Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (14/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

  • [02] ΓΟΝΙΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΚΑΝΕ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

  • [04] ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΒΕΡΤ

  • [05] ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [07] Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [10] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΒΕΡΤ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [11] Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΣΠΥΡΙΔΩΝ : Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [12] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

  • [13] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ 35Η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Τ.ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ

  • [15] Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

  • [16] ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

  • [17] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Μ.ΑΣΛΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Τ.ΙΣΑΑΚ

  • [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ -ΟΙ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ

  • [19] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [20] ΟΜΑΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥΣ

  • [21] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ- BOUKCAQIA

  • [22] ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλαίν Ζυπέ ο οποίος έφτασε στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη την επαφή με τον κ. Ζυπέ και σημείωσε ότι ευκαιρίες πολιτισμικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών "δίνουν αφορμή στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών, στην παρουσία της Ελλάδας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανταλλαγή ιδεών και προσώπων και στην κοινή προσπάθεια για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού".

    "Παραδοσιακά πολύ καλές" χαρακτήρισε τις ελληνογαλλικές σχέσεις ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλαίν Ζυπέ ο οποίος σημείωσε ότι Ελλάδα και Γαλλία επεξεργάζονται κοινά σχέδια προκειμένου να πάρουν μια καινούρια ώθηση οι ήδη θετικές σχέσεις τους. Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα βοηθήσει στο διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και στην επίλυση του Κυπριακού.

    [02] ΓΟΝΙΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ

    Γόνιμη χαρακτήρισε τη συζήτηση, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση του με τον κ.Εβερτ.

    Ο ελληνικός λαός άκουσε τις κατευθύνσεις και τις ιδέες και μπορεί να κρίνει, είπε ο κ.Σημίτης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει και νέα τηλεοπτική μονομαχία, αρνήθηκε να απαντήσει.

    Αντίθετα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε να επαναληφθεί η αναμέτρηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και οικονομίας.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως εάν επαναλαμβανόταν μια ελληνοτουρκική κρίση τύπου Ιμιας θα φρόντιζε και πάλι να αποφευχθεί η πολιτική εμπλοκή. "Η Αγκυρα επιζητεί ένα θερμό επεισόδιο για να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις" υπογράμμισε ο κ.Σημίτης.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για απώλεια εθνικού εδάφους, κάτι που απέρριψε ο κ.Σημίτης λέγοντας ότι ο pq|edqor της Νέας Δημοκρατίας, όταν πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα Ιμια πέταξε πάνω από ελληνικό και όχι τουρκικό έδαφος.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε επίσης ότι αν ήταν Πρωθυπουργός θα είχε προετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια και δε θα άφηνε χωρίς υποστήριξη την ελληνική σημαία.

    Όσον αφορά την οικονομία, ο κ.Εβερτ υποσχέθηκε ρυθμό ανάπτυξης από 4 έως 5%. Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε εξωπραγματικές τις θέσεις του κ.Εβερτ και διερωτήθηκε γιατί επί Νέας Δημοκρατίας ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόλις 0,6%.

    "Ψευτομονομάχους" που μιλάνε για το χθες χαρακτήρισε τους κυρίους Εβερτ και Σημίτη, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, από τη Θεσσαλονίκη.

    Ανακοίνωση του γραφείου του ΚΚΕ, αναφέρει ότι "επιβεβαιώθηκαν τα αδιέξοδα της άθλιας πολιτικής, που εκφράζει ο δικομματισμός και ταλαιπωρεί τον τόπο και το λαό μας εδώ και χρόνια".

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι ο λόγος των δύο "μονομάχων" ήταν απογοητευτικός και το θέμα ήταν αποκαρδιωτικό.

    Ο Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε στημένο και ανούσιο το μονόλογο που καθοδηγήθηκε από γνωστά εξωθεσμικά κέντρα.

    [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΚΑΝΕ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, επανέλαβε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, την πρότασή του, για νέα τηλεοπτική συζήτηση, την προσεχή Πέμπτη, αντί της ανοιχτής συγκέντρωσης που έχει προγραμματίσει το κόμμα του στην Αθήνα, στην οποία θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Πρότεινε επίσης τη συζήτηση να συντονίσει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ή κάποιος άλλος δημοσιογράφος που θα ορίσει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών. Είπε ακόμα ότι είναι αδικία να μη δίδεται στα μικρά κόμματα η δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να μην είναι οι πολιτικοί σε θέση να κάνουν διάλογο, να ανταλλάσσουν απόψεις και να εκφράζουν τις θέσεις τους, κάτι που είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Εβερτ σημείωσε επίσης πως περιμένει απάντηση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμο Αρσένη, για τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι δεν εκτελέστηκαν από τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, οι εντολές που έδωσε το βράδυ του επεισοδίου στα Ιμια. ''Περιμένω από τον κ. Αρσένη να καλύψει τουλάχιστον τις Ένοπλες Δυνάμεις των οποίων προϊσταται'', είπε χαρακτηριστικά και επισήμανε πως η μη υπακοή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ηγεσία, αποτελεί σοβαρότατο αδίκημα. Επανέλαβε πάντως πως κατά την επίσκεψή του στο πεντάγωνο το βράδυ της κρίσης, οι στρατηγοί του είχαν πει πως η υπόθεση είχε λήξει στις 2 τα ξημερώματα.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε επίσης τον κ. Σημίτη, ότι διέλυσε τίς αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας λέγοντας στην τηλεοπτική τους συζήτηση ότι θα αντιμετώπιζε με τον ίδιο τρόπο μία κρίση όπως αυτή των Ιμια. Τον κατηγόρησε επίσης ότι κατά την ομιλία του στη Βουλή την επομένη της κρίσης των Ιμια, τόνισε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δε θα μπορούσαν να amtiletyp_soum την Τουρκία.

    Ο κ. Εβερτ απαντώντας σε ερώτηση για τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τόνισε ότι αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές θα καλέσει του ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που συγχρόνως είναι και εργολάβοι ή προμηθευτές του δημοσίου να διαλέξουν σε διάστημα δύο μηνών, μία από τις δύο ιδιότητές τους. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την χθεσινοβραδινή τηλεοπτική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι θα την κρίνει ο ελληνικός λαός. Υπογράμμισε μάλιστα πως όσα είπε σ' αυτήν δεν τα είπε για να πείσει τους αναποφάσιστους, αλλά επειδή αυτά βγήκαν από την καρδιά και την ψυχή του.

    [04] ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΒΕΡΤ

    Ως συζήτηση-παράσταση που έγινε στην Ελλάδα, αλλά δεν αφορά τους Έλληνες, χαρακτήρισε τη χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση των κυρίων Σημίτη και Εβερτ, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται.

    Πρόσθεσε δε πως στη συζήτηση αυτή, δεν υπήρξαν καθαρές λύσεις ούτε για τα οικονομικά ζητήματα, ούτε για τα εθνικά και δεν απάντησαν στα μεγάλα ερωτήματα που έθεσε η Πολιτική Ανοιξη. Δηλαδή την επομένη των εκλογών, θα υπάρξει ή όχι λιτότητα; Θα χαριστεί στους Σκοπιανούς το όνομα Μακεδονία; Θα συρθούμε σε διάλογο με την Τουρκία;

    [05] ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας, μετά τις εκλογές προέβλεψε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'', ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ., Δημήτρης Τσοβόλας. Διευκρίνησε δε πως η διάσπαση θα προέλθει εξαιτίας της αδυναμίας των δύο αυτών κομμάτων να σχηματίσουν αυτοδυναμία.

    Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με προοδευτικούς φορείς, αν υπάρξουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, επειδή η Νέα Δημοκρατία και το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι συντηρητικά κόμματα.

    Ειδικότερα το ΔΗ.Κ.ΚΙ. θα συνεργαστεί, σημείωσε ο πρόεδρός του, μόνο με τρεις δεσμευτικούς, έναντι του ελληνικού λαού, προγραμματικούς όρους. α)Τη ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην κοινωνική προστασία και ανάπτυξη, και μοχλούς ανάπτυξης τη μικρή και μεσαία αγροτική και αστική επιχείρηση, την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση, β) τη χάραξη πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής που να προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας, του εθνους και την εδαφική ακεραιότητά μας και γ) τη θεσμοθέτηση διαφανούς συστήματος στην ανάθεση των μεγάλων έργων και των προμηθειών του δημόσιου τομέα.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφορικά με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στα εθνικά θέματα μετά τις εκλογές ο κ. Τσοβόλας τόνισε πως ''αν παγιδευτεί ο ελληνικός λαός και ψηφισει είτε τη Νέα Δημοκρατία, είτε το ΠΑΣΟΚ, η εκτίμηση του ΔΗ.Κ.ΚΙ. είναι ότι οι ξένες δυνάμεις, προς τις οποίες bq_sjomtai σε εξάρτηση και υποτέλεια, όπως αποδείχθηκε, τα επτά αυτά χρόνια, θα κλείσουν όλα τα εθνικά θέματα. Το Σκοπιανό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό''.

    Υπογράμμισε μάλιστα πως γιαυτό ιδρύθηκε το ΔΗ.Κ.ΚΙ., ''προκειμένου να αντισταθεί σ' αυτά τα σχέδια, συρρίκνωσης της Ελλάδας και του ελληνισμού, καθώς και στον πολιτικό εκφυλισμό και στην αντιλαϊκή πολιτική που προώθησαν και θέλουν να προωθήσουν πιο σκληρά από την επόμενη μέρα των εκλογών η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη''.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση των κ.κ. Σημίτη και Εβερτ, τη χαρακτήρισε στημένη συνέντευξη, στην οποία ουσιαστικά μονολογούσαν, με τις κατευθύνσεις και τις ευλογίες των εξωθεσμικών παραγόντων.

    [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Έφτασε σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Από τις 10 το πρωί επισκέπτεται τους δήμους Μηχανιώνας, Κουφαλίων, Χαλάστρας και Σίνδου καθώς και το εργοστάσιο της "Goodyear".

    To απόγευμα ο κ.Τσοβόλας θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της 61ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στις 7 το απόγευμα στο γραφείο του Διοικητικού Συμβουλίου της Έκθεσης θα δώσει συνέντευξη τύπου, ενώ στις 8:30 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Αύριο το πρωί ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα μεταβεί στη Σκύδρα Πέλλας, όπου και θα μιλήσει.

    [07] Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΒΕΡΤ

    "Ο λαός έχει μάτια και βλέπει" δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής της Α Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος για τη χθεσινοβραδυνή τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη-Εβερτ.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να δημαγωγήσει. Υπογράμμισε οτι"ανάμεσα στην υπευθυνότητα και τον εντυπωσιασμό θεωρώ ότι ο λαός θα επιλεξει την υπευθυνότητα".

    Ερωτηθείς για τη σημερινή επίσκεψη του κυρίου Εβερτ στη Θεσσαλονικη τόνισε ότι "τον καλωσορίζουμε αλλά του υπενθυμίζουμε ότι οι εντυπωσιασμοί και οι παραχολογίες δεν έχουν απήχηση στη Θεσσαλονικη" επεσήμανε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [08] ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΣΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Φτάνει στις 5:30 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, ο Μιλτιάδης Εβερτ. Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, οι οργανώσεις του κόμματος του ετοιμάζουν υποδοχή στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" αλλά και στη διάρκεια της διαδρομής του μέχρι το κέντρο της πόλης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 8 το βράδυ θα ανακοινώσει το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας σε ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO.

    Την Κυριακή στις 11 το πρωί, ο κ.Εβερτ θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μισή ώρα αργότερα θα επισκεφτεί τους χώρους της 61ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

    Στη 1:30 το μεσημέρι θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς".

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σε ανθρώπους του πνεύματος θα μιλήσει στις 8 το βράδυ στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Εκτακτη συνέντευξη τύπου θα δώσει το μεσημέρι στη Ρηγίλης ο Μιλτιάδης Εβερτ . Στη Μαγνησία περιοδεύσει ο πρόεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Ομιλία στο Περιστέρι θα πραγματοποιήσει απόψε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε οπαδούς του Συνασπισμού στα Γιαννιτσά θα μιλήσει το βράδυ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ στις 830 το βραδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

    [10] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΒΕΡΤ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Την τηλεοπτική μονομαχία Σημίτη-Εβερτ, εκτός απο τα εκατομμύρια των τηλεθεατών, είχαν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν "ζωντανά" και χιλιάδες χρήστες του ΙΝΤΕΡΝΕΤ στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το οποίο, μέσω του ηλεκτρονικού του δικτύου και του κόμβου του στο Ιντερνετ, μετέδωσε όχι μόνο ολόκληρο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης των δύο πολιτικών αρχηγών, αλλα σε ήχο και τα σημαντικότερα σημεία των απαντήσεων που έδωσαν τόσο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ, για τη διευκόλυνση των απανταχού της γης ομογενειακών ραδιοφωνικών σταθμών. Επίσης, απο το δίκτυο του ΜΠΕ μεταδόθηκε και εκτενής περίληψη στα αγγλικά της τηλεοπτικής αναμέτρησης Σημίτη-Εβερτ.

    Για την ταχύτερη μετάδοση όλου αυτού του ηλεκτρονικού υλικού, ο κόμβος του ΜΠΕ καθρεφτίζονταν (αναμεταδίδονταν) στην Αθήνα στον Server του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (hhtp://www.ntua.gr/ekloges 96) και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Server του Ινστιτούτου Ελληνικού Δυναμικού, που εδρεύει στη Βοστώνη (hhtp://hri.org./MPA/gr.ekloges 96).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νύχτα των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα μεταδίδει μέσω του Ιντερνετ σε όλο τον κόσμο τα εκλογικά αποτελέσματα με Video και ήχο. Ενω στον Server του ΜΠΕ, στο αφιέρωμα για τις εκλογές, μπορεί κανείς να βρει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των κομμάτων και tym θέσεών τους για την εξωτερική πολιτική και την ομογένεια, καθώς επίσης τους υποψήφιους βουλευτές με έγχρωμες φωτογραφίες και σύντομα βιογραφικά σημειωματα, αλλα και όλα τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων απο το 1974 μέχρι σήμερα, όπως και βιογραφικά με φωτογραφίες των Προέδρων Δημοκρατίας και των πρωθυπουργών της χώρας.

    [11] Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΣΠΥΡΙΔΩΝ : Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, η προώθηση των ελληνικών αξιών στη ζωή της Ομογένειας , η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι μεταξύ των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει η Εκκλησία της Αμερικής, όπως τα διατύπωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Σπυρίδων.

    Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" της Θεσσαλονίκης, ο κ.Σπυρίδων τονίζει πως το Φανάρι αποτελεί σήμερα "τη μεγαλύτερη ελπίδα της Ορθοδοξίας, την εγγύηση για ένα λαμπρό μέλλον της Εκκλησίας μας".

    "Η Ιερά Αρχιεπισκοπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να κρατήσει ζωντανούς και μάλιστα να ενισχύσει τους ιερούς αυτούς δεσμούς της Ομογένειας της Αμερικής με το Οικονομικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη", υπόσχεται.

    Υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα που έχει η ελληνική γλώσσα για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δηλώνει πως "δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικότατη η θέση της ελληνικής γλώσσας και στον χώρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ομογένειάς μας στην Αμερική".

    Ο κ.Σπυρίδων παραδέχεται ωστόσο πως "παρά τις σοβαρές προσπάθειες που κατεβλήθησαν μέχρι τώρα, υπάρχει ακόμη ένα τεράστιο έργο που πρέπει να επιτελεστεί στον χώρο αυτό" και συνιστά "με ταπεινοφροσύνη να διδαχθούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος".

    "H Ομογένειά μας στην Αμερική είναι ένας Ελληνισμός που τείνει να θεωρεί τις ελληνικές αξίες στα πλαίσια της Ορθοδοξίας του, πράγμα που συνέβαλε αποφασιστικά στη διάσωση και διατήρηση , μέχρι σήμερα, των αξιών αυτών σε όλα τα στρώματα της μεγάλης μας Ομογένειας και, μέσω αυτής, στην προβολή τους στο ευρύτερο αμερικανικό κοινό", τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, σημειώνοντας πως "ασφαλώς υπάρχει ακόμη χώρος πολύς για μια ακόμη μεγαλύτερη προβολή των ελληνικών μας αξιών, για την ανάπτυξη τόσο των "πολλαπλών μας αξιών", όσο και "των πολιτιστικών δραστηριοτήτων".

    Οι προσπάθειες σε αυτές τις κατευθύνσεις, χρειάζονται κατά τον κ.Σπυρίδων, "σαφή προκαθορισμό των ευκταίων στόχων και σοβαρότατο προγραμματισμό ως προς τα επί μέρους". Το ίδιο ισχύει και "για τη συμμετοχή της Ομογένειας στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της ευρύτερης ελληνικής οικογένειας, είτε πρόκειται για ζητήματα που αφορούν στα απαραχάρακτά της δίκαια, είτε για θέματα πνευματικού, κοινωνικού ή άλλου χαρακτήρα που την απασχολούν".

    Σε σχέση με την άποψη ότι η κατάτμηση της Εκκλησίας της Aleqij^r σε μια Αρχιεπισκοπή και τρεις άλλες Μητροπόλεις συντελεί στον κερματισμό του Ελληνισμού της Αμερικανικής Ηπείρου, ο κ.Σπυρίδων υποστηρίζει πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο. Τονίζει πως η μεγάλη διαφορετικότητα στην κοινωνική- πολιτισμική και άλλη πραγματικότητα των ΗΠΑ, "από εκείνη της Αργεντινής ή του Καναδά ή του Παναμά", οδήγησε στη δημιουργία τριών νέων Μητροπόλεων στην αμερικανική ήπειρο με σκοπό "την ευχερέστερη και λυσιτέλεστερη διαποίμανση των εκεί μεγάλων ορθοδόξων παροικιών μας".

    Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής "η αποτελεσματικότερη εκκλησιαστική διοίκηση θα συνεπιφέρει φυσικά και την καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη συνοχή του Ελληνισμού στις χώρες αυτές".

    "Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική. Και, ως ελληνική, έχει ήδη προσφέρει ακόμη περισσότερα στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε να είναι διαφορετικά, εφόσον η Ομογένειά μας στην Αμερική είναι ελληνική και αυτό όχι κατά συνθήκη, αλλά εκ πεποιθήσεως και μάλιστα βαθείας", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του την 21η Σεπτεμβρίου, ημέρα της ενθρόνισής του στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στη Νέα Υόρκη.

    "Όλα προμηνύουν ότι η αρχιερατεία του δεν θα είναι άμοιρη προβλημάτων μικρών και μεγάλων. Αδιαμφισβήτητα, πάντως θα είναι αποφασιστική για το μέλλον της Εκκλησίας μας στην Αμερική και για τα πολλαπλά προβλήματα του Γένους μας", υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος" της Θεσσαλονίκης.

    [12] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

    Χιλιάδες Ελληνοορθόδοξοι πιστοί από κάθε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να συγκεντρωθούν στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσουν την Ενθρόνιση και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις υποδοχής του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.Σπυρίδωνος.

    Η Ενθρόνιση του πρώτου αμερικανογεννημένου Αρχιεπισκόπου Αμερικής θα γίνει χώρα το ερχόμενο Σάββατο στις 21 του μηνός, στον Καθεδρικό Ι.Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν. Η πομπή θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και η τελετή Ενθρόνισης θα διαρκέσει μία ώρα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, επειδή λόγω του αναμενόμενου μεγάλου αριθμού επισήμων προσκεκλημένων, οι θέσεις καθισμένων αλλά και όρθιων μέσα στο ναό θα είναι κατειλημμένες, γι αυτό θα λειτουργήσει κλειστό σύστημα τηλεόρασης, με μεγάλες οθόνες στο χώρο κάτω από το ναό, καθώς και στη διπλανή αίθουσα εκδηλώσεων, από όπου οι πιστοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή. Παράλληλα, μεγαφωνικές εγκαταστάσεις θα μεταδίδουν την τελετή Ενθρόνισης και έξω από το Καθεδρικό Ναό, όπου η κυκλοφορία θα διακοπεί.

    Το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής θα ενθρονίσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ.Ιωακείμ, εκπροσωπώντας την Α.Π.Θ. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Στην πομπή που θα προηγηθεί θα συμμετέχουν πάνω από 200 jkgqijo_, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί ηγέτες, σπουδαστές της Θεολογικής Σχολής, ευελπίδες της στρατιωτικής σχολής West Point, μαθητές των κοινοτικών μας σχολείων, άγημα ελληνοορθόδοξων προσκόπων, μέλη της νεολαίας και εκπρόσωποι ιδρυμάτων της Ι.Αρχιεπισκοπής και οργανώσεων της Ομογένειας.

    Την τελετή ενθρόνισης θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα, όπου θα συμμετέχουν πάνω από 2.000 άτομα.

    Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Σπυρίδων θα φτάσει μαζί με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χαλκηδόνος στο αεροδρόμιο Κέννεντι της Νέας Υόρκης, το απόγευμα της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα τους υποδεχτεί επίσημη αντιπροσωπεία της Ι.Αρχιεπισκοπής με επικεφαλής το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Θεόφιλο Επίσκοπο Τορόντο κ.Σωτήριο και τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

    Το Σάββατο, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα χοροστατήσει στο μεγάλο Εσπερινό, στο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Φλάσινγκ της Νέας Υόρκης όπου προβλέπεται να εκκλησιαστεί μεγάλος αριθμός πιστών.

    Το πρωί της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιότατος θα τελέσει την πρώτη του Θεία Λειτουργία ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Στην αρχιερατική αυτή Θεία Λειτουργία θα συμμετέχουν τα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και οι βοηθοί Επίσκοποι καθώς και κληρικοί. Θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμή του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.Σπυρίδωνος στην αίθουσα του Καθεδρικού, στην οποία θα είναι ευπρόσδεκτο όλο το εκκλησίασμα και κάθε πιστός.

    [13] ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ 35Η ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Το Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού ξεκινάει σήμερα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, για 35η συνεχή χρονιά, χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι οι φετινές συμμετοχές προέρχονται από όλες τις πόλεις της Ελλάδας και όχι μόνο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως συνηθιζόταν.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η 6η διοργάνωση του φεστιβάλ τραγουδιού χωρών Ευρωπαικής Ένωσης -Κύπρου και Μάλτας στην οποία η Ελλάδα θα διαγωνιστεί με το τραγούδι που θα επιλεγεί απόψε πρώτο.

    Στην σημερινή διοργάνωση μετέχουν 16 συνθέσεις από τις οποίες θα επιλεγούν τρεις και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά που θα τους προσφέρει η HELEXPO -ΔΕΘ είναι 3.000.000, 2.000.000 και 1.000.000 δραχμές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ Τ.ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ

    Στην ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαική Ένωση και στο κυπριακό σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή προοπτική, αναφέρεται ο Αμερικανός συντονιστής Τζιμ Γουίλιαμς, στη διάρκεια περιοδείας στο Λουξεμβούργο.

    Ο αμερικανός συντονιστής για το κυπριακό αναμένεται να επισκεφτεί και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ παράλληλα θα συνομιλήσει και με την προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης.

    [15] Η ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

    Η διαιώνιση της εκκρεμότητας στην Κύπρο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους στρατιωτικής σύγκρουσης στη μεγαλόνησο με αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο κύπριος πρόεδρος σε χαιρετισμό του στην 16η σύνοδο της μόνιμης επιτροπής επι Ευρωπαικών θεμάτων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βετεράνων που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία τόνισε ότι " η δική μας πλευρά επιδιώκοντας ειλικρινά με πάθος μια λύση έχει προβεί από το 1974 σε σωρεία υποχωρήσεων αντίθετα με την τουρκική πλευρά οι θέσεις της οποίας παραμένουν αναλλοίωτες από τότε μέχρι σήμερα.

    Αναφερόμενος στις εν ψυχρώ δολοφονίες στη Δερύνεια ο κ. Κληρίδης είπε ότι "παρά τα αιματηρά επεισόδια η δική μας πλευρά εξακολουθεί να έχει τα βλέμματα στραμμένα προς το μέλλον".

    [16] ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

    Το ενδεχόμενο να προκαλέσει η Τουρκία ένα νέο επεισόδιο στην Κύπρο τις επόμενες μέρες, εξετάζει η κυβέρνηση του νησιού.

    Για το λόγο αυτό, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, κάλεσε εκτάκτως χθες στο γραφείο του, τους πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Όπως έγινε γνωστό, η κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες για κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα. Η Λευκωσία εκτιμά ότι η Τουρκία διοχετεύει σκόπιμα τις φήμες αυτές με σκοπό να συντηρήσει στο εξωτερικό την εικόνα έκρυθμης κατάστασης.

    Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επιφυλακή κατά μήκος της νεκρής ζώνης και των δύο γραμμών κατάπαυσης του πυρός, μετά τις πληροφορίες ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν θερμά επεισόδια για να συντηρήσουν την ένταση στο νησί.

    Μέχρι στιγμής όμως, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν παρατηρήσει οποιαδήποτε κίνηση κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

    [17] Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Μ.ΑΣΛΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Τ.ΙΣΑΑΚ

    Ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" στην Κύπρο, Μεχμέτ Ασλάν κατεύθυνε και εκτέλεσε τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, στη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων που σημειώθηκαν στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας.

    Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο, αποκαλύπτεται σε σημερινό δημοσίευμα του κυπριακού περιοδικού "Σελίδες", το οποίο δημοσιεύει φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ και αποδεικνύουν ότι ο αρχηγός των "Γκρίζων Λύκων" καθοδήγησε τους υπόλοιπους Τούρκους στη δολοφονία του νεαρού Ελληνοκυπρίου, ενώ και ο ίδιος χτύπησε πολλές φορές το κεφάλι του θύματος στο έδαφος.

    Μετά από αυτήν την αποκάλυψη και των νέων αυτών στοιχείων, το όνομα του Μεχμέτ Ασλάν αναμένεται να περιληφθεί από τη Γενική Εισαγγελία στον κατάλογο των υπόλοιπων "αξιωματούχων" του καθεστώτος Ντενκτάς, που εμπλέκονται στις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

    [18] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ -ΟΙ ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΔΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ

    Με προβλήματα άρχισε σήμερα η εκλογική διαδικασία στη Βοσνία. Οι Νατοικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποκλείσουν μία από τις δεκαεννέα διόδους ασφαλείας, μέσω των οποίων μεταφέρονται οι ψηφοφόροι στις κάλπες, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχων της διεθνούς επιτροπής που διοργανώνει τις εκλογές.

    Ο Τζέφ Φίσερ, γενικός διευθυντής της επιτροπής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε ότι η σερβική αστυνομία δε δέχτηκε να ανοίξει το δρόμο στην περιοχή του Πρίγεντορ, στη βορειοδυτική Βοσνία.

    Στο μεταξύ εκατοντάδες Μουσουλμάνοι ψηφοφόροι, αρνήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα φοβούμενοι να εισέλθουν σε σερβοκρατούμενες περιοχές.

    Από τη σημερινή διαδικασία, θα εκλεγεί κοινή προεδρεία και κοινοβούλιο Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων.

    [19] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μέχρι αυτή τη στιγμή, διεξάγονται οι εκλογές στη Βοσνία, οι οποίες άρχισαν απο τις 7 η ώρα το πρωϊ, τοπική ώρα, 8 ώρα Ελλάδας, σε 4.400 εκλογικά τμήματα σε όλη τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

    Η προσέλευση μέχρι αυτή την ώρα, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Κέντρο Τύπου του Σεράγεβο είναι ικανοποιητική.

    Οπως μετάδωσε το βοσνιακό ραδιόφωνο επεισόδια παρατηρήθηκαν στο Μπρίτσκο και Μπρίεντο, τα οποία όμως δεν έλαβαν μεγάλες διαστάσεις. Η πληροφορία όμως αυτή ως αυτήν την ώρα είναι ανεπιβεβαίωτη.

    Τα εκλογικά τμήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 7 η ώρα το απόγευμα, 8 ώρα Ελλάδας και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

    Η Νατοϊκή δύναμη στη Βοσνία έχει τυπώσει 100 χιλιάδες χάρτες για τους εσωτερικούς προσφύγες, στους οποίους περιέχονται 19 jemtqij\ σημεία μεταξύ μουσουλμανικοκροατικής ομοπσπονδίας και Σερβικής Δημοκρατιας για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των προσφύγων. Ελάχιστοι όμως απο τους πρόσφυγες στο εσωτερικό της Βοσνίας διακινδυνεύουν να περάσουν στην αντίθετη πλευρά για να ψηφίσουν φοβούμενοι ότι μπορεί να δημιουργηθούν επεισόδια εναντίον τους.

    Στο πολιτικό σκηνικό όπως διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες, η επικράτηση των εθνικιστικών κομμάτων και στις δύο οντότητες του βοσνιακού κράτους, προβάλλει ως γεγονός ανανμφισβήτητο και προκαλεί έντονα ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι δυνατή η ύπαρξη μιας ενιαίας και αδιαίρετης Βοσνίας.

    Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα SDA, SDS και "ΧΑΤΖΕΤΖΕ" επικέντρωσαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα στην προβολή εθνικιστικών χαρακτηριστικών και ελάχιστος λόγος έγινε για τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Βοσνίας, ύστερα από έναν εξαντλητικό τετραετή πόλεμο.

    Το παιχνίδι στην κάρτα του εθνικισμού, είναι αυτή τη στιγμή το πιο επικερδές και για το λόγο αυτο τα εκλογικά αποτελέσματα, αναμένεται πως θα είναι ευνοϊκά για την επικράτηση των παραπάνω αναφερόμενων κομμάτων στο Κοινοβούλιο της μουσουλμανικοκροατικής ομοσπονδίας και στο Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας, καθώς και για τους αρχηγούς τους, οι οποίοι συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές.

    Τις εκλογές καλύπτουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι απο ολο τον κόσμο, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι στο Κέντρο Τύπου του Σεράγεβο, το οποιο είναι στις εγκαταστάσεις ενός κλειστού γυμναστηρίου.

    Οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ στο Κέντρο αυτό, ανά δύο ώρες παραχωρούν συνέντευξη τύπου για το πώς διεξάγονται μέχρι στιγμής οι εκλογές, ενώ στο Σεράγεβο βρίσκεται ακόμα ο Αμερικανός υφπουρός Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ, καθώς και ο προκάτοχος του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, επικαφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας για την παρακολούθηση των εκλογών.

    [20] ΟΜΑΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥΣ

    Κάτω απο ήρεμο σχετικά κλίμα, συνεχίζεται η διεξαγωγή των εκλογών, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται αρκετά προβλήματα, στη διοργάνωση των εκλογών, ενώ έχουν παρουσιαστεί και κάποια επεισόδια χαμηλής όμως έντασης.

    Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ,ανακοίνωσε ότι στον Δήμο του Σεράγεβο Νόβι Γκραντ, οκτώ εκλογικά τμήματα, τα οποία δεν λειτουργούσαν προσωρινά, με αποτέλεσμα 2000 ψηφοφόροι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν, να μην μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αποκαταστάθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν προβλήματα, ο ΟΑΣΕ αποφάσισε να παρατείνει τη ψηφοφορία ως τις 10 η ώρα το βράδυ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως τις 7 η ώρα.

    Ακόμη εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι στην πόλη Πρίντσκο, όπου Σερβοβόσνιοι είχαν κλείσει τη γέφυρα γύρω απο την πόλη, το πρόβλημα σχετικά αποκαταστάθηκε και επιτράπηκε η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, μετά απο παρέμβαση των Νατοϊκών δυνάμων.

    Σε περιοχές της Σερβικής Δημοκρατίας ,όπου σημειώθηκαν ομαδικοί πυροβολισμοί, μετά απο παρέμβαση των νατοϊκών δυνάμεων, τα επεισόδια αυτά αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα.

    Επίσης, οι εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στους δημοσιογράφους, υπογράμμισαν ότι παρουσιάζεται μια καθυστέρηση στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

    [21] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στην ίδρυση Βαλκανικού Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, σκοπεύουν το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών με έδρα τη Θεσσαλονίκη και η Ομοσπονδία καταναλωτών της Βουλγαρίας.

    Αυτό δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) ο πρόεδρος του τμήματος για τις διεθνείς σχέσεις του Κέντρου, Σωτήρης Πασχαλίδης, στο περιθώριο του δεύτερου ελληνοβουλγαρικού σεμιναρίου με θέμα την προστασία των καταναλωτών, που διεξάγεται στο θέρετρο "Αγιος Κωνσταντίνος", κοντά στην πόλη Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο κ.Πασχαλίδης εκτίμησε θετικά τη συνεργασία των δυο πλευρών στην υλοποίηση του πρώτου κοινού σχεδίου για την προστασία των καταναλωτών, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα PHARE της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 180.000 ECU και το οποίο δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς νέων τεχνολογιών.

    Τέλος, οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάσσουν πληροφορίες μέσω Ιντερνετ, σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ενώ προβλέπονται και κοινές έρευνες της αγοράς.

    [22] ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Η Βουλγαρία προχωρεί στην υλοποίηση των προϋποθέσεων, που τις είχαν τεθεί τον Σεπτέμβριο του 1995 για την ένταξή της στην Κεντροευρωπαϊκή Ένωση για το Ελεύθερο Εμπόριο, στην οποία συμμετέχει ως παρατηρητής μαζί με τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.

    Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, στο πλαίσιο της διήμερης συνάντησης των χωρών μελών της Κεντροευρωπαϊκής Ένωσης για το Ελεύθερο Εμπόριο, που πραγματοποιείται στη Σλοβακία.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο κ.Βίντενοφ δήλωσε ακόμη πως η Βουλγαρία έχει ήδη συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τσεχία και τη Σλοβακία, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 1997 προβλέπεται να λειτουργήσει και ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία. Η βουλγαρική πλευρά είναι έτοιμη και για σχετικές διαβουλεύσεις με την Ουγγαρία

    Κατά τον κ.Βίντενοφ, σύντομα θα αποφασιστεί και η ένταξη της Βουλγαρίας στην Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου, καθώς τα απαραίτητα έγγραφα έχουν εγκριθεί από τις περισσότερες χώρες μέλη της Οργάνωσης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Saturday, 14 September 1996 - 13:36:38