Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96/10/03)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [02] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [03] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Γ.ΣΟΥΦΛΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

  • [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [05] ΔΕΚΑ ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004

  • [06] ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [07] ΣΤΟ ΗΜΙΣΥ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ, ΦΕΤΟΣ, ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

  • [08] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [09] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [10] ΙΝFOSYSTEM: ΞΕΚΙΝΟΥΝ, ΑΥΡΙΟ, ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 2ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

  • [11] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Η 73ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΩΝΕΖΑ ΒΙΣΛΑΒΑ ΖΙΜΠΟΡΣΚΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 96.

  • [13] Η Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [14] ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΣΑΝΑΚΚΑΛΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [15] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ

  • [16] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ "ΚΑΠΝΙΚΗΣ" ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ-ΕΠΕΝΔΥΣΗ 6,7 ΕΚΑΤ.ΜΑΡΚΩΝ

  • [17] ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΟΡΙΣΕΙ Η Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

  • [18] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

  • [19] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΖΕΡΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕΣΩ ΙΡΑΝ

  • [20] "Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΜΕΧΝΤΙ ΖΑΝΝΑ

  • [21] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΕ ΣΟΥΔΑΝ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ

  • [22] ΟΙ ΕΝΔΟΕΘΝΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΕΚΤΙΜΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Σ.Α. Ο ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [23] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης αναχωρεί αύριο το απόγευμα για το Δουβλίνο για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Τύπου κ. Δημήτρη Ρέππα, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Παπανδρέου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Στόχος της συνόδου είναι να δοθεί καινούρια ώθηση στις συνομιλίες για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχ και να συζητηθούν όλα τα τρέχοντα θέματα σε μια ανοιχτή συζήτηση χωρίς ατζέντα, με εισήγηση της ιρλανδικής προεδρίας.

    Η σύνοδος του Δουβλίνου διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο, με αμφίβολα αποτελέσματα ενώ σπουδαία ζητήματα της νέας συνθήκης βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

    Οι προτάσεις για την ΟΝΕ, προκαλούν πλήθος συζητήσεων, ενώ Γαλλία και Γερμανία αναμένεται ότι θα υποβάλλουν ολοκληρωμένες προτάσεις σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank (πηγή Ρόιτερ) ο Ευρωπαϊκός Νότος αναμένεται να βρεθεί εκτός της αρχικής ομάδας των χωρών που θα ξεκινήσουν την τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), αν βεβαίως τηρηθεί η καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 1999 και τα σκληρά κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχ.

    Ο Γερμανός καγκελάριος κ. Χέλμουτ Κολ, που είχε τις προάλλες συνομιλίες στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό κ. Τζον Μπρούτον, δήλωσε ότι η συνάντηση κορυφής του Σαββάτου θα είναι μια ευκαιρία για να προετοιμαστεί η επίσημη διάσκεψη του συμβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο.

    Αν τηρηθούν αυστηρά οι προδιαγραφές του Μάαστριχ, μετά το 1999 τα έτη 2000 και 2002, είναι οι επόμενοι σταθμοί για τις μικρές χώρες που δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια για την ενσωμάτωση στη νέα οικονομική και νομισματική ευρωπαϊκή τάξη.

    Στο Δουβλίνο, το Σάββατο, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης θα έχει την ευκαιρία, με πρόσφατη τη λαϊκή εντολή, να τονίσει ότι η Ελλάδα προτίθεται να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στο δρόμο προς το 2000.

    Ο κ. Σημίτης ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους να amacmyq_soum ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ουσιαστικό πολιτικοοικονομικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, επ' ωφελεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε μια εποχή κατά την οποία το "πρόσωπο" της Τουρκίας έχει υποστεί ρυτίδες" στην Ευρώπη η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη Νότια Ευρώπη και ο "χαμηλού προφίλ" πρωθυπουργός κ. Σημίτης εμπνέει εμπιστοσύνη στους εταίρους μας.

    Είναι σαφές ότι στο Δουβλίνο το Σάββατο θα δοθούν γερές μάχες γύρω από την υπόθεση της ΟΝΕ και είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πώς θα διαμορφωθεί το "μέτωπο των νοτίων".

    Φυσικά την ελληνική πλευρά την ενδιαφέρει σφόδρα και το μείζον εθνικό θέμα της διασφάλισης των συνόρων μας.

    Να σημειωθεί, τέλος, η δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζακ Σαντέρ περί ελλείψεως δυναμισμού στις συνομιλίες για την Διακυβερνητική (υπάρχει κίνδυνος να παραταθούν οι συνομιλίες και πέραν του Ιουνίου 1997, γεγονός που θα σημαίνει και την καθυστέρηση έναρξης των συνομιλιών για την ένταξη της Κύπρου, οι οποίες έχει ορισθεί να αρχίσουν ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής).

    [02] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Δεν έχει ακόμα καθοριστεί σύμφωνα με πληροφορίες ημερομηνία επανέναρξης στη Νέα Υόρκη των Ελληνοσκοπιανών διαπραγματεύσεων σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Πάντως από ελληνικής πλευράς εκτιμάται ότι θα αρχίσουν εντός του Οκτωβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη των ελληνοσκοπιανών συνομιλιών, αφού δεν έχει διαπιστώσει ότι έχει γίνει κάποια πρόοδος στο βασικό θέμα του ονόματος. Παράλληλα, δεν θεωρεί ότι αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται από την πλευρά των Σκοπίων.

    [03] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Γ.ΣΟΥΦΛΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις και η προετοιμασία των δύο υποψηφίων για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Μ.Έβερτ και Γ.Σουφλιά, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ψηφοφορία.

    Ο κ.Έβερτ συναντήθηκε σήμερα με τους κυρίους Καλαντζή, Παπαδόγγονα, Ανδρεουλάκο, Ρεγκούζα, Κωστόπουλο, Σκανδαλάκη, Τσαλδάρη, Σιούφα, Παυλόπουλο, Σπηλιωτόπουλο, την κυρία Κουτσίκου και με τους εκλέκτορες της Θεσσαλονίκης και του Έβρου.Οι κύριοι Ρεγκούζας, Κωστόπουλος, Παπαδόγγονας και Ψωμιάδης τάχθηκαν, με δηλώσεις τους, υπέρ του κ.Έβερτ.Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο κ.Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο Μ.Έβερτ θα επικρατήσει άνετα με περισσότερους από 120 ψήφους.

    Ο Γ.Σουφλιάς συνέχισε τις επαφές του με εκλέκτορες και βουλευτές, όπως τους κυρίους Βουλγαράκη, Κασίμη, Μεϊμαράκη, Παπαληγούρα, Σκανδαλάκη και άλλους.Υπέρ του κ. Σουφλιά τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου από την Ουάσιγκτον όπου sullet]wei σε συνέδριο.Εξάλλου, ο κ.Ανδριανόπουλος ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση επικράτησης του Μ.Έβερτ θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος.

    Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Γεώργιος Ράλλης δήλωσε:"Οι εκλέκτορες βουλευτές και εκπρόσωποι των νομαρχιακών πρέπει να επιλέξουν τον υποψήφιο που εγκρίνει η πλειοψηφία των 2,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της ΝΔ.Μόνο έτσι υπάρχει η ελπίδα να καλυφθεί το χάσμα που έχει ανοίξει για να υπάρξει ομοψυχία στο κόμμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην εθνική αποστολή του".

    Μέχρι τις 10 το βράδυ οι δύο πολιτικοί μπορούν να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους, υποστηριζόμενοι από πέντε εκλέκτορες.Υποβολή υποψηφιότητας μπορεί να γίνει και μία ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας με την υποστήριξη δέκα βουλευτών.

    Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, την δήλωση υποψηφιότητας του κ.Σουφλιά θα υπογράψουν η Ν.Μπακογιάννη και οι κύριοι Μάνος, Λιάπης, Παπαληγούρας, καθώς και ένας εκλέκτορας από επαρχιακή Νομαρχιακή Οργάνωση της ΝΔ.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

    Έκκληση για ένα νέο ξεκίνημα της Πολιτικής Ανοιξης απηύθυνε σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ο Πρόεδρός του Αντώνης Σαμαράς. "Θα μείνουμε όρθιοι απέναντι στο κοινό όραμα των νέων ανθρώπων να γιατρέψουμε τις πληγές του τόπου από τη νέα διαίρεση, τη νέα λιτότητα και τις νέες υποχωρήσεις που έρχονται" τόνισε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τα στελέχη της ΠΟΛ.ΑΝ. να προχωρήσουν "με πρωτοπόρα τη νέα γενιά, τη μεγάλη πολιτική αντεπίθεση για να πάρει η Ανοιξη τη θέση και το ρόλο που της αξίζει".

    Ο Πρόεδρος του κόμματος πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ανασυγκρότηση απαιτεί μεγάλες θυσίες, νέα γρήγορη και αποτελεσματικότερη οργάνωση, νέα προσέγγιση με τον πολίτη και νέους μηχανισμούς δράσης. "Κυρίως απαιτεί να εισχωρήσουμε άφοβα και έντιμα μέσα στη φλέβα του κάθε εθνικού προβλήματος, κοντά στο λαό, δίπλα του στα μεγάλα του προβλήματα" κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

    [05] ΔΕΚΑ ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ 2004

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με αντικείμενο τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004 πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, του υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και της Προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης της Ολυμπιάδας του 2004 Γιάννας Δασκαλάκη - Αγγελοπούλου.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εν όψει της επίσκεψης στη χώρα μας στις 24 Οκτωβρίου, εκπροσώπων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που θα ενημερωθούν για το φάκελο της Ελληνικής υποψηφιότητας.

    "Η κυβερνητική μηχανή και οι οργανισμοί θα είναι έτοιμοι για να δείξουμε εκείνο που ο φάκελος προσδιορίζει" δήλωσε ο κ. Φούρας ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Σημίτης γνωστοποίησε ότι θα δοθούν sto υφυπουργείο Αθλητισμού 10 δισ. δραχμές ως έκτακτη επιχορήγηση από την πολιτεία.

    Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός σηματοδοτεί την Ελληνική υποψηφιότητα με την απόφαση να προχωρήσει το έργο υπό τη δική του αιγίδα με συντονιστή τον κ. Παπανδρέου και συνυπεύθυνους όλους τους υπουργούς.

    [06] ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Δραστικές περικοπές στο καθεστώς των φοροαπαλλαγών με την κατάργηση των 282 από τις 824 συνολικά προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Στόχος του υπουργείου οικονομικών η φορολόγηση εισοδημάτων συνολικού ύψους 700 δισεκατομμυρίων δραχμών που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν νόμιμα.

    Σύμφωνα με το τελευταίο πόρισμα του υπουργείου οικονομικών καταργείτε το αφορολόγητο των ασφαλίστρων ζωής και οι δαπάνες για δικηγόρους ενώ στο εξής θα υπολογίζεται μόνο το 50% των δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 7 εκατομμύρια δραχμές.

    Επίσης ενσωματώνονται στο βασικό μισθό όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις και άλλες ενισχύσεις που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες και στο εξής θα φορολογούνται.

    Παράλληλα αυξάνονται σημαντικά τα τεκμήρια διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής καθώς καταργούνται οι εκπτώσεις που ίσχυαν ανάλογα με την παλαιότητά τους και τρόπο απόκτησής τους.

    Σύμφωνα με το πόρισμα φορολογούνται οι τόκοι των καταθέσεων σε συνάλλαγμα των Ελλήνων και μονίμων κατοίκων εξωτερικού. Φορολογούνται ακόμα οι αποδοχές βουλευτών, υπουργών και νομαρχών και καταργούνται οι ειδικές απαλλαγές για πιλότους και ναυτικούς ενώ αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων αθλητών.

    Το υπουργείο οικονομικών αποφασίζει τελικώς να μην φορολογήσει τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου και να διατηρήσει την έκπτωση της δαπάνης για ενοίκιο πρώτης κατοικίας. Ωστόσο μειώνει στα 150 τμ από 200 που ήταν μέχρι σήμερα το τεκμήριο δαπάνης για ιδιοκατοίκηση.

    [07] ΣΤΟ ΗΜΙΣΥ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ, ΦΕΤΟΣ, ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ-ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    "Ελεύθερη πτώση" σημείωσαν, φέτος, οι εξαγωγές ροδακίνων από τους νομούς Ημαθίας και Πιερίας, όπου συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος παραγωγής της χώρας μας. Η μείωση της συνολικής εξαχθείσας ποσότητας έφθασε το 50%, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και η πτώση της τιμής πώλησής τους στη Γερμανία -που αποτελεί την κύρια ευρωπαϊκή αγορά για τα ελληνικά ροδάκινα. Εξάλλου, πτώση περίπου 60% σημείωσαν και οι εξαχθείσες ποσότητες νεκταρινιών.

    Οι παραγωγοί αποδίδουν το γεγονός στην πρωτοφανή, φέτος, μείωση της ζήτησης ροδακίνων στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η ελληνική παραγωγή αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τη γειτονική Ιταλία. Οι Γερμανοί φαίνεται πως προτιμούν να εισάγουν ιταλικά ροδάκινα, τα οποία φθάνουν στην αγορά τους σε μία μόνο l]qa, παρά τα ελληνικά που κάνουν τρεις μέρες "δρόμο". Μάλιστα, το γεγονός αυτό συνεπάγεται για τους Γερμανούς εισαγωγείς και μειωμένο μεταφορικό κόστος -μέχρι και 80 δρχ.

    Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί κατηγορούνται για έλλειψη οργάνωσης και για μεταξύ τους ανταγωνισμό, ενώ οι Ιταλοί συνάδελφοί τους έχουν συνενώσει τις 55 συνεταιριστικές οργανώσεις τους υπό τη σκέπη μίας συνομοσπονδίας με τη μορφή Ανωνύμου Εταιρείας.

    [08] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Εβρου, μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς που σημειώθηκε σήμερα στη Ρούσα Σουφλίου, καθώς υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της νόσου και στο νομό Ροδόπης, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

    Χθες θανατώθηκε ένα κοπάδι 100 προβάτων στο χωριό Πέπλος, ενώ συνολικά τις τελευταίες εβδομάδες εκδηλώθηκαν κρούσματα της νόσου σε 28 εστίες στο Νομό και θανατώθηκαν περίπου 3.500 πρόβατα.

    Η ευλογιά των προβάτων, όπως εκτιμούν οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, μεταδόθηκε στον Εβρο από τη Βουλγαρία και συγκεκριμένα από την περιοχή Καπετάν Αδρέεβο, όπου τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε έξαρση.

    Για καθαρά προληπτικούς λόγους, με απόφασή της η Νομαρχία Εβρου απαγόρευσε την εισαγωγή ξυλείας από τη γειτονική χώρα, μέσω του τελωνείου Ορμενίου Εβρου, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των κτηνιατρικών υπηρεσιών στο Διδυμότειχο, προκειμένου να ενταθούν τόσο οι επιδημιολογικοί έλεγχοι στην περιοχή, όσο και τα μέτρα καταπολέμησης της νόσου.

    Εξαιτίας της εμφάνισης του αφθώδους πυρετού και κατά δεύτερο λόγο της ευλογιάς, έχουν θανατωθεί συνολικά στον ακριτικό Νομό 27.000 αιγοπρόβατα και 6.000 βοοειδή.

    [09] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής που συμμετείχαν στην παρα- Ολυμπιάδα της Ατλάντα δεξιώθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος τους απένειμε το "Μετάλλιο της Τιμής".

    "Ηταν πολύ σημαντική αυτή η τιμή που δώσατε στην Ελλάδα, γιατί σε διαρκή σχόλια που βλέπω με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση να δημοσιεύονται στις διεθνείς εφημερίδες, αναγνωρίζεται η σημασία της Ελλάδας σαν μιας αθλητικής δύναμης που έχει μεγάλη προοπτική και έχει τη δυνατότητα να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο", τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.

    [10] ΙΝFOSYSTEM: ΞΕΚΙΝΟΥΝ, ΑΥΡΙΟ, ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 2ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Το 2ο συνέδριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με θέμα "Προοπτικές Ανάπτυξης", εγκαινιάζεται αύριο, στο πλαίσιο της 10ης διεθνούς εκθέσεως συστημάτων πληροφορικής και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, INFOSYSTEM, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε wher.

    Στους 350 ανέρχονται οι εκπρόσωποι δημοσίων φορέων, τραπεζών και ασφαλιστικών οργανισμών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο συνέδριο, ενώ επίσημη καλεσμένη στο δείπνο με το οποίο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της πρώτης μέρας είναι η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου. Η κ.Διαμαντοπούλου θα λάβει, επίσης, μέρος στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, με θέμα "Εθνική Στρατηγική Πληροφορικής και Επικοινωνιών".

    [11] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι τα αποτελέσματα εισαγωγής σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το έτος 1996 -97, των υποψηφίων της κατηγορίας των Ελλήνων του εξωτερικού.

    Δύο χιλιάδες τετρακόσιοι υποψήφιοι είχαν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις, από τους οποίους εισάγονται στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα 1.755. Οι εισαγόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν από τις 14 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου στη γραμματεία της σχολής που εισάγονται.

    Επίσης το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε ότι και οι εγγραφές των Κύπριων σπουδαστών στα τμήματα και τις σχολές τους θα γίνουν την ίδια περίοδο με τους ομογενείς. Ειδικά για τους εισαχθέντες στο δεύτερο εξάμηνο των ΤΕΙ, αν δεν εγγραφούν στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν γραφτούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 1997.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Η 73ΧΡΟΝΗ ΠΟΛΩΝΕΖΑ ΒΙΣΛΑΒΑ ΖΙΜΠΟΡΣΚΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 96.

    Στη μεγάλη κυρία της πολωνικής ποίησης Βισλάβα Ζιμπόρσκα απενεμήθη το βραβείο Nόμπελ Λογοτεχνίας 1996.

    Η 73χρονη Ζιμπόρσκα που ζει στη Κρακοβία κέρδισε το πολύτιμο βραβείο για "την ποίηση η οποία με την ευστοχία της επιτρέπει να έρθουν στο φως ιστορικές και βιολογικές πτυχές της ανθρώπινης πραγματικότητας".

    Η Ζιμπόρσκα γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1923 στο Κόρνικ της Δυτικής Πολωνίας. Έκανε σπουδές στη Σχολή Γραμμάτων και Kοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Κρακοβίας.

    Τα πρώτα της ποιήματα δημοσιεύονται το 1945. Ανεξάρτητο πνεύμα, στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, η Ζιμπόρσκα ανήκει στους Πολωνούς διανοούμενους για τους οποίους πάνω απ' όλα είναι η πνευματική ζωή.

    Έχει γράψει δώδεκα συλλογές ποιημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται από τη φιλοσοφική αναζήτηση των ηθικών προβλημάτων της εποχής μας και αποδίδονται σε τέλεια ποιητική φόρμα.

    Η Ζιμπόρσκα γράφει για τον κόσμο, τους ανθρώπους, τον έρωτα και τον θάνατο με διαυγές πνεύμα, συχνά ειρωνικό και με χιούμορ. Ο στίχος της είναι καθαρός και τα ποιήματα μικρά.

    [13] Η Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Εγγυητή του κοσμικού καθεστώτος της Τουρκίας χαρακτήρισε το κόμμα του Ορθού Δρόμου η αρχηγός του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Τανσού Τσιλλέρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει αλλάξει γραμμή η εξωτερική πολιτική της χώρας. Αναφερόμενη στο ταξίδι που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Ερμπακάν στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Νιγηρία άφησε ακάλυπτο τον προερχόμενο από το κόμμα της υπουργό Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ που δεν υπέγραψε την σχετική απόφαση για την πραγματοποιήση της επίσκεψης.

    Η κ Τσιλλέρ αφενός κάλυψε τον Ερμπακάν, λέγοντας ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Ιράν και η ίδια πέρσι πήγε στη Λιβύη, και αφετέρου εξέθεσε τον κ Αγάρ λέγοντας: "Δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση μέσα στην κυβέρνηση. Αυτή η απόφαση θα υπογραφεί . Αν δεν υπογραφεί θα γίνει αυτό που επιβάλει η πολιτική παράδοση". Υπενθυμίζεται ότι ο κ Αγάρ δεν υπέγραψε την απόφαση για το ταξίδι του κ Ερμπακάν , γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώσει ο ίδιος οπρωθυπουργός τα έξοδα του ταξιδιού στις αφρικανικές χώρες, και απείλησε με παραίτηση σε αντίθετη περίπτωση .

    Η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αναφερόμενη στις φήμες ότι κινδυνεύει το κοσμικό καθεστώς στην Τουρκία είπε ότι δεν υπάρχει ούτε μία πράξη, ούτε ένας νόμος ή διάταγμα της κυβέρνησης που να στρέφεται κατά του κοσμικού καθεστώτος και τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν εγγύηση της δημοκρατίας και επομένως δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς.

    [14] ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΣΑΝΑΚΚΑΛΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Εξεγέρθηκαν χτες βράδυ στις φυλακές Τσανάκκαλε οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν αρχίσει προειδοποιητική απεργία πείνας πριν από τρεις ημέρες , η οποία μετατράπηκε σε διαρκείας, διαμαρτυρόμενοι για τα επεισόδια στις φυλακές Ντιγιαρμπακίρ την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για 61 άντρες και 24 γυναίκες, που είναι μέλη διαφόρων αριστερών οργανώσεων και ζητούν καλύτερη μεταχείριση και κατάργηση της εγκυκλίου της 12ης Σεπτεμβρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, βάσει της οποίας απαγορεύεται να συναντώνται οι άντρες με τις γυναίκες στις φυλακές.

    Οι κρατούμενοι δεν επιτρέπουν στους δεσμοφύλακες και τους αστυνομικούς να μπουν μέσα ενώ άκαρπη υπήρξε η τρίωρη συνάντηση που είχαν με τον αρχιεισαγγελέα δημοκρατίας Αχμέτ Καραγιγίτ . Ο κ Καραγιγίτ ήταν λακωνικός στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση λέγοντας ότι δεν επιτεύχθη συμφωνία σε τεχνικά θέματα και ότι ευελπιστεί ότι το θέμα θα λυθεί εντός της ημέρας. Επειδή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

    [15] ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΙΖΕΤΜΠΕΚΟΒΙΤΣ

    Η πρώτη, χωρίς τη συμμετοχή μεσολαβητών, συνάντηση των Προέδρων της Βοσνίας και της Σερβίας, Αλια Ιζετμπέκοβιτς και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι.

    Στόχος της συνάντησης, που εγινε με πρωτοβουλία του Γαλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, είναι η εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

    Κατά τις συνομιλίες αναμένεται ο Μιλόσεβιτς να ζητήσει από τον Βόσνιο ομόλογό του να αποσύρει την αγωγή που έχει υποβάλει κατά της Σερβίας στο Διεθνές Δικαστήριο, με τις κατηγορίας της συνέργειας σε γενοκτονία, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Βοσνίας από τη Σερβία.

    Οι δύο Πρόεδροι θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ζακ Σιράκ, και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε γεύμα, οπου θα παρίστανται ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινοτητας για τη Βοσνία Καρλ Μπιλτ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ερβε Ντε Σαρέτ

    [16] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ "ΚΑΠΝΙΚΗΣ" ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ-ΕΠΕΝΔΥΣΗ 6,7 ΕΚΑΤ.ΜΑΡΚΩΝ

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόβσκι, θα εγκαινιάσει το εργοστάσιο επεξεργασίας καπνού -στην πόλη Strumica- που εξαγόρασε η ελληνική εταιρεία "ΚΑΠΝΙΚΗ-Α.Μιχαηλίδης". Στα εγκαίνια, που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Τρίτη 8 Οκτωβρίου και ώρα 12 μ., αναμένεται να παραστεί και σημαντικός αριθμός υπουργών της γειτονικής χώρας.

    Η "ΚΑΠΝΙΚΗ" εξαγόρασε σε ποσοστό 60% το εργοστάσιο "Strumica Tabac", που βρίσκεται περί τα 45 χλμ. από τα ελληνο-σκοπιανά σύνορα. Το 20% εξαγοράσθηκε από το σκοπιανό Δημόσιο, ενώ το 40% από τους εργαζομένους στο εργοστάσιο, στα χέρια των οποίων είχε περιέλθει σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων. Stour εργαζόμενους ανήκει, εξάλλου, και το υπόλοιπο 40% των μετοχών, σήμερα.

    Ηδη, βρίσκεται εν εξελίξει επένδυση 500 εκατ.δρχ. στη μονάδα, προκειμένου να αποκτήσει ένα επιπλέον κτίριο -το οποίο θα εισαχθεί προκατασκευασμένο από την Ελλάδα- αλλά και νέες γραμμές επεξεργασίας καπνών. Με την ολοκλήρωση της, θα περιέλθει στα χέρια της "ΚΑΠΝΙΚΗΣ" ένα επιπλέον -σημαντικό- ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου, της τάξεως του 15-20%. Ως αποτέλεσμα, στην ελληνική επιχείρηση θα ανήκει, πλέον, περί το 80% της "Strumica Tabac". Αμέσως μετά, δε, την ολοκλήρωση της πρώτης αυτής φάσης επενδύσεων -στις αρχές του 1998- θα ξεκινήσει η υλοποίηση και νέου επενδυτικού προγράμματος.

    Η συνολική επένδυση της "ΚΑΠΝΙΚΗΣ" στη "Stumnica Tabac" θα ανέλθει -με το πέρας και της πρώτης φάσης επενδύσεων εκσυγχρονισμού της μονάδας- στα 6,7 εκατ.γερμανικά μάρκα. "Εξαγοράσαμε την καλύτερη μονάδα επεξεργασίας καπνών της ΠΓΔΜ", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος επενδύσεων εξωτερικού της "ΚΑΠΝΙΚΗΣ", Βασίλης Κωνσταντίνου. "Πριν την εξαγορά, η μονάδα ήταν εν λειτουργία, ωστόσο η τεχνολογία του μηχανολογικού της εξοπλισμού ήταν πεπαλαιωμένη, ενώ και το χρησιμοποιούμενο know-how παρωχημένο. Αυτό ακριβώς το νόημα, της μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, έχει και ο εκσυγχρονισμός που υλοποιούμε".

    Επιπλέον επιδίωξη της "ΚΑΠΝΙΚΗΣ" είναι η δημιουργία πελατολογίου για την επιχείρηση, στην οποία μέχρι πρότινος απαγορεύονταν οι εξαγωγές (ήταν υποχρεωμένη να πουλά το τελικό της προϊόν στην κρατική εξαγωγική εταιρεία καπνού). Ηδη, η "Strumica Tabac" πραγματοποίησε τις πρώτες εξαγωγές, συνολικού ύψους 3 εκατ.δολ., στην ιαπωνική, την ουκρανική και τη ρωσική αγορά. Επόμενοι στόχοι της εταιρείας είναι οι αγορές της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

    Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου υπό τη διεύθυνση της "ΚΑΠΝΙΚΗΣ", η επιχείρηση εκτιμά ότι θα επεξεργασθεί συνολικά 2,3 εκατ. τόνους καπνών, οι οποίοι θα κατευθυνθούν στο σύνολο τους προς τις αγορές του εξωτερικού. Το συνολικό ύψος των πωλήσεων προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 6 εκατ.δολ. Κατά πάσα πιθανότητα, δε, η μονάδα θα παρουσιάσει κέρδη από τον πρώτο κιόλας χρόνο.

    "Το εργατικό κόστος στην ΠΓΔΜ είναι χαμηλότερο από αυτό στην Ελλάδα, και ο παράγοντας αυτός αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της μονάδας. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ότι η "Stumnica Tabac" θα αποστερεί αντικείμενο εργασίας από αντίστοιχες μονάδες εντός της ελληνικής επικράτειας. Οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες είναι πολύ αυστηρές στον τομέα αυτό και απαγορεύουν τη μεταφορά μη επεξεργασμένων καπνών από χώρα σε χώρα. Ως εκ τούτου, τα παραγόμενα στη Strumica καπνά δε μπορεί παρά να επεξεργάζονται τοπικά", εξήγησε ο κ.Κωνσταντίνου. Η "ταυτότητα" της "Strumica Tabac"

    Η δυναμικότητα επεξεργασίας της μονάδας ανέρχεται σε 25 τόνους ανά οκτάωρο. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει μία βάρδια, ενώ είναι ενδεχόμενο -εφόσον το αντικείμενο της διευρυνθεί στο άμεσο μέλλον- να προχωρήσει και σε δεύτερη. Σήμερα, απασχολεί 280 μόνιμους εργαζόμενους, καθώς και 200 εποχιακούς. Επιπλέον, έχουν ^dg εγκατασταθεί μονίμως στη Stumnica τρία ανώτερα διοικητικά στελέχη -Ελληνες- της "ΚΑΠΝΙΚΗΣ", αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον. Ηδη, δε, ανανεώθηκε και το διοικητικό συμβούλιο της "Stumnica Tabac", πρόεδρος του οποίου είναι -πλέον- ο πρόεδρος της "ΚΑΠΝΙΚΗΣ", Αλέξανδρος Μιχαηλίδης. Διευθυντής του εργοστασίου παρέμεινε ο Σκοπιανός manager που κατείχε τη θέση και προ της εξαγοράς. "Σε κάθε περίπτωση, μεγάλος αριθμός στελεχών της επιχείρησης μεταβαίνει στη Strumica, σχεδόν καθημερινά", εξήγησε ο κ.Κωνσταντίνου.

    Η "ΚΑΠΝΙΚΗ" -που είναι 100% ελληνική επιχείρηση- διαθέτει, επίσης, δύο εργοστάσια στην Αλβανία, κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου μεγάλης τουρκικής μονάδας, ενώ συνεργάζεται και με βουλγαρικές καπνοβιομηχανίες. "Στα μεσοπρόθεσμα σχέδια μας είναι και η εξαγορά κάποιας μονάδας στη Βουλγαρία, δράση που δεν έχουμε ήδη προωθήσει αποκλειστικά και μόνο επειδή ο βουλγαρικός νόμος περί ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί. Εφόσον, πάντως, η κατάσταση στη Βουλγαρία βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον, θα προχωρήσουμε και προς την κατεύθυνση αυτή", κατέληξε ο κ.Κωνσταντίνου.

    [17] ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΠΟΡΙΣΕΙ Η Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Κανένα όφελος δεν πρόκειται να προσπορίσει η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας από την άρση των κυρώσεων που αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας, υποστηρίζει σύσσωμη η σερβική αντιπολίτευση, ισχυριζόμενη ότι ουσιαστικά ότι "το εξωτερικό τείχος των κυρώσεων" θα παραμείνει εν ενεργεία.

    Ο ηγέτης του συνασπισμού "Ζάγιετνο" Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς σε δηλώσεις του τόνισε η άρση των κυρώσεων δεν πρόκειται να επιφέρει κάτι το καινούργιο όσον αφορά την οικτρή, όπως τη χαρακτήρισε, οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χωρα. "Το εξωτερικό, όπως αποκαλείται, τείχος των κυρώσεων θα παραμείνει εν ενεργεία γεγονός που σημαίνει ότι η οικονομική βοήθεια προς τη χωρα απο το εξωτερικό θα αργήσει πολύ ακόμη", υπογράμμισε.

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον συνασπισμό "Ζάγιετνο", δήλωσε ότι παρά την άρση των κυρώσεων η χωρα δεν θα έχει καμια οικονομική υποστήριξη αλλά και ουτε θα γίνει δεκτή η πλήρης επανένταξή της στη διεθνή κοινότητα "έως ότου το σημερινό καθεστώς απομακρυνθεί από την ηγεσία της χωρας".

    Ο πρόεδρος του εθνικιστικού σερβικού ριζοσπαστικού κόμματος Βόισλαβ Σέσελι τόνισε ότι η άρση των κυρώσεων δεν πρόκειται να καλυτερεύσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Πρόσθεσε δε ότι η άρση των κυρώσεων "τελικά θα απογυμνώσει το σημερινό καθεστώς το οποίο χρησιμοποιούσε όλα αυτά τα χρόνια τις κυρώσεις για να κρύψει τις αδυναμίες του σχετικά με την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που δημιουργησε".

    [18] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρόκειται να στείλει 35 παρατηρητές στην Αλβανία, εν όψει των δημοτικών εκλογών της20ης Οκτωβρίου, εκ των οποίων οι 20 θα είναι βουλευτές κυρίως δεξιών κομμάτων και οι 15 τεχνικοί παρατηρητές.Το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την συνάντηση δύο αντιπροσωπειών του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στα Τίρανα, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο επικεφαλής της πρώτης αντιπροσωπείας, πολιτικός διευθυντής του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ.Φίρερ συνέστησε στην Εφορευτική Επιτροπή να καλέσει για τις επικείμενες εκλογές παρατηρητές του ODHIR.Η δεύτερη, όμως, αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ.Άρενς, διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έχει την εποπτεία των εκλογών στην Αλβανία, στέλνοντας τους 35 παρατηρητές που θα συντάξουν την τελική έκθεση για τις αλβανικές εκλογές.

    Ο κ.Άρενς ζήτησε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την "Κόχα Γιον", την κατάργηση του άρθρου που προβλέπει τη φυλάκιση των μελών των εκλογικών επιτροπών σε περίπτωση που εγκαταλείψουν την εκλογική διαδικασία.

    Ωστόσο,κατά την ίδια εφημερίδα, τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα ζήτησαν από τον ΟΑΣΕ να στείλει δικούς του παρατηρητές, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μπερίσα είχε δηλώσει ότι αυτοί δεν χρειάζονται.

    Ο κ.Άρενς, κατά τη συνάντησή του, είχε επαφές και με κόμματα της αντιπολίτευσης και άκουσε τις παρατηρήσεις τους για την προκαταρκτική φάση των εκλογών.Μετά τη συνάντηση αυτή, ο κ.Άρενς δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης δεν είναι ξεκάθαρες.Σύμφωνα με την "Κόχα Γιον", το Συμβούλιο της Ευρώπηςείναι περισσότερο θετικό προς την κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό η τελική έκθεση θα είναι πιο ευνοϊκή γι' αυτήν.

    [19] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΖΕΡΙΚΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΚΟΥ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕΣΩ ΙΡΑΝ

    Σε αποκάλυψη σχεδίου αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών, για μεταφορά του αζέρικου πετρελαίου - που θα αντληθεί από την Κασπία - μέσω Ιράν στη Δύση, αναφέρεται σε ανταπόκρισή της από την Ουάσιγκτον η εφημερίδα "Μιλλιέτ".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδιάζεται η μεταφορά του πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν σε διυλιστήρια του Ταμπρίζ (Ταυρίδα) και η χρησιμοποίησή του για εσωτερική κατανάλωση, σε αντιστοιχία δε, η μεταφορά μέσω των Στενών του Ορμούζ (Περσικός Κόλπος) στη Δύση ίσης ποσότητας αργού ιρανικού πετρελαίου.

    Στην ανταπόκριση αναφέρεται ακόμη ότι το σχέδιο αποκαλύφτηκε από τον Ιρανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, κ. Μαλεκί, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου Columbia, όπου τόνισε ότι το σχέδιο αποτελεί "πολύ φθηνότερη λύση" από την επιλογή Νοβοροσίσκ (στη Μαύρη Θάλασσα) ή τον πολυσυζητημένο πετρελαιαγωγό Μπακού - Τζεϋχάν και ότι μ' αυτό τον τρόπο οι αμερικανικές εταιρίες θα εξοικονομήσουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο κ. Μαλεκί είπε ακόμη ότι το σχέδιο δεν προσκρούει στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπιλ Κλίντον, που απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, καθ' ότι θα εφαρμοστεί η μέθοδος tym "ανταλλαγών".

    Τέλος, είπε πως οι εταιρίας έχουν συζητήσει το σχέδιο με Αζέρους αρμόδιους και ότι προβλέπεται η κατασκευή πετρελαιαγωγού μήκους περίπου 500 χιλιομέτρων, από το Μπακού στο Ταμπρίζ.

    [20] "Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΜΕΧΝΤΙ ΖΑΝΝΑ

    Ο Μεχντί Ζάννα, αγωνιστής της κουρδικής υπόθεσης όπως δηλώνει ο ίδιος, σύζυγος της Λεϊλά Ζάννα, που εκτίει ποινή κάθειρξης στις τουρκικές φυλακές και τιμήθηκε απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το βραβείο Ζαχάρωφ για "την ελευθερία της γνώμης", υποστήριξε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Le Soir , ότι ο στρατός έχει την πραγματική εξουσία στην Τουρκία και όχι οι κυβερνήσεις.

    Ο πρώην δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ υποστήριξε ότι "υπηρετεί την κουρδική υπόθεση χωρίς ετικέτες και προσπαθεί να πείσει τις δυτικές κυβερνήσεις να σταματήσουν κάθε οικονομική βοήθεια πρός την Τουρκία".

    "Ενα μεγάλο μέρος της βοήθειας αυτής ,είπε ο Ζάννα, "καταβροχθίζεται" απο τις στρατιωτικές δαπάνες, που έχουν σκοπό τη συνέχιση του πολέμου στα νοτιοανατολικά, που είναι σε βάρος και του τουρκικού και του κουρδικού πληθυσμού.Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει δημοκρατία στην Τουρκία.Διανοούμενοι συλλαμβάνονται ,παιδιά βασανίζονται, πολίτες εξορίζονται, τα χωριά καταστρέφονται, άνθρωποι εξαφανίζονται καταμεσής του δρόμου.Οι δολοφονίες δεν εξιχνιάζονται.Κάτω απο αυτές τις συνθήκες, η οικονομική βοήθεια πρός το τουρκικό κράτος ισοδυναμεί με αποδοχή και συμμετοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,που αυτό το κράτος διαπράττει."

    Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ,αν αλλάζουν τα πράγματα με την εναλλαγή των κομμάτων στην διακυβέρνηση της χώρας ο Ζάννα ήταν κατηγορηματικός: "Στην Τουρκία την εξουσία δεν την έχουν οι κυβερνήσεις.Είναι ο στρατός που αποφασίζει για όλα, μέσω του συμβουλίου ασφαλείας." Στην παρατήρηση ότι οι διαμαρτυρίες της Δύσης είναι δυνατόν να αλλάξουν τα πράγματα ο Ζάννα έδειξε ότι "δεν τρέφει αυταπάτες".

    "Η Τουρκία δεν δίνει καμμιά σημασία σ΄αυτά.Γνωρίζει πολύ καλά ότι, σε δεδομένη στιγμή, τα οικονομικά συμφέροντα θα υπερισχύσουν των ανθρωπιστικών διαμαρτυριών.Γι΄αυτό το λόγο ,αν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιθυμούν ειλικρινά να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, πρέπει να πάψουν να την ενισχύουν οικονομικά."

    Ο Μεχντί Ζάννα δηλώνει ότι έχει ταχθεί υπέρ της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, γιατί,όπως πιστεύει, είναι ένας τρόπος "εποπτείας των δραστηριοτήτων της Τουρκίας".

    Επεσήμανε ότι ,απ΄ότι μαθαίνει η έγκλειστη στις φυλακές σύζυγός του είναι καλά,αλλά είναι αδύνατον να την επισκεφθεί αφού έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.Αποφεύγει να χαρακτηρίσει "τρομοκρατική οργάνωση το ΡΚΚ' αλλά τονίζει ότι διεξάγει "ένα μοναχικό ειρηνικό αγώνα".

    Επισημαίνει ακόμη, ότι το ΡΚΚ "δε σκοτώνει άμαχους, όπως ισχυρίζονται οι τουρκικές αρχές, αλλά συμβαίνει πολλες φορές άνδρες των τουρκικών αρχών να μεταμφιέζονται σε αντάρτες του ΡΚΚ jai να προβαίνουν σε παρανομίες,τις οποίες χρεώνουν έπειτα στο ΡΚΚ."

    [21] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΕ ΣΟΥΔΑΝ ΚΑΙ ΛΙΒΥΗ

    Την ανησυχία τους για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν εκφράζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τον Τούρκο πρωθυπουργό να αναβάλλει την επίσκεψή του στην Τρίπολη της Λιβύης, καθ'ως, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η Λιβύη και το Σουδάν είναι χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία.

    [22] ΟΙ ΕΝΔΟΕΘΝΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΕΚΤΙΜΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ Σ.Α. Ο ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ

    Οι ενδοεθνικές εντάσεις στο εσωτερικό της χωρας, συνιστούν παράγοντες απειλής της κοινωνικής συνοχής και της μακροπρόθεσμης σταθερότητας της ΠΓΔΜ, εκτιμάται σε έκθεση του Γενικου Γραμματέα του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου, σχετικά με την εξελικτική πορεία της προληπτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνων (UNPREDEP) στα Σκόπια.

    Στην έκθεση με την οποία ο Μπούτρος Γκάλι ενημερώνει ως όφειλε, βάσει της απόφασης 1058 της 30ης Μαίου 1996 του Συμβουλίου, σχετικά με την εξέλιξη των γεγονότων τα οποία επηρεάζουν το έργο της αποτρεπτικής δύναμης, τονίζεται ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ εξαρτώνται από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Επισημαίνεται ότι μετά τις θετικές εξελίξεις στη Βοσνία "που αντανακλούν στην όλη κατάσταση της περιοχής", υπάρχει συνεχής βελτίωση των σχέσεων της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες παράληλα με την αναβάθμιση και των διμερών στρατιωτικών συμφωνιών που έχει υπογράψει πρόσφατα.

    Ωστόσο, ο κ.Γκάλι εκτιμά ότι τα ενδοεθνικά ζητήματα συνεχίζουν να διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή της ΠΓΔΜ ενώ θεωρεί ότι η υπερπολιτικοποίηση του θέματος της λειτουργίας του αλβανόφωνου πανεπιστημίου του Τετόβου, με την εμμονή του αλβανικού πληθυσμού στην εδραίωσή του και την παράλληλη άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί τη νομιμοποίησή του και η φυλάκιση ορισμένων πρωτεργατών της ίδρυσής του, επιτείνει την ένταση μεταξύ των δυο πλευρών.

    Οσον αφορά το στάτους της UNPREDEP, ο κ.Γκάλι κρίνει ότι προς το παρόν δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή της εντολής της αλλά ούτε και στη δύναμή της. Παράλληλα ζητά από τον εκπρόσωπό του στην περιοχή καθώς και από τους εκπροσώπους της αποτρεπτικής δύναμης να εξετάσουν τη δυνατότητα πιθανών αλλαγών σχετικά με την UNPREDEP.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [23] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ Η ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ

    Οι δηλώσεις που έκαναν προς τον τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό "Μπαϋράκ" οι "υπουργοί" Εξωτερικών και Αμυνας του ψευδοκράτους Ντενκτάς ότι δήθεν "η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ακόμη πολύ μακριά από του να θέλει ειρηνική λύση", καθώς και οι διαβεβαιώσεις που έλαβε ο ίδιος ο Ντενκτάς κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ότι, όπως τουλάχιστον ο ίδιος είπε "η Τουρκία θα εξακολουθήσει να διατηρεί ίσα δικαιώματα επί της Κύπρου", δείχνουν ξεκάθαρα το πόσο πολύ ενοχλήθηκε η τουρκική πλευρά από την πολύ καρποφόρα και αποτελεσματική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην ηρωική μεγαλόνησο. Ενώ επίσης κατέδειξαν και πόσο δύσκολος και μακρύς θα είναι ο δρόμος που θα διανυθεί, μέχρι την πλήρη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Παράλληλα, αυτές ακριβώς οι τουρκικές αντιδράσεις, στέλνουν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα για την κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να στραφούν προς επίλυση του κυπριακού, οι όποιες πιέσεις, συμβουλές ή υποδείξεις υπάρξουν από ξένες κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ αφενός, και των τριών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας αφετέρου, που προσφέρθηκαν να αναλάβουν την πρωτοβουλία ενός διαλόγου ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Και αυτές ακριβώς οι κυβερνήσεις, θα πρέπει να δώσουν στην Αγκυρα να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό όσο η Αγκυρα παραμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της, αρνούμενη να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Διαφορετικά, θα πρόκειται για ένα "διάλογο κωφών", χωρίς κανένα νόημα, που απλώς θα ροκανίζει το χρόνο, όπως ενδεχομένως επιθυμεί η τουρκική πλευρά.

    "Ένας ατελέσφορος διάλογος δεν έχει κατά τη γνώμη μας νόημα", τόνισε κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης στις ομιλίες του στην Κύπρο. Ενώ επίσης, τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης όσο και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί της μεγαλονήσου σημείωσαν κατά τις επαφές των δύο πλευρών ότι ο διάλογος αυτός απαιτεί μια προεργασία και θέτει επιτακτικά την ανάγκη να υπάρξουν οι προϋποθέσεις, ώστε να προκύψουν και κάποια αποτελέσματα.

    Ελλάδα και Κύπρος, κατέστησαν σαφές κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών τους, ότι ναι μεν καλωσορίζουν κάθε πρωτοβουλία που εκδηλώνεται για την επίλυση του τελματωμένου εδώ και 22 χρόνια κυπριακού προβλήματος. Όμως, όπως είναι αυτονόητο, δεν πρόκειται να αποδεχθούν ή να συζητήσουν προτάσεις που θα νομιμοποιούσαν άμεσα ή έμμεσα, την παράνομη κατοχή και διαίρεση της Κύπρου. Όπως επίσης θα παραμείνουν αμετακίνητα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης του ελληνισμού. Γι' αυτό και είχε πολύ ευνοϊκή απήχηση η δήλωση του κ. Σημίτη ότι "το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, είναι εδώ στην Κύπρο ισχυρό όσο ποτέ και θα ισχύει για όσο χρόνο η Τουρκία θα επιμένει στην επεκτατική της πολιτική".

    Τελειώνοντας να δώσουμε κι ένα ακόμη θετικό στοιχείο από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, που ήταν η τόνωση του φρονήματος του κυπριακού ελληνισμού από τη μια και από την άλλη η επιβεβαίωση της συνεργασίας των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και της βοήθειας που η Αθήνα θα συνεχίσει να προσφέρει στον κυπριακό λαό. Κάτι που το έδειξε εξάλλου και η μεγαλειώδης στρατιωτική paq]kasg που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, με την επίδειξη σύγχρονων οπλικών συστημάτων που διατέθηκαν για την άμυνα της μεγαλονήσου.

    Η δήλωση του κ. Κληρίδη, αποχαιρετώντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδος στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ότι "η παρουσία του κ. Σημίτη έχει ενδυναμώσει το αγωνιστικό μας φρόνημα" και από την άλλη η διαπίστωσή του πως "η επίσκεψη της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο, ήρθε να καταδείξει ότι το ενιαίο Αμυντικό Δόγμα στερεώθηκε πάνω σε γερές βάσεις" περικλείει και όλο το μέγεθος της επιτυχίας που είχε το ταξίδι του κ. Σημίτη και των υπουργών Εξωτερικών και Τύπου, που τον συνόδευαν, στην Κύπρο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 3 October 1996 - 15:27:59