις ιδιότητες μιας γεωγραφίας όπου μέχρι σήμερα έζησαν μαζί αδελφομένοι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμό και πίστη. Η Ανατολία ήταν ένα σημαντικό κέντρο- καταφύγιο ακόμα και όταν ο χριστιανισμός , ο μωαμεθανισμός και ioudazsl|r δεν ζούσαν μαζί αλλά αγωνιζόντουσαν ο ένας κατά του άλλου" υπογράμμισε καλώντας παράλληλα την Ελλάδα να προστατέψει μαζί με τη χώρα του τις κοινές αξίες και τον πολιτισμό της ανθρωπότητας. "Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με τον καλύτερο τρόπο στον τομέα του τουρισμού" πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του ιδρύματος "American Society of Ephessus" σε συνεργασία με φορείς της περιοχής.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Βεγίρη)

    [21] ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ AIDS Η Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ - ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

    Περιοχή υψηλού κινδύνου για τη διάδοση του AIDS αποτελεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη, λόγω των υψηλών ρυθμών μετακινήσεων των πληθυσμών, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα ποσοστά εκδήλωσης της νόσου είναι χαμηλότερα από τη Δυτική Ευρώπη. Αυτό τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος "AIDS & Mobility", που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, δρ. Γκέοργκ Μπρόρινγκ.

    Ο κ. Μπρόρινγκ είναι ο γενικός συντονιστής του τριήμερου διεθνούς σεμιναρίου με θέμα "HIV λοίμωξη και AIDS στους μετακινούμενους πληθυσμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης", που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 50 επιστημόνων από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Λευκορωσία, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Στις εργασίες του σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις ομάδες, κεκλεισμένων των θυρών, θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι του ΟΗΕ και της ειδικής για το AIDS επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού οι συντονιστές του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και η Εταιρεία Συλλογικής Υποστήριξης κατά του AIDS, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

    "Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς ατόμων που να έχουν προσβληθεί από τον ιό και μετακινούνται από χώρα σε χώρα στην περιοχή. Σε γενικές γραμμές η περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης δεν έχει τόσο μεγάλη συχνότητα προσβολής από τον ιό HIV. Αυτοί οι αριθμοί είναι για το σύνολο της περιοχής μάλλον χαμηλοί. Η Ανατολική Ευρώπη, λ.χ., σε σύγκριση με τη Δυτική έχει λιγότερα κρούσματα AIDS. Αυτό, όμως, που βλέπουμε σίγουρα είναι ότι ο αριθμός των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών αυξάνεται στην περιοχή, γεγονός που αποτελεί σημαντικό δείκτη επικίνδυνης συμπεριφοράς των πληθυσμών. Είναι λοιπόν μια περιοχή υψηλού κινδύνου, λόγω των πολλών μετακινήσεων, αλλά χαμηλής μέχρι στιγμής εκδήλωσης της νόσου", διευκρίνισε ο κ. Μπρόρινγκ.

    Κατά συνέπεια, "τώρα είναι η ώρα", σύμφωνα με τον Γερμανό επιστήμονα, "να ενεργήσουμε ώστε να προλάβουμε τη διάδοση της νόσου. Το ίδιο πρόβλημα το έχουμε συναντήσει και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Στην Ταϊλάνδη λ.χ. το πρόβλημα της εκδήλωσης των κρουσμάτων AIDS άρχισε πολύ αργά, πριν πέντε-έξι χρόνια, πολύ αργότερα δηλαδή από τις Δυτικές χώρες. Ο κόσμος πίστευε στην αρχή |ti δεν θα εκδηλωθεί εκεί το πρόβλημα. Από τη στιγμή όμως που εκδηλώθηκε, εξελίχθηκε ραγδαία. Η Tαϊλάνδη είναι σήμερα μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το AIDS".

    Στόχος της διεθνούς αυτής συνάντησης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον συντονιστή της, είναι να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας των ειδικών επιστημόνων για την ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών. " Δεν θα επικεντρώσουμε στα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά στο πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε επιτυχείς προληπτικούς μηχανισμούς και στρατηγικές, ιδιαίτερα για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και το AIDS και καλύτερη εκπαίδευση των πληθυσμών για το θέμα".

    Ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορεί, σύμφωνα με τον Γερμανό ειδικό, να αποφέρει "η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών, λ.χ. μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Βουλγαρίας. Πρέπει να γίνονται περισσότερα και καλύτερα διακρατικά προγράμματα υγείας, να διανέμεται ενημερωτικό υλικό, να τυπώνονται φυλλάδια και μπροσούρες σε διάφορες γλώσσες, που να παρέχουν σωστές πληροφορίες στους πληθυσμούς και τα άτομα που μετακινούνται, για θέματα υγείας και για τις υπηρεσίες υγείας κάθε χώρας. Οι άνθρωποι που έρχονται σε μια χώρα από μια άλλη, που δε μιλούν τη γλώσσα και έχουν προβλήματα υγείας, πρέπει να ενημερώνονται".

    Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Μπρόρινγκ την εξάλειψη του κοινωνικού ρατσισμού έναντι των λαθρομεταναστών και την παροχή "ανώνυμων υπηρεσιών υγείας", όπου θα προσφέρονται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, φαρμακευτικό υλικό και μέτρα αντισύλληψης και πρόληψης της σεξουαλικής μετάδοσης των νόσων, όπως προφυλακτικά. "Είναι σημαντικό να μη γίνονται διακρίσεις κατά αυτών των ανθρώπων. Πολύ συχνά φοβούνται να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες Υγείας, γιατί είναι παράνομοι και δεν πηγαίνουν για θεραπεία και ενημέρωση", επεσήμανε.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 15 October 1996 - 12:34:19