Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (01/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΤΗ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΑΛΜΑΤΟΣ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ Η ΟΛΓΑ ΒΑΣΔΕΚΗ. ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ 200 ΜΕΤΡΩΝ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΦΦΑ

  • [02] ΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

  • [03] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ

  • [04] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

  • [08] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [09] Ν.ΜΑΡΤΑΚΗΣ: ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΗ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [10] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

  • [11] AΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

  • [12] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ "ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

  • [13] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ" ΣΤΗΝ ΑΘΥΤΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΑΝΟΥ ΣΤΙΣ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • [14] ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΑΡΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

  • [16] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΥΛΟΣ, ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

  • [17] ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [18] ΖΟΥΛΦΟΥ ΛΙΒΑΝΕΛΙ:"ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΜΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ"

  • [19] "ΠΥΡΡΟ, ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΣ", ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

  • [20] ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

  • [21] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ TOU Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

  • [22] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΕΝΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΚΤΗ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΑΛΜΑΤΟΣ ΤΡΙΠΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ Η ΟΛΓΑ ΒΑΣΔΕΚΗ. ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΩΝ 200 ΜΕΤΡΩΝ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΦΦΑ

    Νέες επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Η Όλγα Βασδέκη κατέλαβε την έκτη θέση στον τελικό του άλματος τριπλούν με επίδοση 14 μέτρα και 44 εκατοστά.

    Στο μεταξύ για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μια Ελληνίδα πρωταθλήτρια προκρίθηκε στα ημιτελικά των 200 μέτρων. Πρόκειται για την Κατερίνα Κόφφα η οποία τερμάτισε 4η στη δεύτερη σειρά, με 23 δευτερόλεπτα και 4 εκατοστά που ήταν η 15η καλύτερη επίδοση των προημιτελικών.

    Σήμερα το απόγευμα αγωνίζονται στο ύψος η Νίκη Μπακογιάννη και στο μήκος η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Νίκη Ξανθού και η Ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη, Βούλα Πατουλίδου.

    Στις 5 το απόγευμα η εθνική μας ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται με την Κίνα και διεκδικεί μια από τις θέσεις 5-8.

    [02] ΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Στο στίβο της 26ης Ολυμπιάδας της Ατλάντα επικεντρώνεται άλλη μία ημέρα το ενδιαφέρον των φιλάθλων όλου του κόσμου, που περιμένουν με αγωνία τους τελικούς πολλών αθλημάτων.

    Από ελληνικής πλευράς η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης Βούλα Πατουλίδου, που τιμήθηκε από τους διοργανωτές μεταφέροντας τη φλόγα στην τελετή έναρξης, συμμετέχει σήμερα στα προκριματικά του μήκους των γυναικών διεκδικώντας μια καλή θέση. Μαζί της, στο μήκος θα αγωνιστεί και η πρωταθλήτρια μας Νίκη Ξάνθου.

    Στα προκριματικά του ύψους των γυναικών η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ Νίκη Μπακογιάννη, θα προσπαθήσει να πάρει την πρόκριση στον τελικό.

    Στην ελεύθερη πάλη, μετά τον Νουγκάρ Τσικουασέλι, στην κατηγορία των 48 κιλών θα αγωνιστούν στην Ολυμπιάδα άλλοι τρεις Έλληνες παλαιστές. Στα 52 κιλά ο Αμιράν Καρτάνοβ, στα 74 κιλά ο Λάζαρος Λοϊζίδης και στα 130 κιλά ο Πέτρος Μπουρντούλης.

    Ολοκληρώνουν σήμερα στην ιστιοπλοΐα τους αγώνες οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες μας. Οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης στα σκάφη τύπου "470", οι Σταύρος και Παναγιώτης Αλευράς και Στέφανος Χάνδακας στα σκάφη τύπου "Σόλινγκ" και οι Αιμιλία Τσούλφα και Μαρία Μυλωνά στα "470".

    Μετά και την ήττα από τη Λιθουανία η εθνική μας ομάδα μπάσκετ θα παίξει σήμερα για τις θέσεις 5-8 αντιμετωπίζοντας την Κίνα. Σε peq_ptysg που νικήσει θα αγωνιστεί με τη νικήτρια ομάδα του αγώνα Βραζιλία -Κροατία.

    Στον στίβο θα γίνει ο τελικός των 200 μέτρων των ανδρών, ο τελικός στα 200 μέτρα γυναικών, τα 400 μέτρα εμπόδια ανδρών, ενώ και οι αθλητές του δέκαθλου θα συνεχίσουν σήμερα τη δύσκολη και επίπονη προσπάθεια τους για ένα μετάλλιο.

    [03] ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ

    Δρακόντεια μέτρα σε ολόκληρο τον νομό Εβρου για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού αποφασίστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στη νομαρχία Εβρου, υπό την προεδρία του νομάρχη, Γιώργου Ντόλιου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι δύο αστυνομικοί διευθυντές του νομού, οι στρατιωτικές αρχές, ο έπαρχος βορείου Εβρου, οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες των επίμαχων περιοχών, όπου έχει εκδηλωθεί η ασθένεια, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Ντόλιος μετά τη σύσκεψη, αυξάνονται τα μέτρα σε ολόκληρο το νομό, ενώ η απόφαση για θανάτωση των ζώων θα λαμβάνεται άμεσα με την παραμικρή υπόνοια για ύπαρξη κρούσματος της νόσου. Οπως τόνισε ο νομάρχης, στην πρώτη εστία, στα Δίκελλα, η νόσος έχει εξαλειφθεί, ενώ στη δεύτερη εστία, στο Δέλτα του ποταμού Εβρου, έχουν ήδη θανατωθεί 3.500 βοοειδή και 1150 αιγοπρόβατα. Ο κ. Ντόλιος εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι σύντομα θα έχει εξαλειφθεί και αυτή η εστία. Σε ό,τι αφορά στην κοινότητα Θυρέας ο νομάρχης είπε ότι υπήρχε μια υπόνοια για κρούσμα σε κοπάδι της κοινότητας, το οποίο και θανατώθηκε ολόκληρο, όπως και ένα κοπάδι στην κοινότητα Ισαακίου, ενώ σήμερα θα θανατωθεί και ένα κοπάδι στην Αξεξανδρούπολη, για το οποίο υπάρχουν επίσης υπόνοιες ότι υπάρχει κρούσμα της νόσου.

    Μέτρα αυστηρής προστασίας αποφασίσθηκε επίσης να ληφθούν, στο ίδιο πλαίσιο, σε όλες τις επίμαχες περιοχές με επισταμένους ελέγχους τόσο στην είσοδο, όσο και στην έξοδο ανθρώπων και οχημάτων και απολυμαντικές τάφρους. Εάν μάλιστα υπάρξει ανάγκη, σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο, θα υπάρξει φρούρηση των τάφρων αυτών από ειδικό προσωπικό. Απολυμαντικές τάφροι θα λειτουργήσουν επίσης προληπτικά και σε περιοχές, όπου δεν έχει μέχρι τώρα εμφανιστεί αφθώδης, όπως στην Πυλαία, το Ασημένιο, τη Μάνδρα και στην περιοχή Γιαννούλη.

    Από σήμερα ξαναστήνονται και τα "στεκ" (σταθμοί ελέγχου των οχημάτων), όχι μόνο στο εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και στις περιοχές Κίρκης, Συκορράχης, καθώς και της αρχαίας Μεσημβρίας, ώστε να αποτραπεί η διάδοση της νόσου στον νομό Ροδόπης.

    Επίσης απαγορεύεται για ένα πενθήμερο η συγκέντρωση του αιγοπροβείου γάλατος από όλον τον νομό, συμπεριλαμβανομένων και των υγειών μονάδων, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική διερεύνηση όλων των ζωοτροφών, ενώ επίσης απαγορεύεται η συλλογή αγελαδινού γάλατος από τις ζώνες προστασίας. Από τις ζώνες επιτήρησης αλλά και εκτός αυτών επιτρέπεται η συλλογή αγελαδινού γάλατος, μόνο κάτω από αυστηρά απολυμαντικά μέτρα, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.

    [04] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ UPOUQCEIOU ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

    Τη διαφωνία τους για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας περί στράτευσης εξέφρασαν σήμερα οι πολιτικές νεολαίες της χώρας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ στην Αθήνα.

    Οι νεολαίες ζητούν από τον Υπουργό Αμυνας να μην προχωρήσει στη θέσπιση της υποχρεωτικής στράτευσης από τα 19 χρόνια και οι νέοι ν παρουσιάζονται στο στρατό στα 20 τους χρόνια ώστε να έχουν την ευκαιρία να δώσουν για δεύτερη φορά εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

    Ζητούν ακόμη την αύξηση ενός ακόμη χρόνου του διαστήματος αναβολής λόγω σπουδών και να μην υπάρχουν περικοπές στις άδειες των στρατευμένων.

    "Υπήρξε πολύωρη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας με εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών" για το θέμα του νομοσχεδίου περί στράτευσης δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε "διατυπώθηκαν σκέψεις οι οποίες έχουν ληφθεί υπόψη στη διατύπωση αυτού του νομοσχεδίου". "Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα να διατυπωθούν απόψεις και προτάσεις και, βεβαίως, αν χρειάζεται να γίνουν κάποιες βελτιώσεις θα γίνουν" κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Διάβημα-απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης προς την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ επέδωσε χθες ο Θεόδωρος Πασάς, από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, στον Υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος Οκνεν Μαλέφσκι.

    Με το διάβημα η ελληνική κυβέρνηση απαντά τόσο στο σκοπιανό διάβημα για τη μη ακριβή τήρηση της ενδιάμεσης συμφωνίας, όσο και στις απόψεις που εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι σχετικά με τη θέση και τα δικαιώματα των Σκοπιανών που ζουν στις γειτονικές προς την ΠΓΔΜ χώρες.

    Ως γνωστόν ο κ. Φρτσκοφσκι είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνησή του "επανεξετάζει σε βάθος το ζήτημα της διαβίωσης των "μακεδόνων" στις γειτονικές χώρες και έχει αποφασίσει να μην προβεί σε παραχωρήσεις για την τακτοποίηση του ζητήματος αυτού που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Ρέππας κατά το σημερινό briefing χαρακτήρισε "παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας" τις αιτιάσεις των Σκοπίων και τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση καταρρίπτει με το διάβημά της τους ισχυρισμούς και τις αιτιάσεις των Σκοπίων".

    Για το θέμα αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ της 31/7/9 παρατηρεί τα εξής:

    Το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ αντί να προβάλλει αβάσιμους ισχυρισμούς, οι οποιοι δεν συμβάλλουν καθόλου στην προώθηση σχέσεων καλής ceitom_ar και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στόχους στους οποιους αποβλέπουν όλες οι πρόσφατες διεθνείς πρωτοβουλίες για προαγωγή της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, θα έπρεπε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για θετική έκβαση των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη σχετικά με το όνομα της Δημοκρατίας αυτής.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει και έναντι της ΠΓΔΜ την πάγια πολιτική της για να ανάπτυξη με τις όμορες χώρες σχέσεων καλής γειτονίας".

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    ΄Εντονα αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τη συνθήκη της Λωζάνης.

    "Τέτοιες δηλώσεις" είπε ο κ.Ρέππας "εντάσσονται στην προσπάθεια της Τουρκίας να απεγκλωβιστεί από τη θέση του κατηγορουμένου στην οποία έχει περιέλθει μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις τουρκικές φυλακές".

    Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο κ.Ντεμιρέλ υποστήριξε ότι "η Ελλάδα δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα της μειονότητας της Θράκης και ότι όλα αυτά έχουν αλλοιώσει τη συμφωνία της Λωζάνης" πρόσθεσε ακόμη ότι "οι συμφωνίες γίνονται για να τηρούνται αν δεν τηρούνται δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς που θα φτάσει και που θα σταματήσει το κάθε θέμα".

    [07] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Σπυρίδωνα απέστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    "Η εκλογή Σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής σπουδαιότατο για τον Ελληνικό και της Ορθοδοξία βάθρο Σας επιφυλάσσει ευθύνες και δοκιμασίες" τονίζει ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα συνεχίζει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα της Ελληνικής Ομογένειας και του Έθνους.

    "Οι αρετές και οι ικανότητες τις οποίες έχετε επιδείξει κατά την μέχρι τώρα ποιμαντική σας πορεία αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία της μεγάλης αποστολής που αναλάβατε. Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει κουράγιο να φέρετε εις πέρας το υπέρτατο αυτό χρέος για το καλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ομογένειας και του Ελληνισμού".

    [08] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ με αφορμή την πορεία της οικονομίας.

    ''Ο λαός υποφέρει, η ύπαιθρος είναι εγκαταλελειμένη, η δημόσια διοίκηση είναι ανύπαρκτη και από την Αθήνα η κυβέρνηση των διακοπών και των διαπιστώσεων δεν κάνει τίποτα'' τόνισε ο κ.Εβερτ, προσθέτοντας ότι ''ο κόσμος είναι απογοητευμένος και απελπισμένος. T_pota δεν προχωράει, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Σε πιάνει θλίψη για το που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα, λες και υπάρχει η ασθένεια της απραξίας. Αυτά είναι φοβερά πράγματα και κυρίως ο εφησυχασμός και η μακαριότητα που υπάρχει''.

    Ο κ.Εβερτ σημείωσε ότι υπάρχει αποβιομηχάνιση της χώρας, καθώς, όπως είπε, η απασχόληση στη βιομηχανία τα τελευταία 15 χρόνια έχει μειωθεί κατά 75.000 άτομα, ενώ υποστήριξε ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

    Τέλος, αναφερόμενος στον τομέα του πληθωρισμού είπε ότι δεν υπάρχει καμμία βελτίωση, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

    [09] Ν.ΜΑΡΤΑΚΗΣ: ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΗ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Για "εξοργιστική έως και ύποπτη αδράνεια" της κυβέρνησης στις Σκοπιανές προκλήσεις μετά το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών που κάνει λόγο για παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας των όρων της ενδιάμεσης συμφωνίας, έκανε σήμερα λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Ανοιξης Νότης Μαρτάκης.

    "Οι εξωφρενικές προκλήσεις των Σκοπιανών που προχωρούν στην αμφισβήτηση ελληνικών περιουσιών, θέτοντας με θράσος ακόμα και θέμα "μακεδονικής" δήθεν μειονότητας στην Ελλάδα, αποτελούν φυσική συνέπεια της ενδιάμεσης συμφωνίας" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτάκης.

    [10] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Έκκληση στον πρωθυπουργό να ασχοληθεί επειγόντως με το πρόβλημα της κρίσης στον τουρισμό απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη παράτασης της εξόφλησης των χρεών των ξενοδόχων, κεφαλαιοποίησης των τόκων υπερημερίας και μείωσης από 100 σε 70 του ορίου ημερομισθίων που απαιτούνται για να έχουν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα το δικαίωμα να πάρουν το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

    [11] AΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

    Λειτουργούν ήδη εδώ και δύο μέρες οι πέντε περιφερειακές επιτροπές στήριξης κοινοτικών πρωτοβουλιών στους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

    Η σύστασή τους αποτελεί πρωτοβουλία της Περιφέρειας και στοχεύει στη διευκόλυνση της συμμετοχής της περιοχής στους συμπληρωματικούς πόρους που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα κράτη-μέλη της για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων. "Οι κοινοτικές αυτές πρωτοβουλίες ανακοινώνονται στις εφημερίδες των Βρυξελλών. Είναι, λοιπόν, δύσκολο οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς να ενημερώνονται έγκαιρα για τους πόρους αυτούς", εξήγησε στο Μ.Π.Ε. ο γεν. γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χάρης Τσιόκας.

    Μία ομάδα ειδικών συνεργατών θα συλλέγει πληροφορίες για της προκηρύξεις της Ε.Ε. και θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φορείς. Στη συνέχεια, οι φορείς θα μπορούν να υποβάλουν τις δικές τους ολοκληρωμένες προτάσεις. "Η επαφή γίνεται απ' ευθείας με την Κοινότητα, στο πλαίσιο, βέβαια, πάντα του εθνικού συντονισμού", τόνισε ο κ. Τσιόκας.

    Ηδη έχουν υποβληθεί και εγκριθεί από την Ε.Ε. προτάσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό Δράμας-Καβάλας, την προστασία του Δέλτα του Εβρου, τη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, την πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού πρατηρίου πολυκλαδικών χωροταξικών παρεμβάσεων στη Σαμοθράκη και την Ορεινή Ροδόπη και την ορθολογική χρήση ενέργειας στα δημόσια κτίρια.

    Σύντομα, πρόκειται να υποβληθούν προς έγκριση νέες προτάσεις για: -τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν τον τουρισμό, -την γεωργία και την αλιεία, -τη στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και -τις οικολογικές παρεμβάσεις στις παράκτιες περιοχές.

    "Η λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού στήριξης των προτάσεων στους 5 νομούς της Περιφέρειας θα έχει ως συνέπεια την κινητοποίηση των φορέων. Επιτέλους θα έχουμε μια οργανωμένη και όχι άναρχη δράση στον τομέα των κοινοτικών πρωτοβουλιών", κατάληξε ο περιφερειάρχης.

    [12] ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ "ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ" ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

    Την "παρθενική" του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας θα κάνει το Σάββατο, 3 Αυγούστου, στις 9.15 το βράδυ, το Εθνικό Θέατρο με την Αριστοφανική σάτιρα, "Εκκλησιάζουσες". Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Ασημακόπουλου, η μουσική του Βασίλη Δημητρίου, η χορογραφία της ΄Ερσης Πήττα και η μετάφραση του Πολύβου Δημητρακόπουλου. Στην παράσταση παίρνουν μέρος εκλεκτοί πρωταγωνιστές του Εθνικού Θεάτρου, όπως ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Γιώργος Μοσχίδης.

    "Το έργο έχει μια ιδιαίτερα συγκινητική άποψη, η οποία δεν είναι δική μου, αλλά του ίδιου του Αριστοφάνη. Αποδεικνύει ότι εμείς, οι ΄Ελληνες, ψηφίζουμε κάποιον, τον τοποθετούμε στην κορυφή της πυραμίδας και στην συνέχεια δεν του επιτρέπουμε να αποδείξει αν όντως μπορεί να προσφέρει στον τόπο ή όχι".Αυτά ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα μαζί με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιώργο Μουστάκα, και τον Νομάρχη Χαλκιδικής, Βασίλη Βασιλάκη, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς. "Αυτό είναι η κεντρική ιδέα της Αριστοφανικής κωμωδίας. ΄Ενα γυναικείο πρόσωπο που διεκδικεί κάτι ακριβώς γιατί έχει το δικαίωμα να το κάνει, όταν όλοι οι άνδρες έχουν αποτύχει, και δεν του δίνουμε την ευκαιρία να το ολοκληρώσει", τόνισε ο κ. Βουτσινάς.

    Σύμφωνα με τον κ. Μουστάκα, η παράσταση αναμένεται να σπάσει ρεκόρ εισιτηρίων κάτι που έγινε εξάλλου τόσο με τον "Οιδίποδα Τύραννο" όσο και με τον "Βασιλιά Ληρ" που παρουσιάστηκαν Φεστιβάλ, αλλά και με τη συναυλία του Γκόραν Μπρέκοβιτς.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του θεσμού φέτος λειτουργεί μία γιγαντιαία και εντυπωσιακή έκθεση-αφιέρωμα στα 35 χρόνια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με θεατρικά κοστούμια, φωτογραφίες και 300 αφίσες από το αρχείο του θεάτρου. Επιθυμία των διοργανωτών είναι να οργανωθεί του χρόνου μία ανάλογη έκθεση και για το Εθνικό.

    [13] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΝΕΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ" ΣΤΗΝ ΑΘΥΤΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΑΝΟΥ ΣΤΙΣ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Σαράντα νέοι ζωγράφοι, μουσικοί και καλλιτέχνες του δρόμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο πανόραμα των εκδηλώσεων "Νέοι για την Τέχνη", που πραγματοποιούνται για πρώτη φορά στην Άθυτο Χαλκιδικής, από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ' 97".

    Στόχος του Οργανισμού είναι, μέσω συναυλιών, εικαστικών παρεμβάσεων και χάπενινγκς στους δρόμους και τις πλατείες του πανέμορφου παραδοσιακού οικισμού, να φέρει τους νέους δημιουργούς στο προσκήνιο και να πετύχει τη νεανική επικοινωνία μέσω της τέχνης.

    Συναυλία στο λόφο του Κουτσόμυλου, στην Άθυτο Χαλκιδικής, δίνει η Αφροδίτη Μάνου, το Σάββατο 3 Αυγούστου. Στη συναυλία συμμετέχει και ο Δημήτρης Νικολούδης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 22:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [14] ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΑΡΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

    Δεκατέσσερεις νεαροί Γάλλοι φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών του κοινοτικού προγράμματος "Νεολαία για την Ευρώπη", για να μείνουν μέχρι τις 13 Αυγούστου στην Ιερισσό, να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική τέχνη και παράδοση και να δημιουργήσουν βάσει του δικού μας πολιτισμού. Στο διάστημα της παραμονής τους θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τους κανό για να ανοιχτούν στη θάλασσα της Ιερισσού και ύστερα να συναρμολογήσουν τα δικά τους τουρμπερλέκια έτσι όπως θα μάθουν στα καρνάγια και στο εικαστικό εργαστήρι.

    Τα καρνάγια της Ιερισσού, που είναι από τα σημαντικότερα της Βόρειας Ελλάδας, είναι τα μικρά ναυπηγεία όπου κατασκευάζονται καϊκια ποικίλων διαστάσεων και αποτελούν μία σημαντική πλευρά της οικονομικής ζωής της περιοχής από παλιά μέχρι σήμερα. Εκεί θα μάθουν αύριο την τέχνη της ναυπηγικής και το πως φτιάχτονται τα καϊκια και αργότερα με τα υλικά που θα μαζέψουν από εκεί και τη παραλία θα κατασκευάσουν το δικό τους εικαστικό έργο.

    Τις επόμενες μέρες στο εργαστήρι κατασκευής και συναρμολόγισης παραδοσιακών κρουστών με τα τουμπερλέκια, που οι ίδιο θα συναρμολογήσουν και θα παρουν μαζί τους φεύγοντας για τη Γαλλία, θα βιώσουν την ελληνική μουσική και τον χορό, ενώ στο εργαστήρι ψηφιδωτών θα μάθουν για αυτή τη βυζαντινή τέχνη . Μέσα από τις εκδρομές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής και πολιτισμικής μας ζωής και να ακολουθήσουν τον ιστορικό δρόμο της περιοχής.

    Το πρόγραμμα της φιλοξενίας των 14 Γάλλων αποτελεί τη δεύτερη v\sg ενός προγράμματος ανταλλαγής ανάμεσα στον πολιτιστικό σύλλογο Ιερισσού "Κλειγένης" και της Maison des Jeunes et de la Culture Crolles. Το ευρύτερο θέμα της ανταλλαγής είναι η ίδια η εμπειρία και ενημέρωση πάνω στο πολιτισμικό τρόπο του "οικοδεσπότη" μέσα από εργαστήρια και γνωριμία με τα ιδιαίτερα στοιχεία της περιοχής όπου τα βιώνουν με τον καθημερινό τρόπο οι κάτοικοι.Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πολιτισμικού μοντέλου από δύο ομάδες με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

    Ο πολιτιστικός σύλλογος της Ιερισσού με την ομάδα κατασκευών του ξεκίνησε μία πορεία επαφής και συνεργασίας με ομάδες νέων στην Ευρώπη ενθαρρύνοντας τους ίδιους να συμμετέχουν σε όλες τις πλευρές της οργάνωσης και υλοποίησης ενός πρότζεκτ που θα σεβαστεί και θα απαντήσει στις ανάγκες νέων πολύ διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών.

    "Θεωρούμε τα κανάλια επικοινωνίας που άνοιξαν πολύ σημαντικά -με την έννοια πως μας βοηθάνε να βιώσουμε έμπρακτα το γεγονός πως ζούμε σήμερα σε μία εν δυνάμει Ευρώπη που θα γίνει πραγματικότητα ακριβώς μέσα απ΄το την αξιοποίηση τέτοιων ανθρώπινων καναλιών" τονίζουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

    Προφορικό διάβημα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, στη συγκέντρωση των απόδημων σκοπιανών στο Μοναστήρι, μετέφερε χθες στον υφυπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Όκνεν Μαλέφσκι, ο εκτελών χρέη επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, Θεόδωρος Πασάς.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, ο κ.Πασάς μετέφερε την ανησυχία της κυβέρνησης της Ελλάδας για τις απόψεις που εξέφρασε ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών σχετικά με τη θέση και τα δικαιώματα των σκοπιανών που ζουν στις γειτονικές προς την ΠΓΔΜ χώρες. Επεσήμανε, επίσης, ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης, οι δηλώσεις του κ.Φρτσκόφσκι αποτελούν ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

    Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση των αποδήμων σκοπιανών στο Μοναστήρι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση της χώρας του "επανεξετάζει σε βάθος το ζήτημα της διαβίωσης των "μακεδόνων" στις γειτονικές χώρες και έχει αποφασίσει να μην προβεί σε παραχωρήσεις για την τακτοποίηση του ζητήματος αυτού, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών".

    [16] Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΥΛΟΣ, ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

    Ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως (Γιοχάνεσμπουργκ) και Πρετόριας, κ. Παύλος, ορίστηκε Τοποτηρητής του Θρόνου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου κατά την ειδική συνεδρίασή τους, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

    Στα κύρια καθήκοντα του Τοποτηρητή του Θρόνου περιλαμβάνεται η κίνηση της διαδικασίας διαδοχής του Πατριάρχη, η οποία σύμφωνα με κύκλους του Πατριαρχείου αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο στα τέλη του 1996. Αναλυτικότερα η Γενική Συνέλευση εκλεκτόρων, η οποία σε ό,τι αφορά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποτελείται τόσο από κληρικούς, όσο και από εκπροσώπους των πιστών (λαϊκούς) πρόκειται να επιλέξει τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, από τους οποίους η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου θα επιλέξει τον νέο Πατριάρχη.

    Ο κ. Παύλος, γεννήθηκε στο Καφρ Ελ Ζαγιάντ της Αιγύπτου (στα παράλια του Νείλου) το 1920, έχει αποφοιτήσει από την Αμπέτειο Σχολή του Καϊρου και στη συνέχεια σπούδασε στη Θεολογική και στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εχει υπηρετήσει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ως διάκονος για περίοδο 12 ετών και στη συνέχεια, από το 1954 μέχρι το 1968 διετέλεσε εφημέριος στο Σόλσμπερι (σημερινό Χαράρε) της Ζιμπάμπουε. Το 1968 εξελέγη Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας και έκτοτε είναι γνωστός για τη δράση του στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης tgr Ορθοδοξίας στη Νότια Αφρική. Σημειώνεται ότι, όταν είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας, στη Νότια Αφρική υπήρχαν τρεις Ελληνορθόδοξοι ναοί, ενώ σήμερα υπάρχουν 17, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριαρχικού Ναού του Γιοχάνεσμπουργκ.

    [17] ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Προχωράμε με γοργό ρυθμό σ' ένα σταυροδρόμι όσον αφορά το Κυπριακό. Μέχρι τώρα δεν είχα δει τα δυτικά κέντρα τόσο αποφασισμένα για κάποια λύση και τις δύο κοινότητες τόσο κοντά, αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά" γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" ο Τούρκος δημοσιογράφος, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

    Το θέμα δεν έχει τον αντίκτυπο που θα έπρεπε στα ΜΜΕ, υποστηρίζει ο Μπιράντ. "Επί τέσσερις μήνες διορίζονται μεσολαβητές, έχουν ολοκληρωθεί οι φάκελοι και έχουν ετοιμαστεί τα σενάρια και η υπόθεση θα λήξει με διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, κεκλεισμένων των θυρών, όπως και στην περίπτωση της Βοσνίας".

    Όπως σημειώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος, είδε στην "τουρκική κοινότητα" της Κύπρου τις ελπίδες να ανθίζουν και από την άλλη πλευρά τις υποψίες και την ασάφεια. "Οι πάντες είναι υπέρ της αλλαγής της σημερινής κατάστασης, αλλά η υπόθεση γυρίζει και φτάνει συνεχώς στο ερώτημα: Τι είδους λύση;"

    Σε τρία σημεία πάντως συμφωνούν οι πολιτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων, όπως αναφέρει ο Μπιράντ. Να μην αποσυρθεί τουλάχιστον για ένα διάστημα η τουρκική στρατιωτική δύναμη από το νησί, να κατευθύνει η "τουρκοκυπριακή κοινότητα" μόνη τα εσωτερικά της θέματα και πριν από οποιαδήποτε λύση να επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα ανταλλαγής περιουσίας και να μην επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι στα δικά τους μέρη.

    [18] ΖΟΥΛΦΟΥ ΛΙΒΑΝΕΛΙ:"ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΟΜΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ"

    "Ζούμε σε μια ημιμιλιταριστική κοινωνία. Σε κάθε σημείο όπου ο Στρατός αποφαίνεται ότι ένα θέμα άπτεται της κρατικής ασφάλειας, εκεί δεν μπορεί καν να ενεργοποιηθεί η κάθε πολιτική κυβέρνηση. Στην Τουρκία δεν ζούμε κάτω από ομαλές συνθήκες" δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα,"TAGES ANZEIGER", ο Τούρκος μουσικοσυνθέτης, Ζουλφού Λιβανελί, αναφερόμενος στον τερματισμό της απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές.

    "Στην Τουρκία δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε πολιτική τάξη. Το πολιτικό παιχνίδι στην Άγκυρα είναι ένα είδος αγώνα δρόμου καριέρας μεταξύ 2000 ατόμων" πρόσθεσε. "Προσωπικά ονομάζω την πολιτική στη χώρα μου το "τάβλι της Άγκυρας".

    Σημαντικό μέρος της ευθύνης για τη μεγάλη διάρκεια της απεργίας πείνας απέδωσε ο Τούρκος μουσικοσυνθέτης στα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς "θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι πριν από 20 ημέρες". Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, οι δημοσιογράφοι υποβάλλονται με τη θέλησή τους σε autokocojqis_a, καθώς θέλουν να διατηρήσουν την ευμάρεια που έχουν κερδίσει και γι΄αυτό το λόγο ξεχνούν γρήγορα.

    Σε ερώτηση για την ανοχή των ανθρώπων στην Τουρκία σε τέτοια συμβάντα, ο Ζουλφού Λιβανελί υπογράμμισε πως 20 με 30 άτομα δολοφονούνται καθημερινά στην νοτιανατολική περιοχή της χώρας και όμως την επομένη οι άνθρωποι το έχουν ήδη ξεχάσει.

    "Το αίτημα των κρατουμένων να μην βασανίζονται τουλάχιστον στο δρόμο από τη φυλακή ώς το Δικαστήριο ή να μην δέρνονται τα μέλη της οικογένειάς τους και να μην τους επιτίθενται αστυνομικά σκυλιά, όταν έρχονται στις φυλακές με την επιθυμία να τους επισκεφθούν ήταν δίκαιο" σημείωσε τέλος ο Τούρκος μουσικοσυνθέτης, ο οποίος συμμετέχει σε επιτροπή για την παρακολούθηση της εφαρμογής των αιτημάτων των απεργών πείνας, αναφερόμενος στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    [19] "ΠΥΡΡΟ, ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΣ", ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

    Αποδέκτης μιας ιδιαίτερα συγκινητικής επιστολής, προερχόμενης από μια ομάδα Ελληνόπουλων από τη Βόρεια Ηπειρο, που φιλοξενούνται από την Πανηπειρωτική Ενωση Καβάλας σε κατασκήνωση της Νέας Περάμου, έγινε σήμερα ο Χρυσός Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας.

    "Πύρρο, μη μας ξεχάσεις", παρακαλούν τον χρυσό αθλητή τα μικρά παιδιά από τους Αγιους Σαράντα, το Δέλβινο και τη Χειμάρρα. "Εκεί ψηλά που ανέβηκες, μπορείς να μας δεις καλύτερα. Να θυμηθείς τον τόπο που γεννήθηκες, τις στερήσεις μας, τα βάσανά μας, τις πίκρες μας, τους αγώνες μας για επιβίωση, για δικαιοσύνη, για ισότητα. Βοηθείστε μας, Πύρρο, και εσύ και ο Σαμπάνης και ο Κόκκας και ο Μήτρου και ο Λεωνίδης και τα άλλα παιδιά. Μη μας ξεχάσετε και μην πάψετε να μιλάτε για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Βόρεια Ηπειρο.

    Βοηθείστε μας να μείνουμε στις Εστίες μας. Δίπλα στους τάφους των προγόνων μας, στις ρίζες μας, στην αγαπημένη μας Βόρεια Ηπειρο, που φθίνει και ερημώνεται".

    [20] ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

    "Το Κυπριακό είναι πάντοτε σημαντικό θέμα για το Συμβούλιο της Ε.Ε. και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο κατά την οποία ελπίζουμε ότι τα προβλήματα της Κύπρου θα επιλυθούν έγκαιρα ώστε να επιτραπεί στην ενωμένη Κύπρο να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.".Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. για το Κυπριακό κ. Χίσλιπ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στην κατοικία του Πρέσβη Αλ.Σάνδη με πρέσβεις και επιτετραμμένους των χωρών - μελών της Ένωσης στη Λευκωσία.

    Ο κ.Χίσλιπ περιέγραψε την αποστολή του σε Λευκωσία,Αθήνα και Άγκυρα ως διερευνητική κατά την οποία συλλέγει πληροφορίες και εισηγήσεις για το θέμα ενώ εξέφρασε την άποψη ότι και οι δύο πλευρές στο θέμα της Κύπρου είναι αποφασισμένες να ασχοληθούν και να επιλύσουν το πρόβλημα .

    Ο Ιρλανδός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ρ.Ντενκτάς του εξήγησε τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη στην Ε.Ε. τόσο για τις δύο πλευρές όσο και για την ενωμένη Κύπρο.

    Ο Ιρλανδός εκπρόσωπος κάλεσε τον Ντενκτάς και τους συνεργάτες του να ενημερώνονται για την πολιτική της Ε.Ε. για να γνωρίσουν από κοντά τα πρακτικά πλεονεκτήματα από την ένταξη της ενωμένης Κύπρου ενώ, κατά τον κ. Χίσλιπ, ο Ρ.Ντενκτάς έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον.

    [21] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΗΓΕΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Σημαντικό ποσό στο Μπίλ Κλίντον θα δώσουν σήμερα για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του, ηγετικά στελέχη της ομογένειας με τον οποίο θα παρακαθήσουν σε δείπνο στο Λευκό Οίκο.

    Θα παρευρεθούν ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής του Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Νίκος Μουγιάρης, ο Αγγελος Τσακόπουλος, ο Αντριου Μανάτος, ο Γερουσιαστής Πόλ Σαρμπάνις και ο Τζόν Μπραδήμας επίτιμος πρόεδρος στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

    Την Παρασκευή αντιπροσωπεία της ομογενειακής οργάνωσης "Ελληνοαμερικανοί για το δημοκρατικό κόμμα" και ο πρόεδρος της διευθύνουσας επιτροπής του κόμματος Ντόν Φάουλερ θα δώσουν συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσουν επίσημα την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών στο δημοκρατικό κόμμα.

    [22] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΠΕΝΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Το αλβανικό Κοινοβούλιο κατήγγειλε χθες την καταδίκη πέντε υπευθύνων του αλβανικού πανεπιστημίου στο Τέτοβο της δυτικής ΠΓΔΜ.

    Οι πέντε πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων και ο πρύτανης του Ιδρύματος Φαντίλ Σουλεϊμάνι, καταδικάσθηκαν σε ποινές από τέσσερις εως δώδεκα μήνες ύστερα από τις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν ενάντια στην απόφαση αναστολής λειτουργίας του πανεπιστημίου τον Φεβρουάριο του 1995.

    Το αλβανικό Κοινοβούλιο διαμαρτυρήθηκε έντονα και σε ανακοίνωσή του εξέφρασε την ανησυχία του για τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της συγκεκριμένης χώρας αρνούνται στην μειονότητα το δικαίωμα να λάβει ανώτερη μόρφωση στη μητρική της γλώσσα, γεγονός που είναι αντίθετο στους διεθνείς κανονισμούς.

    "Τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν εναντίον των υπευθύνων του πανεπιστημίου του Τέτοβο θέτουν σε κίνδυνο την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών" τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση ενώ εκφράζεται και η ελπίδα του αλβανικού Κοινοβουλίου πως τα Σκόπια θα επανεξετάσουν την απόφασή τους και θα επιτρέψουν στους αλβανικής καταγωγής κατοίκους να λαμβάνουν ανώτερη μόρφωση στη μητρική τους ck~ssa.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 1 August 1996 - 14:02:43