Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96/10/07)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

  • [02] Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

  • [03] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [04] ΒΕΒΑΙΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [06] ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [07] ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΧΘΕΣ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

  • [08] ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΕΒΡΟΥ - ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

  • [09] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΙΕΡΕΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [10] ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟ "ΙΕΡΟ ΤΕΡΑΣ" ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΧΕΛΜΟΥΤ ΝΙΟΥΤΟΝ

  • [11] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [12] ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"

  • [14] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ

  • [15] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΟΤΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

  • [16] Κ.ΜΠΡΙΛ:"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"

  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Χ.ΡΟΖΑΚΗΣ

  • [18] EΠΙΚΕΙΤΑΙ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [19] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΝΤΑΦΙ- ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

  • [20] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΖΗΤΑ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

  • [21] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

  • [22] ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ Π.ΝΤΟΧΕΡΤΥ ΚΑΙ Ο EKBETOS Ρ.ΤΣΙΝΚΕΡΝΑΓΚΕΛ

  • [23] Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΛΕΜΠΕΤ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ

    "Η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου εκδηλώνεται μέσα από τις στρατιωτικές ασκήσεις που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του δόγματος ενιαίου αμυντικού χώρου", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι το δόγμα αυτό έχει αμυντικό χαρακτήρα και έχει υπόσταση και προορισμο επειδή υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο.

    "Αν το νησί ήταν αποστρατικοποιημένο δεν θα υπήρχε λόγος να συζητούμε και για το δόγμα και για τον σχεδιασμό τέτοιων ασκήσεων" σημείωσε ο Υπουργός Τύπου. Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες για αμερικανικές πιέσεις προκειμένου να υπάρξει μνημόνιο πτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, σημείωσε ότι η μόνη πρόταση που υπάρχει είναι αυτή της αμερικανίδας πρέσβειρας Μαντλίν Ολμπράιτ για στρατιωτικού χαρακτήρα διάλογο με σκοπό την απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων στις δύο πλευρές της γραμμής του Αττίλα. "Σε αυτή την πρόταση είχε αντιδράσει θετικά η Κυπριακή κυβέρνηση ενώ παρεμβάλει εμπόδια ο Ντενκτάς" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [02] Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    Υπαρκτό είναι το πρόβλημα της εξάπλωσης των ναρκωτικών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς οι πύλες των στρατοπέδων δεν είναι ερμητικά κλειστές και η επαφή των μονίμων και εφέδρων στρατιωτικών με τις εξαρτησιογόνες ουσίες μπορεί να γίνει στις εκτός υπηρεσίας ώρες, οι δε επιδράσεις να εκδηλωθούν κατά την εκτέλεση της αποστολής τους.

    Το συμπέρασμα αυτό τόνισε ο λοχαγός-φαρμακοποιός Κυριάκος Τσαπαρλής, στην εισήγησή του με θέμα "Εξαρτησιογόνες ουσίες: Το πρόβλημα της χρήσης στο στρατό ξηράς" στο 8ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα.

    Η καταγραφή του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών στις ένοπλες δυνάμεις είναι δύσκολη, όπως υπογράμμισε ο κ.Τσαπαρλής. Η εξαγωγή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και συμπερασμάτων δεν είναι εφικτή, καθώς εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική στρατιωτική υπηρεσία είναι η κρίση της σωματικής ικανότητας των νέων που κατατάσσονται.

    To Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει την τύχη των τοξικομανών στο στράτευμα δίνει λύση (αναβολή ή απαλλαγή) για τους εφέδρους που διαπιστώνεται ότι κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και για τους οποίους τεκμηριώνεται η πλήρης εξάρτηση.Το πρόβλημα, όμως, up\qwei και στα μόνιμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, τα οποία κατέχουν κρίσιμες θέσεις και πολλά άτομα εξαρτώνται από αυτά, άμεσα ή έμμεσα.

    Ο κ.Τσαπαρλής πρότεινε τον προσεκτικό σχεδιασμό του ελέγχου χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, τη νομική κατοχύρωση και την αναλυτική πληρότητα και επάρκεια της στρατιωτικής υπηρεσίας.Η πληρέστερη ανταπόκριση στις παραμέτρους του ζητήματος βοηθά αφ’ενός στον καλύτερο έλεγχο και περιορισμό του φαινομένου της χρήσης των ναρκωτικών στις ένοπλες δυνάμεις και αφ’ετέρου στην αναβάθμιση του στρατιωτικού φαρμακοποιού, κατέληξε ο κ.Τσαπαρλής.

    [03] ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ένατης κοινοβουλευτικής περιόδου της Βουλής των Ελλήνων. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Παναγιώτης Κρητικός, ως πρώτος αντιπρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, ενώ στο προεδρείο συμμετείχαν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι νεότεροι βουλευτές από όλα τα κόμματα.

    Στις 11 το πρωί έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Σεραφείμ, ο οποίος στη συνέχεια όρκισε και τους 300 νέους βουλευτές.

    Η τελετή της ορκωμοσίας έγινε σε δύο φάσεις. Πρώτα ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο οι 297 Χριστιανοί βουλευτές, ενώ στη συνέχεια κλήθηκαν να κάνουν το ίδιο στο Κοράνι και οι 3 μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γκαλίπ Γκαλίπ, της Νέας Δημοκρατίας Ακίφ Μπιρόλ και του Συνασπισμού Μουσταφά Μουσταφά.

    Στη νέα Βουλή μετέχουν συνολικά 162 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 108 της Νέας Δημοκρατίας, 11 του ΚΚΕ, 10 του Συνασπισμού και 9 του ΔΗΚΚΙ.

    Κατά τη σημερινή ορκωμοσία των βουλευτών, προσδιορίστηκαν και τυπικά οι θέσεις των νέων κομμάτων στη Βουλή. Έτσι, ο Συνασπισμός πήρε τα έδρανα πίσω από το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, τα έδρανα πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

    Στην ορκωμοσία των αντιπροσώπων του έθνους, παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, πρώην Πρωθυπουργοί, ξένοι πρέσβεις, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας και η ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων, εκπρόσωποι ξένων δογμάτων, πολλοί συγγενείς των νέων βουλευτών και αρκετός κόσμος.

    Τα 300 μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας θα επανέλθουν αύριο για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο του σώματος που θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

    Την Τετάρτη θα γίνουν νέες ψηφοφορίες για τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου, 5 αντιπροέδρους, γραμματείς και κοσμήτορες.

    Τη Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του και θα ξεκινήσει η συζήτηση που θα ολοκληρωθεί ακριβώς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία στη δεύτερη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

    [04] ΒΕΒΑΙΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ PQOEDQOU ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του Απόστολου Κακλαμάνη στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, κατά την αυριανή σχετική ψηφοφορία.

    Τον κ.Κακλαμάνη προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ ερωτηματικά παραμένουν για το τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή αν θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο -ακούγεται το όνομα του πρώην πρόεδρο της Βουλής Αθανάσιου Τσαλδάρη- ή αν θα περιοριστεί στην καταψήφιση του μοναδικού υποψηφίου.

    Το ΚΚΕ θα αποφασίσει κατά την σημερινή απογευματινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας για το τι θα πράξει ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- προσανατολίζεται στο λευκό. Επίσης, λευκό θα ψηφίσουν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Το απόγευμα θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του Μιλτιάδη Εβερτ.

    Το πρωί ο Στέφανος Μάνος συναντήθηκε με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενώ εντός της ημέρας αναμένεται συνάντηση μεταξύ των κυρίων Μάνου και Σουφλιά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην οποία τα τρία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσδιορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Στο μεταξύ με δηλώσεις του σήμερα ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι στο συνέδριο του κόμματος μπορεί να βρεθεί οριστική και μόνιμη λύση στο θέμα της ηγεσίας και πρόσθεσε ότι "καθαρή" λύση για τη Νέα Δημοκρατία είναι ο Κώστας Καραμανλής. Εξάλλου την παραίτησή του υπέβαλε στον Πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Δήμας ο οποίος, όπως διευκρίνισε, δεν επιθυμεί να αναλάβει εκ νέου τα ίδια καθήκοντα.

    Ο κ.Εβερτ δεν έχει αποφασίσει ακομα αν θα προτείνει τον Αθανάσιο Τσαλδάρη ως υποψήφιο πρόεδρο της Βουλής και το Νίκο Κατσαρό ώς αντιπρόεδρο του σώματος.

    [06] ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Επαφές με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και στενούς συνεργάτες του έχει ο Μιλτιάδης Εβερτ, για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, αλλά και για την προετοιμασία του συνεδρίου της παράταξης.

    Ο επανεκλεγείς πρόεδρος θα έχει πιθανότατα, εντός της ημέρας συνάντηση με το Γιώργο Σουφλιά.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε το πρωί με Στέφανο Μάνο για να καθορίσουν τις επόμενες συναντήσεις. Μετά τη συνάντηση δεν έκαναν καμία δήλωση.

    [07] ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΒΟΥΛΗ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΧΘΕΣ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

    "Κυβερνητική επίθεση σκληρότερης λιτότητας" προβλέπει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, η οποία συνεδρίασε χθες για τον καθορισμό της στάσης της στη νέα Βουλή. Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε το ΚΚΕ να ασκήσει "πραγματική αντιπολίτευση που καταγγέλλει και αντιπαλεύει κάθε νομοσχέδιο, μέτρο και απόφαση που στρέφεται κατά των συμφερόντων του λαού και της χώρας".

    Η πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και της εθνικής μας ανεξαρτησίας, η αριστερή προοδευτική αντίληψη κρίνονται από τη στάση του καθενός απέναντι στα μικρά και μεγάλα προβλήματα αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας και επισημαίνεται ότι τα κεντροαριστερά σενάρια και η ανάλογη φιλολογία δεν αφορούν το ΚΚΕ.

    Η κοινοβουλευτική ομάδα συμφώνησε με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και όρισε τον Ο.Κολοζώφ πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, με δεύτερο τον Στρ.Κόρακα, ενώ για τη θέση του πέμπτου αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί ο Δημ Κωστόπουλος.Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ορίστηκε ο πρώην βουλευτής Α.Σκυλλάκος.

    [08] ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΕΒΡΟΥ - ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

    Τρεις Τούρκους υπήκοους (δύο λιποτάκτες στρατιώτες και έναν εργάτη), συνέλαβαν αργά τη νύχτα οι αστυνομικοί του μεθοριακού σταθμού των Κήπων Εβρου, επειδή δεν σταμάτησαν για έλεγχο στο μεθοριακό σταθμό και τράπηκαν σε φυγή καταστρέφοντας τα δίφρακτα του σταθμού.

    Πρόκειται για τους στρατιώτες Uckun Oysal και Mumin Cicek , 21 και 20 ετών αντίστοιχα, και τον 17χρονο εργάτη Rifat Ayaz, υπηκόους και κατοίκους Τουρκίας, οι οποίοι επέβαιναν σε φορτηγό που οδηγούσε ο πρώτος. Το φορτηγό, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, προερχόταν από την Τουρκία και δεν σταμάτησε στο Μεθοριακό Σταθμό των Κήπων για να υποβληθεί στους νομίμους ελέγχους από τις αστυνομικές και τις τελωνειακές αρχές.

    Το φορτηγό καταδιώχθηκε από τους Ελληνες αστυνομικούς και ακινητοποιήθηκε στο ύψος του Αρδανίου, όπου και συνελήφθησαν ο οδηγός και οι δύο επιβάτες, οι οποίοι κατά την προσαγωγή τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης ισχυρίσθηκαν ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν το τουρκικό καθεστώς και ειδικότερα τις συνθήκες που επικρατούν στο στράτευμα.

    [09] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΙΕΡΕΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟΥΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Το αυτοκίνητο ενός ιερέα ήταν ο στόχος αγνώστων που με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς αναστάτωσαν χθες το βράδυ τους κατοίκους των Συκεών της Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για το αυτοκίνητο του 44χρονου ιερέα Αβραάμ Αγάπιου Παπαδόπουλου, που βρισκόταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του, στην οδό Κολοκοτρώνη 3.

    Η έκρηξη προκάλεσε στο αυτοκίνητο ζημιές ύψους 200.000 δρχ. Oi δράστες είχαν τοποθετήσει πέντε συνολικά εκρηκτικούς μηχανισμούς, από τους οποίους εξερράγησαν οι δύο, και αποτελούνταν από αμπούλες αεροβόλου όπλου, πυρίτιδα και αναμμένα τσιγάρα, τα οποία και προκάλεσαν την ανάφλεξη. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Ι' Τμήμα Ασφαλεία.

    [10] ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟ "ΙΕΡΟ ΤΕΡΑΣ" ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΧΕΛΜΟΥΤ ΝΙΟΥΤΟΝ

    Για την τέχνη του, τις γυναίκες και τις σχέσεις του με την Ελλάδα και τη γενέτειρά του, τη Γερμανία, μίλησε ο διάσημος και πολυσυζητημένος φωτογράφος, Χέλμουτ Νιούτον, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε επί τη ευκαιρία της πρώτης έκθεσής του στη χώρα μας στο πλαίσιο των "Δημητρίων '96".

    "Οι φωτογραφίες μου έχουν ένα υπόβαθρο αλήθειας και πιστεύω ότι αντικατοπτρίζουν την εποχή μας", είπε ο κ.Νιούτον, που αυτή τη στιγμή εκθέτει στο Μιλάνο της Ιταλίας, μια σειρά φωτογραφιών, που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα.

    Ο 76χρονος σήμερα γερμανός φωτογράφος, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την παρουσία του στην Ελλάδα, την οποία επισκεπτόταν αρκετά συχνά κατά τη δεκαετία του '60 για επαγγελματικούς κυρίως λόγους, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

    Σε ερώτηση για τους λόγους που προτιμά την ασπρόμαυρη φωτογραφία, ο κ.Nιούτον απάντησε: "Δεν έχω τίποτε με το χρώμα, το οποίο αγαπώ πάρα πολύ. Κάνω πολλές έγχρωμες δουλειές και μάλιστα το διασκεδάζω ιδιαιτέρως, αλλά νομίζω ότι δεν το χειρίζομαι τόσο καλά. Δεν μου αρέσουν τα θερμά χρώματα. Προτιμώ τα ψυχρά".

    Ο Xέλμουτ Νιούτον, ο φωτογράφος στον οποίον έχουν αποδοθεί κατά καιρούς πολύ αντιφατικοί χαρακτηρισμοί, δήλωσε ότι παρόλο που η ηλικία του είναι ήδη προχωρημένη, δεν θέλει να σταματήσει αυτό που κάνει, γιατί του αρέσει πολύ και τον εκφραζει. Εγκαταλείπει τις φωτογραφήσεις μόδας, οι οποίες "τροφοδότησαν" για αρκετά χρόνια το έργο του και στρέφεται προς νέες αναζητήσεις, χωρίς όμως να απομακρυνθεί από την γυναίκα που αποτέλεσε πάντοτε πηγή έμπνευσης.

    Οσον αφορά την πατρίδα του εμφανίζεται κατηγορηματικός: "Με τη Γερμανία έχω σχέσεις αγάπης-μίσους και δεν μπορώ να μην αντιμετωπίζω με κάποια καχυποψία τους συμπατριώτες μου της γενιάς μου".

    Στην έκθεση που ξεκινάει αύριο στη γκαλερί "Βίλκα" θα φιλοξενηθούν 150 έργα του δημιουργού, με θεματολογία που ποικίλει από τις περίφημες γυμνές φωτογραφίες του ως τα λιγότερο γνωστά πορτρέτα του και τα νυχτερινά αστικά τοπία.

    [11] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Επαναλαμβάνονται σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στις 5 ώρα Ελλαδας, υπό την αιγίδα του μεσολαβητή Σάϊρους Βανς, οι συνομιλίες Αθηνών-Σκοπιων, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία που υπέγραψαν το 1995 οι υπουργοί Εξωτερικων των δυο χωρών.

    Κατά τη συνάντηση των επροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεων Χριστου Ζαχαράκη και Ιβαν Τόσεφσκι, αναμένεται να διευκρινιστεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αν θα γίνει αποδεκτό ένα όνομα διεθνούς χρήσεως τόσο σε πολυμερές όσο και διμερές επίπεδο. Οπως όμως εκτιμάται, όσο πιο γενικευμένη είναι η χρήση του ονόματος τόσο δυσκολοτερο είναι να βρεθεί λύση με όνομα που να ανταποκρίνεται στην διαπραγματευτική άποψη της Ελλάδας.

    [12] ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ

    Κλειστός αναγκάστηκε να μείνει για αρκετές ώρες, χθες 6 Οκτωβρίου, ο κόμβος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Ιντερνετ, όταν άγνωστοι "χάκερς" παρεισέφρυσαν τρεις φορές σε διάστημα μιας ημέρας στο δίκτυό του, προκαλώντας ζημιές ευτυχώς μόνον στην πρώτη σελίδα του ΜΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι πειρατές του κυβερνοχώρου χτύπησαν την ίδια ημέρα και τον κόμβο "Βεργίνα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Το πρώτο σοβαρό χτύπημα των πειρατών του κυβερνοχώρου στην Ελλάδα χρονολογείται από πέρισυ τον Δεκέμβριο όταν "άγνωστοι" είχαν παρεισφρύσει στον κόμβο της εφημερίδας Ελευθεροτυπία διοχετεύοντας την είδηση ότι ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ήταν νεκρός, ενώ νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Εκτοτε οι "χάκερς" κατόρθωσαν να χτυπήσουν μερικούς από τους σημαντικότερους κόμβους του Ιντερνετ στην Ελλάδα.

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης που άρχισε να διοχετεύει τις ειδήσεις του μέσω του Ιντερνετ εδώ και δύο χρόνια, ενώ από τον Οκτώβριο του 1995 απέκτησε τον δικό του κόμβο στο παγκόσμιο αυτό διαδίκτυο για την διευκόλυνση εκτός των άλλων, των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.

    Οι ειδήσεις του ΜΠΕ, μέσω του Ιντερνετ, φθάνουν πλέον σε συνεχή ροή στα ελληνικά και στα αγγλικά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς αναμεταδίδονται σε παναμερικανικό επίπεδο από το δίκτυο του HRI (του Ινστιτούτου Ελληνικού Δυναμικού) που έχει την έδρα του στη Βοστώνη και από το δίκτυο GRAUS-NET στην Αυστραλία. Τη νύχτα των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου σημείωσε ρεκόρ καθώς πάνω από 60.000 χρήστες εισήλθαν στον κόμβο του, όχι μόνον για τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και για να πληροφορηθούν για τις πολιτικές εξελίξεις ή να πάρουν στοιχεία για τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τις θέσεις τους σε εθνικά θέματα και τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, ακόμη και να ακούσουν τις πρώτες μετεκλογικές δηλώσεις τους. Ανάλογος ήταν και ο αριθμός των χρηστών που εισήλθε εκείνη τη νύχτα στο mirroring του ΜΠΕ στις ΗΠΑ.

    Εκτός όμως από τους απλούς χρήστες τα νέα και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών αναμετάδοσαν τέσσερις ομογενειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αυστραλία, από τους οποίους ένας εκπέμπει σε παναυστραλιανό επίπεδο, τρεις στη Βοστώνη, ένας στη Νέα Υόρκη και δύο στον Καναδά.

    Η επίσκεψη των "χάκερς" στον κόμβο του Μακεδονικού Πρακτορείου δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά του για το μέλλον. Ηδη το ΜΠΕ ετοιμάζεται να διοχετεύει στον κόμβο του, σε μόνιμη πλέον βάση, ηχογραφημένα δελτία ειδήσεων για χρήση από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Επίσης amal]mei τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιών προκειμένου αρχίσει να μεταδίδει μέσω του Ιντερνετ σε video τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της επικαιρότητας από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Κι όλα αυτά διότι το ΜΠΕ δεν βλέπει το Ιντερνετ ως ένα ευκαιριακό μέσο προβολής, αλλά ως ένα ακόμη μέσο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αποδεκτών του είτε αυτοί είναι μέσα ενημέρωσης, είτε τελικοί χρήστες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ"

    "Πιστεύω ότι η παρουσία της ελληνικής αεροπορίας εδώ, σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, δίνει το μήνυμα ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος υπάρχει. Υπάρχει σήμερα η αποτρεπτική δύναμη", τόνισε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της άσκησης ¨Νικηφόρος", που στέφθηκε, όπως υπογράμμισε, με επιτυχία.

    "Ολα έγιναν με μεγάλο συγχρονισμό και επιτυχία" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάδης και πρόσθεσε ότι τόσο οι βολές, όσο και τα οπλικά συτήματα που συμμετείχαν "δούλεψαν ακριβώς όπως τα έιχαμε προγραμματίσει".

    "Το δόγμα λειτούργησε τέλεια. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όλα λειτούργησαν άψογα", είπε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του ότι με την ίδια επιτυχία θα πραγματοποιηθούν και οι επόμενες φάσεις της άσκησης. "Πιστεύω ότι η επιτυχία η σημερινή και η αυριανή δίνουν ακριβώς τα κατάλληλα μηνύματα", ανέφερε σχετικά.

    Σε ερώτηση αν ο ενιαίος αμυντικός σχεδιασμός θα συνεχιστεί παρά τις πιέσεις που φέρεται ότι ασκούνται από το εξωτερικό, ο κ. Ηλιάδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυπρίου Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, ότι δεν υπήρξε καμία πίεση και κατέληξε: "Εφαρμόσαμε ακριβώς αυτά, τα οποία είχαμε σχεδιάσει από καιρό".

    [14] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ

    Στην Κύπρο θα πραγματοποιούνται πτήσεις της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας όταν αυτό είναι αναγκαίο, δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν υπήρξαν πιέσεις να μη συμμετάσχουν ελληνικά αεροσκάφη στην άσκηση της εθνικής φρουράς "Νικηφόρος 96", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "και αν ακόμα ασκηθούν πιέσεις η πλευρά μας δεν θα υποχωρήσει".

    Ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, ο οποίος παρακολούθησε το πρώτο μέρος της άσκησης στην περιοχή Μαρωνίου συνεχάρη την ηγεσία της εθνικής φρουράς για το σχεδιασμό της καθώς και τους άνδρες που συμμετέχουν. Τι χαρακτήρισε "πολύ καλά οργανωμένη με πολλές πτυχές και ότι εκτελέστηκε με μεγάλη ακρίβεια και ικανότητα".

    Ο αρχηγός της εθνικής φρουράς αντιστράτηγος Βορβολάκος, επισήμανε ότι "από την ανάλυση και την μελέτη των συνδυασμένων emeqcei~m αντλούνται γνώσεις και εμπειρίες που θα μας επιτρέψουν την προαγωγή του κοινού σχεδιασμού, της κοινής εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου".

    [15] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΟΤΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟ FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

    Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Λευκωσίας και παρενόχλησαν Ελληνικά αεροσκάφη, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Όπως διευκρίνισε, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει πληροφορίες ότι τουρκικά μαχητικά παραβίασαν το FIR και στη συνέχεια έγιναν κάποιες εικονικές αερομαχίες.

    [16] Κ.ΜΠΡΙΛ:"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ"

    Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Γλαύκου Κληρίδη συζήτησαν ο Κύπριος πρόεδρος με τον Αμερικανό πρέσβη Κένεθ Μπρίλ.Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε "καλές" τις συναντήσεις που είχε ο Γλαύκος Κληρίδης με ανθρώπους - κλειδιά στη Νέα Υόρκη, ενώ τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά προσβλέπει στο να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την κυπριακή.

    Σε ερώτηση σχετική με το κατά πόσο η αμερικανική πλευρά ασχολείται με το θέμα της ασφάλειας και η βρετανική με τα συνταγματικά, ο κ.Μπρίλ είπε ότι δεν υπάρχει καταμερισμός εργασίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. "Όλοι εμείς που συνεργαζόμαστε με τα μέρη σε μια προσπάθεια να υπάρξει λύση στο Κυπριακό δίνουμε προσοχή σε όλα τα θέματα. Το ενδιαφέρον μας είναι καθολικό" πρόσθεσε ο Κ.Μπρίλ.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Χ.ΡΟΖΑΚΗΣ

    Επαφές με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου αρχίζει τις προσεχείς ημέρες ο υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος πρόκειται να επισκεφτεί τη Μεγαλόνησο, ενόψει της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το κυπριακό.

    Με τον κ.Ροζάκη, την Κύπρο θα επισκεφτεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Αύριο ο Ραούφ Ντενκτάς αρχίζει επίσκεψη στη Βόννη, όπου θα επιδιώξει συνάντηση με Γερμανούς αξιωματούχους, ενώ θα μιλήσει σε διάλεξη που οργανώνει το κέντρο τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου του 'Εσσεν.

    [18] EΠΙΚΕΙΤΑΙ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

    Ο υπουργός Δημοσίων Εργων και κατασκευών της Βουλγαρίας Ν.Γκριγκόροφ δήλωσε ότι τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ελλάδα έχουν προτείνει στην ρωσική πλευρά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη συνάντηση των εμπειρογνωμόνων και αναμένουν την απάντησή της.

    Στην επικείμενη συνάντηση θα καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές του πετρελαιαγωγού.Η εφημερίδα "Τρούντ" αναφέρει ότι η βουλγαρική πλευρά είναι έτοιμη να υποβάλει επτά εναλλακτικά σχέδια για την κατασκευή του αγωγού και τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί.Οι εμπειρογνώμονες της Βουλγαρίας υποστηρίζουν,σύμφωνα με την εφημερίδα ,ότι το τελικό κόστος του έργου είναι συνάρτηση της διαδρομής που θα χαραχθεί,πάντα σε συνεργασία με την Ελλάδα.Υπολογίζεται ότι το έργο θα κοστίσει απο 570 έως 640 εκατομμύρια δολάρια.

    Το δεύτερο και σημαντικό σημείο που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η ποσότητα πετρελαίου που θα διοχετεύεται μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.Σ΄αυτό το σημείο υπεισέρχεται βέβαια και είναι βαρύνουσα η άποψη της Ρωσίας,που θα πρέπει να δηλώσει την ποσότητα του πετρελαίου,που επιθυμεί να προωθήσει στις δυτικές αγορές, μέσω του αγωγού.

    Το μεγάλο αυτό έργο , ιδιαίτερα σημαντικό για τις οικονομίες και των τριών χωρών, πιστεύεται ότι θα αρχίσει να κατασκευάζεται μέσα στο 1997.Θα ανοίξει τις "πόρτες" των αγορών της Δύσης αλλά και των μεσογειακών χωρών στο ρωσικό πετρέλαιο,ενώ τα ωφέλη για την οικονομία της χώρας μας θα είναι τεράστια.

    [19] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΝΤΑΦΙ- ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Εντονα αντέδρασε η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ στις δηλώσεις που έκανε ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν περί δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Η κ Τσιλλέρ επισήμανε μάλιστα ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών έχει προβεί σε επικριτική ανακοίνωση επί του θέματος.

    Η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι ο Καντάφι κάνοντας δηλώσεις υποστήριξης στο ΡΚΚ και σχολιάζοντας την Τουρκία έκανε ξανά ένα ιστορικό και τρομερό λάθος. "Η Τουρκία δεν μπορεί να παραιτηθεί απο την εδαφική της ακεραιότητα επειδή το θέλει ο ένας ή ο άλλος" είπε υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία κυβερνούσε για 400 χρόνια εδάφη μεταξύ των οποιων είναι και η Λιβύη και ότι δεν είναι λάθος να ζητάει η χώρα της απο τη Λιβύη την πληρωμή αυτών που οφείλει στους Τούρκους εργολάβους.

    "Ο Καντάφι για μια ακόμη φορά έκανε ένα ιστορικό λάθος. Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος. Η Τουρκία είδε για μια ακόμη φορά ανοιχτά τους εχθρούς και τους φίλους της. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως. Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος. Η Τουρκία δεν θα δώσει ούτε ένα λιθάρι της ούτε θα απαρνηθεί την εδαφική της ακεραιότητα ούτε θα παραιτηθεί από τον αντιτρομοκρατικό αγώνα επειδή το θέλει ο ένας ή ο άλλος" είπε και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Καντάφι είναι αρκετές για να κάνει εχθρό του την Τουρκία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η κ Τσιλλέρ στρέφεται ανοιχτά jat\ του Καντάφι ο πρωθυπουργός Ερμπακάν δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Λίβυο ηγέτη, πράγμα που δείχνει ανοιχτά πλέον την κρίση που υπάρχει στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού.

    [20] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΖΗΤΑ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

    Την παραίτηση του πρωθυπουργού Ερμπακάν ζήτησε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, μετά την ψυχρολουσία που δέχτηκε η Τουρκία όταν ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού, έκανε λόγο για δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. "Ο κ Ερμπακάν θα έπρεπε να επιστρέψει χωρίς καθυστέρηση στην Τουρκία και να πάει κατ΄ευθείαν από το αεροδρόμιο στο προεδρικό μέγαρο να υποβάλλει την παραίτησή του" δήλωσε ο κ Γιλμάζ σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

    Εξάλλου ανώτατος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Καντάφι δήλωσε στο πρακτορείο Ρόϋτερ ότι δεν προκαλεί έκπληξη αυτό που συνέβη. "Ορισμένοι πιστεύουν ότι το να επιδεικνύουν την ισλαμική τους ταυτότητα είναι αρκετό για να έχουν καλές σχέσεις με τις μουσουλμανικές χώρες" είπε.

    [21] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ

    Αρχισε στην Αλβανία ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατα της πολυομυελίτιδας, ύστερα απο τα αλλεπάλληλα κρούσματα της ασθένειας, που εκδηλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ιδίως στη βόρεια Αλβανία.

    Δώδεκα ,τουλάχιστον, άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα εκατό προσβλήθηκαν απο τον ιό "πολιό". Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η UNICEF έστειλαν 3,500,000 εμβόλια κατα του ιού, για να εμβολιαστούν όλοι οι Αλβανοί πολίτες,ηλικίας μέχρι 50 ετών.

    Απο τις αλβανικές αρχές εκτιμάται ότι η επιδημία αυτή είναι χειρότερη και απο αυτή της χολέρας,που εκδηλώθηκε στη χώρα το 1994.

    [22] ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ Π.ΝΤΟΧΕΡΤΥ ΚΑΙ Ο ΕΛΒΕΤΟΣ Ρ.ΤΣΙΝΚΕΡΝΑΓΚΕΛ

    Το Νόμπελ Ιατρικής 1996 απονέμεται από κοινού στον Αυστραλό Πήτερ Ντόχερτυ από την Καμπέρα και τον Ελβετό Ράλφ Τσινκερνάγκελ από τη Ζυρίχη για τη μελέτη τους που αφορά " την αναγνώριση από το ανοσοποιητικό σύστημα των προσβεβλημένων από ιούς κυττάρων", ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

    Οι δύο επιστήμονες εργάσθηκαν μαζί στη Σχολή Ιατρικής Έρευνας του πανεπιστημίου της Καμπέρα στην Αυστραλία στο διάστημα 1973- 1975.

    Ο Πήτερ Ντόχερτυ, 55 χρονών, εργάζεται πλέον στο πανεπιστήμιο του Τενεσί,στο Μέμφις και ο 52χρονος Τσινκερνάγκελ στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

    "Η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την κλινική iatqij^.Αφορά τις προσπάθειες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος από τους ιούς και μικροοργανισμούς που εισβάλουν στον οργανισμό σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, καθώς επίσης την ελαχιστοποίηση των συνεπειών μολυσματικών επιπλοκών σε ασθένειες όπως ρευματισμοί, σκλήρυνση κατά πλάκας και στο διαβήτη" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ έχει ορισθεί για τις 10 Δεκεμβρίου και το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου 277,5 εκατομυρίων δραχμών.

    [23] Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΛΕΜΠΕΤ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, θα συναντηθεί σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Αλεξάντερ Λέμπετ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    Το βασικό θέμα των συνομιλιών που θα έχει ο κ.Λέμπετ τόσο με τον κ.Σολάνα όσο και με άλλους αξιωματούχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, θα είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, και όπως αναμένεται ο Ρώσος πολιτικός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της Μόσχας, η οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στην επέκταση.

    Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, από την πλευρά τους, θα καταστήσουν σαφές ότι στις σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών "δεν επικρατεί η νοοτροπία του ψυχρού πολέμου, ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή, και ότι η Συμμαχία επιδιώκει ένα καθεστώς ειδικών σχέσεων με τη Μόσχα".

    Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Ροντιόνωφ σε δηλώσεις του, που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, χαρακτήρισε ενδεχόμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ως "απαράδεκτη εξέλιξη".

    "Υποστηρίζουμε μια ρεαλιστική λύση για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει αλλάξει και θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος της ασφάλειας από ότι την περίοδο του ψυχρού πολέμου", τόνισε ο κ.Ροντιόνωφ ο οποιος υποστήριξε ότι με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θα αλλάξει η γεωπολιτική κατάσταση στην Ευρώπη καθώς όπως είπε, παραβιάζεται η συμφωνία για τις συμβατικές δυνάμεις στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να ανατραπεί η ισορροπία δυνάμεων σε βάρος της Ρωσίας.

    Κατά τον Ροντιόνωφ η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο καχυποψίας στην Ευρώπη η οποία είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στον τερματισμό της διαδικασίας της μείωσης των εξοπλισμών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 7 October 1996 - 15:25:38