Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (16/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [02] ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΝΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΞΟ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [04] ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [05] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΒΑΡΒΑΡΗ ΚΤΗΝΩΔΙΑ" Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.ΕΒΕΡΤ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Ι.ΚΟΣΤΟΦ

  • [07] ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

  • [08] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

  • [09] ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ.

  • [10] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

  • [11] ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

  • [12] ΑΠΟΔΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ

  • [14] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΓΗΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

  • [15] ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [16] ΠΕΡΙΤΤΟ, ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

  • [17] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

  • [18] ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [19] ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [20] ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΞΙΩΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

  • [21] ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

  • [22] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑ ΩΣ OUSIASTIJG ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

  • [23] ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΝΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [24] ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ :ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [25] ΚΥΠΡΟΣ: ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Με τρισάγιο στη μνήμη των δύο πρόσφατων θυμάτων του Αττίλα, Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σπύρου Σολωμού, στις 10.30 το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου και πορεία διαμαρτυρίας στη συνέχεια προς το Τουρκικό Προξενείο κορυφώνονται αύριο στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Κυπριακών Οργανώσεων, αλλά και όλων των κατοίκων της πόλης για τις δολοφονίες των δύο νεαρών Ελληνοκύπριων από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και τους εποίκους του Ντενκτάς.

    Το τρισάγιο, στο οποίο θα παραστούν όλοι οι Κύπριοι ιερείς της πόλης με τις ευλογίες του Παναγιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ.κ. Παντελεήμονα Β', θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία του βουλευτή, κ. Στέλιου Παπαθεμελή.

    "Η συμπαράσταση του ελληνικού λαού και των ΜΜΕ είναι ιδιαίτερα συγκινητική", τόνισε μιλώντας στο ΜΠΕ ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Σώτος Λιασίδης. "Είμαστε σίγουροι ότι όλοι μαζί ενωμένοι δε θα επιτρέψουμε την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων".

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λιασίδης στην αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, την οποία χαρακτήρισε ως "τονωτική ένεση για τον κυπριακό λαό".

    Σχολιάζοντας τη στάση της Διεθνούς Κοινότητας απέναντι στις νέες βαρβαρότητες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής ο Κύπριος Πρόξενος απηύθυνε μομφή για πολιτική ίσων αποστάσεων, "που δεν είναι καν ίσες".

    "Τα σχόλια περιττεύουν. Βγάζουν ανακοινώσεις σαν να πρόκειται για μια κοινή διαμάχη δύο ίσων μερών. Ξεχνούν ποιός είναι το θύμα και ποιός ο θύτης. Στην Κύπρο συντελέστηκαν δύο δολοφονίες εν ψυχρώ. Μπορούσε αυτό να γίνει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να ξεσηκωθεί η Διεθνής Κοινότητα; Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός πρέπει να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις. Πιστεύουμε ότι έχουμε όλες τις αποτρεπτικές δυνατότητες. Οταν κάποιοι απειλούν να καταστρέψουν το έθνος σου, μπορείς και εσύ να χρησιμοποιείς όλα τα όπλα και μέσα".

    [02] ΤΗ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΔΥΝΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΞΟ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη του για τα γεγονότα στην Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος από την Νάξο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στις Κυκλάδες.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ο οποίος με δηλώσεις του υπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης των νησιών του Αιγαίου για εθνικούς και οικονομικούς λόγους, όπως είπε, καταδίκασε τη στάση των κατοχικών αρχών της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στους τομείς στους οποίους πρέπει να κατευθυνθεί ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των νησιών ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει πρόοδος στην ανάπτυξη με αεροδρόμια, λιμάνια και έργα υποδομής.

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Πρώτη προτεραιότητας πρόβλημα είναι το Κυπριακό για την Ελλάδα και όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η χώρα μας θα συνεχίσει την αμέριστη ενίσχυση της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό ελληνισμό μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα του.

    "Το ένα τρίτο του Κυπριακού πληθυσμού είναι ακόμη πρόσφυγες στην πατρίδα του, η Κύπρος είναι η τελευταία μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης", είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:"Η οδυνηρή αυτή πραγματικότητα που φάνηκε ιδίως αυτές τις ημέρες δείχνει ότι οι προσπάθειες που έγιναν για να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ευδοκίμησαν. Η διεθνής κοινότητα δεν έχει επιδείξει την απαιτούμενη δύναμη, την απαραίτητη βούληση, προκειμένου να δοθεί τέλος στο δράμα της κύπρου και να υπάρξει μια σαφής και αποστομωτική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Πρέπει να αντιπαρατεθούμε στη συνέχιση αυτής τηα κατάστασης. Στην ευρωπαική και διεθνή κοινότητα πρέπει να επισημανθούν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουν. Ιδίως όσον αφορά στην Ευρωπαική Ενωση πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχουν ευθύνες, έχουν υποχρεώσεις, τώρα μάλιστα που ξεκινά η συζήτηση για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.".

    Σχετικά με τη λύση του Κυπριακού και την αυριανή του επίσκεψη στην Κύπρο ο κ. Σημίτης υπογράμμισε:"Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί με ειρηνική προσπάθεια στο διπλωματικό επίπεδο. Στην επίσκεψη μου, αύριο, θα συζητήσουμε με την κυπριακή κυβέρνηση τις πρόσθετες πρωτοβουλίες. Θα συζητήσουμε πως μπορούμε να εντείνουμε τη διπλωματική δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο , πως μπορούμε να καταγγείλουμετη συμπεριφορά της Τουρκίας, πως να αυξήσουμε τις διεθνείς πιέσεις, προκειμένου η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Η απίσκεψη αυτή που πραγματοποιείται αύριο είναι μια επίσκεψη εργασίας. δεν έχει επίσημο χαρακτήρα. θα ακολουθήσει νέα επίσκεψη την 1η Οκτωβρίου, η οποία θα είναι επίσημη και στην ουσία θα συμμετέχει ένα ευρύτερο κλιμάκιο της ελλληνικής κυβέρνησης. Στη σημερινή συζήτηση προετοιμάσαμε την αυριανή επαφή με την κυπριακή ηγεσία και μετά την επαφή αυτή θα υπάρξουν στην J}pqo οι σχετικές ανακοινώσεις. Ο αγώνας της Κύπρου είναι αγώνας ολόκληρου του Εθνους. Η στενή αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως εκφράζεται με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, αποτελεί έμπρακτη υλοποίηση της συμπαράστασης του ελληνισμού. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την αμέριστη βοήθεια και ενίσχυση της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό μέχρι την τελική δικαίωση του αγώνα του".

    [04] ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    "Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι η εντεινόμενη και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα δεν είναι συγκυριακό γεγονός, αλλά είναι προσχεδιασμένες και αποτελούν μέρος της μακροπρόθεσμης επεκτατικής πολιτικής της Αγκυρας σε βάρος της πατρίδας μας" δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος ζήτησε και πάλι τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι είναι απαραίτητο οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου να αντιληφθούν ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πολιτισμένο και δημοκρατικό κράτος δικαίου και ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να αναλάβει πρωτοβουλία για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο θα εξηγηθεί ότι η Τουρκία δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει μέλος της κοινότητας.

    [05] Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΒΑΡΒΑΡΗ ΚΤΗΝΩΔΙΑ" Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    "Βάρβαρη κτηνωδία" χαρακτήρισε την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τα Χανιά.

    Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για "αδιαφορία των Αμερικανών για την Κύπρο" και χαρακτήρισε τη θυσία των δύο Ελληνοκυπρίων "πέτρα στο τέλμα και καμιτσιά στις συνειδήσεις".

    Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ενόπλων δυνάμεων ώστε, όπως είπε, "να αποκαταστήσουμε το κράτος που σήμερα διαλύεται, να στηρίξουμε την οικονομία μας και, αφού μιλήσουμε με ειλικρίνεια στο λαό, να χαράξουμε μια εξωτερική πολιτική που να εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και όχι εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες".

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ.ΕΒΕΡΤ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Ι.ΚΟΣΤΟΦ

    Οι σχέσεις Ελλάδας- Βουλγαρίας και οι προοπτικές της Βουλγαρίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του ηγέτη της αντιπολιτευόμενης "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ, χθες στην Αθήνα.

    Όπως γράφει η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας, ο κ.Κόστοφ εξέθεσε τις θέσεις της ΕΔΔ σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, υπό το πρίσμα όχι μόνον των οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες ξεπερνούν τα 600 ejatoll}qia δολάρια, των περίπου 900 ελληνικών εταιριών, που έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στη Βουλγαρία και των πέντε ελληνικών τραπεζών, που λειτουργούν στη Σόφια, αλλά και υπό το πρίσμα ότι ή Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στα Βαλκάνια το οποίο είναι ταυτόχρονα πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του ο κ.Εβερτ χαρακτήρισε τη Βουλγαρία ως κράτος "κλειδί" στα Βαλκάνια και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι η πρώτη, μεταξύ των βαλκανικών πρώην σοσιαλιστική χώρα, που θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Οι δυο πολιτικοί ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα των Προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία τον προσεχή Οκτώβριο και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

    Ο κ.Εβερτ κάλεσε τον υποψήφιο για το Προεδρικό αξίωμα της ΕΔΔ, Πέταρ Στογιάνοφ, να επισκεφτεί την Ελλάδα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

    [07] ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

    "Η προκλητική δήλωση της Τσιλλέρ ότι οι Τούρκοι θα σπάζουν τα χέρια όποιου επιχειρεί να αγγίξει την Τουρκική σημαία, είναι αποτέλεσμα της στήριξης που έχει η Αγκυρα από Αμερικανούς και Ευρωπαίους", αναφέρει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ κ. Κολοζώφ.

    Προσθέτει δε ότι η δήλωση αυτή στοχεύει στην κλιμάκωση της έντασης και στη δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης στην Κύπρο με στόχο την προώθηση των σχεδίων για οριστική διχοτόμηση της Μεγαλονήσου.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Την ανακοίνωση στην Ελλάδα, και όχι στις Βρυξέλλες, των αποτελεσμάτων της επίσκεψης των τεσσάρων Κοινοτικών αξιωματούχων στη Ροδόπη και τον Εβρο για το θέμα του αφθώδους πυρετού αναμένει αύριο το υπουργείο Γεωργίας.

    "Εμείς από τη δική μας πλευρά πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι ιδιαίτερα αυστηρά και υπερβαίνουν προφανώς τα μέτρα, τα οποία η ίδια η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μας επιβάλλει", δήλωσε στο ΜΠΕ ο υφυπουργός Γεωργίας, Απόστολος Φωτιάδης, ο οποίος κήρυξε σήμερα στην Κομοτηνή την έναρξη των εργασιών του Γ' Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών.

    "Καταστήσαμε απόλυτα σαφές στους Κοινοτικούς εμπειρογνώμονες ότι υπάρχει κλίμα δυσαρέσκειας στην ελληνική πλευρά για το ότι με πολύ μεγάλη ευκολία επέβαλαν συγκεκριμένα μέτρα και περιορισμούς, τα οποία μπορεί, μεν, αυτά καθεαυτά να μη συνεπάγονται καμία απολύτως άμεση οικονομική ζημία για τη χώρα, πλην, όμως, οδήγησαν στη δημιουργία ενός δυσμενούς κλίματος σε βάρος της χώρας μας", πρόσθεσε ο υφυπουργός Γεωργίας.

    Ο κ.Φωτιάδης εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ε.Ε. διά των εκπροσώπων της εδώ θα κρίνει με κριτήρια καθαρά επιστημονικά και δε θα επηρεαστεί από άλλες αποφάσεις ή επιταγές πολιτικού επιπέδου.

    Αναφερόμενος στην τετραμερή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στον Εβρο για το θέμα του αφθώδους πυρετού, τόνισε ότι η συνάντηση γίνεται ύστερα από πρόταση της Ελλάδας. "Εχουμε πει στην Ε.Ε., πρόσθεσε ο υφυπουργός, ότι ναι, μεν, υπάρχει θέμα αφθώδους πυρετού στα Βαλκάνια, ζητήσαμε, όμως, να μην ταυτιστεί το πρόβλημα με τα Βαλκάνια, υπό την έννοια ότι είμαστε χώρα της Ε.Ε, ενώ οι άλλες είναι τρίτες χώρες. Να μη μας ταυτίζουν δηλαδή με τις τρίτες χώρες".

    [09] ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τον προσεχή Νοέμβριο, με την κατηγορία ότι παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, επιβάλλοντας εμπόδια στις εισαγωγές πετρελαιοειδών. Ηδη, οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης αιτιολογημένη απάντηση για ορισμένες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, οι οποίες -όπως ισχυρίζονται- στηρίζουν έμμεσα τα ελληνικά διυλιστήρια.

    Ουσιαστικά, το πρόβλημα προκύπτει από την υποχρέωση των ξένων εταιρειών πετρελαίου -την οποία προβλέπουν και οι κοινοτικές διατάξεις- να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας εντός της ελληνικής επικράτειας. Τα αποθέματα αυτά, καθορίζονται σε ποσότητα ικανή να καλύψει τις εισαγωγές που πραγματοποιούν στην ελληνική αγορά για διάστημα 90 ημερών.

    Καθώς, όμως, οι ξένες εταιρείες δε διαθέτουν ικανούς αποθηκευτικούς χώρους στην Ελλάδα, ζητούν να τους παραχωρούνται δεξαμενές στα ελληνικά διυλιστήρια. Οι δε ελληνικές αντιρρήσεις έγκεινται στον κίνδυνο το συνολικό ύψος των αποθεμάτων ασφαλείας των ξένων εταιρειών να φθάσει -στο άμεσο μέλλον- σε τέτοιο ύψος, που να "μπλοκάρει" την όλη διαδικασία διύλισης. "Σε τέτοια περίπτωση, τα διυλιστήρια της χώρας μας θα απωλέσουν τη δυνατότητα να επιτελούν το έργο για το οποίο δημιουργήθηκαν και θα "καταντήσουν" απλές αποθήκες των πετρελαιοειδών ξένων εταιρειών", τονίζουν με έμφαση πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς, είναι να συμφωνηθεί - έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής Πολιτείας και ξένων εταιρειών- η υποχρέωση των εισαγωγέων να συνάπτουν, ελεύθερα και με όποιο ιδιωτικό ή κρατικό διυλιστήριο αυτές επιλέγουν, κάποιες ειδικές συμβάσεις, υπό τη μορφή ενός είδους "αντισταθμιστικών οφελών". "Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα σκέψεις της ελληνικής πλευράς, οι προτεινόμενες συμβάσεις μπορούν -ανάλογα με την περίπτωση- να λαμβάνουν τη μορφή συμβάσεων προμήθειας μέρους του διακινούμενου πετρελαίου από το συγκεκριμένο διυλιστήριο, είτε ενοικίου των αποθηκευτικών χώρων, είτε ακόμη και ανάληψης έργων εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων από τις ξένες εταιρείες. Παρότι το υπουργείο δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση, αυτές είναι οι επικρατέστερες σκέψεις", υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

    [10] ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Ιστορικό συνέδριο με θέμα "Η δεκαετία 1940-1950 στη Δυτική Lajedom_a", θα πραγματοποιηθεί στο Τσοτύλι, κατά το τριήμερο 30 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα του ιστορικού Οικοτροφείου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνουν ανακοινώσεις - εισηγήσεις στις ενότητες θεμάτων α) Ελληνοϊταλικός πόλεμος, β) Εθνική Αντίσταση και γ)Εμφύλιος, από Ελληνες εισηγητές και τον Βρετανό ιστορικό κ. Τσάντλερ, που υπηρέτησε ως μέλος της Βρετανικής Αποστολής στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της κατοχής.

    Το τριήμερο συνέδριο, διοργανώνεται από την Εταιρεία Μελετών Ανω Βοΐου, με κριτήρια ιστορικής αντικειμενικότητας, καταγραφής των γεγονότων και των μαρτυριών και υπέρβασης των ιδεολογικών και πολιτικών αναφορών τους, έτσι ώστε να αποτελέσει αφετηρία για μια πιο συστηματική συγκέντρωση του ιστορικού υλικού, σε μια περιοχή στην οποία διαδραματίσθηκαν ιδιαιτέρως σημαντικά γεγονότα, κατά τη δεκαετία 1940-1950.

    Στις εργασίες του συνεδρίου, θα μετάσχουν πολλοί επιστήμονες, ερευνητές, ιστορικοί και άνθρωποι που έζησαν τα γεγονότα ή πήραν μέρος σ΄αυτά.

    Η Εταιρεία Μελετών Ανω Βοΐου προσκάλεσε εκπροσώπους της Πολιτείας και των Κομμάτων, καθώς και τις αρχές των νομών της Δυτικής Μακεδονίας να παραστούν στο συνέδριο, που θα πλαισιωθεί από εκθέσεις φωτογραφιών και εκδόσεων και θα περιλαμβάνει μια παραδοσιακή βραδιά στη Μόρφη Βοΐου.

    [11] ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

    Πανθρακικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 7 το απόγευμα στην Κομοτηνή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψει το μεγαλύτερο Ναό της Χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφία σε τζαμί.

    Στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Μητρόπολη Κομοτηνής και θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το κτίριο της παλιάς Μητρόπολης θα συμμετάσχουν και Θρακιώτες από τις πέντε ηπείρους, που βρίσκονται στην Κομοτηνή, με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν το απόγευμα.

    [12] ΑΠΟΔΗΜΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Η Βουλή των Ελλήνων υποδέχθηκε 84 απόδημα Ελληνόπουλα απο τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αμερική, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Ζιμπάμπουε.

    Οι μικροί φιλοξενούμενοι της Βουλής, ξεναγήθηκαν στην Εκθεση ιστορικών Αντικειμένων της Νεότερης Ελλάδας και το Κοινοβούλιο, συνοδευόμενοι απο στελέχη της Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, που οργάνωσε την πρόσκλησή τους στην Ελλάδα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ

    Στις 6 το απόγευμα θα γίνει στο Παραλίμνι της Κύπρου η κηδεία του 26χρονου Σολωμόντα Σολωμού, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής την Τετάρτη στη Δερύνεια.

    Ο πατέρας και ο αδερφός του νεκρού απευθύνουν έκκληση για s}mesg και ψυχραιμία, ώστε να μη γίνει άλλος ανυπεράσπιστος νέος, στόχος των Τούρκων στρατιωτών.

    Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Σολωμόντα Σολωμού ο Υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Πασχαλίδης, ενώ θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Πολιτκής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

    Εκκληση για αποφυγή συγκρούσεων με Ελληνοκύπριους διαδηλωτές απευθύνουν και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις, όπως έκαναν και την Τετάρτη, τόνισε ο τουρκοκύπριος συγγραφές Αμπι Χιμ Αζίζ, ο οποίος σημείωσε ότι μετά τη δολοφονία του Σολωμού από Τούρκους στρατιώτες απέτυχε η προσπάθεια της Αγκυρας να εμφανίζει το όλο θέμα ως διαμάχη των δύο κοινοτήτων.

    Από την άλλη πλευρά συμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Βρετανοί αξιωματούχοι ειδοποίησαν τον αγγλικό πληθυσμό της Μεγαλονήσου να βρίσκεται εντός μιας ώρας από την έναρξη τυχόν επεισοδίων στη Βρετανική Βάση, ώστε να μεταφερθούν στο Λονδίνο. Ανάλογη προειδοποίηση είχαν απευθύνει οι επικεφαλής της βρετανικής βάσης μόνο το 1974.

    Χθες μεγαλειώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν έξω από το κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη περισσότεροι από 1000 ομογενείς. Κατά των διαδηλωτών επετέθη αναίτια η αμερικανική αστυνομία, ο οποία αφού τραυμάτισε 7 άτομα στην πλειοψηφία τους γυναίκες, συνέλαβε 4 διαδηλωτές τους οποίους άφησε αργότερα ελεύθερους, ενώ τους απηύθυνε κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής. Οι ομογενείς έχουν προγραμματίσει και νέα διαδήλωση για σήμερα στις 6 το απόγευμα. Εντός της ημέρας, εξάλλου, εκπρόσωποι της ομογένειας θα συναντηθούν με τον αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών και το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους τα έκτροπα των τελευταίων ημερών στην Κύπρο.

    Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες και οι ομογενείς της Μεγάλης Βρετανίας, έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο.Πριν την εκδήλωση επέδωσαν επιστολή στο Βρετανό πρωθυπουργό Τζον Μέητζορ από τον οποίο ζητούν την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

    Στο μεταξύ η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, η οποία βρίσκεται από χθες στα Κατεχόμενα απηύθυνε έκκληση ειρήνης στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Νωρίτερα η κ.Τσιλέρ κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να μην επιχειρήσουν διείσδυση στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου απειλώντας ότι οι Τούρκοι ''θα σπάσουν τα χέρια'' όποιου τολμήσει να προσβάλει ή να αγγίξει την τουρκική σημαία. "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ακουμπήσει έστω και ένα δάχτυλο στη σημαία μας. Εάν κάποιος έχει το θράσος να το πράξει, θα του σπάσουμε τα χέρια" είπε χαρακτηριστικά.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη της Τανσού Τσιλέρ ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης φανερώνει ότι η Αγκυρα όχι μόνο εγκρίνει τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, αλλά και ότι είναι συνυπεύθυνη, αφού συμμετείχε και συναινούσε στις ενέργειες που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο των δύο Ελληνοκύπριων διαδηλωτών.

    Αύριο, εξάλλου, αναμένεται στη Λευκωσία ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Κύπρου, ενώ το μεσημέρι συνεδριάζει στην Αθήνα η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες όμως, η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει να δυσφορεί για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ενώ αμερικανοί διπλωμάτες εκφράζουν φόβο μήπως η παρουσία του κ.Σημίτη στη Μεγαλόνησο ενθαρρύνει τη συνέχιση των διαδηλώσεων.

    Ωστόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΡΙΚ, υπογράμμισε πως η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού θα είναι ιδιαίτερα υποβοηθητική στην περαιτέρω πορεία επίλυσης του εθνικού θέματος.

    Πολλές δυτικές χώρες καταδίκασαν τη χρήση αλόγιστης βίας από τους Τούρκους στρατιώτες. Αίσθηση προκάλεσε και οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζαν Λαγκ, ο οποίος καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και επισήμανε πως το Σεπτέμβριο θα φέρει προς συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινότητας πρόταση για το πάγωμα της διαδικασίας τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, μέχρι η Αγκυρα να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.

    [14] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΡΓΗΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

    Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την δολοφονία των δύο Κύπριων νέων και καταδίκης της τουρκικής βαρβαρότητας, διοργάνωσαν οι ομογενείς της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ενώ στη Νέα Υόρκη οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την ασυνήθιστη σκληρότητα της αστυνομίας.

    Στη Βρετανία, περίπου δύο χιλιάδες Ελληνες, ελληνοκύπριοι και Βρετανοί διαδήλωσαν έξω απο την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, κάτω απο αυστηρά μέτρα της αστυνομίας.

    Η διαδήλωση των ομογενών, που βροντοφώναζαν τα συνθήματα "Εξω ο τουρτκικός στρατός απο την Κύπρο", "να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι", άρχισε απο τη λεωφόρο Ουάΐτχολ, όπου στεγάζονται πολλά υπουργεία και πέρασε έξω απο την πρωθυπουργική κατοικία στην οδό Ντάουνινγκ Στριτ.

    Αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, που οργάνωσε τη διαμαρτυρία, επέδωσε επιστολή στο γραφείο του πρωθυπουργού Τζον Μέΐτζορ στην οποία ζητείται η πιο έντονη παρέμβαση της κυβέρνησής του στις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο και στον τερματισμό της παράνομης κατοχής Κυπριακού εδάφους.

    Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 1.000 ομογενείς πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω απο την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νεα Υόρκη. Εκδήλωση οργανώθηκε και έξω απο το κτίριο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

    Η αστυνομία, επιδεικνύοντας ασυνήθιστη σκληρότητα, χτύπησε αναίτια και απρόκλητα διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματυστούν επτά άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, ενω η αστυνομία απήγγειλε κατηγορία για "αντίσταση κατα της αρχής" σε βάρος τεσσάρων διαδηλωτών.

    Οι εκπρόσωποι της ομογένειας, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την κατάσταση στην Κύπρο, με διάβημά τους προς την μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μαντλέντ Ολμπράΐτ.

    Σήμερα δύο μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου, οι Μπομπ Μενέντεζ και Ελιοτ Ενγκελ, θα δώσουν συνέντευξη τύπου στα Ηνωμένα Εθνη, όπου θα προβάλουν μαγνητοταινία με τις βαρβαρότητες και τις σφαγές απο τους τούρκους στη νεκρή ζώνη. Σήμερα επίσης, στελέχη tgr ομογένειας θα συναντηθούν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κόρνμπλουμ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Σάμουελ Μπέργκερ.

    [15] ΕΝΤΟΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΛΟΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν οι πρόσφατες βαρβαρότητες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο στην οργανωμένη και μη ομογένεια της Φλόριδας των ΗΠΑ.

    Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Φλόριδας αποφάσισε όπως η Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων συντάξει επιστολή προς την αμερικανική Γερουσία με θέμα την περικοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την Τουρκία και την καταδίκη των εγκλημάτων του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

    Παράλληλα αποφάσισε την πραγματοποίηση πανομογενειακής συγκέντρωσης την προσεχή Τρίτη, στη διάρκεια της οποίας θα εκδοθεί ψήφισμα, που θα αποσταλεί στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, και θα δημοσιευθεί στον αμερικανικό τύπο προς ενημέρωση των Αμερικανών πολιτών.

    Συντάχθηκε επίσης συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τις οικογένειες των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων θυμάτων καθώς και επιστολή συμπαράστασης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

    "Κύριε Πρόεδρε, σπεύδουμε δημόσια να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας προς εσάς και προς το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό της Κύπρου και να εκφράσουμε την οδύνη και τη λύπη μας, συνάμα και τα συλλυπητήριά μας προς τις οικογένειες των δύο Εθνομαρτύρων της Κύπρου, του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σπύρου Σολωμού, που θυσιάστηκαν για να διδάξουν τους λαούς πώς να ζουν ελεύθεροι.

    Δεχτείτε τις εγκάρδιες ευχές μας και τη συμπαράστασή μας στο επίπονο έργο σας".

    [16] ΠΕΡΙΤΤΟ, ΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    Περιττό, έκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον πυροβολισμό που σκότωσε τον νεαρό Σολωμό στην Κύπρο.

    Κατά την έξοδό του απο τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις πρώτες πρωΐνές ώρες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γερμανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Τόνο Εΐφελ, δήλωσε ότι αφού άκουσαν την αναφορά του εκπροσώπου της Γραμματείας σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποκηρύσσει το νέο συμβάν στην ουδέτερη ζώνη.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ότι το γεγονός οφείλεται αφ΄ενός μεν στην εκρηκτικότητα που υπάρχει στην ουδέτερη ζώνη, η οποία δεν έγινε δυνατόν να συγκρατηθεί απο τους Ελληνοκυπρίους και αφ΄ετέρου στον επακολουθήσαντα πυροβολισμό - ο οποίος σύμφωνα με τον Διοικητή της UNFICYP ήταν περιττός - εναντίον ενός προσώπου την ώρα που ανέβαινε στον ιστό να κατεβάσει μια σημαία".

    Ο Γερμανός προεδρεύων "προειδοποίησε όλες τις πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και εκανε έκκληση για σεβασμό της ουδέτερης ζώνης".

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του ρόλου της UNFICYP στην Κύπρο, ο κ. Εΐφελ σημείωσε ότι "είναι μια καλή ιδέα, αλλα το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει τέτοια πρόταση για συζήτηση", για να προσθέσει ότι " ο ίδιος δεν βλέπει ότι χρειάζεται", επειδή "πιστεύει ότι τα δύο μέρη θα συμμορφωθούν προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο ίδιος, σε άλλη ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης δραστικών μέτρων αν οι δύο πλευρές δεν εισακούσουν τις προειδοποιήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [17] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη κ. Ν. Αγαθοκλέους, προέβη σε εντονότατα διαβήματα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εγκληματικές ενέργειες του κατοχικού στρατού στην Κύπρο.

    Σε επαφές του με όλα τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο Γερμανό μόνιμο αντιπρόσωπο, τους Ανώτερους Συμβούλους του Γεν. Γραμματέα, κυρία Ροσάριο Γκρίν και Τσινμάγια Γκαρεχάν, τον Διευθυντή Μέσης Ανατολής για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις κ. Χούτλερ, κατήγγειλε με τον πιο έντονο τρόπο τις εγκληματικές ενέργειες των Τούρκων στη νεκρή ζώνη που είχαν ως αποτέλεσμα την άνανδρη δολοφονία δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων και κατέθεσε τα στοιχεία και τα γεγονότα αναφορικά με τις ενέργειες αυτές.

    Ολοι οι συνομιλητές του Μονίμου Αντιπροσώπου καταδίκασαν τις τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο και εξέφρασαν την θλίψη τους για τον θάνατο των δύο αόπλων Ελληνοκυπρίων πολιτών απο τις δυνάμεις κατοχής. Επίσης επεσήμαναν ότι η ακεραιότητα της ουδέτερης ζώνης θα πρέπει να είναι σεβαστή απο όλα τα μέρη και συνέστησαν αυτοσυγκράτηση και απο τις δύο πλευρές.

    [18] ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ AMTIPQOSYPO ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα πρεσβευτή στη Λευκωσία Αλέξανδρο Σάνδη και τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σάνδης απέτισε φόρο τιμής στους δύο νεαρούς που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους και τόνισε ότι με την επίσκεψή του στη μεγαλόνησο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιθυμεί να δείξει τη συμπαράστασή του στον Κυπριακό λαό.

    Ο κ. Σάνδης τόνισε ότι οι δολοφονίες από το καθεστώς Ντενκτάς και τα κατοχικά στρατεύματα δίνουν ένα μήνυμα προς όλους εκείνους που είχαν, έχουν ή ήθελαν να έχουν ψευδαισθήσεις για το πραγματικό πρόσωπό τους. Σημείωσε δε ότι τα με τα γεγονότα , το κατοχικό καθεστώς και τα κατοχικά στρατεύματα έδειξαν το πραγματικό πρόσωπό τους.

    Ο κ. Φεϊσσέλ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατία τρόπους εκτόνωσης της έντασης ενώ εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    [19] ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Στην καταδίκη της αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων στα επεισόδια που άρχισαν το Σαββατοκύριακο στη "νεκρή ζώνη" της Κύπρου προχώρησε και η Μεγάλη Βρετανία, η οποία παράλληλα συνέστησε στις δύο κοινότητες της Κύπρου αυτοσυγκράτηση.

    Σε χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ο Βρετανός μεσολαβητής στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα στην παρούσα φάση έχει η λήψη μέτρων που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ενώ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ρυθμίσεων στον τομέα της ασφάλειας.

    "Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το status quo στην Κύπρο έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Δεν πρόκειται απλώς για παροδικές τρέλες του καλοκαιριού", εκτίμησε ο Βρετανός απεσταλμένος στην Κύπρο, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού δεν είναι ακατόρθωτη.

    "Ακουσα τον κ. Ντενκτάς να λέει ότι δέχεται να εργαστεί με βάση τις ιδέες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Το ίδιο πράγμα μου έχει πει και ο Πρόεδρος Κληρίδης. Δε νομίζω πως πρόκειται για ακατόρθωτο στόχο.

    Τα πράγματα είναι βέβαια δύσκολα. Ανάμεσα στις δύο κοινότητες επικρατεί πικρία και εχθρότητα. Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα της ασφάλειας", ανέφερε ο Σερ Χάνεϊ, διευκρινίζοντας ότι: "34.000 Τούρκοι στρατιώτες στο Βορρά κάνουν τους Τούρκους να αισθάνονται ασφαλείς. Προκαλούν, όμως, ανασφάλεια στους Ελληνοκύπριους. Από την άλλη πλευρά τα προγράμματα εξοπλισμών των Ελληνοκυπρίων προκαλούν αίσθημα ανασφάλειας στους Τουρκοκύπριους. Πρέπει, λοιπόν, να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, που θα στηρίζουν την όποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού".

    [20] ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΞΙΩΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

    Να λάβει θέση η Γερμανική κυβέρνηση και να αξιώσει την άμεση τιμωρία των ενόχων της τουρκικής θηριωδίας στην Κυπρο, αξιώνει με επιστολή της στον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ η Πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην Ομοσπονδιακή Βουλή και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Γερμανικών Εταιρειών κα Σίγκριντ Σκαρπέλις-Σπέρκ, την ίδια ώρα που η Γερμανική κυβέρνηση, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, προσπαθεί να ρίξει και στα δυο μέρη την ευθύνη για την αιματοχυσία.

    Η κυρία Σπέρκ, αφού περιγράφει στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στη Κύπρο, υπογραμμίζει και τα ακόλουθα :

    "Σας απευθύνω αξιότιμε κύριε Κίνγκελ την παράκληση να εκφράσετε στην τουρκική κυβέρνηση τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης γιαυτή την βαρβαρότητα και επίσης, να αξιώσετε την άμεση διεξαγωγή ανακρίσεων και την αυστηρή τιμωρία των ενόχων.

    Ιδίως, με βάση τις εμπειρίες της πρώην διηρημένης Γερμανίας, θα ήταν ακατανόητο να σιωπουμε εμείςε οι γερμανοί μπροστά στο γεγονός ότι μια προσπάθεια άσκησης του δικαιώματος ελευθεροεπικοινωνίας στην Ευρώπη, τελείωσε με την δολοφονία δύο νέων ανθρώπων και τον βαρύτατο τραυματισμό δύο άλλων".

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, με δηλωσή του βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα, κάλεσε την ελληνική και την τουρκική πλευρά στην Κύπρο να εξεύρουν ειρηνική λύση της διενεξης, καθώς και σε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

    O εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι τα συμβάντα αποδεικνύουν την ύπαρξη της αναγκαιότητας για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, ενω δηλωσε επίσης ότι η αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, έχει ιδιαίτερη σημασία.

    [21] ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

    Σε μία εβδομάδα περίπου εκτιμά ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αλέκος Μαρκίδης, ότι θα ολοκληρωθούν οι έρευνες των Κυπριακών Αρχών για τον εντοπισμό των αυτουργών των διλοφονιών των Ελληνομκυρίων στην "νεκρή ζώνη" της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε το γεγονός του φόνου αυταπόδεικτο, πρόσθεσε όμως, ότι η αστυνομία διενεργεί ανακρίσεις προκειμένου να εντοπίσει την ταυτότητα των αυτουργών.

    Την ευθύνη για τα γεγονότα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέδωσε ο κ.Μαρκίδης στην Τουρκία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ντός των προσεχών εβδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις από την Ελληνοκυρπιακή πλευρά σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.

    "Είναι δύο χωριστές παραβιάσεις σε δύο χωριστές ημέρες. Αλά αποδεικνύουν ένα και ο αυτό: πόσο αδίστακτος είναι ο εισβολέας. Από την άλλη, η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι ευθύνεται η Τουρκία cia οτιδήποτε συμβαίνει, δεδομένου ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατεχόμενης περιοχής", τόνισε ο κ. Μαρκίδης.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας απέφυγε ωστόσο να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τις κινήσεις που θα κάνει η Λευκωσία προς τους Διεθνείς Οργανσιμούς και φορείς, πριν υπάρξει συνεννόηση με την Κυπριακή κυβέρνηση: "Υπάρχουν πολλές λύσεις- θεραπείες που μπορούμε να ζητήσουμε από τα Διεθνή Οργανα, αλλά δεν είναι σοφό να ανακοινωνθούν αποφάσεις αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι προτού κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα μονο του Γενικού Εισαγγελέα. Είναι θέμα και της Κυβέρνησης, ανάλογα και με τον πολιτικό αντίκυτπο που θα έχουν τα μέτρα που θα θελήσει να πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία", διευκρίνισε.

    Οι ανακρίσεις και οι προσπάθειες διακρίβωσης των γεγονότων, όπως είπεμ, γίνονται σε συνεργασία με τα Ηνωμένσ Εθνη, όχι όμως, και με την Τουρκοκυπριακή πλευρά, από την οποία, όπως επεξήγησε, ούτως ή άλλως δεν πρόκειτια να ζητηθεί βοήθεια αφού αποτελεί ένα ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο νομικά καθεστώς.

    [22] ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑ ΩΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση συστήνει η κυβέρνηση στον κυπριακό λαό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σχετικά ότι η κυβέρνηση τοποθετείται υπέρ ενεργειών για εκτόνωση της κατάστασης.

    Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευχή ότι τα πρόσφατα γεγονότα θα αποτελέσουν στοιχεία που θα καταδείξουν στη διεθνή κοινότητα την ανάγκη σοβαρής και επίπονης προσπάθειας για αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Είπε πως πιστεύει ακράδαντα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων θέλουν να ζήσουν ειρηνικά κι για τη στάση της τόνισε πως "η συμμετοχή της Αγκυρας στην έκβση των γεγονότων, που καταδεικνύεται με τη συμμετοχή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και μελών της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", δείχνει ότι εγκρίνει αυτά που έχουν διαδραματιστεί".

    Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά πως η παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη στοργή και συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό.

    Ο κ. Σημίτης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα και για το γεγονός ότι δεν θα τον συνοδεύσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Κασουλίδης τόνισε πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα συναντηθεί πολύ σύντομα με τον Γεράσιμο Αρσένη.

    Τέλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, τανσού Τσιλλέρ ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε λύπη και απογοήτευση γιατί με εμπρηστικές τοποθετήσεις εκμηδενίζει άλλο μέρος δηλώσεων της που στέλλει μήνυμα ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    [23] ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΝΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της κυβέρνησης του Τζον Χάουαρντ να μην πάρει θέση σχετικά με το ελληνοτουρκικό, εκφράζει ο υπαρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Δόλλης, με νέα επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο κ. Δόλλης, αφού ευχαριστεί την κοινοπολιτειακή κυβέρνηση για τη δέσμευσή της να παραταθεί η συμμετοχή της Αυστραλίας στην ειρηνευτική δύναμη της Κύπρου, την καλεί να αναθεωρήσει τη στάση της στο ελληνοτουρκικό, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη της την κατάφωρη παραβίαση από την Τουρκία διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών.

    "Ελπίζω, γράφει ο κ. Δόλλης, η θέση της κυβέρνησης (στην ελληνοτουρκική διένεξη) να οφείλεαι σε ελλιπή ενημέρωση και αδυναμία κατανόησης των διαφορών".

    Ο υπαρχηγός της αντιπολίτευσης αναλύει λεπτομερειακά τις διεθνείς συμφωνίες που κατοχυρώνουν την ελληνική κυριαρχία στο χώρο του Αιγαίου και καταλήγει: "Η Τουρκία, που αντιδικεί, είναι υποχρεωμένη να αντιδικήσει με ειρηνικά μέσα, στα πλαίσια της διεθνούς νομοθεσίας, και όχι να καταφεύγει σε βία ή σε απειλές για χρήση βίας.

    Τα διεθνή προβλήματα της Τουρκίας δεν πρέπει να εκληφθούν ως δικαιολογία για την παρούσα θέση της (στις σχέσεις της με την Ελλάδα). Μία τέτοια εκτίμηση υπεραπλουστεύει τα γεγονότα και δεν δικαιολογεί την αδράνεια της αυστραλιανής κυβέρνησης.

    Η διεθνής κοινότητα, και η Αυστραλία ιδιαίτερα, δεν πρέπει να παραμείνουν παθητικοί θεατές αυτής της κατάστασης. Η ανοχή παραβάσεων της διεθνούς νομοθεσίας και των διεθνών συμφωνιών, ιδιαίτερα του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα στην περιοχή και στην υπόλοιπη Ευρώπη".

    Την ουδέτερη στάση της Αυστραλίας στο ελληνοτουρκικό επικρίνει και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της Νότιας Αυστραλίας κ. Μάϊκ Ραν, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ.

    Επικαλούμενος την αλληλογραφία του κ. Δόλλη με τον υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Νότιας Αυστραλίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την "ουδετερότητα" της Αυστραλίας στην ελληνοτουρκική διένεξη και επισημαίνει ότι "οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών, επιδρούν άμεσα και στην πορεία του κυπριακού".

    Ο κ. Ραν καταλήγει: "Με λυπεί η άρνηση της κυβέρνησής σας να καταδικάσει τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, όπως έκαναν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα διεθνή σώματα. Εύχομαι να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, Εύχομαι η ουδετερότητα του κ. Ντάουνερ στην ελληνοτουρκική διένεξη να μην επεκταθεί και στην Κύπρο, όπου η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί το διεθνές δίκαιο και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    [24] ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ :ΜΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ

    Η Θράκη, το Αιγαίο και η Κύπρος αποτελούν μια αλυσίδα που αν σπάσει θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, τόνισε ο Υφυπουργός Γεωργίας, Απόστολος Φωτιάδης, κηρύσσοντας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, την έναρξη των εργασιών του Γ'Παγκοσμίου Συνεδρίου Hqaj~m, στην Κομοτηνή.

    Επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, τη στιγμή που ο Αττίλας έδειξε το βάρβαρο πρόσωπό του στην Κύπρο, υπογράμμισε την ανάγκη της επέκτασης των κινήτρων και προτεραιοτήτων που παρέχονται στη Θράκη και σε άλλες περιοχές, όπως αυτή του Ανατολικού Αιγαίου.

    ''Το ενδιαφέρον της πολιτείας για τη Θράκη είναι έντονο'', συνέχισε ο κ.Φωτιάδης και πρόσθεσε ότι η περιοχή μπορεί να γίνει επίκεντρο δραστηριοτήτων στη Βαλκανική και εφαλτήριο για την εκπλήρωση των προσδοκιών μας. Σήμερα το μειονέκτημα της απόστασης από το κέντρο μετατρέπεται σε πλεονέκτημα, καθώς η Θράκη βρίσκεται πιο κοντά στις νέες αγορές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και γι'αυτό η περιοχή μπορεί να μετατραπεί σε Κέντρο οικονομικών δραστηριοτήτων'', κατέληξε.

    Η τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα πρέπει να ανήκει στη Θράκη, λόγω της κατάστασης που επικράτησε μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά και λόγω της διαπίστωσης ότι η περιοχή έμεινε πίσω, επισήμανε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Παναγιώτης Σγουρίδης, μεταφέροντας μήνυμα του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.

    Ο κ.Σγουρίδης ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά οι εργασίες για τη δημοσίευση των πρακτικών της Βουλής, από το 1844 έως το 1994, που αφορούν τη Θράκη. Η έκδοση αναμένεται να γίνει μετά από μια δεύτερη επεξεργασία που θα κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εξάλλου, ο κ.Σγουρίδης αναφέρθηκε και στην ιδέα της ίδρυσης χωριού Αποδήμων Θρακών στα Αβδηρα.

    Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων επισήμαναν ότι εθνικοί λόγοι επιβάλλουν την ανάπτυξη της Θράκης με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κ.Φακιρίδης αναφερόμενος στο μειονοτικό, τόνισε ότι η μειονότητα θα πρέπει να παίξουν ρόλο γέφυρας φιλίας και όχι εξυπηρέτησης ξένης πολιτικής.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [25] ΚΥΠΡΟΣ: ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ

    Η Κύπρος αν και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού (Οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν σύμφωνα με την απογραφή του 1993 το 84,1% του πληθυσμού), δεν ακολούθησε την ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους Ελληνες στον 20ο αιώνα.

    Μέχρι το 1878 η Κύπρος αποτελούσε επαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τότε δόθηκε ως αντάλλαγμα στη Μεγάλη Βρετανία για την άρνηση των Βρετανών να συναινέσουν στην ουσιαστική διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που ζητούσαν οι Ρώσοι και οι Αυστριακοί στο συνέδριο του Βερολίνου.

    Η βρετανική κυριαρχία στην Κύπρο επισφραγίστηκε με τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923 με την οποία η Τουρκία παραχωρούσε όλα τα δικαιώματά της αναφορικά με την Κύπρο στη Μεγάλη Βρετανία. Δυο χρόνια αργότερα η Κύπρος ανακηρύχθηκε επίσημα βρετανική αποικία. Οι Κύπριοι αντιτάχθηκαν έντονα στη βρετανική κατοχή με κορυφαίες εκδηλώσεις την εξέγερση του 1930-31 και τον ένοπλο αγώνα που nej_mgse τον Απρίλιο του 1955 και κατέληξε στην ανακήρυξη της Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους με δημοκρατικό πολίτευμα στις 16 Αυγούστου του 1960.

    Το μέλλον της Κύπρου είχε ήδη καθοριστεί ένα χρόνο νωρίτερα στις συνομιλίες Βρετανών, Ελλήνων και Τούρκων στη Ζυρίχη και στο Λονδίνο. Οι σχετικές συμφωνίες που υπογράφηκαν προέβλεπαν τη δημιουργία ενός κράτους που θα αποτελούνταν από δυο εθνικές κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή, οι οποίες θα μετείχαν "αναλογικά" στη διακυβέρνηση του κυπριακού κράτους. Επίσης υπογράφηκε συνθήκη μεταξύ της Κύπρου από τη μια και της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Μεγάλης Βρετανίας από την άλλη με την οποία ορίζονταν οι τελευταίες ως εγγυήτριες δυνάμεις του νέου κράτους. Επίσης με άλλη συνθήκη η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία απέκτησαν το δικαίωμα να διατηρούν ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο.

    Το Κυπριακό Σύνταγμα που ψηφίστηκε το 1960 βασίστηκε στις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, μόνο που τα δικαιώματα που δόθηκαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα της επέτρεπαν να ασκεί βέτο σε κάθε σημαντική απόφαση της πλειοψηφίας. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο της Βουλής και της κυβέρνησης. Οταν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, πρόεδρος της Κύπρου, πρότεινε το 1963 αλλαγές στο Σύνταγμα για την καλύτερη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία αρνήθηκαν να τις αποδεχθούν.

    Κατ' αυτούς το Σύνταγμα του 1960 αποτελούσε πλέον "νεκρό γράμμα". Ο αρχηγός της τουρκοκυπριακής κοινότητας δρ. Κιουτσούκ ζητούσε το χωρισμό της Κύπρου μεταξύ των δυο κοινοτήτων υπό μορφή συνομοσπονδίας, ενώ Τούρκοι πολιτικοί, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος της Τουρκίας Κεμάλ Σατίρ και ο μετέπειτα πρωθυπουργός Ιμέτ Ινονού ζητούσαν επισήμως το διαμελισμό της Κύπρου, την προσάρτηση του ενός τμήματος στην Τουρκία και απειλούσαν με ένοπλη επέμβαση. Η ένταξη αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το 1964, όταν τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν επανειλημμένα πάνω από την Κύπρο και προέβησαν σε βομβαρδισμούς, ενώ η τουρκοκυπριακή εξτρεμιστική οργάνωση ΤΜΤ οργάνωνε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Ελληνοκυπρίων.

    Η Κύπρος απευθύνθηκε στον ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας με την απόφαση 186/1964 απέστειλε στην Κύπρο ειρηνευτικές δυνάμεις, την ΟΥΝΦΙΣΥΠ, και άρχισε μεσολαβητικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες. Οι ενδοκοινοτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν το 1968 και έκτοτε επαναλήφθηκαν πολλές φορές σημείωσαν πρόοδο στις αρχές του 1974, κάτι που ανησύχησε την Τουρκία, η οποία παρέμενε πιστή στη γραμμή της χωριστής διαβίωσης των δυο κοινοτήτων.

    Τελικά η Τουρκία επενέβη για να αποτρέψει μια λύση που δεν θα εξυπηρετούσε τα σχέδιά της. Μονάδες του τουρκικού στρατού υποστηριζόμενες από το τουρκικό ναυτικό και την τουρκική αεροπορία αποβιβάστηκαν στις 20 Ιουλίου του 1974 στην Κύπρο με το πρόσχημα της αποκατάστασης της δημοκρατικής νομιμότητας που είχε καταλυθεί στις 15 Ιουλίου, όταν ο Σαμψών, με την υποστήριξη των Ελλήνων πραξικοπηματιών, ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρόεδρο Μακάριο. Πρόκειται για τον γνωστό Αττίλα 1. Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η ένοπλη επέμβαση στην Κύπρο δεν έγινε αυθαίρετα, αλλά απέρρεε από τον καθορισμό της ως "εγγυητή" σύμφωνα με τις συμφωνίες της Fuq_wgr και του Λονδίνου. Ομως πουθενά στις συμφωνίες δεν αναφέρεται η χρήση βίας.

    Οι πραγματικοί σκοποί της Τουρκίας έγιναν κατανοητοί από τη Διεθνή Κοινότητα όταν στις 14 Αυγούστου του 1974 προχώρησε σε μια δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση, τον Αττίλα 2 που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή του 37% του εδάφους, του 70% των φυσικών πόρων και του 65% της τουριστικής υποδομής του νησιού.

    Τα θύματα της εισβολής ήταν πολλά. Ακόμη και σήμερα 1619 άτομα, Ελληνες και Ελληνοκύπριοι παραμένουν αγνοούμενοι. Πρόσφατα ο Ντενκτάς δήλωσε προκλητικά ότι οι Ελληνες κρατούμενοι παραδόθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα στην ΤΜΤ και εκτελέστηκαν.

    Διακόσιες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι διώχθηκαν από τα σπίτια τους στα κατεχόμενα από τις τουρκικές δυνάμεις εδάφη και αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες. Από τις 20.000 Ελληνοκύπριους που επέλεξαν να παραμείνουν στα κατεχόμενα εδάφη, σήμερα έχουν απομείνει μόνον 600 άτομα κυρίως στη χερσόνησο της Καρπασίας. Οι περιουσίες που εγκατέλειψαν οι πρόσφυγες δόθηκαν παρανόμως, είτε σε Τουρκοκύπριους, είτε σε Τούρκους εποίκους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ανέρχονται σε 100.000 άτομα, όταν οι Τουρκοκύπριοι δεν ξεπερνούν τα 93.000 άτομα.

    Τα Ηνωμένα Εθνη με την απόφαση 353/1974 του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα 3212/1974, 37/253/1983 της Γενικής Συνέλευσης καταδίκασαν την εισβολή και κατοχή μέρους ενός κράτους- μέλους του ΟΗΕ από άλλο κράτος-μέλος και ζητούν την επαναφορά των προσφύγων στα σπίτια τους αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Καμμιά από αυτές τις αποφάσεις δεν έγινε σεβαστή από την τουρκική πλευρά. Αντίθετα τον Νοέμβριο του 1983 η τουρκοκυπριακή πλευρά με τη συμπαράσταση της Τουρκίας ανακήρυξε τις κατεχόμενες περιοχές "ανεξάρτητο κράτος". Ο ΟΗΕ με τις αποφάσεις 541/1983 και 550/1984 χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή παράνομη και ζήτησε την αναθεώρησή της. Μέχρι σήμερα κανένα κράτος, πλην της Τουρκίας, δεν έχει αναγνωρίσει de jure την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

    Από τις 28 Μαίου του 1975 ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος με τη διοργάνωση συνομιλιών των δυο μερών και μετά το 1993 την αποστολή ειδικών απεσταλμένων, χωρίς αποτέλεσμα αφού προσκρούουν στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται να αποδεχθεί οτιδήποτε άλλο πέρα από τη δημιουργία μιας συνομοσπονδίας στην οποία οι δυο κοινότητες θα έχουν ίσα δικαιώματα.

    Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, προσπαθώντας να βγάλει το Κυπριακό πρόβλημα από το τέλμα στο οποίο περιήλθε, έχει προτείνει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, ενώ επιδιώκει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Μάλιστα η πρόοδος της οικονομίας της Κύπρου είναι τέτοια που της επιτρέπει να συμμετάσχει ακόμη και στην τρίτη φάση της ευρωπαικής ενοποίησης αφού υπερκαλύπτει τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Ομως ο Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία αρνούνται και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων, ενώ δεν δέχονται την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση παρά μόνον αφού πραγματοποιηθεί η συνομοπονδία στην Κύπρο και αφού γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης. Η Ευρωπαική Ενωση, αν και επιθυμεί την ένταξη της Κύπρου stour κόλπους της, είναι ακόμη επιφυλακτική, φοβούμενη την αντίδραση της Τουρκίας, ενώ οι ΗΠΑ απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό.

    Είναι φανερό ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει συμβιβαστεί με την υπάρχουσα κατάσταση και δεν είναι διατεθειμένη να πιέσει την Τουρκία προκειμένου να επέλθουν αλλαγές στο Κυπριακό. Μόνον η κινητοποίηση της Κοινής Γνώμης, η ευαισθητοποίηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η συνακόλουθη πίεση στις πολιτικές ηγεσίες των δυτικών χωρών μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα κινητικότητα σχετικά με το Κυπριακό.

    Αυτή την κινητοποίηση και τη δημοσιότητα επιδίωκε η πρόσφατη πορεία των μοτοσυκλετιστών στην Κύπρο. Ομως τα γεγονότα που ακολούθησαν με τη δολοφονία του Ισαάκ και του Σολωμού από τα τουρκικά στρατεύματα και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις ξαναθύμισαν στην ανθρωπότητα όχι μόνον το Κυπριακό αλλά και την τουρική αδιαλλαξία και αγριότητα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 16 August 1996 - 13:34:24