Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (08/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

  • [02] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [03] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

  • [04] ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

  • [05] "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ", ΕΚΤΙΜΑ Ο Κ.ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  • [06] ΡΟΛΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [07] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΤΖΜΑΝ -ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΚΤΙΜΟΥΝ Κ.ΙΩΑΝΝΟΥ & Κ.ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

  • [08] ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  • [09] ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [10] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [11] ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

  • [12] ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΙ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 10 ΔΙΣ.

  • [13] ΣΤΙΣ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

  • [14] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.Γ. ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

  • [16] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

  • [17] ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΠΡΕΣΠΕΣ '96"

  • [18] ΕΚΑΤΟΝ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

  • [19] ΥΠΟΘΕΣΗ-ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΣΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [20] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [21] ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [22] ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΦΕΙΣΕΛ:ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ

  • [23] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΦΕΙΣΕΛ

  • [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [25] ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

  • [26] ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [27] ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [28] ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [29] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΪΝΑ

  • [30] "ΤΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ" ΠΑΛΙ Ο ΑΡΚΑΝ

  • [31] ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΖΕΛΙΟΥ ΖΕΛΕΦ

  • [32] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [33] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ

  • [34] ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΝΤΟΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

    Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η έκθεση του τουρκικού στρατού που αμφισβητεί το καθεστώς του Ανατολικού Αιγαίου εγείροντας θέμα για 100 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες της περιοχής.

    Σύμφωνα με την έκθεση τα νησιά αυτά δεν κατελήφθησαν από την Ελλάδα στους βαλκανικούς πολέμους, το καθεστώς τους δεν αναφέρεται στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων και βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από τις τουρκικές ακτές.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα πέτυχε να θέσει υπό αμφισβήτηση την τουρκική κυριαρχία επί του Καρντάκ (Ιμια) και σημειώνεται ότι η Αγκυρα πρέπει να πείσει την Αθήνα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Αιγαίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι η Ελλάδα αλλά οι διεθνές συνθήκες. Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση της Αγκυρας να αποδοκιμάσει το κείμενο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι σύμμαχοί μας πρέπει να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα τα γεννάει η τουρκική προκλητικότητα και ότι η διατήρηση των συνθηκών ηρεμίας είναι μέλημά τους.

    Ερωτηθείς για τις ελληνικές αντιδράσεις ο κ. Ρέππας είπε ότι η χώρα μας δεν θα μείνει απαθής.

    [02] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Η "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ" με τίτλο "Η Τουρκία δεν μπόρεσε να προστατεύσει τα δικαιώματά της" και υπότιτλο "Στην έκθεση Αιγαίου tou αρχηγείου πολεμικών ακαδημιών τονίστηκε ότι όλα τα νησιά εντός των έξι μιλίων ανήκουν στην Τουρκία", γράφει ότι οι τουρκικές δυνάμεις τόνισαν πως η Τουρκία δεν έδειξε την απαιτούμενη αποδοτικότητα όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων που αναγνωρίστηκαν σ' αυτή με συμφωνίες όσον αφορά το θέμα του Αιγαίου εδώ και χρόνια με την Ελλάδα.

    Οπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα : "Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που υπογράμμισαν πως "η Ελλάδα κατόρθωσε να κάνει θέμα συζήτησης την τουρκική κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Καρντάκ που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι τουρκικά εδάφη", τόνισαν πως τα νησιά που δεν ευρίσκοντο υπό ελληνική κατοχή κατά τη διάρκεια του Βαλκανικού πολέμου, καθώς επίσης τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες που βρίσκονται μέχρι τα 6 μίλια που καθορίζουν τα χωρικά ύδατα ανήκουν στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι το αρχηγείο πολεμικών ακαδημιών μετά την κρίση που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου την Τουρκία και την Ελλάδα ετοίμασε μια έκθεση στρατηγικής με θέμα "η γεωγραφική -ιστορική - νομική κατάσταση των νησιών,. νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και η πολιτική που εφαρμόζεται".

    Στην έκθεση τονίζεται πως "η τελική επιτυχία της Τουρκίας που φαίνεται να είναι σε πλεονεκτική θέση, εξαρτάται από το ξεκίνημα συζήτησης πάνω σε όλο το Αιγαίο και από το να πείσει την Ελλάδα να παρακαθήσει στην Τράπεζα διαπραγματεύσεων".

    Στην έκθεση αναφέρονται οι απόψεις ότι σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου που δεν ευρίσκοντο τότε υπό ελληνική κατοχή και ήταν σε απόσταση πιο μεγάλη από 3 μίλια από τα παράλια της Ασίας, δεν υπάρχει κάποια σχετική διάταξη στις συμφωνίες.

    Μόνο στην ομάδα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υπάρχουν 100 περίπου νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, οι οποίες τότε δεν ήταν πρακτικά δυνατό να έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα.

    Από νομικής πλευράς η κατάληψη θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένη και η κυριαρχία των νησιών που έχουν καταληφθεί θα πρέπει να έχει μεταβιβαστεί με συμφωνία. Τα νησιά τα οποία κατά το βαλκανικό πόλεμο δεν είχαν καταληφθεί από την Ελλάδα ανήκουν στην Τουρκία, η οποία συστάθηκε στη θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Βάσει του 12ου άρθρου της Συνθήκης της Λωζάνης, στα νησιά "Ζούραφα, Κογιούν, Χουρσίτ και τα ευρισκόμενα γύρω στην Κρήτη Βεργίτσι, Σιγρί, Τοκμάκια, Κασονήσι και άλλες νησίδες, συνεχίζεται από νομικής πλευράς η κυριαρχία της Τουρκίας".

    Στην εν λόγω έκθεση τονίστηκε πως όσο δεν υπάρχει αντίθετη διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης κι αν ακόμη ευρίσκοντο στις 13 Φεβρουαρίου 1914 υπό ελληνική κατοχή, όλα τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται στα 3 μίλια, είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας.

    Η απόσταση των 3 μιλίων εφόσον κατά την εποχή των συμφωνιών ήταν η απόσταση των χωρικών υδάτων της περιόδου εκείνης έτσι και τώρα όσο δεν υπάρχει κάποια αντίθετη διάταξη, τα ευρισκόμενα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων που ισχύουν σήμερα είναι υπό την κυριαρχία της Τουρκίας" υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    Η διακήρυξη του νομικού καθεστώτος σχετικά με τις βραχονησίδες για τις οποίες υπάρχει διαφωνία εξαιτίας του ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαιώματα, επειδή θα αποτελέσουν παράδειγμα σε p\my από 100 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, στο Ανατολικό Αιγαίο, έχει ζωτική σημασία".

    Στην έκθεση τονίστηκε ότι συνεχίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα νησιά που βρίσκονται στην περιοχή των νησιών Μεντεσέ, καθώς και στα νησιά που δεν κατονομάζονται στις συμφωνίες και σ' αυτά που δεν είναι δίπλα στα 14 νησιά που κατανομάζονται, καθώς και στα 12 νησιά νοτίως της Ιστανμπουλγια, που έχουν ίδιο καθεστώς με το Καρνάκ, Κέτσι, Μπουλαμάτς, Κάλυμνος, Σακαρτζιλαρ, Τσερτέ, Νεργκιστσικ, Ιστανμπουλγια και τέλος, και στα 13 νησιά, νησίδες και βράχια ΒΑ της Κρήτης.

    Στην έκθεση τονίζεται ότι δεν είναι δύσκολο να αποδειχθεί από νομικής πλευράς ότι ανήκουν στην Τουρκία οι βραχονησίδες Ιμια, που απέχουν 3,6 μίλια από την Ανατόλια και 5,5 από την Κάλυμνο.

    Στην έκθεση, τα νησιά πάνω στα οποία συνεχίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, πέραν αυτών που δόθηκαν στην Ελλάδα με συμφωνίες, χωρίζονται σε τρεις ομάδες :

    Α) Πρώτη ομάδα : τα νησιά Ζούραφα, Κογιούν, Χουρσίτ και 8 νησιά και 3 νησίδες γύρω από την Κρήτη που μένουν εκτός των νησιών που δόθηκαν στην Ελλάδα βάσει του 12ου άρθρου της Συνθήκης της Λωζάνης.

    Β) Δεύτερη ομάδα : Τα νησιά Υψηλή και Καρααντά που υπάγονται στο καθεστώς της συμφωνίας της 4ης Ιανουαρίου 1932.

    Γ) Τρίτη ομάδα : Τα νησιά Εσεκ (ένα νησί, 6 νησίδες, 8 βράχια το καθεστώς των οποίων είναι ίδιο με το Καρντακ), Μπουλαμάτς (1 νησί, 1 βραχονησίδα), Κάλυμνος, Καρντακ, Κέτσι (3 νησιά, 5 νησίδες, 4 βραχονησίδες), Σακαρτζιλάρ, Τσερτέ (5 νησιά, 5 βραχονησίδες), Νεργκιστσικ (4 νησιά, 3 νησίδες, 11 βραχονησίδες), 5 νησιά , 2 νησίδες, 5 βράχια νοτίως της Ιστανμπουλγια, 4 νησιά, 8 νησίδες, 1 βραχονησίδα Βόρεια της Κρήτης που υπάγονται στο καθεστώς των πρακτικών της 28ης Δεκεμβρίου 1932.

    Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται πως θα πρέπει να γίνει συζήτηση πάνω σε όλο το Αιγαίο με την Ελλάδα. Η Τουρκία θα πρέπει να μη διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις συμφωνίες και να ακολουθήσει ενεργό πολιτική.

    [03] ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΡΣΕΝΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

    Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης στην προκλητική Εκθεση του Τουρκικού Επιτελείου με την οποία η Τουρκία διεκδικεί 100 ελληνικά νησιά.

    ''Αυτή η μορφή της Τουρκικής προκλητικότητας δε μας είναι άγνωστη'', τόνισε ο κ.Αρσένης και πρόσθεσε :''Ηταν γνωστό ότι η Τουρκία προσπαθεί από καιρο να δημιουργήσει σε διεθνές επίπεδο αυτό το κλίμα αμφισβήτησης. Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι η σταθερότητα της θέσης μας και οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις μας που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως δυνατή αποτρεπτική δύναμη. Με ένα τρόπο τέτοιο που θα στέλνει το μήνυμα στην απέναντι πλευρά και κατέληξε ότι αυτό ήδη γίνεται με αποφασιστικότητα και χωρίς λόγια κάθε μέρα στο Αιγαίο.

    Ερωτηθείς ο κ.Αρσένηςγια το αν πρέπει να συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο, αρνήθηκε να πάρει θέση, παραπέμποντας στον Πρωθυπουργό. Προηγουμένως, ο Υφυπουργός Αμυνας, Νίκος Κουρής, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφορικά με τα Ιμια, t|mise ότι έχουμε επιστρέψει στο Status quo ante και πρόσθεσε ότι ''ο βοσκός Βεζυρόπουλος ταϊζει και ποτίζει τα πρόβατά του κανονικά και οι ψαράδες ψαρεύουν''.

    [04] ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ελλάδα η προκλητική μελέτη του Τουρκικού Αρχηγείου Πολεμικών Ακαδημιών, με την οποία αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία 100 και πλέον νησιών και βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου.

    Ο ελληνικός Τύπος σύσσωμος, με ανταποκρίσεις, άρθρα και αναλύσεις, καταδίκασε την νέα πρόκληση της Αγκυρας επισημαίνοντας τις εξωφρενικές βλέψεις των γερακιών του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.

    "Δεν τους ήταν αρκετό ότι έμεινε διεθνώς εκτεθειμένη η Τουρκία με το θέμα των βραχονησίδων Ιμια, επανέρχονται τώρα κάποιοι θερμοκέφαλοι με τη δημοσίευση μιας αφελούς έκθεσης, που συνέταξε το "Αρχηγείο Πολεμικών Ακαδημιών", με την οποία τίθεται θέμα για εκατό νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου" γράφει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και καταλήγοντας τονίζει : "τα πράγματα είναι καθαρά. Και όπως όλοι της συνέστησαν για τα Ιμια, αν θέλει η Αγκυρα, μπορεί να προσφύγει στη Χάγη, όπου γνωρίζει πως θα χάσει. Και βέβαια δεν θα το κάνει. Με τέτοιες ιστορίες η Τουρκία προσπαθεί να "κουκουλώσει τα εσωτερικά της προβλήματα, που δεν κουκουλώνονται".

    Για το ίδιο θέμα, η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο "νέο ολίσθημα", επισημαίνει : "Η έκθεση του Τουρκικού Αρχηγείου Πολεμικών Ακαδημιών, με την οποία αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία σε 100 και πλέον νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου -περιλαμβανομένης και της Καλύμνου- συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση να καταδείξει διεθνώς ότι το τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής".

    Σε άλλο σημείο του ίδιου άρθρου, η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" παρατηρεί : "Ενδεχομένως, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Γαύδου, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών κ. Εμρέ Γκιονενσάι είχε επιχειρήσει κάπως να διαφοροποιηθεί από τις τοποθετήσεις του Γενικού Επιτελείου, να υπάρξει και τη φορά αυτή κάποια ανάλογη αντίδραση από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η παρουσία όμως στο Υπουργείο Εξωτερικών της κ. Τανσού Τσιλέρ, η οποία επί πρωθυπουργίας της έθεσε θέμα αμφισβητήσεως της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες του Αιγαίου, δεν δημιουργεί καμία αισιοδοξία. Συνεπώς, η ευθύνη για την άμβλυνση των δυσμενεστάτων εντυπώσεων που δημιούργησε το περιεχόμενο της εκθέσεως, βαρύνει κατ' ανάγκη τον πρωθυπουργό κ. Ν. Ερμπακάν.

    Εως ότου όμως υπάρξει ικανοποιητική διασαφήνιση από την Αγκυρα, η Ελλάς διατηρεί ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα, που πρέπει με κάθε τρόπο να αξιοποιήσει. και τούτο διότι η νέα ιταμή πρόκληση, από ουσιαστικής πλευράς, δεν συνιστά παρά ένα νέο και αυτοκαταστρεπτικό ολίσθημα για την Τουρκία".

    Η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" σε κύριο άρθρο της χαρακτηρίζει την ]jhesg που είδε το φως της δημοσιότητας ως "πανούργο σχέδιο στο Αιγαίο", σημειώνοντας και τα ακόλουθα : "Η "MADE IN USA" μπλόφα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πραγματική της διάσταση. Η συνετή τακτική του "δεν διεκδικούμε τίποτα" ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθεί, αν οι "γκρίζες περιοχές" μεταβληθούν σε στόχους ωμής επέμβασης.

    Αν η Χάγη δεν αποδώσει κέρδη στην Τουρκία, αν δεν καταφέρουν να σύρουν την Ελλάδα στο τραπέζι της ανακατανομής του Αιγαίου, τότε δεν θα έχουμε να κάνουμε με απλή μπλόφα. Ούτε τις ΗΠΑ, ούτε το στρατοκρατικό μπλοκ της Αγκυρας θα ενοχλήσει μια σύρραξη. Οταν οι στρατηγοί ελέγχουν την εξουσία, οι άνθρωποι μεταβάλλονται σε αναλώσιμους αριθμούς. Ομως, αν χαθεί έστω και ένας Ελληνας, θα είναι απώλεια για τη χώρα μας. Επειδή, "δεν περισσεύει κανείς"."

    Η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" διαβλέπει πίσω από την επίδειξη αυτής της προκλητικότητας την προσπάθεια της Αγκυρας να υποχρεώσει την Ελλάδα σε μια εφ' όλης της ύλης διαπραγμάτευση και τονίζει : "Μπροστά σε μια τέτοια τακτική, δεν επιτρέπεται καμία υποχωρητικότητα. Οι θέσεις και η στάση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σαφείς και κατηγορηματικές...Και να γίνουν εκ των προτέρων γνωστές όχι μόνο στους άφρονες γείτονες αλλά και στους λογής-λογής συμπαραστάτες τους... Που αναλύονται σε υποκριτικές -και εξίσου άφρονες- παραινέσεις.

    Αυτό όμως, δυστυχώς δεν αρκεί. Είναι καιρός η Ελλάδα να επεξεργαστεί και μια επιθετική διπλωματική στρατηγική... Οχι μόνο για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στο Αιγαίο... Αλλά και για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων του Ελληνισμού από τα οποία -κακώς, κάκιστα- χρόνια τώρα δίνουμε την εντύπωση ότι έχουμε παραιτηθεί. Νισάφι πια !"

    Τέλος η εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" χαρακτηρίζει την πρόκληση της Τουρκίας ως "πρωτοφανή και ηλίθια" διότι διεκδικούνται ακόμη και νησίδες και βραχονησίδες πέριξ της Κρήτης. Και αφού υπενθυμίζει τη συνθήκη της Λωζάνης που ορίζει ότι η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος για τα Δωδεκάνησα, καταλήγει: "Η Ελλάς οφείλει τώρα να καταγγείλει διεθνώς την Τουρκία. Προ πάσης ενεργείας όμως είναι αναγκαία η σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, όπως προτείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. προκειμένου να καθοριστεί η εθνική στρατηγική μας, διότι η Τουρκία με τη νέα της πρόκληση κατεδίκασε και εξέθεσε αυτήν στη Διεθνή Κοινότητα ως χώρα που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη".

    [05] "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ", ΕΚΤΙΜΑ Ο Κ.ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    "Δεν υπάρχει καμία νομική ή πολιτική βάση στη διεκδίκηση. Η Αγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις πολιτικής διαπραγμάτευσης και να αποφύγει μια συζήτηση επί της νομικής ορθότητας των θέσεων της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι έργο της ελληνικής Κυβέρνησης, της ελληνικής πλευράς, να αποφύγει αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, διότι μια διαπραγμάτευση επί θεμάτων, που είναι αδιαπραγμάτευτα, δε μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια άμβλυνση των δικαιωμάτων τα οποία υπάρχουν".

    Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, tou Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ σχετικά με τη διεκδίκηση 100 και πλέον νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με στρατιωτική έκθεση που δημοσίευσε η χθεσινή "Τζουμχουριέτ". Σύμφωνα με τον καθηγητή, μοναδικός σκοπός της Αγκυρας είναι να οδηγήσει την χώρα μας σε έναν εφόλης της ύλης πολιτικό διάλογο και διαπραγμάτευση, κάτι που η χώρα μας θα πρέπει να αποφύγει.

    Αναλυτικότερα, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που απευθύνονται στο ίδιο δημοσίευμα για την χώρα μας, ότι διεκδικεί όλα τα νησιά του Αιγαίου που δεν αναφέρονται στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου εκτίμησε ότι "το όλο θέμα δεν έχει κανέναν άλλο σκοπό από το να δημιουργήσει προς τα έξω την εικόνα μιας Ελλάδας, η οποία βρίσκεται και αυτή εν αδίκω βάσει του Διεθνούς Δικαίου, ανατρέποντας δηλαδή την πάγια ελληνική θέση ότι η Τουρκία είναι αυτή που παρουσιάζει το Διεθνές Δίκαιο και η Ελλάδα εκείνη που πάντοτε στηρίζεται στους κανόνες του και από την άλλη μεριά θέλει να δημιουργήσει αυτήν την προοπτική μιας διαπραγμάτευσης.

    Το καθεστώς του Αιγαίου δεν είναι κάτι, το οποίο δημιουργείται συν τω χρόνω. Υπήρχε πάντοτε από τη στιγμή, κατά την οποία έγιναν οι Συνθήκες, επί τόσα χρόνια η ελληνική κυριαρχία ήταν αδιατάραχτη πάνω σε ολόκληρο το Αιγαίο. Οπως αντιλαμβάνεστε από τα γεγονότα στα Ιμια και μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Τουρκίας να εμπλέξει την Γαύδο στις γκρίζες ζώνες, τώρα ο στρατός προσπαθεί να δημιουργήσει τα δικά του δεδομένα. Και εδώ πρέπει να πούμε ότι ο στρατός είναι η μεγάλη πολιτική δύναμη που υπάρχει στην Τουρκία. Δεν είναι ένας στρατός, ο οποίος δεν εμπλέκεται στις πολιτικές διεργασίες, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατούμενα κράτη. Υπάρχει, λοιπόν, το ζήτημα μιας μεγέθυνσης ενός διαλόγου για πολιτική διαπραγμάτευση, όπου η Τουρκία αισθάνεται ότι είναι ισχυρότερη λόγω των συγκυριών, του μεγέθους της, της στρατιωτικής της δυνατότητας.

    Νομίζω ότι μια προσφυγή στη Χάγη μπορεί να αφορά στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, η οποία είναι πράγματι ένα νομικό πρόβλημα που είναι προς οριοθέτηση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Αλλά πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να οδηγούμεθα σε λύσεις και να προτείνουμε συνεχώς τη δικαστική επίλυση μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, για οποιαδήποτε θέματα, τα οποία άπτονται πλέον της κυριαρχίας μας".

    [06] ΡΟΛΟ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ρόλο κλειδί για τα Βαλκάνια διαδραματίζει η Ελλάδα, μετά τη συμφωνία για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κροατίας που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο χωρών στην Αθήνα, κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Κώστα Σήμίτη.

    Αυτό αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα, επισημαίνοντας τη θετική συμβολή της χώρας μας. Οι πρόεδροι Μιλόσεβιτς και Τούτζμαν διευθέτησαν ακόμη τις διαφορές τους όσον αφορά οικονομικά και ανθρωπιστικά ζητήματα, τονίζουν τα diehm^ μέσα ενημέρωσης.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει και στο μέλλον παρόμοιες πρωτοβουλίες και μάλιστα προγραμματίζει να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας σε ένα χρόνο η συνάντηση των υπoυργών Εξωτερικών της Βαλκανικής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [07] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΤΖΜΑΝ -ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΕΚΤΙΜΟΥΝ Κ.ΙΩΑΝΝΟΥ & Κ.ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

    Ως μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας, που ανέδειξε την Ελλάδα στον ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα στο χώρο των Βαλκανίων χαρακτήρισαν την ανάληψη από τη χώρα μας της πρωτοβουλίας για τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν και της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, Κρατερός Ιωάννου, και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, μιλώντας στο ΜΠΕ.

    "Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το να φέρει στην Ελλάδα δύο ηγέτες κρατών της περιοχής της τέως Γιουγκοσλαβίας, που όπως είναι γνωστό δεν βρίσκονται στις καλύτερες των σχέσεων", επεσήμανε ο κ. Ιωάννου, σύμφωνα με τον οποίο" το γεγονός ότι έγινε δεκτή η διεξαγωγή της συνάντησης στην Ελλάδα, κυρίως από τον γνωστό για τη φιλογερμανική του στάση Φράνιο Τούτζμαν, αποτελεί επιβεβαίωση ότι αναγνωρίζεται πως ο ρόλος της Ελλάδας στη ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής είναι δυνατόν με επιτυχείς διπλωματικές κινήσεις, όπως η χθεσινή, να αποβεί πάρα πολύ θετικός".

    Αναφορικά με το κατά πόσο η επιτευχθείσα συμφωνία τελικά θα υλοποιηθεί ή όχι, ο καθηγητής εκτιμά ότι "πρόκειται για κάτι, για το οποίο κανένας σώφρων παρατηρητής των διεθνών φαινομένων δε θα μπορούσε να κάνει ασφαλή πρόβλεψη, ενόψει των όσων συμβαίνουν ή έχουν κατά καιρούς συμβεί στην περιοχή". Πιστεύει, πάντως, ότι αν η συμφωνία υλοποιηθεί και εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν στο Ντέητον "θα είναι η απαρχή μιας ειρηνικής ανάπτυξης της περιοχής".

    Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος τονίζει ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη, η οποία αφενός, μεν, δίδει ορισμένα πλαίσια στη λύση του προβλήματος, εφόσον από τη συνάντηση αυτή επανενεργοποιείται η Συνθήκη του Ντέητον, αφετέρου, δε, αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας η πρωτοβουλία της οποίας πρέπει να χαιρετιστεί τόσο από τις αντιμαχόμενες πλευρές, όσο και από τη διεθνή κοινή γνώμη, γιατί ήταν αυτή που έβαλε τους δύο ηγέτες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά και να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο, που αν ακολουθηθεί μέχρι τέλους μπορεί να δώσει λύσεις".

    Το όφελος, εκτιμά ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, είναι πολλαπλό. "Είναι όφελος για την ειρήνη, εάν πράγματι μέσα από τη διαδικασία αυτή μπορούν να συνεχιστούν οι διεργασίες που ξεκίνησαν στο Ντέητον. Είναι όφελος για τους αντιμαχόμενους, οι οποίοι εδραιώνουν πλέον τόσο την πολιτική τους θέση, όσο και τη δυνατότητα των λαών τους να ζουν σε καλύτερες συνθήκες. Και από την άλλη πλευρά είναι όφελος αναμφίβολα για την Ελλάδα, η οποία va_metai ότι μπορεί να προσφέρει στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και ότι είναι μια χώρα, η οποία επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση τους".

    [08] ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι μαθητές της περιοχής Κόνιτσας που επλήγη από τους πρόσφατους σεισμούς, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας.

    Ο Υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, ενώ με απόφαση του ανατίθενται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) όλες οι διαδικασίες και αναγκαίες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολικών κτιρίων στην περιοχή Κόνιτσας.

    Τη Δευτερα, 12 Αυγούστου, άλλο κλιμάκιο του Οργανισμού θα καταγράψει τις ζημιές που προκάλεσε ο δεύτερος σεισμός στις 6 Αυγούυστου. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΚ, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας, θα επιδοτήσει τη Νομαρχία Ιωαννίνων με ποσό που καλύπτει πλήρως τις ζημιές.

    Παράλληλα προετοιμάστηκαν οι τεχνικές εκθέσεις και τα τεύχη δημοπράτησης και δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες στην Δ.Τ.Υ.Ν. Ιωαννίνων για την άμεση δημοπράτηση των έργων.

    Στο μεταξύ, έγινε η ανάθεση της τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών για το ΤΕΛ Κόνιτσας, το οποίο κρίθηκε επικίνδυνο. Το ΤΕΛ θα λειτουργήσε κανονικά με την έναρξη του σχολικού έτους, αναβαθμισμένο σε σχέση με το παλαιό διδακτήριο, το οποίο ήταν κτίριο μισθωμένο. Το έργο των προκατασκευασμένων αιθουσών που θα στεγάσουν το ΤΕΛ Κόνιτσας δεν θα επηρεάσει το υπόλοιπο πρόγραμμα του ΟΣΚ (στη Θράκη, στον Δήμο Αχαρνών κ.ο.κ.).

    Για την επιτόπου επίβλεψη των παραπάνω, επισκέπτεται σήμερα την Κόνιτσα ο Πρόεδρος του ΟΣΚ.

    Ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει και για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμοί στη Μαθητική Εστία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (Ε Ι Ν) στην Κόνιτσα, όπου κατέρρευσε ένα μέρος των κοιτώνων του τριώροφου κτιρίου και το εστιατόριο του συγκροτήματος.

    Σήμερα η διοίκηση του Ιδρύματος θα επισκεφτεί την Κόνιτσα προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές και τις ενέργειες που γίνονται για την αποκατάσταση τους.

    [09] ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Την αποτελεσματική επέμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ για την προστασία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε χθες με επιστολή του στο γενικό διευθυντή Φεντερίκο Μαγιόρ, ο υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος.

    Όπως τόνισε ο κ. Μπένος, "το κορυφαίο αυτό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς κινδυνεύει με την μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος να χάσει το μνημειακό του χαρακτήρα", ενώ καταλήγει στην επιστολή του ότι " η απευκταία μετατροπή του σε lousouklamij| τέμενος θα έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την απόκρυψη των χριστιανικών ψηφιδωτών παραστάσεων, επέμβαση που αντίκειται σε ουσιώδεις κανόνες της σύμβασης για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

    [10] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην κτηνοτροφία του Εβρου από την εμφάνιση του αφθώδους πυρετού, ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ, που πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε το πρωί κτηνοτροφικές μονάδες στις Φέρες, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, ενώ το μεσημέρι έλαβε μέρος σε ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Εβρου.

    Ο κ.Εβερτ επισήμανε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές, είναι προτεραιότητα για το κόμμα του και υποσχέθηκε πως η ΝΔ θα πιέσει την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών και του ζωικού κεφαλαίου που έχει απωλεσθεί από την ασθένεια.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με φορείς και με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο Επιμελητήριο Εβρου.

    [11] ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

    Εντός του Αυγούστου θα εκδώσουν το πόρισμα τους οι υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σχετικά με το κατά πόσον η προσωρινή ανάδοχος κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης, "Μακεδονικό Μετρό", ικανοποιεί -τελικώς- τις απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

    Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχε ζητήσει από την κοινοπραξία απαντήσεις επί σειράς θεμάτων, τα οποία εντάσσονται σε τρεις -κυρίως- κατηγορίες: Πρώτον, εάν η τιμή του εισιτηρίου στην οποία δεσμεύεται η κοινοπραξία (110 δρχ.) περιλαμβάνει και το Φ.Π.Α. Δεύτερον, εάν η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα παραμένει συνυπεύθυνη ("διατηρεί αλληλέγγυο και εις ολόκληρο ευθύνη") και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου. Τρίτον, κατά πόσον στην οικονομική προσφορά της "Μακεδονικό Μετρό" περιλαμβάνεται και το κόστος των παράλληλων έργων. Ως παράλληλα έργα, νοούνται -για παράδειγμα- αυτά που θα προσφέρουν πρόσβαση των πολιτών στο μετρό, η μετατόπιση των σήμερα υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφελείας, κλπ.

    "Η προσωρινή ανάδοχος κοινοπραξία, κατέθεσε πολυσέλιδη απάντηση εντός της τελευταίας προθεσμίας που είχε θέσει το υπουργείο", επισήμανε στο Μ.Π.Ε. ο γενικός γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Εργων, Αντώνης Βγόντζας. "Οι υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μελετούν την απάντηση και το πόρισμα τους αναμένεται εντός του τρέχοντος μηνός".

    Εφόσον το πόρισμα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είναι θετικό για τη "Μακεδονικό Μετρό" θα ακολουθήσει η υπογραφή -ή έστω η μονογραφή- της σύμβασης παραχώρησης. Κατόπιν, η σύμβαση θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (Ε.Τ.Επ.), προκειμένου να εγκριθεί η δανειοδότηση του έργου. "Συνήθως, η διαδικασία αυτή διαρκεί 6-12 μήνες", είπε ο κ.Βγόντζας. Αμέσως μόλις εξασφαλισθεί η έγκριση της E.Τ.Επ. θα ξεκινήσουν και τα κατασκευαστικά έργα, προοπτική που τοποθετεί την εγκατάσταση του εργολάβου το φθινόπωρο του 1997.

    Στην περίπτωση που οι διευκρινίσεις της "Μακεδονικό Μετρό" δεν κριθούν ικανοποιητικές, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα στραφεί -οριστικά- στην επιλαχούσα κοινοπραξία (με επικεφαλής τη γαλλική κατασκευαστική "Bouyges"). Η τελευταία δεν έχει σταματήσει -ακόμη και πλέον πρόσφατα- να υποβάλλει ενστάσεις, τόσο στην Ελλάδα και όσο την Ευρωπαϊκή Ενωση, ζητώντας να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και "Μακεδονικό Μετρό", καθώς έχει πρόσφατα μεταβληθεί η σύνθεση της προσωρινής αναδόχου κοινοπραξίας. "Κατόπιν της γνωμοδότησης του νομικού συμβουλίου του κράτους, η μεταβολή της σύνθεσης έγινε -κατ' αρχήν- αποδεκτή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις", διευκρίνισε ο κ.Βγόντζας.

    [12] ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΙ ΔΙΚΤΥΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 10 ΔΙΣ.

    Εργα συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ.δρχ. προβλέπουν οι μελέτες που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της δημιουργίας έξι δικτύων επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και παραγωγικούς κλάδους της χώρας.

    Η πρωτοβουλία, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφερόταν -αρχικά- σε 19 δίκτυα. Σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Αθήνα, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, η γενική γραμματέας Βιομηχανίας, Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.), Νίκος Ευθυμιάδης και ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε., Χρήστος Πρωτόπαπας, αποφασίσθηκε η άμεση υλοποίηση των έξι -κατ' αρχήν- δικτύων. Εξ αυτών, τα πέντε βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα (βιομηχανική αυτοματοποίηση και πληροφορική, κρασί-Μακεδονία, τρόφιμα ζωικής προέλευσης-Θράκη, μάρμαρο-Μακεδονία και Ηπειρο, βιομάζα-Θράκη) και μόνο ένα αφορά την περιοχή του Ελαιώνα Αττικής. Το γεγονός αυτό, δεν είναι τυχαίο. Ο Σ.Β.Β.Ε. είδε από την αρχή ιδιαίτερα θερμά την όλη προσπάθεια και την προώθησε με επιμονή.

    Συνολικά, τα έξι δίκτυα περιλαμβάνουν περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 150 στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στόχος της δημιουργίας των δικτύων είναι, μέσα από την επιλογή συγκεκριμένων κάθετων -κλαδικών- μέτρων (στην κλωστοϋφαντουργία, για παράδειγμα), αλλά και οριζόντιων -υποδομές- να αναπτυχθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η δικτύωση των επιχειρήσεων δημιουργεί οικονομίες κλίμακας (σε ό,τι αφορά, κυρίως, στο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, τους προμηθευτές αλλά και τους αγοραστές). Επιπλέον, η περιοχή δημιουργεί φήμη στο συγκεκριμένο κλάδο, ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ των "γειτονικών" επιχειρήσεων, ανεβάζει συνολικά το επίπεδο.

    "Από την άλλη πλευρά, συχνά υφίστανται δυνάμει δικτυώσεις, απουσιάζουν -ωστόσο- πολύ συγκεκριμένα στοιχεία-κρίκοι, καθοριστικά για την επιτυχία τους", διευκρίνισε στο Μ.Π.Ε. ο γενικός διευθυντής του Σ.Β.Β.Ε., Τάσος Αλεξανδρίδης. Επισημαίνεται -π.χ.- ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των κονσερβοποιείων στην Κοζάνη, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού "μοντελίστ" στην Ξάνθη. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και οι επιχειρήσεις ενδύματος στην Ξάνθη, οι οποίες -απουσία βαφείου- αναγκάζονται να πληρώνουν αθηναϊκές επιχειρήσεις.

    [13] ΣΤΙΣ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

    Στις 5 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται το καζίνο της Θεσσαλονίκης, με το διακριτικό τίτλο "Regency". Ηδη, η ανάδοχος κοινοπραξία "HYATT Regency Hotels and Tourism, Thessaloniki S.A." έχει προσκαλέσει να παραβρεθούν ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, βουλευτές, μέλη του διπλωματικού σώματος και επιχειρηματίες.

    Το καζίνο αποτελεί μέρος του "ψυχαγωγικού και πολιτιστικού συγκροτήματος" που δημιουργεί η HYATT στην περιοχή του αεροδρομίου "Μακεδονία" (11.000 τ.μ.). Οι κατασκευαστικές εργασίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τελικό τους στάδιο. Το καζίνο θα διαθέτει ρουλέτες, παιχνίδια χαρτιών, ζαριών και μηχανικά-ηλεκτρικά παιχνίδια. Επίσης, θα περιλαμβάνει ιδιαίτερο χώρο, το Regency club, για παίκτες "υψηλών απαιτήσεων". Εκτός από το καζίνο, μέσα στο συγκρότημα θα λειτουργήσει το θέατρο "Βεργίνα" -650 θέσεων- ενώ θα υπάρχουν και τέσσερα εστιατόρια-μπαρ.

    Η συνολική επένδυση της HYATT στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 35 δισ.δρχ. και περιλαμβάνει, επίσης, ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του 1997. Η επιχείρηση θα δημιουργήσει περί τις 1.600 νέες θέσεις εργασίας με ετήσιο μισθολόγιο περίπου 7 δισ.δρχ. Τα ετήσια έσοδα του ελληνικού Δημοσίου υπολογίζονται σε 20 δισ.

    [14] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

    "Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απολαμβάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και η αύξηση που παρέχεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με το νέο μισθολόγιο, αποτελεί έκφραση τιμής σε αυτές".

    Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Κουρής κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του σχετικού νομοσχεδίου που αφορά το μισθολόγιο των Αξιωματικών.

    Ο εισηγητής της μειοψηφίας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε εμπαιγμό το νέο μισθολόγιο και κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, να συνταχθεί ένα αρτιότερο και δικαιότερο νομοσχέδιο.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άνοιξης Στάθης Γιώτας, επεσήμανε ότι "το νομοσχέδιο εισάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, κατά την οποία οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας, καθημερινά κλιμακώνονται".

    Σε ότι αφορά το νέο μισθολόγιο ο κ. Γιώτας είπε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μέχρι να μελετήσει τα νέα στοιχεία.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ζητώντας ταυτόχρονα να αποσυρθεί.

    Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι η ανάγκη βελτίωσης των αποδοχών των Ενόπλων Δυνάμεων έχει αναγνωρισθεί από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

    Απαντώντας δε, σε σχετική αναφορά του εκπροσώπου της Πολιτικής Άνοιξης για το θέμα των νησιών Ίμια, ο κ. Κουρής τόνισε ότι έχει επεξηγηθεί λεπτομερώς στη Βουλή, η Συμφωνία για την επάνοδο στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον Ιανουάριο του 1996.

    Να σημειωθεί τέλος, ότι με τις νέες διατάξεις το μισθολόγιο των Αξιωματικών, καθορίζεται με βάση το μηνιαίο βασικό βαθμό του Ανθυπολοχαγού, ο οποίος ορίζεται σε 168.000 δρχ από 1ης Ιανουαρίου 1997, σε 175.000 από 1ης Ιανουαρίου 1998 και σε 178.000 από 1ης Ιουλίου 1998. Η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για τις νέες ρυθμίσεις θα ανέλθει στα 94 δις εκατ. δρχ.

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.Γ. ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ

    Έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Πανούση.

    Σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Πανούσης δεν μπορούσε να κατέχει ταυτοχρόνως τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

    Κατόπιν αυτού ο κ. Γ. Πανούσης επέλεξε να διατηρήσει τη θέση του Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

    [16] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

    "Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της patq_dar μας. Θέλουμε, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε ως πολιτεία, ως Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ως υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τις προσπάθειες που θα στηρίζουν τους δικούς σας αγώνες, για να διατηρήσετε ζωντανό τον Ελληνισμό, όπως τον διατηρείτε μέχρι τώρα, για να διατηρήσετε ζωντανή την ελληνική πολιτιστική ταυτότητα και να αναπτύξετε τη δραστηριότητα του Ελληνισμού σε κάθε γωνιά τηςγης".

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάρκεια της χθεσινοβραδυνής ετήσιας γιορτής του Γ' Ραδιοφωνικού Προγράμματος της ΕΡΤ3 (Βραχέα), η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του στο Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης.

    Η προσπάθεια ενίσχυσης των πομπών της ΕΡΤ3, πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και πραγματοποείται στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της ελληνικής πολιτείας, να υπάρξει όχι μόνο η καλύτερη δυνατή ενημέρωση του Απόδημου Ελληνισμού με περισσότερες και καλύτερες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και η αντίστροφη κίνηση, η δυνατότητα δηλαδή των αποδήμων να παρουσιάζουν τη δική τους δημιουργία στη γενέτειρα.

    Την προσφώνησή του ολοκλήρωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης διαβεβαιώνοντας τους εκατοντάδες αποδήμους ακροατές του Γ' Προγράμματος που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ότι το ραντεβού θα ανανεωθεί, "όχι μόνο με την εκδήλωση της επόμενης χρονιάς, αλλά κυρίως με τη βελτίωση των εκπομπών της ΕΡΤ3".

    [17] ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΠΡΕΣΠΕΣ '96"

    Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη Φλώρινα αποτελεί η συμφωνία για την ένταξή της στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, η οποία θα υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο της πόλης, κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων "Πρέσπες 96".

    Στόχος των διοργανωτών είναι να διατηρήσει ο θεσμός, για έκτη συνεχή χρονιά φέτος, τόσο τον εθνικό του χαρακτήρα όσο και την πολιτιστική του ακτινοβολία που είναι πλέον γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες της Βαλκανικής.

    Την αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στο νέο εθνικό στάδιο της Φλώρινας, ο "πολίτης των Βαλκανίων" Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Το νέο γήπεδο θα εγκαινιάσει, λίγο πριν τη συναυλία, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας.

    Το πρωί της δεύτερης ημέρας ο επίσκοπος Φλωρίνης-Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνος θα κηρύξει την έναρξη διημερίδας με θέμα "Πολιτικοί, Εκδότες, Δημοσιογράφοι, Επιχειρηματίες: Διαπλοκές και Συμφέροντα". Στη συζήτηση με το επίμαχο αυτό αντικείμενο θα πάρουν μέρος κορυφαίοι εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού και επιχειρηματικού χώρου. Το βράδι της ίδιας μέρας στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου ο Σταύρος Ξαρχάκος θα διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα που θα παρουσιάσει τους "Διαλόγους Τσιτσάνη"

    Οι φετινές "Πρέσπες" είναι αφιερωμένες στο Βασίλη Τσιτσάνη, προς τιμή του οποίου διοργανώνεται, το βράδι της Κυριακής, μια μεγάλη γιορτή με τον τίτλο "Ν' ακούσεις τον Τσιτσάνη" Η ορχήστρα που επί 40 χρόνια έπαιζε στο "Χάραμα" θα ζωντανέψει παλιές epituw_er του λαϊκού μας συνθέτη.

    Να σημειωθεί ότι και φέτος το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων χρηματοδοτείται από προσφορές χορηγών, ενώ ουσιώδης θα είναι και η στήριξη από τα υπουργεία Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης και από τον ΟΠΑΠ.

    [18] ΕΚΑΤΟΝ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Εκατόν δέκα Eλληνόπουλα από τη Βουλγαρία φιλοξενούνται, με πρωτοβουλία του δήμου Καβάλας, στις εγκαταστάσεις της Παιδόπολης της πόλης. Τα παιδιά, τα οποία είναι εγγόνια πολιτικών προσφύγων από την περιοχή της Σόφιας, θα μείνουν στη γη των προγόνων τους ολόκληρο τον Αύγουστο.

    Κατά την παραμονή τους θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν την ελληνικη γλώσσα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής.

    Τα παιδιά υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Καβάλας Λευτέρης Αθανασιάδης, παρουσία του προέδρου της διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης Παύλου Παπαδόπουλου.

    [19] ΥΠΟΘΕΣΗ-ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΣΟ

    Πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης της οικογένειας Σεχίδη στη Θάσο, αποτελεί, κατά τις αστυνομικές αρχές, ο 24χρονος γιος της οικογένειας Θεόφιλος, που ανακρίνεται από το πρωί στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    Αύριο ο Θεόφιλος Σεχίδης αναμένεται να μεταφερθεί στην Καβάλα, στο πλαίσιο της ανάκρισης που διενεργεί η εκεί αστυνομική διεύθυνση, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες , ο Θεόφιλος που παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα πέφτει συνεχώς σε αντιφάσεις, σχετικά με το πότε είδε για τελευταία φορά την οικογένεια του, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα την Αστυνομία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [20] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Τα Ηνωμένα Εθνη και οι Αμερικανοί, εκφράζουν ανησυχίες αναφορικά με την εκδήλωση των μοτοσικλετιστών, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, στη γραμμή αντιπαράταξης της Κύπρου.

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία, Κένεθ Μπρίλ, συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη και συζήτησαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα.

    Το κατοχικό καθεστώς διευρύνει τα μέτρα στη γραμμή αντιπαράταξης πέραν από τις εντολές που δόθηκαν, να πυροβολούνται όσοι μοτοσικλετιστές θα επιχειρήσουν να παραβιάσουν τα λεγόμενα "σύνορα" του "ψευδοκράτους".

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, την Κυριακή, μέρα της πορείας, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού l]sa στην κατεχόμενη Λευκωσία, στην Αμμόχωστο και στη Μόρφου.

    Ο τουρκοκυπριακός τύπος, επίσης, γράφει ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε επιφυλακή. Παράλληλα εθνικιστικές οργανώσεις προγραμματίζουν αντιδιαδηλώσεις και διατυπώνουν απειλές ότι, αν παραβιαστούν τα "σύνορα", θα οργανώσουν πορεία προς το Τέμενος Ουμ Χαραμ, κοντά στη Λάρνακα.

    [21] ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΣΟΥΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Να πυροβολούνται όσοι από τους μοτοσυκλετιστές, που θα συμμετάσχουν την Κυριακή στην πορεία διαμαρτυρίας, επιχειρήσουν να παραβιάσουν τα σύνορα του ψευδοκράτους, διέταξε ο Ραούφ Ντενκτάς, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της Αμερικής και των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο μεταξύ, αναχώρησαν από τον Πειραιά στις 7 το απόγευμα οι 200 μοτοσυκλετιστές οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο γύρω στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου και θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή πορεία διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών, με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

    Καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής από το Βόλο μέχρι το λιμάνι του Πειραιά, ο κόσμος επιφύλαξε θερμή υποδοχή στους Κύπριους και στους άλλους μοτοσυκλετιστές από την Ευρώπη. "Μπράβο παιδιά" τους φώναζαν όλοι όσοι τους έβλεπαν στον δρόμο, ενώ πολλοί χειροκροτούσαν και τους έκαναν το σήμα της νίκης, σε ένδειξη συμπαράστασης.

    [22] ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΦΕΙΣΕΛ:ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ

    "Οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη και τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναμένουν ότι θα πράξουν κάτι τέτοιο στη διάρκεια της αντικατοχικής πορείας των μοτοσυκλετιστών την Κυριακή", δήλωσε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

    Ο κ. Φεϊσέλ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τους Τουρκοκύπριους και τους ενημερώνουν για τις πολύ σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για να έχει υπό έλεγχο την πορεία.

    Ο Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν προετοιμαστεί πολύ καλά και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πορεία θα είναι ειρηνική.

    [23] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΦΕΙΣΕΛ

    Προσπάθειες καταβάλλονται από καιρό για την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς , τόνισε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει είδηση που μετέδωσε το "Ρόιτερ", σύμφωνα με την οποία οι μεσολαβητές στο Κυπριακό εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας τύπου Ντέιτον, στις αρχές του επόμενου χρόνου.

    Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι "ο καλύτερος tq|por να χειριστεί κανείς το πρόβλημα είναι να αρχίσουν άμεσες και συνολικές συνομιλίες, σε όλα τα θέματα", προσθέτοντας ότι "οι δύο ηγέτες θα πρέπει συναντηθούν μόλις υπάρξει σαφής ένδειξη ότι είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν στη βάση του πάρε-δώσε". Ο κ.Φεϊσέλ ανέφερε ότι "οι δύο ηγέτες θα πρέπει να παραμείνουν μαζί μέχρι να ολοκληρώσουν το έργο τους", ωστόσο διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο Κυπριακό.

    Εκτιμώντας την πιθανή θέση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς έναντι συνομιλιών τύπου Ντέιτον, ο κ.Φεϊσέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κύριοι Κληρίδης και Ντενκτάς δε θα είχαν αντιρρήσεις.

    Ο κ. Φεϊσέλ διευκρίνισε ακόμη ότι σε περίπτωση συμφωνίας, η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο θα έπαιρνε εντολή από το κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, που της επιτρέπει τη χρήση βίας, πτροκειμένου να εφαρμόσει τους όρους εντολής της.

    Στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σπύρος Αρότης δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει βολιδοσκοπηθεί για οποιαδήποτε διάσκεψη τύπου Ντέιτον και επανέλαβε τη θέση ότι "εκείνο που θα πρέπει να προηγηθεί για οποιεσδήποτε απευθείας διαπραγματεύσεις, είναι η εξεύρεση κοινού εδάφους πάνω στα βασικά θέματα".

    [24] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αυθόρμητη εκδήλωση επαναπροσέγγισης μεταξύ των κοινοτήτων Κάτω Πύργου και Λιμνίτη πραγματοποιήθηκε από τον Κοινοτάρχη Κάτω Πύργου Κρίνο Θεοχάρους, ο οποίος, μαζί με άλλους κατοίκους και πολλά παιδιά, σταμάτησε λεωφορείο που μετέφερε Τουρκοκύπριους και πρόσφερε στους επιβάτες χυμούς και γαρύφαλλα.

    Ο κ. Θεοχάρους είχε, επίσης, ολιγόλεπτη συνομιλία με τον τουρκοκύπριο Κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη Ιρτιρίμ Ιμπραίμ Καπαρά, το περιεχόμενο της οποίας, όμως, δεν έγινε γνωστό.

    Ο Κοινοτάρχης Κάτω Πύργου δήλωσε ότι σκοπός τόσο της χειρονομίας προς τους Τουρκοκυπρίους στο λεωφορείο όσο και της συνάντησής του με τον Κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη ήταν "να αποδείξουμε ότι Έλληνες και Τούρκοι μπορούμε να ζήσουμε μαζί ειρηνικά σ' αυτόν τον τόπο".

    [25] ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Σάλο έχουν προκαλέσει στο διεθνή τύπο οι αποκαλύψεις της οργάνωσης "Γιατροί για τα ανθρώπινα δικαιώματα", η οποία μετά από έρευνες που διενήργησε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, τους βασανίζει, αλλά και εκφοβίζει τους θεράποντες γιατρούς για τη συγκάλυψη των παραβιάσεων αυτών.

    Την άποψη αυτή υποστηρίζει μια ομάδα αμερικανών γιατρών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε έκθεσή της με τίτλο "Βασανισμοί στην Τουρκία και απρόθυμοι συνένοχοι". Στην έκθεση αυτή περιγράφονται αναλυτικά οι μέθοδοι βασανισμού, όπως ηλεκτροσόκ, στέρηση νερού και τροφής, εικονικές εκτελέσεις.

    Στα θύματα συγκαταλέγονται κατά την έκθεση, οδηγοί ταξί, απασχολούμενοι στον τομέα της υγείας, πλανόδιοι μικροπωλητές, dglosiocq\voi και δικηγόροι. Οι γιατροί, οι οποίοι περιέθαλψαν τα θύματα, υποχρεώθηκαν με απειλές να σιωπήσουν. Ο διευθυντής του ιατρικού συλλόγου, Vincent Iacopino, δήλωσε: "Στις προσπάθειες ορισμένων γιατρών να εξετάσουν σωστά τους ανθρώπους, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε βασανιστήρια και επέζησαν, η τουρκική αστυνομία απαντά επισείουσα απειλές κατά της ζωής των ίδιων των γιατρών, καταστρέφοντας τα ιατρικά πορίσματα ή απλώς παραγγέλνοντας ένα "βολικότερο" πόρισμα από έναν "δικό της" γιατρό. Και επειδή οι γιατροί στην Τουρκία είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι έναντι απειλών, διότι φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους σε περίπτωση που τα πορίσματά τους είναι δυσάρεστα".

    Η οργάνωση υπογραμμίζει τις πιέσεις που ασκούνται από την αστυνομία στους γιατρούς, εκ των οποίων 96% δηλώνουν ότι τα βασανιστήρια αποτελούν πραγματικό πρόβλημα στις τουρκικές φυλακές.

    [26] ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΟΥΡΔΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, απαγωγές, βασανιστήρια και εκτελέσεις υφίστανται οι δικηγόροι που τολμούν να υπερασπιστούν μέλη του κινήματος των Κούρδων εργατών στην Τουρκία.

    Αυτό καταγγέλλει η διεθνής επιτροπή δικαστών επισημαίνοντας ότι στην Τουρκία τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατoύνται σε μόνιμη βάση, ενώ οι αρχές επιδεικνύουν πλήρη περιφρόνηση προς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Η διεθνής Ομοσπονδία για τα ανθρώπινα δικαιώματα δημοσιοποίησε στοιχεία για τη σύλληψη και φυλάκιση 460 δημοσιογράφων και κατάσχεσε από τις τουρκικές αρχές 304 εκδόσεις.

    Στο τουρκικό δίκαιο περιλαμβάνονται 152 νόμοι που αναφέρονται στον έλεγχο της πληροφόρησης και την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης ενώ η κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου μετά από πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης έγινε μόνο για το "θεαθήναι" καταλήγει η ομοσπονδία.

    [27] ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Με δηλώσεις του στον βουλγαρικο Τύπο, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες διεψευσαν πρόσφατα δημοσιεύματα για συμμετοχή της Σόφιας σε διαπραγματεύσεις με αμερικανική εταιρεία, για ενδεχόμενη κατασκευή αγωγού πετρελαίου από το βουλγαρικο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Μπουργκάς, μέχρι την Αλβανία μέσω Σκοπίων.

    ''Δε γνωρίζω τίποτε ουτε ρωτήθηκα από κανέναν, ούτε η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το θέμα'', επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Οβτσάρωφ, σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση των Τιράνων, να κατασκευαστεί αγωγός πετρελαίου που θα ξεκινάει από το Μπουργκάς και θα καταλήγει στην Αλβανία.

    Σύμφωνα με την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης στα τέλη Ιουλίου, το έργο θα πραγματοποιήσει η αμερικάνικη εταιρεία ΑΜΒΟ, της οποίας πρόεδρος είναι ο σκοπιανής καταγωγής επιχειρηματία, Βουκ Τάσκοβιτς. Για την ολοκλήρωση του έργου θα απαιτηθούν δύο χρόνια, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά θα κοστίσει, σύμφωνα με το qysij| πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣ, 800 εκατομμύρια δολάρια.

    ''Δεν έχουμε προβει σε οποιοιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της ΑΜΒΟ'', ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα των αγωγών, υφυπουργός Χωροταξίας και Οικοδομών της Βουλγαρίας, Νικολάι Γκριγκορωφ, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα της Σοφιας, ''24 ώρες''.

    Πάντως θεωρείται ότι ό Τάσκοβιτς εκπροσωπεί μεγάλα αμερικανικα συμφέροντα που προσπαθούν να διεισδύσουν στα σχέδια μεταφοράς πετρελαίου της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν.

    ''Ενώ ο Τάσκοβιτς ισχυρίζεται ότι έχει επίσης την υποστήρηξη των ενδιαφερόμενων ρωσικων εταιρειών, ''Λουκ Οϊλ'' και ''Τρανς Νεφτ'' για το εναλλακτικό ως προς το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, σχέδιο μεταφοράς του πετρελαίου της Κασπίας Θάλασσας, η Βουλγαρια δεν έχει καμία συμμετοχή στην εταιρεία ΑΜΒΟ, αλλά έχει συμφωνησει να λάβει μέρος στις προκαταρκτικές έρευνες για το έργο'', γράφει η εφημερίδα.

    Ωστόσο η κυβέρνηση στη Σόφια αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια δέσμευση για το θέμα, προφανώς περιμένοντας την έκβαση των επικείμενων διαπραγματεύσεων, με αρμόδιους παράγοντες της Ελλάδας και της Ρωσίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, το Σεπτέμβριο στη βουλγαρική πρωτευουσα, σχολιάζει η εφημερίδα.

    [28] ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΞΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Την κατασκευή δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο τμήμα του Αξιού που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ, θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση της Γαλλίας, στα πλαίσια της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

    Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο νέος Γάλλος πρέσβης στα Σκόπια, Ζακ Χούλτσιγκερ, το σχέδιο για την ανάπτυξη της κοιλάδας του Αξιού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σχέδια ανάπτυξης της χώρας. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι για την αποπεράτωση του σχεδίου είναι αναγκαία η συμμετοχή περισσοτέρων χωρών.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και ΠΓΔΜ, ο κ.Χούλτσιγκερ υποστήριξε ότι αυτές πρέπει να αναπτυχθούν σε τρεις άξονες, τον πολιτικό, τον οικονομικό και τον πολιτιστικό.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια", ο πρέσβης της Γαλλίας, αναφερόμενος στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει ότι πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια τακτική που ακολουθείται προς τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

    [29] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΪΝΑ

    Συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνέπειες που υπέστη η περιοχή της Κράινα στη διάρκεια του πολέμου στην τέως Γιουγκοσλαβία, έφερε στην επιφάνεια έρευνα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που ανακοινώθηκε στο Βελιγράδι.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά για τον πληθυσμό στην Κράινα (τομείς Βορράς και Νότος) υπάρχει η εξής εικόνα : 1991 απογραφή : κάτοικοι 351.103 1996 εκτίμηση ΔΕΣ : κάτοικοι 47.000. Από αυτούς 10.000 παρέμειναν μετά την επιχείρηση Storm, 25.000 είναι Κροάτες κάτοικοι που επέστρεψαν σπίτια τους μετά την κατάληψη από την Κροατία ενώ έχουν εγκατασταθεί και 12.000 Κροάτες πρόσφυγες από την Β/Ε.

    Το σύνολο των προσφύγων από την Κράινα που έχουν απογραφεί στην ΟΔΓ, την Ρεπούμπλικα Σρπσκα, την Ανατολική Σλαβονία, το Σρεμ και την Μπαράνια υπερβαίνει τις 200.000.

    Στην Kράινα έχουν ήδη επιστρέψει 1.500 από αυτούς τους πρόσφυγες, ενώ οι κρατικές αρχές έχουν εγκρίνει την επιστροφή άλλων 7.000.

    Το σύνολο των κρατουμένων στις κροατικές φυλακές που επισκέφθηκε ο Ερυθρός Σταυρός ήταν 893. Εξακολουθούν να κρατούνται 92. Από τους κρατουμένους που απελύθησαν μόνο 26 έμειναν στην Κροατία.

    [30] "ΤΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ" ΠΑΛΙ Ο ΑΡΚΑΝ

    Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, Σερβική Εθνική Ενότητα, Ζέλικο Ραζνάτοβιτς-Αρκάν που επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, δήλωσε ότι ήθελε να εξετάσει επί τόπου τι έκαναν οι Αλβανοί τρομοκράτες.

    Όπως είπε "δεν ήταν σαμποτέρς, όπως υποστήριζαν". Ο τρόπος που δούλεψαν δείχνει "ότι είναι ερασιτέχνες". Ο Ραζνάτοβιτς είπε πως οι παραστρατιωτικοί του σχηματισμοί της Σερβικής Φρουράς "είναι έτοιμοι" να βοηθήσουν, αν συνεχισθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Το γραφείο τύπου του LDK (Ρουγκόβα)-Kosovo Information Center- με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία των Αλβανών για την προοπτική μεταφοράς των ανδρών του Αρκάν στο Κοσσυφοπέδιο.

    [31] ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΟΣΗΜΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΖΕΛΙΟΥ ΖΕΛΕΦ

    ''Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για το νέο εθνόσημο της Βουλγαρίας, αφού από τη φύση του ένα κρατικό σύμβολο δεν επιτρέπει να τεθεί ερώτημα στο οποίο οι ψηφοφόροι να απαντήσουν με ναι ή όχι''. Με αυτά τα λόγια σχολίασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του υποψήφιου Πρόεδρου Γκιόργκι Πίρινσκι, Ιβάν Κάλφιν, το αίτημα του κ. Ζέλεφ, ''να λάβει ο λαός την οριστική απόφαση για το νέο εθνόσημο που ψηφίστηκε πρόσφατα από το βουλγαρικό Κοινοβούλιο''.

    Ο κ. Ζέλεφ χαρακτήρησε το ορθιο χρυσό λιοντάρι σε ερυθρό βάθος σε μορφή ασπίδας, ως κομματικό έμβλημα, επειδή όπως υπογραμμίζει στα γραπτά επιχειρήματά του με τα οποία επανέφερε στη Βουλή το σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στις 26 Ιουλίου, η απόφαση για το νέο εθνόσημο δεν πάρθηκε με τη δέουσα ομοφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκιόργκι Παρντάνωφ, σε δηλώσεις του επισημαίνει πως ''το νέο Εθνόσημο της Βουλγαρίας δεν είναι το καλύτερο δυνατό''. Κατά τον κ. Μπαρβάνωφ το κυβερνών κόμμα ανέλαβε την πολιτική ευθύνη να βάλει τέρμα στην απαράδεκτη κατάσταση, η Βουλγαρία να παραμένει επί έξι χρόνια χωρίς Εθνόσημο. Σημειώνει δε πως όλες οι pqosp\heier των Σοσιαλιστών να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση στάθηκαν άκαρπες, εξαιτίας της επιμονής της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων να αποκατασταθεί το Εθνόσημο του τελευταίου Βασιλικού πολιτεύματος της Βουλγαρίας, που συμβόλιζε ένα λιοντάρι με στέμμα, και της ναρκοθέτησης των σχετικών διαπραγματεύσεων των πολιτικών δυνάμεων για το θέμα αυτό από τον Πρόεδρο Ζέλεφ.

    [32] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Επικίνδυνη μέρα θεωρείται η 9η Αυγούστου, κατά την οποία ο Μπορίς Γέλτσιν θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα του Προέδρου της Ρωσίας, μετά την πρόσφατη επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ρωσική εβδομαδιαία επιθεώρηση "Αργκουμέντι - Φάκτι", τη μέρα αυτή ενδέχεται να εκδηλωθούν τρομοκρατικές πράξεις από τον "αναστημένο" γαμπρό του Τζοχάρ Ντουντάγιεφ, τον Σαλμάν Ραντούγιεφ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραντούγιεφ έχει στα χέρια του σημαντικά έγγραφα με τις τεχνικές προδιαγραφές, που αφορούν τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία μερικών πυρηνικών σταθμών της Ρωσίας, ενώ ήδη έχουν πληρωθεί με μεγάλα ποσά κάποιοι Ρώσοι επαγγελματίες εκτελεστές για να πραγματοποιήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους πυρηνικούς σταθμούς των πόλεων Σμολένσκ και Βορόνιεζ.

    [33] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΗ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ

    Επιφυλακτικη απέναντι στην τουρκική αίτηση στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ για την αγορά περιορισμένης ποσότητας ιρακινού πετρελαίου εμφανίζεται η Ουάσιγκτον.

    Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτευουσα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κ.Νουρεντίν Νουρκάν εξεφρασε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα δουν με συμπάθεια την τουρκική αίτηση αλλά διευκρίνισε ότι καμία επίσημη θέση της Ουάσιγκτον δεν έχει γίνει γνωστή στην Αγκυρα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ.Νουρκάν είπε ότι η Αγκυρα έκανε επαφές και αντάλλαξε απόψεις με τους συμμάχους της αλλά προσέθεσε ότι η τουρκική αισιοδοξία για την σταση της Ουάσιγκτον πηγάζει από παλαιότερες θέσεις που είχε εκφράσει η αμερικανική πλευρά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Νίκολας Μπερνς, είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον θα επιτρέψει την εφαρμογή της απόφασης 986 του Συμβουλίου Ασφαλείας που ελήφθη τον Απρίλιο του 1995 για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες της Τουρκίας.

    Η Αγκυρα πιστεύει ότι εάν εφαρμοσθεί η συγκεκριμένη απόφαση η οποία επιτρέπει στο Ιρακ να πουλήσει περιορισμένες ποσότητες πετρελαίου για να καλύψει τις αναγκες του σε τρόφιμα και φάρμακα, τότε η Τουρκία είναι σε θέση να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

    Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι οικονομικές της απώλειες από τις κυρώσεις που πριν από έξι χρονια επέβαλλε εναντίον του Ιρακ το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από την ιρακινή εισβολή στο Κουβέϊτ ανέρχονται σε 27 δισεκατομμύρια δολλαρια (7 τρισεκατομμυρια δραχμες), γεγονός που κατά την Αγκυρα σημαίνει ότι θα πρεπει η Touqj_a να έχει μια πιό ευνοϊκή αντιμετώπιση από την διεθνή κοινότητα.

    Ο κ.Νουρκάν επανέλαβε την θέση της Αγκυρας σύμφωνα με την οποία η αίτηση προς την επιτροπή κυρώσεων δεν θα έχει ως στόχο την παραβίαση του καθεστώτος των κυρώσεων αλλά και την δέσμευση της ότι δνε θα υπάρξει άλλη παραβίαση των κυρώσεων πέρα από αυτήν που θα επιτρέψει η επιτροπή.

    Οπως είναι γνωστό, μεγάλες ποσότητες ιρακινού πετρελαίου βρίσκονται από το 1990 δεσμευμένες σε τουρκικό έδαφος μέσα στον μήκους 986 χιλιομέτρων πετρελαιαγωγό που μεταφέρει το πετρέλαιο από τις πηγές του Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ στο τουρκικό λιμάνι του Γιουμουρταλίκ στην Μεσόγειο θάλασσα.

    [34] ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Καμία αναφορά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τα Μ.Μ.Ε. της Αλβανίας σχετικά με την νότα διαμαρτυρίας που απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προς το ομώνυμο αλβανικό υπουργείο.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, επικαλούμενη πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Μακφαξ", οι αλβανικές εφημερίδες, αλλά και τα ηλεκτρονικά μέσα, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ψήφισμα της αλβανικής Βουλής, με το οποίο την περασμένη εβδομάδα η Αλβανία κάλεσε τις αρχές των Σκοπίων να αποφυλακίσουν τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου του Τέτοβο.

    Στην απαράδεκτη στάση των αλβανικών ΜΜΕ αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα και η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", η οποία γράφει μεταξύ άλλων ότι τα ΜΜΕ της Αλβανίας "συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα".

    Να σημειωθεί ότι στη νότα διαμαρτυρίας που απέστειλε το σκοπιανό Υπουργείο Εξωτερικών προς την Αλβανία, απορρίπτονται κατηγορηματικά οι θέσεις που εκφράζονται στην από 31/7/1996 απόφαση της αλβανικής Βουλής, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 8 August 1996 - 14:26:46