Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (23/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [02] ΣΕ ΕΦΟΔΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [03] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 3/9 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ. ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [05] Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ : Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [06] ΚΚΕ: ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΗΝ Ε.Ε., ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

  • [07] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΟΣΟ ΛΟΓΩ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

  • [08] ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • [09] Σ.Β.Β.Ε.: ΘΕΤΙΚΕΣ, ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ.

  • [10] Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [11] ΑΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

  • [12] ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΕ ΑΡΗ ΚΑΙ ΚΡΟΝΟ

  • [13] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

  • [14] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [15] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ - ΣΤΙΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

  • [16] ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [17] EUROPARTENARIAT '97: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΟ 57% ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ-24% ΑΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ. 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ.

  • [18] ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ HELEXPO ΑΠΟ ΤΟΝ "ΠΕΡΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ" ΝΟΜΟ, ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ Δ.Σ.-ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [19] ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΕΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΟΙ "ΠΡΕΣΠΕΣ '96" ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

  • [20] ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [21] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ Τ. ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ Σ. ΣΟΛΩΜΟΥ

  • [22] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΝΑ ΧΑΪΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [23] Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ TIMES

  • [24] ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [25] 23 ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ, ΕΝΑΝΤΙ 65,2 ΕΚΑΤ.ΜΑΡΚΩΝ.

  • [26] ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ Η ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Λ.ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

  • [27] ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΠΗΧΘΗ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Την διαβεβαίωση ότι όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου, έδωσε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωϊ.

    Ο κ. Σημίτης είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "λυπάμαι που σας έφερα πίσω" και ο Πρόεδρος του απάντησε "παρακαλώ".

    "Είμαστε λοιπόν έτοιμοι;", ρώτησε ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός απάντησε:"Σας έφερα τα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να πάρετε την απόφαση για διάλυση της Βουλής και για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Νόμο".

    "Θα σας απαντήσω απόψε" ήταν η απάντηση του κ. Στεφανόπουλου. Ο κ. Σημίτης είπε ότι φέρνει συγκεκριμένα την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και την επιστολή με την οποία συνοδεύει αυτές τις αποφάσεις και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επιθυμεί τις πρόωρες εκλογές.

    "Είναι ο χρόνος επαρκής; είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε να πάνε όλα ομαλά;" ρώτησε ο κ. Στεφανόπουλος και ο κ. Σημίτης απάντησε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών τον διαβεβαίωσε ότι όλα είναι έτοιμα για εκλογές.

    "Αλλωστε έχουμε μακρά εμπειρία εκλογών" πρόσθεσε ο κ. Στεφανόπουλος και συνέχισε:"θα πάνε όλα καλά". "Πράγματι θα πάνε όλα καλά" είπε και ο κ. Σημίτης.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βασική απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές στηρίζεται στο ότι είναι βλαπτική και η μακρά εκλογική περίοδος και η εκλογολογία. Μάλιστα ο κ. Σημίτης είπε ότι λίγους μήνες πριν από τη λήξη της τετραετίας up\qwei μια δίνη υποσχέσεων και παροχών,από την πλευρά των κομμάτων, κάτι που είναι σχετικά αρνητικό και για το σύνολο του πολιτικού κόσμου και για τον τόπο.

    Οι προκλήσεις της Τουρκίας, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η τουρκική απειλή, είναι τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για αυτό χρειάζεται να υπάρξουν γρήγορες και αποφασιστικές απαντήσεις, είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε "η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μια πρόσφατη λαϊκή εντολή που θα προκύψει από τις εκλογές για να πάρει χωρίς χρονοτριβή τις αναγκαίες αποφάσεις. Μια κυβέρνηση που να μπορεί όντως να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει, το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει", κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    [02] ΣΕ ΕΦΟΔΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΛΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΝΕΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σε "έφοδο στο μέλλον", κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Ελληνες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και με την οποία εγκαινίασε στην ουσία τον προεκλογικό αγώνα του κύβερνωντος κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

    "Το ΠΑΣΟΚ καλεί στον αγώνα για μια ισχυρή Ελλάδα όλους τους Ελληνες, που θέλουν να νοιώσουν την ασφαλεια της ευημερίας, της υπερηφάνειας, τις ισοτιμίας στην Ευρώπη, την κατοχύρωση μιας ισχυρής Ελλάδας απέναντι σε φίλους και αντιπάλους" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταγάγει βέβαιη νίκη στις εκλογές, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ, λέγοντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ αντί να ασχολείται με το μέλλον και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, αναβιώνει τον παλαιοκομματισμό και τη δεκαετία του 1960 και μοιραζει υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορεί να τηρήσει. Και κατηγορώντας τον κ. Εβερτ ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ενω χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, είπε ότι ο κ. Εβερτ παίζει το τελευταίο του χαρτί, προβλέποντας ότι την 23η Σεπτεμβρίου θα πάψει να είναι αρχηγός της Ν.Δ.

    Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους που επέβαλαν την πρόωρη προσφυγή στις εκλογές αλλα και τους στόχους του για την Ελλάδα του 2.000. "Με όλους τους Ελληνες, είπε, που θέλουν την Ελλάδα ισχυρή, θα δώσουμε τη μάχη για μια νέα εποχή στη χώρα μας. Για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον.Καλούμε όλους τους Ελληνες που νοιώθουν ότι ήρθε η ωρα των μεγάλων αποφάσεων , να δώσουν δυναμη στο σχέδιο και στο όραμα της ισχυρης Ελλάδας", είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας τους Ελληνες να αφήσουν πίσω τους τις δυνάμεις του παλαιοκομματισμού, του παρασιτισμού, της αναξιοκρατίας, των ρουσφετιών, των μεγάλων λόγων και των μικρών έργων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι στον εξωτερικό τομέα, η Ελλάδα άρχισε να αποκτά φωνή και ρόλο στη διεθνή σκηνή. "Αντιστρέψαμε τη λογική της απάρεσκης περιχαράκωσης σε μια επιθετική στρατηγική ενεργού παρουσίας, συμμετοχής στα διεθνή κέντρα αποφάσεων και ανάληψης πρωτοβουλιών", είπε ο κ. Σημίτης. προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε να αρχίσει να ajo}cetai η Ελληνική φωνή και οι θέσεις της χώρας μας σε σχέση με τηντουρκική επιθετικότητα και βαρβαρότητα. Θυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεισέφερε ουσιαστικά στην ειρηνευτική διαδικασία στα βαλκάνια, ανοίγοντας παράλληλα νέους δρόμους οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας στην περιοχή.

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι με τις ενέργειες που έγιναν, τέθηκαν οι βάσεις μιας ισχυρής Ελλάδας, προσθέτοντας ότι χρειάζονται σημαντικές ποιοτικές αλλαγές γενέες και ρωμαλέες πρωτοβουλίες και αποφάσεις σε όλους τους τομείς, επιτάχυνση όλων των ρυθμών για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Προσδιορίζοντας ότι απαιτούνται αλλαγές και τομές στην οικονομία, στη διοίκηση, στην παιδεία, στους θεσμούς, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα του 21ου αιώνα.

    Αιτιολογώντας την ανάγκη προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει η κυβέρνηση να μπορεί να χαράξει μια μακροχρόνια πολιτική, χωρίς τους βραχυχρόνιους περισπασμούς και περιορισμούς που θα επέφερε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. "Η εφαρμογή μιας ουσιαστικής εκσυγχρονιστικης πολιτικής, απαιτεί βάθος χρόνου", είπε ο κ. Σημίτης, παρατηρώντας ότι απευθύνεται στον ελληνικό λαό με όραμα, με σχέδιο, προοπτική και ευθύνη. Και πρόσθεσε ότι για να δημιουργηθεί μια ισχυρή Ελλάδα, χρειάζεται μια προσπάθεια που θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του έθνους σε μια μακρόχρονη και νικηφόρα προοπτική, που θα έχει την έγκριση του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι θα ήταν επιζήμιο εαν δεν γίνονταν τώρα οι εκλογές, δεδομένου ότι για ένα χρόνο θα επικρατούσε άκρατος λαΐκισμός και πλειοδοσία υποσχέσεων και συνέχισε : "Οποιος έχει αντίρρηση σε αυτά, δεν σκέφτεται το μέλλον του τόπου, αλλα τα δικά του μικροκομματικά συμφέροντα. Ο τόπος έχει ανάγκη μια κυβέρνηση που είναι νομιμοποιημένη για να κυβερνήσει με μακροπρόθεσμη πολιτική τη χώρα. Μια κυβέρνηση η οποία έχει τη νομιμοποίηση να μπορέσει να πάρει τις αποφάσεις εκείνες που θα αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις που τίθενται στη χώρα. Γιαυτό και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετατραπεί σε κυβέρνηση μακράς πνοής και με ανανεωμένη τη συγκατάθεση και εντολή του λαού, να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή δημιουργίας και προόδου. Σε μια εποχή ασφάλειας και σταθερότητας. Σε μια εποχή ευημερίας και δικαίωσης του ελληνισμού".

    Προηγουμενως ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στους τέσσερεις στόχους της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, που είναι : 1. Να συμμετάσχει η χώρα ισότιμα και δυναμικά στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια κατεύθυνση οικονομικής, πολιτικής και αμυντικής ολοκλήρωσης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να διαδραματίσει τον δικό της ξεχωριστό και ενιαίο ρόλο στη διεθνή σκηνή. 2. Να πρωταγωνιστήσει στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο με πρωτοβουλίες που θέτουν τα θεμέλια για μια νέα εποχή, ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας για όλους τους λαούς της περιοχής. Απέναντι σε μια Τουρκία της απειλής και της αποσταθεροποίησης της περιοχής η Ελλάδα οφείλει να αντιτάξει την αποφασιστικότητα μαζί με τη σύνεση. Την αμυντική εγρήγορση μαζί με τη διπλωματική pqytobouk_a. 3. Η Ελλάδα οφείλει να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό και την ταχύρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας με την προσέλκυση νέων επενδύσεων τη βελτίωση των υποδομών, την τεχνολογική προσαρμογή των επιχειρήσεων και την εκπαίδευση του Ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε η χώρα μας να μπορέσει να εισέλθει σε μια νέα εποχή απασχόλησης, ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. 4. Να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος που θα φροντίζει συστηματικά για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, με οικονομική στήριξη, εκπαίδευση και αρωγή. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την περιθωριοποίηση, να αποφύγουμε την αδυσώπητη απειλή της διάσπασης της κοινωνικής συνοχής και να αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό της κοινωνίας μας δίνοντας την ευκαιρία να συμμετάσχει στην απασχόληση, την παιδεία, την ποερίθαλψη και όλα τα βάσικά κοινωνικά αγαθά ενός σύγχρονου κράτους.

    Τέλος ο πρωθυπουργός είπε ότι "στις 22 Σεπτεμβρίου, η λαϊκή ετυμηγορία θα δώσει μια νέα νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Θα είναι και ημέρα σύμβολο για μια νέα ιστορική περίοδο, για μια έφοδο του Ελληνισμού στο μέλλον".

    [03] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 3/9 ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Τις χρονικές προθεσμίες, μέσα στις οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν οι προεκλογικές διαδικασίες στο κυβερνών κόμμα, ανακοίνωσε ο γραμματέας του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στην κοινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το ιδεολογικοπολιτικό και προγραμματικό μανιφέστο του ΠΑΣΟΚ, η προεκλογική στρατηγική, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και η πλήρης διάταξη των κομματικών δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.

    Στις 26 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στις Νομαρχιακές Επιτροπές, στις 28 του ιδίου μήνα θα γίνουν προκριματικές εκλογές στις οργανώσεις και το Σαββατοκύριακο, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου θα συνέλθουν σε όλη τη χώρα τα νομαρχιακά συμβούλια του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως το αποτέλεσμα των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τη λαική συσπείρωση και τη δυνατότητα επικοινωνίας, επαφής και διαλόγου του ΠΑΣΟΚ με κάθε πολίτη ξεχωριστά.

    Αναφερόμενος στον προεκλογικό σχεδιασμό του κόμματος είπε ότι πρέπει να είναι απλός, αντιγραφειοκρατικός, ευέλικτος, με σαφείς στόχους, με σχεδιασμένες πολιτικές θέσεις, με ενιαίο προσανατολισμό και όσο γίνεται πιο ανοιχτή και μαζική δράση. Παρατήρησε ακόμα πως " η αναγκαιότητα των επιλογών, η ανάδειξη του θετικού μας έργου, το γύρισμα της νέας σελίδας από το ΠΑΣΟΚ, οι προτεραιότητες, οι κατευθύνσεις, οι αρχές και οι στόχοι για το χρόνο που απομένει μέχρι το 2000, πρέπει να αποτελέσουν το πεδίο μιας μεγάλης λαικής συσπείρωσης και συμπαράστασης που κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα και διαμορφώνει το κλίμα της θετικής ψήφου των πολιτών προς το ΠΑΣΟΚ".

    [04] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ. ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Υποψηφιότητα στη Θεσσαλονίκη και τον Εβρο θα θέσει, για εθνικούς λόγους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος χαρακτήρισε "αόριστη και προκλητική" την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη συνεδρίαση της Κ.Ε και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Εβερτ τόνισε ότι ούτε σύνεση, ούτε αποφασιστικότητα έδειξε ο κ. Σημίτης, όσο είναι πρωθυπουργός, και επέκρινε τους χειρισμούς του στο θέμα των βραχονησίδων Ιμια, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αυτό της χρηματοδότησης της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό επειδή και συγκάλεσε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα στον Τούρκο επιτετραμένο (ούτε καν στον πρέσβη) για τις αξιώσεις της Τουρκίας σε 100 ελληνικά νησιά. Στο διάβημα αυτό δεν υπήρξε καμιά απάντηση, μέχρι τώρα, αλλά η κυβέρνηση δεν αντέδρασε.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα, αφού μεσολαβήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να επέλθει πράγματι ο εκσυγχρονισμός.

    Κάλεσε για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό σε τηλεοπτική "μονομαχία", σημειώνοντας ότι είναι υποχρέωση του κ. Σημίτη, απέναντι στο λαό και τη δημοκρατία, να συζητήσει επ ευθείας μαζί του.

    Ο πρωθυπουργός, είπε, οφείλει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει στα θέματα της οικονομίας, γιατί αυτό που γνωρίζει ο ελληνικός λαός, από όταν ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο κ. Σημίτης, είναι ότι εφαρμόστηκε σταθεροποίηση χωρίς ανάπτυξη, αυξήθηκε η ανεργία, "πάγωσαν" οι μισθοί και υποτιμήθηκε η δραχμή.

    Ο κ. Εβερτ κάλεσε τον πρωθπουργό να πεί τι θα κάνει από την επομένη, αν κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ, και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι όπως κέρδισε ο ίδιος το Δήμο της Αθήνας,χωρίς να το περιμένει κανείς, έτσι και η Ν.Δ θα κερδίσει τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

    Σε ερώτηση για τα εσωκομματικά προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Εβερτ είπε ότι το κόμμα "είναι ενωμένο σαν γροθιά και θα προχωρήσει σαν γροθιά, όχι για να καλυφθούν τα προσωπικά, διότι διαφορετικές αντιλήψεις υπάρχουν, αλλά γιατί βλέπουμε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο τόπος". Για τον κ. Μητσοτάκη τόνισε ότι θα αναλάβει εκείνο το ρόλο που αρμόζει στον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ και σε έναν πρώην πρωθυπουργό, ενώ για την κ. Μπακογιάννη σχολιάσε ότι δίνει καθημερινά τη "μάχη" στις τηλεοπτικές συζητήσεις και τα καταφέρνει καλά.

    Η προεκλογική πολιτική της Ν.Δ δεν θα εστιαστεί μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στα οικονομικά και κοινωνικά, είπε ο κ. Εβερτ, σημειώνοντας ότι στην κατάρτιση των συνδυασμών θα δοθεί βάρος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας.

    Στην ερώτηση αν προκύψει θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ, σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, ο Μ. Εβερτ απάντησε: Αν είχε ψυχική γενναιότητα ο κ. Σημίτης θα έπρεπε να ασχοληθεί με το τι θα γίνει με τον ίδιο αν χάσει τις εκλογές. Εγώ την απάντηση θα τη δώσω από to πρωθυπουργικό γραφείο. Είμαι αξιωματική αντιπολίτευση και του εύχομαι να παραμείνει στη θέση του. Οι κακίες και οι μικροπρέπειες δεν αρμόζουν στους ηγέτες που πρέπει να σέβονται τον αντίπαλο.

    [05] Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ : Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    "Πολιτικό καιροσκόπο", χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος θα μεταβεί αύριο στη Ζάκυνθο όπου θα παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο του νησιού Αγιο Διονύσιο, σημείωσε ότι οι πραγματικοί λόγοι διενέργειας των εκλογών είναι η κατάσταση της οικονομίας, η οποία έχει επιδεινωθεί από την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία "θα είναι η αυριανή κυβέρνηση της χώρας" και επισήμανε ότι με τις εκλογές παρέχεται στον ελληνικό λαό η ευκαιρία να πάρει την τύχη του στα χέρια του και "να θέσει τέρμα στην περίοδο του σημιτικού και πασοκικού ψεύδους".

    [06] ΚΚΕ: ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΤΗΝ Ε.Ε., ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ

    "Από αυτές τις εκλογές πρέπει να προκύψουν συσχετισμοί που να ανοίγουν προοπτική σε καθαρές λύσεις για το λαό, και όχι για το κεφάλαιο, την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ" σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού.

    Η ανακοίνωση τονίζει ότι ο κ. Σημίτης ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για "να διαπραγματευτεί δήθεν την καλύτερη θέση της χώρας μας και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 2000".

    Στη συνέχεια το ΚΚΕ διερωτάται πώς διαπραγματεύτηκε το ΠΑΣΟΚ την ψήφο εμπιστοσύνης του λαού στις περιπτώσεις της GATT, για τη βιομηχανική και αγροτική μας παραγωγή, της πολιτικής του ΝΑΤΟ και των καταστάσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο.

    [07] ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΟΣΟ ΛΟΓΩ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο του πανελληνίου ενδιαφέροντος,αφού την εβδομάδα 7 έως 15 Σεπτεμβρίου θα την επισκεφθούν ο Πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Για πρώτη φορά, η περίοδος της λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως συμπίπτει με προεκλογική περίοδο και μάλιστα βρίσκεται τόσο κοντά στην ημερομηνία των εκλογών.Αλλη μια φορά,στις εκλογές του 1993, τα εγκαίνια της ΔΕΘ συνέπεσαν με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την προκήρυξη εκλογών.

    Τώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καθοριστεί και δεν προβλέπεται να αλλάξει,τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης θα έλθει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα εγκαινιάσει την 61η ΔΕΘ, στο sumedqiaj| κέντρο "Ι.Βελλίδης".

    Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα συνδέεται άμεσα και με την προεκλογική εκστρατεία ίσως να συνδυαστεί και με μια κλειστή συγκέντρωση στο Πλαί ντε Σπόρ,όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τους υποψηφίους στη Θεσσαλονίκη.

    Η νομαρχιακή επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος αποφάσισε να γίνει παλλαϊκή υποδοχή του Κ.Σημίτη στο αεροδρόμιο "Μακεδιονία" κατα την άφιξή του,αλλά να μην υπάρξουν άλλες εκδηλώσεις μέσα στην πόλη και να αποφευχθούν τα πλαστικά σημαιάκια και οι "αυθόρμητες" συγκεντρώσεις του πλήθους.

    Απο την άλλη πλευρά και στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της υποδοχής του Μ.Εβερτ,που σύμφωνα με την παράδοση θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.Οι τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν καταλήξει ακόμη στις εκδηλώσεις που θα γίνουν και αν θα πραγματοποιηθεί κάποια συγκέντρωση, σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο , την οποία θα χαιρετίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στη διάρκεια της λειτουργίας της ΔΕΘ τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθούν ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ.Σαμαράς, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νικ.Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ.Τσοβόλας.

    [08] ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    "Οι πολιτικές πράξεις κίνονται από τα αποτελέσματά τους", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος ερωτηθείς σχετικά με την επίσπευση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι σε τρεις μέρες θα συγκληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, για τη διεξαγωγή των εκλογών, και διευκρίνισε ότι έχει ήδη ζητήσει από τα κόμματα να ορίσουν τους αντιπροσώπους τους. Πρώτο μέλημα της επιτροπής, όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, θα είναι η κατανομή στα κόμματα του χρόνου προβολής τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι στις 2 Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν υπηρεσιακοί υπουργοί στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Τύπου και ανακοίνωσε ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και οι φυλακισμένοι στο χώρο που κρατούνται.

    Την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητης των εκλογών,εξέφρασε ο Υπουργος Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε "Σημασία έχει η σταθερότητα". Αναφερόμενος στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ, είπε: "Ο κ. Εβερτ είναι ηττοπαθής, γιατί μια αντιπολίτευση που εμφανίζεται ανακόλουθη και ασχολείται μόνο με θέματα διαδικασίας δεν έχει τι να πει επί της ουσίας των πολιτικών πραγμάτων της χώρας", ενω σχολιάζοντας τις φήμες περι σκληρής λιτότητας, ο κ. Βενιζέλος τονισε ότι "γνωρίζετε καλά ότι πρώτος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε αυτον τον τομέα" και κατέληξε:" το πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου είναι ουσιαστικό, ήπιο και δείχνει στον πολίτη ότι τον σέβεται".

    "Περιμένω νίκη και ένα νέο ξεκίνημα για να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να αποδώσει αυτό που πραγματικά μπορεί", δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, προσερχόμενος στην αίθουσα συνεδριάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. "Με αυτό το νέο ξεκίνημα ,συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου θα υπάρξει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της οικονομίας, το οποίο θα μας οδηγήσει σε δύο χρόνια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα συνεχίσουμε την πολιτικη μας που δεν είναι πολιτική λιτότητας ή παροχών αλλά είναι μια αυστηρή πολιτική με αναπτυξιακό περιεχόμενο".

    Ως ιστορική αναμέτρηση, χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές ο Υφυπουργός Μεταφορων Γιώργος Δασκαλάκης και πρόσθεσε:"κοινός στόχος είναι η νίκη και η ειλικρινής επικοινωνία με τον λαό",ενώ αναφερόμενος στον κ. Εβερτ, τον χαρακτήρισε ως "προσβολή του πολιτικού μας πολιτισμού".

    Από την πλευρα του ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ακριτίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα είναι μια νικη του ΠΑΣΟΚ, ανάλογη με εκείνη του 1981", κάλεσε την Ν.Δ να "μιλήσει επί της ουσίας" και τόνισε ότι η απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έφερε ζητήματα ζωτικής σημασίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος".

    [09] Σ.Β.Β.Ε.: ΘΕΤΙΚΕΣ, ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ.

    Θετικά θα είναι -τελικώς- για την οικονομική πορεία της χώρας, τα αποτελέσματα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, εκτιμά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.). Με δεδομένες τις συνθήκες, αλλά και το κλίμα που είχε πρόσφατα δημιουργηθεί, ο Σ.Β.Β.Ε. θεωρεί ως θετικά στοιχεία, την αποφυγή μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου έως των Οκτώβριο του 1997, καθώς και το χρονικά περιορισμένο διάστημα που υπολείπεται, πλέον, για ενέργειες προεκλογικού χαρακτήρα.

    Ο σύνδεσμος -παρότι θεωρεί ότι η εν λόγω εξέλιξη θα επηρεάσει θετικά ακόμη και την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης της Ευρώπης- υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη δεσμευτικής διατύπωσης των οικονομικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων. "Είναι απαραίτητη η ειλικρινής καταγραφή των θέσεων τους έναντι των πρόσθετων μέτρων οικονομικής πολιτικής και των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανάπτυξης", τονίζει ο Σ.Β.Β.Ε.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, ο σύνδεσμος θα παρουσιάσει σε όλο τον πολιτικό κόσμο -την προσεχή Τετάρτη, 28 Αυγούστου- τις προτάσεις του για την ισχυροποίηση της ελληνικής θέσης στο διεθνές σκηνικό. Σε ραντεβού που θα έχει αντιπροσωπεία του συνδέσμου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, θα τους ενημερώσει για την πίστη του Σ.Β.Β.Ε. στην αναγκαιότητα τήρησης του προγράμματος σύγκλισης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στην αποτελεσματική κατανομή και απορρόφηση των πόρων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και στην αξιοποίηση της οικονομικής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    [10] Ο ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Στην απόφαση του Ελληνα Πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 22 Σεπτεμβρίου, αναφέρονται οι βρετανικές εφημερίδες. Οι περισσότερες δεν αποφεύγουν την πρόβλεψη ότι ο κ.Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ θα είναι οι νικητές της εκλογικής αναμέτρησης.

    Οι "Φαινάνσιαλ Τάιμς" τονίζουν ότι ο Κώστας Σημίτης πήρε την απόφαση αυτή λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό βαθμό δημοτικότητας του που τον περασμένο μήνα ξεπερνούσε το 70%. Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε τέτοια σύγχυση που ακόμη και επιφανείς Ελληνες επιχειρηματίες δηλώνουν ότι θα κόψουν τους δεσμούς τους με το συντηρητικό κόμμα και θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Ο βαθμός δημοτικότητας του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι χαμηλός σε σύγκριση με άλλα στελέχη στο ίδιο του το κόμμα.

    Σε άλλο σημείο η αρθρογράφος, αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός άλλαξε γνώμη και αποφάσισε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, μετά τα γεγονότα της Κύπρου και τον θάνατο των δύο Ελληνοκυπρίων. Στο σημείο αυτό παραθέτει δήλωση εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία μια νέα εντολή προς την κυβέρνηση θα ενισχύσει τη θέση του Πρωθυπουργού στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων.

    Ωστόσο, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Κώστας Σημίτης θα πρέπει να παλέψει με τα εθνικιστικά αισθήματα του κόσμου, ανεξαρτήτως των κομματικών τους τοποθετήσεων. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο ίδιος αποτέλεσε στόχο επικρίσεων από την σκληροπυρηνική πτέρυγα του κόμματος του, επειδή δέχτηκε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ κατά την κρίση με τις βραχονησίδες Ιμια. Το επεισόδιο εκείνο πυροδότησε μια νέα διαμάχη με την Τουρκία, για την κυριαρχία δεκάδων μικρών ακατοίκητων νησιών στο Αιγαίο, που θεωρούνται ελληνικά από την εποχή της κατάρρευσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Καταλήγοντας, η αρθρογράφος αναφέρεται στην κατάσταση της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται με αργούς ρυθμούς και ότι τον επόμενο χρόνο ο πληθωρισμός θα πέσει στο 5%, ενώ το κρατικό έλλειμμα στο 4,2% του ΑΕΠ. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σκοπεύει να προωθήσει ειδικές νομοθετικές διατάξεις, γεγονός που θα καταστεί ευκολότερο από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

    [11] ΑΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

    Θα επιτραπεί τελικά στους ανυπότακτους του εξωτερικού να έλθουν στη χώρα μας προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη.

    Το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτού είναι 40 ημέρες.

    [12] ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΣΕ ΑΡΗ ΚΑΙ ΚΡΟΝΟ

    Πειραματικές διαστημικές συσκευές που θα εκτοξευτούν στο διάστημα και θα κατευθυνθούν στον Αρη και τον Κρόνο jatasjeu\stgjam στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Η έρευνα και τα πειράματα πριν 19 χρόνια στον τομέα τηλεπικοινωνιών και διαστημικής του Πανεπιστημίου, ο οποίος είναι ο μοναδικό στην Ελλάδα, και χρηματοδοτούνται από το ίδιο το ΔΠΘ και σε μικρό ποσοστό από την Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας.

    Η συσκευή Radius MC , που η κατασκευή της ξεκίνησε το 1985, θα μετράει ενεργειακά ιόντα και ηλεκτρόνια στο διάστημα και το διαστημικό περιβάλλον του Αρη και θα εκτοξευθεί με το ρωσικό διαστημόπλοιο "Αρης 96" κατά πάσα πιθανότητα τον προσεχή Νοέμβριο. Οπως διευκρινίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος τηλεπικοινωνιών και διαστημικής του ΔΠΘ, Εμμανουήλ Σαρρής, η συσκευή αυτή θα μετράει την σωματιδιακή ακτινοβολία και συνεπώς και τη ραδιενέργεια στο περιβάλλον του πλανήτη. Τα αποτελέσματα του πειράματος θα χρησιμεύσουν μακροχρόνια στην εξερεύνηση του Αρη με την προσεδάφιση ανθρώπων εκεί. Ο καθηγητής τονίζει ότι στον Αρη δεν υπάρχει μαγνητικό πεδίο, όπως αυτό που υπάρχει στη γη και τη θωρακίζει από τη ραδιενέργεια.

    Εξάλλου μέσα στο 1997 αναμένεται να εκτοξευτεί, στο πλαίσιο προγράμματος της ΝΑΣΑ στο οποίο υπάρχει και ευρωπαϊκή συμμετοχή, το διαστημόπλοιο Cassini το οποίο θα φτάσει στον Κρόνο και θα περιέχει υποσυστήματα που κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με το ΔΠΘ. Τα υποσυστήματα αυτά θα κάνουν μετρήσεις στο υπέρθερμο πλάσμα.

    Το υπέρθερμο πλάσμα, όπως εξηγεί το κ Σαρρής, είναι η τέταρτη μορφή ύλης που περιέχει μεγάλη ενέργεια, αποτελεί το 98% του σύμπαντος και υπάρχει στο διάστημα σε απόσταση άνω των100 χιλιομέτρων από τη γη. "Οι τρεις μορφές ύλης, δηλαδή η στερεά, η υγρή και η αέρια, που ξέρουμε στη γη, αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα που είναι το υπέρθερμο πλάσμα. Το υπέρθερμο πλάσμα έχει μια δυναμική ηλεκτρομαγνητική συμπεριφορά στογεωμαγνητικό περιβάλλον, ενεργοποιείται εκρηκτικά και μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους" λέει.

    Ηδη τον περασμένο Σεπτέμβριο εκτοξεύτηκε ένα ζεύγος διαστημικών σκαφών, και την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται η εκτόξευση και δευτέρου ζεύγους, στο πλαίσιο του ρωσικού προγράμματος Interball που μεταφέρει πειραματικές συσκευές οι οποίες κατασκευάστηκαν στο ΔΠΘ και μετρούν τη συμπεριφορά του υπέρθερμου πλάσματος στο μαγνητοσφαιρικό περιβάλλον της γης. Το πείραμα αυτό θα δώσει στοιχεία για τη συμπεριφορά του υπερθέρμου πλάσματος ώστε να μπορούμε να προστατέψουμε τους δορυφόρους μας.

    [13] ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ

    Τη θετική πορεία που διανύουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και την απόφαση των δυο κυβερνήσεων να αποτελέσουν οι σχέσεις αυτές πρότυπο διμερους συνεργασίας στα Βαλκάνια επισήμανε ο διευθυντής Βαλκανικών Θεμάτων του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών Eκερεμ Μέτα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα που απηχεί τις κυβερνητικές θέσεις "Αλμπάνια".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα που δημοσιεύει τη συνέντευξη με τίτλο "Ούριος άνεμος στις σχέσεις Αλβανίας-Ελλαδας" ο κ.Μέτα τονισε ότι η αλβανική κυβέρνηση έκανε συγκεκριμένα βήματα ως προς την έμπρακτη εφαρμογή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας με την Ελλαδα ενώ αναμένει από την ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει σύντομα τις διαδικασίες που αφορούν στην έναρξη ισχύος της συμφωνίας εποχικής απασχόλησης αλλα και του στάτους των Αλβανών μεταναστών.

    [14] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Ανθρωπιστική βοήθεια, σε είδη προσωπικής καθαριότητας, ύψους μισού εκατομμυρίου Eκιού (περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές) στους πρόσφυγες από τη Βοσνία που βρίσκονται στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας, απέστειλε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

    Τα ειδη καθαριότητας θα συσκευασθούν σε 102 χιλιάδες πακέτα και θα μοιραστούν μέσω του Ερυθρού Σταυρού σε δήμους και περιοχές όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες.

    [15] ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ - ΣΤΙΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

    Τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Απολυτήριο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Το νομοσχέδιο είχε παρουσιάσει ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου ενώ οι αλλαγές έγιναν μετά από διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.

    Οι τροποποιήσεις προβλέπουν την εισαγωγή των Μαθηματικών στην πρώτη ομάδα επιλογής μαθημάτων της Γ' Λυκείου και της Κοινωνιολογίας στην τρίτη, τον ορισμό ποσοστού 10% στις θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια που θα διεκδικούν αποκλειστικά οι απόφοιτοι των τεχνικών και επαγγελματικών Λυκείων και την εισαγωγή των Θρησκευτικών και της Γυμναστικής ως μαθήματα κορμού της Γ΄Λυκείου. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Πανάρετος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου, το νομοσχέδιο για το Εθνικό Απολυτήριο στη νομοθετική του μορφή είναι έτοιμο, και, όπως είχε υποσχεθεί στα κόμματα και στις ΕΛΜΕ εστάλη τόσο στους εκπροσώπους των κομμάτων στη διακομματική επιτροπή όσο και στην ΟΛΜΕ για να γίνουν οι αναγκαίες παρατηρήσεις ώστε να ολοκληρωθεί ο διάλογος.

    Ο κ. Πανάρετος, δήλωσε, εξάλλου, ότι καταβάλλονται προσπάθειες οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή 30 Αυγούστου. Πρόσθεσε δε ότι αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν οι βάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου.

    [16] ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΩΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η πρώτη τράπεζα δεδομένων με τρόφιμα δημιουργήθηκε και θα λειτουργεί από την ερχόμενη βδομάδα στην Ελλάδα στο τμήμα τροφίμων των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

    Το ελληνικό τμήμα της Ευρωπαικής Τράπεζας δημιουργήθηκε από τη συνεργασία 25 βιομηχανιών τροφίμων, προκειμένου να υπάρχουν ειδικοί πίνακες με τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλώσουν οι αλλεργικοί, σε συστατικά φαγητών όπως για παράδειγμα στο γάλα, τα αβγά, σόγια και άλλα.

    Το 2% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία, πάσχει από διάφορες μορφές αλλεργιών, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα στον οργανισμό.

    Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά δεν αναγράφουν στις ετικέτες τους όλα τα συστατικά παρασκευής τους. Η νέα τράπεζα δεδομένων καλύπτει το κενό και ενημερώνει τους ειδικούς διαιτολόγους και τους καταναλωτές προκειμένου να επιλέγουν χωρίς φόβο τα προιόντα της διατροφής τους.

    Συντονίστρια του προγράμματος, που χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της Ευρωπαικής Ένωσης, είναι η καθηγήτρια στο τμήμα διατροφής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Μαρία Παπατζιμοπούλου.

    Η ελληνική τράπεζα είναι η τρίτη στην Ευρώπη, αφού ανάλογες λειτουργούν εδώ και δέκα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ πρόσφατα έγινε και στην Ολλανδία.

    [17] EUROPARTENARIAT '97: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΟ 57% ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ-24% ΑΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ. 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ.

    Στην Αττική εδρεύει το 57% των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει συμμετοχή στην κοινοτική πρωτοβουλία "Europartenariat-Ελλάς 1997", η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου 1997, στον Πειραιά. Μόλις το 16% των συμμετοχών προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και άλλο ένα 8% από την υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Το σύνολο των αιτήσεων που έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί, συμπληρώνεται με ένα 10% από την Κεντρική Ελλάδα, 5% από την Πελοπόννησο και 3% από τα νησιά. Τα ποσοστά αυτά ενδέχεται -πάντως- να διαφοροποιηθούν κατά τι στις αμέσως προσεχείς ημέρες, καθώς ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος -στον οποίο έχει αναθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διοργάνωση της όλης εκδήλωσης- θα δέχεται δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τις 31 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι πέραν της προθεσμίας αυτής δε θα γίνουν δεκτές επιπλέον αιτήσεις.

    Συνολικά, θα συμμετάσχουν στο Europartenariat 400 ελληνικές εταιρείες, οι οποίες θα έχουν προκαθορισμένες συναντήσεις με 2.500 ξένους επιχειρηματίες -κοινού ενδιαφέροντος- από 68 και πλέον χώρες. Οι ξένοι επιχειρηματίες θα βρεθούν στον Πειραιά ακριβώς για το σκοπό αυτό.

    Το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για διεθνή συνεργασία, επικεντρώνεται στο εμπόριο και τις αντιπροσωπείες (ποσοστό 25% των μέχρι στιγμής δηλώσεων), καθώς και στην ανάπτυξη δικτύων διανομής στο εξωτερικό (21%). Ακολουθούν, η σύσταση κοινοπραξιών με 17%, η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας (16%), η από κοινού υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης (11%), καθώς και η χρήση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνιών (10%).

    Οι ελληνικές συμμετοχές προέρχονται -κατά κύριο λόγο- από τους κλάδους τροφίμων-ποτών-καπνού (13%), μηχανολογικού εξοπλισμού (13%) και ένδυμα-κλωστοϋφαντουργία (12%). Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο κλάδος των ηλεκτρονικών (11%), οι υπηρεσίες γενικά και οι τεχνικές εταιρείες (11%), τα χημικά-πλαστικά-φαρμακευτικά (10%), η επεξεργασία μετάλλου (10%) και το έπιπλο (9%). Με μικρότερη ποσοστιαία εκπροσώπηση συμμετέχουν οι κλάδοι ξύλου- χαρτιού-εκδόσεων (5%), μαρμάρου-κεραμικών-οικοδομικών υλικών (4%), και δέρματος-γούνας (2%).

    [18] ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ HELEXPO ΑΠΟ ΤΟΝ "ΠΕΡΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ" ΝΟΜΟ, ΖΗΤΟΥΝ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ Δ.Σ.-ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Κοινό υπόμνημα απέστειλαν σήμερα όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της HELEXPO, αλλά και οι εκπρόσωποι 15 φορέων της Θεσσαλονίκης, στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου. Οι υπογράφοντες ζητούν την εξαίρεση του εθνικού μας εκθεσιακού φορέα από το νόμο "περί εκσυγχρονισμού δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών".

    Η απόφαση αυτή ελήφθη, ομόφωνα, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της HELEXPO. Μάλιστα, και ο πρόεδρος του οργανισμού, Αντώνης Κούρτης, εμφανίστηκε χθες να συντονίζεται με τους φόβους των τοπικών φορέων, περί αποκλεισμού των παραγωγικών τάξεων από τη διοίκηση, σε περίπτωση που -όπως προβλέπει ο νέος νόμος- περιορισθεί ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου της HELEXPO.

    Ως γνωστόν, η προοπτική αυτή είχε προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση φορέων της Θεσσαλονίκης. Μίλησαν ακόμη και για κίνδυνο "μετατόπισης του κέντρου βάρους της HELEXPO προς το Νότο, καθώς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα διορίζονται, στην πλειοψηφία τους, από τον εκάστοτε υπουργό Εθνικής Οικονομίας". Μάλιστα, προκειμένου να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους, οι διαμαρτυρόμενοι φορείς πραγματοποίησαν -πρόσφατα- και δύο συσκέψεις στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

    Σε κάθε περίπτωση, τόσο η τροποποίηση του νόμου σε ό,τι αφορά το δ.σ., όσο και η συνολική εξαίρεση της HELEXPO, απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και, συνεπώς, είναι αδύνατο να προωθηθούν πριν τις εκλογές.

    [19] ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΕΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΟΙ "ΠΡΕΣΠΕΣ '96" ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Χρυσά στεφάνια ελιάς, που είχε φιλοτεχνήσει ο αείμνηστος Γιάννης Τσαρούχης, θα στεφανώσουν απόψε τους Ελληνες Ολυμπιονίκες της άρσης βαρών, που δόξασαν τη χώρα μας διεθνώς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Πρέσπες '96", οι οποίες αρχίζουν το απόγευμα στην ajqitij^ Φλώρινα και θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής.

    "Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση", δήλωσε στο ΜΠΕ ο εμπνευστής των εκδηλώσεων, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, "καθώς συνδέεται η περιοχή με το πνεύμα του Ολυμπισμού, αλλά και γιατί οι Ολυμπιονίκες μας έρχονται σε έναν νομό με δύο σύνορα: με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Και το μήνυμα της εκδήλωσης για εμάς είναι ότι αυτά τα σύνορα δεν υπάρχουν πια". Παρόντες θα είναι επίσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, κ.Σγούρος, και ο Ταμίας, κ.Σκιαδάς.

    Ο χαρακτήρας των "Πρεσπών", τόνισε ο κ. Λιάνης, είναι βαθύτατα εθνικός. "Και αφορά τώρα πια όχι μόνο σε αυτήν καθεαυτήν την ακριτική Φλώρινα, αλλά και σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη, καθώς στο πλαίσιο της ένταξης της Φλώρινας στο πολιτιστικό δίκτυο πόλεων, που υπογράφηκε προχθές, η πόλη γίνεται η έδρα του Εθνολογικού Ινστιτούτου Νότιας Ευρώπης".

    Τα χρυσά στεφάνια θα απονεμηθούν στους αθλητές της άρσης βαρών στο νέο εθνικό στάδιο της Φλώρινας, το οποίο εγκαινιάζεται απόψε από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, Γ.Λυσσαρίδη. Θα ακολουθήσει συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς και των τσιγγάνων του, που είχαν συμμετάσχει και στις περσινές εκδηλώσεις και είχαν αποθεωθεί από το κοινό.

    Αύριο βράδυ, στην υπέροχη βασιλική του 10ου αιώνα, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, θα δώσει συναυλία ο Σταύρος Ξαρχάκος, με τους "Διαλόγους του Τσιτσάνη". Στον Βασίλη Τσιτσάνη είναι αφιερωμένες, εξάλλου, ολόκληρες οι "Πρέπσες '96". Στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ της Κυριακής στο νέο εθνικό στάδιο της Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί μεγάλη γιορτή αντάξια του αείμνηστου δημιουργού, με τίτλο "Ν'ακούσεις τον Τσιτσάνη".

    Υπενθυμίζεται ότι λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών η διημερίδα πολιτικού περιεχομένου "Πολιτικοί, Εκδότες, Δημοσιογράφοι, Επιχειρηματίες, Διαπλοκές και Εμπλοκές", η οποία επρόκειτο σύμφωνα με το πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο με τη συμμετοχή 50 περίπου πολιτικών, εκδοτών, δημοσιογράφων και διακεκριμένων επιχειρηματιών, ματαιώθηκε .

    [20] ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Η απαράμιλλη συμμετοχή των Κρητών στο Μακεδονικό Αγώνα (1903- 1908) παρουσιάζεται με μοναδικό τρόπο, χάρη στην έκθεση σπάνιου υλικού και μοναδικών ιστορικών κειμηλίων που φιλοξενείται στο χώρο του Πολεμικού Μουσείου της πόλης, προσελκύοντας καθημερινά το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών.

    Μέσα από ένα πλήθος φωτογραφιών, ανεκδοτων επιστολών, βιβλίων, εφημερίδων και πολύτιμων κειμηλίων, προβάλλεται ο συνεχής πόθος των Κρητών για απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό και την ένωση με την Ελλάδα, όπως εκδηλώθηκε με διαδοχικές επαναστάσεις και κορυφώθηκε με την Επανάσταση του Θερίσου (1905). Αναδεικνύοντας συνάμα τον σημαντικότερο πολιτικό της νεότερης Ελλάδας: τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο.

    Στην έκθεση αυτή του Πολεμικού Μουσείου Χανίων, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του συλλόγου φίλων του Louse_ou κ. Γιάννη Μάντακα, προβάλλεται επίσης η ανεπανάληπτη συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων στον Μακεδονικό Αγώνα και οι θυσίες τους για την διατήρηση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Καθώς επίσης η συμμετοχή των Κρητών στους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913) και στη Μικρασιατική εκστρατεία.

    Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, στεγάζεται σε ένα κτίριο 2.386 τ,μ, που κτίστηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο και πάντοτε χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών αναγκών.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Χανίων, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Κηποθέατρο του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία με τον Ιστορικό, Λαογραφικό και Καλλιτεχνικό Σύλλογο Χανίων "Οι Κρητικές Μαδάρες" και του Συλλόγου Μακεδόνων Νομού Χανίων "Ο Μέγας Αλέξανδρος", εκδήλωση με κύρια ομιλήτρια τη διακεκριμένη ιστορικό και διευθύνουσα σύμβουλο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης, κ. Αθηνά Τζινίκου-Κακούλη, και θέμα "Μακεδονικός Αγώνας, μια ένδοξη σελίδα της νεότερης Ιστορίας".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [21] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ Τ. ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ Σ. ΣΟΛΩΜΟΥ

    Οι αστυνομικές ανακρίσεις σχετικά με τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ την περασμένη εβδομάδα προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.

    Οσον αφορά στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι εντοπίζεται άτομο, για το οποίο υπάρχει εύλογη υποψία ότι είναι Τούρκος αξιωματικός. Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι οι επιστήμονες που συνεργάζονται με την κυπριακή αστυνομία εξετάζουν και αναλύουν πληθώρα φωτογραφιών και των ταινιών που υπάρχουν, αλλά δεν έχουν ακόμα τις φυσιογνωμίες όλων όσων έχουν αναμειχθεί σε αυτά τα επεισόδια.

    Αναμένεται, πρόσθεσε, ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα στοιχεία όταν τελειώσουν οι σχετικές επιστημονικές αναλύσεις του υλικού, που υπολογίζεται ότι θα γίνει εξ απόψεως επεξεργασίας των αρνητικών των ταινιών εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Τα πορτραίτα, με βάση τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που προκύπτουν απο τις φωτογραφίες και τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων, αναμένεται να ετοιμαστούν σε περίπου δύο εβδομάδες, επισήμανε ο κ. Μαρκίδης.

    Αυτή τη στιγμή δεν εχουμε οποιεσδήποτε συγκεκριμένες πληροφορίες που να οδηγούν σε συμπεράσματα για την ταυτότητα των ανθρώπων, που φαίνονται στις φωτογραφίες, πέραν της γενικής εντύπωσης και της εύλογης υπόνοιας ότι φαίνεται πως υπηρχαν αναμεμειγμένα άτομα απο τους "Γκρίζους Λύκους", ατομα που έφεραν στολή αστυνομικού και άλλοι για τους οποίους είναι πρόωρο να πούμε αν προερχονται απο την Τουρκία ή όχι.

    Αναφερόμενος στη δολοφονία του Σολωμού, ο κ. Μαρκίδης υπογράμμισε ότι υπήρξαν πυροβολισμοί απο τέσσερις ή περισσότερες κατευθύνσεις, αλλά αναμένονται και άλλες εξετάσεις φωτογραφιών και bimteotaimi~m.

    Νομικά δεν είναι δυνατή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον αγνώστων, εξήγησε ο Γενικός Εισαγγελέας και τόνισε ότι έκδοση εντάλματος σύλληψης θα υπάρξει εάν και εφόσον αναγνωρισθεί συγκεκριμενο άτομο, που φέρεται να έχει αναμειχθεί στα επεισόδια και του οποίου η φωτογραφία ή η φυσιογνωμία αναγνωρίζεται. "Χρειάζεται να προχωρήσουμε ένα βήμα περα απο τον εντοπισμο των φυσιογνωμιών", είπε ο κ. Μαρκίδης.

    Επίσης, τόνισε ότι η κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί πραγματικό κώλυμα σε αυτή την προσπάθεια και δημιουργεί περιορισμό και αδυναμία στις έρευνες που διεξάγονται, για αυτό μετά την αξιολόγηση θα μπορούμε να στηριχθούμε σε πληροφορίες απο διάφορες μυστικές υπηρεσίες.

    Εάν υπάρχει σαφές και ικανοποιητικό υλικό όσον αφορά στις φυσιογνωμίες,τότε θα κυκλοφορήσουν πορτραίτα και φωτογραφίες διεθνώς και μάλλον θα ληφθεί και απόφαση για παροχή αμοιβής σε όποιο άτομο προσκομίσει πληροφορίες, που να οδηγούν στην ταυτότητα αυτών που καταζητούνται, είπε ο κ. Μαρκίδης και εξήγησε ότι εφόσον καταλήξουν σε ονοματα τότε θα ζητηθόύν απο τα κυπριακά δικαστήρια να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τα οποία θα κυκλοφορήσουν όπου χρειάζεται.

    Ο κ. Μαρκίδης, διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού προέρχεται απο τα ΜΜΕ της Κύπρου, αλλά και του εξωτερικού και καταβάλεται μια αξιόλογη προσπάθεια για την αξιοποίησή του.

    Ακόμη, πρόσθεσε ότι το θέμα της διεθνούς ευθύνης της Τουρκίας αποτελεί ένα άλλο ζήτημα, για το οποίο θα υπάρξουν οι αναγκαίες μελέτες, ώστε να αποφασιστεί η τελική εκλογή της οδού που θα ακολουθηθεί. Υπάρχουν, εξήγησε, πολιτικές και νομικές επιλογές, για τις οποίες θα αποφασίσει μάλλον το Εθνικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση μετα απο εισήγηση του ίδιου.

    Η Κύπρος μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης ως νομικό μέτρο, αλλά υπάρχει και η Επιτροπή Κοινωνικού και Πολιτικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία μπορούμε να απευθυνθούμε, τονισε ο κ. Μαρκίδης.

    Αν οι δύο οικογένειες ζητήσουν νομική συμβουλή απο την Εισαγγελία για το θέμα των "ατομικών θεραπειών", κατά την έκφρασή του, φυσικά θα την παραχωρήσουμε.

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση ζητήσει υλικό απο τον ΟΗΕ που θα βοηθούσε τις σχετικές ανακρίσεις, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι μέχρι στιγμης υπήρξε ικανοποιητική συνεργασία μεταξύ του ΟΗΕ και των ανακριτικών αρχών της Κύπρου.

    [22] ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΝΑ ΧΑΪΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    "Η κρίση της Κύπρου είναι πολύ σοβαρή για να αγνοηθεί και πρέπει ο Πρόεδρος Κλίντον να πάρει μια σαφή, δυναμική θέση στο Κυπριακό", τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς", υπογραμμίζοντας ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι που δικαιολογούσαν την έως τώρα "ευγενική" στάση των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

    Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η αμερικανική εφημερίδα: "Η προεκλογική εκστρατεία ίσως να γίνεται σκληρότερη για τον Πρόεδρο Κλίντον, πράγμα που τον κάνει να είναι επιφυλακτικός στις apov\seir του, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, ίσως τον αναγκάσουν να λάβει μια σαφέστερη θέση". Ο λόγος είναι, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, ότι η Κύπρος ή ακριβέστερα, η τουρκική κατοχή της Κύπρου απειλεί πάλι να πυροδοτήσει πόλεμο μέσα στο ΝΑΤΟ.

    Αντίθετα με τις διεθνείς διενέξεις, η κατάσταση στην Κύπρο είναι απλή. Η τουρκική κατοχή είναι παράνομη και οι λόγοι που υποτίθεται ανάγκασαν την τουρκική εισβολή το 1974, δεν υφίστανται. Τέλος, ο ΟΗΕ, με την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον, έχει ζητήσει από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. Ούτε οι λόγοι που υπήρχαν πριν το 1992, η απειλή της Σοβιετικής Ένωσης, που έκαναν την Τουρκία ανατολικό προμαχώνα του ΝΑΤΟ, υφίσταται πλέον. Επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτή την "ευγενική" αντιμετώπιση του Κυπριακού.

    Δύο Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο ένας πέθανε από χτυπήματα και ο άλλος πυροβολήθηκε από Τούρκους στρατιώτες γιατί προσπάθησε να κατεβάσει μια τούρκικη σημαία.

    Σαν να μην έφτανε αυτό, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, που επισκέφτηκε τη Βόρεια Κύπρο την περασμένη Πέμπτη σχεδόν συνεχάρη τους Τούρκους στρατιώτες που πυροβόλησαν αδιάκριτα εναντίον των Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών. Οι κυβερνήσεις της Αγκυρας και της Αθήνας έχουν οξύνει την ρητορική.

    Είναι φανερό, καταλήγει ο αρθρογράφος, ότι η Κύπρος αξίζει στενότερη και άμεση προσοχή. Αυτό που χρειάζεται είναι μια παρέμβαση -διπλωματική κατ΄αρχήν, από ένα δυναμικό παίχτη. Η Ευρωπαική Ένωση όπως φαίνεται δεν έχει την πολιτική βούληση. Έτσι μένουν οι ΗΠΑ και οι μόνες ικανές να επηρεάσουν αποτελεσματικά και τις δύο πλευρές, όπως είχαν κάνει τον περασμένο Ιανουάριο με την Ιμια.

    Η Κύπρος, καταλήγει ο δημοσιογράφος, μπορεί να φαίνεται μικρή στο χάρτη, αλλά είναι ένα μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα. Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από μερικά νυχτερινά τηλεφωνήματα του Λευκού Οίκου, κάτι παραπάνω από περιοδικές επισκέψεις της πρέσβης Μαντλίν Ολμπράϊτ. "Γι αυτό, όσο πιο γρήγορα αναμειχθεί προσωπικά ο Πρόεδρος Κλίντον, τόσο το καλύτερο... Εκτός εάν ο νέος ισλαμιστής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, με τις αντι-αμερικανικές, αντι-ΝΑΤΟικές τάσεις του, έχει άλλες ιδέες".

    [23] Η ΑΓΚΥΡΑ ΚΡΑΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ TIMES

    "Η Αγκυρα κρατά το κλειδί για την επίλυση του κυπριακού, αλλά προκειμένου να γυρίσει το κλειδί, θα πρέπει να βρεθεί λύση που θα διαφυλάσσει επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας".

    Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του απόστρατου ταξίαρχου Francis Henn, πρώην επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Times".

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει διευθέτηση του κυπριακού δίχως να αναγνωρισθεί η στρατηγική σημασία που έχει το νησί, ιδίως για την Τουρκία. Υπάρχουν λόγοι, συνεχίζει το δημοσίευμα, να πιστεύει κανείς ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν και παραμένει να ελέγχει το βόρειο τμήμα της J}pqou, ώστε να αποκλείονται εχθρικές για την Τουρκία δυνάμεις, όπως η Ελλάδα".

    Επίσης, ο κ. Henn εκφράζει την πεποίθηση ότι μόνο όταν θα παρέχονται εγγυήσεις και για τους Τουρκοκυπρίους, τότε η Αγκυρα θα πιέσει τον Ντενκτάς για την επίλυση των διακοινοτικών διαφορών, ενώ οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι αν δεν δεχθούν μια διευθέτηση, τότε η διαίρεση του νησιού θα συνεχισθεί, με τον κίνδυνο να προσαρτηθεί το βόρειο τμήμα στην Τουρκία.

    [24] ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Όλες σχεδόν οι γιουγκοσλαβικές εφημερίδες αναφέρονται στις βιαιότητες των Τούρκων στην Κύπρο και στις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων από τα στρατεύματα κατοχής.

    Ταυτόχρονα, προβάλλουν την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων που ζούν στο Βελιγράδι.Οι εφημερίδες "Πολίτικα" και " Μπόρμπα" δημοσιεύουν την ανακοίνωση των Ελλήνων που αναφέρει μεταξύ άλλων:

    " Τα μέλη του υπό ίδρυση συλλόγου Ελλήνων στη Σερβία " Ρήγας Φερραίος" καθώς και όλοι οι Έλληνες που ζουν στη Σερβία εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας και την πικρία μας με αφορμή τη βίαια και απάνθρωπη συμπεριφορά των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο απέναντι στους Ελληνοκύπριους. Ενώπιον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας οι τούρκοι στρατιώτες δολοφόνησαν εν ψυχρώ δύο άοπλους Έλληνες νεαρούς.Τα τραγικά αυτά επεισόδια επιβεβαιώνουν ότι στην Κύπρο, εδώ και 22 χρόνια, δεν γίνονται σεβαστές οι βασικές ελευθερίες στη διακίνηση και την επικοινωνία".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 διατηρούν το 37% της νήσου, ενώ το 1/3 του πληθυσμού είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα.Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα και οι διεθνείς οργανισμοί δείχνουν μεγάλη αδυναμία για την εξεύρεση λύσης στην εφαρμογή των αποφάσεων για απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από τη νήσο.

    " Οι δύο Έλληνες νεαροί, οι δύο ήρωες,έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα,γραμμένο με το αίμα τους, τόσο στην Τουρκία όσο και στην διεθνή κοινότητα, ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν με κάθε μέσο, όταν χρειαστεί, τα δικαιώματα και την τιμή του Ελληνισμού" ,καταλήγει η ανακοίνωση των Ελλήνων της Σερβίας, όπως δημοσιεύεται στις γιουγκοσλαβικές εφημερίδες "Πολίτικα" και "Μπόρμπα".

    [25] 23 ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ, ΕΝΑΝΤΙ 65,2 ΕΚΑΤ.ΜΑΡΚΩΝ.

    Εικοσιτρείς κρατικές εταιρείες προωθεί προς άμεση πώληση ο Οργανισμός Ιδιωτικοποιήσεων των Σκοπίων. Σύμφωνα με τις αρχικές τιμές που έχουν καθορισθεί για το προς ιδιωτικοποίηση τμήμα του μετοχικού τους κεφαλαίου, τα Σκόπια ζητούν από ιδιώτες επενδυτές ποσό συνολικού ύψους 65,2 εκατ. γερμανικών μάρκων.

    Οι εν λόγω επιχειρήσεις εντάσσονται στο συνολικότερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της γείτονος χώρας, στο πλαίσιο του opo_ou θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα περί τις 1.200 κρατικές επιχειρήσεις. Οι 23 εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, απασχολούν συνολικά 8.731 εργαζομένους, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων τους ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος των 291,2 εκατ.μάρκων.

    Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση -ακόμη και σε ό,τι αφορά τις 13 εταιρείες των οποίων ιδιωτικοποιείται μειοψηφικό "πακέτο" μετοχών- το management αναλαμβάνει εξ' ολοκλήρου ο ιδιώτης επενδυτής. Το υπόλοιπο των μετοχών, κατά ένα μέρος θα παραμείνει στο κράτος, ενώ ορισμένο ποσοστό θα πωληθεί με έκπτωση στους Σκοπιανούς πολίτες οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική νομοθεσία (άρθρα 25 και 26).

    Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων των Σκοπίων, από τον οποίο υποχρεούνται να προμηθευτούν το ενημερωτικό "πακέτο" για την επιχείρηση που τους ενδιαφέρει. Το "πακέτο" κοστίζει από 1.000 έως 5.000 μάρκα, ανάλογα με την υπό ιδιωτικοποίηση εταιρεία. Οι επιχειρήσεις που "κοστίζουν" πάνω από 2 εκ. μάρκα

    Η Jugohrom παράγει σιδηροελάσματα, με έδρα το Jegunovce. Ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 55%, με αρχική τιμή 28,2 εκατ.μάρκα. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 48,8 εκατ.μάρκα. Απασχολεί 2.302 εργαζομένους.

    Η Blagoj Despotovski παράγει και επεξεργάζεται καπνό, με έδρα τα Σκόπια. Ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 33,12%, με αρχική τιμή 5,6 εκατ.μάρκα. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 19,6 εκατ.μάρκα. Απασχολεί 571 εργαζομένους.

    Η Tetovo επεξεργάζεται πλαστικές ύλες, με έδρα το Tetovo. Ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 55%, με αρχική τιμή 3,5 εκατ.μάρκα. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 17,4 εκατ.μάρκα. Απασχολεί 549 εργαζομένους.

    Η Zavod za Unapreduvanje na Stopanstvoto είναι εκδοτική εταιρεία, με έδρα τα Σκόπια. Ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 57,33%, με αρχική τιμή 3,2 εκατ.μάρκα. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 11,7 εκατ.μάρκα. Απασχολεί 105 εργαζομένους.

    Οι μύλοι Zito Oriz εδρεύουν στο Kocani. Ιδιωτικοποιούνται σε ποσοστό 57,57%, με αρχική τιμή 3 εκατ.μάρκα. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 10,5 εκατ.μάρκα. Απασχολεί 418 εργαζομένους.

    Η Gorni Polog εδρεύει στο Gostivar. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της. Ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 45,96%, με αρχική τιμή 2,8 εκατ.μάρκα. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 4,8 εκατ.μάρκα. Απασχολεί 356 εργαζομένους.

    Η Hartija παράγει σελουλόιντ και χαρτί, με έδρα το Kocani. Ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 40,81%, με αρχική τιμή 2,8 εκατ.μάρκα. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 9 εκατ.μάρκα. Απασχολεί 614 εργαζομένους.

    Η Mermeren Kombinat δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και επεξεργασία διακοσμητικού μαρμάρου, με έδρα το Prilep. Ιδιωτικοποιείται σε ποσοστό 49,66%, με αρχική τιμή 2,7 εκατ.μάρκα. Οι υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 158 εκατ.μάρκα. Απασχολεί 689 εργαζομένους.

    [26] ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ Η ΠΓΔΜ ΜΕ ΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Λ.ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ

    Μύδρους κατά της κυβέρνησης Τσερβένκοφσκι εξαπέλυσε ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Λιουπτσο Γκεοργκίεφσκι, κατηγορώντας την ότι προωθεί σχέσεις υποτέλειας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας και αποκρύπτει ότι προχωρά στη σύναψη σχέσεων συνομοσπονδίας με "τη νέα τρίτη Γιουγκοσλαβία". Παράλληλα, χαρακτηρισε ως τις μόνες φιλικές χωρες της ΠΓΔΜ τη Βουλγαρία και την Αλβανία, σε αντίθεση με την Ελλαδα, "που διεξάγει ανοιχτό, όπως είπε, πόλεμο εναντίον της".

    Αφορμή για τις καταγγελίες του Γκεοργκίεφσκι, τις οποίες παραθέτει η εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα" του Βελιγραδίου, ήταν η αναγγελία για τη δημιουργία ελεύθερων ζωνων μεταξύ Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και ΠΓΔΜ και τη διέλευση των συνόρων μόνο με αστυνομικές ταυτότητες, σύμφωνα με μια από τις συμφωνίες που πρόκειται να υπογραψουν οι δύο χωρες μετά την αμοιβαία αναγνώρισή τους.

    Κατά τον Γκεοργκίεφσκι η σκοπιανή κυβέρνηση προχωρά στη σύναψη σχέσεων συνομοσπονδίας με τη "νέα τρίτη Γιουγκοσλαβία" επειδή η σημερινή εξουσία στην ΠΓΔΜ δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κρατος ισχυριζόμενος ότι "η κυβέρνηση ποτέ δεν παραιτήθηκε απο τις προθέσεις της να εντάξει την ΠΓΔΜ στην αγκαλιά της Σερβίας".

    Υποστήριξε επίσης ότι η χωρα βρίσκεται υπό την πλήρη κυριαρχία της Σερβίας τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον τομέα της πληροφόρησης ενώ όσον αφορά τις σχέσεις της με τις γείτονες χωρες, εκτίμησε ότι "στις σχέσεις με τη Βουλγαρία δημιουργείται η εντύπωση ότι ο πόλεμος του 1945 δεν έχει τελειώσει και ο πόλεμος αυτός διεξάγεται από "μακεδονικής" πλευράς".

    Αντίθετα, υπογραμμισε ο εθνικιστικής Γκεοργκίεφσκι, "παρά το γεγονός ότι η Ελλαδα διεξάγει ανοιχτό πόλεμο εναντίον μας, η ΠΓΔΜ προσφέρει υπερβολική αγάπη και προσπαθεί να αποδείξει ότι αγαπά τους Ελληνες".

    Προειδοποίησε ότι "τα σχέδια της Σερβίας δεν πρόκειται να υλοποιηθούν όσο υπάρχει το κόμμα του" για να καταλήξει: "Μόνο αν διαλυθεί το VMRO-DPMNE μπορεί να συνάψει η ΠΓΔΜ σχέσεις υποτέλειας με τη Σερβία".

    Στο μεταξύ, για βλέψεις της Σερβίας έναντι της ΠΓΔΜ γίνεται λόγος και σε σχόλιο που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση των Σκοπίων "POOLS". Στο σχόλιο υπογραμμίζεται ότι η Σερβία έχει πολλούς ισχυρούς ανθρώπους στην ΠΓΔΜ οι οποίοι βρίσκονται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομικής και πολιτικής ζωής ενώ η Σερβία δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις βλέψεις της έναντι της χωρας, κάτι που, όπως γραφει το "POOLS" δεν το κρύβει, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι προχωρησε στην αναγνώριση υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας. Αυτός είναι ο λόγος, καταλήγει το σχόλιο, για τον οποίο η Σερβία καθυστερεί να προχωρήσει στον καθορισμό της μεθοριακής γραμμής των δυο χωρών.

    [27] ΤΕΤΡΑΧΡΟΝΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΠΗΧΘΗ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ

    Ανοιχτή επιστολή - έκκληση προς τον Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της αλβανικης βουλής, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον γενικό εισαγγελέα των Τιράνων καθώς και τον πρέσβη της Ελλαδας αλλά και προς τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, απηύθυνε ζευγάρι από το Δυρράχιο στα Τίρανα, ζητώντας να συνδράμουν ενεργά ώστε να βρεθεί ο τετράχρονος γιος τους που απήχθη και σύμφωνα με τις καταγγελίες του πουλήθηκε στην Ελλαδα.

    Την επιστολή-έκκληση που δημοσιεύει η αλβανική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" απηύθυνε το ζεύγος Αλβανοπούλου, από το Δυρράχιο, που κατήγγειλε ότι ο τετράχρονος γιος τους απήχθη από Αλβανούς και στη συνέχεια πουλήθηκε στην Ελλαδα. Η οικογένεια Αλβανοπούλου καταγγέλει εξάλλου στην επιστολή του την αδιαφορία που επέδειξαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης του Δυρραχίου για την ανεύρεση του τετράχρονου γιου τους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 23 August 1996 - 13:24:50