Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (07/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-Φ.ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

  • [02] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [03] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΜΑΣ

  • [04] ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΙΜΑ ΑΠΟΨΕ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [05] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ

  • [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

  • [07] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ Ζ.ΣΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ Γ.Γ. ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΓΙΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [09] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ - ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

  • [10] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ- ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

  • [12] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΑΚΡΟΑΤΕΣ ΤΟΥ Γ' ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

  • [13] ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET TO T.E.E./T.K.M.-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ 9.000 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ.

  • [14] 200 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 20 ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ INTERNET.


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] 100 ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ

  • [16] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [17] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

  • [18] Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

  • [19] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

  • [20] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 1100 ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-Φ.ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Τα προβλήματα μεταξύ των χωρών τους συζητούν από το πρωί στον Αστέρα της Βουλιαγμένης οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σερβίας, Φράνιο Τούτζμαν και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με τους δύο ηγέτες και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει επιτυχία στη συνάντηση αυτή, ''για να προκύψουν αποτελέσματα, τα οποία'', όπως σημείωσε, ''θα συμβάλλουν στην καλύτερη συνεργασία όλων των λαών''.

    ''Η Ελλάδα είναι πάντα πρόθυμη να συμβάλλει σε συζητήσεις αυτής της μορφής'', τόνισε ο κ.Σημίτης, ''γιατί πιστεύει ότι στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ειρήνη, η σταθερότητα στα Βαλκάνια και η φιλία ανάμεσα στους λαούς''.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται είναι η αλληλοαναγνώριση Σερβίας- Κροατίας, η διαδοχή της Γιουγκοσλαβίας, και το θέμα της επιστροφής των Σέρβων προσφύγων της Κράϊνα.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα.

    [02] ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ-ΤΟΥΤΖΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ιδιαίτερα επιτυχημένα μπορούν να χαρακτηριστούν τα αποτελέσματα των συνομιλιών των δύο ηγετών της Κροατίας,Φράνιο Τούτζμαν, και της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι δύο ηγέτες, στην πρώτη, κατ' ιδίαν συνάντησή τους, μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο αναφέρεται η αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων Κροατίας- Γιουγκοσλαβίας, στη συνάντηση που θα γίνει στο Βελιγράδι, στο τέλος Αυγούστου, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Μάτε Γκράνιτς και Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε χρήσιμη και επιτυχημένη την συναντηση των δύο ηγετών για την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξυ των δύο χωρών. "Τα δύο μέρη συμφώνησαν να αποκατάστησουν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά από την πραγματοποιηση μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών τον Αύγουστο στο Βελιγράδι" είπε ο κ. Σημίτης και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα στη συνάντηση. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση για την ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Θα συνεχίσει να παίρνει τέτοιου είδους πρωτουβουλίες, είπε ο κ. Σημίτης και υπογράμμισε ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας θα έχουν σαν στόχο την πραγματοποίηση βαλκανικής συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του χρόνου στην Αθήνα.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρεται ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να αποφασίσουν για την ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στα πατρογονικά εδάφη, ή οπου αλλού επιλέξουν, καθώς και να συνεργαστούν για να βρεθο'υν οι acmoo}lemoi. Επιβεβαίωσαν την υποστήριξη τους στη συμφωνία του Ντέιτον και αντιμετωπίζουν θετικά όσα έχουν συμφωνηθεί για τη Σλαβονία. Συμφώνησαν επίσης και για τη χερσόνησο Τρέβλακα.

    [03] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΜΑΣ

    "Σας ευχαριστούμε που μας χαρίσατε λίγη από τη λάμψη σας". Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τους Ολυμπιονίκες της Ατλάντα που τίμησαν με τις επιδόσεις τους στους 26ους Ολυμπιακούς αγώνες, τα χρώματα της Ελλάδας.

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, των αρχηγών των κομμάτων, υπουργών και βουλευτών, η Βουλή των Ελλήνων, σε ειδική τελετή τίμησε με χρυσά μετάλλια που δίνονται σε προέδρους της δημοκρατίας αλλά και εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας στους άξιους αθλητές της.

    Η παρουσία των αθλητών μας αποτέλεσε την αφορμή για να ενωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να δώσουν την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούν από κοινού για το μέλλον του αθλητισμού μας και να δώσουν τη μάχη για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004.

    "Όλοι εσείς, μαζί με τις δεκάδες άλλων που δεν κατόρθωσαν να κατακτήσουν το πολυπόθητο μετάλλιο αλλά εκπροσώπησαν άξια τα χρώματα μας και διακρίθηκαν σε αυτούς τους αγώνες, αγωνιστήκατε στους αθλητικούς στίβους" τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Κακλαμάνης και πρόσθεσε "πετύχατε όμως έναν άθλο που δεν μπορεί να περιοριστεί στα στενά αθλητικά πλαίσια. Κάνατε αυτό το έθνος, αυτό το λαό, που περνά είναι η αλήθεια δύσκολες ώρες, να αναπνεύσει. Να ελπίζει ξανά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διπλά σας τιμούμε".

    "Αποδείξατε" συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής "ότι αυτή η χώρα, αυτός ο λαός, εκτός από λαμπρό παρελθόν έχει και λαμπρό μέλλον. Το μήνυμα σας είναι σαφές ότι αυτή η γενιά που μεγαλώνει σήμερα είναι η πιο ελπιδοφόρα για αυτή τη χώρα εδώ και δεκαετίες".

    Ο κ.Κακλαμάνης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπρεπε να είχαν γίνει στην Ελλάδα και ότι αδίκησαν τον Ελληνισμό όταν μας τους αρνήθηκαν" και έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας.

    "Οι σημερινοί Ολυμπιονίκες μας με τους άθλους τους μας δικαίωσαν. Ανέβασαν την Ελλάδα ψηλά. Μας έκαναν όλους ξανά υπερήφανους. Τους ευχαριστούμε που μας χάρισαν λίγη από τη λάμψη τους".

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παίρνοντας αμέσως μετά το λόγο, τόνισε από την πλευρά του ότι "δεν είναι μόνο η αθλητική αυτή νίκη. Στα μετάλλια που κατέκτησαν καθρεφτίζεται η Ελλάδα του μέλλοντος της δημιουργίας. Οι νίκες αυτές εκφράζουν μια στάση. Και αυτή θέλαμε να τιμήσουμε. Αξιοπρεπής παρουσία, ήθος, δύναμη ψυχής, ολόπλευρη προσπάθεια".

    Ο κ.Σημίτης συνέχισε λέγοντας "το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η χώρα επιτυχιών και διακρίσεων φάνηκε από το πλατύ χαμόγελο και από την ένταση. Είναι δίδαγμα η νίκη τους ότι τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς κόπους, θυσίες, προσπάθειες. Χρειάζεται η υπέρβαση του εαυτού μας. Είναι ένα μήνυμα σε όλους όσους θέλουν να προχωρήσει αυτός ο τόπος".

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε "η Ελλάδα θα είναι υποψήφια για το 2004. Δεν θέλουμε όμως αυτή η εποχή που κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση και κυρίαρχο στοιχείο είναι το θέαμα να έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αυτό το περιεχόμενο. Θέλουμε ευρύτερο περιεχόμενο, συνεργασίας αλληλεγγύης, διαπολιτισμικής συνάντησης και με αυτό το μήνυμα θα την διεκδικήσουμε. Έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε μια τέτοια Ολυμπιάδα στον τόπο που γεννήθηκε η ιδέα του συναγωνισμού της άμιλλας και του μέτρου".

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφού χαρακτήρισε τις νίκες αυτές των Ελλήνων Ολυμπιονικών παράδειγμα προς μίμηση υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

    "Από δω και πέρα αρχίζει μια νέα προσπάθεια που δεν πρέπει να στηριχτεί απλώς μόνο στη φιλοτιμία, στη θέληση και την αποφασιστικότητα των νέων αθλητών. Χρειάζεται συστηματική δουλειά, απόφαση και δράση για ένα νέο μεγάλο άλμα, που θα αναδείξει την Ελλάδα".

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε: "Είναι ανάγκη αυτή την προσπάθεια να την στηρίξουμε όλα τα κόμματα. Και μέσα από μια πανεθνική πρόταση να χαραχτεί ένας τετραετής Ολυμπιακός προγραμματισμός".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από την κυβέρνηση, αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της νέας Συνόδου, να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τον ελληνικό αθλητισμό.

    "Με τον τρόπο αυτό" είπε ο κ.Σαμαράς "θα αποδείξουμε ότι η σημερινή απόδοση τιμών στους Έλληνες αθλητές δεν αποτελεί την τελευταία και περιστασιακή εκδήλωση της πολιτείας για τα επιτεύγματα τους, αλλά την πρώτη και έμπρακτη απόδειξη ενός ειλικρινούς ενδιαφέροντος για τον ελληνικό αθλητισμό, ιδίως μπροστά στη μεγάλη πρόκληση του Σίνδει και εύχομαι την ακόμη μεγαλύτερη της Αθήνας του 2004".

    [04] ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΙΜΑ ΑΠΟΨΕ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τιμή και δόξα στα παιδιά της, που αρίστευσαν στη Χρυσή Ολυμπιάδα της Ατλάντα, αποτίει σήμερα φωταγωγημένη και σημαιοστολισμένη από άκρη σε άκρη η πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

    Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, Γιάννης Μελισσανίδης, ο αργυρός Ολυμπιονίκης Βαλέριος Λεωνίδης, μαζί με τους καλαθοσφαιριστές-μέλη της Εθνικής που κατέκτησε την πέμπτη θέση στην Ολυμπιάδα, Ντίνο Αγγελίδη, Ευθύμιο Ρετζιά και Λευτέρη Κακιούση, τις αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής και τους υπόλοιπους Βορειοελλαδίτες αθλητές θα φτάσουν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στις 7.45 το απόγευμα, με την πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας 916 από Αθήνα. Εκεί θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Τσίμας, ο νομάρχης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, Νικόλαος Σταμπουλής, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Πλακάς, οι Πρόεδροι των τοπικών αθλητικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων της πόλης, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι.

    Θα ακολουθήσει τιμητική πομπή που θα περάσει από τις sglaiostokisl]mer και φωταγωγημένες για την περίσταση λεωφόρους Εθνικής Αντίστασης, Βασιλίσσης Ολγας, Βασιλέως Γεωργίου, Τσιμισκή, την οδό Αγίας Σοφίας και τη λεωφόρο Νίκης, και θα καταλήξει στο Λευκό Πύργο στις 8.30 το βράδυ.

    Τους Ολυμπιονίκες θα υποδεχτεί με εμβατήρια η Φιλαρμονική του Δήμου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η έπαρση της Σημαίας και ο γνωστός ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Καρέλλης, θα απαγγείλει τον Ολυμπιακό Υμνο. Ο κ.Κοσμόπουλος θα αποδώσει αμέσως μετά με τον χαιρετισμό του τα εύσημα στα παιδιά που δόξασαν το όνομα της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Μακεδονίας, στα οποία στη συνέχεια θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες.

    Ακολουθεί το Φως της Ολυμπίας, σε ποίηση Τ.Δόξα (Μεγάλο Αργυρό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1964) και το Κάντο Ολύμπικο-Ωδή στο Δία του Μίκη Θεοδωράκη σε απαγγελία του Δημήτρη Καρέλλη, ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Λυκείου Ελληνίδων θα ερμηνεύσουν παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον ουρανό του Θερμαϊκού και τον Εθνικό Υμνο.

    Νωρίτερα, από τις 7 το απόγευμα και μέχρι να αρχίσει η εκδήλωση, από την ειδική ηχητική εγκατάσταση στο Λευκό Πύργο, θα ακούγονται οι συνθέσεις-τραγούδια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, από τον Υμνο της Αθήνας του 1896, μέχρι αυτόν της Ατλάντα του 1996.

    [05] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΗΤΕΙΑ

    Σε συνεργασία με τις πολιτικές νεολαίες για το θέμα της θητείας το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για τις ένοπλες δήλωσε από τα Χανία ο Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος είχε μια άτυπη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία καθώς και για τις πολιτικές εξελίξεις στην ερύτερη περιοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν προβλέπεται "καυτός" ο χειμώνας ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι "αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η απειλή είναι και μόνιμη και ορατή και πρέπει να επαγρυπνούμε".

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας ο κ. Αρσένης είπε χαρακτηριστικά ότι: "το σχέδιο νόμου που προτείνουμε κάνει την χρυσή τομή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις αλλά ταυτόχρονα να λάβει υπόψη και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και η νεολαία μας. Δίνουμε όμως κίνητρα, είναι αλήθεια αυτό, σε μια κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις όσο γίνεται πιό κοντά στην ηλικία των 19 ή 20 ετών, γιατί πιστεύουμε ότι μια διακοπή εκείνη την περίοδο δίνει την δυνατότητα στο νέο να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και μετά απερίσπαστος να ασχοληθεί με μια πανεπιστημιακή μόρφωση ή επαγγελματική καριέρα. Ομως δεν το κάνουμε αυτό υποχρεωτικό", τόνισε ο κ. Αρσένης.

    [06] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ

    Περιοδεία στον Εβρο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού πραγματοποιεί αύριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ. Απόψε αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκιο στελεχών της Ν.Δ., που θα συνοδεύσει αύριο τον πρόεδρο του κόμματος.

    Ο κ. Εβερτ θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 8 το πρωί. Μισή ώρα αργότερα θα επισκεφθεί τις Φέρες, και στη συνέχεια το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, ενώ στη 1.30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον νομάρχη, Γιώργο Ντόλιο, στο κτίριο της νομαρχίας στην Αλεξανδρούπολη.

    Στις 6.30 το απόγευμα ο κ. Εβερτ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης. Για την Αθήνα θα αναχωρήσει στις 8 το βράδυ.

    [07] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ Ζ.ΣΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΤΟ Γ.Γ. ΤΗΣ UNESCO ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Επιστολές προς τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Σαντέρ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μαρτένς και το Γενικό Γραμματέα της UNESCO, Φ. Μαγιόρ απέστειλε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

    Ο κ.Έβερτ μεταξύ άλλων τονίζει στις επιστολές του ότι "όλοι οι Έλληνες πιστεύουν πως η Αγία Σοφία δεν ανήκει μόνο στον Ελληνισμό, αλλά παραμένει, πάνω από όλα, ανεξίτηλο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, σύμβολο μιας εποχής που χάραξε την ιστορία και την πορεία της ανθρωπότητας".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε επίσης πως, αν αφήσουμε την Τουρκία να πράξει κάτι τέτοιο, " θα έχουμε οι ίδιοι έμπρακτα αμφισβητήσει τις ρίζες του πολιτισμού μας".

    [08] ΓΙΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    Την κυβέρνηση επέκρινε για αναξιοπιστία γιατί δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει τις φήμες για επίσπευση των εκλογών ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης.

    Ο κ. Σαμαράς απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός "είναι μπροστά από αυτό το στημένο παιχνίδι για τις επόμενες εκλογές θα ψηφίσει για τους πολλούς και όχι για τους λίγους".

    [09] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ - ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

    Σεισμική δόνηση, εντάσεως 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 2:45 τα ξημερώματα στην Πάτρα. Το επίκεντρο, εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή του Ρίο, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός στους Νομούς Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας.

    Από την αστυνομία δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    Με το φόβο ενός νέου σεισμού ζουν οι κάτοικοι στην Κόνιτσα, όπου τα μισά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, μετά τη χθεσινή seislij^ δόνηση των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι ανησυχούν από τη σεισμική έξαρση των τελευταίων ημερών στην περιοχή και παρακολουθούν στενά κάθε εξέλιξη.

    [10] ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ- ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Τον Οκτώβριο θα επισκεφθούν, τελικά, τη Θράκη οι δέκα Γερμανοί μάνατζερς που θα συμμετείχαν στο Γ' Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών (15-19 Αυγούστου, στην Κομοτηνή).

    Οι μάνατζερς αντιπροσωπεύουν γερμανικές επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, είχαν προγραμματίσει επαφές με επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες της Θράκης, ενώ θα ενημερώνονταν, επίσης, για τα επενδυτικά κίνητρα που προσφέρει ο αναπτυξιακός νόμος. Ακύρωσαν δε, τη συμμετοχή τους στο συνέδριο, με την αιτιολογία ότι δε βρήκαν διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια για την επιστροφή τους στη Γερμανία, καθώς και ότι ορισμένοι εξ αυτών είχαν κατεπείγουσες υποθέσεις να διεκπεραιώσουν.

    Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχαν με το δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Παπαδριέλη, δεσμεύθηκαν ότι θα πραγματοποιήσουν την επίσκεψη τον προσεχή Οκτώβριο. "Τότε, μάλιστα, θα έρθουν στη Θράκη περισσότεροι επενδυτές", τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο κ. Παπαδριέλης. Επισήμανε δε, το ζωηρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από γερμανικής πλευράς για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών στη Θράκη, το οποίο βρίσκεται, όμως, σε επίπεδο επαφών και ενημέρωσης μέχρι στιγμής.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Συνάντηση φορέων και προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να οργανώσει ο Οργανισμός "Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997", το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, προκειμένου να διατυπωθούν συγκροτημένες προτάσεις για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

    Στη διάρκεια της ημερίδας θα καταγραφούν οι προβληματισμοί και ίσως διατυπωθούν προτάσεις και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο αφορά στον Κινηματογράφο και ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Στη συνάντηση θα προσκληθούν να συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,δημοσιογράφοι και κριτικοί κινηματογράφου. Στη συνάντηση μπορούν να συμμετέχουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

    [12] ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΨΕ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΑΚΡΟΑΤΕΣ ΤΟΥ Γ' ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

    Κάθε προηγούμενο σε προσέλευση αποδήμων ακροατών από όλον τον j|slo αναμένεται να προσελκύσει η εκδήλωση που διοργανώνει απόψε στο Κυβερνείο, για τρίτη συνεχή χρονιά, το Γ΄Πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ3, υπό την αιγίδα του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου.

    "Είναι μια γιορτή γνωριμίας, επαφής, επικοινωνίας, που έχει γίνει πια θεσμός. Μια γιορτή προσέγγισης μας με τους ακροατές μας, που η αγάπη τους τόσα χρόνια μας κάνει να αισθανόμαστε ότι αποτελούμε τον σύνδεσμό τους με την πατρίδα", δήλωσε ο επικεφαλής του δημοσιογραφικού τμήματος του Γ' Προγράμματος, κ. Δημήτρης Καραμαούνας.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα μηνύματα από τους ανά τον κόσμο ακροατές είναι ιδιαίτερα ευοίωνα, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ρύθμισαν ακόμη και τις θερινές τους άδειες, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στη γιορτή. Το "παρών" θα δώσουν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος. Σημειώνεται ότι στην περσινή δεύτερη εκδήλωση παραβρέθηκαν 2.500 περίπου απόδημοι και ακροατές από την Ελλάδα.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η ορχήστρα της ΕΡΤ με τον Δ. Νικολούδη θα ερμηνεύσει ελαφρολαϊκά τραγούδια, χορευτικό συγκρότημα του Λυκείου Ελληνίδων θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς, ενώ δημοτικά τραγούδια θα ερμηνεύσει συγκρότημα από την Αριδαία.

    [13] ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ INTERNET TO T.E.E./T.K.M.-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ 9.000 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ.

    Πρωτοπορεί το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.) και "βουτά" στα βαθιά νερά του Internet. Πριν την εκπνοή του τρέχοντος μηνός, το τμήμα θα έχει τη δική του σελίδα στο διεθνές διαδίκτυο (World Wide Web- W.W.W.), μέσω της οποίας θα παρέχει πληροφόρηση για τις δραστηριότητες του στα εκατομμύρια των συνδρομητών του Internet, σε ολόκληρη την υφήλιο.

    Πλέον της ενημέρωσης, στη σελίδα θα υπάρχει πλήρης κατάλογος με τα 9.000 μέλη του τμήματος, μέσω του οποίου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει πέραν του ονοματεπώνυμου του μηχανικού, την ειδικότητα του, τον αριθμό μητρώου Τ.Ε.Ε., τη διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας.

    Το Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ. "βγαίνει" στο Internet σε συνεργασία με την εταιρεία "INCA Hellas", η οποία προσφέρθηκε να δημιουργήσει δωρεάν τις σελίδες του τμήματος, αλλά και να καταχωρίσει το σύνολο των μελών του στον ηλεκτρονικό οδηγό επαγγελμάτων "BRIGHT" που έχει δημιουργήσει. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων στην οποία μπορεί να καταχωρισθεί -έναντι αμοιβής- οποιοσδήποτε Ελληνας επαγγελματίας το επιθυμεί, προκειμένου να προβάλλεται μέσω του Internet. Η ανεύρεση πληροφοριών σχετικά με τα μέλη του Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ., αλλά και κάθε καταχωρημένου στο "BRIGHT" επαγγελματία, γίνεται τόσο γεωγραφικά -κατά νομό ή γεωγραφικό διαμέρισμα- όσο και κατά επάγγελμα. Η προσπέλαση του οδηγού γίνεται χωρίς χρέωση από οποιονδήποτε χρήστη του Internet. Το δε μητρώο μελών του Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ. θα είναι προσπελάσιμο τόσο μέσω του "BRIGHT", όσο και μέσω της ίδιας της σελίδας του τμήματος.

    Το Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ. θα πληροφορεί μέσω του Internet γενικά για τη δραστηριότητα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, για τα ανά την επικράτεια περιφερειακά τμήματα, για τις παρεχόμενες από το τμήμα υπηρεσίες (βιβλιοθήκη, γραφείο επαγγελματικών θεμάτων, γραφείο Γ.Ο.Κ., Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαβαλκανικών σχέσεων κλπ.), για τη διοικητική διάρθρωση του τμήματος και για τις νομαρχιακές επιτροπές. Θα προσφέρεται δε, η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τις περισσότερες από τις υπηρεσίες, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιπλέον, η σελίδα θα ενημερώνει και για νέα, όπως για εκδηλώσεις και εκθέσεις, ενώ υπό σκέψη βρίσκεται και το ενδεχόμενο να περνά στο Internet και μέρος του περιοδικού που εκδίδει το Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ., "Τεχνογράφημα".

    "Ο παροχέας υπηρεσιών Internet, μέσω του οποίου θα βγαίνουν οι σελίδες μας στο δίκτυο, είναι η Hellas On Line, η οποία θεωρείται από τους ταχύτερους στην Ελλάδα", υπογράμμισε στο Μ.Π.Ε. η γενική γραμματέας του Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ., Πηνελόπη Ράλλη. "Η σελίδα θα είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Η δε ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι http://bright.hol.gr/t/teetkm".

    [14] 200 ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 20 ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΟ INTERNET.

    Με το Internet θα συνδεθούν, εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου, περισσότερες από 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Lajedom_ar, καθώς και οι περίπου 20 συλλογικοί τους φορείς. Παράλληλα, επιχειρήσεις και φορείς θα δημιουργήσουν δικές τους σελίδες στο διεθνές διαδίκτυο (World Wide Web-W.W.W.).

    Οι δράσεις αυτές θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο πρότασης για την παροχή τηλεματικών υπηρεσιών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οποία υπέβαλε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Β.Ε.Θ.) στην κοινοτική πρωτοβουλία IRIS που προωθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

    Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία τριών κόμβων του Internet - στο Β.Ε.Θ., στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών και στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Οι κόμβοι αυτοί θα παρέχουν υπηρεσίες πληροφόρησης και προβολής των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ηλεκτρονικών "χρυσών οδηγών", ενώ θα πληροφορούν - επιπλέον- σχετικά με την προσφορά και ζήτηση εργασίας, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, το νομοθετικό πλαίσιο και τα επενδυτικά κίνητρα στις αγορές των Βαλκανίων, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Επίσης, τα επαγγελματικά έντυπα των φορέων θα αποκτήσουν και ηλεκτρονική μορφή, καθώς θα είναι διαθέσιμα μέσω του Internet.

    Απώτερος στόχος του Β.Ε.Θ. είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η αύξηση της απασχόλησης και η διαβαλκανική συνεργασία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] 100 ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ

    Εκατό περίπου νήσους, νησίδες και βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίο, οι οποίες δεν κατελήφθησαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), που οδήγησαν στο διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και που δε μνημονεύονται στις διεθνείς συνθήκες, θέτει υπό διεκδίκηση έκθεση του τουρκικού στρατού. Η έκθεση συντάχθηκε μετά την κρίση στα Ιμια και αποσπάσματά της δημοσιεύει η σημερινή "Τζουμχουριέτ".

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα νησιά του Αιγαίου, το καθεστώς των οποίων δε μνημονεύεται σε καμία συνθήκη, και τα οποία δεν κατελήφθησαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, καθώς και τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από τις τουρκικές ακτές "ανήκουν νομικά στην Τουρκία, το κράτος που διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η τουρκική κυριαρχία παραμένει επί των νησιών, εκτός εκείνων που δόθηκαν στην Ελλάδα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης".

    Στο κείμενο απευθύνονται παράλληλα και κατηγορίες προς την χώρα μας, ότι "διεκδικεί όλα τα νησιά του Αιγαίου, που δεν αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης ( η οποία αναγνωρίζει την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου) και στη Συνθήκη των Παρισίων (η οποία ρυθμίζει το καθεστώς της Δωδεκανήσου)".

    Η Ελλάδα κατηγορείται επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα, ότι "επιζητεί να ανατρέψει εις βάρος της Τουρκίας την ισορροπία, που ]wei δημιουργηθεί στο Αιγαίο από τη Συνθήκη της Λωζάνης".

    "Η Ελλάδα επέτυχε να θέσει υπό αμφισβήτηση την τουρκική κυριαρχία επί του Καρντάκ (Ιμια), που αποτελεί τουρκικό έδαφος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο", αναφέρεται ακόμη στο κείμενο, σύμφωνα με το οποίο "Η Τουρκία πρέπει να πείσει την Ελλάδα να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Αιγαίου... και να υπενθυμίσει έτσι τα λησμονημένα της δικαιώματα, επί των οποίων η Ελλάδα προβάλλει αδικαιολόγητες διεκδικήσεις".

    [16] ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    "Λόγω ισλαμιστικής δραστηριότητας" απολύθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση Ερμπακάν οι 13 ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten, με τίτλο "Ο πρωθυπουργός Ερμπακάν υποκλίνεται σε απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας".

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι με την άνοδο στην εξουσία του κόμματος της Ευημερίας, χαλάρωσε και η κριτική που άλλοτε ασκούσε προς τις στρατιωτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το σύνταγμα, πρέπει να υπακούει στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, αφού ο τουρκικός στρατός - παρατηρεί η εφημερίδα - αποτελεί τον προστάτη της αρχής του "λαϊκισμού", δηλαδή της διάκρισης κράτους και θρησκείας.

    [17] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Αποφασισμένοι να φτάσουν σε απόσταση αναπνοής από τις τουρκικές λόγχες στην "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας, σε περίπτωση που τους το επιτρέψουν οι κυπριακές αρχές, δήλωσαν οι μοτοσικλετιστές που παίρνουν μέρος στην Αντικατοχική πορεία προς την Κύπρο.

    "Διεκδικούμε το ανώτατο ανθρώπινο δικαίωμα, την ελεύθερη διακίνηση". Με το σύνθημα αυτό ξεκίνησαν σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι, οι 70 περίπου ΄Ελληνες, Κύπριοι και 15 Ιταλοί μοτισικλετιστές, οι οποίοι παίρνουν μέρος στην πρώτη Πανευρωπαϊκή Πορεία Ειρήνης προς τα κατεχόμενα της Κύπρου. Οι μοτοσικλετιστές κατευθύνονται προς το Βόλο και θα συναντηθούν καθ' οδόν με 120 περίπου συναδέλφους τους από όλη την Ευρώπη.

    "Η πορεία μας είναι εντελώς ειρηνική και σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε αυτό της το χαρακτήρα". Γνωρίζουμε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την είσοδό μας στη νεκρή ζώνη. Αυτή και μόνο η άρνηση αποτελεί επίτευξη του στόχου μας που είναι να καταδείξουμε ότι στην Κύπρο εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν τείχη της ντροπής", τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Γιώργος Χατζηκώστας.

    Σχετικά με τους φόβους που εκφράζονται για τη δημιουργία επεισοδίων, τα οποία θα βλάψουν το εθνικό μας θέμα, ο πρόεδρος της Μοτοσικλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Λάκης Μουρατίδης σημείωσε ότι "σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την κυπριακή αστυνομία ha διαδηλώσουμε κατά μήκος της πράσινης γραμμής, χωρίς να επιχειρήσουμε να εισέλθουμε".

    "Φέρνουμε μαζί μας από την Ιταλία ένα μήνυμα ειρήνης και ερχόμαστε να ενώσουμε τις φωνές μας με τους ΄Ελληνες και τους Κύπριους συναδέλφους μας. Επιχειρούμε μια πρωτότυπη μορφή διαμαρτυρίας με στόχο να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την τραγωδία της Κύπρου", τόνισαν εκπρόσωποι της ιταλικής ομοσπονδίας.

    Να σημειωθεί ότι οι μοτισικλετιστές θα επιβιβασθούν την Παρασκευή σε πλοίο για την Μεγαλόνησο, όπου αναμένεται να φθάσουν το Σάββατο το μεσημέρι. Εκεί, έχουν ζητήσει να συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και Δημόσιας Τάξης προκειμένου να συζητήσουν μαζί τους σχετικά με την πορεία της Κυριακής, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος συνολικά 7.000 άτομα.

    [18] Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟΣΙΩΠΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Τούρκοι γιατροί δεν αναφέρουν τις περιπτώσεις βασανιστηρίων που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, κατά την εξέταση των πολιτικών ή ποινικών κρατουμένων. Αυτό αναφέρει έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της οργάνωσης "Γιατροί για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου".

    Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τις απαντήσεις 60 Τούρκων γιατρών, οι οποίοι έχουν εξετάσει χιλιάδες κρατουμένων από το 1995.

    ΄Οπως υπογραμμίζει ο Βίνσεντ Ιακοπίνο, ο κύριος συντάκτης της έκθεσης, οι γιατροί που προσλαμβάνονται από την κυβέρνηση, για να εξετάσουν τους κρατούμενους, υπόκεινται σε τρομερές πιέσεις προκειμένου να αποσιωπήσουν περιπτώσεις βασανισμών. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι σε μία πόλη στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας οι αρχές φέρνουν στους αρμόδιους γιατρούς άτομα με εμφανή τα σημεία της κακοποίησης, ζητώντας τους να υπογράψουν για το αντίθετο.

    [19] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Θα αρχίσουν ξανά οι ανασκαφές στην όαση της Σίβα, για τον εντοπισμό του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γράφουν οι εφημερίδες "ΑΛ ΑΧΡΑΜ" και "ΕΓΚΥΠΤΙΑΝ ΓΚΑΖΕΤ".

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αιγύπτου, (της οποίας προϊσταται ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Αμπντουλ Χαλίμ Εντίν), ανανέωσε την άδεια για να διενεργήσει ανασκαφές στην περιοχή, η αιγυπτο- ελληνική αποστολή- στην οποία συμμετέχει και η Λιάνα Σουβαλτζή- με σκοπό τον πλήρη εντοπισμό του τύμβου.

    [20] ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 1100 ΧΡΟΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Μεγάλη επιτυχία σημειώνει η έκθεση του Νίκου Κεσσανλή και της Χρύσας Ρωμανού που οργανώνεται στη Βουδαπέστη από το Ίδρυμα Ekkgmijo} Πολιτισμού και τη Budapest Galleria, στο πλαίσιο του εορτασμού των 1100 χρόνων ιστορίας της Ουγγαρίας.

    Άμεση και ιδιαίτερα θερμή υπήρξε η ανταπόκριση του κοινού και των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης, που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την ελληνική έκθεση και οργάνωσαν και ειδικά αφιερώματα στους δύο καλλιτέχνες, που θα προβληθούν ώς τις 28 Αυγούστου.

    Ο χώρος που φιλοξενεί την έκθεση είναι ο καταλληλότερος για τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό και τη ζωή του, καθώς η μία από τις τέσσερις πλευρές του είναι διάφανη και ανοιχτή στους καθημερινούς ρυθμούς της πόλης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 7 August 1996 - 15:16:40