Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (27/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 27 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γιώργου Χριστοφορίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

  • [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

  • [03] Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [04] Μ. ΕΒΕΡΤ: Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΣΚΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [06] ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΑΝΑ ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗ ΝΔ

  • [07] ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

  • [09] Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

  • [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

  • [11] ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΤΙΚΟΥ ΚΑΛΩΔΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • [12] ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

  • [13] ΤΑ ΕΠΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ-ΚΑΙ ΤΡΙΜΗΝΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ INTERNET.

  • [14] ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ 2- 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

  • [15] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ Τ.ΙΣΑΑΚ

  • [17] ΕΚΑΤΟ ΑΤΟΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΟΙ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝΙΚΟ ΑΙΡΜΠΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΑΝΣΤΕΝΤ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

  • [18] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΤΩΣΩ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  • [19] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

  • [20] MOMΦΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ SE ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [21] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ "ΜΑΝΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ" Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  • [22] ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΈΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [23] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γιώργου Χριστοφορίδη)

  • [24] ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 2.000 ΔΡΧ. ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

    Αλλεπάλληλες συναντήσεις με στενούς του συνεργάτες έχει από το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αντικείμενο την ολοκλήρωση των προεκλογικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Σημίτης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Θεόδωρο Τσουκάτο.

    Στη Νέα Δημοκρατία, συνεδριάζουν το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο κ. Εβερτ αναμένεται να εξαγγείλει τις δεσμεύσεις του κόμματός του σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αναμένεται εξάλλου να απευθύνει προσκλητήριο συστράτευσης και κοινού αγώνα σε όλα τα στελέχη του κόμματος. Την Πέμπτη ο κ. Εβερτ θα περιοδεύσει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας και το Σαββατοκύριακο θα επισκεφθεί τη Θράκη.

    Συνεργασία με το επιτελείο της Πολιτικής Ανοιξης έχει από το πρωί ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος προτείνει να υπάρξουν κοινές τηλεοπτικές αναμετρήσεις όλων των πολιτικών αρχηγών.

    Μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι λίστες των υποψηφίων της Πολιτικής Ανοιξης σε ολόκληρη τη χώρα. Την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με κεντρικά θέματα την οικονομική και κοινωνική πολιτική, τα εθνικά θέματα και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις ενώ την Κυριακή ξεκινά από τα Δωδεκάνησα την περιοδεία του σε ολόκληρη τη χώρα.

    Τα κεντροαριστερά σενάρια ετοιμάζονται και όλη η φασαρία γίνεται για το μερίδιο που θα κρατήσει κάθε κόμμα" δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία το πρωί επισκέφθηκε το Μηχανογραφικό Κέντρο του ΟΤΕ.

    "Ο Συνασπισμός προτείνει κοινή συνέντευξη όλων των πολιτικών αρχηγών τρεις φορές, μία κάθε εβδομάδα στο Ζάππειο, για όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου" δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Τις προϋποθέσεις για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις που θα προκύψουν μετά τις εκλογές έθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    [02] Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

    Τις προτεραιότητες της προεκλογικής τακτικής του προσδιόρισε χθες ο Πρωθυπουργός , ανακοινώνοντας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου τονίζοντας ότι επιθυμεί εκλογικό αγώνα που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής ζωής.

    Ο κ.Σημίτης, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει μόνο μια μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα στο Πεδίο Αρεως, ενώ θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις εκλογικές περιοδείες στους νομούς της χώρας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε μόνο μία τηλεοπτική αναμέτρηση αντί τριών που πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Μίμης Ανδρουλάκης δεν θα συμμετέχει πάντως στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον Κώστα Σημίτη. Δέχτηκε ωστόσο μετεκλογική συνεργασία.

    Ο Πρωθυπουργός χθες συναντήθηκε και με τους οικονομικούς υπουργούς με τους οποίους συζήτησε το περιεχόμενο της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Συνεδριάζει το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές επιλογές για την προεκλογική τακτική της Νέας Δημοκρατίας.

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κ.Εβερτ θα περιοδεύσει σε δήμους της Β΄περιφέρειας Αθηνών και το Σαββατοκύριακο στην ακριτική Θράκη.

    Επτά περιοδείες και συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς αρχίζοντας την 1η Σεπτεμβρίου από τα Δωδεκάνησα με κατάληξη την Καλαμάτα.

    Η Αλέκα Παπαρήγα σε χθεσινή συνέντευξη τύπου τόνισε ότι το ΚΚΕ θα κινηθεί στις εκλογές με άξονα την καταδίκη του δικομματισμού.

    Μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου με το Μανόλη Δρεττάκη, ενώ ήδη καταρτίζεται πρόγραμμα περιοδειών του προέδρου του Συνασπισμού αλλά και της Μαρίας Δαμανάκη.

    Ριζική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, χάραξη πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής και θέσπιση νομικού πλαισίου για την πλήρη διαφάνεια στις προμήθειες και την ανάθεση μεγάλων έργων του δημόσιου είναι οι τρεις δεσμευτικοί όροι του ΔΗΚΚΙ για ενδεχόμενες εργασίες με πραγματικά προοδευτικά κόμματα που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.

    Αύριο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος θα μιλήσει στο Αλιβέρι και την Παρασκευή στη Λάρισα.

    Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν στα πολιτικά κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές οι τελικές αποφάσεις του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού για το χρόνο που θα τους διατεθεί στα ηλεκτρονικά l]sa ενημέρωσης.

    [03] Ο ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Τις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της οικονομίας παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου καθώς και τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον ίδιο τομέα.

    Ο κ. Παπαντωνίου, υπογράμμισε ότι τα τρία τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης, ενώ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Εβερτ είχε το θράσος να αναφερθεί στο έλλειμμα και στον πληθωρισμό. Και στις δύο περιπτώσεις η Ν.Δ απέτυχε".

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε με στοιχεία και αριθμούς για το τί παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απο τη Ν.Δ. "Ο πληθωρισμός, συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου, επί κυβερνήσεως της Ν.Δ αυξανόταν, ενώ επί ΠΑΣΟΚ μειώθηκε σημαντικά. Ειδικότερα, η κυβέρνηση παρέλαβε πληθωρισμό 14,4% και τον έριξε στο 8,27%".

    Πρόσθεσε, δε ότι "επί Ν.Δ το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων μειώθηκε κατά 15,6%, ενώ από το 1994 που κυβερνά τη χώρα το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει λελογισμένη αύξηση των εισοδημάτων" και τόνισε οτι "το έλλειμμα του δημοσίου τομέα το 1993 είχε φθάσει το πρωτοφανές ύψος του 14,2% του εθνικού μας εισοδήματος. Μέσα σε τρία χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το μείωσε στο μισό, στο 7,6%".

    Διευκρίνισε ότι το 1993 είχαμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και το εθνικό εισόδημα είχε πέσει μία μονάδα, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε θετικούς ρυθμούς και μια μεγάλη επιτάχυνση, που έφθασε 2,6% παραπάνω από τις προβλέψεις του προγράμματος σύγκλισης.

    Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι φέτος θα αξιοποιηθούν κατά 100% τα κοινοτικά κονδύλια.

    [04] Μ. ΕΒΕΡΤ: Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΕΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Τις εκλογές τις θέλαμε και τις θέλουμε, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ, Μιλτιάδης Εβερτ, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός σύρθηκε σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας του οικονομικού αδιεξόδου.

    Μιλώντας στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν. Δ ο κ. Εβερτ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επέλεξε το δρόμο της αναξιοπιστίας και τον κάλεσε να πει την αλήθεια στο λαό, ότι το οικονομικό αδιέξοδο τον οδήγησε στη λύση των πρόωρων εκλογών.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Σημίτη σε άμεσο διάλογο, και όχι έμμεσο, εκφράζοντας την πίστη ότι τελικά θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του.

    Ο κ. Εβερτ έκανε λόγο για "απραξία τριών τελευταίων ετών" και σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος του είπε ότι η Ν.Δ έχει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα και δεν πρόκειται να δώσει προεκλογικά υποσχέσεις που δεν θα τις υλοποιήσει αργότερα.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ν.Δ θα κερδίσει τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου και όπως υπογράμμισε στα πρώτα μέτρα που θα πάρει το κόμμα, στην περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση περιλαμβάνονται η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, η μείωση των συντελεστών φορολόγησης στις παραμεθόριε περιοχές, η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για αγροτική χρήση, η αυτόματη απόσβεση των επενδύσεων, η ψήφιση του μισθολογίου για τους αξιωματικούς και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας και η καθιέρωση φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη του Χρηματιστηρίου.

    Σχετικά με τα εθνικά θέματα ο κ. Εβερτ επισήμανε ότι χρειάζεται η χάραξη μιας ενιαίας εθνικής αμυντικής εξωτερικής πολιτικής για την αντιμετώπιση τους.

    [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΣΚΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε το μεσημέρι ο οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας καθηγητής Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι τα 12 χρόνια που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ η ανεργία ανέβηκε από 4% του εργατικού δυναμικού το 1981 στο 10% το 1996, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί από 30% του Α.Ε.Π. το 1981 σε πάνω από 110% του Α.Ε.Π. το 1995., ο πληθωρισμός ήταν από τριπλάσιος έως εξαπλάσιος του πληθωρισμού των εμπορικών μας εταίρων και η δραχμή υποτιμήθηκε δύο φορές.

    "Θα ήταν υποτίμηση της νοημοσύνης του ελληνικού λαού να υποστηριχτεί ότι για τα προβλήματα αυτά δεν φέρει ευθύνη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των 12 χρόνων και φέρει ευθύνη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας των 3 χρόνων" σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

    [06] ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΑΝΑ ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗ ΝΔ

    Την απόφασή τους να προσχωρήσουν στη Νέα Δημοκρατία γνωστοποίησαν ο πολιτευτής της Πολιτικής Άνοιξης, στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Παλαιστής και η πολιτευτής της ΔΗΑΝΑ, Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Μαρία Πρίντζη-Καρανικόλα.

    Οι δύο πολιτευτές, σε δηλώσεις τους, σχετικά με την απόφασή τους αυτή, υπογράμμισαν ότι "στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος, στα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να βγάλει τον τόπο από το αδιέξοδο".

    [07] ΓΙΑ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

    Για προθέσεις παράτασης της λιτότητας και όχι λύσεων στα προβλήματα του λαού έκανε λόγο, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Νότης Μαρτάκης.

    "Την Ελλάδα της ανάπτυξης που ζητούν οι άνεργοι νέοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι, δεν μπορούν να τη δώσουν, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η Νέα Δημοκρατία" τόνισε ο κ. Μαρτάκης jai πρόσθεσε: "τις λύσεις που λαχταρούν όλες οι κοινωνικές τάξεις, θα τις δώσουν οι δυνάμεις που έχουν ως οδηγό τους την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευαισθησία".

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

    Υπάρχει συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό και αυτός δεν είναι ο κ Ανδρουλάκης δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. "Είναι τα προγράμματα των δύο κομμάτων , η συμφωνία τους στη συνθήκη του Μάαστριχτ, στη Λευκή Βίβλο και στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Από την άποψη αυτή τα κεντροαριστερά σενάρια "ψήνονται" και απλώς γίνεται φασαρία για το μερίδιο που θα κρατήσει το κάθε κόμμα" συνέχισε.

    Η κ Παπαρήγα, που περιόδευσε στο Μηχανογραφικό Κέντρο του ΟΤΕ δήλωσε ότι τα άλλα κόμματα έχουν συμφωνήσει με την πολιτική που προβλέπει να μοιράζεται η μία θέση εργασίας σε τρεις με την προσωρινή εργασία, ότι η ΕΕ υπαγορεύει μία πολιτική στην Ελλάδα όπου μέχρι το 1999 θα υπάρχουν μηδενικοί ή αρνητικοί αριθμοί ανάπτυξης και η ανεργία θα αυξηθεί κατά 10% φτάνοντας στο 18% και ότι οι πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρείες, που αποφάσισε η κυβέρνηση, είναι μία απάτη όσον αφορά τους εργαζόμενους οι οποίοι παίρνοντας μετοχές σηκώνουν τα βάρη από τις ζημιές ενώ τα κέρδη τα παίρνει το πολυεθνικό κεφάλαιο.

    "Η παγκόσμια πείρα έχει δείξει ότι οι αποκρατικοποιήσεις , δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις , κοστίζουν πολύ περισσότερο από το να παραμείνουν οι επιχειρήσεις αυτές στο δημόσιο τομέα. Δεν συζητάμε για το μεγάλο κοινωνικό και εθνικό κόστος που υπάρχει μιλάμε για το στενά οικονομικό κόστος. Αυτά θα τα σταθμίσει ο ελληνικός λαός πάρα πολύ σοβαρά , διότι με τη ψήφο του ρυθμίζει ποιά πολιτική θα έχει ανοχή μετεκλογικά" κατέληξε.

    [09] Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Πάγκαλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στεφανόπουλο επισήμανε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα εθνικά μας θέματα, καθώς, όπως είπε, τα θέματα αυτά δεν σταματούν κατά την προεκλογική περίοδο.

    "Ο κ. Στεφανόπουλος παρακολουθεί συστηματικά τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική της χώρας" είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ενημέρωσε ακόμη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του στην Τεχεράνη αλλά και για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σε λίγες μέρες στην Αλβανία.

    [10] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

    Σύσκεψη με αντικείμενο τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι sto υπουργείο Εξωτερικών. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Υποθέσεων Στέλιος Περράκης.

    [11] ΕΛΛΗΝΟΑΡΜΕΝΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΠΤΙΚΟΥ ΚΑΛΩΔΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Την υπογραφή Ελληνοαρμενικής σύμβασης έργου για την κατασκευή οπτικού καλωδιακού συστήματος που θα διατρέχει το νότιο τμήμα της Αρμενίας από το Ερεβάν μέχρι τα Ιρανικά σύνορα, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης.

    Επισήμανε δε τη σημασία του έργου τονίζοντας ότι αυτό "αποτελεί τμήμα της μεγάλης αλυσίδας του τηλεπικοινωνιακού κορμού του Ευρωασιατικού Δικτύου που ενώνει την Ευρώπη με την Απω Ανατολή".

    "Ειδικότερα για τη χώρα μας το έργο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα πέραν της τηλεπικοινωνιακής, διότι αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια και τη "γέφυρα" με τις χώρες της περιοχής Καυκασίας, περιοχή που έχει μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα" επισήμανε ο κ. Καστανίδης.

    [12] ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Δεν μπορεί να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους στις εταιρείες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών, έκρινε το πέμπτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Τη δυνατότητα να γίνονται τέτοιου είδους έλεγχοι κατόπιν εισηγήσεως του νέου τμήματος ελέγχου διαφάνειας, το οποίο θα συγκροτηθεί και υπάγεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον Υπουργό Τύπου για τον έλεγχο της διαφάνειας στον ευρύτερο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Όμως το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο επεξεργάζεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έκρινε ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένο το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους, αλλά κύρια αποστολή του είναι ο προληπτικός έλεγχος.

    [13] ΤΑ ΕΠΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ-ΚΑΙ ΤΡΙΜΗΝΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ INTERNET.

    Συνδεδεμένα με το διεθνές διαδίκτυο Internet είναι, πλέον, τα επτά γυμνάσια και λύκεια του δήμου Πολίχνης. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του δήμου, έχουν συσταθεί δεκαμελείς ομάδες μαθητών σε κάθε σχολείο, με στόχο τα γυμνάσια και τα λύκεια να αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στο World Wide Web (W.W.W.), δημιουργώντας τις δικές τους σελίδες.

    Παράλληλα, ο δήμος έχει ήδη υποβάλλει ολοκληρωμένη πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να συνδεθούν και μεταξύ τους |ka τα σχολεία. Με τον τρόπο αυτό, θα καταστεί δυνατή η τηλεεκπαίδευση μαθητών και καθηγητών σε θέματα Internet. Η πρόταση του δήμου προβλέπει την οργάνωση, ετησίως, δύο σεμιναρίων εκπαίδευσης των καθηγητών κάθε σχολείου, καθώς και την έκδοση εγχειριδίων σχετικών με το διεθνές διαδίκτυο, με εκλαϊκευμένη - όμως- προσέγγιση, προκειμένου να ενδείκνυνται για την εκπαίδευση μαθητών γυμνασίου και λυκείου. Τέλος, βάσει του εν λόγω προγράμματος τα σχολεία θα προμηθευτούν και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό (computers, modems, CD-ROM drives). Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης προτείνεται να χρηματοδοτηθεί τόσο από κονδύλια του υπουργείου, όσο και από τον προϋπολογισμό του δήμου σε ποσοστό 50- 50.

    "Ωστόσο, η πρόταση μας προσέκρουσε στα αργά αντανακλαστικά των υπαλλήλων του υπουργείου και δεν προχώρησε", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος του γραφείου ανάπτυξης του δήμου, Ισαάκ Ξανθόπουλος. "Παρά ταύτα, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την προωθήσουμε, έστω και αποκλειστικά με δικά μας κονδύλια, με πιο αργούς -βέβαια- ρυθμούς. Ηδη, υπολογίζω ότι το Σεπτέμβριο θα βγει στον "αέρα" του Internet η πρώτη web σελίδα, από το 2ο λύκειο κατά πάσα πιθανότητα. Μάλιστα, το εν λόγω σχολείο έχει σχεδόν ολοκληρώσει και τη μετατροπή του περιοδικού του σε ηλεκτρονική μορφή, προκειμένου να είναι προσπελάσιμο και μέσω του Internet".

    Καθώς, όμως, η περιοχή της Πολίχνης είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, και πολλοί λίγοι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Internet, ο δήμος προχωρά και στη δημιουργία ενός cafe-net. Πρόκειται για ένα χώρο εντός του δημοτικού πνευματικού κέντρου, στον οποίο θα διατίθενται -αντί συμβολικής συνδρομής- προς χρήση τα απαραίτητα μηχανήματα, ενώ θα υπάρχει σε μόνιμη βάση ειδικός που θα συμβουλεύει τους χρήστες. Η έναρξη της λειτουργίας του κέντρου τοποθετείται πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

    Ηδη, ο δήμος έχει -από τον περασμένο Φεβρουάριο- τη δική του σελίδα στο W.W.W. (ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.openet.gr/ota/polihni και e-mail διεύθυνση dimpol@classic.diavlos.forthnet.gr). Μέσω της παρουσίας του στο Internet πληροφορεί για την ιστορία της Πολίχνης, καθώς και τις κατά καιρούς υιοθετούμενες πολιτικές παρεμβάσεως. Δωρεάν προβολή των επιχειρήσεων της Πολίχνης στο Internet

    Μάλιστα, ο δήμος σε συνεργασία με τον παροχέα υπηρεσιών πρόσβασης στο Internet, OPENET, διαθέτει στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες της περιοχής, τρίμηνη δωρεάν προβολή μέσω του διεθνούς διαδικτύου. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του δήμου αναλαμβάνουν το δωρεάν σχεδιασμό ξεχωριστής σελίδας στον W.W.W. για κάθε επιχείρηση.

    "Παρά την προνομιακή αυτή προσφορά, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν πολύ περιορισμένο, καθώς απευθύνθηκαν στο δήμο μόλις τρεις επιχειρηματίες. Βέβαια, μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία δεν έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε, με συνέπεια πολλοί επιχειρηματίες που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν, να μη γνωρίζουν καν τις δραστηριότητες του δήμου".

    Εν εξελίξει δε, βρίσκεται και άλλη πρωτοβουλία του δήμου, προκειμένου να δημιουργήσει ένα CD-ROM -με ίδιους αποκλειστικά πόρους- στο οποίο θα προβάλλεται, σε πρώτη φάση, η ιστορία της Pok_wmgr. Απώτερος στόχος του CD-ROM είναι η παρουσίαση -με τη χρήση multimedia τεχνικών- δύο προτάσεων του δήμου: της ανάπλασης του Δενδροποτάμου, καθώς και της δημιουργίας αρχαιολογικού πάρκου με άξονα τους βυζαντινούς νερόμυλους που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

    "Κρίνουμε ότι η μέσω CD-ROM παρουσίαση των προτάσεων μας, θα τους προσδώσει αυξημένο κύρος και, κατ' επέκτασιν, θα αυξήσει τις πιθανότητες εξασφάλισης χρηματοδότησης", τόνισε ο κ.Ξανθόπουλος. Το CD-ROM αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ θα κυκλοφορήσει σε χίλια αντίτυπα, τα οποία θα διανεμηθούν στο σύνολο των δημοσίων φορέων και οργανισμών, καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Τέλος, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται μελέτη που εκπονεί ο δήμος στην προσπάθεια του να δημιουργήσει και δημοτικό κέντρο πληροφόρησης. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το κέντρο θα αναπτύξει τέσσερα διαφορετικά τμήματα: κατάρτισης, ανάπτυξης multimedia εφαρμογών (το οποίο θα επιμελείται τις δραστηριότητες τόσο του δήμου, όσο και άλλων ενδεχομένως δήμων και επιχειρήσεων), δικτύων, καθώς και ανεύρεσης κοινοτικών πόρων (ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των κατά καιρούς προτεινόμενων παρεμβάσεων). Ηδη, ο δήμος έχει θέσει τη σχετική προμελέτη υπ' όψιν των συναρμόδιων υπουργείων.

    [14] ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ 2- 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Είκοσι οκτώ κλασικές ασπρόμαυρες ταινίες, ξένων κυρίως δημιουργών, θα περιλαμβάνει το κινηματογραφικό αφιέρωμα που διοργανώνει το Μουσείο Κινηματογράφου του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης '97 (ΟΠΠΕ) από τις 2 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό θέατρο Κήπου.

    "Διαλέξαμε τις ταινίες με σκοπό να αναπαραχθεί το κλίμα της εποχής στην οποίαν πρωτοπροβλήθηκαν και να συνδεθεί το ασπρόμαυρο με την πορεία του στο σήμερα. Γι΄αυτό άλλωστε το απόγευμα θα προβάλονται κωμωδίες και μελοδραματικές ταινίες και το βραδυ φιλμ νουάρ και περιπέτειες, όπως γινότανε και τότε, είπε ο κριτικός κινηματογραφου, Αλέξης Δερμερντζόγλου, που είναι και ο επιμελητής του αφιερώματος.

    "Eίναι απο τις τελευταίες φορές που το κινηματογραφόφιλο κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αυτές τις ταινίες, γιατί οι κόπιες είναι πολύ φθαρμένες και τα γραφεία που τις διαθέτουν "παλαιοπωλεία", σημείωσε ο Γιώργος Τούλας, εκπρόσωπος του μουσείου.

    Σε ερώτηση γιατί εκτός από τον Τάκη Κανελλόπουλο και τον "δικό μας" Ζυλ Ντασσέν, οι έλληνες σκηνοθέτες απουσιάζουν ουσιαστικά από το αφιέρωμα, ο κ.Δερμεντζόγλου απάντησε ότι έγινε μια προσπαθεια να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα έλληνες δημιουργοί, αλλά οι διοργανωτές συνάντησαν δυσκολίες: "Σκεφτήκαμε αρχικά να προβαλλουμε ταινίες στη μνήμη της Αλίκης Βουγιουκλάκη, αλλά δεν μας τις έδωσε η Φίνος Φιλμ. Το ίδιο συνέβη και με τις ταινίες της Μελίνας Μερκούρη, που τις διαχειρίζεται τώρα το ομώνυμο ίδρυμα", τόνισε ο κ.Δερμεντζόγλου.

    Πάντως το αφιέρωμα ξεκινά την προσεχή Δευτέρα με την βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης "Παρένθεση" του Θεσσαλονικιού Τάκη Κανελλόπουλου και με το "Ριφιφί" του Ζυλ Ντασσέν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ταινίες των Βισκόντι, Χίτσκοκ, Κιούμπρικ, Ζίνεμαν, Γκάσμαν, Τριφό κ.ά.

    Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΠΕ, για να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Πολιτιστική Πρωτεύουσα μπορεί να μείνει ανέπαφη από τις αντιπαραθέσεις που σηματοδοτούν οι πρόωρες εκλογές.

    [15] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Την υπόσχεση ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο και θα συμβάλλει στην υλοποίηση της ίδρυσης ημερήσιου ελληνικού σχολείου στη Βρετανία, έδωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στην αντιπροσωπεία ομογενών που τον επισκέφτηκε, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας Γιώργος Χριστοφίδης.

    Στην αντιπροσωπεία επίσης μετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος, ο οποίος δήλωσε ότι το σχολείο που αναμένεται να λειτουργήσει το 1998 με 500 παιδιά, θα στοιχίσει περίπου πέντε εκατομμύρια στερλίνες.

    Αναφερόμενος ο Αρχιεπίσκοπος στη στάση που κράτησε ο πρόεδρος Κληρίδης σε αυτό το θέμα είπε ότι ενθάρρυνε την αντιπροσωπεία και τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει στην υλοποίηση του έργου.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου ανέφερε οτι έχει συσταθεί μια εξ υπουργών Επιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο, τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και την υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου που θα μελετήσουν το θέμα, το οποίο γίνεται κατ΄αρχήν αποδεκτό.

    Ο κ.Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει στη διατήρηση της κληρονομιάς του τόπου μας, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους απόδημους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ Τ.ΙΣΑΑΚ

    Τέσσερις Τουρκοκύπριοι που περιλαμβάνονται μεταξύ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ έχουν αναγνωριστεί σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Καταβάλλονται προσπάθειες να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι Τούρκοι στρατιωτικοί ή μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι".

    Στα εγκληματολογικά εργαστήρια του αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας εργάζονται εξειδικευμένα έτσι, ώστε να γίνουν ευκρινέστερα τα πρόσωπα, όσων φαίνονται να χτυπούν τον Τάσο Ισαάκ και να πυροβολούν το Σολωμό Σολωμού.

    Στόχος είναι να αναγνωριστούν πλήρως οι ταυτότητες των στυγερών δολοφόνων.

    [17] ΕΚΑΤΟ ΑΤΟΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΟΙ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΔΑΝΙΚΟ ΑΙΡΜΠΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΑΝΣΤΕΝΤ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Αίσιο τέλος φαίνεται να έχει η περιπέτεια των 186 επιβατών και των 13 μελών του πληρώματος του καταληφθέντος Αϊρμπάς των σουδανικών αερογραμμών καθώς οι αεροπειρατές, οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, απελευθερώνουν σταδιακά όλους τους ομήρους στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ.

    Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι η αεροπειρατεία θα τερματιστεί σύντομα, δεδομένου ότι περισσότερα από 100 άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι έξι αεροπειρατές που πιστεύεται ότι είναι Ιρακινοί ζήτησαν από την αστυνομία να έρθουν σε επαφή με ένα συμπατριώτη τους, ονόματι Σαντίκι.

    Ο Σαντίκι ο οποίος ζει στο Λονδίνο, είναι μέλος του "Συνδέσμου της Ιρακινής Κοινότητας". Η αστυνομία τον εντόπισε και θα τον μεταφέρει στο Στάνστεντ για να συνομιλήσει με τους αεροπειρατές.

    [18] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΟΡΤΩΣΩ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Δεν θα προβεί σε ανασχηματισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, διότι, όπως τόνισε σε σημερινή γραπτή δήλωσή του, δεν επιθυμεί ενόψει των προεδρικών εκλογών να φορτώσει τις συνέπειες οποιασδήποτε κριτικής κατά της κυβέρνησής του, στους ώμους μερικών υπουργών του.

    Ο κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε πάντως, ότι σε περίπτωση που θα έκρινε αναγκαίο έναν ανασχηματισμό, δεν θα επέτρεπε να τον παρεμποδίσουν από την άσκηση του συνταγματικού του δικαιώματος.

    Στην δήλωσή του, ο πρόεδρος Κληρίδης σημειώνει εξάλλου, ότι δεν παρεμβαίνει στην κριτική των κομμάτων και των ηγεσιών τους, αλλά και ότι, σαν θέμα αρχής, piste}ei ότι ο ίδιος πρέπει να αποφασίζει και να κρίνει την επάρκεια των υπουργών του.

    "Κριτική κατά υπουργών ότι στερούνται κομματικής ευαισθησίας και δεν ανταποκρίνονται σε υποδείξεις κομμάτων, δεν αποτελεί κριτήριο, διότι, αν και οι υπουργοί προέρχονται από κομματα, όταν κατέχουν το υπουργικό αξίωμα οφείλουν να εργάζονται για το γενικό συμφέρον", κατέληξε ο κ.Κληρίδης.

    [19] ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΟ Δ.Ν.Τ.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε προειδοποίηση προς την Αγκυρα να λάβει αυστηρά μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας της προχωρώντας σε δραστικές και εκτεταμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος της ανόδου με γρηγορότερους ρυθμους του πληθωρισμού και η μαζική έξοδος των ξένων επενδυτών απο τη χωρα.

    Σε έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το Δ.Ν.Τ. εισηγείται στον κυβερνητικό συνασπισμό της Τουρκίας την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος καθώς και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ιδιαίτερα στο σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Οπως δήλωσαν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, επιθυμουν ο νέος ισλαμιστής πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν, να τους γνωστοποιήσει όσο το δυνατόν συντομότερα, το οικονομικό πρόγραμμά του για τον επόμενο χρόνο καθώς ο πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζει το 100% ενώ το εξωτερικό χρέος της χωρας συνεχώς αυξάνεται.

    Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται αξιόπιστη δανειολήπτης εντούτοις το Φεβρουάριο άφησε να παρέλθει η προθεσμία δανειοδότησής της με 700 εκατομμύρια δολάρια ενώ αρκετοί απο τους οικονομικούς της στόχους δεν είχαν επιτευχθεί, ανέφερε στέλεχος του ΔΝΤ υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για τις προτεραιότητες της νέας τουρκικής κυβέρνησης και παρατηρούσαν ότι η Τουρκία προς το παρόν δεν συνεργάζεται με το ΔΝΤ για την εκπόνηση νέου σχεδίου οικονομικής δράσης.

    [20] MOMΦΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Την αντίδραση της "Διεθνους μη κυβερνητικής Οργάνωσης για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες των Λαών" προκάλεσε η απορριψη από την Υποεπιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιωματα, καταδικαστικού για την Τουρκία ψηφίσματος που αφορούσε στη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η Οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει τους εμπειρογνώμονες της Υποεπιτροπης για την απόρριψη του ψηφίσματος, υπενθυμίζει την κατάσταση που προκλήθηκε πρόσφατα στην πράσινη γραμμή της Κύπρου, τις συγκρουσεις και τις δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών και επαναλαμβάνει το γεγονός ότι δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπιναν δικαιώματα στην Τουρκία. Κατά την οργάνωση, amav]qetai στην ανακοινωση "η απορριπτική απόφαση οφείλεται στο εκτεταμένο "παζάρεμα των ψήφων στους διαδρόμους" εκ μέρους της Τουρκίας με διάφορες κυβερνήσεις.

    Η ανακοινωση αναφέρεται ακόμη στις επικρίσεις της Βρετανίδας εμπειρογνώμονος κ.Palley κατά της πολιτικής της Τουρκίας και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικων καθώς και στους ισχυρισμούς του Τουρκου πρέσβη ότι "στην Τουρκία υπάρχει μια πλουραλιστική Δημοκρατία "ελεύθερος και ζωντανός Τύπος", ανεξάρτητη δικαιοσύνη και κράτος με εξουσίες δημοκρατικών δομών το οποιο είναι "θύμα των τρομοκρατών του ΡΚΚ". Παράλληλα υπογραμμίζει τον αντίλογο της κ.Palley ότι ούτε η ίδια ούτε η Υποεπιτροπή επιτίθενται στην Τουρκία αλλα αντίθετα το απορριφθέν ψήφισμα και οι παρεμβάσεις στοχεύουν στο να βοηθήσουν την Τουρκία και αποδεικνύουν το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για την προαγωγή της ευημερίας και της κοινωνικής πρόνοιας της Τουρκίας ως σημαντικής ευρωπαϊκής και ισλαμικής χωρας.

    [21] ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΘΕΩΡΕΙ ΤΙΣ "ΜΑΝΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ" Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Παράνομες θεωρεί η ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης τις "μάνες του Σαββάτου", τις γυναίκες που συγκεντρώνονται κάθε βδομάδα μπροστά στο λύκειο Γαλατά Σαράι για να αναζητήσουν πληροφορίες για τους δικούς τους που εξαφανίστηκαν και να διαμαρτυρηθούν σιωπηλά. Αρμόδιος της ασφάλειας δήλωσε ότι η αριστερή αλεβίτισα Σενεμ Ανταλί, που σκοτώθηκε στις 19 Αυγούστου κατά τη διάρκεια εφόδου που έκαναν οι δυνάμεις ασφαλείας στο Αλιμπέικιοϊ της Κωνσταντινούπολης, ήταν από τις πρώτες μεταξύ των γυναικών που προέβαιναν σε προκλητικές ενέργειες κατά τη διάρκεια των απεργιών πείνας στη τουρκικές φυλακές.

    "Δεν κάνουμε ούτε προαπαγάνδα, ούτε έχουμε μία πολιτική γραμμή. Δεν είμαστε ούτε παράνομες, ούτε εκτός νόμου" δηλώνουν οι "μάνες του Σαββάτου" που συγκεντρώθηκαν για 67η φορά το περασμένο Σάββατο. Τα κύρια αιτήματα τους είναι να μην εξαφανίζονται οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια κράτησης, αλλά να δικάζονται, να έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς τους να έχουν δικηγόρο και να εφαρμόζονται οι κανόνες της Διεθνούς Αμνηστείας. Το σύνθημα τους είναι "Να βρεθούν οι εξαφανισμένοι να ζητηθεί ευθύνη".

    [22] ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΈΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Βουλγαρία , σύμφωνα με την άποψη, που ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Ανεξαρτήτων Συνδικάτων της Βουλγαρίας, Κρίστιο Πετκόφ, εξέφρασε μετά από τη συνάντησή του στη Σόφια με την επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Βουλγαρία, Αν Μακγκέρκ.

    Κατά τον κ.Πετκόφ, η κ.Μακγκέρκ συνέδεσε την περαιτέρω βοήθεια της Βουλγαρίας από το ΔΝΤ, με την επίτευξη σημαντικής προόδου στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της βουλγαρικής οικονομίας.

    Όπως σημείωσε ο κ.Πετκόφ, κατά τη συνάντησή του με tgm κ.Μακγκέρκ, έθεσε το θέμα της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στη Βουλγαρία και επισήμανε ότι στη χώρα του σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται οι μεγάλοι οικονομικοί σχηματισμοί, ενώ οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πτωχεύουν η μία μετά την άλλη.

    Χθες, η κ. Μακγκέρκ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ντόντσο Κονακτσίεφ και με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας της Εργασίας "Ποντκρέπα".

    [23] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Συνεχίζονται, μετά τη λήξη των θερινών διακοπών, οι διεργασίες των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα διεξαχθούν πιθανότερα τον Νοέμβριο.

    Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του σκοπιανού υπουργείου Εσωτερικών εργάζεται πυρετωδώς για τον καθορισμό του νέου χάρτη των δήμων και κοινοτήτων, στον οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο αριθμός των δήμων θα εμφανίζεται αυξημένος.

    Σήμερα, εξάλλου, στα βουλευτικά έδρανα επιστρέφουν οι 120 βουλευτές της ΠΓΔΜ, καλούμενοι να συζητήσουν την πρόταση νόμου για τον καθορισμό της περιφέρειας των Σκοπίων, ως ξεχωριστής μονάδας της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των πέντε δήμων της περιφέρειας της πρωτεύουσας.

    Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών κύκλων της γειτονικής χώρας, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογικές κάλπες αναμένεται να είναι ικανοποιητική. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται και από το γεγονός ότι στις τοπικές εκλογές, παράλληλα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, θα πάρουν μέρος το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και το Δημοκρατικό Κόμμα, τα οποία απείχαν από τις βουλευτικές εκλογές τις 16ης Οκτωβρίου του 1994.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γιώργου Χριστοφορίδη)

    [24] ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 2.000 ΔΡΧ. ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

    Την προσεχή Παρασκευή 30 Αυγούστου και στη 1 μ.μ., ανοίγει τις πύλες του το καζίνο Regency της Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα, το νέο καζίνο προβαίνει σε μια κίνηση που εντυπωσιάζει: Θα χρεώνει μόλις 2.000 δρχ. εισιτήριο στους παίκτες, εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα εν Ελλάδι καζίνο που έχουν εισιτήριο 5.000 δρχ.

    "Εκτιμώ δε, ότι πολύ σύντομα θα καταργηθεί εντελώς το εισιτήριο", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της "Hyatt Regency Hotels and Tourism Thessalonikh S.A.", Γιώργος Γαλανάκις. "Ως γνωστόν, όλα τα καζίνο έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εναντίον της εν λόγω υπουργικής απόφασης. Και, παρά το γεγονός ότι η αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα που είχαν υποβάλλει τα υπόλοιπα καζίνο -καθώς εμείς δε λειτουργούσαμε ακόμη- απερρίφθη στο σχετικό τμήμα του S.τ.Ε., ευελπιστούμε ότι όταν το αίτημα μας εκδικασθεί στην ολομέλεια -περί τον προσεχή Μάρτιο- θα δικαιωθούμε". Ενα από τα τρία μεγαλύτερα της Hyatt

    Η Hyatt δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη ένα από τα τρία μεγαλύτερα καζίνο της σε ολόκληρη την υφήλιο. Οπως τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο διευθυντής της διεθνούς αλυσίδας καζίνο της Hyatt -που βρέθηκε για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, επ' ευκαιρία των εγκαινίων- "από άποψη πλήθους παιχνιδιών, το καζίνο της Θεσσαλονίκης μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό που διαθέτει η Hyatt στο Lake Town της Νεβάδα και με εκείνο που λειτουργεί στο μεγαλύτερο από τα κρουαζιερόπλοια της. Ωστόσο, το καζίνο της Θεσσαλονίκης υπερτερεί όλων από άποψη συνολικής έκτασης και -το κυριότερο- ατμόσφαιρας".

    Η συνολική επένδυση έχει μέχρι στιγμής ανέλθει σε 103 εκατ.δολ. ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες ολοκληρώθηκαν -από την τεχνική εταιρεία "Ελληνική Τεχνοδομική"- στο χρόνο-ρεκόρ των 12 μηνών (από 15 Αυγούστου 1995 έως 15 Αυγούστου 1996). Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου που φιλοξενεί το καζίνο (στο δρόμο Θεσσαλονίκη-Ν.Μηχανιώνα, στροφή αεροδρομίου) φθάνει τα 75 στρέμματα, ενώ ο καλυμμένος χώρος ανέρχεται σε 10.500 τ.μ. Εξ αυτών, μόλις τα 4.500 τ.μ. καταλαμβάνουν οι χώροι παιχνιδιών, ενώ το υπόλοιπο είναι εστιατόρια, θέατρο και βοηθητικοί χώροι (το λεγόμενο back of the room). Αξιοσημείωτο είναι ότι το 98% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του καζίνο αγοράστηκαν στην Ελλάδα.

    Το καζίνο διαθέτει συνολικά 646 μηχανικά παιχνίδια (slot machines) και 90 τραπέζια. Εξ' αυτών τα 43 είναι αμερικάνικες ρουλέτες, 38 black jack, 6 stud poker και 3 punto banco. Το ελάχιστο ποντάρισμα στα τραπέζια είναι 500 δρχ., ενώ στα slots μπορεί κανείς να ποντάρει 25, 50, 100, 250 και 1.000 δρχ.

    Η αίθουσα V.I.P., ονομάζεται "Regency Club", όπου υπάρχουν 7 ρουλέτες, 7 black jack, ένα punto banko, καθώς και ένα mini punto banko. Μάλιστα, εντός των χώρων του club υπάρχει και μια υπερ-V.I.P. αίθουσα με μόλις 14 καθίσματα. Δίπλα στο club υπάρχει και business center, όπου οι παίκτες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν -παράλληλα- την εργασία τους, καθώς θα τους διατίθεται πλήρης γραμματειακή υποστήριξη, με τηλέφωνα, fax και computers, αλλά και γραμματείς προς υπαγόρευση, δακτυλογράφηση και μετάφραση.

    Στο καζίνο εργάζονται, σε πρώτη φάση, περί τα 1.400 άτομα, εκ των οποίων οι 1.250 είναι βορειοελλαδίτες, ενώ μόλις 100 εργαζόμενοι είναι αλλοδαποί. Μάλιστα, οι περισσότεροι από τους εργαζομένους είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών. Σε πλήρη ανάπτυξη της λειτουργίας του, το καζίνο υπολογίζεται ότι θα απασχολήσει περίπου 1.600 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά 6.400 παίκτες.

    Καινοτομία του νέου καζίνο είναι ότι στους χώρους του φιλοξενεί και υψηλών προδιαγραφών θέατρο, με την ονομασία "Βεργίνα". Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Hyatt, Μορίς Μοδιάνο, το θέατρο διαθέτει εξοπλισμό εφάμιλλο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Στα εγκαίνια του καζίνο -5 Σεπτεμβρίου- θα εμφανισθούν στο θέατρο οι Gipsy Kings, em~ στις 7-8 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθούν παραστάσεις του διάσημου τενόρου Jose Carreras. Θα ακολουθήσουν εμφανίσεις της Μίλβα και εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου θα έρθει, επίσης, στη Θεσσαλονίκη η Natalie Cole. Το θέατρο -που είναι συνολικής χωρητικότητας 500 ατόμων με τραπέζια, και 800 σε σειρές- έχει τεθεί και στη διάθεση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Εντός των χώρων του Regency έχει ήδη εγκατασταθεί υποκατάστημα της Εγνατίας Τράπεζας το οποίο θα επιτελεί το σύνολο των τραπεζικών λειτουργιών, ενώ διαθέτει και τρία ΑΤΜ's. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο στους χώρους του καζίνο να εγκατασταθούν άλλα τρία ATM's (Εθνική, Πίστεως, Αγροτική).

    Το καζίνο θα λειτουργεί από 1 μ.μ. έως 8 π.μ. Μάλιστα, εφαρμόζει μια καινοτομία, στην προσπάθεια του - όπως τόνισε ο κ.Γαλανάκις- να προστατέψει τους παίκτες χαμηλών εισοδημάτων. Ο παίκτης θα μπορεί να αγοράζει μάρκες για τα μηχανικά παιχνίδια μέχρι το ποσόν των 125.000 δρχ. Πέραν του ποσού αυτού, προκειμένου να συνεχίσει να παίζει, θα πρέπει να υπογράψει μια απλή δήλωση προς τη διοίκηση του καζίνο, δήλωση η οποία αναμένεται να δράσει ανασταλτικά. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση αποφάσισε ότι δεν θα διαθέτει καμία απολύτως πίστωση σε κανένα παίκτη, ενώ θα φροντίσει να μην υπάρχουν και τοκογλύφοι εντός των χώρων του καζίνο.

    Τέλος, οι κατασκευαστικές εργασίες του ξενοδοχείου - που έχει συμβατική υποχρέωση να αναγείρει η Hyatt- θα ξεκινήσουν εντός του προσεχούς διμήνου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 40 εκατ.δολ. και έχει χωροθετηθεί στη Θέρμη. Θα είναι δυναμικότητος 150 δωματίων και θα διαθέτει συνεδριακό κέντρο 1.000 ατόμων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 27 August 1996 - 13:57:04