Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (14/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 14 Αυγούστου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ:ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [02] ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΡΥΜΟΥΛΚΗΘΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ

  • [03] Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΙΣΑΑΚ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [04] ΠΑΓΚΑΛΟΣ:Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Ε.Δ., ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • [06] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

  • [07] ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΤΙΛΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΑΛΟΣ:ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σε διάψευση των πληροφορίων ότι υπηρχαν μυστικές επαφές ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, προέβη σήμερα ο υπουργός εξωτερικών κ.Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ.Πάγκαλος είπε ότι η ελληνική πλευρά μελετούσε το αίτημα των Σκοπίων για συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες συνεντεύξεις του υπουργου εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ.Φρτσκόφσκι στις οποίες, όπως είπε ο έλληνας υπουργός, ο ομόλογος του "παραποιεί το γράμμα και το πνεύμα της ενδιάμεσης συμφωνίας και προβάλλει αλυτρωτικα αιτήματα", κατέστησαν την συνάντηση "χωρίς νόημα υπ' αυτούς τους όρους".

    Ο κ.Πάγκαλος είπε ότι η συνάντηση ματαιωθηκε διότι εάν σε μία τέτοια συνάντηση ο κ.Φρστκόφσκι θέσει τα ίδια ζητήματα, θα πάρει την απάντηση που πρέπει και αυτό δεν θα τείνει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι ο κ.Φρτσκόφσκι, για τον οποίο αναρωτήθηκε εάν έχει διαβάσει την ενδιάμεση συμφωνία, αρέσκεται σε θορυβώδεις και παράτολμες δηλώσεις και εξέφρασε την έκπληξη της Αθήνας για την επανατοποθέτηση μειονοτικών θεμάτων και αλυτρωτικών θέσεων οι οποίες, όπως είπε ο κ.Πάγκαλος, "είχαμε την εντύπωση ότι είχαν εγκαταληφθεί".

    Ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει απάντηση από ελληνικής πλευράς ότι η Αθήνα θα θέσει τις απόψεις της στη νεά συνάντηση, στο πλαίσιο της διμερούς διαδικασίας, στις 25 Αυγούστου, καταλογίζοντας στα Σκόπια την ευθύνη για την δημιουργία του αδιεξόδου, το οποίο χαρακτήρισε "παραβιαση της ενδιάμεσης συμφωνίας από την πλευρά των Σκοπίων".

    Ο κ.Παγκαλος είπε ότι η απόψη του κ.Φρστκόφσκι, την οποία χαρακτήρισε κουτοπόνηρη, είναι έξω από το γράμμα και το πνέυμα της ενδιάμεσης συμφωνίας και υπονομεύει την διαδικασια της Νέας Υόρκης, που είναι όπως ειπε "στάσιμη".

    Οπου τον παίρνει "κάνει τσαμπουκά", είπε για τον ομόλογο του ο κ.Πάγκαλος σημειώνοντας τις έντονες αντιδράσεις του κ.Φρστκόφσκι για την πρόσκληση των Σκοπίων με το όνομα ΠΓΔΜ στη συνάντηση των βαλκάνιων υπουργών εξωτερικών στη Σόφια αλλά και την σιωπή του για το γεγονός ότι στην ολυμπιάδα της Ατλάντα και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή, τα Σκόπια πήραν μέρος ως ΠΓΔΜ.

    Ο υπουργός εξωτερικών είπε ότι με τον κ.Φρστκόφσκι συναντήθηκε και αντήλλαξε "κουβέντες κοινωνικού περιεχομένου" στην σύνοδο της Παρευξείνειας συνεργασίας στο Βουκουρέστι στις αρχές του καλοκαιριού.

    [02] ΑΠΟΚΟΛΛΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΡΥΜΟΥΛΚΗΘΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩ

    Aποκολλήθηκε στις 11:15 σήμερα το πρωί η τουρκική φρεγάτα "Γιαβούζ" η οποία είχε προσαράξει δώδεκα ώρες νωρίτερα, στις 11:15 χθες το βράδυ σε αβαθή ύδατα στην περιοχή Κώ.

    Την αποκόλληση της φρεγάτας, στην οποία είχε επιβιβασθεί αξιωματικός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ως σύνδεσμος, ανέλαβαν τρία ρυμουλκά που βρέθηκαν στην περιοχή και δύτες του πολεμικού ναυτικού.

    Ηδη η τουρκική φρεγάτα έχει παραδοθεί σε πλοία του τουρικού πολεμικού ναυτικού που βρισκόταν στην περιοχή και έχει οδηγηθεί σε τουρκικό λιμάνι.

    Η φρεγάτα είχε προσαράξει στην περιοχή Αμμόγλωσσα η οποία βρίσκεται περίπου 350 μετρα βορειοανατολικά της Κω σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ενω διερχόταν από τα στενά που χωρίζει την Κω από την Τουρκία.

    Το θέμα της προσάραξης χειρισθηκαν από ελληνικής πλευράς τα υπουργεία εξωετρικών και άμυνας καθώς μόλις έγινε γνωστή η προσάραξη, ενημερώθηκε ο υπουργός εθνικής αμύνης κ. Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό κ.Κωνσταντίνο Σημίτη και τον υπουργό εξωτερικών κ.Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Οπως δήλωσε ο υπουργος εξωτερικών κ.Θεόδωρος Πάγκαλος οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ζήτησαν την συνεργασία των ελληνικών αρχών η οποία και τους παρεσχέθη ενω ο αρχηγός του ΓΕΝ βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον τούρκο ομόλο του.

    Ο κ.Πάγκαλος χαρακτήρισε συνήθη την παρουσία του πλοίου και σημείωσε ότι παρόμοιοι πλόες τουρικών πλοίων έχουν τα χαρακτηριστικά της αβλαβούς διέλευσης, δηλαδή σταθερή ταχύτητα και συνεχής ρου.

    Σε συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημερι, ο κ.Αρσενης χαρακτήρισε μη σύνηθες φαινόμενο την διέλευση του τουρκικού πολεμικού πλοίου από τόσο στενό πέρασμα, γεγονός το οποίο απέδωσε σε λάθος στη ναυσιπλοία αποκλείοντας το ενδεχόμενο εσκεμένης ενέργειας.

    Ο υφυπουργός εθνικής αμύνης πτεραρχος Κουρής σημείωσε οτι οι δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού είναι σχετικώς περιορισμένες αυτόν το μήνα σε σύγκριση με προηγούμενους μήνες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δύο χωριστές συνεντευξεις τύπου των υπουργών εξωτερικών και άμυνας ο j.Αρσένης είπε ότι αυτή οφειλεται στο γεγονός ότι ο κ. Πάγκαλος ήθελε να αναφερθεί και σε άλλα θέματα του υπουργείου του και χαρακτήρισε αριστο τον συντονισμό των δύο υπουργείων προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε διαρκή επαφή.

    Η φρεγάτα "Γιαβούζ" (Αδάμαστος) η οποία είναι η ναυαρχίδα και ένα από τα ιστορικά πλοία του τουρκικού στόλου το οποίο συνοδευόταν από το αντιτορπιλικό "Πιγιαλέ Πασά" το οποίο αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποκολλήσει την φρεγάτα στην συνέχεια παρέμεινε εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων.

    [03] Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΙΣΑΑΚ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Σε διαβήματα στην Αγκυρα, την Ουάσιγκτον, τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ιρλανδικη προεδρία προέβη η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνοντας για την βάρβαρη δολοφονία του άοπλου Κύπριου διαδηλωτη Τάσου Ισαάκ και τις συνθηκες κάτω απο τις οποιες αυτή έγινε και ζητώνατς την καταδίκη της ενέργειας αυτης.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ.Θεόδωρος Πάγκαλος, δειερμηνεύοντας "τη συγκίνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων για τον νέο που πήγαινε να διαδηλώσει για τα εθνικά του φρονήματα και συνάντησε την πιο στυγνή βαρβαρότητα", ο ελληνικός λαός θα αναλάβει όλες τις ευθύνες του αναδόχου του παιδιού που θα φέρει στον κόσμο η σύζυγος του Τάσου Ισαάκ και έαν η οικογένεια του δεν έχει αντίρρηση την βάπτιση θα κάνει ο ελληνας πρέσβης στην Λευκωσία ή κάποιος άλλος έλληνας αξιωματούχος.

    Ο κ.Πάγκαλος εξέφρασε την εδραιωμένη πεποίθηση της ελληνικής πλευράς, ότι τους διαδηλωτες δεν αντιμετώπισαν άοπλοι αντιφρονούντες τουκοκύπριοι αλλα τουρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί με στολή με πολιτικά και "οργανωμενοι παρακρατικοι τρομοκρατες που μεταφέρθηκαν και έτυχαν θερμής υποδοχής απο το καθεστώς".

    Η παρουσία των δολοφόνων στην νεκρή ζωνη δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι τυχαία γιατι το καθεστως απαγορεύει την προσέγγιση των τουρκοκυρπίων εκεί, είπε ο κ. Πάγκαλος καταλογίζοντας αμεσες ευθύνες στον τουρκοκύπριο ηγέτη κ.Ραούφ Ντενκτας και ψευδοκυβέρνηση του όπως και στην Αγκυρα" οι οποίοι είπε έχουν ως στόχο την καταστολή του δικαιώματος των κυπρίων να διαμαρτυρονται ειρηνικα για την κατασταση στο νησί.

    Αναφέρομενος στην στάση των εκπροσώπων του ΟΗΕ την στιγμή της δολοφονίας, ο κ.Πάγκαλος τόνισε ότι η ειρηνευτικη δύναμη δεν εμποδισε την δράση των τρομοκρατών, χαρακτηρίζονατς δυσάρεστη και ενοχχλητική την δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του Γ.Γ, του ΟΗΕ στο νησί κ.Γκουστάβ Φεϋζέλ και τονίζοντας ότι η εντολη που έχει η ειρηνευτικη δύναμη να αποτρέπει τις συγκρούσεις, της έδινε τη δυνατοτητα να παρεμβληθούν και είχαν την επιτακτική υποχρέωση να το κάνουν όταν ειδαν το λυντσάρισμα του θύματος

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τα γεγονότα της Κυριακής οξύνουν την κατάσταση στο νησί και προστίθενται στα στοιχεία που επιδεινώνουν τις σχέσεις μας με την Τουρκία τονίζοντα ςότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει τις em]qceier της "μεχρις ότου επιτύχουμε ικανοποιητική καταδίκη του τουρκικού καθεστωτος από ολους τους παραγοντες της διεθνους ζωης"

    [04] ΠΑΓΚΑΛΟΣ:Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Ε.Δ., ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Καμία απάντηση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής από την Αγκυρα για τη μελέτη της της τουρκικής ακαδημίας ενόπλων δυνάμεων για το Αιγαίο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών κ.Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ.Πάγκαλος τόνισε ότι η μελέτη, η οποία, όπως είπε, αμφισβητεί την υπαρχουσα κατάσταση στο Αιγαίο, εκφράζει την Τουρκία εαν δεν υπάρξει αποδοκιμασία του περιεχομένου της.

    Ο υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε το κείμενο επίσημο και δεσμευτικό για οποιαδήποτε κυβέρνηση σε οποιαδήποτε χώρα και ιδιαίτερα για "την Τουρκία,όπου ο στρατός παίζει ενα ρόλο όχι συνηθισμένο", όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ο οποίος σημείωσε οτι έχουν ενημερωθεί σχετικά η Ουάσιγκτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΗΕ και η ιρλανδική προεδρία της Ενωσης.

    Ο κ.Πάγκαλος είπε ότι η Ελλάδα αναμένει την ενημέρωση από την ιρλανδική προεδρία για την συνάντηση του πρεδρεύοντος του συμβουλίου υπουργών, ιρλανδού υπουργού εξωτερικών κ.Σπρινγκ με την ομόλογό του της Τουρκίας κατα την διάρκεια της οποίας η η.Τσιλερ είχε ενημερωθεί από τον κ.Σπρινγκ για τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την χρηματοδότησης της Τουρκίας.

    Η ενημέρωση όπως είπε ο κ.Πάγκαλος αναμένεται να γίνει κατα την άτυπη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της Ενωσης, 6-7 Σεπτεμβρίου στο Δουβλίνο ενω σχολιάζοντας την μη υπαρξη απάντησης από την Τουρκία για το θέμα αυτό, σημείωσε ότι το υπόμνημα το οποίο ετέθη υπόψη της κ.Τσιλέρ ήταν μόλις δύο σελίδων.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ούτε η ελληνική ούτε η τουρκική πλευρά έχουν ζητήσει συνάντηση σε επίπεδο υπουργων εξωτερικών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης, λέγοντας ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα.

    Αναφερόμενος στη επίσκεψη του τουρκου πρωθυπουργού κ.Νετσμεντιν Ερμπακάν στην Τεχεράνη, ο κ.Πάγκαλος αφού υπενθύμισε ότι επίκειται και δική του επίσκεψη στην ιρανική πρωτευουσα, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί η Τουρκία να έχει κακές σχέσεις με τους γείτνοες της αλλά καλές σχέσεις με όλους τους γείτονες της και όχι επιλεκτικά.

    Σε ότι αφορά στην δική του επίσκψη στην τεχεράνη, ο υπουργόις εξωετρικών είπε όιτ η Ελλάδα εχει παλιά φιλική σχέση με το Ιράν και συμφεροντα τόσο στο Ιράν όσο και σε σχέση με το Ιράν τα οποία θα προασπίσει.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ" ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Χιλιάδες Κυπρίων και ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, καθώς και αντιπροσωπεία της Ελλάδος, με σφιγμένες τις γροθιές, δάκρυα στα μάτια και αμέτρητο πόνο ψυχής, συνόδευσαν λίγο πριν το μεσημέρι στην τελευταία του κατοικία, στο Παραλίμνιο, τον 24χρονο νέο Τάσο Ισαάκ, ο οποίος το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου, τη στιγμή που απαιτούσε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα που απολαμβάνουν εκατομμύρια άλλοι πολίτες ανα την υφήλιο.

    Την ώρα της νεκρώσιμης ακολουθίας, που τελέσθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, οι καμπάνες των εκκλησιών σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο, ενω στο Παραλίμνι και τα χωριά της περιοχής οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες και είχαν κλείσει όλα τα κέντρα αναψυχής και ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι ενημέρωναν τους ξένους για την τουρκική εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

    Εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, απευθυνόμενος στον αδικοχαμένο Κύπριο νέο, τόνισε : "Στάθηκες ορθός και αγωνίσθηκες για την αξιοπρέπεια, για την Ελληνική φυλή. Απο τη θυσία σου αναπηδά κάθετη η συνείδηση του χρέους όλων μας, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι τη δικαίωση Μέχρι που αυτή η νήσος θα απαλλαγεί οριστικά σε όλη την έκτασή της απο τους Τούρκους εισβολείς και τους εποίκους.

    Ο ηρωΐκός θάνατός σου, γίνεται ήδη πηγή εμπνεύσεως και προσκλητήριο αγώνα. Αγώνα για όλους μαζί και για τον καθένα μας χωριστά. Η αποφασιστικότητα την οποία επέδειξες, επικλύρωσε για μια ακόμη φορά το πνεύμα της αντρειωσύνης της φυλής.

    Μας δίδαξες ότι θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία. Με αυτή την αρετή και τόλμη θα συνεχίσουμε εμείς τον αγώνα μέχρι την ημέρα που θα δικαιωθεί ο ελληνισμός της Κύπρου, μέχρι την ημέρα που θα ανατείλει και πάλι ο ήλιος της δικαιοσύνης της Κύπρου".

    Με τη σειρά του, ο Δημαρχος Παραλιμνίου Νίκος Κιντης αποχαιρετώντας το νεκρό αγωνιστή τονισε ότι η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, έκανε όλους να αντιληφθούν ότι ο Αττίλας παραμένει στην Κύπρο, ενω η τουρκική θηριωδία έδειξε για μια ακόμη φορά το πρόσωπό της.

    "Το αίμα σου, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, θα ατσαλώνει την επιθυμία μας για αγώνα. Εγινες σύμβολο ελευθερίας, ζωντάνεψες το ξεθωριασμένο μας καθήκον. Και τα βάρβαρα χέρια που σε δολοφόνησαν, θα μας θυμίζουν το καθήκον μας".

    Ανάμεσα στα εκατοντάδες στεφάνια που κατατέθηκαν στο φέρετρο του νεκρού ήρωα, ήταν και αυτά του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδης, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου που το κατέθεσε ο Επιτετραμένος της Ελλάδος στην Κύπρο Δημ. Αννινος,ο υφυπουργός Γεώργιος Δρυς εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης,ο Γεν. Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημ Χριστόφιας, ο γεν. Γραμματέας του ΔΗΚΟ Στάθης Κιντής, ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ o ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιωτης, εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Αριστοτέλης Παυλίδης, εκ μέρους της Πολιτικής Ανοιξης Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και εκ μέρους του υπουργου Εθνικης Αμυνας της Ελλάδος Γερ. Αρσένη κ.α.

    Στο μεταξύ, προτού μεταβεί στην εκκλησία ο Αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοΐζου, επιθεώρησε το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου βρίσκονταν άνδρες της εθνικής φρουράς και της αστυνομίας για να αποτρέψουν τυχόν προσπάθεια αγανακτισμένων πολιτών να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.

    Απο την πλευρά τους τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα είχαν ενισχύσει τις σκοπιές τους ενω η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή είχε ενισχυθεί.

    [06] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

    Περισσότεροι απο 1.500 ομογενείς της Βρετανίας, με συνθήματα όπως "έξω ο τουρκικός στρατός απο την Κύπρο", "Δικαιοσύνη στην Κύπρο" και "δολοφόνοι", εξέφρασαν την αγανάκτησή τους έξω απο την Τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, για τη στυγερη δολοφονία του νεολαίου Κύπριου Τάσου Ισαάκ.

    Επρόκειτο για μια απο τις πιο μαχητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσε ποτε η παροικία, που οργανώθηκε απο την Κυπριακή Εθνική Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας και ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της νεολαίας, των παιδιών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αγγλία, αλλα αγανακτούν μπροστά στην αδικία που συντελείται στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

    Κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, που κράτησε έξι ώρες, έγιναν μικροεπεισόδια και συνελήφθη απο την βρετανική αστυνομία ένας νεαρός ο οποίος έσπρωξε αστυνομικό.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γεώργιος Χριστοφορίδης, επικεφαλής αντιπροσωπείας, παρέδωσε στην πρωθυπουργική κατοικία στο Ντάουνινγκ Στριτ, επιστολή που απευθύνεται στον Βρετανό πρωθυπουργό Τζον Μέΐτζορ. Στην επιστολή οι ομογενείς ζητούν απο την κυβέρνηση της Βρετανίας, ως εγγυήτριας δύναμης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να φέρει την Τουρκία ενώπιον της δικαιοσύνης και να την αναγκάσει να λογοδοτήσει για τη δολοφονία.

    Η εκδήλωση διαμαρτυρίας έληξε με δέηση στη μνήμη του δολοφονηθέντα απο τους Τούρκους Τάσου Ισαάκ.

    [07] ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΤΙΛΑ

    Μαύρη επέτειος και συμβολική η σημερινή, καθώς συμπληρώνονται εικοσι δύο χρόνια απο την έναρξη της δεύτερης εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, που οδήγησε στην κατάληψη και την μέχρι σήμερα κατοχή του ενός τρίτου των εδαφών της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Η Τουρκία τότε, αγνοώντας πλήρως τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, διέταξε τα στρατεύματά της να συνεχίσουν την προέλαση τους στην Κύπρο, για να εφαρμόσει τα επεκτατικά της σχέδια σε βάρος της ηρωΐκής Μεγαλονήσου.

    Απο τη νέα προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων, έπεσε τότε στα χέρια των Τούρκων και η Αμμόχωστος, η πόλη του Ευαγόρα, που μέχρι σήμερα παραμένει βουβή, αναμένοντας την επιστροφή των νομίμων κατοίκων της, ενω καταλήφθηκε επίσης και η κωμόπολη της Μόρφου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 14 August 1996 - 09:59:53