Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (30/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 30 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ "ΧΑΙΡΕ" ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟ

  • [02] ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

  • [03] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ, ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

  • [04] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ, ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

  • [05] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • [06] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [07] Μ.ΛΟΥΚΑΚΗΣ: ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ ΘΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

  • [08] ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [10] ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 17,25% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1995 ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΡΕΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

  • [12] ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ 11 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΥΦΛΙΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [13] ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑΤΡEΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ 1 ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

  • [14] ΣΤΟΝ ΑΡΔΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΕΩΣ ΤΙΣ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

  • [16] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  • [17] ΜΕ ΤΟΥΣ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

  • [18] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΔΕΝ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ

  • [19] ΜΕ ΤΟΝ Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [20] 75 ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

  • [21] ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "PRAVDA"


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [22] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ "ΧΑΙΡΕ" ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟ

    Το τελευταίο αντίο απευθύνουν σήμερα το πρωί η Ορθοδοξία και ολόκληρος ο Ελληνισμός στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Παρθένιο, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω το απόγευμα της 23ης Ιουλίου στην Αμοργό, όπου το πρωί είχε χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

    Στο Κάιρο βρίσκονται από το πρωί πλήθος επισήμων και ιεραρχών από την Ελλάδα, την Κύπρο και ολόκληρο τον κόσμο, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον Πατριάρχη, η σορός του οποίου εκτίθεται από το Σάββατο σε λαϊκό προσκύνημα στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο, όπου στις 10.30 το πρωί αναμένεται να αρχίσει η Εξόδιος Ακολουθία.

    Στη συνέχεια η σορός του μεγάλου ιεράχη θα μεταφερθεί στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, όπου θα ενταφιαστεί στους Πατριαρχικούς Τάφους, στην κρύπτη των 40 Μαρτύρων.

    Στο Κάιρο έχει μεταβεί για να τιμήσει τη μνήμη του εκλιπόντα ιεράρχη ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιγνάτιος, ενώ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, εκπροσωπεί ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γ. Κακλίκης. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρίσκεται από νωρίς το πρωί και κυβερνητικό κλιμάκιο, επικεφαλής του οποίου είναι ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Παπανδρέου, και συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Ρωμαίος, οι υφυπουργοί ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Ελισάβετ Παπαζώη, Υγείας και Πρόνοιας, Θεόδωρος Κοτσώνης και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ευδοκία Σερέλη.

    Παρόντες είναι επίσης οι βουλευτές Γεράσιμος Αραβανής, Βασίλειος Κοραχάης, Στέλιος Παπαθεμελής και Θεόδωρος-Στέφανος Στεφανόπουλος. Επίσης οι μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Κύριλλος, Κυδωνίας και Αποκωρόνου, κ. Ειρηναίος, Ιερισσού, κ. Νικόδημος, οι Επίσκοποι Ηλιοπόλεως, κ. Θεόκλητος, Κανωπού, κ. Φιλήμων, Κυρήνης, κ. Θεόδωρος, και Ταμιαθέως, κ. Ιωακείμ.

    Την Κυπριακή Κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, ο οποίος συνοδεύεται από τον Γενικό Διευθυντή ου κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκο Σιάμπο. Στο Κάιρο έχει επίσης μεταβεί για να παραστεί στην τελετή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από τη Μεγαλόνησο, αποτελούμενη από τους βουλευτές Τάκη Χατζηδημητρίου, Δώρο Χριστοδουλίδη και Στέλιο Γερασίμου.

    [02] ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξελέγη ομόφωνα από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Ιταλίας Σπυρίδων.

    Το "τριπρόσωπον" η εκλογή του οποίου έγινε μέσα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου συγκροτείτο από τους Μητροπολίτες Ιταλίας Σπυρίδωνα, Νέας Ζηλανδίας Διονύσιο και Ζηνουπόλεως Αρίσταρχο.

    Το πραχτικό της απόφασης ανέγνωσε στον πατριαρχικό ναό ο υπογραμματέας της Ιεράς Συνόδου Ελπιδοφόρος και στη συνέχεια ψήφισαν οι 12 Συνοδικοί Μητροπολίτες.

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κατάγεται από την Ρόδο, σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης (1962-1966) και μετεκπαιδεύτηκε στην Ελβετία (1967-1968) και Γερμανία ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (1969-1973).

    Υπηρέτησε στη μόνιμη αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Γενεύη 1966-1967), διετέλεσε Γραμματέας του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού πατριαρχείου στο Σανμπεζί Γενεύης και συγχρόνως αρχισυντάκτης του περιοδικού "Επίσκεψις". Από το 1984 με έδρα πάντοτε τη Ρώμη ασκούσε τα καθήκοντα του Γραμματέα της Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θεολογικό διάλογο μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Το Νοέμβριο του 1985 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος Απαμείας και το Νοέμβριο του 1991 Μητροπολίτης Ιταλίας με έδρα τη Βενετία.

    [03] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ, ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Την ίδρυση τριών νέων Μητροπόλεων του Τορόντο (Καναδά), Μπουένος Αϊρες (Νοτίου Αμερικής) και Μεξικού (Κεντρώας Αμερικής) αποφάσισε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου παράλληλα με την εκλογή του νέου Επισκόπου Αμερικής.

    Στην ίδια συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος "εξέφρασε άπαξ έτι την στοργήν και εκτίμησην της Μητρός Εκκλησίας προς το πρόσωπον του σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και την ευαρέσκειαν αυτής δια την μακροχρόνιον και αγλαόκαρπον προσφοράν αυτού εις την Εκκλησία και το Γένος".

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ο πέμπτος από την ίδρυση της επαρχίας αυτής του Οικουμενικού θρόνου πριν 75 χρόνια. Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων ονομάστη επίσης μετά την εκλογή του Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αμερική.

    Η ενθρόνιση του νέου Επισκόπου θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ορίστηκε ο Επίσκοπος Τορόντο Σωτήριος.

    [04] ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΟΡΟΝΤΟ, ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΞΙΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Την ίδρυση τριών νέων Μητροπόλεων του Τορόντο (Καναδά), Μπουένος Αϊρες (Νοτίου Αμερικής) και Μεξικού (Κεντρώας Αμερικής) αποφάσισε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου παράλληλα με την εκλογή του νέου Επισκόπου Αμερικής.

    Στην ίδια συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος "εξέφρασε άπαξ έτι την στοργήν και εκτίμησην της Μητρός Εκκλησίας προς το πρόσωπον του σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και την ευαρέσκειαν αυτής δια tgm μακροχρόνιον και αγλαόκαρπον προσφοράν αυτού εις την Εκκλησία και το Γένος".

    Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ο πέμπτος από την ίδρυση της επαρχίας αυτής του Οικουμενικού θρόνου πριν 75 χρόνια. Ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων ονομάστη επίσης μετά την εκλογή του Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αμερική.

    Η ενθρόνιση του νέου Επισκόπου θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου και μέχρι τότε Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ορίστηκε ο Επίσκοπος Τορόντο Σωτήριος.

    [05] ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ ΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ. Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΙΣ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Πανηγυρίζει όλη η Ελλάδα για το θρίαμβο των Ελλήνων αθλητών στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Και τέταρτο χρυσό μετάλλιο για τη χώρα μας κατέκτησε ο ιστιοπλόος μας Νίκος Κακλαμανάκης στις ιστιοσανίδες τύπου "Μιστράλ".

    Μετά τους χρυσούς Ολυμπιονίκες μας αρσιβαρίστες Πύρρο Δήμα και Κάχι Καχιασβίλι, του πρωταθλητή της γυμναστικής Γιάννη Μελισσανίδη, ο Νίκος Κακλαμανάκης ανέβηκε στο πιο ψηλό βάθρο των νικητών αφού τερμάτισε πρώτος στη γενική κατάταξη.

    Όλη η Ελλάδα "ζει στο ρυθμό" των Ολυμπιονικών μας, ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία έσπευσε να συγχαρεί τους πρωταθλητές μας οι οποίοι εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα.

    Η πολιτεία θα τιμήσει τους Ολυμπιονίκες ναυλώνοντας Τσάρτερ το οποίο θα τους μεταφέρει από την Ατλάντα στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας 5 Αυγούστου. Στις 8:30 το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει εκδήλωση στο Παναθηναικό Στάδιο.

    Στην κατηγορία των "Σταρ" οι άλλοι δύο ιστιοπλόοι μας Τάσος Μπουντούρης και Δημήτρης Μπούκης "κυνήγησαν" μέχρι το τέλος το μετάλλιο αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν τερματίζοντας στην τέταρτη θέση.

    Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελληνίδα πρωταθλήτρια στο τριπλούν Όλγα Βασδέκη. Με το δεύτερο της άλμα που ήταν 14 μέτρα και 48 εκατοστά εξασφάλισε με άνεση την πρόκριση της στο τελικό που θα γίνει αύριο.

    [06] ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Το νομοσχέδιο για το θέμα της στράτευσης παρουσίασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή η υποχρεωτική στράτευση ορίζεται για το 19ο έτος της ηλικίας. Μειωμένη θητεία προβλέπεται για όσους κατατάσσονται εθελοντικά πριν την κλήση τους, για τους σπουδαστές που δεν κάνουν χρήση της αναβολής τους και όσους αντιμετωπίζουν κοινωνικά, οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα.

    Η διάρκεια της αναβολής λόγω σπουδών καθορίζεται με βάση τα έτη φοίτησης κάθε σχολής προσαυξημένα κατά ένα έτος. Όλοι οι ανυπότακτοι θα πρέπει να υπηρετήσουν τουλάχιστον τρεις μήνες ενώ ha υπάρχει κόστος εξαγοράς για κάθε μήνα θητείας.

    Ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι "τα ζητήματα αυτά λύνονται μόνο με την πολιτική βούληση των νέων της Ελλάδας και με την κατανόησή τους ότι η στράτευση δεν είναι μόνο μια συνταγματική επιταγή αλλά είναι και μία αναγκαιότητα". Πρόσθεσε δε ότι οι νέοι της Ελλάδας "χρειάζεται να υπηρετήσουν την πατρίδα που αντιμετωπίζει αυτή την εποχή μια συγκεκριμένη απειλή", όπως είπε.

    [07] Μ.ΛΟΥΚΑΚΗΣ: ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΗ ΘΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

    Σεισμόπληκτη θα κηρυχθεί η περιοχή της Κόνιτσας με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών, όπως ανακοίνωσε σήμερα από την Κόνιτσα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Μανώλης Λουκάκης. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχουν στεγαστεί όλοι οι σεισμοπαθείς και ότι έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες επιδιορθώσεων των κτιρίων.

    Για την κατάσταση στην περιοχή ενημερώθηκε το μεσημέρι και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της Κόνιτσας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να ενταχθεί και η Κόνιτσα στα ίδια προγράμματα με τα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Αχαϊα και επισήμανε ότι η Ν.Δ. θα παρακολουθεί από κοντά την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης.

    [08] ΟΞΥΤΑΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Οξύτατη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπέη ακολούθησε την κοινοποίηση της απόφασης για αντικατάσταση του ιδίου και του Γιάννη Καψή από την Επιτροπή της Βουλής που αποφαίνεται για τους διοικητές των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.

    "Με την απόφαση αντικατάστασης εμού και του συναδέλφου Γιάννη Καψή τέθηκε ουσιατικώς υπό αίρεση το συνταγματικό δικαίωμα των βουλευτών να εκφράζουν ελευθέρως τη γνώμη τους και να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Αυτό είναι μεγάλο θέμα που αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στα οργανα του ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο κ.Μπέης.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απέδωσε την αντικατάστασή του στο γεγονός ότι "ορισμένοι είναι αντίθετοι" με τη θέση του ότι η κυβέρνηση πρέπει να αιτιολογεί τις αλλαγές και τη διακοπή της θητείας των διοικητών τραπεζών και ΔΕΚΟ, όταν αυτή γίνεται πρόωρα.

    "Οσοι όμως είναι αντίθετοι με τη θέση μου αυτή", συμπλήρωσε ο κ.Μπέης, "πρέπει να είναι αντίθετοι και με τη θέση του κ.Σημίτη, ο οποίος μας εδήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι ούτε επιτρέπεται να είναι ένας λόχος στην υπηρεσία του αρχηγού είτε στην υπηρεσία των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων".

    [09] ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αν συνεχιστεί ο "στρουθοκαμηλισμός" της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα Σκόπια θα αναγνωριστούν με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Ο κ. Μητσοτάκης που άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση ep]jqime την ενδιάμεση συμφωνία που έχει υπογραφεί με την γειτονική χώρα το 1995 και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ότι με την δήλωσή του ότι η Ελλάδα δεν βιάζεται να λύσει το θέμα της ονομασίας έδωσε την χαριστική βολή στην προσπάθεια να βρεθεί μια εθνικά συμφέρουσα λύση στο θέμα.

    Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί είναι χρέος του όπως δήλωσε "χρέος του είναι να προασπίζεται τα ελληνικά εθνικά δίκαια και όχι να παραπλανά τον ελληνικό λαό ενόψει των επόμενων εκλογών" σημείωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    [10] ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 17,25% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 1995 ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΙΣΡΕΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

    Αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος που θα εισρεύσει στη χώρα κατά τη διάρκεια του 1996, της τάξης του 17,25%, σε σχέση με το 1995, δείχνουν οι μετρήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ - ΕΟΤ).

    Σύμφωνα με αυτές, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 1996 οι αλλοδαποί τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας έφεραν συνάλλαγμα 11,59% και 25% αντίστοιχα περισσότερο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 1995, ενώ σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής μη πλήρως επεξεργασμένα στοιχεία του ίδιου τμήματος, η ίδια τάση χαρακτηρίζει και τους επόμενους μήνες.

    Συνολικά, δε, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της ΕΣΥΕ- ΕΟΤ, το 1996 θα "κλείσει" με εισροή συναλλάγματος 8.040,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, έναντι των 6.857,4 εκατομμυρίων δολαρίων που εισήλθαν στη χώρα μας το 1995 (μεταβολή 1996/1995 της τάξης του 17,25% έναντι της ανάλογης αύξησης 5,16% που σημειώθηκε το 1995 σε σχέση με το 1994).

    Σε ό,τι αφορά στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των αλλοδαπών τουριστών, αυτή κατά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 1996 σημείωσε άνοδο της τάξης του 11,64% (έναντι της αντίστοιχης αύξησης 28,66% που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 1995 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 1994) και του 33,78% αντίστοιχα (έναντι της αύξηση 33,94% που σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1995 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 1994).

    Στο 17,25% αναμένεται να ανέλθει και η αύξηση του συνολικού ταξιδιωτικού συναλλάγματος που θα εισέρθει στη χώρα στη διάρκεια της χρονιάς. Συνολικά εκτιμάται ότι το συνάλλαγμα αυτό θα ανέλθει στα 4.814,7 εκατομμύρια δολάρια.

    Αύξηση, επίσης, αναμένεται και στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της χώρας Ελλήνων τουριστών, η οποία, όμως, δεν θα ξεπεράσει το 1,41% σε σχέση με το 1995. Συνολικά αναμένεται να υπάρξουν 12.699.720 διανυκτερεύσεις ημεδαπών τουριστών, έναντι των 12.522.573 του 1995.

    Στο μεταξύ, θεαματική είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αύξηση των αλλοδαπών τουριστών που καταφθάνουν στη χώρα μας με πτήσεις τσάρτερς.

    Συνολικά για το 1996, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ-ΕΟΤ, θα αφιχθούν με τσάρτερς 10.265.572 ξένοι τουρίστες, έναντι των 6.184.894 που έφτασαν με τον ίδιο τρόπο στη χώρα το 1995. Ειδικότερα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο σημειώθηκε αύξηση tgr τάξης του 65,98%. Σημειώνεται ότι το 1995 υπήρξε μείωση των τουριστών που ήρθαν με τσάρτερς της τάξης του 7,70%.

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΔΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Την αισιοδοξία της ότι η συντήρηση του μακεδονικού Τάφου της Κρίσεως στα Λευκάδια Ημαθίας θα ολοκληρωθεί μέχρι το 1997 εξέφρασε η προϊσταμένη ΙΖ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Μαρία Ακαμάτη μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εξάλλου ο προϊστάμενος συντήρησης αρχαιοτήτων του υπουργείου πολιτισμού Νίκος Μίνως τονίσει ότι οι εργασίες συντήρησης είναι σωστό να αρχίσουν την άνοιξη.

    "Τα ποσά που έχουν εξαγγελθεί από το υπουργείο Πολιτισμού υπάρχουν και το συνεργείο το έχουμε στη διάθεση μας και αρχίζουμε να αποκτούμε και τον εξοπλισμό. Προτείνουμε να αρχίσουν οι εργασίες την άνοιξη γιατί θα ήταν επικίνδυνο να ξεκινήσουν τον χειμώνα επειδή είναι τέτοια η φύση της εργασίας και το μνημείο έχει πρόβλημα παρουσίας υγρασίας από το έδαφος. Γίνεται γεωτεχνική μελέτη από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης τα οποία προτείνουν αποστραγγιστικά έργα σε όλη την περιοχή. Εχουμε να κάνουμε αρκετή δουλειά στην επιφάνεια του μνημείου. Προτείνουμε να αρχίσουν οι φάσεις της αποσυναρμολόγισης την επόμενη άνοιξη αλλά μέχρι τότε θα κάνουμε την προετοιμασία" επισημαίνει ο κ Μίνως

    Ο τάφος, για την κακή κατάσταση του οποίου έγινε τόσος λόγος τα τελευταία χρόνια, χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. και είχε αποκαλυφθεί το 1954 από τον αρχαιολόγο Φώτη Πέτσα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε διαστάσεις τάφο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αρχιτεκτονική και ζωγραφική διακόσμηση. Η πρόσοψη του μνημείου έχει μήκος 8,68 μέτρα ενώ ο τάφος σώζεται σε έψος 7,10 και φέρει κονιάματα και τοιχογραφίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στην πρόσοψη.

    Οπως αναφέρεται στην μελέτη συντήρησης των κονιαμάτων και τοιχογραφιών για περισσότερα από 2.000 χρόνια ο Τάφος της Κρίσεως δέχτηκε τις επιπτώσεις των συνθηκών που επικρατούσαν στο έδαφος που τον περιέβαλε με αποτέλεσμα τα κονιάματα της γραπτής και ανάγλυφης διακόσμησης να παρουσιάζουν έντονα προβλήματα αποκολλήσεων του υποστρώματος, σαθροποίησης των κονιαμάτων, κρυσταλοποίησης των αλάτων σε μεγάλη έκταση ή ολική απώλεια της επιφάνειας του διακόσμου.

    "Με την ολοκλήρωση της συντήρησης το μνημείο θα βελτιωθεί οπτικά και θα είναι τελείως διαφορετικό. Δεν έχουμε περιθώρια να το ταλαιπωρήσουμε. Η συντήρηση πρέπει να γίνει μία φορά και να είναι οριστική. " προσθέτει ο κ Μίνως.

    Τόσο ο κ Μίνως όσο και η κ Ακαμάτη αναφερόμενοι στους μακεδονικούς τάφους τάσσονται κατά της αποκάλυψης τους, γιατί αυτό ισοδυναμεί με καταστροφή τους, αλλά προτείνουν να δημιουργούνται αντίγραφα τους , όπως πρόκειται να γίνει με τον τάφο του Λύσωνος και του Καλλικλέους , τα οποία να μπορεί να επισκέπτεται το κοινό.

    [12] ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ 11 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΥΦΛΙΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Έντεκα εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τυφλίδας, παρακολούθησαν επιμορφωτικό σεμινάριο της Ελληνικής Γλώσσας, που οργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (ΕΙΥΑΠΟΕ), σε συνεργασία με το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ, από την 1 ώς τις 22 Ιουλίου.

    Το περιεχόμενο των μαθημάτων του σεμιναρίου αφορούσε στη διδακτική της Νέας Ελληνικής Γλώσσας ως ξένης γλώσσας και στη διδασκαλία μαθημάτων Πολιτισμού, Ιστορίας και ελληνικών παραδοσιακών χορών. Προέβλεπε επίσης εκπαιδευτικές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Μακεδονίας.

    Οι 11 εκπαιδευτικοί θα διδάξουν την Ελληνική Γλώσσα στη Μέση Εκπαίδευση της Γεωργίας, στις περιοχές που ζουν ομογενείς, ενώ θα λάβουν πιστοποιητικό για τα μαθήματα που παρακολούθησαν.

    Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κλείνει φέτος τα 25 χρόνια λειτουργίας του, συνεχίζοντας την επιτέλεση του στόχου του, που είναι η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας και βρίσκεται υπό την εποπτεία της Φιλοσοφικής Σχολής. Κανείς ξένος ή ομογενής δεν μπορεί να εισαχθεί σε ελληνικό πανεπιστήμιο αν δεν πάρει πιστοποιητικό από το Σχολείο αυτό, ή από ένα παρόμοιο στην Αθήνα.

    Ήδη από τις 10 Ιουλίου παρακολουθούν μαθήματα στο Σχολείο αυτό οι φοιτητές του πρώτου έτους της Θεολογικής Σχολής του Λιβάνου, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ παράλληλα επιμορφώνονται Γάλλοι καθηγητές της Αρχαίας Ελληνικής, που θα επιστρέψουν και θα διδάξουν στη Γαλλία.

    Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καλβή, γραμματέας του Σχολείου, από τις 16 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται πρόγραμμα διδασκαλίας των νεοελληνικών, στο οποίο θα συμμετάσχουν 200 άτομα από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα αυτό ανήκει στην πάγια πολιτική του Σχολείου και γίνεται κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τα έκτακτα, που προκύπτουν έπειτα από επιθυμίες φορέων με την ανάλογη προσφορά χρηματοδότησης.

    [13] ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΟΜΒΟ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑΤΡEΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ 1 ΕΩΣ ΤΙΣ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΘΕΡΙΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

    Σε επιστημονικό κόμβο για όλη την Ευρώπη μετατρέπεται από τη 1 έως τις 14 Αυγούστου το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αφορμή τη διοργάνωση του διεθνούς Εντατικού Θερινού Σεμιναρίου.

    To Εργαστήριο Ανθρωπολογίας, στο πλαίσιο του προπαρασκευαστικού σταδίου του προγράμματος SOCRATES, οργανώνει στην Κομοτηνή, το σεμινάριο αυτό με θέμα "Τα Μαθηματικά στις Βιολογικές Επιστήμες-Εφαρμογές στην Ανθρωπολογία". Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 47 διπλωματικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 160 Πανεπιστήμια της Ευρώπης, με τα οποία συνεργάζεται το Δημοκρίτειο, καθώς και πλήθος επιστημόνων διεθνούς ακτινοβολίας.

    " Στόχος της προσπαθειας αυτής είναι η διεπιστημονική προσέγγιση ενός ιδιαίτερα ενδιαφέροντος θέματος που δεν καλύπτεται ικανοποιητικά από τα προγράμματα σπουδών των διαφόρων Τμημάτων που sullet\swoum. Παράλληλα επιθυμούμε να καθιερώσουμε το Δημοκρίτειο ως πόλο έλξης επιστημονικού δυναμικού από όλη την Ευρώπη", ανέφερε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καλλιόπη Σιμιτοπούλου, επιστημονική σύμβουλος του Εργαστηρίου Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ.

    Η ενίσχυση του ακριτικού Πανεπιστημίου ως κόμβου διεπιστημονικών και διαπολιτισμικών συναντήσεων αποτελεί τόσο για το επιστημονικό προσωπικό του όσο και για τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μια σημαντική πρόκληση. "Στόχος μας είναι να μην χάσει η Θράκη το "τρένο" του 1997". Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις που σηματοδοτεί για την Ελλάδα το έτος αυτό", κατέληξε η κ. Σιμιτοπούλου.

    Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Εντατικού Θερινού Σεμιναρίου ο διεθνούς φήμης επιστήμονας της γενετικής, Ν. Νei, θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Κομοτηνής.

    [14] ΣΤΟΝ ΑΡΔΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΕΩΣ ΤΙΣ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Σημείο συνάντησης των νέων της Βαλκανικής φιλοδοξεί να γίνει η ακριτική κοινότητα των Καστανιών Εβρου, με την οργάνωση και φέτος το καλοκαίρι των εκδηλώσεων ''Αρδας '96'', στο σημείο που συναντώνται τρεις λαοί των Βαλκανίων, στο βορειότερο σημείο του νομού.

    Οι ακριτικές Καστανιές θα φιλοξενήσουν για ένα τριήμερο, από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου, στην ακροποταμιά του Αρδα, ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, περισσότερους από 400 νέους και νέες από τις Βαλκανικές χώρες, για να γνωριστούν μεταξύ τους και με τους πολιτισμούς και τους λαούς της περιοχής.

    Τη σημασία των εκδηλώσεων αυτών υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Καστανιών, Χάρης Κουσινίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι ''η πατρίδα μας θα μπορέσει να περάσει κάποια μηνύματα από τον ευαίσθητο αυτό χώρο'', ενώ έκανε λόγο και για τις προοπτικές της συνάντησης ''Αρδας'96'', σε διαβαλκανικό επίπεδο.

    ''Η περιοχή αυτή'', είπε ο κ.Κουσινίδης, ''θα αποτελέσει το κέντρο των εξελίξεων στο μέλλον και στον πολιτικό και στον οικονομικό χώρο''.

    Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Κοινότητας Καστανιών, και την ενίσχυση των Υπουργείων Πολιτισμού και Γεωργίας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Νομαρχίας Εβρου, ενώ όπως σημείωσαν οι διοργανωτές, σημαντική είναι η συμβολή και του στρατού.

    Στις εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν μουσικές συναυλίες του συγκροτήματος "Τρύπες", των αδελφών Κατσιμίχα και της Γλυκερίας με την Οπισθοδρομική Κομπανία και τοπικών νεανικών μουσικών συγκροτημάτων, θεατρικές παραστάσεις, αγώνες Beach Volley και Moto Cross, θα συμμετάσχουν 150 μέλη της "Διαβαλκανικής Προσκοπικής Ανιχνευτικής Δράσης", ομάδα 50 περίπου νέων από το Χάσκοβο της Βουλγαρίας και τουλάχιστον άλλοι 300 από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Κύπρο με ελεύθερες συμμετοχές.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

    Αναβλήθηκε η δίκη από παράνομο ψευδοδικαστήριο των κατεχομένων των δύο Ελληνοκύπριων ερασιτεχνών ψαράδων που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους στην ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου.

    Στους γονείς των δύο νεαρών ψαράδων που κρατούνται παράνομα από το κατοχικό καθεστώς για δήθεν παραβίαση των χωρικών υδάτων του ψευδοκράτους δεν έχει επιτραπεί ακόμα να τους επισκεφθούν.

    [16] ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση με τους κρατούμενους απεργούς πείνας είπε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν σε δηλώσεις που έκανε για πρώτη φορά μετά τη λήξη της απεργίας πείνας. "Εγώ δεν παζάρεψα με κανέναν,σαν υπουργός έκανα μόνο, μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητας μου, αυτό που έπρεπε να κάνω με τους φυλακισμένους που έκαναν λανθασμένες κινήσεις" τόνισε υποστηρίζοντας οτι η απεργία πείνας έληξε επειδή πείστηκαν οι κρατούμενοι. Παράλληλα δήλωσε ότι προγραμματιζόταν να γίνει επέμβαση στις φυλακές τη νύχτα που σταμάτησε η απεργία, αλλά τελικά δεν έγινε για να δoθεί μία ακόμη ευκαιρία στους φυλακισμένους.

    Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ακόμη ότι δεν θα μεταφερθούν στις φυλακές του Εσκίσεχίρ αυτοί που δικάζονται στο δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης και ότι ετοιμάζεται μια νέα εγκύκλιος για τις φυλακές."Ολοι θα τηρούν τους κανονισμούς και οι αρχές και φυλακισμένοι" πρόσθεσε. Συγχρόνως έκανε λόγο και για αποζημιώσεις στις οικογενειών των νεκρών απο την απεργία λέγοντας ότι άρχισαν διαδικασίες. Ο κ Καζάν ευχαρίστησε τους βουλευτές του κόμματος Ευημερίας και τους αρμοδίους του υπουργείου που μεσολάβησαν για τον τερματισμό της απεργίας προσφέροντας τους τιμητική πλακέτα.

    Εξάλλου η υπουργός εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ, ύστερα από τις αντιδράσεις των δυτικών χωρών για το θέμα της απεργίας πείνας, κάλεσε τους πρέσβεις των χωρών αυτών και τους ενημέρωσε για την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές. Συγχρόνως απηύθηκε πρόσκληση στην επιτροπή πρόληψης των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης για να εξετάσει την κατάσταση στις φυλακές.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται σε 14 νοσοκομεία η θεραπεία των 149 κρατουμένων που έκαναν απεργία πείνας ενώ η κατάσταση των 23 από αυτούς είναι σοβαρή. Ο υπουργός υγείας Γιλντιρίμ Ακτουνά δήλωσε ότι 52 κρατούμενοι έχουν πάρει εξιτήριο απο τα νοσοκομεία και θα συνεχιστεί η παροχή ιατρικής βοήθειας στις φυλακές.

    [17] ΜΕ ΤΟΥΣ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

    Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς θα έχει χωριστές συναντήσεις ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Μισέλ Μπαρνιέ.

    Ο Γάλλος πρεσβευτής στη Λευκωσία Ανρί Ζιακολέν χαρακτήρισε σημαντικές τις επαφές που θα έχει ο κ. Μπαρνιέ στην κυπριακή πρωτεύουσα. Επίσης τόνισε ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση "δεν έχουν χάσει κάθε ελπίδα να εμπλέξουν και την τουρκοκυπριακή ηγεσία στην πορεία ένταξης".

    Ο κ. Ζιακολέν υπογράμμισε ακόμη ότι "η Γαλλία που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην λήψη της απόφασης της 6ης Μαρτίου, αισθάνεται ηθικά δεσμευμένη να βοηθήσει την Κύπρο και την άλλη πλευρά στο να βρεθεί λύση πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη".

    [18] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΔΕΝ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Βόισλαβ Κοστουνίτσα αρνήθηκε να έχει συνομιλίες σχετικά με τον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές λόγω ενός άρθρου της Ντάνιτσα Ντράσκοβιτς συζύγου του Βουκ Ντράσκοβιτς, ηγέτη του Σερβικού Κόμματος Αναγέννησης (SPO) που δημοσιεύτηκε στο δημοσιογραφικό όργανο του κόμματος, εβδομαδιαίο περιοδικό "Σρπσκα Ρετς". Ο Κοστουνίτσα ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις συνομιλίες με τον Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Ο Κοστουνίτσα είχε ανακοινώσει την απόφαση του κόμματος του να μην εισέλθει στον συνασπισμό αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης την Παρασκευή. Στη συνάντηση εκείνη έλαβαν μέρος εκτός του Κοστουνίτσα ο Βουκ Ντράσκοβιτς, ο Ζόραν Τζίντζιτς του Δημοκρατικού Κόμματος, η Βέσνα Πέσιτς της Ένωσης Πολιτών Σερβίας, ο Νόβακ Κιλιμπάρντα του Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου και ως παρατηρητής ο Ράνκο Κριβόπιτς, αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαυροβουνίου.

    Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Κοστουνίτσα αναφέρει ότι μετά τις συνομιλίες για την προσχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας στον συνασπισμό ο Κοστουνίτσα έκπληκτος ανακάλυψε ότι η σύζυγος του Ντράσκοβιτς δημοσίευσε ένα προσβλητικό κείμενο με επιθέσεις προσωπικές και εις βάρος των γονέων της συζύγου του.

    [19] ΜΕ ΤΟΝ Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Με τον υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, συναντήθηκε χθες ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Ρόμπερτ Χιλ, ο οποίος έφτασε στα Σκόπια την περασμένη Παρασκευή.

    Ο κ.Χιλ παρέδωσε στον σκοπιανό υπουργό τα αντίγραφα των διαπιστευτηρίων για τον διορισμό του στα Σκόπια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παρουσία του στη χώρα θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σ΄ όλους τους τομείς.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξέφρασε την ικανοποίηση για την παρουσία του πρώτου Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια και ενημέρωσε τον κ.Χιλ για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    [20] 75 ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Πενήντα ακόμη ρωσικά άρματα μάχης Τ-72 καθώς και εικοσιέξι θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού παρέλαβε με πλήρη μυστικότητα ο βουλγαρικός στρατός στη Βάρνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Στάνταρντ".

    Στις επόμενες 10 ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, η Βουλγαρία θα παραλάβει ακόμη 25 άρματα μάχης Τ-72 καθώς και 24 θωρακισμένα οχήματα.

    Είναι γνωστό ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ρωσία ήθελε να προμηθεύσει την Βουλγαρία με 12 επιθετικά ελικόπτερα Μ-24, τα οποία δεν πήρε η γειτονική χώρα λόγω ελλιπούς τεχνικής υποστήριξης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες για όλο τον εξοπλισμό δόθηκε το συμβολικό τίμημα των 2,5 εκατομμυρίων δραχμών.

    [21] ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "PRAVDA"

    Η "PRAVDA", η εφημερίδα που ίδρυσε ο Λένιν το 1912, διέκοψε την κυκλοφορία της λόγω της διένεξης ανάμεσα στη σύνταξη και τους Έλληνες ιδιοκτήτες της, Θεόδωρο και Κώστα Γιαννίκο, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της, με τίτλο "Ριφιφί στην PRAVDA", η εφημερίδα "LE FIGARO".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη),

    [22] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΛΒΑΝΙΑ

    Η σημερινή Αλβανία είναι ένα βαλκανικό κράτος που χαρακτηρίζεται από υψηλή εθνική ομοιογένεια, αφού το αλβανικό έθνος αποτελεί το 85-92% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Η μεγαλύτερη μειονότητα είναι οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου που αποτελούν το 6-12% του πληθυσμού, ενώ τα μέλη των άλλων εθνικών ομάδων δεν ξεπερνούν το 2-3%.

    Ομως το αλβανικό έθνος δεν είναι ομοιογενές. Σήμερα χωρίζεται σε δυο μεγάλες εθνοφυλετικές κατηγορίες, τους Γκέγκηδες, που ζουν στη Μέση και Βόρεια Αλβανία και τους Τόσκηδες που κατοικούν στη νότια Αλβανία. Διαφορές μεταξύ των δυο ομάδων υπάρχουν στη γλώσσα, στα ήθη και στα έθιμα, αλλά και στη θρησκεία. Τα μέλη και των δυο ομάδων είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, ενώ αρκετοί Γκέγκηδες είναι καθολικοί και ακόμη περισσότεροι Τόσκηδες ορθόδοξοι.

    Η σημαντικότερη εθνική μειονότητα στην Αλβανία είναι η ελληνική. Αποτελεί μάλιστα την πλειοψηφία στις περιφέρειες των Αγίων Σαράντα, του Δέλβινου, του Αργυροκάστρου, και της Χιμάρας, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες η παρουσία των Ελλήνων είναι περιορισμένη. Ακριβής καταγραφή του συνολικού αριθμού των Ελλήνων στην Αλβανία δεν υπάρχει. Επισήμως, σήμερα ζουν στην Αλβανία περίπου 58.800 Ελληνες. Σύμφωνα με την αλβανική πλευρά, ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μόνον αυτούς που κατοικούσαν στις περιφέρειες των Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου και Δελβίνου και είχαν δηλωθεί ως Ελληνες και πριν την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

    Αντίθετα πρόσφατες ελληνικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των Ελλήνων σε 150.000 άτομα, ενώ ουδέτεροι παρατηρητές, όπως το Minority Rights Group εκτιμούσε το 1990 ότι οι Ελληνες ήταν περίπου 200.000 άτομα.

    Η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν είναι καλή. Ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα προσπάθησε να αποτρέψει αρχικά την εγκατάσταση στην Αλβανία του Αναστασίου, ως αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν Αλβανός πολίτης και να ελαττώσει τον αριθμό των σχολείων της ελληνικής μειονότητας. Τελικά η αποπομπή του Αναστασίου αποφεύχθηκε με παρέμβαση των διεθνών οργανισμών, αλλά ο αριθμός των ελληνικών σχολείων μειώθηκε το 1993 μετά από μεθοδεύσεις από 101 σε 73.

    Επίσης απαγορεύτηκε τον Ιούλιο του 1991 η μετεξέλιξη της μειονοτικής οργάνωσης "Ομόνοια" σε πολιτικό κόμμα. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες η νομιμοποίηση της "Ομόνοιας" δεν στάθηκε δυνατή και έκτοτε η ελληνική μειονότητα εκπροσωπείται πολιτικά από την "Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα". Παρά τις απαγορεύσεις του εκλογικού νόμου και τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Ανώτατης Επιτροπής Εκλογών Αλβανίας, η ΕΑΔ κατάφερε να εκλέξει το 1992 δυο βουλευτές και το 1996 τρεις, τους Θωμά Ντούλε, Βασίλη Μέλο και Θωμά Μήτσου.

    Η πολιτική του Μπερίσα απέναντι στην ελληνική μειονότητα είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ένταξη της Αλβανίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία και επιτεύχθηκε το 1995. Ακόμη όμως και μετά την ένταξή της, το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της Joimoboukeutij^r Συνέλευσης και μέσω της Προέδρου του Λένι Φίσερ άσκησε κριτική στην Αλβανία για μη τήρηση των υποχρεώσεων που ανέλαβε απέναντι στο Συμβούλιο της Ευρώπης και συγκεκριμένα ότι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας δεν γίνονται σεβαστά. Ποιά είναι όμως τα δικαιώματα που θα έπρεπε να απολαμβάνουν οι Ελληνες της Αλβανίας;

    Οταν η Αλβανία έγινε μέλος της Κοινωνίας των Εθνών στις 2 Οκτωβρίου 1921, ανάλαβε τη ρητή υποχρέωση να κατοχυρώσει τα προνόμια της ελληνικής μειονότητας που κατοικούσε στο έδαφός της.

    "... Αρθρο 5: Οι υπαγόμενοι στην αλβανική δικαιοδοσία, οι οποίοι ανήκουν σε μειονότητες εθνικές, θρησκευτικές ή γλωσσικές θα έχουν από το νόμο την ίδια μεταχείρηση που θα έχουν και όλοι που υπάγονται στην αλβανική δικαιοδοσία. Θα έχουν το δικαίωμα να διατηρούν, να διευθύνουν, να ελέγχουν και να ιδρύουν στο μέλλον με δικά τους έξοδα, φιλανθρωπισκά, θρησκευτικά και κοινωνικά ιδρύματα, σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τη δική τους γλώσσα και θα είναι ελεύθεροι να πιστεύουν σε όποια θρησκεία θέλουν.

    Αρθρο 6: Οσον αφορά τη δημόσια εκπαίδευση η αλβανική κυβέρνηση θα παραχωρήσει διευκολύνσεις στις πόλεις και στα χωριά όπου ζουν πολλοί κάτοικοι, οι οποίοι υπάγονται στην αλβανική δικαιοδοσία και μιλούν διαφορετική γλώσσα από την αλβανική, έτσι ώστε η διδασκαλία στα δημοτικά σχολεία να γίνεται στη γλώσσα που μιλούν. Αυτός ο όρος δεν θα εμποδίσει την αλβανική κυβέρνηση να κάνει υποχρεωτική τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε αυτά τα σχολεία...".

    Ομως πολύ γρήγορα η Αλβανία αθέτησε τις διεθνείς συμφωνίες και πήρε μια σειρά περιοριστικών μέτρων για τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων. Τον Απρίλιο του 1933 το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας διέταξε να κλείσουν όλα τα μειονοτικά σχολεία με αφορμή το γεγονός ότι καταργούσε την ιδιωτική εκπαίδευση. Η ελληνική μειονότητα προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών. Εκείνη παρέπεμψε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Δικαστήριο το 1935 δικαίωσε την ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να αρχίσει εκ νέου η λειτουργία των ελληνικών σχολείων.

    Η επικράτηση των κομμουνιστών στην Αλβανία μετά τον Β' παγκόσμιο Πόλεμο επιδείνωσε τη θέση της ελληνικής μειονότητας. Ο Εμβέρ Χότζα φοβόταν μήπως η Ελλάδα προσαρτήσει τη Βόρειο Ηπειρο και γι' αυτό κράτησε αφενός εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα και αφ΄ετέρου ξεκίνησε πολιτική αφελληνισμού της ελληνικής μειονότητας. Το 1945 μείωσε αυθαίρετα το γεωγραφικό χώρο που ζούσε η μειονότητα αφήνοντας εκτός της περιοχής όλα τα χωριά που βρίσκονταν εκτός των επαρχιών Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα ακόμη τα τρία χωριά Χιμάρα, Δρυμάδες και Παλάσσα που είχαν χαρακτηριστεί το 1921 ως μειονοτικά. Επίσης το κομμουνιστικό καθεστώς είχε προσπαθήσει σύμφωνα με καταγγελίες της "Ομόνοιας" στη ΔΑΣΕ το 1991 να αλλοιώσει τον εθνικό χαρακτήρα της ελληνικής ζώνης με τη μεταφορά Αλβανών εποίκων στα ελληνικά χωριά για να χαρακτηριστούν μεικτά και να χάσουν οι Ελληνες το δικαίωμα να διδάσκονται στα ελληνικά. Το αποτέλεσμα ήταν να εμφανίζεται έκτοτε ότι η μειονότητα δεν ξεπερνούσε τα 58.000 άτομα.

    Μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να πιέσουν την Αλβανία να σεβαστεί τα dijai~lata της ελληνικής μεινότητας, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα μέχρι τις αρχές του 1996. Ο Μπερίσα έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του αμερικανικού παράγοντα αδιαφορούσε για τις ελληνικές εκκλήσεις. Μάλιστα οι ελληνοαλβανικές σχέσεις πέρασαν μια κρίσιμη περίοδο το 1994 με το επεισόδιο της Επισκοπής και τη δίκη των πέντε στελεχών της Ομόνοιας.

    Με την παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν σταδιακά και τον περασμένο Απρίλιο υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων και την άδεια για να ανοίξουν τέσσερα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία στην Αλβανία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1994 κάθε φορά που η ελληνική πλευρά ανακινούσε το θέμα του σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας η αλβανική κυβέρνηση έθετε θέμα Τσάμηδων. Οι Τσάμηδες ήταν οι αλβανόφωνοι μουσουλμάνοι που κατοικούσαν στις επαρχίες Παραμυθιάς, Πάργας, Φιλιατών και Μαργαριτίου στην Ηπειρο μέχρι τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επρόκειτο για περίπου 20.000 άτομα σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και την Κοινωνία των Εθνών, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Λωζάννης, ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδος και Τουρκίας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Οταν ξέσπασε ο ελληνοιταλικός πόλεμος του 1940 οι Τσάμηδες δέχθηκαν τους Ιταλούς ως απελευθερωτές και με την υποστήριξή τους δημιούργησαν την ανεξάρτητη Τσαμουριά στη Θεσπρωτία. Μετά τη λήξη του πολέμου προτίμησαν να μεταναστεύσουν στην Αλβανία αντί να παραμείνουν στην Ελλάδα και να δικαστούν για τα εγκλήματα που διέπραξαν εναντίον του ελληνικού πληθυσμού της Θεσπρωτίας.

    Εγκαταστάθηκαν σε χωριά της περιοχής Δελβίνου-Αγίων Σαράντα, συγκρότησαν αλυτρωτικές οργανώσεις, την "Τσαμουριά" και τον "Πατριωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο των απανταχού Τσάμηδων", οι οποίες πιέζουν για επανεγκατάστασή τους στην Ελλάδα και απόδωση των περιουσιακών τους στοιχείων. Τα αιτήματα αυτά προωθούνταν από την επίσημη αλβανική πλευρά, ως απάντηση στις αιτιάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων κάθε φορά που ανακινούσε θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Μετά τη βελτίωση των διμερών σχέσεων το θέμα των Τσάμηδων βρίσκεται εν υπνώσει.

    Πέραν της ελληνικής, άλλες αξιόλογες μειονότητες δεν υπάρχουν στην Αλβανία. Υπάρχει μικρή μειονότητα Σέρβων στο Βορρά κοντά στα σύνορα με το Μαυροβούνιο, σλαβική μειονότητα λίγων χιλιάδων ατόμων στα χωριά κοντά στις Πρέσπες και στην Οχρίδα, για την ταυτότητα της οποίας ερίζουν η Σόφια και τα Σκόπια. Υπάρχουν επίσης και μερικές χιλιάδες Βλάχοι απροσδιόριστης εθνικής ταυτότητας συγκεντρωμένοι κυρίως στους ορεινούς όγκους της νοτίου και κεντρικής Αλβανίας. Συνολικά όμως οι μειονότητες αυτές δεν ξεπερνούν το 2-3% του συνολικού πληθυσμού της Αλβανίας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 30 July 1996 - 18:22:28