Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (13/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΜΑ (της Ευρύκλειας Σοφιανού)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [02] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΣΑΑΚ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [03] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

  • [04] ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΙΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [06] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [07] ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [08] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΚΛΕΙΔΙ

  • [09] ΕΔΡΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟΥΡΙ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΣΤΙΣ 11 ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΟΜΗΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

  • [11] ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

  • [12] Α. ΜΑΡΚΙΔΗΣ: ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ

  • [13] ΓΙΑ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΟΥΝΦΙΣΥΠ Ο ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

  • [14] ΤΟ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΣΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

  • [15] Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΜΑ (της Ευρύκλειας Σοφιανού)

  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΟΥΜ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Τη ματαίωση της προγραμματισμένης για το Σεπτέμβριο sum\mtgsgr των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, που επρόκειτο να γίνει στη Νέα Υόρκη, αποφάσισε η Ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από τα δείγματα προκλητικής αδιαλλαξίας της ΠΓΔΜ στο θέμα της ονομασίας.

    Σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι ισχυρίζεται ότι οι θέσεις της Αθήνας ως προς το όνομα "Μακεδονία" δεν δικαιολογούνται νομικά και είναι γελοίες.

    Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις και στο παραπάνω πλαίσιο παρέλκει οποιαδήποτε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΣΑΑΚ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε προς την οικογένεια του Αναστάσιου Ισαάκ ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος εκφράζει την οργή του για το συμβάν.

    "Η κτηνώδης δολοφονία του συζύγου και γιου σας Αναστάσιου, από Τούρκους ή Τουρκοκύπριους στην κατεχόμενη Κύπρο, υπό συνθήκες που συγκλόνισαν εκατομμύρια θεατών της ελληνικής τηλεόρασης, μου προκάλεσε αποτροπιασμό και βαθύτατη οδύνη" τονίζει ο κ. Πάγκαλος και προσθέτει: "τιμώ το άδολο θάρρος του συζύγου και γιου σας που τον ανύψωσε σε σύμβολο αγώνα για ελευθερία".

    [03] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

    Πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα , όπου θα επιδώσουν ψήφισμα για την αδιαφορία που επέδειξε ο Οργανισμός κατά τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωσης των μοτοσικλετιστών στην Κύπρο την περασμένη Κυριακή προγραμματίζουν για το απόγευμα Ελλαδίτες και Κύπριοι φοιτητές και εργαζόμενοι.

    Η πορεία αναμένεται να ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει διαδήλωση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

    Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν.

    [04] ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΙΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Την Αλβανία θα επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στις 31 Αυγούστου.

    Ο ελληνας υπουργός θα εγκαινιάσει το νέο κτίριο του προξενείου στο Αργυρόκαστρο και αργότερα θα επισκεφθεί τον Αυλώνα προσκεκλημένος του αλβανού προέδρου Σαλί Μπερίσα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τριταν Σέχου.

    [05] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΗΣ

    Στη Θεσσλονίκη θα βρεθούν για λίγες ώρες το πρωί της Κυριακής 18 Αυγούστου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, καθ οδόν προς τη Θράκη, όπου θα παραβρεθούν σε εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος "Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη".

    Οι δύο άνδρες θα καταλύσουν στο κυβερνείο, όπου θα έχουν επαφές με παράγοντες της πόλης και το μεσημέρι θα παραθέσει γεύμα προς τιμή τους ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Το απόγευμα της Κυριακής θα αναχωρήσουν για τη Θράκη.

    [06] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Έκκληση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να δηλώσουν ρητά και κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία υποχώρηση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς ζήτησε την άμεση παύση των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δώσει εντολή για τελικό συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος. Χαρακτήρισε, δε, ως "θέατρο που δεν πείθει πιά κανέναν" την απόφαση να παγώσουν οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης.

    [07] ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών μεταφέρθηκε σήμερα από την εντατική μονάδα θεραπείας του Τζάνειου Νοσοκομείου ο ισοβίτης πραξικοπηματίας Γεώργιος Παπαδόπουλος ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ότι παρουσίασε ελαφρά βελτίωση ενώ η μεταφορά του, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Τζάννειου Νοσοκομείου Γεώργιος Στάθης, έγινε μετά από αίτημα που είχαν υποβάλλει χθες οι συγγενείς του Παπαδόπουλου.

    [08] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΚΛΕΙΔΙ

    Την εκτίμηση ότι η χώρα μας με την επιτυχημένη συνάντηση Μιλόσεβιτς-Τούντζμαν στην Αθήνα επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο και επέδειξε την ηγετική θέση που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή των Βαλκανίων, διατυπώνει η Ομογενειακή Εφημερίδα της Νέας Υόρκης ''Πρωινή'', τονίζοντας σε άρθρο της τα ακόλουθα:

    ''Πολλούς και σημαντικούς διπλωματικούς ''πόντους'' πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με την πρωτοβουλία της για συνάντηση στην Αθήνα του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Κροάτη ομολόγου του Φράνιο Τούντζμαν. Η κίνηση αυτή έφερε και πάλι στο διεθνές πολιτικό προσκήνιο την Ελλάδα και επέδειξε την ηγετική θέση που μπορεί να επιφυλάξει για τον εαυτό της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων''.

    ''Τη στιγμή που η Τουρκία διεκδικεί και δημιουργεί προβλήματα σε όλους της τους γείτονες, τη στιγμή που όλα είναι ρευστά στο Κοσσυφοπέδιο, την άλλη Βοσνία των Βαλκανίων'', αναφέρει η εφημερίδα, ''η Ελλάδα σπάει το αδιέξοδο και έρχεται ξαφνικά στο προσκήνιο με μία πρωτοβουλία της οποίας τα αποτελέσματα μπορούν να h]soum τις βάσεις μιας μονιμότερης ειρήνευσης στην περιοχή. Εάν κανείς σκεφθεί ότι υφίσταται ακόμη η διαφορά για την Ανατολική Σλαβονία, μεταξύ Σερβίας και Κροατίας,τότε ευκόλως γίνεται αντιληπτό το μέγεθος αυτής της επιτυχίας''.

    ''Οι δύο πρόεδροι ήρθαν στην Αθήνα και συνομίλησαν γύρω από το ίδιο τραπέζι, τη στιγμή που στην ουσία βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση. Πέρα όμως από οποιαδήποτε αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας το σημαντικό για την Ελλάδα είναι η ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων. Μετά τον αιτιολογημένο αυτοεγκλωβισμό της σε προβλήματα όπως το Σκοπιανό και το Βορειοηπειρωτικό, η Ελλάδα επαναδραστηριοποιείται πολιτικά και αρχίζει νακάνει χρήση των πολλών και πολλαπλών δυνατοτήτων που συνεπάγεται η θέση και η κατάστασή της'', συνεχίζει η εφημερίδα.

    ''Το θέμα'', κατά την ''Πρωινή'', ''είναι η δραστηριοποίηση αυτή να έχει συνέχεια. Να μην περιοριστεί δηλαδή, στη διευθέτηση της σερβοκροατικής διαφοράς, αλλά να επεκταθεί και σε πιο φλέγοντα θέματα, όπως αυτό του Κοσσυφοπεδίου. Εάν σιγά-σιγά αποκατασταθεί η αίσθηση εμπιστοσύνης απέναντι στις πολιτικές δυνατότητες της Ελλάδας, τότε ακόμη και οι ΗΠΑ θα ζητούν τη διαμεσολάβησή της για την επίλυση προβλημάτων, όπως αυτών της πρώην Γιουγκοσλαβίας''

    Παράλληλα, εκτιμά η εφημερίδα ότι, ''θα περιοριστεί κατά πολύ και η τουρκική ασυδοσία, διότι θα αποτελεί σχήμα οξύμωρο να αιτιάζεται η Αγκυρα ελληνικές προκλήσεις ή επεκτατισμούς (!), όταν η Αθήνα θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ειρηνική επίλυση των διαφορών στης ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές γέφυρες που θα έχουν χτιστεί, θα επιτρέπουν στην Αθήνα την ευκολότερη κααι συντομότερη πρόσβαση στα διεθνή κέντρα αποφάσεων''.

    ''Σε γενικές γραμμές'', κατά την εφημερίδα, ''η πολιτική θέση της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί, παίρνοντας τις διαστάσεις που προϋποθέτει και συνεπάγεται ο ευρύτερα ευρωπαϊκός προσανατολισμός της. Αλλωστε, σε περιπτώσεις χωρών όπως η Τουρκίας, συνίσταται η πολιτική της προσπέρασης και όχι της αντιπαράθεσης.

    Εάν η Ελλάδα επιτύχει να ''ανέβει'' διπλωματικά στο επίπεδο των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωση, τότε σταδιακά θα εξουδετερωθεί και ο τουρκικός κίνδυνος, εφόσον βέβαια θεωρηθεί η ''δυτική'' απόκλιση της Τουρκίας'', καταλήγει το άρθρο της ''Πρωινής'' της Νέας Υόρκης.

    [09] ΕΔΡΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟΥΡΙ

    Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι στην πόλη Σεντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την ευεργεσία της οικογένειας Νικολάου Καράκα και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ παράλληλα δημιουργείται και Κέντρο Ελληνικών Σπουδών με έμφαση στην αρχαία Ελληνική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γραμματεία.

    Καθηγητής της Έδρας και διευθυντής του Κέντρου εξελέγη ο κ. Παναγιώτης Μποσνάκης, ο οποίος έχει σπουδάσει Συγκριτική και Νεοελληνική φιλολογία στα Πανεπιστημια Αθηνών, Οχάιο και Πρίνστον της Αμερικής.

    Σκοπός του Κέντρου είναι να διδάξει τον νεοελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία κατά τα πρότυπα των πιο pqogcl]mym ευρωπαϊκών και αμερικανικών κολεγίων.

    Η οργάνωσή του προχωρά με ταχύ ρυθμό. Ήδη οργανώνεται ένα πρωτοποριακό εργαστήρι εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά και ηλεκτρονικά μέσα και μια άρτια βιβλιοθήκη με ελληνικά βιβλία και περιοδικά.

    Στις προτεραιότητες του Κέντρου περιλαμβάνονται η οργάνωση δύο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, θεατρικών παραστάσεων και ενός Συνεδρίου Ελληνικής και Αμερικάνικης Ιστορίας για το Δόγμα Τρούμαν.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΣΤΙΣ 11 ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΟΜΗΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

    Στις 11 αύριο το πρωί θα γίνει η κηδεία του 24χρονου Αναστάσιου Ισαάκ στο Παραλίμνι και με δημόσια δαπάνη.

    Η κηδεία είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αλλά αναβλήθηκε επειδή καθυστέρησε η διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής.

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος απέστειλε δάφνινο στεφάνι για την κηδεία του ελληνοκύπριου που δολοφονήθηκε άγρια από εγκάθετους του τουρκοκυπριακού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας.

    Στο μεταξύ εξακολουθούν να κρατούνται ως όμηροι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ο 24χρονος ελληνοκύπριος Κυριάκος Χατζηδήμου και ο 17χρονος ελλαδίτης Χρήστος Ζαχαρόπουλος που συνελήφθησαν από άνδρες των δυνάμεων κατοχής χτες το πρωί, όταν έχασαν το δρόμο πηγαίνοντας προς την ελεύθερη Αμμόχωστο. Οι δύο κρατούμενοι οδηγήθηκαν σήμερα στο στρατοδικείο των κατοχικών δυνάμεων, το οποίο διέταξε την τριήμερη κράτηση τους στην Αμμόχωστο.

    [11] ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ-ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η εγκληματική δολοφονία του Ελληνοκύπριου Τάσου Ισαάκ και με το οποίο ζητά την τιμωρία των δολοφόνων, κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Κρανιδιώτης, για υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο κ.Κρανιδιώτης ζήτησε να ληφθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας και συγκεκριμένα να παγώσουν οι χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, μέσω του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για το 1997.

    Ζήτησε ακόμη την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου και υπογράμμισε την ευθύνη της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την κατάσταση στην Κύπρο και την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, που λειτουργεί εκτός της διεθνούς έννομης τάξης και αποτελεί τον "ταραχοποιό" της περιοχής.

    Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία να στείλει την βιντεοκασέτα με τη στυγνή δολοφονία του Ελληνοκύπριου προς όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με σχετικό σημείωμα στο οποίο γίνεται ενημέρωση γαι την κατάσταση στην Κύπρο.

    Την προκλητικότητα όμως της Τουρκίας και την άναδρη δολοφονία tou Κύπριου διαδηλωτή, καταγγέλει με δήλωσή του και ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Σγουρίδης και ζητά να φύγει από τη Θράκη το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής.

    Ο κ.Σγουρίδης μεταξύ άλλων τονίζει στη δήλωσή του ότι "το έγκλημα διαπράχθηκε με την επιτήρηση των ανδρών του ΟΗΕ, που όπως λένε χωρίς ντροπή, αδυνατούσαν να επέμβουν, γιατί ήταν λίγοι και ανεκπαίδευτοι".

    Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόθεση της Τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι "Ο πιο λαμπρός ναός της Χριστιανοσύνης μετατρέπεται σε τέμενος, όχι γιατί δεν έχουν πού να προσευχηθούν οι πιστοί του Μωάμεθ, αλλά για να προκληθεί η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός, υπό τα απαθή βλέμματα των διεθνών οργανισμών και των ηγετών των μεγάλων χωρών ".

    Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, απήυθυνε ο βουλευτής νομού Σερρών της ΝΔ, Ευγένιος Χαϊτίδης, μετά τη δολοφονία του άοπλου Ελληνοκύπριου, σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για να προστατέψει τους Έλληνες που κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά και εκτός αυτής, από την "οργανωμένη διεθνή επίθεση". Ο κ.Χαϊτίδης στην ερώτησή του, έκανε αναφορά στα εγκλήματα των Τούρκων στην Κύπρο από το 1974 και ζήτησε να μάθει αν η Κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει από τον ΟΗΕ, τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για την εκδίκαση αυτών των εγκλημάτων.

    [12] Α. ΜΑΡΚΙΔΗΣ: ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΜΟΝΟ ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ

    Μόνο και εάν προκύψουν στοιχεία για την ταυτότητα των υπόπτων σχετικά με τη δολοφονία του Αναστάσιου Ισαάκ, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα εκδοσης εντάλματος σύλληψης, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, Αλέκος Μαρκίδης, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον αγνώστων, γιατί αλλιώς θα κινδύνευαν όλοι οι πολίτες.

    Δεν τίθεται ακόμη, ούτε και θέμα καταχώρησης ποινικών διώξεων, διότι η καταχώρηση ποινικής δίωξης πριν τη σύλληψη, θα έχει ως επακόλουθο, αργά ή γρήγορα, την πίεση από κάποιο δικαστήριο να αποσυρθεί ή να απορριφθεί η υπόθεση, είπε ο κ. Μαρκίδης και πρόσθεσε:" Σε περίπτωση που εκδοθούν εντάλματα σύλληψης θα ειδοποιηθεί η Ιντερπολ και η κυπριακή αστυνομία και εάν και εφόσον κποτε καταστεί δυνατή η εκτέλεση τους θα εκτελεστούν. Η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο, θα ενεργήσει αυτόβουλα και σύμφωνα με το δικό της σύνταγμα και τους δικούς της νόμους προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Εάν τελικά, λόγω ανυπέρβλητων κωλυμάτων, τα κυπριακά δικαστήρια δεν μπορέσουν να επιληφθούν της υπόθεσης αυτό δεν θα οφείλεται πλέον σε έλλειψη βούλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα οφείλεται στο γεγονός της κατοχής και της πραγματικής αδυναμίας που έχουν οι νόμιμες δυνάμεις του κράτους να ασκήσουν εξουσία εκεί όπου οι άλλοι ασκούν αυθαίρετη ντε φάκτο εξουσία και αποκλείουν το νόμιμο κράτος. Εάν εκδοθούν εντάλματα αυτά θα μπορούν να διαβιβαστούν σε χώρες με τις οποίες η Κύπρος συνεργάζεται ή με τις οποίες έχει συνθήκη έκδοσης. Σίγουρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει με αίτηση έκδοσης, όχι όμως από το ψευδοκράτος ή από tgm Τουρκία".

    [13] ΓΙΑ ΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΟΥΝΦΙΣΥΠ Ο ΒΟΗΘΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Για μεροληψία υπέρ των Τούρκων κατηγόρησε τους άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, που δεν επενέβησαν για να αποτρέψουν τα επεισόδια, ο βοηθός αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, Ανδρέας Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι ''οι κυανόκρανοι'' είχαν μέτωπο προς τους άοπλους Ελληνοκυπρίους και δεν προσπάθησαν να ανακόψουν τους ένοπλους από την άλλη πλευρά.

    Σε δηλώσεις του ο κ.Στεφάνου τόνισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη αρνήθηκαν να αφήσουν την κυπριακή αστυνομία να εισέλθει στη ''νεκρή ζώνη'' και να βοηθήσει τους Ελληνοκυπρίους διαδηλωτές, τους οποίους ξυλοκοπούσαν άγρια οι Τούρκοι.

    Ο κ.Στεφάνου ανέφερε ότι στην αίθουσα επιχειρήσεων του αρχηγείου της Αστυνομίας βρισκόταν την περασμένη Κυριακή και αξιωματικός της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, ο οποίος μπορεί να επιβεβαιώσει τις προσπάθειες, που, κατέβαλαν οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο οποίος, σε καμιά περίπτωση, τόνισε ο κ.Στεφάνου, δε διαφώνησε με τους χειρισμούς.

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της Κυπριακής Αστυνομίας, δήλωσε ότι δε μπορεί να κατανοήσει τους λόγους, που αναγκάζουν το διεθνή οργανισμό να εθελοτυφλεί και επισήμανε ότι όλοι είδαν από την τηλεόραση ότι οι άνδρες των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθούσαν απαθείς.

    [14] ΤΟ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΣΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

    Εγκληματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, την επίθεση εναντίον των Κυπρίων διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής πορείας στις περιοχές Δερύνειας, Αχνας, Βρυσούλων και Σοπάζ της Κύπρου που είχε ως αποτέλεσμα την εν ψυχρώ δολοφονία του 24χρονου Ελληνοκυπρίου Αναστασίου Ισαάκ και τον τραυματισμό 41 άλλων διαδηλωτών από τους Τούρκους.

    Το ΣΑΕ Αμερικής προέβη σε διάβημα στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του νεαρού διαδηλωτή. Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο συζητά αυτόν τον καιρό τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό της Τουρκίας.

    ''Η ελεύθερη διαμαρτυρία πολιτών είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που κατοχυρώνεται από διεθνείς νόμους όλων των πολιτισμένων κρατών'', σημείωσε ο κ.Τομαράς και πρόσθεσε: ''Μετά από 22 ολόκληρα χρόνια κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Κυπριακού λαού, τα χθεσινά γεγονότα έδειξαν για άλλη μια φορά στον κόσμο τη βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα. Τα θύματα είχαν κάθε δικαίωμα να εκφράσουν τον πόθο τους για την απελευθέρωση της Κύπρου''.

    Ο κ.Τομαράς χαρακτήρισε ''σωστή'' και ''σωτήρια'' την ενέργεια του Προέδρου Κληρίδη να αποτρέψει την προγραμματιζόμενη diad^kysg των Ευρωπαίων μοτοσικλετιστών στην ''πράσινη γραμμή'', ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), που ενώ παρακολουθούσαν τους Τούρκους να χτυπούν άγρια τους νεαρούς Ελληνοκύπριους διαδηλωτές στην περιοχή της Δερύνειας, δεν έκαναν καμία κίνηση να τους γλιτώσουν από τα χέρια του Αττίλα.

    Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι το καθεστώς της αστυνόμευσης της Κύπρου από τη διεθνή κοινότητα δεν έχει κι ούτε πρόκειται να έχει σωστά αποτελέσματα. Χρειάζεται άμεση και αποφασιστική λύση για τη Μεγαλόνησο'', αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΑΕ Αμερικής.

    [15] Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των αλβανικών αρχών, ο αριθμός των Αλβανών που βρίσκονται σε Ελληνικές και σε άλλες φυλακές του Εξωτερικού υπερβαίνει κατά πολύ τον αριθμό των φυλακισμένων στην Αλβανία.

    Η εφημερίδα των Τιράνων "Κόχα Γιον", αφού αναφέρεται για μια ακόμη φορά στα αιτήματα των Αλβανών που βρίσκονται στις Ελληνικές φυλακές, οι οποίοι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, υφίστανται πολλές φορές διακριτική μεταχείριση, κάνει έκκληση στην Αλβανική Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των Αλβανών που κρατούνται στις φυλακές διάφορων χωρών.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΜΑ (της Ευρύκλειας Σοφιανού)

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΟΥΜ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Πόντιοι απο την Ελλάδα και τις Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, συναντιούνται για πρώτη φορά μετά από επτά δεκαετίες στο Βατούμ της Γεωργίας από τις 15 έως τις 18 Αυγούστου, για να συζητήσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και να συντονίσουν τα βήματά τους για την καλύτερη προβολή των δικαίων του Ελληνισμού. Την αποστολή οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Στέφανο Τανιμανίδη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997".

    Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετέχουν στην αποστολή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Γρηγόρη Νιώτη πρώην Υφυπουργό του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Κοκκινίδης από τον ΣΥΝ, ο Στέφανος Παπαδόπουλος από την "Πολιτική Ανοιξη", ο κ. Χαλβατζιδης από το ΚΚΕ και ο Αγγελος Κουρτίδης από το Ν.Δ.

    Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση,αναφέρουμε τον Δήμαρχο Καλαμαριάς Θρασύβουλο Λαζαρίδη, που είναι και ο Πρόεδρος του τέταρτου Παγκόσμιου Συνεδρίου του ποντιακού Ελληνισμού, ο Δήμαρχος Σαπών Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος, ο Δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης Σίμος Δανιηλίδης και άλλοι.

    "Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς για να συμμετέχουν σε αυτήν την αποστολή", υπογράμμισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πέτρος Φραγκουλίδης, υπεύθυνος του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Pamekk^miar Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

    Τα μέλη της αποστολής,αναχωρούν αύριο το πρωϊ, από το αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" της Θεσσαλονίκης, με προορισμό την Τραπεζούντα.Το απόγευμα, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την περιοχή της Τόγιας και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Τραπεζούντα.

    Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, η αποστολή θα πάει στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, το στήριγμα του ποντιακού ελληνισμού, ακόμη και στις μέρες μας.

    Από εκεί θα αναχωρήσουν οδικώς για το Βατούμ, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν, συζητήσεις των εκπροσώπων από την πρώην Σοβιετική Ένωση με τα μέλη της ελλαδικής αποστολής και με τους αντιπροσώπους από τις Ομοσπονδίες των ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, συνεδριάσεις της οργανωτικής επιτροπής του τέταρτου παγκόσμιου συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού, που πρόκειται να γίνει στη Θεσσαλονίκη το 1997, συνέλευση των μελών της ελληνικής κοινότητας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η "Βραδιά ελληνογεωργιανής φιλίας" και η παρουσίαση των "Μομόερων" είναι δύο χαρακτηριστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Την άλλη ημέρα στις 18 Αυγούστου η αποστολή θα επιστρέψει στην Τραπεζούντα και από εκεί θα αναχωρήσει για την Θεσσαλονίκη.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 13 August 1996 - 12:38:41