Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (30/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Αγτζίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

  • [03] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • [04] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ, ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ.

  • [05] ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

  • [06] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο Σ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

  • [07] ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [08] ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

  • [09] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ Ν.Δ. ΑΣΚΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

  • [10] ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  • [11] 46.352 ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΑΕΙ -ΤΕΙ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΣ

  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [13] ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ GOODYEAR, ΟΧΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ Δ.Ε.Θ."

  • [14] 9.500 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ-ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝ.ΚΑ.

  • [15] ΜΕ ΕΠΤΑ ΝΕΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΘΑ "ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ" Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [16] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ "ΡΕΚΟΡ" ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ. ΜΑΚΡΑΝ Η ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ, ΟΜΩΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ.

  • [17] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [18] ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ

  • [20] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΛΕΪΖΕΡ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [21] ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

  • [22] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [23] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ" ΕΧΕΙ ΧΙΤΛΕΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [24] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

  • [25] ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Αγτζίδη)

  • [26] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Συνεδριάζει το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να εξετάσει τους εκλογικούς συνδυασμούς του Κινήματος οι οποίοι θα οριστικοποιηθούν κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο.

    Στο μεταξύ αλλεπάλληλες επαφές με επιτελείς της κυβέρνησης είχε από το πρωί ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

    Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Σημίτης θα αρχίσει την περιοδεία του σε 20 νομούς της χώρας αρχίζοντας από τη Λέσβο και τη Λήμνο.

    Στη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια θα περιοδεύσει το απόγευμα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος επικεντρώνει την προεκλογική του δράση στο οικονομικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα εθνικά θέματα.

    Ο κ. Εβερτ συναντήθηκε από το πρωί με στενούς του συνεργάτες με αντικείμενο την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Παράλληλα συγκαλείται αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για να εξετάσει τις προτάσεις των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών για τους υποψηφίους βουλευτές.

    Το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας απέκλεισε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο "Σωτηρία" και τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για την ασκούμενη πολιτική τους στον τομέα της υγείας και κατήγγειλε την εκχώρηση του συστήματος επείγουσας μεταφοράς των ασθενών στους ιδιώτες με αποτέλεσμα τη μη ισότιμη αντιμετώπισή τους.

    Στην Κέρκυρα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός του. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία για τη διαμάχη τους στο θέμα της οικονομίας.

    [02] ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

    Ομόφωνα έγιναν δεκτές από τα μέλη της διακομματικής επιτροπής, οι προτάσεις του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης για την κατανομή τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα από τα κρατικά και ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο.

    Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και αποφάσισε η διακομματική επιτροπή τα ιδιωτικά κανάλια καλούνται να μεταδώσουν ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένη αυτούσια την 60λεπτη συνέντευξη τύπου κάθε αρχηγού κόμματος.

    Επίσης, κάθε κανάλι πρέπει να οργανώσει τέσσερις τουλάχιστον συζητήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και να διαθέσει ένα δεκάλεπτο εβδομαδιαίως σε κάθε κόμμα της Βουλής και της Ευρωβουλής.

    Η διακομματική επιτροπή αποφάσισε στα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων και στα τοκ-σόου να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων.

    [03] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Ορκίστηκαν το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Τύπου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους τέσσερις πανεπιστημιακούς καθηγητές και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχήθηκε στους υπηρεσιακούς υπουργούς καλή δουλειά. Στη συνέχεια έγινε η τελετή παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων.

    Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρέλαβε το υπουργείο από τον αποχωρούντα Κώστα Γείτονα. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ακης Τσοχατζόπουλος παρέδωσε το υπουργείο στον καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Σκουρή.

    Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε το υπουργείο στον καθηγητή Αργύρη Φατούρο ενώ σε κλίμα συγκίνησης παρέδωσε το υπουργείο Τύπου στον καθηγητή Δημήτρη Κώνστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    [04] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ, ΜΕ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ.

    Ραντεβού με τον πρωθυπουργό και τους οικονομικούς υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητά -με σημερινή κατεπείγουσα επιστολή της- η Ενωση Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης (Ε.Σ.Β.Β.Θ).

    "Παρότι σημαντικός αριθμός των νέων επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου για την περιοχή της Θράκης, βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, έχουν αντιμετωπίσει τεράστιες καθυστερήσεις", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Eid^seym ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών νομού Ροδόπης, Νίκος Βουγιουκλής. "Οι νέοι επενδυτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με σωρεία προβλημάτων -ακόμη και προβλημάτων συμπεριφοράς- τα οποία ούτε καν είχαν φαντασθεί όταν σχεδίαζαν τις επενδύσεις τους στη Θράκη. Υπάρχει λοιπόν ορατός κίνδυνος, σε περίπτωση που γίνουν γνωστοί οι ανασταλτικοί αυτοί παράγοντες, να ανατραπεί το όλο θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή, τα τελευταία χρόνια".

    Στόχος της Ε.Σ.Β.Β.Θ., είναι να επισημάνει τον κίνδυνο αυτό σε όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εντάξουν στον προγραμματισμό τους μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του. "Ανεξάρτητα από το κόμμα που θα βρεθεί στην κυβέρνηση την 22α Σεπτεμβρίου, ζητούμε τη δέσμευση όλων των πολιτικών αρχηγών στη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος, βάσει των αναπτυξιακών κινήτρων για τη Θράκη", υπογράμμισε ο κ.Βουγιουκλής.

    Κατά τις επαφές τους, οι σύνδεσμοι της Θράκης θα υπογραμμίσουν με έμφαση την αναγκαιότητα διατήρησης της επιδότησης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων της Θράκης, αλλά και της διαθεσιμότητας των ανάλογων πόρων που θα υλοποιήσουν τα κίνητρα αυτά. "Ηδη, έχουν σημειωθεί εμπλοκές -από πλευράς Ο.Α.Ε.Δ.- στη διαθεσιμότητα κονδυλίων που αφορούσαν την επιδότηση του κόστους εργασίας, αλλά και στη διαθεσιμότητα πόρων που θα χρηματοδοτούσαν διεπιχειρησιακά προγράμματα και προγράμματα κατάρτισης στελεχών. Από την άλλη πλευρά, το λειτουργικό κόστος στην περιοχή αυξάνεται διαρκώς, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η κατάσταση επιδεινώνεται -και χρήζει επιπλέον μέτρων στήριξης- από το δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε μετά και τις πρόσφατες εντάσεις στα ελληνοτουρκικά. Οταν γίνονται συνεχείς επιστρατεύσεις και οι επιχειρήσεις χάνουν για μέρες ολόκληρες το ανθρώπινο δυναμικό τους, είναι φυσικό να δημιουργείται αναστάτωση στη συνολική τους λειτουργία", κατέληξε ο κ.Βουγιουκλής.

    [05] ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

    Την ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης στη σημερινή εποχή, επισημαίνει η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, στο χαιρετισμό της που περιλαμβάνεται στο ειδικό λεύκωμα, το οποίο εκδίδεται επ' ευκαιρία της 61ης Δ.Ε.Θ.

    Η κ.Παπανδρέου υπογραμμίζει ως στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας, την αναβάθμιση της οικονομικής και πολιτικής της παρουσίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Μάλιστα, επισημαίνει τρεις κυρίαρχους άξονες υλοποίησης του εν λόγω στόχου: τη δημιουργία ενός πλήρους δικτύου βασικών υποδομών, την αναβάθμιση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των θεσμών διοίκησης, και -τέλος- τη βελτίωση του παραγωγικού περιβάλλοντος, δηλαδή της λειτουργίας της αγοράς, του αγροτικού τομέα, της βιομηχανίας, καθώς και της έρευνας και τεχνολογίας σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

    [06] ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο Σ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

    Κατά του διαλόγου με την Τουρκία και υπέρ της καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας με τα Σκόπια τάσσεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής. Ο κ Παπαθεμελής εξέφρασε την αντίθεση του σε ένα διάλογο με την Τουρκία απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι "δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει διάλογος με την γειτονική χώρα διότι αφορά θέματα που άπτονται ή είναι ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και διάλογος επι αδιαπραγματεύτων είναι αδιανόητος". Ο κ Παπαθεμελής υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει με δηλώσεις του κ Παγκάλου την τοποθέτηση του αρχηγού της Ν.Δ ότι θέλει να πάει σε έναν διάλογο με βάση μία ατζέντα καταγεγραμμένων θεμάτων. "Αρα δεν τίθεται θέμα η κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της κυβέρνησης" συνέχισε και πρόσθεσε ότι αν πάμε σε διάλογο η Τουρκία θα θεωρήσει ότι είναι κερδισμένη.

    Ο κ Παπαθεμελής αναφερόμενος στο Σκοπιανό δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επηρεάσει την κυβέρνηση που θα εκλεγεί από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου να καταγγείλει την ενδιάμεση συμφωνία γιατί τα Σκόπια δεν την τηρούν."Στην ενδιάμεση συμφωνία υπάρχουν μερικές ρυθμίσεις (άρθρο 7) που απαγορεύουν την άσκηση προπαγάνδας απο μέρους του άλλου κράτους, και στην προκειμένη περίπτωση των Σκοπίων, με οποιονδήποτε τρόπο εκ μέρους κρατικών υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών. Τα Σκόπια δεν έχουν τηρήσει εντελώς την ενδιάμεση συμφωνία και μας εμπαίζουν με το θέμα του διαλόγου για την τελική τους ονομασία. Θεωρώ ότι μετά και την συνέντευξη Φρτσκοφσκι η ελληνική πλευρά έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει αυτή τη συμφωνία, να μη την τηρήσει εφεξής ή να την καταγγείλει γιατί τα Σκόπια δεν την τηρούν" πρόσθεσε. Ο κ Παπαθεμελής υπογράμμισε ακόμη ότι έχουν γίνει κατά συρροή λάθη στη διαχείριση του Σκοπιανού απο όλες τις κυβερνήσεις.

    Ερωτηθείς για το ποιές είναι οι προβλέψεις του για το αποτέλεσμα των εκλογών είπε :"Νομίζω ότι θα υπάρξει περιφανής νίκη του ΠΑΣΟΚ". Τέλος αναφερόμενος στο θέμα των εφημερίδων "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" του συγκροτήματος Βελλίδη ,που έχουν κλείσει, τόνισε ότι η ιστορικότητα του τίτλου της "Μακεδονίας" δεν αναποτιμάται σε χρήμα και ότι ο τίτλος αυτός συμβολίζει και αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας

    Ο κ Παπαθεμελής παρουσίασε ακόμη το νέο βιβλίο του με τίτλο "Αντιστάσεις, Κείμενα Εθνικής Αυτογνωσίας" το οποίο περιλαμβάνει κείμενα της τελευταίας τριετίας και υπηρετεί το αίτημα και την προοπτική μιας ισχυρής Ελλάδας προβάλλοντας τον πατριωτισμό ως κινητήρια ακαταμάχητη δύναμη τους ελληνισμού. Ο συγγραφέας πιστεύει ότι πρέπει και μπορούμε ως έθνος να αντισταθούμε στην παρακμή και τη φθορά και ότι έχουμε εξ αντικειμένου τη δύναμη να επιβάλλουμε σε εχθρούς και φίλους το σεβασμό των επιλογών και των δικαίων μας .

    [07] ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    Η Πολιτική Ανοιξη θα συνεργαστεί μετεκλογικά με όποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνήσει σε μια προγραμματική συμφωνία με βασικά σημεία τα εθνικά θέματα και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, σε περίπτωση που ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Ν.Δ. καταφέρουν να πετύχουν autodumal_a, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Την ανακοίνωση αυτή έκανε σε εφ'όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε για να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματός του, στη διάρκεια της οποίας άσκησε δριμεία κριτική τόσο στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδη Εβερτ.

    Τους κ.κ. Σημίτη και Εβερτ κατηγόρησε ο κ.Σαμαράς για απόκρυψη από τον ελληνικό λαό της ιδιαίτερης σημασίας των επικείμενων εκλογών, αφού αυτές, όπως τόνισε, "θα δώσουν την Κυβέρνηση του 2.000, του νέου αιώνα, που δεν θα χαριστεί σε κανέναν μας". Τόνισε, δε, πως οι εκλογές αυτές χαρακτηρίζονται από τη σύγκρουση δύο νοοτροπιών: "τη νοοτροπία ασυγκράτητης πλειοδοσίας σε παροχές και υποσχέσεις", στο στυλ της δεκαετίας του 1960, και της νοοτροπίας των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τους θεσμούς, που πρεσβεύει η Πολιτική Ανοιξη.

    Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Σημίτη ότι με την επιλογή του για πρόωρες εκλογές ακύρωσε δύο κορυφαίες εξελίξεις για τον τόπο, την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ανανέωση της Βουλής σε πρόσωπα, ενώ επέκρινε τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τον κ. Εβερτ ότι κρατούν αποστάσεις από τα εκρηκτικά προβλήματα του λαού, "ακριβώς για να κρύψουν τις ευθύνες τους".

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. ανακοίνωσε επίσης τα κύρια προεκλογικά συνθήματα της Πολιτικής Ανοιξης, "Λαχτάρα για μια άλλη Ελλάδα" και "Ερχεται η άλλη Ελλάδα". Σχετικά με τη σύνθεση των ψηφοδελτίων του κόμματός του, είπε ότι προτιμά να μην περιλαμβάνουν μουσουλμάνους βουλευτές, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανάληψης του φαινομένου των Σαδίκ και Φαϊκογλου, χωρίς αυτό, όπως διευκρίνισε να σημαίνει ότι η ΠΟΛ.ΑΝ. και ο ίδιος δε σέβεται τους μουσουλμάνους, όπως κάθε άλλο πολίτη της χώρας.

    [08] ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

    Ανοδο των ποσοστών του στη Θεσσαλονίκη αναμένει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όπως δήλωσε ο Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης στην πόλη, και μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι για την ανακοίνωση των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στις δύο εκλογικές περιφέρειες του νομού.

    "Δεν είναι μια κούφια φράση. Το σύντομο αυτό διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας έχουμε θετικά μηνύματα από όλες τις πλευρές: από την ύπαιθρο, από την πόλη, από τις εργατογειτονιές, από τις περιοχές όπου υπάρχουν εργοστάσια. Υπάρχει από παντού διαβεβαίωση από ανθρώπους που δε μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, και που εκφράζουν την πρόθεση ψήφου στο κόμμα στις προσεχείς εκλογές", δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε: "Εμείς έχουμε ως στόχο να σηματοδοτήσουμε μέσα και από αυτές τις εκλογές ανοδική πορεία του κόμματος, συγκρινόμενοι και με τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων από το 1993 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε και το ποσοστό των Ευρωεκλογών μας, που ήταν το πιο ανεβασμένο".

    Υποψήφιοι του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, συνολικά 17, είναι οι: - Βασίλειος Αχτσής, 52 ετών, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων - Αριστείδης Βόντας, 50 ετών, βιομηχανικός εργάτης, μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης - Ιωάννης Ζιώγας, 44 ετών, χημικός, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ - Νίκος Ζώγας, 39 ετών, ηλεκτρολόγος μηχανικός, γραμματέας της ΕΔΥΕ-Θ - Ιωάννης Κατσαρός, 55 ετών, εργάτης-βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης - Κωνσταντίνος Κατσιάβαλος, 57 ετών, μεταλλειολόγος στο ΙΓΜΕ, εκλεγμένος στο ΤΕΕ - Απόστολος Κυπραίος, 84 ετών, πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης - Θεόδωρος Κυριακίδης, 42 ετών, βιομηχανικός εργάτης, μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Θ. - Αικατερίνη Μάγου-Καβαρίνου, 41 ετών, δικηγόρος, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου - Μαρία Μόσχου, 40 ετών, δικηγόρος - Βασίλειος Ρέβας, 42 ετών, οικοδόμος-Γενικός Γραμματέας ΕΚΘ - Κωνσταντίνος Σαπρανίδης, 65 ετών, μηχανικός, πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων - Αγάπιος Σαχίνης, 49 ετών, επιπλοποιός, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης - Σοφία Τεμεκενίδου, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς - Βασίλειος Τζήκας, επιχειρηματίας, δημοτικός σύμβουλος Ευόσμου - Γεώργιος Θεοχάρης, 51 ετών, γιατρός, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης - Νικόλαος Χριστάνης, 28 ετών, εργάτης, μέλος γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

    Στη Β' Περιφέρεια οι υποψήφιοι είναι εννιά, οι δύο από τους οποίους θα οριστικοποιηθούν μέχρι το βράδυ. Οι υπόλοιποι επτά είναι οι: - Φίλιππος Γεωργουδάκης, 40 ετών, εργάτης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ - Θεόδωρος Ιγνατιάδης, 32 ετών, κτηνίατρος - Γεώργιος Μπάρμπας, 36 ετών, οικοδόμος-πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου Καβαλαρίου και της Συντονιστικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Καβαλαρίου - Αναστάσιος Πασχαλούδης, 62 ετών, αγρότης, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης - Βασιλική Πολυζωϊδου, 40 ετών, εκπαιδευτικός - Γεώργιος Ρίσκος, 48 ετών, μέλος Δ.Σ. Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων - Αγγελος Τζέκης, 45 ετών, οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Γεωργικών Οργανώσεων

    Απαντώντας στο αν υπάρχει περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με άλλα πολιτικά σχήματα, ο Γραμματέας της ΚΟΘ είπε ότι το θέμα από πλευρά του κόμματος είναι ξεκαθαρισμένο. "Πιστεύουμε ότι το σύνολο των άλλων πολιτικών κομμάτων κινείται σε μια κατεύθυνση διαμετρικά αντίθετη από αυτή του ΚΚΕ. Δε βλέπουμε μετεκλογική συνεργασία δεδομένων των συγκεκριμένων προγραμμάτων και εξαγγελιών των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Αν στο μέλλον προκύψουν πολιτικές δυνάμεις με συγγενή πολιτική κατεύθυνση, ασφαλώς και είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιες διεργασίες και γιατί όχι και συνεργασίες ", είπε σχετικά.

    Σχετικά με τις προβλέψεις της κ. Παπαρήγα για ξεπούλημα και jke_silo πλήθους επιχειρήσεων μετά τις εκλογές, ο κ.Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο σχεδόν βέβαιο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας φόβους για τη SIEMENS, τη συνεταιριστική βιομηχανία ΑΓΝΟ, αλλά και για κίνδυνο περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων κερδοφόρων βιομηχανιών, όπως η ΜΕΛ (βιομηχανία χάρτου).

    [09] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ Ν.Δ. ΑΣΚΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

    "Είναι φανερό ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδιώκουν συστηματικά την πόλωση και τη δικομματική ένταση. Αρχισαν από τις δημαγωγικές αντιπαραθέσεις και τις προσωπικές μονομαχίες στα θέματα της οικονομίας με όλους τους κανόνες της σκηνοθετικής τέχνης, τώρα αλλάζουν την προπαγάνδα τους και περνάνε στην εκλογική κινδυνολογία" δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Κέρκυρα.

    Οσον αφορά στα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι αυτό που το κόμμα του επιδιώκει είναι να ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση, έλεγχο και κριτική στην κυβέρνηση, σε περίπτωση αυτοδυναμίας, ενώ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα επιδιώξει, όντας στη Βουλή, να αλλάξει την πολιτική που εφαρμόζεται.

    Κάλεσε δε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την φορολογική μεταρρύθμιση, την αλλαγή του νομικού και πολιτικού πλαισίου για τα μεγάλα έργα, την υιοθέτηση των προτάσεων για την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού και την υιοθέτηση της διακομματικής εποπτείας ελέγχου εν όψει της κατανομής του Β΄πακέτου Ντελόρ.

    [10] ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Την οριστική του απόφαση να μην συμμετέχει με κανένα κόμμα στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Μιχάλης Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δέχτηκε προτάσεις τις οποίες απέρριψε. "Θα συνεχίζω να εκφράζω τις απόψεις μου και βρισκόμενος έξω από τη Βουλή" σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανταλλάξει την ανεξαρτησία του και τις γνωστές του θέσεις για μια Βουλευτική έδρα.

    [11] 46.352 ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΑΕΙ -ΤΕΙ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΣ

    Η σημαντική πτώση σε όλες τις δέσμες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των βάσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας. Στην Α΄Δέσμη η χαμηλότερη βάση για τα πανεπιστημιακά τμήματα είναι τα 4410 μόρια, δηλαδή 176 μόρια χαμηλότερη από πέρσι.

    Τη χαμηλότερη βάση έχει το τμήμα Μαθηματικών Αιγαίου. Μεγάλη πτώση των βάσεων της Α Δέσμης παρατηρείται στα τμήματα Φυσικής, Χημείας, και Μαθηματικών καθώς και τα Πολυτεχνικά τμήματα.

    Στην Β΄ Δέσμη η χαμηλότερη βάση για τα πανεπιστημιακά τμήματα ^tam τα 5.543 μόρια στο τμήμα Νοσηλευτικής Αθήνας σημειώνοντας πτώση κατά 150 μόρια σε σύγκριση με πέρσι. Στα ιατρικά τμήματα η πτώση των βάσεων κυμάνθηκε από 38 έως 56 μόρια. Στην Γ΄Δέσμη φέτος σημειώθηκαν οι χαμηλότερες βάσεις της τελευταίας πενταετίας. Η χαμηλότερη βάση για τα πανεπιστημιακά τμήματα διαμορφώθηκε στα 5.240 μόρια στο Τμήμα Ποιμαντικής Θεσσαλονίκης σημειώνοντας πτώση κατά 240 μόρια σε σύγκριση με την περσινή βάση. Η πτώση των βάσεων στις Νομικές σχολές κυμάνθηκε στα 88 με 93 μόρια και στα Τμήματα Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στα 100 με 142 μόρια.

    Στην Δ΄Δέσμη για τα πανεπιστημιακά τμήματα η χαμηλότερη βάση ήταν 4.635 μόρια στο τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας Αιγαίου σημειώνοντας πτώση κατά 354 μόρια σε σύγκριση με την περσινή.

    Σαράντα έξι χιλιάδες τριακόσιοι πενήντα δύο υποψήφιοι εισήχθησαν φέτος στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι αδυναμίες του συστήματος είναι γνωστές καθώς οι υποψήφιοι περιορίζονται σε 4 μόνο τρίωρες εξετάσεις και αυτό είναι το πρόβλημα που απασχολεί το Υπουργείο. Ανακοίνωσε δε ότι με το Εθνικό Απολυτήριο που προγραμματίζεται να εφαρμοστεί το 1999 η αύξηση του αριθμού των εισακτέων θα φτάνει μέχρι και 30%.

    Δήλωσε ακόμα ότι η αύξηση των εισακτέων σε ΙΕΚ, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί από την 1η Δεκεμβρίου και η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με βάση τον αριθμό των εισακτέων θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου του Υπουργείου που είναι το σπάσιμο του κλειστού αριθμού εισακτέων. Αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την παιδεία.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    To Αργυρόκαστρο και τον Αυλώνα, θα επισκεφτεί αύριο και μεθαύριο ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Το Σάββατο, ο κ. Πάγκαλος θα εγκαινιάσει τα νέα γραφεία του Γενικού Προξενείου, στο Αργυρόκαστρο και θα παρευρεθεί σε δεξίωση που θα παραθέσει ο Έλληνας Πρόξενος, κ. Κανέλλος.

    Στη μία το μεσημέρι (ώρα Αλβανίας), ο Υπουργός Εξωτερικών, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, κ. Σέχου, ενώ το απόγευμα, θα αναχωρήσει για τον Αυλώνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό Πρόεδρο, κ. Μπερίσα.

    Το πρωί της Κυριακής, ο κ. Πάγκαλος θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας, που θα παραθέσει ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών, κ. Σέχου και στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [13] ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ GOODYEAR, ΟΧΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ Δ.Ε.Θ."

    Δε συμμετέχουν -τελικώς- οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης στην πανθεσσαλονίκεια 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.), την προσεχή P]lptg 5 Σεπτεμβρίου, για το κλείσιμο της GOODYEAR.

    Απαντώντας στη σχετική πρόσκληση του Ε.Κ.Θ. οι παραγωγικές τάξεις δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στα προβλήματα των εργαζομένων, εξέφρασαν -ωστόσο- την αδυναμία τους να απεργήσουν εν όψει της 61ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, εξάλλου, για την περίοδο κατά την οποία τα καταστήματα πραγματοποιούν τον υψηλότερο τζίρο της χρονιάς, καθώς ο πληθυσμός της πόλης σχεδόν διπλασιάζεται Επιπλέον, οι παραγωγικοί φορείς, εξέφρασαν την επιφύλαξη ότι ενδεχόμενη απεργία -στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή- θα έπληττε και την ίδια τη Δ.Ε.Θ.

    "Απόλυτα δικαιολογημένη" χαρακτήρισε -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- την αγανάκτηση των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φώλιας. "Ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης συμπαραστέκεται ολόψυχα στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων. Αλλωστε, έμποροι και εργαζόμενοι είμαστε δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: αν έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι, θα δουλέψουμε και μεις. Ωστόσο, με λύπη μας δηλώνουμε ότι δε μπορούμε να συμμετάσχουμε σε μια 24ωρη απεργία την παραμονή των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ. Δεν είναι λογικό, προκειμένου να επιδιώξουμε όφελος προς μία κατεύθυνση να θέσουμε σε κίνδυνο ένα θεσμό τόσο σημαντικό, όπως η Δ.Ε.Θ., ιδιαίτερα δε τη στιγμή που όλοι ανησυχούμε για αυτή".

    "Μπούμεραγκ για την τοπική οικονομία θα αποτελούσε το κλείσιμο των καταστημάτων δύο μόλις ημέρες πριν τη Δ.Ε.Θ.", τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαργύρης. "Για το λόγο αυτό, δε θα συμμετάσχουμε στην 24ωρη απεργία -ιδιαίτερα δε τη στιγμή που πλήθος κόσμου θα έχει έρθει στην πόλη για την Εκθεση- θα δηλώσουμε, ωστόσο, παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το Ε.Κ.Θ., στην πλατεία Αριστοτέλους και ώρα 7 μ.μ.".

    Και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την συμπαράσταση τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, διευκρίνισε όμως -διά στόματος του ταμία της, Ηλία Μαυρίδη- ότι δεν θα απεργήσει. Και αντιπροσωπεία της Γ.Σ.Ε.Ε.

    Εξάλλου, την προσεχή Δευτέρα, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεία της Γ.Σ.Ε.Ε. -με επικεφαλής το νέο πρόεδρο της συνομοσπονδίας, Χρ.Πολυζωγόπουλο- προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες του σωματείου εργαζομένων και του Ε.Κ.Θ., για επαναλειτουργία της μονάδας της GOODYEAR.

    [14] 9.500 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ-ΚΕΝΤΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝ.ΚΑ.

    Επιπλέον δαπάνες που φθάνουν σε ποσοστό 46% επί των συνολικών κρατικών δαπανών για την παιδεία, καταβάλει σήμερα η ελληνική οικογένεια σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Αθήνα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60%.

    Στη χώρα μας, σήμερα, υπάρχουν 1.500 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, με 4.500 καθηγητές και περί τους 100.000 μαθητές. Επίσης, λειτουργούν 5.000 φροντιστήρια ξένων γλωσσών με 10.000 καθηγητές και 3.000 Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών με 100.000 μαθητές.

    Την ίδια στιγμή, η ελληνική δημόσια παιδεία προσφέρει λιγότερες ώρες διδασκαλίας από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγκεκριμένα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι Ελληνες μαθητές διαδάσκονται επί 735 ώρες ανά σχολικό έτος, ενώ στη δευτεροβάθμια επί 892. Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά, η χώρα μας εμφανίζει τις λιγότερες ώρες διδασκαλίας και αμέσως υψηλότερα βρίσκεται η Ισπανία με 925. Πρώτη, η Γαλλία με 1.080 ώρες.

    Προτελευταία κατατάσσεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά τις ώρες διδασκαλίας στο γυμνάσιο και το λύκειο. Τελευταία, η Ισπανία με 850 ώρες και πρώτη η Γαλλία με 1.296.

    Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, το αρχικό κόστος για μια οικογένεια που στέλνει το παιδί της σχολείο (ένδυση, εγγραφές κλπ.) αγγίζει φέτος τις 85.000 δρχ. Συνολικά, υπολογίσθηκε ότι η ελληνική οικογένεια δαπανά το 14-19% του εισοδήματος της για την εκπαίδευση των παιδιών.

    [15] ΜΕ ΕΠΤΑ ΝΕΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΘΑ "ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ" Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Επτά νέοι θεσμοί του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, "Θεσσαλονίκη '97", πρόκειται να εμπλουτίσουν την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του 1997, αλλά και μετά τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Οι θεσμοί αυτοί είναι το Λογοτεχνικό Αρχείο της Θεσσαλονίκης, το " Σπίτι του Συγγραφέα", το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ 16:9 και τα προγράμματα "Αρχαιολογικοί Περίπατοι", "Αριστόβουλος", "Κάτω από την Πόλη" και "Βαλκάνια".

    Η ιδρυτική ανακοίνωση του Λογοτεχνικού Αρχείου, τη δημιουργία του οποίου έχει αναλάβει ο συγγραφέας Μανώλης Ξεξάκης, πρόκειται να γίνει την 1η Ιανουαρίου 1997. Έργο του, θα είναι η μελέτη της νεοελλληνικής φιλολογίας, οι εκδόσεις, αλλά και η ανταλλαγή έντυπου και ενημερωτικού υλικού ανάμεσα σε φορείς, όχι μόνο της χώρας, αλλά και του εξωτερικού.

    Το "Σπίτι του Συγγραφέα", την οργάνωση του οποίου έχει αναλάβει ο συγγραφέας, Πάνος Θασίτης, θα αποτελέσει το όργανο μέσα από το οποίο θα οργανώνονται συνέδρια και εκδηλώσεις με λογοτεχνικά θέματα, θα φιλοξενεί Έλληνες και ξένους λογοτέχνες και θα προβάλλει το λογοτεχνικό "πρόσωπο" της πόλης.

    Παράλληλα, στόχοι του θεσμού "Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ 16:9", είναι η δημιουργία ,στη Θεσσαλονίκη, "αγοράς" ντοκιμαντέρ, κατά το πρότυπο των Καννών, μέσα από τη συνεργασία του Οργανισμού με την Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών και με Έλληνες κινηματογραφικούς paqacyco}r, καθώς και με φορείς των Βαλκανίων και των Ευρωπαϊκών χωρών.

    Από την άλλη πλευρά, στόχος του προγράμματος "Αριστόβουλος", είναι η ένταξη της Αρχαιολογίας στην εκπαίδευση. Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αναλαμβάνει την οικονομική κάλυψη των εργασιών ανασκαφής σε δώδεκα αρχαιολογικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία, τους οποίους σε πρώτη φάση, πρόκειται να επισκεφτούν 36.000 μαθητές, μέσα στο 1996 και να ενημερωθούν για τη διαδικασία ανασκαφών.

    Σε δεύτερο στάδιο, οι μαθητές θα κληθούν να γράψουν ειδική εργασία σχετικά με την εμπειρία τους στη διαδικασία της ανασκαφής και οι καλύτερες εργασίες θα βραβευτούν από τον Οργανισμό, με χρηματικά βραβεία και επαίνους.

    [16] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ "ΡΕΚΟΡ" ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ. ΜΑΚΡΑΝ Η ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ, ΟΜΩΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ.

    Σε επίπεδα-ρεκόρ παραμένει για δεύτερο συνεχή μήνα, τον Ιούλιο, ο ετήσιος κοινοτικός πληθωρισμός, που διαμορφώθηκε στο 2,5%. Ωστόσο, ακόμη και το ποσοστό αυτό, θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο αν δεν υπολογιζόταν ο πληθωρισμός της χώρας μας, που ήταν μακράν ο υψηλότερος (8,6%, τη στιγμή που αμέσως χαμηλότερα βρίσκεται η Πορτογαλία με μόλις 3,6%).

    Σημειώνεται ότι το επίπεδο του πληθωρισμού αποτελεί ένα από τα τέσσερα κριτήρια που όρισε η συνθήκη του Μάαστριχτ ως προϋπόθεση συμμετοχής των χωρών-μελών στην τρίτη φάση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης (Ο.Ν.Ε.). Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τον πληθωρισμό της σε επίπεδο -το πολύ- μιάμισι ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το μέσο όρο των τριών κρατών-μελών με τις καλύτερες επιδόσεις (με βάση τα σημερινά δεδομένα, κατ' ανώτατο όριο στο πολύ μακρινό 2,3%).

    Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, EUROSTAT, σε επτά από τις χώρες- μέλη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε επίπεδο κάτω του 2%: Το χαμηλότερο πληθωρισμό παρουσίασε η Φινλανδία με 0,5%, ενώ ακολούθησαν η Σουηδία (0,6%), το Λουξεμβούργο (1,3%), η Ιρλανδία (1,4%), η Γερμανία (1,6%), η Αυστρία (1,9%) και το Βέλγιο (1,9%).

    Το προηγούμενο ρεκόρ χαμηλού κοινοτικού πληθωρισμού είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 1987 με 2,9%.

    Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός των Η.ΠΑ. ήταν 3%, της Ιαπωνίας 0,6%, του Καναδά 1,2%, της Νορβηγίας 1,3% και της Ελβετίας 0,7%.

    [17] ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Δύο Ελληνοαυστραλοί, ο Ρος Τζάνης και ο Πολ Νικολάου, εξελέγησαν στη διευθυντική επιτροπή του Συμβουλίου Εθνοτήτων (Ethnic Community Council).

    Σε δηλώσεις του μετά τις εκλογές ο κ. Νικολάου τόνισε την ανάγκη διατήρησης της παρουσίας ατόμων ελληνικής καταγωγής στο Συμβούλιο Εθνοτήτων, καθώς οι αποφάσεις του Συμβουλίου, όπως σημείωσε, μπορούν να επηρεάσουν ιδιαίτερα την ελληνική παροικία.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει να αυξηθεί ο αριθμός των Ελληνοαυστραλών στη Διευθυντική Επιτροπή σε μελλοντικές εκλογές jai τόνισε ότι τόσο ο κ. Τζάνης, όσο και ο ίδιος θα συνεργαστούν με άλλα μέλη του Συμβουλίου για την εκπλήρωση των στόχων του Συμβουλίου, που είναι η διαφύλαξη των βασικών δικαιωμάτων και ανθρωπιστικών αρχών, που στηρίζουν την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αυστραλίας.

    [18] ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Προσπάθειες για τη διατήρηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα αμερικανικά σχολεία του ελληνοαμερικανικού χωριού Tarpon Springs, της Φλόριδας, με την επιδότηση από την πολιτεία με το ποσό των 175.000 δολλαρίων για το σχολικό έτος 1996-1997, καταβάλλει η ελληνοαμερικανική κοινότητα της περιοχής.

    Χαρακτηριστική ήταν η προσέλευση των μελών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη σχετική συζήτηση που διοργάνωσε η Σχολική Επιτροπή, στην οποία πραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας, συνταγματάρχης εν αποστρατεία του Αμερικανικού στρατού, κ. Πήτερ Βάρης, ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι Ελληνοαεμρικανοί και Αμερικανοί ομιλητές, τόνισε την αναγκαιότητα της διατήρησης του προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

    "Το πρόγραμμα αυτό επιβιώνει για 20 χρόνια. Γιατί να το "σκοτώσουμε" τώρα;", είπε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Τζορτζ Μπομπότας.

    Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν σε μεγάλο βαθμό θετικές για την έγκριση του προγράμματος, πλην, όμως, την τελική απόφαση θα λάβει η Επιτροπή στην προσεχή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φλόριδας, της εκκλησίας, των διαφόρων συλλόγων και πλήθος ομογενών, που κρατούσαν πινακίδες με το σύνθημα "Υποστηρίξτε το ελληνικό δίγλωσσο πρόγραμμα".

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ

    Τη μεγάλη σημασία που έχει η υποστήριξη, από την Αυστραλία, του αγώνα της Κύπρου για δίκαιη λύση του Κυπριακού, επισήμαναν σήμερα έντεκα βουλευτές κυπριακής και ελληνικής καταγωγής από την Αυστραλία, στον Πρόεδρο Κληρίδη, από τον οποίο έγιναν δεκτοί.

    Σε δηλώσεις του εκ μέρους της αντιπροσωπείας, ο Ελληνο- αυστραλός βουλευτής, Δημήτρης Δόλης, είπε πως η υποστήριξη της Αυστραλίας αποκτά μεγαλύτερη σημασία δεδομένου ότι ''προσπαθεί να γίνει ένα από τα νέα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει ένα πολύ σοβαρό ρόλο να παίξει''.

    Παράλληλα ο κ. Δόλης, υπενθύμισε ότι ''τα πολιτικά κόμματα στο αυστραλιανό κοινοβούλιο έχουν εκφράσει όχι μία αλλά πάρα πολλές φορές την υποστήριξή τους στον αγώνα της Κύπρου και έχουν ταυτίσει τις θέσεις τους με αυτές της κυπριακής κυβέρνησης''.

    Αμέσως μετά την επίσκεψη των Ελληνο-αυστραλών βουλευτών, ο πρόεδρος Κληρίδης δέχτηκε τον κυπριακής καταγωγής βουλευτή του Εθνικού Κόμματος της Νοτίου Αφρικής, Τάκη Χριστοδούλου, με τον οποίο όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου συζήτησε θέματα που αφορούν tour ομογενείς της χώρας του. Οι δύο άνδρες επίσης συζήτησαν ''τρόπους ανάπτυξης στενότερων σχέσεων και επικοινωνίας με την κυπριακή κυβέρνηση''.

    [20] ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΛΕΪΖΕΡ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ

    Εντυπωσιακή είναι η χρήση των ακτίνων λέιζερ στη σύγχρονη οφθαλμολογία όπου κατέχουν ιδιαίτερα σημαντική θέση με ευρύτητα εφαρμογών σε διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις. Αυτά επισημάνθηκαν στη διάρκεια επιστημονικού συμποσίου με αντικείμενο τα επίκαιρα θέματα της οφθαλμολογίας, που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

    Οπως τόνισε ο καθηγητής της οφθαλμολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Νίκος Στάγκος, οι ακτίνες λέιζερ χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στην πρόληψη επέκτασης της διαβητικής αμφιβηστροειδοπάθειας, γεγονός που έχει ιδιαίτερη κοινωνικοοικονομική σημασία μια και ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλει στην Ελλάδα περισσότερο από το 4% του γενικού πληθυσμού.

    Οι ακτίνες λέϊζερ χρησιμοποιούνται επίσης στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών γλαυκώματος, ενώ εφαρμόζονται ευρύτατα για την αποκατάσταση διαθλαστικών ανωμαλιών (υπερμετρωπίας, αστιγματισμού) και ιδιαίτερα της μυωπίας, μετά από σωστή επιλογή των περιστάσεων. Συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση αλλοιώσεων και εκφυλίσεων του βυθού του ματιού. Προς το παρόν όμως δεν εφαρμόζονται στις εγχειρήσεις του καταρράκτη αλλά είναι δυνανατό να αντιμετωπίζεται μόνο ο δευτεροπαθής καταρράκτης που μπορεί να εμφανιστεί μετά την αρχική εγχείρηση.

    Ο κ Στάγκος αναφερόμενος στο θέμα της οφθαλμολογικής περίθαλψης στην περιοχή της Θράκης τόνισε ότι ενώ τα τελευταία χρόνια εξοπλίστηκε άρτια και εκσυγχρονίστηκε δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς για την κατάλληλη επάνδρωση ιδιαίτερα σε μέλη διδακτικού επιστημονικού προσωπικού με αποτέλεσμα η προσπάθεια που γίνεται να μη μπορεί να αποδώσει τα ανάλογα αποτελέσματα και να υπάρχει φόβος διακοπής της.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [21] ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

    Θα καταγγελθεί η παρουσία του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στα επεισόδια της Δερύνειας και στη δολοφονία των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων, σύμφωνα με δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Διευκρίνισε όμως ότι δεν θα προβούν στη λήψη περαιτέρω μέτρων, μέχρι να διαπιστωθεί ο ρόλος του Ντενκτάς στη Δερύνεια, ενώ τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση συνεργάστηκε μέχρι στιγμής μόνο με τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, που είχαν αναμεταδώσει τα γεγονότα και όχι με ξένα.

    Ο κ.Κασουλίδης τόνισε επίσης, πως από τη πλευρά τους επιθυμούν τη συνέχιση των προσπαθειών, για επίλυση του κυπριακού και τη κατάλληλη προετοιμασία ενός απευθείας διαλόγου.

    Εκείνο το οποίο απέδειξαν τα γεγονότα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ότι ο Ντενκτάς προσπαθεί να βρει νέους τρόπους υπεκφυγής από την πορεία επίλυσης του κυπριακού και να αποδείξει ότι δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά οι δύο κοινότητες..

    [22] ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Την αντίθεση του στη διενέργεια δημοψηφίσματος, εξέφρασε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, γιατί όπως δήλωσε θα δημιουργηθεί ένταση και θα ικανοποιηθεί η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

    "Το κυπριακό διέρχεται μια κρίσιμη καμπή. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες που θα δυσχεραίνουν τη διαδικασία για την εξεύρεση λύσης" δήλωσε ο κ.Ταλάτ

    Επίσης κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, την ψευδοκυβέρνηση και τη ψευδοβουλή να καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν, για να αρχίσουν οι συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή κοινότητα και να ασκηθεί πίεση για μια ομοσπονδιακή λύση.

    [23] Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ" ΕΧΕΙ ΧΙΤΛΕΡΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΦΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Ο ιδρυτής και αρχηγός της δεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" δεν κρύβει το θαυμασμό του για το Χίτλερ, ενώ η οργάνωσή του έχει ως πρότυπο τη χιτλερική SA, έχει διαπράξει ως τώρα 600 πολιτικούς φόνους στην Τουρκία και "ανέδειξε" τον επίδοξο δολοφόνο του Πάπα Aλί Αγκά. Αυτό τονίζει από την Αθήνα aνταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Rundschau.

    Στην εκτενή ανταπόκρισή του ο Gerd Hoehler αναφέρεται στην αδιαφιλονίκητη παρουσία μελών της οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, κατά τα πρόσφατα επεισόδια στην Κύπρο. Yπογραμμίζει εξάλλου την ήδη γνωστή μαρτυρία του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Mehmet Sevgen, ότι δηλαδή τα έξοδα για τη μεταφορά των ατόμων αυτών στην Τουρκία καλύφθηκαν από ειδικό κονδύλι του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας με εντολή της κ. Τσιλέρ.

    [24] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Με τη συμμετοχή 75 ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχίζει την Κυριακή στο Φανάρι η Τακτική Σύναξη της ιεραρχίας, που αποτελεί πλέον τον κορυφαίο θεσμό του Πατριαρχείου.

    Κεντρικό θέμα της Σύναξης, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια μετά από πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είναι: "Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ορθοδοξία προ των προκλήσεων του Δυτικού πολιτισμού".

    Στη Σύναξη θα παρουσιαστούν πέντε εισηγήσεις, που συνδέονται με το κεντρικό θέμα και συγκεκριμένα θα μιλήσουν: * Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων με θέμα "Η Ορθόδοξος Εκκλησία και τα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας". * Ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης με θέμα "Βασικά χαρακτηριστικά του Δυτικού πολιτισμού". * Ο Επίσκοπος Σκοπέλου κ. Βσεβολόντ με θέμα "Η Ορθόδοξος Εκκλησία και τα προβλήματα των σημερινών νέων". * Ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίος με θέμα "Το κήρυγμα της Εκκλησίας οι προκλήσεις του σύγχρονου πολιτισμού" και * Ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Δαμασκηνός με θέμα "Το μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας στην Διακονίαν της Εκκλησίας σε σχέση με τις προκλήσεις του Δυτικού πολιτισμού".

    [25] ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

    Ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του νέου δανείου, ύψους 115 εκατομμυρίων δολαρίων, στη Βουλγαρία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέτει το κλείσιμο των περισσοτέρων ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, που έχουν συμπεριληφθεί στον σχετικό κατάλογο.

    Αυτά δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Σόφια, Αν Μακγκέρκ, κατά τη σημερινή της συνάντηση με βουλευτές της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", με τους οποίους διαπίστωσε την καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη βουλγαρική οικονομία. Εξετάστηκε επίσης το θέμα της κρίσης των σιτηρών στη χώρα.

    Η κ.Μαγκέρκ συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ρούμεν Γκέτσεφ, με τον οποίο συζήτησε γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αγοράς και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας.

    Όπως έγινε γνωστό, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα τον συντονισμό της βοήθειας για τη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών της Βουλγαρίας και την εξασφάλιση έκτακτης βοήθειας για την στήριξη του προγράμματος της κυβέρνησης Βίντενοφ.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Αγτζίδη)

    [26] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και η επανεμφάνιση του εθνικού ζητήματος στην Τουρκία εισήγαγαν την ευρύτερη περιοχή μας και ειδικά τις παρευξείνιες περιοχές σε μια περίοδο ολικών ανακατατάξεων και επαναδιαμορφώσεων των γεωπολιτικών ισορροπιών. Η Ελλάδα και ο ελληνισμός ευρύτερα επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις αυτές εφόσον δημιουργούν ένα ασταθές πολιτικό πλαίσιο. Πρωταρχική σημασία για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων στο περιβάλλον αυτό έχει η κατοχύρωση αφενός της σημερινής της θέσης αλλά και η κατανόηση των μηχανισμών των μετασχηματισμών.

    Η μοναδική ελληνική ομάδα που προέρχεται, αλλά και τμήματά της κατοικούν ακόμα, στις περιοχές της αστάθειας είναι η ποντιακή. Οι Ελληνες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κατοικούν στις νέες παρευξείνιες χώρες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης καθώς και στην Κεντρική Ασία, όπου μεταφέρθηκαν τις δεκαετίες ‘30 και ‘40 κατά τη διάρκεια των σταλινικών διώξεων. Oi ελληνικές αυτές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι πλέον οργανωμένες σε δεκάδες ελληνικές κοινόπτητες και έχουν Ομοσπονδίες σε κάθε χώρα, αποτελούν την πραγματική γέφυρα φιλίας με τους γηγενείς λαούς καθώς και μέσο επέκτασης της πολιτιστικής, πολιτικής και οικονομικής επιρροής του ελληνισμού. Επί πλέον με την ιστορική τους εμπειρία μας επιτρέπουν να αποκωδικοποιήσουμε τις εσωτερικές δομές της Σοβιετικής Ενωσης οι οποίες οφείλονται πρωτίστως στην κατάρρευση της μεγάλης σοβιετικής Αυτοκρατορίας. Τμήματα των Ελλήνων της πρώην ΕΣΣΔ υφίστανται τις συνέπειες των εθνικών ανταγωνισμών κυρίως στον Καύκασο, με αποτέλεσμα την εμπλοκή τους στις συρράξεις και τελικά την προσφυγοποίηση. Ετσι εμφανίζεται ένα σύγχρον ελληνικό προσφυγικό πρόβλημα που απαιτεί από την επίσημη Ελλάδα την εκπόνηση σοβαρής προσφυγικής πολιτικής και την ελλαδική κοινωνία την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης.

    Στο χώρο της βόρειας Τουρκίας κατοικούν ακόμα πολλοί Πόντιοι με εξισλαμισμένη μορφή. Οι ελληνόφωνες αυτές ομάδες της Τουρκίας αποτελούν τη σημαντικότερη δίοδο επικοινωνίας με τους λαούς της Τουρκίας. Η παρουσία τους στις περιοχές του μικρασιατικού Πόντου έχει μεγάλη ηθική και ιδεολογική σημασία εφόσον καταδεικνύει την ύπαρξη ακόμα και σήμερα ελληνογενών πληθυσμών στην ιστορική μητρόπολη του ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου.

    Στην Ελλάδα και την υπόλοιπη διασπορά (ΗΠΑ, Καναδά, Γερμανία, Αυστραλία κ.ά) βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Πόντιοι, οι οποίοι διατηρούν την ανάμνηση της ιστορικής τους προέλευσης. Με το αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας που προτάσσουν εφοδιάζουν όλο το ελληνισμό με τα απαιραίτητα ιδεολογικά εφόδια για την αντίκρουση του τουρκικού επεκτατισμού. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η οργανωτική σύγκλιση όλων αυτών των δυνάμεων. Υπάρχουν ήδη αυξημένες πιθανότητες να επιτευχθεί η σύγκλιση αυτή στα πλαίσια του 4ου Παγκόσμιου Ποντιακού Συνεδρίου που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη την Ανοιξη του 1997. Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου της ενότητας θα αποτελέσει η ώριμη συμπεριφορά των ελλαδικών Ομοσπονδιών, οι οποίες είναι υποχρεωμένες από τη συμφωνία του Βατούμι (Αύγουστος 1996) να επιλύσουν νωρίτερα το οργανωτικό πρόβλημα των ελλαδιτών Ποντίων.

    Η επίτευξη της ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για όλο τον ελληνισμό εφόσον η μόνη του συνιστώσα που ακόμα κατοικεί στους χώρους της καθ’ ημάς Ανατολής θα έχει ισχυροποιήσει το λόγο του και τις δυνατότητες παρέμβασης στους χώρους αυτούς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 30 August 1996 - 14:42:14