Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (09/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [02] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [04] ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [05] ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [06] ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [07] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ

  • [08] ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕ Η Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ

  • [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

  • [10] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [11] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

  • [12] Μ.ΡΑΝ: "Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ".

  • [13] ΜΕ 38% ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ - ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

  • [14] ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ, Α.ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ Δ.ΔΟΛΛΗΣ

  • [15] ΜΟΝΟ 9 ΑΠΟ ΤΑ 101 ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

  • [16] ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

  • [17] ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

  • [18] ΚΑΙ ΚΑΣΕΤΕΣ ΜΕ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

  • [19] ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ

  • [20] ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΒΕΡΓΙΝΑ"


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [21] ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ

  • [22] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [23] ΣΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΑΠΕΔΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

  • [24] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

  • [25] ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

  • [26] ΣΕ ΛΟΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

  • [27] ΛΑΘΟΣ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

  • [28] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ

    Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η απαντητική επιστολή του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, ο οποίος ζητούσε με αυτήν να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή με αφορμή τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι ο κ.Κλίντον είχε στείλει επιστολή προς τους 15 Ευρωπαίους ηγέτες όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε το ίδιο περιεχόμενο.

    Στην απαντητική του επιστολή ο Πρωθυπουργός αναφέρει: "Θα ήθελα κ.πρόεδρε να σας ευχαριστήσω για το μήνυμα σας στις 3 Σεπτεμβρίου για το θέμα της επιχείρησης των ΗΠΑ κατά τον Σαντάμ Χουσεϊν".

    "Η ελληνική κυβέρνηση- συνεχίζει ο κ.Σημίτης στην επιστολή του -ελπίζει ότι η κατάσταση στο Ιράκ μπορεί να λυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ανεπιφύλακτα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τέλους".

    Ο Πρωθυπουργός αφού διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον πλήρη σεβασμό του status quo στην περιοχή όπως αυτό ορίζεται από τις Διεθνές Συνθήκες, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει η ίδια δεχτεί αμφισβητήσεις για τα σύνορα της από την τουρκική πλευρά.

    "Στην πραγματικότητα, τονίζει, η Τουρκία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 με την οποία ορίζονται τα σύνορα της από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένου και του Ιράκ και του Ιράν".

    "Η Ελλάδα θα αντιλαμβανόταν, συνεχίζει ο κ.Σημίτης, την ανάγκη αυτή εάν η Τουρκία λάμβανε υπόψιν της τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας στο πλαίσιο που καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ασφαλείας, εξίσου με τα συμφέροντα των γειτονικών χωρών. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή".

    "Μετά που έλαβα το μήνυμα σας, τα νέα επιβεβαιώνουν την τουρκική απόφαση να δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας μεταξύ των sum|qym, ενώ η στρατιωτική προετοιμασία έχει αρχίσει".

    "Αυτές οι εξελίξεις σήμαναν αποσταθεροποίηση στην περιοχή, παραβιάζοντας τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και περιορίζοντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο για την περιοχή"

    Και ο Πρωθυπουργός καταλήγει στην επιστολή του. "Είμαι πεπεισμένος κ.πρόεδρε ότι οι αρχές οι οποίες ανέφερα είναι κοινές για τη σταθερότητα στην περιοχή και την προστασία των Δυτικών Δημοκρατιών".

    [02] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    "Ακρως επικίνδυνο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή" χαρακτήρισε το ενδεχόμενο τουρκικής επέμβασης στο Ιράκ ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης για τα εθνικά μας θέματα.

    Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφορία ότι έχει γίνει στρατιωτική επέμβαση. Εξέφρασε δε την άποψη ότι "πρέπει να το πάρουμε ως δεδομένο ότι η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας, όπως την αποκαλεί, μέσα στο ιρακινό έδαφος".

    "Η πράξη αυτή της Τουρκίας παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το απαραβίαστο των συνόρων, που πρέπει όλοι να σεβαστούν, αλλά δημιουργεί και σοβαρότατα προβλήματα γιατί δεν προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα" υπογράμμισε ο κ. Αρσένης.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Με περιοδεία στη σεισμόπληκτη Κόνιτσα και τα Γιάννενα συνεχίζει σήμερα ο Πρωθυπουργός την προεκλογική του εξόρμηση.

    Από τη Θεσσαλονίκη και από τις Σέρρες, όπου μίλησε χθες το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές.

    Για τα εθνικά θέματα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων δεν πρόκειται να απεμποληθεί.

    Νέα συνέντευξη τύπου παραχωρεί το απόγευμα στο Ζάππειο ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος χθες επιτέθηκε πάλι κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα από την Καρδίτσα όπου μίλησε σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν ευχαρίστησε ποτέ την αμερικανική κυβέρνηση και δεν ζήτησε την γνώμη των Γερμανών.

    Νέο γύρο λιτότητας, ακρίβειας και αύξησης της ανεργίας θα σημάνει τυχόν επανεκλογή Σημίτη, υποστήριξε από την Κομοτηνή ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Την 61η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί σήμερα η ΓΓ tou ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους. Από τη Μυτιλήνη η κα. Παπαρήγα τόνισε χθες ότι το ΚΚΕ δεν επιθυμεί ούτε την υποταγή της Ελλάδας στα ξένα κέντρα ούτε την απομόνωσή της, αλλά δίνει βάση στην εγχώρια ανάπτυξη.

    Συνέντευξη τύπου παραχωρεί το απόγευμα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος στην Αθήνα. Μιλώντας χθες στα Γιάννενα ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι βλέπει την Αριστερά μόνο ως χώρο προς διεμβολισμό.

    Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ στηρίζονται και προωθούνται από τους εκμεταλλευτές του λαού, που επιδιώκουν από την επόμενη κιόλας των εκλογών την εφαρμογή σκληρότερης οικονομικής πολιτικής, υποστήριξε από το Αγρίνιο ο Δημήτρης Τσοβόλας. Το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λαμία.

    [04] ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Εντείνεται η προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων μετά και τη δημοσίευση δύο πανελλαδικών δημοσκοπήσεων που φέρουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε απόσταση αναπνοής.

    Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας ΜRΒ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 0,4%. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε ποσοστό 31% έναντι 30,6% του ΠΑΣΟΚ.

    Η Πολιτική Ανοιξη συγκεντρώνει 3%, το ΚΚΕ 4,9%, ο ΣΥΝ 4,2% και το ΔΗΚΚΙ 6%. Εξάλλου, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας PRC, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Ν.Δ. κατά 0,9 συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,8%. Έτσι το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 32,8%, η ΝΔ 31,9%, ο ΣΥΝ 5,3%, το ΔΗΚΚΙ 5,2%, η ΠΟΛ.ΑΝ. 4,1%, το ΚΚΕ 4,1% και άλλα κόμματα 2.9%.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι και στις δύο δημοσκοπήσεις το ποσοστό όσων δηλώνουν πως θα ψηφίσουν λευκό και άκυρο καθώς και των αναποφάσιστων αγγίζει το 15%.

    [05] ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην κυβέρνηση και την επόμενη τετραετία εξέφρασε σε ομιλία του, το μεσημέρι, στα Ιωάννινα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος ανακοίνωσε το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Ήπειρο το οποίο έχει ως βασικούς άξονες την ενίσχυση των μεταφορών και των υποδομών.

    "Έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα για να μπορέσει η Ήπειρος να μετατρέψει το χθεσινό μειονέκτημα της απομόνωσης σε σημερινό πλεονέκτημα της εγγύτητας" είπε ο πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στην Εγνατία οδό, την άμεση σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με την Εγνατία, τη δημιουργία νέων μεθοριακών σταθμών, την ενίσχυση των διαπεριφερειακών συνδέσεων της Ηπείρου καθώς και τις οδικές αρτηρίες που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.

    Ο κ. Σημίτης άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έβλεπε καχύποπτα όλους tour γείτονές μας και δεν επιθυμούσε την ανάπτυξη των σχέσεων μαζί τους. Προέβαλε, αντίθετα, το πνεύμα του ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε, επιθυμεί να ξεπεράσει τα εμπόδια αυτά και να αναπτύξει γέφυρες με τις χώρες των Βαλκανίων.

    Μιλώντας, νωρίτερα στην Κόνιτσα ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι όλοι οι άστεγοι σεισμοπαθείς θα στεγαστούν ως το τέλος του μήνα. Αναφερόμενος δε στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τόνισε ότι ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να διαλέξει αν επιθυμεί μια κυβέρνηση που θα κάνει ισχυρή τη χώρα στα Βαλκάνια ή αν προτιμά μια Ελλάδα απομονωμένη με εκείνους που δήθεν μιλούν για εθνική περηφάνια.

    [06] ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας συναντήθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. "Η παιδεία και ο πολιτισμός βρίσκονται δυστυχώς στη χώρα μας υπό διωγμό" είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος επισήμανε ότι "το πρώτο που λείπει από την ανώτατη παιδεία αλλά και από την παιδεία είναι οι πόροι".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι το κόμμα του έχει δεσμευτεί εδώ και δύο χρόνια ότι εφόσον γίνει κυβέρνηση θα διαθέσει το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την παιδεία. Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξει Εθνικό Συμβούλιο για την Παιδεία και μόνιμος υπηρεσιακός υφυπουργός για τα ίδια θέματα.

    Στη συνέχεια ο κ. Εβερτ συναντήθηκε με την Ένωση των Τουριστικών Πρακτόρων ενώ το απόγευμα, σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του για τη λύση του προβλήματος της ανεργίας.

    [07] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ

    "Είναι ντροπή και προσβολή για τους Έλληνες. Και απειλή για τη δημοκρατία. Και η απειλή αυτή παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, όσο το παρασκήνιο βλέπει τη μεγάλη αποστροφή σε αυτούς, που στηρίζουν το ασύδοτο κράτος. Τρέμουν την Πολιτική Ανοιξη και καλά κάνουν" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το Άργος αναφερόμενος στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

    Ο κ.Σαμαράς τόνισε ακόμη ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ τις τύχες αυτού του τόπου να τις ρυθμίζει ο κάθε μεγαλοεκδότης, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως η Πολιτική Ανοιξη δεν θα τους αφήσει να κλείσουν τα εθνικά θέματα και να προχωρήσουν σε νέο γύρο λιτότητας σε βάρος του λαού.

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης υπογράμμισε ότι η επίθεση αυτή που γίνεται εναντίον της δημοκρατίας θα αποτύχει και πάλι διότι και το κόμμα του αλλά και ο λαός θα το αποτρέψουν.

    [08] ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕ Η Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Με πολιτικό κριτήριο πρέπει να επιλέξει ο ελληνικός λαός το κόμμα που θέλει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και "όχι όπως σε έναν ιππόδρομο που παίζει κανείς τζόγο στον πρώτο ή στο τελευταίο ή στο μεσαίο κόμμα", δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη stir δημοσκοπήσεις που δίνουν στο ΚΚΕ ένα ποσοστό της τάξεως του 4,9%.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε πως το κόμμα της 15 μέρες πριν τις εκλογές δεν δίνει σημασία στις δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι συμφέρει τα λαϊκά στρώματα, την ανεξαρτησία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Συγκέντρωση, στην πλατεία Αριστοτέλους, στην οποία θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, διοργανώνει την Πέμπτη(12 Σεπτεμβρίου), στις 9 το βράδυ, η Πoλιτική Επιτροπή του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί το πρωί της Πέμπτης τη Διεθνή ΄Εκθεση, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Στη συνέχεια, στη 1 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα γραφεία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αμέσως μετά ο κ. Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και θα έχει συζητήσεις με τη διοίκησή του, ενώ στις 2.30 μ.μ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο μέγαρο ΣΤΑΙΝ. Μετά το πέρας της ομιλίας του στην πλατεία Αριστοτέλους, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εξαγωγέων, στο ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς.

    [10] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο Ελληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Χρήστος Παπουτσής, από την επίσκεψη του -λίγο πριν το μεσημέρι- στους χώρους του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Ελληνας Επίτροπος ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, καθηγητή Παύλο Πετρίδη και τον Γενικό Διευθυντή, Σπύρο Κουζινόπουλο, για τη δημιουργία -από το Μ.Π.Ε.- της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων, την παρουσία στον κυβερνοχώρο και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την ενημέρωση της Ομογένειας μέσω του ηλεκτρονικού του δικτύου, του Internet και του μηνιαίου περιοδικού "Ελληνική Διασπορά".

    "Είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ στα γραφεία του Πρακτορείου από τον πρόεδρο και το γενικό διευθυντή του, κ.Σπύρο Κουζινόπουλο, οι οποίοι μου ανέλυσαν το σύνολο των λειτουργιών του οργανισμού", επισήμανε ο κ.Παπουτσής και πρόσθεσε: "Εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτείνει τις δραστηριότητες του πολύ πέρα από το παραδοσιακό αντικείμενο των ειδησεογραφικών πρακτορείων, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διάχυση της πληροφορίας".

    "Βεβαίως, η ευρύτατη δραστηριότητα του πρακτορείου δεν μου ήταν άγνωστη. Και παλαιότερα, ο γενικός διευθυντής του Μ.Π.Ε. με είχε επισκεφθεί στο γραφείο μου στις Βρυξέλλες, όπου είχαμε -και t|te- την ευκαιρία να εξετάσουμε τα επιτεύγματα, αλλά και την προοπτική του πρακτορείου", κατέληξε ο κ.Παπουτσής.

    [11] Χ.ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Τεσσερισήμισι εκατομμύρια εμπορικές επιχειρήσεις λειτουργούν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και συμβάλλουν κατά 13% στο συνολικό παραγόμενο ευρωπαϊκό προϊόν. Απασχολούν δε, περισσότερους από 21 εκατ.εργαζομένους (το 14,5% του συνολικού ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού), το 60% των οποίων είναι γυναίκες. Μάλιστα, το 95% των εμπορικών επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερα από 10 άτομα.

    Τα στοιχεία αυτά έδωσε -σήμερα- στη δημοσιότητα ο Ελληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Χρήστος Παπουτσής, που προήδρευσε στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο κ.Παπουτσής αναφέρθηκε στις προσπάθειες στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμφώνου εμπιστοσύνης για την απασχόληση.

    "Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ε.Ε. προωθεί την ανταλλαγή των καλύτερων πρακτικών μεταξύ των χωρών-μελών, με βασικούς άξονες την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος", επισήμανε ο κ.Παπουτσής. "Επιπλέον, υποβοηθούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την υλοποίηση οριζόντιων μέτρων πολιτικής, βάσει του ολοκληρωμένου σχετικού προγράμματος που ενέκρινε η Επιτροπή τον Ιούλιο".

    Από την άλλη πλευρά, αναπτύσσονται ειδικές δράσεις πολιτικής και στο πλαίσιο του τρίτου πολυετούς προγράμματος (1997-2000) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 180 εκατ.ECU, ενώ η τελική του έγκριση αναμένεται κατά το προσεχές συμβούλιο υπουργών Βιομηχανίας της Ε.Ε., τον προσεχή Νοέμβριο. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα προωθήσει την απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, τη διεθνοποίηση των αγορών, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας με επενδύσεις στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, καθώς και την προαγωγή του επιχειρηματικού πνεύματος.

    Ο κ.Παπουτσής υπογράμμισε, επίσης, τη βαλκανική διάσταση που οφείλει να προσλάβει το ελληνικό εμπόριο, έσπευσε -όμως- να τονίσει ότι δεν πρέπει να παραμελείται και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντικός είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει και η κοινοτική πρωτοβουλία για τη Μεσόγειο - αντίστοιχη του PHARE που αφορά τα Βαλκάνια- ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 4,5 δισ.ECU.

    Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Πράσινη Βίβλο για το εμπόριο, την υλοποίηση της οποίας προωθεί ο κ.Παπουτσής μετά από πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. "Ηδη, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προκειμένου να έρθει το θέμα στην Επιτροπή, ενώ αναμένεται να συζητηθεί τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, ευελπισθώ ότι η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους".

    [12] Μ.ΡΑΝ: "Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕΙ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ".

    "Η Αυστραλία οφείλει να εγκαθιδρύσει προξενείο στη Θεσσαλονίκη" υποστηρίζει ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Νότιας Αυστραλίας Μάικ Ραν, ο οποίος πριν λίγες μέρες συναντήθηκε με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φ.Πετσάλνικο και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ.Κοσμόπουλο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

    Ο Μ.Ραν υποσχέθηκε ότι θα θέσει το συγκεκριμένο αίτημα στον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζόν Χάουαρντ και στον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ.Ο Αυστραλός πολιτικός, μεταξύ άλλων, δήλωσε: "Θα πρέπει να εκπροσωπείται και η Αυστραλία στη Θεσσαλονίκη, όταν ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων μεταναστών προέρχεται από τη Μακεδονία. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και μέσω αυτής μπορούν να προωθηθούν αποτελεσματικά τα αυστραλιανά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή".

    Ο Μάικ Ραν απηύθυνε πρόσκληση στον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Κ.Κοσμόπουλο να επισκεφτεί την Αυστραλία και δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή ίσως πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

    [13] ΜΕ 38% ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ - ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

    Την επιδότηση κατά 38% των δανείων που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι του Εβρου, για την αντικατάσταση των θανατωθέντων λόγω του αφθώδους πυρετού ζώων τους, ενέκριναν με κοινή απόφασή τους τα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως γνωστοποίησε σήμερα σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Γεωργίας, Απόστολος Φωτιάδης. Τα επιδοτούμενα δάνεια, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, θα έχουν πενταετή εξόφληση. Στο μεταξύ, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους του νομού για την απώλεια των ζώων τους, συνολικού ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δρχ.

    Αύριο αρχίζει η καταβολή των αποζημιώσεων για τα θανατωθέντα λόγω του αφθώδους πυρετού ζώα των κτηνοτρόφων των Φερών, στο Δέλτα του Εβρου, της τρίτης κατά χρονική σειρά και περισσότερο ζημιογόνας εστίας που είχε εκδηλωθεί στον νομό, συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων δρχ. Ειδικότερα, αύριο αναμένεται να χορηγηθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους της περιοχής, ύψους 1,5 δισ. δρχ., ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποδοθεί τις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον υφυπουργό Γεωργίας, έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς της πρώτης εστίας του αφθώδους, των κοινοτήτων Δικέλων και Μάκρης, και της δεύτερης εστίας (της ευλογιάς) στις κοινότητες Πάλη, Στέρνα, Καναδάς και Θυρέα, ύψους 500 εκατομμυρίων δρχ. Η καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

    Σημειώνεται ότι με επιστολές τους προς τον κ. Φωτιάδη, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Φερών και περιχώρων και Ισαακίου- Διδυμοτείχου, εκφράζουν θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία, την κατανόηση και τις προσπάθειες που κατέβαλε, "ώστε οι αποζημιώσεις των ζώων μας να είναι απόλυτα ικανοποιητικές και οι εξαγγελίες για πρόσθετα μέτρα να είναι τέτοιες που μας διασφαλίζουν σε σύντομο di\stgla να αποκαταστήσουμε τα κοπάδια μας και την τοπική μας οικονομία".

    [14] ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ, Α.ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ Δ.ΔΟΛΛΗΣ

    Να συμπεριλάβουν στα θέματα που πρόκειται να παρουσιάσουν κατά τις εργασίες του δεύτερου παγκόσμιου συνεδρίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Ιούλιο, συγκεκριμένες προτάσεις για τη συμβολή των ομογενών στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, ώστε το συνέδριο να έχει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από το ιδρυτικό συνέδριο του Νοεμβρίου του 1995, κάλεσε τις οργανώσεις των αποδήμων Μακεδόνων, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Την πρόσκληση αυτή απηύθυνε ο κ. Πετσάλνικος κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, και τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος της Βικτόρια της Αυστραλίας, ομογενή βουλευτή Δημήτρη Δόλλη. Ο κ. Πετσάλνικος υποσχέθηκε παράλληλα ότι το ΣΑΕ είχε, έχει και θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση τόσο του ιδίου, όσο και του συνόλου της κυβέρνησης.

    Οι κύριοι Αθενς και Δόλλης βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 61ης Διεθνούς Εκθεσης, μαζί με τους υπόλοιπους περίπου τριάντα ομογενείς βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη από ολόκληρο τον κόσμο, που επισκέφθηκαν τη χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.

    Από την πλευρά του ο κ. Αθενς ευχαρίστησε τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης για την πρωτοβουλία του να βοηθήσει στην ανεύρεση μόνιμης στέγης για το ΣΑΕ, στο νέο υπερσύγχρονο κτίριο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και επεσήμανε ότι με την εγκατάστασή του στα νέα γραφεία το ΣΑΕ θα αποκτήσει νέα δυναμική.

    [15] ΜΟΝΟ 9 ΑΠΟ ΤΑ 101 ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Μόνο εννέα από τα εκατόν ένα σχολικά κυλικεία εφαρμόζουν το νόμο που υποδεικνεύει τα προιόντα που πρέπει να πωλούνται στους μαθητές, σύμφωνα με ερεύνα της Ελληνικό Κέντρο Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

    Ο νόμος που ορίζει τα τρόφιμα που μπορούν να πωλούν τα κυλικεία ισχύει από το 1989. Η "ΕΚΠΟΙΖΩ" εν όψει των εκλογών καλεί τα κόμματα να βελτιώσουν το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των κυλικείων, για να επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα διατροφής και υγείας των παιδιών.

    [16] ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΔΕΧΤΕΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

    Νεαρός τοξικομανής, απειλούσε σήμερα να πέσει στο κενό από το βράχο της Ακρόπολης θέλοντας να καταγγείλει την κακοποίηση που έχει δεχτεί από αστυνομικούς.

    Πρόκειται για τον 22χρονο Παναγιώτη Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι πολλές φορές κακοποιήθηκε από αστυνομικούς επειδή στο παρελθόν είχε κακή διαγωγή, γιατί όπως εξήγησε έκλεβε τσάντες, μηχανάκια και έκανε χρήση ναρκωτικών.

    Ο Ιωάννου διευκρίνησε ότι έφυγε από το σπίτι του σε ηλικία 15 ετών και ότι ήταν μπλεγμένος με τα ναρκωτικά και τις κλοπές ως τα 18 του. Από τότε δεν έχει κάνει καμία κλοπή και έκανε προσπάθεια να αποτοξινωθεί.

    Επίσης ο 22 χρονος κατήγγειλε ότι στην ενέργεια αυτή προέβη διότι ένας αστυνομικός ονόματι Κρίκης που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Παναγίτσας τον κακοποίησε και όταν πήγε να καταγγείλει το γεγονός σε αστυνομικούς που με κλούβα βρισκόταν στην περιοχή της Ομόνοιας, εκείνοι τον έδιωξαν.

    Ο Ιωάννου, λίγες ώρες αργότερα κατέβηκε από το βράχο, αφού πρώτα οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά του.

    [17] ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Ενδείξεις για την ύπαρξη νεολιθικού οικισμού στη θέση Πάλλα Ράχη του νομού Κοζάνης αποτελεί η άφθονη και καλής ποιότητας κεραμική που έφεραν στο φως οι ανασκαφές της ΙΖ΄εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων . Τα οικοδομικά λείψανα είναι πενιχρά και η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, όπως ανέφερε η αρχαιολόγος Ευρυδίκη Κεφαλίδου, αναμένεται ότι θα φέρει περισσότερα στοιχεία για την κατοίκηση στη θέση αυτή.

    Εκτενέστερη ανασκαφή έγινε στη Νεκρόπολη στα Λειβάδια όπου ήρθαν στο φως ευρήματα της τελικής νεολιθικής πρώιμης εποχής του χαλκου και της ύστερης εποχής του χαλκού. Μεταξύ των ευρημάτων υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αμαυρόχρωμης κεραμικής. Στον ίδιο χώρο συνεχίστηκε η αποκάλυψη ενός μεγάλου περιβόλου από όρθιες πλάκες άγνωστης ακόμη χρήσης. Η ανασκαφή έδωσε πολλά ενδιαφέρονται κινητά ευρήματα όπως κεραμική, ειδώλια και μία μεγάλη χάλικινη λεκανίδα ενώ μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε αδιατάρακτη ταφή.

    Ευρήματα της ύστερης εποχής του σιδήρου που χρονολογούνται στον 7ο και στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ υπάρχουν και σε τάφο που ανασκάφηκε σε χωράφι στην Αιανή. Ο τάφος είναι κιβωτιόσχημος με πλάκες και στις τέσσερις πλευρές με επιμελημένη κατασκευή. Τα ευρήματα είναι ένα δίωτο αβαθές φιαλόσχημο και μία άβαφη οπισθότμητη πρόχους. Δίπλα και έξω από τον τάφο βρέθηκε ακόμη ένα αγγείο, μία χειροποίητη πρόχους με στριφτή λαβή και μία γυάλινη χάντρα.

    Εξάλλου τέσσερις κλίβανοι της ελληνιστικής εποχής βρέθηκαν στη Μεγάλη Ράχη. Οπως επισημαίνει η κ Κεφαλίδου η χρήση τους δεν είναι σαφής και προφανώς δεν ήταν μόνο οικιακή αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν και για ψήσιμο κεραμικών. Οι κλίβανοι είναι χτισμένοι με πέτρες πηλό και πληθιά και σώζεται η θεμελίωση της sw\qar και το στόμιο καύσης.

    Οι ανασκαφές της ΙΖ΄εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων συνεχίστηκαν και στην ελληνινιστική πόλη στον Πολύμυλο όπου βρέθηκαν τμήματα κατοικιών, ενα μεγάλος οχυρωματικός περίβολος, αγωγοί ύδρευσης, καθώς επίσης κεραμική, τμήματα λίθινων γλυπτών, πήλινα ειδώλια και κοσμήματα από σίδηρο και χαλκό. "Απομένει να βρούμε μια επιγραφή για να μάθουμε ποιό ήταν το όνομα αυτής της πόλης" καταλήγει η Κεφαλίδου.

    [18] ΚΑΙ ΚΑΣΕΤΕΣ ΜΕ ΠΟΜΑΚΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

    Από την Πέμπτη θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού οι πρώτες διακόσιες κασέτες με Πομακικά παραδοσιακά τραγούδια, που ηχογραφήθηκαν με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Α.Ε. Η κασέτα περιλαμβάνει 16 πομακικά παραδοσιακά τραγούδια, ερμηνευμένα από τοπικά νεανικά μουσικά σχήματα.

    Την απόφαση για την έκδοση των κασετών είχε λάβει η διοίκηση της επιχείρησης πριν τρεις μήνες και όπως τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της εταιρείας αποτελεί "συνέχεια της προσπάθειας μας να δωρίσουμε στη μοναδική γλώσσα της Ευρώπης που δεν είχε γραπτό λόγο, τη γραπτή της παρουσία και ευρύτερα καταγεγραμμένη μαρτυρία."

    Υπενθυμίζεται ότι τον Μάϊο κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία της επιχείρησης τρίτομο έργο για την Πομακική γλώσσα, αποτελούμενο από Πομακοελληνικό και Ελληνοπομακικό Λεξικό, 24.000 λέξεων, και Γραμματική. Την έκδοση επιμελήθηκε ο κ. Πέτρος Θεοχαρίδης, εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει υπηρετήσει στα Πομακοχώρια επί 15ετία, σε συνεργασία με Πομάκους δασκάλους και η προετοιμασία της είχε διαρκέσει 18 μήνες.

    Στην έκδοση Πομακικής Γραμματικής είχε προβεί τον Ιούλιο και το Δ' Σώμα Στρατού, σε συνέχεια του Πομακικού Λεξικού, 4.000 περίπου λέξεων, που είχε εκδόσει παλαιότερα στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της κοινωνικής προσφοράς των ενόπλων δυνάμεων.

    [19] ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥΣ

    Με μεγάλη συγκίνηση και αγάπη για την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ιστορία της αγκάλιασαν οι κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Ουκρανίας το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης δασκάλων και καθηγητών των ελληνικών. Το πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, διοργάνωσε η Επιτροπή Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Η ανταπόκριση των συμμετεχόντων στο δεκαπενθήμερο πρόγραμμα υπήρξε θερμότατη, καθώς αντί για τους 20 που επρόκειτο αρχικά να συμπεριληφθούν, οι διοργανωτές δέχτηκαν περισσότερες από 45 αιτήσεις, ατόμων όχι μόνο ελληνικής καταγωγής, που ήθελαν να βελτιώσουν το επίπεδο γνώσης της γλώσσας.

    Παρόλο που οι συνθήκες στις οποίες γίνονταν τα μαθήματα δεν ήταν οι πλέον καταλληλες, οι μαθητές ζήτησαν να αυξηθούν οι ώρες tym παραδόσεων και των διαλέξεων, ώστε να "μυηθούν" γρηγορότερα στην καθομιλουμένη νέα ελληνική γλώσσα.

    "Λάμπαν τα μάτια τους και έκλαιγαν κατά τη διάρκεια των διαλέξεων για την ιστορία, τη μυθολογία και την καθημερινή ζωή στη χώρα μας", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία από τις δύο γυναίκες που δίδαξαν στην Ουκρανία, η Ευφροσύνη Φλέγκα-Μπαλάσσα, υποψήφια διδάκτωρ του πανεπιστημίου Μακεδονίας και καθηγήτρια στο πανεπιστημιο των Βρυξελλών.

    "Οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ άσχημες εκεί. Οι μαθητές έρχονται από βομβαρδισμένους δρόμους πολλών χιλιομέτρων. Δεν υπάρχουν καν κιμωλίες. Να σκεφτείτε ότι η Κατερίνα Παππού- Ζουραβλιόβα και εγώ, κάψαμε τα δάχτυλά μας προσπαθώντας να γράψουμε με βρεμμένα κομμάτια ασβέστη. Πάντως, εμείς τους φέραμε βιβλία, ντοσιέ, τετράδια, μολύβια που τα δέχτηκαν ως δώρα εξ ουρανού", συμπλήρωσε η κ.Φλέγκα-Μπαλασσά.

    Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες έλαβαν και 90 δολλάρια για τις μετακινήσεις τους, ποσό αρκετά σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μηνιαίος μισθός του πρύτανη στο πανεπιστήμιο του Ντουνιέσκ ανέρχεται μόλις στα 85 δολλάρια.

    "Το σπουδαιότερο πράγμα είναι ότι ήρθαμε σε επαφή με τις ουκρανικές αρχές, με πολύ ευχάριστα μάλιστα αποτελέσματα: επιτύχαμε την εισαγωγή τμημάτων της ελληνικής γλώσσας σε δύο παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον, 280 παιδιά από τα 300 περίπου παιδιά ενός δημοτικού σχολείου, όπου φοιτούν εκτός από έλληνες και ρώσοι και ουκρανοί, ζήτησαν με αίτησή τους τη διδασκαλία των ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας", σημείωσε η κ.Φλέγκα-Μπαλασσά.

    Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι κάθε χρόνο τα ελληνόφωνα χωριά του Ντουνιέσκ συγκεντρώνονται για τη γιορτή της "Μεγάλης Ελλάδας", όπου οι κάτοικοι διαδηλώνουν με παρελάσεις και διάφορες άλλες τοπικές εκδηλώσεις τις ελληνικές τους ρίζες, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές.

    Πάντως, το αξιόλογο αυτό και φιλόδοξο πρόγραμμα δεν έλαβε φέτος καμία οικονομική υποστήριξη από το επίσημο κράτος, αλλά υλοποιήθηκε χάρη στην εθελοντική προσφορά της οργανωτικής επιτροπής του πανεπιστημίου Μακεδονίας και τη συνεισφορά ορισμένων ιδιωτικών επί το πλείστον φορέων.

    [20] ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΒΕΡΓΙΝΑ"

    Συνεχίζονται οι εμφανίσεις διάσημων καλλιτεχνών στο θέατρο "ΒΕΡΓΙΝΑ", που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του καζίνο Θεσσαλονίκης, με τις παραστάσεις που θα δώσουν δύο μεγάλες κυρίες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, η Ιταλίδα Milva και η Αμερικανίδα Natalie Cole, κόρη του Nat King Cole.

    H ιταλίδα ντίβα θα δώσει δύο παραστάσεις σήμερα και αύριο, στις 22.00, ενώ στις 00.30 θα ακολουθήσουν οι Chico & the Gypsies. Η τιμή του εισητηρίου ανέρχεται στις 5.000 δραχμές.

    Η Natalie Cole θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, για να μας χαρίσει 4 παραστάσεις στις 13, 14, 15 και 16 του μηνός και ώρα 22.30. Τα εισιτήρια τιμώνται 10.000 δραχμές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [21] ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ

    Η αμερικανική επιθεώρηση ''Busines Week'', σε ανάλυση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, προειδοποιεί για την απομόνωση των ΗΠΑ από τις συμμάχους τους σε μια περίοδο που η περιοχή αναθερμαίνεται προκαλώντας ραγδαία άνοδο των τιμών του πετρελαίου, τη στιγμή που η Δύση πίστευε ότι υπέταξε τον πληθωρισμό.

    Σαν εστίες αναθέρμανσης αναφέρονται: α) Η Τουρκία και οι προσανατολισμοί του νέου Πρωθυπουργού της, β) Το Ιράν, που παρά τις αμερικανικές κυρώσεις προχωρά σε εμπορικά ανοίγματα με την Τουρκία, την Ινδία και ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου, γ) Το Ισραήλ, όπου η εκλογή του κ. Νετανιάχου, οπισθοδρόμησε τις ειρηνευτικές διαδικασίες, δ) Η Σαουδική Αραβία, όπου αναπτύσσεται η τοπική ισλαμική αντιπολίτευση και η πρόσφατη ασθένεια του βασιλιά Φαντ, θα μπορούσε να σημάνει και κρίση διαδοχήςστα πλαίσια της οικογένειας Αλ Σαούντ, και ε) Η Ιορδανία, όπου ο πληθυσμός της ανέμενε καλύτερες συνθήκες ζωής μετά την ειρηνευτική συμφωνία με το Ιρσαήλ, αλλά οι προσδοκίες του προσδίδονται από την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στο μεταξύ, άρθρο γνώμης της Elaine Sciolino στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν βεβαίως την αποχώρηση του Σαντάμ Χουσεϊν, από την πολιτική σκηνή, αλλά υπό τους εξής όρους: Να μη διαλυθεί το Ιράκ, να μην προσβληθούν ή εκφοβιστούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, να μη δοθεί ευκαιρία στο Ιραν να παρεμβληθεί στο δημιουργούμενο κενό, να μην τεθούν σε κίνδυνο Αμερικανοί και να μην προκειται για πολυδάπανη επιχείρηση.

    Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί προτιμούσαν την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν, από τους ίδιους τους Ιρακινούς, με τρόπο αποτελεσματικό χωρίς συνέπειες για τη χώρα τους και για τους γείτονές της.

    Οι ίδιοι πάντως δε δείχνουν αποφασισμένοι να πάρουν την πρωτοβουλία, όπως διαφαίνεται από τον τρόπο που άφησαν τους Τούρκους να ελέγχουν τελικά την επιχείρηση προστασίας των Κούρδων στο Βόρειο Ιρακ. ''Οι Τούρκοι έστρεψαν τη μία κουρδική παράταξη εναντίον της άλλης και - όταν το υπαγόρευαν τα συμφέροντά τους - τους αρνήθηκαν οικονομική βοήθεια''. Μειώθηκαν οι αμερικανικές προστατευτικές πτήσεις και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ενώ η ενδοκουρδική διένεξη θεωρήθηκε μικρής σημασίας.

    Ο πρόεδρος του Camegie Endowment for International Peace και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Morton Abramowitz, πιστεύει ότι η αμερικανική πολιτική ήταν απρόσεκτη στην περιοχή και δεν έγινε αντιληπτό ότι η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ αποτελούσε προτεραιότητα.

    Ο τρόπος που έγιναν οι αμερικανικές επιθέσεις αφήνει ελεύθερο το πεδίο για συνεχείς ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις των Κούρδων και βάζει σε νέους πειρασμούς το Ιράκ και το Ιράν, καταλήγει το δημοσίευμα.

    [22] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονικής επίθεσης κατά των δύο Τούρκων στρατιωτών, που επανδρώνουν φυλάκιο στη γραμμή Αττίλα στην Κύπρο, εντούτοις οι peqiss|teqer σημερινές τουρκοκυπριακές εφημερίδες, σε πανομοιότυπες ανταποκρίσεις τους ισχυρίζονται ότι "οι δράστες είναι δύο στρατιώτες της ελληνοκυπριακής Εθνοφρουράς, οι οποίοι φορούσαν πολιτικά και αφού εισέδυσαν εντός του τουρκοκυπριακού εδάφους πυροβόλησαν εκ του συστάδην κατά του τουρκοκυπριακού φυλακίου με αυτόματα τύπου Καλασνικωφ, που είχαν διοπτρες νυχτερινής σκόπευσης".

    Οι εφημερίδες αναφερονται ακόμα στις σχετικές δηλώσεις Ντεντκάς, υπογραμμίζοντας τα περί "δολοφονίας εν ψυχρώ", καθώς και τη σχετική δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη χαρακτηρίζοντας όσα είπε ο κ. Σημίτης ως "προσπάθεια διαστρέβλωσης", καθώς επίσης και τις σχετικές δηλώσεις Ετζεβίτ, ο οποίος είπε πως με την επίθεση αυτή των ελληνοκυπρίων απεδείχθη το μέγεθος των συμφορών, στις οποίες μπορούμε να οδηγηθούμε αν γίνει έστω και ελάχιστη παραχώρηση σε αυτούς, ενώ τόνισε ότι "αυτοί οι οποίοι χύνουν τουρκικό αίμα, θα πνιγούν σε αυτό".

    Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Χουρριέτ" ο φονευθείς 20χρονος Αλλαχβερντι Κιλιτς ήταν παιδί οικογένειας εποίκων, η οποία είχε μεταναστεύσει απο την επαρχία Ελεσκιρτ του Αγρί Αραράτ της Τουρκίας το 1976 στην Κύπρο, ο δε τραυματισθείς Μπουρχάν Τσιχανγκίλ γεννήθηκε στα κατεχόμενα και είναι παιδί οικογένειας εποίκων, η οποία είχε μεταναστεύσει απο την επαρχία Κιζιλαγατς της επαρχίας Μους της Τουρκίας.

    Τέλος, η εθνικοϊσλαμιστική εφημερίδα "Τουρκιε", αναφέρεται σε δηλώσεις "πολιτικών παρατηρητών", οι οποίοι σημείωσαν ότι μπορεί να πρόκειται για σενάρια του ΡΚΚ να φέρει αντιμέτωπες την Τουρκία με την Ελλάδα.

    [23] ΣΕ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΑΠΕΔΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΑΙΜΑΤΗΡΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

    Σε προβοκάτσια απέδωσε και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Χαράλαμπος Χριστοφόρου, το χθεσινό επεισόδιο κοντά στην κατεχόμενη περιοχή Αχερίτου (στην Αμμόχωστο), κατά το οποίο ένας Τουρκοκύπριος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε, από πυροβολισμούς.

    Ο κ. Χριστοφόρου μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τα εγκαίνια του κυπριακού περιπτέρου στην 61η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι "οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί από το πρόσφατο επεισόδιο της δολοφονίας των δύο Ελληνοκυπρίων στη Δερύνεια και απλώς θέλουν να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί γι' αυτούς στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο".

    "Ολα τα στοιχεία είναι με το μέρος μας", τόνισε ο κ. Χριστοφόρου αναφερόμενος στους κάλυκες τύπου Καλάσνικοφ που βρέθηκαν στο φυλάκιο. "Η εθνική φρουρά της Κύπρου δε χρησιμοποιεί τέτοιους κάλυκες", εξήγησε και προκάλεσε τους Τούρκους να προχωρήσουν και σε περαιτέρω έρευνες. "Εμείς δε φοβόμαστε τις έρευνες. Οι Τούρκοι είναι που έκρυψαν τα δύο θύματα, αμέσως μετά το επεισόδιο", κατέληξε.

    [24] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

    Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση συνιστούν οι αρχηγοί των κομμάτων της Κύπρου σε δηλώσεις που έκαναν σήμερα στο ΡΙΚ σχετικά με το χτεσινό επεισόδιο στην Αχερίτου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι εκείνοι που προκαλούν και θελουν να προκαλέσουν ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι αυτοί που δεν θέλουν ειρηνική επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. "Αυτό που χρειάζεται είναι επαγρύπνηση, ψυχραιμία και αποτροπή με κάθε τρόπο ανάλογων επεισοδίων από την πλευρά μας ώστε να μην αναγκαστούμε να συρθούμε σε διάλογο" τόνισε.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αστυνομικών αρχών δείχνουν ότι πρόκειται για ενέργεια που έγινε από την πλευρά των κατοχικών δυνάμεων και ότι παρόμοιες ενέργειες υπήρξαν και στο παρελθόν από τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Η τουρκική πλευρά δημιουργεί από καιρού εις καιρό επεισόδια και προβοκάτσιες όπως το χτεσινό επεισόδιο στην Αχερίτου τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού και πρόσθεσε ότι στόχος της τουρκικής πλευράς είναι να αποδείξει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να ζήσουν ξανά μαζί.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε πληροφορίες ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ετοιμάζουν κάτι για να απαλλαγούν από τις πιέσεις της θηριωδίας της Δερύνειας. "Ενα τέτοιο επεισόδιο , όπως το χθεσινό στην Αχερίτου, είναι ότι χρειαζόταν για να στραφεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης αλλού. Στόχος της χθεσινής υπόθεσης είναι να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη και να απαλλαγούν οι Αττίλες από τις ευθύνες των βαρβατοτήτων τους" είπε.

    Τέλος ο πρόεδρος του Κινήματος Ελευθερων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι το χθεσινό επεισόδιο ενισχύει την υπάρχουσα ένταση και συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

    [25] ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

    Το θέμα των πρόσφατων δολοφονιών του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού από Τούρκους εξτρεμιστές πρόκειται να θέσει στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που αρχίζει σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη , ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Ο κ.Λυσσαρίδης πρόκειται να τεκμηριώσει τις καταγγελίες με φωτογραφίες, βιντεοταινίες και άλλο υλικό, ενώ κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ομογένειας, της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη του Κογκρέσου.

    Οπως δήλωσε ο κ.Λυσσαρίδης πριν την αναχώρηση του, ''ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση επί του Κυπριακού και να αφήσει κατά μέρος τις αοριστολογίες'', ενώ επισήμανε ότι πολλές φορές ''οι αοριστολογίες αυτές αποβαίνουν σε βάρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς''.

    Στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους κ.Γιάννο Κρανιδιώτη, Νίκο Δημάδη, Γεράσιμο Σαπουντζόγλου, Θανάση Γανωτή και Μίμη Ανδρουλάκη.

    Εξάλλου, στη θέση της Αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς tym Γυναικών, η Σύνοδος της οποίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη, εξελέγη η Γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ, Αννα Καραμάνου.

    Τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο θα απασχολήσει το θέμα ''Η ισότητα των φύλων και ο ρόλος των γυναικών στη νέα χιλιετία'' και θα επεξεργασθεί πρόγραμμα δράσης με προτεραιότητες στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, το ρόλο των γυναικών στη νέα παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα, το ρόλο των γυναικών για μια ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη και τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

    [26] ΣΕ ΛΟΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ

    Σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αποδίδουν πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία, τις εξαγγελίες της Αγκυρας για δημιουργία ζώνης ασφαλείας πλάτους 5-10 χιλιομέτρων στο εσωτερικό του βόρειου Ιράκ, προκειμένου να αποτραπεί, όπως ισχυρίστηκε, τυχόν διείσδυση Κουρδων αυτονομιστών εντός των συνόρων της.

    Η ξαφνική μεταστροφή της τουρκικής κυβέρνησης η οποία δια της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ ανακοινωσε ότι δεν προτίθεται να υλοποιήσει το σχέδιο της και αντ΄αυτού εξήγγειλε ότι θα ελέγχει τις δραστηριότητες των Κουρδων με ένα ηλεκτρονικό σύστημα, προκάλεσε σχολιασμούς εκ μέρους των Τούρκων πολιτικών αναλυτών ορισμένοι απο τους οποίους διατείνονταν ότι τα περι δημιουργίας ζώνης ασφαλείας δεν ήταν παρά για εσωτερική κατανάλωση. Παράλληλα απέδιδαν την αλλαγή των σχεδίων στην γενικότερη αντίδραση που προκάλεσε η ιδέα της ζώνης ασφαλείας και ιδιαίτερα στις αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν στην Τεχεράνη.

    Το σχέδιο της Τουρκίας, που ενέκρινε κατ΄αρχήν η Ουάσιγκτον συνάντησε την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας η οποία εξέφρασε φόβους για περιπλοκές που ενδέχεται να δημιουργήσει στην περιοχή, η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου. Ακόμη το σύνολο σχεδόν του αραβικού κόσμου απέρριψε την εφαρμογή του ενώ το Ιράν επέκρινε την απόφαση της Αγκυρας θεωρώντας ότι συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

    Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές εκτιμουν ότι η αμερικανική επίθεση στο Ιράκ στόχευε περισσότερο τον ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν παρά την προάσπιση της ασφαλείας στην περιοχή καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι ΗΠΑ θέλουν να κανουν τον Τουρκο πρωθυπουργό "να ξεχάσει" τις προτάσεις για συνεργασία όλων των γειτονικών χωρών για να αντιμετωπίσουν απο κοινού τα προβλήματα που δημιουργεί το κουρδικό ζήτημα.

    Αναλύοντας όλες τις πιθανότητες που μπορεί να οδήγησαν στην εξαγγελία της Τουρκίας για δημιουργία ζώνης ασφαλείας, σημειώνουν το ενδεχόμενο που υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικων στην απόπειρα να εξηγήσει τις τουρκικές κινήσεις ως προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός νέου κύματος προσφύγων. "Αν η Αγκυρα κινήθηκε για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό κινήθηκε αδέξια και ακομψα", εκτιμουν οι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί θεωρητικά η εκδοχή νέου κυματος προσφύγων φαίνεται μόνο ως μακρινή πιθανότητα. Upostgq_foum δε ότι η καλυτερη εξασφάλιση από ένα τέτοιο κίνδυνο είναι η ενίσχυση της πολυεθνικής δύναμης την οποία ωστόσο η Αγκυρα θέλει να απομακρύνει.

    Ο μόνος κερδισμενος, σχολιάζουν, φαίνεται να είναι η Τεχεράνη η οποία επαναλαμβάνει την πρότασή της για συνεργασία με την Αγκυρα προκειμένου να υπάρξει ειρηνικός διακανονισμός της κρίσης στο βόρειο Ιράκ.

    [27] ΛΑΘΟΣ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

    Κριτική για την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα του Ιράκ άσκησε χτες ο ηγέτης του τουρκικού κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ με δηλώσεις που έκανε στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη.Ο Τούρκος πολιτικός θεώρησε ότι θα είναι λάθος τα μονομερή μέτρα που θα ληφθούν κατά της Βαγδάτης χωρίς την έγκριση της διεθνούς κοινότητας.

    Ο κ Γιλμάζ υποστήριξε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ το σημαντικότερο θέμα της Τουρκίας είναι η εξωτερική πολιτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι δραστική μπροστά στις εξελίξεις. Χαρακτήρισε εύστοχη την απόφαση για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με το Ιράκ και παραπονέθηκε ότι δεν του παρέχεται καμία πληροφόρηση στη Βουλή για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    [28] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, απέρριψε τις κατηγορίες για βουλγαρική ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στις 3 Οκτωβρίου του 1995, τονίζοντας σε συνέντευξή του στη βουλγαρική τηλεόραση: "Χωρίς να υπάρχουν υλικές αποδείξεις δεν μπορώ να υποστηρίξω κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω τί συμφέρον θα είχε η Βουλγαρία να πραγματοποιήσει απόπειρα εναντίον ενός ανθρώπου που βρίσκεται σε δύσκολη ιστορικά περίοδο".

    Για τις σχέσεις Σόφιας- Σκοπίων, ο κ.Γκλιγκόροφ σημείωσε "είμαστε δυο πολύ κοντινοί λαοί" και εξέφρασε άποψη πως τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται εξαιτίας του ότι για μακρό διάστημα οι δυο λαοί ζούσανε διαιρεμένοι. "Πολλές φορές όπως στον Πρώτο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρεθήκαμε σε αντίπαλες στρατιωτικές συμμαχίες. Στη "Μακεδονία" θυμούνται ορισμένα συμβάντα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη στάση των βουλγαρικών αρχών έναντι των Μακεδόνων. Από τότε έμεινε κάποια αρνητική εντύπωση", σημείωσε ο κ.Γκλιγκόροφ.

    Όσον αφορά στο γλωσσικό πρόβλημα μεταξύ των δυο χωρών, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, απηύθυνε έκκληση για "σεβασμό των σημερινών δεδομένων" και πρόσθεσε πως "δεν είναι λογικό να λέγεται: ή αποδέχεστε ότι η γλώσσα που ομιλείτε είναι βουλγαρική διάλεκτος ή δεν μπορούμε να υπογράψουμε μαζί σας ούτε μια συμφωνία. Και για τις δυο χώρες αυτό δεν είναι καλό".

    Να σημειωθεί πως η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το 1992 την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, αλλά δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη "μακεδονικού έθνους" και "μακεδονικής γλώσσας".

    "Ας μην αμφισβητείται ότι η γλώσσα την οποία ο λαός μας χρησιμοποιεί καθημερινά δεν είναι αυτή, η οποία νομίζουμε. Διότι αυτό αποτελεί πλασματικό εμπόδιο, εάν πίσω από αυτό δεν κρύβονται άλλες προθέσεις, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη της επικοινωνίας μας, της προσέγγισης και της προώθησης των σχέσεων", υπογράμμισε ο κ.Γκλιγκόροφ και κατέληξε: "Εκτιμώ ότι μια λογική πολιτική θα άφηνε την επίλυση αυτού του προβλήματος στους επιστήμονες και στην ιστορία και δεν θα το έθετε ως πολιτικό ζήτημα".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 9 September 1996 - 14:13:39