Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (06/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ

  • [02] ΝΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 5,6 ΡΙΧΤΕΡ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

  • [03] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

  • [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [06] ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

  • [07] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ 75 ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  • [08] ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOODYEAR. ΔΕ ΣΥΖΗΤΑ ΚΑΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ.

  • [09] ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ.

  • [10] ΝΕΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1995

  • [11] ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [12] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 17 ΟMOΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ

  • [13] ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΓΡΑΜΜΟΣ-ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΒΙΤΣΙ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

  • [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

  • [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

  • [17] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [18] "ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [19] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΨΕΥΔΟΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

  • [20] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [21] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

  • [22] ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [23] ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΡΙΤΑΝ ΣΕΧΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ Δ. ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ

  • [24] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ

  • [25] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

  • [26] ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ

    Με τιμές ηρώων υποδέχτηκε η Ελλάδα τους Ολυμπιονίκες της. Το αεροπλάνο που μετέφερε την ελληνική αποστολή προσγειώθηκε στο ανατολικό αεροδρόμιο της Αθήνας στις 6.25 το απόγευμα και πρώτος κατέβηκε ο χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών, Πύρρος Δήμας, ο οποίος συγκινημένος δήλωσε πως "Οτι κάναμε, το κάναμε για την Ελλάδα" και ευχαρίστησε από την καρδιά του όλους τους Ελληνες για τη συμπαράσταση τους.

    Ακολούθησαν οι υπόλοιποι Ολυμπιονίκες και όλοι επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικά αυτοκίνητα, οπότε και ξεκίνησε η πομπή προς το Παναθηναικό Στάδιο, για τη μεγάλη τελετή βράβευσης των αθλητών.

    Στη διάρκεια της διαδρομής πλήθη λαού κρατώντας ελληνικές σημαίες έραιναν με λουλούδια τους αθλητές που εμφανώς συγκινημένοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά και ευχαριστούσαν συνεχώς τον κόσμο που τους αποθέωνε.

    Ο πρώτος σταθμός της πομπής ήταν στο Δήμο Αλίμου, όπου προσφέρθηκαν στεφάνια και ανθοδέσμες στους αθλητές, ενώ ο δεύτερος έγινε στη Νέα Σμύρνη, όπου ο δήμαρχος κ. Σιότροπος βράβευσε τους δύο αθλητές του "Μίλωνα", τον Πύρρο Δήμα και τον Κάκι Κακιασβίλι.

    Λίγο μετά τις 8 μ.μ η πομπή έφτασε στους στύλους του Ολυμπίου Διός και κατευθύνεται προς το Παναθηναικό στάδιο όπου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος θα βραβεύσει τους "χρυσούς" Ολυμπιονίκες.

    [02] ΝΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ 5,6 ΡΙΧΤΕΡ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στη 1.46 τα ξημερώματα, το επίκεντρο του οποίου εντοπίστηκε 215 χιλιόμετρα Δυτικά της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Κόνιτσας.

    Ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο σημερινός ισχυρός σεισμός, καθώς και οι δύο μετασεισμοί που σημειώθηκαν στις 2.58 μεγέθους 3,9 και στις 5.43 μεγέθους 3,7 βαθμών, εντάσσονται στη σεισμική δραστηριότητα που άρχισε στην περιοχή στις 26 Ιουλίου, με τη σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

    Όπως επισήμανε ο κ. Καρακώστας, οι σεισμολόγοι αν και είναι ακόμα επιφυλακτικοί, εκτιμούν ότι ο σημερινός ήταν ο κύριος σεισμός και αυτοί που θα ακολουθήσουν θα είναι μικρότερου μεγέθους.

    Από τη σημερινή σεισμική δόνηση κατέρρευσε τμήμα του εστιατορίου και των κοιτώνων της Μαθητικής Εστίας της Κόνιτσας, ενώ υπήρξαν ζημιές σε σπίτια που ήδη είχαν κριθεί ακατάλληλα για κατοίκηση, ενώ προκλήθηκαν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

    Μετά το σεισμό ακολούθησε πανικός στην πόλη της Κόνιτσας και στα χωριά της περιοχής και οι κάτοικοί τους διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο.

    [03] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    Με εντολή του νομάρχη Ιωαννίνων, Νίκου Ζαρμπαλά, συνεργεία της νομαρχίας άρχισαν το πρωί την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, στην Κόνιτσα και σε κοινότητες και οικισμούς της περιοχής.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές είναι πάρα πολλές και θεωρείται αδύνατο να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας.

    Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι πολλά από τα σπίτια της πληγείσας περιοχής που δεν είχαν υποστεί ζημίες από τον ισχυρό σεισμό της 26ης Ιουλίου, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, κρίνονται πλέον ακατάλληλα.

    [04] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση για την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, με την οποία διευθετείται το θέμα λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων στο Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα.

    Οπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, σχέσεων, που βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία, προς όφελος της προόδου των δύο λαών αλλά και της σταθερότητας, της ειρήνης και της αμοιβαίας συνεργασίας στα Βαλκάνια.

    ΄΄Ενα ακόμη βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών΄΄ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ο Πρόεδρος του Κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βασίλης Μέλιος, ενώ η εφημερίδα ΄΄Ζέρι ι Πόπουλιτ΄΄υπογραμμίζει ότι η απόφαση αυτή, την οποία χαρακτηρίζει ΄΄καθυστερημένη΄΄, έγινε αποδεκτή ΄΄όχι μόνο από τους Ελληνες της Αλβανίας αλλά και από ολόκληρο τον αλβανικό δημοκρατικό λαό΄΄.

    Η εφημερίδα ΄΄Ριλίντια Ντεμικράτικε΄΄ κάνει λόγο για ΄΄αποφασιστικότητα για βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων΄΄, η ΄΄Κόχα Γιον΄΄ σημειώνει ότι ΄΄εκπληρώνεται ένας από τους όρους της Αθήνας΄΄, ενώ η ΄΄Γκαζέτα Σκριπτάρε΄΄ αναφέρει πως πρόκειται για ΄΄εσπευσμένη προσπάθεια των Τιράνων να αμβλύνουν την επιρροή του Ελληνοαλβανικού λόμπι στις σχέσεις ΗΠΑ-Αλβανίας΄΄

    [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    "Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει σύντομα τις εκλογές και εγώ θα επισκεφτώ και πάλι το νησί ως πρωθυπουργός" τόνισε ο Μιλτιάδης Εβερτ ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Σάμο.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στους κατοίκους της κοινότητας Μυτιληνιών και αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να προχωρήσει στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και στην κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.000 κατοίκους, εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όπως είπε, χρειάστηκε η περιοδεία του για να αφυπνιστεί η κυβέρνηση.

    Ο κ.Εβερτ κατηγόρησε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση του κ.Σημίτη για εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου.

    [06] ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Θα πρέπει να περάσει στη δικαιοδοσία του Οικομενικού Πατριαρχείου η Αγία Σοφία υποστήριξε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής ο οποίος βρίσκεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Ο κ. Παπαθεμελής κάλεσε τον Απόδημο Ελληνισμό να ξεκινήσει διεθνή σταυροφορία για την αντιμετώπιση οπως είπε του τουρκικού επεκτατισμού και των προκλήσεων της Αγκυρας.

    Αναφερόμενος στο Σκοπιανό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηριξε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μη θέλει να αποκτήσει η ΠΓΔΜ όνομα που να περιέχει τον όρο "Μακεδονία".

    "Κάποτε , ανέφερε ο κ. Παπαθεμελής ,"είχαμε τη δύναμη να το επιβάλουμε. Τώρα απλώς περιμένουμε".

    Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην Αυστραλία για να παραστεί στο 10ο συνέδριο της ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας που αρχίζει στη Μελβούρνη στις 9 Αυγούστου. Εως τότε πρόκειται να επισκεφθεί την Αδελλαίδα και το Περθ. Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσουν και άλλοι Ελληνες βουλευτές.

    [07] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ 75 ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    ''Υποχρέωση απέναντι στα νησιά του Αιγαίου'' χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ανωμερίτης την προώθηση από την κυβέρνηση νομοθετικής ρύθμισης για φορολογικές απαλλαγές σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3000 κατοίκων.

    Ετσι από την επόμενη χρονιά κάτοικοι 75 νησιών του Αιγαίου δεν θα υποβάλλουν δηλώσεις για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος. Eπιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στα νησιά αυτά θα απαλλαγούν από το φόρο εισοδήματος και θα εξαιρεθούν από τα αντικειμενικά κριτήρια. Οι απαλλαγές αυτές θα ισχύσουν όχι μόνο για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στα νησιά αυτά, αλλά και για τους εκεί υπηρετούντες δημοσίους υπαλλήλους και τους διαμένοντες συνταξιούχους.

    Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να jatatehe_ στη Βουλή έως την ερχόμενη Παρασκευή και οι νέες ρυθμίσεις για τις φορολογικές απαλλαγές θα ισχύσουν από το 1997. Ανάμεσα στα νησιά αυτά είναι η Σκύρος, η Αλόννησος, η Σαμοθράκη, η Πάτμος, η Νίσυρος, η Αμοργός, η Σέριφος, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος, η Μεγίστη και η Σίφνος.

    [08] ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOODYEAR. ΔΕ ΣΥΖΗΤΑ ΚΑΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ.

    Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη η GOODYEAR, απαντώντας σήμερα στο υπουργείο Εργασίας.

    Ως γνωστόν, αμέσως μετά το κλείσιμο της GOODYEAR ο υφυπουργός Εργασίας, Λάμπρος Κανελλόπουλος, είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της GOODYEAR στην Ευρώπη. "Ζήτησα από την πολυεθνική να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της μονάδας, με δέσμευση από ελληνικής πλευράς για εργασιακή ειρήνη μακράς διαρκείας", διευκρίνισε -μιλώντας στο Μ.Π.Ε.- ο κ.Κανελλόπουλος. "Αφησα δε, ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο στήριξης της επιχείρησης προκειμένου να ξεπερασθεί το σοβαρότατο πρόβλημα. Ωστόσο, στην απάντηση που σήμερα μας έδωσε η GOODYEAR, αποκλείει κάθε παρόμοιο ενδεχόμενο. Δεν το συζητούν καν, καθώς -όπως επισημαίνουν- η εν λόγω κίνηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης, μακροπρόθεσμης ευρωπαϊκής τους στρατηγικής". "Κατόπιν τούτου", εξήγησε ο ίδιος, "στην ελληνική πλευρά δεν απομένουν άλλες επιλογές. Το κλείσιμο είναι οριστικό και δεν υπάρχει τίποτε που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό".

    Από την άλλη πλευρά, δεν έχει προβλεφθεί καμία ειδική μέριμνα για τους 350 απολυμένους. "Μόνον η επιδότηση της ανεργίας", κατέληξε ο κ.υφυπουργός.

    [09] ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ.

    Η σύσταση φορέα με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, και με στόχο να διαχειρισθεί το σύνολο των κονδυλίων κοινοτικών και εθνικών πόρων που αφορούν την περιοχή, αποφασίσθηκε χθες, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή. Αναλυτικά, τον προτεινόμενο φορέα θα απαρτίζουν η Ενωση Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης, τα πέντε Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τα εργατικά κέντρα της περιοχής, καθώς και η Περιφέρεια.

    Οι φορείς συμφώνησαν να καταθέσουν από κοινού πρόταση, στο πλαίσιο της προκήρυξης διαγωνισμού από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την ανάληψη του έργου του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των κονδυλίων. Η προκήρυξη αναμένεται εντός των αμέσως προσεχών εβδομάδων και θα αφορά κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιώτη ή συλλογικό φορέα. Οι ενδιάμεσοι φορείς, που θα συσταθούν σε κάθε ελληνική Περιφέρεια, θα αναλάβουν να διαχειριστούν συνολικό ύψος κονδυλίων περί τα 300 δισ.δρχ., τα οποία θα προέλθουν από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται -μεταξύ άλλων- για κονδύλια tgr κοινοτικής πρωτοβουλίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Βιομηχανίας, της πρωτοβουλίας URBAN, του INTERREG, του RESIDER, καθώς και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

    Πρόκειται για την πρώτη -σε πανελλαδικό επίπεδο- τέτοιου είδους πρωτοβουλία συνένωσης όλων των παραγωγικών δυνάμεων, προκειμένου να αναλάβουν από κοινού τον ενδιάμεσο φορέα. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι η πρόταση αυτή έχει αυξημένες πιθανότητες να εγκριθεί από το υπουργείο.

    Απώτερος στόχος όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ο νέος οργανισμός να αναλάβει ρόλο που θα ξεπεράσει τη διαχείριση των - πολύ σημαντικών, βέβαια- κονδυλίων και να αναχθεί σε καθοριστικό αναπτυξιακό και στρατηγικό παράγοντα της ευρύτερης περιοχής.

    [10] ΝΕΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1995

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι την τελευταία εβδομάδα η είσοδος στη χώρα μας οχημάτων και ατόμων από το τελωνείο των Ευζώνων, ενώ μεγάλη είναι και η αύξηση που παρατηρείται στην κίνηση που σημειώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 1995.

    Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του τελωνείου, στη χώρα μας εισήλθαν την 1η Αυγούστου 1500 επιβατικά αυτοκίνητα, έναντι των 950 της 1ης Ιουλίου. Στις 2 Αυγούστου εισήλθαν από το τελωνείο 1450 αυτοκίνητα έναντι των 750 της 2ης Ιουλίου, στις 3 Αυγούστου 1400 έναντι των 726 της 3ης Ιουλίου, ενώ η ίδια αναλογία αντιστοιχεί και στις υπόλοιπες ημέρες μέχρι σήμερα, χωρίς, αντίθετα να υπάρχει ανάλογη αύξηση στην έξοδο.

    Μεγάλο μέρος των επισκεπτών αυτών, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του τελωνείου, προέρχονται από τη Γιουγκοσλαβία και την ΠΓΔΜ. Από τους επισκέπτες, που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 60% προέρχεται από τη Νέα Γιουγκοσλαβία και το 40% από την ΠΓΔΜ.

    Στο μεταξύ, εντυπωσιακή είναι η αύξηση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Ιούνιο στην κίνηση οχημάτων και ατόμων από το ίδιο τελωνείο, σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 1995, ενώ αυξημένη ήταν και η κίνηση του φετινού Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο.

    Αναλυτικά, στη διάρκεια του φετινού Ιουλίου εισήλθαν από τους Ευζώνους 29.218 επιβατικά αυτοκίνητα, 987 τουριστικά λεωφορεία και 3.948 φορτηγά, που μετέφεραν συνολικά 157.166 άτομα, έναντι των 19.089 επιβατικών αυτοκινήτων, 935 λεωφορείων και 253 φορτηγών του Ιουλίου του 1995, που μετέφεραν 109.116 άτομα. Αντίστοιχα, τον Ιούνιο καταγράφηκαν στο τελωνείο 12.047 επιβατικά αυτοκίνητα, 697 τουριστικά λεωφορεία και 3.796 φορτηγά, ενώ τον ίδιο μήνα του 1995 είχαν καταγραφεί 7.803 επιβατικά αυτοκίνητα, 590 λεωφορεία και 241 φορτηγά. Συνολικά, τον Ιούνιο εισήλθαν από τους Ευζώνους στην χώρα μας 76.106 άτομα, έναντι των 39.246 ατόμων του περσινού Ιουνίου.

    Σύμφωνα, πάντως, με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστο Φώλια, η αύξηση αυτή στην έλευση επισκεπτών από την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν έχει το αναμενόμενο αντίκρυσμα στην κίνηση της αγοράς της Θεσσαλονίκης.

    [11] ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συζήτησεις για την μετάδοση του προγράμματος της ελληνικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην Βόρεια και την Νότια Αμερική.

    Ηδη το θέμα εξετάσθηκε σε κοινή σύσκεψη του υπουργού τύπου και μέσων μαζικής ενημέρωσης κ.Δημητρίου Ρέππα, του προέδρου της ΕΡΤ κ.Παναγιώτη Παναγιώτου και του προέδρου του Σ.Α.Ε. Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Χρήστου Τομαρά και προβλέπεται ότι εκτός από το πρόγραμμα της ΕΡΤ θα μεταδίδεται και μέρος του προγράμματος της κυπριακής ραδιοτηλεόρασης.

    Μετά από πρόταση του ΣΑΕ η οποία έγινε αποδεκτή, θα υπάρξει η δυνατότητα διπλής διανομής του σήματος τόσο μέσω καλωδιακού δικτύου, το οποίο επιτρέπει την πιό οικονομική και μεγάλη διανομή, όσο και δορυφορικού δίσκου μικρού μεγέθους, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα διανομής του σήματος σε περιοχές όπου δεν φθάνει το καλωδιακό δίκτυο.

    Το δορυφορικό δίκτυο θα παρέχει την δυνατότητα για μεγάλη επιλογή καναλιών ενώ το κόστος της μηνιαίας συνδρομής θα ανέρχεται σε 10 δολλάρια συνολικά και σε μέρος του προγράμματος θα υπάρχουν και υπότιτλοι.

    Τα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετά από πρόταση του ΣΑΕ θα μπορούν να μεταδίδουν μέρος του προγράμματος.

    Το ΣΑΕ της Βορείου και Νοτίου Αμερικής έχει θέσει ως έναν από τους πρωτους στόχους τους την αναμετάδοση του προγράμματος της ελληνικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην Αμερική, την οποία θεωρούν ώς δεσμό ανάμεσα στην ομογένεια και στην πατρίδα.

    [12] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 17 ΟMOΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Η 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ

    Με τη συμμετοχή 17 Ομογενειακών Οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στην Κοζάνη, η πρώτη Συνάντηση Αποδήμων Ευρώπης που κατάγονται από την περιοχή αυτή.

    Στο κάλεσμα της Νομαρχίας, στην οποία ανήκει η όλη πρωτοβουλία, ανταποκρίθηκαν Οργανώσεις αποδήμων κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και το Βέλγιο, αλλά και εκπρόσωποι από τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αμερική.

    Το σκοπό της εκδήλωσης εξήγησε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νομάρχης Κοζάνης, Πασχάλης Μητλιάγκας. "Η συνάντηση θα έχει το χαρακτήρα γνωριμίας με τους απόδημους συμπατριώτες μας, με σκοπό την αλληλοενημέρωση και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Αποτελεί μια ευκαιρία τόνωσης των δεσμών των ανθρώπων αυτών με τη γενέτειρά τους", δήλωσε ο κ. Μητλιάγκας.

    "Η απόφασή μας να οργανώσουμε τη συνάντηση αυτή αποτελεί την αφετηρία και την προεργασία για την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου Αποδήμων που κατάγονται από την Κοζάνη, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και το ΣΑΕ". Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτους", κατέληξε ο Νομάρχης.

    [13] ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΓΡΑΜΜΟΣ-ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΒΙΤΣΙ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Σχέδιο ανάπτυξης του φυσιολατρικού τουρισμού στον άξονα Γράμμος-Λίμνη Καστοριάς-Βίτσι προωθεί ο δήμος της πόλης. Μέσα στα έργα για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής που μελετούνται, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπουλίδης, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η κατασκευή μιας λέσχης περιηγητικής ιππασίας, ενός εκπαιδευτικού κάμπινγκ στα όρια του υδροβιότοπου της λίμνης, ενώ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η ιδέα για την εκτέλεση δρομολογίων μέσα στη λίμνη με σκοπό τη γνωριμία με τις φυσικές ομορφιές της.

    Στο ίδιο πνεύμα ο δήμος Καστοριάς διοργανώνει μια συνάντηση στις 16 και 17 Αυγούστου, στην πόλη. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος φορείς από την Αγγλία και τη Σουηδία, οι οποίοι εκπροσωπούν τον Εθνικό Δρυμό Νορθόμπερλαντ και την περιφέρεια Νορμπότεν αντίστοιχα.

    Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι ο σχεδιασμός των δραστηριοτήτων του έργου "Διαχείριση και Προώθηση του Φυσιολατρικού Τουρισμού". Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Ανταλλαγής εμπειριών PACTE", το οποίο συγχρηματοδοτείται από τη 16η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολείται με θέματα Περιφερειακής Πολιτικής.

    "Ο δήμος Καστοριάς, δημιουργώντας το δίκτυο ΓΡΑΜΜΟΣ, σε συνεργασία με τις πόλεις Νορθόμπερλαντ και Νορμπότεν, εξασφαλίζει τη διεθνή μετάδοση και τον εμπλουτισμό των γνώσεών του σχετικά με την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού", δήλωσε ο δήμαρχος.

    "Η ανταλλαγή εμπειριών με ανθρώπους από το εξωτερικό πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του φυσιολατρικού τουρισμού. Θα ξεναγήσουμε τους εκπροσώπους των δύο χωρών στον ορεινό περιβαλλοντικό άξονα Γράμμος-Λίμνη Καστοριάς-Βίτσι και θα τους εξηγήσουμε τα έργα που δρομολογούνται στην περιοχή, κατέληξε ο κ. Παπουλίδης.

    [14] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    Ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για 18 Έλληνες φοιτητές από τη Μαριούπολη και το Κρασνοντάρ, που οργάνωσε το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πόλιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, σε συνεργασία με την Επιτροπή για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Το πρόγραμμα περιελάμβανε καθημερινή τετράωρη διδασκαλία των ελληνικών, εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης.

    Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που διοργανώνει το Κέντρο στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων και το οποίο στοχεύει στην επαρκή γλωσσική κατάρτιση των Ελλήνων φοιτητών που ζουν στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να μπορέσουν να διδάξουν την ελληνική γλώσσα στα σχολεία της περιοχής τους.

    Στο πλαίσιο του προγράματος αυτού οι φοιτητές θα επισκεφθούν την Πέμπτη 8 Αυγούστου τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συναντήσουν τον Νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλο.

    [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Το ειδικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ελληνικών και ξένων εκδοτικών οίκων, για μεταφράσεις έργων σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένες γλώσσες, εφαρμόζεται για δεύτερη χρονιά απο το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Πολιτικής Βιβλίου και Ανάγνωσης, του τομέα Ελληνικών Γραμμάτων.

    Στόχος του προγράμματος, η διάδοση και προβολή της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό, για την οποία ενημερώθηκαν έγκαιρα τόσο οι Ελληνες, όσο και οι ξένοι εκδότες με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 55 αιτήσεις. Απο αυτές εγκρίθηκαν οι 43. Τα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας που έχουν επιλεγεί θα μεταφραστούν σε οχτώ γλώσσες.

    Ανάμεσα στα βιβλία που πρόκειται να μεταφραστούν, ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:"Ασκητική", "Αναφορά στον Γκρέκο" του Νίκου Καζαντζάκη, "Ποιήματα" του Γιώργου Σεφέρη και "Επιλογή ποιημάτων του Καβάφη".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Η αλβανική κυβέρνηση σύμφωνα με την τηλεόραση των Τιράνων, ενέκρινε χθες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον εκπαιδευτικό τομέα στη χώρα.

    Μία από τις αποφάσεις, η οποία βασίζεται στον νόμο "Περί Προπανεπιστημιακής Παιδείας", μετά τις συνομιλίες των προέδρων Στεφανόπουλου και Μπερίσα στα Τίρανα σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών της Ελληνικής Μειονότητας, προβλέπει ότι στις πόλεις Δελβίνο, Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα θα λειτουργήσουν από την πρώτη τάξη του σχολικού έτους 1996- 1997 τμήματα όπου τα παιδιά θα διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα.

    Τα εν λόγω τμήματα θα λειτουργήσουν στα σημερινά 8-χρονα αλβανικά σχολεία όπου τα μαθήματα γίνονται στην αλβανική γλώσσα. Ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα αυτά πρέπει να είναι 20. Οι οικογένειες των παιδιών ή οι ενδιαφερόμενοι κηδεμόνες τους πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματα τους στη Διεύθυνση Παιδείας της επαρχίας δια μέσο ενός εκπροσώπου τους, μέχρι την 5 Σεπτεμβρίου.

    [17] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στη μεθοριακή πόλη Βίντεν της Βουλγαρίας έφτασαν, γύρω στις 6 η ώρα το απόγευμα, 150 μοτοσικλετιστές από όλη την Ευρώπη με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, στην οποία πρόκειται να φθάσουν στις 11 Αυγούστου.

    Δεκαπέντε, από αυτούς έφυγαν με κατεύθυνση τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ενώ οι υπόλοιποι περιμένουν να λυθεί το θέμα της βίζας.

    Οπως διαβεβαίωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της πόλης Βίντεν, συνταγματάρχης Βούλτσεφ, παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αστυνομικές αρχές δεν έχουν ειδοποιηθεί για την πρωτοβουλία αυτή τόσο ο ίδος όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα παράσχουν κάθε διευκόλυνση για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη μετάβασή τους στο τόπο προορισμού τους.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πορεία των μοτοσικλετιστών αναμένεται να φθάσει απόψε περίπου στις 2 μετά τα μεσάνυχτα στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα Σερρών, ενώ αύριο το πρωϊ, οι μοτοσικλετιστές θα συγκεντρωθούν μπροστά στον Λευκό Πύργο, με πορεία μέσα απο τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τις οδούς Μπότσαρη, Β. Ολγας, Β. Γεωργίου, Τσιμισκή και την παραλιακή λεωφόρο. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για το Βόλο.

    [18] "ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ" ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    "Οχι, δε θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε τον κλοιό της αστυνομίας. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να υπάρξουν επεισόδια μεταξύ Ελλήνων μοτοσικλετιστών και ελληνικής αστυνομίας. Θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία ημέρα της πορείας να πείσουμε την κυπριακή κυβέρνηση να αλλάξει στάση. Αν, όμως, δεν το jatoqh~soule, η πορεία θα κατευθυνθεί μακράν του οδοφράγματος, και θα γίνει κάθε προσπάθεια συγκράτησης των μελών που θα πάρουν μέρος, ώστε η πορεία να διαλυθεί ήσυχα, χωρίς επεισόδια".

    Τα παραπάνω τόνισαν οι οργανωτές της Ευρωπαϊκής Πορείας Ειρήνης Μοτοσικλετιστών προς τα κατεχόμενα της Κύπρου, σε συνέντευξη που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της άφιξης σήμερα το απόγευμα στην πόλη 150 Ευρωπαίων μοτοσικλετιστών που συμμετέχουν στην πρώτη αυτή διεθνή αντικατοχική πορεία με μοτοσικλέτες.

    "Εκείνο που θέλουμε να γίνει σαφές είναι ότι δεν θα επιδιώξουμε καμία σύγκρουση", πρόσθεσαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, προσδιορίζοντας τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να ενισχύσει τις δυνάμεις ασφλαείας στην πράσινη γραμμή. Επεσήμαναν επίσης, ότι δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση, να δοθεί η εντύπωση ότι αντίπαλοι της πορείας των Ευρωπαίων μοτοσικλετιστών είναι η κυπριακή αστυνομία, καθώς κάτι τέτοιο θα διατρέβλωνε τον στόχο της πρωτοβουλίας, που, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, κ. Γιώργος Χατζηκώστας, "είναι η ύπαρξη των κατοχικών δυνάμεων και τα εμπόδια που θέτουν στην ελεύθερη διακίνησή μας". Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι η συσσώρευση κυπριακών δυνάμεων ασφαλείας στην πράσινη γραμμή θα μπορούσε να εκληφθεί ως έμμεση αναγνώριση του καθεστώτος Ντενκτάς από την ίδια την Κύπρο.

    Στο πλαίσιο αυτό το βράδυ του Σαββάτου, 9 Αυγούστου, θα επιδιωχθεί συνάντηση αντιπροσωπείας των Ευρωπαίων Μοτοσικλετιστών με τους Κύπριους υπουργούς Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, ώστε η Λευκωσία να άρει τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Σε περίπτωση, δε, που η κυπριακή κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση, είναι πιθανή η αποστολή αντιπροσωπείας στις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, από τις οποίες θα ζητηθεί η ελεύθερη διακίνηση όλων των μοτοσικλετιστών στα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ, η Μοτοσικλετιστική Ομοσπονδία Ελλάδας το μεσημέρι απέστειλε στον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, επιστολή διαμαρτυρίας για τη στάση του Εθνικού Συμβουλίου της Μεγαλονήσου και διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει συγκρούσεις ούτε με την κυπριακή αστυνομία, ούτε με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

    Οι Ευρωπαίοι μοτοσικλετιστές αναμένονται στη Θεσσαλονίκη μετά τις 5 το απόγευμα, χωρίς να είναι ακόμα γνωστή η ακριβής ώρα άφιξής τους, λόγω της αλλαγής που αναγκάστηκαν να κάνουν στην πορεία τους, εξαιτίας των σερβικών αρχών, που, όπως κατήγγειλαν τα μέλη της Ελληνικής και της Κυπριακής Ομοσπονδίας, ζήτησαν υπέρογκα χρηματικά ποσά για να επιτρέψουν τη διέλευση των μοτοσικλετιστών από τα σερβικά εδάφη. Υποστήριξαν μάλιστα ότι χθες για διάστημα αρκετών ωρών οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας προέβαιναν σε χλευαστικά και περιπαικτικά σχόλια.

    Στην πορεία προς τα κατεχόμενα το βράδυ της 10ης προς την 11η Αυγούστου αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 7.000 περίπου μοτοσικλετιστές από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κύπρο, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία.

    [19] ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΨΕΥΔΟΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

    Για αύριο αναβλήθηκε ενώπιον του ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα η εκδίκαση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων κατοίκων Γαλλίας, που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη θαλάσσια περιοχή των Κοκκίνων της Πάφου. Πρόκειται για τους Αθανάσιο Τσαλίκα 48 χρόνων και Δημήτρη Γκότση 35 χρόνων.

    Η κυπριακή κυβέρνηση και η ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία προβαίνουν σε παραστάσεις για την απελευθέρωση των απαχθέντων.

    Χθες, υπήρχαν πληροφορίες ότι οι δύο Έλληνες θα αφήνονταν ελεύθεροι, αλλά -τελικά- το καθεστώς ανέλαβε για αύριο την εκδίκαση της υπόθεσης.

    [20] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΔΗΣΥ ΚΑΙ ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Τα δύο κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους και στις δημοτικές εκλογές, με γνώμονα την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Σε δηλώσεις τους, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, Γιαννάκης Μάτσης και Σπύρος Κυπριανού, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν για δημάρχους άτομα που ανήκουν σε άλλους κομματικούς χώρους.

    [21] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

    Ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση των αρχαιοτήτων της Ελληνιστικής περιόδου, και των Βυζαντινών μνημείων, προκειμένου να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες, δίδουν οι αρμόδιες τουρκικές αρχές και για το λόγο αυτό, χορηγούν τεράστια ποσά για την προβολή τους.

    Με την προβολή αυτή εκτιμούν ότι φέτος ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφτεί τη χώρα τους, θα ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια που την επισκέφθηκαν το 1995, από τους οποίους αποκόμισαν συνάλλαγμα, 4,5 δις δολάρια και ευελπιστούν μάλιστα ότι κατά το 1996 θα ανέλθουν σε δέκα εκατομμύρια, με έσοδα 7 δις δολάρια περίπου.

    [22] ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, του κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας Αμπντουραχμάν Αλίτι, που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού έθεσε όρο για την περαιτέρω συμμετοχή των Αλβανών στα όργανα εξουσίας την νομιμοποίηση του αποκαλούμενου πανεπιστημίου του Τέτοβο, αναφέρει ο Σκοπιανός τύπος που αναδημοσιεύει αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αλίτι στο κρατικό ραδιόφωνο των Τιράνων.

    "Αν με το νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση δε νομιμοποιηθεί το Πανεπιστήμιο στο Τέτοβο, θα εγκαταλείψουμε τα κρατικά θεσμικά όργανα" προειδοποίησε ο Αλίτι. Το κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας συμμετέχει στην κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβενκόβσκι, με πέντε υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς.

    Ο Αλίτι ανέφερε ακόμη ότι έφτασε μια περίοδος που δεν υπάρχει ομοφωνία στη κυβέρνηση του συνασπισμού τόσο για το πανεπιστήμιο του Τέτοβο όσο για το καθεστώς της αλβανικής γλώσσας.

    Ο κ.Αλίτι αναφέρθηκε στη ίδια συνέντευξη και στο πρόβλημα της μη αντικειμενικής εκτίμησης για τη πραγματική κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων στην ΠΓΔΜ. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι πρόσφατες εκτιμήσεις του προέδρου Γκλιγκόρωφ για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματική κατάσταση στη χώρα.

    [23] ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΡΙΤΑΝ ΣΕΧΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ Δ. ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ

    Οι δυνατότητες διεύρυνσης τόσο των ελληνικών επενδύσεων στην Αλβανία, όσο και της συνεργασίας σε άλλους τομείς ήταν τα θέματα στα οποία επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους, ο Αντιπρόεδορς της Αλβανικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Τριτάν Σέχου και ο Ελληνας επιτετραμμένος στα Τίρανα Δημήτρης Γιαννάτος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός των Τιράνων,ο κ. Σέχου, τόνισε ότι η αλβανική νομοθεσία και το χρηματιστηριακό σύστημα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και συνεπώς μπορούν να προσελκύουν ξένους επενδυτές.

    Οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν ότι θα ήταν προς αμοιβαίο όφελος οι ευνοϊκές αυτές συνθήκες να τύχουν μεγαλύτερης απήχησης στον ελληνικό τύπο.

    [24] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ

    Ερωτηματικά σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης διατυπώνει τώρα μερίδα του βουλγαρικού Τύπου, μετά την απόρριψη από την ελληνική πλευρά του αιτήματος για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Βουλγαρίας στην κοινοπραξία από 5% σε 25%.

    Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της δημοσιογράφου Ράντκα Πετρόβα στην εφημερίδα " Ντούμα" της Σόφιας όπου τονίζει τα ακόλουθα:"Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους της Ρωσίας, η Μόσχα ίσως τελικά ματαιώσει την δημιουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων των ερευνών σχετικά με τα οικονομικά οφέλη του έργου και την ασάφεια που επικρατεί γύρω από την χρηματοδότησή του.

    Η μεταφορά του πετρελαίου μέσω του αγωγού αυξάνει κατά 4 με 5 δολ/τόννο την τιμή του σε σύγκριση με την τιμή του πετρελαίου όταν αυτό μεταφέρεται με τάνκερ μέσω του Βοσπόρου.

    Όπως είναι γνωστό, η τριμερής συνάντηση κορυφής σχετικά με το έργο αυτό αναβλήθηκε ήδη μία φορά ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Σόφια με την συμμετοχή των εκπροσώπων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρωσίας και πιθανόν του Καζακστάν.

    "Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα οικονομικών μελετών του έργου, αποδεικνύεται ότι ο πετρελαιαγωγός δεν είναι προσοδοφόρος" τόνισε πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια ο Πρόεδρος της "Γκάσπρομ" Ρέμ Βιάχιρεφ και υπογράμμισε ότι το έργο dem έχει ακόμη προσελκύσει το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον.

    "Γνωρίζουμε ότι το βασικό πρόβλημα για την υλοποίηση του έργου βρίσκεται στη Μόσχα" τόνισε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος και συμπλήρωσε ότι "είναι σταθερή η θέση της Ελλάδας, η κρατική συμμετοχή στο έργο να μην υπερβαίνει το 5%".

    Μόνο σ'αυτή την περίπτωση θα εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και η οικονομική υποστήριξη εκ μέρους της Ε.Ε. και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

    Αναμένονται επίσης τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με το αν είναι δυνατή η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων αργού πετρελαίου από τα κοιτάσματα της Κασπίας και του Καζακστάν που θα μεταφέρονται από τον αγωγό και αν η μεταφορά του πετρελαίου με τον τρόπο αυτό είναι συμφερότερη από αυτήν μέσω των στενών του Βοσπόρου με τάνκερ, όπως γίνεται σήμερα, δήλωσε στις αρχές Ιουνίου στο Χάσκοβο ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Βουλγαρία Αλ.Αβντέεφ.

    Κατά τη διάρκεια των πρώτων συνομιλιών για το έργο, ο τότε αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ντ.Κονακτσίεφ ισχυριζόταν ότι αποτελεί θέμα εθνικής σημασίας για την Βουλγαρία η συμμετοχή της στο έργο με ποσοστό τουλάχιστον 25%, δεν εξήγησε όμως τότε ο κ.Κονακτσίεφ ότι η Βουλγαρία θα πρέπει να εξασφαλίσει και τις ανάλογες επενδύσεις ,τις οποίες όμως το βουλγαρικό κράτος δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί.

    Η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα κέρδους και στην περίπτωση μικρότερης ποσοστιαίας συμμετοχής στο έργο, σε λογικά πλαίσια, από τα τέλη της μεταφοράς του πετρελαίου και τα τέλη για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων που θα βρίσκονται στο έδαφός της.

    Το περασμένο έτος, ο Ρώσος πρωθυπουργός Β.Τσερνομίρντιν πραγματοποίησε αρκετές προσωπικές συναντήσεις με τους ηγέτες του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν ώστε να τους πείσει για την αναγκαιότητα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Σήμερα όμως ο ενθουσιασμός αυτός έχει εκλείψει πλέον, όχι μόνο λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων στον οικονομικό τομέα αλλά και λόγω της στασιμότητας που παρατηρείται στην υλοποίηση και άλλων κοινών, στρατηγικής σημασίας, έργων, μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η κατασκευή ενός τέτοιου έργου, όπως αυτό του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, θα έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που θα μεταφέρονται ετησίως 30 εκατ. τόννοι αργού πετρελαίου.

    Προς το παρόν ,όμως, κανείς δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι τόσο μεγάλες ποσότητες αργού πετρελαίου θα μεταφέρονται μέσω του πετρελαιαγωγού αυτού".

    [25] ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Στα Ηνωμένα Έθνη αποτάθηκε η Τουρκία για να εξασφαλίσει την εισαγωγή πετρελαίου, έστω και περιορισμένης ποσότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζημιά που υπέστη από το εφαρμοζόμενο εμπάργκο στο Ιράκ από την εποχή της κρίσης στον Περσικό Κόλπο.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", σύμφωνα με το a_tgla της Τουρκίας, που έγινε δια μέσου του μόνιμου αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, η εισαγωγή περιορισμένης ποσότητας πετρελαίου θα γίνει έναντι ανταλλαγής βασικών ειδών ανάγκης και φαρμάκων.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών, Τανσού Τσιλλέρ, δήλωσε ότι η διευκόλυνση που θα εξασφαλιστεί στην Τουρκία, δεν θα έχει την έννοια της παραβίασης του εμπάργκο στο Ιράκ και διατύπωσε την άποψη ότι στην Άγκυρα "περιμένουν οι χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας να αξιοποιήσουν με κατανόηση και θετική προσέγγιση το αίτημα της Τουρκίας, που βασίζεται σε δικαιολογημένες αιτιολογίες".

    [26] ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

    H Eλληνική Γλώσσα διδάσκεται πλέον και μέσω τηλεόρασης στα κρατικά δημοτικά σχολεία της Βικτώρια. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, γνωστό ως PALS, το οποίο παράγει η τηλεοπτική εταιρεία του ομογενή, Τάσου Ιωαννίδη.

    Τίτλος της εκπομπής, η οποία προβάλλεται μέσα στις τάξεις κάθε Τρίτη και Παρασκευή για δυόμιση ώρες, είναι "Γεια χαρά παιδιά" και μέσω αυτής οι ελληνικής καταγωγής μαθητές, αλλά και τα μη ελληνόπουλα μαθαίνουν τη γλώσσα μας.

    Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, τα παιδιά μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις στους παρουσιαστές και να παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 6 August 1996 - 15:14:42