Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (03/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ

  • [02] ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

  • [03] ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΙ Β' ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [04] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  • [05] ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ

  • [06] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ 29,7% ΕΝΑΝΤΙ 26,2 ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [07] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΠΛΗΞΗ. ΛΙΓΟ Ή ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ

  • [08] ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ

  • [09] Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [10] Μ. ΔΟΥΚΑΚΗΣ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

  • [11] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1997

  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ 28 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [13] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΙΑΣΩΝ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [14] ΔΙΟΜΙΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

  • [15] Μ. ΔΟΥΚΑΚΗΣ: ''ΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ''

  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ- ΟΜΟΓΕΝΩΝ

  • [17] Ν. ΜΠΟΛΚΑΣ: Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] 20-30 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΚΡΟΥΖ ΕΠΛΗΞΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • [19] Σ.ΧΟΥΣΕΙΝ: ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΙΡΑΚΙΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

  • [20] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

  • [21] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

  • [22] ΤΟ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΩΘΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΑΛΕΣ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ- ΤΟ 52% ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΕΦΑΓΕ ΞΥΛΟ

  • [23] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

  • [24] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α.ΜΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [26] ΤΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ "ΑΓΚΑΘΙ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΕΡΕΒΑΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ

    Στην ιστορική παρουσία του Ανδρέα Παπανδρέου στις απαρχές της δημιουργίας του ΠΑΣΟΚ αλλά και στη νέα εποχή που το κυβερνών κόμμα δηλώνει έτοιμο να διαμορφώσει επικέντρωσαν σε δηλώσεις που έκαναν πριν την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αφορμή την επέτειο των 22 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος, οι κύριοι Κώστας Λαλιώτης, Ακης Τσοχατζόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου και Γεράσιμος Αρσένης. Παράλληλα τα τέσσερα υπουργικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν την πίστη τους ότι οι ψηφοφόροι στις 22 Σεπτεμβρίου θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ την έγκρισή τους για συνέχιση του κυβερνητικού του έργου.

    "Είναι η 1η φορά που γιορτάζουμε την 3η Σεπτεμβρίου χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα που είναι μια αφετηρία σε μια νέα εποχή , αισθανόμαστε, όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι βρίσκεται κοντά μας και έχουμε την υποχρέωση στη βάση της δικιάς του εθνικής στρατηγικής που μας βοήθησε να αντιμετωπίσουμε τα εθνικά θέματα, στη βάση της δικιάς του κοινωνικής πολιτικής, που απαντά στα προβλήματα του αγρότη, του εργάτη, του μικρομεσαίου, όλων των κοινωνικών δυνάμεων που εκφράζονται από το ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσουμε με συνέπεια και σταθερότητα στο μέλλον, για να μπορέσουμε πράγματι να εγγυηθούμε τη νέα επιτυχία στη νέα εποχή που προς το 2000", δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Στην μνήμη και τους αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρθηκε και ο γιος του ιστορικού ιδρυτή του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου. "Πρώτα από όλα σήμερα 22 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και τη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου είναι μια ξεχωριστή επέτειος διότι σήμερα γιορτάζουμε αυτή την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ έχοντας το νου μας στην μνήμη του ιδρυτή Ανδρέα Παπανδρέου. Θα έλεγα περισσότερο σήμερα στους αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου, αγώνες που ενέπνευσαν το κίνημά μας τα στελέχη μας τους ψηφοφόρους μας σε μια συστράτευση για μια Ελλάδα διαφορετική. Και είναι διαφορετική σήμερα η Ελλάδα από το 1974 και οφείλεται στην ανοιχτή δράση του ΠΑΣΟΚ για τη δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την έλλειψη φόβου, τη δυνατότητα να συνεργάζονται μεταξύ τους χωρίς φόβο και πάθος, να ελπίζουνε για κάτι καλύτερο, για μια πολιτεία κοινωνικής δικαιοσύνης και βεβαίως για την εθνική περηφάνεια".

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου τόνισε την συνέχεια του κινήματος, που όπως είπε "κρατά τις ίδιες αξίες και τους ίδιους στόχους σε μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που η Ελλάδα είναι πια έτοιμη να κάνει τα πολύ σημαντικά βήματα να αξιοποιήσει μια βαλκανική θέση πάρα πολύ σημαντική στην περιοχή, να ακουστεί η φωνή της στην Ε.Ε. ισότιμα και με αξιώσεις για ουσιαστική συμμετοχή σε όλες τις αποφάσεις, να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό προστατεύοντας παράλληλα τα λαϊκά συμφέροντα και παράλληλα ενδυναμώνοντας τη φωνή μας διεθνώς απέναντι στις όποιες απειλές υπάρχουν όπως είναι της Τουρκίας".

    Σε ό,τι αφορά στην προεκλογική τακτική χαμηλών τόνων που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι "ο Ελληνας ψηφοφόρος δεν εντυπωσιάζεται από φανφάρες και εντυπώσεις, είναι όμως αλήθεια ότι χρειάζεται από εδώ και πέρα να δοθούν οι πολύ συγκεκριμένες προγραμματικές μας στοχεύσεις".

    Στην κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής αναφέρθηκε ο Γεράσιμος Αρσένης, προσδιορίζοντας την ως "κατεύθυνση της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα ασχοληθεί και θα λύσει τα προβλήματα του Ελληνα πολίτη".

    Στην νέα εποχή του κυβερνώντος κόμματος αναφέρθηκε και ο Κώστας Λαλιώτης. "Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι και πάλι εδώ, ανανεωμένο και σύγχρονο, με έναν νέο ηγέτη, τον Κώστα Σημίτη, που και κοινωνική αποδοχή έχει και πολιτική απήχηση. Το 1974 μία λέξη συνόψιζε την αγωνία, τις αναζητήσεις και το αίτημα του λαού ήταν δημοκρατία. Το 1981 μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, η δημοκρατική προοδευτική παράταξη, είχε βρει πια το πρόσωπό της στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, το αίτημά της συνοψιζόταν σε μια λέξη, την αλλαγή. Σήμερα το αίτημα μιας σύγχρονης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης είναι η λέξη ελπίδα".

    Σε ό,τι αφορά στην κάθοδο του κ.Τσοβόλα στον πολιτικό στίβο με ανεξάρτητο κόμμα και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για απώλεια ψήφων για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να φοβηθεί διαρροή προς καμία κατεύθυνση γιατί είναι η παράταξη που θα αποδείξει σε αυτές τις εκλογές ότι μπορεί με ενότητα όλων των δυνάμεων να εκφράσει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Ο κ.Λαλιώτης από την πλευρά του εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον κ.Τσοβόλα, πρόσθεσε όμως ότι δεν θεωρεί σωστή την επιλογή του. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι "στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ, σε αυτό το ΠΑΣΟΚ της ελπίδας και της νίκης, χωρούσε και ο Δημήτρης Τσοβόλας", χωρίς, όμως, όπως διευκρίνισε αυτό να σημαίνει ότι απευθύνει πρόσκληση προς τον αρχηγό του ΔΗΚΚΙ.

    Για το ίδιο θέμα ο κ.Παπανδρέου είπε ότι θα ήθελε να ήταν ο κ. Τσοβόλας στο συνέδριο και να ακουγόταν η φωνή του μέσα στο ΠΑΣΟΚ. "Εκεί είναι ο χώρος του και είναι κρίμα που τον έχουμε απέναντί μας, που πρέπει να κάνουμε προεκλογικό αγώνα με τον Δημήτρη Τσοβόλα μακριά και που πρέπει να πάρει την σκληρή απόφαση ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, που ίσως να έχει και έναν συναισθηματικό δεσμό με τον Δημήτρη Τσοβόλα, ότι μια ψήφος προόδου για τη συνέχεια του έργου στο οποίο συνέβαλαν όλοι, και βεβαίως ο Δημήτρης Τσοβόλας, είναι η ψήφος προς το ΠΑΣΟΚ".

    [02] ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τους υποψηφίους βουλευτές κατά εκλογική περιφέρεια παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Τσαλδάρης, και στις τρεις επόμενες θέσεις συμπεριλαμβάνονται ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Από πλευράς επαγγελμάτων στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ συμμετέχουν 17 αγρότες, 8 δημοσιογράφοι, 97 δικηγόροι, 3 διπλωμάτες, 15 εκπαιδευτικοί, 26 έμποροι-επιχειρηματίες, 4 ηθοποιοί, 55 γιατροί, 27 καθηγητές ΑΕΙ, 4 καθηγητές ΤΕΙ, 35 οικονομολόγοι, 8 πολιτικοί επιστήμονες, 15 απόστρατοι, 42 τεχνικοί, 16 υπάλληλοι και 7 φαρμακοποιοί.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ δήλωσε πως αν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές, το πρώτο πράγμα που θα κάνει, πριν ακόμα ορκιστεί η κυβέρνηση, είναι να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Το κείμενο που θα προκύψει από τη σύσκεψη θα ενσωματωθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ώστε να διαμορφωθεί μια εθνική, εξωτερική και αμυντική πολιτική σε εθνικό επίπεδο.

    Από τις πρώτες ενέργειες του, ως πρωθυπουργού θα είναι να επισκεφθεί την Κύπρο, μαζί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ψήφιση νόμου για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας και ο διορισμός ενός μονίμου υφυπουργού Εξωτερικών.

    Θα προτείνει την άμεση εφαρμογή ενός δεκαετούς προγράμματος ενίσχυσης και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων και τρεις μήνες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα συγκαλέσει σύσκεψη των πρωθυπουργών των χωρών της Βαλκανικής με θέμα την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την Ε.Ε, θα ζητήσει να ανακηρυχθεί το 2000, Ετος Δημοκρατίας, για όλο τον κόσμο με επίκεντρο την Ελλάδα.

    Ο κ. Εβερτ είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και πρόσθεσε:"Είπε ο κ. Σημίτης ότι βάζοντας ορισμένες σημαίες στο Αιγαίο είναι δυνατό αυτό να δημιουργήσει προβλήματα προς τη γειτονική Τουρκία. Ενοχλήθηκε ο κ. Σημίτης. Δεν ενοχλείται, όμως, όταν βλέπει τους επίσημους τουρκικούς χάρτες να περιλαμβάνουν το μισό Αιγαίο ότι ανήκει στην Τουρκία; Τότε δεν ενοχλούμεθα, δεν συγκινούμεθα, δεν δυσφορούμε; Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα καταλάβει ο κ. Σημίτης, πως η συνεχής υποχωρητικότητα εντείνει την τουρκική προκλητικότητα. Σε καμιά περίπτωση δεν αναζητούμε να προκαλέσουμε την Τουρκία. Αντίθετα πιστεύω βαθειά στην ανάγκη της φιλίας, της συνεργασίας και των καλών σχέσεων με την Τουρκία. Αλλά για να προστρέξει η Τουρκία σε μια συνεργασία πρέπει να καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν θα ενδίδει, δεν θα υποχωρεί. Αυτό το γεγονός δεν το έχει καταλάβει ο κ. Σημίτης".

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι ajoko}hgse μια οικονομική πολιτική που έφερε τραγικά αποτελέσματα.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση της Ν.Δ θα ασκήσει το δικαίωμα της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι "είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, θα συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα και όταν εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προυποθέσεις ασφαλώς θα έρθει η στιγμή που ενδεχομένως θα το ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα. Μας τη δίνει αυτή τη δυνατότητα το διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν εξαγγέλλεται, αυτό πραγματοποιείται".

    [03] ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ Α' ΚΑΙ Β' ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ στην Α' και Β' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, εκφράζουν στη σύνθεσή τους τον ευρύτατο χώρο της ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς και δίνουν τη δυνατότητα εκλογής ενός βουλευτή από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό υπογράμμισε ο Ρούλης Εδιάρογλου, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των ψηφοδελτίων του ΣΥΝ στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Ο κ.Εδιάρογλου έθεσε ως στόχο του ΣΥΝ το ποσοστό των ευρωεκλογών του 1994 και ανέφερε οτι ο προεκλογικός αγώνας θα γίνει κυρίως με προσωπικές συζητήσεις και μικρές συγκεντρώσεις και θα κορυφωθεί με συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 12 Σεπτεμβρίου με ομιλητή τον Πρόεδρο Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ του Παρασκευά Παρασκευόπουλου, είπε οτι ο κ.Παρασκευόπουλος έχει αποχωρήσει από το 1994 από τον ΣΥΝ. "Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ.Εδιάρογλου, εκφράζει τον εαυτό του. Κατά τη γνώμη μας είναι λάθος ο τρόπος που χειρίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα ονόματα και τις συνεργασίες με πρώην στελέχη της Αριστεράς. Αυτή η τακτική δημιουργεί προβλήματα στην αναγκαία επικοινωνία των δύο πολιτικών χώρων, ακριβώς διότι αποσκοπεί στην υφαρπαγή ψήφων της Αριστεράς".

    Το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στην Α'Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης αποτελούν οι:

    Θωμάς Αγγελίδης-χημικός μηχανικός, Κώστας Αναστασιάδης- φυσικός, Κώστας Γκοντίνος-υπάλληλος ΟΤΕ, Βαγγέλης Ζορκάδης- οικονομολόγος, Δέσποινα Καπουσίζη-Χαραλαμπίδου-ιδιωτική υπάλληλος, Παναγιώτης Κατσαρός-οικονομολόγος, Τάσος Κουράκης-επίκουρος καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Γιώργος Κυπαρισσίδης-Κοκκινίδης- πανεπιστημιακός, Στέλιος Νέστωρ, Σοφία Νικηφόρου-Αναστασιάδου- δικηγόρος, Μίνα Ξηροτύρη-πολιτικός μηχανικός, Γιάννης Παντής επίκ.καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ, Στέργιος Πιτσιόρλας, Νίκος Σαμανίδης- μαθηματικός-προπονητής μπάσκετ, Παναγιώτα Τζιμέα-λογίστρια, Λευθέρης Χαλβατζής-υπάλληλος Τραπέζης, Ελλη Χρυσίδου-ζωγράφος.

    Στη Β' Εκλογική Περιφέρεια συμμετέχουν οι:

    Κυριάκος Αγγελόπουλος-οικονομολόγος, Κώστας Βουδούρης- βιβλιοθηκονόμος, Μαίρη Γεωργοπούλου-Ιωαννίδου βοηθός οδοντίατρος, Γιώργος Καραγκιόζης ηλεκτρολόγος, Δημοσθένης Μαντούδης- ηλεκτρονικός, Ευθύμης Μεκέσης-γεωπόνος, Γιάννης Μίχος-δικηγόρος, Μαίρη Μουρατίδου-βιολόγος-παραγωγός οικολογικών προϊόντων-στέλεχος του αγροτικού κινήματος, Δημήτρης Τσούκας-βιβλιοπώλης.

    [04] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Εκκληση στους κ. Σημίτη και Εβερτ να επιδείξουν σοβαρότητα στα εθνικά μας θέματα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του σήμερα στη Ρόδο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αποκάλεσε τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας "ουραγούς των υποδείξεων και των πρωτοβουλιών των Αμερικανών και της Ευρώπης".

    Τους κάλεσε δε να συμφωνήσουν για τη λειτουργία του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τη συννενόηση μέσω των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου εθνικής στρατηγικής.

    [05] ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ

    Συναντήσεις με τους διευθυντές ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών είχε το μεσημέρι ο υπηρεσιακός υπουργός Τύπου καθηγητής Δημήτρης Κώνστας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Υπουργείου Τύπου για επαφές με τους φορείς που συνδέονται με το έργο του.

    Στο μεταξύ συνεδριάζει και η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών με αντικείμενο τον προσδιορισμό του χρόνου και του τρόπου μετάδοσης από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα μηνυμάτων των υποψηφίων.

    Επιχειρείται ακόμη μία εκτίμηση των παροχών προς κόμματα και υποψηφίους, οι οποίες θα συνυπολογιστούν στα "πλαφόν" εκλογικών δαπανών που έχουν καθοριστεί.

    [06] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ 29,7% ΕΝΑΝΤΙ 26,2 ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 29,7% έναντι 26,2% της Νέας Δημοκρατίας δίνει η πρώτη δημοσκόπηση για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου που διενήργησε για τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9.61η εταιρεία Metro-analysis.

    Η Πολιτική Ανοιξη συγκέντρωσε ποσοστό 3,5%, το ΚΚΕ 5,3%, ο ΣΥΝ 6% και το ΔΗΚΚΙ 5,9%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 5,6%. του δείγματος.

    Η έρευνα διεξήχθη στο χρονικό διάστημα από 27 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου βάσει 1230 ατομικών συνεντεύξεων στην Α' και Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών και την Α΄και Β' εκλογική περιφέρεια Πειραιώς.

    [07] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΠΛΗΞΗ. ΛΙΓΟ Ή ΠΟΛΥ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ

    "Δεν είναι ακριβώς έκπληξη. Ολοι λίγο ή πολύ το περιμέναμε αυτό το πράγμα. Είναι ένα άλλο επεισόδιο σε μια σειρά πολλών επεισοδίων που συνέβησαν στο παρελθόν" δήλωσε το μεσημέρι σχετικά με τη νέα ένταση στον Περσικό Κόλπο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, πριν την διεξαγωγή του Εθνικού Συμβουλίου του PASOJ.

    Ο κ. Αρσένης εξέφρασε παράλληλα το φόβο ότι ανάλογα επεισόδια "θα συμβούν και στο μέλλον σε μια ευρύτερη περιοχή όπου οι διεθνείς ανταγωνισμοί εξακολουθούν να είναι ισχυρότατοι".

    Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας "η αβεβαιότητα και η ρευστότητα στην περιοχή είναι γνωστή, γι αυτό και οι συνθήκες αυτές προσφέρουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να παίξει ένα δυναμικό, σταθεροποιητικό και ειρηνικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι μόνο η εποχή των κινδύνων είναι και η εποχή των ευκαιριών".

    [08] ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ

    "Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έντονη ανησυχία παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τα διαδραματιζόμενα στο Ιράκ" υπογράμμισε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Τύπου Δημήτρης Κώνστας.

    Ο κ. Κώνστας επισήμανε ότι το Κουρδικό πρόβλημα δημιουργεί συχνά ιδιαίτερη αναστάτωση και ένταση στην περιοχή και προέβαλε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα από τη διεθνή κοινότητα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί ή συμμετείχε με τον οποιονδήποτε τρόπο στις αμερικανικές επιχειρήσεις σημειώνοντας ότι "δεν υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη ελληνικού χώρου ή ελληνικών μέσων στην επιχείρηση".

    [09] Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    "Aποτελεί πρόκληση και ντροπή η θέση του Πρωθυπουργού, κ.Σημίτη, ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών, στο πλαίσιο των δήθεν συμμαχικών οργανισμών και με τη συνδρομή του προέδρου των ΗΠΑ, κ. Κλίντον, όταν σήμερα οι ΗΠΑ έκαναν τη νέα δολοφονική τους επίθεση στο Ιράκ. Είναι ντροπή για τον κ. Σημίτη, να αναθέτει την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού και του κυπριακού λαού σε δολοφόνους της ανθρωπότητας", δήλωσε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Βόρειο Ιράκ.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ακόμη ότι "οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ συνολικά, η ηγεσία του, με τα "ευχαριστώ" στους αμερικανούς είναι τεράστιες. Ο ελληνικός λαός αξίζει να τους τιμωρήσει όλους, μόνο και μόνο γιατί με τη δουλοπρέπειά τους έχουν δόσει το πράσινο φως σε μαζικές δολοφονίες λαών".

    Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα, σε δηλώσεις της, σχολίασε την κοινωνική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος και συγκεκριμένα, το σύστημα συνταξιοδότησης και υπογράμμισε ότι "ένα σκοπό έχει η κυβέρνηση: Να καταρρίψει, να συντρίψει το συλλογικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Δε θέλει να υπάρχει ούτε κατώτατος μισθός, ούτε κατώτατη σύνταξη" και πρόσθεσε, ότι "η κυβέρνηση θέλει να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις πείνας, για να μπορεί να εξαγοράζει επιλεκτικά ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού με μικροπαροχές, τις οποίες ο ελληνικός λαός πρέπει κυριολεκτικά να επιστρέψει με την ψήφο του".

    [10] Μ. ΔΟΥΚΑΚΗΣ: Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    " Ο Σαντάμ Χουσείν κάνει συνεχώς λάθος εκτιμήσεις, είναι κοινώς ο μεγαλύτερος ατζαμής". Αυτό δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης, Μάικλ Δουκάκης, μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μιλτιάδη ΄Εβερτ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επίθεση των Ηνωμένων πολιτειών στο Ιράκ.

    Ο κ. Δουκάκης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν η πράξη αυτή θα βλάψει ή θα οφελήσει την προεκλογική εκστρατεία του κ. Κλίντον, τόνισε ότι "δόθηκε στον Πρόεδρο η ευκαιρία να δράσει και να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες, ενώ ο Σαντάμ Χουσείν έδειξε ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί την αμερικανική πολιτική".

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και για τα προβλήματα που δημιουργεί στην περιοχή η Τουρκία. Ο κ. ΄Εβερτ εξέφρασε την πεποίθησή του ο κ. Δουκάκης θα βοηθήσει, όπως και στο παρελθόν, την Ελλάδα.

    Ο πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης τόνισε ότι μετά τις εκλογές οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε στενή συνεργασία για τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

    [11] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1997

    Διαβεβαιώσεις για τη στήριξη με όλες τις δυνάμεις της πρωτοβουλίας του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκης '97'', για πραγματοποίηση της μεγάλης Έκθεσης Θησαυρών του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη από τον Ιούνιο του 1997, έδωσαν τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας σε αντιπροσωπεία του Οργανισμού, που επισκέφτηκε τη Μοναστική Πολιτεία.

    Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, και συμμετείχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλα στελέχη, καθώς και ειδικοί επιστήμονες που μετέχουν στις εργασίες προετοιμασίας της Έκθεσης.

    Κατά την επίσκεψη συμφωνήθηκε ακόμη, να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των εργασιών, καθώς η προετοιμασία της Έκθεσης μπαίνει, πλέον στην κρίσιμη τελική φάση της.

    Από την πλευρά της Ιεράς Κοινότητας, αλλά και από την πλευρά του Οργανισμού, τονίστηκαν επανειλημμένα οι στενοί ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί της Θεσσαλονίκης με το Αγιον Όρος, που με την Έκθεση αυτή θα καταδειχθούν περίτρανα και στα μάτια του ευρύτερου, ελληνικού και διεθνούς, κοινού.

    Επίσης από την πλευρά του Οργανισμού δόθηκαν εκ νέου διαβεβαιώσεις για την αρτιότητα της Έκθεσης και για την ασφάλεια και την ασφάλιση των ιερών κειμηλίων μέσα από τις πλέον σύγχρονες διαδικασίες.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ 28 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Εθιμοτυπική συνάντηση θα έχει μεθαύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος tgr Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, με 28 βουλευτές και κυβερνητικούς παράγοντες ελληνικής καταγωγής από Αυστραλία, Καναδά, Ν. Αφρική, Σουηδία, Λεττονία, Λιθουανία, Κένυα, Καμερούν, Ολλανδία, Ρουμανία, Ελβετία, Παναμά, Αργεντινή, Περού και Ουκρανία.

    Στους εκπροσώπους που θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν περιλαμβάνονται Ελληνοαμερικανοί, λόγω των επικείμενων εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Την ομάδα θα συνοδεύσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος.

    [13] ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΙΑΣΩΝ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Τη δημιουργία ή την ενίσχυση τμημάτων ελληνικών σπουδών σε δέκα επίλεκτα πανεπιστήμια του Ευξεινου Πόντου και της Ανατολικής Ευρώπης, προβλέπει το εκπαιδευτικό-ερευνητικό πρόγραμμα "Ιάσων", που θα αρχίσει να εφαρμόζεται φέτος το Φθινόπωρο, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Τα πανεπιστήμια που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι αυτά της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας και της Αρμενίας. Στα τμήματα -που θα τα στελεχώσουν ομάδες 3-4 επιστημόνων- θα διδαχτούν φιλολογικά μαθήματα, ιστορία, αρχαία και νέα ελληνική και βυζαντινή γλώσσα. Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης τη δημιουργία βιβλιοθήκης, την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής και την οικονομική υποστήριξη του διδακτικού προσωπικού.

    "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε κίνητρα στους ντόπιους καθηγητές να ασχοληθούν με το τμήμα και να το προωθήσουν", δήλωσε ο υπεύθυνος του προγραμματος, Γιάννης Καζάζης, πρόεδρος του τμήματος φιλολογίας του ΑΠΘ.

    Σημειώνεται ότι η ύπαρξη των τμημάτων αυτών αποκτά διπλή σημασία, πέρα από την καθιέρωση ελληνικών σπουδών στον Ευξεινο Πόντο και τα Βαλκάνια, λόγω της έντονης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή.

    "Οι Ελληνες που ζουν εκεί επανέκτησαν πρόσφατα ένα προνόμιο που τα τελευταία χρόνια το είχαν χάσει: να φοιτούν στο πανεπιστημιο", πρόσθεσε ο κ.Καζάζης.

    Στο διάστημα των δύο χρόνων που μεσολάβησε από την έγκριση του προγράμματος μέχρι σήμερα, έχουν δρομολογηθεί ορισμένες από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως οι ανταλλαγές διδασκόντων μεταξύ των συμμετεχόντων πανεπιστημίων και η χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στα τμήματα ελληνικών σπουδών που ήδη υπάρχουν.

    Οσον αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος, την έχει αναλάβει ενμέρει το ΑΠΘ, ενώ οικονομική ενίσχυση παρέχουν και άλλοι ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς, όπως ο Δήμος Καλαμαριάς που χρηματοδοτεί τις φετινές ανταλλαγές.

    Ο "Ιάσων" θα εκπληρώσει τον σκοπό του στα επόμενα τρία χρόνια, οπότε τα νεόπλαστα τμήματα θα αυτονομηθούν και θα λειτουργήσουν ανεξάρτητα από το ΑΠΘ, διατηρώντας ωστόσο πάντα την "αμέριστη συμπαράστασή" του, σύμφωνα με τον κ.Καζάζη.

    Μετά το τέλος του προγράμματος αναμένεται να ακολουθήσει sum]dqio, κατά τη διάρκεια του οποίου τα δέκα πανεπιστημια θα ενωθούν σε μία Ομοσπονδία Ελληνικών Σπουδών, με συγκεκριμένες δράσεις πάνω στο ακαδημαϊκό αυτό αντικείμενο.

    [14] ΔΙΟΜΙΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΔΥΟ ΒΑΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΣΕ

    Δύο πολύχρωμα βαγόνια του ΟΣΕ θα μεταφέρουν 2.500 παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ξεκινώντας το παρθενικό του ταξίδι στις 10 Σεπτεμβρίου, με προορισμό τη Βέροια και στη συνέχεια, στις 12 Σεπτεμβρίου, την Αλεξάνδρεια. Η πρωτοβουλία της δρομολόγησης του τρένου ανήκει στον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

    Σκοπός του "τρένου του βιβλίου" -που θα αναχωρεί από τη Θεσαλονίκη σε τακτά χρονικά διαστήματα- είναι να προσεγγίσει την ελληνική επαρχία, δίνοντας προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές της χώρας, όπου επί το πλείστον δεν υπάρχουν δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες.

    Φιλοδοξία του ΣΕΒΕ είναι να συνοδεύσει τα μελλοντικά ταξίδια του τρένου με πολιτιστικού περιεχομένου εκδηλώσεις, ώστε να λειτουργεί όχι μόνο ως κινητή βιβλιοθήκη, αλλά και ως έναυσμα για πολιτιστικά ερεθίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στιο 1997 τα ταξίδια του τρένου θα πραγματοποιούνται με τη συμπαράσταση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Θεσσαλονίκη'97.

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εμφανίζεται η προοπτική πιο μακρινών ταξιδιών, αφού σε συνεργασία με το Διαβαλκανικό Κέντρο του Βιβλίου, το τρένο πιθανόν να ταξιδέψει και σε γειτονικές χώρες.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας και κατά πάσα πιθανότητα και στην Ευρώπη, ένα τρένο γίνεται φορέας πολιτισμικών αξιών, δίνοντας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο.

    "Το τρένο του βιβλίου αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους στόχους του ΣΕΒΕ τα τελευταία δύο χρόνια. Επιδίωξή μας είναι η κινητή έκθεση βιβλίου να περιοδεύει σε τακτική βάση, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές, όπου η δυνατότητα ενημέρωσης του βιβλιόφιλου κοινού και της νεολαίας είναι περιορισμένες λόγω έλλειψης βιβλιοθηκών", είπε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒΕ, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

    [15] Μ. ΔΟΥΚΑΚΗΣ: ''ΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ''

    Μία πολύ καλή, χρήσιμη και σε βάθος συζήτηση - όπως οι ίδιοι την χαρακτήρισαν - πάνω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είχαν κατά τη συνάντησή τους, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, Μάικλ Δουκάκης.

    Ο κ. Δουκάκης, εξέφρασε με δηλώσεις του την πεποίθηση ότι ο Μπιλ Κλίντον σε περίπτωση που επανεκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του έναντι των ελληνικών θεμάτων.

    ''Είμαι περισσότερο αισιόδοξος - είπε - από τον πρόεδρο της Βουλής, αλλά ως ρεαλιστές πολιτικοί άνδρες που είμαστε, ξέρουμε ταυτόχρονα ότι τα προβλήματα δε λύνονται χωρίς στενή συνεργασία και χωρίς μεγάλη αποφασιστικότητα, την οποία - σημείωσε - διαθέτουν τόσο η αμερικανική όσο και η ελληνική πλευρά''.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, σ' αυτήν tgm περίπτωση, επισήμανε ότι ''οι Έλληνες αλλά και όλοι όσοι πιστεύουν στη δικαιοσύνη και τη σημασία του Διεθνούς Δικαίου, θα ήταν πολύ ευτυχείς αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπερνούσαν την Κύπρο για τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ και παράλληλα με τις εκεί προσπάθειές τους, εφέροντο ανάλογα και στην υπόθεση του κυπριακού λαού, ο οποίος βλέπει επί 22 χρόνια το 40% του νησιού του να βρίσκεται κάτω από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις''.

    Ο κ. Δουκάκης ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Ιράκ, δήλωσε ότι ''δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς έγινε. Το μόνο που μπορώ να πω, τόνισε, είναι ότι πρόκειται για ένα ακόμα πολύ λανθασμένο χειρισμό του Σαντάμ Χουσεϊν, ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει ειδικευτεί στους λανθασμένους χειρισμούς.

    Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις του κ. Κακλαμάνη για ανάλογο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο Κυπριακό ζήτημα, επισήμανε ότι αυτό ακριβώς είναι το σημείο το οποίο προβάλλουν συνέχεια οι Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ.

    Ο κ. Κακλαμάνης, υπογράμμισε πάντως με νόημα, τις διαφορές στην πολιτική που ακολουθεί μια χώρα κατά την προεκλογική περίοδο και πρόσθεσε ότι ''με τη συμβολή της ελληνικής ομογένειας και την αμυντική θωράκιση της χώρας θα προωθηθούν τα ελληνικά μας δίκαια''.

    ''Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς - είπε χαρακτηριστικά - δεν πρέπει να το αφήνουμε στους άλλους αν θέλουμε οι εξελίξεις να μας δικαιώσουν''.

    Τέλος ο κ. Κακλαμάνης έδωσε στον κ. Δουκάκη, το μετάλλιο της Βουλής, το Σύνταγμα του 1844, καθώς και αμερικανικούς και ρωσικούς χάρτες, οι οποίοι - όπως τόνισε - καταγράφουν την κατάσταση στο Αιγαίο και αποδεικνύουν τα ελληνικά δίκαια.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ- ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Συνάντηση με τους 30 ομογενείς υπουργούς, γερουσιαστές και βουλευτές, που επισκέπτονται τη χώρα μας, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος, στο πλαίσιο επικοινωνίας και συμπόρευσης των δυνάμεων του Ελληνισμού.

    Ο κ. Πάγκαλος ενημέρωσε τους πολιτικούς της διασποράς για τα εθνικά μας θέματα, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας, για την πολιτική στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια καθώς και για τις Διεθνείς Σχέσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γ.Ρωμαίος, ζήτησε τη συμβολή των ομογενών στην πρ Στεφανόπουλο.οσπάθεια επίλυσης αλλά και προώθησης των εθνικών μας θεμάτων.

    Αύριο, οι ομογενείς πολιτικοί θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,κ. Κ. Στεφανόπουλο

    [17] Ν. ΜΠΟΛΚΑΣ: Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

    "Τους τελευταίους μήνες η Αυστραλία πρόδωσε την ελληνική και την κυπριακή παροικία της, καθώς και την πάγια θέση της υπέρ της διεθνούς ειρήνης". Την επίθεση αυτή εξαπέλυσε εναντίον του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο ελληνικής jatacyc^r "σκιώδης" υπουργός Δικαιοσύνης, Γερουσιαστής, Νίκος Μπόλκας.

    Ο κ. Μπόλκας, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στην χώρα μας μαζί με άλλους ομογενείς πολιτικούς, αναφέρθηκε στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, στην άρνηση της Αυστραλίας να πάρει θέση υπέρ της Ελλάδας στο θέμα του Αιγαίου, καθώς και στην απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να ακολουθήσει "πιο ήπια" στάση στο Μακεδονικό, με αντάλλαγμα κάποιες ψήφους ευρωπαϊκών χωρών στον ΟΗΕ.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μπόλκας κάλεσε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ, να κρατήσει τον κ. Ντάουνερ μακριά από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε εξάλλου τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών ότι παραλίγο να καταστρέψει τις σχέσεις της χώρας με την Ασία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] 20-30 ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΚΡΟΥΖ ΕΠΛΗΞΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Πολλαπλό χτύπημα με πυραύλους κρουζ κατάφεραν σήμερα οι ΗΠΑ πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους του Ιράκ σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις βορείως του 36ου παραλλήλου.

    Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου 20 με 30 πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν από αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη που βρίσκονται στην περιοχή. Η επίθεση άρχισε στις 8:30 ώρα Ελλάδος και διάρκησε 45 λεπτά.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα αναμένει τώρα τις αντιδράσεις της Βαγδάτης και κυρίως αν θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων από την περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως προστατευόμενη ζώνη.

    Η σχετική ανακοίνωση του πενταγώνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους ακριβείς στόχους. Πιστεύεται όμως τώρα ότι όλοι οι στόχοι βρίσκονται στο νότιο Ιράκ και όχι στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με πρακτορεία οι αντιαεροπορικές βολές ακούστηκαν στη Βαγδάτη, όμως το πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι η πόλη αυτή δεν αποτέλεσε στόχο της επιδρομής.

    Στην περιοχή του κόλπου βρίσκονται έξι αμερικανικά πολεμικά σκάφη που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν το Ιράκ με πυραύλους κρουζ και 75 πολεμικά αεροσκάφη καθώς και τέσσερα βομβαρδιστικά Β52.

    Την απόφαση για τους βομβαρδισμούς πήρε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μπίλ Κλίντον.

    Η Βρετανία ανακοίνωσε πως υποστηρίζει πλήρως την απόφαση της Ουάσιγκτον, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ανέβαλε τη διήμερη επίσκεψη που επρόκειτο να αρχίσει σήμερα στην Ιορδανία.

    Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι η τιμή του δολλαρίου ανήλθε στο χρηματιστήριο του Τόκιο, μόλις έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν επίθεση και κυμαίνεται γύρω στα 109,30 Γιέν.

    [19] Σ.ΧΟΥΣΕΙΝ: ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΤΑ ΙΡΑΚΙΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ALEQIJAMIJES ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Να αντισταθούν στις αμερικανικές επιθέσεις διέταξε τα ιρακινά στρατεύματα ο Σαντάμ Χουσείν και κήρυξε άκυρες τις ζώνες απαγόρευσης των πτήσεων που έχουν επιβάλει οι δυτικοί στο Ιράκ.

    Ο Ιρακινός πρόεδρος σε διάγγελμα που απηύθυνε σήμερα προς το λαό του κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να επιτεθούν σε οποιαδήποτε εχθρικά αεροσκάφη και ζήτησε να δώσουν ένα "μάθημα" στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας πως ο "Θεός ταπείνωσε τους εισβολείς" αφού οι ιρακινές απώλειες ήταν μικρές και οι ιρακινές δυνάμεις κατέρριψαν πολλούς πυραύλους.

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε Ιρακινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων από την αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ.

    Είκοσι επτά πυραύλους εξαπέλυσαν συνολικά οι αμερικανικές δυνάμεις από αέρα και θάλασσα, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού ναυάρχου Εντουαρντ Μουρ.

    Ο κ.Μουρ διευκρίνισε ότι εκτοξεύτηκαν 13 πύραυλοι από αεροσκάφη Β-52 και 14 από το αντιτορπιλικό Λαμπούν και το καταδρομικό Σίλο και τόνισε πως "οι επιθέσεις διατάχθηκαν ως προειδοποίηση προς το Ιράκ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

    [20] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Την πλήρη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης για τις σημερινές αμερικανικές επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων στο Νότιο Ιράκ, εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο οι Βρετανοί υπουργοί Εξωτερικών, Malcolm Rifkind και Άμυνας, Michael Portillo.

    Ο κ. Rifkind δήλωσε από την Ασία ότι οι αμερικανικές επιθέσεις αποτελούσαν μια αναγκαία συνέπεια της επιθετικότητας που επέδειξε ο Σαντάμ Χουσείν εναντίον των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, ενώ ο κ. Portillo δήλωσε στο Λονδίνο ότι η ζώνη πάνω από την οποία απαγορεύεται να πετάξουν τα ιρακινά αεροσκάφη θα επεκταθεί, ώστε να ελεγχθεί μεγαλύτερο τμήμα του ιρακινού εναέριου χώρου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη δεν συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, αλλά ότι η Βρετανία παραχώρησε υποστήριξη διοικητικής μέριμνας για τις αμερικανικές επιθέσεις, όπως ανεφοδιασμό σε καύσιμα από τη βάση του Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές και βρετανικές ένοπλες δυνάμεις.

    Να σημειωθεί ότι Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Ιορδανία αρνήθηκαν να επιτρέψουν την χρήση βάσεων στο έδαφος τους ως αφετηρία των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, ενώ Βρετανοί πολίτες, κυρίως όσοι εργάζονται στο Βόρειο Ιράκ καλούνται από το Foreign Office να εγκαταλείψουν το Ιράκ.

    [21] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Με ανησυχία παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ εξετάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών υπό την προεδρία της υπουργού Enyteqij~m Τανσού Τσιλλέρ με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Τουράν Ταγίαν, του εκπροσώπου της ΜΙΤ (ΚΥΠ) Σονμέζ Κιοκσάλ και του εκπροσώπου του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγού Τσεβίκ Μπιρ.

    Σε δηλώσεις που έκανε η κ Τσιλλέρ, μετά το πέρας της σύσκεψης, τόνισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και ότι υπάρχει μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα. Η κ Τσιλλέρ τόνισε ακόμη ότι η κατάσταση στο Ιράκ πήρε νέες διαστάσεις μετά τις αμερικανικές επιθέσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον έπληξαν 16 στόχους .

    "Η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή, την προστασία των πολιτών και την μεταφορά τους σε ασφαλή μέρη και θα συνεχίσει αυτό το ρόλο της. Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε τις προσπάθειες του Ιράκ να μπει στην περιοχή. Το παρακολουθούμε με ανησυχία. Ειχαμε ζητήσει απο τον Σαντάμ να αποχωρήσει από το Ερμπίλ. Αυτό ήταν απαραίτητο για να μην υπάρξει μια τέτοια επέμβαση αλλά πληροφορηθήκαμε ότι λίγο έξω από την Ερμπίλ ετοιμάζεται για μια νέα επιχείρηση και αξιολογούμε αυτές τις πληροφορίες ξεχωριστά" πρόσθεσε η κ Τσιλλέρ.

    [22] ΤΟ ΞΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΖΥΓΟΥΣ ΩΘΕΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΑΛΕΣ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ- ΤΟ 52% ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΕΦΑΓΕ ΞΥΛΟ

    Οι συζυγικοί ξυλοδαρμοί ωθούν τις Τουρκάλες στο έγκλημα ενώ το 64% των γυναικών που εκτίουν ποινές στις τουρκικές φυλακές έχουν δαρθεί από τους άντρες τους. Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία έρευνας με θέμα τη σχέση "ξύλου"- εγκλήματος που έκανε το πανεπιστήμιο Χατζέττεπε της Αγκυρας και δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Χουρριέτ".

    Σύμφωνα με την έρευνα το 46% των μανάδων που έχουν ξυλοκοπηθεί από τους συζύγους τους συμβουλεύουν τις κόρες τους "να κάνουν υπομονή " σε περίπτωση που πάθουν το ίδιο με αυτές. Το 52% των ενόχων γυναικών και το 70% των αθώων πιστεύουν ότι δικαίως τις έδειραν οι σύζυγοί τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που ξυλοκοπούνται από τους συζύγους είναι ηλικίας 15-19 ετών και έχουν παντρευτεί με συνοικέσιο.

    Οπως τονίζει η καθηγήτρια Τουλίν Ιτσλί το 40% των γυναικών τρώνε ξύλο λόγω των οικονομικών δυσκολιών, το 20% λόγω του ότι οι άντρες τους χαρτοπαίζουν και μεθούν, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό λόγω ασυμφωνίας.

    [23] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

    Σε αξιολόγηση της κατάστασης μετά τα γεγονότα στη Δερύνεια πρόχωρησε το Εθνικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε πως κατά τη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση και "δεν ήταν θέμα διαφωνιών ή συμφωνιών" των αρχηγών των κομμάτων.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες για σχεδιαζόμενα αντίποινα εναντίον Τουρκοκυπρίων, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως δεν υπάρχει Ελληνοκύπριος που να αναζητεί ευθύνες από Τουρκοκυπρίους τη στιγμή pou όλοι γνωρίζουν πως οι αυτουργοί ήταν είτε "Γκρίζοι Λύκοι" είτε έποικοι της Τουρκίας είτε εγκάθετοι του καθεστώτος του Ντενκτάς.

    Όσο για το θέμα των τουρκοκυπρίων εργατών στις ελεύθερες περιοχές, τόνισε πως η κυβέρνηση καλωσορίζει την παρουσία τους σε αυτές, προσθέτοντας ότι η προσωρινή τους αποχή από την εργασία τους έγινε για τη δική τους ασφάλεια λόγω της τεταμένης κατάστασης.

    "Δεν έχουμε αντιδικία με τους Τουρκοκύπριους" υπογράμμισε και επεσήμανε την ανακοίνωση πολλών τουρκοκυπριακών οργανώσεων, η οποία καλεί για ειρηνική συμβίωση στην Κύπρο.

    [24] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Στα Σκόπια φθάνει σήμερα πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας Ράντογιε Κόντιτς, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Τον Γιουγκοσλάβο πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Δημοσιονομικών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, οι πρόεδροι των Οικονομικών Επιμελητηρίων της Σερβίας και του Μαυροβουνίου καθώς και πολυμελής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του θα υπογραφούν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Ογκνεν Μάλεσκι, πέντε διακρατικές συμφωνίες οικονομικού χαρακτήρα ενώ δεν θα υπογραφεί η σοβαρότερη, κατά τον χαρακτηρισμό του, συμφωνία που αφορά στη διεύρυνση των αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων και η οποία προέβλεπε τη βαθμιαία δημιουργία προΰποθέσεων για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Οπως είπε ο κ.Μάλεσκι σε συνέντευξη τύπου, οι εμπειρογνώμονες των δυο χωρών δεν έχουν ολοκληρώσει το σχέδιο κειμένου για την υπογραφή της.

    Σύμφωνα με τον κ.Μάλεσκι, ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας θα υπογραψει τρεις συμφωνίες που αφορούν στον συγκοινωνιακό τομέα (οδικό-σιδηροδρομικό-αεροπορικό) και δύο που αφορούν στον δημοσιονομικό και συγκεκριμένα στην προστασία των επενδύσεων και στην αποφυγή της διπλής φορολόγησης.

    Ο σκοπιανός αξιωματούχος υπεραμύνθηκε της δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και απαντώντας στις επικρίσεις που έχει δεχθεί από την αντιπολίτευση ότι με τη δημιουργία της επιχειρείται σταδιακά η ενσωμάτωση της χωρας στη Γιουγκοσλαβία τόνισε ότι παρόμοιες συμφωνίες έχουν υπογραφεί τόσο με τη Σλοβενία και την Κροατία όσο και με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Διευκρίνισε δε ότι η ζώνη ελεύθερου εμπορίου δεν έχει καμια σχέση με την τελωνειακή ένωση.

    Στο μεταξύ, χθες στο Βελιγραδι έγινε η πρώτη συνεδρίαση της διακρατικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και διπλωματών που έχει συσταθεί προκειμένου προσδιορίσει τον τρόπο επίλυσης του καθορισμού της συνοριακής γραμμής των δυο χωρών.

    Στην, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση έγινε, σύμφωνα με το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ανταλλαγή απόψεων και συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τη χάραξη της συνοριακής γραμμής ενώ ανακοινώθηκε ότι η επομενη συναντηση θα γίνει στα Σκόπια.

    Για το θέμα των συνόρων, ο πρέσβης της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας sta Σκοπια, Ζόραν Γιανάτσκοβιτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερ" τόνισε ότι "δεν είναι το κυρίαρχο θέμα στις σχέσεις των δυο χωρών" και εκφράζοντας την καλή θέληση της κυβέρνησής του για την επίλυσή του είπε: "Η γιουγκοσλαβική πλευρά δεν βλέπει να υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στο θέμα του καθορισμού των συνόρων και πιστεύουμε ότι αυτή είναι και η θέση των επισήμων οργάνων της ΠΓΔΜ".

    Αναφερόμενος δε στην επίσκεψη του Κόντιτς στα Σκοπια και τις συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν, ο κ.Γιανάτσκοβιτς υπογραμμισε ότι "οι κυβερνήσεις των δυο χωρών προχωρούν στην υλοποίηση της συμφωνίας για τη διευθέτηση των σχέσεων που υπεγραψαν στις 8 Απριλίου".

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α.ΜΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Τόμισλαβ Τσοκρέφσκι συναντήθηκε χθες ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διεθνείς προσπάθειες για την δίωξη του εγκλήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

    Ο κ.Μαλλιάς έγινε δεκτός και από τον υπουργό Πολιτισμού της γειτονικής χώρας, Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, με τον οποίο εξέτασε τις δυνατότητες ανάπτυξης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

    [26] ΤΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ "ΑΓΚΑΘΙ" ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΓΚΥΡΑΣ - ΕΡΕΒΑΝ

    Η Αρμενία ζήτησε και επίσημα από την Άγκυρα, να μην εξαρτά τις τουρκο-αρμενικές σχέσεις από το επίμαχο θέμα του Καραμπάχ, που αποτελεί "αγκάθι" για τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ", ο κ. Λιμπαρντιγιάν, πρώτος σύμβουλος του προέδρου της Αρμενίας, Λεβόν Τερ Πετροσιάν, που πραγματοποίησε επαφές στην Άγκυρα, τόνισε στους Τούρκους αρμοδίους: "Παρά το Κυπριακό, έχετε διπλωματικές, εμπορικές και τουριστικές σχέσεις με την Ελλάδα. Συμπεριφερθείτε το ίδιο και σε μας, να ανοίξουν πλέον τα σύνορα των δύο χωρών".

    Η Άγκυρα επισήμανε στον Αρμένιο αρμόδιο ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα προέβη αρκετά σε χειρονομίες καλής πρόθεσης προς το Ερεβάν και ότι από τώρα και στο εξής, η σειρά για την πραγματοποίηση κάποιου βήματος, είναι στην Αρμενία. Τονίστηκε ακόμα ότι πριν εξασφαλιστεί κάποια εξέλιξη στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας, δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να προβεί σε νέα ανοίγματα.

    Σημειώνεται δε ότι η Τουρκία τελευταία είχε προβεί σε χειρονομία καλής πρόθεσης, ανοίγοντας τον αεροδιάδρομο Η-50, που είναι ζωτικής σημασίας στην επικοινωνία του Ερεβάν με τη Δύση. Δεν υπήρξε όμως χειρονομία από το Ερεβάν σ' αυτή την ενέργεια της Τουρκίας, παρατηρεί η εφημερίδα.

    Για "δεύτερη ειρηνευτική δύναμη στην Τουρκία" κάνει λόγο η εφημερίδα "Χουρριέτ", τονίζοντας ότι μετά την πολυεθνική, η Τουρκία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια νέα ειρηνευτική δύναμη. Επισημαίνει ότι επιτεύχθηκε ταύτιση απόψεων για τη δημιουργία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας - Τουρκίας ειρηνευτικής δύναμης στο Eqfouqo}l, στα πλαίσια του ΟΑΣΕ, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος μεταξύ Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας.

    Η ειρηνευτική αυτή δύναμη, που ήρθε στην επικαιρότητα κατά την επίσκεψη του Λιμπαρντιγιάν στην Άγκυρα, θα εξασφαλίσει - σύμφωνα με τη "Χουρριέτ" - υποστήριξη στην επίλυση του θέματος Καραμπάχ και θα λειτουργήσει με τον μηχανισμό διαλόγου μεταξύ των τριών χωρών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 3 September 1996 - 15:46:24