Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

SPECIAL REPORT (06/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 6 Σεπτεμβρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ. ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ, ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ


    ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ. ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη σύντομη ομιλία που έκανε φτάνοντας στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", στις 7.15΄ μ.μ.

    "Υπάρχει μια παραδοση σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσαλονίκη κατά την ΔΕΘ", είπε ο κ. Σημίτης και συνέχισε:" Η παράδοση αυτή θέλει να μιλά ο πρωθυπουργός για τη Θεσσαλονίκη, τα έργα της, το ρόλο που πρόκειται να παίξει στη περιοχή, να μιλά επισης για την πρόοδο και την κατασταση της οικονομίας.

    Οι εκλογές στις 22 Σετπεμβρίου αφορούν την πορεία της Ελλαδας για τον 21ο αιώνα. Οι εκλογές αφορούν την στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα. Τις κατευθύνσεις τις οποίες πρέπει να έχουμε για να γίνει η Ελλάδα ισχυρή, για να έχει φωνή, να είναι σεβαστή σε εχθρους και φίλους. Για να είναι μια Ελλάδα η οποία τόσο στον χώρο των Βαλκανίων όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και παγκόσμια να μπορεί να παίξει ρόλο.

    Οι εκλογές της 22 Σεπτεμβρίου αφορουν όμως και κάτι άλλο. Αφορούν την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, αφορούν όλους εμάς. Τις βιωτικές μας συνθήκες. Πως μπορούμε να τις βελτιώσουμε. Πως μπορούμε να εκγαθιδρύσουμε ένα κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη και ευαισθησία.

    Οι εκλογές αφορούν και το πλάτεμα της Δημοκρατίας μας, την περισσότερη διαφάνεια, τα περισσότερα δικαιώματα του πολίτη, την ικανότητα μας ως κοινωνία να ελέγχουμε απρόσωπες εξουσίες οι οποίες μας καταδυναστεύουν και οι οποίες καθορίζουν αυτό που γίνεται στη χώρα.

    Οι εκλογες αφορούν επίσης, εδω στην περιοχή, ποιό ρόλο θα παίξει η Θεσσαλονίκη, ποιό ρόλο θα παίξει η Βόρεια Ελλαδα. Θα γίνει η Θεσσαλονίκη καρδιά των Βαλκανίων, θα γίνει η Βόρειος Ελλάδα το εφαλτήριο για να μπορεί η Ελλάδα να εχει παρουσία σε ολόκληρη την Βαλκανικη;

    Εμεις στο ΠΑΣΟΚ εχουμε τα σχέδια, το πρόγραμμα, τα ικανά στελέχη, εχουμε τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου και της εργασίας μαζί μας. Και γι' αυτό θα πετύχουμε. Γι' αυτό η νίκη θα e_mai δική μας και η νίκη θα είναι μεγάλη. Για μια Ελλαδα ισχυρή.

    Καλώ όλους που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ το 1993. Καλώ και όλους τους άλλους που στάθηκαν διστακτικοί, που είχαν αμφιβολίες να έρθουν μαζί στις τάξεις μας για τη μεγάλη πλειοψηφία, για το ισχυρό εκείνο ρεύμα που θα αλλαξει τον τόπο μας και θα του δώσει προοπτική.

    Εμπρός λοιπόν για τη νίκη. Εμπρός για τη μεγάλη και ισχυρή Ελλάδα. Για τη νέα εποχή μαζί".

    Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ενώ τον υποδέχτηκαν με συνθήματα και λουλούδια μέλη και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ, ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

    Σε δύο άξονες κινείται η ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, που εγκαινίασε σήμερα το βράδυ την 61η Δ.Ε.Θ.: Πρώτον, στην Ελλάδα ως πρωταγωνιστή ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια και δεύτερον ρόλο της Βορείου Ελλάδος ως πόλο ανάπτυξης και ευημερίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Αναλυτικά, ο κ.Σημίτης, αναφερόμενος στην ευκαιρία για μια νέα παρουσία της χώρας μας στα Βαλκάνια, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά και έχει ανοίξει ο δρόμος για μια πολύπλευρη συνεργασία, για μια δραστήρια παρουσία της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα της ειρήνης και της ανάπτυξης. "Οι χώρες των Βαλκανίων αναζητούν το δρόμο της ανασυγκρότησης τους στο επίπεδο της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνικής οργάνωσης. Η Ελλάδα μπορεί πολλά να συνεισφέρει σε αυτή την πορεία, και για το σκοπό αυτό πρέπει από τώρα να οικοδομήσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα Βαλκάνια.

    Σε επίπεδο πολιτικής συνεργασίας, η ελληνική πρόταση είναι ένα ολοκληρωμένο "πακέτο" ασφάλειας, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας, που απευθύνεται πολυμερώς και διμερώς σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής και θα υλοποιείται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα και το βαθμό ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Το "πακέτο" αυτό, περιλαμβάνει τις ακόλουθες συγκεκριμένες κατευθύνσεις συνεργασίας:

    -Σταθερή θέση της Ελλάδος για υποστήριξη των διαφόρων αιτημάτων των χωρών αυτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ζητήματα πολιτικής συνεργασίας, νομοθετικής προσαρμογής και αναπτυξιακών προγραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

    -Σταθερές συνεννοήσεις και επαφές σε θέματα ειρήνης και ασφάλειας της περιοχής.

    -Συντονισμός των υπηρεσιών των γειτονικών χωρών για την πάταξη του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος, του λαθρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης.

    -Υποβοήθηση της σύνδεσης και συνεργασίας των βαλκανικών με τις μεσογειακές χώρες.

    Αντίστοιχες προτάσεις πολιτικής συνεργασίας καλλιεργούμε και για τις χώρες του Ευξείνου Πόντου, μέσω της πολυμερούς διπλωματίας και κυρίως μέσω του Οργανισμού Ανάπτυξης και Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

    Σε ό,τι αφορά τη θεσμική συνεργασία, ο κ.Σημίτης εξήγγειλε την έναρξη ενός προγράμματος ανταλλαγών και κατάρτισης επιστημόνων και διοικητικών στελεχών σε διάφορες χώρες. "Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμμετοχή όλων των βαλκανικών χωρών σε προγράμματα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στην Ελλάδα, τόσο σε πανεπιστήμια, όσο και σε σχολές στελεχών, όπως η σχολή δικαστών, η διπλωματική ακαδημία, στρατιωτικές σχολές και η σχολή αστυνομίας και δημόσιας διοίκησης", υπογράμμισε. "Το δε ίδρυμα Ελληνικού πολιτισμού μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση του σύγχρονου ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού". Βαλκανικός Οικονομικός Χώρος Συνεργασίας

    "Η Ελλάδα, ως το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε. που γειτνιάζει με τις άλλες βαλκανικές χώρες, θα ξεκινήσει ένα διερευνητικό διμερή και πολυμερή διάλογο με τα βαλκανικά κράτη για να εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πιο συνεκτικού οικονομικού χώρου συνεργασίας στα Βαλκάνια, που θα λειτουργήσει σε στενή συνεργασία με την Ε.Ε.", υπογράμμισε ο κ.Σημίτης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη διμερή και πολυμερή συνεργασία στον τομέα των υποδομών.

    Κατ' αρχήν, ο ενεργειακός τομέας πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα συστηματικής και μακροχρόνιας βαλκανικής συνεργασίας. Πρέπει να αντιμετωπισθούν ζητήματα όπως η αξιοποίηση του ποτάμιου δυναμικού, η προστασία των φυσικών πόρων, η ασφάλεια της λειτουργίας. Μεσοπρόθεσμα, πρέπει να προωθηθεί ο συντονισμός στην παραγωγή ενέργειας, η σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων, η δημιουργία δικτύων υγρών και αερίων καυσίμων.

    "Στον τομέα των επικοινωνιών", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, "προχωρά ήδη η αναβάθμιση του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού δικτύου και η σύνδεση του με το διεθνές δίκτυο οπτικών ινών. Σοβαρές προοπτικές διανοίγονται και με τη συμμετοχή του Ο.Τ.Ε. στα προγράμματα ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών στη Βουλγαρία και στην Αλβανία".

    "Τα δε δίκτυα μεταφορών θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες μετακίνησης, και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη δρομολογηθεί τα έργα διασύνδεσης της Εγνατίας με τους κάθετους οδικούς άξονες Βορά-Νότου, που θα οδηγήσουν σε πολλαπλά σημεία φυσικής επικοινωνίας Ελλάδας και βαλκανικών χωρών, αντί του σημερινού απαράδεκτα υπερφορτωμένου συστήματος της μοναδικής πύλης ανά χώρα", συνέχισε.

    Ωστόσο, ως βασικότερο μοχλό για την επίτευξη συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, ο κ.Σημίτης ξεχώρισε τις επενδύσεις. "Η οικονομική αναδιάρθρωση, η αύξηση της ζήτησης και οι αποκρατικοποιήσεις στις Βαλκανικές χώρες, αναμένεται να προσελκύσουν ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, καθώς και των υπηρεσιών υγείας, τουρισμού και τραπεζών. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική χώρα για στρατηγικές ξένες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, και προς την κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουμε το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων που πρόσφατα ιδρύσαμε. Προς την ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη η παραγωγή κατάλληλα εκπαιδευμένων στελεχών, αλλά και η δημιουργία ενός ευέλικτου και απλού θεσμικού πλαισίου, που ευνοεί και δε μπλοκάρει την επιχειρηματική πρωτοβουλία". Η Βόρεια Ελλάδα

    Με αναφορά στα έργα της Εγνατίας -που, όπως τόνισε, εξελίσσονται κανονικά- ξεκίνησε ο κ.Σημίτης την αναφορά του στη Βόρεια Ελλάδα. "Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για τα δύο τρίτα του έργου, ενώ η χρηματοδότηση του υπολοίπου θα γίνει με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, και μέσω διεθνούς διαγωνισμού".

    Για το αεροδρόμιο "Μακεδονία" προχωρά η μεσοπρόθεσμη λύση του υπερθαλάσσιου νέου διαδρόμου και της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ο εκσυγχρονισμός του λιμένος Θεσσαλονίκης και του έκτου προβλήτα, προχωρούν -σε συνδυασμό και με την προμήθεια νέου εξοπλισμού- με έργα συνολικού προϋπολογισμού 4,1 δισ.δρχ. Εχει δε, ξεκινήσει μια διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων πρόσθετης χρηματοδότησης έργων στο λιμάνι, με συνδυασμό δανεισμού και ανταποδοτικής εκμετάλλευσης, καθώς οι ανάγκες του έχουν εκτιμηθεί σε ύψος 16 δισ.

    Οι αποφάσεις για το μετρό Θεσσαλονίκης, που ο πρωθυπουργός επιμένει να καλεί σύστημα σταθερής τροχιάς, οι αποφάσεις μετατίθενται για μετά τις εκλογές, ενώ έχουν ήδη δεσμευθεί 50 δισ. Αμεση προτεραιότητα παραμένει η υποθαλάσσια αρτηρία, για την οποία έχουν δεσμευθεί 550 εκατ. Τον Οκτώβριο θα προκηρυχθεί ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για το θερμοηλεκτρικό σταθμό φυσικού αερίου στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

    Στον πολιτιστικό τομέα, έχουν διατεθεί με ενέργειες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας πόροι 4,3 δισ. για τα έργα συντήρησης και διάσωσης της αγιορείτικης κληρονομιάς, ενώ επιδιώκεται η περαιτέρω χρηματοδότησης τους από την ΕΖΕΣ με άλλα 5 δισ.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την τεχνολογία έχουν ήδη υπογραφεί τα προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση τεσσάρων τεχνολογικών και κλαδικών ινστιτούτων στη Βόρεια Ελλάδα: πληροφορικής και τηλεματικής (Θεσσαλονίκη), πολιτισμικής εκπαιδευτικής τεχνολογίας (Ξάνθη), βιολογικών ερευνών (Ιωάννινα) και τεχνολογική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας Βορείου Ελλάδος (Θεσσαλονίκη).

    Ο κ.Σημίτης κατέληξε τονίζοντας ότι έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητες νομοθετικές επεξεργασίες για τη σύσταση των αποκεντρωμένων ειδικών γραμματειών των υπουργείων Παιδείας, Αθλητισμού, Μεταφορών και θα εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά τις εκλογές. Επίσης σημαντικός θα είναι ο ρόλος της νέας διεύθυνσης Οικονομικής Συνεργασίας της Βόρειας Ελλάδας με τα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο, ενώ προωθείται η δημιουργία του συντονιστικού συμβουλίου Μακεδονίας Θράκης με στόχο την αποτελεσματικότερη παρουσία της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 6 September 1996 - 15:25:37