Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (12/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο Θ.ΣΕΧΙΔΗΣ

  • [02] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

  • [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO

  • [04] ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΕΥΞΕΙΝΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

  • [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΗΚΟΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [06] ΔΕΚΑΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΥΨΟΥΣ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΡΧ, ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [07] ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

  • [08] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

  • [09] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗ ΣΙΝΔΟ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ GOODYEAR

  • [10] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  • [11] Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 1ου ΠΑΜΒΟΓΑΤΣΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

  • [12] ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ". ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [14] ΑΥΡΙΟ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ. ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

  • [15] ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

  • [16] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [17] ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [18] ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΕΒΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

  • [19] ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [20] Ο ΓΚ.ΦΕΫΣΣΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

  • [21] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

  • [22] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

  • [23] ΝΤΕΝΚΤΑΣ:Ο ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

  • [24] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ

  • [25] ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α.ΑΛΑΒΑΝΟΣ

  • [26] Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 24ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΣΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

  • [27] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [28] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [29] "ΑΠΑΤΗ" ΘΕΩΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

  • [30] ΞΕΚΙΝΑ Ο ΕΚΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ 83 ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 190 ΔΙΣ.ΛΕΒ.


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [31] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ: ΡΟΥΜΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο Θ.ΣΕΧΙΔΗΣ

    Στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής οδηγήθηκε ο 24χρονος Θεόφιλος Σεχίδης, ο οποίος τον περασμένο Μάϊο στο Λιμένα της Θάσου σκότωσε και τεμάχισε πέντε μέλη της οικογένειάς του.

    Κατά τη χθεσινή πεντάωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Καβάλας ο Σεχίδης αποδέχθηκε τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, ισχυρίστηκε όμως ότι βρισκόταν σε άμυνα.

    Με πρωτοβουλία εισαγγελέα και ανακριτή εκλήθη ψυχίατρος από το νοσοκομείο Καβάλας, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει σήμερα γραπτή γνωμάτευση για να εκτιμηθεί αν θα πρέπει ή όχι να γίνει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

    [02] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

    "Εκτός της μουσουλμανικής δεν υπάρχει άλλη μειονότητα στην Ελλάδα",τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Φρτσκόφσκι, περί ύπαρξης πολλών μειονοτήτων στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν πράκτορες ξένων συμφερόντων για τους οποίους το ελληνικό κράτος πρέπει να επιφυλάξει μια διαφορετική μεταχείριση απο αυτή που η αφέλεια του κράτους και η συγκατάβαση του επιφυλάσσει τόσο καιρό".

    Μιλώντας στο "Ράδιο Παρατηρητής", ο κ. Παπαθεμελής τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει κατά τρόπο άμεσο, καίριο και αποτελεσματικό, καταγγέλοντας κάθε ενδιάμεση συμφωνία, την οποία δεν έχει τηρήσει μέχρι στιγμής η σκοπιανή πλευρά".

    [03] ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO

    Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης ξεκίνησε ο Όμιλος UNESCO Δωδεκανήσου για την Αγία Σοφία, που κινδυνεύει να χάσει το μνημειακό και μουσειακό χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος. Ηδη έχει στείλει επιστολές σε διεθνείς προσωπικότητες, διεθνείς οργανισμούς και σε περισσότερους από 1500 Ομίλους UNESCO σε 60 κράτη για να καταγγείλει τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης.

    Παράλληλα, μετά το πρώτο πετυχημένο κύκλο από επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, για την επέτειο των 50 χρόνων της UNESCO και την οικοδόμηση της ειρήνης στη Μεσόγειο, ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος των εκδηλώσεων από τις 6 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου.

    Οι εκδηλώσεις του πρώτου κύκλου, οι οποίες καλύφθηκαν από πολλά διεθνή ΜΜΕ όπως το CNN, CBS και άλλα, περιελάμβαναν την ανακήρυξη του Ασκληπιείου σε διεθνή χώρο ειρήνης , δύο οπτικοακουστικές προβολές, αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    [04] ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΕΥΞΕΙΝΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

    Στο πλαίσιο επιτάχυνσης της έναρξης λειτουργίας του ΔΙΠΕΚ (Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο), ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας ενέκρινε πίστωση ύψους 50 εκατ. δρχ. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για ταχύτερη ενεργοποίηση του νέου φορέα.

    Το ΔΙΠΕΚ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1995, με σκοπό να αποτελέσει φορέα υποστήριξης της επιχειρηματικής δράσης στα Βαλκάνια και στη παρευξείνια ζώνη. Πρόκειται να ενεργοποιηθεί το φθινόπωρο του 1996, μετά απο οριστική έγκριση του σχεδίου δράσης του, το οποίο υποβλήθηκε αναθεωρημένο απο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τον Ιούλιο του 1996.

    [05] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΗΚΟΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Αποφασισμένος να προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και άλλους διεθνείς φορείς, για το περιστατικό του 63χρονου κατοίκου του Λεχόβου Φλώρινας, ο οποίος, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, στις 29 Ιουλίου κακοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, ενώ συνόδευε δύο παιδιά από τη Σερβοβοσνία στην Ελλάδα, με την έγγραφη συγκατάθεση της μητέρας τους, δηλώνει ο Δήμος Φλώρινας. Ανάλογη διαμαρτυρία προτίθεται να διατυπώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και προς την ελληνική Κυβέρνηση, από την οποία ζητά να μεριμνήσει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία κάθε υπευθύνου.

    "Θεωρούμε απαράδεκτο κάποιος διερχόμενος από ένα κράτος να ξυλοκοπείται αναιτίως και να του απαγορεύεται να ομιλεί τη γλώσσα tou κράτους του", τόνισε στο ΜΠΕ ο Δήμαρχος Φλώρινας, Δημήτρης Στύλου. Το θέμα θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να εγκριθεί το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας.

    Σύμφωνα με τον παθόντα, Παντελή Γογούση, κάτοικο Λεχόβου Φλώρινας, συνταξιούχο του Δημοσίου, στις 30 Ιουλίου είχε ραντεβού στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου με τη Σερβοβόσνια Ντράγιτσα Ντούζα, χήρα του Μίλαν Ντιούζα, για να παραλάβει τα δύο της κοριτσάκια, Αλεξάνδρα, 16 ετών, και Σανέλα, 10 ετών, τα οποία θα φιλοξενούνταν για περίοδο ενάμισι μήνα περίπου στην Ελλάδα. Μετά τη συνάντησή τους η μητέρα των παιδιών και ο κ. Γογούσης μετέβησαν, σύμφωνα με την καταγγελία, στην ελληνική Πρεσβεία του Βελιγραδίου, όπου εξέδωσαν βίζες για είσοδο στην Ελλάδα, για την έκδοση των οποίων ζητήθηκε η γραπτή συγκατάθεση της μητέρας.

    Στις 7.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο παθών και τα δύο παιδιά αναχώρησαν για Θεσσαλονίκη με την ταχεία αμαξοστοιχία και έφτασαν στα σύνορα Νέας Γιουγκοσλαβίας-ΠΓΔΜ στις 3 τα ξημερώματα της 31ης Ιουλίου. Οι Γιουγκοσλάβοι αστυνομικοί του ζήτησαν τη συγκατάθεση της μητέρας των δύο κοριτσιών, την οποία και τους προσκόμισε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την ελληνική Πρεσβεία του Βελιγραδίου, η οποία απέστειλε αντίγραφο με φαξ (fax). Στη συνέχεια οι Γιουγκοσλαβικές αρχές επέτρεψαν στον κ. Γογούση να αναχωρήσει για Ελλάδα, επειδή, όμως, η ταχεία είχε φύγει, πήρε το τοπικό τρένο από Βελιγράδι για Σκόπια, που πέρασε από τα σύνορα στις 4.30 το απόγευμα και έφτασε στα Σκόπια στις 10 το βράδυ. Στην αίθουσα αναμονής του σιδηροδρομικού σταθμού των Σκοπίων επρόκειτο να περιμένουν μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου για να αναχωρήσουν για Θεσσαλονίκη.

    Μισή ώρα, όμως, μετά τα μεσάνυχτα, όπως κατήγγειλε ο κ. Γογούσης, τον πλησίασαν τρεις ένστολοι αστυνομικοί του σιδηροδρομικού σταθμού, συνέλαβαν τον ίδιο και τα παιδιά και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα του σταθμού.

    "Οταν μας έλεγξαν τους επέδειξα τα διαβατήρια και τη συγκατάθεση της μητέρας των κοριτσιών, αλλά αυτοί μας οδήγησαν στο τμήμα, προφανώς σε κάποιον βαθμοφόρο, ο οποίος φορούσε πολιτικά και τον έλεγαν Αντρεόφσκι", καταγγέλλει ο κ. Γογούσης. "Με ρώτησε στο Σκοπιανό ιδίωμα τι συμβαίνει και εγώ τον ενημέρωσα στα ελληνικά, ότι με τη συγκατάθεση της μητέρας τους πήρα τα παιδιά για να τα φιλοξενήσω στην Ελλάδα για ένα-ενάμισι μήνα και ότι το ένα κοριτσάκι το είχα φιλοξενήσει έξι μήνες πέρυσι. Ο ανωτέρω μου ζήτησε να του μιλώ στο Σκοπιανό ιδίωμα και μου απαγόρευσε να του μιλώ ελληνικά. Επίσης μου είπε ότι έχουμε γίνει αδέρφια με τους Σέρβους και τα παιδιά τα πήρα για να τα προωθήσω στην πορνεία στην Ελλάδα. Με απείλησε και χτυπώντας, μου έλεγε ότι είμαι Μακεδόνας και να μη μιλώ ελληνικά.

    Ολη τη νύχτα με κακοποίησε ο ίδιος με έναν ακόμη αστυνομικό με πολιτικά και επίσης έδερναν και τα κορίτσια και τους έλεγαν να πουν ότι ο Ελληνας μας πήρε για να μας πουλήσει στην Ελλάδα.

    Τελικά το πρωί, στις 6.20, με τη συνοδεία ενός αστυνομικού ασφαλείας, με οδήγησαν με το τρένο στην Ειδομένη, από όπου εισήλθα στην Ελλάδα. Οι Σκοπιανοί κράτησαν τα κοριτσάκια και εμένα με απείλησαν να μην αναφέρω σε κανέναν τίποτε. Τελικά στις 10.30 το βράδυ πληροφορήθηκα τηλεφωνικά από συγγενή τους ότι τα joqits\jia επέστρεψαν στο Βελιγράδι και βρίσκονται στην αστυνομία για να τα παραλάβει η μητέρα τους".

    [06] ΔΕΚΑΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΥΨΟΥΣ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΡΧ, ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Προγραμματική σύμβαση διάρκειας δέκα ετών υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΔΑ), στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, και ο δήμαρχος της πόλης, Ηλίας Ευαγγελίδης.

    Σύμφωνα με τη σύμβαση, το υπουργείο Πολιτισμού υποχρεούται να χρηματοδοτεί τις λειτουργίες και τις δράσεις της ΕΠΑΔΑ με 50 εκατομμύρια δρχ. ετησίως, ενώ άλλα 50 εκατομμύρια δρχ. θα διαθέτει σε ετήσια βάση και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Η σύμβαση περιλαμβάνει όλους τους τομείς δράσης της ΕΠΑΔΑ, εκτός από το Εργαστήρι των Εικαστικών, που είναι ήδη ενταγμένο σε άλλο δίκτυο.

    Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή ο κ. Μπένος τόνισε ότι με τη σύμβαση αυτή ανοίγονται νέοι δρόμοι και ότι σύντομα το υπουργείο Πολιτισμού θα είναι σε θέση να δώσει και άλλα δείγματα γραφής σε σχέση με την επιθυμία και τη βούλησή του να στηρίξει και να εμψυχώσει τον πολιτισμό στην περιφέρεια.

    Δεσμεύθηκε επίσης ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με τη διευθέτηση των γραφειοκρατικών δυσκολιών σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα βρεθεί στην πόλη για την υπογραφή ακόμη μιας σύμβασης, αυτή τη φορά με το νομάρχη, Γιώργο Ντόλιο, η οποία θα αφορά το βιβλίο και τον τρόπο διάδοσης της ανάγνωσης στην περιοχή.

    [07] ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ

    Στα τέλη του τρέχοντος μηνός ξεκινούν -το αργότερο- οι κατασκευαστικές εργασίες για την εγκατάσταση του βασικού δικτύου φυσικού αερίου, το οποίο θα μεταφέρει το νέο καύσιμο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, για οικιακή χρήση.

    Προκειμένου να διασφαλισθεί η ταχεία έναρξη, αλλά και υλοποίηση των έργων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της διαδημοτικής περιφερειακής εταιρείας διαχείρισης φυσικού αερίου "Φυσικό Αέριο Μακεδονίας", Κων.Κοσμόπουλος, συναντήθηκε με εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς και με τους συμβούλους επίβλεψης των έργων.

    [08] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

    Αλλαγές στο σύστημα των ποινών και τα πρόστιμα που επιβάλλει η εφορία για φοροδιαφυγή και χρέη προς το δημόσιο προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ανωμερίτης δήλωσε σήμερα: "Υπάρχουν ποινές που είναι αυστηρές και δεν αποδίδουν. Υπάρχουν ποινές που είναι ελαστικές και πάλι δεν αποδίδουν. Δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε πιο αυστηροί ή πιο ελαστικοί. Μας ενδιαφέρει ma γίνουμε αποτελεσματικοί".

    [09] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΗ ΣΙΝΔΟ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ GOODYEAR

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν τελικά τον -αρχικά προγραμματισμένο για αύριο- συμβολικό αποκλεισμό της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου, οι 350 απολυμένοι από το εργοστάσιο της GOODYEAR στη Θεσσαλονίκη. Για δύο ώρες, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, οι πρώην εργαζόμενοι -καθώς και άλλοι που αναμένεται να τους συμπαρασταθούν- θα στήσουν "μπλόκο" στις σιδηροδρομικές γραμμές δίπλα στο στρατόπεδο Παπακυριαζή, καθώς και σε εκείνες της Σίνδου.

    Κατά τα άλλα, το αυριανό πρόγραμμα κινητοποιήσεών περιλαμβάνει πορεία που θα ξεκινήσει από το σιδηροδρομικό σταθμό (10 το πρωί) και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου και θα επιδοθεί ψήφισμα.

    [10] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση της υγείας του ισοβίτη πραξικοπηματία Γεωργίου Παπαδόπουλου ο οποίος μεταφέρθηκε μετά τα μεσάνυχτα στο Τζάνειο Νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

    Ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου Γεώργιος Στάθης γνωστοποίησε ότι ο 77χρονος πραξικοπηματίας νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας με αναπνευστική ανεπάρκεια ενώ ήδη υπεβλήθη σε μηχανικό αερισμό. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η κατάστασή του χαρακτηρίζεται προς το παρόν κρίσιμη.

    [11] Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ 1ου ΠΑΜΒΟΓΑΤΣΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, αρχίζουν το απόγευμα της Παρασκευής, 16 Αυγούστου, οι εργασίες του τριήμερου 1ου Παμβογατσιώτικου Συνεδρίου, στην ιστορική κοινότητα του Βογατσικού της Καστοριάς, που στόχο έχει την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής και την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής τους.

    Το συνέδριο διοργανώνει η Κοινότητα Βογατσικού, με την οικονομική στήριξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της νομαρχίας Καστοριάς και ιδιωτών-κατοίκων της περιοχής. Τις εργασίες θα παρακολουθήσουν επίσης μέλη της Αδελφότητας Βογατσιωτών ΗΠΑ- Καναδά.

    "Το Βογατσικό ερημώνει χρόνο με το χρόνο. Στόχος μας, λοιπόν, είναι να βρούμε τι είναι αυτό που θα κρατήσει τους εναπομείναντες κατοίκους στο χωριό και θα φέρει πίσω εκείνους που έφυγαν αναζητώντας εργασία κάπου αλλού. Σκεφθείτε ότι το χωριό διέθετε στο παρελθόν δωδεκαθέσιο σχολείο, ενώ σήμερα το σχολείο υπολειτουργεί και κινδυνεύει άμεσα να κλείσει", δήλωσαν στο ΜΠΕ σχετικά με τους στόχους του συνεδρίου μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    [12] ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004 ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

    Να πλαισιώσει και να υποστηρίξει την προσπάθεια του ελληνικού λαού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα καλούν την ελληνική παροικία, η Ομοσπονδία Ελληνικής Νεολαίας και οι σύλλογοι-μέλη της.

    ''Είναι καιρός, η παγκόσμια κοινή γνώμη, η πολιτική ηγεσία και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να επιβραβεύσουν την Αθήνα και την Ελλάδα, ως γενέτειρα των αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπιακού πνεύματος, με τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη αθλητική και κοινωνική διοργάνωση ανά τον κόσμο, την Ολυμπιάδα.Το 2004 παρουσιάζει την καλύτερη ευκαιρία για ολόκληρο τον ελληνισμό να συμβάλει στην πραγματοποίηση ενός ονείρου ολόκληρης εκατονταετηρίδας'' τόνισε ο Σταύρος Σιώλης, εκπρόσωπος της Παμμεσηνιακής Νεολαίας ''Παπαφλέσσας'' και αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Νεολαίας.

    ''Ολοι μαζί και κυρίως οι Ελληνες και Ελληνίδες της Διασποράς, μπορούμε με τον τρόπο μας να βοηθήσουμε την Αθήνα να κερδίσει την άνιση, πολλές φορές, μάχη για τη διεκδίκηση διοργάνωσης Ολυμπιάδας'', είπε ο κ.Σιώλης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ "ΓΚΡΙΖΩΝ ΛΥΚΩΝ". ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, στην περιοχή της Δερύνειας, καταγγέλει η κυπριακή αστυνομία, επειδή δεν της επέτρεψε να προσφέρει τη βοήθεια της μέσα στη νεκρή ζώνη, όπως έγινε στο Σοπάζ και αποφεύχθηκαν επεισόδια.

    Σε ανακοίνωση της υπηρεσίας δημοσίων σχέσεων της Αστυνομίας υπογραμμίζεται πως οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να μπουν στη νεκρή ζώνη, χωρίς να συγκρουστούν μαζί τους, αλλά οι προτροπές και οι οδηγίες δεν εισακούστηκαν ενώ οι λεπτές ισορροπίες που έπρεπε να τηρηθούν έκαναν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο τους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, σημείωσε την απάθεια των ανδρών του ΟΗΕ που δεν κατέβαλαν καν προσπάθεια να εμποδίσουν τον ξυλοδαρμό του Αναστάσιου Ισαάκ. Παράλληλα τόνισε πως η παρουσία στην Κύπρο τρομοκρατικών στοιχείων, όπως οι "Γκρίζοι Λύκοι", πρέπει να καταδικαστεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να εμφανιστούν και πάλι.

    Ιδιαίτερα για το θέμα των "Γκρίζων Λύκων" ο υπουργός ενημέρωσε τους αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και διαφόρων χωρών, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα και σημείωσε:"Είναι ο Ντενκτάς που τους κάλεσε και η Τουρκία που συγκατάνευσε. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αφεθεί απαρατήρητο για μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε επαναφορά τους σε άλλο στάδιο στην Κύπρο, σε άλλες εκδηλώσεις και όχι κατ ανάγκη εκδηλώσεις διαμαρτυρίας".

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας στη Νέα Υόρκη να γίνει παρόμοιο διάβημα και προς τον πρόεδρο και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Στο μεταξύ ο βρετανός ύπατος αρμοστής, Ντέιβιντ Μάντεν, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σημερινή κατάσταση στο κυπριακό παρέχει τις δυνατότητες για περαιτέρω κλιμάκωση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει αποτελεσματικότερα για την επίλυση του προβλήματος.

    Ο κ. Μάντεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών και αμέσως μετά δήλωσε:"Ξέρουμε τη δυνατότητα βίας που παρέχει η σημερινή κατάσταση. δεν θέλουμε περισσότερη βία, θέλουμε μια ειρηνική λύση και εργαζόμαστε σκληρά. Θέλω να αναφέρω ότι συμμερίζομαι την ανησυχία για τα χτεσινά γεγονότα. Σίγουρα καταδικάζουμε το θάνατο οποιουδήποτε, όπως επίσης και τος ενέργειες βίας που σημειώθηκαν χτες".

    Τόνισε πως ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας, για το Κυπριακό, Σερ Ντειβιντ Χάνει, θα συνεχίσει τις προσπάθειες, σε συντονισμό με άλλους, συμπεριλαμβανομένων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του ειδικού αντιπροσώπου του, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος.

    Σε ερώτηση αν θα συλληφθούν οι δολοφόνοι του Ισαάκ ο κ. Μάντεν απάντησε πως οι βρετανοί θα θέσουν το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο στους ενδιαφερόμενους και θα βοηθήσουν στη διαδικασία της δικαιοσύνης.

    Αποκάλυψε ότι η Βρετανία είχε συζητήσει παλαιότερα το θέμα της αντικατοχικής πορείς των μοτοσυκλετιστών με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, γιατί γνώριζε τις πιθανότητες για περαιτέρω βία στη νεκρή ζώνη. Εξήγησε πως η Βρετανία διατηρεί στρατεύματα στην ειρηνευτική δύναμη και για το λόγο αυτό είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση, όπως επίσης και για το γεγονός ότι διατηρεί κυρίαρχες βάσεις. Διευκρίνισε, τέλος ότι η χώρα του δεν είχε συγκεκριμένες πληροφορίες για τις προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά μια γενικότερη ανησυχία για την πιθανότητα βίας.

    ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία οργανώνουν για αύριο Τρίτη, στις 6.30 το απόγευμα το περιοδικό "ΑΡΔΗΝ" με τη συμμετοχή των Κυπρίων, που ζουν στην Αθήνα, και του Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν.

    [14] ΑΥΡΙΟ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ. ΑΠΗΧΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ

    Αύριο θα γίνει η νεκροψία του ελληνοκύπριου Αναστάσιου Ισαάκ, που δολοφονήθηκε ύστερα από ξυλοδαρμό στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας, και τότε θα αποφασιστεί πότε θα γίνει και η κηδεία του, η οποία θα καλυφθεί με δημόσια δαπάνη.

    Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Παραλιμνίου κήρυξε σαρανταήμερο πένθος και σε ψήφισμα του εκφράζει αγανάκτηση για το μαρτυρικό θάνατο του Ισαάκ Οι γονείς του απηύθυνανν έκκληση να μην jatateho}m στεφάνια στην κηδεία, αλλά να διατεθούν τα χρήματα για την ενίσχυση του αντικατοχικού αγώνα.

    ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΥΠΟΣ

    Οι εικόνες του άγριου ξυλοδαρμού έκαναν το γύρο του κόσμου, μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, και η είδηση της δολοφονίας του Αναστάσιου Ισαάκ κυριάρχησε στα πρώτα θέματα της διεθνούς ειδησεογραφίας.

    Το BBC έκανε πρώτο θέμα το θάνατο του 24χρονου Ισαάκ και φιλοξένησε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκου Μιχαηλίδη, και του ηγέτη των τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντενκτάς.

    Εκτενώς ασχολούνται με το θέμα και οι βρετανικές εφημερίδες. Η "Guardian" δημοσιεύει φωτογραφία με τον Ισαάκ πεσμένο στο έδαφος να δέχεται τα χτυπήματα, ενώ γράφει πως οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τουρκοκύπριους πολίτες, τις κατοχικές δυνάμεις και τούρκους στρατιώτες.

    Οι "Times" του Λονδίνου γράφει ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν όταν μοτοσυκλετιστές αψήφισαν την απόφαση για ματαίωση της πορείας. Η "Independent" γράφει ότι οι Τούρκοι ήταν περισσότεροι από από τους διαδηλωτές και κτύπησαν βίαια δύο ελληνοκύπριους που παγιδεύτηκαν στο συρματόπλεγμα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι τουρκοκύπριοι στρατιώτες πυροβόλησαν ελληνοκύπριους διαδηλωτές και ένας σκοτώθηκε.

    Εκτεταμένη κάλυψη των γεγονότων είχε το τηλεοπτικό δίκτυο "Euronews", ενώ με το θέμα ασχολήθηκαν επίσης η βρετανική "Daily Telegraph" και η αμερικανική "Times".

    ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ

    Από τις κατοχικές δυνάμεις απήχθηκαν το πρωί ο ελληνοκύπριος Κυριάκος Χατζηδήμου, 24 χρονών, και ο ελλαδίτης Χρήστος ζαχαρόπουλος, 17 χρονών, οι οποίοι κατεθύνονταν προς την ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά έχασαν το δρόμο τους και οδηγήθηκαν προς το οδόφραγμα των βρετανικών βάσεων. Τελικά συνελήφθησαν από άνδρες των δυνάμεων κατοχής και κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό της Αμμοχώστου, ενώ από την Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωση τους.

    Ο εκπρόσωπος των βρετανικών βάσεων, Τόνι Γουόρνερ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η αστυνομία των βάσεων δεν είδε τους δύο νέους που πέρασαν κατά λάθος στα κατεχόμενα και επιβεβαίωσε το γεγονός από τα κατοχικά στρατεύματα και από στρατιώτη του ΟΗΕ. Σημείωσε επίσης ότι οι βρετανοί στρατιώτες δεν έχουν την εξουσία να σταματούν άτομα στην περιοχή που συνορεύει με τα κατεχόμενα, όμως αν δουν κάποιους ότι χάθηκαν μπορούν να τους προειδοποιήσουν ότι κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα.

    ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

    Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του Αναστάσιου Ισαάκ εξέφρασε ο αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, και suf^tgse μαζί του οσα γεγονότα έλαβαν χώρα.

    Αμέσως μετά τόνισε την ανάγκη για μια δίκαιη και συνολική λύση του Κυπριακού, σε ερώτηση ποια μέτρα θα ληφθούν για σύλληψη των δραστών είπε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί και παρατήρησε:"Εκείνο που είδαμε στην τηλεόραση ήταν συγκλονιστικό και παντελώς αδικαιολόγητο".

    ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την τουρκικκή πρεσβεία στο Λονδίνο θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ με πρωτοβουλία της εθνικής κυπριακής ομοσπονδίας Βρετανίας, η οποία θα αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας προς τον βρετανό πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και την ίδια επιστολή θα επιδόσει και στον πρέσβη της Τουρκίας στο Λονδίνο.

    Η αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα ώρα Λονδίνου και θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ

    Αποτροπιασμό για τη δολοφονία του Ισαάκ εκφράζει και η Ελληνοκουρδική Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Βρετανία, η οποία μιλάει για ένα ακόμη παράδειγμα της οργανωμένης τουρκικής κρατικής θηριωδίας.

    [15] ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

    Αυτοψία στο χώρο που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 24χρονος Αναστάσιος Ισαάκ έκανε ο ιατροδικαστής που μαζί με άνδρες του ΤΑΕ εισήλθε στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας αφού μεσολάβησαν διαβουλεύσεις ματαξύ αξιωματούχων της αστυνομίας και του ΟΗΕ.

    Ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός δεν έκανε καμιά δήλωση ενώ όση ώρα κρατούσε η αυτοψία πολιτικά αυτοκίνητα του κατοχικού καθεστώτος, με τουρκικές σημαίες, πηγαινοέρχονταν πίσω από το τουρκικό φυλάκιο στο δρόμο Δερύνειας-Αμμοχώστου.

    Επίσης άνδρες του ΟΗΕ επανατοποθέτησαν τα συρματοπλέγματα μέσα στη νεκρή ζώνη.

    [16] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    "Η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να αντιμετωπίσει τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, τις προκλήσεις στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης αλλά και το σύνολο των εξελίξεων στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόσο με διαβήματα προς την Τουρκική πλευρά όσο και με παραστάσεις στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Πρόσθεσε δε ότι "η κυβέρνηση δε θα μεταβάλλει τους χειρισμούς της σε πεδίο δημιουργίας εντυπώσεων" απαντώντας στην κριτική που διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για "κατώτερες των περιστάσεων αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης".

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας απαιτεί ομοψυχία λαού και πολιτικού κόσμου και υπογράμμισε ότι "οι επιδιώξεις της Τουρκίας θα μείνουν sto χώρο των επιθυμιών".

    [17] ΕΝΤΟΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προέβη η ελληνική κυβέρνηση για τα χθεσινά επεισόδια στην Κύπρο που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ελληνοκύπριος καθώς και για τη χθεσινή επίθεση Τούρκων ισλαμιστών κατά του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

    Την προκλητική στάση των κατοχικών δυνάμεων επισήμανε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας "Οι επιθέσεις με πυροβόλα όπλα και οι ανελέητοι ξυλοδαρμοί έδειξαν το μέγεθος της βαρβαρότητας με αιματηρό απολογισμό έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες" τόνισε ο κ. Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε: "οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις τί άλλο θα πρέπει να περιμένουν να συμβεί για να πάψουν να αντιμετωπίζουν το Κυπριακό πρόβλημα είτε με απάθεια είτε με αποφάσεις που παραμένουν ανεφάρμοστες πράγμα που ισοδυναμεί με ανοχή, ενίσχυση και αποθράσυνση του Αττίλα".

    [18] ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΕΒΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προέβη το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για τα χθεσινά επεισόδια στην Κύπρο που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Ελληνοκύπριος καθώς και για τη χθεσινή επίθεση Τούρκων ισλαμιστών κατά του ελληνικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη. Σε ανάλογες κινήσεις προέβη και η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

    Την προκλητική στάση των κατοχικών δυνάμεων κατήγγειλε η κυβέρνηση ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινή γνώμη "να αντιληφθούν το πραγματικό πρόσωπο, το προσωπείο αλλά και το επίπεδο πολιτισμού των τουρκικών δυνάμεων κατοχής".

    Την ελπίδα "η διεθνής κοινότητα να καταλάβει ότι Τουρκία και Ευρώπη δεν πάνε μαζί" εξέφρασε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ενώ την αγανάκτησή του για τα γεγονότα στην Κύπρο εξέφρασαν το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας.

    [19] ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Την οργή και αγανάκτηση της κυπριακής κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η δολοφονία από τους Τούρκους, του 24χρονου διαδηλωτή Αναστασίου Ισαάκ στη Δερύνεια κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης των μοτοσικλετιστών χθες στην Μεγαλόνησο.

    Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για το ρόλο των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, που παρέμειναν, όπως αναφέρεται, αδιάφοροι στο χώρο των τραγικών συμβάντων, χωρίς να επέμβουν και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα επεισόδια.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιαννάκης Μάτσης τόνισε ότι η στάση αυτή των Ηνωμένων Εθνών ''δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και πολλές ανησυχίες, για την αδιαφορία που επέδειξαν τα Η.Ε σ'αυτές τις βιαιότητες που εξελίσσονταν μπρος στα μάτια τους''.

    ''Η πορεία αυτή, η οποία έφερε ήδη τα μηνύματά της διεθνώς, διασχίζουσα την Ευρώπη, είναι αξιέπαινη'', σημείωσε ο κ.Μάτσης, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένη την αγανάκτηση των διαδηλωτών και του κυπριακού λαού, ενώ υπογράμμισε πως ''η πορεία από ειρηνική μετετράπει σε αντιπαράθεση με τον Αττίλα και το τίμημά της ήταν ο θάνατος ενός από τους διαδηλωτές, από Τούρκους εκ Τουρκίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν κάθε μέθοδο για να αποδείξουν ότι οι δύο κοινότητες δε μπορούν να συμβιώσουν στο μέλλον''.

    Σχολιάζοντας τη στάση των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε πως ''άν τα Ηνωμένα Εθνη ήταν όντως εκεί και έμειναν απαθή, δε μπορεί κανένας να δώσει κάλυψη στον οποιοδήποτε έμεινε απαθής μπροστά σε μία απεχθή, εν ψυχρώ δολοφονία''.

    Ο κ.Χριστόφιας επισήμανε ότι επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις που έχουν γίνει από το Εθνικό Συμβούλιο και τους πολιτικούς ηγέτες, για τις προετοιμασίες του Ντενκτάς να ''υποδεχθεί'' βάναυσα τους διαδηλωτές, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό ''θέτει επί τάπητος τους λόγους διεξαγωγής του αγώνα μας, το ποιος και πως αυτόν τον αγώνα''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού έκανε λόγο για ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας πως ''ένας από τους λόγους που η κυπριακή αστυνομία φαίνεται δεν αναμείχθηκε πολύ, είναι διότι ο ΟΗΕ και οι Βρετανοί έλεγαν ότι είναι ευθύνη δική τους η περιοχή εκείνη''.''Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία, ότι τα Η.Ε επέτρεψαν στην τουρκική πλευρά να κάνει ό,τι έκανε, ενώ βρισκόντουσαν εκεί και έβλεπαν περίπου απαθώς'', δήλωσε ο κ.Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε : ''Τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν πράγματι να μας πείσουν πια, ότι είναι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν υπό τα όμματά τους και σε περιοχή σττην οποία υποτίθεται είχαν έλεγχο, βλέπουν να δολοφονείται με τον πιο βάρβαρο τρόπο ένα παιδί, του οποίου το έγκλημα ήταν ότι άοπλος διαμαρτύρετο για την κατοχή της πατρίδας του''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΔ, Γιώργος Βασιλείου, αναφερόμενος στα γεγονότα της Δερύνειας επισήμανε ''τη βαναυσότητα και βαρβαρότητα με την οποία οι στρατιωτικές δυνάμεις των Τούρκων επιτέθηκαν στους άοπλους νέους μας'',ενώ σχολιάζοντας τη στάση των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, τόνισε ότι ''μας εκπλήσσει το ότι paqajoko}hgsam με τέτοια απάθεια το όλο γεγονός''.

    [20] Ο ΓΚ.ΦΕΫΣΣΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ

    Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν χθες στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης των Ευρωπαίων μοτοσικλετιστών σχολίασε και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσσέλ.

    ''Ηταν ευθύνη της Κυπριακής αστυνομίας να αποτρέψει τους διαδηλωτές να εισέλθουν στη ''νεκρή ζώνη'', αλλά και ευθύνη των κατοχικών στρατευμάτων να εμποδίσουν τους αντιδιαδηλωτές τους να πλησιάσουν τη γραμμή κτάπαυσης του πυρός'', σημείωσε ο κ.Φεϋσσέλ.

    Αναφορικά με τις ευθύνες Ηνωμένων Εθνών, καθώς οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, παρακολουθούσαν, χωρίς να επέμβουν, τα δραματικά γεγονότα, ο κ.Φεϋσσέλ είπε ότι ήταν ''ανθρωπίνως αδύνατο να αναχαιτίσουν τους Τούρκους, που χτύπησαν μέχρι θανάτου τον άοπλο διαδηλωτή, γιατί ο αριθμός των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης ήταν πολύ μικρός και η έκταση της περιοχής που θα έπρεπε να καλύψουν ήταν δυσανάλογα μεγάλη''.

    Ωστόσο ο κ.Φεσσέλ υπογράμμισε ότι διεξάγονται έρευνες για να διευκρινιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο Ελληνοκύπριος διαδηλωτής.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση μόνο στην κυπριακή κυβέρνηση για να μην πραγματοποιηθεί η αντικατοχική πορεία, ο κ.Φεϋσσέλ ανέφερε ότι ''το πρόβλημα αφορούσε μόνο την κυπριακή κυβέρνηση''.

    [21] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑΑΚ

    Φόβοι για νέα επεισόδια εκφράζονται τώρα στην Κύπρο, μετά την δολοφονία του 24χρονου Αναστάσιου Ισαάκ, η κηδεία του οποίου πρόκειται να γίνει σήμερα το απόγευμα.Παράλληλα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον ρόλο των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα επεισόδια, που προκάλεσαν οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές και οι Τούρκοι στρατιώτες και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αναστάσιου Ισαάκ και των τραυματισμό άλλων 45 ατόμων.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος διερωτήθηκε εάν η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ βρίσκεται στην Κύπρο για να φρουρούν τη διχοτόμηση και να προστατεύουν την ειρήνη σε βάρος της ελευθερίας των μικρών κρατών, ενώ εξέφρασε την λύπη του για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ματαιώσει την πορεία των μοτοσικλετιστών.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, υποστήριξε ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι να αποτρέψει μέσω της πειθούς τα επεισόδια.Επίσης, υπογράμμισε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για την συμπεριφορά των δυνάμεων του ΟΗΕ κατά τα χθεσινά επεισόδια και θα αποδοθούν ευθύνες. Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στον τουρκικό κατοχικό στρατό, που δεν εμπόδισε τους Τουρκοκυπρίους να εισέλθουν στη "νεκρή ζώνη" και να προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

    [22] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ LE ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

    Διευκρινίσεις για την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην πραγματοποιηθεί το τελευταίο στάδιο της αντικατοχικής πορείας των μοτοσυκλετιστών έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σπύρος Αρότης.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενέβη ύστερα από πληροφορίες των αρμοδίων αρχών της Δημοκρατίας, ότι, μεταξύ των άλλων, τα τουρκικά στρατεύματα θα καταλάμβαναν τη νεκρή ζώνη, δήλωσε ο κ. Αρότης.

    Επισήμανε ακόμα ότι οι πληροφορίες της ΚΥΠ και της αστυνομίας ανέφεραν πως η πορεία των μοτοσυκλετιστών θα παρασύρονταν για να εισέλθει από διάφορα σημεία στη νεκρή ζώνη και ταυτόχρονα είχαν ενισχυθεί οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

    "Δυστυχώς, δεν αποφεύχθηκε η τραγική κατάληξη", υπογραμμμίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Αρότη, "με τη βαρβαρότητα που επέδειξαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και πράκτορες τους, εφαρμόζοντας, τελικά τα σχέδια τους, τα οποία η κυπριακή κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να καταστήσει ανέφικτα με τις έγκαιρες εκκλήσεις, προειδοποιήσεις και συμβουλές της προς τους μοτοσυκλετιστές. Είναι φανερό ότι τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα αν έπαιρναν μέρος στην πορεία όλοι οι μοτοσυκλετιστές σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, χωρίς να υπολογίσουμε τις άλλες συνέπειες που θα επακολουθούσαν".

    Ο πρόεδρος του κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαίδης, δήλωσε ότι "εκδήλωση η οποία θα μπορούσε να έχει ένα κέντρο καθοδήγησης αφέθη να μετατραπεί σε πολλές εκδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών, όχι απλά ενάντια στην κατοχή, αλλά σε μια ακατανόητη απόφαση που να καταργεί μια πορεία".

    Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και νυν πρόεδρος του ΚΕΔ, Γιώργος Βασιλείου μίλησε για πολιτικές ευθύνες, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ματαιώθηκε η πορεία των μοτοσυκλετιστών και απέδωσε σοβαρότατες ευθύνες και στην αστυνομία γιατί δεν εμπόδισε τους νέους να μπουν στη νεκρή ζώνη.

    [23] ΝΤΕΝΚΤΑΣ:Ο ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Σε οργισμένους τουρκοκύπριους απέδωσε την δολοφονία του 24χρονου ελληνοκύπριου Αναστασίου Ισαάκ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ.Ραουφ Ντενκτάς, σύμφωνα με δήλωση του που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο "ο κ.Ντενκτάς επιβεβαίωσε ότι ένας ελληνοκύπριος σκοτώθηκε από οργισμένους τουρκοκύπριους και ότι χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να αποφύγουν την αιμοατοχυσία".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του νεκρού δεν αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου σύμφωνα με το οποίο ο κ.Ντενκτας "εξέφρασε την λυπη του για τη βία και το αίμα που χύθηκε" και κάλεσε τον κ.Κληρίδη σε άμεσες απευθείας συνομιλίες αν και του καταλόγισε ευθύνες λέγοντας ότι "καταφεύγοντας σε τέτοιες τακτικές δεν μπορεί να κάνει όλη την Κύπρο ελληνικό κράτος".

    Το πρακτορείο μεταδίδει επίσης δήλωση του υπουργού άμυνας και enyteqij~m των τουρκοκυπρίων κ.Ατάι Ρασίτ ο οποίος κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου αφού "εξέφρασε την λύπη του για τις απώλειες των ελληνοκυπρίων" είπε ότι "δώδεκα από τους τραυματίες ήταν Τουρκοκύπριοι, πέντε από τους οποίους αστυνομικοί".

    Σύμφωνα με το "Ανατολή", δύο από τους τραυματίες φέρονται να είναι σε σοβαρότερη κατάσταση αλλά δεν διευκρινίζεται εάν είναι πολίτες ή αστυνομικοί".

    [24] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ

    Την αποφασιστικότητά τους να μεταφέρουν στις χώρες τους το πρόβλημα της Κύπρου, εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι μοτοσικλετιστές, οι οποίοι πήραν μέρος στην αντικατοχική πορεία από το Βερολίνο στις 2 Αυγούστου και κατέληξε χθες στη Λευκωσία και όχι στην Κερύνεια την οποία είχε ως τελικό της προορισμό, κατά τη διάρκεια της οποίας δολοφονήθηκε από τους Τούρκους ο 24χρονος Αναστάσιος Ισαάκ και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40 διαδηλωτές.

    Συνολικά 140 μοτοσικλετιστές με 200 επιβάτες στην πλειονότητά τους ξένοι, μετέβησαν αργά χθες το απόγευμα στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ενώ αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 13 μοτοσικλετιστές από 13 χώρες, που πήραν μέρος στην πορεία, πήγαν στο κατοχικό οδόφραγμα μαζί με άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης και ζήτησαν να τους επιτραπεί να μεταβούν στην Κερύνεια.

    Οι Τούρκοι, όμως απαίτησαν από τους μοτοσικλετιστές να υπογράψουν έγγραφα για να εισέλθουν στα κατεχόμενα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν Ελληνοκυπρίους να περάσουν από το οδόφραγμα.

    Μέλος της Βρετανικής αποστολής ανάφερε σε δηλώσεις του ότι μετά την άρνηση τους να υπογράψουν τα έγγραφα του καθεστώτος, ρωτήθηκαν από τους Τούρκους, ποιός ήταν ο λόγος της πορείας.

    ''Αυτή η πορεία είναι η μεγαλύτερη και από τα σύνορα της Ευρώπης, που άρχισε από μια πρώην διαιρεμένη πόλη, το Βερολίνο και έληξε σε μια διαιρεμένη πόλη, τη Λευκωσία'', πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο βρετανός μοτοσικλετιστής, τονίζοντας ότι το θέμα για κείνον δεν είναι ποιός θα περάσει αλλά ''η ελεύθερη διακίνηση για όλους τους μοτοσικλετιστές, απ' όλον τον κόσμο, σε όλα τα σύνορα''.

    Εξάλλου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Ρικάρντο Φόρτε δήλωσε ότι ''η αποστολή έχει ολοκληρωθεί. Ευελπιστούμε ότι η πορεία μας θα είναι χρήσιμη στο μέλλον για την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος, όπου οι δύο κοινότητες κρατούνται χωριστά''.

    Σε ερώτηση αν η πορεία πέτυχε ή όχι το στόχο της, ο κ.Φόρτε εξέφρασε την πεποίθηση ότι έχει επιτευχθεί, γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στην πορεία καθώς και στο τι γινόταν σήμερα στην Κύπρο. ''Ετσι το μήνυμα έχει περάσει σ'όλον τον κόσμο'', δήλωσε ο κ.Φόρτε.

    [25] ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α.ΑΛΑΒΑΝΟΣ

    Την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα για τις χθεσινές βιαιότητες και εγκληματικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο ζήτησε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, με ερώτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο.

    Στην ερώτησή του ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρει τα εξής: "Μετά την υπογραφή της Τελωνειακής Ενωσης με την Τουρκία, η τελευταία όχι μόνο δεν έκανε βήματα στις θέσεις της για το Κυπριακό, όπως προέβλεπε το Συμβούλιο, αλλά αντίθετα έχει ανοίξει μια επικίνδυνη πορεία έντασης και επιθετικότητας με αποκορύφωμα τις εγκληματικές ενέργειες των κατοχικών στρατευμάτων και των παρακρατικών δυνάμεων ενάντια σε άοπλους και ειρηνικούς διαδηλωτές, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό δεκάδων. Οι ενέργειες αυτές στην Κύπρο συνδυάζονται με στρατηγική ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως την προκλητική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε δεκάδες νησίδες του Αιγαίου και την πρόκληση εκδηλώσεων μισαλλοδοξίας από τους ισλαμιστές ενάντια στο ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη".

    Ο κ. Αλαβάνος ζητάει, αναλυτικότερα, να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. προς την τουρκική Κυβέρνηση και να ζητηθούν εξηγήσεις για τη στάση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής της Κύπρου ενάντια στην πορεία των μοτοσικλετιστών, που μάλιστα είχε πανευρωπαϊκή συμμετοχή, να ονομασθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι και να προωθηθούν τα αιτήματα της ειρηνικής διαδήλωσης για ελεύθερη επικοινωνία μέσα στην Κύπρο.

    [26] Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 24ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΣΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

    Τα δραματικά γεγονότα χθες στην Κύπρο, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποτρόπαια δολοφονία του 24χρονου Αναστάσιου Ισαάκ καταγγέλει προς τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, και τη Διεθνή Κοινή γνώμη, η Μακεδονική Κίνηση Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό, υποστηρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης κάθε ανθρώπου.

    ''Η ελεύθερη διακίνηση που αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και ακρογωνιαίο λίθο ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, εδώ και 22 χρόνια, καταπατείται κατάφορα από τις δυνάμεις κατοχής του Αττίλα στην Κύπρο που με τη δύναμη των όπλων του επέβαλε τη διαχωριστική γραμμή και δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση στις δύο ζώνες του ίδιου κράτους, απαγορεύοντας συγχρόνως την επανεγκατάσταση των 200.000 ελληνοκυπρίων που ξερίζωσαν από τις πατρογονικές τους εστίες'' αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Μακεδονική Κίνηση Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό και προσθέτει:

    ''Επιτέλους είναι καιρός να κατανοηθεί από τη διεθνή κοινότητα η τεράστια ευθύνη που φέρει με το να ''ανέχεται'' το σφαγιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη συνεχιζόμενη κατοχή από τις ορδές του Αττίλα, που εντείνει την προκλητικότητά του η σημερινή απροκάλυπτη επίθεση που δέχθηκαν οι διαδηλωτές της ειρήνης με αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο του ειρηνικού διαδηλωτή, συνιστά βάναυση περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων διακιωμάτων και ένα ακόμη δείγμα της αγριότητας των jatowij~m δυνάμεων και του ψευδοκράτους''.

    [27] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ανησυχητική είναι η εικόνα σχετικά με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Τύπου στην Τουρκία σύμφωνα με την έκθεση της "Επιτροπής Παρακολούθησης των Δικαιωμάτων του Τύπου", η οποία συστάθηκε από το "Συνδικάτο Δημοσιογράφων Τουρκίας".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσίευσε η εφημερίδα "Χουρριέτ", την περίοδο από 1-31 Ιουλίου, καταγράφηκαν: Μία περίπτωση δολοφονίας δημοσιογράφου και μια περίπτωση κατά την οποία δημοσιογράφος έπεσε θύμα τρομοκρατίας. Είκοσι πέντε επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, 6 συλλήψεις, 2 απαγωγές και 38 περιπτώσεις κράτησης δημοσιογράφων.

    Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, έγιναν πέντε έρευνες σε γραφεία εφημερίδων και μία έφοδος της αστυνομίας σε δημοσιογραφική οργάνωση. Ελήφθησαν 13 αποφάσεις για κατάσχεση, 3 αποφάσεις για κλείσιμο εφημερίδων και περιοδικών και 7 για κλείσιμο ραδιοσταθμών και τηλεοράσεων, ενώ είχαμε και μία περίπτωση άσκησης λογοκρισίας με εντολή του Πρωθυπουργού.

    [28] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Συμφωνία εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν, ύψους 20 δις δολαρίων υπέγραψε στην Τεχεράνη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν.

    Η απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει σε εμπορικές σχέσεις με το Ιράν επικρίθηκε από τις ΗΠΑ, που προτιμούν να κρατήσουν τη χώρα σε απομόνωση, λόγω της υποστήριξης οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι παρέχει σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ομάδα μελών του αμερικανικού Κογκρέσου,ζήτησε από τον Πρόεδρο Κλίντον να ασκήσει πιέσεις στην Αγκυρα με στόχο τη ματαίωση της συμφωνίας.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ''ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας της χώρας του με το Ιράν, μιας συνεργασίας, που'', όπως είπε, ''θα μπορούσε να αποτελεί πρότυπο για ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο'', ενώ τόνισε ότι η Τουρκία είναι ''αποφασισμένη να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Ιράν και να εισαγάγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια''.

    Το συμβόλαιο, διάρκειας 22 ετών, υπέγραψε για την ιρανή πλευρά, ο Υπουργός Πετρελαίου Γολάμρεζα Αγάζαντεχ, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξαγωγή στην Τουρκία 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως αρχής γενομένης από το 1999. Οι εξαγωγές θα φθάσουν τα 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως κατά τα τελευταία χρόνια του συμβολαίου.

    [29] "ΑΠΑΤΗ" ΘΕΩΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Ολοκληρώθηκε χθες στα Τίρανα, η συζήτηση στρογγυλής tqap]fgr, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία οργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Μπερίσα και είχε ως βασικό θέμα το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα "Περί συγκρότησης μιας Μόνιμης Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στην Αλβανία".

    Να σημειωθεί ότι στην συζήτηση δεν έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης; (Σοσιαλιστικού, Σοσιαλδημοκρατικού, Δημοκρατικής Συμμαχίας και Εθνικής Ενότητας).

    Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, οι οποίες σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση και τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, διεξήχθησαν σε πνεύμα πλήρους κατανόησης, συμφωνήθηκε, όπως το βασικό κριτήριο που θα αφορά την σύσταση της Επιτροπής θα είναι η εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων στα όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Η κυβερνητική "ΡΙλίντια Ντεμοκράτικε", αναφέρεται σε ισάριθμη εκπροσώπηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή". Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη η Επιτροπή να προεδρεύεται από άτομα που θα διορίζονται από την κυβέρνηση, καθώς και η λειτουργία εκλογικού γραφείου με διευθυντή τον Γραμματέα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με την σημερινή "Κόχα Γιόν", ο Πρόεδρος Μπερίσα ζήτησε κατά τη χθεσινή συζήτηση, νέες τροποποιήσεις στον νόμο "Περί γενοκτονίας", χωρίς να διευκρινίσει όμως εάν οι τροποποιήσεις αυτές θα επιβαρύνουν ή θα διευκολύνουν τα υπό κατηγορία για γενοκτονία άτομα.

    [30] ΞΕΚΙΝΑ Ο ΕΚΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ 83 ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 190 ΔΙΣ.ΛΕΒ.

    Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση της διαδικασίας μαζικής ιδιωτικοποίησης 83 μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων της Βουλγαρίας. Πλέον, κάθε ενδιαφερόμενος ξένος επενδυτής μπορεί να απευθύνεται στα 77 εξουσιοδοτημένα Επενδυτικά Ταμεία Ιδιωτικοποίησης, προκειμένου να υποβάλλει προσφορά εξαγοράς "πακέτων" μετοχών.

    Ο πρώτος πλειστηριασμός τοποθετείται τον προσεχή Οκτώβριο. Οι 83 επιχειρήσεις ιδιωτικοποιούνται σε ποσοστό έως και 25% της αξίας των παγίων κεφαλαίων τους, ενώ το συνολικό υπό ιδιωτικοποίηση κεφάλαιο έχει εκτιμηθεί σε 190 δισ.λεβ.

    Κατ' αρχήν, στη φάση που μόλις ολοκληρώθηκε, διανεμήθηκαν στους Βούλγαρους δικαιούχους (ενήλικους πολίτες, μόνιμους κατοίκους της Βουλγαρίας) ανταλλάξιμα κουπόνια, που αντιστοιχούν σε μετοχές των ιδιωτικοποιούμενων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί η περιορισμένη ανταπόκριση των Βούλγαρων: για την παραλαβή των κουπονιών που δικαιούνταν, ενδιαφέρθηκαν μόλις 3 εκατομμύρια άτομα, ενώ το σύνολο των δικαιούχων είχε υπολογισθεί σε περίπου 6,7 εκατομμύρια. Εκτιμάται ότι τα κουπόνια που τελικώς διανεμήθηκαν αντιστοιχούν σε 81 δισ.λεβ (ποσοστό 42% επί του συνολικού ιδιωτικοποιούμενου κεφαλαίου).


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [31] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ: ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Η Ρουμανία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος από το 1881 με την ]mysg σε ένα κρατικό μόρφωμα της Μολδαβίας και της Βλαχίας, ενώ το 1918 προσαρτήθηκε και η Τρανσυλβανία μετά τη διάλυση της Αυστρουγγαρίας. Κυρίαρχη εθνότητα στη σημερινή Ρουμανία αποτελούν αναμφίβολα οι Ρουμάνοι, αν και από την ίδρυσή της ακόμη, η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα με τις πολυάριθμες μειονότητες που ζούσαν στο έδαφός της.

    Σήμερα στη Ρουμανία κατοικούν 20 εθνικές μειονότητες, που αντιπροσωπεύουν το 12-15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η μεγαλύτερη μειονότητα είναι η ουγγρική. Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 1992 οι Ούγγροι είναι 1.600.000 άτομα, οι ίδιοι και ουδέτεροι παρατηρητές όπως το Minority Rights Group διατείνονται ότι ανέρχονται σε 1.700.000-2.000.000 άτομα. Είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στην Τρανσυλβανία, αν και τα τελευταία χρόνια αρκετοί Ούγγροι μετοίκησαν και σε άλλες ρουμανικές επαρχίες.

    Οι Ούγγροι στην περίοδο 1945-1968 αποτελούσαν ουσιαστικά την πλέον προνομιούχα εθνική ομάδα στη Ρουμανία. Μάλιστα το 1952 μέρος της Τρανσυλβανίας είχε ανακηρυχθεί Αυτόνομη Ουγγρική Περιοχή. Η κατάσταση αυτή ανατράπηκε άρδην μετά το 1971 όταν ο Τσαουσέσκου προχώρησε στη δική του "πολιτιστική" επανάσταση έχοντας ως πρότυπο τον Μάο. Τα πρόνομια των Ούγγρων περικόπηκαν, η αυτονομία της Τρανσυλβανίας καταργήθηκε, παρεμβλήθηκαν εμπόδια στη χρήση της ουγγρικής γλώσσας, ενώ το 1985 σταμάτησαν εντελώς οι εκπομπές στην ουγγρική γλώσσα και έγινε εξαιρετικά δυσχερής η αποστολή εφημερίδων και περιοδικών από την Ουγγαρία.

    Στη μετά-Τσαουσέσκου εποχή η ουγγρική μειονότητα προσπαθεί να ανακτήσει τα πολιτιστικά και γλωσσικά προνόμιά της. Για την καλύτερη διεκδίκηση των προνομίων τους οι Ούγγροι δημιούργησαν το κόμμα Ουγγρική Δημοκρατική Ενωση Ρουμανίας, και το στήριξαν με την ψήφο τους στο σύνολό τους με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε τέταρτη πολιτική δύναμη της Ρουμανίας. Αρχηγός του κόμματος είναι ο μετριοπαθής Μπέλα Μάρκο, αλλά πολύ μεγάλη επιρροή στους ψηφοφόρους ασκεί και ο σκληροπυρηνικός επίσκοπος Λάζλο Τόκες, επίτιμος πρόεδρος του κόμματος. Μέσω του κόμματος οι Ούγγροι της Ρουμανίας ζητούν σήμερα την καθιέρωση της ουγγρικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στις περιοχές που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, τη χρήση της ουγγρικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στη διοίκηση και την επαναφορά του καθεστώτος της αυτονομίας στην Τρανσυλβανία.

    Πολυάριθμη μειονότητα στη Ρουμανία αποτελούν οι Τσιγγάνοι ή Ρόμ όπως ονομάζονται επίσημα. Ο αριθμός τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, διότι αρκετοί προτιμούν να απογράφονται ως Ρουμάνοι για να αποφεύγουν τις κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους. Σύμφωνα με την απογραφή του 1992 οι Τσιγγάνοι στη Ρουμανία ανέρχονται σε 400.000 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους ίδιους ο αριθμός τους αγγίζει το διπλάσιο. Η μειονότητα αυτή αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, που εκτείνονται από τον κοινωνικό ρατσισμό, την έλλειψη μόνιμης διανομής, την ανεργία, τον αναλφαβητισμό, μέχρι την άρνηση του ρουμανικού κράτους να τους αναγνωρίσει ως ξεχωστή εθνότητα. Ακόμη και η "Αδελφότητα", μια οργάνωση των Τσιγγάνων που ιδρύθηκε το 1940, αναγνωρίστηκε από τη Ρουμανία ως πολιτιστικός σύλλογος μόλις το 1985. Η Διεθνής Αμνηστεία μάλιστα καταγγέλλει κάθε χρόνο τη ρουμανική κυβέρνηση ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των Τσιγγάνων.

    Οι Τσιγγάνοι προσπαθώντας να ανατρέψουν την παρούσα κατάσταση συνέστησαν τέσσερα μειονοτικά κόμματα, τα οποία αναπτύσσουν πολιτική δράση και προσπαθούν να προασπίσουν τα δικαιώματά τους. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές συνασπίσθηκαν με αποτέλεσμα να κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή.

    Οι Γερμανοί και οι Εβραίοι μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονταν σε 2.000.000 άτομα, αλλά τα τελευταία χρόνια φθίνουν συνεχώς. Το 1992 απογράφηκαν 119.000 Γερμανοί στη Ρουμανία, κυρίως στις περιοχές της Τρανσυλβανίας και του Βανάτου, αλλά ο αριθμός τους μειώνεται καθημερινά, επειδή μεταναστεύουν στη Γερμανία. Το 1978 ο Τσαουσέσκου είχε συνάψει μια συμφωνία με τη Δυτική Γερμανία που επέτρεπε την ετήσια μετανάστευση 11.000 Γερμανών έναντι ποσού 20.000 μάρκων. Μετά το 1989 όμως η μετανάστευση πήρε τέτοιες διαστάσεις ώστε σήμερα η Γερμανία να αναζητά τρόπους για να την περιορίσει.

    Παρόμοια είναι η πορεία των Εβραίων. Από 1.000.000 το 1940, το 1977 είχαν απομείνει 25.000 και το 1992 μόλις 9.100 άτομα, οι περισσότεροι γέροι. Οι υπόλοιποι μεταναστεύουν είτε στις ΗΠΑ, είτε στο Ισραήλ. Η άνοδος των κομμουνιστών στην εξουσία το 1945 είχε ως αποτέλεσμα τη δήμευση των περιουσιών τους. Η ρουμανική κυβέρνηση μετά από πιέσεις του εβραικό λόμπι των ΗΠΑ να αποδώσει τις δημευμένες περιουσίες στους κατόχους τους, απέδωσε ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας στις εβραικές κοινότητες της Ρουμανίας.

    Στη Ρουμανία υπάρχουν επίσης περίπου 100.000 Ρώσοι και Ουκρανοί, 60.000 Τούρκοι και Τάταροι, 35.000 Σέρβοι και Κροάτες, 10.000 Βούλγαροι, αλλά και Πολωνοί, Αρμένιοι, Σλοβάκοι και Ελληνες.

    Η ελληνική παρουσία στη Ρουμανία αρχίζει από την κλασική αρχαιότητα και ενισχύθηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όταν πολλοί Ελληνες έμποροι, λόγιοι και Φαναριώτες εγκαταστάθηκαν στη Βλαχία και στη Μολδαβία. Οι Ελληνες μέχρι το 1940 ανέρχονταν σε 500.000 άτομα συγκεντρωμένοι κυρίως στο Βουκουρέστι, στην Κωνστάντζα, το Γαλάτσι και τη Βράιλα. Το 1947 οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν από τους κομμουνιστές με αποτέλεσμα να καταφύγουν στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Η συρρίκνωση του Ελληνισμού της Ρουμανίας επιταχύνθηκε μετά το 1954 όταν οι ελληνικές εκκλησίες αποδόθηκαν στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας και τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν.

    Σήμερα η ελληνική μειονότητα αριθμεί σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές 3.897 άτομα, ενώ οι ίδιοι οι Ελληνες της Ρουμανίας ανεβάζουν τον αριθμό τους σε 26.000 άτομα. Τον Απρίλιο του 1990 ιδρύθηκε η "Ενωση Ελλήνων Ρουμανίας", η οποία σύμφωνα με το καταστατικό της αποσκοπεί στην ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων της μειονότητας, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στην εκπαίδευση, και στη συμμετοχή των Ελλήνων στη δημόσια διοίκηση.

    Επίσης το 1992 απογράφηκαν 7.000 άτομα ως Αρωμούνοι ή Μακεδονορουμάνοι. Πρόκειται για τους απογόνους 2.000 περίπου οικογενειών Κουτσόβλαχων που μετανάστευσαν τα έτη 1926-1929 στη Ρουμανία ύστερα από ανεπίσημη διακρατική συμφωνία Ελλάδας- Ρουμανίας πιεσμένοι από τις δημογραφικές αλλαγές που προκάλεσε στη Μακεδονία η εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη και τη Βουλγαρία. Οι ρουμανικές αρχές εγκατέστησαν τις οικογένειες αυτές στη Νέα Δοβρουτσά, μια περιοχή που δεν lpoqo}se να χαρακτηριστεί ως γη της επαγγελίας, με αποτέλεσμα πολλοί να μετανιώσουν για την επιλογή τους και να αναζητήσουν το δρόμο της επιστροφής στη Μακεδονία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το χειρότερο ήταν ότι η Νέα Δοβρουτσά αποδόθηκε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βουλγαρία με συνέπεια να υποστούν μια νέα μετανάστευση.

    Η πορεία μερικών χιλιάδων Κουτσόβλαχων στη μεταπολεμική κομμουνιστική Ρουμανία δεν είναι ακόμα γνωστή. Το πιθανότερο είναι ότι αναγκάστηκαν να διαλύσουν τις κοινότητές τους και να μετοικίσουν στις μεγάλες πόλεις. Ομως το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας μας δείχνει ότι 50 χρόνια κομμουνιστικής διακυβέρνησης δεν είναι αρκετά για να εξαλείψουν από τη μνήμη των ανθρώπων την καταγωγή τους. Τα άτομα αυτά τώρα αναζητούν τις ρίζες τους στην Ελλάδα κάνοντας επισκέψεις στα χωριά της Μακεδονίας και προσπαθώντας να βρουν τους συγγενείς τους που δεν τους είχαν ακολουθήσει σε αυτό το ατελέσφορο ταξίδι.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 12 August 1996 - 13:59:14