Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96-10-14)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ν.ΧΑΜΜΟΝΤ: "ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΜΙΛΑΣ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ"

  • [02] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [03] ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π.ΚΑΚΚΟΥΛΗ ΘΕΩΡΕΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΩΣ ΤΗ ΣΤΥΓΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

  • [05] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥΛΗ

  • [06] ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [07] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

  • [08] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [09] ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟ

  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΨΥΧΑΡΗ

  • [11] ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, 2,2 ΔΙΣ.ΔΡΧ., ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

  • [12] AIR GREECE: ΑΝΑΜΕΝΕΙ, ΦΕΤΟΣ, ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

  • [13] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ AIDS ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [14] ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ Π.ΚΑΚΚΟΥΛΗ

  • [16] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΑΣΗ. ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [17] ΑΤΥΧΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΚΟΥΛΛΗ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [18] ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΟΠΛΟΥ Π.ΚΑΚΚΟΥΛΗ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [19] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ, ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ. Ο ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΟΜΙΛΕΙ ΣΤΟ ΜΠΕ.

  • [20] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η SOQOS ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΑ Π. ΚΑΚΟΥΛΛΗ

  • [21] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ''ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΩΡΟ ΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ''

  • [22] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΤΑΥΡΟΣ" ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

  • [23] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [24] Η ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [25] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

  • [26] ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ

  • [27] ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ 15.000 ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ν.ΧΑΜΜΟΝΤ: "ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΙΛΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΜΙΛΑΣ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ"

    Η ελληνικότητα της Μακεδονίας διατρανώνεται για μια ακόμη φορά μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα ιστορικά επιχειρήματα αλλά και απο τις εισηγήσεις διακεκριμένων επιστημόνων, με κορυφαίο την καθηγητή Νίκολας Χάμμοντ, στο ΣΤ΄ Διεθνές Συνέδριο για τη αρχαία Μακεδονία που διοργανώνει το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου από αύριο μέχρι και το Σάββατο.

    Ο καθηγητής Χάμμοντ μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη Μακεδονία επισημαίνει : "Σαφώς και η Μακεδονία είναι ελληνική γιατί από πάρα πολύ νωρίς οι άνθρωποι στην περιοχή μιλούσαν την ελληνική γλώσσα" και παράλληλα τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει πιο πειστικά επιχειρήματα από αυτά που χρησιμοποιεί για να συνειδητοποιήσουν οι ξένοι την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

    "Το να μιλάς μακεδονικά δεν σημαίνει ότι μιλάς ξεχωριστή γλώσσα αλλά ότι μιλάς μια διάλεκτο της ελληνικής. Ετσι κατά τον Αθήναιο πολλοί Αττικοί συγραφείς έγραφαν μακεδονικά και αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούσαν τη Μακεδονική. Ηταν επομένως θέμα διαλέκτου και όχι μιας μη ελληνικής γλώσσας" λέει ο καθηγητής Χάμοντ στο δεύτερο τόμο του τρίτομου έργου του "Ιστορία της Μακεδονίας ". Και σε ένα άλλο σημείο του ιδιου τόμου επισημαίνει :"Τα σπαράγματα της γλώσσας των Μακεδόνων που έχουν σωθεί, παρόλο που διατηρήθηκαν επειδή ακριβώς ήταν ασυνήθιστες λέξεις, είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε στοιχεία με κυρίαρχο το ελληνικό μιας ισχυρής διαλέκτου που αναπτύχθηκε νωρίς και συγγενεύει περισσότερο με την ομηρική ελληνική παρά με την ελληνική του πέμπτου αιώνα. Συμπερασματικά η γλώσσα των Μακεδόνων ήταν μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη μορφή της Ελληνικής που αντιστάθηκε σε εξωτερικές επιδράσεις και υπήρξε συντηρητική στην προφορά".

    Ο κ Χάμμοντ ασχολήθηκε ειδικά με την αρχαία Μακεδονία επί dejaet_er και το μεγαλύτερο μέρος του ερευνητικού και συγγραφικού του έργου έχει αυτή ως αντικείμενο. "Το 1968 αποφάσισα να ξεπληρώσω το χρέος που όφειλα στους Μακεδόνες γράφοντας την ιστορία της Μακεδονίας από τους προϊστορικούς χρόνους ως τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Εβαλα τις βάσεις αυτού του έργου με επισκέψεις σε όλα τα τμήματα της Μακεδονίας και σ΄ολα τα μουσεία και πάντα βρήκα φιλόξενη υποδοχή τόσο από τους αρχαιολόγους όσο και από τους απλούς ανθρώπους κάθε τόπου" επισημαίνει . Στην αυριανή του εισήγηση ο κ Χάμμοντ θα μιλήσει για τις ελληνικές μοναρχίες μετά τον Μ.Αλέξανδρο και θα επικεντρωθεί στις σχέσεις που είχαν αυτές με την Αίγυπτο και τον Πτολεμαίο.

    [02] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Επίσκεψη στις νέες εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Τον πρόεδρο κ.Στεφανόπουλο, θα υποδεχτούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι εργαζόμενοι του ΜΠΕ, ενημερώνοντας τον, για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στο χώρο των Βαλκανίων, του απόδημου ελληνισμού και τον κυβερνοχώρο. Επίσης θα τον ξεναγήσουν στη δημιουργούμενη από το ΜΠΕ μέσω του κοινοτικού προγράμματος INTERREG ΙΙ " Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων", στην οποία θα συμμετάσχουν τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων όλων ανεξαιρέτως των Βαλκανικών χωρών.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 25 Οκτωβρίου, για να λάβει μέρος στις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για την 84η επέτειο απελευθέρωσης της πρωτεύουσας του Μακεδονικού ελληνισμού από την τουρκική σκλαβιά, την εορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και το ΌΧΙ του ελληνικού λαού για τους φασίστες εισβολείς, ενώ ενώπιον του θα πραγματοποιηθεί μεγάλη στρατιωτική παρέλαση το πρωί της 28ης Οκτωβρίου.

    [03] ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π.ΚΑΚΚΟΥΛΗ ΘΕΩΡΕΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΩΣ ΤΗ ΣΤΥΓΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

    Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στη χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία του 58 χρονου Ελληνοκύπριου πρόσφυγα, ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος χαρακτηρίζοντας την "ως την στυγνότερη μέχρι αυτή τη στιγμή εκδήλωση του τουρκικού καθεστώτος στο νησί".

    Παράλληλα, ζήτησε από τη Διεθνή Κοινότητα να φερθεί παρόμοια στο κυπριακό όπως φέρθηκε σε άλλες περιπτώσεις και να λάβει μέτρα οικονομικού και στρατιωτικού περιεχομένου κατά των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

    "Είναι", είπε ο κ.Πάγκαλος, "η τέταρτη δολοφονία άοπλου Κυπρίου. Η Τουρκία προσπαθεί να αποδείξει κακόβουλα και αντίθετα με την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας τους ενόπλους εποίκους τις φασιστικές οργανώσεις που έχει ιδρύσει στο νησί και τις ένοπλες δυνάμεις της, ότι οι δύο κοινότητες, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή δεν μπορούν να ζήσουν μαζί".

    Σε αυτό το σημείο ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι αυτό είναι αντιφατικό αφού πριν από λίγες ημέρες αντιπροσωπεία Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων συναντήθηκαν μαζί σε ένα πολύ θετικό κλίμα.

    Αναφερόμενος στη Διεθνή Κοινότητα τόνισε ότι "βρίσκεται μπροστά στην πραγματικότητα και δεν μπορεί πια να την αποφύγει με υποκριτικές συμπεριφορές και θεωρητικές και πλατωνικές διακηρύξεις.

    Πρέπει, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, να παρθούν μέτρα για να λήξει η τουρκική κατοχή στην Κύπρο και συνέχισε "η Διεθνή Κοινότητα έχει δείξει σε άλλες περιπτώσεις και σε άλλα θέρετρα κοντινά στην περιοχή μας, την ικανότητα της να λαμβάνει αποφάσεις οικονομικού και στρατιωτικού χαρακτήρα και να της επιβάλει. Ας πράξει το ίδιο και για το κυπριακό".

    Όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο κ.Πάγκαλος είπε ότι είναι υπέρ του διαλόγου αλλά ωστόσο αναρωτήθηκε τι μπορεί να συζητήσει η χώρα μας με την Τουρκία.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΟΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΛΥΤΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

    Σε συνεργασία και συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται η Αθήνα για τη χθεσινή εν ψυχρώ δολοφονία στη Μεγαλόνησο, δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι, η Ελλάδα θα υποστηρίξει την κυπριακή κυβέρνηση στο ενδεχόμενο προσφυγής στο συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο όπως είπε και ο κ.Κληρίδης, εξετάζεται σοβαρά.

    Ο κ.Ρέππας, επισήμανε ότι ίσως αυτή τη φορά το ενδεχόμενο προσφυγής να είναι πιο πιθανό, καθώς το χθεσινό συμβάν λειτουργεί αθροιστικά με τις πρόσφατες δολοφονίες των δύο ελληνοκυπρίων στη Δερύνεια.

    Πρόσθεσε ότι η προσφυγή καλό είναι να γίνει εφόσον έχουν εξασφαλιστεί οι προυποθέσεις για την επιτυχία της. Η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε θα συμβάλλει διεθνώς, ώστε να γίνει σαφές ότι το κυπριακό όσο παραμένει άλυτο, θα είναι εστία κινδύνου για την περιοχή.

    Ο κ.Ρέππας, υπογράμμισε επίσης ότι βρίσκεται στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το θέμα αυτό αύριο στο συμβούλιο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

    [05] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥΛΗ

    Ως ένα ακόμη βήμα σε μία οργανωμένη απαράδεκτη και βάρβαρη στρατηγική έντασης που εφαρμόζουν στην μεγαλόνησο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, σε συνεργασία με τον Ραούφ Ντενκτάς, χαρακτήρισε την δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλή ο υπουργός πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που έκανε στη Θεσσαλονίκη.

    "Δυστυχώς φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα είδος μιθριδατισμού. Σιγά σιγά η διεθνής κοινότητα έχει δηλητηριαστεί ap| τέτοια φαινόμενα και έχει αναπτύξει αντισώματα. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτή τη λογική της διεθνούς επανάπαυσης, πρέπει να αναζητήσουμε ξανά τις ρίζες του διεθνούς δικαίου. Πρέπει δηλαδή να λέμε κάτι το οποίο δυστυχώς είναι αυτονόητο: ότι στην Κύπρο συντελείται επί 22 χρόνια ένα διεθνές έγκλημα, ότι το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα εισβολής των τουρκικών δυνάμεων κατοχής που έχουν καταλάβει και κρατούν υπό κατοχή μεγάλο μέρος της κυπριακής επικράτειας. Αυτή είναι η απλή περιγραφή του κυπριακού προβλήματος . Και αυτό πρέπει να ανατραπεί για να υπάρχει μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας" τόνισε ο κ Βενιζέλος.

    Ο υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση κράτησε μία όχι απλώς ψύχραιμη και σθεναρή αλλά και διεθνώς πολύ κινητική στάση. "Και όλα αυτά συντελούν στο να διατηρείται το πρόβλημα στην επικαιρότητα και στην επιφάνεια" είπε και πρόσθεσε "Δεν είναι τυχαίες οι δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Κύπρο. Αλλωστε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαμε δύο μεταβάσεις Έλληνα πρωθυπουργού στη Μεγαλόνησο .Και μόνο αυτό σε συνδυασμό με την κοινή άσκηση την ελληνοκυπριακή που έγινε πριν από λίγες ημέρες με τη συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς λέει πάρα πολλά".

    [06] ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Οι Ελληνες ευρωβουλευτές θα καταθέσουν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχέδιο ψηφίσματος,με το οποίο θα καταδικάζεται η νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων στην Κύπρο, με την εν ψυχρώ δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή.

    Αυτό δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης, που μαζί με τους συναδέλφους του Παν.Λαμπρία ,της Νέας Δημοκρατίας,Αλ.Αλαβάνο του Συνασπισμού και Κατερίνα Δασκαλάκη,της Πολιτικής Ανοιξης, συμμετείχε στην χθεσινή αντικατοχική διαδήλωση των κατοίκων της Μόρφου, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.Οι ευρωβουλευτές ενημερώθηκαν μαζί με τους ξένους συναδέλφους τους - όπως η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος- Πωλίν Γκρήν για τη νέα τουρκική θηριωδία και με δηλώσεις τους εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους.

    Σήμερα, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, ο κ.Κρανιδιώτης υπογράμμισε πώς "η Τουρκία είναι μια χώρα που λειτουργεί έξω απο τη διεθνή έννομη τάξη".

    Αναφερόμενος στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί πρός την Τουρκία τόσο απο τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και απο τις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ.Κρανιδιώτης είπε, πώς "η πίεση που ακείται είναι σημαντική,όσο και αν εμείς ώς Ελληνες θα επιθυμούσαμε να είναι εντονότερη".

    [07] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Προκλητικός ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Ουμίτ Παμίρ, αποκάλεσε "τουρκική" τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, σε δηλώσεις του στην Κομοτηνή.

    Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι η Συνθήκη της Λωζάνης amacmyq_fei μουσουλμανική μειονότητα και όχι "τουρκική" επικαλέστηκε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να την αποκαλεί, όπως θέλει, ενώ ταυτόχρονα αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με τα προβλήματα των Κούρδων και των Ελλήνων στην Τουρκία.

    Οπως είπε ο κ. Παμίρ, η επίσκεψη του στη Θράκη έχει σκοπό να διαπιστώσει αν τηρούνται η ισονομία και ισοπολιτεία και αναγνώρισε ότι από το 1974, που ήταν υποπρόξενος στην Κομοτηνή, έχουν βελτιωθεί αρκετά οι συνθήκες διαβίωσης των μουσουλμάνων.

    [08] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Στη βάση της ενιαίας ονομασίας συζητά η Ελλάδα το θέμα του ονόματος των Σκοπίων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος σχολιάζοντας τις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες που αρχίζουν σήμερα στη Γενεύη.

    Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ.Πάγκαλος, το θέμα δεν είναι αν η ονομασία θα είναι διπλή ή μονή, αλλά αν τα Σκόπια θέλουν να συμβάλουν στην αναζήτηση ενός κοινά αποδεκτού ονόματος.

    [09] ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟ

    To γραφείο Τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου, διέψευσε οτι ο κ.Υπουργός έδωσε σήμερα το πρωϊ συνέντευξη στο ραδιοσταθμό "Κοσμοράδιο" της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα χαρακτήρισε το δελτίο Τύπου με αποσπάσματα της συνέντευξης, ως "κατασκεύασμα".

    Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του σταθμού ο κ.Πάγκαλος φέρεται να έχει πει για όσους αναφέρονται σε σενάρια αμερικανικής παρέμβασης για κλείσιμο των ελληνοτουρκικών διαφορών: "αυτό αποτελεί μια άθλια συκοφαντική κατασκευή, δείχνει την ποιότητα, την ηθική των ανθρώπων, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε είναι πολιτικοί που τα επαναλαμβάνουν και βεβαίως καταλαβαίνετε πόσο καραγκιόζηδες είναι όταν επιπλέον μας ζητάνε και Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, μας ζητάνε συναίνεση..."

    Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου οτι οι χαρακτηρισμοί είναι βαρείς, ο κ.Πάγκαλος φέρεται να δηλώνει οτι οι χαρακτηρισμοί είναι επιεικείς και οτι πέραν του κ.Εβερτ "ο οποίος δυσκολεύεται να κατανοήσει ορισμένα πράγματα, επομένως μπορώ να του αναγνωρίσω κάποια καλή πίστη", όλοι οι άλλοι ξέρουν πολύ καλά τί γίνεται "απλά το βρίσκουν ως ένα εύκολο συκοφαντικό θέμα" και παρόλο "που ο ελληνικός λαός τους έφτυσε κυριολεκτικά στις εκλογές, γιατί όπως ξέρετε η προεκλογική εκστρατεία έγινε όλη πάνω σε αυτό το θέμα, έρχονται τώρα και ξαναρχίζουν..."

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΨΥΧΑΡΗ

    Η επιλογή των γενικών γραμματέων των Περιφερειών της χώρας θα απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί το αν θα μπορούν να πολιτεύονται το πρόσωπα αυτά.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συζήτηση με τους κυρίους Ρέππα, Πασχαλίδη, Θέμελη και Πανταγιά, όπου θα συζητηθούν προτάσεις για την ανάδειξη της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή της καλύτερης δυνατής προβολής του κυβερνητικού έργου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για την πιθανότητα φορολόγησης των εντόκων γραμματίων και της ακίνητης περιουσίας, ο κ.Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει την πολιτική της σ'αυτά τα θέματα, στη συζήτηση της Βουλής για τον προϋπολογισμό. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα τώρα. Επανέλαβε δε την προεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.

    Ο κ.Ρέππας παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της τοποθέτησης του εκδότη του "Βήματος" Σταύρου Ψυχάρη ως διοικητή του Αγίου Όρους, όταν ρωτήθηκε για το αν ο κ.Ψυχάρης είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ. Δήλωσε ότι το θέμα για την κυβέρνηση έχει κλείσει, ενώ για το θέμα της διαδικασίας "ενθρόνισης" του κ.Ψυχάρη, ο κ.Ρέππας είπε ότι θα ακολουθηθεί όλη η τυπική διαδικασία.

    [11] ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, 2,2 ΔΙΣ.ΔΡΧ., ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Την υπογραφή, κατά τις επόμενες ημέρες, νέας προγραμματικής σύμβασης, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δρχ., μεταξύ του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, της διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97", για έργα εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης. Παράλληλα μέχρι το τέλος του 1997 θα έχουν απορροφηθεί από την ΥΠΑ 56 δισεκατομμύρια δρχ. για έργα αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ σε ολόκληρη την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τον υπουργό, θα απορροφηθούν για τον ίδιο σκοπό συνολικά 350 δισ. δρχ. Στις ανακοινώσεις αυτές προέβη ο κ. Καστανίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την παρουσίαση του νέου υποδιοικητή της ΥΠΑ, κ. Γιώργου Σουλαδάκη, ο οποίος προβλέπεται να είναι κυρίως εγκατεστημένος στη Θεσσαλονίκη.

    Η νέα τριμερής σύμβαση για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αποτελεί, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, συνέχεια της αντίστοιχης σύμβασης, ύψους 1 δισ. δρχ., που τα ίδια συμβαλλόμενα μέρη είχαν υπογράψει στις 14 Μαΐου 1996 και τα έργα που προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από αυτήν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Μαρτίου του 1997. Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον υπουργό, εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που αφορούν στην κεντρική αίθουσα του αεροδρομίου ενώ στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις θα αλλάξουν ριζικά την όψη των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται η ανακαίνιση της αίθουσας αναχωρήσεων εσωτερικού, η ενοποίησή της με τον υπόλοιπο χώρο και η συνακόλουθη καθαίρεση των υφιστάμενων γραφείων των αεροπορικών εταιρειών, του ΟΤΕ, της αστυνομίας, κ.α., η ανακατασκευή της οροφής και του δαπέδου, η δημιουργία κοινών en|dym προς τον χώρο του αεροδρομίου, η ανακατασκευή του χώρου των VIPS, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, και σημαντικές αντικαταστάσεις και παρεμβάσεις στον ηλεκτρομηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό του αεροδρομίου.

    [12] AIR GREECE: ΑΝΑΜΕΝΕΙ, ΦΕΤΟΣ, ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

    Κέρδη 250-320 εκατ.δρχ., με τζίρο της τάξεως των 3,5 δισ., αναμένει κατά την τρέχουσα χρήση, η αεροπορική εταιρεία "AIR GREECE". Αντίστοιχα, πέρυσι παρουσίασε ζημίες 226 εκατ., με συνολικές πωλήσεις 2,1 δισ. Στο μέχρι σήμερα διανυθέν διάστημα του 1996, η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις 2,6 δισ., μεταφέροντας 214.600 επιβάτες (55% περισσότερους από το αντίστοιχο διάστημα του 1995).

    Η εταιρεία, που διαθέτει σήμερα δύο αεροσκάφη, θα μισθώσει και τρίτο πριν το Δεκέμβριο, το οποίο θα πετάει δύο φορές την εβδομάδα από Αθήνα προς Σμύρνη και επίσης δύο φορές προς Τίρανα. Η επένδυση θα ανέλθει σε 600.000 δολ. για μια διετία. Μάλιστα, η επιχείρηση προσανατολίζεται στη μίσθωση δύο επιπλέον αεροσκαφών έως τον προσεχή Απρίλιο, τα οποία θα εξυπηρετούν ευρωπαϊκούς προορισμούς, καθώς και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εφόσον ευοδωθεί, η επένδυση θα ανέλθει σε 1 εκατ.δολ.

    Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της "AIR GREECE", Κώστας Μπαντουβάς, μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Αναφερόμενος στα όσα κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περί υπέρογκων χρεών των ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών, τόνισε ότι η "AIR GREECE" έχει μηδενικές υποχρεώσεις, τόσο προς την "Olympic Catering", όσο και προς κάθε τρίτο οργανισμό, ενώ εφαρμόζει πρόγραμμα διακανονισμού των οφειλών της από την υποχρέωση καταβολής σπατοσήμου. Πρόκειται για κατ' αρχήν χρέος συνολικά 200 εκατ.δρχ., το οποίο αφορά την περίοδο έως και τον Ιούλιο 1995. Στο ποσό αυτό πρέπει, βέβαια, να προστεθεί τόκος 5% που επιβάλλεται κάθε μήνα καθυστέρησης της καταβολής. Ηδη, η επιχείρηση έχει αποδώσει 80 εκατ., ενώ έως το Δεκέμβριο αναμένεται να καταβάλει άλλα 40 εκατ.

    Ο κ.Μπαντουβάς έκανε λόγο για δυσμενή μεταχείριση της "AIR GREECE" -κατά το παρελθόν- από την ΥΠΑ, επισήμανε -ωστόσο- ότι το τελευταίο εξάμηνο η συνεργασία έχει διαφοροποιηθεί προς το θετικό.

    [13] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ AIDS ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Οι συνέπειες στη δημόσια υγεία των κατοίκων της Νοτιανατολικής Ευρώπης από τις μετακινήσεις πληθυσμών, που όλο και περισσότερο σημειώνονται στην περιοχή, θα αποτελέσουν το θέμα του διεθνούς σεμιναρίου για την Ηπατίτιδα και το AIDS, που θα πραγματοποιηθεί από 16 μέχρι 18 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "AIDS & Mobility" που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και η Εταιρεία Συλλογικής Υποστήριξης κατά του AIDS, που εδρεύει στη Hessakom_jg, και θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 50 επιστήμονες από 12 χώρες.

    Εμφαση κατά τις εργασίες του σεμιναρίου πρόκειται να δοθεί στην έκταση που έχει λάβει η διασπορά της HIV λοίμωξης ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες που μετακινούνται, αλλά και στους γηγενείς κατοίκους κάθε περιοχής. Οι συνέπειες από τις μετακινήσεις είναι ποικίλες, τονίζουν οι διοργανωτές του συνεδρίου, και οι άνθρωποι που παραμένουν σε ένα ξένο περιβάλλον, είτε για μικρό χρονικό διάστημα, ως ταξιδιώτες, είτε για περισσότερο χρόνο, ως μέλη μιας εθνικής μειονότητας, επηρεάζονται στη στάση και συμπεριφορά τους από διάφορες παραμέτρους. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη Δημόσια Υγεία, είναι ευάλωτοι σε κάθε είδους λοιμώξεις και ειδικότερα σε εκείνες που σχετίζονται με τη σεξουαλική μετάδοση.

    Την πρώτη ημέρα της συνάντησης θα γίνουν παρουσιάσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, σχετικά με τους διάφορους μετακινούμενους πληθυσμούς (πρόσφυγες, τσιγγάνους κ.ο.κ.), ενώ κατά τη διάρκεια της δεύτερης και τρίτης ημέρας θα συζητηθεί λεπτομερώς το θέμα του AIDS και της κινητικότητας με τη μέθοδο των ομάδων εργασίας.

    Η Θεσσαλονίκη, επισημαίνουν οι διοργανωτές, επελέγη ως έδρα της συνάντησης τόσο επειδή αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ των διαφόρων βαλκανικών χωρών, όσο και επειδή προσελκύει καθημερινά ποικίλες μετακινούμενες ομάδες, όπως μετανάστες εργάτες από όλες τις βαλκανικές χώρες, τουρίστες και ναυτικούς.

    [14] ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ

    Τo μοναδικό δημόσιο αρχείο της αρχαίας Μακεδονίας έφεραν στο φως οι πολυετείς ανασκαφικές εργασίες στην αρχαία αγορά της Πέλλας, αναφέρει στην εισήγηση που θα παρουσιάσει στις 17 Οκτωβρίου στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα την αρχαία Μακεδονία, ο Ιωάννης Ακαμάτης, επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

    Στυλογράφοι, μελανοδοχεία, έγγραφα και σφραγίδες που ανακαλύφθηκαν στο κτίσμα, το καθιστούν ως ένα από τα σημαντικότερα και πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της συστηματικής δεκαπενταετούς έρευνας στην αγορά της Πέλλας.

    Το εμπορικό και αρχαιολογικό κέντρο της αρχαίας Πέλλας, που είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, δίνει για πρώτη φορά στους ειδικούς επιστημονες την ευκαιρία να εντοπίσουν και να αναλύσουν με μεγάλη ακρίβεια τις δραστηριότητες που επί σειρά αιώνων απασχολούσαν τους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους της διοίκησης που εργάζονταν στο συγκρότημα.

    Ολόκληρη τη βόρεια πλευρά της αγοράς καταλαμβάνουν τα κτίρια της διοίκησης, έξω από τα οποία βρέθηκαν τμήματα χάλκινων και μαρμάρινων αγαλμάτων και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επιγραφές σκαλισμένες σε χαλκό και πέτρα που φέρουν τα σύμβολα εξουσίας των αρχόντων της πόλης (πολυτάρχες), δηλαδή το ρόπαλο του Ηρακλή και το οκτάκτινο αστέρι.

    Μια ολόκληρη πτέρυγα του εμπορικού τμήματος της αγοράς αποτελούσε αυτό που στα αρχαία κείμενα αναφέρεται ως "αμφυτόπολις", δηλαδή το σημείο πώλησης σιτηρών και άλευρων. Η ανατολική πτέρυγα στέγαζε τα εργαστήρια και τα καταστήματα όπου επί τρεις αιώνες κατασκευάζονταν κεραμικά προϊόντα και πήλινα ειδώλια. Πριονισμένα κόκαλα, εργαλεία και υπολείμματα παστών ψαριών αποδεικνύουν την ύπαρξη κρεοπωλείων και ιχθυαγοράς, ενώ μυροπωλεία και καταστήματα πώλησης υγρών προϊόντων καταλάμβαναν άλλο τμήμα της στοάς.

    "Στην εισήγησή μου θα παρουσιαστούν οι εργασίες όλων των προηγούμενων χρόνων, αλλά και τα φετινά ευρήματα. Και αυτό γιατί η αγορά της Πέλλας που είναι το μεγαλύτερο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας, δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στο διεθνές κοινό. Η χρονολόγηση των ευρηματων αυτών είναι πάρα πολύ σημαντική και ας μην ξεχνάμε ότι είναι όλα τους προϊόντα μιας και της αυτής εργάσιμης μέρας. Θα συζητηθούν ακόμη και τα αίτια της καταστροφής της αγοράς, που κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε ισχυρό σεισμό", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Ακαμάτης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ Π.ΚΑΚΚΟΥΛΗ

    Το ενδεχόμενο της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εν ψυχρώ δολοφονία από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακκουλή, μελετά η κυπριακή κυβέρνηση η οποία κατήγγειλε στη διεθνή κοινότητα το τραγικό συμβάν.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα αναμένει την καταγραφή των καταθέσεων και την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών "ώστε με βάση όλα αυτά τα στοιχεία να μελετηθεί το ενδεχόμενο της προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας".

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, προβαίνει σήμερα σε διάβημα διαμαρτυρίας στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ.Μιχαηλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταδικάσει την τουρκική βαρβαρότητα προς κάθε κατεύθυνση ενώ υπογραμμισε ότι "η πολιτική της Τουρκίας, ειναι να πυροβολεί και να σκοτώνει όσους περνούν τη γραμμή αντιπαράθεσης και έχει στόχο να δώσει μήνυμα προς αυτούς που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό ότι το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και να τους αποθαρρύνει".

    Επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρχε ένταση που να δικαιολογεί τη δολοφονία, εξέφρασε την άποψη ότι "θα πρέπει να έχουν δοθεί οδηγίες να γίνεται χρήση όπλων εναντίον αυτών που περνούν τα κατεχόμενα". Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τονίζει προς όλους τις εγκληματικές ενέργειες αλλά ταυτόχρονα και τη θέση ότι "η απάντηση σ΄αυτά είναι η επίσπευση της λύσης του Κυπριακού και η ουσιαστικότερη εμπλοκή όλων για να μπορέσει να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα".

    Το γεγονός οτι η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να δοθεί τέρμα στο Κυπριακό, ότι η αμερικανική πρωτοβουλία προχωρά, ενώ σύντομα θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κυπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλούν ανησυχία στην Αγκυρα, "η οποία δεν επιθυμεί λύση του προβλήματος αλλά διαιώνιση της κατάστασης", κατέληξε ο κ.Μιχαηλίδης.

    [16] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΑΣΗ. ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα έχει την Παρασκευή ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ενώ την προσεχή βδομάδα θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί την εν ψυχρώ δολοφονίας του Πέτρου Κακουλλή.

    Την ανησυχία του για την αλλαγή της στάσης του κατοχικού καθεστώτος που πλέον πυροβολεί και σκοτώνει όποιον εισέλθει στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Το κοινό θα έπρεπε να προσέχει να μη δίνει αφορμές στον "Αττίλα", προκειμένου να σταματήσουν να χάνονται άδικα ζωές, κατέληξε ο κ.Κασουλίδης.

    [17] ΑΤΥΧΕΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΚΟΥΛΛΗ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Ραουφ Ντενκτάς χαρακτήρισε την εν ψυχρώ δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή ατυχές γεγονός.

    Σε προκλητικές δηλώσεις στο BBC ο ηγέτης του ψευδικράτους απέδωσε την ευθύνη για τη δολοφονία στην ελληνοκυπριακή πρευρά

    Οπως ισχυρίστηκε η ελληνοκυπρική πλευρά με την "αδιαλλαξία της συντηρεί την ένταση στην Κύπρο".

    [18] ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΟΠΛΟΥ Π.ΚΑΚΚΟΥΛΗ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Έντονα καταδικάζει η Βρετανία τη δολοφονία του άοπλου Πέτρου Κακκουλή στη νεκρή ζώνη της Κύπρου και ζητά από τις δύο κοινότητες να περιορίσουν τη βία και την αντιπαράθεση, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

    Ο ειδικός εκπρόσωπος της Βρετανίας για το κυπριακό Σερ Ντειβιντ Χάνει κατά την άφιξη του στη Μεγαλόνησο δήλωσε ότι ο τραγικός θάνατος ενός ακόμη ατόμου δείχνει ότι η παρούσα κατάσταση που επικρατεί στο νησί δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Τη βαθιά του λύπη για το τραγικό συμβάν, αρκέστηκε να εκφράζει ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο κυπριακό Χαν Σιου Τζου, αλλά απέφυγε να καταδικάσει τη νέα τουρκική βαρβαρότητα, δηλώνοντας ότι αναμένει να σχηματίσει προηγουμένως πλήρη εικόνα της κατάστασης.

    [19] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ, ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ. Ο ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΟΜΙΛΕΙ ΣΤΟ ΜΠΕ.

    "Μετά την τρίτη δολοφονία Ελληνοκύπριου, πρέπει να δείξουμε ότι η υπομονή έχει όρια και ότι δεν θα ανεχόμεθα επ'αόριστον να δολοφονούνται εν ψυχρώ με τον πιο βάρβαρο τρόπο άοπλοι άνθρωποι που επιτελούν εντελώς ειρηνικά καθήκοντα. Δεν είναι αρκετό να εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας και, ακόμη λιγότερο, να ζητούμε από τον λαό να είναι ψύχραιμος.Ασφαλώς κανένας δεν επιδιώκει να προβεί σε ενέργειες, οι οποίες μπορούν να αποβούν εις βάρος της πατρίδας μας. Από την άλλη, για να είναι ο λαός ψύχραιμος θα πρέπει να δει μία ηγεσία, η οποία πραγματικά κινητοποιείται". Aυτό δήλωσε στο ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε μια σύντομη συζήτηση σήμερα το πρωϊ.

    "Το θέμα θα έπρεπε, συνέχισε ο κ.Λυσσαρίδης, να είναι ήδη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα έπρεπε να έχει ήδη συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα έπρεπε ήδη να προειδοποιήσουμε τις μεγάλες δυνάμεις να μην μας πιέζουν πλέον για δήθεν επάνοδο σε ένα διακοινοτικό διάλογο κάτω από τις προυποθέσεις αυτές. Θα έπρεπε ήδη να έχουμε ζητήσει τη σύγκληση δικαστηρίων πολέμου για να δικάσουν τόσο τους Τούρκους υπευθύνους όσο και τον κ.Ντενκτάς για εγκλήματα πολέμου.Γιατί είναι χειρότερο από έγκλημα πολέμου, όταν ένας άνθρωπος είναι άοπλος και με τα χέρια ψηλά και εσύ τον σκοτώνεις και δεν τον συλλαμβάνεις ειρηνικά."

    [20] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η SOQOS ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΑ Π. ΚΑΚΟΥΛΛΗ

    Οι κατοχικές αρχές της Κύπρου, παρέδωσαν το μεσημέρι τη σορό του Πέτρου Κακουλλή, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες εν ψυχρώ από Τούρκους στρατιώτες, και ήδη μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο Λάρνακας, όπου θα γίνει νεκροψία.

    Οι Τούρκοι παρέδωσαν τη σορό του 58χρονου Κακουλλή σε άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, στον Αγιο Νικόλαο, μέσα στη βρετανική βάση Δεκέλειας, και τα Ηνωμένα Έθνη την παρέδωσαν στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τη νεκροψία στη σορό του άνανδρα δολοφονημένου συνταξιούχου Κύπριου πυροσβέστη, θα διενεργήσει ο ιατροδικαστής, Πέτρος Βανέζης, τον οποίο κάλεσε από τη Βρετανία, για το λόγο αυτόν η κυπριακή κυβέρνηση.

    [21] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ''ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΩΡΟ ΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ''

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του Βρετανού ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι έχει την πεποίθηση πως οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς, θα συναντηθούν το 1997 και ότι διαβλέπονται πιο εύκολα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο πλευρών, επισήμανε πως ''όλοι αισιοδοξούμε ότι μέχρι την περίοδο εκείνη θα γίνει μία ενδελεχής και σωστή προετοιμασία για να γίνουν παραγωγικές συνομιλίες''.

    Εξήγησε δε πως ''η αισιοδοξία μας έγκειται στο ότι υπάρχει από μέρους μας η απαραίτητη πολιτική βούληση για να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση, και ερμηνεύω ότι η αισιοδοξία του Σερ Ντέιβιντ, στηρίζεται στο ότι είδε με θετικό τρόπο την ομιλία του Προέδρου Κληρίδη στα Ηνωμένα Έθνη και την επιστολή του Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς αν διευκρινίστηκε περισσότερο το κοινό έδαφος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν τέτοια συμπεράσματα.

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη, και του Βρετανού αντιπροσώπου, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως ''ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε έντονη διαμαρτυρία για τη χθεσινή δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της πλευράς μας''.

    Πρόσθεσε δε πως ο Σερ Ντέιβιντ, παρουσίασε διάφορα ερωτήματα που αφορούν επί μέρους λεπτομέρειες της ελληνοκυπριακής άποψης, για το θέμα της ασφάλειας.

    [22] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΤΑΥΡΟΣ" ΠΟΥ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

    Η τουρκική αεροναυτική άσκηση "Ταύρος", που διεξάγεται μεταξύ της Ρόδου και της Κύπρου, βρίσκεται σε εξέλιξη και παρακολουθείται στενά από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

    Σε προηγούμενες ασκήσεις είχαν πάρει μέρος και οι τουρκικές δυνάμεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ενώ αεροπλάνα της γειτονικής χώρας είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Lecakom^sou.

    Την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί από τους Τούρκους, μεγάλη διακλαδική άσκηση στο Αιγαίο.

    [23] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης Βίντενοφ, οργανώνουν, αύριο στη Σόφια, τα δυο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, η Συνομοσπονδία Ανεξαρτήτων Συνδικάτων Βουλγαρίας και η Συνομοσπονδία της Εργασίας "Ποντκρέπα".

    Στην "Έκκληση για τη σωτηρία της Βουλγαρίας", που έδωσε στη δημοσιότητα, η Συνομοσπονδία Ανεξαρτήτων Συνδικάτων, επιμένει για νέες διαβουλεύσεις επί του εξωτερικού χρέους, για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και για την εκλογή νέας κυβέρνησης.

    Αλλαγή της κυβέρνησης, με σκοπό την έξοδο από την κρίση, προτείνει και η Συνομοσπονδία της Εργασίας "Ποντκρέπα", η οποία με "Προκήρυξη προς τον βουλγαρικό λαό" ζητά συντονισμό των συνδικαλιστικών και των πολιτικών ενεργειών.

    Στο αυριανό συλλαλητήριο αναμένεται να παραστεί αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων, ενώ έχουν προσκληθεί και τα μέλη των διπλωματικών αποστολών στη Σόφια, καθώς και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

    [24] Η ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Περίπου χίλια άτομα νεαρής ηλικίας, οι περισσότεροι μετανάστες από διάφορες χώρες, πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της Νυρεμβέργης, διαμαρτυρόμενοι για την πριν από δέκα ημέρες εν ψυχρώ δολοφονία από γυναίκα αστυνομικό του 26χρονου Έλληνα μετανάστη, Βασίλη Τσιούτση, που καταγόταν από τον Αυγερινό Κοζάνης, επειδή αρνήθηκε να υποστεί σωματική έρευνα.

    Φωνάζοντας συνθήματα κατά της γερμανικής αστυνομίας, οι διαδηλωτές κατέληξαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Βασίλης Τσιούτσης και εναπόθεσαν λουλούδια.

    Η εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε μετά από τηλεοπτικές εκπομπές και συζητήσεις σχετικά με το εαν οι αστυνομικοί έχουν ή όχι το δικαίωμα να πυροβολούν, προκαλώντας ακόμη και τον θάνατο, εναντίον άοπλου πολίτη, απλά και μόνο επειδή μπορεί να θεωρηθεί "ύποπτος", για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.Ο νεαρός Έλληνας μετανάστης κλήθηκε από αστυνομικούς για σωματική έρευνα στη διάρκεια εξόρμησης "αρετής" της γερμανικής αστυνομίας σε κακόφημη συνοικία της Νυρεμβέργης, όπου συχνάζουν και ναρκομανείς.

    Ο Τσιούτσης προέβαλε αντίσταση και τράπηκε σε φυγή,κατά την αστυνομία, οπότε νεαρή αστυνομικός έβγαλε το υπηρεσιακό της περίστροφο και τον πυροβόλησε τρεις φορές, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.Η αστυνομικός συνελήφθη και ανακρίθηκε. Ισχυρίσθηκε ότι αντέδρασε έτσι για λόγους άμυνας.

    [25] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΠΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην πληγούν τα σύνορα και η οικονομία της από τις συγκρούσεις στο Βόρειο Ιράκ τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι συγκρούσεις στο Βόρειο Ιράκ που έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ανθρώπων και την καταστροφή περιουσιών βάζουν εκ νέου σε κίνδυνο την ισορροπία και την ειρήνη στην περιοχή και κάλεσε της χώρες της περιοχής να αποφύγουν τις επεμβάσεις για την διατήρηση της ειρήνης και της ισορροπίας.

    Ο κ Ακμπέλ επισήμανε ακόμη ότι η Τουρκία τασσόμενη υπέρ της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας του Ιράκ ζητά από όλες τις πλευρές να διευκολύνουν την επίλυση των προβλημάτων στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Συγχρόνως τόνισε ότι οι Τουρκομάνοι, οι Κούρδοι και οι άλλες ομάδες που ζουν στην περιοχή του Βορείου Ιράκ πρέπει να αναλάβουν προσωρινά την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι να εδραιωθεί η ισορροπία στην περιοχή.

    [26] ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ

    Αντικείμενο επικριτικών σχολίων από τον τουρκικό τύπο, έγινε η ομιλία της Τανσού Τσιλέρ στο "Συνδικάτο Εργοδοτών Προϊόντων Πετρελαίου". Και ιδιαίτερα οι αναφορές της στην κατασκευή του αγωγού Μπακού-Τζεϋχάν, όπου η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε . την πεποίθηση ότι το αζερικό πετρέλαιο θα περάσει τελικά από το έδαφος της Τουρκίας.

    Στην ομιλία της η κ.Τσιλέρ υποστήριξε ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση το 1994 για τη διοχέτευση μέσω Τουρκίας 2,5 εκατομμυρίων τόνων αζερικού πετρελαίου προχωρεί κανονικά. "Η συμφωνία δουλεύει σαν ρολόι", είπε χαρακτηριστικά. Κατά την κ.Τσιλέρ εφόσον κατασκευαστεί ο αγωγός είναι αναπόφευκτο, το υπόλοιπο πετρέλαιο (40 εκατομμύρια τόνοι), να περάσει από το τουρκικό έδαφος. "Η Τουρκία θα γίνει διανομέας του πετρελαίου", υπογράμμισε.

    Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" κατηγόρησε την κ.Τσιλέρ ότι "μετά τα ψεύδη της περί της επικοινωνίας της με τον Πρόεδρο Κλίντον κατά τη διάρκεια των γεγονότων στο βόρειο Ιράκ, και ότι δεν έλαβε γνώση των εκθέσεων του πρέσβη της Τουρκίας στη Λιβύη για το άκαιρο της επίσκεψης Ερμπακάν στη χώρα αυτή, τώρα υποστηρίζει ότι ο αγωγός του αζερικού πετρελαίου ο οποίος σχεδιάζεται να περάσει από τη Γεωργία, στη συνέχεια θα περάσει από την Τουρκία".

    Για το θέμα του πετρελαιαγωγού, η "Σαμπάχ" γράφει ότι τριμελής τουρκική επιτροπή με επικεφαλής τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Τεμέλ Ισκιτ, που βρίσκεται στις ΗΠΑ συμμετείχε σε σύσκεψη του γνωστού εβραϊκού λομπυ "Αlpac" με σκοπό την προώθηση της κατασκευής του αγωγού Μπακού-Τζεϋχάν.

    Εξάλλου, την υποστήριξή του στην κατασκευή του αγωγού εξέφρασε και ο πρόεδρος της πετρελαιακής εταιρείας "BP" STR, Ντέηβιντ Σιμόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο κ.Σιμόν ο οποίος επισκέφθηκε την Αγκυρα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, την Τανσού Τσιλέρ και τον υφυπουργό Ενέργειας Μ.Ντογάν καθώς και με τεχνοκράτες και επιχειρηματίες, δήλωσε ότι "υποστηρίζει μακροπρόθεσμα την κατασκευή του πετρελαιαγωγού".

    [27] ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ 15.000 ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σε οικονομική αδιέξοδο βρίσκονται 15.000 πρώην εργαζόμενοι των 23 μεγαλύτερων ελλειμματικών δημοσίων επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ, καθώς μετά την απόλυσή τους, το επίδομα ανεργίας που τους καταβάλει η Κοινωνική Πρόνοια ανέρχεται μηνιαίως στα 100 έως 150 μάρκα ή 15.500 έως 23.000 δραχμές.

    Όπως γράφει η εφημερίδα "Βέτσερ" οι 15.000 απολυθέντες έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την πολιτεία να φροντίσει για τη βελτίωση της άθλιας οικονομικής κατάστασής τους και για την εύρεση νέων θέσεων εργασίας, αφού το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης.

    Τα αιτήματα των απολυθέντων, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορούν κυρίως στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας, που λαμβάνουν από την κοινωνική πρόνοια, καθώς επίσης και στην διευκόλυνση των απολυθέντων νεαρής κυρίως ηλικίας στo να βρουν καινούρια απασχόληση.

    Για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, οι 15.000 απολυθέντες έχουν συγκροτήσει δική τους συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία σε συνεργασία με την Ένωση Συνδικάτων της ΠΓΔΜ αναμένεται να προωθήσει τα αιτήματά τους στα ανώτερα όργανα του κράτους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 14 October 1996 - 15:48:15