Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (17/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

  • [02] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ Ο Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ

  • [03] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΤΟΥ

  • [04] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

  • [05] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [06] ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ

  • [07] ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [08] Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [09] ΕΛΒΟ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΣΑ ΥΨΟΥΣ 80 ΔΙΣ.-850 ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

  • [10] ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.ΚΩΝΣΤΑ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΣΑΑΚ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

  • [11] ΑΚΥΡΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

  • [12] ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ.ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

  • [13] ΑΝΤΙΟ ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [15] "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ" ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

  • [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΗΣ

  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

  • [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [19] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  • [20] ΕΝΑ ΥΓΙΕΣΤΑΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΓΕΝΝΗΣΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ, ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

  • [21] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Συνεχίζει την προεκλογική του εξόρμηση ο Πρωθυπουργός με περιοδεία το απόγευμα στη Λάρισα.

    Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο κ.Σημίτης κατηγόρησε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία για μαύρη προπαγάνδα τονίζοντας, ότι δεν έχει επιχειρήματα για τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο.

    Σχετικά με την κρίση στα Ιμια, δήλωσε ότι το θέμα έκλεισε με τις αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, ενώ απαντώντας στην πρόταση Εβερτ για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στις βραχονησίδες υποστήριξε ότι μια τέτοια παρουσία θα δημιουργούσε την εντύπωση πως υπάρχει αμφιβολία για τα ίδια τα κυριαρχικά δικαιώματα.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος το απόγευμα αναχωρεί για την Καλαμάτα, εξαπέλυσε επίθεση και πάλι κατά του Πρωθυπουργού για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση στα Ιμια.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, γνωστοποίησε την απόφαση του, αντί της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος του στην Αθήνα την Πέμπτη, να προχωρήσει σε συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο.

    Σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος του στο Αιγάλεω θα μιλήσει στις 8:30 το βράδυ, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

    Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στις 8 το βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο πεδίο του Αρεως στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέπτεται σήμερα τη Λέσβο.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του εκδότη της Αυριανής για το δημοσίευμα που αφορά τη βίλα του.

    [02] ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ Ο Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Κορυφώνεται η προεκλογική δράση όλων των κομμάτων, πέντε μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα μιλήσει το απόγευμα στη Λάρισα.

    Έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ άσκησε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές, Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε τον κ. Εβερτ "επικίνδυνο" για τα εθνικά μας θέματα, καθώς, όπως είπε, δεν ξέρει να χειρίζεται καλά τα εξωτερικά ζητήματα. Κατηγόρησε ακόμη τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για "φαρισαϊσμό", "ψεύτικο και πλαστικό πολιτικό λόγο" και έφερε ως παράδειγμα τηλεοπτικό σποτ της Ν.Δ. στις εκλογές του 1993 στο οποίο εμφανίζονται τα στελέχη tgr ΝΔ να μιλούν για νέες θέσεις εργασίας.

    Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι "το σποτ αυτό είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στη δήλωση του Μιλτιάδη Εβερτ ότι εκείνος δεν θα υποσχεθεί ποτέ νέες θέσεις εργασίας για να μην τον πουν κάποια μέρα μασκαρά". Αναφερόμενος, τέλος, στην προεκλογική δράση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λαλιώτης χαρακτήρισε "πανηγύρι νίκης" την κεντρική συγκέντρωση του Κινήματος την Παρασκευή στο Πεδίο του Αρεως.

    [03] Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΤΟΥ

    "Το προεκλογικό λιοντάρι, ο κ. Εβερτ, αποσύρεται στον καναπέ του. Δεν μπορεί να καταστρέψει την εικόνα της υψηλής αποδοχής, της υπευθυνότητας και της αποφασιστικότητας του κ. Σημίτη. Αυτό αποκαλύπτει η απόφασή του να μην συνεχίσει τον ίδιο αποφασιστικό και ρωμαλαίο ρυθμό, με τον οποίο ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία".

    Τα παραπάνω δήλωσε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του κ. Εβερτ να ακυρώσει τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. στο κέντρο των Αθηνών.

    Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο κ. Μαγκριώτης, έχοντας τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση για τη νέα τετραετία, έχοντας την υπεροχή του κυβερνητικού έργου της τριετίας που πέρασε, πορεύεται τις τελευταίες ποεκλογικές ημέρες, με αίσθημα ευθύνης και με υψηλή αυτοπεποίθηση.

    "Στις 22 Σεπτέμβρη, κατέληξε ο υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, η νίκη θα είναι μεγάλη. Και θα ξεκινήσει μια νέα τετραετία. Η τετραετία των μεγάλων αλλαγών, των μεγάλων τομών".

    [04] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

    "Η ενημέρωση του Ελληνικού λαού δεν γίνεται από ένα μπαλκόνι, με έναν ομιλητή και ένα πλήθος που παθητικά ακούει. Η ενημέρωση του Ελληνικού λαού γίνεται μέσω διαλόγου" δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τη ματαίωση της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος.

    Ο κ. Παυλόπουλος άσκησε έντονη κριτική στον Κώστα Σημίτη με αφορμή τη χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη και σημείωσε ότι "ακούγοντας τη συνέντευξη καταλαβαίνει κανείς γιατί ο τόπος μας έχει φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα σε ότι αφορά στην πορεία των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας".

    Αναφερόμενος στο θέμα της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών ο Παυλόπουλος δήλωσε ότι "από τη στιγμή που ο κ. Σημίτης δεν εδέχθη τον διάλογο, ο μόνος πρόσφορος διάλογος που την ίδια ώρα μπορούσε να γίνει ώστε να αποκομίσει κάτι ο ελληνικός λαός, κάτι περισσότερο από αυτό που έχει ήδη αποκομίσει, ήταν να υπάρξει η συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ώστε να υπάρχει και η μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα και η μεγαλύτερη δυνατή ανταλλαγή θέσεων και απόψεων".

    [05] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Την πεποίθησή του ότι ο Συνασπισμός θα μπει στη Βουλή εξέφρασε το μεσημέρι ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος σε συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επέρριψε ευθύνες στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων για την κατάσταση που, όπως είπε, παρουσιάζει σήμερα η χώρα. "Τα δύο μεγάλα κόμματα κατασκευάζουν διλήμματα και στο θερμοκήπιο του δικομματισμού κυριαρχεί η πολιτική φτώχεια, η απουσία έμπνευσης και πολιτικής πρότασης" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Για την πολιτική στα εθνικά μας θέματα ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνέπεια των εξαγγελιών για τα νησιά του Αιγαίου ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης προγραμματισμού της ανάπτυξης στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

    [06] ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ

    Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία του Συνασπισμού, με την ομιλία του υποψηφίου βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Λεωνίδα Κύρκου, στην πλατεία Ναυαρίνου, την Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ.

    Παράλληλα, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι υποψήφιοι βουλευτές του Συνασπισμού, Στέλιος Νέστωρ και Έλλη Χρυσίδου με ανθρώπους της Τέχνης, η κ. Χρυσίδου στην ομιλία της, τόνισε ότι "ο Συνασπισμός πιστεύει ότι αυτές οι συναντήσεις των ανθρώπων της Τέχνης και του Πολιτισμού, είναι ανάγκη όλων μας σήμερα, στο τέλος αυτού του αιώνα, όπου η αισθητική και ο πολιτισμός παράγεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σήμερα όπου όλοι δεχόμαστε ταυτόχρονα τα ίδια μηνύματα και τις ίδιες εικόνες, γιατί πιστεύει ότι ο πολιτισμός είναι ιστορία, είναι μνήμη, είναι λόγος, είναι ήθος, είναι επαφή, είναι επικοινωνία αυθόρμητη και ειλικρινής, γιατί πολιτισμός είναι αλήθεια".

    [07] ΜΟΝΟΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος αναχώρησε το πρωί για τη Συρία όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη.

    Στη διάρκεια της επίσκεψης του θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και με το Σύριο ομόλογο του, όπου θα συζητηθούν διμερή θέματα, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ αλλά και το Μεσανατολικό.

    Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Ελληνική και η Συριακή κυβέρνηση υπέγραψαν αμυντική συμφωνία.

    [08] Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ολιγόωρη επίσκεψη στη Βουλγαρία θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο υπουργός εξωτερικών κ.Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώτατο st]kewor του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ.Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον βούλγαρο ομόλογο του κ.Γκεόργκι Πιρίνσκι με τον οποίο θα ανταλλάξουν τα έγγραφα επικύρωσης των διμερών συμφωνιών για τις τρεις νέες διόδους στα σύνορα των δύο χωρών και για τα νερά του ποταμού Νέστου.

    Η ίδια πηγή είπε ότι η συνάντηση των δύο υπουργών θα γίνει κοντά στα σύνιρα των δύο χωρών, χωρός όμως να διευκρινίσει τον ακριβή χώρο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλγαρικός τύπος αναφέρει ότι η συνάντηση θα γίνει στη πόλη Σμόλιαν, η οποία βρίσκεται στο ύψος της Ξανθης από τη βουλγαρική πλευρά των συνόρων.

    [09] ΕΛΒΟ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΑΣΑ ΥΨΟΥΣ 80 ΔΙΣ.-850 ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

    Την κατασκευή 750 αστικών λεωφορείων, καθώς και 100 λεωφορείων που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο προβλέπει η προγραμματική συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί ανάμεσα στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), τον προσεχή Νοέμβριο.

    Το συνολικό ποσό της επένδυσης ανέρχεται στα 80 δισ.δρχ. και έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η εκταμίευση 20 δισ. ετησίως, από το 1997 μέχρι και το 2000, οπότε και θα ολοκληρωθεί η παράδοση των οχημάτων.

    Συγκεκριμένα, τα 100 λεωφορεία που θα κινούνται με φυσικό αέριο προορίζονται να εκτελούν δρομολόγια στις πλέον επιβαρυμένες περιβαλλοντικά περιοχές της Αττικής. Το κόστος κατασκευής τους θα είναι -σε πρώτη φάση- 15% υψηλότερο από εκείνο των συμβατικών λεωφορείων. "Σταδιακά -όμως- το κόστος θα μειωθεί, ενώ τεράστιο θα είναι το κέρδος από τη χρησιμοποίηση φυσικού αερίου, που κοστίζει έξι φορές λιγότερο από τα έως τώρα χρησιμοποιούμενα καύσιμα κίνησης", τόνισε ο νέος πρόεδρος της ΕΛΒΟ, Σπύρος Σουκαράς, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σήμερα, από κοινού με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ, στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ, Τάσο Χριστοδουλάκη, με απόφαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η ανανέωση και συμπλήρωση των στόλων όλων των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας. Ετσι, επιπλέον των προαναφερθέντων 750 λεωφορείων (αρθρωτών, κανονικών και μίνι), αποφασίσθηκε η κατασκευή, εντός της προσεχούς τετραετίας, και 114 τρόλλεϋ για τα ΗΛΠΑΠ, καθώς και 80 βαγονιών για τους ΗΣΑΠ. "Ειδικά για την κατασκευή των λεωφορείων, εποπτικό-συντονιστικό ρόλο θα έχει η ΕΛ.Β.Ο., ενώ στόχος είναι να συμμετάσχουν στις προγραμματικές αυτές συμφωνίες όλες οι ελληνικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες του κλάδου κατασκευής και συναρμολόγησης τροχαίου υλικού", επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σουκαράς αναφέρθηκε στην ικανοποιητική εξέλιξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων της ΕΛΒΟ, που εκτείνονται -μεταξύ άλλων- στην Κύπρο, στην Τσεχία και στη Σιγκαπούρη. Πρόσφατα, μάλιστα, η βιομηχανία δέχθηκε προτάσεις για εξαγωγή της παραγωγής της και στη Ρωσία.

    [10] ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.ΚΩΝΣΤΑ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΣΑΑΚ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Πρόταση του υπηρεσιακού Υπουργού Τύπου να τιμήσει η Ελλάδα την οικογένεια Ισαάκ, αποδέχθηκαν όλα τα Ελληνικά κόμματα.

    Ο κ. Κώνστας, αφού ενημερώθηκε για τη γέννηση της κόρης του Ελληνοκύπριου Τάσου Ισαάκ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον αρχηγό της Πολιτικής Ανοιξης, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού και τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ στους οποίους έθεσε την πρόταση να βαφτίσει την κόρη του Τάσου Ισαάκ οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από αυτές τις εκλογές είτε πρόκειται για κυβέρνηση ενός κόμματος είτε για κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων. Οι αρχηγοί όλων των κομμάτων αποδέχτηκαν την πρόταση.

    Τις εγκάρδιες ευχές της Ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης με τηλεγράφημα στη σύζυγο του Τάσου Ισαάκ η οποία έφερε σήμερα στη ζωή ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

    "Η γέννηση της κόρης σας γλυκαίνει τον πόνο όλων μας από την άνανδρη δολοφονία του ήρωα πατέρα της" σημειώνει ο κ. Σάνδης ο οποίος διαβεβαιώνει ότι "η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ηθική υποχρέωση αλλά και εθνικό καθήκον την έμπρακτη συμπαράστασή της σε αυτό το παιδί που συμβολίζει τη νίκη της ανθρωπιάς και της ελπίδας".

    [11] ΑΚΥΡΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

    Ακυρα ψηφοδέλτια αποφάσισαν να ρίξουν στις εκλογές της Κυριακής οι κάτοικοι των κοινοτήτων Ολυμπιάδας και Βαρβάρας της βόρειας Χαλκιδικής, σε μια ακόμα ένδειξη της αντίθεσή τους στην απόφαση της πολιτείας για τη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού, ιδιοκτησίας της Καναδικής πολυεθνικής TVX-Gold. Στο μεταξύ οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων βρίσκονται "στους δρόμους" επί 232 συνεχείς ημέρες, εμποδίζοντας με οδοφράγματα και "φυλάκια" την πρόσβαση του προσωπικού της εταιρείας προς τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων και τη μεταφορά μηχανημάτων για τη διενέργεια γεωτρήσεων.

    Την απόφαση να ψηφίσουν "άκυρο" έλαβαν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας σε λαϊκές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα και προχθές αντίστοιχα, στη διάρκεια των οποίων πήραν, μάλιστα, όρκο ότι θα τηρήσουν απαρέγκλιτα την υπόσχεσή τους.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με οποιοδήποτε μέσο", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της κοινότητας Ολυμπιάδας, Κώστας Μήτσιου. "Και οι άκυρες ψήφοι μας, την Κυριακή, θα αποτελέσουν μια ακόμα απόδειξη της ανάγκης να ακουστεί επιτέλους η φωνή μας στα αυτιά των υπευθύνων για το θέμα της λειτουργίας της μονάδας χρυσού στην περιοχή μας".

    [12] ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ.ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    Ενδείξεις βελτίωσης παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του υφυπουργού Παιδείας Φρανγκλίνου Παπαδέλλη, ωστόσο κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες.

    Όπως αναφέρει το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε το μεσημέρι "Ο κ. Παπαδέλλης ο οποίος υποβλήθηκε χθες σε βαριά επέμβαση για αφαίρεση ενδοεγκεφαλικού αιματώματος διήλθε ήρεμη νύχτα. Ζωτικές του λειτουργίες είναι σταθερές. Η αναπνοή είναι ελεγχόμενη υπό καταστολή σύμφωνα με το θεραπευτικό πρόγραμμα. Η μετεγχειρητική αξονική τομογραφία που έγινε σήμερα το πρωί δείχνει σημαντική βελτίωση".

    [13] ΑΝΤΙΟ ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕ

    Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε με οδύνη στο ναό της Αγίας Σοφίας τον ποιητή της, τον ευεργέτη της, τον Γιώργο Βαφόπουλο. Λογοτέχνες , πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι φίλοι του, απλοί άνθρωποι νέα παιδιά που τον αγάπησαν ήταν όλοι εκεί.

    Εκπρόσωποι της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας ο ποιητής ήταν αντεπιστέλλον μέλος, του τμήματος φιλολογίας της φιλοσοφικής σχολής και όλου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, της Εταιρείας Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών που εδρεύει στην Αθήνα και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής, ήταν στο ναό της Αγίας Σοφίας για να τιμήσουν τον ποιητή. Τέλος τον αποχαιρέτησε η κ Τέλλογλου λέγοντας: "Όλα τα δώρα που του χάρισαν οι μοίρες τα έκανε έργα αγάπης για τη Θεσσαλονίκη...Σήμερα η Θεσσαλονίκη δέχεται το φθαρτό σώμα του στην αγκαλιά της".

    Παρόντες στη κηδεία ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές Ε.Βενιζέλος, Ν. Ακριτίδης, Σ. Παπαθεμελής, Π. Ψωμιάδης, Γ.Μαγκριώτης, Α. Τσοχατζόπουλος, Σ. Κούβελας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Α.Μάντης και ο πρόεδρος της Helexpo-ΔΕΘ Α. Κούρτης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Οι κ. Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, Μόμτσιλο Κράϊσνικ και Κρέσιμιρ Ζούπακ, προηγούνται με μεγάλη διαφορά, των αντιπάλων τους, για το Συλλογικό τριμελές Προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

    Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στο Σαράγεβο Βίκι Ρόμπινς, στο μουσουλμανικό τομέα το "SDA", του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς, με καταμετρημένα ψηφοδέλτια σε 31 από τα 79 εκλογικά τμήματα, έλαβε 215.835 ψήφους, ποσοστό 81,8%, έναντι 14,5% του κυρίου αντιπάλου του, Χάρις Σιλάϊτζιτς, ο οποίος έλαβε 38.314 ψήφους. Ο υποψήφιος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης, (HDZ), Κρέσιμιρ Ζούπακ έλαβε 87.764 ψήφους και ποσοστό 88,71%.

    Στο Σερβικό τομέα το "SDS" του Μόμτσιλο Κράϊσνικ, με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια σε 17 από τα 72 εκλογικά τμήματα, έλαβε 121.391 ψήφους, ποσοστό 78,07%.

    Υπενθυμίζεται ότι όποιος από τους υποψηφίους λάβει περισσότερους ψήφους θα χρισθεί πρώτος πρόεδρος του τριμελούς συλλογικού οργάνου, στην προεδρία του οποίου θα εναλλάσονται ανά en\lgmo.

    Από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, οι κ. Ιζετμπέγκοβιτς και Κράϊσνικ αναμετρούνται με μικρές διαφορές για το ποιός θα τοποθετηθεί πρώτος στην προεδρία.

    [15] "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ" ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΡΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    Στην ελληνική παρουσία στην Ουγγαρία ήταν αφιερωμένη τριαντάλεπτη εκπομπή του δεύτερου καναλιού της ουγγρικής τηλεόρασης με τίτλο "Οι Έλληνες στην Ουγγαρία".

    Ο δημοσιογράφος Ζ.Ατς έκανε αρχικά μια ιστορική αναδρομή του θέματος, ξεκινώντας από την πρώτη παρουσία Ελλήνων στην Ουγγαρία, την παρουσία στους ουγγρικούς οικισμούς των Ελλήνων πλανόδιων εμπόρων μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, όταν και οι δύο λαοί ήταν υποδουλωμένοι στους Οθωμανούς.

    Στην Ουγγαρία της μοναρχίας των Αψβούργων η λέξη "Ελληνας" ήταν ταυτόσημη με τη λέξη έμπορος, εξηγεί ο δημοσιογράφος.Την εποχή εκείνη υπήρχαν 26 ελληνικές συντεχνίες που έθεταν τα θεμέλια της εμπορικής ζωής στην Ουγγαρία.Η πρώτη αυτή ελληνική διασπορά ζούσε αρμονικά με τον ουγγρικό λαό, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα και βοηθώντας στην ίδρυση μρφωτικών ιδρυμάτων στη σκλαβωμένη Ελλάδα.

    Παράλληλα, η ελληνική διασπορά συμμετείχε ενεργά, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, και στην πρόοδο του λαού της Ουγγαρίας, με χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων και δωρεές χρηματικών ποσών.Στην ίδια εκπομπή έγινε αναφορά και στους Έλληνες που ήταν εγκατεστημένοι εκτός Βουδαπέστης, ενώ προέβαλε στοιχεία, όπως δρόμους, πλατείες, ναούς κ.α. που μαρτυρούν την ύπαρξη από πολύ παλιά της ελληνικής πολιτιστικής παρουσίας στην Ουγγαρία.

    Το δεύτερο μέρος της εκπομπής είναι αφιερωμένο στις ελληνικές εκκλησίες ανά την Ουγγαρία.Τον 16ο και 17ο αιώνα, οι Έλληνες επισκέπτονταν τις εκκλησίες των Σέρβων ομοθρήσκων τους, ενώ αργότερα έχτισαν κι αυτοί δικούς τους ναούς.Οι εκκλησίες αυτές ήταν χτισμένες με ρυθμό μπαρόκ ενώ την εσωτερική τους διακόσμηση αναλάμβαναν ορθόδοξοι μάστορες.

    Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην ορθόδοξη ελληνική εκκλησία στην πόλη Κετσεμίτ και στον νεοαναγερθέντα Ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίου Δημητρίου στο χωριό Μπελογιάννης της Ουγγαρίας, η παρουσία του οποίου, σύμφωνα με τον Ζόλταν Ατς θα αποτελέσει θέμα μιας άλλης εκπομπής.

    [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΗΣ

    Την αναβολή της προγραμματισμένης για το τέλος Σεπτεμβρίου, τριμερους συνάντησης των εκπροσώπων της Βουλγαρίας, Ρωσίας και της Ελλαδας, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε ο υπουργός Δημοσίων Εργων της Βουλγαρίας Ν.Γκριγκόρωφ.

    Αιτία της αναβολής, οπως δήλωσε ο κ.Γκριγκόρωφ, γραφει η εφημερίδα "Στάνταρντ" είναι η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλαδα στις 22 Σεπτεμβρίου και των προεδρικών στη Βουλγαρία στις 27 Οκτωβρίου. Η τριμερής συναντηση θα πραγματοποιηθεί στις aqw]r Νοεμβρίου.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

    Την μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν στη Μόσχα δύο συμφωνίες για την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας πρόσθετης ποσότητας φυσικού αερίου. Οπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Τουρκιε" τεχνική επιτροπή της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου Botas θα μεταβεί στην Μόσχα την προσεχή εβδομάδα προκειμένου να δoθεί η τελική μορφή τα σχέδια των συμφωνιών. Πληροφορίες από το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αναφέρουν ότι με την πρόσθετη ποσότητα η Τουρκία θα παίρνει από τη Ρωσία συνολικά 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

    Το σχέδιο της πρώτης συμφωνίας προβλέπει την αύξηση της ποσότητας φυσικού αερίου που περνά από τον αγωγό της Βουλγαρίας από 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά σε 14 ετησίως. Η δεύτερη συμφωνία προβλέπει την μεταφορά 16 εκατομμυρίων κυβικών από αγωγό που περνά από την Γεωργία. Σημειώνεται ότι για να αυξήσει η Ρωσία την χωρητικότητα του δυτικού αγωγού της στα 23 εκατομμύρια κυβικά θα πρέπει να κάνει μέχρι το 2001 επένδυση ύψους 1,2 δισεκατομμυριών δολαρίων.

    [18] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οποία αφορά στην πολιτική που ακολουθεί έναντι των Κούρδων αυτονομιστών.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το κάψιμο των σπιτιών στο χωριό Καλεκτσι στην επαρχία του Ντιγιαρμπακιρ,το 1992, από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, συνιστά παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα των Κουρδων χωρικών, να έχουν οικογενειακή ζωή, στέγη και περιουσία. Επιδίκασε στην τουρκική κυβέρνηση την καταβολή αποζημιώσεως των εναγόντων για τα ως τώρα έξοδά τους με το ποσό των 20.186 χιλιάδων στερλινών και διέταξε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ώστε να κοθοριστεί το ποσό και πρόσθετης αποζημίωσής τους.

    Επτά Κούρδοι κατέθεσαν ενώπιον του Δικαστηρίου ότι Τουρκοι στρατιώτες κατέστρεψαν το χωριό τους, μετά την επίθεση που είχαν εξαπολύσει αντάρτες του ΡΚΚ εναντίον αστυνομικού τμήματος, κατά τη διάρκεια δύο επιχειρήσεων: Το Νοέμβριο του 1992 και τον Απρίλιο του 1993. Η τουρκική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι για την καταστροφή του χωριού ευθύνονται "οι τρομοκρατες του ΡΚΚ".

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ομερ Ακμπέλ, με δηλώσεις του χαρακτήρισε ως σφάλμα την απόφαση και την απέρριψε λέγοντας χαρακτηριστικά: " Εφ' οσον η υπόθεση αυτή έφθασε στο Δικαστηριο του Στρασβούργου χωρίς να εξαντληθουν τα ένδικα μέσα στα εθνικά δικαστήρια και να ασχοληθούν μ' αυτή τα ανεξάρτητα τουρκικά δικαστήρια, η χώρα μου δυσκολεύεται να κατανοήσει την απόφαση".

    Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπινων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για την πολιτική πρακτικη που ακολουθεί έναντι των Κούρδων αυτονομιστών. Στο παρελθόν το Δικαστήριο είχε καταδικάσει την Αγκυρα όμως για τη στάση της έναντι των πολιτικών κρατουμένων.

    [19] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

    Την ανησυχία των ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά τα τελευταία γεγονότα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος αποκάλυψε την ύπαρξη αμερικανικών διπλωματικών μηνυμάτων προς την κυπριακή, την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση καθώς και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Ο κ.Μπέρνς πρόσθεσε ακόμη ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο ασχολείται με το κυπριακό και προσπαθεί πολύ να πράξει ότι μπορεί για να ασκήσουν οι ΗΠΑ τη θετική επιρροή τους.

    [20] ΕΝΑ ΥΓΙΕΣΤΑΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΓΕΝΝΗΣΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ, ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ

    Ενα υγιέστατο κοριτσάκι, την Αναστασία, έφερε σήμερα στις 7.55 το πρωί στη ζωή η σύζυγος του άτυχου Τάσου Ισαάκ, που δολοφονήθηκε πριν 37 ημέρες από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και τους εγκάθετους του Ντενκτάς στο Παραλίμνι της Κύπρου, ενώ διαδήλωνε υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας του.

    Η μικρή Αναστασία γεννήθηκε με καισαρική τομή στην πολυκλινική "Λητώ" του Παραλιμνίου και τόσο η ίδια, όσο και η μητέρα της, Μαρία Ισαάκ, χαίρουν άκρας υγείας.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    [21] Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ

    Φόρος τιμής στο μεγάλο Μακεδόνα λογοτέχνη Γ.Θ. Βαφόπουλο, ένα μικρό απόσπασμα από το πεντάτομο έργο του "σελίδες αυτοβιογραφίας". Όπου με μοναδικό τρόπο, περιγράφει βιώματά του από την απελεύθερωση της Θεσσαλονίκης και της Γευγελής με την είσοδο του ελληνικού στρατού, αλλά και τη γέννησή του την ώρα που εκδηλωνόταν μια βομβιστική επίθεση των κομιτατζήδων.

    Γράφει ο Βαφόπουλος στον πρώτο τόμο των "σελίδων αυτοβιογραφίας", όπου υπό τον γενικό τίτλο "το πάθος", περιγράφονται τα βιώματά του της περιόδου 1903-1935:

    “Στίς 26 Οκτωβρίου 1912 ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη. Και σε λίγες μέρες, στις 30 Οκτωβρίου, δυο ευζωνικά τάγματα μπαίνανε θριαμβικά στη Γευγελή. Η υποδοχή που είχε γίνει στους ευζώνους ήταν κάτι παραπάνω από παραλήρημα: Ποτέ δεν είχε αποθεωθεί έτσι στρατός, όπως τη μέρα εκείνη στη Γευγελή. Πέντε μήνες οι κάτοικοι της πατρίδας μου είχαν ζήσει μέσα σ' ένα όνειρο ευδαιμονίας. Οι απλοϊκοί εκείνοι ορεσίβιοι της Ακαρνανίας, που συγκροτούσαν τα δύο ευζωνικά τάγματα, στη συνείδηση τών συμπατριωτών μου είχαν αναχθεί σε μικρές θεότητες. Τόση ήταν η katqe_a προς τους ευζώνους, ώστε όλα τα σπίτια ήσαν ανοιχτά γι' αυτούς. Γινόταν συναγωνισμός, ποιος πρώτος θά ’παιρνε στο σπίτι του κι' από έναν άξιωματικό. "Ομως οι ταλαίπωροι κάτοιχοι της Γευγελής, μέσα στην ευδαιμονία τους, είχαν ξεχάσει τη συμφωνία των συμμάχων. Ζούσαν τό απατηλό όνειρο της ελευθερίας τους. Κ' ήρθε κάποτε σκληρό το ξύπνημα, όταν ο ελληνικός στρατός διατάχθηκε ν' αποσυρθεί πέρα από τη γραμμή που ορίζει σήμερα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος. Η Γευγελή είχε επιδικασθεί στους Σέρβους.

    Για μια φορά ακόμα ξανάνθισε στίς ψυχές των κατοίκων της Γευγελής η ελπίδα. Σε λίγους μήνες, με την κήρυξη του ελληνοβουλγαρικού πολέμου του 1913, η Γευγελή καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους, ύστερ' από σκληρή μάχη προς τους Σέρβους. Τρείς μέρες μόνο διάρκεσε η κατοχή της. 'Ησαν αρκετές όμως για να θυμούνται οι 'Ελληνες το μαρτύριο της σφαγής. Την τετάρτη μέρα η Γευγελή καταλήφθηκε αιφνιδιαστικά από τον ελληνικό στρατό, που είχε εξορμήσει από την άλλη μεριά των συνόρων. Ήταν ο ίδιος στρατός, οι ίδιοι εύζωνοι, που, πρίν από λίγους μήνες, έδιναν τον πιο δυνατό τόνο στη ζωή της Γευγελής. Τώρα την ξανάβλεπαν βυθισμένη μέσα στο πένθος και τον τρόμο.

    Ο ελληνικός στρατός, σαρώνοντας τους Βουλγάρους από τη Γευγελή, έδωσε, αμέσως μετά, τη μεγάλη μάχη της Δοϊράνης. Σε μια αναστροφή των πολεμικών επιχειρήσεων, απειλήθηκε και πάλι η Γευγελή. Τότε ήταν, που στο κοντινό χωριό Ματσίκοβο, στην αντικρυνή όχθη του Αξιού, μια διμοιρία ευζώνων έπεσε στην ενέδρα των Βουλγάρων. Δέθηκαν οι εύζωνοι χειροπόδαρα κι' όλοι μαζί θάφτηκαν ζωντανοί σ' ένα μεγάλο λάκκο. Κι' αργότερα το χωριό έπαψε νά λέγεται Ματσίκοβο κι' ονομάσθηκε Εύζωνοι. Για να διατηρείται η μνήμη του φρικαλέου εκείνου εγκλήματος. Ένα τάγμα Ελλήνων πεζοναυτών, που στάλθηκε αμέσως από τη Θεσσαλονίκη, έσωσε για δεύτερη φορά τη Γευγελή. Όμως οι πεζοναύτες εκείνοι, όλοι σχεδόν, έμειναν για πάντα στα χώματα της κοιλάδας του Αξιού. Τόσο σκληρή ήταν η μάχη που δώσανε. Κι' αυτός ακριβώς ο νέος αρραβώνας του αίματος, ήταν μια βάσιμη ελπίδα, πως τούτη τη φορά η Γευγελή θα γινόταν ελληνική. Η συνθήκη όμως του Βουκουρεστίου την παραχώρησε οριστικά στους συμμάχους μας εκείνου του πολέμου, τους Σέρβους.

    Εδώ τελειώνει η ιστορία της Γευγελής από τη σκοπιά την ελληνική. Ακολούθησε το ξερίζωμα των κατοίκων της και το ρίζωμά τους στα χώματα της νέας τους πατρίδας. Κ' είναι καιρός νομίζω να σταματήσω, γιατί όπου τελειώνουν τα γεγονότα, αρχίζουν να μιλούν τα αισθήματα.

    Στη Γευγελή λοιπόν, τις πρώτες ώρες της Κυριακής, 24 Αυγούστου 1903, σύμφωνα με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο, δοκίμασα την πρώτη αίσθηση του κόσμου τούτου. Κ' ήταν η αίσθηση εκείνη γεμάτη από τον έκρηκτικό πάταγο μιας βουλγαρικής βόμβας, πούχε στηθεί την ίδια νύχτα στη σιδηροδρομική γραμμή, από τους κομιτατζήδες. Τα πρώτα κλαψουρίσματα του πρώτου νεογέννητου αγοριού του σπιτιού μας είχαν πνιγεί στον τρόμο των δύσκολων εκείνων καιρών”.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 17 September 1996 - 15:13:24